Page 1

TASSU 2020

HÄMEEN PARTIOPIIRIN OHJELMA- JA KOULUTUSTAPAHTUMAT


HÄMEEN PARTIOPIIRIN OHJELMA- JA KOULUTUSTAPAHTUMAT:

HP.PARTIO.FI/KALENTERI KURSSI-ILMOITTAUTUMISET 1.1.–31.8.2020 välisenä aikana pidettäville kursseille ilmoittaudutaan 26.11.2019–7.1.2020. 1.9.–30.12.2020 välisenä aikana pidettäville kursseille ilmoittaudutaan 3.–18.8.2020.

ILMOITTAUTUMISET OHJELMATAPAHTUMIIN: Ohjelmatapahtumiin ilmoittaudutaan pääsääntöisesti viimeistään kuukautta ennen tapahtumaa. Ohjelmatapahtumien ilmoittautumisajat löytyvät hp.partio.fi/kalenteri -sivulta.

TASSU 2020 Hämeen Partiopiirin ohjelma- ja koulutustapahtumat Julkaisija Hämeen Partiopiiri ry Tekstit Ohjelma-, koulutus- ja viestintäryhmän jäsenet, Lotta Kylmälahti, Sara Heinonen Taitto Anna-Emilia Piirainen Valokuvat Harri Halmejärvi, Jesse Heiskanen, Olli Laurikainen, Ville Nummela, Juha Nurmi Antti Ruusuvuori, Elias Österman Henkilökunnan valokuvat Studio Suvi Roiko Painos 550 kpl Paino PK-Paino Oy, Tampere


HYVÄ LUKIJA, Kädessäsi on Hämeen Partiopiirin uusi Tassu-vihko, joka esittelee vuoden 2020 partiotapahtumat: kisat, kurssit, koulutukset ja kampanjat. Tapahtumien kohdeikäkaudet on merkitty värikoodein, jotta löydät helposti, mitä kaikkea juuri sinulle onkaan tarjolla. Kun olet päättänyt, mihin kaikkialle partiopolkusi vuonna 2020 vie, tutustu ilmoittautumisohjeisiin ja ole yhteydessä lippukuntasi pestijohtajaan. Lippukunnan johdon vastuulla on huolehtia, että saat tarvitsemasi koulutuksen. Apua sopivan kurssin valintaan tai kursseja ja tapahtumia koskeviin kysymyksiin saat myös piirin toimistolta. Ohjelmakoordinaattori Sara on erityisesti tapahtumien, kilpailujen ja taitokoulutusten asiantuntija, ja koulutuskoordinaattori Lotta puolestaan neuvoo johtajakoulutukseen liittyvissä asioissa. Yhteystiedot löydät tämän esitteen viimeiseltä aukeamalta. Tapahtumien tiedot ovat alustavia, joten paikat saattavat muuttua. Viimeisimmät tiedot löydät aina piirin nettisivuilta osoitteesta hp.partio.fi/kalenteri. Lähde rohkeasti mukaan! Ohjelma- ja koulutusryhmä


ILMOITTAUTUMIS- JA PERUUTUSOHJEET Tapahtumien tiedot ovat alustavia ja ne saattavat muuttua. Viimeisimmät tiedot löydät aina piirin nettisivuilta osoitteesta hp.partio.fi/kalenteri. Netin kalenterisivulta löydät myös linkit ilmoittautumisiin. Tapahtumiin ja kursseille ilmoittaudutaan pääsääntöisesti henkilökohtaisesti Kuksa-jäsenrekisteriin, jonne jokainen partiolainen voi luoda itselleen ID-tunnuksen. Lippukunta vastaa viime kädessä jäsentensä ilmoittautumisista ja huolehtii, että jäsenet ovat tietoisia ilmoittautumis- ja peruutusohjeista.

ILMOITTAUTUMINEN Kurssi-ilmoittautumiset 1.1.–31.8.2020 välisenä aikana alkaville kursseille ilmoittaudutaan 26.11.2019– 7.1.2020. 1.9.–30.12.2020 välisenä aikana alkaville kursseille ilmoittaudutaan 3.–18.8.2020. Ilmoittautumisajan päätyttyä piirin nettisivuilla on nähtävissä mitkä kurssit toteutuvat ja mille kursseille on vielä mahdollista jälki-ilmoittautua. Piiri laskuttaa osallistumismaksut lippukunnalta noin kuukautta ennen kurssia. Jokaisella kurssille ilmoittautuvalla partiolaisella tulee olla Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n jäsenmaksu maksettuna

Ilmoittautuminen ohjelmatapahtumiin Vuoden 2020 ohjelmatapahtumiin ilmoittaudutaan pääsääntöisesti viimeistään kuukautta ennen tapahtumaa. Ohjelmatapahtumien ilmoittautumisajat löytyvät hp.partio.fi/kalenteri -sivulta.

Ilmoittautuminen kilpailuihin Hämeen Partiopiirin ja Suomen Partiolaisten järjestämiin kilpailuihin sekä sudenpentutapahtumiin ilmoittaudutaan kilpailukutsussa mainitulla tavalla ja siinä määriteltyyn päivään mennessä. Näihin ilmoittaudutaan vartioittain tai pentueittain.

Ei-partiolaisen ilmoittautumisohje Hämeen Partiopiiri tarjoaa myös ei-partiolaisille mahdollisuuden osallistua kursseille ja tapahtumiin. Esitaitovaatimukset ja ikärajat koskevat myös niitä osallistujia, jotka eivät ole partion jäseniä. Partion ulkopuoliset osallistujat voivat ilmoittautua avoimiin tapahtumiin ja kursseille Kuksassa. Osallistumismaksut ei-partiolaisille määritellään erikseen.

OSALLISTUMISKÄYTÄNNÖT Sähköinen osallistujakirje – tarkista sähköpostiosoitteesi Kurssi- ja tapahtumakirjeet lähetetään pääsääntöisesti sähköpostilla kaksi viikkoa ennen kurssia tai tapahtumaa. Varmista ilmoittautumisesi yhteydessä, että yhteystietosi ovat oikein jäsenrekisterissä. Voit päivittää tietosi myös itse Kuksa-jäsenrekisterissä.

Kurssille osallistuminen Lähtökohtaisesti kursseihin kuuluu yöpyminen, ellei kurssikuvauksessa muuta mainita. Kursseilla tulee olla läsnä koko kurssin ajan. Tarvittaessa ota yhteyttä kurssin johtajaan ennen kurssin alkua neuvotellaksesi mahdollisesta poikkeavasta läsnäoloajasta.


Esteettömyys Pyrimme tarpeen mukaan järjestämään tapahtumat ja kurssit esteettömässä ympäristössä. Varmistathan esteettömyyteen liittyvät seikat etukäteen piiritoimistolta (p. 03 3123 4900 / partiotoimisto.tampere@partio.fi).

Sähköinen kurssitodistus Piirin koulutukset toteutetaan Opintokeskus Siviksen tuella. Koulutusjärjestelmän mukaisista koulutuskokonaisuuksista myönnetään virallinen opintopisteytetty todistus, jossa partio on koulutuksen toteuttaja ja Opintokeskus Sivis, joka on vapaan sivistystyön oppilaitos, on koulutuksen järjestäjä. Todistuksen myöntämiseksi koulutukseen osallistuneiden nimet, sukupuolet ja sähköpostiosoitteet tallennetaan Opintokeskus Siviksen järjestelmään. Koulutuksen jälkeen saat Sivisverkosta palautekyselyn, sekä linkin, jonka kautta voit tunnistautua Sivisverkkoon ja tulostaa itsellesi kurssitodistuksen. Alle 18-vuotiaille todistukset toimitetaan postitse.

Kuvaaminen tapahtumissa ja kursseilla Kuvaamme tapahtumissamme kuva- ja videomateriaalia partion viestintä- ja markkinointikäyttöön. Partiotoimintaa kuvataan mahdollisimman monimuotoisesti, aidosti ja toiminnanläheisesti. Pyydämme, että annat suostumuksen sinusta otettujen kuvien ja videoaineiston käyttöön partion viestinnässä ja markkinoinnissa. Kuvia ja videoita käyttävät Suomen Partiolaiset, Finlands Svenska Scouter, partiopiirit ja niiden aluejärjestöt sekä partiolippukunnat Suomen Partiolaisten palveluohjeiden ja -ehtojen mukaisesti. Kuvat voidaan tallentaa partion kuva-arkistoihin. Jos olet alle 14 vuotta tai sitä nuorempi, suostumuksen antaa huoltajasi. Suostumus kysytään jokaisen tapahtumailmoittautumisen yhteydessä.

Suostumus on vapaaehtoinen ja voit milloin tahansa peruuttaa antamasi suostumuksen. Kuva- tai videoaineistoa ei poisteta käytöstä takautuvasti. Mahdolliset kuva- ja videoaineistojen käyttöä koskevat kysymykset tulee tehdä kirjallisesti viestinta@partio.fi. Henkilötietojen käsittelyn periaatteet partiossa kuvataan dokumentteineen ja ohjeineen osoitteessa www.partio.fi/tietosuoja.

