Page 1

Samhällsinformation

Hallandstrafiken En tidning från länstrafikbolaget i Halland • 4 • 2009

PREMIÄR 10 DECEMBER

Nu är Resekortet här! Gekås VD

Boris Lennerhov stormtrivs på sitt jobb

Ny tidtabell för Öresundstågen Julbord på Skepparstugan Halvering av Riksfärdtjänstresor


Smarta julklappstips Resekortet Ungdom

Med Ungdomskortet kan du som är till och med 26 år resa obegränsat med våra bussar i hela länet under 30 dagar (exkl. Kungsbacka) för 400 kr. Köp ditt kort på något av våra försäljningsställen, ombord på bussen eller via Mina sidor.

Reskassa

Ge bort ett Resekort laddat med en reskassa. Med detta kort reser man med 30% rabatt i busstrafiken och 20% på Öresundstågen.

Köp ditt kort på något av våra försäljningsställen, ombord på bussen eller via Mina sidor.

Resekortet Fritid

Gäller på Hallandstrafikens bussar alla skoldagar kl. 16.00-04.00 och dygnet runt alla lovdagar, lördagar och söndagar under terminerna. Kortet är giltigt till och med vårterminen det år du fyller 19 år och kostar 500 kronor per termin. Köp kortet på Hallandstrafikens Kundservicebutiker i Halmstad, Falkenberg och Varberg samt på Österskans i Halmstad eller via Mina sidor.

Läs mer på www.hallandstrafiken.se 

HALLANDSTRAFIKEN • NR 4 • 2009


Innehåll nr 4 2009 Premiär för Resekortet................. Resekortet på Mina sidor........... Intervju med Boris Lennerhov Julbord på Skepparstugan....... Halvering av riksfärdtjänstresor Nya tider på Öresundstågen.......

4 7 8 10 11 12

10 december... Det blir naturligtvis en stor förändring för dig som kund. Men vi arbetar med att ta fram lösningar för att underlätta ditt resande. Kortmaskiner för betalkort kommer att installeras i bussarna. Under våren kommer det även att vara möjligt att köpa SMS-biljett i landsbygdstrafiken. Vi kommer också att utöka våra försäljningsställen.

Hallandstrafiken – en tidning från länstrafikbolaget – utges av Hallandstrafiken AB. Hallandstrafikens vision är att göra kollektivtrafiken till förstahandsalternativet för persontransporter i länet. Med detta menar vi att varje person som vistas i Halland och avser att göra en resa i första hand ska undersöka möjligheten att åka kollektivt. Hallandstrafikens kundtidning distribueras till alla hushåll i Hallands län, exklusive Kungsbacka. Ansvarig utgivare Rolf Persson Chefredaktör Yasmine Möllerström Henstam 0346-712 540, yasmine.mollerstrom@hlt.se Redaktion Yasmine Möllerström Henstam Jesper Andersson Niclas Hagel Sofia Leander Grafisk produktion Hallandstrafiken Sofia Leander Tryckeri Prinfo, Malmö. Prinfo är ett miljöcertifierat företag. Tidningen Hallandstrafiken är tryckt på miljövänligt papper. Upplaga 103 500 ex Foto Där inget annat anges – Hallandstrafiken. Adress Hallandstrafiken AB, Box 269 311 23 Falkenberg Tel. Vx 0346-712 500 Trafikupplysning 0771-33 10 30 Vinnarna av tävlingen i Hallandstrafikens tidning nr 3 2009: Emelie Arasjö, Falkenberg Elisabeth Gustafsson, Varberg Sigvard Lundblad, Laholm Daniel Kristoffersson, Hyltebruk Anne-Lie Bergsten, Harplinge

...är en dag som jag tror att de flesta av oss förknippar med Alfred Nobel. Kanske ett av de mest kända namnen i världen. Det är nämligen denna dag som Nobelpriset delas ut till de personer som har gjort mest nytta för mänskligheten inom områdena litteratur, kemi, fysik, medicin, ekonomi och fredsarbete. Men torsdagen 10 december 2009 kommer också att vara en mycket speciell dag för Hallandstrafiken och våra resenärer. Det är den dagen då vi lanserar Resekortet. Från och med i morgon byter vi ut det gamla magnetkortet mot det nya kontaktlösa Resekortet. Det här är en stor förändring och förbättring för kollektivtrafiken och våra resenärer i Halland. Resekortet medför en ny teknik, det är kontaktlöst och det har nya funktioner - både period och reskassa på ett och samma kort. Man kan alltså lägga två produkter på ett kort. Reskassan ersätter dagens värdekort och period ersätter dagens periodkort. Mycket mer om detta finns att läsa om på sidorna 4-6. Efter den 1 juli 2010 kommer du inte längre att kunna köpa biljetter med kontanter ombord på Hallandstrafikens bussar. Detta är ett beslut som Arbetsmiljöverket har fattat. Anledningen är att bussförarna skall få en säkrare arbetsmiljö och att du som resenär skall känna dig tryggare.

