Half Mag Issue 06

Page 1

HALF MAGAZINE | 2021 | Vol. 1 Issue 06|

HA HA

F F R R E E E E

LF LF M MA AG GA AZ Z II N NE E

T T O O

B B E E

Y Y O O U U R R S S E E L L F F


NIKOLETA

LOZANOVA

06


HA

ISSUE 06

LF M A G A Z I N E

GEORGI GEORGIEV EVGENI KIRILOV TODOR SIVOV KATERINA NGUEN ELIZA POPOV CVETOMIR GORANOV AVGOSTINA MARKOVA - TUTI IVAN BULKIN

SPECIAL THANKS TO NIKOLETA LOZANOVA KOSTADIN KRUSTEV - KOKO DSQUARED2 SOFIA OPTICLASA

ADDRESSES HALFMAGAZINE.COM (HALF MAGAZINE PUBLISHING OFFICE CAN BE FOUND AT: 6 DR. GEORGI VULKOVICH STR. SOFIA, BULGARIA CONTACT@HALFMAGAZINE.COM

FOR EXCLUSIVE ONLINE CONTENT VISIT HALFMAGAZINE.COM / @H.A.L.F.MAG ON IG


“Свободата да бъдеш себе си” е темата на юнското ни издание. Със сигурнос всеки от нас е усещал желанието да бъде себе си, без да се налага да се преструва пред другите, да слага маски или да се срамува. Точно това ни мотивира да създадем един по-различен и по-свободен брой, който да преобърне стереотипите. Поканихме първата ни и единствена жена на корица, а именно Николета Лозанова, която разголи тялото и душата си пред нас и отговори на въпроси, които не й бяха задавани досега. Този брой е начинът ни да се борим със стигмите. Това е опитът ни да бъдем по-освободени, да бъдем себе си!
Как би реагирала, ако някой твой близък или приятел се разкрие като хомосексуален? Напълно нормално. Не виждам нищо смущаващо в това. Лично за мен всеки има свободата да решава с кой си ляга. Имам много гей приятели и с тях винаги ми е забавно. Друг е въпросът, че се е случвало доста наперени мъжкари да се оказват хомосексуални. Случвало се е и да се правят на такива, за да бъдат „по-близо“ до мен. Преди няколко години ти направи специална фотосесия, с която искаше да отбележиш София Прайд заедно с цялото ЛГБТИ+ общество. Била ли си някога на прайд? Не съм била, но скоро ще поправя това. Любопитно ми е, защото съм гледала много видеа в социалните мрежи и искам да го преживея. Като жена, която често среща предразсъдъци за самата себе си, няма как да не те попитаме и за предразсъдъците на хората към ЛГБТИ+ обществото. Срещала ли си в своето ежедневие хомофоби и какво е твоето отношение към тях? Срещала съм, но бързо съм ги поставяла на мястото си, защото имам гей приятели, които са по-големи мъже от мъжете.Всички помним скандалния клип с Андреа, в който ти се целуна с нея. Клипът стана много популярен именно заради това. Изненада ли те силната реакция от страна на хората към точно тази целувка? Първо да кажа, че целувката не е една, а бяха десетки, докато се получи най-ефектната. Винаги ще помня, колко бяхме притеснени с Андреа. Нито аз, нито тя обаче бяхме готови за тази реакция. Въпреки, че целувката беше търсен скандал, не подозирахме за размерите му. Тогава бях притеснена, но днес съм горда!

