Page 1

Az első tűzoltásvezető

10.

Béla bácsi 100 éves 11.

Kis Csaba a fotózás szerelmese 19.

tükör fotó: pozsgai ákos

Halasi

Valóra vált az álom Az egész város összefogott az Ékes Kapuért

Írásunk a 2-3. oldalon

2015. november 11. • XXIX. évfolyam 46. szám•Ára: 195 Ft

Alapítva 1987-ben


 ajándék

2015. november 11.

Hálaadás és örömünnep az Ékes Kapunál

SEGITSEG az áramszámla

KIFIZETÉSÉHEZ

www.halozat.maltai.hu A Magyar Máltai Szeretetszolgálat áramdíj tartozás kifizetést segítő programja nehéz szociális helyzetben levő családoknak és egyedülállóknak nyújt anyagi támogatást a hátralékuk kiegyenlítéséhez. Pályázni hátralékos, kikapcsolt és előrefizetős mérővel rendelkező hátralékos fogyasztók tudnak elektronikusan a halozat.maltai.hu honlapon. A pályázatok benyújtásában a helyi családsegítő szolgálatokban tudnak segítséget adni.

Nyílt nap a kiskunhalasi Bowling és Squash Centrumban November 15-én, vasárnap 10 órától egész nap díjmentes fitness, squash edzések, bowling verseny, gyereksarok, meglepetés ajándék! Érdeklődni a 70/2402486 telefonszámon. Előzetes regisztráció, bejelentkezés szükséges. Részletek a facebookon és http://bowlingcentrum.hu oldalon. A program az Egészséges Bács-Kiskunért projekt keretében az Európai Unió támogatásával valósul meg.

További részletek: www.halozat.maltai.hu telefon: 06-1-3914-757 e-mail cím: halozat@maltai.hu


2015. november 11. Nagy öröm érte a kiskunhalasi Ékes Kapu Otthont, elkészült az a speciális hinta, amelyért tavaly az egész város összefogott. Az álom mostanra valósággá vált, a szervezők a kiskunhalasiak adakozásának köszönhetően több mint egymillió forintot gyűjtöttek össze, és még maradt is egy kevés a pénzből. Az otthon lakói tegnap birtokba vehették az új játékot, a fiatalokat le sem lehetett csalni róla, annyira nagy volt az örömük, de hasonlóképpen örültek a színes esernyős jótékonysági akció szervezői is, akik kezdeményezésükkel elnyerték Magyarországon a Városmarketing Díj Gyémánt fokozatát. A rendkívüli összefogásról tavaly a helyi sajtón kívül több országos médium is beszámolt. Az országban egyedülálló módon, már kisgyermekkortól ápolják és gondozzák az értelmükben és mozgásukban megváltozottakat a kiskunhalasi Ékes Kapu Otthonban. Korábban a helyi református egyházközség által működtetett gyermekházból vált ki az intézmény és költözött át a Szilády utcáról a kórház területén található épületbe. Az egyházközségnek előtte már egyre nagyobb terhet jelentett a szolgálat működtetése – már a megszüntetés is szóba került –, de a Szeretetszolgálati Iroda átvette az intézmény működtetetését.

A szükséges átalakításokat követően a Magyar utcai épületben kezdhette meg működését az Ékes Kapu Otthon, melynek jelenleg harminc lakója van. Az épületben működik még a Református Egyház Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézménye is. Speciális ellátást igénylő gyógypedagógiai és módszertani munka folyik az Ékes Kapu Otthonban is, értelmükben, mozgásukban megváltozott gyerekek és fiatalok élnek itt, akiknek egy része fejlesztő iskolába jár, míg másoknak munkát és elfoglaltságot teremtenek.

Gyetyagyújtással búcsúztak

Kiskunhalason is lerótták tiszteletüket Göncz Árpád néhai államfő tisztelői. Péntek este 18 órától a Bethlen Gábor téren, a Hollós szökőkút mellett gyújtottak gyertyát és mécseseket a volt köztársasági elnök posztamensre helyezett fényképei előtt. A kegyhelynél Mester Sándor mondott rövid megemlékező beszédet, amelyben méltatta Göncz Árpád emberi nagyságát, írói és politikusi munkásságát. Göncz Árpád volt államelnököt múlt pénteken több ezer ember kísérte utolsó útjára Budapesten, az Óbudai temetőben. A néhai köztársasági elnök saját kérése volt, hogy ne legyen állami búcsúztatás, és ne a hagyományoknak megfelelően, a Fiumei úti Nemzeti sírkertben helyezzék végső nyugalomra. Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök ígéretükhöz híven magánemberként jelentek meg a temetésen.

Göncz Árpádot minden idők legjobb köztársasági elnökének nevezte búcsúztató beszédében Mécs Imre, a volt államfő egykori rabtársa az egykori köztársasági elnök temetésén. „Göncz Árpád az őszinte szív és a nyílt szellem embere volt, aki nemcsak szeretni tudott, de szeretetre méltó is volt” – ezt már a volt köztársasági elnököt búcsúztató Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát mondta a gyászszertartáson. Kép-szöveg: P. Á.

A hálaadás és az öröm ünnepe volt pénteken az Ékes Kapu Otthonban, ahol Bödecs Pál református lelkész hirdetett igét, hálát és köszönetet mondott Rikk Szilvia, az otthon mentálhigiénés munkatársa és Maruzsenszki Erna, az Ékes Kapu Otthon és a Református Egyház Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény igazgatója is. A hálaadó istentiszteletet követően adták át az országos ismertséget elérő színes esernyős jótékonysági akció bevételéből származó speciális igényeket is kielégítő új hintát. A hinta, amelyet felajánlásként egy soltvadkerti vállalkozás készített, egyebek mellett attól különleges, hogy kerekes székkel együtt is lehet használni. Így azok a fiatalok is hintázhatnak rajta, akik eddig nem tudtak így játszani. – Régi vágyam volt ez a hinta, nagyon örülök annak, hogy végre a többiek is tudnak majd hintázni – mesélte kitörő örömmel Németh Attila, az Ékes Kapu Otthon egyik

aktuális  lakója, aki még az interjú közben is folyamatosan hintázott. – Jó látni a gyerekek önfeledt örömét, de azt hiszem, nekünk is legalább ilyen nagy az örömünk – fogalmazott Nagy-Apáti Ivett, a Halasi Média és Nonprofit Kft. ügyvezetője, az egész várost megmozgató jótékonysági akció kitalálója és főszervezője, aki köszönetet mondott a halasiaknak a rendkívüli összefogásért. Elmondta, hogy összesen 1 millió 11 ezer 30 forintot sikerült összegyűjteni. Ebből 350 ezer forint volt a hinta faanyaga, a munkadíj felajánlás volt, és 530 ezer forintért rakták le a hinta alá a speciális gumiszőnyeget. A fennmaradó 131 ezer 30 forintot készpénzben adták át a szervezők az Ékes Kapu Otthon vezetőjének, amit szintén a játszótér további fejlesztésére költenek. Tavaly nyáron színes esernyők százai kerültek a Sétálóutca fölé, ezeknek az esernyőknek a megvásárlásával lehetett támogatni a speciális hinta megépítését. Kép-szöveg: P. Á.

Halasi televíziós az országos vezetőségben

A Felügyelő Bizottság elnökének választották Szenczi Lajost, a Halas Tv stúdióvezetőjét a hétvégén Kaposváron tartott Helyi Televíziók Országos Egyesületének (HTOE) tisztújító közgyűlésén. A halasi televíziós szakember közel tíz éve dolgozik a HTOE vezetőségében, korábban hat évig volt a Számvizsgáló Bizottság elnöke, majd három évig az egyesület elnökségi tagja. A mostani megbízatása újabb három évre szól, fő feladata az elnökség döntéseinek véleményezése, az egyesület működésének ellenőrzése. Szenczi Lajos, a Halas Televízió egyik alapító tagja is, 1991 óta dolgozik a helyi televízióban. A Helyi Televíziók Országos Egyesülete szakmai találkozóján fórumot is tartottak a Médiatanács tagjainak és

a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársainak részvételével. A konferencián ott volt Karas Monika, a Médiatanács, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke. A szakmai konferencián emellett a résztvevők tanácskoztak a helyi televíziók médiacentrummá válásának lehetőségeiről is, ebben országosan az egyik élen járó szerkesztőség a Halasmédia, amely magában foglal egy televíziót, nyomtatott sajtót és egy internetes hírportált. – A helyi hírcentrumok lehetnek azok, amelyek felvehetik a versenyt az országos hírcsatornákkal, mivel regionális és helyi híreket szolgáltatnak a nézőknek, amelyek őket érintik – öszszegezte a konferencia tapasztalatait Szenczi Lajos. Kép-szöveg: P. Á.


Lapzárta Új jegyzője van Halasnak Komlósné dr. Fekete Anikó Kiskunhalas új jegyzője. Lapzártánk után kaptuk a hivatalos tájékoztatást, miszerint nyolc pályázó közül választották ki Komlósné dr. Fekete Anikót. Dr. Ferenczi Mária nyugdíjba vonulása miatt írt ki a jegyzői pozícióra pályázatot Fülöp Róbert polgármester. Az új jegyző a közös hivatali megállapodás értelmében Harkakötöny és Pirtó jegyzői feladatait is ellátja majd. Komlósné dr. Fekete Anikó a Kiskunhalasi Járásbíróságról érkezik a halasi hivatalba. Munkáját 2016. január elsején kezdi meg. Természetesen első dolgunk lesz, hogy olvasóink megismerjék személyét, a számára új feladattal kapcsolatos terveit, elképzeléseit, erre azonban majd csak a hivatalos beiktatása után kerülhet sor.

2015. november 11.

Matematika: a legjobbak között a Tekó Büszkék lehetünk a halasi középiskolákra: a Bibó István Gimnázium bekerült a száz legjobb intézmény közé, ugyanebben a kiadványban olvasható a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium neve is, ahol magas színvonalú matematika-oktatás folyik. Az OKTV-n elért eredmények alapján az ország legjobbjai között van a Tekó. A Heti Világgazdaság évről évre kiadványt készít a 100 legjobb magyar gimnáziumról és szakközépiskoláról. Ebben az idén két halasi intézmény neve is olvasható. Mint arról már beszámoltunk, a Top 100-ba került a Bibó István Gimnázium, míg a matematika-oktatás magas színvonala okán a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) második fordulójába be-

jutott tanulók száma alapján értékelték az ország középiskoláit. A II. Rákóczi a magyar gimnáziumok és szakközépiskolák közös mezőnyében a matematika tantárgyi rangsor 8. helyén jelent meg. Ez többek között annak köszönhető, hogy a 2014-es OKTV döntőben három tanuló is képviselte az intézményt. A legjobbak között is kiemelkedő teljesítményt nyújtott Kristóf Roland és Mándity Fabió, akik Tóbiás Zoltánné

tanítványai. Ugyanez elmondható Kónya Csabáról is, akit Polgár-Ónodi Szilvia készített fel a sikeres szereplésre. – Azt gondolom, igazoltuk ezzel, hogy a színvonalas szakmai tevékenységnek, a tehetséggondozásban kifejtett áldozatos munkának ismét beérett a gyümölcse. Büszkék lehetünk arra is, hogy a matematika OKTV-n elért eredmények szerint a megyében a gimnáziumok és a szakközépiskolák egyesített mezőnyében a legeredményesebbek vagyunk, országosan pedig a szakközépiskolák rangsorában a második helyen jegyeztek bennünket – fogalmazott Téglás László igazgató. Jáger Levente

4,5 év börtön a baltás támadónak

AdományOK

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntetőtanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt a kiskunhalasi B. László ellen, a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 4 év 6 hónap börtön és 5 évre eltiltották a közügyektől.

Mint arról korábban már beszámoltunk, október közepén ismét jótékonysági koncertet adott városunkban a kicsik körében népszerű Alma együttes. A rendezvény bevételéből a szervezők rászoruló halasi családoknak ajánlottak fel élelmiszercsomagokat. A hétvégén eljött a csomagok átadásának napja. Öszszesen húsz általános iskolás gyermeket és családjukat látták vendégül a koncert szervezői. Mivel a kis ünnepségnek a katolikus plébánia adott otthont, a jelenlévőket dr. Finta József köszöntötte. A csomagok összeállításakor törekedtek arra, hogy olyan élelmiszerek kerüljenek bele, amiket kicsi és nagy gyerekek egyaránt örömmel fogyaszthatnak. Sok kisdiák csillogó szemmel vette szemügyre, mit is kapott, akadt közöttük olyan gyermek, aki még soha nem kóstolt ízekkel is találkozott.

