Page 1

HAMMARÖS HELT EGNA LOKALTIDNING - WWW.HAMMARONYTT.SE

.. HammaroNYTT

H A M M A R Ö S H E LT E G N A L O K A LT I D N I N G w w w. h a m m a r o n y t t . s e

HN

MAGNUS MOBERG Engagerad i fôlk

Bildspecial Student och skolavslutning

HN

TÄVLA OCH VINN OPERABILJETTER TILL METROPOLITAN I POTTEN I samarbete med Folkets Hus 6

Nostalgi i parken!

Folkets Park

4/8

kl.20-01

Välkommen till en hejdundrande 60-talskväll med Gretas, Response, PRO Strings och Wainioz. 150 kr (100 kr förköp t o m 27/7 på Arianns, OKQ8 och Folkets Hus)

MAT- OCH ÖLSERVERING!

NUMMER 5, JULI 2012

Hammarös femtionde förskoleavdelning invigd


LEDARE

MÅNADENS BRÖLLOP

7

EN FORMSAK... DET FINNS MÅNGA sätt att be-

rätta samma historia. Särskilt om man skriver i en tidning. Till exempel: Nyhetsartikel: En klarblå bil med vit text (så kallad striping) har observerats i kommunen. Kåseri: Det var i nådens år 2012 då min chef, fröken Öijeberg, skulle stripa firmans blåa bil. Krönika: Där står vi med fel namn på bilen! Är det så att vi har blivit slarvigare i dagens samhälle? Ledare: Det är självklart att vi tar på oss ansvaret för den här bilfadäsen. Insändare: LOL fel namn, kunde ni inte haft kvar det? Horoskop: Något kan gå fel om du inte är uppmärksam. Var försiktig med färgen blå. VAD VILL JAG ha sagt med det

SIDAN 3  Ny förskoleavdelning invigd. SIDAN 4  Nyheter i korthet. SIDAN 5  Rotaryprojekt i Tanzania|DJ-butik på Hammarö. SIDAN 6  Sillunch på Hammars gård. SIDAN 7  Rockabillybröllop. SIDAN 8  Personporträtt: Magnus Moberg. SIDAN 10  Bildreportage från skolavslutning och student. SIDAN 14  Modevisning i Folkets Park|Festivalen Red House Rocks. SIDAN 15  Nostalgi i parken.

här? För det första att den här spalten kan innehålla lite vad som helst. Med tanke på att vi är en månadsmagasinbaserad lokal gratistidning, det vill säga en tidningsform som egentligen inte finns, så känner vi att vi kan tumma lite på formen. För det andra har vi skrivit ut tidningsnamnet på vår lilla firmabil. Problemet var dock att företaget som skötte stripningen fick fel namn från redaktionen, vilket gjorde att det under en kort period stod Hammaröbladet stort och tjusigt på HammaröNytts firmabil. Mindre lyckat. En snabb insats från personalen på AV-reklam löste dock situationen och nu hoppas vi på att synas på byn med rätt namn. Glad sommar!

Fotograf Sofie Borg 0725-28 80 90 sofie@hammaronytt.se Solgatan 6, Skoghall

PORTRÄTTFOTO

JUST NU 600 kr sex digitala bilder

HN

REDAKTION

Sofie Borg Kristina Öijeberg Ansvarig utgivare kicki@hammaronytt.se 0734-36 80 90

Sofie Borg Chefredaktör sofie@hammaronytt.se 0725-28 80 90

Christine Holm Redaktionsassistent christine@hammaronytt.se 054-203 46 46

TIPSA OSS!

0725-288090

redaktionen@hammaronytt.se

HammaröNytt utges av Koi Produktionsbyrå. Adress: Solgatan 6, 663 30 Skoghall. Telefonnummer: 054-203 46 46 Internet: www.hammaronytt.se. Upplaga: 8 000 exemplar. Tryck: Mükusala, Riga. Tidningen delas ut till samtliga hushåll på Hammarö och finns på centralt placerade tidningsställ på Hammarö. Tidningen är religiöst och politiskt obunden. Utgivningsplan: se www.hammaronytt.se HammaröNytt 22 juli 2012 2


Priserna gäller vecka 30 t o m söndag 29/7-12. Lokalt kan lägre priser och variationer i sortimentet förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev tryckfel.

Hammarös femtionde förskoleavdelning invigd text och bild SOFIE BORG

Skoghall

Skoghall 99k

 Tisdagen den 12 juni invigdes tre nya avdelningar på Ferlins förskola, och de blev dessutom nummer 48, 49 och 50 i kommunen. Bygget har kostat drygt tio miljoner kronor och nu hoppas man på att kunna hålla ner storleken på barngrupperna. - Vi räknar med att vi kan ha i snitt arton barn på avdelningarna, säger Maria Kjällström, chef för bildningsförvaltningen i Hammarö kommun.

VARM KOCKLAGAD MIDDAGSMAT!* Måndag–fredag 11–19 Lördag 11–16 * 1 portion ca 500 g

Måndag–fredag 11–14 * 1 portion ca 500 g

De två befintliga avdelningarna på Ferlins förskola på Skog-

hall har nu fått utökning med ytterligare tre avdelningar. Bildningsnämndens ordförande Jens Meyer (MP) deltog under invigningen och berättade att man strävar efter att bemöta den efterfrågan som finns på fler förskoleavdelningar. - Sen vi i alliansen tillträdde har vi byggt sex nya avdelningar, säger han. Det här är verkligen en barnens kommun. Om man ser inflyttningen så är det mycket barnfamiljer, men också många yngre par flyttar ut hit. Statistiken visar att vi är fjärde bästa skolkommunen i landet, vi ligger i topp och det vill vi bibehålla. Maria Kjällström är också glad över de nya avdelningarna och menar att man nu uppfyller kommunens behov. - Jag tror att vi klarar oss nu, det känns tryggt, säger hon. Det är jättebra att politikerna har varit så lyhörda och det känns roligt att ha nya fina avdelningar. Bygget startade för tre och en halv månad sedan och allt

som allt har man haft en produktionstid på arton veckor. I de nya lokalerna finns bland annat ett sinnesrum och en inomhussandlåda i, vad som kallas, Söderhavet. Utanför finns också en pulkabacke som verkade vara populär redan under invigningsdagen. - Allt som allt har det kostat ungefär tio miljoner kronor, berättade Jens Meyer. Enligt Maria Kjällström har verksamheten flutit på väldigt bra under arbetets gång. - Vi har turen att ha väldigt flexibel personal, säger hon. Och barnen har varit fantastiska och skickat in teckningar på arbetet och lekt byggarbetsplats.