Det är snart ett år sedan, närmare bestämt den 11 januari, som den gemensamma Öresundstågtrafiken startade i södra Sverige. Vi kan bara konstatera att det har varit en mycket lyckad satsning. Speciellt på Västkustbanan där resandestatistiken visar på en mycket positiv trend. Premiär är det också för vår nya hemsida. Från den 3 december har vår hemsida ett nytt utseende. Det är vår förhoppning att informationen nu blir ännu mer lättillgänglig. Boris Lennerhov, VD för Gekås i Ullared, är vår gäst i detta nummer och det känns väldigt angenämt för oss. Det var många som slog sig ner i TV-fåtöljen för att se realityserien om Gekås i Kanal 5. Första avsnittet drog drygt en miljon tittare. Tankar om detta och mycket mer berättar Boris om. Julen står för dörren och är förknippad med allehanda förberedelser. Vi på Hallandstrafiken vill passa på att önska er alla en riktigt god helg och förhoppningsvis en angenäm läsning.

ROLF PERSSON VD HALLANDSTRAFIKEN AB

HALLANDSTRAFIKEN • NR 4 • 2009
Premiär för Nu inför vi ett nytt kort som du använder för dina resor på bussen eller tåget. Ett nytt kort som gör det enklare för dig att resa! Ett kort som du kan ladda och spärra online. Vi kallar det Resekortet.

eller ladda ett kort som ger obegränsat resande under 30 dagar på vald sträcka. – Det vi gör är att vi vill förtydliga produkten Resekortet men samtidigt kunna erbjuda de resevillkor som periodkorten tidigare hade. Resekortet blir bärare av önskad period och/eller reskassa säger Yasmine Möllerström, kommunikationschef på Hallandstrafiken.

Foto: bossefoto.se

Som du säkert har sett har Hallandstrafiken installerat nya biljettautomater på stationerna och nya kortläsare på bussarna. Nu är det dags att koppla på det nya Resekortet och nya tjänster på webben. Resekortet är ett så kallat smartcard, vilket betyder att kortet har ett elektroniskt chip som lagrar information om dina resor, exempelvis värde, period, vart och när du reser. – Man kan säga att chipet fungerar som en budbärare mellan fordon, kortautomater och försäljningsombud. Chipet uppdaterar automatiskt systemet med ny information, säger Kjell Gillberg som IT-tekniker på Hallandstrafiken. Resekortet har två funktioner i ett. Du kan använda det som ett periodkort för sträckor som du reser ofta och ladda kortet med önskad period, eller så laddar du kortet med en reskassa, som ersätter dagens Värdekort. 

HALLANDSTRAFIKEN • NR 4 • 2009

Nytt är också att du kan ha bägge funktionerna på ett kort. – Detta är väl den största skillnaden egentligen, att du nu kan ha både en period och reskassa kopplad till ett och samma kort. Du blir inte lika bunden till exempelvis ditt periodkorts förvalda sträcka. Behöver du resa längre än du brukar eller åker på en nöjestrip till Köpenhamn kan du använda samma kort. Förutsatt att du har reskassa på ditt Resekort, säger Kjell. Med Resekortet försvinner de gamla produktnamnen Minikortet, Pendlarkortet och Pluspendlarkortet men respektive korts egenskap försvinner inte. Du kan även fortsättningsvis ladda ett Resekort med en 30-dagars period som berättigar till två resor per dag (gamla Pendlarkortet). Och du kommer att kunna köpa ett resekort som berättigar till 24 resor under en 30 dagars period (gamla Minikortet)

Men hur funkar det då om man har både en period och reskassa på samma kort? Om du har en giltig period och reser inom de zoner du förvalt, prioriteras alltid period före reskassa. Så du behöver inte vara rädd för att systemet tar dubbelt betalt. Och reser du utanför de zoner du förvalt betalar du din biljett med reskassan. Rabattsatserna för resor med reskassa blir de samma som idag det vill säga 30 procent i busstrafiken och 20 procent rabatt i Öresundstågtrafiken. Tänk dig att bara behöva ett enda kort för dina eller hela familjens resor.

Att resa med det nya kortet är inte svårt, faktum är att det enda som skiljer ditt resande idag från gårdagens är att du nu håller kortet framför en kortläsare istället för att stoppa kortet i maskinen. När kortet blir avläst är det viktigt att du håller det stilla under någon sekund så det hinner läsas av. En lampa visar att kortet är registrerat samtidigt som en signal hörs. Lyser lampan grön är Resekortet okej. Lyser en orange lampa gör biljettsystemet dig uppmärksam på att du snart behöver köpa en ny period eller fylla på din reskassa och lyser det en röd lampa är antingen perioden slut eller så är reskassan tom. – Att ha kortet i plånboken och


