HammaröNytt juli -22

Page 1

HAMMARÖS HELT EGNA LOKALTIDNING - WWW.HAMMARONYTT.SE

.. HammaroNYTT H A M M A R Ö S H E LT E G N A L O K A LT I D N I N G S E D A N 2 012 www.hammaronytt.se

Rynefors ERIK

QUEENFANTAST

TÄVLA OCH VINN BILJETT TILL SPELNING MED VENICE – i samarbete med GN ENTERTAINMENT

Nyhet! NY LUNCHDEAL! BESTÄLL BUSENKELT I APPEN!

10% RABATT PÅ HELA MENYN KL 11–15. HITTA DIN NYA FAVORIT!

BESTÄLL I APPEN, PÅ BACCERIA.SE ELLER 054-44 44 255

A

NT

VE R KSPI Z

Z A

"Nästan värt att åka från Alingsås bara för att äta denna goda pizza" Peter Rennerstedt

H

NUMMER 7, JULI 2022

SEGLARSKOLA – FOTBOLLSSKOLA – IDOLTRÄFF - GIFTFRITT ODLANDE PÅ ROSENBORG

HAMMARÖ

HA

MMARÖ


Redaktionen

I DETTA NUMMER

Foto: HÅKAN

SID 2  SID 3 

KRISTINA ÖIJEBERG Ansvarig utgivare, reporter, fotograf koi@koiproduktion.se 0734-36 80 90

SID 4  SM-guld till Hugo | Gästhamnen med i RGS Lerin släpper nya böcker under hösten | Hammarö tar emot ukrainare | Cigarrer på MyWay | TM Physique i nya lokaler Fritidsbanken på ÅVC | SM-guld till Ella

HÅKAN GUSTAFSON Säljare, fotograf hakan@koiproduktion.se 0701-46 80 90

DIN HJÄLP BEHÖVS! ANNIKA GUSTAFSSON Originalare, reporter annika@koiproduktion.se 054-203 46 46

Swisha till 900 80 79 Ange "Värmland" Går till Röda Korsets arbete i Ukraina

Foto omslag: KRISTINA HammaröNytt ägs och ges ut av Koi Produktionsbyrå. Vi är en reklambyrå med säte på Hammarö (var annars?) som – utöver HammaröNytt – även arbetar med marknadsföring och reklam. Läs gärna mer om oss på koiproduktion.se och vad vi är riktigt duktiga på.

TIPSA OSS!

0734-36 80 90 054-203 46 46 redaktionen@hammaronytt.se

NÄSTA NUMMER

DELAS UT 27-28 AUG ANNONSERA!

HAMMARONYTT.SE

N VA

EN M ÄR

Trycksak 3041 0417

K

T

S

/ANNONSERA

Redaktionen | Ledare | Tävling Jennie tar Venice till Nöjesfabriken

LEDARE

(En ytterst personlig reflektion som inte speglar tidningens politiska inriktning. Som inte finns, för vi är helt oberoende.)

Vi kom i väg- och hem igen RESAN TILL SOLIGARE land var bokad sen lång tid

tillbaka och avresan skulle ske från den stora flygplatsen utanför vår huvudstad. Veckorna innan avfärd blev vi matade från både press och TV om kaoset som pågick där. Det var med en stor portion tålamod vi anlände till terminalen. Men vad smidigt det gick! Vi var av med bagaget och igenom säkerhetskontrollen på cirka en halvtimme. Att jag sedan fick gå igenom säkerhetskontrollen två gånger är en annan historia. EFTER EN VECKA med sol, värme, bad, god mat och

umgänge med goda vänner landade vi i ett Sverige som bjöd på medelhavsvärme. Vi valde att åka en del av hemresan på lite mindre trafikerade vägar och fick se mycket av vårt vackra land bortom motorvägarna. Kan väl bara intyga att Sverige är fantastiskt vackert. Devisen borta bra men hemma bäst blev med ens solklar.

NU HAR JAG bara en undran om denna sommar. Är

det extra gott om orm i år? Tycker jag sett fler platta kräldjur på våra vägar än tidigare. För mig är ett platt kräldjur ett bra kräldjur. Och ja, jag är lite självisk där. Nu ser jag fram emot några veckors ledighet här hemma. Hasta la vista!

Upplaga: 9 000 exemplar. Tryck: Exakta Group Utgivningsplan: se www.hammaronytt.se Distribution: Svensk Direktreklam

HammaröNytt utges av Koi Produktionsbyrå. Adress: Clevevägen 2, 663 30 Skoghall. Telefonnummer: 054-203 46 46 Internet: www.hammaronytt.se.

SID 5 

Hjälp till att bekämpa lupinerna

SID 8 

Seglarskola i Sörvikshamnen

SID 9 

Giftfritt och närodlat på Rosenborg

SID 10-11  Personporträtt: Erik Rynefors SID 12 

Eftersöksgrupp först i Sverige

SID 13 

Sommarhälsningar

SID 14 

Fixade egen fotbollsskola

SID 15 

Fråga en politiker!

SID 18 

Liam fick träffa sin idol

Tävla!

med HammaröNytt och GN Entertainment

 Denna månad har du chans att vinna en biljett till Venice spelning på Nöjesfabriken 29 september, värd 395 kr. Svara på frågan I vilken amerikansk storstad ligger stadsdelen Venice? Svaret lämnar du på hammaronytt.se/tavla eller via mail på tavla@hammaronytt.se senast onsdag 17 augusti 2022. Du kan även posta svaret till oss: HammaröNytt, Clevevägen 2, 663 30 Skoghall Grattis säger vi till Karl-Erik Hansen som visste att Berlinmuren började byggas 1961.

Tidningen delas ut till samtliga hushåll på Hammarö samt cirka 750 hushåll på Kanikenäsholmen, och finns i centralt placerade tidningsställ på Hammarö. Tidningen är religiöst och politiskt obunden.


Jennie tar Venice till Nöjesfabriken Text: KRISTINA Foto: KRISTINA, PRESSBILD

 Hammaröbon Jennie Särnmark arbetar på GN

Entertainment, ett företag som bokar och bygger artister. JENNIE VÄXTE UPP i Torshälla ut-

anför Eskilstuna. Hon flyttade till Karlstad för att plugga till gymnasielärare, träffade kärleken och blev kvar. Paret bodde en tid i Skåre, men byggde senare hus på Anneberg. Jennie arbetade några år som lärare innan hon gick in i väggen och ett karriärbyte blev aktuellt. Svärfadern drev camping och stugby och behövde en administratör. – Vi har flera olika familjeföretag inom både min och min mans släkt, så det har funnits att göra. Och jag har även börjat med bokföring genom åren. Jag har hittat min grej, berättar Jennie. Idag arbetar Jennie som fakultetsadministratör på Karlstad Universitet, och driver även GN Entertainment.

ger Jennie in i genren västkust/ countrypop, och sverigepremiär sker på Nöjesfabriken i Karlstad innan de fortsätter till Örebro, Uppsala och Eskilstuna. En publikmagnet i Holland som aldrig tidigare varit i Sverige. – Gillar man Eagles och likande musik så kommer man gilla Venice. Vi började lyssna på dem hemma för ungefär tio år sedan, och pappa har alltid sagt att han ska få dem till Sverige någon gång. Och nu har han fått det, det är hans livsdröm, berättar Jennie. VENICE ÄR ETT band från Venice

Beach, Kalifornien, som består av två brödrapar som är kusiner. Den klassiska rock- och

folkmusiksinfluensen är tydlig i deras popmusik. Passa på att delta i vår tävling, denna månad har du chans att vinna biljetter till deras spelning på Nöjesfabriken i september. FÖRUTOM ATT ARRANGERA turnéer

hjälper GN Entertainment artister som ännu inte etablerat sig eller som gått i stå. Under sitt paraply finns allehanda experter som till exempel sångpedagoger och stylister. De kan även bistå med kontakter med bland annat skivbolag. Ida Maipambe med artistnamnet Ellah Grace var bakgrundssångerska men ville stå

på egna ben. Hon fick gå igenom hela artistbyggarprocessen med bland annat sångpedagog, hjälp av en tidigare medlem i Mando Diao att skriva musik och en gitarrist från Roxette som var med och spelade. – Allt man kan behöva som artist har vi knutet till oss. Det är den stora grejen för oss, att bygga artister. Vi kan hjälpa dem framåt, säger Jennie.

