Page 1

Het leukste wijkmagazine voor Lunetten. Gratis op je deurmat! Jaargang 2, zomer 2017.

Wandelenten met Maar or Lunetten Loop mee do historicus met onze wijk

rek Goed gsteersVp an Zanen met burgemee

Lunetten 40 jaar! Jij ook gefeliciteerd!

Lunetten t fotografeer : Fotowedstrijd ld ee b Lunetten in


______________________________ Waar

De Champignon Wie

Rob Birza ______________________________ Het is een tijdje geleden dat Rob Birza zijn kunstwerk voor het laatst zag. Het valt hem niet tegen hoe het erbij staat. Al begint de champignon wat groen uit te slaan. ‘Daardoor gaat het effect ver­loren, vooral als de verlichting aan is. Hij mag weleens worden schoongemaakt.’ Zijn ontwerp uit 1999 is geïnspireerd op de wegwijs-paddenstoelen van de ANWB. ‘Prachtig ontwerp. Ze zouden verdwijnen maar toen bleven ze toch.’ Het kunstwerk bestaat uit twee delen. Bovenaan de polyester paddenstoel waarop in spiegelbeeld ‘Lunetten’ staat, met pijlen die linksaf en rechtsaf wijzen. Eronder de betonnen sokkel, gebaseerd op de hoekige vorm van de lunetten waar onze wijk naar is genoemd. De titel Temple of Boom moeten we niet te serieus opvatten. ‘Het lijkt toch net een tempeltje? Boom of boem slaat op de akoestiek. Dat galmt enorm binnen! Bij de opening dansten mensen erin.’

‘Mogen die struiken weg.’ Hoe vindt Rob het dat zijn kunstwerk tot hét beeldmerk van Lunetten uitgroeide? ‘Het moest bijdragen aan het thuisgevoel voor de Lunettenaren.’ Wel jammer van die hoge struiken. Rob hoopt dat ze worden weggehaald, zodat we weer op de rand kunnen zitten. Ook jammer dat je er niet meer in kunt. ‘Er zou een koor kunnen repeteren. Of een punkband.’ Rob heeft ergens nog wel een sleutel. Net als de gemeente Utrecht. Rob Birza

2

3

Tekst jac. janssen Foto Fleur Wiersma

‘Dat was de opdracht’ , zegt hij droogjes.


hallo!

? r e i h j i j e o d Hee?! Wat

Inhoud

Wij vieren feest

02 Bij de grote paddenstoel

H

oera! Van harte gefeliciteerd met Lunetten. Onze wijk werd op 29 juni 40 jaar en daarom zit deze Hallo! Lunetten in een extra feestelijk jasje.

De favoriete plek van Rob Birza.

Lunetten bestaat 40 jaar en daarom gaat Karin Verheij langs bij wijkgenoten die op huisnummer 40 wonen.

05 Hee?! Wat doe jij hier?

Karin Verheij belt aan bij huisnummer 40.

Ook in de wijk vier je de verjaardag van Lunetten; met speciale activi­teiten, optredens en exposities waarover je in deze Hallo! Lunetten meer leest. Maar eerst nog even terug naar 40 jaar geleden:

06 Wandelen met Maarten Brinkman

Lunetten met andere ogen bekeken.

09 In de Musketon ‘De nieuwe wijk Lunetten moet plaats bieden aan naar schatting 11.300 inwoners. Het plan is 3.400 woningen, 600 studenten-­ wooneenheden, 44 zelfstandige woningen voor alleenstaanden en bejaarden en een verzorgingstehuis voor 100 bejaarden. Tussen de woningen zijn speelgelegenheden voor kinderen. Voorts wordt gesproken over een zwemcomplex en een tennisaccommodatie van 10 banen. De bestaande forten zullen deel uitmaken van een park met viswater, schooltuintjes, een midgetgolfbaan, een kinder­ boerderij en speelterreintjes. Ook een ziekenhuis en metrolijn staan op het programma.’

Tess Hofland staat op het toneel.

10 Ondertussen in Lunetten Meer van Merel.

10 Bijpraten

Feest in de wijk.

11 Binnen in mijn hart

Column van Natascha Roest.

12 Veilig in de wijk Het ziekenhuis stuitte op teveel bezwaren en de metrolijn ging van de baan. Van het zwembad hebben we nooit meer iets vernomen. Best jammer. Wel: woningen, studentenhuizen, een verzorgingshuis, de kinderboerderij en heel veel speelterreintjes. En zo kregen veertig jaar geleden de eerste bewoners de sleutels van Simplonbaan 26. Ook de familie Steen kwam in 1976 naar Lunetten: ‘Eindelijk een huis met fatsoenlijke slaapkamers en een lekkere tuin. Je kan zeggen wat je wilt, als je in Lunetten komt te wonen, dan heb je toch het idee dat je buiten zit.’ En zo is het. We wensen je een fijne zomer en proosten op Lunetten. Op naar de 50! Elles Rozing

Jeroen van der Linde van het Wijkbureau.

13 Pangang met plezier

Ting Yeung van de Chinees.

14 Om tafel met de burgemeester Een goed gesprek.

16 Fotowedstrijd

Stuur je mooiste foto’s in.

Raha Ahmed

Woon jij hier op nummer 40? Nee, mijn oma woont hier. Ik ben bij haar op bezoek. Je oma heeft huisnummer 40. Heb jij iets met dat getal? Nee. Als iemand vraagt kies een getal, dan kies ik altijd 9. Het is mijn geluksgetal. Ik vind het een mooi getal. Ik heb ook een 9 in mijn mailadres, want dan kan ik dat makkelijk onthouden.

Corina van der Velden

Hoelang woont u al op nummer 40? Vanaf februari 1999, dus nu 18 jaar. En hoe vindt u het wonen hier? Ik woon hier prima. Wat is er fijn aan? Vooral de saamhorigheid. Ook via Prikbord Lunetten op Facebook merk ik dat. Je kunt er iets ruilen of lenen. Ik heb weleens een kaartlezer uitgeleend en toen kreeg ik voor mijn vier cavia’s een bos onbespoten paardenbloemen. Heel leuk!

