Page 1

! ! ! ! ! !

!

!

OBgKs julekalender 2013

OBgK gjennomførte en uformell backgammon julekalender i 2013. Jeg presenterte 24 oppgaver - én for hver dag. Oppgavene var hentet fra kamper jeg har spilt på GridGammon. !

!

Det var ikke meningen av deltagerne skulle finne beste flytt eller korrekt kubeavgjørelse. Det ville blitt for enkelt - spesielt med tanke på at de fleste har XG tilgjengelig på sin datamaskin… Nei, deltagerne ble oppfordret til å gjette hvordan jeg hadde løst oppgavene under kampene. Noen ganger hadde jeg løst dem korrekt iht XG, mens jeg andre ganger hadde gjort feil. Scoren i konkurransen hadde m.a.o. lite relasjon til hvor god backgammonforståelse man hadde. Her gjaldt det å kunne gjette hvordan jeg hadde spilt.!

!

Det skulle vise seg å være vanskelig. Og jeg innrømmer det gjerne - mitt spill kan være uforutsigbart til tider. Jeg håper imidlertid oppgavene har vært til glede og at kalenderen også har vært lærerik. Det har den i alle fall vært for meg som har vært tvunget til å analysere spillene og feilene jeg har gjort litt nøyere enn jeg pleier.!

!

Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

Julekalenderen !

Velkommen til OBgKs uhøytidelige julekalender! Vi kommer til å åpne en luke hver dag i desember frem til selveste julaften. Hver dag vil det åpenbare seg et backgammonproblem bak luken. Det blir for enkelt å be deg løse problemet - ved hjelp av XG vil du jo da lett kunne sjekke hva riktig svar er. Din oppgave er å gjette hvordan Hall løste problemet! For dette er stillinger som stammer fra kamper Hall har spilt. Noen ganger var han flink og løste problemet korrekt iht XG, mens han fikk smekk på fingrene av XG andre ganger.!

!

Alle som er inkludert i OBgKs epost-liste, vil få ett backgammonproblem tilsendt daglig før kl. 12.00. Problemet vil ha tre svaralternativer. For å kunne score poeng i konkurransen, må du sende ditt svar til Hall på epost (hall_skaara@mac.com) før midnatt samme dag. Neste dag får du svaret samt en kort analyse av stillingen. I tillegg får du selvsagt også tilsendt neste problem.!

! !

Det blir premier til de tre beste. (Det tildeles ett poeng for hvert riktig svar.) Førstepremien blir gratis deltagelse på et seminar OBgK vil arrangere sammen med den britiske backgammonspilleren Chris Bray. Chris har skrevet mange backgammonbøker, og er en kjent backgammon foredragsholder. Vi er i dialog med Chris i disse dager og vil trolig avholde seminaret i Oslo i løpet av første kvartal 2014. Andrepremien består av to betalte deltagelser i OBgKs ligaturnering, og tredjepremien får én betalt deltagelse.!

! ! ! ! !

!

Alle som har fått tilsendt quiz-ene Hall har sendt ut i løpet av 2013, er også inkludert i epostgruppa til OBgK. Ønsker du å åpne luker i OBgKs julekalender og ikke er inkludert i OBgKs epostgruppa, sender du en kort epost til Hall om dette.!

! ! ! !

Hall! Leder OBgK

Velkommen til OBgKs julekalender!


! ! ! ! !

!

!

1. desember - oppgave

Her er først luke i OBgKs julekalender. «hallbg» er mitt nick på GridGammon og stillingen er hentet fra en kamp jeg nylig spilte. Spørsmålet er rett og slett: Hvordan spilte jeg 6-1 i denne stillingen? I morgen vil jeg avsløre svaret og også sjekke om XG var enig i mitt valg.!

!

Vil du være med i konkurransen, sender du en epost til Hall (hall_skaara@mac.com) og angir alternativ 1, 2 eller 3 innen midnatt i dag.!

!

Alternativ 1: 23/16!

! Alternativ 2: 23/17 3/2*! ! ! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

Alternativ 3: 7/6 7/1!


! ! ! ! !

!

!

1. desember - løsning

! !

De som valgte «alternativ 3», svarte korrekt på oppgaven som skjulte seg bak luke 1. Hall flyttet 7/6 7/1 og gjorde dermed en kjempetabbe iflg XG. For dersom Bjørnar kommer seg ut med bakerste brikke, er jo løpet nærmest kjørt. Her må det spilles aggressivt, og jeg burde jo også hatt i bakhodet at vi spilte Crawford-spillet og det hadde ingen betydning om jeg tapte gammon. !

!

Sekseren må flyttes 23/17 - alt annet er en stor feil. Hvor finner vi så éneren? Det er nok kanskje ikke så mange som umiddelbart ser den. For her skal man faktisk flytte 3/2* og slå Bjørnars blott på toerfeltet og samtidig legge to blotter i sitt eget bo. Her burde jeg huske på at Bjørnar kun har ca. 55 % sjanse til å treffe en av blottene (ved å kaste en toer eller treer - dvs 21 av 36 kast). Og dersom han ikke kaster det, er vinnersjansene mine gode.!

!

Jeg gjorde m.a.o. en kjempefeil da jeg «feiget ut» og flyttet 7/6 7/1. Feilen kostet med trolig matchen siden Bjørnar kastet en femmer, kom ut med sin bakerste brikke og deretter vant komfortabelt. Korrekt flytt, med ganske god margin, er 23/17 3/2*!

!

Hall! Leder OBgK

!


! ! ! ! !

!

!

2. desember - oppgave

Oppgaven i dag blir enklere enn den var i går. For denne gang er det kun to svaralternativ. !

!

Jeg leder kampen 6-5 til 7. Vi har unnagjort Crawford-spillet og svart har en automatisk dobbel. Han venter noe med å doble og gjør det dermed litt vanskeligere for meg når han dobler i denne situasjonen. Spørsmålet er: Aksepterte jeg kuben, eller valgte jeg å droppe og starte spillet på nytt på stillingen 6-6?!

!

! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

Alternativ 1: Aksepterte kuben!

! Alternativ 2: Droppet kuben! !


!

! ! ! ! ! !

2. desember - løsning

!

!

I denne situasjonen er teorien enkel: Dersom jeg tror jeg er mer enn 50 % favoritt, bør jeg akseptere kuben. Om jeg tror min motstander er favoritt, bør jeg droppe kuben. Jeg har en såkalt «fri dropp». (Dersom motstander mangler et oddetall (f.eks. tre poeng) når jeg kun mangler ett poeng, har jeg en såkalt «fri take». Jeg bør da alltid ta kuben om det ikke er mer enn 50 % sjanse for at jeg taper gammon.)!