Resekortet! Foto: bossefoto.se

hålla upp plånboken framför kortläsaren fungerar alldeles utmärkt. I och med att kortet är ett chipkort så finns det heller ingen risk att kortet avmagnetiseras om du har det tillsammans med andra kort, säger Kjell. Så här reser du på bussen Är Resekortet laddat med en period så håller du upp kortet framför kortläsaren när du går ombord på bussen. Reser du med reskassa går du ombord, berättar för föraren vart du ska resa och håller därefter kortet mot kortläsaren. Så här reser du på Öresundståg Är Resekortet laddat med giltig period och du har ett laddningskvitto, är det bara att hoppa på tåget, förutsatt att du reser inom den relation du har laddat Resekortet med. Under nästa år kommer vi att införa korthandläsare på tågen, vilket gör att du då inte behöver ha med dig ett laddningskvitto. Vill du köpa biljett med reskassan gör du det i biljettautomaten eller på Hallandstrafikens kundservicebutik på stationen. Tänk på att det på Falkenberg station endast finns automater. Du kan så klart även köpa hela din resa ombord på bussen, även den

delen av resan som är på räls. När din gamla period går ut eller när du behöver fylla på ditt Värdekort byter föraren eller försäljningsstället ut ditt gamla kort till det nya Resekortet. Under övergångsperioden byter du till Resekortet utan kostnad. I våra kundservicebutiker kan du även flytta över värdet på ditt Värdekort till ett nytt Resekort (max 300 kr). Kortet kommer att säljas på alla försäljningsställen som finns idag och ombord på bussarna. Där kan du också ladda ditt kort med en ny period och/eller reskassa. – Vi hoppas att många ser fördelarna med det nya kortet, dels att kortet kan bära både period och reskassa och att man som medlem på Mina sidor kan ladda och spärra kortet online. Dessutom så har vi under de senaste åren haft problem med de gamla korten som har avmagnetiserats, vilket Resekortet inte kommer att göra, säger Ingrid Törngren, försäljningschef på Hallandstrafiken. Ingrid påpekar också att man inte behöver byta sitt kort på en gång efter införandet av det nya biljettsystemet, eftersom vi under en övergångsperiod kommer att köra med dubbla system. Du kan köpa din resa med reskas-

san på Resekorter på alla stationer i Halland i de automater som är märkta med ”Öresundståg”. Du kan även ladda din reskassa, en ny period eller kolla ditt saldo. Biljettautomaterna hittar du på alla stationer i Sydsverige och du köper din biljett genom att betala med din reskassa eller med ditt bank- eller kreditkort. Automaterna i angränsande länen har samma utseende som i Halland men är inte märkta ”Öresundståg”. Det nya biljettsystemet innebär att du som är medlem på Mina sidor nu kan köpa, ladda och spärra ditt Resekort online. Smidigt? Det tycker vi också. För att ladda ditt kort markerar du vilken periodegenskap eller summa som ska föras på ditt kort, betalar gör du med ditt bank- eller kreditkort och därefter skickas laddningen ut i systemet. Ditt Resekort hämtar laddningen i systemet nästa gång du åker buss. Du kan även göra nyköp av Resekort på Mina sidor. Kortet levereras då tre dagar senare till din folkbokföringsadress. Läs mer om Mina sidor och hur du spärrar ditt Resekort via Mina HALLANDSTRAFIKEN • NR 4 • 2009
Frågor och svar om

Liten ordlista

Resekortet Ingrid Törngren Försäljningschef Hallandstrafiken

Kjell Gillberg Tekniker Hallandstrafiken:

Kan jag köpa kombinationen tåg och bussbiljett på bussen och i biljettautomaten? Ja, det kan du göra på bussen men inte i automaterna. En Öresundstågbiljett gäller i busstrafiken inom stadszonen i start- och slutstation.

Varför byter ut det gamla betalsystemet? Det gamla systemet med magnetkort är utslitet och vi vill ge våra kunder ännu bättre service och nya tjänster.

Kan ni återbetala innestående pengar på Värdekort, om beloppet är för litet för att användas vid resa? Ja, om du samtidigt laddar ditt Resekort med minst 100 kronor för vi över summan som finns kvar på ditt gamla kort. Inga pengar betalas dock ut kontant. Kan Resekortet användas för att köpa biljett i Skåne, Göteborg, Danmark? Resekortet kan användas i de nya automaterna som finns längs hela Öresundstågssträckningen, även i Köpenhamn och på Kastrup. Vad kan jag köpa i biljettautomaterna? Öresundstågbiljetter. Kan jag köpa en biljett, betala med Resekortets reskassa, till mitt barn och sedan skicka barnet på tåget med bara biljetten? Nej, biljett tillsammans med Resekortet gäller vid visering. Är Resekort personligt eller kan jag dela det med flera? Resekortet är opersonligt. Du kan alltså dela ett Resekort med en annan familjemedlem eller vän men kortet gäller endast för en person åt gången. Däremot så kan du lösa ett antal biljetter med din reskassa för ett större sällskap om ni alla färdas mellan samma start och slutdestination. 