Timon den Hertog

Heeft u iets met nummer 40? Nee, ik heb er niets mee. Het is toeval dat dit ons huis­ nummer is. Ik vond het wel vreselijk om 40 te worden. O ja, waarom? Omdat ik bang was om mijn jeugdigheid te verliezen. En is dat ook gebeurd? Nee, het is mee­ gevallen. Nu wil ik graag 40 blijven.

18 Hard gaan

Badminton is de bom.

19 Groen van toen

team Hallo! Lunetten

Historisch Lunetten.

20 Tentje voor de kleinste Voor een prikkie.

advertenties Wil Wiggerts ‘Als homeopaat in opleiding help ik jou om je weerbaarheid te vergroten, waardoor jij je beter voelt.’

Gratis kennismakingsgesprek met homeopaat in opleiding www.klassiekehomeopathiewilwiggerts.nl info@klassiekehomeopathiewilwiggerts.nl

4

Hallo! Lunetten is een bewonersinitiatief onder leiding van Elles Rozing en Hans Smeijsters. Team Hallo! Lunetten: Tekst: Lisette le Blanc, Jac. Janssen, Esther Leenheer, Nina Menke, Natascha Roest, Elles Rozing, Hans Smeijsters, Karin Verheij. Eindredactie: Elles Rozing, Luitgard van den Bogaert Fotografie: Sylvia Jansen, Martijn Lammerts, Jacqueline Sluis, Rik de Vries, Fleur Wiersma Coverfoto: Sylvia Jansen Vormgeving grifontwerp Adverteren? Informatie kan je aanvragen via hallolunetten@gmail.com

De volgende Hallo! Lunetten verschijnt in oktober. Heb je ideeën of tips over leuke dingen in de wijk? Wil je ons laten weten wat je ervan vindt? Ons mailadres is hallolunetten@gmail.com. Je vindt ons ook op facebook hallolunetten en twitter @hallolunetten. Oplage 6.000. Wil je een extra Hallo! Lunetten? Bij de Musketon, Fort Lunet IV en Aristo ligt een stapeltje. Hallo! Lunetten is er dankzij een bijdrage uit het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht.

Ben Bals

Woont u al lang op nummer 40? Ik woon hier nu 25 jaar. En woont u hier prettig? Ik woon bijzonder naar mijn zin. Door al het groen en de rust hier voor het huis. Het enige dat jammer is, is dat ik hier niet met mijn schip kan komen. Waar is uw schip nu? Die ligt in Nieuwegein-Zuid bij Lopikerkapel in de haven.

Malene van Schaik

Hoe is het om te wonen op nummer 40? Dat is gezellig. Ik woon hier samen met mijn vriend in een woongroep. Waarom heb je daarvoor gekozen? Het is handig, omdat het goed­koper is en we toch veel ruimte hebben. En we zitten nu weer dichtbij onze moestuin. Had je die al? Ja, van toen we al eerder in Lunetten woonden.

Kyra

Heb je iets met jullie huisnummer 40? Nee, eigenlijk niet. Heb je een ander getal dat je leuk vindt? Dat is 8. Dat is de maand waarin ik ben geboren, dus daarom is het mijn geluks­ getal. Wat ben je aan het doen? Ik kijk naar de serie Riverdale op Netflix. Het is een span­ nende serie en er speelt een leuke jongen in.

5

Tekst en foto Karin Verheij

Bedankt

Een dikke high five aan iedereen die meedeed aan deze Hallo! Lunetten: met verhalen, foto’s, ideeën, tips, kritische blikken en kopjes koffie. Speciale dank aan Lunetten Wil Wel en onze adverteerders voor hun steun. Zonder jullie geen Hallo! Lunetten.


interview Wandelen met historicus Maarten Brinkman

wat is hier veel te zien

‘Zeer vernieuwend allemaal, en in 1978 gewoon begonnen m Spits in onze eigen wet de ijk.’

Wandel met historicus Maarten Brinkman door de wijk en voortaan zie je Lunetten met andere ogen. Waar je ook stilstaat, er volgt een verhaal over wat je ziet of wat zich juist aan het oog onttrekt. We lopen met Maarten een deel van zijn cultureel rondje historisch Lunetten. ‘Inspraak en experiment. Die twee begrippen kenmerken deze wijk,’ zegt Maarten aan het begin van onze wijkwandeling. Het zijn de jaren zeventig en bewonersinspraak is het ding. Neem de bouw van de Musketon, die Maarten zag verrijzen toen hij aan de Hondsrug woonde: meteen het eerste voorbeeld van die inspraak. Maar wacht eens Maarten: hoe komt een historicus zo verslingerd aan een nieuwbouwwijk?

‘Dit is een dorp in de stad.’ ‘Ik woonde in de binnenstad en was wát blij om naar een frisse buitenwijk te verhuizen,’ zegt hij. ‘Aan de Weerdsingel houdt het lawaai nooit op. Nu kon ik terecht in een experimenteel huizenblok aan de Hondsrug, waar de eerste bewoners hadden meebeslist over de indeling.’ Over deze karakteristieke huizenblokken met puntdaken die langs de Hondsrug en een stukje van de Furkabaan staan, zegt hij nu: ‘Van buiten zien deze huizen er leuk uit, maar die inspraak over de tussenwanden vond ik een waardeloos experi­ment. Boven mij woonden zeven studenten die totaal geen privacy hadden door die dunne tussenwandjes. Gelukkig waren de wanden tussen de woningen wel normaal.’ Hij vond het een verademing de nieuwe wijk van dichtbij te zien ontstaan. Historie in de maak.