/kg

klipp

99:VARM KOCKLAGAD /kg

39

/kg

Fiskgratäng på spenat bädd serveras med ris eller potatis

90 /st

* 1 portion ca 500 g

Onsdag Bräckt kassler med mimosallad och kokt potatis

lé Måndag-fredag Kycklingbröstfi 11-19 Rose Poultry. 900 g. Fryst. Lördag 11-16 Jfr pris 44:33/kg. Max 1 förp/kund. *1 portion ca 500 gr.

VECKANS lunch*

Torsdag Kyckling med currysås, ris och haricots verts Fredag

Vardagar som de borde vara.

MIDDAGSMAT!* 99k Måndag–fredag 11–19 VARM KOCKLAGAD Lördag 11–16 MIDDAGSMAT!*

Måndag Isterband med persiljestuvad potatis och rödbetor Tisdag

ICA Matkassen

r e p u S

99k

/kg

VECKANS lunch*

Öppet alla dagar 8

Öppet alla dagar 8–22 • Telefon 054-517 005

Oxstek med redd gräddsky, grönsaker, potatis och gelé.

Måndag–fredag 11–14

99k

/kg

* 1 portion ca 500 g

149k Paprikamix VECKANS lunch* Måndag Isterband med persiljestuvad 99:-

FILÉFREDAG*

/kg

Varje vecka 14–19

Oxfilé • Fläskfilé • Kycklingfilé Potatisgratäng med 4 olika såser att välja på: Pepparsås, bearnaisesås, rödvinsås eller currysås.

/kg

ICA. Holland.

400 g. Klass 1. potatis11-14 och rödbetor Måndag-fredag Jfr pris 25:00/kg.

Max 3 förp/kund. *1 portion gr. Tisdagca 500 Fiskgratäng på spenat bädd serveras

* 1 portion ca 500 g

3990 /kg

2 för Måndag 23/7 Isterband med persiljestuvad med ris eller potatis potatis och rödbetor Onsdag Bräckt kassler med mimosallad och Tisdag 24/7 Fiskgratäng på spenatbädd serveras kokt potatis Bagerietmed ris eller potatis Blandfärs er! erbjud /förp Torsdag currysås, och ICA. Ursprung Sverige. Onsdag 25/7 Kyckling Bräcktmed kassler med ris mimosasallad Wienerbröd Ca 1600 g. 50/50. vertspotatis Bonjour.haricots och kokt Av nöt och gris. Max 2 förp/kund.

10k

10k

Jfr pris 5:00/st.

Torsdag Kyckling med gräddsky, currysås, grönsaker, ris och haricot verts Fredag26/7 Oxstek med redd Inspireras mer på ICA.se/skoghall ochmed gelé. redd gräddsky, grönsaker, Fredag 27/7 potatis Oxstek potatis och gelé.

V30_DR_UCRUT_SSV_63750_R.indd 1

FILÉFREDAG* Varje vecka 14–19 FILÉFREDAG*

149k /kg

Oxfi lé • Fläskfi lé • Kycklingfilé Varje vecka 14-19 Oxfilé • Fläskfilémed • Kycklingfilé Potatisgratäng 4 olika såser

149:-

/kg

Potatisgratäng fyra olika såser att välja på: att välja på:med Pepparsås, bearnaisesås, pepparsås, bearnaisesås, rödvinssås eller currysås. rödvinsås eller currysås. *1 portion ca 500 gr.

2012-07-03

Paprik

ICA. Holla 400 g. Kla Jfr pris 25 Max 3 för

* 1 portion ca 500 g

2 för

10k g Ba eriet eBragberjuiedt er!

2 för

10:-

! Wienerbröd Bonjour

erbjuder Wienerbröd Bonjour. Jfr pris 5:00/st. Jfr pris Gäller5:00/st. 21/7 t o m 29/7

 En glad Jens Meyer inviger Hammarös femtionde förskoleavdelning.

HammaröNytt 22 juli 2012

Inspireras på ICA.se/skoghall Inspireras mermer på ICA.se/skoghall 3

1


NYHETER AFS söker värdfamiljer

 AFS Interkulturell Utbildning är en ideell förening som arbetar för interkulturellt lärande via internationella utbytesprogram. Verksamheten omfattar både ungdomar och vuxna och finns i dag i 88 länder. Nu vill föreningen få kontakt med familjer på Hammarö som kan tänka sig att vara värdfamiljer för utbytesstudenter, meddelar en av föreningens volontärer Madeleine Wilkens. Programmet startar den 26 augusti och pågår i tio månader och man kan kontakta Gunilla Klinteskog, samordnare i Värmland, för att anmäla intresse. Föreningen riktar sig även till Hammaröungdomar som vill åka utomlands för att uppleva en annan kultur.

