Page 1

Hana Ketterer 2018/2019 Portfolio


Shade and Vegetation

A Slight Trace is a parklet located in downtown Eugene which translates shadows through structure and form into a gathering place for the public. This parklet takes advantage of the the lack of natural shade to use the sun as a tool in creating a unique static space in a motive environment.

Trees that create shade

Parklet Location

W Broadway

N 0 The Jazz Station

Summer 2018 Studio

1

2

4

8

f


B

B始

W Broadway

A始

A 0

1

2

4

N 8

feet

The Jazz Station

B始 0

View from Road

1

2

A View from Sidewalk

4

8

feet

B

A始 0

1

2

4

8

feet

Parklet Project, Eugene, OR


Washington

Montana

Idaho

Oregon Glacial Lake Missoula

Flood Path

This space seeks to represent the carving power of water and

+HP 451’

Interpretation of Flood Events Water building tension on the Ice Dam of Lake Missoula Ice Dam breaking and rigidly carving the land Water flowing with less force gently sculpting contours

ice through land. It is a place of recreation, play, and reflection among glacial inpsired landforms. The Missoula Floods carved the Columbia River Gorge and our local landscape over 20,000 years ago. This design uses a channel of the Willamette River to shape a space where the larger reality of the earth can be sensed. Interpreting the flood events, one travels through the space starting with harsh switchbacks to a peak that opens up over a valley wandering to a rolling gentle island by the river.

460’

1”= 20’

450’ 440’ 430’ 420’

Fall 2018 Studio

N


Grading Project, Eugene, OR


Design Build is a team of twenty students that constructed a green building that is fully self-sustaining. The building is 400 square feet with a wraparound porch made of a majority of locally sourced materials. The walls are made up of straw bales coated with multiple layers of adobe clay. The adobe clay was mixed with the dirt that was excavated for the foundation. We milled the wood from downed trees to frame the post and beam structure. The building is powered from a solar array located on site. Our straw bale structure is located at the University of Michigan’s Biological Station in Pellston, MI.

University of Michigan Design Build Team


I facilitated groups in the process of material collection and construction of the windows and doors as well as the wraparound deck. This consisted of creating a design for the window and door bucks, cultivating a materials list of supplies, constructing the bucks, and installing the windows and doors. The deck was constructed with 12, 14, and 18-foot boards meeting at 45-degree angles at each corner. To decrease waste, the length of the board was chosen by which length best aligned with a baseboard that was not used as a meeting point for boards in the previous row.

The Straw Bale House, Pellston, MI


A

B

My work in the fiber arts explores the repetition of pattern through indigo dying and woodblock printing. Products included silk and cotton wearables and household linens. A: 36x36” Rayon tapestry. The product was first indido dyed multiple times to create a pattern for the woodblock to take place. C: 18”x32” Silk Scarf. Manipulated with folding and clamped wood pieces to create a repeating geometric pattern.

Fiber Design


C

D

C: 18”x54” linen table runner. Woodblock printed using two woodblocks and two hand-mixed colors. D: 18”x18” Linen napkin. Also manipulated with folding and clamped wood pieces. The clamps were specifically placed to allow for some ombre like bleeding.

Cross Village, MI

Profile for hanakett

Hana Ketterer Master of Landscape Architecture Canidate  

Hana Ketterer Master of Landscape Architecture Canidate  

Profile for hanakett