JENNIES PAPPA SPELADE i dans-

band i 30 år, och startade företag 1995 där han bokade främst dansband och trubadurer. På senare år har de kommit in på andra genrer tack vare olika kontakter i branschen. Det blev ett nystartat företag men med samlad kompetens från både pappan och andra personer som är involverade. Men tajmingen var inte optimal. – Vi drog i gång juli 2020, men kände att vi ville starta ändå trots pandemin. Det var skönt på sätt och vis, vi fick lite mera ro att sätta grunden, berättar Jennie. GN ENTERTAINMENT arrangerar

turnéer i Sverige med artister som inte spelat i Sverige tidigare. Som Ida Nielsen, en basist från Danmark som spelat med Prince, och Yellow Jackets, ett amerikanskt band inom jazzgenren. Nu är det amerikanska Venice som står på tur. De läg-

 Bandet Venice som kommer till Nöjesfabriken i september.

HammaröNytt 23 juli 2022

3


NOTERAT

Lerin släpper nya böcker under hösten Text: ANNIKA

 Produktiva Lars Lerin kom-

SM-guld till Hugo

Text: ANNIKA Foto: JIMMY BARTHELSON

 I mitten av juni spelades

Ungdoms-SM i biljard som var förlagd till JOLO i Stockholm. Tävlingen spelades i tre klasser, P16, P18 och F18 och avgjordes i två olika discipliner, 8-ball och 9-ball. Hammaröbördige Hugo Barthelson deltog i båda disciplinerna i klassen P18 och representerade Karlskoga Biljardklubb. – Tyvärr finns ingen närmare klubb för mig att vara med i, berättar Hugo. Förra gången Ungdoms-SM gick var för två år sedan och då tog Hugo hem en bronsplacering. Den här gången gick det ännu bättre för Hugo som tog hem guldet i 8-ball tävlingen. I 9-ball tävlingen räckte inte spelet hela vägen men Hugo slutade på bronsplats. Med två SM-medaljer med sig hem måste man säga att det blev en lyckad tävling för 18-åringen från Hammarö.

Gästhamnen med i RGS Text: ANNIKA

 Nu är det officiellt. Lillängshamnens gästhamn har blivit medlem i Riksföreningen Gästhamnar i Sverige (RGS). Detta skedde den 10 juni då Generalsekreteraren för RGS, Dick Netterlid, var på plats för att lämna över flaggan och hålla ett

4

mer ut med nya böcker under hösten. Katten Kerstin ska ge ut en egen bok om de funderingar en katt kan ha om livet med hjälp av husse artisten Niklas Strömstedt som skrivit texten och Lars Lerin som illustrerat boken. Boken släpps den 13 september och i samma månad släpps även Lars egen barnbok Kattjakten. Inte nog med det så jobbar Lars med sin fjärde barnbok som ska handla om familjen Lerins katter Silling och Mimi.

Hammarö tar emot ukrainare Text: ANNIKA

 Länsstyrelsen i Värmland har sett över fördelningen till kommunerna av de skyddsbehövande flyktingar som kommer från Ukraina. Trycket på kommunerna har visat sig bli något mindre än vad som troddes från början. Det beror på att det är färre skyddsbehövande som söker sig till Sverige. Värmland ska kunna ta emot 790 flyktingar och av dessa kommer Hammarö kommun ta emot 59 personer från det krigsdrabbade landet. Gunnarskärsgården står väl förberett för ändamålet. De flyktingar som redan finns på Hammarö och som kommit hit på egen hand ska ta kontakt med Migrationsverket och meddela att de vill bli anvisade till Hammarö kommun. tal. Föreningen är partipolitiskt obunden och medlemmar är de som driver gästhamnarna runt om i Sverige. RGS jobbar för att utveckla gästhamnarna så att de blir modernare, säkrare, mer gästvänliga och att boendeanläggningarna blir mer hållbara. De bidrar också till att lyfta fram och synliggöra dessa hamnar i olika sammanhang.

Cigarrer på MyWay Text: KRISTINA

Fritidsbanken på ÅVC Text: KRISTINA Foto: ANITA VEINES

 När Hanssons tobak i Karlstad stängde passade MyWay på att ta över en av humidorerna. – Vi kände att någon måste ta över då intresset för cigarrer verkar vara stort i Värmland, berättar Johan Engström, MyWay. På MyWay finns nu cirka 30 olika sorters cigarrer i tre humidorer och fler cigarrer kan beställas efter önskemål. – Vi har nu det största sortimentet i Värmland, berättar Johan vidare. Förutom cigarrer och andra njutningsmedel som godis, läsk och glass kan MyWay erbjuda spel i alla dess former. Travandelarna som Johan och Cizzi själva gör har spelat in många miljoner genom åren. Och i början av juni lämnade en hammaröbo in sin lottorad hos MyWay, vilken gav över fem miljoner i vinst.

TM Physique i nya lokaler Text: KRISTINA

 TM Physique med sitt flockdagis, hundrastning och kurser flyttar till nya lokaler på Vidön i augusti. I och med detta dubblar de sin yta och får möjlighet till lekhagar. – Vi valde att expandera hunddagiset lite och fullända rehabavdelningen med en simpool och få möjlighet till kurser, berättar Therese Malgerud. Gamla lokalen behåller de för vattentrask och trim samt träningsyta. Där kan även vi människor få behandling, som massage, laser och andullation. – Ytterligare ett steg för att bli Vänerns vänligaste gästhamn. Detta innebär också att vi får en internationell plattform att visa upp vår gästhamn på så flera vet att de kan besöka oss. Vad roligt att vi äntligen rodde detta samarbete i hamn! Säger Annika Axelsson, näringslivsansvarig på Hammarö kommun.

HammaröNytt 23 juli 2022

 På Fritidsbanken kan man låna allt möjligt som har med sport och fritid att göra. Det finns till exempel spel, puzzel, badleksaker, kickbikes, flytvästar, skidor och skridskor, och man får låna sakerna helt gratis i två veckor. Det mesta är skänkt till verksamheten. Sedan några veckor tillbaka kan man lämna in sport- och fritidsutrustning till Fritidsbanken i en bod på återvinningscentralen. – Vi kommer och hämtar en gång i veckan, går igenom det inlämnade och gör iordning det för utlåning, berättar Anita Veines, Fritidsbanken Hammarö.

SM-guld till Ella Text: ANNIKA Foto: PRIVAT

 IFK Göta tog hem några tunga medaljer när stafett-SM avgjordes i Göteborg i slutet av maj. I laget som tog hem guldmedaljen i 4 x 800 m för seniorer fanns hammarötjejen Ella Holmqvist. Blott 16åriga Ella sprang även hem silver i klassen F17 4 x 1 000 m. Ella som tävlar i medeldistanserna 400 och 800 meter gjorde även ett försök att kvala in till JVM som går i Jerusalem i år. Tyvärr satte en förkylning stopp på förberedelserna och Ella missade kvaltiden med en ynka sekund. – Nytt mål för i år är att bli uttagen till ungdomsfinnkampen som är i höst, hälsar Ella.


Hjälp till att bekämpa lupinerna  Den mycket invasiva blomsterlupinen är inte bara

vidare genom deras fröer, det vill säga inte bara slänga dem i naturen någonstans. Så det är bara bra att plocka så många som möjligt, säger Annie.

ett hot mot vår biologiska mångfald, den kan även vara giftig för får, hästar och nötkreatur.