Sveriges näst bästa klimatkommun

 I en ny rapport från Fores (Forum för reformer och entreprenörskap) rankas Hammarö som Sveriges näst bästa klimatkommun. Tre faktorer har vägts samman i studien och endast Botkyrka placerade sig totalt bättre än Hammarö. - Hammarö kommun har en klimat- och energiplan med olika mål för utsläpp som vi jobbar aktivt efter hela tiden, säger Mikael Jern (MP), miljösamordnare i kommunen. Fores har sammanställt resultaten av svenska kommuners utsläppsminskningar sedan 1990, förbättrad utsläppsintensitet och utsläpp per person. I rapporten som presenterades under Almedalsveckan framgick bland annat att det har skett en förbättring av utsläppsintensiteten på Hammarö med 73,08 procent mellan 1990 och 2009 samt att växthusgaserna i kommunen har minskat med 59,1 procent. - Det är jättekul, säger Mikael Jern. Vi har varje år något som heter miljöbokslut där vi kan läsa av hur det går, och vi uppdaterar klimat- och energiplanen. Vi blev också etta eller tvåa i en undersökning om flest miljöbilar i kommunen, jag tror man är medveten här ute.

Hammarö Storband invigde Sommar i parken

Bubbelfredagar på The Dressingroom

 På The Dressingroom har man startat en ny fredagstradition. En gång i veckan bjuds det på bubbel i butiken för att fira helgen. - Det kommer att finnas alkoholfritt eller alkoholhaltigt på kylning, vi vill ha lite after work-stämnig, säger butiksägaren Anna Kramer. Den som vill shoppa eller bara sitta ner ett tag kan titta in i butiken för att dricka ett glas och ta det lite lugnt. - Fredag är en speciell dag, det är slutet på veckan, säger Anna. Och jag kan tycka att det är så sjåigt i dag, man behöver lite guldkant på tillvaron. Hon tror också att många hittills har uppskattat bubbelfredagarna. - Det är många som har suttit kvar i butiken efter de har handlat klart, jag tror folk tycker att det är en lite rolig grej. Det var faktiskt en kund som sa: “Gud, det är ju bubbelfredag på Dressingroom, jag går dit så jag får göra nåt roligt”.

text och bild SOFIE BORG

 Onsdagen den 27 juni inleddes årets Sommar i parken

Hammarö Storband fick inleda årets

med strålande solsken. Programmet som ska pågå under hela sommaren sparkades igång med Hammarö Storband som bjöd på en diger repertoar med låtar från bland andra Duke Ellington och Frank Sinatra.

4

upplaga av Sommar i parken och runt 450 besökare fanns på plats i sommarkvällen för att lyssna på synnerligen välspelad storbandsjazz. Även två solister fanns med som förstärkning och Terese Andersson berättar att hon är relativt ny både som jazzsångerska och bandmedlem. - Jag har sjungit mycket soul och blues tidigare, men jazz är ganska nytt för mig, säger hon. Jag har sjungit med det här bandet i ungefär ett och ett halvt år. Hon menar att det är jazzen som är favoritgenren. - Det här är det roligaste, det är fantastiskt roligt att ha hela den här musikmassan bakom sig. Och det är

HammaröNytt 22 juli 2012

 Terese Andersson

fantastiskt med det här fina vädret och att det är så mycket folk här i kväll. Sommar i parken arrangeras av

Hammarö kommun och kommer att hållas i Skoghallsparken varje onsdag under hela sommaren. Det blir både musik- och teaterframträdanden och även utomhusbio står på agendan.


Hammarö Rotaryförening stöder tandvård i Tanzania

Hammarö får Värmlands första DJ-butik

text SOFIE BORG bilder SOFIE BORG, PRIVAT

text och bild SOFIE BORG

 Hammarö Rotaryförening har i sam-

 Webbutiken

verkan med Karlstad Universitet bekostat ett projekt med syfte att rusta upp en tandvårdsklinik i byn Nkinga i Tanzania. Projektet, som kallas Tandhälsovård Nkinga, påbörjades under våren 2010 och nu har man presenterat resultaten. - Man säger att det är den finaste kliniken i landet, säger Nina Sundberg, universitetsadjunkt i oral hälsa vid Karlstad Universitet, som gjort en uppföljning av projektet.

Hyrljud.nu har funnits i tolv år, men nu är man i full gång med att bygga upp en fysisk affär på Hammarö. Ägaren Andreas Högberg har varit i DJ-, ljud- och ljusbranschen i 22 år och ser fram emot att flytta in i nya lokaler. - Jag tyckte det behövdes en DJbutik i Värmland, det har aldrig funnits någon här, säger han.

 Kliniken i Nkinga.

Nkinga är ett samhälle med omkring

10 000 invånare och ligger i nordöstra Tanzania. Sedan 70 år tillbaka finns där Nkinga Mission Hospital, en allmänmedicinsk klinik som byggdes upp av det svenska missionärsparet Erland och Ester Jonsson. I anslutning till sjukhuset finns även den tandvårdsklinik som Hammarö Rotaryklubb nu har bekostat renoveringen av. Projektet inleddes efter att Margot Rolandsson, universitetslektor vid Karlstads Universitet och president i Hammarö Rotaryklubb, besökt verksamheten i Nkinga för att se över möjligheterna till ett projekt för Rotary. - Efter besöket stod det klart att det fanns behov av samverkan mellan Nkinga Hospital och Karlstads Universitet tillika Hammarö Rotaryklubb i form av information, utbildning och praktiska åtgärder inom området tandhälsovård, skriver hon i en projektsammanfattning. Hon skriver också att projektets inriktning har stöd av bland annat WHO (Världshälsoorganisationen) som uttalat sig om att munsjukdomar är ett stort folkhälsoproblem världen över och framför allt i afrikanska länder. Tanzanias regering har även uttalat sig om att det finns ett stort behov av att förbättra munhälsan i landet och introducera förebyggande åtgärder. Målet med projektet var att kunna skapa arbetsytor för att kunna hålla isär rent och orent gods och därmed skapa hållbara hygienrutiner på tandvårdskliniken.