Как реагираха твоите приятели и семейството ти на тази целувка във времена, в които тази тема беше табу? Реагираха със смесени чувства, както се и очакваше. Отнесох доста критики от роднините, но днес си давам сметка, че си е заслужавало. Мислиш ли, че има разлика в отношението към двама мъже и към две жени. Ако да, защо обществото ги приема различно според теб? Има в България! В чужбина не е така, там хората са толерантни, да не кажа че отдавна са приели различните. Спомням си, че бяхме снимали един социален експеримент в Папараци. Двама актьори вървяха хванати за ръце по Витошка, реакциите на хората бяхте доста показателни….Участвала ли си в кампания с ЛГБТИ+ насоченост? Не, тази година за първи път ще участвам и се вълнувам. Сигурна съм обаче, че ще отнеса много „поздрави“ от хейтърите в Интернет. Както знаете обаче, аз не давам пет пари за чуждото мнение. Освен красива жена си и много грижовна майка, опитваш ли се да възпитаваш Никол в любов към всички хора, независимо от пол, раса или сексуална ориентация? Никол и децата на нейната възраст са от ново поколение, те от малки свикват да живеят с „различните“ от тях. В нас има и много подобни играчки и книжки. Не одобрявам обаче стигането до крайности, като това Дисни да цензурира любими детски приказки. Не искам да задълбавам в темата. Като майка няма как да не те попитаме, какво мислиш за това еднополови двойки да имат деца? За едно дете е важно да расте в любов, а любовта има различни форми и измерения. Когато те поканихме да бъдеш първата и единствена жена на корица на HALF Magazine и ти разказахме за темата на броя, какви бяха първите ти мисли? Няма да скрия, че се поласках. Повечето хора не ме познават и ме мислят за някаква лигава фръцла, а аз съм готина. Хареса ми идеята и ето тя вече е превърната в реалност.Много световни звезди подкрепят или вече дори се разкриха като част от ЛГБТИ+ обществото, ти би ли се обвързала с тази тема по-дългосрочно? Аз съм перфекционист, когато правя нещо го правя до край! Темата на броя ни е "Свободни да бъдем себе си". Какво е твоето послание към всички онези, които не се страхуват да бъдат себе си ? А към тези, които се страхуват? Днес май най-страшно е да бъдеш себе си… Както казва един приятел Превърнали сме се в актьори с главна роля в чужда пиеса. Всеки да го разбира, както си иска! Какво за теб означава човек да е свободен да бъде себе си? Означава да има силата да си носи последствията от изборите, които прави. Мислиш ли, че живеем в страна, в която човек е свободен да бъде себе си? В България не се чувствам свободна за нищо. Затова обичам да живея и пътувам навън. Какво мислиш за брака между еднополови двойки? Мисля, че много ще се обидя, ако мои приятели сключат брак и аз не съм кума!
Срещал ли си предразсъдъци в ежедневието си? Всеки от нас се сблъсква с определен тип предрасъдъци в ежедневието си, аз не съм изключение. Ти самият имаш ли предразсъдъци към някоя част от обществото? Аз съм изключително широко скроена личност, мога да заявя, че нямам подобни предрасъдъци. Когато разбра за темата на броя какви бяха първите ти мисли? Притесни ли се от реакциите? За броя и идеята на списанието разбрах преди около два месеца. Концепцията ми се стори изключително интересна и нашумяла. Не бих казал, че има нещо, от което да се притеснявам! Свободен ли се чувстваш в България да бъдеш себе си? Разбира се, всички знаят, че аз винаги съм себе си, пред всякаква аудитория. Апелирам всеки да го прави, без притеснения! Към теб имат интерес и мъже и жени , как приемаш този интерес и как “тушираш” свалячите ? Да, така е. Интерес определено има и от двата пола. Всеки е свободен да го прояви, дори да има шанс да не получи желания отговор.
Преди месец ти изгря на корицата ни, какво е чувството сега да я делиш с още двама човека, една от които е Николета Лозанова? Щастлив съм от шанса да се появя повторно в списанието. Чувствам се привилегирован, да участвам редом с подобни доказани имена! Какво мислиш за брака между еднополово двойки? Всеки е свободен сам да избере пътят към щастието си и да има свой собствен начин на мислене и интереси. Живеем в 21ви век, хората трябва да са по-широкоскроени и толерантни един към друг. Какво мислиш за това еднополови двойки да имат деца? Подобни двойки не разполагат с много други опции. Така, че според мен това е нещо нормално и належащо в даден етап на всяка връзка, каквато и да е тя. Свободата за теб е ... ? Свободата е да си способен да бъдеш себе си във всяка една ситуация.. Да си щастлив от начина си на живот и да живееш на пълни обороти.

Срещал ли си предрасъдъци в ежедневието си ? Да предрасъдъци има ,но аз се смятам за късметлия , че съм заобиколен от хора без такива и се опитвам да прекарвам по голямата част от времето си с тях. Ти самият имаш ли предрасъдаци към някоя част от обществото ? Не абосолютно не ,приемам хора от всеки пол ,раса ,цвят или ориентация. За мен те нямат значение ,важното е човек да бъде добър към себе си и околните. Как се роди концепцията за броя ,каква ти беше мотивацията и мислите ? Идеята е много стара ,тя е да се разчупи предрасъдакът на нашето общество към ЛГБТИ+обществото.Целта на броя е да покаже равенство между пола,расата и ориентацията на всеки един човек . Притеснява ли те реакцията на хората към броя ? Не ,не ме притеснява, напротив точно обратното ,убеден съм ,че ще има негативна и позитивна реакция към броя и всяка от тях е добре дошла .В конфликта се ражда истината . Как реши да поканиш Николета Лозанова за корица на мъжко списание ,противно на очакванията ? Николета беше първият ми и единствен избор ,тя е освободена от предрасъдъци,и е модна икона която е способна да пресъздаде всякакъв образ с лекота и огромно желание ,това съм го видял и изпитъл от нашите многократни колаборации .
Свободен ли се чувставаш в България да бъдеш себе си ? Както в България така и в останалата част на света винаги съм се чуствал свободен да бъда себе си . Към теб имат интерес и мъже и жени ,как приемаш този интерес и как “тушираш “свалячите ? Поласкан съм от вниманието и от двата пола ,а със така наречените “свалячи”се старя да бъда много деликатен и дипломатичен когато отклонявам тяхното внимание . Какво мислиш за брака между еднополови двойки ? Аз съм абсолютно за брака между еднополови двойки ,надявам се за в бъдеще България да бъде една от Европейските дъжави които позволяват този съюз. Какво мислиш за това ,еднополови двойки да имат деца ? Според мен, когато има любов и грижа за едно дете няма значение дали тя идва от съюза между двама мъже или две жени или от мъж и жена. Свободата за теб е ? Свят без граници ,стереотипи ,расизъм и със свобода на словото .