HALLANDSTRAFIKEN • NR 4 • 2009

Vilka andra bolag har systemet? Skånetrafiken, Blekingetrafiken och Länstrafiken i Kronoberg och Jönköpings Länstrafik har samma biljettsystem som oss, vilket gör att du med vårt Resekort kan resa obehindrat i nämnda län. Förutsatt att du har pengar på kortet, så klart! Ni hade problem med de förra korten som blev avmagnetiserade. Kommer de nya korten att hålla? De nya korten är så kallade chipkort som kommer att hålla betydligt bättre än de magnetkort vi tidigare hade. Möjligheterna att skada chipet är mycket små. Kan jag ha mitt Resekort tillsammans med mitt bankkort i plånboken? Absolut. Hur länge har jag pengarna kvar på mitt Resekort? Så länge som vi har systemet kvar och Hallandstrafikens verksamhet finns. Varför finns det ett vitt fält på kortets baksida? Där kan du till exempel skriva vilken egenskap du laddat kortet med. Hur fungerar Resekortet vid en övergång till annan linje? Vid byte mellan våra busslinjer håller du ditt Resekort framför kortläsaren och övergången registreras automatiskt. Samma sak gäller vid byte till första busszonen när du reser med Öresundståg.

Resekortet Det kort som ersätter dagens Period- och Värdekort. Resekortet kan laddas med både period och reskassa. Period Om du pendlar laddar du Resekortet med en period. Det finns ett flertal olika varianter att välja på beroende på hur frekvent och var du reser. Reskassa Den summa pengar som laddas på Resekortet som ger 30% rabatt i busstrafiken och 20 % rabatt på Öresundstågen. Ersätter Värdekortet. På bussen Är ditt Resekort laddat med period så håller du kortet stilla framför kortläsaren när du går ombord på bussen. Reser du med reskassa går du ombord, berättar för föraren vart du ska resa och håller därefter kortet stilla mot kortläsaren. En lampa visar att kortet är registrerat samtidigt som en signal hörs. På Öresundståg Viseringen sker precis som idag, du visar upp ditt kort tillsammans med giltigt kvitto. Byte till Resekortet När din gamla period går ut eller när du behöver fylla på ditt Värdekort byter föraren eller försäljningsstället ut ditt gamla kort till det nya Resekortet. Försäljningsställen Resekortet kommer att säljas i alla Hallandstrafikens kundservicebutiker, hos återförsäljare och ombud samt ombord på bussarna. Biljettautomat på stationerna Du kan köpa din tågbiljett med Resekortets reskassa, bank- eller kreditkort i de automater som är märkta med ”Öresundståg”. Du kan även ladda ditt Resekort med reskassa, en ny period eller kolla ditt saldo. Mina sidor på Internet Om du väljer att registrera ditt Resekort på Hallandstrafikens Mina sidor kan du ladda ditt kort med ny period eller reskassa. Du betalar med ditt bankkort, kreditkort eller direktbetalning via din Internetbank.


Köpa, ladda och spärra

Resekortet på Mina sidor Nu blir det enklare att ladda ditt Resekort om du har tillgång till Internet. Som medlem på Hallandstrafikens Mina sidor kan du ladda ditt Resekort med önskad period och reskassa. Och om oturen skulle vara framme kan du dessutom spärra ditt kort och få resterande belopp överfört till ett nytt kort.

Det kan tyckas vara mycket nytt på en gång men med det nya biljettsystemet har vi en helt annan möjlighet än tidigare att låta systemet kommunicera direkt med det nya kortet. Kortet är ett så kallat smartcard, vilket öppnar för nya lösningar såsom att ladda och spärra kortet online. För att kunna ta del av alla dessa fördelar krävs det att du är medlem på Mina sidor. Gå in på www.hallandstrafiken.se och klicka dig vidare till Mina sidor. Klicka på länken ”Bli medlem” och fyll i ditt personnummer. Din postadress hämtas då från Folkbokföringsregistret och du fyller i önskat lösenord och e-postadress. E-postadressen är ditt användarnamn när du loggar in på Mina sidor. Ett aktiveringsmejl skickas till den e-postadress du uppgivit och du aktiverar ditt konto genom att klicka på länken i mejlet. Ett välkomstbrev kommer med posten inom de närmaste dagarna, brevet innehåller även ditt Mina sidor-medlemskort som du visar upp när du tar del av de erbjudanden som tagits fram tillsammans med våra

samarbetspartners. För att du inte ska missa vad som är på gång på Mina sidor får du även ett nyhetsbrev skickat till dig cirka en gång i månaden. Resekortet köper du som vanligt på Hallandstrafikens ordinarie försäljningsställen men som medlem på Mina sidor har du även möjligheten att köpa ditt Resekort via internet. Ditt kort skickas då till din folkbokföringsadress inom tre arbetsdagar. Kortet blir inte automatiskt registrerat när du handlar via Mina sidor. För att du senare ska kunna ladda eller spärra kortet krävs det att du efter kortet levererats går in på Mina sidor och registrerar kortet. Det är numret på baksidan av kortet du registrerar. Köper du ditt resekort i våra kundservicebutiker eller ombord på bussen kan du så klart även registrera kortet på Mina sidor och har samma möjligheter att ladda och spärra ditt kort.