De eerste woning

Het Eerste Huis van Lunetten staat aan het begin van de Simplonbaan. We bellen aan op nummer 6

26 en treffen de bewoner, meneer Lauffer. Al snel raken we in een geanimeerd gesprek. De bewoner vertelt dat hij hier vroeger vaak langsfietste onderweg naar zijn zoon en dan tegen zijn vrouw zei: daar zou ik wel willen wonen… ‘En toen kwam het vrij!’ Zij wonen hier met plezier sinds 1991. Vaak worden er nog foto’s gemaakt van hun huis. Maarten verhaalt over de eerste bewoners, het inmiddels over­ leden echtpaar Felkers, dat de woning in 1977 bij de oplevering betrok. Indertijd kon je kiezen hoe je huis werd ingedeeld - weer een voorbeeld van inspraak. Daarom hebben de buren een dakkapel en de Lauffers dat prachtige inpandige dakterras waarvan hij zo geniet.

De eerste dokterspost

Door naar de Vogezen. Daar zat op huisnummers 7, 9 en 11 het eerste Wijkgezondheidscentrum. Dokter Cees Appelman en toenmalige collega’s stonden met het centrum aan de wieg van één van de eerste wijkgezondheidscentra in Neder­ land. Toen een revolutio­naire gedachte, inmiddels de normaalste zaak van de wereld: verschillende medische disciplines onder één dak, en dokters die met elkaar overleggen. In 1990 volgde de verhuizing naar het huidige pand, dat geopend werd door Hare Majesteit Koningin Beatrix. Ook het scholencomplex verderop was indertijd een gewaagd experiment. Met de gemeenschappelijk gebruikte ruimte ‘Mixmax’, en de mogelijk­ heid lokalen van elkaar over te nemen. Zeer ver­­­­­­nieuwend allemaal, in 1978 gewoon begonnen met De Spits in onze eigen wijk. Lees verder op pagina 8

Ook zin om te wandelen?

Van Natuurgroep Lunetten verschijnt een boekje met vier wandelingen langs Lunettense natuur, kunst en geschiedenis ‘Zwerven door Lunetten - Een groen dorp in de stad’. Historicus Maarten Brinkman schreef de inleiding en leidt wandelingen langs cultureel-historische bezienswaardigheden. Het eerste exemplaar wordt tijdens de wijkdag op 16 september feestelijk aan de wethouder overhandigd. Het boekje is verkrijgbaar in een aantal winkels in het winkelcentrum, bij evenementen en via het BOL. Meer info via Lunetten.nl/natuur of natuur@lunetten.nl

Maarten Brinkman

7


in de Musketon

Toneel is superleuk!

Kunstwerken

We komen aan bij een van de zes omgevingskunstwerken die Lunetten rijk is. Het landschap van stenen golven vloeit uit in de metalen spits, waarnaar de aangrenzende katholieke school vernoemd werd. Landschapskunstenaar Bas Maters was een van diegenen die tijdens het ontwerp van de wijk zijn inbreng mocht leveren. Dit kunstwerk is een mooi voorbeeld van om­gevingskunst die helemaal opgaat in de omgeving, zozeer dat mensen het op het eerste gezicht soms niet eens herkennen als kunst. Het onlangs grondig gerestaureerde stenen landschap was, anders dan de meeste andere, wél meteen populair. Ook omdat kinderen erop konden spelen – en dat nog steeds doen.

______________________ Wie

Tess Hofland Wat

Lunetten Toneel ______________________ ‘Ik ben Tess Hofland (12) en ik speel bij Lunetten Toneel. Mijn zus bracht mij op het idee, zij speelt in de tienergroep.

Binnentuintjes

Onderweg wijst Maarten op andere experimenten. ‘Neem de binnentuintjes die deze wijk zo geliefd maken bij veel bewoners. Hier kunnen mensen elkaar ontmoeten en kinderen veilig buiten spelen. Of de verschillende tehuizen die

Regisseur Holger zei tijdens een Praatje met de huidige bewoner van het Eerste Huis van Lunetten

uitvoering van mijn zus dat er ook kindergroepen kwamen. Ik wilde toen al door de zaal schreeuwen: ‘Já, dat wil ik.’ Dit is

hier gewoon tussen de woningen staan, zoals het kindertehuis van het Leger des Heils en de Fokuswoningen. Vóór die tijd stonden zulke tehuizen ergens in de bossen. Nu is het een aanpak die je overal ziet.’ De opzet van de wijk kan gezien worden als een reactie op grootschalige wijken als Kanaleneiland en Overvecht die vlak daarvoor waren verrezen, licht Maarten toe.

inmiddels mijn tweede jaar hier. Vorig jaar speelde ik mijn eerste voorstelling en dat was super eng. Op school en thuis moest ik huilen van de spanning. Nu vind ik het minder eng. Holger is gezellig, grappig en nooit echt boos. De tekst kende

Overigens moesten veel plannen begin jaren tachtig drastisch worden bijgesteld doordat de huizenmarkt volledig instortte. Gevolg: meer bouwen voor huur, kleinere woningen. De luxe­­huizen die waren gepland op de Filippijnen werden geschrapt. In plaats daarvan kwamen er kleinere rijtjeshuizen, en ook de flatblokken langs de Simplonbaan danken we aan de noodzaak tot bezuinigen. De inspraak werd ingeperkt tot vrijwel nul, wegens te hoge kosten.

ik de eerste les al. Sommige kinderen kennen de tekst na veel lessen nog niet. Dat is soms jammer. Toneel is superleuk, want het is heel gezellig. Later wil ik er ook iets mee doen. Ik sta al ingeschreven bij castingbureaus.’