HALF MAGAZINE | 2021 | Vol. 1 Issue 06|

HA HA

F F R R E E E E

LF LF M MA AG GA AZ Z II N NE E

T T O O

B B E E

Y Y O O U U R R S S E E L L F F
BELISSIMO CLINIC: МЪЖЕТЕ ВСЕ ПО-ЧЕСТО ПРИБЯГВАТ

ДО

ЕСТЕТИЧНИ

ПРОЦЕДУРИ

1. Няма как да не те попитаме, мъжете в България правят ли си процедури? Разбира се, в днешно време мъжете все по-често прибягват до естетични процедури. С течение на годините всички започваме да забелязваме промени в състоянието на кожата и тялото си. Нашите специалисти ясно открояват разликите в пола, анатомията и типа кожа и успяват да предложат индивидуален подход към всеки пациент. Това е изключително важно, за да може да бъде успешна една интервенция. Има много причини, поради които мъжете се подлагат на естетични процедури. До голяма степен водещ фактор е желанието да изглеждат младолики и конкурентно способни в работната си среда и сред обществото. Мъжете все по-често осъзнават важността на поддържания външен вид. Постоянното споделяне на снимки в социалните мрежи също докарва напрежение на мъжете от гледна точка на това да изглеждат максимално добре.

Duke | 102

Words Sven Bannuscher Photography Svenler Styling Madi Ross


2. Коя е най-популярната процедура сред мъжете?

3. Сблъсквал ли си се с предрасъдъци за това, че мъжете си правят процедури?

Мъжете имат интерес към много от нашите процедури, но най-популярната е поставянето на

Съществуват много мнения относно естетичните

ботокс, още познат като “Brotox”. Това е интервенция, процедури и мъжете. Повечето хора не са негативно която успокоява мускулите и свежда появата на

настроени, дори приемат много добре тази идея.

бръчки до минимум. Те предпочитат не толкова

Често мъжете биват подтикнати не само от

сложни процедури, след които възстановителния

собствената си настройка за промяна, но и от

период е максимално кратък, защото се подлагат на половинката си да извършат дадена интервенция. по-тежко физическо натоварване, спортуват и не

Това не е нещо, което да се наложи, ако желанието

могат да си позволят сравнително дълго време за

липсва. А то се проявява все по-често и явно.

регенерация. Широко разпространено сред мъжете е Предрасъдаците спрямо интервенции постепенно прилагането на хиалуронова киселина, скинбустери- изчезват и се изгражда на тяхно място чувство за за подмладяване, ревитализация и хидратация на кожата, също така и скулптуриране на лицето- като се оформят мъжките черти и се правят по-изразени.

Words Sven Bannuscher

Photography Svenler

Styling Madi Ross

естетика и желание за хубав външен вид.


4. Има ли разлика при поставянето на ботокс при жените и при мъжете? Разликата при поставянето на ботокс при мъже и при жени е минимална. И двата пола имат една цел - да “обърнат часовника” и да се подмладят. Повечето мъже, за разлика от жените предпочитат намесата да не си личи и поради тази причина се използва значително по-малко количество. Добрият лекар успява да третира по такъв начин, че резултата да изглежда естествено и лицето да не е замръзнало, освен ако това не е търсен ефект.

Words Sven Bannuscher

Photography Svenler

Styling Madi Ross

Разлика се проявява в местата, на които се инжектира ботокса. При мъжете най-обработваните с ботокс места са в ъгълчетата на очите, гневна бръчка, челото и бръчиците около устните, като ботокса се разгражда значително по-бързо, отколкото при жените, поради по-засилена физическа активност и натовареност, затова при тях интервенциите се повтарят през пократък период от време.