Du som har ditt Resekort registrerat på Mina sidor har möjligheten att ladda ditt kort med antingen en period eller reskassa eller både och. Betalning sker med bank- elHotel Skansen i Båstad erbjuder Hallandstrafikens Mina ler kreditkort Sidor medlemmar upp till 35% rabatt på ett eller via din av sina populära SPA-paket. Erbjudandet Internetbank, gäller till och med den 19 december. så kallad Nu är det jul på Tivoli i Köpenhamn. direktbetalTa med familj och vänner. Som ning. Kortet Mina sidor medlem får du 40 % kan användas rabatt på entré avgift och åkpass. senast sex timmar efter Bli medlem idag! laddningen.

Aktuella erbjudanden på Mina sidor

Om du pendlar med Öresundstågen kan du inledningsvis inte ladda ditt Resekort med en period via Mina sidor. Detta beror på att viseringen ombord på Öresundstågen inledningsvis kommer att ske som idag med kort och giltigt kvitto. Först när Tågvärdarna har utrustats med kortläsare kommer du som pendlar med Öresundståg även att kunna ladda ditt Resekort med en period via Mina sidor. Idag hänvisar vi dig till Hallandstrafikens kundservicebutik, ombuden eller automaterna på stationerna när du ska ladda ditt Resekort. Men du kan så klart registrera ditt Resekort på Mina sidor även om du pendlar med Öresundståg. Om du skulle behöva spärra Resekortet så går det också bra. Om du registrerar ditt kort på Mina sidor kan du spärra Resekortet i fall du skulle förlora det. Men du som är medlem och har valt att registrera ditt kort på Mina sidor kan enkelt spärra ditt kort och få innestående period eller reskassa överflyttat till ett nytt kort som skickas hem till dig senast sju dagar efter spärrtillfället. Hallandstrafiken lanserade Mina sidor redan i september i år men då utan möjligheten att köpa, ladda och spärra online. Däremot har medlemmar kunnat ta del av erbjudanden, tävlingar och fått förhandsinformation om det nya Resekortet. Bli medlem idag för att inte riskera att missa något av våra fina erbjudanden. HALLANDSTRAFIKEN • NR 4 • 2009
INTERVJU

Boris Lennerhov är 53 år och VD för nordens största varuhus, ett varuhus som står för tre procent av försäljningen av jeans i landet. Snittbesökaren reser 20 mil enkel resa för att komma dit, men Boris själv stannade i bilen vid sitt första besök. När Gekås senare hörde av sig och ville att han skull bli VD var han först inte särskilt intresserad. Med tanke på att det ofta var kö för att ens komma in i varuhuset trodde Boris att Gekås säkert inte ville göra några stora förändringar.HALLANDSTRAFIKEN • NR 4 • 2009

Bund Boris har varit VD på Gekås sedan år 2000 och stormtrivs på sitt jobb, men innan han började jobbet hade han inte särskilt höga tankar om nordens största varuhus. Faktum är att när han besökte varuhuset första gången med sin fru, vände han på klacken direkt när han såg kön, gick tillbaka till bilen, läste tidningen och tog en tupplur istället för att gå in. – När jag för första gången fick förfrågan om jobbet som VD så var jag inte intresserad, men de var envisa så jag gick till slut med på att träffa ordföranden och ägarna. Då ändrade jag min uppfattning direkt, de var otroligt ödmjuka och pratade hela tiden om saker som kunde utvecklas och bli bättre med företaget, berättar Boris. Fördomarna kring Gekås är många men få av dem är korrekta. Många är nog de män, för det är av någon outgrundlig anledning oftast män, som delar Boris tidigare fördomar. Under sina tio år som VD har Boris jobbat mycket med att förbättra logistik, marknadsföring, miljö, personalpolitik och service. Boris är en person som aldrig blir nöjd och vill ständigt utvecklas och bli bättre. Han slår mer än gärna hål på fördomarna om nordens största varuhus. – Många tror kanske att vi är en lada i skogen som säljer konkurspartier, köper in varor från välta lastbilar på motorvägen, att det är fullt med galna damer och att man måste kolla så byxbenen är lika långa. Faktum är att vi aldrig köpt upp ett konkurslager under min tid som VD och det kommer en lastbil hit med varor var tionde minut så skulle vi köpt från välta lastbilar hade det fått ligga lastbilar längs hela E4:an, säger Boris och skrattar. Gekås för många blivit ett utflyktsmål som är värt att resa långt för. Vi svenskar älskar att göra fynd och Gekås speglar på något sätt djupet av den svenska folksjälen. Men det viktigaste för Boris är inte att det är billigt utan att varorna som säljs håller en hög kvalitet. Hemligheten


