Page 1

undergraduate architecture portfolio Hammad Haroon

Selected projects from 2013-2017 at Middle East Technical University Ankara, Turkey


HAMMAD

a hardworking, ambitious individual hungry to prove himself. lived across 2 countries, quickly adapting to and thriving on new situation. eager to move onto the next Big Challenge.

full name

nationality

2017

Honor student Ranked 18th of 131

Beaconhouse School System

Karachi, Pakistan 2013

Cambridge ‘O’ and ‘A’ level GCSEs

date of birth

Pakistani*

08.11.93

Aerotrain Corp.

software proficiency

Researched aviation fundamentals and design concepts, and supervised graphic designers and animators designing aeronautical computerized training aids; for sale by an American firm based out of Michigan.

Autodesk Revit

Photoshop

Rhinoceros 3D

Illustrator

Grasshopper

MS Excel

3DS Max

After Effects (animation)

languages Urdu

English

Turkish

fluent

mastery

intermediate

contact +92 323 8231 640 hammadharoon93@gmail.com

*Carries Turkish residence permit valid uptil March ‘18

Education Ankara, Turkey

Middle East Technical University (ODTÜ)

about

Hammad Haroon Khan

HAROON

Professional Experience Karachi, Pakistan

Turan Türkal Mimarlık

summer intern. Used Revit and Enscape, on detail drawins and an independent proposal for mass housing in Crimea.

ASA Architects

summer intern. Used Rhino, Revit and Enscape for work on a competition proposal as well as an independently designed residence. Used Photoshop on a proposal for urban revitalization.

Pozitif ROI Inşaat

observed and recorded construction schedules, logistics, materials etc, on-site, as a construction intern

2009-2012 2016-2017

Ankara, Turkey 2016

Karachi, Pakistan 2016

Ankara, Turkey 2015


to my family for their support, my professors for their patience, and my friends for their presence. my four years at METU have been a journey of self-exploration of my design process and potential. each project has been designed with different design processes, softwares, and presentation styles.


contents 1 artery | a culinary arts school Ayvalık (with Erkin Aytaç)

2 shift | a row house Eskişehir

3 pivot | sports housing community Ankara (with Erkin Aytaç)

4 urbanHIVE | urban reclamation Ankara (with Ayşen Savaş)

5 extruded Wall | student center Bologna, Italy (with Ayşen Savaş)

6 a study in steel | exhibition hall Antalya

7 soundscape | landscape design Ankara

8 semi-submerged | residence

Karachi (summer internship at ASA Architects, 2016)

9 social_bridge | a co-house Eskişehir


artery a cooking school with a heart In the beautiful coastal city of Ayvalık, the locals are famous for their production of homemade olive oil, among other things, and it is used heavily in the Mediterannean palate of the city, and Turkey overall. The brief calls for a culinary arts school on a plot next to the coast, with educational facilities such as training kitchens, classrooms and auditoriums; public facilities such as a restaurant, and accomodation for students. Inspired by the multitudes of docks that reach out into the ocean, the project is composed of 3 linear blocks, soaring towards the west, such that it allows a public vista of the ocean from the street, as well as from within the school. Each mass contains varying functions, with a gradual increase in studiousness and privacy; the first mass contains the entrance hall, restaurant and vegetable roof garden, the second: training kitchens and classrooms; and the third contains the accomodations, on the upper levels. These are connected by an artery, an architectural mass which incorporates the entrance hall, horizontal and verticul circulation within and between the 3 masses, and a demonstration kitchen. type location studio instructors

culinary school Ayvalık, Turkey architectural design V Erkin Aytaç, Pelin Yoncacı, Serdar Erişen


perspective


N

3 parallel blocks with different programs, opening views to the sea

One block pushed back to increase public access; the other forward to increase privacy

all three connected via the ‘artery’ bridge

massing

site plan


perspective from roof garden


an architectural mass that connects the 3 blocks, like a wormhole

classrooms+lecture hall

accomodation

entrance

demonstration kitchen teaching kitchens

restaurant

circulation walkways to accomodation entrance hall

demonstration kitchen seats

the artery collides against the first block skims the second and plunges into the third, dissipating and disintegrating into capillaries until it ends in the demonstration kitchen a great mass becoming a furniture piece


perspective through artery

section through restaurant


shift home for a professor and his children The clients are a family consisting of a single professor with 3 children, a boy and 2 younger girls, all of schoolgoing age. An important aspect of the program is that the father and his children have drastically different schedules, the father being a nocturnal person, working and functioning at night best. So, the father's space is separate from the childrens, to avoid interrupting their routines, and vice versa. attributes night person educator student