EN SOM GÖR sitt bästa för att

Text och foto: KRISTINA

LUPINEN ÄR VACKER och praktfull

där den står, oftast i dikeskanter och hagmarker. Men den är lömsk och mycket invasiv. Den binder kväve som gödslar marken vilket gör att andra växter inte längre trivs, till exempel ängsblommor som trivs i mager mark. Lupiner kan även ge allergiska reaktioner hos människor. LÄNSSTYRELSEN KÄMPAR NU med

att bekämpa lupinerna inom fornminnesområdet på Hammars udde. Gravfältet vårdas inom Länsstyrelsens fornvårdsprogram. – Vi har vi sedan några år tillbaka lagt om skötseln i syfte att trycka tillbaka lupinerna inom gravfältet. Det innebär att vi

har en tidigare slåtter på områdena med lupin. Dessa slås även flera gånger, berättar Annie Johansson, Länsstyrelsen Värmland. VI KAN HJÄLPA till att bekämpa

lupinerna genom att plocka blomställningarna och sedan hantera dem så att fröerna inte sprids vidare. De ska inte läggas på komposten utan slängas i hushållssoporna i påsar som är rejält ihopknutna. – Det är inte förbjudet för allmänheten att plocka lupiner så länge man håller sig inom allemansrätten. Det betyder att man får plocka dem även på gravfältet. Men man måste tänka på hur man sen hanterar dem så man inte sprider dem

utrota lupinerna vid gravfältet och runt sitt fritidshus på Hammars udde är Leif Mellqvist. – Jag tycker det är synd att lupinerna trycker undan våra vanliga ängsblommor. Här finns till exempel en väldigt vacker orkidé, Jungfru Marie nycklar. Jag tänker att om alla som går förbi här plockar med sig lite blommor så hjälper vi till att bekämpa det här otyget, berättar Leif. ÄVEN HAMMARÖ KOMMUN gör

insatser på flera platser på ön. – Vi har med hjälp av feriearbetare plockat bort blomställningar för att minska spridningen och sen slår vi områdena. Vi har även påbörjat en inventering så vi vet vilka områden vi ska rikta in oss på

Mer på hammaronytt.se!

för bäst resultat, berättar Fredric Stävenborg, trädgårdsmästare i Hammarö kommun som nu har kört ut ett extra sopkärl till Hammars udde så vi alla kan hjälpa till. – Medborgarnas insats betyder mycket om vi ska få bukt med spridningen, och vi är tacksamma för all hjälp vi kan få, fortsätter Fredric. SÅ TA GÄRNA en lov ut på ängen,

knipsa av några lupinblommor och släng dem sen i de sopkärl som är utställda på platsen. På så sätt kan vi hjälpas åt att bekämpa lupinerna.

GÖR SOM VI, KONFIRMERA DIG! I höst är det dags för dig som börjar i åttan och/eller är född 2008 att konfirmeras. I år erbjuder vi tre olika grupper. Sång och musikgruppen som träffas på onsdagar, Filmgruppen som träffas på torsdagar och Äventyrgruppen som träffas ungefär 3-4 gånger under terminerna och sedan de tre första veckorna av sommarlovet. Samtliga grupper börjar vecka 36. I början av hösten kommer alla grupper att var för sig åka på ett läger där fokus kommer vara att lära känna varandra och bygga ihop gemenskapen i gruppen. Varmt välkommen!

Läs mer och ansök på svenskakyrkan.se/hammaro


välkommen på sommarbio

KRAFT ATT LEDA HAMMARÖ

några höjdpunkter från vårt utbud - Dubbla klipp i klippkortet hela sommaren

Nu tar vi nya tag. Vill du vara med?

FAMILJEDAG 27/8 Östanås gård kl. 11-14 Vilka frågor är viktiga för dig? Passa på att träffa oss samtidigt som vi klappar djuren och grillar korv.

SKOLA, VÅRD OCH OMSORG

#5

Förvalta kärnverksamheten med fokus på hållbarhet utifrån kvalitet, miljö och ekonomi.

Är du också intresserad av att delta i den spännande resan Hammarö står inför? Hör av dig till någon av oss! Bosse: bosse.henriksson@hammaro.se Ola: ola.jonsson@hammaro.se Ammi: ammi.gull@hammaro.se Bli medlem!

Hammarö

Swisha 100 kr till 123 336 00 70 Ange namn och personnummer

Facebook: moderaternahammaro

En dag utan kaffe ...vi har är som... ingen aning. KARLSTAD 054-516800 www.kaffekompaniet.se

Yoga på Hammarö Yoga för nybörjare/fortsättare, allmän Onsdagar 17.30-18.45

Fortsättning/fördjupning allmän Onsdagar 19.00-20.15

Seniorer nybörjare/fortsättning Onsdagar 14.00-15.00

Nya kursstarter 24 augusti, löpande intag. Kurserna hålls i sockenstugan vid Hammarö kyrka. Tel: 054-181183 karlstad@yogaskolan.se

6

SE HELA VÅRT UTBUD och boka ERA BILJETTER på skoghallsfolketshus.se eller ring oss på 054 - 51 55 00

håll er uppdaterade

Med reservation för eventuella ändringar och felskrivningar

HammaröNytt 23 juli 2022


Himmel och jord När sommaren är som mest blomstrande kan vi uppleva hur Gud är nära i allt som lever och rör sig omkring oss. Naturen sprudlar av livslust. I en av våra mest älskade psalmer sjunger vi: ”Minns att var sekund är en liten stund av evigheten hos Gud, och när dagen lång du hör fåglars sång, hör du himmelens egna ljud. Så lev Guds nu, av Guds nåd får du ta mot var stund ur hans hand. Och när dagen lång du hör fåglar sång hör du himmelens egna ljud.” (Text T. Littmarck 1988). Välkommen till Hammarö kyrka i sommartid! /Regina Piscator, kyrkoherde

Söndag 24 juli

Musik i sommarkväll

Kl. 11.00 Gudstjänst i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker: Tilda Strandberg. Präst: Regina Piscator.

Söndag 31 juli

Fri entré på alla konserter.

Kl. 11.00 Högmässa i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker: Lena Lötmarker. Präst Jenny Westling.

Söndag 7 augusti Kl. 11.00 Gudstjänst i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker: Maria Carlson. Präst: Dan Winander.

Söndag 14 augusti

Enkel ståfika utanför kyrkan 30 minuter innan.

Kollekt Swisha gärna din

Torsdag 28 Juli

kollekt till oss på

123 199 55 47

Kl. 19.00 i Hammarö kyrka. "Något gammalt, något nytt, något blått" Egna låtar, lite Taube, Povel Ramel och Monica Z. Kajsa Skyman, Hans Pettersson och Helena Skyman.

Kl. 11.00 Högmässa i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker: Maria Carlson. Präst: Dan Winander.

Söndag 21 augusti

Torsdag 4 augusti

Kl. 11.00 Gudstjänst i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker: Berit Heinemann. Präst: Tomas Frylmark.

Kl. 19.00 i Hammarö kyrka. "Marimbasolo" med Simon Halvarsson slagverkssolist som i höst tävlar i Stuttgart "World Marimba Competition".

Sommarcafé

Torsdag 11 augusti

Hammars gård

Öppet sommarcafé fram till 7/8. Onsdag–lördag kl. 11–17 Söndag 12–17 Kaffe/te/dricka, smörgås, fika och glass i vacker skärgårdsmiljö. Utställning av Hammarö konstförening. Endast uteservering. Måndagar och tisdagar stängt. Varmt välkommen!

Kl. 19.00 i Hammarö kyrka. Hammarö Storband har samarbetat med både kända jazzartister och ungdomar från Hammarös kulturskola. Vokalister är Anna Nilsson Lindgren och Kenneth Olsson.

Torsdag 25 augusti Kl. 19.00 i Skoghalls kyrka. "Sensommarstämning". Wermland Operas orkester och instrumentalsolister. Dirigent: Daniela Musca. OBS! Inget ståfika vid denna konsert.

prenumerera På Hammarö församlings webbplats kan du läsa mer om vad som händer i verksamheten. Använd kameran på mobilen och scanna QR-koden här bredvid så kommer du rätt direkt! Du kan också e-postprenumerera på månadens program. E-posta till

hammaro.forsamling@svenskakyrkan.se. Hammarö kyrka är öppen varje dag kl 10.00–16.00. Kom gärna in och sitt ner en stund!

svenskakyrkan.se/hammaro, 054-51 24 00


Seglarskola i Sörvikshamnen Text och foto: KRISTINA

 När Skoghalls båtsällskap bildades 1949 fanns

inte Sörvikshamnen som byggdes först i början av 60-talet. Föreningen har idag cirka tusen medlemmar, och 25 av dem går seglarMer på hammaronytt.se! skola. KICKI PALM OCH hennes man

Günther Krebs blev medlemmar i Skoghalls båtsällskap redan i slutet av 70-talet och började engagera sig i seglarskolan 1988 när dottern Lisa fick sin första optimistjolle. Idag är Kicki ordförande i klubben som finns i Sörvikshamnen på Mörudden. Där finns båtplatser, vinteruppläggningsplatser, båthus, en kran för båtlyft och två sjösättningsramper. Klubben bedriver en mycket populär seglarskola i form av jolleverksamhet för barn och ungdomar. Vi besöker klubben en strålande junikväll och barnen är full gång med förberedelserna inför kvällens sjösättning. Det är inte många klubbar runt Vänern som har ungdomsverksamhet, men här är intresset stort och klubben lägger stor vikt och mycket resurser på detta. – Just nu har vi 25 barn som seglar optimistjolle här i vår klubb, berättar Kicki. BARNEN ÄR INDELADE i tre grupper

utifrån kunskapsnivå, och de yngsta är åtta år.

