Page 1

Hallandstrafiken Samhällsinformation

En tidning från länstrafikbolaget i Halland • 3 • 2012

Sveriges TV-profil...

Anders Kraft Fototävlingen Vinnare av...

Ny ordförande...

GunMarie Stenström Foto: Johanna Ekmark/TV 4


Foto: bossefoto.se

Duo/familj-biljett – billigt tillsammans Med Hallandstrafikens bussar eller tåg och Duo/familj-biljetten kan ni resa billigt i hela vår region. Res med en vän till stan, ta med mormor på shopping eller hela familjen på fest. 2

HALLANDSTRAFIKEN • NR 3 • 2012


Innehåll nr 3 2012 Duo/familj-biljett billigt tillsammans 2 Vinnare av Fototävlingen 4 Enhetlig cykeltaxa på all trafik 4 Nya resevillkor i kollektivtrafiken i Sydsverige 5 Anders Kraft Sveriges TV-profil 6–7 Hallandstrafiken gör det möjligt 8 Tänk på att förvara ditt skolkort väl 8 Resor i Kungsbacka 8 Tidtabellskifte den 9 december 9 Våra återförsäljare 9 GunMarie Stenström ny ordförande 10–11 Tävla om biljetter till Kalle Moraeus 12 Tävla om Resekort 12 Hallandstrafiken – en tidning från länstrafikbolaget – utges av Hallandstrafiken AB. Hallandstrafikens vision är att göra kollektivtrafiken till förstahandsalternativet för persontransporter i länet. Med detta menar vi att varje person som vistas i Halland och avser att göra en resa ska i första hand undersöka möjligheten att åka kollektivt. Hallandstrafikens kundtidning distribueras till alla hushåll i Hallands län, inklusive Kungsbacka. Ansvarig utgivare: Bruno Andersson. Chefredaktör: Yasmine Möllerström Henstam yasmine.mollerstrom@hlt.se Redaktion: Yasmine Möllerström Henstam Loni Alexandersson Sofia Sonestam Susanna Larsdotter Kent Johansson, Oh My Grafisk produktion: Hallandstrafiken. Foto: Där inget annat anges Oh My och Hallandstrafiken. Tryckeri: Elanders Sverige AB. Tidningen Hallandstrafiken är tryckt på miljövänligt papper.

Sommaren blev kort - men bra!

S

ommaren blev fantastisk! Kanske inte väderleksmässigt, men det finns ju så mycket annat att glädjas åt.Till exempel att allt fler hallänningar och turister väljer att åka kollektivt, med buss och tåg. Juni blev en rekordmånad – all time high! – för Hallandstrafiken med en försäljningsmässigt sett nästan 50-procentig ökning. Sommarkortet blev en succé även i år. Trots en marginell prishöjning sålde Hallandstrafiken drygt 5 700 sommarkort vilket också är en kraftig ökning jämfört med i fjol (3 400). Sommarkortet såldes för 650 kr och medgav ett obegränsat antal resor inom länet under perioden 15 juni till 15 augusti. Glädjande är att det var framför allt medelålders resenärer som köpte Sommarkortet. Det finns anledning att hoppas på en fortsatt positiv trend inför sommaren 2013. Myntet har som bekant en baksida. Ett allmänt ökat resande ger ett visst passagerartryck och SJ:s beslut att lägga ner sin trafik på Västkustbanan satte sina spår, om uttrycket tillåts. Därmed blev vissa av Öresundstågen överbelastade, eftersom det inte riktigt gick att förutse antalet passagerare. Klagomål har även framförts gällande förseningar, som uppstått på grund av banarbete i höjd med Lindome. Med hänsyn till pendlare med stort tidsbehov är det dock bäst att detta arbete utförs under sommartid som även innebär semester för många. Nu blickar vi framåt och väntar på att höstlöven ska falla. Jag uppskattar även den här årstiden. Då kan man på lediga stunder kura ihop sig framför brasan med en bok eller til�laga en god middagsgryta som avnjuts i goda vänners lag.