PERUUTUSKÄYTÄNNÖT Kurssit Kurssiosallistuminen peruutetaan osoitteeseen partiotoimisto.tampere@ partio.fi. Kurssimaksua ei laskuteta, jos peruutus tapahtuu neljä viikkoa ennen kurssin alkamista. Mikäli peruutus tulee myöhemmin, kurssimaksu laskutetaan kokonaisuudessaan. Lippukunta voi nimetä pois jääneen kurssilaisen tilalle toisen. Jos kurssilainen on sairastapauksen vuoksi estynyt osallistumasta, kurssimaksun voi hakea lääkärintodistuksella partiovakuutuksesta. Lue lisää partiovakuutuksesta:partio.fi/vakuutus

Partiotaitokilpailut Partiotaitokilpailuihin ilmoittautuminen on sitova varsinaisen ilmoittautumispäivämäärän jälkeen, eikä osallistumismaksuja palauteta. Lippukunta voi nimetä kilpailusta pois jääneen vartion tilalle toisen vartion. Tarkemmat ohjeet kunkin kisan kilpailukutsussa.

Ohjelmatapahtumat ja piirin yhteiskuljetukset Ohjelmatapahtumiin ja piirin yhteiskuljetuksiin ilmoittautuminen on sitova varsinaisen ilmoittautumispäivämäärän jälkeen, eikä osallistumismaksuja palauteta. Lippukunta voi nimetä pois jääneen osallistujan tilalle toisen.


TAPAHTUMAKALENTERI 2020 TAMMIKUU 15.1. 15.1. alkaen 18.1. 24.-26.1. 24.-26.1. 24.-26.1. 24.-26.1. 25.-26.1. 25.-26.1 31.1.-2.2.

Lippukunnanjohtajien perehdytys Partiojohtajaperuskoulutus 1/2020, monimuoto Luottispäivä Talviretkeilykurssi Hopeakettu Partiojohtajaperuskoulutus 2/2020, I-osa Minä partiolaisena -pilotti (osa 1) * Medialähettiläskoulutus (YSP) * Aikuisten talviretkeilykurssi EA 1 Akela- ja sampokurssi

HELMIKUU helmikuu helmikuu 1.2. 1.2. 7.-9.2. 7.-9.2. 7.-9.2. 7.-9.2. 8.2. 8.2. 14.-16.2. 15.-16.2. 19.2. 20.2. 22.2.

Lippukunnan viestintä -koulutus: kuvaaminen (webinaari) Aluetapaamiset alueilla Lippukunnan talous -koulutus, Lahti Lippukunnan talous -koulutus, Tampere Koulutusohjaajakoulutus * Valmentajakoulutuksen starttiviikonloppu * Kuvauskoulutus * Tuomarineuvostokoulutus * Piirin talvikisat Partiokamu -koulutus Lippukunnanjohtaja-, ohjelmajohtaja- ja pestijohtajakoulutus EA 1 (aikuiset) Sisujohtaja -tapaaminen Ko-Gi-info (vuoden 2020 kursseille osallistuville) Muistelemispäivä

MAALISKUU maaliskuu 7.3. 8.3. 14.-15.3. 14.-15.3. 20.-22.3. 20.-22.3. 25.3. 26.-29.3. 27.3. 27.-29.3. 28.3.

28.-29.3.

Lippukunnan viestintä -koulutus: sisäinen viestintä (webinaari) Tarpojien ja samoajien viestintäpäivä (tarpojien taitopäivä) Leiriruokakurssi, teoria Talvi-SM-kilpailut * Partion kevätpäivät * Partiojohtajaperuskoulutus 2/2020, II-osa Veneenohjaajakurssi, teoria Akela- ja sampovihjarit Ko-Gi 139 (vaellus) * Hygieniapassikurssi, Lahti Kipparikurssi * Kevätkokous ja johtajapäivä: Turva-aikuisten tapaaminen Ikäkausiohjelman perusteet -koulutus Perhepartio-ohjaaja -koulutus EA 1


HUHTIKUU huhtikuu 3.4. 3.-5.4. 3.-5.4. 4.-5.4. 2.-5.4. 3.-5.4. 8.-13.4. 17.-19.4. 18.4. 18.-19.4. 20.-26.4. 22.4. 23.4. 24.4. 24.-26.4. 25.-26.4.

Lippukunnan viestintä -koulutus: nettisivut (webinaari) Hygieniapassikurssi, Tampere Partiojohtajaperuskoulutus 3/2020, I-osa Partiotaitokilpailujen järjestämiskurssi Rastipäällikkökurssi Ko-Gi 138 (lyhyt leiri) * Ko-Gi 137 (pitkä leiri) * Ko-Gi 136 (pääsiäiskoulutus) * Minä partiolaisena -pilotti (osa 2) * Or-Vi-kevätkisat Sisujohtajakoulutus * Partioviikko Aikuisrekrytapahtuma, Hämeenlinna Aikuisrekrytapahtuma, Tampere Aikuisrekrytapahtuma, Lahti Kipparikurssi * EA 2

TOUKOKUU 9.5. 8.-10.5. 16.5. 16.-17.5. 16.-17.5. 21.-24.5. 24.5. 24.5.

Sudenpentukisat Kohtaus ja valmentajakoulutuksen starttiviikonloppu * Kevät-SM-kilpailut * Leon Lenkki ja Hilkan Kilpa Sisujen retkeilykurssi Ko-Gi 140 (kaamos) Reissu20, paraatiretkipäivä, Tampere Rogaining-suunnistusmestaruuskilpailut *

KESÄ- JA HEINÄKUU kesäkuu 4.-7.6. tai 11.-14.6. 12.6. 25.6.-3.7. 6.-12.7. 27.7.-6.8.

Veneenohjaajakurssi, käytäntö Kohu-leiri Leiriruokakurssi, käytäntö Ko-Gi 137 (pitkä leiri) * Ko-Gi 138 (lyhyt leiri) * Euroopan Jamboree

ELOKUU elokuu elokuu 1.8. 6.-9.8. 7.-9.8. 14.-16.8. 14.-22.8. 19.8. 21.-22.8. 22.-23.8. 28.-30.8.

Puistofiesta Elomessut Partiojohtajaperuskoulutus 4/2020, aloitusosa Ko-Gi 136 (pääsiäiskoulutus) * Partiojohtajaperuskoulutus 3/2020, II-osa Eräopaskurssin teoriaviikonloppu * Ko-Gi 139 (vaellus) * Lippukunnanjohtajien perehdytys Piiriluottistulet Luottisseminaari Vaeltajatapahtuma Väre *


SYYSKUU syys-lokakuu 3.-6.9. 5.9. 5.9. 5.-6.9. 8.9. alkaen 10.-13.9. 12.9. 12.9. 12.9. 12.9. 12.-13.9. 18.-20.9. 19.-20.9. 23.9. 24.9. 25.-27.9. 25.-27.9. 25.-27.9. 26.-27.9. 26.-27.9. 28.9. 29.9. 30.9. LOKAKUU lokakuu 1.10. 1.10. 2.-4.10. 2.-4.10. 3.10. 3.-4.10. 7.10. 9.-11.10. 10.10. 10.-11.10. 14.10. 16.-18.10. 17.10. 17.-18.10. 24.-25.10. 24.10. 24.10.

Opiskelijatapahtuma(t) Partiojohtajaperuskoulutus 4/2020, retkiosa Tulikettu / aikuisten erätaitokurssin teoria U-projektin aloitustapaaminen EA 1 Partiojohtajaperuskoulutus 5/2020, monimuoto Kipparikurssi * Ikäkausiohjelman perusteet -koulutus Partiokamu -koulutus Vapaaehtoistuen Foorumi * Erityislasten ohjaaminen -koulutus * MOK - monikulttuurinen ohjaaminen -koulutus * Lippukuntien Hyvät Käytännöt Loistamaan Aikuisten akelakurssi Joulukampanja -koulutus, Jämsä Joulukampanja -koulutus, Nokia Akela- ja sampokurssi Vaelluskurssi Tulikettu Retkeilykurssi Sinikettu Aikuisten retkeilykurssi Kestävän kehityksen koulutusviikonloppu * Joulukampanja -koulutus, Riihimäki Joulukampanja -koulutus, Tampere Joulukampanja -koulutus, Hämeenlinna Aluetapaamiset alueilla Joulukampanja -koulutus, Lahti Lippukunnanjohtaja-monimuotokoulutus, aloitus Partiojohtajaperuskoulutus 6/2020, I-osa Valmentajakoulutuksen starttiviikonloppu * Joulukampanja -koulutus, Tampere Syys-SM-kilpailut * Lippukunnan hallinto -koulutus, aloitus Partiokouluttajakoulutus Seikkailijakilpailut Sisujen ensiapukurssi Partiokamu -tapaaminen JOTA-JOTI-tapahtuma * Tarpojien Taitopäivä - Rescue MOK - monikulttuurinen ohjaaminen -koulutus * EA 1 (nuoret) LuotsiSatelliitti Superlauantai: Vilkas Lapsi - ja Luotsikoulutus Perhepartio-ohjaaja -koulutus


31.10.