Lunetten Toneel repeteert elke donderdag van 15.30-16.45 (groep 1) en 16.45-18.00 (groep 2) Meer info: www.lunettentoneel.nl

De Musketon

Terug bij de Musketon bekijken we het kunstwerk dat daar staat, op de hoek van de doorgaande fietsstraat. Je zou hem zomaar over het hoofd zien, deze gestileerde drievoudige musketon die staat te glimmen in de zon. Terwijl het standbeeld er al staat zolang de Musketon er is. Tot slot praten we even over de toekomst. Hoe zou Lunetten er over 40 jaar uitzien? Maarten heeft daar wel een beeld bij: ‘Hopelijk zonder verbrede snelwegen. En nog groener dan nu.’ Bij het kunstwerk van de gestileerde musketon

8

Tekst: Jac. Janssen Beeld: Sylvia Jansen

9

Tekst: Nina Menke Foto: Rik de Vries

Weg met de inspraak


bijpraten

column

Lunetten 40 jaar betekent feest voor iedereen. Check voor het laatste nieuws de Facebookpagina 40 jaar Lunetten.

16 september

Op de derde zaterdag in september is vanaf 10 uur de jaarlijkse wijkdag. Dit jaar natuurlijk extra speciaal, met in en rondom het winkelcentrum een gezellige kraampjesmarkt en kindervrijmarkt.

Terug in de tijd in de Musketon

Een leuke foto-expositie over de beginjaren van onze wijk; met het winkel­ centrum in aanbouw en de aanleg van knooppunt Lunetten in 1978. De foto’s komen uit de fotocollectie van het Utrechts Archief en uit de collecties van bekende Lunettenaren als Maarten Brinkman, Cees van der Mast en Peter Sneltjes. De expositie is samengesteld door de Historische Kring Lunetten en te zien in de hal van de Musketon.

16 september

Wijkdag: altijd gezellig

Lunetten in beeld

De Historisch Kring start in de hal van de Muske ton een nieuwe foto-exposi tie, de opvolger van de exp ositie over de beginjaren van on ze wijk.

16 september

Binnen in mijn hart

Ren je rot!

25/26 augustus

Beestjes in het groen Wist je dat er in Lunetten wel 1001 soorten planten, dieren en insecten te vinden zijn? Help mee ze allemaal te vinden, dat kan in het week­ end van 25 en 26 augustus op de Koppelsteede.

De 23e editie van de BOL-loop; de recreatieloop door groen Lunetten. Kies voor 5 of 10 kilometer (volwassenen) of doe de kinder BOL-loop (t/m 12 jaar). Voor wandelaars, scootmobiels en rollators is er de BOL-loop light; een fraaie wandeling door het Beatrixpark. Start en finish naast de Musketon.

Foto Sylvia Jansen

ssen ondertuett in Lun en

M

ijn dochter woont bijna een jaar in de woonvoor-

11 november

Feest in de Musketon

De light-loop start om 12.30 uur. De BOL-loop start om 13.30 uur, de kinderloop om 13.40 uur.

Een feestelijke zaterdag met onder andere de prijs­ uitreiking van Lunetten in the Picture, optredens en ‘s avonds een maaltijd. Let op: dit programma is nog in ontwikkeling en kan nog veranderen.

ziening voor kinderen met een verstande-

lijke handicap. Het is een hele verandering. Ik merk dat ik veel tijd overhoud. Ik hoef haar ’s ochtends niet meer te douchen, haar bed te verschonen, te helpen met eten en haar tasje te pakken. Ik heb niet iedere ochtend meer stress of het busje wel op tijd komt. Dus begin ik elke werkdag op tijd, net als de rest van Lunetten. Ook aan het einde van de dag scheelt het een hoop. Ik moest eerst altijd voor 4 uur

26 augustus

Rommelroute Lunetten

Leuk, we gaan weer rommelen. Zaterdag 26 augustus vanaf 10 uur. Voor opgeven en meer info kijk je op de speciale rommel-website: rommelroutelunetten.info

illustratie Meervanmerel.nl

10

Neem bij vragen contact op met organisatoren Jos Geluk en Simone Paauw: jos@aspidistra.nl en simonepaauw@gmail.com

12 november

Vrolijke meezingmiddag

10 september

Muziek in de Musketon

Lunetten Wil Wel org

16 september

a-

niseert op 10 septem ber gezellige optredens door artiesten van Gluren bij de Buren. ’s Middags in de theaterzaal van de Musketon.

Muziek en gezelligheid

Een feestelijk einde van de wijkdag door en bij Fort Lunet 4, met Ludens, Scouting Salwega en De Smaak van Lunet/ZOMO. Wat dat betekent weten wij wel: muziek en gezelligheid voor iedereen!

Muzikale zondag­ middag door Lunetten Wil Wel, met artiesten van Gluren bij de Buren.

’s middags helemaal klaar zijn, want als mijn dochter thuis was, kon ik niet meer weg. Tijdens het koken, hield zij graag mijn rechterarm vast. Het was dan een heel gevecht om groenten te snijden en in de pannen te roeren. Na het avondeten wilde zij linea recta naar bed. En na een hele cd liedjes mee­zingen, kon ik terug naar de keuken en eettafel om het slagveld daar op te ruimen. Nu er tijd en ruimte overblijft, kom ik toe aan wat ik voel nu ik haar heb losgelaten. Het voelt alsof iemand met een scheermes over de binnenkant van

Elles Rozing en Luitgard van den Bogaert verzamelen nieuws en weetjes over de wijk. Dit keer met dank aan de Initiatiefnemers en organisaties van 40 jaar Lunetten: BOL, Lunetten Wil Wel, Koppelsteede, Salwega, Prikbord Lunetten, Zomo, Ludens, Fort Lunet IV, Rommelroute 2017, Lunetten in the Picture, Historische Kring Lunetten en Flex/Musketon.

mijn hart schraapt. Natascha Roest

11


gemeente in de wijk

uit Lunetten

Pangang met plezier ______________________ Wie

Ting Yeung Wat

Chinees Restaurant Lunetten

________________ Jeroen van der Linde

werkt vanaf 2008 bij de gemeente Utrecht. De voormalige milieuinspecteur werkt nu bij de afdeling Veiligheid. Jeroen is getrouwd en heeft 2 kinderen en 3 kleinkinderen. In zijn vrije tijd klust hij graag.