Upplaga: 131 500 ex. Adress: Hallandstrafiken AB Box 269, 311 23 Falkenberg Tel. 0346-712 500 (vx) Trafikupplysning: 0771-33 10 30 Vinnarna av tävlingen i Hallandstrafikens tidning nr 2 2012: Arne Gustavsson, Utmarksv 7 C, Falkenberg Nicolina Wetterstrand, Grottelyckan 406, Steninge Marie-Louise Bernhardt, Lilla Berg 108, Getinge Ingegerd Bellman, Älesvägen 10 E, Halmstad Maj-Britt Bergsten, Gullregnsv 9 C, Falkenberg Med reservation för tryckfel.

. Trevlig höst get och Vi syns på tå bussen!

Yasmine Möllerström Henstam Kommunikation & Marknadschef HALLANDSTRAFIKEN • NR 3 • 2012

3


”Sommar i Halland med Hallandstrafiken”

Vinnare av Fototävlingen

Hallandstrafiken tackar för alla inkomna bidrag. Vinnaren kommer att få sitt pris per brev. Efter juryns omröstning har 20 bidrag blivit fem finalister och slutligen en vinnare! Grattis Birgitta Rickardsson från Stockholm som tog hem förstaplatsen (ett presentkort på 250 kr) med sitt bästa sommarminne i Halland med Hallandstrafiken!

Joel Gustafsson gillar att åka tåg! Fotograf: Birgitta Rickardsson, Stockholm Fotot är taget: på Öresundståget

Juryns motivering: ”En underbar bild som talar direkt till betraktaren och förmedlar sann glädje. Bilden passar fint i temat och vi hittar inga fel värda att nämnas.”

Enhetlig cykeltaxa på all trafik! F

rån den 13 augusti ändrades priset för att ta med sig cykel i regiontrafiken i Halland. Prisjusteringen innebär att priset på en cykelbiljett blir detsamma oavsett om du reser med buss eller tåg. För cykelbiljett betalas en avgift motsvarande en enkelbiljett för skolungdom, vilket är det pris som i dag gäller på Öresundståg. 4

HALLANDSTRAFIKEN • NR 3 • 2012

Priset korrigeras för att regionbussarna och Krösatågen ska harmonisera med de nya Allmänna resevillkoren som trädde i kraft den 1 juli. På Västtågen gäller den nya avgiften för resor inom Halland, för resa över länsgräns adderas 30 kr till priset.


Nya resevillkor i kollektivtrafiken i Sydsverige! Den 1 juli infördes nya resevillkor för kollektivtrafikresor i södra Sverige. För första gången har man enats kring gemensamma regler i hela systemet. Något som kommer att underlätta för de resenärer som pendlar och reser över länsgränser.

R

esevillkoren gäller för resor med Hallandstrafiken, Skånetrafiken, Länstrafiken Kronoberg, Blekingetrafiken och Jönköpings Länstrafik. Villkoren gäller även för länsöverskridande resor med Öresundståg till och från Göteborg i Västtrafiks område och för länsöverskridande resor till och från Kalmar län, som körs av Kalmar Länstrafik. Hallandstrafiken har hand om cirka 4 800 ärenden per år. Alla ärenden skrivs in i Hallandstrafikens statistik, även önskemål och synpunkter hanteras för att på bästa sätt kunna möta våra kunders förväntningar. Därför är det viktigt för oss att kunderna hör av sig när de känner sig missnöjda. Alla som skickar in en reklamation eller ”Tyck till-kort” kontaktar vi via brev, mail eller telefon. Vissa väljer dock att inte bli återkopplade, men vi ser alltid till att deras synpunkter lämnas till ansvarig personal hos oss. Vissa ärenden tar längre tid då det kan gälla t.ex. en skada eller en olycka, då måste vi kontakta våra operatörer som tar beslut i ärendet. –Vi har hittills fått mycket god respons på de nya resevillkoren, säger handläggare Ida Johansson. De nya resevillkoren innebär att våra resenärer kan få ersättning efter 30 minuters försening.