Laajennettut valiokunnat: KV, talous, ViMa, Y-suhteet *

MARRASKUU 1.11. 7.11. 13.-15.11. 14.-15.11. 14.-15.11. 14.-15.11. 21.11. 21.11. 21.11. 27.-29.11. 28.-29.11.

Sudenpentutapahtumat Laajennetut valiokunnat: aluetyö, kasvatus, vapaaehtoistuki * Pelastautumiskurssi * Jäsenkokous * Aikuisten akelakurssi Nuotiokitarakurssi Piirin syyskokous Kehitysryhmän seminaari Valmentajajatkot Partiojohtajaperuskoulutus 6/2020, II-osa EA 2

JOULUKUU 5.12. 8.12. 10.12. 27.12.-1.1.2021 27.12.-2.1.2021

Heraldiikkakurssi Partiotoimiston joulukahvit, Tampere Partiotoimiston joulukahvit, Lahti Ko-Gi 140 (kaamos) Eräopaskurssin talviosa *

Ajankohtaiset tiedot tapahtumista löytyy osoitteesta:

HP.PARTIO.FI/KALENTERI


KOULUTUSTA JOHTAJATEHTÄVIIN PERUSTASON KOULUTUS Perustason koulutusten esitietovaatimuksena on Tervetuloa partioon -koulutus tai vastaavat tiedot.

PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIT

105 € (+ 17€)

Partiojohtajaperuskurssi on tarkoitettu kaikille yli 18-vuotiaille partiolaisille. Kurssi tukee lippukunnan pesteissä toimivia vaeltajia ja aikuisia. Koulutuksen tavoitteena on johtamistaitojesi ja -tietojesi kehittäminen lippukunnan johtamisen, lasten ja nuorten kanssa toimimisen sekä projektityöskentelyn näkökulmasta Viikonloppumuotoinen pj-kurssi koostuu kahdesta kurssiviikonlopusta sekä lippukunnassa suoritettavasta johtamisharjoituksesta. Monimuotoinen koulutus koostuu itsenäisesti suoritettavista monimuototehtävistä, iltatapaamisista, yhdestä yön yli retkestä maastossa, sekä lippukunnassa suoritettavasta johtamisharjoituksesta. Johtamisharjoitukseen liittyvän ohjeistuksen löydät osoitteesta: hp.partio.fi/lippukunnalle/ohjelma-ja-koulutus/partiojohtajaperuskoulutus Johtamisharjoituksen aihe tulee hyväksyttää kurssinjohtajalla etukäteen, ennen kuin ryhdyt harjoitustasi suunnittelemaan. Kurssille ilmoittautuessasi voit halutessasi ostaa Partiojohtajan käsikirjan 17 euron hintaan.

PJ-PK 1/2020, monimuotokoulutus Iltatapaamiset: 15.1. alkaen, Ryttylä Ilmoittautuminen 1.12. mennessä. Hinta sisältää Partiojohtajan käsikirjan.

PJ-PK 5/2020, monimuotokoulutus Iltatapaamiset: 8.9., 15.9., 6.10. ja 10.11., Tampere. Iltatapaamisiin voi osallistua myös etäyhteydellä. Retkiosa: 25.-26.9. Pajaniemi Hinta sisältää Partiojohtajan käsikirjan.

PJ-PK 2/2020 Osa 1: 24.-26.1. Laitikkala Osa 2: 20.-22.3. Laitikkala


PJ-PK 3/2020 Osa 1: 3.-5.4. Laitikkala Osa 2: 7.-9.8. Pajaniemi

PJ-PK 4/2020, retkeilypainotuksella Aloitustapaaminen: 1.8. Pajaniemi Retkiosa: 3.-6.9. Loppi

PJ-PK 6/2020 Osa 1: 2.-4.10. Laitikkala Osa 2: 27.-29.11. Laitikkala

AKELA- JA SAMPOKURSSI

52 €

31.1.-2.2. Laitikkala 25.-27.9. Laitikkala Oletko uusi lauman tai seikkailijajoukkueen vetäjä? Tämä viikonloppukurssi antaa pätevyyden akelan tai sammon pestissä toimiville tai pestiin aikoville. Kurssilla käsitellään partio-ohjelmaa ja ikäkausijohtajuutta erityisesti sudenpentu- ja seikkailijaikäkausien näkökulmasta. Lisäksi pureudutaan ikäkausiohjelmiin lapsen kehitysvaiheiden ja kasvatuksen näkökulmasta, käydään läpi ryhmän kehityksen vaiheita ja aikuisen merkitystä lapsiryhmän toiminnan tukijana ja mahdollistajana. Tähän kurssiin sisältyy yöpyminen kurssipaikalla.

AIKUISTEN AKELAKURSSI 19.-20.9. Partiotoimisto, Tampere 14.-15.11. Hämeenlinna

35 €

Tämä kurssi sopii erityisesti perheellisille akeloille, sillä yöksi mennään kotiin. Kurssi antaa pätevyyden akelan pestissä toimiville sekä pestiin aikoville. Kurssilla käsitellään sudenpentujen partio-ohjelmaa ja ikäkausijohtajuutta. Lisäksi pureudutaan ikäkausiohjelmaan lapsen kehitysvaiheiden ja kasvatuksen näkökulmasta, käydään läpi ryhmän kehityksen vaiheita ja aikuisen merkitystä lapsiryhmän toiminnan tukijana ja mahdollistajana. Bonuksena mainio kaupunkiretki sekä kattaus kättä pidempää konkretiaa kotiin viemiseksi.

IKÄKAUSIOHJELMAN PERUSTEET 28.3. Hämeenlinna (Johtajapäivässä) 12.9. Partiotoimisto, Tampere

15 €, Johtajapäivässä ilmainen

Lyhyt päiväkurssi on suunnattu akelan ja sammon pestissä toimiville aikuisille ja vaeltajaikäisille, jotka tarvitsevat perehdytystä tai päivitystä sudenpentutai seikkailijaikäkauden ohjelmaan. Koulutus sopii hyvin myös pikakertaukseksi esimerkiksi tauolta palanneelle akelalle tai sammolle, tai perehdytykseksi ikäkautta vaihtavalle ryhmänjohtajalle.


Koulutus antaa valmiuksia suunnitella ja toteuttaa ikäkausiohjelman mukaista toimintaa niin kokouksissa kuin tapahtumissakin. Neljän tunnin kurssilla perehdytään myös ikäkauden erityispiirteisiin, kasvatustavoitteisiin, partiomenetelmään ikäkauden näkökulmasta, aikuisen rooliin ja materiaaleihin.

LIPPUKUNNAN TALOUS -KOULUTUS

15 €

1.2. Partiotoimisto, Tampere 1.2. Kallentalo, Lahti Lippukunnan talous -koulutus on peruskoulutus kaikille lippukunnan tai muun partio-organisaation talouden kanssa toimiville henkilöille. Koulutuksessa saa kattavan kuvan yhdistyksen taloudesta. Koulutuksessa ei opiskella tilinpäätöksen tekemistä ja kirjanpitoa. Koulutuksen kohderyhmä: lippukunnan taloudenhoitajat, lippukunnanjohtajat ja hallituksen jäsenet. Osaamistavoitteet: koulutuksen käytyään kouluttautuja osaa tehdä lippukunnan talousarvion, toteuttaa varainhankintaa ja ymmärtää toiminnantarkastuksen rutiinit.

JATKOTASON KOULUTUS Ennen jatkotason koulutuksia on suositeltavaa suorittaa Partiojohtajaperuskoulutus.

LIPPUKUNNANJOHTAJAKOULUTUS 14.-16.2. Laitikkala 1.10. alkaen monimuotokoulutus, Tampere

52 € / Laitikkala 30 € / Tampere

Sinä, joka johdat lippukuntaasi joko lippukunnanjohtajana tai hallituksen jäsenenä, tämä kurssi on sinua varten. Yhdistyksen johtamiskiemuroiden lisäksi tarjolla on mm. painavaa asiaa aikuisten johtamisesta, turvallisuudesta, yhteistoiminnan kuvioista ja saat päivitettyä tietosi partion tämän hetken kuumimmista asioista. Syksyn kurssi järjestetään monimuotokoulutuksena, johon sisältyy kolme arki-illan lähitapaamista Tampereen Partiotoimistolla. Tapaamisiin voi osallistua myös etäyhteydellä.

OHJELMAJOHTAJAKOULUTUS

52 €

14.-16.2. Laitikkala Sinä, joka vastaat lippukunnassasi yhden ikäkauden toiminnasta tai johdat koko lippukunnan partio-ohjelman toteutumista, tervetuloa tälle kurssille! Saat syventävää tietoa mm. partio-ohjelmasta, eri-ikäisistä partiolaisista, johtamisesta ja turvallisuudesta.