 Nina Sundberg, Margaretha Olsson och Margot Rolandsson.

Nina Sundberg och Margaretha

Olsson, båda universitetsadjunkter i oral hälsa vid Karlstad Universitet, besökte Nkinga för att göra en uppföljning och presenterade resultatet under Hammarö Rotaryklubbs 850:e möte. - Det är akuttandvård som man jobbar med mest i Nkinga, men man vill kunna arbeta preventivt dagligen, säger Nina Sundberg. Det finns få tandläkare i landet och det är svårt att rekrytera, det finns ingen volym på utbildningen.Kliniken var i behov av bänk- och skåpinredning för att minimera riskerna för infektionssjukdomar, särskilt då Tanzania har ett stort antal HIV-smittade patienter, och Nina Sundberg berättar att det är här som Hammarö Rotaryklubb har varit till hjälp. - Att överhuvudtaget få en klinik inredd är svårt och det är inte enkelt att hålla hygienen, säger hon. Det finns brister i hygienkedjan vilket är en fara även för volontärer. Man jobbar med blod och det finns många HIV-smittade och desinfektionsmedel är en bristvara.

Hyrljud jobbar med ljud, ljus och

DJ-verksamhet och nu håller man på att flytta ut hela verksamheten till den gamla Icabutiken vid Lillängen. Andreas Högberg har även själv flyttat ut på ön och han tror att butiken kommer att göra sig bra på Hammarö. - Det känns jättebra att ha butiken här, det är fem minuter från Karlstad och lätt att hitta hit,säger han. Vi kommer att ha öppet dagtid, folk kan komma ut hit och se på ljuseffekter, testa DJ-utrustningar och lyssna på ljudanläggningar. Dessutom kommer vi kunna erbjuda snygga kläder till bland annat DJ´s via ett samarbete med Carlstad Depå. Företaget riktar sig både till privatpersoner och företag. Man har utrustning till försäljning, uthyrning och installation. - Vi gör allt från konferens och restauranger till nattklubbar och arenor, säger Andreas. Nu senast satte vi upp 1,4 ton ljud i Fortnox innebandyarena i Växjö och skötte Eldkvarns livespelning. Nästa stora grej blir Smokie i Forshagaparken. För tillfället arbetar fyra personer i företaget och man är i full gång med att renovera upp lokalen. När allt är klart kommer man även att erbjuda DJ-kurser för den som är intresserad. - Allt man behöver är ett glatt humör, säger Andreas. Och lite taktkänsla. Och butiken beräknas stå klar inom kort. - Vi har snart flyttat ut all anläggning till Hammarö.

koi. produktionsbyrå

Pengarna från Rotary har gått till

Ikeamöbler som fraktats ner till Tanzania per långtradare. Nu är målet att man ska kunna fortsätta samarbetet med kliniken. - Målsättningen är att studenter och lärare ska kunna fortsätta att åka dit, säger Nina Sundberg.

HammaröNytt 22 juli 2012

5


SPECIAL

Sillunch på Hammars gård text och bild SOFIE BORG

 Tisdagen den 12 juni anordnade Väntjänsten sin årliga sillunch för äldre. I år hade man ett åttiotal besökare samt fyra musiker på Hammars gård och de flesta verkade mycket nöjda med dagen. - Jag tycker att det har varit en bra dag, det är roligt att komma ut, säger Alice Enqvist som kommit för sillen och sällskapet.

Väntjänsten är en frivilligverksamhet

på Hammarö som arbetar för att aktivera äldre som har svårt att komma ut eller är ensamma. Organisationen är fristående, men samarbetar med SPF (Sveriges pensionärsförbund), PRO (Pensionärernas riksorganisation), Röda korset, Svenska kyrkan och Hammarö kommun. - Vi är cirka arton stycken aktiva medlemmar, säger Märta Arvidsson, som är representant för Väntjänsten. Vi riktar oss i första hand till de som fortfarande bor hemma och som inte riktigt orkar allt. Väntjänsten har flera aktiviteter för äldre, bland annat något som kallas för sittgympa som anordnas varje onsdag. - Då kommer en sjukgymnast från kommunen och hemtjänsten serverar fika efteråt, säger Märta. Vi håller till i samlingslokalen på Björkerud, men vem som helst kan komma. En gång per år har vi också allsång och fika i Lövnäskyrkan och nån gång vart-

annat år åker vi på resa. Under året som gått har vi också en gång i veckan haft lässtund på Gunnarsskärsgården. Organisationen gör även hembesök, i den mån det finns personal, och fungerar då som ett sällskap vid till exempel promenader. Det yngsta och nyaste tillskottet i Väntjänsten, Jörgen Eriksson, berättar att det är en service som är mycket uppskattad. - Jag tycker att jag fyller en viktig funktion, jag känner mig uppskattad, säger han. Jörgen jobbade tidigare inom hemtjänsten, men han var med om en allvarlig trafikolycka och kan inte arbeta längre. - Då kom jag på att jag kunde vara med i Väntjänsten, säger han. Vårdpersonalen hinner inte ta ut de gamla och gubbarna tycker att det är roligt att få en kille att prata med. Det blir så lätt damerna som dominerar, så till hösten har vi pratat om att vi skulle dra igång en herrfrukost.

Väntjänsten håller till på Clevegården och kontoret är bemannat på måndagförmiddagar. Varje månad, förutom under sommaruppehållet, har man möte där även diakonen i Hammarö församling samt hemtjänstens enhetschef sitter med. - Vi har väldigt bra samarbete med dem, annars är det svårt att veta vilka som behöver de här tjänsterna, säger Märta. Men vi behöver hela tiden fler volontärer. Årets sillunch verkade vara mycket uppskattad av deltagarna och man fick anordna två sittningar för att rymma alla besökare. Efter silltallriken bjöds det på jordgubbstårta och allsång till ackompanjemang av musikerna som spelade under lunchen. - Det här är roligt för oss som är funktionshindrade, konstaterar Alice Enqvist. Det behövs mycket mer tillgänglighet i samhället för funktionshindrade.