Den nya resegarantin gäller med samma villkor oavsett om du reser med tåg eller buss, säger handläggare Ida Johansson.

Andra nyheter för Hallänningarna vid harmoniseringen av resevillkoren i södra Sverige är att maxersättning för resa med taxi eller egen bil höjs från 500 kr till 600 kr. Resegaranti för buss betalas ut vid försening med minst 30 minuter. Tidigare gällde bussgarantin vid försening med minst 20 minuter. Kontrollavgiften höjs från 800 kr till 1 000 kr.

tillbaka 100 procent av resans pris i form av ett värdebevis. Kunden kan alternativt vid 60 minuters försening begära kontant ersättning och ersätts då med 50 procent av resans pris.

De nya reglerna ger ersättning i två nivåer: • Förseningar mellan 30 och 59 minuter ger kunden rätt att få tillbaka hälften av resans pris, alltid minst 50 kr, i form av ett värdebevis. • Förseningar på 60 minuter eller mer ger kunden rätt att få

Resevillkoren gäller för resor med Hallandstrafiken, Skånetrafiken, Länstrafiken Kronoberg, Blekingetrafiken, Jönköpings Länstrafik, Kalmar Länstrafik och Västtrafik (endast Öresundståg). HALLANDSTRAFIKEN • NR 3 • 2012

5


Anders etablerad kraft i TV4 – nu blir han nyhetsankare

Foto: Karolina Henke-Skarp/Agent TV 4

Populärt par i rutan. Kristin Kaspersen och Anders Kraft är två av de största profilerna i TV4. Tillsammans har de gjort åtskilliga direktsända timmar som programledare för Nyhetsmorgon.

”För mig är resandet ett sätt att leva” Efter tio år på TV4 och mer än 800 sändningar med Nyhetsmorgon är han en av Sveriges största TV-profiler. Anders Kraft, 43, är hallänningen som (nästan) alla känner igen. Nu har han lämnat morgonsoffan och blivit TV4:s nyhetsankare. Inom kort är han på plats i USA och bevakar det amerikanska presidentvalet. – Drömmen är att få intervjua Barack Obama eller Hillary Clinton, säger han.

A

nders Kraft är en populär programledare och etablerad kraft (oops!) på TV4. Av kanalens profiler är han den som har flest antal timmar i direktsändning. Så var han också värd i TV4:s Nyhetsmorgon i mer än sju 6

HALLANDSTRAFIKEN • NR 3 • 2012

år och avverkade cirka 800 program eller 3 500 timmar i rutan. – Jag gillar direktsändningar, det ger en skön puls och kräver total koncentration. I morgonsoffan omgav han sig av många namnstarka kvinnliga

kolleger, som Ulrika Nilsson, Lotta Mossberg, Anna Lindmarker, Jessica Almenäs, Carina Berg, Jenny Strömstedt och inte minst Kristin Kaspersen. – Jag har kallat det för världens mest fantastiska jobb, om det inte