PESTIJOHTAJAKOULUTUS

52 €

14.-16.2. Laitikkala Sinä, joka olet vastuussa lippukuntasi johtajaresurssin määrästä, kouluttautumisesta ja motivoinnista, tämä on sinun kurssisi. Saat mm. paljon tietoa aikuisten ohjaamisesta, motivoinnista, rekrytoinnista ja kuinka pestijärjestelmä auttaa lippukuntaasi tässä. Aikuisellakin on lupa viihtyä ja kehittyä partiossa!

LUOTSIKOULUTUS

20 €

24.10. Tampere Luotsikoulutus tarjoaa tietoa ikäkausista ja aikuisena tukena toimimisesta. Päivän aikana perehdytään ikäkauden erityispiirteisiin, ikäkauden partio-ohjelmaan sekä aikuisena toimimisen kysymyksiin. Luotsi saa vinkkejä pestiinsä ja pääsee vaihtamaan kokemuksia muiden samaa ikäkautta luotsaavien kanssa.

PARTIOKOULUTTAJAKOULUTUS*

70 €

9.-11.10. Partiokouluttajakurssilla pääset uppoutumaan erilaisiin koulutusmenetelmiin ja kurssilaisten oppimisen optimointiin. Kurssilla on annettavaa kokeneille kouluttajille, kokemattomille kouluttajille, kouluttamisesta kiinnostuneille ja ennen kaikkea niille, jotka haluavat olla loistavia siinä, mitä tekevät! Kurssi sisältää kokeilemista, harjoittelua ja palautetta sopivassa paketissa, tehtäviä verkossa ennen kurssiosaa sekä viikonlopun mittaisen myllytyksen. Tämä spektaakkeli tukee toimintaasi piiripestissä, ROKilla kouluttamisessa ja ihan arkisessa ryhmän johtamisessa. *Koulutuksen järjestää Lounais-Suomen Partiopiiri

LIPPUKUNNAN HALLINTO- KOULUTUS

25 €

7.10. alkaen, Partiotoimisto, Tampere Lippukuntien hallitusten jäsenille ja muille kiinnostuneille tarkoitetussa koulutuksessa perehdytään yhdistystoimintan organisointiin. Koulutuksessa käsitellään mm. lippukunnan hallituksen työnjakoa ja pestejä, hallinnon vuosikelloa, hyviä kokouskäytäntöjä ja -malleja. Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, eli se sisältää 2 lähitapaamista, opiskelua Moodlessa ja käytännön harjoituksia. Myös hallinnon pesteissä lähitulevaisuudessa aloittavat ovat tervetulleita.


PARTIOJOHTAJIEN JATKOKOULUTUS, KO-GI Ko-Gi- eli Kolmiapila-Gilwell -kurssi on partiojohtajajatkokurssi, missä käsitellään partiota ja johtamista, mutta pj-peruskurssia huomattavasti syvällisemmin. Ko-Gi on tarkoitettu kaikille yli 22-vuotiaille, partiojohtajan peruskurssin suorittaneille partiolaisille. Kurssilla opitaan partion omia menetelmiä hyödyntäen. Kurssielämässä korostuu itsetuntemuksen syventäminen ja elämyksellinen toiminta pienryhmissä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: partio.fi/kogi. Ilmoittautuminen suomenkielisille kursseille 1.12.2019-3.2.2020.

PÄÄSIÄISKURSSI KO-GI 136 Pääsiäisosa 8.-13.4.2020 Jälkiosa 6.-9.8.2020

PITKÄ LEIRI KO-GI 137 Johdanto 3.-5.4.2020 Leiriosa 25.6.-3.7.2020 Evo

LYHYT LEIRI KO-GI 138 Johdanto 2.-5.4.2020 Leiriosa 6.-12.7.2020 Evo


VAELLUS KO-GI 139 Johdanto 26.-29.3.2020 Vaellusosa 14.-22.8.2020

KAAMOSKURSSI KO-GI 140 Johdanto 21.-24.5.2020 Kaamososa 27.12.2020-1.1.2021 Saariselkä

POHJOISMAINEN KURSSI TREKLÖVER-GILWELL NORDIC Leiriosa 17.-24.7.2020 Ruotsi Jälkiosa 29.-31.1.2021 Ruotsi Kurssi järjestetään englannin kielellä.

KO-GI-INFO 20.2. klo 18-20 Partiotoimisto, Tampere

Ilmainen

Tässä perinteisessä Ko-Gi-kurssilaisten ja ohjaajien tapaamisessa Ko-Gille ilmoittautuneet hämäläiset saavat evästystä kurssille lähtöön. Sovimme joko ennakkoon tai viimeistään tapaamisessa, kuka hämäläisistä Ko-Gi-ohjaajista ryhtyy kunkin Ko-Gi -projektin ohjaajaksi.

VALUE BASED LEADERSHIP * Value Based Leadership (VBL) on kokemusperäinen johtajuuskoulutus 20–27-vuotiaille nuorille. Koulutukseen voivat hakea kaikki ikäryhmään kuuluvat nuoret, jotka toimivat vapaaehtoisuuteen perustuvassa johtamistehtävässä omassa elämänpiirissään jossain järjestössä, seurassa tai esimerkiksi verkostossa. VBL-koulutuksen arvopohjaisessa johtajuudessa lähtökohtana on itsensä tunteminen. Hyvä johtaja osaa myös ottaa huomioon ja hyödyntää ryhmien moninaisuutta. Lisätiedot ja hakuohjeet: parempaajohtajuutta.fi *Koulutuksen järjestää Suomen Partiolaiset

MINÄ PARTIOLAISENA -KOULUTUS * 25.-26.1. ja 18.-19.4. Hyvinkää Minä partiolaisena -kurssilla pääset pohtimaan omaa rooliasi partiossa. Kuka olet ja haluat olla? Mitä partio voisi antaa sinulle? Jos olet käynyt partionjohtajan peruskurssin, toimit jossain partiopestissä ja haluat kehittyä, tämä on sinun kurssisi. Pilottikurssi sisältää kaksi yön yli tapaamista sekä välitehtäviä. Lisätietoja Instasta @minapartiolaisena. Huom! Hakuaika kurssille päättyy jo 1.12. *Koulutuksen järjestää Suomen Partiolaiset


TAITOKOULUTUS RASTIPÄÄLLIKKÖKURSSI

42 €

4.-5.4. avoin Kurssi on pääsääntöisesti suunnattu tulevien kisojen rastipäälliköille, mutta antaa hyvät valmiudet järjestää myös lippukuntakisaa. Kurssi antaa valmiudet toimia rastipäällikkönä, suunnitella tehtäviä ja vetää rasti läpi kisapäivänä. Kurssilla perehdytään tehtävien suunnitteluun ja arvosteluun, rastipaikan vaatimuksiin, rastin läpivientiin kisassa sekä rastin ja tehtävän aikataulutukseen. Mukana on myös käytännön harjoitteita. Samaan aikaan samassa paikassa järjestetään myös pt-kilpailujen järjestämiskurssi. Kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti samoajaikäisistä ylöspäin.

PARTIOTAITOKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISKURSSI 3.-5.4. avoin

52 €

Kurssi on tarkoitettu ennen kaikkea tuleville kisajärjestäjille, mutta myös kaikille kisojen tekemisestä kiinnostuneille. Kurssi antaa valmiudet toimia pt-kilpailujen järjestelytoimikunnassa eri tehtävissä. Kurssilla perehdytään mm. kisaprojektin yleisjärjestelyihin ja aikataulutukseen, järjestelytoimikunnan eri tehtävien sisältöön, tehtävien suunnitteluun ja arvosteluun sekä radan suunnitteluun. Mukana on myös käytännön harjoitteita. Kurssin suorittaminen on edellytyksenä II-luokan maastotuomarikortin saamiseksi. Muut vaatimukset osoitteesta: partio.fi/lippukunnille/partio-ohjelma/kilpailut/ Samaan aikaan samassa paikassa koulutetaan myös rastipäälliköitä. Kurssi on pääsääntöisesti tarkoitettu vaeltajille ja aikuisille, mutta myös samoajia voidaan ottaa mukaan.

KIPPARIKURSSI * 27.-29.3. 24.-26.4. 10.-13.9. Tämä koulutuskokonaisuus on tarkoitettu meripartiolippukunnissa toimiville yli 18-vuotiaille vaeltajille ja aikuisille, jotka pestissään toimivat aluksen vastuullisena päällikkönä avomerellä. Esitietona on kokemus purjehtimisesta lippukunnan aluksilla päällystön jäsenenä ja loppuun suoritettu partiojohtajaperuskoulutus. Ennen koulutuksen aloittamista järjestetään pääsykoe. Förstikurssin suorittamista ennen kipparikurssia suositellaan. *Koulutuksen järjestää Suomen Partiolaiset


PELASTAUTUMISKURSSI * 13.-15.11. Kurssi on tarkoitettu vaeltajille ja aikuisille, partioaluksen päällystössä toimiville partiojohtajille. Kurssin tavoitteena on harjoitella toimintaa merionnettomuustilanteessa ja antaa valmiudet henkilökohtaiseen selviytymiseen. Kurssi kestää yhden viikonlopun, joka koostuu teoriaopetuksesta sekä vaativista käytännön harjoituksista. Harjoitusten luonteesta johtuen kurssille tarvitaan hyvää normaalia peruskuntoa ja haasteita pelkäämätöntä asennetta. *Koulutuksen järjestää Suomen Partiolaiset

TARPOJIEN JA SAMOAJIEN VIESTINTÄPÄIVÄ 7.3. Tampere

15 €

Tarpojien ja samoajien oma viestintäpäivä, jossa perehdytään mm. ryhmänjohtajan viestinnän kulmakiviin, lippukunnan someen, kuvaamiseen sekä opitaan mitä ja miten partiosta viestitään ulkopuolisille.