dis med Boris ligger i att köpa in stora partier till bra priser. – Man kan inte sälja bara för att det är billigt. Om vi säljer en skiftnyckel billigt men som sen går sönder första gången man använder den, då är det ju helt plötsligt en väldigt dyr skiftnyckel. Ett påstående som dock är sant är att det ofta kan vara långa köer för att ens komma in i varuhuset. Efter några timmar i kö är det nog många besökare som undrar hur man ska gå tillväga för att få gå före i kön. Finns det egentligen något VIPkort? Faktum är att det faktiskt finns två personer som innehar ett sådant åtråvärt kort. De lyckliga innehavarna är före detta landshövdingen Karin Starrin och musikern Robert Wells. – Grundtanken är självklart att behandla alla lika men Karin Starrin och Robert Wells har gjort otroligt mycket för oss så vi ville belöna dem. Alla som jobbar här får också skriva in sina familjer så de får gå före i kön och om det är studiebesök så får de också gå före. Det är svårt att, som utomstående, få grepp på hur stort Gekås egentligen är. I hela varuhuset finns varor för 30 miljoner men på en helg kan det säljas varor för över 50 miljoner, vilket innebär att hela varuhuset kan tömmas på två dagar. Bara automaterna med läsk och godis drar in åtta miljoner kronor i veckan, vilket blir smått otroliga fyra ton mynt i veckan! – Vi har 1080 anställda och kollektivet måste fungera för att vi ska lyckas. Det ska vara kul att gå till jobbet! Här är det inte ledningen som står med cocktailglas i handen och firar när det går bra utan vi firar alltid tillsammans. 2006 åkte vi till exempel 800 anställda till friidrotts EM i Göteborg. Det var riktigt häftigt och kunderna får samtidigt se att vi bryr

oss om våra anställda.

Boris har många års erfarenhet som VD inom detaljhandeln, men han har gått den långa vägen och är gymnasieekonom i grunden. Under sin tid på Axel Johnsson AB fick Boris dock möjligheten att studera på anrika Harvard Business School i Boston. – Det var tuffa bandage! Jag var den enda från Skandinavien och det var föreläsningar sex dagar i veckan. Första kvällen beställde vi in vin till maten men det fick man lägga ner ganska snabbt. Det gick ju inte att vara yr i kupan där inte, säger Boris med ett skratt. Den globala finanskrisen har slagit hårt mot många, men Gekås är ett av få företag som faktiskt ökat sin omsättning. Den svaga svenska kronan har gjort att fler turister reser till Sverige och samtidigt väljer fler svenskar att stanna hemma från utlandssemestern. Men även om utlandsresan måste ställas in så unnar sig svenskarna fortfarande lite vardagslyx. – Med tanke på finanskrisen så såg vi modest inför detta året, men vi har faktiskt ökat vår omsättning med 330 miljoner hittills i år. Vi har i snitt 1500 fler besökare varje dag och det är många norrmän och danskar som kommer hit på grund av den svenska kronan. Även om en global finanskris inte kan rå på Ullareds stolthet så finns det ett ständigt överhängande hot mot affärerna som kan påverkar tillväxten på lång sikt, nämligen uttråkade män. Visst är det aningen generaliserande att anklaga hela den manliga befolkningen för att hindra tillväxten för ett företag, men det är faktiskt oftast just män som sätter käppar i hjulet för den kvinnliga shoppinglustan. – Männen kan tycka det är ganska

roligt att shoppa men orkar vanligtvis inte längre än en och en halv timme. Jag vet själv hur det är om jag reser iväg på en weekend med frun. Det är jättekul att titta i affärer men efter ett tag tröttnar man och börjar leta efter någonstans att äta eller ta en öl, berättar Boris insiktsfullt. För att råda bot på problematiken byggs det nu en sportsbar i butiksplan där besökarna kan ta en kaffe eller en öl. Planer finns också att ta en bilprovning och en bilverkstad till Ullared så männen ska röjas ur vägen. – Det är klart att det är en generalisering att det bara är män som är hinder för affärerna, och det finns många kvinnor som tröttnar mycket snabbare än sina väninnor på att shoppa och samtidigt många män som tycker det är jättekul. Det viktigaste som VD, är att fatta att alla inte tycker det är roligt och att det är viktigt med de yttre miljöerna. Vi kommer att satsa mycket på kvällsaktiveter framöver. Det hade varit kul att få hit Ladies Night. Målgruppen är ju redan på plats så att säga, konstaterar Boris med ett skratt. Gekås är ett företag som expanderar explosionsartat, men det görs hela tiden med hänsyn till miljön. Många anställda tar bussen till jobbet. Boris själv kör bil som drivs med biogas och Gekås har nyligen investerat i en biogasanläggning. – Det är ett ställningstagande från vår sida. Vi vill förändra världen där vi är och inte någon annanstans. Det vi säger kan vi också verkställa. Som ett led i miljöengagemanget har Gekås har varit med och subventionerat en ny busslinje i Ullared, något som Boris tycker fler företag borde göra. Det är enkelheten som Boris tror är det viktigaste ledordet om kollektivtrafiken ska kunna öka sitt resande. – Vi är lata av naturen och kostnaden och tiden är viktig. Om du frågar vem som helst så är nästan alla miljömedvetna tills det är dags att plocka upp plånboken. Det får inte kosta vad som helst. HALLANDSTRAFIKEN • NR 4 • 2009
ål

k Sill, lax & grön

Julfavoriter på Skepparstugan I vackra Steninge längs kustvägen mellan Halmstad och Falkenberg ligger restaurang Skepparstugan. Restaurangen byggdes 1969 och var till en början mest känd i trakten för sina viskvällar. Nu är det den goda maten som lockar besökare till den lilla stugan vid kusten. Skepparstugan i Steninge har ägts av familjen Jonsson sedan 1994, men varken Hans Jonsson eller hans fru Malin har rötterna på västkusten. Hans är ursprungligen från Västergötland och Malin kommer från Dalsland. – Jag var mycket på västkusten som barn och har faktiskt varit på Skepparstugan som gäst när jag var liten.