vore för de tidiga morgnarna, säger han och plirar med ögonen. Numera ringer väckarklockan betydligt senare än halv fyra i ottan. Hans återkomst till nyhetsredaktionen innebär arbetspass under den senare halvan av dygnet. – Det känns bra att vara tillbaka på nyhetsdesken, vi har ett antal spännande projekt och kampanjer framför oss. Närmaste stora uppdrag blir bevakningen på plats, Los Angeles, av valet i USA. Den amerikanska politiken, jargongen och livsstilen, har alltid fascinerat och legat mig varmt om hjärtat, säger Anders Kraft. Familjen och Halland är dock number one i hans tillvaro. Trots att han redan 2003 värvades från plantskolan TV4 Halland till TV4huset i Stockholm, har han valt att bo kvar i Halmstad och pendla med flyg till och från huvudstaden. – Jag har inga problem med det, för mig är resandet ett sätt att leva, och vi har aldrig funderat på att flytta till storstan, förklarar han. Jag brukar skoja och säga att det bästa med Stockholm är flyget till Halmstad. Jag har en övernattningslägenhet på Kungsholmen och åker kollektivt till TV4-huset. Om det funnits höghastighetståg och tätare avgångar hade jag hellre valt det färdsättet till Stockholm. – Eftersom vi bor på landsbygden, vid kusten mellan Halmstad och Falkenberg, och våra döttrar ofta åker kollektivt, är fler avgångstider för regionbussarna ett härmed framfört önskemål, tillägger Anders. Uppvuxen i Kullavik och Göteborg hade han i unga år ganska långt gångna planer på att arbeta och utbilda sig inom hotell- och restaurangbranschen. På uppmaning av kompisar valde han en annan yrkesinriktning, nämligen journalistik. – Polarna tyckte att jag hade en ”jäkla svada” och passade för att ”tjöta” i radio… Efter ett år på Skurups Folkhögskola hamnade han på Sveriges Radio Halland. Två år senare ringde TV4 Hallands dåvarande VD, Bruno Petersson, och Anders

Foto: Karolina Henke-Skarp/Agent TV 4

Skoj i studion. Anders Kraft har ett brett register och har avancerat till nyhetsankare på TV4. Här befinner han sig i centrum, trea från vänster, i ett mer underhållande program, Herr & Fru, som han ledde tillsammans med Agneta Sjödin. Bland gästerna syns makarna Inger och Björn Hellberg från Laholm, längst till höger.

Namn: Anders Kraft Ålder: 43 Familj: Fru och två döttrar Bor: Särdal, villa med hästgård strax utanför Halmstad Yrke: Programledare i TV4 Fritid/hobby: Alpin skidåkning, resor, musik, film, amerikansk politik, båtar, bilar och mc Ser på tv: Nyheter och film, även i iPhone och iPad Reser helst till: Courmayeur i den italienska delen av Alperna Aktuell: Nyhetsankare i TV4 satt plötsligt i tv-rutan i dåvarande studion på Pilefeltsgatan i Halmstad. – Det kändes fint från allra första stund, jag kunde agera helt avslappat, det fanns liksom ingen lins mellan tittarna och mig. Så känns det fortfarande. Jag lider inte av rampfeber eller nervdaller inför någon direktsändning. Det gäller att vara påläst och väl förberedd. Och numera kan jag även dra nytta av rutinen. Anders uppskattar sin bakgrund som radioreporter och lokal tvredaktör. – Åren på Radio Halland och lokal-tv var en bra skola och lärorik period. Stellan Sturesson på radion gav mig fritt svängrum och reportern Claes Wahlqvist blev min mentor och förebild. Idag är Anders Kraft en av landets största TV-profiler och som

nyhetsankare representerar han förtroende och pålitlighet. Ibland vinkar eller ropar folk ”Hej TV4!” på bussen. – Kändisskapet är inget jag strävat efter och jag upplever det faktiskt sällan som besvärande, säger han. Jag är inte den som självvalt går på premiärer eller galaföreställningar, utan föredrar att ägna lediga stunder i hemmets lugna vrå med familjen och goda vänner. Vad händer i framtiden? – Det vet man aldrig. Jag är ödmjuk och förespråkar långsiktighet. Fast det är klart, det finns en liten längtan att någon gång bli utrikeskorrespondent eller kanske ha ett eget aktualitets- och intervjuprogram med intressanta gäster. Vi får se, jag föredrar att leva i nuet, säger Anders Kraft. HALLANDSTRAFIKEN • NR 3 • 2012

7


Hallandstrafiken gör det möjligt...

U

nder sommaren har Hallandstrafiken varit på olika platser i Halland där vi informerat om våra produkter, svarat på frågor som rör kollektivtrafiken och fått ett och annat förslag från våra resenärer.

Vi började sommaren med att besöka Andersberg under deras festival. Mycket folk och många trevliga besök i vårt tält. Vi fortsatte sedan med att besöka Tylösand och var på plats när det var premiär på after beachen. Intresset var stort för vår nya produkt ”Resekortet 24 timmar”.