Tävla med HammaröNytt! T

 Birgit Nilsson och Alice Enqvist

 Märta Arvidsson och Jörgen Eriksson

K

I

M

O

N

F

I

R

E

P

A W

F

A

U

S

T

K

X

B

O

B

U

R

D

E

N

Y

O

V

G

U

I

Z

G

O

F

M

B

E

A

S

T

D

R

I

G

O

L

E

T

T

O

P

G

A

T

E

Z

E

L

D

O

T

Y

Y

I

W

E

A

R

I

N

7

L

Z

C

D

O

I

C

A

R

M

E

N M

R

A

P

U

R

P

L

E

L

J

E

E

J

T

N

R

O

V

B

L

A

I

D

S

M

O

J

Z

N

B

O

R

V

I SAMARBETE MED

Klipp ur och skicka in till

HammaröNytt Solgatan 6 663 30 Skoghall eller maila tavling@hammaronytt.se

 I bokstavsmyllret ovan finns namn på fem kända operor som har spelats

Untitled-2 1

flitigt på Metropolitan mellan 2011-2013. Markera dessa (du hittar dem vågrätt och lodrätt) och skicka in till oss senast 6 augusti för att ha chans att vinna operabiljetter till Skoghalls Folkets Hus. Lycka till! Vi gratulerar 12-07-09 13.41.12 Annelie Claesson till vinsten av ett presentkort på Arianns från förra månadens tävling. Namn Adress

6

HammaröNytt 22 juli 2012 Postadress


Ett Rockabillybröllop

CeciliaPer text och bild CHRISTINE HOLM

 Den 16 juni vigdes Cecilia Skålberg och Per Larberg på Rockabillymanér i Skoghalls kyrka. Brudparet med rockigt följe flyttade sedan vidare till Skoghalls Folkets Hus där bröllopsfesten hölls. HammaröNytt gratulerar Cecilia och Per och önskar dem ett underbart liv tillsammans.

! t e h Ny Nu kan du betala räkningar och lösa in värdeavier från PlusGirot hos oss! Pris: räkning 35 kr/st Värdeavi 25 kr/st

hyrfilm - godis - frimärken - dricka telefonkort - solarium - glass cigaretter - cigarrer - snus receptfria läkemedel

Skoghalls centrum n 054-51 01 45 www.filmcentralen.se

facebook.com/filmcentralen sön-tor 11-22, fre-lör 11-23

HammaröNytt 22 juli 2012

7


PERSONPORTRÄTT

Eldsjäl i folkets tjänst Var får du all energi från Magnus Moberg? text och bild SOFIE BORG

 Han har arrangerat Folkparkernas rikstäckande hundraårsjubileum, bombat Deje med stridsplan från andra världskriget och varit Sveriges yngste Folkets Hus-föreståndare. Svetsaren Magnus Moberg driver Skoghalls Folkets Hus, tveklöst ett av landets i dag mest aktiva Folkets Hus, och drivkraften är människorna. - Det ska vara ett folkets hus, jag vill ha ett levande hus, annars kan jag göra något annat, säger han.

Folkets Hus-föreståndaren Magnus

Moberg kommer från Deje och har en diger meritlista från diverse olika verksamheter. I grunden är han dock svetsare och hans karriär inom Folkets Hus-verksamheten började egentligen med en del tristess i hemkommunen och en del jävlar anamma. - Jag jobbade som svetsare på Kvaerner och blev irriterad på att det aldrig hände något i Deje, berättar han. Alla sa att det inte gick att göra något där och sånt gillar jag, det går jag igång på. Så jag hyrde Folkets hus i Deje för att visa att det gick att göra något. Jag hade några kalas där och på det första kom det 400 personer. Tilltaget ledde till att han blev kontaktad av föreståndaren för Folkets Hus i Deje som tyckte att Magnus skulle gå med i föreningens styrelse. Han avancerade från kassör till ordförande och la ner stora mängder fritid på verksamheten. - Jag drev Folkets hus ideellt kvällstid, så det var åtta timmar på Kvaerner och åtta timmar på Folkets hus och så höll jag på i ett år, säger han. Sedan bestämde de att de skulle anställa och så blev jag föreståndare, den yngsta i Sverige. Det var år 2000, jag var 29 år.

“Vi ville ha nåt lite häftigt innan filmen, så jag ringde flygvapnet”

I fyra år drev Magnus Folkets Hus

i Deje och under den tiden hann han bland annat med att anordna Sveriges största utomhusbio. - Vi visade Pearl Harbour på världspremiärdagen, säger han. Vi hade 1 756 personer, det har aldrig varit så mycket folk på en enskild visning tidigare.