Jag har alltid tyckt om västkusten så när Skepparstugan blev tillgänglig så slog vi till, berättar Hans. Hans hade tidigare drivit krogverksamhet i Stockholm och hans fru Malin bedrev hotellverksamhet. De första åren som ägare av Skepparstugan hade de enbart öppet på sommaren och arbetade i Stockholm på vintern. – När grabben skulle börja skolan så fick man ju bestämma sig vart vi skulle bo. Vi bestämde oss för att slå oss ner i Skipås och vi trivs jättebra här och med vår restaurang. Det är trevlig miljö och trevliga gäster. Julbordet som dukas upp varje år är väletablerat och av det traditionella slaget. Eftersom Restaurangen är belägen på västkusten ligger tonvikten inte helt oväntat på sill och lax. Några fräscha sallader har Malin också lyckats smyga in bland de traditionella julrätterna. – Det är många som efterfrågar det traditionella och lax och sill uppskattas

10

HALLANDSTRAFIKEN • NR 4 • 2009

eftersom vi ligger vid havet. Då vi inte har öppet andra tider än när vi har julbord så pyntar Malin riktigt ordentligt. Det blir en riktig ”julstuga” här, säger Hans med ett leende. Alla som äter julbord har sin speciella favoriträtt och något som är speciellt för just Halland är grönkålen; en rätt som många utomstående kan ha svårt att förstå tjusningen med. – Grönkål är faktiskt en riktig favorit! Jag är ingen hallänning men det har jag verkligen tagit till mig. Det var klart lite nervös inför det första julbordet och många sa att ”den där stockholmaren” minsann inte skulle kunna laga grönkål, skrattar Hans. Under sommaren besöker många turister, som bor i området runt Steninge, restaurangen men under vinterhalvåret är det en trogen kundkrets i området kring Steninge som flitigt besöker Skepparstugan. Busshållplatsen ligger bekvämt beläget, nästan precis utanför dörren, och underlättar för besökare från närliggande områden. – Det är jättekul att de som bor i området gynnar restaurangen. Överlag har jag märkt att hallänningar verkligen tycker om att gå ut och äta vid till exempel fars dag och när det drar ihop sig till julbord. Det är inte alls samma tradition när man kommer högre upp i landet. Efter vinterns julbord stänger Skepparstugan portarna mellan januari och mars, så passa på att ta bussen till natursköna Steninge och njut av god mat medan du har chansen.


Ökad tillgänglighet i kollektivtrafiken leder till halvering av riksfärdtjänstresor På två år har antalet resor med riksfärdtjänsten nästan halverats. I september 2007 utfördes drygt 100 resor med riksfärdtjänst. Motsvarande siffra för september i år är 50 resor. Även antalet ansökningar om riksfärdtjänst har minskat och anledningarna är flera. Idag har möjligheten att resa med tåg förbättrats jämfört med tidigare, vilket kan förklara en del av nedgången. Många av tågen har en så kallad låggolvsdel med plana insteg som har gjort av- och påstigning enklare, dessutom är toaletterna ombord på tågen numera handikappanpassade. Detta är två faktorer som är en del av orsakerna till ett minskar resande med riksfärdtjänsten. Överlag har resandet inte minskat bland funktionsnedsatta, snarare tvärtom, det har ökat. Det beror i första hand på att det idag är betydligt enklare för en person med funktionshinder, som avser att göra en resa över länsgränserna, att resa med de allmänna kommunikationsmedlen utan att vända sig till riksfärdtjänsten. Även ett ökat utbud av buss- och tågavgångar har med största sannolikhet även påverkat personer med funktionsnedsättning möjligheter att resa med allmänna kommunikationsmedel utan att vända sig till Hallandstrafiken för ansökning om riksfärdtjänstresa. – Målet är att så många som möjligt ska kunna resa med de allmänna kommunikationerna, oavsett om du är berättigad till riksfärdtjänst eller färdtjänst. Detta har blivit lättare då tillgängligheten idag är avsevärt mycket bättre än tidigare, säger Gert Persson som är administratör för riksfärdtjänst på Hallandstrafiken. – Bussarna har ramper och är alla av så kallad låggolvstyp och många av tågen har instegsramper och en låggolvsdel med handikapplatser. Dessutom så har miljöerna kring