Resekortet 24 timmar kostar 50 kronor och du kan åka hur mycket du vill under ett dygn i stadszonerna i antingen Halmstad, Falkenberg eller Varberg. Kortet kan du köpa i våra kundservicebutiker eller hos våra återförsäljare. Sommarturnén fortsatte därefter till Falkenberg där vi besökte SM i beachvolley på Skrea strand. Även här var det fullt med folk som besökte oss och intresset för att åka kollektivt var stort i Falkenberg, vilket vår resandestatistik visar där vi hade en ökning på 25 procent sedan vi lade om linjetrafiken i Falkenberg 2011, vilket inneburit en rakare och snabbare trafik. Vi avslutade sommarturnén med att besöka den internationella gatuteaterfestivalen i Halmstad.

Evenemanget lockade mycket folk som ville se gycklare, akrobater och skådespelare och var också nyfikna att besöka vårt tält på Stora torg. Håll ögonen öppna under hösten för vi kommer att fortsätta att besöka olika platser i Halland. Titta gärna in på vår hemsida, där kommer vi att informera er om vilken dag, tid och plats vi befinner oss på.

Tänk på att förvara ditt skolkort väl! Resor i Kungsbacka Skolkortet är en värdehandling som du själv har ansvar för – precis som pengar. När du går på bussen håller du upp kortet mot kortläsaren som läser av kortet och kontrollerar att du åker på giltig tid. Förvara ditt Gymnasiekort eller Grundskolekort i plastfickan som du får tillsammans med kortet för att undvika att kortet skadas. Om ditt kort av någon anledning inte fungerar tar föraren hand om det. Du får ett kvitto som gäller som biljett. När du kommer till skolan lämnar du in kvittot och får ut ett nytt kort eventuellt mot en administrativ avgift. Utan kvitto kan du inte få ut ett nytt kort, så förvara det väl. Kvittot gäller som färdbevis i högst tre skoldagar. 8

HALLANDSTRAFIKEN • NR 3 • 2012

Rese enlig kortet G t gäll ymna ande si reseveskola g Förv äller ara k illko för re r. ortet sor m så att Upp ed H det e Hallahittat ko allan j ska rt läm dstra ndst das. ra fiken GfiYkM en A nas till fö B N A,SBIEox 26 raren e Nam S ll 9, 31 KO nteck LA1 23eFr skickas ning alken till berg .

RESE KORT

2012

-201

3

Glöm inte att skriva ditt namn på den vita remsan på baksidan av kortet.

Har du frågor eller vill ha mer information om ditt skolkort? Vänd dig i första hand till den som är ansvarig för busskorten på din skola. Du är också välkommen att kontakta oss på Hallandstrafiken.

www.hallandstrafiken.se

Västtrafik ansvarar för kollektivtrafiken i Kungsbacka kommun. Hallandstrafikens linje 615 trafikerar sträckan Varberg–Frillesås. För vidare resa till Kungsbacka byter du till Västtrafiks linje 732 i Frillesås. Linje 777 som trafikerar sträckan mellan Varberg–Kungsbacka är utrustad med båda trafikhuvudmännens biljettsystem vilket innebär att du har möjlighet att betala för hela sträckan med både Resekortets reskassa och Västtrafiks kontoladdning. Följande periodkort med länsgiltighet gäller på linjerna 732 och 777 till Kungsbacka station: Resekortet- Ungdom, 365, 365 Skolungdom, Sommarlov och Fritid. På linje 777 gäller även period 24 resor, period 2 resor/dag till Kungsbacka station.


Tidtabellskifte den 9 december Förändringar i trafiken Halmstad Fortsatt utbyggnad av stadstrafiken för att möta det ökande resande i stadstrafiken. I år utökas trafiken så att det ska gå en buss vart 10:e minut mellan Vallås och Centrum i pendlingstid. Det kommer även ske utökningar på linje 73 och linje 40.