8

Det höga antalet besökare kan möjligtvis ha berott på de aktiviteter som arrangerades i väntan på filmvisningen. - Vi ville ha nåt lite häftigt innan filmen, säger Magnus. Så jag ringde flygvapnet som kom dit och flög fyra Jasplan i formation över Deje. Sen var Militärhistoriska föreningen där med luftvärn från andra världskriget. Först flög de in med ett spaningsplan och sen med två stridsplan och bombade Deje. Då small det, billarmen gick i hela Deje. Visningen var något av en succé, men konkursen för Deje Folkets hus var ett faktum bara några år senare. Man bestämde sig då för att göra ett sista försök att hålla liv i verksamheten och satte upp The Wall-konsterten. - Vi hade totalt nästan 2 500 besökare på två dagar, säger Magnus. Det flög in en dam från England och bodde i tält på banvallen bara för att se föreställningen. Verksamheten gick i all fall i konkurs 2004 och Magnus gick tillbaka till att jobba som svetsare, men han menar att Folkets hus i Deje hade kunnat räddas. - Det blev ett kommunalt ägt kulturhus istället, säger han. Jag är lite allergisk mot kulturhus, kommunen ska ha en anställd där som har betalt per timme. Hade Folkets Hus fått de pengarna istället så hade jag kunnat göra mycket mer. Startar de ett kulturhus här då slutar jag! Men Magnus var inte ur rullorna

länge innan han fick ett telefonsamtal från Sveriges Folkets Hus och Parker. Han fick ett erbjudande om att bli

HammaröNytt 22 juli 2012

projektledare för Folkparkernas hundraårsjubileum 2005 och tackade ja. - Jag körde det i ett år och sen började jag svetsa igen, berättar han. Men sen ringde de från ett nyrenoverat Folkets Hus i Bräcke i Jämtland och frågade om jag ville bli verksamhetsutvecklare där. Jag körde det hela 2007, men det var inte riktigt vad jag ville, det var för långt hemifrån. Så jag flyttade hem igen och började svetsa. 2008 blev Magnus erbjuden ett vikariat som föreståndare för Skoghalls Folkets Hus. Det hela blev sedan en fast tjänst och sedan dess har han varit kvar på Hammarö och satt sin egen prägel på verksamheten, även om han menar att det ska vara besökarnas preferenser som till stor del ska styra. - Den största skillnaden sedan jag kom hit är att vi har renoverat foajén, säger Magnus. Jag tycker det ska synas att det händer något här. Jag vill ha ett levande hus, så det är jättebra om folk säger vad de vill ha här. Framförallt är det intressant att veta vad de som inte kommer hit skulle vilja ha för att komma hit. Det här är ju folkets hus, det är inte mitt hus. När det kommer till kommun och näringsidkare på ön tycker Magnus att relationerna fungerar bra. - Det känns som att kommunen uppskattar det vi gör här, vi har ett bra samarbete med kulturchefen och även med handlarna. Verksamheten är överlag ganska bred

och Magnus menar att huvudsyftet är att kunna ha kultur för alla. Dock fungerar det som överallt annars att det stora måste bära det lilla. - Vi måste ha att det kommer 200 personer på stora filmer för att kunna


köra smalfilmer för 15 personer, säger han. Det här är en jättekonstig verksamhet, det finns inte två lika dagar. Jag kan ha modevisning, linedance och Rotarymöte samma dag, men det är roligt att inga dagar är lika och att man träffar så mycket folk. Han försöker också utnyttja potentialen i huset till max. - Vi har så många lokaler som passar till olika saker och det är kul när det kommer nya hyresgäster, säger han. Många vet inte om det går ihop med en lokal, men då kan jag alltid deala, det finns olika taxor och föreningslivet har alltid mycket billigare hyra. Sen har jag kört en del privata barnkalas, det är också lite billigare för jag vill inte att det ska vara en klassfråga att kunna ha kalas. På gång just nu är bland annat Nostalgi i parken som kommer att hållas under sommaren, men Magnus har också en annan idé som han vill få till stånd. - När jag var i Bräcke ville jag ha en drive in-biovisning på skoter, men det fick jag inte, säger han. Nu funderar jag på att ha drive in i båt, ha en storbildsskärm och att folk sitter i båtarna och kollar. Det skulle vara fränt. Privat har Magnus en fascination för

USA och han har korsat Atlanten mer än en gång. Och målet är att se hela det förlovade landet. - Jag har varit över nio gånger, besökt 32 delstater och 47 städer, säger han. Jag ska se alla stater, Hawaii och Alaska får bli grand final. Intresset för USA, berättar han, kommer sig av att hans mormors bror emigrerade till Amerika 1929. - Han har alltid varit en idol för mig,

han var häftigare än jultomten när jag var liten. Han lärde inte sina barn att prata svenska och jag tyckte att han hade världens häftigaste motivering för det. Han sa: “Jag sålde allt jag hade när jag var 17 år och satt på en båt i tre veckor. Inte trodde jag att jag flera år senare skulle kunna flyga hem på en stor fågel med 400 personer till”. Magnus planerar en resa nästa år och då blir det Orlando, Colorado, Utah och Wyoming. - Jag har lovat min gudson att vi ska till Disneyland, säger han.

PERSONPORTRÄTT

Huvudpersonerna i förra numret,

Fredrik och Mikaela Åhlin-Kottulinsky, skickade med en fråga till Magnus. - Vad är det som driver dig att kämpa så mycket för andra? - Det var en jävligt bra fråga, det har jag faktiskt funderat på själv. Det är roligt naturligtvis, men tanken har slagit mig att jag lika gärna skulle kunna arbeta tolv timmar om dagen för min egen skull. Men jag brinner för det här, jag tycker Folkets Hus är viktigt. När folk kommer med en blomma eller nåt för att tacka, då är man nöjd. Det är klart att jobbet står en upp i halsen ibland, men det gör väl alla jobb. Magnus får även skicka med

en fråga till nästa nummers huvudpersoner, konstnärerna Gunnel, Maria och Fredrik Otter. - Var hittar man inspiration och nya uppslag till att fortsätta måla? Missa inte nästa nummer av Hammarönytt!

Namn: Magnus Moberg Ålder: 41 Bor: Vistebo, Kil Familj: Öppen för förslag Gör: Föreståndare för Skoghalls Folkets hus

Vi har fönster för alla! Fönster • dörrar • fasadsystem • uterum • takfönster • skjutpartier • vikdörrar PVC • trä • aluminium Hantverksvägen 4, SKOGHALL | 054-51 83 00 | www.fonstergrossisten.se | info@fonstergrossisten.se

HammaröNytt 22 juli 2012

9


BILDREPORTAGE

Fy f*n vad vi är bra! text och bild SOFIE BORG

 Den 14 juni släpptes Hammarö Utbildningscenters tredjeårselever ut i verkligheten. HammaröNytt gratulerar årets studenter och önskar lycka till i framtiden.