5. Този месец броят ни е подчинен на темата за свободата и по-точно свободата да бъдем себе си. Смяташ ли, че мъжете в България са наистина свободни да бъдат себе си, дори това да включва процедури за разкрасяване? Смятам, че мъжете в България са изградили добра основа за себеизразяване. Не Words Sven Bannuscher съществуват изградени стереотипи относно мъжката естетика и никой у нас не следва Photography Svenler

определен стандарт. Красотата за всеки е различнаStyling и се Madi стреми Rossкъм своето красиво. Мъжете в днешно време спокойно могат да избират процедури, на които да се подлагат в стремежа си да се грижат за външния си вид.

Duke | 102


DSQUARED2 ПРЕДСТАВЯТ КОЛЕКЦИЯ

Канадските близнаци Дийн и Дан Катън откриха Седмицата на модата в Милано с тяхната марка Dsquared2. Те празнуват своята 25та годишнина от дебюта си в модния бранш със завръщане към естественатa кожа и деним. Едни от най-известните фенове на бранда са Бионсе и Роналдо. Американската група Систър Следж изпълниха диско хита си от 1979 г. „We Are Family“ като ретроспективна картина за работата на братята Катън.

НОВА


Тяхното шоу акцентира върху усещането за канадска гора, а моделите бяха облечени като каубои с бархетни ризи на шотландско каре и якета, съчетани с дънки или кожени панталони. Манекенките представиха мини шорти и ултра къси рокли, обувки тип „балеринки“ и чорапи, стигащи до коляното. Брандът показа и огромни плетени дрехи, съчетани с кожа.ИВАН КЪМ

ДОНЕВ

:

ЛЮБОВТА

МОДАТА

ПОГЛЕД

,

НО

ГОЛЯМАТА

.

НЕ Е

Е

НАЙ

ОТ

-

МИ

ПРЪВ

Иван Донев е от онези дизайнери, които сякаш са абонирани за международни модни награди – има колекция от 15 статуетки от Италия, където живее, от САЩ, Китай, Египет, Турция... и само една от България. Не че у нас модните отличия са особено много, но и българските дизайнери, които успяват да впечатлят по света, тук почти никой не ги знае. Първоначално учи италиански в Университета за чужденци в Перуджа, след което го приемат в Международната академия за висша мода „Коефия“ в Рим. Веднага след дипломирането си той дебютира в седмицата на модата в Рим – Alta Roma Alta Moda, а месец след това започва да получава предложения за нови участия – дефилета в Милано, Истанбул, Пекин, Дубай, Катар, Чикаго, Луксор, Кочи и др. Той рядко дава интервюта, но днес се съгласи да отговори на няколко въпроса:


От къде идва любовта ти към модата?

Коя е перфектната форма според теб за една жена ?

Със сигурност не е била любов от пръв поглед, защото товане беше моята детска

За мен няма перфектна форма , има

мечта, но бях свикнал да наблюдавам

перфектна жена за правилната дреха.

работата на майка ми. Когато тя правеше

Живееш и работиш в Рим, навсякъде с

кройка и шиеше бях винаги около нея и

гордост казваш, че си българин. Защо?

гледах с интерес, с времето започнах тайно

Когато през 2018 спечели Златаната Игла за

да сядам на машината и докато я няма у нас

най – добър дизайнер на България, твоята

и да се опитвам да шия, но истинската

реч докосна много хора, ще ни я припомниш

любов дойде чак, когато пристигнах в

ли?

Италия където всъщност не заминах за да стана дизайнер, а за да уча сценография, но

Нямам повод да се срамувам, не позволявам

живота ме поведе в една различна посока в

и на никого да ругае България. Израстнах в

която се срещнах очи в очи с модата и

семейство, което ме научи да обичам

тогава беше истинска любов, такава от която

фолклора, това всъшност съм завършил в

ти се подкосяват краката, за това и до ден

България.

днешен твърдя, че това е моята най- голяма любов.

„Ако Америка дава Оскар, Италия дава Златен лъв, то в

Живееш в меката на модата има ли

България имаме Златната игла,

дизайнер,който ти е повлиал за това да се

която днес държа в ръцете си.

занимаваш с мода,и такъв на който се възхищаваш ?

Тази награда, както и всички отличия от последните пет години, получавам след

Разбира се докато си студент винаги има

много работа, лишения и компромиси, които

някой на когото се възхищаваш и издигаш

ме направиха силен и отговорен човек.

като идол, за мен това бяха Кристиян Диор, Валентино и Джон Галиано.