A bűncselekményről azt kell tudni, hogy még 2013 decemberében B. László kiskunhalasi házában felelősségre vonta az ott albérlőként lakó H. Ferencet, aki a vádlott szerint 8-10 ezer forint rezsiköltséggel tartozott neki, valamint egy kályhacsövet és betonsimítót is elvitt tőle, amit követelt vissza. A vita miatt H. Ferenc elköltözött a vádlottól testvére, H. Károly, az ügy másik sértettjének kiskunhalasi albérletébe. Mivel B. László továbbra is szerette volna a követelt pénzt és elvitt tárgyait megkapni, 2013. december 15-én délután 2 óra tájban a testvérével, B. Károllyal megjelent H. Károly lakásán. Ekkor a vádlott és H. Ferenc sértett között szóváltás alakult ki a tartozás miatt, a vádlott azt is szerette volna, ha a sértett vele megy. Miután azonban az egykori albérlő közölte, hogy nem akar a vádlottal menni, és csak később adja vissza a dolgait, a vádlott előbb megpróbál-

Képünk illusztráció

 gyorshír

ta a fotelből kirángatni a sértettet. Miután ez nem sikerült neki, az előtérben lévő szerszámos táskájából egy csőfogót és egy kalapácsot vett ki, és ezekkel a szobába visszatérve kezdte el ütlegelni a sértettet, aki a lábával próbált védekezni az ütések ellen. A dulakodás során B. László egyszer ököllel is fejbe vágta H. Ferencet. Ekkor lépett közbe Ferenc testvére, H. Károly, aki kicsavarta a bántalmazó volt főbérlő kezéből a szerszámokat és a nyakánál fogva kilökte az előszobába. Egy óvatlan pillanatban azonban a támadó egy baltát vett fel a földről és azzal ütött a testvérét védelmező férfi felé, akit a fülénél talált el, csak a véletlenen múlt, hogy nem lett végzetes az ütés, nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett H. Károly. A vádlott ez-

után még egyszer megpróbálta megütni a baltával Károlyt, akinek azonban sikerült kicsavarnia támadója a kezéből a szerszámot. B. László ezt követően elmenekült a helyszínről. A volt albérlő, H. Ferenc könnyebben megúszta az esetet, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban ebben nála is csak a véletlenen múlott, hogy nem lett súlyosabb következménye a támadásnak. Az ítélet indoklásakor elhangzott: a vádlottra kiszabott büntetés – mérlegelve az ügy összes körülményét – enyhének tekinthető, de annak lényeges súlyosbítását – figyelembe véve az enyhítő körülményeket – a táblabíróság nem látta indokoltnak. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye. P. Á.


2015. november 11.

A szegedi közgazdász hallgatók az elmúlt hetekben keresték fel a kiskunhalasi önkormányzat vezetőit, a város turisztikai értékeit kutatják. Interjúkat készítenek a helyi idegenforgalom területén dolgozó szakemberekkel, valamint összeállítottak egy, az interneten is elérhető kérdőívet is, amelyet önkéntes alapon, anonim módon bárki kitölthet. – A versenyen való részvételhez megadott városokból álló listáról kellett választani 3 települést, amelyek köMészáros Armand zül a városok csapatonkénti kiosztása után egyet képviselni kell a verseny folyamán. A választáskor számos szempontot mérlegeltünk, melyek közül a legfontosabb az volt, hogy a település álljon közel a szívünkhöz és rendelkezzen olyan potenciálokkal, amelyekre a jövőben építeni lehet. Végül Kiskunhalast jelöltük meg az első helyen több szempont miatt is. Személyes részről a város nagyon közel áll hozzám, hiszen ott születtem és rendelkezem halasi kötődéssel, másrészt a „csipke városa” számos látnivaló-

Halas is indul az egyetemisták IV. Országos Városmarketing Versenyén

fotó: pozsgai ákos

A Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. nevezett és bejuttatta Kiskunhalast egy országos városmarketing versenyre, amelyet immáron negyedik alkalommal szervez meg a Miskolci Egyetem Marketing Intézete. A felhívásra a hazai egyetemek között jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetem GTK Üzleti Tudományok Intézetének közgazdász hallgatói is.

val és nevezetességgel rendelkezik, amelyek vonzóak lehetnek turisták, kikapcsolódni vágyók számára és ezeket a nevezetességeket szeretnénk még népszerűbbé, ismertebbé tenni. Ezek közé az erősségek közé tartozik például a Csipkemúzeum, a Sóstó és a Halasi Szüreti Napok. A verseny során reméljük, Kiskunhalas színvonalához méltó teljesítményt tudunk nyújtani – nyilatkozta lapunknak Mészáros Armand, a közgazdász hallgatókból álló háromfős csapat tagja. Az egyetemisták a városok márkaépítésére, a hogyan pozicionáljuk, hogyan tegyük egyedivé, vonzóvá városunkat a célcsoportjaink szemében kérdésre keresik a választ, s prezentálják majd a marketing megoldásokat a feladatot adott városok számára.

Az immár negyedik alkalommal szervezett verseny célja, hogy lehetőséget teremtsen a felsőoktatásban település-, városmarketinget tanuló vagy az iránt érdeklődő hallgatók számára a megszerzett elméleti tudásuk gyakorlati hasznosítására, az elméleti és gyakorlati szakemberekkel való kapcsolatépítésre, a választott városok népszerűsítésére, a városok marketingjét segítő új kreatív megoldások kidolgozására, szakmai és baráti élmények szerzésére. – Kiskunhalas számára kiváló reklámlehetőség a versenyen való részvétel, épp ezért is neveztük a várost a megmérettetésre, miután megkerestek bennünket a fiatal közgazdászhallgatók. Az egyetemistáknak a kutatásaik eredményét egy prezentációs anyagban kell ös-

Megoldódhat a város csapadékvíz-elvezetése? Több évtizedes problémára lehet megoldás a lakosság, a Halasi Víziközmű Társulat és az önkormányzat együttműködése. Akár 100 millió forintos forrást is lehetne biztosítani a város csapadékvíz-elvezetésére. Az első lépést a képviselő-testület megtette azzal, hogy kinyilvánította szándékát a társulattal való együttműködésre. Ha minden optimális lesz, akkor jó néhány halasi utca esővíz-elvezetési bajai megszűnhetnek. Adva van a Halasi Víziközmű Társulat, amelyet a helyi polgárok hoztak létre a szennyvízcsatornázás okán. A szervezetnek köszönhetően komoly állami források álltak rendelkezésre, a lakosság pedig részletekben fizethetett. Ezt a modellt alkalmaznák a jövőben a csapadékvíz-elvezetés kiépítésénél

versenyben 

is. Mivel ez több városrészben évtizedes elmaradás, ezért tartja kiemelten fontosnak a városvezetés. A megvalósulás első lépése az volt, hogy a képviselő-testület kinyilvánította szándékát az együttműködésre. – A szennyvízcsatorna-beruházáshoz kiegészítésként megvalósítani

tervezett (illetve a későbbiekben megtervezendő) infrastrukturális beruházásokat – különösen a szennyvízberuházáshoz szervesen kapcsolódó (köz)terület rehabilitációs, valamint vízrendezési beruházásokat és a csatornahálózat állagmegóvásához indokolt kiegészítő beruházásokat – a

szefoglalniuk november 15ig. Regionális elődöntőkön mutatják be, melynek helyszínét a versenyen induló partnerNagy-Apáti Ivett városok közül választják ki. Decemberben rendezik meg az országos döntőt, ahol kiderül, melyik csapat motivációs anyaga volt a legjobb – mondta el Nagy-Apáti Ivett, a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. vezetője, aki arra biztat mindenkit, hogy a www.marketing-turizmus.hu/varosmarketing weboldalon is elérhető kérdőívekre válaszoljanak minél többen. P. Á. területen érintett ingatlantulajdonosok által létrehozott Kiskunhalasi Víziközmű Társulattal együttműködve, közös beruházásban valósítja meg – olvasható a testületi döntésben. Egyes becslések szerint akár 100 millió forintot is rá lehetne költeni problémák kezelésére. A következő lépés a társulaté lesz, amely saját közgyűlésén dönthet az együttműködésről. A lakosság és a városháza az elmúlt időszakban az útépítéseknél már megmutatta, hogy közösen évtizedes bajokat lehet orvosolni. Hasonló módon működhet a csapadékvíz-elvezetés megvalósítása is. JL


 élenjáró

2015. november 11.

Országos minta lehet a halasi program Mintaprogram lehet a kiskunhalasi szociális segítő hálózat. Egy év alatt jelentősen csökkent a roma gyerekek igazolatlan távollétének száma az oktatási intézményekből, s észrevehető javulás mutatkozott az oktatási-nevelési lemorzsolódás terén is. Erről Szűcs Csaba, Kiskunhalas alpolgármestere beszélt Kiskunmajsán, a Bács megyei polgármesterek harmadik alkalommal rendezett kétnapos konferenciáján. A program lényege, hogy minden oktatási intézményben minimum egy roma pedagógust alkalmaztak, illetve bevezették az utcabizalmi hálózatot, amely jelentős segítséget nyújt a családoknak és az intézményeknek egyaránt. A városvezető szerint érdemes lenne átvenni a modellt más cigányok lakta települések önkormányzatainak is, ahol problémát jelenthet a kisebbségek felzárkóztatása. A polgármesterek találkozóján érdeklődéssel hallgatták az előadást, hiszen sokan küzdenek hasonló problémákkal

Kiemelt célként fogalmazódott meg a roma fiatalok oktatása.

Szűcs Csaba alpolgármester sikeresnek ítéli a programot, amit a szaktárca is támogat Sok a városban a cigánysággal kapcsolatos probléma Kiskunhalason is, ami elsősorban a foglalkoztatás, a munkahelyek hiányából adódik. Sokan lemorzsolódnak az iskolákból, a bűncselekmények számát is jelentősen befolyásolják és a roma fiatalok körében is terjedő különböző bódítószerek használata is egyre komolyabb gondot jelent a városban. Kiskunhalason két évtizede már indult hasonló kezdeményezés, szociális segítőket képeztek, de később ápoló és gondozó szakmát is lehetett szerezni. A programot rövid időre több megyében is átvették, szociális segítőket alkalmaztak, de anyagi gondok és sok esetben a vezetők rátermettségének hiánya miatt, illetve a szociális ellátó rendszerek érdektelensége miatt megszűntek. – A tavalyi helyhatósági választásokat követően kerültek hozzám a város szociális ügyei, nem véletlen – fogalmazott Szűcs Csaba, aki maga is cigány származású, ezért kiemelt célként fogalmazódott meg a roma fiatalok oktatása.

Kiskunhalason most több év után egy évvel ezelőtt indították újra a szociális segítőhálózat programot, a rendszerben most 30 ember dolgozik a városban, akik bérét a közmunka programból tudták finanszírozni. Igyekeztek megkeresni azokat a személyeket a cigányok körében, akik alkalmasak a segítő feladatok ellátására, akiket elfogad a cigány kisebbség, de a többség is. Az iskolákban, óvodákban az intézményi és szociális segítők mellett, utcabizalmik is tevékenykednek a cigányok lakta településrészeken. – Az intézményekben dolgozó szociális segítők jelzik az utcabizalmiaknak, ha hiányzik egy-egy gyerek az óvodából vagy az iskolából, és ha kell, felkeresik a családokat és elkísérik a gyerekeket

az iskolákba, óvodákba. A segítők igyekeznek segítséget nyújtani az iskolákban a problémásabb cigánygyerekek kezelésében is. A szociális segítők a családsegítő szolgálat, az oktatási intézmények és a városháza szociális ügyeket intéző csoportjának munkáját is segítik, de időnként át is veszik a különböző ügyek intézését. – Ilyen például a szociális kérelmek kitöltése, korábban számos esetben előfordult, hogy egy-egy család azért nem kapott szociális támogatást, mert a családból senki nem tudott írni és olvasni – mondta az alpolgármester. Az utcabizalmik másik fő feladata a közvetlen lakókörnyezet, az utcák rendben tartása is. A problémásabb lakóknál vagy utcákban megkezdték felszámolni a felgyülemlett szemetet maguk az ott élők bevonásával, hogy ne az önkormányzatnak kerüljön pénzébe a szemét eltakarítása. Az első év tapasztalatai alapján sikeresnek nevezte a programot Szűcs Csaba, míg a cigánygyere-

kek egy része korábban nagyon sokat hiányzott az iskolákból, nem vettek részt a tanulmányi munkában, az órákon, ezért sok esetben a tanulmányi eredményeik a minimális szintet sem érték el – hangsúlyozta a politikus, aki szerint az egy évvel korábbi állapotokhoz képest egyötödével kevesebb lett a lógós gyerek. Ez számokban azt jelenti, hogy a korábbi közel nyolcvan fiatalból már csak húsz cigánygyerek bukott meg a 20132014-es tanévben. Egy felzárkóztató programnak köszönhetően azonban nekik is tudtak segíteni, a pótvizsgán így már mindöszsze csak hárman nem mentek át. Az alpolgármester épp ezért fontosnak nevezte, hogy más települések önkormányzatai is átvegyék a programot, amire most jó esély mutatkozik, hiszen a megyei önkormányzattal összefogva a halasi városvezetés számos fórumon igyekszik beszámolni és átadni tapasztalatait az érdeklődő önkormányzatok vezetőinek. A mintaprogramot bemutatták Emberi Erőforrások Minisztériumában is, az anyag ott van Balog Zoltán miniszter asztalán, az elsődleges információk szerint a szaktárca támogatja, hogy országosan is mintaprogrammá váljon a kiskunhalasi gyakorlat. Kép-szöveg: P. Á.


örömteli 

2015. november 11.