VENEENOHJAAJAKURSSI VOK 20.-22.3. teoriaosa, Sysmä, Isorannan leirikeskus kesäkuussa käytännönosa

70 €

Tällä kurssilla tulevat tutuiksi niin merikarttamerkit, koordinaattien mittaus kuin suuntimatkin. Opit purjehduksen ja vesillä liikkumisen tiedot ja taidot, niin että voit toimia partioaluksen ohjailijana. Kurssilla ei ole esitietovaatimuksia, kurssi sisältää teoriaosan sekä yhden viikonlopun käytännön osan. Kurssin järjestämisestä vastaavat Lahden alueen partiolaiset.

SUPERPÄIVÄ 24.10. Tampere

20 €

SuperPäivä järjestetään lokakuussa Tampereella. Superpäivän lyhytkoulutuksista saat vinkkejä partio-ohjelman toteuttamiseen ja soveltamiseen sekä erilaisiin johtamishaasteisiin. Superpäivien koulutussisällöt julkaistaan myöhemmin. Toiveita koulutussisällöistä voit esittää osoitteeseen hpohjelmaryhma@kuksa.partio.fi.


TALVIRETKEILYKURSSI HOPEAKETTU

52 €

24.-26.1. Evo Tule perehtymään retkeilyyn talvisissa olosuhteissa kokeneiden ohjaajien johdolla! Opit turvallista talviretkeilyä ja saat tarvittavat taidot ja tiedot itsenäisten talviretkien järjestämiseksi. Turvallisen talviretkeilyn lisäksi opit, kuinka järjestät oman vartion talviretken. Kurssi on tarkoitettu 13–18-vuotiaille. Osallistujilta edellytetään perusretkeilytaitoja. Kurssilla myös hiihdetään lumitilanteen salliessa, joten kaikilla osallistujilla tulee olla mahdollisuus ottaa sukset mukaan. Osallistujana tarvitset talviretkeilyvarusteet mukaan lukien talvimakuupussin. Sinikettu ja Hopeakettu kurssit käytyäsi olet suorittanut erätaitojen peruskurssin ja saat kurssitodistuksen ja -merkin.

RETKEILYKURSSI SINIKETTU 25.-27.9. Evo

52 €

Haluaisitko oppia retkeilynperustaitoja ilman paineita? Siniketulla opit perustiedot majoittumisesta, retkiruuanlaitosta ja luonnossa liikkumisesta itse kokemalla, hyvässä seurassa! Kurssi sopii erityisen hyvin tarpojille ja tarpojaryhmien vetäjille. Kurssin käytyäsi tiedät, miten vartion retki suunnitellaan ja miten luonnossa liikkumisesta saa ilon irti! Kurssilla lähdetään ruohonjuuritasolta opettelemaan retkeilyssä tarvittavia perustaitoja, joten kurssi sopii erittäin hyvin vasta-alkajille (suositus yläasteikäisestä ylöspäin) tai omien taitojensa kertaamiseen. Sinikettu-kurssilla opit tai kertaat monet perusretkeilytaidot, kuten kartan ja kompassin käsittelyn, tulentekoa ja retkivälineiden käyttöä. Erätaitoperuskurssi on kaksiosainen. Erillisellä talven osiolla (Talviretkeilykurssi Hopeakettu) opetellaan käyttämään syksyllä opittuja taitoja uusissa olosuhteissa sekä tutustutaan uusiin asioihin. Syys- ja talviosioihin ilmoittaudutaan erikseen ja ne voi suorittaa eri vuosina.


VAELLUSKURSSI TULIKETTU, ERÄTAITOJEN JATKOKURSSI

52 €

5.9. Tampere (teoria) 25.-27.9. Evo Vaellusmuotoisella erätaitojen jatkokurssilla syvennetään eräretkeilyn perustietoja ja -taitoja. Kurssilla opit retkien suunnittelua ja ryhmän viemistä vaellukselle. Kurssi alkaa 5.9. teoria- & suunnittelu osuudella, jonka jälkeen ryhmät tekevät omat suunnitelmat etätyönä. Ryhmät toteuttavat omat suunnitelmansa retken käytännön osuudella. Kurssin aikana käsitellään mm. liikkumista, retkiruokia, varusteita ja retken ongelmatilanteita. Ennen jatkokurssille ilmoittautumista tulee olla käynyt erätaitojen peruskurssit (syksy ja talvi) tai hallita vastaavat taidot. Kurssilta saa esimerkiksi ryhmänjohtaja hyviä valmiuksia viedä ryhmäänsä retkille tai vaelluksille.

AIKUISTEN TALVIRETKEILYKURSSI 25.-26.1. Evo

52 €

Tule perehtymään retkeilyyn talvisissa olosuhteissa kokeneiden ohjaajien johdolla, muiden aikuisten seurassa! Opit turvallisen talviretkeilyn salat ja tarvittavat taidot ja tiedot itsenäisten talviretkien järjestämiseksi. Osallistujilta edellytetään perusretkeilytaitojen tuntemusta (Aikuisten Retkeilykurssi käytynä tai vastaavat tiedot). Osallistujana tarvitset talviretkeilyvarusteet. Kurssilla hiihdetään lumitilanteen salliessa, joten kaikilla osallistujilla tulee olla mahdollisuus ottaa sukset mukaan.

AIKUISTEN RETKEILYKURSSI 5.9. Tampere (teoria) 26.-27.9. Evo

52 €

Haluaisitko oppia retkeilyn perustaitoja ilman paineita? Aikuisille tarkoitetulla erätaitokurssilla opit perustiedot majoittumisesta, retkiruuanlaitosta ja luonnossa liikkumisesta itse kokemalla, hyvässä seurassa! Aikuisten erätaitokurssin kokonaisuus on tiivistetty erätaitoperuskurssin ja erätaitojatkokurssin koulutuksista. Kurssi alkaa päivän teoria- & suunnitteluosuudella. Käytännön retkiosuudella opit tai kertaat monet perusretkeilytaidot, kuten: kartanluku & kompassi, nuotiot, köytökset & leirirakennelmat, työkalujen & varusteiden huolto, retkikeittimet sekä majoitteet. Kurssi sopii hyvin niin vasta partion aloittaneille aikuisille kuin pidempään partiossa olleille. Kurssilla saat varmuutta erätaitoihisi. Kurssin käytyäsi tiedät, miten retki suunnitellaan ja miten luonnossa liikkumisesta saa ilon irti!

RETKEILYKURSSI SISUILLE


52 €

16.-17.5. Laitikkala

Sisu-partiolaisille suunnatulla retkeilykurssilla harjoitellaan retkeily- ja luonnossa liikkumistaitoja sovelletusti ja kurssilaisen oman osaamistason mukaan. Kurssikeskuksena toimii Laitikkalan koulu.

ENSIAPU 1-KURSSIT Kurssi on yli 15-vuotialle, jotka haluavat oppia, kerrata tai parantaa omia ensiaputaitojaan. Kurssilla käsitellään ensiaputaitoja SPR:n asettamien tavoitteiden mukaisesti. Käymme läpi hätäensiapua, elvytystä sekä ensiavun jatkotoimenpiteitä ja teemme toimintaharjoituksen. Kurssilta saa SPR:n kurssitodistuksen, joka on voimassa kolme vuotta. Ei esitietovaatimuksia. Ensiapu I -kurssin kurssitodistuksen voi uusia kerran. Kertauskurssi järjestetään ensimmäisen kurssipäivän yhteydessä.

Päiväkurssit:

65 € koko kurssi, 35 € kertaus

25.-26.1. Kuorevesi 15.-16.2. Tampere (aikuiset, yli 23-vuotiaat) 28.-29.3. Tampere 24.-25.10. Tampere (nuoret, 15-22-vuotiaat)

Viikonloppukurssi 5.-6.9. Pajaniemi

ENSIAPU 2-KURSSIT 25.-26.4. Laitikkala 28.-29.11. Pajaniemi

75 € koko kurssi, 45 € kertaus

95 € koko kurssi 45 € kertaus

Kurssi on tarkoitettu yli 17-vuotiaille, joilla on voimassa oleva Ensiapu I -kurssitodistus. EA II -kurssilla kerrataan tärkeimmät peruskurssin asiat sekä käsitellään ensiaputaitoja SPR:n asettamien tavoitteiden mukaisesti. Syvennämme taitojamme hätäensiapuun, elvyttämiseen ja ensiavun jatkotoimenpiteisiin perehtyen sekä teemme toimintaharjoituksen. Kurssilta saa SPR:n kurssitodistuksen, joka on voimassa kolme vuotta. Kurssit ovat viikonloppukursseja, joiden hintaan kuuluu ruokailut ja majoitus. Ensiapu II -kurssin kurssitodistuksen voi uusia kerran. Kertauskurssi järjestetään ensimmäisen kurssipäivän yhteydessä.