!

Svart har laget fire punkter og har dermed en brutt firerprime. Jeg har laget tre punkter, men truer med å lage en solid firerprime. Jeg antok jeg var en liten favoritt, men det var jeg iflg XG ikke med mine 47,5 %. Hadde jeg brukt 10 sekunder lenger tenkepause, hadde jeg nok innsett dette. Vi har begge 10 brikker i området rundt sekserpunket. Min motstander har laget fire punkter, jeg har ikke. Enkelt, ikke sant? Flytter jeg derimot brikken fra 15punktet til 17-punktet og dermed får en firerprime, har jeg en bedre prime enn min motstander. Jeg har da mer enn 50 % (iflg XG: 52,6 %) vinnersjanse, og jeg hadde da hatt en take.!

!

De som svarte at jeg var dum nok til å akseptere kuben, svarte korrekt denne gang…!

!

Hall! Leder OBgK

!


! ! ! ! !

!

!

3. desember - oppgave

I dag spilte jeg to kamper mot en av Norges beste spillere: Tommy Nesbakk. Jeg tapte begge de to 9 poengs kampene så det sang! Iflg XG spilte han på «world champ» nivå og jeg spilte elendig. Slik er det ofte når man spiller mot svært gode spillere. De gjør spillet vanskeligere for deg, samtidig som man selv ofte har en tendens til å forsøke å spille ekstra «lurt». Man oppnår da gjerne det motsatte: Man spiller feil…!

!

Hvordan spilte jeg 6-1 i stillingen ovenfor, mon tro? Som vanlig har dere tre alternativ å velge imellom:!

!

! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

Alternativ 1: 22/15! Alternativ 2: 7/1* 2/1! Alternativ 3: 22/16 2/1*!


!

! ! ! ! ! !

3. desember - løsning

!

!

Her står jeg, som hvit, overfor to valg: Enten kan jeg løpe med bakerste brikke eller så kan jeg slå svarts blott på mitt énerfelt. (En kombinasjon av disse to valgene er jo også et alternativ.) Begge valgene er gode for hvit. !

!

I slike situasjoner kan det ofte være greit å tenke følgende: Hva er vanskeligst å oppnå senere? Det som er vanskeligst å oppnå, bør man velge å utføre nå som man har sjansen til det.!

!

Tommys blott vil ikke bli vanskelig å slå i fremtiden. Mine brikker står på rekke og rad klare til å slå brikken. Skal jeg løpe ut med bakerste brikke, må jeg gjøre dette med en firer eller sekser. Dette er vanskeligst, og derfor bør man velge dette alternativet. !

!

Dersom man gjør feil og velger å slå svarts blott, bør man tenke på hvilke problemer man ender opp i dersom svart skulle kaste en femmer og komme inn fra bar. Det kan da fort ende opp med at hvit taper gamet.!

!

Denne gang valgte jeg heldigvis korrekt flytt. Alternativ 1 var derfor riktig svar denne gang.!

!

Hall! Leder OBgK

!


! ! ! ! !

!

!

4. desember - oppgave

Her startet jeg en blitz og håpet på å stenge min tyrkiske motstander ute med to på bar og dermed ha gode sjanser til å vinne gammon og fire poeng. Jeg fikk imidlertid ikke en etterlengtet éner, treer eller femmer. Spørsmålet er hvordan jeg best skal spille 4-2? Hvordan gjetter dere at jeg løste denne oppgaven under spillet?!

!

Alternativ 1: 6/2 6/4*!

! Alternativ 2: 20/14! ! ! ! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

Alternativ 3: 22/16!


! ! ! ! !

!

!

4. desember - løsning

! !

Det tok meg lang tid før jeg så det som naturlig å «svitsje» under spill. Det faller liksom ikke så naturlig å gi opp et nøkkelpunkt i boet for et punkt lenger inn i sitt bo. Fra XG har jeg imidlertid lært at det ofte kan være riktig. Spesielt når det er snakk om en blitzsituasjon.!

!

Og blitz-ing er akkurat hva som skjer her. Jeg forsøker, så godt jeg kan, å sende motstanders brikker på bar og stenge mitt bo. Her kan jeg sende brikke nr. to på bar, men det på bekostning av mitt dyrebare sekserpunkt. Men jeg vet det er verdt det, og derfor spilte jeg også dette trekket under kampen. XG forteller oss at alt annet er stor feil.!

!

De som hadde valgt alternativ én, svarte dermed riktig på oppgaven i luke nr. 4.!

!

Hall! Leder OBgK

!


! ! ! ! !

!

!

5. desember - oppgave

Ofte får man ikke det optimale kastet. Da gjelder det å gjøre det meste ut av det kastet man får - samme hvor ille det er. !

!

Dette kastet er ikke optimalt, men spørsmålet er hvordan spiller man det optimalt? Hvordan tror dere jeg løste problemet under spillet?!

! !

Alternativ 1: 13/9 13/8!

! Alternativ 2: 6/1 6/2*! ! ! ! Lykke til!! ! Hall!

Alternativ 3: 11/6 11/7!


! ! ! ! !

!

!

5. desember - løsning

! !

Arg - jeg lærer aldri! I gårsdagens luke hadde vi en stilling der XG fortalte oss at «svitsjing» var det eneste rette. Deretter spiller jeg en kamp på GridGammon og kommer ut for en situasjon der jeg bør svitsje, men gjør det ikke…!

!

Grunnen til at jeg lot det være, var at jeg hadde vanskelig for å tro at jeg skulle gi opp mitt sekserpunkt, lage mitt énerpunkt og gi en blott på mitt toerpunkt bare for å sende svarts blott på bar. Men det har nok også noe med svarts andre blott å gjøre samt sørge for at man tar initiativet fra svart. For skulle han danse, vil han jo plutselig stå svært lagelig til hogg med sin andre blott.!

!

Jeg måtte rulle ut denne stillingen for å være sikker på at XG skjønte den. Og XG bekreftet sin overlegenhet over oss dødelige, og henviste mitt trekk til en god andreplass. De som hadde gjettet på alternativ tre, hadde m.a.o. gjettet riktig denne gang…!

!

Hall! Leder OBgK

!


! ! ! ! !

!

!

6. desember - oppgave

Er det ikke ergerlig? Man ser ut til å vinne spillet og score en gammon eller til og med en backgammon. Så skjer det: Man må gi en blott. !

!

Denne gang måtte jeg til og med gi to blotter! Så her står jeg på bar med de to brikkene mine. Det er jo ikke så ofte man vurderer å kube med to brikker på bar, men det gjorde jeg her. Alle de andre brikkene var jo tatt ut, og motstander har to åpne felter. En uvanlig stilling. Er det en kube, mon tro?!