occupants 1 male adult 1 boy 2 girls

immediate response

separate rooms with room to study; communal space to bring friends over large study, places to keep books/papers living space separated from rest of the family, each not disturbing the others routines

type location studio

row house EskiĹ&#x;ehir, Turkey architectural design III


Maximum volume of the house is filled with 3 floors

Each floor shifted laterally to create alleys and terraces along the longitudinal axis

canal end of the house pulled down to bring occupants closer to the element

Cutting out of the first floor creates a tall void in the middle, as well as making two balconies

massing


The site plan below shows the two plots allotted, one for the house and one for the co-house project that follows this one. SHIFT occupies lot A6, with a canal at the back of the house and a pedestrian street at the front. The house, constructed on plot a6 (site plan on page 3), lies 2 plots away from the co-house, and the street, giving the residents ease of access to the outside community. West of the plot is the canal, and east is the pedestrian street, ensuring the nearby aura is that of peace and calm, perfect for a household of 3 students and a teacher.

COHOUSE 4

HOUSE A6 canal

pedestrian street

proposed programmatic site plan


voids | gardens, terraces, and alleyways The shifting of the voids manifests itself within the sections; at the ground level, the floor to sky open void created, forms an alleyway at the side of the house (shown in the adjacent image), which is used for the entrance, also created a ‘third facade’ for a row house that would normally have only two. At the first floor, the second void contains a terrace garden, along the side of the family room. This also provides ventilation for the bathroom windows of the second, and third floor. On the top floor, the voids become balconies for the professor’s study, and bedroom, places to sit outside the house and look down upon the street or residential alleyway. +10.5m

+8.0m

+7.5m

+5.8m

+4.0m

+2.3m

0.0m -0.8m -2.0m

transverse section from canal

transverse section to canal

render of alleyway view to canal. Above, the professor’s study balcony and living room can be seen.


longitudinal section


N

-0.8m

+2.3m

+5.6m

+0.0m

+4.0m

+7.5m

C’ ground floor

first floor

second floor

plans

render of perspective from professor’s study, looking towards the street entrance


pivot communal living for athletes Northwest of the sports club, Çayyolu Spor Külübü, lies an almost triangular plot of land suitable for housing of athletes and other sport-oriented individuals, who’d wish to use the facilities of the sports club, as well as be in proximity to recreational and sport facilities, as well as green areas. Named ‘pivot’, for the way the linear masses emerge from and then revolve around the central multipurpose hall, the mass separates at certain points on the ground, creating openings for vehicular, bicycle and pedestrian circulation to seep in. The rotation of the design around the pivot is not constant; this creates a gradual variation in density of housing, as well as green areas, social spaces and recreational/sport facilities.

type location studio instructors

sports housing Çayyolu, Ankara, Turkey architectural design IV Erkin Aytaç, Pelin Yoncacı, Serdar Erişen


m e n

peaks and valleys ensure that sun reaches courtyards

outdoor sports

fra g

social plaza/ flower garden

deep green park

on

ta

ti

commercial zone public green

peaks contain penthouses with better views

valleys form social terraces

the line of housing/ zoning The line of the design goes around the site, fragmenting more and more frequently, making increasing the permeability towards the sports club to the southeast, and blocking off the urban and mountainous areas to the southwest and northwest, with its higher density of green areas and impermeability.

voids beneath the valleys form pathways for people to enter the site

The commercial and social zone are at the most permeable point, acting as connectors to the public sports club, a buffer zone to the outside world. Each opening in the ground, leads to different areas within the site, creating circulation for bicycles as well as pedestrians.

site plan


isometric massing/activities

private dense heavy vegetation

typical opening typical circulation core/entrance

deep green zone

deep green zone

multipurpose central hall social park commercial plaza

social park/flower garden

outdoor sports court

commercial zone

public fragmented light vegetation


The housing units are designed as modules of 5x10m, the smallest of which is 50 sq. m and designed for 1-2 people; this unit is made into an L shape either in the horizontal or vertical plane to become 75 sq. m, or made into two storeys for the 100 sq. m unit.