______________________

‘Inbrekvearskagnaatine.’ niet op

‘Het was in 1981 of ’82 toen mijn ouders dit restaurant openden. Eerst werden de huizen gebouwd, daarna het winkel­centrum. Sommige winkels en bank­filialen zaten eerst in nood­ gebouwen. Wij gingen meteen open op de plek waar we nog steeds zitten: het Noordplein.’ Dat is de achterkant van het winkelcentrum, ervaart Ting Yeung

Medewerker veiligheid

weleens. ‘We hadden laatst een stel gasten die hun vrienden mee namen. Die mensen woonden al zes jaar in Lunetten maar hadden nog nooit

Jeroen van der Linde is medewerker veiligheid bij Wijkbureau Zuid. Samen met twee collega’s en instanties zoals de politie, jongerenwerk, buurtbewoners zet hij zich in voor veilig wonen en leven in Lunetten.

van ons gehoord!’ Wat er ook veranderde in vier decennia Winkelcentrum Lunetten, de Chinese

Moeilijk

Bij een inbraak zijn er vreemden in je huis geweest, ze hebben aan je bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn om binnen te komen, hoe groter de kans is dat ze het opgeven. Maak het ze daarom moeilijk. We vinden het belangrijk om tips en adviezen te delen die de kans op inbraak verkleinen.

Lunetten Alert

Ook organiseren we informatie-bijeenkomsten of zetten we een extra team van toezicht en handhaving in. In Lunetten zijn Whatsapp-groepen actief, waarin bewoners elkaar waarschuwen. Het is geen gezellige praatgroep of chatgroep, bewoners melden verdachte situaties of waarschuwingen over inbraak of oplichting. Iedereen kan eraan meedoen.’ 12

Bistro bleef zichzelf trouw. Al gaan zij

Houd inbrekers buiten de deur:

zeker met hun tijd mee, vertelt Ting.

• Vermeld niet op social media of uw antwoord­ apparaat dat u met vakantie bent. • Laat op verschillende plekken en tijden licht branden. • Heb je een schuifpui? Plaats een balkje aan de binnenkant op de rails, dan kan de schuifpui niet worden geopend. • Goedgekeurd hang- en sluitwerk helpt enorm.

kun je ervoor kiezen kleinere porties

‘We hadden altijd grote porties, nu te nemen en zo meerdere gerechten te combineren.’ Wat weinig veranderde is de smaak van de Lunettenaren. Welke gerechten zijn favoriet? Precies dat bekende rijtje: foe yong hai, babi pangang en tjap tjoi. Intussen zijn de koks gespecialiseerd in Cantonees eten.

Op utrecht.nl/pkvw staat info over de subsidiemogelijkheden van de gemeente.

Enthousiaste reacties waren er van bekenden en beroemdheden. Filmster Sylvia Kristel kwam bijvoorbeeld naar

Aanmelden voor de Whatsapp-groep Lunetten Alert kan via utrechtalert.nl. Of neem contact op met de afdeling veiligheid in de wijk Zuid: via 14 030 of zuid@utrecht.nl. Tekst Wijkbureau Zuid foto Jacqueline Sluis

de bistro, maar ook menig cabaretier Tekst Jac. Janssen foto Sylvia Jansen

‘Veilig wonen en leven is belangrijk voor iedereen. Het gevoel van veiligheid vermindert als je te maken krijgt met woning­inbraken, fietsdiefstallen, inbraken in auto’s of het stelen van auto-onder­ delen. Een woninginbraak is afschuwelijk.

dineerde er vóór een optreden in de Musketon. Ting nam de zaak 15 jaar geleden over van haar ouders. Intussen helpen haar eigen kinderen, vooral de dochter, mee. ‘In de zomer gaan we altijd drie weken met vakantie. Na twee weken mis ik het

‘ We zitten hier vana de start van het f winkelcentrum.’

restaurant al! Ik ben hier opgegroeid en werk hier nog steeds met veel plezier.’

13


interview

ik k n e d jk i w e i l l ju j i ‘B echt aan kinderen.’

Een goed gesprek

________________

Om tafel met de burgemeester

En wat vonden de kinderen ervan?

Exclusief voor Hallo! Lunetten interviewen Mitchel, Aike, Noa en Kasper uit groep 8 van obs De Klim burgemeester Jan van Zanen. Een vrolijk en open gesprek over burgemeester zijn, joggingpakken en de verbreding van de A27. Kasper, Aike, Mitchel en Noa samen met de burgemeester

________________ Wie bedacht de vragen?

Mitchel, Aike, Noa en Kasper, leerlingen en leden van de Kinderraad van obs De Klim, bedachten zelf de vragen. Alle vragen gingen in de grabbel­doos (met mooie stickers door Noa beplakt) en tijdens het gesprek werd er steeds een vraag uitgehaald en voorgelezen. De burgemeester vond het leuk!

We zijn op de twintigste verdieping van het Stadskantoor en wachten vol verwachting totdat Jan van Zanen ons kan ontvangen. De vergadering van de burgemeester loopt uit en zo vlak voor de zomervakantie heeft hij het extra druk. Mitchel, Aike, Noa en Kasper checken nog maar eens het geweldige uitzicht. Zo gaaf om Utrecht vanaf grote hoogte te zien. Dan zwaait de deur van de burgemeesterskamer open. ‘Hallo, ik ben Jan en wie ben jij?’ klinkt het vrolijk. We krijgen ieder een hartelijke handdruk. De burgemeesterskamer is groot, licht en heeft ook al zo’n waanzinnig uitzicht. Je blijft kijken. Maar daar zijn we hier niet voor. Tijd voor de vragen.

Kasper: Hoe bent u hier burgemeester geworden? ‘Er is geen speciale opleiding of school om burgemeester te worden. De vorige burgemeester van Utrecht wilde stoppen en toen heb ik - via de Commissaris van de Koning - een brief

geschreven aan de koning. Ik was burgemeester van Amstelveen en daarvoor werkte ik in Utrecht bij de gemeente.