Falkenberg Ny linje till Kattegattcenter och mer trafik på linje 3 och 6 på morgon och eftermiddag för att underlätta arbetsresor.

Regiontrafik En ny direktlinje mellan Halmstad och Laholm med avgång vart 20:e minut i rusningstid. Linje 324 går kvar som den gör idag men med fler turer, blir även senare kvällsavgång från Halmstad på helgerna. Ytterligare nya turer på linje 555/556 och 651 för att möta det ökande resandet på linjerna.

Tågtrafiken Förlängda tåg i pendlingslägen till Göteborg för att välkomna fler resenärer då trängselskatt införs.

Våra återförsäljare...

H

os oss kan ni ladda Period eller reskassa och köpa enkelbiljetter. I Kundservicebutikerna kan du även göra plats- och förbokningar (ej med reskassa/Periodkort). Periodkort som endast gäller inom Halland säljs i våra butiker inom länet. Vi hälsar vår nyaste återförsäljare Ica Kvantum i Varberg välkomna! Då vi har sett att behovet av att kunna återladda sina kort och köpa Periodkort varit stort i innerstaden, så är vi glada att tillsammans kunna tillgodose resenärernas behov på detta sätt.

Varberg Hallandstrafikens Kundservicebutik Järnvägsstationen väntsalen (SJ:s gamla lokaler) Återförsäljare Pressbyrån Järnvägsstationen Ica Kvantum Pressbyrån Bua Time Tvååker Falkenberg Hallandstrafikens Kundservicebutik Busstationen Holgersgatan 29 Återförsäljare Pressbyrån Stortorget Ica Supermarket Ullared Halmstad Hallandstrafikens Kundservicebutik Halmstad Central Österskans Bussterminal (ej platsoch förbokningar) Återförsäljare Pressbyrån Halmstad Central Pressbyrån Stora Torg Trafikkiosken Stora Torg Länssjukhuset Receptionen Coop Forum Eurostop Ica Supermarket Vallås Town Oskarström (f.d. Time) Eliassons Kiosk& Spel Getinge

Hylte Återförsäljare Glada Hörnan (Ica:s förbutik) Hyltebruk TurLotten Torup Laholm Återförsäljare Ica Supermarket Torghallen Kungsbacka Återförsäljare Pressbyrån Resecentrum Tresor Travel Resecentrum (även plats- och förbokning, dock ej med reskassa/Periodkort) Mölndal Återförsäljare Pressbyrån Mölndals Bro Göteborg Västtrafiks Kundservicebutiker Nils Ericsonterminalen Drottningtorget Återförsäljare Pressbyrån Huvudentrén Pressbyrån spår 1 Pressbyrån spår 7–8 Pressbyrån Nils Ericsonterminalen Pressbyrån Drottningtorget Borås Återförsäljare (Viskadalskort, reskassa, enkelbiljetter) Pressbyrån Stationshuset HALLANDSTRAFIKEN • NR 3 • 2012

9


Handlingskraftig kvinna ny ordförande för Hallandstrafiken Hon är stringent och väl förberedd inför möten. Vidsynt och utåtriktad med stark regional förankring. Hennes röst är tydlig och leendet varmt. – Jag tycker om att förvalta andras förtroende, säger politikern GunMarie Stenström, (M), som sedan i somras är ordförande i styrelsen för Hallandstrafiken.

G

unMarie Stenström från Slöinge är en aktiv kvinna. Almanackan är fulltecknad och hennes lista med förtroendevalda uppdrag känns nästan lika lång som en busstidtabell… Förutom ordförandeskapet i kommunfullmäktige i Falkenberg väger posten som vice ordförande i Regionstyrelsen tyngst, följda av ett antal beslutsfattande positioner inom Region Halland (där ingår som bekant även Hallandstrafiken).