Тази награда, както и всички отличия от

Холивуд, Гала вечерята на Оскари

последните пет години, получавам след

,благотворителната вечер на сър Елтън

много работа, лишения и компромиси, които

Джон в Лос Анджелис, на наградите BAFTA,

ме направиха силен и отговорен човек.

филмовия фестивал NAPA Valley Film

Креативността, любовта ми към модата и

Independent Spirit Awards Hollywood.

към красивото дължа на родителите ми.

Актрисите Брияна Евиган, Кристина Очоа

Благодаря ви, мамо и татко, че ме оставихте

„Blood Drive“, София Милош от

свободен да избера бъдещето си! Преди 12

„Местопрестъплението: Маями“, певицата

години заминах за Италия като поредният

Дая (носител на Грами), Певицата Mýa

емигрант, който й се натрапваше. Години

(Мръсни танци: Хавански нощи), Падма

бяха нужни, за да се докажа и да спечеля

Лкшими (носител на Еми), Лейди Виктория

респекта на хората и високите оценки на

Фредерика Изабела Хърви, актрисата

публиката. Плачех, когато не можех да се

Британи Ашуорт, Кристина Серафини,

защитя защото не познавах езика... Днес

Виктория Скисано, Лоредана Лечисо,

имам самочувствието, че съм един от най-

Мартина Стетярова и много други.

известните млади дизайнери в Европа. Бчх обявен за осиновеното дете на италианската

Има ли звезда с която си мечтаеш да

Виска Мода. Моите колекции дефилирт в

работиш, но все още не си успял?

приказни места по света, египетски храмове, дворци, катедрали, музеи и галерии.

Жената до която съм бил близо, но за

Връщам се от Чикаго и Ню Йорк, бях в

съжаление не съм обличал е Джълия

Индия, Китай, Дубай, Катар, Япония на път

Робъртс. Бях на стаж в гардероба по време

съм към за Казабланка и Египет...цял един

на снимките на филма „Яж , моли се и

свят, който отдавна е забелязъл моя талант.

обичай“ в Рим. В онези дни всичко което можех да и кажа с тогава бедният ми

С кои популярни личности си работил ?

английски език беше „обичам те“, а днес

Моделите ми се обличат от личности от

бих и казал „искам да те обличам “. Жената,

целия свят за едни от най – престижните

която бих желал да облека в България е

червени килими и събития като фестивала

Лили Иванова, фигура пред която бих

на киното във Венеция, Ноща на звездите в

онемял от възхищение.


Познаваш се с много величия от модните среди по света, има ли някоя която ти е направила найголямо впечатление? Бил съм близо до едни от най- забележителните личности, срещнах хора за които дори света не знае, но са допринесли за неговия напредък. Имах удоволствието да бъда близо до Санто Версаче, Пако Рабан, Пиер Карден, Гаттинони, Фаусто Сарли, Валентино, до София Лорен, която живее в хотела в който за първи път се продаваха моите модели в Рим и я виждах всеки ден да преминава мраморния салон и с прекрасната си усмивка поздравяваше всеки.Срещам се със звезди от червените килими до кралски особи и модерни благородници от различни държави, една от тях дори е била дори мой пи ар в Милано, Мишел М. Клинг Принцеса на Хановер. Може би найзабележителните личности, от които научих много за модата и живота са професор Джовани ди Паскуале - един от основателите на първото Made in Italy и директор на КОЕФИЯ и Бянка Мария Пичинино – първата жена журналист в историята на Италия показала на света първите дефилета в Бялата зала на двореца Питти във Флоренция. Това което обаче смятам за правилно да кажа е, че от всеки човек трябва да черпим най- доброто, без да се разграничаваме по социален статус, както се казва „човек се учи докато живее“.


Модата за теб е ? Модата е чувство, живот, за модата се правят жертви,...живееш и губиш любови, много безсънни нощи, срещаш приятели и врагове. Модата е огледалото на обществото, тя е един език, който никой не говори, малко хора разбират, други я изучават, трети я отхвърлят, но всички жискат да я обличат или за миг да се докоснат до нея и дори не подозират,

че това се случва докато създават този безкраен мост на диалог между различните култури, близки и далечни от които ние дизайерите сме вдъхновени.