Jók a kilátások Először a vezetésnek szántam a köszönetem, de aztán átgondolva a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban szándékom ellenére eltöltött 3 napom tapasztalatait, a Halasi Tükörben láttam célszerűnek kifejezni elismerésem valamennyi ott dolgozó szakembernek, munkatársnak az udvarostól az ápolókon keresztül, az orvosokon át az igazgatóig. Azért teszem, mert megérdemlik, sőt sokkal több figyelem és tisztelet illetné meg őket részünkről, akik ilyen-olyan nyavalyákkal kerülünk az „ellátórendszerbe”. Ezt a figyelmet kívánom írásommal erősíteni, mert nagy szükség van arra, hogy megbecsüljük kórházunkat. A balesetek váratlanok, kiszámíthatatlanok és következményeik beláthatatlanok. Velem is megtörtént egy újabb. Egy rossz pillanat és minden a feje tetejére áll. A körülmények mellékesek, de egy szombat délután a rossz pillanat bekopogott hozzám és három bordám bánta, plusz a felkarcsontomból egy darab letört a zúzódások és egyéb sérülések mellett. Így esett, hogy este a Kiskunhalasi SBO várójában, alkalmi sorstársaimmal együtt figyeltük összeszorított fogakkal a szólítást. Ma, három nap után egy ujjal pötyögve ugyan, de köszönöm valamennyi kiskunhalasi kórházi dolgozónak a törődést, a szakszerű, türelmes, hatékony ellátást. Nem tudok neveket sorolni, de több tucat ember működött közre gondos szakértelemmel, következetes kezeléssel, korszerű műszerek segítségével, rendkívüli empátiával. Mindezt tették a szükséges és elégséges ellátással, elhelyezéssel úgy, hogy volt, aki Kaskantyúról arccsonttöréssel, Tázlárról vég-

tagsérüléssel, jómagam az említett bajaimmal, meg sorolhatnám még ki milyen furcsasággal toppant be gyógyulás reményében. A fájdalom, az elesettség, a kiszolgáltatottság minden egyes beteg saját nyomora, ami kínnal, szenvedéssel jár, és amit Halason a tapasztalataim szerint messze-messze a kötelező és elvárható feletti színvonalon orvosoltak. Sokfélét hallani a magyar egészségügy ellentmondásos helyzetéről, a nyugatra távozó orvosokról, ápolókról, épp úgy a halasi kórház háza tájáról is. Én arról írhatok csak, amit tapasztaltam, nem először a halasi egészségügyben. Elsősorban a szakmai, emberi hozzáállásról. Vezetési, szervezetfejlesztési, műszertechnikai megújulás oldaláról a sajtóban sokat hallani, de egészen más megtapasztalni a kórházat ápoltként. Jó két éve az egyéb beruházások mellett, az új radiológiai fejlesztéssel öszszefüggésben akadt munkám, amit most élőben láttam magamon keresztül működni. Kulturált, modern, sci-fi-be illő technológiák. A műtőből – kábult lévén – csak lámpafények maradtak meg és maszkkal takart arcok kedves, értő szempárokkal. Amikor az ébredőben felocsúdtam, azt hittem, valame-

lyik amerikai kórházi sorozatnak lettem statisztája, de az ismeretlen magyar hangú, csontkeretes szemüvegben gondoskodó nővér nevemen szólított. Minden szabályszerűen elrendezve, átláthatóan, tisztán, praktikus elhelyezésben, high-tech formavilággal, a legapróbb részletre kiterjedő diagnosztikai monitorrendszerrel kiépítve állt révedező tekintetem előtt. A beteghordó kísérő mondatai pedig már-már show-szerűvé tették a „hordágy-rodeót”, de másoknak is volt egy-egy biztató, kedves szava. A rövid ápolási osztály orvosai, nővérei éjjel-nappal törődtek a beteg nőkkel, férfiakkal és persze velem, velünk. Megértettem állapotom változását is, az egyébként nekem tetsző, katonás viziteken. A kórteremben valamennyien éreztük a gondosságot és visszahatott, mert ha úgy jött ki, beteg segítette a beteget.

Kiskunhalasi Kórház Munkatársai! Köszönöm, köszönjük, mert nagyon nagy szerencse a városnak meg a vonzáskörzetének, hogy ilyen szakmai felelőséggel vezetett, komplex ellátást nyújtó, jól felszerelt, emberséggel teli kórház áll a rendelkezésünkre! Mielőtt elhagytam a 9. szintet, a műtétem végző Tompa doktor biztatott, hogy jók a kilátások. Aztán egyedül maradtam, pakoltam a holmimat és egy pillanatra megálltam az ablak előtt, végignézve a napsütötte városunk jelképes épületein. Láttam a templomainkat, a városházánkat, a tereinket, a központi sulim égbemeredő vörös kupoláit, a régi és a most épült új víztornyainkat. Gyönyörű panoráma. És ha nem is felgyógyultan, de összecsavarozva, egyben, járóképes állapotban hittem, hogy tényleg jók a kilátások. Név és cím a szerkesztőségben

Igazi örömünnep volt A végzős középiskolások egyik legmeghatározóbb eseménye a tanév során a szalagavató bál. Városunkban a 2015/2016-os tanévben a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum kezdte meg az ünnepségek sorát. Múlt pénteken színültig megtelt érdeklődőkkel, rokonokkal, barátokkal a Városi Sportcsarnok lelátója. A végzősök az elmúlt hónapokat komoly felkészüléssel töltötték. Szeptember eleje óta min-

denki táncokat tanult, ruhát válogatott, hiszen minden végzős álma az, hogy a nagy nap tökéletesen sikerüljön. A kész műsort látva úgy tűnik, megérte a feszített tempó, hiszen a publikum igazán látványos, ötletes koreográfiáknak lehetett szemés fültanúja. A szalagavatók sora jövő pénteken a Bibó-gimnázium ünnepségével folytatódik majd. Szőri Attila

Fotóarzenál a facebook oldalunkon


2015. november 11.

Fotó: Szűcs Károly

 értékmentõ

Kulturális utunk Rendhagyó állomásához érkezett a Kulturális utunk. Eddig arra nem volt példa, hogy nem egy köztéren fellelhető alkotást mutassunk be. Valljuk be őszintén, nem is volna helyes Berki Viola zseniális pannóját kitenni az időjárás viszontagságainak. Így viszont csak azok láthatják a Boldogság felé címet viselő képet, akik valamiért a városháza házasságkötő termébe látogatnak. Szűcs Károly művészettörténész pedig a mű nem mindennapi keletkezéséről is írt korábban a Halasmédia internetes felületén.

Berki Viola: Boldogság felé – A dekorativitásra törekvő össz- gyobb méretű képein érvényesült. hangzat és rögtönzésszerű min- Ezek összegzése utolsó morális altaszövés leglátványosabban na- kotása, az 1988-ban a kiskunha-

lasi városháza házasságkötő termében átadott Boldogság felé című pannó. A két méter magas és öt méter hosszú kép központjában Árgyélus királyfi és Tündér Ilona története áll, amely számos 19. századi irodalmi feldolgozásban és több népmesei változatban is ismert – fogalmazott Berki Viola képéről Szűcs Károly művészettörténész. Kiderült, hogy a mű elkészítése előtt a kiváló alkotó és Kiskunhalas nem volt éppen a legjobb viszonyban. Ennek oka az volt, hogy a hetvenes években épült pártház falára tervezett nagyméretű festményre kiírt pályázatot Berki Viola nyerte meg, mégsem tőle

rendelte meg az akkori politikai vezetés. Ezen a művésznő megsértődött és csak a nyolcvanas évek második felében enyhült meg. Ehhez kellett Szabó Károly tanácselnök kitartása és diplomáciai érzéke, aki többször felkereste fővárosi lakásában Berki Violát – írja egy elemzésében Szűcs Károly. A városvezető megbízást adott a művésznőnek egy falikép elkészítésére. Berki Viola választotta ki a házasságkötő termet. A vázlatok 1986-ra készültek el, egyik volt a Boldogság felé című alkotás. Ezen jól megfigyelhető a város két jellegzetes épülete, a városháza és a református templom tornya.

100 éve született Szij Rezső, a könyves ember Szij Rezső református lelkész, művelődés- és irodalomtörté- tanulmányt írt Váci Györgyről. Létrenész, író, könyvkiadó 1915-ben született. Az V. Protestáns Művé- hozta a Magyar Bibliofil Társaságot, a szeti és Tudományos Napok keretében november 4-én rá emlé- Műgyűjtők és Műbarátok Körét. keztek a Szilády Áron Református Gimnáziumban. – Bemutatta a művészetet a közönségnek. Az egyesületeket élettel tölA Thúry József Könyvtárban múlt Szij Rezső publikációi egyházi, tör- tötte meg. Szij Rezsőnek a feladatai szerdán a 100 éve született Szij Re- ténelmi, helytörténeti, nyelvészeti té- fontos ügyek voltak. Elhivatott volt, zső emlékét idézték fel. A jelenlevő- májúak. Kötődött a könyvkötészethez, kritikus, szókimondó. Életútja átíket Lukács László, a Szilády Áron Társaság elnöke köszöntötte, majd dr. Fogarasi Zsuzsa, a kecskeméti Ráday Múzeum vezetője mondott beszédet. – Szij Rezsőt magyar polihisztornak is nevezték. Életét könyves emberként járta végig. Először az olvasás varázsolta el, majd maga is írni kezdett. Elbűvölte a betű. Vallotta, hogy a kultúra előbbre viszi a világot. Folyton új feladatot keresett magának, megoldásán hangyaszorgalommal dolgozott. A köz számára A fellépők Szij Rezső kecskeméti református egyházvégezte munkáját – fogalmazott. községi gyűjteményéből való portréja mellett

Dr. Fogarasi Zsuzsa velte a 20. századot. A 21. századra tanulságként átmenthető, hogy Vörösmarty Mihály után merjük feltenni a kérdést: „Ment-e (...) a világ elébb?” A másik: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés.” Legyünk bátrak és forduljunk az aratás Urához. Szij Rezső életében Kecskemét kiemelt volt, de Kiskunhalason is vannak könyvei. Élete végén hatalmas műgyűjteményt tudhatott magáénak – tudtuk meg az emlékesten. Dr. Fogarasi Zsuzsa beszéde után ki-ki megoszthatta a vendégekkel Szij Rezsőhöz való személyes történetét. A rendezvényen közreműködtek a Szilády Áron Református Gimnázium diákjai. Kép-szöveg: P. L.


különleges 

2015. november 11.

Egy e-mail hozta a tornaterem megújulást Sötét volt, nagyon kopott és csúszott – így jellemezték a diákok a Felsővárosi-iskola tornatermének eddigi állapotát, de ez már a múlt. Nemrégiben nagy változáson ment keresztül a tornaterem, amit nemcsak sportolásra, hanem előadó-, bál-, konferencia- és koncertteremként is használnak, vagyis ez az egyetlen közösségi tér, ahol szűkösen ugyan, de az egész iskola elfér. A beruházás egy e-maillel indult, aminek hittek is meg nem is. Az egyik szülő, Pintér Zoltán kapta a felhívást a Sportból a legtöbbet programtól. Nyerjen gyermeke iskolájának akár 5 millió forintot a tornaterem felújítására – így kezdődött az üzenet. A hasonló leveleket a legtöbben olvasás nélkül törlik, de ez esetben nem így történt. A szülői felvetést tett követte, az iskola jelentkezett, majd jött a jó hír, a Felsővárosi a kiválasztottak közé került. – Az országból hetvennégyen jelentkeztek és közülük 10 általános iskolát választottak ki. Azért akartak segíteni, mert tudják, hogy az iskoláknak fejtörést okoz a mindennapi testnevelés megoldása – mondta a megújult terem átadóján Pósfai Gábor, a felhívást intéző Decathlon Magyarország ügyvezetője.

– Mivel az idei tanévtől 25 tanulócsoport mindennapos testnevelésóráit kell beosztanunk, valóban komoly gondként nehezedett az iskolára az órák technikai feltételeinek megszervezése. Egy matematika-fizika szakos igazgató szájából furcsán hangzik, de azt gondolom, hinni kell a csodákban. Nem nőtt egy négyzetcentiméterrel sem a terem, de jelentős minőségi változást hoz a beruházásnak köszönhetően – veszi át a szót Juhászné Czinkóczi Éva igazgatónő. Aki azt is hangsúlyozta, hogy az ügy mellé állt az önkormányzat is, így költségvetés-átcsoportosítással és a szülői munkaközösség segítségével további mintegy 3 millió forintot fordíthattak a tornaterem megújítására. A változás szemmel látható. Fel-

szereltek egy elektromos mozgatású térelválasztó függönyt, ami két osztály egyidejű zavartalan órájának megtartását teszi lehetővé, de volt parkettacsiszolás és lakkozás, illetve ablakcsere is. Az udvaron pedig távolugró pályát alakítottak ki. Az is-

kola már a következő célt is kitűzte, ami nem más, mint az öltözők bővítése, hiszen most két öltözőn osztozik a 25 csoport. Bíznak abban, hogy erre is találnak majd támogatást. Képünk az ünnepélyes átadáson készült. Kép-szöveg: F. E.

VÉGÉHEZ KÖZELEDIK A SZENNYVÍZCSATORNA PROJEKT KELEBIÁN

A KEOP-1.2.0/2F-09-20100068 azonosítószámú projekt keretén belül 1.167.456.973,Ft Európai uniós támogatásban részesült Kelebia. A csatornahálózat építése befejeződött, a szennyvíztisztító-telep pedig próbaüzemmódban működik, és fogadja a szennyvizet.