! Kun to alternativ denne gang:! ! ! !

! !

! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

! !

Alternativ 1: Jeg kubet!! Alternativ 2: Jeg avventet situasjonen og kubet ikke!!


!

! ! ! ! ! !

6. desember - løsning

!

!

En litt uvanlig stilling. I slike stillinger hjelper det veldig å ha noen referanser. Den ene referansestillingen jeg har, er at svart har lukket sitt bo og jeg står på bar med to brikker og de 13 andre brikkene er tatt ut. Svart står da ikke engang godt nok til å kube! Med to punkter på bar mot et lukket bo visste jeg m.a.o. at hvit har over 30 % vinnersjanse.!

!

I denne stillingen har jeg jo langt mer enn 30 % siden svart har to åpne felt. Jeg tippet jeg var minst 70 % favoritt. I tillegg har svart tre brikker som skal hjem, og det er faktisk også litt gammonsjanser for meg. På scoren 3-ifra/3-ifra skal man dessuten være aggressiv med kuben. Dette var alle gode argumenter for meg til å kube, noe jeg da også gjorde.!

!

Hvordan gikk det da, spør du kanskje? Min motstander aksepterte kuben raskt, fikk hjem sine brikker mens jeg hadde danseoppvisning. Han vant m.a.o. gamet og senere matchen. Livet er urettferdig…!

! De som hadde tippet alternativ én, at jeg kubet, tippet denne gang riktig.! ! Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

7. desember - oppgave

Man blir til stadighet stilt overfor vanskelig valg i backgammon. Her er ett av dem: Skal man slå sorts brikke eller ikke? Slår man, vil svart kunne slå tilbake og treffe en blott fra bar. Slår man ikke, blir det trolig et løp der terningkastene avgjør. Løpet ledes imidlertid med 14 pips.!

! Ingen lett avgjørelse. Hva tror dere jeg gjorde?! ! Alternativ 1: 9/4 9/7*! ! Alternativ 2: 6/1 4/2! ! Alternativ 3: 6/1 5/3! ! Lykke til!! ! Hall! Leder OBgK


!

! ! ! ! ! !

7. desember - løsning

!

!

Her gav XG meg en smekk på fingrene! Tenk å rulle en toer og ikke utnytte denne med å slå svarts blott! Jeg burde ha hørt på hva Sondre sier: «Lysten til å vinne må være større enn frykten for å tape.»!

!

Her burde jeg innsett at jeg stod svært godt om jeg slo brikken og dekket den ene blotten i boet med femmeren. Svart treffer kun min blott 11 av 36 ganger, og jeg er da stor favoritt til å vinne gamet og dermed to poeng. Og selv om jeg blir slått, vil jeg kunne komme inn fra bar med en sekser. Lar jeg være å slå, har svart rimelig gode løpssjanser.!

!

Her må det slås, men det gjorde dessverre ikke jeg. De som svarte alternativ to, svarte denne gang riktig.!

! !

Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

8. desember - oppgave

Søren så vanskelig backgammon skal være! Eller kanskje jeg burde sagt motsatt: Flott at backgammon er så vanskelig, dermed blir man aldri utlært!!

! Skal jeg løpe med en av mine bakerste brikker, eller ikke? Hva gjorde jeg, mon tro?! ! Alternativ 1: 8/4 8/2! ! Alternativ 2: 10/6 10/4! ! Alternativ 3: 24/14! ! ! Lykke til!! ! Hall! Leder OBgK


!

! ! ! ! ! !

8. desember - løsning

!

!

XGs tale er klar: Det er feil å løpe med en av de bakerste brikkene. Svart vil jo da slå min gjenværende blott så raskt han har mulighet til dette. Han har jo ingenting å frykte med sitt gode anker, og han har alt å vinne. Han vinner jo faktisk matchen dersom han vinner dette gamet gammon. (Og det var akkurat det som skjedde etter at jeg hadde løpt…)


!

Her må det spilles trygt selv om man gir opp et godt stengselspunkt for svart som, før eller senere, må løpe med sine to bakerste brikker.!

!

Jeg burde m.a.o. ikke tatt på meg sjumilsstøvlene, og fikk litt kjeft av XG for dette. De som svarte alternativ tre får imidlertid skryt fra meg: Dere svarte riktig på oppgaven!!

! !

Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

9. desember - oppgave

Jeg leder kampen med 8 pips og kan plusse på 9 til etter kastet. Spørsmålet er om jeg skal våge å gå fra 13-punktet og gi et indirekte skudd, eller om jeg skal spille trygt inne i mitt eget bo?!

! Hva gjorde jeg under kampen, mon tro?! ! Alternativ 1: 7/1 5/2! ! Alternativ 2: 13/7 6/3! ! Alternativ 3: 7/1 6/3! ! ! Lykke til!! ! Hall! Leder OBgK


!

! ! ! ! ! !

9. desember - løsning

!

!

«Pay now or pay later» er et velkjent uttrykk i backgammonverden. Spørsmålet er om man skal løpe fra 13-punktet nå eller avvente. !

!

Det siste er helt klart det korrekte. Det er jo ingen vits å løpe nå. Svart har kjempesolid bo og hvit vil mest sannsynlig tape dersom han blir truffet. Hvit har også timing til å spille brikker inn i sitt bo fra 7-, 6- og 5-feltet. Det vil han trolig kunne gjøre i flere kast fremover. I mellomtiden vil han kanskje ha rullet en dobbel og dermed trygt kunne flyttet brikkene fra 13-punktet. Eller svart vil kanskje måtte ødelegge («krønsje») sitt bo eller bli tvunget til å løpe med en av sine bakerste brikker og dermed stille seg lagelig for hugg med sin gjenværende blott.!

!

Her burde jeg ha tenkt meg litt om først før jeg raskt flyttet den ene brikken fra 13-punktet. Svart traff heldigvis ikke min blott, men XG lot meg uansett ikke slippe unna ustraffet… De som svarte alternativ 2, svarte m.a.o. korrekt denne gang.!

! !

Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

10. desember - oppgave

Åpningskastet - det kan vel ikke være vanskelig å flytte? Vel, 6-4 byr på tre nesten likeverdige flytt iflg XG. Hvilket av dem spilte jeg, mon tro?!

! !

Alternativ 1: 24/18 13/9!

! Alternativ 2: 24/14! ! ! ! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

Alternativ 3: 8/2 6/2!


! ! ! !

!

!

10. desember - løsning

Noen av det første man bør lære seg når man skal spille backgammon på konkurransenivå, er å vite hvordan man skal flytte åpningskastet. For en ting er sikkert: Man vil alltid ha bruk for denne kunnskapen.!