CORKTREND: FOR A BETTER WORLD

Коркът е материал, произведен от кората на корковия дъб (Quercus suber) и съставен основно от суберин. Еластичността и почти пълната водонепропускливост на корка го правят особено подходящ за производство на тапи, главно за бутилки с вино. За тази цел се използва около 60% от производството на корк. Друго основно приложение на корка са плоскости, използвани в строителството. Около 50% от корка се произвежда в Португалия, останалото производство е в Италия и Испания. Words Sven Bannuscher Photography Svenler Styling Madi Ross

Duke | 102


Корковия дъб расте главно в средиземноморието и някои части на Северна Африка и се намира основно в следните 7 страни: Португалия, Алжир, Испания, Мароко, Франция, Италия и Тунис. Животът на корковото дърво е приблизително 250 години. За да му се свали първата така наречена „върджин“ кора всяко дърво трябва да е достигнало възраст от минимум 25 Words Sven Bannuscher Photography Svenler Styling Madi Ross

години. Първият добит слой е твърд и с неправилна структура. На мястото на отделената кора започва да се образува нова. Първият слой, снет 9 години след първоначалния добив се нарича „вторичен“ корк и се характеризира с по-равномерна структура. Качественият корк се добива при следващото сваляне на

Корковият дъб произвежда няколкостотин килограма корк при всеки добив, като запазва своите производствени качества около 150 години.

кората.


Целият процес от свалянето на кората до производството на всеки един продукт е един от най-екологичните в целия свят. Кората се сваля ръчно като дървото не се наранява и продължава да пречиства въздуха.Корковите гори съхраняват огромни количества въглероден диоксид годишно и са наричани белите дробове на Европа от някои.

Words Sven Bannuscher Photography Svenler Styling Madi Ross

Най-високото качество корк се използва за тапи. Отпадъчния материал се смелва на гранули и от тях могат да се произведат различни продукти за дома и бита, като се компресират в калъпи. Това е много успешна практика с потенциал да замести голям брой вредни пластмасови продукти с натурални и екологично чисти.


Последния хит в обработването на корк е така наречената коркова кожа, или корков плат. Това е революционен материал, който успешно замества животинска кожа и е перфектния избор за хора предпочитащи веган кожа и продукти, които не са тествани върху животни. Корковата кожа се произвежда от тънки обелки корк, които се пресоват върху памук. Готовия материал изглежда като и има същите, ако не и по-добри, качества от традиционните животински кожи.

Компанията се занимава с разработването на продукти и материали за: - Хотелиерството и ресторантиорството - Мода - мъжка и женска включително и обувки - Аксесоари - джапанки , портмонета , колани , чанти , часовници , очила , бижута . - Строителството - изолации и подови настилки , мебели - Стоки за дома - купи , подложки , дъски и т.н . - Йога аксесоари и аксесоари за спорт . - Компанията също така работи и с индивидуални компаний,както и с големи такива.

Words Sven Bannuscher Photography Svenler Styling Madi Ross

Тези качества го правят напълно подходящ за мокри помещения и хора страдащи от алергии. Коркът също не поема прах и микровлакна. КоркТренд предлага напълно биоразградими джапанки, които са направени от три различни слоя корк - кожа, гъвкав ортопедичен слой и подметка направена от корк гранули и рециклирана натурална гума. С този продукт компанията се присъединява в борбата срещу замърсяването на океаните и плажовете.


НОВАТА

ПРОЛЕТНА

КОЛЕКЦИЯ

НА

ИНОВАЦИЯТА МОДАТА

И

БЕЛЯЗАНА

H&M

В

Е

СФЕРАТА

НА

УСТОЙЧИВОСТ ОТ

90-ТЕ

,

НЗа пролетта на 2021 г. H&M предприеха още една смела стъпка по пътя устойчивост, а именно употребата на нови иновативни материали като рециклиран памук и биовлакна на Agraloop ™ Biofibre ™.

Words Sven Bannuscher Photography Svenler Styling Madi Ross

Duke | 102


Впечатляващият микс от спортни и минималистични елементи от 90-те години включва връхни дрехи с качулка без ръкави, вталени рокли с връзващи презрамки и деликатни детайли отстрани и деним жилетка без ръкави с джобове. Колекцията H&M Spring 2021 стартира на 25 март и ще бъде достъпна в магазините по целия свят и онлайн на hm.com.

Words Sven Bannuscher Photography Svenler Styling Madi Ross

Колекцията черпи вдъхнове. ние от минималистичната небрежн ост през 90-те години и играе с обема на н. овото време. Ключови парчета в колекци. ята са лесни за носене рокли, танкове без р ъкави, еднобортни блейзери, къси панталони с еластични ленти, панталон от деним и тренчк. от


Интересно: След дебюта си в H&M Conscious Exclusive AW20, Agraloop ™ Biofibre ™ вече се използва и за основните колекции, още един иновативен пример за това как Conscious Exclusive е доказан инкубатор за нови технологии и материали. Превръщайки отпадъците от хранителни култури - в случая отпадъците от маслодайни конопи - в естествени влакна, Agraloop ™ Biofibre Words Sven Bannuscher Photography Svenler Styling Madi Ross

™ може а бъде решението на голяма част от екологичните проблеми свързани с бързата мода. Амбициозната цел на H&M е да използва само 100% рециклирани или други материали с устойчив произход до 2030 г.