Maczkó József polgármester szerint a projekt célja a környezet védelme, a gazdasági lehetőségek fejlesztése és az ivóvíz minőségének javítása a térségben. A infrastrukturális hálózat kiépülésével élhetőbb, egészséges és tiszta környezetet lehet teremteni a lakosságnak. A szennyvíztisztító telep 2015. november 20-ig próbaüzemben működik, ebben az időszakban az üzemeltető, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. a szolgáltatást díjmentesen biztosítja. A próbaüzemet követően a csatornaszolgáltatási díjat a Magyar Energetikai és zat kiépítését csak a Kiskunsági Ví- A közműfejlesztés a térség körKözmű-szabályozási Hivatal fog- ziközmű-Szolgáltató Kft.-nél (volt nyezeti állapotának a javítását ja meghatározni. A csatornaháló- Halasvíz Kft.) akkreditált kivitelező szolgálja, természeti és környezeti vállalkozás végezheti. értékeinek védelmét segíti elő. A 673 db ingatlan csatornabekötésével és ezek zárt szennyvízgyűjtőjének megszüntetésével a térség környezetvédelmi és ökológiai állapotának megőrzése, a felszín alatti ivóvízbázisok védelme, az élő vízfolyások minőségének javítása volt a cél.


10 portré

2015. november 11.

Pándi Sándor

Az első tűzoltásvezető

Már kisgyerekként megfordult a fejében, hogy hős lánglovag lesz, mégis az élet sodorta a pályára. Tíz év szakmai tapasztalattal a birtokában azonban csak megerősíteni tudja: jól döntött, amikor a tűzoltóságot választotta. Mint mondja, nehezebb feladatok mindig vannak és lesznek is, de ezek kihívást jelentenek. Náluk különösen fontos, hogy lehessen számítani egymásra, mert itt is kell egy csapat, amelyik a bajban segít. Pándi Sándor főtörzsőrmesterrel beszélgettünk. – A tűzoltó azért megy, hogy segítsen a bajba jutottakon és nem azért, hogy hátráltassa őket a mindennapjaikon. } Tűzoltó pályafutását 2006. szeptember 1-jén kezdte. Az elmúlt 10 évben nagy szakmai tapasztalatra tett szert. Nehezebb feladatok, kihívások várták, mint amire anno számított?

fotó: jáger levente

} Milyen helyet foglal el a kitüntetés az életében? – Ez a kitüntetés számomra elismerés az eddig munkámra vonatkozóan és mutatja, hogy amit eddig csináltam, csinálok, azt az utat mások is jónak és helyesnek látják. Igaz, kaptam már ezt megelőzően is jutalmakat, de ilyen magas szintű elismerést eddig még nem. Ez ösztönöz engem további feladataim ellátásában és abban, hogy azokat legjobb tudásom szerint teljesítsem. } Gyerekkorában sok kisfiú ábrándozik arról, hogy hős tűzoltó lesz, ha felnő. Önnel is így volt? – Persze, mint minden kisgyereknek, nekem is tetszettek a tűzoltóautók. Vonzott a nagy piros vonuló szirénázó kocsi, a hatalmas létra a tetején. Villanyszerelő lett a szakmám, mindig érdekelt a technika, a villamosság és ez most hasznos számomra a tűzoltóságon belül. } Mi vonzotta erre a pályára? – Mondhatjuk úgy, hogy erre sodort az élet. Nem szerepelt a terveim között, hogy tűzoltó leszek, csak az egyik ismerősöm egyszer megkérdezte, hogy nincs-e kedvem jelentkezni és gondoltam, mit veszíthetek, ha megpróbálom. Vonzott az is, hogy ez egy nem mindennapi munka, amihez kellő fizikai és lelki erő szükséges. } Mit emelne ki hivatása pozitívumai közül?

– Igen, 2006 őszén kezdtem a pályafutásomat a Kiskunhalasi Tűzoltóságnál beosztott tűzoltóként, és a mai napig ebben a beosztásban vagyok. Ha a szolgálatszervezés úgy kívánta, akkor ideiglenesen magasabb beosztást is betöltöttem, mint például rajparancsnok és szerparancsnoki beosztást. Ennek köszönhetően voltak különböző esetek, ahol mint vezető kellett részt vennem. Így volt ez július 26-án a Kiskunhalas határában történt erdőtűznél is, mikor szerparancsnokként vonul-

Kitüntetés. A nemzeti ünnephez kapcsolódva a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatát adományozta a miniszter Pándi Sándornak. A tűzoltó főtörzsőrmester a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó parancsnokságnál dolgozik, a városban és határában nyáron bekövetkezett erdőtüzeknél az első tűzoltásvezető volt. Az általa elgondolt taktika alapján meghatározott felállítási helyek helyesnek bizonyultak. A tűzeset felszámolásának kezdetén végzett előkészítő tevékenységével, lényeglátásával jelentős mértékben hozzájárult a tűz terjedésének lassításához. A területen levő ipari létesítményt és tanyákat pontosan feltérképezte azok védelme megszervezéséhez.

„Az adrenalint igazából a vonulás közben mondhatjuk magasabbnak, mert olyankor még nem tudja az ember, hogy kihez, mihez is ér ki pontosan és kit vagy mit lát meg elsőnek.” tam elsőként a helyszínre és első tűzoltásvezetőként kellett helyt állnom. Nehezebb feladatok mindig vannak és mindig is lesznek, de ha az ember egy jó csapattal tud együtt dolgozni, akkor nincs olyan feladat, amit ne lehetne megoldani. Nálunk az egyik legfontosabb, hogy számíthassunk egymásra, mert ha nem, akkor életünkbe, életekbe kerülhet. A tűzoltás és műszaki mentés mindig nagy felelősséggel és kellő mértékben nagy odafigyeléssel jár, mert ez pont az a munkahely, ahol mi azért vagyunk, hogy másokon segítsünk, és támaszt nyújtsunk olyan embereknek, akik rászorulnak a nehéz percekben. „Mert a bajban segítünk”. } Mikor emelkedik meg igazán az adrenalinszintje? Közvetlen a bevetések előtt vagy a tűzeset helyszínén? – Az adrenalint igazából a vonulás közben mondhatjuk magasabbnak, mert olyankor még nem tudja az ember, hogy kihez, mihez is ér ki pontosan és kit vagy mit lát meg elsőnek. } Folyamatosan képzi magát. Jelenleg is oktatáson vesz részt Budapesten. Milyen képesítést szerez? – Igen, pontosan. Idén szeptembertől nyertünk több kollégámmal felvételt a Katasztrófavédelmi Oktatási Központba, ahol szerparancsnoki végzettséget kapunk. Ennek köszönhetően lesz lehetőség esetleges hoszszabban tartó magasabb beosztást betölteni. Pál László

Végigélte majdnem az egész 20. századot áthozva tapasztalatait az új évezredre. Emberi tartása tiszteletre méltó és követendő példa az új nemzedékeknek. Csendes Béla Sűrűtajón nőtt fel. A mezőgazdaságban nehéz munka várt rá, feladatai elvégzéséhez azonban erőt adott családja szeretete. Olvasni mindig szeretett, és mint mondja, fiatalon táncolni is szívesen eljárt, sőt muzikális tehetségét a tajói zenekarban is megmutatta, ahol dobolt, amikor lehetősége nyílt közönség előtt játszani, főként lakodalmakban.

– Tajón születtem 1915. november 9-én. Hárman voltunk testvérek: a nővérem, a bátyám meg én. Ott voltam gyerek, ott jártam iskolába 1922-től 1928-ig. Tanított Szűts Józsefné Szentgyörgyi Lenke és Róna Gáborné Mihaleczki Róza. Utána azt csináltam, amit a parasztgyerekek akkoriban: segítettem a gazdaságban – idézi fel a régi időket Béla bácsi. – Jószágokra vigyáztam, részt vettem a nyári munkákban. Vetettünk, kaszával arattunk, rostával szeleltük a búzát. Kellett a kenyérhez, amit akkor még magunk sütöttünk otthon. Gyerekként is sok volt a munka, de azért a szórakozásra is fordítottak időt. Akkoriban a fiatalok bálba mentek, abban az időben ez volt a társasági élet színtere. – A fiatal életemre emlékszem viszsza a legszívesebben. Akkor gyalog mentünk munka után bálba Majsára – tőlünk az 5 kilométerre volt –, mert Tajón csak három embernek volt biciklije. Köztük a keresztapámnak, az ő biciklijén tanultam kerékpározni tizenhat évesen. Ak-


portré 11

2015. november 11.

„Sok mindent megéltem. Én még Horthy katonája voltam ’39-ben.”

fotók: családi archívum

kor elhatároztam, hogy nekem is lesz. Mentem aratni, eladtam a fizetségbe kapott gabonát, abból vettem húsz-huszonegy évesen Halason a biciklimet. Aztán avval jártam táncolni. Fiatal felnőttként őt is besorozták. Hadi emlékei Erdélyhez is kötik. – Sok mindent megéltem. Én még Horthy katonája voltam ’39-ben. A következő évben, ’40-ben mentünk Erdélybe, ott elidőztünk. Kolozsvárra ’42-ben hívtak be. A tüzérségnél szolgáltam, főtüzér voltam. Amikor

Feleségével 50. házassági évfordulójukon

’44-ben újra behívót kaptam, Margitára kellett mennem. A háborút, a frontot viszont szerencsére létszámfelettiként elkerülhettem. Csendes Béla 1944-ben vette feleségül Faragó Ilonát, két gyermekük született. (Sajnos már mindhármukat eltemette – a szerk.) Sűrűtajón éltek, gazdálkodással foglalkoztak. – Öt hold földünk volt. Szerződtünk paprikára, borsóra, termesztettünk dinnyét, kukoricát. A ház körül disznót is hizlaltunk. Szerdán, szombaton jártunk a halasi piacra nagyon szép bajai fehér paprikával. A gumis kocsinkra kilenc kosárnyi fért fel, amit általában mind megvettek a törzsvásárlóink. Sok munka volt. A tanyájukat közel 20 éve adták el, nyugdíjasként beköltöztek a városba a feleségével. Onnantól kezdve házuk kertjében szorgoskodtak. Béla bácsi nagyon szereti a virágo-

fotók: pál László

Béla bácsi 100 éves – köszöntés családi körben

Vasárnap együtt ünnepelt a család

„Legutóbb a kedvencemet, csirkepörköltet főztem. Tésztát, palacsintát is tudok készíteni. ”

Szabadidejében szeret olvasni, tévézni

szerinte mi a hosszú élet titka és mit tanácsol az új nemzedékeknek. Nem gondolkodott sokáig a válaszon. – Szeressék egymást! Hatvanhét évig éltem a feleségemmel, két gyereket – egy lányt és egy fiút – ne-

kat, ma is ápolja, gondozza őket. – Halasra ’96-ban jöttünk. A tanya elkelt, a föld megmaradt, erdősítették. Most már megöregedtem, de azért még mindig dolgozom, nyáron is kapáltam a kertben. Nem fáj semmim, csak az egyensúlyommal van baj, ezért van szükségem a járókeretre. Mostanában sokat ülök a konvektor mellett az ablaknál, nézem az autókat, a gyalogosokat. Szeretem olvasni a Szabad Földet, a kezdetektől megveszem, az újságnak harmincéves korom körül jelenhetett meg az első száma. Este tévézni szoktam, meghallgatom a híreket. Önellátó vagyok, a feleségem halála óta főzök maBéla bácsi unokájával és legkisebb dédunokájával gamra. Legutóbb a kedvencemet, csirkepörköltet főztem. Tésztát, pa- Hetente háromszor most is eszem – veltünk fel, mi soha nem veszekedlacsintát is tudok készíteni. Nagyon tudjuk meg. tünk. A szeretet a legfontosabb. szeretem a szalonnát, a kenyeret. Béla bácsit arról is megkérdeztük, Pál László


12 kultúra

2015. november 11.

Andáné Vastag Andrea, Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus:

Újra egy hangon szólunk…

A Református Gyülekezeti Házban kórustalálkozót tartottak november 5-én Újra egy hangon szólunk… címmel. A rendezvény házigazdája a Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus volt Andáné Vastag Andrea vezetésével. A romantika, a reneszánsz, a barokk és a 20. század kiemelkedő művei hangzottak el. – Az est koncepciója a művek időrendisége volt. Emellett a csoportok létszáma is meghatározta, hogy jönnek a fellépők egymás után. Az V. Protestáns Művészeti és Tudományos Napok keretében került sor a kórustalálkozóra, amely alkalmával nem is a kóruson, hanem az egymásra és a zenére hangolódáson van a hangsúly. A hangversenyen fellépett csoportok kötődése Halashoz a Lorántffy Zsuzsanna Kamarakóruson keresztül létezik és A kulturális programon énekelt a tese, a Kiskunhalasi Baptista Gyüle- a különböző csoportok a protestáns Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus, kezet dicsőítő csoportja és Kiskőrös- egyházak zenéit mutatták be. Így került sor dicsőítő zenére, gospelre Szerbiából Halász Dániel együt- ről a Gospel Sasok.