– De måste ha simvana för de kan ju faktiskt ramla i, och så behöver de kunna ta instruktioner. Så det är lagom att börja när de är åtta, nio år ungefär, berättar Kicki. Som nybörjare får man låna jolle av klubben men behöver ha med en egen flytväst. UNDER SEGLARSKOLAN ANVÄNDS

fem följebåtar som alla är ute när barnen seglar. Trygghet är ledordet, både för barnen och de vuxna medlemmarna. När nybörjargruppen tränar får barnen turas om, några får sitta i följebåtarna och några får segla. – Det kan ju gå väldigt fort, plötsligt har de seglat åt åtta olika håll och då har vi ingen chans att ha koll på alla, så vi begränsar antalet lite, berättar Kicki.

är nu med i gruppen som tävlar. – Pappa har seglat sedan han var liten och tyckte att jag skulle prova, och jag tycker det är roligt. Vi har en stor segelbåt vi semestrar med, och i framtiden kanske jag kan segla den, berättar Moa. Moa och hennes lillebror Emil deltog i JSM i Västerås i juni. En tävling som gav syskonen tävlingsrutin.

KLUBBEN HAR FOSTRAT flera dukti-

ga seglare som Moa Andersson, Pär, Oskar och Erik Skoting, Oskar, Viktor och Axel Pantzare, Karin Hagström och Anders Karlsson. För att inte prata om OS-seglaren Jesper Stålheim. Välkända namn i seglingsvärlden. Och med satsningen på ungdomar i Skoghalls båtsällskap lär det bli fler.

Skolmiljöpartiet

GRUPPEN MED DE mer rutinerade

barnen kallas fortsättare. De har seglat ett par år och får möjlighet att vara med och tävla. De fördjupar sig i teori och får lära sig regler, taktik, trimning och liknande. Fjortonåriga Moa Åberg har seglat optimistjolle i fyra år och

Jens Meyer

Britt Bagge

Hammarös skolor ska hålla toppklass! Max 25 elever per klass! Fler speciallärare!

britt.zetterberg-bagge@hammaro.se jens.meyer@hammaro.se

8

HammaröNytt 23 juli 2022

www.mp.se/hammaro


Giftfritt och närodlat på Rosenborg Text: ANNIKA Foto: KRISTINA

 Solen står högt på himlen och det är högsommar-

värme den här dagen då vi besöker Rosenborgslannet. Det är en riktig pärla vi har kommit till. Och centralt på ön ligger den också.

VI KLIVER RAKT in i den lilla

självbetjänande butiken. Här står dagens plantor, buketter, trädgårdspynt och annat från trädgården som finns till försäljning för dagen. Runt omkring prunkar det i rabatterna av både blomster och grönsaker. När vi strosar runt ser vi hur kärleken till jorden och det de odlar lyser igenom. Här finns olika typer av odlingsbäddar som till exempel flertalet huglar som är ett gammalt sätt att odla på. – En hugelbädd byggs upp av en mängd olika slags trädgårdsskräp som till exempel murket trä, grova grenar och stockar som bas, berättar Kim. VI TAR OSS förbi rabatter med

personligt utformade staket, skyltar som visar vad som växer och trädgårdspynt som står charmigt utplacerade här och var. Mycket har Malin gjort

själv och det gör hela trädgården väldigt personlig. Många kunder kommer hit och strosar runt bara för att skaffa sig inspiration. På vår väg genom trädgården ser vi även några humlebon och i ena kanten av trädgårdslandet står en inlånad bikupa. Här och där syns insektshotell utplacerade. – Det är viktigt att vi får hit pollinerare och därför har vi många växter som drar till sig humlor och bin, berättar Malin. ROSENBORGSLANNET DRIVS AV

makarna Malin och Kim Myrin och kom till mer eller mindre av en slump. – Vi är vegetarianer båda två och började odla för att bli självförsörjande på grönsaker. Och jag har tidigare arbetat som kock och det är verkligen en dröm att kunna gå ut i trädgården och plocka färska ingredienser, berättar Kim.

Det unga paret måste ha rejält med gröna fingrar för de fick mer än vad de klarade av att göra av med. – Vi ställde ut lite örtbuketter och annat vi ville bli av med utanför grinden och lät de som gick förbi ta vad de ville ha gratis, berättar Malin. Det var en mycket uppskattad gest som väckte idén om att ta hobbyn till en mer professionell verksamhet som de på sikt kan leva av. Och allt gör de ordentligt från grunden. Naturgödsel kommer från en lokal leverantör som även levererar det strå som läggs runt många av plantorna. ODLARGLÄDJEN HAR ÄNNU inte

slagit i taket. Paret har många visioner om hur de vill utveckla

HammaröNytt 23 juli 2022

sin verksamhet, bland annat väntar de på bygglov för ännu ett växthus. Tomten är stor och planteringarna och odlingsbäddarna blir fler och fler. Bakom garaget finns några rader med pumpor som ska växa till sig inför hösten. Malins skaparglädje och kreativitet ska få utlopp i en drejarverkstad de håller på att göra i ordning i huset, förhoppningsvis redan till hösten. – Då kan jag göra krukor och annat pynt som sedan går att sälja i butiken. Tanken är ju att jag ska ha sysselsättning året runt, säger Malin. De har framtiden för sig. Idéerna verkar inte ta slut och med tanke på sonen Adde som följer oss i spåren Mer på verkar framtiden hammaronytt.se! säkrad.

9


Orädd producent som går över genrerna – Vi träffar Erik Rynefors Text och foto: KRISTINA

 Kanske har du sett den stripade bilen fara omkring på ön. En röd Hyundai det står Johan Boding & The Night of Queen på. Johan Boding, alias "King of Queen", är på turné igen, nyligen med showen Wheel of fortune och nu festivalspelningar. Bakom arrangemanget står hammaröbon Erik Rynefors.

ERIK VÄXTE UPP i Floby utanför

Falköping med en far som var rektor men även inbiten föreningsmänniska. Han var med i orkesterföreningen, ledde manskören, var aktiv i både golf- och tennisklubbarna och hann även med att vara kommunpolitiker förutom sin tjänst som rektor. – Det var ju på 60-talet, när man byggde upp Sverige med skolor, sporthallar och så vidare. Det tyckte han var roligt. Men det blev mer och mer musik, han var duktig cellist. Så jag fick väldigt mycket av mitt musikintresse från honom, berättar Erik. Pappan ledde även en manskör som var vilande förutom vid Valborg då den återuppstod varje år. I slutet av 70-talet blir kören stadigvarande och Erik gick med. Hans första insats blev att sjunga på en begravning, det var bagaren i byn tillika förstebas i kören som gått bort. – Hans röst hade tystnat och jag fick fylla hans plats och föra traditionen vidare. Det är den stunden som var avgörande för mitt engagemang i körsång, berättar Erik. MAMMAN VAR OCKSÅ väldigt

kultur- och musikintresserad. Folkdans blev ett stort intresse med åren, och även detta tog Erik till sig. – Jag ville bli rockstjärna och spela gitarr. Sven-Erik Magnusson var min första idol, sen kom The Beatles och Hep Stars. Men

10

pappa ville att jag skulle spela fiol, berättar Erik. ERIK BÖRJADE SPELA fiol redan

i tioårsåldern. Alla trodde att han spelade efter noterna, men han lyssnade in styckena och lärde sig dem utantill. – Att spela fiol var ingen tjejmagnet direkt. Jag stack till skolan tidigare för att lämna fiolen på expeditionen så ingen skulle se. Musikskolavslutningen i maj var värsta dagen på året, då skulle alla få höra när det gnisslade. Den kvällen fick fiollådan sommarlov och jag spelade ingenting förrän till hösten, berättar Erik. Pappan fick med piska och morot Erik att fortsätta spela fiol, vilket han är otroligt tacksam för så här i efterhand. När Erik började åttonde klass föreslog mamman att han skulle spela när de dansade folkdans. Tillsammans med en "riktig" spelman fick han lära sig flera låtar utantill. – Det blev som en aha-upplevelse, det var ju det jag kunde och så jag hade spelat hela tiden. Men pappa var ingen vän av folkmusik, han tyckte det lät bedrövligt och var inte värt något, skrattar Erik. FOLKMUSIKEN BLEV ETT utmärkt

sätt att uttrycka sig känslomässigt för Erik. Han bildade folkmusikgrupp Forsmark 3 tillsammans med gymnasiekompisen Harald Kennemark som var pianist och hans lillebror Hans som spelade fiol och gitarr. En