!

6-4 er et interessant flytt. For XG forteller oss at det finnes tre varianter som nesten er likeverdige. Mange har funnet sin måte å flytte dette kastet på, og holder seg til den varianten uansett motstander og score. Det kan imidlertid være greit å variere og ha en bevisst baktanke med flyttet:!

!

24/18 13/9 er den mest vanlige varianten og passer godt i pengespill. Det passer også godt mot antatt dårligere motstandere, da denne varianten ofte fører til et litt mer komplisert spill enn de øvrige to variantene. 24/14 kan være greit å flytte når det er snakk om siste game i en match (såkalt DMP). Det oppfordrer til enkle spill (løpespill) der den som i snitt triller høyest antall øyne på terningene vinner. Ulempen er om man blir slått med en toer. Man har da «mistet» 10 pips samt overlatt initiativet til motstanderen. 8/2 6/2 passer om man ønsker å vinne gammon (såkalt GammonGo). Man legger opp til et blitzspill og ønsker å bygge punkter i sitt bo. Ulempen er om motstander klarer å etablere et anker foran punktet. I så fall er brikkene på toerpunktet nærmest satt ut av spill.!

!

I den aktuelle kampen ligger jeg under 1-4 til 7. Jeg trenger gammon og spilte følgelig 8/2 6/2. Alternativ 3 var m.a.o. korrekt svar denne gang.!

! !

Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

11. desember - oppgave

Det passer godt med tre alternativer til dette flyttet for det er også antall mulige måter man her kan flytte 6-1 på. Éneren må jo flyttes Bar/24. Dernest gjenstår sekseren. Hvordan tror dere jeg flyttet denne? !

! !

Alternativ 1: Bar/24 24/18!

! Alternativ 2: Bar/24 13/7! ! ! ! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

Alternativ 3: Bar/24 8/2!


! ! ! !

!

!

11. desember - løsning

Bar/24 - det flyttet er tvunget. Hva så med sekseren?!

!

Å flytte 8/2 kan man nesten utelukke umiddelbart. Det synes ikke å ha noen hensikt å legge tre blotter i sitt bo, spesielt ikke en blott helt på toerpunktet. Nei, brikken på åtterpunktet bør brukes til å dekke blottene på fem- eller firepunktet.!

!

Dermed gjenstår 24/18 og 13/7. Det kan kanskje være fristende å løpe til 18-punktet og «redde» bakerste brikke. Imidlertid er det ofte greit å ha en brikke eller et anker på bakerste punkt. Brikken her kalles ofte for «politimannen». Og det er med god grunn. Denne brikken holder oppsyn med svarts brikker og gjør det vanskeligere for svart å strø om seg med blotter i eget bo - spesielt når hvit begynner å få skikk på sitt bo.!

!

Det naturlige er m.a.o. å flytte 13/7. Man har da en ekstra bygger for sitt bo, samtidig som man har en «politimann» i svarts bo. Jeg valgte denne «politi-varianten», og de som svarte alternativ to svarte m.a.o. riktig denne gang.!

! !

Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

12. desember - oppgave

Når man skal flytte ut brikkene og motstander har et anker, gjelder det å holde tunga rett i munnen. Ingenting er så ergerlig som å tape spillet når man er så nære en seier…!

!

Her er det igrunnen bare to reelle alternativ, så denne gang kan dere kanskje kaste mynt siden det er fifty-fifty sjanse for å velge korrekt? Hvordan spilte jeg 3-1, mon tro?!

! !

! ! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

Alternativ 1: 6/2!

! Alternativ 2: 6/3 4/3! !


! ! ! !

!

!

12. desember - løsning

Det er fort gjort å flytte for raskt i denne type stilling. Man blir ivrig og ønsker å få brikkene fortest mulig ut. Her gjelder det imidlertid å minimalisere sjansen for skudd i de neste trekkene. Det krever rett og slett at man bruker noen sekunder på å tenke igjennom stillingen før man flytter brikkene. Jeg brukte tydeligvis ikke de nødvendige sekundene, men flyttet altfor raskt bakerste brikke fra sekserfeltet til toerfeltet. XGs dom: Stor feil!!

!

Hvorfor er dette feil, mon tro? La oss telle skuddene. Dersom man flytter 6/2, er det seks skudd som gir blott i neste kast: 6-5, 6-4 og 5-4. Dersom man flytter 6/3 4/3, er det sju skudd som gir blott i neste kast: 6-3, 5-3, 4-3 og 3-3. Trekkene synes m.a.o. å være nesten likeverdige. Det er imidlertid én stor forskjell. For med den første varianten, har vi mest sannsynlig fremdeles tre punkter som skal clear-es etter neste kast. I den andre varianten, er firepunktet mest sannsynlig clear-et etter nok et kast. Sjansen for å havne i problemer de neste kastene, er m.a.o. minimalisert dersom man velger å flytte 6/3 4/3.!

!

De av dere som har XG, kan sjekke forskjellige kastvarianter v.hj.a. «dice distribution». Sett opp stillingen iht de to ovenfornevnte variantene, og trykk deretter på «dice distribution» for å sjekke hvordan de 21 forskjellige terningkastene vil påvirke stillingen.!

!

Jeg flyttet feil denne gang. De som hadde gjettet dette (dvs alternativ 1), gjettet dermed riktig. !

! !

Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

13. desember - oppgave

Det er tidlig i matchen og jeg vurderer 책 kube fra bar. Kubet jeg, mon tro?!

! ! ! ! !

!

!

!

Alternativ 1: Jeg kubet!

!

!

!

Alternativ 2: Jeg kubet ikke, men avventet situasjonen!

! ! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

!


! ! ! !

!

!

13. desember - løsning

Nesten alle kampene jeg spiller på GridGammon er fempoengskamper. Det fine med dette er at jeg lærer kubehåndtering i alt fra 5-ifra/5-ifra til 1-ifra/1-ifra score. Og det kommer godt med, for de aller fleste kampene som spilles (uansett kamplengde) ender opp på en av disse scorene.!

!

Jeg har lært meg å bli ivrig på å kube på 5-ifra/5-ifra score når det er gode gammonsjanser. Dette fordi man da fort ender opp i 1-ifra/5-ifra Crawford score. Vinnersjansene er da hele 85 %. !

!

I stillingen ovenfor luktet jeg gammon. Jeg trodde kanskje kuben var litt tidlig iflg XG, men jeg hadde allikevel lyst til å kube. Kanskje motstander til og med droppet? Og ganske riktig, XG fortalte meg i den etterfølgende analysen av jeg var altfor tidlig ute med kuben. (Jeg ble litt overrasket over hvor stor feil det var…) Jeg har riktignok nesten 26 % gammonsjanse, men jeg vinner kun 58 % av spillene. Det interessante var imidlertid at min motstander droppet kuben. Han gjorde selvsagt en kjempetabbe ved å gjøre dette, og jeg fikk et lettjent poeng. !

