Issuu on Google+

Hanatou MAIKERE 686 chaussĂŠe de Wavre 1040 Etterbeek 0496 85 39 08

PORTFOLIO


HANATOU MAIKERE Nationality : Belgian Adresse : Chaussée de Wavre 686 Phone number : 0496 85 39 08 E-mail : hmaikere@gmail.com

EDUCATION : July 2011

Graduated with a Masters degree in Architecture from Architecture Faculty Lacambre / Horta

October 2007 July 2008

Erasmus exchange program ARCA_Escola Universitária Das Artes De Coimbra_EUAC

July 2007

Graduated with a Bachelor’s degree in Architecture ISACF_LaCambre Architecture

PROFESSIONAL EXPERIENCE: September 2011 December 2012

ASBL Convivence: Technical Advisor An association which assists in housing for owners and tenants confronting practicies of substandard housing and slumlords.This association is supported by the Brussels region and part of the network Habitat, expert assessments of substandard housing and empty buildings, operating under the Contrat de quartier Rouppe. My responsibilties consisted of convincing house owners to undertake renovations, in accordance with the Code Bruxellois du Logement, as wel as monitoring the progress of the works. Furthermore, my function required collaborating with architects of the planning department of the Brussels municipality as well as those of the regional Inspectorate of Housing.

January 2011 February 2011

Le Foyer Jettois SC: Office work A public sector company responsible for social housing in Jette. My responsibilities consisted of working on Antelope software collecting a series of technical specifications on social housing in Brussels by using bill of quantities and specification reports. Furthermore, I attended the building site meetings.


September 2010 Novembre 2010

Groupe Assa Architecture SPRL: office work My responsibilities consisted of designing, correcting plans_Procuring of “permis d’urbanisme”,”Permis de bâtir”. In addition consisted of drawing a “plan d’execution” according calcutions of the engeneering departement.

December 2007 May 2007

Bureau d’architecture POP96: building site work my responsibilities consisted of Mounting a wooden wall on a slab of concrete, construction and assembly of beams supporting a part of the roof, as wel as mounting roof insulation made of straw bales.

ADDITIONAL KNOWLEGDE : Languages :

Software :

French: mother tongue English: upper intermediate Portuguese: intermediate Rwandese: intermediate Dutch: elementary Autocad, Archicad, sketchUp, Photoshop, Illustrator, indesign, Word, Excell


ONE YEAR PROJECT

A. MATONGE ARCADE A. STUDY OF A BRUSSELS PUBLIC SPACE B. A CITY AND ITS RIVER B. PROSPECT FOR THE HOUSING ON THE RIVER BANK OF LIEGE C. ANDERLECHT SLAUGHTERHOUSE SITE C. WOMEN’S HOUSE ON ROPSY CHAUDRON STREET ONE TO THREE MONTHS PROJECT

D. PUBLIC SWIMMING POOL A LONG THE MONDEGO RIVER E. DRAWINGS


A. MATONGE ARCADE

This thesis deals with the appropriation of the Matonge arcade by different ethnic groups since its construction. This work attempts to answer this question: How did a public space occupied by populations of foreign origin enter the center of a European city? Although until recently considered a lawless zone, today the name “Matonge� is very visible in the public space. It symbolizes a multicultural side that the Brussels-Capital Region and the Ixelles municipality like to highlight. At the same time, the Matonge district located at the entrance of the city center is coveted by developers.


A. STUDY OF A BRUSSELS PUBLIC SPACE

As a result, little by little, the image of the area has been strengthened and gained importance in Brussels. However, due to gentriďŹ cation, the original population inhabiting the area is changing rapidly. At this point in time, no long term strategy or projects have been conceived by the Ixelles municipality. Furthermore, there is a lack of organization or existance of spokespersons emanating from the original community.


B. A CITY AND ITS RIVER This project consisted of presenting a different urbanistic vision on the city and its relation to the river. Traditionaly the Meuse is considered as the most representative image of Liege. We, on the other hand, laid down a proposal of putting the transformations of the river over time and what they have generated, more to the foreground.These “rivers” have participated and still participates in the development of the city. This allowed us to take a broader view on the river banks and understand the role of these “Meuses” in the city. these multiple operations created very mixed situations and locations. by widening our view, we attempted to the rethinking of the debate and the changing of the focus on the river banks as places of recreation.


The history of Liege reveals a shift of balance of power between the city and its river. Formerly, the city was at the mercy of an unpredictable Meuse. The city like an archipelago, used the river to trade, to brew beer and to feed its people. The land and its inhabitants however were also frequently subjected to oods. By the mid 19th centery, during the industrial revolution, the city started to transform the river in order to eventually dominates the Meuse. .


The covering arms of the Meuse were at the beginning of a series of major works to gradually isolate the water from the city. An artificial channel colled Dérivtion was created to prevent flooding. During the 60s, the river was separated from the city by the construction of a series of expressways along the river banks and a 30m high“built-front”.


B. PROSPECT FOR HOUSING ON THE RIVER BANK OF LIEGE

During the 60s in their ambition to change their city into a European metropolis, the inhabitants decided to transform the Meuse river banks into (Meuse, boulevards Avroy and Dérivation) a privileged space for the car. Expressways similar to freeways, including a regional road along the Dérivation were constructed in the 70s. During those years, the “built-front” of the river banks changed significantly following the real estate speculation, but also, because of planning regulation. It allowed to construct buildings of which the height was equal to the width of the streets (the streets were wider along the banks).