tågstationerna förbättrats och gjort det enklare för den exempelvis synskadade att ta sig fram vilket också märks i statistiken över fördelningen av färdsätten där tåget idag är det vanligaste färdsättet vid riksfärdtjänstresor. – Det en stor skillnad mot hur det var förr då man i värsta fall kunde bli hänvisad till godsfinkan. Gert som själv är rullstolsburen medger att händelsen skedde då han reste i Schweiz. Idag har man som färdtjänstberättigad rätt att kostnadsfritt ha med sig en medföljare ombord på samtliga bussar och tåg mellan Laholm och Göteborg. Man har vid övergång till annan resa möjligheten att vid exempelvis tågstationerna få hjälp av tågpersonalen vid av- och påstigning och byten. Inom kort införs även skyltade mötesplatser vid stationerna, där ledsagningen väntar för vidare transport. Vilket innebär

att en person som exempelvis anländer till en tågstation med biltransport får ledsagning från mötesplasten till perrongen och upp på tåget. – Detta har ju funnits inom flyget i många år och det har fungerat bra så det är egentligen bara för tåget att ta efter, säger Nadja Olsson som är Riksfärdtjänsthandläggare på Hallandstrafiken och beskriver hur tillståndsgivningen går till. – Huruvida en person är berättigad till Riksfärdtjänst bestäms utifrån personens funktionsnedsättning. Den som inte klarar att resa på egen hand, trots assistans från reseföretaget, beviljas riksfärdtjänst. I första hand blir man beviljad tåg, buss och flyg med ledsagare. Resan kan även utföras med bil och det är alltid funktionsnedsättningens svårighetsgrad som styr resesättet. HALLANDSTRAFIKEN • NR 4 • 2009

11


Nya tidtabeller på Öresundstågen från 13 december Från den 13 december gäller nya tider för Öresundstågen. Du hittar de nya tidtabellerna på www.oresundstag.se samt på våra försäljningsställen runt om i Halland. Här följer de förändringar som sker i samband med tidtabellsskiftet.

Från den 4 januari kommer det tåg som avgår från Köpenhamn kl. 09.23 att gå hela vägen till Göteborg.

Måndag-Fredag Ny avgång kl. 06.12 från Göteborg med ankomst till Halmstad kl. 07.25.

Måndag-Lördag Ny avgång från Köpenhamn kl. 22.23 med ankomst till Halmstad kl. 00.56.

Ny avgång kl. 21.42 från Göteborg med ankomst till Halmstad kl. 22.55.

På grund av justeringarna i tågens tidtabeller justeras även vissa busslinjer. Linje 10 i Falkenberg utökas eftersom fler tåg kommer att stanna i Falken-

Ny avgång kl. 05.04 från Halmstad söderut med ankomst till Malmö kl. 06.52, Kastrup kl. 07.23 och Köpenhamn kl. 07.37.

Måndag-Söndag Det tåg som idag kommer från Köpenhamn till Halmstad kl. 22.56 kommer att fortsätta mot Göteborg. Turen avgår från Halmstad kl. 23.02 och ankommer till Göteborg kl. 00.17.

berg. Vissa tidsjusteringar görs också i tidtabellen för att passa till tågen. I Halmstad får linje 64 en ny tur från Centralstationen kl. 07.32, turen går till Österskans, Stora torg och Norra station. Linje 350 med ankomst till Norra station kl. 07.30 får ändrade körvägar. Efter Österskans Picasso kl. 07.24 går bussen till Centralstationen. Resande till Norra station får antingen gå till Norra station från hållplats Hvitfeldtsgatan, byta buss vid Stora torg till buss mot Sjukhuset eller sitta kvar och åka med via Centralstationen. Linjen ankommer till Norra station cirka kl. 07.40.

Avgången kl. 08.42 från Göteborg kommer från 13 december att gå hela vägen till Köpenhamn.

Tävla om Wallander-filmer Detta är en kunskapstävling om tidningen Hallandstrafiken. För att klara samtliga frågor bör du läsa igenom tidningen noga för att finna de rätta svaren.

_____________________________ NAMN

1. När lanseras Resekortet? 1. 10 december X. 13 december 2. 31 december

4. När tillträdde Boris Lennerhov som Gekås VD? 1. 1999 X. 2000 2. 2003

______________________________

2. Vad heter Resekortsfunktionen som ersätter dagens Värdekort? 1. Reskassa X. Plånbok 2. Valuta

5. Från vilket datum gäller de nya tidtabellerna på Öresundståg? 1. 1 december X. 13 december 2. 1 januari

______________________________

3. I vilken ort ligger Skepparstugan? 1. Snöstorp X. Steninge 2. Slöinge Markera dina svar och skicka talongen senast den 31 december till Hallandstrafiken AB, Box 269, 311 23 Falkenberg eller mejla rätt svar till tavling@hlt.se. Märk kuvertet eller mejlet med ”Tävla med Hallandstrafiken”. Fem av de rätta svaren deltar i en utlottning av fem Wallanderfilmer. Vinnarna meddelas per post.

ADRESS

______________________________ POSTNUMMER OCH ORT

TELEFON

Hallandstrafiken 2009 4  

Hallandstrafikens kundtidning

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you