– Att arbeta med Hallandstrafikens bästa för ögonen känns angeläget och mycket inspirerande, tycker hon. – Att åka kollektivt ligger i tiden, både ur miljömässig och ekonomisk aspekt, och kollektivtrafik är något som berör och engagerar många människor. Resandet med buss och tåg ökar stadigt. Ambitionen är att antalet resor med Hallandstrafiken ska öka med fem procent varje år. Vårt ansvar och uppdrag är att förbättra förutsättningarna för det kollektiva resan-

det, säger GunMarie Stenström. Billigt, bekvämt och frekvent är ledorden i Hallandstrafikens strävan att skapa gynnsamma förhållanden för resenärer i länet. – Vårt geografiska läge, tillväxt och stora inflyttning ger oss resurser och bästa tänkbara förutsättningar att skapa en kollektivtrafik som tilltalar de flesta, understryker hon. GunMarie Stenström är väl bevandrad i den regionala och kommunpolitiska sfären. Hon är uppvuxen på landsbygden, i Asige

Aktiv och vidsynt politiker. GunMarie Stenström, (M), från Slöinge har många strängar på sin lyra. Hon är bland annat ordförande i styrelsen för Hallandstrafiken och kommunfullmäktiges ordförande i Falkenberg.

10

HALLANDSTRAFIKEN • NR 3 • 2012


”Här finns förutsättningar för bästa kollektivtrafiken” och Slöinge, och hon har blivit sin hembygd trogen. – Det beror bland annat på att jag är gift med en man med synnerligen djupa rötter i den halländska myllan, säger hon och avser maken Per, som representerar den 13:e generationen Stenström och som står bakom den välkända företagsgruppen med Berte Qvarn, SIA Glass och Berte Gård. GunMarie (född Persson) fick sitt politiska uppvaknande i samband med sin utbildning vid Socialhögskolan i Göteborg. Parallellt med skolböckerna läste hon alla partiprogram och fastnade till slut för moderaterna. Hon har mestadels jobbat som kurator inom hälso- och sjukvården och även politiskt ägnat sig mest åt vård och omsorgsfrågor. Entrén på den kommunpolitiska arenan skedde efter det borgerliga blockets valframgång 1976 då hon året efter blev invald i Sociala centralnämnden i Falkenberg. Och sedan har det rullat på med det ena politiska förtroendeuppdraget efter det andra.

– Jag har faktiskt hunnit med att vara hemmamamma också, under några år, och det var en fantastisk tid i mitt liv, påpekar hon. Sedan ett antal år tillhör hon de politiska toppnamnen i hemkommunen och Region Halland. Hon gör sin tredje mandatperiod i Hallandstrafikens styrelse och tog i juni över ordförandeklubban efter partikollegan Gösta Bergenheim, regionstyrelsens ordförande. – Kollektivtrafiken har en given plats i politiska debatter och ur olika samhällsperspektiv, säger GunMarie Stenström. Enkätsvar och det allmänna intrycket är att hallänningarna i stor utsträckning är nöjda med kollektivtrafiken. Bra kan bli bättre och det är med den målsättningen vårt arbete går vidare. – Det har framförts vissa klagomål om att det varit trångt på Öresundstågen, som trafikerar Västkustbanan och det är en problematik vi ska övervinna, bland annat genom att sätta in fler tågset. Men tåg byggs som bekant inte på en månad…

Bara i år har vi satt in fem nya tåg som kompletterats med tillskott från SJ. Tillströmningen av resenärer är positiv och borgar för fortsatta satsningar på tåg och buss. – Skapandet av Resecentrum har bidragit till att förenkla resandet med bättre anslutningar. Rakare stråk ger också snabbare busslinjer och det är något som resenärerna uppskattar. När det gäller busstrafiken i länet genomförs en ny upphandling under 2013. Kollektivtrafiken i Kungsbacka anordnas av Västtrafik. Hallandstrafikens ordförande reser gärna kollektivt, särskilt vid längre resor, såväl privat som vid politiska uppdrag. – Till vardags kör jag egen bil men ska jag åka längre sträckor, som till Göteborg, väljer jag av bekvämlighetsskäl att ta tåget, för att njuta av resandet och slippa bekymmer som att hitta en parkeringsplats, säger GunMarie Stenström.