!

Legg merke til prosenten jeg har sirklet inn med rødt i XGs analyse: 15,8 %. Dette prosenttallet forteller at dersom minst 15,8 % feilaktig dropper kuben, er det allikevel korrekt å kube. Og dette er viktig å merke seg når man spiller mot personer, og ikke maskiner (bot-er), som faktisk ofte foretar feilaktige kubeavgjørelser. For dersom en kubesituasjon oppstår der man, slik som her, tror det rent teknisk er en såkalt NoDouble, men har en mistanke om at motstander dropper kuben, da er det også korrekt å kube. Slikt kan man bruke til sin fordel under spill ved å kube sent eller tidlig spesielt dersom man kjenner kubepreferansene til motstanderen.!

! De som svarte alternativ 1, at jeg kubet, gjettet m.a.o. denne gang riktig.! ! Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

14. desember - oppgave

En ny kubesituasjon denne gang p책 scoren 4-ifra/2-ifra. Kubet jeg, mon tro?!

! ! ! ! !

!

!

!

Alternativ 1: Jeg kubet!

!

!

!

Alternativ 2: Jeg kubet ikke, men avventet situasjonen!

! ! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

!


!

! ! ! ! !

14. desember - løsning

!

Scoren 4-ifra/2-ifra er veldig spesiell. Den som ligger bak i kampen, må være ekstremt påpasselig med å kube så snart han er favoritt og det er gammonsjanser i spillet. Vinner man gammon, vinner man jo også matchen. Dersom man f.eks. starter med 3-1 og motstanderen kaster noe middelmådig, er det faktisk allerede en kube. Så ekstrem er m.a.o. denne scoren.!

!

Hvordan jeg kunne finne på ikke å kube i denne situasjonen, vet jeg ikke. Jeg kjenner jo teorien, men det var tydeligvis ikke nok. Jeg avventet kuben. Kanskje ble jeg litt tilbakeholden med kuben pga at jeg ligger 25 pips bak i løpet? Eller kanskje var jeg rett og slett for opptatt med å spise frokostblandingen? Det sistnevnte er nok nærmest sannheten siden det betyr lite at sort leder løpet. Han har bl.a. sett tre brikker på sitt treerpunkt og står utsatt til med sin blott i mitt bo og har nok en blott på sitt 11-punkt. På denne scoren, er det en klar kube. !

!

Hadde stillingen imidlertid vært 0-0, hadde det vært kjempefeil å kube. Feilen hadde faktisk vært mer enn 0,200 iflg XG! Dette forteller oss at kubehåndtering er veldig avhengig av score. For de som ønsker å lære mer om dette, skrev Kit Woolsey en artikkel i 1999 som senere har blitt nærmest obligatorisk lesestoff for enhver seriøs backgammonspiller. Du finner artikkelen her:!

! http://www.bkgm.com/articles/GOL/Aug99/fivept.htm! !

Jeg må nok lese artikkelen på nytt siden jeg, som kjent, ikke kubet i denne stillingen. De som hadde svart alternativ 2, svarte m.a.o. korrekt denne gang.!

!

Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

15. desember - oppgave

Her er det liten vits i å gi flere enn to alternativer. Blotten på nierfeltet må jo slås. Hva så med toeren? Skal man lukke sitt bo, eller slå nok en blott på 19-feltet? Hva gjorde jeg, mon tro?!

! ! ! ! !

!

!

!

Alternativ 1: 12/9* 5/3!

!

!

!

Alternativ 2: 12/9* 21/19*!

! ! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

!


! ! ! !

!

!

15. desember - løsning

Her må man slå svarts blott på nierfeltet. Spørmålet er om man skal lukke boet med toeren og håpe at man senere også klarer å slå svarts andre blott, eller benytte anledningen til å slå blotten nå. Jeg endte opp med å slå begge blottene i spillet og XG bekreftet at dette er korrekt. Iflg XG er det faktisk en stor feil å lukke boet. Hvorfor, mon tro?!

!

Her må vi huske på at vi spiller en 5 poengs kamp. Vårt mål i dette spillet, må være å vinne fire poeng og dermed lede Crawford 4-0. I så fall er hvit 85 % favoritt til å vinne kampen. Det er derfor viktig å velge det flyttet som gir størst gammonsjanse for hvit siden vi uansett er storfavoritter til å vinne spillet samme hvilket alternativ vi velger. Vi har jo ikke så mye å være redd for - selv ikke dobbel tre fra bar for svart. Og kaster ikke svart dobbelt tre, skal han kaste en tre-er hele tre ganger for å komme inn med de tre brikkene fra bar. Blir hvits blott slått, har han 55 % sjanse til å komme inn fra bar i første kast, og sjansene er i så fall også gode til å slå svart tilbake til bar.!

!

Vi må også merke oss at vi sannsynligvis ikke får så mange flere anledninger til å slå svarts blott på 21-feltet dersom vi ikke slår den nå. Hadde vi hatt bedre timing ved f.eks. at ekstrabrikken på firefeltet stod på 18-feltet, forteller XG oss at det hadde det vært korrekt å lukke boet.!

!

Det er viktig å forsøke å tenke seg om både én og to ganger før man flytter brikkene. Det kan godt være at det opplagte trekket ikke er det korrekte. Her har vi et eksempel på dette. Mange ville lukket boet uten å tenke så mye over det. Jeg var på nippet til å gjøre det selv, men forstod raskt at begge blottene måtte slås etter noen sekunders tenkepause. De som gjettet alternativ to, gjettet m.a.o. riktig denne gang.! !

!

Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

16. desember - oppgave

Stillingen er litt uoversiktlig med mange blotter for både hvit og svart. Kastet synes å kunne flyttes på mange forskjellige (og gode) måter, men én ting er sikkert: Svarts blott på firerfeltet må slås med toeren. Hvordan tror dere jeg spilte sekseren?!

! ! ! ! ! ! !

!

!

!

Alternativ 1: 8/2* 6/4*!

!

!

!

Alternativ 2: 13/7 6/4*!

!

!

!

Alternativ 3: 11/5 6/4*!

! ! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

!


! ! ! !

!

!

16. desember - løsning

Svart ligger 69 pips bak hvit og har fire brikker i hvits bo samt en brikke på bar. Den eneste måten for svart å vinne spillet på er å etablere et bakspill. Min oppgave som hvit er m.a.o. å svekke svarts bakspill så mye som mulig.!

!