50 sq. meters

75 sq. meters double storey

southwest elevation

75 sq. meters single storey

100 sq. meters double storey


50 m2

75 m2

75 m2

100 m2 tetris possible combination of housing units


0.0m plan

+0.3m plan

partial plans

physical model


Tiles Pedestals Rigid insulation Waterproofing membrane Top concrete Steel deck C-profiles METSEC Roof Truss

Roof-wall connection

Top concrete Steel deck Box profile joists I-beam

Slab-wall connection

a study in steel diving into details for a steel exhibition hall

For this construction design course, the devil is in the details. Autodesk Revit and AutoCAD were used to design a transparent, steel exhibition hall, with high beam spans, as well as brick and glass cladding with shading devices to shield the occupants from the sun. Apart from the reinforced concrete strip and raft foundation, the whole structure was designed to be assembled on-site, using factory produced sub-assembly components. type location instructor tools used role in group of 5

section perspective showing details

exhibition hall Antalya, Turkey Ayşe Tavukçuoğlu Rhino, AutoCAD, Revit, Enscape roof design, 3d model, renders


2 sheets from a total of 5 prepared for project


social_bridge a gathering space as a social bridge The brief calls for a community activity generator in proximity to the row houses, to serve as ignition for community activities, production, social life; in this case the program designed is that of a social bridge, connecting the insulated row house canal community with the urban fabric of Eskisehir. In a tiny 6x18 house, individuals cannot hold social or business related events. This lack of space threatens to isolate the individual, leaving him in danger of turning into a hermit. The answer is a home away from home - a place where the resident can hold parties, call over friends, marry his childhood sweetheart, and at the same building, call community gatherings or business meetings with clients/sellers of his/her home business. The social activities within the private sphere of the house are extracted and condensed into a social, public sphere.

activities

communal living relaxation socializing business meetings

type location studio

cohouse EskiĹ&#x;ehir, Turkey architectural design III


southwest perspective A community predicted to be this peaceful and leisurely sadly lies beside a busy commer- The solution? An open resting place on his way to the outside world, where he can sip cial road filled with shops, loud cars and dirty vibes. A micro culture shock is to be experi- on coffee and brace himself for the daily discomfort he is to go through in the world enced as soon as the person sets foot off the community, leaving the canal and homes outside his home. behind him, and stepping into a dog eat dog world.


A bridge isn’t simply just an avenue of circulation, a mere line to walk upon; it is often a meeting place, a point in between two landmasses upon which two separate entities might communicate, and for individuals, an element upon which one may simply stand and feed the ducks. Social_bridge occupies cohouse 4, at the edge of the community and in proximity to the urban fabric of Eskisehir. This seamlessly complements its role as a connector between the two sets of lives, those of the outer urban area, and those of the insulated canal community.

perspective from major street

southeast perspective The building exudes a strong presence along the street corner, with a booking office and cafe on street level, as well as a main entrance to the building. The red perforated brickwork on the south facade is visible as a singular perspective point from down the street, making the building visible and significant, a beacon of shining red in the city.

The brickwork serves as protection from the heat of the sun in the south, as well as from the distracting visual elements of the street, while letting in light and air to the balcony.


+9.0m

section from east

east

section from south

south

+7.2m

+4.0m

0.0m

+10.5m

+7.2m

+3.2m

-2.0m

west

sections

elevations -2.0m

KITCHEN

N DEPOT

PANTRY

-1.4m

CONFERENCE ROOM WC

COFFEE/ BAR

ROOFTOP TERRACE

+3.2m +4.0m

office cafe

LOUNGE

0.0m

+7.2m

ROOF GARDEN

CELEBRATION HALL

outdoor seating

COFFEE CAFE

ground floor

first floor

second floor

plans


semi-submerged a garden across, above, and below For this residence in the metropolitan city of Karachi, the clients’ chief request was an expansive garden for their grandchildren, as well as living and sleeping spaces for themselves.

At the time I joined, the design was in its conceptual stages, with the main idea being for the house to have a green ramp from the ground floor garden to the first floor. However, integrating this with the spaces, as well as solving the height of the ramp was a challenge, as it needed to rise high enough for headspace on the ground floor, as well as stay within the confines of the plot. These issues were resolved by designing the topography for the plot, inside, as well as outside. In the final product, the entrance leads dow to a series of spaces, each with its own level, and finally at the bottom, a delightful hidden courtyard, which gives views to the two bedrooms, the living room, as well as the first floor garden. type location office status tools used

back alley

residence Karachi, Pakistan Arshad Shahid Abdulla Architects unbuilt Rhino, Revit, Enscape

conceptual model


-2' - 0"

-2' - 0"

-1' - 0" -2' - 0"

0' - 0"

-4' - 6"

-7' - 0"

2' - 3"

view of living room ground floor plan

courtyard and staircase visible in the background

Hammad Haroon METU Portfolio  

A collection of selected projects from my time at the Middle East Technical University, Department of Architecture. LinkedIn: https://www.li...

Hammad Haroon METU Portfolio  

A collection of selected projects from my time at the Middle East Technical University, Department of Architecture. LinkedIn: https://www.li...

Advertisement