‘Hallo, ik ben Jan en wie ben jij?’ Ik wilde hier heel graag burgemeester worden, want ik hou van Utrecht. De Commissaris van de Koning las mijn brief, en alle andere brieven van mensen die burgemeester wilden worden. De gemeenteraad, die door de inwoners van Utrecht wordt gekozen, heeft de Commissaris van de Koning en het kabinet geadviseerd wie het beste de nieuwe burgemeester van Utrecht kon zijn. En zo werd ik de 330e burgemeester van Utrecht.’

Noa: Waar denkt u aan bij Lunetten? ‘Ik denk toch vooral aan jonge mensen. Lunetten is inmiddels 40 jaar, maar bij jullie wijk denk ik echt aan kinderen. Aan groeien en bloeien. Er wonen veel studenten, er wordt veel gesport door jong en oud, de parken zijn prachtig en er is heel veel groen. Spelen jullie ook graag buiten? Je hebt de Musketon en het winkelcentrum.’

Aike: Waarom draagt u altijd een pak en geen joggingpak? Dat zit toch ook heel lekker.

‘Dat laatste is zeker waar. Een burgemeester in joggingpak zou kunnen, maar ik zou dat nooit 14

doen. Ik vind het prettig: strak in het pak. De zilveren ambtsketen is een ander verhaal. Ik draag de burgemeestersketen alleen bij heel speciale gelegenheden en als er gasten komen, zoals nu. Het ambtsketen is best zwaar en daarom helpt iemand uit mijn team mij altijd met de keten. Het is een juweel, wisten jullie dat?’

Noa: Dus als u de keten kwijtraakt heeft u een groot probleem? ‘Jazeker!’

Mitchel: Wat zijn plannen voor onze wijk?

Bijvoorbeeld de verbreding van de A27. Veel CO2uitstoot komt van auto’s en dat is slecht voor het milieu. Hoe zit dat dan als er meer asfalt komt? De burgemeester vindt het belangrijk om deze vraag goed te beantwoorden en kiest zijn woorden zorgvuldig: ‘De meerderheid van de gemeenteraad heeft gezegd dat ze geen verbreding van de A27 willen. De minister van Infrastructuur en Milieu in Den Haag heeft besloten om de A27 toch te verbreden. Bewoners hebben gezegd dat ze dat niet willen. Uiteindelijk beslist de rechter (de Raad van State) of de minister een goed besluit heeft genomen of niet. De gemeenteraad vraagt zich af of de verbreding wel nodig is. Als het doorgaat, is het aan de minister om te zorgen dat er geen grote gevolgen zijn voor het milieu. Dat kan bijvoorbeeld door geluidschermen te plaatsen. Ook zijn er wetten en regels die

Wat vonden Mitchel, Aike, Noa en Kasper van het interview met de burgemeester? De bijna-brugklassers zijn het er over eens: ‘Het was hartstikke leuk en wat een aardige man is de burgemeester. Hij wist ook veel van Lunetten. Grappig dat hij over van alles en nog wat vertelde. Het was meer een gesprek dan een interview.’ Dat de burgemeester graag het gras maait, hadden ze niet gedacht. En dat hij speciaal voor hen de ambtsketen had omgedaan, ook niet.

vertellen wat je moet doen om de gevolgen voor het milieu tegen te gaan.’

Noa: Wat vindt u daar zelf nou van? ‘Ik moet ervoor zorgen dat iedereen gehoord wordt, dat bij wijze van spreken de vrede bewaard blijft en dat niet iemand zomaar zijn zin doordrijft. Mijn persoonlijke opvattingen zijn niet relevant.’

Mitchel: wat wilde u worden toen u in groep 8 zat?

‘Er waren drie dingen: ik wilde iets met schrijven, bijvoorbeeld journalist worden. Of ik wilde iets met koken, kok. Ook stratenmaker leek mij een mooi beroep. Zo’n straatje waar je naar kunt kijken. Nu werk ik graag in de tuin. Ik heb vanochtend vroeg nog mijn grasveld gemaaid, heerlijk. Daar geniet ik volop van.’

‘Een burgemeester in joggingpak zou kunnen.’ En dan zit onze tijd er alweer op. We maken nog een mooie groepsfoto en dan neemt de burgemeester hartelijk afscheid van ons. Zijn volgende afspraak wacht. Tekst Elles Rozing foto Rik de vries

Met dank aan Marco Murk (obs de Klim) en Kumari den Ouden (Wijkbureau Zuid)

15


advertenties

Lunetten Wil Wel Fotowedstrijd

omdat je maar een keer dood gaat.nl

Lunetten fotografeert Deze zomer organiseert Lunetten in the Picture een fotowedstrijd voor en over Lunetten. Het thema is – en dat kan niet missen – 40 jaar Lunetten. Hoe doe je mee?

Mail je foto en maak kans op een van vijf originele Lunetten-prijzen. De foto moet aan een aantal voorwaarden voldoen en passen binnen een van de vier thema’s. Iedere deelnemer mag per categorie één foto insturen.

De winnaar

Een vakjury beoordeelt de foto’s en kiest per categorie één winnaar. De prijsuitreiking is op 11 november in de Musketon; op die dag kunnen bewoners van Lunetten ook een stem uitbrengen voor de publieksprijs. De vakjury bestaat uit leden van de fotoclub Lunetten.

Foto’s insturen

nieuw in LUNETTEN

Tekenlessen voor kinderen van 4 tot 12 jaar Unieke aanpak Verschillende thema’s en materialen Kleine groepjes en individuele aandacht Ook workshops op maat Schrijf je kind nu in voor de komende lessenreeks (start: september 2017) en/of meld je aan voor de nieuwsbrief via:

www.jijbetekent.nl

16

Lunetten Wil Wel doet mee! Meerdere initiatieven en organisaties doen mee aan het vieren van het 40 jarig bestaan van Lunetten. Vanaf 29 juni, de dag waarop 40 jaar geleden de eerste bewoners hun sleutel kregen, zullen onder de vlag van ‘Lunetten 40 jaar!’ diverse activiteiten onder de aandacht van bewoners worden gebracht met de uitnodiging actief deel te nemen.