Rynefors och två Kennemark blev Forsmark 3 och hade inget med kärnkraft att göra. Samma sommar åker Erik till Varberg på spelmansstämma och får höra nyckelharpa live, och han bestämde sig direkt för att lära sig spela instrumentet. – Den mjuka klangen i nyckelharpan och att det betraktas som ett svenskt nationalinstrument lockade mig. Fiol lärde jag med hjälp av lärare, men nyckelharpan lärde jag mig själv. Den sommaren jobbade jag på dagarna och spelade hela nätterna, skrattar Erik som därmed utökade Forsmark 3 instrumentmässigt. Forsmark 3 fick snabbt spelningar, bland annat en skolturné för högstadieelever. Två vinylskivor och en CD spelades in och bandet var utöver otaliga spelningar i Sverige och övriga Norden även på tre USA-turnéer. Allt samtidigt som Erik arbetade som lärare i Falköping. Han var även djupt engagerad i Floby Volleybollklubb där han spelade i B-laget, tränade damlaget och var ordförande i supporterklubben. Klubben blev svenska mästare 1982 och Erik var kvar till

HammaröNytt 23 juli 2022

1984. Det året var han coach och laget var två bollar från att vinna SM-guld igen. Men då fick han uppleva baksidan, påhopp som gränsade till hot när laget inte gick hela vägen. – Inget mot dagens näthat, men det fick mig att hoppa av, berättar Erik. Pappan tyckte då att Erik borde skaffa sig en ordentlig utbildning om han tänkte sig fortsätta arbeta som lärare, och så fick det bli. Han kom samma höst in på lärarutbildningen på Högskolan i Karlstad. UNDER STUDIETIDEN VAR han med och startade Sällskapet Carlstads ManskörsBröder, eller bara CMB, som delar sina initialer med nationalskalden Carl Mikael Bellman. – Vi var åtta stycken som övade och övade och det blev succé vid vårt första uppträdande på tackfesten, berättar Erik. Intresset ökade och kören växte. Detta utvecklades sedan till ett Bellmanspel som Erik skrev under jullovet 1985. Bellmanspelet krävde även kvinnliga sångare, så utöver manskör medverkade även en blandad kör i spelet på Arenan. Tjejerna


bildade sedan en egen kör som efter ett par år tog sig namnet Söt Likör. Hösten -89 började solisten från Varberg Anne-Lise i kören och kärlek uppstod. De flyttade ihop, bytte adress några gånger och fick döttrarna Sofie och Sara innan flytten gick till Hammarö 1997. – Huset hade en allmänning på två håll och låg nära både en fantastisk förskola och Hammarlunden. Där kunde vi gå med barnen till förskolan och skolan utan att korsa en enda väg, berättar Erik. 2006 ARRANGERADE ERIK "Kör

med kör" - The show must go on med 40 sångare från Söt Likör och 40 från CMB som tillsammans med Christer Nerfont och ett rockband gjorde en hyllning till Queen på Scalateatern. – Att som körledare få göra rock, det stack ut, och att få göra det live. Vi sålde ut alla föreställningar, och jag kände att det var så roligt att jag ville göra detta även utanför Karlstad. Men då skulle jag behöva säga upp mig och lämna körerna, så det var inte ett enkelt beslut, berättar Erik. Ett och ett halvt år senare hade Erik sagt upp sig, anlitat 16 sångare, Christer Nerfont och rockbandet för att sätta upp A Night At the Opera, Queens skiva från 1975. 18 låtar i tur och ordning. Premiären var planerad till oktober 2008. Men i april var Christer Nerfont tvungen att tacka nej. – Han var ju den viktigaste pusselbiten, den som skulle sjunga Freddie Mercury. Men jag blev då tipsad om Johan Boding som hade varit med i Så ska det låta på tv. Jag tittade på reprisen och insåg att den rösten skulle passa perfekt. Jag tog kontakt med Johan, vi träffades och skrev kontrakt på rekordkort tid, berättar Erik.

nar sig Sverige för ensemblen. En milstolpe för Erik som blir väldigt rörd när han tänker tillbaka. – Att få göra detta på Dalhalla var helt avgörande. Då kunde jag ringa upp konserthusen runt om i Sverige, det gav en legitimitet, berättar Erik. Det som bara skulle göras i Karlstad i en teater för 400 personer blev plötsligt för 4 000 i stället. Succén var ett faktum. 2010 kom de tillbaka till Dalhalla med i stort sett samma show, 2013 med nya showen Keep yourself Alive och 2019 med showen Freddy Forever. – Tillsammans med outslitlige Johan Boding har det blivit en vårturné, en höstturné och så några spelningar på sommaren. Så har vi hållit på i tretton år nu, skrattar Erik. UTAN ERIKS VETSKAP skrev dottern

Sofie till Queens fanclub och berättade om vad pappa Erik höll på med. I samma veva börjar de lägga upp klipp från olika föreställningar. Brian May, gitarrist i Queen, svarar Sofie och de får mycket publicitet vilket ger besökare från hela världen vilket öppnar

för att i oktober 2011 spela i Liverpool och på Hammersmith Arena i London, England. Queen spelade på den arenan nio gånger och det var en dröm för Erik att få ta sin show just dit. 20 sångare med band åkte över, och i publiken sitter Queens ljudtekniker Kris Fredriksson. – Han är Brian Mays förlängda arm. Han bjöd in oss att spela på Freddie Mercurys födelsedagskalas 2017 där hardcorefans från hela Europa gästade. Vi gjorde succé och fick löfte om att få komma tillbaka. Det har inte skett än, men det är en av sakerna som gör att jag inte lagt av än, säger Erik. UNDER PANDEMIN HAR Erik i prin-

cip haft näringsförbud. AnneLise har dock ”ett riktigt jobb”, de har låg boendekostnad och utflugna barn. – Det var inte synd om oss, det fanns de som hade det mycket värre. Det har mest varit påfrestande mentalt, att inte veta när det ska ta slut, berättar Erik. I väntan på att pandemin skulle ta slut skapades den nya produktionen "The Swedish ELO Tribute Show" som ska

spelas i ett kalkbrott utanför Falköping i augusti och sedan på Scalateatern i november. – Men jag bestämde mig för att inte gå ner mig fysiskt i alla fall, att jag skulle vara i bättre fysisk form när pandemin var över, så jag tog upp golfen, spelade padel och började promenera. Tillsammans med Anne-Lise började jag med "Hitta ut" också, vilket var jätteroligt att göra ihop. Tack vare det har vi upptäckt många nya delar av Hammarö kommun. Efter ett tag bestämde jag mig för att jag skulle gå en mil och dagen i ett helt år. Och det höll, hela 2021 gick jag i snitt en mil om dagen. Jag har gått ner några trivselkilon, sover bättre och snarkar mindre, berättar Erik. NU SER ERIK fram emot nya kon-

serter med Night of Queen, att nya ELO Tribute blir en succé och att han får en härlig höst tillsammans med sångföreningen Manhem som han leder sedan 2005. Och framöver hoppas han på att få bjuda på mer kultur i sin hemkommun och utesluter inte någon större satsning. Mer på hammaronytt.se!

VID EN FÖRESTÄLLNING sitter

Håkan Ivarson, vd på Dalhalla, inbjuden i publiken. Detta mynnar ut i att de får spela A Night At the Opera på Dalhalla 2009, och i och med detta öpp-

HammaröNytt 23 juli 2022

11


Eftersöksgrupp först i Sverige Text och foto: KRISTINA

 Efter avhopp från en annan eftersöksorganisa-

tion blev Leif Holmqvist, Leif Andersson och Veronica Johansson headhuntade av Civilförsvarsförbundet. Deras mångåriga och otroliga kompetens när det gäller ledarskap och eftersök med hund var eftertraktad. Nu sätter de ramarna för en helt ny organisation, och motsvarande grupper i andra delar av Sverige vill kopiera arbetssättet. Mer på hammaronytt.se!

CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET BILDADES 1937 och är en frivillig försvars-

organisation som finns i cirka 200 kommuner i Sverige. Eftersöksgruppen lyder under Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och blir snabbt inkopplade vid behov. Det är i första hand Polismyndigheten som vill ha hjälp vid eftersök att hitta människor, men det kan även vara vid andra nödsituationer då kommuner, regioner och länsstyrelser efterfrågar hjälp. De går under LSO, Lag om skydd mot olyckor, vilket innebär att polisen får använda hela verktygslådan och får alltså fler och större resurser. Så länge man tror att liv finns att rädda gäller LSO. DET ARBETSSÄTT SOM Leif Holm-

qvist nu är verksamhetsledare för är än så länge unikt i Sverige. Han är spindeln i nätet som sammankallar de resurser som behövs utifrån det specifika uppdraget. – Vanligast är att någon försvunnit, då kallar jag in olika kompetenser beroende på var man misstänker att de befinner sig. Är det på sjön kallar jag in båtar, är det i en snötäckt skog kan det vara bandvagnar. Men det kan även vara att någon inte tar sig hemifrån på grund av översvämning eller mycket snö. Då ringer jag upp fordonsgruppen som ser till att någon tar sig dit med förnödenheter, kanske med en fyrhjuling, berättar Leif Holmqvist.

12

I CIVILFÖRSVARETS EFTERSÖKSGRUPP

ingår åtta delar. Drönare, ATV (fyrhjulingar och motorcyklar, fordon (bandvagnar), krishanterare, båtar, dykare, eftersökshundar och i samverkan med SSRS (Sjöräddningsällskapet). – Det är så vi vill arbeta och det vi håller på att bygga upp nu. Om till exempel någon har gått över bord ordnar vi så ett hundekipage följer med sjöräddningsbåten ut för att göra eftersök i vatten och på öar, berättar Leif Andersson.

 Leif Andersson och Enya.

– Ett tiotal vore väldigt bra för att kunna vara uthålliga över knytning till försvaret. MSB tilllängre tid och om vi behövs på fler ställen samtidigt, berättar handahåller båtar och fordon Leif Andersson. men resten är privatpersoner Men vem som helst är inte som arbetar ideellt, alltså mänlämplig, det krävs niskor med drönare och båtar, hundekipage otroligt mycket av både hundar och dykare. Leif ATV FORDON Andersson och förare. De hundar som med sin hund arbetar idag Enya står till KRISHUND HANTERING eftersöksär utbildade LEDNINGSinom hemgruppens GRUPP förfogande. värnet och DRÖNARE BÅTAR går kurser – Jag har via bland hållit på med DYKARE SSRS hundar sedan annat Brukshundklubben. slutet av 80-talet och har haft både Hundarna får först göra anlagsprov räddningshundar och därefter utbildning åtta till patrullhundar som varit godkända för eftersök, det har tio månader för att bli certifierade. Därefter genomgår de en varit mitt kall. När man har en bra hund vill man ju att samårlig funktionskontroll. Förarna måste också vara välutbildade, hället ska kunna använda den och detta passar inte alla. resursen, säger Leif Andersson. – Vi ser alltid till att träffa de som är intresserade för att få IDAG FINNS FEM hundar i gruppen, men de behöver vara fler. dem att förstå att ett eftersök är TROTS SITT NAMN har de ingen an-

HammaröNytt 23 juli 2022

alltid skarpt läge. Går man ut måste man inte bara veta hur man ska bära sig åt, man måste också kunna hantera det man upplever. Sådant har man med sig resten av livet, därför har vi även en grupp med krishanterare tillgängliga. Vi har utbildning i skydd mot olyckor, eftersök, hjärt- och lungräddning, första hjälpen, karta och kompass. Vi som är engagerade kan det här och har hållit på med detta i många år, berättar Leif Andersson. MED ALLA DE kunskaper de besit-

ter så vore det konstigt om de inte kunde vara till samhällets tjänst. Och alla är alerta och på tå. – För varje minut som går försämras chansen att hitta den försvunna, så det är ju en förutsättning att vi kan komma ut fort. På bara någon timme har jag fått ihop de resurser som krävs och vi kan börja jobba, avslutar Leif Holmqvist.


Vi önskar dig en härlig sommar! Restaurang Restau rang

PIZZERIA CITY 054-51 70 78

skoghallsfolketshus.se

spfseniorerna.se/hammaro

www.citypizza.se

070-422 81 85

Tel. 054-51 70 55 facebook.com/skoghallsbangolf

skoghallsfolketshus.se

Tel. 070-349 99 55

Nolgård 054-52 40 96

Telefon: 073-952 20 22

facebook.com/ VansterpartietHammaro

hammaroenergi.se

. . Mats | Örjan | Roger 070-366 42 04

Hammarö

Facebook: moderaternahammaro

Nettans Blommor Clevevägen 2, Skoghall

www.partietsansobalans.se

Eftersöksgruppen Värmland eftersok.varmland@civil2.se

VÄRMLANDS EVENTSJUKVÅRD 070-679 88 36


Fixade egen fotbollsskola Text och foto: KRISTINA  Har man inget sommarjobb så kan man lika

gärna ordna sitt eget. Och helst då något riktigt roligt. Så tänkte polarna Melker och Hugo tidigt i våras. Mer på hammaronytt.se!

FOTBOLLSKILLARNA MELKER OCH Hugo

var på väg hem från en fotbollsträning någon gång i februari. Ingen av dem hade sökt något sommarjobb, och var inte speciellt sugna på det som fanns tillgängligt. – Vi ville båda ha sommarjobb, och vi ville göra något vi tycker är kul, berättar Melker. Både Hammarö FK och IFK Skoghall ställde upp med material som bollar och västar, fotbollsplaner och klubblokal med kök. Planen var att under två veckor erbjuda fotbollsskola för killar födda 2011-2014. – Skoghalls damlag hade läger för tjejer, och Hammarö FK ordnade läger för barn födda

2006-2011. Så vi ville erbjuda fotbollsskola för de som inte hade andra möjligheter, fortsätter Melker. SEDAN BÖRJADE JAKTEN på spon-

sorer. Förutom käk till barnen ville killarna även ge barnen något de kunde behålla och ha kvar som minne. Urban Svensson på ICA Kvantum Hammarö kontaktades, och han var inte sen att ställa upp. – Jag älskar sådana här initiativ. Både att killarna är så driftiga och själva ordnar sina som-

marjobb, men också att de gör något positivt för barn. Så det var inte svårt att säga ja, berättar Urban. En rabatt på inköp av matvaror i butiken och en varsin t-shirt och vattenflaska till alla barn som deltog i fotbollsskolan sponsrade ICA Kvantum Hammarö med. KOMPISARNA PELLE OCH FELIX

hängde på som ledare under de två veckorna. Och Hugos lillebror anlitades för att hjälpa till i köket.

– Vi gjorde det ganska enkelt för oss, med korv med bröd, köttbullar med pasta och sånt. Men en dag skulle vi ha spaghetti och köttfärssås, då delade vi upp köttfärsen mellan oss och kokade köttfärssås hemma kvällen innan, skrattar Melker. TRE AV KILLARNA har nu tagit

studenten och vet inte riktigt var de är nästa sommar. Men är de här på Hammarö så kan de absolut tänka sig att upprepa sommarens bravader.

STÖRST PÅ SPEL!

Ett av Sveriges mest vinstrika spelombud med flera miljonvinster. Andelsspel flera dagar i veckan på

trav, sport- och nummerspel.

HAMMARÖS GODASTE

Mån-tor 9-20, fre-lör 9-21, sön 10-19 Björkhagsgatan 2, Skoghall mywayskoghall.se | andelonline.se facebook.com/mywayskoghall

MJUKGLASS? Alltid två smaker!

forum för ungas psykiska hälsa. » Digitalt Chatta med en vuxen som lyssnar!

