Page 4

Till våren är Ulf Wagner uttagen till en prestigefylld världsfestival i matlagning som avgörs i Singapore. Sverige är en av 16 kvalificerade nationer och de wagnerska utgångsprodukterna består av torsk och löjrom. Just nu är Ulf aktuell i SVT:s publiksuccé ”Stjärnorna på slottet”. Han är mästerkocken som förser deltagarna med god mat och dryck. Den kändistäta programserien får varje år stor uppmärksamhet. – Jag har fått nöjet och den stora äran att få vara med under alla årens inspelningar och det är fantastiskt roligt. Årets serie spelades in i augusti på Bäckaskog slott utanför Kristianstad och jag vill påstå att årets upplaga är den hittills bästa med många intressanta personligheter. Jag gillar att göra tv. Även om maten och själva middagarna upptar en stor del av programtiden, är min tv-mässiga insats ganska blygsam. Jag brukar bara medverka i rutan i en eller ett par minuter per program. Det är de riktiga stjärnorna som ska lysa… Förra säsongen slogs tittarrekordet när över två miljoner bänkade sig vid tv-skärmarna för att följa Christer Lindarws dag på slottet. Årets deltagare i ”Stjärnorna på slottet” är – förutom Ulf Wagner – Barbro Lill-Babs Svensson, Claes Malmberg, Robert Gustafsson, Philip Zandén och Ewa Fröling. – Utan att göra några avslöjanden kan jag bara säga att det kommer att bli ännu en tittarsuccé. Det handlar om en kvintett bestående av trevliga, underhållande och intressanta personligheter.

”Jag är absolut ingen matsnobb”

I samarbete med Sjömagasinet i Göteborg lottar vi ut sex trerättersmenyer för två personer! (värde 990 kr/pers) Skicka ett mail till tavling@hlt.se och skriv vem som är ditt drömsällskap till en god middag. Glöm inte att skicka med dina kontaktuppgifter.

VINN!

Vi vill ha ditt bidrag senast den 31 december 2012.

Till vardags ägnar Ulf Wagner mycket tid och kraft åt Sjömagasinet. Han är även lektor i matkunskap på Göteborgs universitet och skrivit en bok med titeln ”Minnen och Menyer”. Det är en lång och läsvärd (och läcker) meny…

Restaurang Sjömagasinet i samarbete med Hallandstrafiken Först god mat och dryck – och därefter Öresundståget hem till Kungsbacka, Varberg, Falkenberg eller Halmstad. Hallandstrafiken och Restaurang Sjömagasinet inleder ett samarbete där man erbjuder en kombination av spännande matlagningsupplevelser i den gamla Ankarsmedjan intill hamnen i Göteborg och efterföljande resor med Öresundståget.

Vinälskaren och stjärnkocken Ulf Wagner har ihop med Gustav Trädgårdh, Årets kock 2011, tagit fram ett koncept med guldsmak. Matlagningskvällarna i välrenommerade Sjömagasinet är mycket populära och lärorika och vänder sig till både företag och privatpersoner. En trerätters meny med säsongens råvaror tillagas och avnjuts under lättsamma former. Till me-

För prisuppgifter och bokning, kolla på www.sjomagasinet.se 6 Hallandstrafiken • NR 4 • 2012

nyn serveras vin till samtliga rätter. Alla får med sig recepten hem. Ett resekort med Hallandstrafiken ingår i Sjömagasinets förmånspaket. Det utlovas en kulinarisk helkväll och ingen behöver känna sig stressad. Sista avresan från Göteborg, riktning söderut, är nämligen inte förrän kl 23.42. Färden mellan Sjömagasinet och Centralstationen i Göteborg görs med spårvägen.

Region Halland tar över färdtjänsten Telefonen ringer. ”Färdtjänsten, Marie” hörs till svar. – Ja, numera heter vi Avdelningen för färdtjänsthandläggning, säger färdtjänstchef Marie Larsson och ler. Sedan 2002 har färdtjänsthandläggningen funnits som en del i Hallandstrafikens verksamhet. Färdtjänst är en särskild form av kollektivtrafik. Resorna är anropsstyrda, men samordnas precis som den allmänna kollektivtrafiken. I år infördes en ny kollektivtrafiklag som säger att myndighetsutövning inte längre får finnas i ett aktiebolag. Kommunerna har därför lämnat över ansvaret för färdtjänsthandläggningen till Region Halland. Marie Larsson är avdelningschef för färdtjänsten. Hon berättar att färdtjänstavdelningen handlägger fem av länets sex kommuner (Varberg, Falkenberg, Hylte, Halmstad och Laholm) fördelade på fem handläggare som har hjälp av två administratörer.

Hallandstrafiken är fortfarande ansvarig för beställning och utförande av resor. Färdtjänstresorna i sig sköts sedan av upphandlade taxibolag.

Region Halland har ansvaret Från 1 oktober tillhör färdtjänsthandläggningen Ambulanssjukvården Region Halland, som en enhet inom verksamheten 1177 Sjukvårdsrådgivningen. Fanny Franzén-Petersson är verksamhetschef. Hur kommer övergången till Region Halland att påverka de som reser med färdtjänst? – Inte alls, förutom att de kommer att se en annan logga på våra utskick och beslut. Handläggningen kommer att finnas kvar i Falkenberg i Hallandstrafikens lokaler. Det kommer inte att bli någon skillnad, säger Fanny. Fanny fortsätter: – Färdtjänsten hamnar inom samma verksamhet som 1177 Sjukvårdsrådgivningen där uppdraget är att ge råd när det

gäller egenvård. Inom verksamheten finns även rådgivning gällande bedömning av vårdbehov och hänvisning till rätt vårdnivå. Marie Larsson, färdtjänstchef, är också positiv. – Det är alltid bra med något som är nytt. Förändringar behöver inte medföra att det blir sämre, utan bara att det finns nya möjligheter. Vi får en samhörighet med Region Halland och ett nytt samarbete. Vad det kan leda till får vi se. Vi har fått ett gott mottagande av förvaltningen.

FAKTA Alla som är folkbokförda i våra kommuner har rätt att ansöka om färdtjänst. För att få färdtjänst krävs att du har en funktionsnedsättning som gör att du har väsentliga svårigheter att förflytta dig eller att åka med allmän kollektivtrafik på egen hand. Funktionsnedsättningen måste även vara varaktig (dvs. vara längre än minst 3 mån). Ansökan görs skriftligen via blankett till Avdelningen för färdtjänst. Kontakta oss på 0346-712 510, kl. 09–12 vardagar. När ansökan har inkommit kontaktas den sökande. I många fall gör handläggarna hembesök som då bokas genom överenskommelse med den sökande. Det görs en utredning och bedömning utifrån den sökandes funktionsnedsättning i förhållande till förmåga att resa självständigt. Handläggningstiden är ca 3–4 veckor, sedan får den sökande ett beslut. Om det är ett bifall får den sökande ett tillstånd och kan sedan kontakta Kundcenter på Hallandstrafiken för att beställa resor, tel 0771-750 600. Om beslutet skulle vara ett avslag kan det överklagas till Förvaltningsrätten.

Hallandstrafiken • NR 4 • 2012 7

Profile for Hallandstrafiken AB

Hallandstrafiken 2012 4  

Hallandstrafikens kundtidning

Hallandstrafiken 2012 4  

Hallandstrafikens kundtidning

Advertisement