ENSIAPUKURSSI SISUILLE 10.-11.10. Tampere

65 € koko kurssi, 35 € kertaus / hätäensiapu

Sisuille suunnatulla ensiapukurssilla voi suorittaa osaamistasonsa mukaan joko Hätäensiapukurssin tai Ensiapu 1 -kurssin. Hätäensiapukurssi (8 h) antaa valmiudet henkeä pelastavaan ensiapuun. Opit elvyttämään, tyrehdyttämään verenvuodot ja auttamaan kaveria, kun hän saa sairaskohtauksen. EA 1 antaa valmiudet henkeä pelastavaan ensiapuun. Opit elvyttämään, tyrehdyttämään verenvuodot ja auttamaan kaveria niin myrkytys- kuin sairastapauksissakin. Lisäksi opit antamaan ensiapua palovammoihin ja murtumiin. Kurssilta saa SPR:n kurssitodistuksen, joka on voimassa kolme vuotta. Hätäensiapukurssi järjestetään ensimmäisen kurssipäivän yhteydessä.

NUOTIOKITARAKURSSI

42 €

14.-15.11. Laitikkala Oletko aina halunnut oppia soittamaan kitaraa, vaikket ole sitä juuri käsissäsi pitänyt? Tällä kurssilla aloitamme aivan alkeista: kolme sointua auttaa jo pitkälle partiolaulujenkin maailmaan. Opimme peruskompin eli laulujen säestämisen. Käymme läpi klassisia partiolauluja - ja vähän uusiakin. Mukana on ripaus musiikin teoriaa, äänenmuodostusta ja ohjeita iltanuotion vetämiseen. Oma soitin ei ole välttämätön.

HYGIENIAPASSIKOULUTUS

30 €

27.3. Lahti 3.4. Tampere Illan aikana käydään läpi hygieniaosaamistestiin liittyvät aihealueet ja suoritetaan Eviran hygieniapassi. Rupeamasta ja passista on hyötyä partiotapahtumien muonituksessa ja missä tahansa elintarvikkeiden kanssa toimimisessa, vaikkapa kesätöissä!

LEIRIRUOKAKURSSI

15 €

10.3. teoria, Tampere 12.6. käytäntö, Akaa Leiriruokakurssi on tarkoitettu samoajista ylöspäin kaikille, jotka ovat kiinnostuneita muonituksesta leireillä, kisoissa ja muissa tapahtumissa. Kokeneet leirikokit/ammattilaiset opettavat miten suunnittelet ja lasket oikeat ruokamäärät, miten aikataulutat ruoanlaiton, miten saat edullisesti maukasta ja mahdollisimman monelle eri ruokavaliolle. Teoriaosa Partiotoimistolla su 10.3. ja käytännön osuus Akaassa Toijalan Eräveikkojen leirialueella la 12.6.


HERALDIIKKAKURSSI

15 €

5.12. Tampere Heraldiikkakurssilla käydään läpi heraldiikan historiaa ja periaatteita ja sääntöjä. Kurssilla suunnitellaan oma vaakuna (lippuhan on kankaalle painettu vaakuna) ja mahdollisesti erilaisia tapahtumamerkkejä. Päivän aikana tutustutaan myös ansio- ja kunniamerkkeihin sekä lippuihin. Jos suunnittelette lippukunnalle uusia tunnuksia tai merkkejä, tällä kurssilla saa siihen opastusta!


MUU KOULUTUS 20 €

PARTIOKAMU-KOULUTUS 2.2. Akaa 12.9. Tampere

Mitä tehdä, jos ryhmässä on lapsi tai nuori, joka tarvitsee paljon johtajien aikaa ja huomiota? Entä kun lapsi ei uskalla lähteä ohjelmiin mukaan ja on usein kiinni johtajan kädessä? Tai kun nuoren on vaikea toimia yhdessä muiden kanssa? Partiokamu-koulutuksessa pohditaan yhdessä, miten haastavissa tilanteissa voidaan toimia ratkaisukeskeisesti. Partiokamu on Lounais-Suomen Partiopiirissä kehitetty toimintamalli yksittäisen partiolaisen partiopolun tukemiseen.

PERHEPARTIO-OHJAAJAN KOULUTUS 28.3. Hämeenlinna (Johtajapäivässä) 24.10. Tampere (Superlauantaissa)

15 €, Johtajapäivässä ilmainen

Joko teidän lippukunnassanne on perhepartiotoimintaa vai oletteko suunnittelemassa sen aloittamista? Tule perhepartio-ohjaajan koulutukseen tutustumaan uuteen perhepartio-ohjelmaan ja toisiin perhepartio-ohjaajiin sekä nappaamaan mukaasi tai jakamaan toimintavinkkejä monipuolisen perhepartiotoiminnan toteuttamiseen! Koulutus on tarkoitettu jo perhepartiota ohjaaville ja toimintaa vasta suunnitteleville perhepartiosta kiinnostuneille. Koulutuksen kesto on 3 tuntia. Mukaasi tarvitset partiohuivin ja muistiinpanovälineet. Kouluttajana toimii piirin perhepartiovastaava Satu ”Martta” Ketolainen.

MOK – MONIKULTTUURINEN OHJAAMINEN -KOULUTUS * 12.-13.9. Helsinki 17.-18.10. Oulu MOK on monimuotoisten ryhmien ohjaajille suunnattu täydennyskoulutus. Koulutus tarjoaa osaamista kulttuurienväliseen vuorovaikutukseen ja välineitä monimuotoisten ryhmien kanssa työskentelyyn. Koulutuksessa tutustutaan käytännönläheisiin menetelmiin, joita voit soveltaa kaikkiin kulttuurienvälisiin kohtaamisiin. *Suomen Partiolaisten koulutus


HYVÄT KÄYTÄNNÖT -VIIKONLOPPU

52 €

18.-20.9. Laitikkala, Pälkäne Hyvät Käytännöt -viikonloppukoulutuksen ohjelman toteuttavat Hämäläiset lippukunnat. Tarjolla on koko viikonlopun edestä lippukunnissa koeteltuja, testattuja ja hyviksi koettuja käytäntöjä. Viikonlopun teemaan sopii myös slogan “antaessaan saa”. Kaikki hyvät käytännöt ovat mukana, mm. somea, “nakkien jakoa” (siis delegointi), johtajien rekrytointi, Johtajahuoltoa, Tilannejohtamista, Iltanuotio ja nuotiomestari, Aate-ohjelmaa, Parijohtajuus, Hampurilaisbaari, Klubi23 jne. Hyvät käytännöt on tarkoitettu kaikille hyvien käytäntöjen jakajille, ennen kaikkea lippukuntien johtokolmikot, sampot, akelat, luotsit.

VILKAS LAPSI –KOULUTUS

20 €

24.10. Tampere Luentorunkoinen koulutus on käytännön läheinen ja sisältää ryhmätyöskentelyä. Koulutuksessa voit valita joko vilkaslapsi tai autisminkirjo-osion.

PARTIOREKISTERI KUKSA -KOULUTUKSET 13.1. Kallentalo, Lahti 3.3. Partiotoimisto, Tampere 16.4. Lahti 5.11. Paikka avoin Koulutusta Kuksan peruskäyttöön lippukunnassa. Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti lippukuntien jäsenrekisterinhoitajille, sihteereille ja lippukunnanjohtajille. Myös pestijohtajat, ohjelmajohtajat ja ryhmien johtajat ovat tervetulleita.

LIPPUKUNNANJOHTAJA PEREHDYTYS 15.1. Hämeenlinna 19.8. Tampere Perehdytysillan tarkoituksena on tarjota vertaistukea ja käytännön vinkkejä lippukunnanjohtajana toimimiseen sekä esitellä piirin palveluja lippukunnille. Illan ohjelmaa on mahdollista painottaa osallistujien toiveiden mukaan esimerkiksi kokoustekniikkaan, viestintään tai vaikkapa lippukunnan ja taustayhteisön yhteistyöhön liittyen. Perehdytys on suunnattu etenkin uusille tai tulevaisuudessa lippukunnanjohtajana toimiville, mutta paikalle ovat tervetulleita myös pidempään pestissään toimineet.