Mathias Wiker

Vaktmästare/Skolresurs Ledamot i Bildningsnämnden 14

Kd.nu/blimedlem HammaröNytt 23 juli 2022 hammaro.kristdemokraterna.se


Fråga en politiker! Text: KRISTINA

 Nu har du möjlighet att få svar på dina frågor

om kommunens verksamhet på kommunfullmäktiges sammanträden. IDÉN OM ATT låta hammaröborna

ställa frågor under kommunfullmäktiges sammanträden kom från en tjänsteman på Hammarö kommun. Hon arbetade med 100-årsfirandet av Sveriges demokrati och föreslog att de skulle ha en frågestund i samband med fullmäktige under firandet. Något som inte blev av där och då men som nu blivit verklighet. – Jag tog med idén till presidiet i fullmäktige och gruppledarna och föreslog att vi istället skulle införa det som en fast punkt vid varje fullmäktigemöte. Nu hoppas jag att hammaröborna tar chansen, berättar Peter Johansson, kommunfullmäktiges ordförande.

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND INFÖRDES vid årsskiftet. Har du

en fråga du vill få svar på måste den ställas till en viss person. Det kan vara en ledamot i fullmäktige eller en ordförande i en nämnd, utskott eller kommunalt bolag. Den du riktar frågan till måste vara närvarande på sammanträdet, men du kan välja att lyssna i direktsändning eller i efterhand. Du får, om du vill, gå upp i talarstolen och själv ställa frågan. Den måste hinna läsas upp på två minuter (samma tidsgräns som för replikskiften), och allmänhetens frågestund pågår maximalt en halvtimme av sammanträdet. Frågan skickar du in senast tre arbetsdagar

Banan öppen! SPELA | TRÄNA | TÄVLA | SHOPPA | ÄT

före ett planerat sammanträde så de hinner förbereda sina svar. Men tänk på att frågor om en enskild persons situation inte kommer tas med. KOMMUNFULLMÄKTIGE ÄR KOMMUNENS högsta beslutande organ

och består av 31 ledamöter. På hammaro.se hittar du ärendelistor och protokoll. De sammanträder ungefär tio gånger per år och allmänheten är välkommen att delta. Vill du delta beger du dig till sessionssalen i kommunhuset, men du kan även lyssna på sammanträdet via kunskapsradion både direkt och i efterhand. Länk finns på hammaro kommuns webbplats.

MÖTESKALENDER

Kommunfullmäktige 25 JULI

29 AUGUSTI 26 SEPTEMBER 24 OKTOBER 19 DECEMBER

.. Vi jobbar för.

• Att återställa kommunskatten till samma nivå som 2019

Här blir du medlem!

Välkommen till golfpärlan vid Vänern!

• Ett centralt placerat trygghetsboende, med hemtjänst på plats • Att utöka rätten/möjligheten för äldre att komma ut • Ett bättre företagsklimat

• Att främja övergången till fossilfria fortskaffningsmedel • Bättre vägar

• Ordning och reda i skolan

Vår vision

na nde valitet , spän En god livsk onomi ek nd h en su ut veckling oc mmun. i Hammarö Ko

Vår ideologi

Det naturliga valet för alla!

nt rum Individen i ce r ansvar! de med frihet un

facebook.com/LiberalernaHammaro

HammaröNytt 23 juli 2022

15


ALLSÅNG PÅ TUNET!

Måndag 1/8 kl. 18:00 Med M.Ö.R. Kaffeservering.

Glad sommar!

SOMMARFEST!

Söndag 21/8 kl. 15:00 Hammarö Dragspelsklubb underhåller. Kaffeservering och lotterier.

koi.

Trycksaker | webbplatser | logos | grafiska profiler

Varmt välkommen!

koiproduktion.se | hejkoi@koiproduktion.se | 054-203 46 46 Clevevägen 2, Skoghall | facebook.com/Koiproduktion

Sverres väg 5, Lövnäs. hembygd.se/hammaro

Vi står för fiolerna! 054-51 94 41 Hammarö

En stråkservicefirma på Hammarö! Vi köper, säljer och reparerar.

TOPP FYRA SOCIALDEMOKRATERNA HAMMARÖ

SOLWEIG GARD

THOMAS BÄCKMAN

THERESE WALL

JESPER MALGERUD

VÅRA VIKTIGASTE VALFRÅGOR • STÄRK KULTUR- OCH FRITIDSAKTIVITETER, FÖR UNG SOM ÄLDRE • EN ANSVARSFULL OCH LÅNGSIKTIGT HÅLLBAR EKONOMI, MED EN SKATTESÄNKNING I FLERA STEG. • GRATIS MENSSKYDD I SKOLAN

• ÖKAD TILLGÅNG TILL LADDSTOLPAR • ÖKA SAMVERKAN MELLAN KOMMUNENS VERKSAMHETER FÖR ATT FÅ UT FLER I ARBETE. • VÅR ÄLDREOMSORG OCH OMSORG SKA BEDRIVAS I EGEN REGI

VÅR LISTA TILL KOMMUNVALET 1. SOLWEIG GARD 2. THOMAS BÄCKMAN 3. THERESE WALL 4. JESPER MALGERUD

5. ANNE CARLÉN HELLGREN 6. ANDREAS HELLGREN 7. ANNA PERSSON 8. PETER BERGLUND 9. HELENE VENDEL 10. ANDERS HASTER 11. CARINA FRIBERG 12. ERIK GUSTAFSSON 13. MARIA LUNDMARK 14. MAGNUS ZETTERLUND 15. MIKAELA LARSSON 16. ANDERS ENGLUND 17. SANNA RAUTIOAHO

18. LEIF THORIN 19. HANS-INGE WALL 20. ANN BJERKNES 21. JAN JANSSON

22. ALEXANDER ROMANOV 23. BIRGITTA PERSSON 24. LARS-GÖSTA JOHANSSON 25. LINDA SKÅLBERG-EDSTAM 26. THORSTEN BORN 27. INGA-LILL GUNNARSSON 28. LEIF HOLMQVIST 29. EVA NORDLÖF 30. CHRISTER JOHANSSON 31. ANNCHARLOTTE ESKEL 32. HANS BOLIN 33. TED WALLIN

FAMILJEDAG 4 SEPTEMBER

SKOGHALLSPARKEN KL. 11–14 JOHAN ÖSTLING UNDERHÅLLER FAMILJEAKTIVITETER KORV MED BRÖD

VÄLKOMMEN!

BLI MEDLEM!

Maila kontakt@shammaro.se

facebook.com/shammaro www.shammaro.se Ordf. Helene Vendel 070-557 87 61 Vice ordf. Peter Berglund 070-277 17 31


VIKTIGA VALFRÅGOR FÖR

CENTERPARTIET • • • • • •

Vi vill återställa skattenivån. Landskapsbilden på ö:a förändras, vi vill sänka utbyggnadstakten. Bygg endast där infrastrukturen är hållbar. Vi bor på en ö, vi växer och blir fler. Vi vill utöka antalet badplatser och tillgång till allmänna stränder. Centerpartiet vill att kommunen tar fram en plan för ett kolonistugeområde (nära kollektivtrafik). Utred vandringsled från Lillängshamnen till Bonäs Udde. En gemensam postadress: HAMMARÖ. Scanna QR-koden för att komma direkt till medlemsansökan.

Sommarfesten börjar hos ICA Kvantum!

Låt oss göra det enkelt och beställ maten av oss! Vi har flera läckra delikatessfat och smörgåstårtor.

• Se hela vårt cateringutbud på ica.se/kvantum/hammarö

Trevlig midsommar! önskar ICA-Urban med sin fantastiska personal

ÖPPET ALLA DAGAR 6:30-22 Bivägen 11, Hammarö 054-774 51 00 ICA.se/kvantum.hammarö

Kontakta oss gärna!

Dan Eriksson, tel 070-314 08 43 Margareta Ivarsson 070-676 06 11

Hammarö

bli medlem redan idag!

s e g i r e sv bästa g n i n ä tr

GYMKORT FR.

gym & Gruppträning

PADELcenter

wellness online

triggz bonusprogram

Crosscage, yoga eller ungdomsträning – vi har något som passar för alla människor i alla åldrar.

På flera orter i landet erbjuder vi moderna padelbanor. Boka bana via Matchi, hyr padelrack, köp bollar och tillbehör på plats!

Träna när och var du vill. Streama dina favoritpass direkt i mobilen, datorn eller surfplattan.

Bli belönad varje gång du checkar in på någon av våra klubbar eller kör ett pass med Wellness Online.