és természetesen a klasszikus zene nagy protestáns szerzői közül Goudimel, Bach, Berkesi Sándor kórusmuzsikájára – tudtuk meg Andáné Vastag Andreától. A közönséghez Édes Árpád református lelkész szólt. Köszöntötte az énekeseket és a közönséget. – Van erő az egységben és van erő a közös éneklésben – hangsúlyozta. – Talán a 20. század egyik legszebb eseménye, amikor Észtországban, Tallinban együtt énekelve forradalmi győzelmet arattak az emberek – fűzte hozzá. Kép-szöveg: Pál László

Gyógymódok és borászat a Magyar Tudomány Ünnepén

Gál Eleonóra Pszichológia, gyógyászat, borászat – ezekben a témákban hangzottak el előadások a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából november 5-én a Martonosi Pál Városi Könyvtárban. A kiskunhalasi tudományos ülés résztvevőit Erhardt Györgyi igazgató köszöntötte. A megnyitón beszédet mondott Fülöp Róbert, Kiskunhalas város polgármestere. Lélekjelenlét vagy pánik? – lelkünk válaszai a váratlan fordulatokra – ez volt a címe Gszelmann Nagy Ildikó, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Tudás és Életmód Innovatív Közhasznú Alapítvány klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta előadásának.

Izgalmas belgyógyászati betegségekről beszélt más szemmel Gál Eleonóra, a SZOTE I. számú Belgyógyászati Klinika Pancreas labor munkatársa, illetve Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet kutatója. – Klinikánkon a felnőttkorban előforduló belgyógyászati betegségek kezelésével, diagnosztizálásával, megelőzésével foglalkozunk. A laborunk fő profilja az akut és krónikus hasnyálmirigy-gyulladás élettani hatásainak tanulmányozása. A megfigyelések gyógyszerészeti kutatások alapjaként szolgálhatnak a jövőben – tudtuk meg. A borászatról, mint tudományról Szőke Tibor, a Halasi Borászati Kft. tulajdonosa, ügyvezetője beszélt. Hangsúlyozta: minőségorientált termeléshez professzionális hozzáállásra van szükség. – Az időszámításunk előtti 6000es évektől indult fejlődésnek a szőlőtermesztés. Ma már megválaszthatjuk, hogy milyen területen milyen fajtát telepítsünk, persze tudnunk kell, hogy az adott szőlő hol szeret – hívta fel a figyelmet. Megismerhettük a must- és borkészítés folyamatát az Egyiptomból indult szőlőtaposós módszertől a modern

Szőke Tibor is előadást tartott a könyvtárban vívmányokig. Szőke Tibor a szőlőfeldolgozás történetét a hagyományos présektől a napjainkban használatos saválló, acél felületekig bemutatta. Rámutatott, a must erjesztése ma már acélkádban történik. A továbbiakban beszélt arról, hogy a bor mintegy 200 szerves és szervetlen vegyület és kolloid oldata. Nagyon sok élettanilag hasznos anyag van benne, fogyasztásánál azonban fontos a mértéktartás. A bor kémiai összetételéhez hozzájárulnak a szőlőből származó, az er-

jedés során képződött és a kívülről bekerülhető vegyületek. A bor egy élő anyag, amely folyamatosan formálódik. Összetétele nem állandó, folyamatosan változik, fejlődik, visszafejlődik. – A bornak nagyon fontos társadalmi vonatkozása is van. Mértéktartó fogyasztása közepette érezhetők és élvezhetők az ízek, és társaságban közösségépítő szereppel bír. Egészségükre! – mondta Szőke Tibor. Kép-szöveg: Pál László


kultúra 13

2015. november 11.

Szilády Tudományos Konferencia Kiskunhalason múlt héten tartották az V. Protestáns Művészeti és Tudományos Napokat. A rendezvénysorozat keretében számos előadás hangzott el, a Szilády Tudományos Konferencia szombaton volt a középiskola dísztermében. Erdélyi Géza nyugalmazott püspök a mai hitvallásról, a magyar önazonosságtudatról beszélt a Felvidéken, dr. Vásáry Tamás akadémikus Sziládyról és tudóstársairól szólt, Palásti Károly középiskolai tanár pedig a 110 éve született Sötő Józsefre emlékezett. A konferenciát Bödecs Pál, a Kiskunhalasi Református Kollégium lelkész-főigazgatója nyitotta meg. Lukács László, a Szilády Áron Társaság elnöke a rendezvény házigazdájaként köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, Halas és Rimaszombat között létezett egy erős kapcsolat, és azon dolgoznak, hogy ez a jövőben újra megerősödjön. Erdélyi Géza nyugalmazott erdélyi püspök a magyar önazonosságtudatot vizsgálta a Felvidéken. Előadásában Kiskunhalas és Rimaszombat közötti vonatkozásokat is említett.

Szilády Áron képénél: Palásti Károly, Bödecs Pál, Vásáry Tamás, Erdélyi Géza, Lukács László, Mikesi Károly

„Becsületes együttműködésre van szükség. Önmagunkért kell sokkal többet tenni.” – A bécsi döntés alapján Rimaszombat ismét Magyarország szerves részévé vált. A honvédek, akik elsőként bevonultak Rimaszombatba, azok a Kiskunhalasi Kerékpáros Zászlóalj tagjai voltak. Erről emlékezetes dokumentumok vannak, de az idősek közül sokan emlékeznek is rá. Van egy élő szájhagyomány is, ami nem egyszer forrás a történelmi íráshoz. Ezt hoztam és azt a rövid szöveget, ami éppen a bevonulást tartalmazza, illetve a rá adott rimaszombati választ – mondta. – Volt is kapcsolat a két gimnázium között. Az 1850-es években, a két protestáns egyház közötti uniós törekvések idején három uniós gimnázium épült fel: Kecskeméten, Budapesten és Rimaszombatban. Tudomásom szerint a visszacsatolás után volt kapcsolat az intézmények között. Ezt nagyon jó alapnak tartom ahhoz, hogy ismét legyen kapcsolat. Ez a következő nemzedékek feladata lehet, mert

hatásos és hasznos lenne. A szétszaggattatás is történelmi tény, akár tetszik valakinek, akár nem. Erről is beszélni kell. A tényeket fel kell tárni. Ki tudja, mit hoz a jövő?! Ha megadatott a lehetőség, hogy behálózzuk a Kárpát-medencét testvériskolai, testvér gyülekezeti, testvér egyházkerületi és még sokfajta kapcsolattal, akkor ezt meg kell tenni. Ennek a hálózatnak úgy van értelme, és akkor működik, ha olyan, mint a pókháló. Akit meg tudunk tartani a közösségben, mindent el kell követni, hogy megtartsuk! Itt bizony jelenleg tízezrekről, ha nem százezrekről van szó. Van feladat és erre a múlt ösztönöz bennünket – hangsúlyozta. Erdélyi Géza szerint a nemzet küldetése egyszer és mindenkorra szól. Olyan lelki, szellemi elrendeltetés, amelynek megélése széles körű hatású és messzemenő következményei vannak. – Mindenkori küldetésünk az igaz-

ság szolgálata. Az 1956-os forradalom és szabadságharc az egész világra kihatott. Ez is a szabadság és az igazságosság szolgálata volt a világban – mutatott rá, majd a rendszerben 1989-ben bekövetkezett változásokat említette. – A Kárpát-medencében 35-40 ezer éve itthon vagyunk. Legyen célunk a Teremtő akaratával összhangban megmaradni kereszténynek. Fontos a család, az anya-

nyelvi oktatás, amiért a Felvidéken meg kell küzdeni. Ha nem épül újra a család, széthullunk. Közép-Európa kis nemzetei nem boldogulhatnak, ha nem fognak össze. Becsületes együttműködésre van szükség. Önmagunkért kell sokkal többet tenni. Vásáry Tamás és Palásti Károly előadásáról szóló beszámolónkat a Tükör jövő heti számában olvashatják. Kép-szöveg: P. L.

Erzsébet napi emlékezés Kiskunhalason, a Kossuth és az Árpád utca kereszteződésében, a Szent Erzsébet téren közös emlékezést tartanak koszorúk és mécsesek elhelyezésével november 19-én, csütörtökön délután fél 5-től. Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén a szentmise és a kenyéráldás fél 6-kor keződik a főplébánia templomban. A szentmisén megáldott kenyeret a Családok Átmeneti Othonába és a Hajléktalanszállóra jutattják el. P. L.


14 lĂĄtvĂĄnyos

2015. november 11.

A Folk est generåciókat LÊlegzetelållító Êrintett meg kÊpek a termÊszetről Ês emberről

Måsodik alkalommal mutatkoztak be a halasi kÜzÜnsÊg előtt a Kiskunszt Fotóklub alkotói. Az elmúlt Êves fotótermÊsßk legjavåt ållítottåk ki a KÜzÜssÊgek Håzåban. A rendkívßl nívós kÊpek kÊszítőit leginkåbb a termÊszet ihlette meg, de tÜbb portrÊ Ês speciålis technikåval kÊszßlt fotó is låtható a tårlat alkotåsai kÜzÜtt. A Kiskunszt Fotóklubot kÊt Êve hozta lÊtre Daróczi Csaba Ês Kis Csaba, hozzåjuk csatlakoztak tÜbben a rÊgióból. A kÊt alapítón kívßl

Zsila GĂĄbor, Jernei BĂĄlint, Kuklis ZoltĂĄn, DankĂł AndrĂĄs, Borda Blanka, Pipicz IllĂŠs, Szalma Attila

ZÜldítÊsi pålyåzat befejezÊse a MABI Tårsashåzban lokkal vårtåk a tånchåzas kÜzÜnsÊget. A mulatsåg aztån hajnalig tartott, a halasi Ês a megyÊn túli kÜzÜnsÊg legnagyobb megelÊgedÊsÊre. Folytatås februårban, amikor is a szabadkai Juhåsz zenekar húzza a nótåt. A lÊc azonban nagyon magasra kerßlt, hiszen a fiatal RÊzhúros Banda fantasztikusan jó zenÊt Ês fßlbemåszó dallamokat hozott az első Folk estre a hålås nagykÜzÜnsÊg elÊ. Vadkerti Mónika

fotĂłk: anda pĂŠter

Generåciókat szólított meg az első Folk est a KÜzÜssÊgek Håzåban szombat este. A telt håzas rendezvÊnynek az ßllÊsi RÊzhúros Banda volt a håzigazdåja. A zenekar 2004-ben alakult, a jelenlegi felållåsban hårom Êve mŹkÜdik. A tagok tÜbbsÊge iskola, munka mellett muzsikål, åm van, aki hivatåsszerŹen zenÊl. Gyerekkoruk óta szerves rÊszÊt kÊpezi Êletßknek a nÊpi kultúra: legtÜbben nÊptåncos múlttal is rendelkeznek Ês a zenÊlÊst is fiatalon kezdtÊk el. A kÜzel egyórås nÊpzenei koncert vastapsot kapott, a kÜzÜnsÊg pedig lelkesen Ênekelt egyßtt Borda Blankåval, az egyßttes ÊnekesnőjÊvel. A repertoår szåszcsåvåsi muzsikåval kezdődÜtt, amelyet ÜrdÜngősfßzesi, kalotaszegi, felcsíki Ês somogyi dallamok kÜvettek. A muzsikåt egy-egy tånc is színesítette, Bischoff à dåm Ês Dóka Zsuzsanna kalotaszegit, míg Måndity Låszló Ês Sallay Laura fßzesit tåncoltak. A koncertet kÜvetően szatmåri Ês szÊki tånctanítås vårta az Êrdeklődőket, melybe fiatalok Ês idősebbek egyarånt bekapcsolódtak. A kulinåris Êlvezetekről Dobos Jani kifőzdÊje gondoskodott, akik ez alkalommal is nagyon finom Êtelekkel, ita-

tovĂĄbbi 9 fotĂłs hozta el kĂŠpeit a halasi kiĂĄllĂ­tĂĄsra: BĂŠkĂŠsi Imre, BĂ­rĂł RĂłbert, Ferincz JĂĄnos, Forster Ă dĂĄm, Jamrik Lajos, MĂĄrki Levente, dr. Nagy Edit, RĂłzsa Tibor ĂŠs SasvĂĄri Ă gota. A fotĂłklub tagjai kĂŠpeinek kiĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt SzĹącs KĂĄroly mĹąvĂŠszettĂśrtĂŠnĂŠsz, fotĂłs nyitotta meg ĂŠs ajĂĄnlotta a lĂĄtogatĂłk figyelmĂŠbe, akik november vĂŠgĂŠig tekinthetik meg a kĂŠpeket a KĂśzĂśssĂŠgek HĂĄzĂĄban. KĂŠp-szĂśveg: P. Ă .