Namn: GunMarie Stenström Ålder: 61 Familj: Maken Per (koncernchef Berte-gruppen), fem barn och tre barnbarn Bor: Berte Fäbacken, Slöinge Reser/kör: Bil till vardags, av praktiska skäl, men gärna tåg eller buss vid längre resor Yrke: Förtroendevald politiker (M), i grunden utbildad till socionom Uppdrag, bland annat: Ordförande i kommunfullmäktige i Falkenberg, ledamot i regionfullmäktige, 1:e vice ordförande i styrelsen för Region Halland, sedan i somras ordförande i styrelsen för Hallandstrafiken, ordförande Teater Halland, ledamot i hälso- och sjukvårdsstyrelsen och ledamot i kulturutskottet Hobby/fritid: Umgås med familjen och vänner, läser gärna böcker, går ibland på konserter (även opera) och försöker resa utomlands någon gång om året Senaste resan: Med en stor grupp till Kirgizistan som ligger i Centralasien och gränsar i söder till Kina, ett ovanligt resmål och en intressant upplevelse Favoritmat: Under den ljusa årstiden grillar vi gärna kött och kyckling, närproducerad från Mostorp, Gudmundsgården eller Lassagård Favoritglass: Cacao från SIA, förstås, gräddglass med rostade kakaobönor dragerade i mörk choklad Ser helst på tv: Nyheter, debatter samt engelska deckare och filmer Favoritmusiker: Bruce Springsteen tillhör favoriterna, och jag lyssnar gärna på klassisk musik

GunMarie Stenström – utåtriktad med lokal och regional förankring.

Beskriv dig själv med tre ord: Snäll, uthållig och disciplinerad

HALLANDSTRAFIKEN • NR 3 • 2012

11


Tävla om 6 biljetter! KALLE MORAEUS & hans vänner Halmstad Teater Lördag 8 dec 19.00 Svara JA eller NEJ på följande fråga: Är ett Resekort med reskassa personligt? Tre vinnare kommer att utses och tilldelas två biljetter var. Mejla ditt svar till tavling@hlt.se. Senast den 8 november vill vi ha ditt svar. Skriv Kalle Moraeus i ämnesfältet. Glöm inte att ange namn och adress. www.nojet.se

Tävla om Resekort!

Detta är en kunskapstävling om tidningen Hallandstrafiken. För att klara samtliga frågor bör du läsa igenom tidningen noga för att finna de rätta svaren. 1. Vem är ny ordförande i styrelsen för Hallandstrafiken? 1. GunMarie Stenström X. GunMarie Ström 2. Marie Stenström

2. När sker nästa tidtabellskifte? 1. 9 december X. 10 december 2. 11 december

ESEET

RKORT

ESEET

RKO

RT

R

E RESTET KO

R

1. 50 kr X. 100 kr 2. 150 kr

4. När infördes de nya resevillkoren i södra Sverige?

EET S E T R KO

3. Vad kostar Resekortet 24 timmar?

1. 1 maj X. 1 juni 2. 1 juli

5. När ändrades priset för att ta med sig cykel i regiontrafiken i Halland?

1. 13 april X. 13 juni 2. 13 augusti

Markera dina svar och skicka talongen senast den 31 oktober 2012 till: Hallandstrafiken AB, Box 269, 311 23 Falkenberg eller mejla rätt svar till tavling@hlt.se. Märk ditt kuvert eller e-post med ”Tävla med Hallandstrafiken”. Fem av de rätta svaren tävlar om Resekort laddade med 200 kronor i reskassa. Vinnarna meddelas per post. _____________________________ NAMN

______________________________ ADRESS

______________________________ POSTNUMMER OCH ORT

E RKEORSTET

______________________________ TELEFON

Profile for Hallandstrafiken AB

Hallandstrafiken 2012 3  

Hallandstrafikens kundtidning

Hallandstrafiken 2012 3  

Hallandstrafikens kundtidning

Advertisement