КАК ОТ

МОДАТА

СЕ

НЕУТРАЛНАТА

ПОЛОВЕТЕ

ВЪЗПОЛЗВА ЗА

ТЕНДЕНЦИЯ

Януарската част от последната колекция на Бионсе - Ivy Park включва фина промяна: тя е позиционирана като неутрална по пол. Независимо дали искате да го наречете „неутралност на пола“, „андрогиния“ или „унисекс“, изразът на пола се преработва от по-младите потребители. Те изоставят понятието бинарни дефиниции на „мъж“ и „жена“. Разбира се, размиването на половите линии не е нещо ново в модата. Иконите включват смокинг на Ив Сен Лоран от 1966 г. Le Smoking за жени и пола на Жан Пол

Words Sven Bannuscher

Готие от 1985 г. за мъже. Новото е

Photography Svenler

по-широкият, ориентиран към

Styling Madi Ross

потребителите културен разговор за пола и сексуалността.


Цифровите платформи позволиха

Wunderman Thompson Intelligence’s

на маргинализираните хора да

Generation Z Asia установява, че

формират онлайн общност, като

осем от 10 респонденти казват, че

разширяват разбирането за

полът не определя човека толкова,

различни гледни точки. Джендърът

колкото преди.

сега действа в движеща се скала потребителите могат да използват

Кой го носеше най-добре?

скалата като израз на всеки ден. Поглед върху настоящите модели за Данните показват, че това е трайна

подражание на Gen Z подчертава

промяна в стойностите, а не

широката гама от несъответстващи

преминаваща мода. Според

на пола личности. Хари Стайлс се

изследване на GLAAD, организация,

откроява с 26-милионната си

която защитава правата на LGBTQ,

публика в Instagram, фанатична за

12% от американските хилядолетия

пастелните си нокти, перлена

се идентифицират като

огърлица, костюми от брокатен плат

транссексуални или

и ризи на котенца.

несъответстващи на пола. Това е двойно повече от предходното

В интервю през декември пред

поколение. Докладът също така

„Гардиън“ по темата за неговия

установява, че 27% от милениалите

стил той заяви: „[Не го правя],

познават някой, който е

защото това ме кара да изглеждам

транссексуален, в сравнение с едва

гей, или да изглеждам прави, или

9% от американците на възраст

Words Sven Bannuscher

над 45 години.

защото мисля, Styling Madi Ross че изглежда готино.

да изглеждам бисексуален, но Photography Svenler

И повече от това, не знам, просто В проучване сред 4500

мисля, че сексуалността е нещо,

потребители от Gen Z, докладът на

което е забавно. "


Може би темата Met Gala за 2019 г.,

Chalamet често се вижда в течни

„Camp: Notes on Fashion“,

шивашки и женствени блузи на

организирана от Styles в прозрачна

червения килим. Но стилът му не се

блуза и обица от перли, изстреля

ограничава до подривно или

Timothee Chalamet на световната

лагерно смесване на пола. Той също

модна сцена. Той спечели първото

се облича андрогинно, включително

място за мъже в доклада на Lyst’s

синьо-синьото виждане на Haider

Most Influential in Fashion 2019, който отчита обема на търсене, социалните медии, продажбите и класирането на дизайнерите.

Ackermann с цветен блок, което

Words Sven Bannuscher Photography Svenler

носеше за премиерата в Сидни на

Styling Madi Ross

The King, най-новия му филм.


На церемонията по връчването на наградите "Оскар" миналата година актьорът Били Портър се появи на червения килим в смокинг рокля, проектирана от Кристиан Сириано, което може би го тласна към статут на модна икона. „Целта ми е да бъда разходка на политическо изкуство всеки път, когато се появя. Да оспори очакванията. Какво е мъжественост? Какво означава това? Жените се появяват всеки ден с панталони, но в момента, в който мъжът облече рокля, морето се раздели “, написа Портър във Vogue за избора си на тоалет тази вечер. „Хората ще се чувстват наистина неудобно с черното ми дупе в бална рокля - но това не е дело на никого, а на мен.“

Words Sven Bannuscher Photography Svenler Styling Madi Ross


Изключително влиятелните звезди на K-

за образование в чужбина, новите им

поп в Югоизточна Азия привличат

влияния разрушават традиционния

потребителите на местно ниво. Неговите

консерватизъм на по-старите поколения“.