A MABI Tårsashåz (Kiskunhalas, EÜtvÜs u. 2.) a MOL, valamint az Új Európa Alapítvåny ZÜldÜvezet Programjånak 2014. Êvi orszågos pålyåzatån kilenc tårsashåz tårsasågåban 240.000 Ft tåmogatåst nyert a 102.000 Ft vållalt ÜnrÊsz mellÊ a tårsashåzak belső udvarainak zÜldítÊsÊre. A MABI Tårsashåz kollektívåja a pålyåzatban vållalt pihenőhely kialakítåsåt (2 db fa, 157 db cserje Ês 30 db egynyåri viråg elßltetÊse, burkolat felújítåsa, padok Ês asztalok elhelyezÊse, komposzttåroló lÊtesítÊse, esővíztårozó kialakítåsa) 2015. 10. 31-ig elvÊgezte. Az Êrintettek az egÊszsÊgi ållapotuk Ês az elfoglaltsåguk fßggvÊnyÊben 13 fővel szívesen vettek rÊszt az udvar szebbÊ tÊtelÊben. Úgy Êrezzßk, hogy a kÜzÜs munka kÜzelebb hozta egymåshoz az ott lakókat Ês a vållalkozåsban dolgozókat. A megszÊpített udvar pedig Êlhetőbb kÜrnyezetet teremtett, ahovå szívesen lemennek az emberek kertet gondozni Ês pihenni egyarånt. Tisztelettel: Seres Såndor tårsashåzkezelő a MABI Tårsashåz kollektívåjånak a megbízåsåból


sport 15

2015. november 11.

Világkupa bajnokok – halasi siker

Válogatott

November elején Füzesgyarmaton rendezték meg a GPC Profi Világkupát erőemelésben, melyen szép halasi sikerek születtek. Réz István edző a világkupa bajnoki címével búcsúzhatott fekvenyomás szakágban, egyik tanítványa, Fekete Patrik szintén bajnoki címet harcolt ki, másik tanítványa, Göblyös Richárd pedig bajnoki ezüstérmet érdemelt ki ezen a magas rangú megméretésen.

Két remek mérkőzésen van túl Szikora Melinda, a Kiskunhalas NKSE egykori kapusa. A kiváló hálóőr a Ferencváros színeiben előbb a Győri Audi ETO, majd hétvégén a német Thüringen ellen szerepelt. Melinda mindkét találkozón parádézott a kapuban, több bravúros védése is volt. Nem véletlen, hogy a játékos bekerült a magyar válogatott keretébe is.

Tragédia Fotó: Balogh Attila

A szálak október 25-ére és Budapestre vezetnek vissza, ahol és amikor a Fekvenyomó és Felhúzó Gála lezajlott. Ez az önálló, országos profi verseny egyben kvalifikációs versenyként is funkcionált, ahonnan a szintet teljesítők jogosultságot szereztek a GPC Profi Világkupán történő részvételre. Nos, rövidre fogva a történetet – miután a két Vári szabós fiatal esélyeit edzőjük maximálisan jónak ítélte – Fekete Patrik és Göblyös Richárd nemcsak nevezett, de be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. Aranyéremmel és oklevéllel zárta élete első nagy fekvenyomó versenyét. Fekete Patrik 145 kg-os, Göblyös Richárd 155 kg-os teljesítménnyel kvalifikálta magát a világkupára. Réz István edző ugyan tavasszal már megszerezte a világkupa

röviden

részvételi jogát, de „ha már ott volt” a fiúkkal, versenyzett is, amelynek eredményeképpen 110 kg-mal ismételten bebizonyította, hogy helye van a világkupán. Füzesgyarmat a világkupával egy ötnapos küzdelemnek adott otthont, melynek második napján, november 5-én fekvenyomásban száznyolcvan versenyzőt regisztráltak. A Vári Szabó diákjai 18 évesként a tinédzser kategóriában kellett, hogy helyt álljanak, és mindketten nagyon szép gyakorlattal mindhárom fogást eredményesen teljesítették is. Fekete Patrik nehéz-

súlyban 145 kg-mal és győzelemmel zárt, Göblyös Richárd középsúlyban 150 kg-mal végzett a nagyon előkelő második helyen. Réz István számára is elsőséget hozott – a 75 kg-os súly- és a Masters 7 korcsoportban – 105 kg-os eredménye. A két világkupa bajnok, illetve második helyezett azonban nem ülhet a babérjain, hiszen a Vári Szabó képviselőinek a tavaszi Diákolimpia öszszecsapásaira, Réz Istvánnak pedig a jövő évi GPC Profi Világbajnokságra kell készülnie. Vass Katalin

Egy éve veretlenek Szép korszaka van a halasi női labdarúgásnak, ugyanis a Kiskunhalasi FC csapata egy esztendeje veretlen a bajnokságban. Tavaly novemberben a Kiskunmajsa tudta legyőzni a halasiakat, azóta viszont ez egyik csapatnak sem sikerült. Az előző idényben bajnok lett a KFC és úgy tűnik, hogy erre a 2015/2016-os szezonban is nagy esélye van. Jelenleg kilenc csapat alkotja a megyei női csökkentett pályás bajnokság mezőnyét. A Kiskunhalasi FC ebben a ligában szerepel, nem is akárhogyan. Halász Géza és Kuhn Róbert együttese egy esztendeje veretlen. Legutoljára a majsaiaknak sikerült elcsenni mind a három pontot a halasiaktól, azóta viszont ez a bravúr senkinek sem sikerült. Tavasszal egészen pazar teljesítményt nyújtottak a lányok és ez bajnoki aranyérmet ért. Úgy tűnik, hogy a sorozat nem szakad meg, a mostani szezonban is folytatódik. A KFC nem bízott semmit sem a véletlenre, az idény végén a tabella élén áll. Az utolsó fordulóban a Katymár lelkes, szimpatikus és létszámhiánnyal küzdő csa-

pata volt az ellenfél hazai környezetben. A halasiak szépen akarták zárni a szezont, azonban a nagyot harcoló vendégek jól állták a sarat. Persze az borítékolható volt, hogy a KFC emberelőnyben megnyeri a találkozót, de a három pontot nem adta olcsón a Katymár. Négy kapufa, számtalan ziccer jelezte a hazai fölényt, igaz, a katymáriak is szerezhettek volna egy gólt, de nagy helyzetben nem találtak kaput. A mindent eldöntő gól a hajrában született. Végül 2-0-ra győzött a Kiskunhalas, ezzel húsz ponttal fejezte be a sorozatot. Nyolc mérkőzésen hat győzelem és két döntetlen szerepelt a csapat neve mellett. Húsz rúgott és három kapott gól imponáló mérleg, a majsai Mókusok és az Akasztó Focisuli csent pontot a mieinktől. Ez a két csapat egyébként a tabella második és harmadik helyén áll. Most szünet következik a bajnokságban, a KFC női csapata tavasszal is hasonló sorozatra készül. Természetesen a játék mellett legfőbb céljuk ismét a bajnoki cím megszerzése. Erre egyébként minden esélyük megvan. JL

Autóbalesetben elhunyt Szöllősi Tamás, a Kecel FC fiatal labdarúgója. A 22 éves játékos, aki többek között Siófokon, a HÍD SC-ben és Madarason is játszott, idén a keceliek színeiben remekelt. Eddig 11 forduló alatt 19 gólt szerzett. A tehetséges focistát az egész labdarúgótársadalom gyászolja. Emlékére a hétvégén valamennyi bajnoki mérkőzés gyászszünettel kezdődött. A Kiskunhalasi FC szombaton délután éppen a Kecel FC ellen játszik, hazai pályán.

Pályán a KFC

Több mérkőzést is játszottak a hétvégén a Kiskunhalasi FC csapatai. A megyei I. osztályú bajnokságban az aranyéremre esélyes Tiszakécske otthonában nem vallottak szégyent a fiúk. Ha 1-0-nál a játékvezető megítéli a Sorin elleni szabálytalanság miatt a büntetőt, még meglepetést okozhattunk volna. Tiszakécske-Kiskunhalasi FC 20. Az U19-nél 4-2-re nyert a házigazda, a halasi gólokat Lavati Alex szerezte. A megyei III. osztályú bajnokságban rangadó várt a KFC II-Spartacusra. A Kunfehértó látogatott Kiskunhalasra és a halasiak 2-1-re nyertek. A gólokat Farkas Tamás és Horváth Kornél lőtte. Az U14 a szankiakat fogadta. Kiskunhalasi FC-Szank 2-1, Kuhn Alex és Bereczki Erik góljaival.

Kispályán

Még a hét végéig lehet jelentkezni a városi kispályás teremlabdarúgó-bajnokságra, amelynek idén a Connextion lesz a névadója. A tervek szerint 28 csapat küzdelmei zajlanak majd november 28. és január 30. között, öszszesen 13 fordulót rendeznek. Aki még nem tette meg, de szeretné megméretni a csapatát, az november 15-ig jelentkezhet Harkai Péternél vagy Kazinczi Istvánnál. Tavaly a Cel FC és a Lindau Logistic volt a saját csoportjának a győztese.


16 hirdetés Márkaszerviz keres gépjárművillamossági-műszerészt, vagy autóvillamosságban jártas autószerelőt. Jelentkezni fényképes önéletrajzzal a szervizvezeto@kbautoteam.hu e-mail címen lehet. A-160 Vezető beosztásba gépészmérnök, vagy járműipari főiskolai/egyetemi végzettséggel, legalább 5 év szakmai tapasztalattal, B kategóriás jogosítvánnyal és számítógépes ismerettel rendelkező munkatársat keresünk. Jelentkezés fényképes önéletrajzzal az allaskeres2015@gmail.com e-mail címen. A-710 Kiskunhalasi márkaszerviz munkafelvevőt keres a következő feltételekkel: érettségi vizsga, autóműszaki ismeret, számítógépes alapismeret, word, excel készségszintű kezelés, jó kommunikációs és csapatban dolgozás készség, önálló munkavégzésre alkalmasság, kreativitás. Előnyök: szakirányú végzettség, idegen nyelvtudás. Jelentkezés fényképes önéletrajzzal a szervizvezeto@kbautoteam.hu e-mail címen. A-891 Soltvadkerti műanyagüzembe dolgozót keresünk. Bérezés megegyezés szerint. Tel.: 06 70/503-05-55 A-767 Kőműves szakmunkást, segédmunkást felveszünk, bérezés kéthetente. Tel.: 06 20/939-41-39 A-935 A KreaTherm Kft. jó szakmai érzékű és kreatív gondolkodású szakembereket keres. Szerkezetlakatos vagy csőszerelő tapasztalat előny. Jelentkezni: kreatherm@gmail.com vagy 06 70/941-44-05 A-936 Munkatársak jelentkezését várjuk műanyagfeldolgozó üzemünkbe kisegítő, csomagoló munkakör betöltésére. Fényképes önéletrajz: info@rollo.hu A-961 Soltvadkerti italgyártó üzem fizikai munkára dolgozót keres. Tel.: 06 70/940-70-64 A-963 Imrehegyi Baromfi Kft. keres húsipari szakmunkásokat kifejezetten csirke feldolgozásra. Mérős, hűtős, csonttörő, combvágó, élőállat függesztő. Tel.: 06 70/409-21-56 A-983 Építőipari cég keres szakipari dolgozókat (festőt, kőművest, burkolót) vidéki munkavégzésre, azonnali kezdéssel. Tel.: 06 70/382-82-36 A-984 Büfébe, jó kereseti lehetőséggel pultost keresek. Tel.: 06 70/510-72-53 A-988 Kötöttáru varrásához láncolóst keresek. Tel.: 06 30/925-75-17 A-989 C kat. jogosítvánnyal rendelkező munkatársat keresünk. Tel.: 06 20/801-53-25 A-990 Üzletvezetői képesítéssel bolti eladót keresek. Tel.: 06 30/721-17-37 A-1002 Libatömőt felveszünk. Tel.: 06 20/934-73-82 A-1004 Állattartó telepre libatömésben jártas termelésvezetőt felveszünk. Tel.: 06 20/934-73-82 A-1005 Autószerelőt, gumiszerelőt felveszünk a Sala Autószervizbe. Tel.: 06 30/938-36-91 A-1010 Kőművest és segédmunkást keresünk. Tel.: 06 70/941-65-82 A-1024 Segédmunkásokat keresek kiskunhalasi bontásra, benti munkára. Tel.: 06 30/435-43-82 A-1025

2015. november 11. Vállalkozás keres villamosmérnököt, vagy üzemmérnököt. Önéletrajzokat a jeneitrade@jeneitrade.hu címre várjuk. A-1026 Eladót felveszünk a Start ABC-be. Tel.: 06 20/415-16-17 A-1027 Gépjárművezetőt keresünk, feltétel: C, E, ADR. Tel.: 06 30/944-87-10 A-1028 Telefonos ügyfélszolgálati munkakörbe keresünk műszaki beállítottságú munkatársat. Fizetési igény megjelölését kérjük. job@digitalink.hu A-1033 Szakmunkás, vagy betanított péket keresünk. Jelentkezni személyesen Kiskunhalason a Szabadkai út 90. szám alatt. A-1034 Kiskunhalasi cég anyagbeszerző-raktáros munkatársat keres. Axel Pro program ismerete előny. Az önéletrajzokat az anyagbeszerzesinfo@gmail.com email címre kérjük. A-1035 Pályakezdő festő, burkoló, kőműves és asztalos szakmunkást keresek. Tel.: 06 20/312-23-08 A-1044 Megbízható nő takarítást, vasalást vállal. Heti 1-2 nap! Tel.: 06 70/518-35-08 A-1046