10

HammaröNytt 22 juli 2012


Finklädda nior på bal bild SOFIE BORG

Skolavslutning åter i kyrkan text och bild SOFIE BORG

 Årets skolavslutning för första- och andraårselever vid Hammarö gymnasium hölls den 15 juni i Hammarö kyrka. Det är första gången på flera år man anordnar en klassisk kyrkoavslutning. Susanne Persson, elevassistent på Hammarö Utbildningscenter, tycker det är roligt. - Vi tar tillbaka en gammal tradition och firar i kyrkan, säger hon.

Vid avslutningsdagen samlades

elever och personal på kyrkbacken för första gången på länge. Kyrkan var fylld till brädden av blommor, ljus och sorlande elever som hyssjades ner för att inte överrösta kyrkklockorna. En fortsatt glad sommar önskar redaktionen till alla gymnasister.

HammaröNytt 22 juli 2012

11


Vi önskar alla kunder en fortsatt trevlig sommar!

PST! ns en ny

När tiden inte räcker till och städningen känns som ett måste.

Det fin på ön! städfirma

Veckostädning

1 050 kr/mån *efter RUT-av

drag

Hjärta

Lenas Städservice

Clevevägen 2, 054-51 80 50 www.arianns.se

30kr

BuXW[YYQZ

*

0737-41 21 72

D PETSERARVERKBILSTA  BUTIK OCERHOCHTATYG  BÅT ER FÖR  MÖBEL SPECIALVINYL

t miljö Omklädning av möbler i offentlig och priva

HYRSLÄP 054-52 15 00

Hammarbutiken p\\Q` MXXM PMSM^ %

h

?UWbuSQZ 

Nu även gardintillbehör från LINDHS  wolshoe.com 

Måndag-torsdag 10-17 Fredag 8-13 Tel 054-52 16 80  Mob 070-687 39 43 www.tapetserare.eu Skraggevägen 7, 663 41 Hammarö

Öppet mån-fre 10-18 lördag 10-13 hela sommaren!

Gilla oss på Facebook!

BEHÖVER DU HJÄLP? ALLT INOM FASTIGHETSSKÖTSEL!

SILL I OLIKA INLÄGGNINGAR T.ex. romsill, Branteviksill, hjortronsill eller vår egen sillinläggning.

trädgård | snickeri | målning | städ | el | vvs | med mera

TILL FÖRRÄTT ELLER ENTRÉRÄTT Laxbakelse med kallrökt lax.

Priser från

NYRÖKT LAX T.ex. chili/lime, jägermix och honungsmarinerad.

160 kr.*

FÄRSK GÖS Hel eller filéad. FÄRSK LAX Till grillen: prova gärna vår färdiga laxskiva med fyllning - klar att grilla direkt.

*Efter RUT- och ROT-avdrag

Hammarö-Karlstad Allservice

Ring 054-52 41 55, 18 00 55, 0709-54 16 38

Välkommen!

Öppettider i sommar

073-505 16 25

måndag-fredag 10–18 lördag 10–13

12

HammaröNytt 22 juli 2012


VÄLKOMMEN TILL OSS HELA SOMMAREN! (22/6-17/8 har vi stängt på fredagar)

Glad sommar!

Gisela, Helén och Lena

www.ici-hudvard.se Mörmovägen 1, Tel. 054-51 75 75

NYTT GARN! KID MOHAIR

Kiosken vid Getingberget är öppen alla soliga dagar! Glass, dricka, godis, kaffe, kakor, baguetter med mera. Det går även att beställa lättare luncher och sallader! Uteservering med bord och stolar.

Åtta olika färger 10 % introduktionsrabatt. Garnåtgång till bolero i storlek large: 4 nystan. Fler nya garnkvalitéer kommer i augusti!

Hjärtligt välkommen!

ÖPPET I

önskar Rune och Neill

JULI

tisd-fred 10-17 lördag-måndag stängt

Björkhagsgatan 4 054-51 07 70 Öppet i juni: Tis-fre 10-18, lö 10-13 www.zickzackskoghall.blogspot.com

054-51 53 53 | 070-61 69 251 | 0733- 011 001

Med reservation för slutförsäljning

Cykla förbi oss på väg till stranden! Gäller tom 10 juni 2012

Öppet 8-23* alla dagar

Välkommen till Hammarös matbutik! Anneli & Lucas  Klipp ut och ta med!

*juni, juli, augusti

VÄRDEKUPONG

Hel grillad kyckling Max en per kupong. www.ica.se/lovnas 054-52 45 40

HammaröNytt 22 juli 2012

Mot kupong

29

Gäller till och med 12 augusti 2012.

ICA SUPERMARKET LÖVNÄS

90 /st 13


SPECIAL

Modevisning i det gröna

 Lena Konradsson och Bibi Lundin

text och bild CHRISTINE HOLM

 Över 200 personer kom till The Dressingrooms modevisning av sommarkläder i Skoghalls Folkets Park. Det minst sagt kyliga vädret verkade inte ha någon inverkan på publikens inställning och det var idel nöjda miner under visningen.

Butiken visade upp ett urval ur sitt

after work-, party- och after beachsortiment. Scenen fylldes av sommarklänningar och tunikor i glada färger, men även mycket annat. -Egentligen funkar det mesta nu, tittar man i de stora modemagasinen finns det även uppslag för den som tycker om beige, vitt, rosa eller svart säger Anna Kramer som driver The Dressingroom. Efter visningen bjöds det på snacks, vin och reapremiär i butiken, som hade extra öppet för kvällens arrangemang.