звезди, като Канг Даниел от Wanna One и членовете на групата BTS, напоени с

Реколта от нови марки

Gucci, са професионалисти в смесването на бижута, аксесоари, нетипично женски

Съществуващите марки, като Acne Studios,

дрехи и грим.

Adidas Originals, H&M и Tommy Hilfiger, не само реагират на неутралната пола

Според Амелия Тех, ръководител на

промяна с кросоувър стоки, но има и вълна

бизнес разузнаването в Omnilytics,

от нови участници на пазара. Tomboyx,

„Известно е, че корейската мода се

нова марка от САЩ, произвежда

противопоставя на границите на

неподправено бельо. Различни дължини

стереотипното облекло, обозначено с

осигуряват пригодност „независимо от

полов признак, и се отклонява към по-

Вашия размер или оборудване“!

неутрален по пол подход. Възходът на уличното облекло допълнително разми

В търговията на дребно The Phluid Project е

линиите на спецификация на пола.

неподправен магазин за търговия на

Åland, водещият търговец на дрехи в

дребно, отворен в Бруклин в края на 2018

Сеул, който управлява водещ магазин в

г. Магазинът действа и като платформа за

Бруклин, Ню Йорк, има над 60% принос

общност, домакин на събития и дискусии.

от унисекс асортимент. "

Words Sven Bannuscher

Австралия също има свои собствени

Photography Svenler

Те отдава промяната на

марки, включващи пола, включително

Styling Madi Ross

„експоненциалния икономически успех“

базираните в Мелбърн Best Jumpers, Ten

на региона, като по-„заможните

Pieces и A.BCH, която е основана през 2017

семейства изпращат децата си

г. от Кортни Холм.


Въпреки че уебсайтът на марката е разделен на пробваха традиционни дамски парчета и мъжки и дамски, повечето артикули са

обратно. „Те дори не осъзнаваха по това време. "

стилизирани на двата пола. Естетичните, заглушени тонове, естествените влакна и

Впоследствие марката „винаги търси начини да

кутиестите форми на марката идеално се

направим дрехите си по-приобщаващи и удобни

харесват на всички.

за носене за всички“, като нейните ленени ризи, панталони, къси шорти и суичъри се продават

Почти случайно нещата се получиха така.

най-добре за различните полове.

„Когато направихме първия си кръг на

Къде да започна?

изследване и разработка на стил, създадохме конкретни парчета за мъже и жени, но също така Според изследванията на JWT Intelligence само насърчихме хората да пробват всичко, което

37% от Gen Z и 36% от хилядолетието пазаруват

искат, и нарочно не показвахме парчетата в

категорията аксесоари по пол. Понастоящем

категории“, споделя Холм.

аксесоарите представляват 9,6% от неутралния

Това, което забелязахме, беше, че мъжете

по пол асортимент в Австралия.

Words Sven Bannuscher Photography Svenler Styling Madi Ross


Добро място да започнете е със стилизирането и Оттук променете начина, по който се изграждат отливането на модели в изображения на

потребителските ви профили, правейки ги по-

кампании - направете го приобщаващо и дайте

малко предписателни и капсулирайки новите

свобода на стилиста както върху мъжките, така и стойности. върху дамските облекла. Истинското предизвикателство се крие не в Както посочи Холм, „От нас като марка зависи да годност, а в начина, по който са структурирани изобразим чрез нашите цифрови комуникации и

бизнесите на дребно и магазините. Дизайнерите

изображения колко страхотни дрехи могат да

и купувачите в повечето търговци са разделени

изглеждат на мъже, жени, небинарни, ниски,

на мъжки и женски екипи, като отчетите и

високи, тънки, извити, зрели, младежки и всички бюджетите са специфични за всеки. Докато се между. "

придвижваме към бъдещето на модата, ще трябва да възприемем по-пъргав подход към

От решаващо значение е да говорите с

работата на екипа.

клиентите си, за да разберете какво искат и имат нужда. Отворете разговора и намерете начини

Независимо дали виждате бъдеще с продукт,

служителите на магазина да споделят

дефиниран по повод или подходящ, а не по пол,

анекдотична информация за това кои продукти

или дали оформяте случайни мъжки парчета за

имат небинарни привлекателности.

Words Sven Bannuscher

жени, нашите потребители се променят, а Photography Svenler

индустрията също. Styling Madi RossHALF MAGAZINE | 2021 | Vol. 1 Issue 06|

HA HA

F F R R E E E E

LF LF M MA AG GA AZ Z II N NE E

T T O O

B B E E

Y Y O O U U R R S S E E L L F F