Som hvit har jeg to måter å oppnå dette på: For det første må jeg forsøke å forhindre svart i å etablere nok et anker i mitt bo. For det andre må jeg forsøke å lage en prime for å stenge svarts brikker i mitt bo fra å slippe unna. Det ideelle i et bakspill er nemlig å sørge for at timingen til motstander ødelegges. For dersom svart blir stengt inne med sine ankrer, vil han etter hvert måtte ødelegge («cruch-e») sitt eget bo. Når dette skjer, har man tatt brodden fra motstanders bakspill siden det er liten fare i å bli slått om må man gi blott når man er i ferd med å flytte ut brikkene.!

!

Svart har imidlertid foreløpig ikke klart å etablere et solid bakspill. Det gjør han først når han har etablert nok et anker. Et bakspill med anker på 24- og 23-feltet er f.eks. et slagkraftig bakspill. Det var også derfor jeg valgte å slå blottene både på mitt firerfelt og toerfelt. XG bekrefter at dette er beste flytt. Like bak følger imidlertid 6/4* 13/7 iflg XG. Fordelen med dette flyttet er at man bare etterlater én blott i boet samtidig som man bringer ned en ekstra bygger. Dersom svart klarer å etablere nok et anker i boet i neste kast, kan man lage et viktig punkt på sjuer- og firerpunktet, og dermed lage en solid prime. Og om svart ikke lykkes i å lage nok et anker, kan man bruke brikken til å forsterke blitzen mot svart. !

!

Denne gang fant jeg beste flytt iflg XG. De som gjettet på at jeg hadde funnet dette ved å velge alternativ én, får ett poeng i belønning.!

!

Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

17. desember - oppgave

Nok en kube-avgjørelse skal tas. Skal man spille for gammon, eller sikre ett poeng ved ü kube ut motstanderen? Hvilket alternativ valgte jeg denne gang, mon tro?!

! ! ! ! ! !

!

!

!

Alternativ 1: Jeg kubet!

! !

! !

! !

Alternativ 2: Jeg kubet ikke, men gikk for gammon!

! ! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

!


! ! ! !

!

!

17. desember - løsning

Svart er i ferd med å etablere et fryktinngytende bo. Det betyr i praksis at om jeg som hvit må gi skudd, så vil svart etter all sannsynlighet vinne dersom han treffer blotten.!

!

Hvor stor sjanse er det for at jeg må gi skudd dersom jeg ikke dobler, men ruller videre? Kastene som gir skudd er 6-5, 5-4 og 6-6. Det vil m.a.o. si 5 av 36 kast. Dernest skal svart treffe blotten. Det gjør han på 11 av 36 kast. Sjansen for at dette skal inntreffe blir m.a.o. 5/36 * 11/36 = 55/1296 som tilsvarer 4,2 %. Hvorfor sier XG da at svart har 12,1 % sjanse for seier? Det er fordi faren ikke er over etter ett kast. Det vil jo være fare for at jeg må gi skudd i flere kast fremover. Imidlertid reduseres svarts vinnersjanse etter hvert som jeg som hvit får flere brikker ut. Ved bordet når man ikke har kalkulator som hjelpemiddel, ville jeg kanskje anslått at jeg som hvit har omtrent 90 % vinnersjanse. Svarts prosent på 12 % kan det jo uansett være greit å merke seg. Det skjer jo ofte at motstander har et anker stående på 24-feltet, og da er det fint å huske på at vinnersjansene til motstanderen da er omlag 12 % når boet hans er lukket.!

!

Det viktige her er imidlertid hvor store gammonsjanser jeg som hvit har. Dersom gammonsjansene er små, kan det være greit å kube. Motstander vil da droppe og man vinner ett poeng. (Når man vet motstander må droppe en kube, bruker man betegnelsen «cach-e» når man kuber og vinner poenget.) Man bør cach-e når motstanders bo utgjør en fare dersom man blir truffet, og dersom det flere kast som etterlater en blott. I praksis ville jeg nok kubet denne når motstander er en antatt svakere spiller enn meg, og spilt for gammon når motstander er en antatt sterkere spiller enn meg.!

! Jeg kubet ikke i denne situasjon og de som hadde gjettet det, svarte denne gang korrekt.! ! Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

18. desember - oppgave

Her er nok en stilling der det ikke er helt innlysende hva det optimale trekket er. Hvordan spilte jeg 5-3, mon tro?!

! ! ! ! ! ! ! !

!

!

!

Alternativ 1: 7/4 6/1!

!

!

!

Alternativ 2: 12/4!

! !

! !

! !

Alternativ 3: 21/16 7/4!

! ! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

!


! ! ! !

!

!

18. desember - løsning

Løpet er nesten likt. Det synes nokså meningsløst da å flytte en brikke til énerpunktet. I realiteten mister man da noen pips siden man ender opp med tre brikker på dette feltet og de vil trolig ikke bli flyttet ut med tre énere. Rent løpsmessig vil m.a.o. de to andre alternativene være å foretrekke. Og å ta vare på løpet er viktig her, samtidig som man må forsøke å beholde boet intakt dersom blotter blir truffet.!

!

Det gjenstår da to trekk: 21/16 7/4 og 12/4. Det førstnevnte flyttet må nok betegnes som et såkalt «maskinflytt». Det er et flytt som i teorien er best, men som svært få spillere vil finne/spille i et reelt spill. Man vil nok rett og slett ikke ha nok selvtillit til å gjøre det. Det vil gi to blotter og en hel hærskare av brikker fra svart som kan slå brikkene på bar. Poenget er imidlertid at med lukket bo, og med en blott i svarts bo, må svart være forsiktig med å slå løst på en av hvits blotter. For dersom han selv blir truffet, er spillet nærmest tapt. Men de aller fleste spillere ville trolig ikke ha nok selvtillit til å tro at dette er beste flytt og ville nok uansett slå seg til ro med 12/4 som et greit alternativ.!

!

XG forteller oss imidlertid at når vi har lukket bo, kan vi ta forholdsvis store sjanser og etterlate oss blotter. Dette spesielt dersom motstander selv vil måtte gi blotter som kan treffes fra bar om han ønsker å slå oss. Timingen er dessuten viktig: Venter man for lenge med å løpe, vil man kanskje ha måttet ødelegge sitt bo mens motstanders bo har blitt sterkere. Da blir det straks vanskeligere å løpe uten å gjøre dette med betydelig risiko.!

! Jeg klarte ikke å finne «maskinflyttet» denne gang. De som gjettet 12/4, gjettet m.a.o. riktig.! ! Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

19. desember - oppgave

Mange flytter nok 6-5 p책 autopilot i slike situasjoner. Gjorde jeg ogs책 det, mon tro?!