JOULUKAMPANJAKOULUTUKSET 23.9. Jämsä 24.9. Nokia 28.9. Riihimäki 29.9. Tampere 30.9. Hämeenlinna 1.10. Lahti 3.10. Tampere Joulukampanjakoulutus on lippukuntien joulukampanjapäälliköille tarkoitettu tiivis perehdytys tulevaan joulukampanjaan. Koulutuksessa käydään läpi tulevan kampanjan oleelliset ohjeistukset ja tärkeät päivämäärät, sovitaan toimintatavoista ja kehitetään vertaistuen avulla lippukuntien kampanjoita entistä paremmiksi. Koulutuksessa perehdytään erityisesti projektimaiseen toimintatapaan ja projektinjohtamiseen sekä kehitetään joulukampanjapäällikön omaa osaamista.

YOUNG SPOKESPEOPLE-KOULUTUS ELI YSP-KOULUTUS * Suomen Partiolaiset järjestää vuosittain YSP-kurssin, jolle voi hakea kuka tahansa 15-22 -vuotias aktiivinen partiolainen. Kurssille valitaan noin 25 koulutettavaa eri puolilta Suomea. YSP-kurssilla opetellaan erilaisia viestintäja esiintymistaitoja, joita YSPit (eli kurssin käyneet) pääsevät hyödyntämään oman kiinnostuksensa mukaan erilaisissa tehtävissä Suomen Partiolaisten ja partiopiirien viestinnässä. YSPit toimivat usein myös apuna partion markkinoinnissa sekä yhteistyössä sidosryhmien kanssa erilaisissa tapahtumissa. Vuoden 2021 haku tulee syys-lokakuussa 2020. Haku kevään 2020 kurssille on jo päättynyt. Lue lisää: partio.fi/partiolaiselle/tekemista-ja-kokemuksia/ young-spokespeople-toiminta *Suomen Partiolaisten koulutus

VIESTINTÄKOULUTUS-WEBINAARIT Helmikuu: kuvaaminen Maaliskuu: sisäinen viestintä Huhtikuu: lippukunnan nettisivut Nyt on hyvä aika päivittää lippukunnan viestintäkäytännöt kuntoon! Kevään 2020 aikana järjestetään kolmen webinaarin sarja. Jossa pureudutaan lippukunnan viestinnän eri osa-alueisiin. Webinaareihin voit osallistua ilmoittautumatta. Osallistumislinkit ja tarkemmat päivämäärät piirin tapahtumakalenterista: hp.partio.fi/kalenteri.


KILPAILUT MYYTTI - PIIRIN TALVIMESTARUUSKILPAILU 8.2. Lempäälä Hämeen Partiopiirin talvimestaruudet ratkotaan 8.2.2020. Akaan alueen lippukunnat kutsuvat kaikki yli 12-vuotiaat partiolaiset testaamaan partiotaitojaan Kuljuun. hp.partio.fi/talvikisat

RIEKON KIEPAUS 2 - TALVI SM-KILPAILU 14.-15.3., Kajaani Kauan odotettu partiotaitojen talven SM-kilpailu, Riekon Kiepaus II, on täällä! Kainuun korpien tuulet kutsuvat sinut ja joukkueesi seikkailuun nälkämaan sydämeen. Kilpailu järjestetään Kajaanin keskustan lumisessa lähiluonnossa.

ENNEVVANHAA - OR-VI KEVÄTMESTARUUSKILPAILUT 18.4. Tampere Hämeen Partiopiirin oranssin ja vihreän sarjan kevätmestaruuskilpailut Tampereella. Tytöt kilpailevat oranssissa sarjassa, poika- ja sekavartiot vihreässä sarjassa.

TERVAUS 2020 - OR-VI SM-KEVÄTKILPAILUT 16.5. Hyvinkää Partiotaitojen kevät-SM-kisoissa ratkotaan tarpojasarjojen (tarpoja avoin ja tarpoja naiset) mestaruus, ja kaikki yli 15-vuotiaat voivat osallistua päiväkisoihin kevyessä sarjassa (entinen keltainen sarja). uusimaa.partio.fi/tervaus

LEON LENKKI JA HILKAN KILPA 16.-17.5. Kangasala Hämeen Partiopiirin perinteinen yön yli kestävä partiotaitokilpailu Leon Lenkki ja Hilkan Kilpa palaa juurilleen Kangasalle. Kilpailuun voivat osallistua kaikki yli 14-vuotiaat partiolaiset ja ei-vielä-partiolaiset. Kilpailu on kansallinen partiotaitokilpailu ja Hämeen Partiopiiri ry:n mestaruuskilpailu. Harmaan sarjan vartiot ottavat mittaa toisistaan Leon Lenkissä ja ruskean puolestaan Hilkan Kilvassa. Samassa yhteydessä on järjestetään myös kansalliset sininen ja punainen sarja.


IKÄKAUSI­ TAPAHTUMAT SUDENPENTUTAPAHTUMA 1.11.

30 € / pentue + 7 € / henkilö (ml. saattaja)

Sudareiden oma tapahtuma on hauska ja toiminnallinen retkipäivä, jossa pentueet ratkovat visaisia pulmia yhdessä tekemällä ja itse oppimalla. Pentueiden mukana on saattaja, joka voi olla myös ei-vielä-partiolainen. Suosittu sudenpentutapahtuma järjestetään kahdessa paikassa samaan aikaan, järjestelyvuorossa ovat nyt Päijät-Hämeen ja Tampereen alueet.

SUDENPENTUKISAT 9.5.

30 € / pentue + 7 € / henkilö (ml. saattaja)

Palapeli, muistipeli, korttipeli, pakopeli… Noppa-sudenpentukisa vie laumat matkalle pelien äärelle! Kilpailussa pentueet hyppäävät pelilaudalle ja testaavat tuttuja partiotaitoja erilaisten pelien ja tehtävien muodossa. Kisa järjestetään samanaikaisesti Mäntän ja Forssan alueilla.

SEIKKAILIJAKISAT 10.10.

30 € / pentue + 7 € / henkilö (ml. saattaja)

Kisassa seikkailijat testaavat partiopolullaan oppimiaan asioita. Turkoosissa sarjassa kisaavat ensimmäisen vuoden seikkailijat ja heidän mukanaan kulkee kisan ajan yli 15-vuotias saattaja. Violetti sarja on tarkoitettu toisen vuoden seikkailijoille ja ensimmäisen vuoden tarpojille, jotka voivat osallistua kisaan ilman saattajaa. Kisa järjestetään samanaikaisesti Hämeenlinnassa ja Pirkkalassa.

TARPOJIEN TAITOPÄIVÄ -RESCUE

20 €

17.10. paikka avoin Osaatko toimia oikein yllättävissä hätätilanteista? Osaatko sammuttaa tulen, löydätkö metsään kadonneen ystäväsi, tiedät mitä hätäpakkaukseen kuuluu ja osaatko ehkä itsekin tehdä sellaisen ja selvitätkö muuten vain ongelmallisista tilanteista? Rescue-taitopäivässä opit nämä ja monet muut kikat ja konstit! p.s. Näitä ei ihan joka koloillassa koe!


KOHU

100 €

kesäkuussa Samoajaleiri KOHU kokoaa yhteen piirin kaikki samoajaikäiset viettämään globaalia rantalomaa saman ikäluokan kanssa. Lisätietoja osoitteesta hp.partio.fi/kohu

LUOTSATTU ULKOMAAPROJEKTI VAELTAJILLE 5.9. alkaen, Tampere Tahtoisitko nähdä maailmaa, oppia uutta, tutustua vieraan maan kulttuuriin ja partiolaisiin hyvässä seurassa – mutta se oma vaeltajavartio puuttuu? Piiri kokoaa yhteen kaikki vaeltajien ulkomaaprojektista kiinnostuneet vaeltajat ja lähtee luotsaamaan porukkaa kohti ryhmän päämäärää. Ryhmä valitsee itse kohdemaan, tutustumiskohteet siellä sekä toiminnalliset suunnitelmat omien mieltymysten mukaan ja yhdessä päättäen. Ryhmä vastaa itse myös projektin varainhankinnasta. Piiriluottis toimii ryhmän tukena, joka tarjoaa kokemusta ja tsemppiä ryhmän tarpeiden mukaan. Tarkkaa ikärajaa ei ole, mutta projekti on tarkoitettu toteuttavaksi vaeltajaikäkauden loppuvaiheessa. Ryhmä on siis suunnattu noin 20-22 –vuotiaille vaeltajille kaikista piirin kolkista.


TAPAHTUMAT JOHTAJILLE AKELA- JA SAMPOVIHJARIT

15 €

25.3. Oletko toiminut jo pidempään akelana tai sampona tai kenties vasta aloittanut pestissäsi? Vuoden 2020 aikana järjestetään maaliskuussa vihjarit akeloille ja sammoille, minne voit tulla hakemaan vinkit retkille ja koloiltoihin omaan lippukuntaasi.

ALUETAPAAMISET LIPPUKUNNAN JOHTOKOLMIKOLLE helmikuu ja lokakuu Aluetapaamisissa lippukunnan-, pesti- ja ohjelmajohtaja kokoontuvat valmentajatiimin johdolla vaihtamaan ajatuksia ja kehittämään yhdessä alueen toimintaa. Tapaamisissa syvennytään omaan pestiin ja sen kannalta ajankohtaisiin teemoihin. Aluetapaamiset ovat oiva paikka myös lippukuntien ja piirin väliselle kuulumisten vaihdolle, puolin ja toisin.