The planning regulation and real estate development, did not reach their goal of a 30m high “built-front” on the river banks. Rather a sawtooth shape of different heights evolved over time, due to the construction of multiple buildings from different eras. These various operations are perceved as a scare on the Liege’s landscape, du to hollows (dents creuses), blind gables (pignons aveugles). I propose filling these empty spaces with 21st century housing while emphasizing the “builtfront” as a whole.


Unlike the buildings which create a barrier between the interior of the block and the street, I propose porous buildings. Unlike the buildings of the 70s, following the main criterion of yield per square meter, I propose buildings which occupy only a part of the plot. Those different postures will give shape to a more interesting vision of the river banks.

I selected 3 hollows because of their diverse situations. The ďŹ rst one is on a street corner, the second one is situated between two streets whereas the last one is situted between a street and the interior of the block.


These punctual interventions should participate in the development of the built-front of Liege and strengthen its presence in the city. It should show a way of living at the edge of the water, different from what we’ve seen so far in Liege. the “built-front” should serve as an architectural inspiration.


C. ANDERLECHT SLAUGHTERHOUSE SITE In 2009, the landowner of the Anderlecht Slaughterhouse - Abatan - made a request for a public consultation on developing ideas for the future of the slaughterhouse, which lacked sufficient structure both morphologically as well as functionally. The Anderlecht Slaughterhouse site is a particular area in the city of Brussels, because of its geographical location and its activities. The site is occupied by activities and installations which carry significant weight in the Brussels-capital region: The biggest popular market, located in Anderlecht “halles” (Brussels heritage) and one of the last slaughterhouses located near the city center of a European capital. It is furthermore occupied by Cureghem cellars, an area of 10 000 m2, often used for exhibitions, trade shows and parties. The site is located at the edge of downtown along the Willebrouk channel. It is widely reachable by public transport. One of the subway exits (Delacroix) leads to the site. After analyzing the situation (relocation of slaughtering activities and the growing market) we came up with a proposal to eliminate the slaughterhouse.


We made an analysis of the situation of the site, the city, public housing, population and its distribution, distribution of installations, etc..

Given Brussels’ significant issues in the public housing sector, dating back to the 70’s, we proposed a plan for setting up social housing. The site could be leased to SLRB (Society of housing in the Brussels Region). Therefore the Brussels Region could be in charge of depolluting the area as well as the construction of the site, furthering the benefit of modern quality housing.

Our proposal contained a neighbourhood equipped with quality infrastructure (targeting both inhabitans of the area and those in the region) as well as properely connected to the city center, avoiding isolation.


We furthermore analyzed the site at morphological level and studied the urban structure as well as the current hierarchy of the public road network. We observed a contrast between the surrounding urban structure which can be characterized by its density and the site which can be more described as a huge open space. At the same time the site is separated by morphologically corresponding river banks, which are lacking sufďŹ cient communication links. Our proposal entailed a continuation of the current urban structure in sync with its morphology and on both parts of the site.


The master plan is organized around the market and the “halles�, bordered by community facilities, shops at ground level and housing at higher levels. The square is extended up to the channel through a park which is occupied by a number of cultural facilities. Continuity of form and function will be maintained on the other side of the channel. The upgrade of the area with the further development of the market and its installations will attract not only local inhabitants but inhabitants from the entire region. The project strengthens already existing activities, such as the market, Cureghem cellars and the vibrant neighborhood life, which will enhance their futur prospect.


C. WOMEN’S HOUSE ON ROPSY CHAUDRON STREET My proposal entailed the design of a cultural facility, a women’s house focusing on issues dealing with the supporting of female causes around the world. It is located at the slaughterhouse main entrance, Ropsy Chaudron street. Given that the front of the buidling would be situated on a shopping street, it would promote additional attention. The building provides offices reserved for non-profit organizations. Such organizations could offer a variety of programs for a wider audience: invite speakers, organize debates, exhibitions, etc.... The building is linked to the Cureghem cellar through an exit located on the site. A pavement guides the cellar users, to the conference rooms, exhibition and meeting rooms, which are part of the project.


The project is divided into two parts: one part would be open to the public, whereas the other part would be introverted and reserved for the female audience. Women would cross a small courtyard, walk through the nursery before reaching a large patio bordered by relaxation areas, ofďŹ ces, a meeting room and a classroom.


Other areas, such as the conference room, the reception, the exhibition hall, the dining room and the kitchen are organized around a block in the middle of an open space. The project is porous and open to all users and accessible for Ropsy chaudron street Passers-by and market users.


D.PUBLIC SWIMMING POOL A LONG THE MONDEGO RIVER This project consisted of designing a public swimming pool on a particular site. The site is located near the mondego river away from the dense urban structure of the old town centre.

The idea sprung out a walk around the site. Discovering this place and taking down ďŹ rst impressions of the river bank, I decided to propose changing this site into an architectural project, materializing my favorite walk by framing it with a wall.


The wall passes right through the building and leads to the river.The idea consists of recreating a walk into the building by setting up a series of sequences and views. Reception areas, sports halls and swimming pool are built around a courtyard, open to the river and bordered by the wall.


E. DRAWINGS



Portfolio