 Majbritt Andersson och Therese Nilsdotter

Välspelat på Red House Rocks text och bild SOFIE BORG

 Årets upplaga av sommarfestivalen Red House Rocks anordnades den 5 juni som vanligt vid Mörmo gård. Dagen bjöd på både spelningar och olika aktiviteter och Marcus Schüssleder, ordförande i Hammarö ungdomsråd, hoppades att festivalen skulle tilltala så många som möjligt. - Alla är välkomna, i alla åldrar, säger han. Red House Rocks arrangeras av

fritidsgården Mörmo gård, Hammarö kommun, Hammarö ungdomsråd, Studiefrämjandet och Svenska kyrkan. Det är en drogfri gratisfestival som har blivit något av en sommartradition på Hammarö. - Vi kör varje år, den har nog gått i ungefär 15 år nu, säger Marcus Schüssleder. I år bjöd man på ett digert program på scenen och musikutbudet var blandat med både lokala förmågor och gästande artister. - Vi har mellan tio och tjugo band, mest lokala, men även en del via Studiefrämjandet, säger Marcus Schüssleder.

14  Marcus Schüssleder

En av de gästande akterna var Sunne-

bandet Edgy som precis har släppt skivan Underdog. Bandet spelade mest egenskrivet material, men rev också av en helt strålande version på The Clash-hiten I Fought the Law. - Vi är här för andra året, berättar sångaren och gitarristen Gustav Nilsson. Men det är tredje spelningen vi gör på Hammarö. Utöver musikunderhållningen fanns

det en del annat att roa sig med. Mindre besökare kunde få sig en flygtur med hjälp av en kran, en lina och ett torn av röda backar. Det fanns även en uppblåsbar galdiatorarena för

HammaröNytt 22 juli 2012

 Edgy på scen.

den som ville hålla sig på någorlunda marknivå. Cathrine Thorén fanns också på plats och demonstrerade effektsmink. - Jag sitter med i Hammarös ungdomsråd och blev ombedd att vara med i kväll. Det här är lite av en hobby, säger hon samtidigt som hon, med hjälp av diverse material och färger, förfärdigar ett stort, blödande sår på sin egen underarm. Överlag var det en trevlig och

imponerande välspelad sommarkväll som 2012 års upplaga av Red House Rocks bjöd på.


Folkets Park återupplivas med Nostalgi 19

AKTUELLT

text och bild SOFIE BORG

 Den 4 augusti återupptas Gretas Orkesters nostalgigalor efter ett par års uppehåll. För första gången kommer evenemanget att anordnas i Skoghalls Folkets Park där man hoppas att kunna återuppliva folkparkernas glansdagar. - Det här är ett unikt tillfälle för Skoghallsborna. För första gången på fyrtio år kommer det finnas servering och musik här, säger Roger Nilsson, medlem i Gretas.

Fyra band kommer att spela under

Nostalgigalorna började man med

Nostalgi 19: Gretas Orkester, Response, PRO Strings och Wainioz, och det är framförallt musik från 60-talet som står på repertoaren. - Gretas specialitet är Beatles, säger Örjan Ekängen som spelar i bandet. Response spelar mycket Elvis och Hepstars, PRO Strings kör gitarrdängor från 60-talet och Wainioz spelar dansmusik. - Det blir en nostalgisk rock- och danskväll, säger Roger Nilsson. Roger är en av originalmedlemmarna i Gretas och var med och startade bandet 1965. Man hade dock en nystart 1982 då Örjan Ekängen tillkom och man planerar att fira Gretas trettioårsjubileum under året. - Vi har bytt lite manskap under året, men det är fortfarande tre kvar sen -65, säger Örjan. Nostalgin är inte ett trettioårsjubileum, men vi har tänkt fira längre fram.

1991 i Skoghalls Folkets hus och körde sedan arton år i rad innan man tog ett uppehåll. I år bestämde man sig, tillsammans med Skoghalls Folkets Hus, att anordna galan Folkets Park och tanken är att ge parken lite av en återupplivning. - Det var en stor, fungerande park här, säger Örjan. Det är synd att kommunen inte har satsat mer på att rusta upp den.

Under nostalgikvällen kommer det att finnas både mat- och ölservering och även dansgolv. - Krögaren på Folkets Hus är med och vi ska göra en forma av servering inne på dansbanan, säger Örjan. Syftet är egentligen att få parken att återuppstå. Det är ett trevligt område och blir det bra väder kan det bli en riktigt trevlig kväll. PRO Strings kommer att öppna under kvällen, följt av Wainioz och Response, innan Gretas intar scenen för kvällens final.

Roger Nilsson och Örjan Ekängen. Inklippt: Gretas under 60-talet. 

HammaröNytt 22 juli 2012

15


KIKA GÄRNA IN PÅ SEMESTERN! Trevlig sommar önskar Christer med personal

V Ä R D E K U P O N G

10% RABATT

Gäller vid ett köptillfälle hos Maxi ICA Stormarknad, Karlstad. Gäller ej tobak, lotter, spel och receptfritt. Giltig tom 31/12 2012.

 KARLSTAD, Frykmans väg 3, tel. 054-777 45 00 Besök gärna www.maxikarlstad.se

bageri

Öppet alla dagar

16

8-22

20% RABATT

På en av Cura apotekets egna varor (ej läkemedel) Gäller vid ett köptillfälle t om 31/8 2012 hos Cura apoteket Karlstad. HammaröNytt 22 juliGäller 2012 ej läkemedel och ej i kombination med andra erbjudanden. Vi finns inne på Maxi ICA Stormarknad Bergvik.

HammaröNytt Juli 2012  

Hammarös helt egna lokaltidning

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you