JOHTAJAPÄIVÄ 28.3. Hämeenlinna Piirin kevätkokouksen yhteydessä järjestettävä Johtajapäivä tarjoaa ajankohtaista tietoa ja tukea partioarjen pyörittämiseen


TAPAHTUMIA JA TEMPAUKSIA MUISTELEMISPÄIVÄ 22.2. Muistelemispäivänä partiolaiset ympäri maailman muistavat ystäviänsä ja sitä, että kuulumme suureen kansainväliseen partioliikkeeseen. Samalla voimme toimia paremman maailman hyväksi. Muistelemispäivää vietetään juuri tänä päivänä, sillä se on partioliikkeen perustajan Robert Baden-Powellin ja hänen vaimonsa Olaven yhteinen syntymäpäivä. Kannustamme lippukuntia huomioimaan muistelemispäivä lippukunnalle perinteisellä ja sopivalla tavalla.

PARTIOVIIKKO 20.-26.4. Partioviikko on vuosittainen tapahtumaviikko. Silloin partiolaiset näkyvät ja kuuluvat tavallista enemmän kaikelle kansalle. Käytä partioasua tai huivia koulussa ja työpaikalla. Partioviikolla voit esitellä partiotoimintaa ja pitää partiolaisten omia juhlia. #partioviikko #partioscout #hppartio


REISSU-PARAATIRETKIPÄIVÄ 24.5. Tampere Hämeen paraatiretkipäivä Reissu tulee jälleen olemaan ilveskansan yhteinen kevätkauden päätösretki Tampereella. Reissu on tapahtuma, joka tarjoaa partiolaisille uusia kokemuksia ja seikkailuja paraatia ja Särkänniemeä unohtamatta.

VAELTAJATAPAHTUMA VÄRE 28.-30.8. Valtakunnallinen vaeltajatapahtuma 18-25-vuotiaille nuorille. Väre on suurin Suomessa vaeltajille järjestetty tapahtuma, jossa toteutetaan ikäkauden ohjelmaa monipuolisesti.

RAUHANPÄIVÄ 21.9. Kansainvälinen rauhanpäivä (International Day of Peace) on YK:n vuosittainen rauhan ja sodattomuuden vahvistamisen päivä. Partiolaiset ovat omaksuneet YK:n rauhanpäivän myös partiolaisten kansainväliseksi rauhanpäiväksi, sillä partioon ovat alusta alkaen kuuluneet rauha ja rauhankasvatus. Voitte huomioida rauhanpäivän lippukuntanne toiminnassa haluamallanne tavalla.

JOTA-JOTI 16.-18.10. Jamboree On the Air/Internet -tapahtumat kokoavat maailman partiolaiset yhteisille radioaalloille ja internetiin. Mukaan pääsee vaikka omalta kotisohvalta. jotajoti.info


PALVELEVA HÄMEEN PARTIOPIIRI Hämeen Partiopiiri ry. ulottuu Sastamalasta Heinolaan ja Multialta Myrskylään. Piirin keskeisin tehtävä on jäsenjärjestöjen eli alueen lippukuntien toiminnallinen tukeminen ja auttaminen hyvän partiotoiminnan järjestämisessä.

Toimistot partiotoimisto.tampere@partio.fi p. 03 3123 4900 Tampere Yliopistonkatu 60 A, 5. krs 33100 Tampere avoinna arkisin 9.00-17.00 Lahti Vähäntalonkatu 29 15700 Lahti avoinna sopimuksen mukaan

Markkinointimateriaalit Piirillä on hyvä valikoima erilaisia markkinointimateriaaleja, kuten esitteitä, banderolleja, pisaralippuja ja jättipelejä, joita lippukunnat voivat lainata omiin tapahtumiinsa. hp.partio.fi/lippukunnalle/viestinta-ja-markkinointi/lainattavat-markkinointimateriaalit/

Leirialueet Hämeen Partiosäätiöllä on erilaisia leirialueita, joita lippukunnat voivat vuokrata niin pienten retkien kuin isojen leirien järjestämiseen: hp.partio.fi/hameen-partiopiiri/kokoustilat-ja-leirialueet

Kriisisuunnitelma Turvallisuussuunnitelma sekä riittävä määrä johtajia ja ensiapuvalmius kuuluvat jokaiseen partiotapahtumaan. Hyvä valmius vähentää onnettomuuksia, mutta niitä ei voi täysin ehkäistä. Kriisitilanteisiin varautuminen ja niissä toimiminen saattaa tuntua vaikealta ja jopa aiheuttaa stressiä. Lippukunnan kannattaakin tutustua piirin kriisisuunnitelmaan, joka löytyy netistä: hp.partio. fi/lippukunnalle/muuta/kriisin-sattuessa Piirin päivystävä kriisinumero: 050 3110 940 (24/7)

Kaikki ajankohtaiset tapahtumat, koulutukset ja materlaalit osoitteesta: hp.partio.fi Piirin materiaalipankki löytyy osoitteesta: partio.fi/materiaalipankki


TOIMINNANJOHTAJA TOMMI • • • •

Piirin talous-, hallinto- ja henkilöstöasiat Lippukuntien tuki hallintoon, talouteen, sääntöihin, kiinteistöihin ja vakuutuksiin liittyvissä asioissa Lastensuojelulliset ja rikostaustan selvittelyyn liittyvät asiat Kriisitilanteet

Tommi Nyman tommi.nyman@partio.fi, p. 050 3110 919

JÄRJESTÖPÄÄLLIKKÖ HELI • • •

Partiotoiminnan kokonaisuus: lippukuntatuki, ohjelma, koulutus, vapaaehtoistuki ja viestintä partioparaati toiminnanjohtajan varahenkilö

Heli Lehtomäki heli.lehtomaki@partio.fi, p. 050 3110 921

ALUEPÄÄLLIKKÖ PETRI • • • •

Lippukuntatuen toiminnanala: lippukuntatuen ryhmä, lippukuntajaosto ja Loisto-jaosto Joulukampanja Lahden Alueen Partiolaiset Kuksa- ja Office365-koulutukset

Petri Louko petri.louko@partio.fi, p. 050 3110 930


LIPPUKUNTAKOORDINAATTORI PETE •

• • •

Lippukunnan arkeen liittyvät asiat, mm. toiminnansuunnittelu, -kehittäminen, haastavat tilanteet, neuvottelut taustayhteisön kanssa Lippukuntavierailut Valmentajat Lippukuntatuen toiminnanala: moninaisuusjaosto, valmentajat

Pete Nieminen pete.nieminen@partio.fi, p. 050 311 0914

OHJELMAKOORDINAATTORI SARA • • • •

Taitokoulutukset: kurssi-ilmoittautumiset, koulutusmerkinnät, kurssitodistukset Kisat ja ohjelmatapahtumat Samoajaleiri-Kohu Ohjelman toiminnanala

Sara Heinonen sara.heinonen@partio.fi, p. 050 3110 917

KOULUTUSKOORDINAATTORI LOTTA • • •

Johtajakoulutus: kurssi-ilmoittautumiset, koulutusmerkinnät, kurssitodistukset ja pj-valtakirjat Koulutuksen toiminnanala Tampereen Partiolaiset ry

Lotta Kylmälahti lotta.kylmalahti@partio.fi, p. 050 3110 922


TIEDOTTAJA ANNA-EMILIA • • • • • •

Piirin viestintä ja markkinointi Eri materiaalien toimitus ja taitto: tiedotteet, lippukuntapostit, mainokset, uutiskirjeet, ym. Täplän toimitussihteeri ja taitto Piirin nettisivujen ja sosiaalisen median ylläpitö yhdessä luottamushenkilöiden kanssa Lippukuntien tuki mm. nettisivujen, markkinointitempausten ym. kanssa. Viestinnän ja markkinoinnin toiminnanala

Anna-Emilia Piirainen anna-emilia.piirainen@partio.fi, p. 050 3110 920

TOIMISTOSIHTEERI SARI • • • • • • •

Piiritoimiston asiakaspalvelija Kokoustila- ja leirialuevaraukset ja näiden avaimet Ansiomerkit Joulukampanjatuotteiden jako Kuksa-asiat, laskutus Lainattavat markkinointimateriaalit ja esitteet Muut lainattavat tavarat

Sari Huurros-Aaltonen sari.huurros@partio.fi, p. 050 3110 915

TALOUSSIHTEERI SEIJA • •

Piirin rahaliikenne Laskut, laskujen selvittely, ennakkomaksut, ym.

Seija Vuohensilta seija.vuohensilta@partio.fi, p. 050 3110 912


Profile for Hämeen Partiopiiri

Tassu 2020  

Hämeen Partiopiirin ohjelma- ja koulutustapahtumat vuodelle 2020.

Tassu 2020  

Hämeen Partiopiirin ohjelma- ja koulutustapahtumat vuodelle 2020.

Advertisement