! ! ! ! ! ! ! !

!

!

!

Alternativ 1: 24/13!

!

!

!

Alternativ 2: 24/18 13/8!

! !

! !

! !

Alternativ 3: 13/7 6/1*!

! ! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

!


! ! ! !

!

!

19. desember - løsning

Når man kaster 6-5 i åpningskastet, er standardflyttet 24/13. Flyttet er kjent under navnet «lover’s leap». Dersom man mangler to poeng mens motstander mangler ett (en såkalt «gammon go» situasjon), er det faktisk nesten like bra å flytte 24/18 13/8 iflg XG. Man tvinger da frem en konfrontasjon med motstanderen. Han vil normalt forsøke å slå blotten på 18-punktet. Vi vil kunne slå tilbake fra bar dersom vi får en sekser, og dermed er kampen igang. Forhåpentligvis ender den i gammon slik at man vinner matchen.!

!

Vi har litt av samme situasjon her. Svart leder kampen 2-0 til 5 og vi ønsker sving i matchen. Her har jeg også som hvit bedre bo enn svart, og jeg vil sannsynligvis derfor komme best ut av en «krig» med utveksling av brikker. Svart vil nok dessuten forsøke å lage prime for å hindre min bakerste brikke fra å løpe. Ved å flytte 24/18 13/8, oppnår vi to ting. For det første utfordrer vi svart med blotten på 18-feltet. Vi nærmest vil han skal slå slik at vi kan slå tilbake. Og om han ikke slår, vil han trolig etterlate minst én blott. Og med de bakerste brikkene adskilt, blir det lettere å treffe blotter og vanskeligere for svart å lage prime. Såfremt ikke svart ruller svært godt i de neste kastene, vil brikken på 18- og 24-feltet kunne være til konstant sjenanse for ham. !

!

For det andre legger vi ned en sårt tiltrengt brikke på det strippede åttepunktet samt avlaster 13feltet. Brikken vil kunne brukes til å lage prime for å hindre svarts bakerste brikke fra å slippe unna.!

!

Det er slett ikke alltid «autoflyttet» er korrekt og det var det definitivt ikke denne gang. De som gjettet på at jeg var for opptatt med å spise min frokost og raskt flyttet 24/13, gjettet denne gang dessverre riktig…!

!

Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

20. desember - oppgave

Det er mange gode m책ter 책 flytte 3-1 p책 i denne situasjonen. Hvilken valgte jeg?!

! ! ! ! ! ! ! !

!

!

!

Alternativ 1: 24/21 22/21!

!

!

!

Alternativ 2: 8/5 6/5!

! !

! !

! !

Alternativ 3: 13/10 6/5!

! ! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

!


! ! ! !

!

!

20. desember - løsning

Dette er en situasjon man forholdsvis ofte havner i når man spiller backgammon: Man har valget mellom å lage et fremskutt anker eller å lage golden (femmerpunktet). I dette tilfellet har man også et tredje valg: å dekke en blott og slotte en brikke på golden. («Slotte» betyr å legge en brikke på et punkt med den hensikt at man lager punktet i et av de neste kastene.)!

!

Før man velger hva man skal flytte, bør man ta en titt på scoren. Jeg leder 4-2 til 5 og eier kuben. Jeg ønsker selvsagt ikke at motstander skal vinne, men enda mindre ønsker jeg at han skal vinne en gammon. For gjør han det, vinner han også matchen.!

!

Med dette i tankene, er valget enkelt: Jeg bør velge å lage ankeret. For det første vil det være et godt valg samme hva scoren er, og for det andre vil det minimalisere sjansene for å tape gammon.!

!

Jeg spurte en gang Bob Wachtel, en av verdens beste backgammonspillere, til råds: «Hva er beste måte å bli en god backgammonspiller på?» Å spille kamper og analysere dem etterpå er selvsagt bra, mente Bob. Enda bedre mente han imidlertid det var å «leke» med vanskelige stillinger i XG. Med dette mente han å bytte om på score, flytte brikkene litt rundt og se hvordan dette påvirket XGs valg. Da er det også lettere å forstå stillingen. Gjør vi dette her og bytter om på scoren slik at det er jeg som mangler 3 poeng for å vinne matchen, ser vi at de tre beste alternativene nesten blir likeverdige. Å spille 8/5 6/5 blir m.a.o. mye sterkere siden det vil øke min sjanse for å vinne gammon samt at jeg tvinger frem en slåsskamp med svart som vil måtte forsøke å slå mine blotter.!

!

Jeg valgte heldigvis korrekt her da jeg laget ankeret. De som gjettet dette, ble belønnet med ett poeng. !

!

Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

21. desember - oppgave

Jeg fikk ikke akkurat terningene jeg h책pet p책 da jeg kastet 3-1, men det var jo tross alt et bruktbart kast. Jeg m책tte ta meg en liten pause i frokosten og tenke litt p책 hvordan jeg skulle flytte dette kastet. Hva gjorde jeg, tror dere?!

! ! ! ! ! ! ! !

!

!

!

Alternativ 1: 8/5 6/5!

!

!

!

Alternativ 2: 24/23 6/3*!

! !

! !

! !

Alternativ 3: 24/23 13/10!

! ! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

!


! ! ! !

!

!

21. desember - løsning

Jeg leste en gang en artikkel av Stick - en av verdens beste backgammonspillere. Han tok for seg myter i backgammon og satte seg fore å teste dem for å se om de stemte. En av mytene var at dersom man hadde valget mellom å lage goldenpunktet (femmerpunktet) eller å gjøre et annet trekk, var det så og si alltid korrekt å lage goldenpunktet. Myten viste seg å stemme med få unntak.!

!

Her er et av valgene å lage goldenpunktet. Jeg burde ha stolt på konklusjonen til Stick og laget dette. (I gårsdagens oppgave var det imidlertid feil, så myten stemmer ikke alltid…) Riktignok gir man nok en blott, men legg merke til at svarts femmere er duplisert. (I tillegg til å slå min blott på åtterfeltet, ønsker han jo også å dekke blotten på sitt åtterfeltet. Begge deler oppnår han kun med en femmer…) Dermed lager man et viktig punkt og truer også med å lage en sterk femmerprime om svart ikke slår blotten man legger igjen på åtterpunktet. I så fall har vi en prime vs prime situasjon hvor vinnersjansene er nokså like.!

!

I stedet valgte jeg å slå en av svarts blotter. Min tanke var å ta bort halve kastet fra svart siden han måtte inn fra bar v.hj.a. én av terningene. Dernest ville jeg også gjøre det vanskeligere for ham å lage sin etterlengtede prime. Trekket er ikke så ille, iflg XG, men slett ikke det beste.!