Sertés eladó. Tel.: 06 30/938-64-16

A-967

Raktárak, irodák bérelhetők a volt a Levi’s területén. Már 300 Ft +áfa/m2/hó ártól. Tel.: 06 20/92-70-946 A-113 Turistáknak, brigádoknak olcsó szállás kiadó! Tel.: 06 20/483-09-96 A-114 Mátyás téren üzlethelyiség kiadó. Tel.: 06 20/347-01-37 A-766 Semmelweis téren 36 m2-es lakás kiadó. Tel.: 06 70/656-66-77 A-1036 Semmelweis téren 100 m2-es családi ház kiadó. Tel.: 06 70/656-66-77 A-1037 Kiskunhalas Iparterületi részén, igényesen felújított irodaházban irodák egyben ill. külön-külön is kiadók. Az épület őrzését 24 órás biztonsági szolgálat látja el. Tel.: 06 77/525-222 A-1047

Kedvezményes tujafavásár. Tel.: 06 20/993-80-00 A-879 Samsung 70 cm-es tv, LG 50 cm-es tv, motoros kerti kapa, fűnyíró, 2,2 kW-os PB gázüzemű konvektor eladó. Tel.: 06 30/850-74-90 A-1012 2 személyes infraszauna digitális vezérlővel, színterápiával, CD lejátszóval, szinte új állapotban eladó. 120x105 cm széles, 109 cm magas. Tel.: 06 30/683-54-54 A-1021 Szobai edzőkerékpár eladó. Irányár: 20 e Ft. Tel.: 06 30/683-54-54 A-1022 66 éves férfi vagyok, keresem párom 50-60 éves korig komoly kapcsolat céljából Kiskunhalason. Hűség, szeretet, megbecsülés. Tel.: 06 77/421-246 A-1029

Idős, beteg emberek éjszakai ápolását vállalom. Felnőtt szakápolónő. Tel.: 06 30/916-88-83 A-1030 Petkus magtisztító, Forshirt kiskocka bálázó, Mercedes 814 D (kitűnő állapotban, méh szállításra is alkalmas) eladó. Tel.: 06 30/550-48-81, 06 30/412-11-55 A-1031 Konyhakész, száraz tölgy tűzifa eladó. 16.500 Ft/m3 Az ár tartalmazza a házhoz szállítást. Tel.: 06 20/324-50-82 A-1032

Október utolsó napjaiban a Tescoban elhagytam egy aktatáskát más számára értéktelen iratokkal. A Remény utcai Bt. összes kimenő-bejövő számláit, cégkivonatot, bélyegzőt, alapító okiratot tartalmaz. A visszajuttatónak 10.000 Ft jutalmat fizetek. Tel.: 06 70/941-65-82 A-1023

Raktározás céljára 2-300 m2-es ingatlant keresünk Kiskunhalason. Kertvárosi részen elhelyezkedés előnyt jelent. Tel.: 06 30/914-59-74 A-214 2 generációs családi ház városközponthoz közel a Vas u. 5. szám alatt családi okok miatt, sürgősen, áron alul eladó. Tel.: 06 70/31-75-123 A-699 Vállalkozásra is alkalmas, 2 szintes családi ház nagy kerttel a Széchenyi utcán a Haldorádó mellett eladó. Az ajánlatokat telefonon várjuk. Tel.: 06 30/410-70-00 A-869 Kiskunhalason a Semmelweis téren 1 szoba, konyhás, fürdőszobás, spájzos lakás eladó. Tel.: 06 70/529-87-78 A-952 Üzlethelyiség többcélú hasznosításra eladó, kiadó. Kiskunhalas, Kun tér 1. Tel.: 06 70/455-11-00 A-974 DANCE TUNING DISCO eladó, kiadó! Tel.: 06 70/455-11-00 A-975 Az Alsóvárosban 65 m2-es, bútorozott ház eladó. Tel.: 06 70/344-34-02 A-996 Vasút utcán, IV. emeleti, felújított, gázfűtéses lakás eladó. Irányár: 6,2 M Ft. Tel.: 06 70/459-54-93 A-997 Családi ház eladó a Felsővárosban. Tel.: 06 20/976-51-68 A-998 Belvárosi lakás áron alul eladó (volt Garbai utca). Irányár: 7,1 M Ft. Tel.: 06 20/964-46-95 A-1008

Kertvárosban garázs eladó. Tel.: 06 30/588-08-49 A-979 Imrehegyen szőlőtelepítésre alkalmas 0,6 ha szántó eladó. Tel.: 06 20/967-48-87 A-1019 1 ha belterületi üres telek eladó a majsai úton a köves út mellett, kereskedelmi és iparterületi besorolású. Irányár: 6 M Ft. Tel.: 06 30/370-38-77 A-1020 Kétszintes lakóház melléképülettel a Mázsa u. 9-ben eladó. Érdeklődni 16 óra után. Tel.: 06 30/955-52-56 A-1038 Ház eladó a Baki kastélytól 500 méterre. Tel.: 06 30/728-64-37 A-1039 Kiskunhalason a Tinódi utcában telek eladó. Tel.: 06 20/955-05-76 A-1040 Új építésű tanya eladó. Tel.: 06 20/312-23-08 A-1045

Vízszerelés- duguláselhárítás, szennyvízcsatorna-bekötés. Tel.: 06 20/91-71-403 A-802 Épületenergetikai tanúsítás. Ocskó László Tel.: 06 20/913-55-35 A-55 Frizura mesterfokon, Harmónia fodrász szalon. Tel.: 06 77/523-426 A-953 lcd-tv-monitor-szerviz.hu Tel.: 06 30/626-10-20 (H-P 8-18-ig) A-954 Bontásra autót veszek. Tel.: 06 30/432-62-26 A-980 Sminktetoválás, tartós szőrtelenítés akció az Aphrodité Szépségszalonban. Tel.: 06 77/421-850 A-982 FIGYELEM! Kisszálláson a Szállásforg Kft. használtruha- és cipővásárt tart. Időpont: november 14. Nyitás: reggel 6 órakor. Kisszállás, Felszabadulás u. 6. Tel.: 06 20/491-35-67 A-759 Faiskolai lerakatomban várom kedves vásárlóimat. Kiskunhalas, Szilády u. 69. Nyitva: H-P 08:00-16:30, SZ 08:0012:00 Tel.: 06 70/451-48-21 A-1041 Limuzin bérelhető. Tel.: 06 30/469-95-36 (Start ABC) A-1042

Targoncavezetői tanfolyam OKJ-s bizonyítvánnyal Kiskunhalason, egyéni felkészüléssel. Tel.: 06 30/683-54-54 (Cseh Pálné) A-1043


magazin 17

2015. november 11.

November 11. szerda 00:00 Képújság 07:00 Híradó/kedd (ism.) 07:30 Sport Magazin (ism.) 08:00 Képújság 12:00 Sport Magazin (ism.) 12:30 Híradó/kedd (ism.) 13:00 Képújság 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/szerda 19:20 Napi Mozaik 19:30 Beszéljünk róla 20:00 Híradó/szerda (ism.) 20:20 Napi Mozaik (ism.) 20:30 Beszéljünk róla (ism.) 21:00 Képújság 22:00 Híradó/szerda (ism.) 22:20 Napi Mozaik (ism.) 22:30 Beszéljünk róla (ism.) 23:00 Képújság

12:30 Híradó/csütörtök (ism.) 13:00 Képújság 17:55 Műsorajánló 18:00 PONT – ifj. magazin (12) 19:00 Híradó/péntek 19:20 Gyermeksarok 19:30 Sport Magazin (ism.) 20:00 Híradó/péntek (ism.) 20:30 Kultúrkép (ism.) 21:00 Képújság 22:00 Híradó/péntek (ism.) 22:30 153 – Lélekmód – ifj. m. (ism.) 23:00 PONT – ifj. m. (12) (ism.) 00:00 Képújság November 14. szombat 00:00 Képújság 08:00 Híradó/péntek (ism.) 08:30 Kultúrkép (ism.) 09:00 Képújság 12:00 Sport Magazin (ism.) 12:30 Híradó/péntek (ism.) 13:00 Képújság 17:20 Napi Mozaikok, Zöld Percek, Gyermeksarok 18:00 PONT – ifj. m. (12) (ism.) 19:00 Sport Magazin (ism.) 19:30 Kultúrkép – kult. m. (ism.) 20:00 153 – Lélekmód – ifj.m. (ism.) 20:30 Beszéljünk róla (ism.) 21:00 Képújság

07:00 PONT – ifj. m. (12) (ism.) 08:25 Képújság 12:00 PONT – ifj. m. (12) (ism.) 13:25 Képújság 17:00 Karcag - KUKSC (férfi kézilabda mérkőzés) 18:30 Képújság 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/hétfő 19:20 Napi Mozaik 19:30 10 éve történt 20:00 Híradó/hétfő (ism.) 20:30 10 éve történt (ism.) 21:00 Képújság 22:00 Híradó/hétfő (ism.) 22:30 10 éve történt (ism.) 23:00 Képújság

November 17. kedd 00:00 Képújság 07:00 Híradó/hétfő (ism.) November 12. csütörtök 07.30 10 éve történt (ism.) 00:00 Képújság 08.00 Képújság 07:00 Híradó/szerda (ism.) 12:00 10 éve történt (ism.) 07:20 Napi Mozaik (ism.) 12:30 Híradó/hétfő (ism.) 07:30 Beszéljünk róla (ism.) 13:00 Képújság 08:00 Képújság 17:00 Karcag - KUKSC 12:00 Beszéljünk róla (ism.) (férfi kézilabda mérkőzés) 12:30 Híradó/szerda (ism.) 18:30 Képújság 12:50 Napi Mozaik (ism.) 18:55 Műsorajánló 13:00 Képújság 19:00 Híradó/kedd 18:55 Műsorajánló 19:20 Napi Mozaik 19:00 Híradó/csütörtök November 15. vasárnap 19:30 Sport Magazin 19:20 Zöld Percek 00:00 Képújság 20:00 Híradó/kedd (ism.) 19:30 Kultúrkép – kult. magazin 16:00 Megyei Krónika (ism.) 20:20 Napi Mozaik (ism.) 20:00 Híradó/csütörtök (ism.) 16:30 Sport Magazin (ism.) 20:30 Kultúrkép – kult. m. (ism.) 17:00 Kultúrkép – magazin (ism.) 20:30 Sport Magazin (ism.) 21:00 Képújság 17:30 153 – Lélekmód – ifj. m. (ism.) 21:00 Képújság 22:00 Híradó/csütörtök (ism.) 18:00 Beszéljünk róla (ism.) 22:00 Híradó/kedd (ism.) 22:30 Kultúrkép – kult. m. (ism.) 18:30 Híradó/hétfő (ism.) 22:30 Sport Magazin (ism.) 19:00 Híradó/kedd  (ism.) 23:00 Képújság 23:00 Képújság 19:30 Híradó/szerda  (ism.) November 13. péntek 20:00 Híradó/csütörtök (ism.) 00:00 Képújság 20:30 Híradó/péntek (ism.) 07:00 Híradó/csütörtök (ism.) 21:00 Képújság online műsorújság 07:30 Kultúrkép – kult. m. (ism.) www.halasmedia.hu 08:00 Képújság November 16. hétfő A műsorváltozás jogát fenntartjuk. 12:00 Kultúrkép – kult. m.(ism.) 00:00 Képújság

Fotó: Anda Péter

MÛSORAJÁNLATUNK:

A Top 9-be rappelték magukat

A szakmai zsűri múlt héten is meghozta döntését. A VII. Pont Karaokeverseny döntős mezőnyéből ezúttal egy duettprodukciót választottak ki. Humoros, ötletes rapszöveg, amit a két előadó írt és zenésített meg. Ők a KecelBeat! Paplanos Péter és

Lengyel Sándor már több éve rappel együtt, néhány éve megalapították a KecelBeat formációt. A Pont Karaokeversenyek történetében tavaly volt először rapdal a mezőnyben. A most döntőbe jutott srácok korábban még nem voltak egyetlen megméretésen sem, most viszont egyből a Top 9-es mezőnybe kerültek saját szerzeményükkel. Az ítészeknek természetesen a dalszöveg keltette fel először az érdeklődését. Hegyesi Bandi, a Gypo Circus frontembere azt mondta, külön köszöni, hogy a rapperek megidézték a ’90-es évek szellemét. Péternek és Zoltánnak már biztosan lesz esélye megnyerni a fődíjat vagy valamelyik értékes nyereményt a decemberi eredményhirdetésen.

Micsoda hang!

Fotó: Anda Péter

Nézze digitálisan jó minõségben a HALAS TV-t

Kurcz Alexandra nevét néhány évvel ezelőtt az egész ország megismerhette az egyik kereskedelmi televízió zenés műsorából. A kislány azóta tudatos tinédzserré érett, s úgy döntött, idén beadja jelentkezését a VII. Pont Karaokeversenyre. A zsűri szerint nem volt kérdéses, hogy Alexandrának ott a helye a

legjobbak között, hiszen Adele Skyfall című dalával már az előválogatón is bizonyította, hogy ha egyszer kiereszti hangját, mindenki tátott szájjal hallgatja majd a produkciót. A várt siker a döntőben sem maradt el, éppen ezért a fiatal énekesnő már biztosan ott van a Top 9-es csoportban. A zsűriasztalnál helyet foglaló hölgyek mindössze azt kifogásolták, hogy nem tudták eldönteni, milyen is valójában a diáklány személyisége, mert a produkció alatt végig merev arccal énekelte dalát. Szerettek volna tőle kicsit több érzelmet látni. Jövő héten újabb boríték nyílik majd a Pont adásában, így kiderül az is, még kinek a dala nyerte el az ítészek tetszését annyira, hogy a legjobbak közé emeljék az előadót. Szőri Attila

Anyakönyvi hírek Születtek: Simokovics Noel (Mészáros Ivett) Kiskunhalas, Szabó Bianka Mária (Kiss Regina) Soltvadkert, Pálinkás Gergő (Gébl Mariann) Kiskőrös, Polgár Szabina (Ihos Mária) Kiskunmajsa Elhunytak: Miskolczi Károlyné Hecht Margit (Pécsvárad), Marancsik Istvánné Katona Julianna (Borota), Kamara Jenő (Kiskunhalas), Rabi Istvánné Simon Katalin (Zsana), Galántai Károly Imre (Soltvadkert), Sipiczki Pál (Kiskőrös)


18 sport

röviden

2015. november 11.