HammaröNytt 23 juli 2022

299:/ MÅN

@nordicwellness

17


Liam fick träffa sin idol Text: ANNIKA Foto: JOHANNA NILSSON

 De stora hopptävlingarna, Wermland Equestrian

Games, som gick av stapeln på Equality Line under juni drog många stora ryttarnamn. En av de största var Peder Fredricson som tillhör topp tre i världseliten och som drog storpublik till tävlingMer på hammaronytt.se! arna. PEDER ÄR IDOL för många, kanske

främst för de yngre, och ett av hans allra största fan bor här på Hammarö. Liam Davinski har själv ridning och hoppning som sitt allra största intresse. Liams intresse för hästar började redan i babyåldern.

Familjen bodde då på Ådö, norr om Stockholm, och bodde granne med några goda vänner som hade en stor hästgård. Där fanns travhästar i alla åldrar och närmast familjen Davinskis hus låg hagar och stall där föl och fölston gick. – Vi var ju ofta i stallet och hälsade på hästarna och när Liam var runt halvåret hade han fångat upp hur fölen lät och kunde låta som dem. Han gnäggade alltså innan han började prata, berättar mamma Jessica med ett skratt. HÄSTINTRESSET HAR SUTTIT

 Liam, Peder och Expression From Second Life Z.

i sedan dess och som nioåring fick han äntligen börja rida på ridskola här på Hammarö. Det visade sig att denna unga kille var en naturbegåvning som utvecklades i sin ridning väldigt fort. När Liam var elva år köpte familjen ponnyn Atlas, en mycket välmeri-

MINSKA BARNGRUPPERNA!

 Liam Davinski och Atlas. Foto: Tilde Bryggegård.

terad hopponny och perfekt familjehäst. Med fler timmar i sadeln gick utvecklingskurvan än mer uppåt och nu började Liam sätta upp mål, han ska bli lika bra som sin idol Peder. LIAM HAR PRECIS börjat sin tävlingskarriär. Förutom några klubbtävlingar gjorde han sin debut på stor tävling under maj under tävlingarna på EQ. – På två dagar gjorde jag tre starter med Atlas och gjorde tre dubbelnolla rundor, berättar Liam stolt. DET ÄR INTE många som får

möjlighet att träffa sin idol på så nära håll som Liam fick. Men med rätt kontakter gick det att ordna. Något som Liam inte hade en aning om och hans lycka var total när han fick beskedet. – Han grät faktiskt glädjetårar, berättar Jessica. Det blev en kort träff med Peder dit han kom till häst efter en träningsrunda. De fick

NU VAR DET inte bara Peder

Fredricson han fick träffa. Det slog nog lika högt att få komma in i tävlingsstallet och träffa Peders hästskötare Madde Nord och Peders stjärnhäst H&M Christian K som visade sig vara en riktig charmknutte. Det var tydligt att Christian tyckte om att få besök och charmade besökarna rejält. FULL AV NYA intryck och insikter

satsar nu trettonåriga Liam än mer framåt. Ett steg är att få ihop pengar till en egen stor häst och varenda krona sparas för att nå målet. Och lägg Liams namn på minnet. Vi kommer säkerligen att få se och höra mer om honom framöver.

NU ÄR DET DAGS FÖR FESTER MED MÅNGA GÄSTER

Barngrupperna i förskolan ska bli mindre. Färre barn per avdelning ger personalen bättre förutsättningar att se varje barn och tillgodose deras behov. Det bidrar också till att arbetsmiljön och arbetsbelastningen blir bättre för förskolans personal.

Från och med 15:e augusti:

facebook.com/VansterpartietHammaro Lina Ahl, 070-759 45 63

Second Hand Björkhagsgatan 4, Skoghall 0725-30 98 24

18

utbyta några ord och Liam fick några tips på vägen om hur han skulle tänka i sin fortsatta tränings- och tävlingskarriär. De tipsen kommer troligtvis bli Liams ledord ett bra tag framöver.

Vi har en del ni behöver för lite klöver.

ÖPPET TISDAG TILL FREDAG KL. 11-18 | LÖRDAG 11-14

HammaröNytt 23 juli 2022


NY INGLASNING · NY MENY · NYTT KÖK · SOLBRYGGA · KRÄFT- & RÄKFROSSA · PIANOBAR

Köp dina delikatesser från sjö & hav här! TAKE AWAY · CATERING · GLASSBAR

Tillsammans med attraktiva veckoerbjudanden är Lillängshamnen en butik att besöka varje vecka! TORSDAGAR 2 JUNI-18 AUG

Kräft- & räkfrossa 299:-/person

TORSDAG-FREDAG-LÖRDAG

PIANOBAR - CMC MUSIC Entertainment is our passion! 2 juni - 20 aug.

Kräftskiva 26/8 På svenska signalkräftor med alla goa tillbehör! Vi har vår eka uppfylld med signalkräftor, laxpaj, båtfrysta räkor samt tillbehören västerbottenost, smör, baguette, aioli, hetsås & citron. Från kl. 18 till 22. Ät så mycket du vill för Varmt välkommen!

HAMMARÖS

presentkort! Handla lokalt så att pengarna stannar på orten och göra nytta där vi lever och bor! Kortet fungerar som ett Mastercard och kan användas som betalning hos alla medlemmar i föreningen. Du köper kortet på Skoghalls Folkets Hus.

499/person

Boka ditt bord i restaurangen på lillangshamnen.se för garanterad plats med bästa utsikt! ÖPPETTIDER JUNI-AUGUSTI Butik: sön-mån 10-16, tis-lör 10-18 Restaurang: sön-tis 11-21, ons-lör 11-23

DEN PERFEKTA GÅVAN

Direkt till bokn

inge n!

skoghallhammaro.se

Tel 054-51 73 30 | lillangshamnen.se

Glad uppkopplad sommar! N

Y H E T!

Få tillgång till ett snabbt och säkert bredband via fiber med ett brett utbud av tjänster att välja mellan!

Se våra aktuella bad& lufttemperaturer! Surfa in på hammaro.se/vader Läs mer på hammarostadsnat.se eller ring kontaktcenter på 054-51 50 00.

Ge bekymmersrynkan ledigt.

25% vid köp av 2

på utvald ansiktsvård

Hammarö Stadsnät

Öppet alla dagar Vardagar 8–20 Lör–sön 10–18 Apotek Hjärtat ICA Kvantum Hammarö

Gäller t o m 14/8 2022. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker.

v24_K8_Annons_CO_Kvantum_Hammaro_197x57_RAO1034568.indd 1

2022-06-17 09:45

HammaröNytt 23 juli 2022

19


59

39

90

90

ICA. Ursprung Sverige. 452 g. Av nöt. Jfr pris 88:27/kg. Max 2 köp/hushåll.

/kg

FLÄSKYTTERFILÉ

ICA. Ursprung Sverige. Ca 1000 g. Mörad. Av benfri kotlett. Jfr pris 59:90/kg. Max 2 köp/hushåll.

20:-

/st

FÄRSKA HAMBURGARE

20:-

/st

/st

GRILLOUMI, HALLOUMI

GREKISK, TURKISK YOGHURT

Fontana. 200 g. Original, Svensk, laktosfri. Gäller ej ekologisk. Jfr pris 100:00/kg. Max 2 köp/hushåll.

Arla. 1000 g. 10%. Gäller även laktosfri. Jfr pris 20:00/kg. Max 2 köp/hushåll.

99:-

/st

KYCKLINGBRÖSTFILÉ Guldfågeln. Ursprung Sverige. Fryst. Jfr pris 99:00 kr/kg.

UPPTÄCK VÅR NÄTBUTIK

DU OCKSÅ!

Läs mer och beställ på maxikarlstad.se

Alltid samma låga priser på nätet som i butiken!

FÖR

3 99:GRILLKOL/ BRIKETTER ICA. 2,5 kg. Ord. pris 41:90/st.

Vi har för tredje året i rad Hammarö/Karlstads billigaste matkasse! ALLA ERBJUDANDEN GÄLLER T.O.M SÖNDAG 31/7 2022 SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER.

Återigen har Maxi ICA Stormarknad Bergvik Karlstad den billigaste matkassen i Hammarö/Karlstad!* *Enligt PRO:s senaste prisundersökning

Glad sommar! BERGVIK KARLSTAD BERGVIK KARLSTAD

BERGVIK KARLSTAD

Önskar Christer med personal!

ÖPPET ALLA DAGAR 7-22