! De som gjettet på at jeg flyttet feil denne gang og satset på alternativ to, gjettet riktig.! ! Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

22. desember - oppgave

Kuben er ikke gitt ennå, men den kommer nok snart. Dette er m.a.o. trolig matchens siste spill (såkalt «dmp» - double match point). Hvordan tror dere jeg spilte 6-4 i denne situasjonen?!

! ! ! ! ! ! ! !

!

!

!

Alternativ 1: 24/14!

!

!

!

Alternativ 2: 8/2 6/2!

! !

! !

! !

Alternativ 3: 24/18 13/9!

! ! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

!


! ! ! !

!

!

22. desember - løsning

Her ble jeg oppriktig overrasket da jeg så XGs analyse. Var det virkelig en kjempefeil å lage toerpunktet? Åtter- og sekserfeltet var jo overlesset med brikker! !

!

Som vanlig når jeg ikke forstår XGs tall, forsøkte jeg å endre litt på score og brikkestillinger. Jeg endret bl.a. scoren (til 3-4 Crawford) slik at det ble en «gammon go» stilling. Jeg ville da tro at det ble korrekt med god margin å lage toerpunktet. Selv da opplyste XG at det var feil selv om forskjellen mellom de to beste trekkene riktignok ble langt mindre.!

!

Hvorfor skal man ikke lage toerpunktet, mon tro? Det må være pga at disse to brikkene fort blir inaktive brikker for hvit. Det hvit bør gjøre, er å bruke brikkene på åtter- og sekserfeltet til å lage en prime rundt barpunktet. Toerpunktet blir m.a.o. litt for langt inn i boet til å bidra til å lage en effektiv stopper for svarts bakerste brikke. (Svart bør forresten uansett kube i sitt neste kast. Det bør han gjøre så snart han er mer enn 50 % favoritt…)!

!

Ved å spille 24/18 13/9, oppnår man to ting. Man starter primen ved å lage nierfeltet, og man innbyr til «krig» ved å legge en blott på 18-feltet. Dersom svart ikke slår brikken, man man jo da kunne lage et fremskutt anker og dermed overta initiativet i kampen.!

!

De som gjettet på at jeg ikke fant det desidert beste trekket i denne stillingen, gjettet dessverre riktig…!

!

Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

23. desember - oppgave

Svart har slippet unna med den ene av de to bakerste brikkene. Hvordan spilte jeg 4-1, mon tro?!

! ! ! ! ! ! ! !

!

!

!

Alternativ 1: 13/9 6/5!

!

!

!

Alternativ 2: 11/7 8/7!

! !

! !

! !

Alternativ 3: 13/8!

! ! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

!


! ! ! !

!

!

23. desember - løsning

Status: Svart leder løpet og har løpt med den ene av de to bakmennene. Jeg har etablert et fremskutt anker på 21-feltet. !

!

Mitt fokus nå må være å hindre svart fra å løpe med sin bakerste brikke. Skulle det skje, vil svarts vinnersjanser øke dramatisk. !

!

Den beste måten å hindre svart fra å løpe med sin brikke, er å lage en prime. Med å lage sjuerpunktet, slik jeg gjorde, oppnår jeg to ting. Jeg hindrer svart med å slippe unna med f.eks. 6-5 og 6-4, og jeg er i ferd med å lage en firerprime. !

!

Iflg XG finnes det et trekk som er enda bedre. XG mener nemlig det er hakket bedre å flytte ned en brikke fra 13-punktet samt å avlaste 6-punktet. Dermed øker vi sjansene for å kunne lage det viktige sjuerpunktet i neste kast. Klarer vi ikke dette, vil vi kanskje klare å lage firerpunktet. Vi er dermed på god vei til å lage vår viktige prime.!

!

Legg merke til at vi ikke er særlig bekymret over å bli slått av sort. Den sjansen får vi ta om vi skal kunne lage vår prime. Om vi blir slått, vil vi kanskje få etablert en «politimann» dypt i svarts bo og dermed kunne slå svart mens han forsøker å flytte brikkene hjem.!

! De som antok at jeg laget barpunktet, ble belønnet med ett poeng.! ! Hall! Leder OBgK


! ! ! ! !

!

!

24. desember - oppgave

Jeg har satt stort press pü motstander og følger opp med ü kaste et godt kast: dobbel 1. Hvordan utnyttet jeg dette, tror dere?!

! ! ! ! ! ! ! !

!

!

!

Alternativ 1: 8/4!

!

!

!

Alternativ 2: 8/6 3/2*(2)!

! !

! !

! !

Alternativ 3: 21/20 8/7 4/2*!

! ! Lykke til!! !

Hall! Leder OBgK

!


! ! ! !

!

!

24. desember - løsning

Svart har store problemer i stillingen. Han har kun et ettpunktsbo, og jeg er i ferd med å gjennomføre det som ser ut til å bli en vellykket blitz. Og for å gjøre det enda verre for svart: Dersom jeg vinner gammon, vinner jeg fire poeng og dermed også matchen. !

!

Det eneste som kan redde svart er å få etablert et anker. Jeg bør m.a.o. som hvit gjøre alt for å hindre ham i akkurat dette. Og jeg har til og med fått et flott kast til å stoppe svart fra å etablere ankeret. Nå gjelder det kun å holde tunga rett i munnen og utnytte kastet optimalt.!

!

Kastet ble dessverre ikke optimalt utnyttet. Nok en gang må jeg ha vært for opptatt av frokostspisingen, og dermed raskt flyttet 8/4 for å etablere et fempunktsbo. Det er riktignok flott dersom svart ikke kaster en toer. Klarer han imidlertid å etablere ankeret sitt, har jeg meg selv å takke. For her må blott nr to slås!!

!

Det spilles ikke så veldig stor rolle hvilket av XGs topp to alternativ vi velger. XG har 21/20 8/7 4/2* som ørlite bedre enn andrevalget. Vinnersjansene er uansett svært gode, og svart må trolig kaste en dobbel og komme inn fra bar med begge brikkene for å ha særlig sjanse til å redde matchen.!

!

Jeg avsluttet julekalenderen med en unødvendig feil. Denne ville jeg spilt riktig om jeg hadde tatt meg litt bedre tid med trekket. Etter å ha laget 24 oppgaver til kalenderen og gått igjennom en del av kampene jeg nylig har spilt, forstår jeg at jeg til tider flytter for raskt. Det får være mitt nyttårsforsett: Ta meg litt bedre tid med hvert trekk - det vil bedre kvaliteten betraktelig. !

! God jul og godt nyttår!! ! Hall! Leder OBgK

Obgks julekalender 2013  
Obgks julekalender 2013  
Advertisement