Stuur je mooiste beeld naar lunetteninthepicture@gmail.com. De fotowedstrijd start 31 juli en duurt tot en met 17 september. Informatie over deelname en het reglement staat op de Facebook/ evenementenpagina Lunetten in the Picture. Insturen van een foto betekent dat je akkoord gaat met het reglement.­

Dit zijn de categorieën: Natuur in Lunetten: Van merel tot ijsvogel of van mol tot das, de parken, forten, bloemen, bomen of salamanders in een waterplas. Een vlinder in het gras of de onder­­gaande zon vanaf het dakterras. Natuur(lijk) Lunetten, klik en verras! Urban Lunetten: Van mode

en muziek, de grafitti in het portiek, groot­stdelijke kunst of de hangende jeugdkliek. Skaten, rappen rijmerij, op muren en schuren, Lunetten straatculturen zichtbaar buiten, mensen en cultuur!

Actief Lunetten: Van Lunetjes tot buurtfeest, bij buren gaan gluren of sportief geweest, Musketon in vol bedrijf, BOLloop, scouting, oogstfeest bij de boerderij. Wie verbeeldt Lunetten actief het meest? 40 jaar Lunetten: Van de geschiedenis van het ontstaan, de plannen van toen naar wat tot nu is voldaan. De pioniers, mensen en de ontwikkeling, architecten, sociologen, stedenbouw. Woningen scholen wegen, groenvoorzieningen en wat daarvan op beeld kan staan. De foto van een wijk na 40 jaar bestaan!

De werkgroep Lunetten in the Picture bestaat uit Lous Brouwer, Margot Loop, José Brouwer, Dyon Korssen, Bart Boons en Pieter Heymeijer.

40 jaar Lunetten

Ook Lunetten Wil Wel doet mee door op twee zondagmiddagen optredens te verzorgen in de theaterzaal van de Musketon, met artiesten die eerder actief waren in Lunetten. Noteer vast de data: 10 september en 12 november.

een bijzondere wijk met bijzondere initiatieven Lunetten tijdens de bouw in 1977. Foto: Fotodienst GAU / collectie Het Utrechts Archief / 70198

Vooraankondiging: 65+ enquête In samenwerking met het Gezondheidscentrum en Samen Lunetten, zal Lunetten Wil Wel vormgeven aan een onderzoek in het najaar onder bewoners van Lunetten van 65 jaar en ouder. Verdere berichtgeving volgt, maar nu al hopen we op een grote respons.

ben jij een actieve Lunettenaar? Als Lunettenaren zijn we er al 40 jaar ‘Samen voor Elkaar’. Samen bouwen we aan een sterk sociaal netwerk en zijn we er voor elkaar. Vooral voor die wijkbewoners die het, soms tijdelijk, niet allemaal zelfstandig meer kunnen. Zoals ouderen en kwetsbaren die wel een helpende hand kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld door het doen van een boodschapje voor ze, of door een keer een tuintje te wieden, een wandelingetje te met ze maken of een ritje naar het ziekenhuis te maken. Soms lukt het om dat gewoon onderling tussen buren te regelen, maar dat lukt lang niet altijd. Daarom hebben we als Lunettten Wil Wel de klussendienst in het leven geroepen en bemiddelen we tussen vraag en aanbod. Om aan de vraag te voldoen, hebben we actieve wijkbewoners nodig die

meer informatie en contact www.lunettenwilwel.nl e-mail: contact@lunettenwilwel.nl telefoon: 06 53695404

graag eens wat voor een ander willen doen. Lijkt je dat wat, meld je dan bij ons aan! Misschien wil je ook wel de rol spelen van ‘matchmaker’ en vind je het leuk om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Ook dan horen we graag van je. En ken je mensen die niet op de hoogte zijn van het bestaan van de klussendienst, maar zouden ze er misschien wel mee geholpen zijn, laat ze dan weten dat de klussendienst er voor ze is. Lunetten Wil Wel inventariseert wensen (vraag) en mogelijkheden van anderen (aanbod) en zorgt dat vraag en aanbod bij elkaar komen. Heb je een wens? Of wil je best eens een helpende hand bieden? Neem dan contact op via klussendienst@lunettenwilwel.nl.

Wijkinitiatief Lunetten Wonen & Leven

elke laatste zondag van de maand Gezellige inloop in de Musketon van 13.30 uur - 16.30 uur met een activiteit. Data najaar/winter 2017: zondag 27 augustus zondag 24 september zondag 29 oktober zondag 26 november dinsdag 26 december - Kerstlunch

deze pagina wordt gesponsord en samengesteld door Lunetten wil wel


ik sport bij…

advertenties

40 jaar Lunetten

Sportvereniging Lunetten (SVL)

Hiske Alting & Pauline Res

Hard slaan

Geertekerkhof 3 3511 XB Utrecht 06 45 363 220 altinguitvaarten.nl

ruimte voor afscheid

alting uitvaarten

Tim Jansen (28) is een nieuwkomer bij de badmintonners van Sportvereniging Lunetten (SVL). En één van de jongste spelers. ‘In badminton heb ik alles gevonden wat ik zocht. Omdat ik een zittend beroep

Heeft u last van:

n Luchtfoto uit 1980 van de Furkabaa ng eteri oekw enbr Wulv Oud de en

heb, zocht ik een sport waar ik mijn energie in kwijt kan. Ik wilde iets in de wijk, in de avonduren en liefst niet gebonden aan vaste trainingsdagen. Hier

Omslag rapport uit 1972

kan ik twee keer per week meespelen, als ik echt niet kan, dan heeft niemand er last van dat ik er niet ben. Wij spelen geen toernooien en geen competitie. Op de spelavonden doen we vrijwel altijd dubbel­

Groen van toen

spel, teams van wisselend niveau vormen zich eigenlijk vanzelf. Vanaf de baan roept iemand ‘Baan vrij’ en een nieuwe groep spelers vormt zich. Je speelt geregeld met gevorderden, maar ook met

Onze wijk is heerlijk groen. Wist je dat het meeste groen ouder is dan Lunetten zelf?

mensen van een gelijk of zelfs lager niveau. En als je alles gegeven hebt, kun je rustig even wat drinken en op de bank uitrusten, het kan best intensief zijn.