Nem lehet elég korán elkezdeni…. kel, akik játékos módon, ugyanakkor kellő komolysággal terelgetik a lánykákat, fiúkat. Bizony, a kicsik odafigyelnek, néha ugyan elkalandozik a tekintet és mindenki egyszerre akar mindent megcsinálni, de a két birkózó gyorsan rendezni tudja a sorokat. – Azt gondolom, fontos, hogy minél fiatalabb korban megismerjék a gyerekek a sportot, és ráérezzenek arra, milyen fontos a rendszeres mozgás. Mi ebben tudunk segí-

Bármi áron

Lassan befejeződik az őszi szabadtéri szezon, a Kölyökligában például az U10 és U11 korosztály számára Vác jelentette az utolsó fordulót. A Szilády RFC korosztályos csapatai hat mérkőzést játszottak és hat pontot szereztek. A 12 halasi gólon Kern Marci 3, Szeitz Gábor 3, Sebestyén Márk 3, Fejes Máté 1, Hideg Máté 1 és Gilányi Áron 1 osztozott. A tizennégy fordulót követően az RFC 54 pontot gyűjtött a 31 csapatot felvonultató mezőnyben, ez valószínűleg elegendő lesz ahhoz, hogy tavasszal a felsőházban folytassák. Az NB II-es bajnokságban az U17 és az U19 is az aranyéremre esélyes Hódmezővásárhely ellen lépett pályára. Tizennégy kapott és egy rúgott gól a mérleg, a becsületgól Csupity István nevéhez fűződik. Az U16-os megyei bajnokságban szomszédvári rangadó volt, a Szilády Soltvadkertre látogatott. Vincze Imre 3 és Juhász Péter 2 góljával 5-3-ra nyert az RFC és ezzel dobogón várja a tavaszt. A lányok az idei bajnokságra megerősödött Akasztói Focisuli ellen szerepeltek. Akasztó-Szilády RFC 5-0. A hétvégén az U8 és U9 Budapesten szerepel a Kölyökligában, az NB II-es csapatok a SZEOL-t látják vendégül, míg az OTP-Bozsik Programban az U11 és U13 szerepel.

A Kiskunhalasi Birkózó Club tényleg komolyan veszi azt, hogy fontos az utánpótlásnevelés és a versenyzői kör bővítése. Ezért járják az iskolákat, ezért tartanak kihelyezett toborzókat és ezért kezdtek el foglalkozni a Bóbita Óvoda gyermekeivel, akik csütörtökönként ismerkednek meg a sportág alapjaival. Ahogy arról személyesen is meggyőződhettünk, az edzések játékosan komolyan zajlanak.

Palánk alatt

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a pedagógusok kosárlabda bajnokságát. Ezúttal a Bernáth Lajos Kollégium volt a házigazda, a kupának pedig a Felsővárosi-iskola megújult sportcsarnoka volt a helyszíne. A hagyományosan jó hangulatú és izgalmas sporteseményen szép kosarak, pontok jelezték, bizony a csapatok nem felkészületlenül vágtak neki a versengésnek. Az estébe nyúló sorozaton a Szent József Katolikus Általános Iskola válogatottja nyert, a Kertváros és a Bernáth-Fazekas csapata előtt.

Bizony, kisgyermekes apukaként, anyukaként hányszor fordult meg a fejünkben az, milyen jó volna, hogy szeretett kislányunk, kisfiunk levezesse a felesleges fesztültséget és a mozgás iránti hihetetlen vágyát. Erre tökéletesen alkalmas a birkózóedzés, amelyen játékos

komolysággal sajátíthatja el minden picur ennek a szép sportágnak az alapjait. A Kiskunhalasi Birkózó Club elnöke, vezetőedzője Csapi Antal ennek szellemében kezdte el a foglalkozásokat a Bóbita Óvoda ovisaival. Minden csütörtökön délelőtt minitatami kerül a tornaszobába és kezdődhet a tréning. Az ifjabbik Csapi, Geri kezdi a foglalkozást a gyerkőcök-

Lovasélet

fotó: kovács iván

Kiskun Kupa

Megkezdődik a Kiskun Kupa nyílt egyéni darts versenysorozat a Randevú Sörbárban. A Barna Sörivók Klubjának szervezésében november 14-én, szombaton 15 órakor lesz az első forduló. Mint megtudtuk, a következő játéknapok december 5-én, december 12-én és december 29-én lesznek.

teni, úgy látom, az ovisok nagyon élvezik az edzéseket. Persze nekünk is nagyon tetszik – mosolyodott el Csapi Antal. A klub igyekszik minél jobban kiszélesíteni a bázisát. A közeljövőben pedig azt tervezik, másik edzőterembe költöznek, várhatóan még ebben az esztendőben az egykori Kálmán-szanatórium egyik megújult helyiségébe. Kép-szöveg: Jáger L.

Zajlik az élet a Lovasiskolában. A napokban egy népes állatorvos delegáció látogatott el a patinás intézménybe, magyar és szerb szakemberek néztek körül a halasi lovasélet bölcsőjében. Elismerően szóltak az ott tapasztaltakról. Füzér Gábor pedig többnapos edzőtábort tartott, kihasználva a bázis rendkívüli adottságait és a tavaszias időjárást. JL


2015. november 11.

díjazott 19

Szinte azonnal testrészemmé vált a gép… Kis Csaba fotós és boldog családapa Azért ha valaki Az év természetfotósa pályázaton egy második díjat elér, már tenni kell valamit. Nem is keveset és nem is akármilyen alkotással lehet bekerülni a legjobbak közé. Kis Csabának ez sikerült. A halasi fotós a Tükörnek adott interjújában azt mondta, hogy nem mindig a tűéles fotó a tökéletes, és mesélt arról is, hogy mikor vált a természet rabjává.

} Egy vérbeli fotósnál mindig ott van a masina, vagy inkább rákészül egy-egy képre? – Ez egy érdekes kérdés. Egy vérbeli fotósnál szerintem sokszor van fényképezőgép. Vadássza a témát, keresi, hogy mit lehetne lefotózni. Nekem viszont teljesen másképp jár az agyam. Előre elképzelem azt a képet, amit el szeretnék készíteni, majd megkeresem hozzá a megfelelő helyszínt, a megfelelő fényeket és megpróbálom megcsinálni a felvételt. Az esetek nagy részében forgatókönyv szerint fényképezek, előre megtervezve készítek el egy fotósorozatot vagy akár egy képet. } Sok amatőr fényképész mobillal készít képeket. Ez jó a fotós szakmának? – Azt nem tudom, hogy a fotós szakmának ez jó vagy sem. A mobiltelefon ez esetben egy képalkotó eszköz, pont mint egy fényképezőgép. Mobilt használó fotósok közt is vannak nagyon tehetségesek és a professzionális felszereléssel rendelkezők között is akad igen tehetségtelen. } Te mikor kezdtél el fotózni és mi volt az indíttatás? – Gyermekkorom óta jelen van az életemben a fotózás. Az első gépemet 3. osztályos koromban kap-

tam egy Smena 8M-et és fekete-fehér filmre fotózgattam vele. Fotós szakkörre is jártam az iskolában. Később automata kompakt gépekkel fotóztam színes negatívra. } Mikor fordult komolyra a dolog? – Komolyabban 8 éve vetettem bele magam a fények vadászatába, mikor megvettem az első digitális gépemet egy FZ-50-est. Mivel ezután már nem fogyott el soha sem a nyersanyag egy csapásra kinyílt a világ, beindult a kísérletezés és szinte azonnal testrészemmé vált a gép. Azóta sikerült a technikát is egy kicsit fejleszteni és egy félprofi Nikon rendszerrel dolgozhatok. } Első képed? – Erre nem emlékszem, de biztos valami családi kép vagy karácsonyfa vagy ilyesmi. } Az elejétől a természet fényképezése volt számodra a kijelölt út? – A természetfotózás az, amivel a legtöbbet foglalkozom. A természet szeretete is még a gyerekkoromra nyúlik vissza, mikor édesapámmal hajnalonként horgászni mentünk. Az ébredő vízi világ hangja, illata és színei már akkor elvarázsoltak és azóta is bámulattal csodálom őket. Próbálom a technika adta lehetőségeket

kihasználva minél kreatívabban bemutatni az élővilágot. } Milyen körülmények között készült a második díjas Pókerdő? – Évről évre figyelem a pókok fantasztikus építőtehetségét egy nyárfás erdőben. Törtem a fejem, hogyan tudnám érdekesen bemutatni a témát. Végül egy kamera multiexpós képet készítettem. Ez azt jelenti, hogy kétszer exponáltam ugyanarra a „kockára”. Az első expozíciónál vakuval villantottam meg a pókot és a hálóját, majd a másodiknál hosszabb záridőnél kissé bemozdítottam a kamerát.

} Idén több elismerést is kaptál. – Két nemzetközi pályázaton is sikerült elhoznom az első díjat. A TransNatura 2015 természetfotó pályázaton az absztrakt kategóriában és a Light Summit 2015 pályázaton is sikert értem el. } A Kiskunszt csoport tagja vagy. Mi motivált titeket, amikor ezt létrehoztátok? – Egy olyan társaság összehozása, amelyben kellemes beszélgetések közben elemezgethetjük egymás képeit, megoszthatjuk egymással a gondolatainkat. Úgy érzem, hogy sikerült is, mert remek klubesteket tartunk. } Mit csinálsz, amikor nem fotózol? – Masszőrként dolgozom idestova 20 éve. } Mit tudhatunk a családodról? – Párommal és gyönyörű 3 éves kisfiunkkal élünk boldogan és március elejére várjuk második gyermekünket, egy kislányt. } Van olyan álmod, amit mindenképpen meg szeretnél fotózni? – Igen egy olyan fotót szeretnék csinálni, amit a világ minden táján megcsodálnak az emberek. Csak még nem tudom, hogy mi lesz rajta. Jáger Levente


2015. november 11.

gasztronómia 20

rita asszony ízvarázslata

Márton napra A tradicionális, ünnepekhez Kunszeri Miklós és Káposzta Lajos Újborral koccintottak Márton napra kapcsolódó ételeket minden évben elkészítem. Idén libaaprólék leves, libasült és ludaskása került az asztalra Márton nap alkalmából. Amikor a A hagyomány úgy tartja, hogy a Márton napi lúd bőséget hoz a következő levest felraktam főni, összeál- évre. A Csipke Hotelben ebből az alkalomból libavacsorával és újborral várlítottam egy ínyenc tölteléket, ták a vendégeket szombaton este. A nedűket a régió terméséből szolgálták amit most megosztok Önökkel. fel. Bemutatkozott a Frittmann és a Font Pincészet Soltvadkertről, a Koch Borászat a Hajós-Bajai Borvidék képviseletében és a Szőke Pincészet. Az est házigazdája Káposzta Lajos, a Csipke Hotel kereskedelmi vezetője volt, a borokat pedig Kunszeri Miklós, a Magyarországi Borrendek Szövetségének főtitkára ajánlotta a vacsora résztvevőinek. Kép-szöveg: P. L. Fotó: Szőri Attila

Libavacsora újborral

Márton napi töltelék Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg máj, 5 dkg gomba, 1 db zsemle, 1 db tojás, só, bors, majoránna, petrezselyemzöld. Elkészítés: a beáztatott  zsemlét jól kinyomkodtam, fűszereztem sóval, majorannával, őrölt borssal, reszelt fokhagymával, jó sok petrezselyemmel. Ütöttem bele egy tojást, és az egészet alaposan  öszszekevertem. A hagymát vékony szeletekre vágva elkezdem pirítani, pár perc múlva hozzáadtam a felszeletelt gombát. Amikor megpirult, összekevertem a zsemlés masszával, és beleraktam a darabolt májat is. Ha esetleg  túl lágy lenne a töltelék, zsemlemorzsát szórhatunk bele. A libamellről lefejtettem a bőrt, a tölteléket beletöltöttem, felgöngyöltem, hústűvel megtűztem, és a libalevesben főztem kb. 25-30 percig. Ezután kivettem, és libazsírban pirosra sütöttem mindkét oldalát. Amikor  meghűlt, vékonyra  felkarikáztam. Természetesen párolt lilakáposzta dukál hozzá tálaláskor. Ha van egy kedvenc ünnepi receptje, ossza meg velem és az olvasókkal. E-mailjét az attila@halasmedia.hu címre várom. Kellemes időtöltést kívánok a konyhában! Rita asszony

XXIX. évf. 46. szám 2015. november 11.  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you