____________ Ook badmin­ tonnen?

Het is een verrassing dat badminton zo’n veelzijdige sport is.

Tim gaat graag de strijd aan met andere jonge badmintonners. Nieuwe leden zijn heel welkom.

Je moet veel rennen, kunt hard

De badmintonners van SVL spelen iedere woensdagen zondagavond anderhalf uur in Sporthal Lunetten aan het Zwarte Woud. Op zondag­ avond is er een trainer.

af te kijken. Zo had ik vrij snel

Kijk voor meer informatie op: www.svlunetten.nl/ Badminton.html

18

slaan en je geeft elkaar signalen door het opsteken van één of twee vingers achter je rug. Ik leer alles door het bij anderen door dat je je zo lang mogelijk

Bert Maes is ecoloog en cultuur­ historicus: ‘Het bijzondere van Lunetten is dat veel stukken groen van vóór de aanleg van de wijk zijn. Het is historisch groen. Vaak werd bij de start van een nieuwe woonwijk een nieuwe laag zand opgespoten. Dat was de basis voor bebouwing en beplanting. In het begin van de jaren ‘70 werd bedacht dat het anders zou moeten kunnen.

In 1972 kwam ons rapport Betaalbaar Lunetten Haalbaar met aanbevelingen. Veel daarvan werden overgenomen door de gemeente en zie je nu nog: zoals de noot-, linde- en fruitbomen op de Koppeldijk en het Houtensepad. De forten met de omliggende begroeiing bleven, net zoals de Wulvenbroekerwetering en de vele slootjes. Helaas zijn de boerderijen gesloopt.

Een groep jonge architecten en verkeers­mensen nodigden mijn vrouw Emma en mij uit om door de toe­komstige wijk Lunetten te fietsen. Wij waren toen, in 1972, student biologie. In die tijd kon je naast je studie, maatschappelijk relevante dingen ondernemen. Samen met andere studenten vormden we de Werkgroep Lunetten. We brachten in kaart wat er over was van oorspronkelijk groen, oude wegen, waterloopjes en oude boerderijen. Aan de rand van de wijk zagen we de mooiste groene elementen: boomgaarden, slootjes, het Houtensepad, de Koppeldijk.

Bert Maes heeft nog een aanbeveling: ‘Het zou mooi zijn om vier decennia tuinaanleg in kaart te brengen. Ga een enquête houden en probeer in kaart te brengen welke bomen en struiken er vanaf de begintijd in de tuinen werden geplant. Ook dit is een stukje geschiedenis. Nu kun je het nog vragen!’ Dat zou zomaar een mooie afstudeeropdracht voor een toekomstig ecoloog/cultuurhistoricus kunnen zijn.

- Hoofdpijn - Lichtgevoeligheid - Branderige ogen - Vermoeide ogen -Wazig zicht Maak dan een afspraak bij onze optometrist. Onze optometrist doet een uitgebreide oogmeting + fixatie disperatie meting waarbij kleine afwijkingen in de samenwerking van de twee ogen gemeten kunnen worden. Door een bril te dragen die deze kleine afwijkingen corrigeert bent u in de meeste gevallen van uw klachten af.

030-2895945 - www.kijkenbijwouter.nl

Winkelcentrum Lunetten

moet leren maken. Dan ben je de tegenstander te snel af.’ Tekst Natascha Roest Foto Martijn Lammerts

Tekst: Esther Leenheer. Bert Maes is deskundige op het gebied van historische geografie en cultuurhistorische waardevolle bebouwing.

Bij ons staat de patiënt centraal! U kunt bij ons terecht voor het vervaardigen van protheses, klikprotheses, frames, implantaten en algehele tandheelkunde. Voor het maken van een afspraak belt u met 030 25 21 313 Kampereiland 7, Utrecht (Lunetten) www.dentaldesign.nl 19


voor een prikkie

Tentje voor de kleinste Op Prikbord Lunetten wordt van alles en nog wat geruild. Door wie? En waarom?

‘Ideaal voor de vakantie.’

Marjet Berkenbosch

Wat is dit voor tentje? Het is een tentje en campingbedje ineen. Voor mijn dochtertje Anne van 2,5 was ik daar naar op zoek. Heb je het al uitge­ probeerd? Ja, met Hemelvaart gingen we kamperen. Het beviel prima! Doe je vaker een oproep op het Prikbord? Meestal zet ik er zelf dingen op, maar nu was ik op zoek. Er kwamen meteen reacties en het grappige is dat ik Annemieke al kende, maar dat realiseerde ik me pas toen ze de deur opendeed.

Annemieke Beute:

Had jij toevallig zo’n tentje op zolder liggen? Ja! Afgelopen vrijmarkt had ik er één gekocht van een mevrouw die er heel enthousiast over was. Maar helaas, mijn zoontje vond het niks. We hebben het maar één keer gebruikt en daarna een andere gekocht die aan de bovenkant open kan. Die bevalt beter. Ik was dus blij toen ik de oproep van Marjet zag op het Prikbord. Kijk je daar vaker? Een paar keer per week voor de oproepen en de gesprekken, hartstikke leuk. Tekst Hans Smeijsters foto: Sylvia Jansen

Marjet (in het tentje) en Annemie

ke

Profile for Hallo! Lunetten

Hallo! Lunetten 3-2017  

Het leukste wijkmagazine voor Lunetten. Gratis op je deurmat.

Hallo! Lunetten 3-2017  

Het leukste wijkmagazine voor Lunetten. Gratis op je deurmat.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded