Page 1

Megéri-e A vízműnek Csalás vagy beperelni nem kell tévedés történt a bankomat? a pénzem…?! a szövetkezetben? Ügyvéd és ingatlanszakértő arról: mit tehetünk Négy hónapja aggódnak a vállalkozók is – a a bankokkal és a lakásmaffiával szemben? szolgáltatónál most állt fel a rendszer

Több tízmillió forint a tétje a bankcsőd után indított kártérítési pereknek

Kiskunhalas és környéke közéleti hetilapja • Alapítva: 1987-ben

2014. február 12. • XXVIII. évfolyam 7. szám•Ára: 165 Ft

Bármit ellopunk

Kórházi kerekes szék vagy villanykörte, mozis szemüveg vagy szexuális segédeszköz…

Lukács: kun Miatyánk és vastaps a Parlamentben 100 milliós számítógépfejlesztés a kórházban Halason is hirdették: csalás a Szent Korona nevével? Súlyos testi sértések két halasi iskolában Kampányhírek ígéretektől egészségig Új költségvetési korszak Halason
LAPZรRTA 2014. februรกr 12.


2014. február 12.

Hétköznapi őrület Indiában járja egy közmondás. Eszerint: még mindig jobb, ha mindenki rossz úton jár, mint ha senki sem akar járni a jón.

Hogy a makacs ostobaság hová vezet, azt jól látni, bárhová nézünk a világban. A Közel-Keleten például évtizedes (vagy évezredes) sérelmeket tartogatnak egymás ellen arabok és zsidók, keresztények és muzulmánok, civilek és egyenruhások, továbbá persze az elmaradhatatlan pártpolitikai oldalak baltól jobbon át liberálisig. Minden érvre van egy ellenérv, minden bizalmi gesztusra jut egy gyanakvás, minden kézfogást egy újabb incidens követ. A tárgyalásokról szóló rettenetesen fárasztó híradások követhetetlenek az átlagember számára, de nyilvánvalóan kiolvasható a megegyezésre, harmóniára, békés egymás mellett élésre való hajlam teljes hiánya. Meddő ostobaság, agresszív önzés és vak öntörvényűség van helyette bőven. Normálisnak ható őrület.

Sportpénzek: fény az alagút végén

Aggasztó egészségügyi mutatók, rossz fizikai és mentális állapot, kevés mozgás, sok helyen elöregedett tömegsportlétesítmények… Ezen a helyzeten akar változtatni a kormány azzal, hogy jelentős forrásokat irányít a fiatalok testedzését Az átlagember tíz-tizenkétéves kora táján jut el oda a szellemi-intel- és az egészséges életmód céllektuális fejlődésben, amikor képessé válik megérteni, hogy léteznek jait szolgáló tevékenységekbe. az övétől eltérő igazságok is. Hogy másnak is fáj ugyanaz, ami neki fáj. Hogy mások világképe ugyanolyan értelmes és teljes konstrukció, mint Minderről a megyei közgyűlés elnöaz övé, legfeljebb más hatások alapján alakult ki. Hogy lehet mást is ke beszélt nemrég a Tekó Rákóczi szeretni, mint amit ő szeret, és hogy más is lehet művészi, erkölcsi, po- Kupáján. A rögtönzött sajtótájékozlitikai érték, mint amit ő értékesnek tart. tatón Bányai Gábor emlékeztetett: a kormány a társasági adó egy réEz a folyamat játszódik le az emberiség civilizációi és nemzetei között is. Amíg fel nem növünk a kollektív gyermetegségből, addig azt hisz- szének céges felajánlása révén szük, hogy csak a mi nyelvünk, kultúránk, ünnepeink és szokásaink a rendkívül jelentős forrást biztosít az jók. Csak a mi konyhánk főzi finoman a csirkét. A mi háborúnk igazságos, a többiek agresszorok. Kizárólag a mi vallásunk képes megszólaltatni Istent, az övéké pokolra siklatja a lelkeket. Nekünk jogunk van a talpunk alatti termő humuszhoz és a benne csörgedező vizekhez, nekik viszont kotródniuk kell, míg jól nem lakunk.

Magyarország például azért nem jut előre – helyesebben azért kullog még mindig a környező országok mögött –, mert az egyetértés iskolájában még a többiekhez mérten is súlyos elmaradásban van. A magyar történelemnek és a mindenkori közéletnek, kultúrának szerves része volt a sokféleség. Az Árpádok és Mátyás idején, aztán a reformkor és a kiegyezés után azért virágzott ez a vidék, mert az itt élők a szokvány marakodás mellett is képesek voltak összehangolni a nemzetiségek, kultúrák és szubkultúrák egymás mellett élését. A bajok mindig akkor következtek, amikor ezt az együttélési minimumot felrúgtuk, és elkezdtük üldözni a keresztényeket, a zsidókat, a kommunistákat vagy a polgárokat. Hogy még szorosabbra húzzuk a látószöget, Kiskunhalast is eleven példának állíthatjuk; a terméketlen, önsorsrontó belső szembenállás példájának. Itt évek óta nem beszélnek a vezető politikusok (vagy „párbeszédeik” sokszor visszhang nélküli véleményhajtogatások csupán); táncegyüttesek és hagyományőrzők osztódnak atomjaik felé; de még egy ártatlan városjelkép-tervezet sem a jóindulatú javaslatokat, hanem az indulatos nettó kritikát mozdítja meg. A jelek szerint egy Kiskőrös, Vadkert vagy Kecel már túlvan a városi szintű felnőtté válásnak e leckéin – látszik is az ottani fejlődésen és közéleti békén. Kár értünk.Költségvetés: új korszak

A SZERK

Lehet persze vitatni ezt a szélsőséges megfogalmazást, de a keleti kultúra elemi bölcsessége alighanem vitathatatlan – túl nagyot tehát aligha tévedtek. Előbb-utóbb mindig kiderül, ha egy ember vagy egy közösség rossz úton jár, akkor van mód a visszafordulásra. Ám ha a jó irányban semmiféle egyetértés, közösség nincs, akkor szétforgácsolódnak, meghasonlanak a pozitív törekvések. Előbbinek a vége az útirány bölcs korrekciója; utóbbinak a vége pusztulás, széthullás.

álláspont/hírek

utánpótlás, a tömegsport és általában a fiatalok sportlehetőségei felé. – Tudjuk, milyen sok tennivaló van annak érdekében, hogy gyermekeink, fiataljaink több időt töltsenek közösségben, egészséges programokkal, több mozgással, sporttal, testedzéssel. Társadalmi, gazdasági szempontok mellett nemzeti és személyes érdekünk is, hogy a jövő generációinak a lehetőségeit e téren is biztosítsuk – fejtette ki Bányai. A megyei elnök hozzátette: ennek érdekében az Orbán-kormány egyik első intézkedése volt a mindennapos testnevelés fokozatos bevezetése is. (HT-összeállítás)

Gazdagabb lesz a város 2014-es költségvetése – erősítette meg Kiskunhalas idei bő 6 milliárdos gazdálkodási terve kapcsán a polgármester. Gyovai István szerint ebben az évben nincs hiány, számos olyan területre jut pénz, amelyre eddig nem vagy csak kis mértékű támogatás jutott. A törvényben előírt védőnőióvónői béremelés mellett 10 százalékos emelést kap a Csipke-alapítvány, s várhatóan emelik a varrónők alacsony keresetét. A korábbinál többet kap a városmarketing-feladatokkal is megbízott Halasi Kultúra és Média Kft., a Halasi Városgazda Zrt., és nagyobb összegből gazdálkodhat a strand is. Lesz forrás a külterületiek életminőség-javítására, a Sóstó vízutánpótlására, járdaépítésre, útfelújításra. A költségvetés elfogadása esetén hatályát veszti majd a 2011-ben hozott Intézkedési Terv, amely szigorú gazdálkodást követelt a városi intézményektől. A Halason többségi jobboldal szerint a helyi megtakarítások és átszervezések mellett döntő szerepe volt a kilátásaink javulásában a többmilliárdos kormányzati segítségeknek. A költségvetésről csütörtökön dönt a testület. (Munkatársainktól)

Választás: eddig öten gyűjtenek

Jövő hétfőtől indul a választási kampány, akkortól lesz lehetősége a jelölőszervezeteknek arra, hogy ajánlásokat gyűjtsenek. Ezt egy íven tehetik meg, amelyet a választási irodában kell igényelni. Ferenczi Mária jegyző szerint lapzártánkig öten jelezték szándékukat, de péntekig még nyitott a lehetőség mindenki számára. Jelöltállítás március 3-ig lehetséges, ehhez ötszáz aláírás szükséges. Egy választópolgár több személyre is tehet ajánlást. A szavazatszámláló bizottságok létszáma adott, de póttagokat még keresnek. Múlt héten a Helyi Választási Bizottság is letette az esküt, a HVB még majd kiegészül pártok, jelölőszervezetek delegáltjaival. (jl)

Felszámolnák a gyermekéhezést

Kormányra kerülésük esetén egy éven belül felszámolnák Magyarországon a gyermekéhezést, csökkentenék az alapvető élelmiszerek áfáját, és az igazságtalan egykulcsos helyett igazságosabb adótörvényt készítenének – hangsúlyozta Török Zsolt, a baloldali összefogás országgyűlésiképviselő-jelöltje. Török Zsolt szerint sokan rosszabbul élnek, mint négy éve. – Több, mint négy millióan élnek a létminimum alatt, másfél millióan mély szegénységben, és mintegy félmillió gyerek éhezik. A szociális konzultációval valós képet kapunk arról, hogy nem csak a legszegényebbek, hanem a lecsúszófélben lévő középosztály is hogy él a térségben. Ha több marad a kispénzűek borítékjában, akkor többet tudnak vásárolni, ha többet költenek, a helyi vállalkozók is jobban élnek – mondta. A szombati kispiaci rendezvényen száz főre főztek gulyáslevest, és adományokat gyűjtöttek az Életünk a Gyermekünk Alapítvány javára. (Kép, szöveg: PÁ)
HÍREK 2014. február 12.

FOTÓ: POZSGAI ÁKOS

húzták a betétesi viszonyra utaló részeket, és pénze egy részét az engedélye nélkül helyezték át a részjegy-nyilvántartásba.

Csalás vagy tévedés a bankban? Több tízmillió forint a tétje a bankcsőd után indított kártérítési pereknek Kiskunhalasi érintettjei is vannak azoknak a pereknek, amelyeket a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet (SVT) ellen indítottak azok, akik nem kaptak kártérítést annak csődje után. Mégpedig azért nem, mert nem mezei betétesként kezelték őket, hanem részjegyesként. De vajon szabályosan váltak-e azzá? Tavaly nyáron már sorozatban nyerték a pereket azok a volt SVT-ügyfelek, akik soha nem akartak részjegyessé (kvázi résztulajdonossá) válni a 2012-ben bebuktatott szövetkezetben, hanem csak pénzt akartak

elhelyezni ott. Ám a betétként elhelyezett pénzük egy részét több esetben tisztázatlan körülmények között részjegy-összegként kezdték kezelni. Mindezzel nem is lett volna probléma, ha a vadkerti takszövöt nem sodorja a tönk szélére a vezetés rossz üzletpolitikája. A 2012 májusi csőd után ugyanis az Országos Betétbiztosítási Alap csak a betétekre fizetett kártérítést (30 millió forintig), de a részjegyként nyilvántartott pénzekre nem – azokat bebukták a részjegyes ügyfelek.

ügyfelek milyen konkrét panaszszal éltek a bíróságon, de az biztos, hogy a csaknem félszáz panaszos felperes első negyede sikerrel járt. Úgy tudni, ők bizonyítani tudták, hogy betétesi helyzetüket tudtuk és akaratuk nélkül változtatták át részjegyessé – azaz pénzük egy részét tudtuk és akaratuk nélkül kezdték úgy kezelni, hogy az a csőd idején OBA-kártérítés híján elveszett. Egy hasonlóan ellentmondásos – még mindig függőben lévő – ügyről lapunk is beszámolt. Egy lapunknak nyilatkozó ügyfél azzal Elveszett kártérítés fordult bírósághoz, hogy betétNem tudni, hogy a pernyertes könyvében egy tollvonással át-

Egy évig vártak? A betétek és részjegyek megosztását egy 2009 novemberi takarékszövetkezeti hirdetmény indította el. A nyilvános banki hirdetmény „Kiemelt betét konstrukciója” 14 százalék körüli magas kamatot ígér annak, aki 1 évre betétként(!) leköti a pénzét. Ám a hirdetmény kiadásának napján megjelent egy kizárólag belső használatra szánt utasítás is, amely már nemcsak betétkonstrukcióról, hanem „Egyéves kiemelt betét és [nagybetűkkel – KZ] RÉSZJEGY konstrukció”-ról beszél. Ebből már kiderül, hogy a magas kamat csak annak jár, aki elfogadja a kettős pénz-elhelyezést. Úgy tudjuk, van olyan ügyfél, aki nem kért a részjeggyel kombinált lekötésből, ám állítása szerint vele nem közölték, hogy kétfelé osztják a betétként befizetett pénzét. Csak 368 nap múlva tettek elé egy nyilatkozatot, és állítólag azt mondták neki: belső utasításra intézkedtek így… Szerencsés vagy téves Megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen mértékben lehetnek igazak a soltvadketi takarékszövetkezet ellen felhozott ilyen jellegű gyanakvások. Egy takszövös informátorunk szerint előfordulhatott, hogy hibáz-

tak a betét-kontra-részjegy ügyintézések adminisztrációjában, így ha valaki ezzel fordult bírósághoz, nyerhetett. Ugyanakkor önmagában az, hogy egy betétkönyvben áthúzták a csak betétről szóló részt, az nem jelent szabályszegést. Más kérdés, hogy ma már látható: szerencsés lett volna külön betéti és külön részjegyesi dokumentációt vinni. Azt azonban e forrásunk cáfolta, hogy bárki tudta vagy akarata nélkül egy betéti állományból vagy betétes ügyfélből részjegyessé válhat. Vagyis szerintük a keresetek egy része tévedés. Manőver is lehetett Más források szerint ugyanakkor a takarékszövetkezetnek érdeke lehetett forszírozni a részjegyes lekötések mértékét. Egy lapunk által megszólaltatott szakértő szerint az egyik ok lehetett a szövetkezet pénzügyi helyzetének javítása – vagy akár kozmetikázása. A takszövök esetében a tagok száma és a tagok által jegyzett részjegyek mértéke a bank erejének, stabilitásának egyik mutatója. A részjegyek (szavatoló)tőkeként jelennek meg a szövetkezet könyveiben: a tőkeerő a bank megbízhatóságát és hitelképességét is mutatja. Miután a vadkerti takarék az utóbbi években – finoman szólva – kockázatos, felelőtlen magatartást produkált, akár tudatos manőver is lehetett ilyen-olyan eszközökkel minél több részjegyes tagi tőkére szert tenni. Akár úgy is, hogy betétesek pénzét használták fel erre. (kohoutz)

Tűz az Átlós úton Tizennégyen laktak abban az Átlós úti iker családi házban, ahol múlt szerdán tűz pusztított. A ház egyik fele teljesen lakhatatlanná vált, a másik feléből nem kellett kiköltözniük a lakóknak. A földönfutóvá lett családnak az önkormányzat és az áldozatsegítő iroda próbál segíteni. Üszkös gerendák, beszakadt menynyezet, romos falak – ennyi maradt az ikerház egyik feléből. A két szobakonyhás épület tejesen kiégett, ami megmaradt, az a tűzoltáskor használt víztől ázott szét. A lángok szerda hajnalban csaptak fel az épület melletti fáskamrában. A kiskunhalasi tűzoltók gyorsan ki-

értek, két vízsugárral avatkoztak be, s a lángokat viszonylag gyorsan sikerült megfékezni, de az izzó gerendákat sokáig kellett locsolni. Az ikerházból két kisgyereket és egy fogyatékost sikerült időben kimenekíteni, személyi sérülés nem történt. Ők ideiglenesen rokonnál húzzák meg magukat. Rostás László cigány önkormányzati elnök szerint nem kizárt a szándékos gyújtogatás. Az önkormányzat és a megyei áldozatvédelmi iroda igyekszik segíteni a bajbajutott családoknak. Első körben tűzifát és élelmiszersegélyt kaptak, majd családonként százszázezer forint gyorssegélyt utalnak ki. Helyi vállalkozók és ma-

gánszemélyek élelmiszert és meleg ruhát gyűjtöttek a lakóknak. Hosszabb távon még nem tudni, hol fognak lakni, jelenleg nincs olyan épület, ahol el tudnák őket

helyezni. A kiégett házrész rend- –A helyreállítási munkálatokbehozatala több százezer, míg a ban a Cigány Nemzetiségi Önkorszomszédos ikerlakásban keletke- mányzat is igyekszik segítséget zett károk helyrehozatala legalább nyújtani – közölte Rostás László. kétszázezer forintba kerül. Kép, szöveg: Pozsgai Ákos


2014. február 12.

tolvajvilágHasználhatatlan moziszemüveg, betegtoló kerekes kocsi, szexuális segédeszköz, vécéillatosító vagy Halasi Tükör: egy a közös bennük, mindenre akad tolvaj a boltoktól a kulturális intézményeken át a kórházig. Akár kell, akár nem Lehet figyelmes a bolti eladó, tehetnek lopásgátló kütyüket a termékre, állhat vagyonőr a kijáratnál vagy bízhat az intelligens(?) közönségben a híres kulturális intézmény személyzete – hiába. Amit el akarnak, azt el fogják lopni. Sőt, azt is, amit talán nem is akartak, mert hogy az égvilágon semmire sem lehet használni. Körkép a helyi tolvajvilág meghökkentő bugyraiból. Nemcsak csórók – De nem ám csak a csórók, nehogy azt hidd…! – mondja egy középvezető beosztású kereskedelmi alkalmazott riporterünknek, amikor az áruházi lopásokról kérdezzük. Ez az egyik, ha nem is váratlan, de elsőre meglepőnek tűnő megállapítás a szakmában dolgozók részéről. Tapasztalataik szerint gyakori(!), hogy tehetősnek ismert vagy legalábbis elegánsan öltözött vevők nemcsak a bolti, hanem a saját kosárba is pakolásznak vásárlás közben. Ha a szemfüles vagy szerencsés biztonsági őr kiszúrja, legfeljebb ártatlanságot mímelve magyarázkodik, hogy menet közben összekeverte…

lettpengék, sminkkészletek. Egy forrásunk elárulta: nemrég egy elegánsan öltözött tizenéves gimnazista vitt volna el 50-70 ezer forint értékűre saccolt sminkfelszerelést. Ő a csizmáját vélte lebukás-biztos helynek – és majdnem sikerült. Ha az őr nem szúrja ki a sorok között, vitte volna a szajrét. Pikánsabb tárgykör a szexuális orientáció. Bár egy óvszer nem megfizethetetlen, a gyakran lopott holmik közé sorolható ez is. Aztán például az elemek(!), amelyek kétségtelenül nemcsak bizonyos segédeszközökhöz használhatók – de már a síkosító krémek és más hasonlók egy bizonyos felhasználási szándék feF Néha hiába megfigyelt terület… A helyi filmszínházban készült felvételünk csak illusztráció lé mutatnak. Kulturált népség… A közművelődés és a közgyűjtemény helyi fellegvárai sem érintetlenek a nemegyszer érthetetlen tolvajlások szempontjából. Hogy ne adjunk tippeket a konkrét helyszínre, csak ennyit: úgy tudjuk, egyes helyeken néha a látogatócsoportok után frissíteni kell a mellékhelyiség-illatosítók feltöltését. Viszik az Ambipurt, néha a vécépapírt a közintézmé-

Nemcsak a szegények, hanem a tehetősek is előszeretettel lopnak. Nemrég egy elegáns tizenéves vitt volna el 50-70 ezer forintosra saccolt sminkfelszerelést, de jól „fogynak” a szexuális eszközök, sőt, a vécédeszkák, az otthon semmire sem használható szemüvegek és sajnos a beteghordó kerekes székek is… Rúzs a csizmában És hogy miket visznek? „Természetesen” nem csak – sőt, nem elsősorban – a könnyen elrejthető apró édességek kerülnek zsebbe, táskába, esernyővitorlák közé vagy kesztyűbe süllyesztve. Ezek is, de főként a kisméretű, ám drágább árkategóriás kozmetikai cikkek: szemránckrémek, rúzsok, zsi-

nyekből is annak ellenére, hogy ezek ára abszolút megfizethető – különösen, ha azt vesszük alapul, hogy a kultúra iránt fogékony közönség szintén nem a legszegényebbekből verbuváltatik. Kórházi képtelenség Ép ésszel ugyancsak nehezen követhető a helyi kórházat sújtó

Elképesztő, mi mindent lopnak Halason …és nemcsak a szegények, és nemcsak a boltokból: repi helyekről és kórháztól is visznek eszméletlenül bármit kleptománia. Másként nem igazán nevezhető az, amikor valaki a már nem új műanyag vécé-ülőkét lopja, csavarozza le. Ugyancsak nem jelentős kiadás egy-két guriga vécépapír sem – ennek ellenére a kórházban előfordulnak panaszok ezek hiánya miatt. Mint megtudtuk, a lopás e téren néha még az intézményt is meglepi: alighogy a takarítók, a személyzet pótolta az elfogyott vagy eltűnt klozetpapírt, néha percekórák alatt nyoma sincs – még a kartongurigának sem, ami nyilvánvalóan jelzi, hogy nem a rendeltetésszerű felhasználás koptatta el a felszerelést… A kórházból egyébként (akárcsak egyes társasházak közös lépcsőházaiból) loptak már villanyégőt, nyári melegben folyo-

sói műanyagpoharat, sőt: beteghordozó kerekes széket is. Többdimenziós abszurd Na azt meg minek?! – kérdezhetnénk, amikor a nemrég felújított filmszínház technikájához alkalmas úgynevezett 3D-s film (háromdimenziós, azaz a térbeliség hatását keltő) megtekintéséhez szükséges szemüveget lopnak a nem annyira kedves nézők. Ahogyan egy használt vécé-ülődeszka, úgy ezek esetében sem érteni a hagyományos logika útjait követve, hogy mi a fene mozgatta a tolvajt. Hiszen ez a felszerelés otthoni körülmények között teljesen használhatatlan: a házimozi-rendszereket, ha alkalmasak is a térbeli dimenzió ábrázolására, külön kell hangolni – vagyis kizárt, hogy a moziban ingyen kölcsönzött eszközöket a vetítéseken kívül alkalmazni lehessen. „Pickáns” adatok Mint ősszel megírtuk, az idén 6

éve azonos áron (165 forint) értékesített Halasi Tükör és persze más újságok is előkelő helyen szerepelnek az alkalmi – vagy notórius – tolvajok kívánságpalettáján. Az egyik Coop-boltban előfordult, hogy 60ból 10 példányt fizetetlenül vittek el – és a boltosok tapasztalata alapján ez korántsem mondható elszigetelt esetnek. A helyi Coop-vezető akkor is nyilatkozta: a válság utáni évektől figyelhető meg a bolti lopások növekedése. Ez elsősorban a méretüknél fogva könnyebben eltulajdonítható, de arányaiban magas értéket képviselő termékeket érinti, másrészt az alapvető élelmiszerek egy részét. Náluk is a kávé, az édesség, a kozmetikumok és a csemegepultban árult termékek állnak a lista élén. Például népszerű az egyes médiacelebek által is kedvelt Pick-szalámi… A kár egyes nagyobb boltokban elérheti a forgalom 4-5 százalékát, ami többmilliós nagyságrendű kiesést, veszteséget okoz. Kép, szöveg: KZ
HÍREK 2014. február 12.

innen  onnan Többen buszoznának

Érvénytelen lett a városi helyi járat üzemeltetésére kiírt pályázat, így új kiírás lesz. Egy érdeklődő volt, információnk szerint a jelenlegi üzemeltető nem megfelelő jelentkezést nyújtott be. A következő pályázatot már a soros testületi ülésen kihirdetik, annak elbírálásáig a jelenlegi szolgáltató végezheti a járatok üzemeltetését. A hétfői városvezetői tájékoztatón elhangzott, hogy a következõ kiírásra máris több érdeklődő van. A majdani nyertes tíz évre nyeri el a jogot.

Intézmény-felújítás

Évek óta nem volt arra példa, hogy intézmény-felújítási keretet különítenek el a költségvetésben. Idén az egyeztetések során ilyen igény is felmerült, ezért külön összeget kap ez a terület. Amennyiben a képviselők elfogadják, akkor 2014-ben 12,5 millió forintot lehet majd fordítani a halasi óvodák, iskolák, intézmények karbantartására, esetleges kisebb hibáinak javítására. A keret felhasználásáról a tavasz folyamán egy bizottság dönt. (jl)

A vízműnek nem kell a pénzem…?! Négy hónapja aggódnak a vállalkozók is – a vízszolgáltatónál most állt fel a rendszer

Október óta nem tudnak – pedig nagyon szeretnének – fizetni a térségi vízszolgáltató halasi ügyfelei. Köztük vállalkozások, akik ennyi idő alatt több tíz- vagy akár százezer forintos vízdíjat halmoztak fel. A pénz ott ketyeg a számlájukon, de ők akkor lennének nyugodtak, ha a szolgáltató méltóztatna leemelni onnan. Ez mostantól kerül sínre.

Az egyik alsóvárosi cég például százezret meghaladó összeggel „tartozik”. – Valójában nem tartozunk, mert mindig időben a számlánkra teszszük az átlagos fogyasztásra kalkulált vízdíjösszeget. A probléma az, hogy a keceli központú szolgáltató október óta nem emeli a számlánkról a pénzt. Mi ezt nem szeretjük: sosem volt adósságunk, és eztán sem szeretnénk, hogy legyen, de azt sem akarjuk, hogy egyszer csak váratlan összeggel álljanak elő – mondta lapunknak múlt héten a cég képviselője. Méltatlankodó iróniával veti fel: talán a vízszolgáltatónak nem kell a pénzünk…?! A Halasvíz illetékese tisztában van a problémával. – Amióta a három cég egyesült, szinte az egész adminisztrációt, nyilvántartást, számlázást és cégA hétköznapi fülnek nem túl sokat lekedése miatt hónapok óta nem vezetést újra kellett építeni, egyemondó „integrált vállalatirányí- tudja rendezni vízdíjszámláját szá- síteni-egységesíteni kellett a tertási rendszer” felállításának kés- mos halasi lakos és vállalkozás. minálokat és a banki ügymenetet.

Ez nyilvánvalóan időt vett igénybe, hiszen Kalocsától Halason át Soltvadkertig nagy terület és számos fogyasztó megbízható nyilvántartását kell vezetnünk – mondta lapunknak Farkas István. A halasi részterület képviselője szerint az integrált vállalatirányítási rendszer üzembe helyezése révén az eddigi késedelem elhárul. – A napokban befejeződik ez a munka, és megbízható, naprakész lesz a fogyasztókkal való kapcsolat – erősítette meg Farkas István. Lapunk egyébként azt is megtudta, hogy a három területi vízműtársaság összevonása során a kiskunhalasi szolgáltató bizonyult a leginkább példaadónak: a korábban itt alkalmazott módszerek képezik az integrált, nagyobb térségi vízszolgáltató adminisztratív működésének alapját. Kép, szöveg: KZ

Tiszta víz lesz a felső-bácskaiak poharában Egy éven belül egészséges, a hazai és az uniós szabványoknak is megfelelő ivóvíz jut el a Mélykúton és Jánoshalmán élőkhöz. Egy közel 560 millió forintos ivóvízjavító-projekt keretében Jánoshalmán új tisztítási technológiával állítják majd elő a megfelelő minőségű csapvizet, Mélykúton pedig pályázat keretében újítják fel a már meglévő kutakat. A két beruházás kezdetét jelképező ünnepélyes alapkőletételre a mélykúti vízműtelepen került sor. Még idén februárban európai uniós támogatással megkezdődnek a Jánoshalma-Mélykút Ivóvízminőség-javító Projekt kivitelezési munkálatai. Januárban a beruházás közbeszerzési eljárásai befejeződtek és az előkészítő munkák utolsó lépéseként a kivitelező vállalkozóval 2014. január 20-án aláírták a szerződést.

A vízminőség- javító fejlesztés keretében fogják biztosítani a projektcsoporthoz tartozó települések: Jánoshalma és Mélykút lakosságának egészséges ivóvízzel való ellátását. A Jánoshalma-Mélykút Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás 556 millió 164 ezer 534 forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében a projekt megvalósítására. A beruházás összköltsége 665 millió 538 ezer 865 forint, amely az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. A beruházás keretében Jánoshalma

vízellátó rendszerének önálló fejlesztésére kerül sor, a meglévő vízbázisra alapozottan új tisztítási technológia kiépítésével jön létre a megfelelő minőségű ivóvíz, amelyet az új hálózati szivattyúk juttatnak a települési kitisztított elosztóhálózatba és a víztoronyba. A mélykúti vízműtelepen új tisztítási technológia kiépítésével kerül az ivóvíz az előírásoknak megfelelő állapotba, és jut az átfolyásos rend-

szerűvé alakított glóbuszba, majd a mélykúti települési kitisztított elosztóhálózatba. Öregmajor vízellátását a meglévő, a pályázat keretében felújított kút és az új tisztítórendszer biztosítja majd. Kovács Tamás, Mélykút polgármestere szerint a településnek régóta nagy szüksége volt erre a beru-

házásra, amellyel már meg fognak felelni a vas-, mangán- és arzéntartalmat illetően az európai uniós kritériumoknak. Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere is fontos mérföldkőnek nevezte a most induló beruházást. Szeretné, ha a lakosság körében is egyetértés lenne a fejlesztés fontosságát illetően. Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke az ünnepélyes alapkőletételen azt hangsúlyozta, hogy ezzel a beruházással és a rövidesen a környező településeken is induló hasonló fejlesztésekkel jelentősen javulni fog a felső-bácskai térség lakosságát ellátó ivóvízellátás, amely kiválóan szolgálja majd az itt élők egészségmegőrzését. Kép, szöveg: P. Á.


2014. február 12.

Háziorvost keres Pirtó

Miután nemrég közös megegyezéssel megvált egymástól a község és a korábbi – önkormányzati alkalmazásban lévő – háziorvos, Pirtó most új doktort keres a feladat ellátására. A jelentkezőket jövő hónap tizedikéig várja a községvezetés a nemrég kiírt pályázat alapján. A pirtói önkormányzat honlapja szerint a jelentkezéseket Nagy Ferenc polgármesternél kell leadni, majd a pályázat gyors elbírálása után a háziorvosi álláshely akár már március második felében betölthető. (HM-információ)

Százmilliós fejlesztés A nagyszabású kórház-modernizáció keretében 150 számítógép is érkezik a kórházba

Életekkel játszik Nem jó poén bosszúból kihívni a mentőt… Tízezres kiadással, de elsősorban mások életének és vagyonának biztonságával játszik az, aki feleslegesen hívja a mentőket vagy a tűzoltókat. Nemrégiben Kiskunhalason indult eljárás egy 18 éves helybéli lány ellen, aki miatt rohamkocsi vonult egy nem létező beteghez. A helyi tűzoltók tapasztalata az, hogy velük egyre kevesebben próbálkoznak.

K. Alexandra tavaly novemberben hívta a mentőket egy asztmás beteghez, aki állítása szerint bevette ugyan a gyógyszereit, de rosszul van. A helyszínen derült ki, hogy a 18 éves halasi fiatal átverte a mentőket. – Nem egyedi esetről van szó – közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője. Szomszédszívató Volt olyan is a praxisukban, hogy valaki csak gyönyörködni akart a kéklámpás autóban, vagy éppen a szomszédját akarta felébreszteni bosszúból, ezért hívott rá mentőt. Évente húszharminc hasonló eset fordul elő, amikor rendőrségi eljárás lesz a szórakozás vége. A mentők költsége egy-egy felesleges vonulás esetén 30-40 ezer forint, de ha mentőhelikopter érkezik, az ennek sokszorosa lehet. A költségtől azonban sokkal értékesebb az emberi élet, amely egy-egy indokolatlan riasztás miatt veszélybe kerülhet. Tréfás(?) halasiak A halasi tűzoltók szerint az utóbbi időszakban csökkent a szándékosan megtévesztő riasztások száma. Évekkel ezelőtt voltak notórius telefonálók, de őket gyorsan ki lehetett szűrni. Voltak gyerekek, akik csak látni akarták a tűzoltóautót, de olyan is volt, aki tüzet jelzett az Alsó-

A történelmi léptékű épületátalakítás mellett ugyanez a jelző illik a most induló informatikai fejlesztésre is a Kiskunhalasi Semmelweis Kórvárosban, ám a hívás olyan hely- házban. Az átfogó program ről érkezett, amely igen messze részét képező megállapodást hétfőn írták alá. van a jelzett káresettől. – Mintha elment volna a kedvük azoknak, akik bolondját akarják járatni a tűzoltókkal. Nálunk már évekkel korábban volt egy lista a nyilvános telefonfülkék számáról, helyéről. Az ügyeletünkön volt hívásazonosító, így gyorsan ki lehetett szűrni, ha minimum gyanús volt a jelzés. Beszereztek egy hangrögzítőt is, amely felvette a bejelentő jelzését és később bizonyíték volt az eljárás során. Néhány bírság, feljelentés megtette a hatását – nyilatkozta Babud Jenő alezredes, a halasi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője. Százezres játék Néhány éve egyetlen bejelentő kihívta a mentőket, a rendőröket és a tűzoltókat is a tízemeleteshez, és mindhárom szervezetnek más indokot hozott fel – ám végül beavatkozásra nem volt szükség. Egy-egy kivonulás akár több tízezres költséget is jelent, főként, ha víszszállítóra, emelőkosaras járműre van szükség, vagy más város egységeit is riasztják. Jelenleg már a megyei műveletirányításra futnak be a telefonok, az ott lévő ügyeletesek igyekeznek kiszűrni a szándékosan megtévesztő jelzéseket. Jáger Levente összeállítása

A több, mint 3 milliárd forintos kórház-modernizáció keretében már korábban is érkeztek korszerű orvosi műszerek, berendezések és eszközök. Emellett lényegében megvalósult a Semmelweis-kórház bővítéses átalakítása: több, mint 1000 négyzetméterrel nőtt a gyógyítást szolgáló alapterület, új épületrészekkel és liftekkel gyarapodott az intézmény. A TIOP 2.2.4 elne-

egészségügyvezésű projekt mindezeken túl átfogó informatikai fejlesztést is tartalmaz, nem kevesebb, mint bruttó 108 millió forintos értékben. Ennek keretében 152 darab számítógép, 62 darab asztali lézernyomtató, 5 hálózati nagy teljesítményű lézernyomtató és 2 nagyteljesítményű szerver érkezik; kiépítik az adatmentő és központi vírusvédelmi rendszert, illetve mindezek program-kiszolgálásához egy 50 darabos irodai szoftvercsomagot szállítanak a kórházba, amelynek része komplett Vezetői Információs Rendszer is. – A program a hétfői aláírás után azonnal elindul, és lényegében három fő mozzanatból áll: két hét van a hardverek leszállítására és a telepítésre, illetve egy hónap a szükséges betanításra, vagyis március végére már üzembe állhat a rendszer – közölte lapunkkal Romhányi Zoltán kórházfőigazgató (felvételünkön középen, jobbról). Kép, szöveg: KohoutZ

Mammográfia-központ Halason A kiskunhalasi, a ceglédi és a budapesti Szent Margit Kórházba terveznek mammográfiai centrumot – jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a rákellenes világnapon. Idén 600 ezer új típusú meghívót küldenek ki mammográfiai vizsgálatra a 45-65 év közötti nőknek, és legalább 10 százalékkal növelik a jelenleg alig 50 százalékos részvételi arányt. Magyarországon jelenleg 136 kór-

ház közül 37-ben működik mammográfiás centrum, ezekhez csatlakozik a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház is: eztán a klinikai mammográfiai részleg beutaló nélkül, szűrési céllal fogadhatja az ellátási térségben élőket, akik korábban a kecskeméti, bajai központtól kapták felhívásukat, de eztán a halasi kórház Mammográfiai Osztályára kapják a „behívót”. (A hátrányos helyzetű kistérségekbe, ahonnan nehéz lenne eljutni a központokba, szűrőkamionok mennek.) Mindez azért fontos, mert hazánk-

ban évente minden 7. nő emlőrákban hal meg. – Elsősorban a negyven év feletti nőket érinti, azonban a fiatalabb korosztályt is érintheti, beleértve a 18-20 éves korosztályt is – hangsúlyozta Kiss Marianna, a halasi kórház radiológiai osztályának vezetője. A szakorvos szerint az önvizsgálat mellett fontos a rendszeres szűrés, hogy időben kimutatható legyen a nem tapintható daganat. A daganatos betegségek 30 százaléka megelőzhető, 30 százaléka gyógyítható és 30 százaléka krónikus ellátásban kezelhető. Kép, szöveg: Pozsgai Ákos
HÍREK 2014. február 12.

innen  onnan Ügyeleti helyek

Lapunk megjelenésének napján újabb egyeztetést tartanak az érdekeltek bevonásával az orvosi ügyeletekről. A kórház területén egy 280 négyzetméteres ingatlan alkalmas lehet ambulancia elhelyezésére. Ezt a tervek szerint 10 millió forintért felújítanák, majd ott fogadnák a betegeket. Az átmeneti időre szükség lehet a Bem utca 2-ben lévő egykori rendelőre.

Példás összefogás Halason

Rekordmennyiségű adományt, segélyt és egyéb támogatást osztott szét, illetve vett részt a szétosztás koordinálásában tavaly a Halasi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központja – hangzott el az intézmény évértékelő sajtótájékoztatóján. Nyilas László vezető külön is kiemelte az egyházakkal és a civil szervezetekkel való kiváló együttműködést, amelynek köszönhetően a halasi kistérség lakói közel hat százalékának sikerült valamilyen segítséget nyújtani.

Menne a főkertész

Alig néhány hónappal a megbízása után jelezte a városi főkertész, hogy távozni készül a hivatalból. Lucskai Levente szándékát megerősítette a halasi polgármester is. A témával kapcsolatban annyit közölt, hogy ez nem befolyásolja a főkertészi feladatok ellátását. Azt tervezik egyébként, hogy a korábbi szakembert, Ván Lászlót megbízással kérnék fel, hogy vigye ezt a területet a városházán belül.

Szépül a sportpálya

A tavaly elnyert pályázatból közel tízmillió forintból újul meg a városi sportpálya. A több mint négy évtizedes létesítményre rá is fért a korszerűsítés. Fennállásának négy évtizede alatt alig jutott forrás a városi sportpálya korszerűsítésére. Az idő múlását jól mutatja egy olyan térkép az egyik üvegajtón, amely még Jugoszláviát ábrázolja. Korábban megújultak ugyan az öltözők, majd a Kiskunhalasi FC tavalyi, tízmilliós pályázata nyomán a napokban megkezdődhetett a munka. A bejárati ajtókat, üvegportálokat kicserélték már, hasonló sors vár majd az ablakokra is. A centerpályára öntözőrendszer épül és frissítik majd a gyepet is. Egyelőre ennyire futja majd, de a KFC és a Szilády RFC is tovább kívánja fejleszteni a létesítményt. Mint arról egy héttel ezelőtt írtunk, pályázni kívánnak, az elnyert összegből megoldanának egy évtizedes problémát, a vízelvezetést. Tervezik, hogy a főépületet rákötik majd a szennyvízhálózatra, a bejárattól pedig térköves járda épül. Egy új sportág halasi képviselői is jelezték, hogy fejlesztenének a pályán. A bitumenes pálya és az épület közti területen épülne fel egy könnyűszerkezetes csarnok. Ebben lehetne űzni ezt a sportágat, és versenyek rendezésére is lenne lehetőség. (jl)

A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat csaknem 3 ezer hátrányos helyzetű személynek nyújtott tartós és átmeneti segítséget mintegy 8,5 milliós értékben. A támogatottak száma és az összeg nagysága is kiugróan magasnak mondható a korábbi évekhez képest – hangsú-

lyozta a kistérségi központ vezetője. Nyilas László a kiemelt partnerek között említette a magyar Máltai Szeretetszolgálatot, a Református Egyházat, a Magyar Élelmiszer Bankot és a térségi áramszolgáltatót. Mester Sándor gyermekjóléti vezető szerint a halasiak példát mu-

Csalás a Szent Korona nevével?

Büntetőeljárás indult a Szent Korona Bank (SZKB) ellen, miután több banktól is jelzés érkezett a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB), hogy egyre több adósuk jelezte: hitelüket „átvállalta” az SZKB. A hitelintézetek szerint már felületes ránézésre is látszik, hogy átverésről van szó.

Lapunkban tavaly szeptemberben foglalkoztunk először az „Apostoli Magyar Királyság” megálmodójával, Borbély Józseffel, aki alapítója, működtetője a Szent Korona Banknak. Borbély szabadítólevéllel szüntetné meg az adósrabszolgaságot és a magyar nép évezredes elnyomását, mondta azon a lakossági fórumon, amit a Csipkeházban tartott ősszel. Múlt pénteken ismét zsúfolásig telt a Csipkeház különterme Borbély József „apostoli főkormányzó” előadására, noha egy nappal korábban az MNB közölte: a „Szent Korona Bank” nem bank, pénzügyi szolgáltatásokra nem jogosult, „igazolásaik” adós-

ságok kiegyenlítésére nem használhatók. Az MNB e közlését már több bank is sürgette. A „Szent Korona Bank” megtévesztő névhasználata és az ügyfelek számára esetlegesen káros tevékenységének megakadályozása érdekében az MNB elhatárolódott a kamu pénzintézettől, sőt, rámutattak: az SZKB ellen büntetőeljárás is folyik. Borbély József „kormányzó” minderről hallani sem akar: szerinte az SZKB a „az Apostoli Magyar Királyság Jegybankja, ezért a Magyar Köztársaság Pénzügyi Felügyelete nem kompetens ezen ügyekben”. (Kép, szöveg: PÁ)

tatattak segíteni akarásból: soha annyi civil szervezet, magánszemély nem jelentkezett a jótékonysági felhívásaikra, mint tavaly. A legsikeresebb rendezvények, akciók között említette a nyári diákétkeztetést, amelyet állami forrásból finanszíroztak. Az ételosztás koordinálását a családsegítő és a gyermekjóléti szolgálat végezte. Több száz rászoruló gyermek részesült benne, akik a szünidő alatt másként nem jutottak volna naponta meleg ételhez. Sikeresek a nyári sóstói szabadidős családi táborok, gyalogtúrák. A jövőben több tanyatúrát szeretnének szervezni, amely jó kikapcsolódás gyerekeknek és szülőknek, és számos hasznos tudnivalóval ismerteti meg a gyerekeket a

tanyavilágról. A konkrét anyagi segítségen túl sok gyermekes családnak tudtak ingyen koncert- vagy mozijegyet, kulturális rendezvényekre belépőt juttatni vállalkozók felajánlásának köszönhetően. Kissné Légrády Tünde, a családsegítő szolgálat vezetője az áramszolgáltató és a Máltai Szeretetszolgálat közös hátralékkezelő programjának sikerét emelte ki: több, mint negyven család kapott támogatást elmaradt áramszámláinak rendezésére. Pozitív példaként említette, hogy olyan családok is kaptak egyszeri tízezer forintos támogatást, akik szociálisan rászorultak, de pontosan fizetik az áramszámláikat. A vezető külön is kiemelte a halasi egyházakkal való együttműködést, főként a karácsonyi időszakban való melegételosztás és egyéb adományok rászorulókhoz való eljuttatásában. Példaként említette azt a több, mint félezer töltött káposztát, amit kétszázötven családnak vittek ki a reformátusa egyház közreműködésével. Kép, szöveg: Pozsgai Ákos

400 milliós számlagyár

Hamarosan bíróság elé állnak azok, akik hosszú éveken át Kiskunhalason és a környező településeken működtettek egy, az adófizetés kikerülésére szolgáló kiterjedt számlagyárat.

Összesen 40 személy ellen emelt vádat az ügyészség Kecskeméten, miután egy 38 éves szegedi férfi és társai bűnszervezetetben 2006-ban „számlagyárat” hoztak létre. Jellemzően Halason és környékén működtették, hogy cégek sokasága elkerülhesse az adófizetést. Az ügyészség álláspontja szerint ezzel 413 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek. A banda több vállalkozásnak úgy nyújtott segítséget az adócsaláshoz, hogy létező gazdasági társaságok nevében fiktív számlákat állíttatott ki, amelyeket – anyagi ellenszolgáltatás fejében – eljuttatott a megrendelőknek. Õk tisztában voltak a számlák fiktív eredetével, de könyveléskor a számlák segítségével valótlan tartalmú bevallásokat nyújtottak

be, így csökkentve befizetett adójukat. Az ügyletben 27 cég bocsátott ki fiktív számlákat jól szervezetten és összehangoltan. A számlákat megrendelő cégek, vállalkozások vezetői jutalékot fizettek a hamis bizonylatokért a számlagyárosoknak, akik a bűncselekménnyel szerzett pénzt a bűnszervezet működésére, a társaságok fenntartására, illetve a saját „díjazásukra” fordították. Az ügyészség a vádiratot hosszabb időn keresztül bűnszervezetben elkövetett, az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtotta be a Kecskeméti Törvényszékhez. A kiemelt jelentőségű bűnügy vádlottjait az adócsalás bűntettén kívül magánokirat-hamisítás vétségével is vádolják, valamennyien szabadlábon várják a tárgyalást. A megvádolt személyeken kívül további hét személy ellen nem emelt vádat az ügyészség, ők önként megfizették az okozott kárt, velük szemben elhalasztotta a vádemelést az ügyészség. P. Á.


2014. február 12.

helytörténetSzáz évvel megelőzte korát a kun vidék akkor, amikor 1745ben saját függetlensége kivívása mellett a jobbágy-felszabadítást is megteremtette. A múlt e méltán büszke időszakát mostantól emléknap rögzíti Magyarországon azután, hogy az Országgyűlés elfogadta a jászkun önmegváltás emléknapjáról szóló határozatot. – Ritka a Parlamentben a teljes összhang a szavazáskor, az meg különösen, hogy tapssal is kifejezze tetszését és egyetértését a Ház – kommentálta az Országyűlés múlt keddi döntését a halasi parlamenti képviselő. Lukács László, aki előterjeszF Czerván György államtitkár és Lukács László képviselő a május 6-i város napi ünnepen tője és szónoka is volt az emléknap elfogadtatásának, rámutatott: a magyar nemzet és a kun-vidék történelme egyik

Kun Miatyánkot mondott Lukács a Parlamentben

nagyszerű pillanatának állít emléket a döntés. A török uralom után a Habsburgok a visszahódított magyar területet királyi birtoknak tekintették, és nemcsak a helyiek jogait korlátozták, de a kun és jász vidéket félmillió forintért eladták a Német Lovagrendnek 1702-ben. Később azonban a Habsburgoknak pénzre volt szükségük háborúik finanszírozásához, ezért Mária Terézia méltóztatott lehetővé tenni, hogy a jászkunok saját pénzükön visszavásárolják szabadságjogaikat. A maga korában roppant összeget – 580 ezer aranyat – a városok kasszájukból nem tudták volna előteremteni, ezért a a polgá-

Ritka pillanat volt: taps és teljes egyetértés kísérte a redemptiós emléknap elfogadását rok, gazdák a saját forrásaikból finanszírozták az önmegváltást. – Ez volt a redemptio, amely nemcsak gazdasági, adózási és ítélkezési autonómiát jelentett, hanem egy döntő és a magyar történelmet sokban megelőző lehetőséget is: a jobbágyfelszabadítást. Nem mindig tudatosul bennünk, pedig tény, hogy a redemptio, évszázadokra, sőt, mind a mai napig meghatározza a gondolkodásunkat, a kultúránkat. Elég, ha tudatosítjuk, hogy amit a reformkor és az 1848-as forradalom a maga idejében megteremt, azt a jászkun kerü-

letek már 1745-ben lehetővé tették – fejtette ki Lukács László. Érzékeltette: annak idején egy juh ára volt egy arany, így a majd’ 600 ezres megváltási összeg valóban hatalmas helyi összefogást és áldozatvállalást követelt. A halasi képviselő szerint ugyanakkor innen ered a kun öntudat, amely hol „nyakasságban”, hol a szabadság, a függetlenség iránti elkötelezettségben mutatkozik meg. S nemcsak a közéletben. – Petőfi szabadságvágya közismert a költeményeiből. József Attilát konok, öntudatos költői világa mellett családi szálak is kötik ehhez

Asszonyok, ha összejönnek Nemcsak pletyka születhet a modern „fonóban”, hanem meseszép dolgok is

a vidékhez, s mint írja is: „Anyám kun volt…”, de én ideillőnek érzem Dsida Jenő Psalmus Hungaricus-át, a reformátusság szellemét is. Ezért nagy ünnep ez számunkra – hangsúlyozta Lukács László. Megemlítette: a térség kulturális életét, hagyományait éltető Nádor Klub minden évben a redemptiós arany forint 2,5 grammos másolatát adja díjazottjainak, amelynek értéke megközelíti az akkoriét. A parlamenti határozat egyébként leszögezi: tisztelettel adózunk azon jászkun polgárok előtt, akik –

a magyar történelemben példátlan módon – szabadságukat 580 ezer aranyforintért vásárolták vissza, és maga az országgyűlés is támogatja olyan megemlékezések szervezését, amelyek a jászok és kunok ősi szülőföldszeretetével, szabadságszeretetével és öntudatával kapcsolatosak. A halasiak számára persze hosszú évek óta jeles dátum május 6-a: a város napja. A parlamenti határozat elfogadásának hangulatát ugyanakkor nemcsak a taps és az egység jellemezte, hanem egy különlegesség is: Lukács beszéde végén eredeti nyelvén idézte fel a keresztény ima, a Miatyánk kun változatát. (Halasmédia-összeállítás; KZ)

…és születnek is! A Kreatív kör asszonyai keze között, hónapról hónapra, a rendszeres összejöveteleiken. Mert hogy van Halasnak egy olyan lelkes, kezdőkből és profikból álló kézműves csapata, amelyik minden hónap első péntekén összejön, és maradandót, hasznosat alkot. Kardos Zsuzsanna csipkevarró régi álma vált valóra, amikor hosszú évekkel ezelőtt Tompán összehozott egy ilyen kis lelkes közösséget. A foltozgatásból tanfolyam lett, abból pedig tartós barátságok születtek. – Az Iparművészeti Múzeumban volt egy csipkekiállítás, ahova felutaztak Halasról többen – emlékszik vissza Zsuzsa. – Itt találkoztam Váradiné Évivel, a Szent József-iskola tanítónőjével, aki megcsodálta a kis foltvarrott neszesszeremet. Érdeklődött, hogyan lehet ilyet készíteni. Szó szót követett, és pár hétre rá megtartottuk első fog-

lakozásunkat itt, az iskolában. – Már az első ilyen összejövetelünkön alkottunk – veszi át a szót Váradiné Éva. – Papírzsebkendő-tartót, karácsonyfadíszt készítettünk, aztán textildobozt és edényfogó kesztyűt. A teljes készítési folyamatot bemutatjuk az asszonyoknak, akik lelkesen jegyzetelnek, hisz az itt ellesett ötleteket otthon is sikeresen alkalmazhatják. Vannak köztünk Tompáról és Kunfehértóról is, de mindenkit nagyon szívesen látunk csoportunkban, aki kedvet és kreativitást érez magában. A csoportban képviseltetik magukat foltvarrók, hímzők, horgolók, gyöngyfűzők, keramikusok, fiatalok és idősebbek egyaránt. A következő Kreatív kör-összejövetel március 7-én, pénteken délután 4-től lesz a Szent József-iskolában, melyre szeretettel várják a kézműves kezdő és gyakorlott lányokat, asszonyokat. Kép, szöveg: Vadkerti Mónika


10

háttér 2014. február 12.

Szükséghelyzetben Csak a város segíthet a nyomorú sorsú családon Az önkormányzat azonnal segített, fűtött szükséglakást biztosított, mégsem rendezett a helyzete annak a halasi családnak, amelyikre karácsonykor szakadt rá házuk mennyezete. A család hosszú évek óta élt nyomorúságos körülmények között az Alkotmány utcán, ahol most egyetlen vagyonuk, a házuk is odaveszhet. Karácsonykor érkezett a jelzés az önkormányzathoz, hogy beomlott az Alkotmány utcai épület födémszerkezete. Az épületben már korábban sem volt fűtés a rossz kémény miatt. Amikor a házat életveszélyessé nyilvánították, a Városgazda Zrt. segített a használható bútorok elszállításában, az épületet pedig körbeszalagozták. A házat az elmúlt 50 évben nemcsak nem tatarozták, de még egy tisztasági meszelést sem végeztek. Az ötfős szegény család önállóan képtelen a normális életvitelre. Egy idős asszony lakott a súlyosan testi fogyatékos fiával és két lányával, illetve egyikük férjével a házban. Ottjártunkkor villanyt kapcsolunk, de a füsttől kormos falak vastag pókhá-

azzal spóroltak, hogy nem fűtöttek. Az ötfős család összjövedelme nem érte el a 98 ezer forintot. Az asszony fia csontbetegségben szenved, leszázalékolták, 55 ezer forintot kapott havonta, de három éve már ez sem jár neki az Egészségbiztosítótól. Újra meg kellene jelennie a bajai rehabilitációs bizottság előtt, de az ötvenesnek tűnő 38 éves férfi segítség nélkül még lábra állni sem tud. A családnak pedig nincs annyi pénze, hogy Bajára utazzanak. A városházának állítólag nem volt tudomása arról, hogy a férfi évek óta semmilyen ellátásban sem részesül – lapunk nem hivatalos információja szerint azonban a tá-

lóitól alig látni valamit: a koszos ablakokon alig hatol be fény… A kémény mellett és másutt is tízcentis repedések éktelenkednek a falakon, az egyik helyen is csak a régi porcelánedényekkel és ruhaneművel telepakolt szekrény tartja vissza, hogy ki ne dőljön. Simon István szociálpolitikai osztályvezető azonnal kiutalt egy egyszobás szükséglakást a családnak, ott hárman húzzák meg most magukat a téli hidegben, a családból ketten albérletbe költöztek havi 20 ezerért, ám fizetni az önkormányzati lakásért is kell a rezsi mellett. Most ugyan nem fáznak, de az idős asszony attól tart, hogy nem fogják tudni rendezni a gázszámlát. Az Alkotmány utcán

Irreális magasságokban A kérdés lényegében 2008 óta van különös súllyal jelen a magyar közéletben és gazdaságban. Ez volt az az év, amikor a globális válság egyrészt megtizedelte a munkahelyek számát, másrészt kiszámíthatatlan és irreális magasságokba szabadította el a (jellemzően euroés svájcifrank-alapú) devizahitelek törlesztő részleteit. A Halas Rádió Beszéljük meg! című hétvégi adásában a jogász és az ingatlankereskedő fejtette ki az álláspontját a gabban vett városirányítás egyes helyzet fenyegető kilátásairól, illetismert szereplőinek kellett tudni- ve mentési esélyeiről. uk a problémáról. Végül lapunktól értesültek a helyzetről, és a város- Amikor senki sem járhat jól háza az év elején vállalta: minden- Gyöngyi László egyetértett azképpen megpróbálnak segíteni a zal a becsléssel, miszerint csaknem családnak. Ettől függetlenül a vég- százezer olyan devizaadós van, akit telenségig nem maradhatnak majd közvetlenül fenyeget házának-laaz önkormányzati lakásban sem, kásának elvesztése. Ám mi törhiszen rendelkeznek saját ingat- ténne, ha ez a fenyegetés valóságlannal. Ugyanakkor a veszélyessé gá válna? vált saját házukba nem költözhet- – A piacon jelenleg is jelentős nek vissza: szakemberek mérik fel, túlkínálat van. Ha újabb hatalmas bontani kell, vagy még megment- mennyiségű ingatlan válna eladóvá, hető. Ha rendbe is hozható, a csa- az vagy tovább csökkentené a már ládnak nincs egy fillérje sem a fel- így is nyomott árakat, vagy pedig újításra, így hát továbbra is marad tömegével maradna az eladók, jelen esetben az adósoktól elvett ina bizonytalanság. Kép, szöveg: Pozsgai Ákos gatlant értékesíteni akaró bankok

A devizahitel fogság

Ügyvéd és ingatlanszakértő arról: mit tehetünk a bankokkal és a lakásm

Van-e esélyük a devizahiteleseknek szembeszállni a bankokkal? Milyen következményekkel járna ezer – bajban lévő adós feje fölül elvennék a házukat? Érdemes-e, szabad-e és ha igen, milyen e Hogyan hat a helyi lakáspiacra a tömeges eladói kínálat? Mennyit csökkentett a válság otthonaink szerből vagy más okból szeretnénk megválni ingatlanunktól? És mire kell vigyáznunk, amikor laká a kérdésekről beszélgetett lapunk szerkesztő-újságírója Martinov Tibor ügyvéddel és Gyöngyi L

nyakán. Aligha sikerülne ezeket eladni, mert vevő viszont még mindig kevés van, de ha mégis, akkor rendkívül nyomott áron. Egyszóval, végül senki sem járna jól: az adós otthontalanná válna, de a bank is aligha jutna hozzá az egykor felelőtlenül kiadott hitelhez – foglalta össze az ingatlanszakértő.

banki hirdetések 10 százalékos(!) önerőt, egyórás ügyintézést ígértek egy új otthon(!) megvételéhez. Kérdéses volt továbbá az a hitelesség, ahogy az árfolyamkockázatokra „felhívták a figyelmet”. Lapunk munkatársa például fültanúja volt, amikor egy hitelügynök 2008 tavaszán kijelentette: az árfolyamok

A bankok természetesen mindig igyekeztekigyekeznek olyan szerződéseket készíteni, amelyekben a saját kockázatukat minimálisra csökkentik, és a legtöbb terhet az adósra hárítanak. Ám ez az igyekezet nem mindig sikerült, így lehetnek olyan szerződések, amelyekben az adós követelheti a terhek megosztását akár az árfolyam-növekedés tekintetében is. Szirénhangok Hogy erre a zsákutcás helyzetre gondoltak-e a bankok a válság előtt, az ma már történelmi feltételezés. Egy biztos – idézte fel riporterünk az adásban – annak idején kétségtelenül teljes felelőtlenséggel és szinte ellenőrzés nélkül lakáshiteleztek a bankok. Az interneten még ma is fellelhető, elképesztően csábító 2005-2006-2007-es

legfeljebb 10 százalékkal térhetnek el, és jellemzően lefelé mozognak. Ehhez képest az egykor 160 forintos frank ma 250, az akkor 250 forintos euro ma 310 felett van. Megkapod a hitelt – és az összes terhét De vajon van-e kilátása a devizahiteles polgárnak, ha úgy érzi, több mint méltánytalan az, ahogyan vi-


2014. február 12. nem precedensítélkezés van, azaz nem a már meghozott bírói ítéletek adják az ítélkezési elvek alapját. Így előfordulhat, hogy hasonló ügyekben más és más ítélet születik. Tehát felelőtlenség azt ígérni egyes hirdetésekben, hogy tömegével fogják győzelemre vinni a devizaadósok kereseteit – hangsúlyozta Martinov Tibor.

gában

maffiával szemben

a, ha az összes – több tíz- és százesélyekkel lehet perelni a bankot? k értékén, és mi a teendő, ha kényást veszünk vagy eladunk? Ezekről László ingatlanszakértővel. seli az elszabadult árfolyamok: a hiteltörlesztés minden terhét? – A bankok természetesen mindig igyekeztek-igyekeznek olyan szerződéseket készíteni, amelyekben a saját kockázatukat minimálisra csökkentik, és a legtöbb terhet az adósra hárítanak. Ám ez az igyekezet nem mindig sikerült, így lehetnek olyan szerződések, amelyekben az adós követelheti a terhek megosztását akár az árfolyam-növekedés, akár más tételek esetében. Hangsúlyozni kell azonban, hogy Magyarországon

összeget természetesen levonják a ban is kifejtette a helyi ingatlanketartozásból, de a fennmaradó tőkét reskedő, a lakások, házak egykori és kamatokat akkor is fizeti az ügy- – krízis előtti – áruknak bő harfél, ha már elárverezték az ottho- madát elveszítették. Továbbá nát vagy az autóját. Vagyis a polgár hallatlanul megnőtt az eladó inakár egy életre foglyává válhat az gatlanok száma. Mindez a devielszabadult devizaadósságnak. zahiteleseknek is gond, hiszen ha Az ügyvéd ugyanakkor felhív- sikerül is vevőt találniuk a dömta a figyelmet egy kevéssé ismert pingben, akkor is csak a legritveszélyre. kább esetben sikerül az eredeti – A mostani jogszabályok sze- értéken pénzt kapni érte. A legtöbb pert bukják rint a devizahitelező bank akkor is – Tudomásul kell vennünk, hogy az adósok azonnali és egyösszegű esedékes- ha a piacon tömegével vannak A tények alátámasztják az ügy- séget írhat elő, ha az ő adósa va- egy- és kétszobás lakások, és álvédi figyelmeztetést. Jelenleg 2600-2800 olyan perről tudunk, A hiteltartozás sajnos akkor sem „párolog el”, amelyben devizával eladósodott ügyfelek bíróság előtt akarják el- ha valaki netán elveszíti a hitellel terhelt inérni az említett célok valamelyi- gatlant. Az árverésből befolyt összeget ugyan két: az árfolyam-emelkedésből fakadó tehermegosztást, az ere- levonják a tartozásból, de a fennmaradó tőkét deti (hitelfelvételkor érvényes) és kamatokat akkor is fizeti az ügyfél, ha már árfolyamokra való visszaállást elvitte a végrehajtó az otthonát vagy az autóvagy az egyéb költségek korrekt rendezését. Ugyanakkor az ed- ját. Vagyis a polgár akár egy életre foglyává digi pereknek töredéke – keve- válhat az elszabadult devizaadósságnak. sebb, mint 10 százaléka(!) – volt csak sikeres. laki más felé nem teljesíti a fizetési talában a korábbinál sokkal alaEzért is volt fontos lépés, hogy kötelezettségét, és emiatt végre- csonyabb áron, akkor a vevők is a kormány jogegységi döntést hajtás indult ellene. Ha tehát vala- az olcsóbbat választják majd, hikért a magyar bírói rendszer leg- kinek van például egy euró-adós- szen nekik is kevesebb a pénzük. főbb fórumától, a Kúriától: amint sága, és mondjuk, nem fizeti ki a Legfeljebb majd önerőből újítják ez végérvényesen megszületik, az mobiltelefon-számláját és emiatt fel, mint hogy kifizessék a korábadósok és ügyvédeik pontosabban végrehajtás indul ellene, akkor a bi felújítás árát. Ma már lehet takalkulálhatnak majd ügyük érvé- bankja is csatlakozhat, és azon- lálni hárommilliónál alig többért nyesítésének lehetőségével. nal esedékessé, egy összegben másfél szobás lakást is, és egyálvisszafizetendővé teheti a teljes talán nem úgy látom, hogy az elApró hibából nagy baj lehet! még meglévő devizahitelt! Fontos következő egy-két évben az árak Ennek azért is nagy a jelentősé- tehát, hogy kisebb adósság miatt emelkednének – fejtette ki a ráge, mert, mint a beszélgetés elején ne kerüljünk nagy bajba, vagy ha dióadásban Gyöngyi László. Gyöngyi László az ingatlanpiac ös- végrehajtás fenyeget, kérjük joszefüggésében utalt rá, a deviza- gász közbenjárását, tanácsát! Kifizetődő benyomások adósok helyzete immár társadal– Fortély vagy biztos recept mi kérdés. Az adósság – fejtette ki Közepes lakás mindenesetre nincs – szögezte le a téma kapcsán Martinov Tibor – minimális pénzért… az ingatlanszakértő – arra, hogy ugyanis akkor sem „párolog el”, ha Mindeközben az ingatlanpiac is hogyan lehet jól eladni manapság valaki netán elveszíti a hitellel ter- megszenvedi a válság következ- egy lakást vagy házat. Tudomáhelt ingatlant. Az árverésből befolyt ményeit. Mint azt nemrég lapunk- sul kell venni az értékcsökkentést,

Százmillióért szépülő szélmalom

Százmillió forintért újítanák fel a halasi szélmalmot és közvetlen környezetét, amennyiben sikerrel szerepel a város egy pályázaton. Remény van arra, hogy újra működőképes legyen az ipartörténeti emlék, amely így még vonzóbbá válhat a turisták számára. Grandiózus tervek fogalmazódtak meg a halasi szélmalommal kapcsolatban. A Sáfrik-féle ipartörténeti emlék az elmúlt évek alatt igen rossz állapotba került és a vitorláit is elveszítette. Most remény nyílik arra, hogy teljesen megújul-

jon a malom és újra működőképes legyen. Ez egy pályázatnak köszönhető, erre 200-500 ezer euro értékű projektekkel lehet jelentkezni. A halasi városháza arra készül, hogy 100 millió forintos jelentkezést nyújt be, ebből oldanák

meg a műemlék felújítását. A tervek szerint visszakapná a malom a vitorláit is, emellett a környezete is megszépülne, ott aztán programok egész sorát lehetne rendezni. A városháza célja az, hogy növeljék az idegenforgalmat és a halasi csipke mellett a szélmalom lenne Kiskunhalas egyik értéke. A képviselő-testület egyetértett a pályázat benyújtásával, de voltak olyan hangok, amelyek óvatosságra intettek. Több képvise-

lő is úgy fogalmazott, hogy reális pályázatot kellene benyújtani, így nagyobb esély van a sikerre. Molnár Nándor osztályvezető szerint a pályázat mértékéhez képest nem túlzó ez az összeg. Körülbelül hárommillió forintba kerül az előkészítés, ugyanis műemlék jellegű épületről van szó, így speciális eljárást igényel a tervezés. Az is eldőlt, hogy a jelentkezés beadása előtt még egyszer a testület elé kerül a téma. Jáger L.

háttér

11

nem érdemes mindenáron és hosszú távon ragaszkodni a ma már életszerűtlen egykori árakhoz. Lapunknak korábban hozzátette: számíthat az is, milyen körülmények fogadják az érdeklődőket az eladni tervezett ingatlanban. – Alapvetően persze az ár a döntő, de azért nem mindegy, hogy milyen képekkel hirdetjük, és milyen benyomásokat szerez a helyszínre érkező potenciális vásárló. Létezik-e még lakásmaffia? A lakáspiac egy másik, speciális és sokáig igen problémás szegmenséről is szó esett a rádióbeszélgetésben. Ez pedig a lakásmaffiaként elnevezett jelenség. Ennek lényege tömören, hogy lelkiismeretlen gazemberek idős vagy tanulatlan ingatlantulajdonosokat néztek ki, bonyolult vagy manipulált szerződésekkel jelentős összeget kínáltak nekik otthonukért, majd ezeket a tranzakciókat sokszor ügyvédek közreműködésével úgy forgatták, hogy végül a tulajdonos egy fillér vagy minimális pénzösszegért cserébe elveszítette otthonát. Létezik-e ilyen jelenleg, és hogyan védekezhetünk ez ellen? Az odafigyelésen múlhat Az ügyvéd szerint elsődlegesen fontos, hogy jogász legyen jelen már az előkészítésnél. – Az ügyvédet bármely fél kéri is fel az ingatlan-adásvétel lebonyolítására, a törvény szerint ő mindkét felet köteles képviselni, és e kötelessége számon is kérhető. Ez az első biztosíték. A másik az, hogy az ügyvédi ellenőrzéssel készült szerződésben kiköthetők az ingatlannal kapcsolatos elvárások, például a hitel- és más tehermentesség. Biztosítható továbbá, hogy az adott foglalót mire (törlesztésre vagy más, az ingatlan helyzetével összefüggő célra) köteles elkölteni az eladó. Egyszóval alapvetően fontos, hogy jogász – akár közjegyző, akár ügyvéd – jelenléte kísérje a folyamatot – mondta Martinov Tibor. Gyöngyi László hozzátette: egy nemrég elfogadott jogszabály szerint a földhivatalok kötelesek kiértesíteni a tulajdonosokat, ha bármilyen irányú jelzés érkezik az ingatlanukat érintően. – Ma már nem fordulhat elő az, hogy valaki tudta nélkül adják-veszik a lakását, mert mindenről értesítést kapnak, igaz, fontos, hogy ezekre gyorsan reagáljanak a tulajdonosok – intett az ingatlanszakértő. Kép, szöveg: KohoutZ


12

magazin 2014. február 12.

Érdeklõdni jó!

Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató tartott előadást a közelmúltban a Bibó István Gimnázium aulájában a szülők közössége szervezésében. A pedagógus szakember az oktatás számos szintjén dolgozott már. Óvodát, iskolát alapított és vezetett. Egyetemen módszertant oktatott. Neveléskutatóként az érzelmi intelligencia, a személyiség hatékony fejlesztése érdekli. A nevelés az Élet szolgálata című könyvsorozat szerzője. Uzsalyné Pécsi Rita művészetpedagógiából doktorált. Elsősorban az érdekli, hogyan lehet úgy tanítani, nevelni, hogy ne csak ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjon át a szülő és a pedagógus. Halasi előadásában a nevelés és az érzelmi intelligencia szerepét vizsgálta. – A nevelés hosszú távon garantált minőségi változás – vallja a szakértő. – Fontosak az érzelmek. Fontos, hogy a pedagógus és a diákok között ne legyen fal. A szorongás gátolja a tanulási funkciót. A nevelés C vitaminja A neveléskutató az érzelmi háló szerepét hangsúlyozta. Meggyőződése, hogy nem elég a racionális énen kapirgálni. – Az érzelmi háló a nevelés C vitamin-

ja. Nem periférikus szalag a kalapon – fogalmazott. – Az érzelmi háló a rendszert összekötő kapcsolat. Hoszszú távú memória nem lesz abból, ami nem találkozik a személyes érdeklődéssel. Döntéseink 70 százalékát az érzelmi hálón keresztül hozzuk, és csak 30 százalékban vagyunk képesek racionálisan mérlegelni. Az érzelmi intelligenciát az élettapasztalatok és a kapcsolatok írják. Ifjú korban képlékeny, de idősebb korban is alakítható.

Örökölt vonások és nevelhetőség Uzsalyné Pécsi Rita választ keresett arra is, hogy mennyire nevelhető egy ember. Ismertette azokat a tényezőket, amelyeknek ebben szerepe lehet. – Az adottságok, az örökölt, erőteljes tulajdonságok hányada körülbelül 20 százalék, de az sem betonba vájt sínpálya. A készségek pedig minden emberben olyan csírák, amelyek arra várnak, hogy kifejlesszük őket. Szülőként, tanárként ezt tudni kell. Régen látták egymást nevelni a különböző nemzedékek, most elszigetelten élünk. Látni kell, milyen készségek vannak. Az IQ területe az értelmi készségeké. Az IQ-neveléssel nincs baj, csak az arányokkal. A többi területet sem szabad parlagon hagyni – mutatott rá. – Mérések szerint, akik az egyetemen kivételesen jól teljesítettek, évfolyamelsők voltak, azoknak csak egynegyede tartja a szak-

mai színvonalat tíz év múlva is. Ennek oka a fejletlen készségegyüttes. Kíváncsinak lenni jó! Kérdésként merült fel az is, hogy mit csinálnak ma a fejvadász cégek. A válaszból pedig kiderült, hogy nem csak az iskolai oktatásban megszerzett tudás számít a munkafelvételnél. Sőt. – Felmérik, hogy az illető ne legyen bizonyos szint alatt. Azon túl három napig az érzelmi intelligenciát vizsgálják. Fontosak az affektív készségek: érzelmi kapcsolat, szeretetteljesség, féltékenység, harag. A konatív, motoszkáló készségek: érdeklődés, kapcsolattartás, kötődés, nyitottság. Kíváncsinak lenni jó, érdeklődni jó! Fontosak a szociális, társas készségek: együttműködés, tolerancia, amit nagyon sokat kell gyakorolni és művelni.

Csúcsvezetés, családösszetartás A vezetni tudás szintén fontos, legyen szó cégről vagy családról. Sok tapasztalás kell hozzá, nem elég néhány tréning. – Egyszer tolmácsoltam csúcsvezetőképzőn. A tréner nagyon interaktív volt. A foglalkozás résztvevőivel összeszedték, felírták, mi mindenre van szükség a vezetéshez. Íme: önfegyelem, motiválás, kudarctűrés, konfliktuskezelés, motiválás, céltartás. Az elméletet azonban a gyakorlatban is kellene tudni alkalmazni… – utalt a tapasztalataira. – Egy családban az összes csúcsmenedzseri készséget alkalmazni kell. A különböző készségeket pedig máshogy kell fejleszteni, mint ahogy a paradicsomot is máshogy kell gondozni, mint a tölgyfát. Az érzelmi intelligencia készségei csak élménnyel, tapasztalattal és azonosulással fejleszthetőek. Csak így lehet eredményeket elérni a nevelésben. Az érzelmet úgy tanuljuk, ha átéljük.

A „kimondhatatlan” kifejezése Nem mindenki egyformán alkalmazkodik az új kihívásokhoz. Idővel azonban el kell tudni fogadni a változásokat. Uzsalyné dr. Pécsi Rita a mindezt segítő jobb agyfélteke jellegzetes funkciói között számos tényezőt említett. – Fontos a „kimondhatatlan” kifejezése. Az impulzív, szubjektív látásmód. A zene élvezete; a művészet mint közlés. A divergens problémalátás. A humor. A képzelőerő, asszociáció. A kreativitás. A színek, arcok, vizuális információk. A lényegkiemelés, átfogó látásmód. Az új, addig nem tapasztalható dolgokra való fogékonyság. A pszichés energia újratöltődésének kiemelt területe, mely a bal agyfélteke számára is fontos. Nem mindig látszik viszont elsőre, ami fontos: észre kell venni, oda kell figyelni rá. Az újdonságokkal pedig meg kell tanulni megbarátkozni. Ezt csak a jobb agyfélteke tudja – mutatott rá a neveléskutató. Kép, szöveg: Pál László

R e j tv é n y

HÁZI PRAKTIKÁK

Cipő, csizma hóban, sárban Lábbelit szerencsés esetben nem egy télre veszünk, ezért nem árt, ha ebben a havas, nedves időben a cipőnket, csizmánkat is védjük a külső, ártó tényezőktől. Sose hagyjuk rászáradni a sarat vagy a sós vizet a lábbelire, mert hamar színét veszti, és ha át nem is ázik, de esztétikailag csúnya lesz. A megszárított lábbelit cipőkefével vagy száraz ruhával töröljük át, de akár minden nap cipőápolóval vékony rétegben be is kenhetjük, vagy az üzletekben beszerezhető impregnáló sprayt is használhatunk a víz elleni védelemre. Ha a só nyomott hagyott a csizmán,

akkor gyengén átitatott ecetes vizes ruhával, majd sima vízzel is át kell törölgetni, ezután meleg helyen gyorsan ki kell szárítani. A hosszabb szárú csizmák gyorsan elveszíthetik formájukat, ha nem megfelelő módon tároljuk. Nem törik meg a száruk, ha sámfát használunk, vagy ha az nincs, akkor üres műanyagpalackkal, összegyűrt újságpapírral tömjük meg a csizmaszárat. Ha Önnek is van ilyen házi praktikája, akkor küldje el a monika@ halastv.hu e-mail címre. Vadkerti Mónika

Múlt heti rejtvényünk – amelynek helyes megfejtése „KIRÁNDULJON SÓSTÓN!” volt – megfejtői közül Pintér Zoltán Állomás utcai beküldőt sorsoltuk ki a héten győztesnek: neki jár a negyedéves újság-előfizetés (és az elismerés): mindkettő a Bethlen téri szerkesztőségben vehető át. E heti rejtvényünk megfejtését szokásosan jövő kedd reggelig várjuk a foszerkeszto@halasmedia.hu e-mail-, illetve a Kiskunhalas 6400 Bethlen tér 7/D postacímre.


2014. február 12.

F Anna Chammat és Papp Orsolya

Aktív utazó Anna Chammat az új mentor

Új idegen nyelvi mentor érkezett a Bibó István Gimnáziumba, aki a Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskolában is tart órákat. Kínai az anyanyelve, kiválóan beszél angolul és magyarul is tanul. Anna Chammat január közepétől február végéig lesz Kiskunhalas vendége. – Önkéntes szolgálatra jelentkeztem az AIESEC hallgatói szervezetnél. Családom félig szír, félig

hongkongi származású – tudtuk meg az ausztráliai, Melbourne város egyetemének negyedéves diákjától. – Azért jöttem Kiskunhalasra, hogy angolórákon vegyek részt mentorként. Célom, hogy a diákok kommunikációs készségét fejlesszem és gyarapítsam a szókincsüket – tette hozzá a bölcsész, aki hetediktől tizenkettedik évfolyamig találkozik tanulókkal a Bibóban és a Fazekasban. Anna feladatának és céljának tekinti a magyar kultúra és a nyelv minél jobb megismerését. Miszsziója az aktív utazó szerepe, melynek során új szituációk alakításában és megélésében vesz részt. – Korábban nem gondoltam, hogy a tinédzserek ennyire kedvesek, imádni valóak. Kicsit féltem ettől a korosztálytól, de bebizonyosodott, hogy nem kell. A középiskolások nem annyira ösztönösek, mint a kisebbek, de a humoruknak és az intellektusuknak köszönhetően oldott légkörben zajlanak az órák. A magyar diákokhoz tapasztalataim szerint közel áll az angol nyelv, szeretik – mondta Anna. Az AIESEC a világ legnagyobb, több mint 120 országban működő, nemzetközi, önkéntes diákszervezete. A Bibó–AIESEC-kapcsolat Veszelszkiné Huszárik Ildikó és a szervezetben dolgozó volt bibós, jelenleg egyetemista diákok közreműködésével jött létre 2011-ben. A program koordinátora Papp Orsolya, a gimnázium tanára; ő segíti most is Anna Chammat beilleszkedését, munkáját. Mivel a kiváló akkreditált tehetségpontként működő Bibó és az ugyancsak tehetségpont Fazekas-iskola jó kapcsolatot ápol, az együttműködés az idegen nyelv tanítása terén is folytatódik a minél hatékonyabb tanulás érdekében. Kép, szöveg: Pál László

F Agócs Evelin, Silvia Roye, Fehér Norbert, Lengyel Domonkos, Ramona Holicki

Jeles németesek Továbbjutó a három kategóriaelsõ

Német nyelvű vers- és prózamondó versenyt rendeztek a Szent József Katolikus Általános Iskolában. A múlt keddi megméretésen három korcsoportban hat évfolyam diákjai vettek részt az oktatási intézmény német nyelvi közössége szervezésében. A győztesek képviselik Kiskunhalast a megyei fordulón.

F Jeszenszky Zoltán szervezõ Újra dübörög a rock. Régmúltra tekint vissza Kiskunhalason a Rockfarsang. A nagy jubileumi bulit, a tizedik Rockfarsangot február 22-én este tartják a Közösségek Házában. Az elsőt a Tiszti Klubban rendezték 2002. február 22-én. Úgy alakult, hogy a Rockfarsang idén is ezen a napon lesz. A progamot életre hívó Voices és a szintén törzsfellépõnek számító Ozirisz mellett idén a jánoshalmi Satisfaction és a kecskeméti Sunset Symphony zenél. Ez utóbbi csapat Nightwish-feldolgozásokat tûz mûsorra. A zenekarok beöltöznek a bulira és ugyanezt várják a közönségtõl is. Aki eleget tesz a kérésnek, kedvezményes belépõhöz juthat. Kép, szöveg: P. L.

fotó: pál lászló

Dalest

„A zene azzal a kizárólagos céllal adatott a számunkra, hogy segítségével rendet teremtsünk a világban, hogy megteremthessük az idő és az emberi élet összhangját.” (Sztravinszkij) Az alapításának 350. évfordulóját idén ünneplő Szilády Áron Gimnázium adott helyet Zsellér Ágnes dalestjének. Andáné Vastag Andrea tanárnő köszöntötte az intézmény nevében a Gimnáziumi Esték sorozat rendezvényén megjelenteket. A zord, havas idő ellenére szép számú érdeklődő gyűlt össze, hogy meghallgassa Zsellér Ágnest és barátait. Lakatosné Molnár Anna tanárnő az est háziasszonya a mottó kapcsán elmondta, hogy Ágnes számára az éneklés összhangkeresés, egy kapu egy dimenzióba, amely tiszta, időtlen. A zene azért fontos, mert a testet energiával tölti fel, a szellemet frissíti, a lelket kivirágoztatja. Az est nagy részében francia zeneszerzők dalai szólaltak meg. Massenet Ébresztője után Debussy: Csillagos éj és Zöld, valamint Faure négy dala is felcsendült – Egy álom után, A folyó partján, Holdfény, Elégia – mind francia nyelven. A közönség több részletet hallhatott a dalok szövegéből, sőt Verlaine Zöld című versét teljes egészében is, Szabó Lőrinc fordításában. Így mindenki érzékelhette, hogy a szerelemről két ember boldogságáról vagy

oktatás, kultúra 13

F Kovács Andrea és Zsellér Ágnes szomorúságáról énekel Ágnes. Olyannyira együtt élt a zenével, hogy úgy érezhettük, szinte neki írták e dalokat. Természetesen áradt szép hangja, s mimikája és mozgása is teljes összhangban közvetítette a zene és szöveg egységét. Fantasztikus élményben részesítette a hallgatóságot, vele szárnyaltunk az érzelmek hullámain. Két lírai fuvolamű is színesítette a koncert programját – Rahmanyinov: Vocalise, Schumann: Romanze – Farkas-Papp Csilla (fuvola) és Juhászné Zelei Judit (zongora) kiváló előadásában. Ők a Művészeti Iskola tanárai, csakúgy, mint az Ágnest zongorán kísérők: Kovács Andrea és Litauszki Petra. Az est zárásaként Grieg örökbecsű szerzeménye: Solveig dala és Kodály népdalfeldolgozása – A csitári hegyek alatt – hangzott el. A szűnni nem akaró tapsot egy zenei gyöngyszemmel, Delibes Virág duettjével köszönte meg Zsellér Ágnes, FarkasPapp Csilla és Kovács Andrea. L. M. A.

A Szent József Katolikus Általános Iskolában múlt hétfőn a német nemzetiségi osztályok bemutató műsort tartottak az óvodásoknak. Kedden pedig az oktatási intézmény által szervezett német nyelvű vers- és mesemondó versenyre várták a diákokat. A színvonalas megméretésen összesen 21-en vettek részt. Közülük kategóriánként – 1-2., 3-4. és 5-6. évfolyam – hirdettek első helyezettet. Az elsőben Lengyel Domonkos (1. o.) nyert, a másodikban Agócs Evelin (3. o.), a harmadikban pedig Fehér Norbert (6. o.) győzedelmeskedett. Ők jutották tovább a német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny bajai, megyei fordulójára. A zsűriben két Halle városából érkezett némettanár foglalt helyet. A diákok szereplését Ramona Holicki és Silvia Roye értékelte. Figyelték, hogy mennyire volt nehéz a szöveg és mennyiben volt összhangban a kommunikáció és a gesztikuláció. – Szép volt az intonáció, megfelelően hangsúlyoztak, beépítve a gesztikulációt. Tapasztaltuk, hogy jól beszélnek németül. Látszott, hogy értik a vers mondanivalóját, a szöveg tartalmát. Mindez a halasi pedagógusok oktató munkáját is dicséri – fogalmazott Silvia Roye lapunk érdeklődésére. Idén még lesz egy találkozó. Az együttműködés folytatódik a városok iskolái között. Kép, szöveg: Pál László


14

kultúra 2014. február 12.

Farsangi buli a Tegnapi Emberekkel

Régi idők nagy slágerei szólalnak meg a Tegnapi Emberek együttes koncertjén február 15-én este 8 órától a Vasutas Művelődési Házban. Bende Béla, a kiskunhalasi zenekar vezetője azt ígéri, legalább három órát játszanak a farsangi bulin, de ha igény van rá, ennél többet is, mert nagyon sok dal van a repertoárjukon. • A zene szeretete miatt kezdtem el zenélni 15 évesen síppal, dobbal, hegedűvel – emlékszik vissza derűsen a kezdetekre. – Már általános iskolás koromban megismerkedtem a későbbi zenésztársaim közül Nagyapáti Antallal, Németh Buhin Lászlóval, Kunhalmi Istvánnal és Nyerges Zoltánnal. Engem akkor még inkább a sport érdekelt, a kézilabda és az úszás vonzott. Gimnazistaként viszont már én is zene közelbe kerültem. Egy baráti társaságba jártunk, iskolai rendezvényeken hallgattam őket. Fél év után váltottam, Budapestre kerültem az Országos Szakipari Vállalathoz. A szakképzés mellett hatalmas kulturális élet volt ott. A kollégiumhoz tartozott egy bár is, ahol a különböző zenei tudással és tehetséggel rendelkező fiatalok zenélhettek. Engem is kiválasztottak, elméleti és gyakorlati oktatásban részesültem. A zenészek és együttesek

akkor még szerették és segítették egymást. Olyan neves művészekkel találkoztam ott, mint Máté Péter, Koós János, Malek Miklós, Kangyal Ferenc, Solymos Tóni, Pásztor László. Abban az időben volt ez, a 60-as évek elején, amikor a beatzene kezdett elterjedni. Egy ideig együtt ment a bárzenész és a beatzenész pályafutásom. Müller Péter basszusgitárossal sokat játszottam együtt. Megkeresett negyven év után, tartjuk a kapcsolatot, beszélgetünk. • Melyik volt az első zenekarod? • A Florida. Rajtam kívül mindenki budapesti volt az együttesben. Az akkori nagyok slágereit adtuk elő, egyszer Halason is játszottunk a művelődési házban és nagy sikerünk volt. Saját dobfelszerelésem és erősítőm volt már 65-ben. Kapcsolataim révén helyi zenészeknek

is intéztem hangszereket. Sokat és sokfelé zenéltünk akkoriban. Meghívást kaptam egy balotaszállási húsvéti bálba, ami megváltoztatta az életemet. Megismerkedtem ott egy lánnyal és hazahúzott a szívem, 36 évet éltünk együtt. • Milyen zenekaraid voltak Halason? • Itt először a Syriusban játszottam, azután a Rollys következett. Utána ismét váltottam és vendéglátóztam. Szipán Ferenccel kezd-

a helyek, 2006-ig folyamatosan vendéglátóztam. Akkor úgy döntöttem, nyugdíjazom magam. Állandóan nem muzsikálok, de azóta is mindig van kivel zenélni alkalmi rendezvényeken. Nyolc éve jazzt is játszom, sőt fúvós zenészekkel is színpadra léptem. A Rézangyalok megszűnéséig két zenekarban

Vegyes műsort állítottunk össze. Aki úgy érzi, táncra is perdülhet. tem 69-ben az Alföldi étteremben, ami az egyedüli tánczenés szórakozóhely volt akkoriban. Az Országos Szórakoztatózenei Központban 1971-ben vizsgát tettem, onnantól kezdve hivatásos zenész lettem. Átszerződtem az Ezerjó étterembe, mellette a modern rockot játszó Fix együttes tagja voltam. Később, 1973-ban saját zenekart alapítottam, a Sóstó Csárdában muzsikáltunk. Jöttek a felkérések, egymást váltották

is játszottam. A legújabb jazz formációm a Heart Jammers Company. Kiskunhalason, a Közösségek Házában mutatkozunk be a közönségnek március 21-én. • A Tegnapi Emberek is újnak számít, tavaly alakult. • Posztobányi Laci régi külföldi slágerekre írt magyar szövegeket. Eleinte úgy volt, hogy ő is énekli őket, azután zenekar alakult köré, így élőben, koncerteken is megszólalhat a produkció.

Hét fős az együttes. Nánai Ádám Budapesten tanul, hat öreg manus viszont itt játszik: Csorvási Zoli, Posztobányi Laci, Prácza Zoli, Szőry Jani, Vladár Károly és én. • Milyen repertoárral készültök a február 15-i MÁV szakis farsangi bulira? • A 60-as, 70-es évek rockzenekaraitól játszunk, amelyek a maguk idejében világsztárok voltak. Ilyen a Creedence, a Beatles, a Rolling Stones, az Eagles, Tommy James and The Shondells, a Uriah Heep, a Tremeloes, az Animals, a Monkies, a Bee Gees. Háromórás bulit tervezünk, de ha a közönség igényli, négy órát is játszunk. Stílusában, ritmusában vegyes műsort állítottunk össze, melynek érdekessége a magyar szöveg. Várunk mindenkit szeretettel. Aki úgy érzi, táncra is perdülhet. Kép, szöveg: Pál László

A Filharmónia-sorozat második előadásának témája az erdőzsongás volt. A műsoron szereplő műveket a Szegedi Szimfonikus Zenekar szólaltatta meg. Tagjai először játszottak városunkban.

Tárlat. A Múló idő címmel múlt csütörtök óta tekinthető meg Vajgel Pál kiállítása a a Végh-kúriában. A műveket házigazdaként Végső István ajánlotta a közönség figyelmébe, a tárlatot Szűcs Károly művészettörténész nyitotta meg. A múló idő szerinte jelentheti a feledést, az elszakadást és a dolgok megmásíthatatlan voltát. – Időutazás a kiállítás: Best of Vajgel. A festés izgalma olyan állapot, amelyről nem mondana le. Ez elválaszthatatlan az alkotótól. Ettől a felemelő és boldogságot hozó érzéstől van jól az ember – mondta. A tárlat telt házat vonzott. A megnyitón megjelentek Vajgel Pál hozzátartozói, művészetének tisztelői, akik gratulációikkal biztosították elismerésükről. A rendezvényen közreműködött a 5 Non Bond. A kiállítás előterében két arckép fogadja a látogatót. Bent csendéletek, tájképek, portrék várják a vendégeket március 8-ig, a tárlat nyitva tartásáig a Végh-kúriában. Kép, szöveg: P. L.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar a Dél-Alföld legjelentősebb zeneművészeti együttese, története a 18. századig nyúlik vissza. A városi zenekar a helyi koncertélet bázisa és nemzetközi pódiumok folyamatos szereplője is. A zenészek az operajátszás alapját jelentik a Szegedi Nemzeti Színházban, az ország második legnagyobb operatársulatánál. A Szegedi Szimfonikus Zenekar – koncertegyüttesről lévén szó – rendszeresen fellép határon innen és túl. Múlt csütörtökön Kiskunhalasra is ellátogattak, a filmszínházban mutatták be műsorukat a Filharmónia-sorozat második részeként. Az előadás témája az erdőzsongás volt. Mozart, Weber, Smetana és

Zenei barangolás Strauss műveit szólaltatták meg. – Nap mint nap azzal foglalkozunk, hogy a hangszereinkbe életet leheljünk. Jó érzés, ha már előadás előtt, hangoláskor érezzük, hogy a közönség nyitott. A zenei programunkban ezúttal a természetközeliség jelent meg – mondta Lukácsházi Győző igazgató.

A Szegedi Szimfonikus Zenekart Gyüdi Sándor vezető karmester, az együttes művészeti vezetője irányította. A közönség soraiban helyet foglaló kiskunhalasi diákok, pedagógusok és a zenekar tagjai a muzsikai hangjai által, a képzelet szárnyán együtt utaztak és tettek zenei barangolást. Kép, szöveg: P. L.


2014. februĂĄr 12.

hirdetĂŠs

15


hirdetés 2014. február 12.

16

Új nyíló üzletünkbe eladót keresünk Kiskun- Körbálás fűszéna eladó. halasra. Jelentkezni fényképes önéletrajz- Tel.: 06 30/498-21-45 Asszisztens munkatársat keresek. zal: gazdabolt@rollo.hu. Tel.: 06 30/329-90-79 (16 h után) A-1265

A-1308

„Valaki elfordítja az ő fülét, a törvénynek (Biblia) hallásától, annak könyörgése

Autószerelő munkatársat keresünk. Tel.: 06 30/69-01-800 A-1297 Félsertés eladó. Tel.: 06 30/938-64-16 Értékesítőket felveszünk irodai munkára! Jelentkezni személyesen: CAR-TEX Halas Kft. Félsertés eladó. Kiskunhalas, Szénás u. 15. A-1298 Tel.: 06 20/33-20-160

A-1293

is utálatos.” „Beteljesíti az őt félőknek kíA-1267

vánságát, kiáltásukat meghallgatja...” az Úr. „Aki bízik az ő gazdagságában, elesik...” Virágos Ricsi

A-1307

A-1305

Önállóan dolgozni tudó autószerelőt keresek, típusismeret előnyben, jó kereÚj építésű családi ház eladó, 90 seti lehetőséggel. Fényképes önéletrajz: személyautót beszámítok. Raktárak, irodák bérelhetők a volt a Levi’s m2-es, serviz@index.hu A-1299 A-1262 területén. Már 300 Ft +áfa/m2/hó ártól. Tel.: 06 20/31-22-308 Bejárónőt keresek alkalmi jelleggel, csak Tel.: 06 20/92-70-946 A-1285 leinformálható személyében. 600 Ft/ó. Tel.: 06 30/23-80-730 A-1300 Üzlethelyiség lakással, garázzsal kiadó, eladó (X-Treme Söröző) Kiskunhalas, Kun Fogtechnikust keresünk Kiskunhalatér 1. Tel.: 06 70/455-11-00 A-1306 son a Fréz központba. Jelentkezni a halasmunka@gmail.com címen. A-1301

Azonnal beköltözhető családi ház eladó. Tel.: 06 20/31-22-308

A-1263

Városközponti 4 szobás felújított családi ház eladó, szegedi lakást, ingatlant beszámítok. Tel.: 06 30/270-28-53

A-1283

Kőműves-burkolót, ács-állványozót felveSzemes kukorica eladó. szünk. Tel.: 06 70/466-84-04 A-1302 Tel.: 06 20/483-09-96

A-1269 1999-es Peugeot törött állapotban eladó. Telepi segédmunkást keresünk felvételre Újszerű fénycsőarmatúrák 1,5 m hosz- Tel.: 06 30/847-33-88 A-1296 vasipari jártasság előny. Jelentkezni Kiskunhalas, Majsai út 10. A-1303 szúak (2x58 Watt) 3000 Ft/db eladóak. Tel.: 06 20/483-09-96 A-1286 Gyakorlattal rendelkező titkárnőt keres a Ladó-Rec Kft. (Balotaszállás). Használt Cikk Bizományi Kisáruház. Kiskun- Épületenergetikai tanúsítás. Ocskó László info@ladorec.hu

A-1304

Anyakönyvi hírek Születtek: Pálfi Róbert (Kálmán Emese) Kiskunhalas, Fúrós Flóra Viola (Nagy Krisztina) Balotaszállás, Kis Csenge (Szanyi Alida Ágota) Harkakötöny Meghaltak: Suhajda Lajos Benő (Kiskunhalas), Merk László János (Kiskunhalas), Katona István (Kisszállás), Csigó László (Kiskunhalas)

halas, Kossuth u. 27.

A-1257 Tel.: 06 20/91-35-535

A-1284

Nézze digitálisan jó minõségben a HALAS TV-t

MÛSORAJÁNLATUNK: Február 12. szerda 00:00 Képújság 07:00 Híradó/kedd (ism.) 07:30 Sport Magazin (ism.) 08:00 Képújság 12:00 Sport Magazin (ism.) 12:30 Híradó/kedd (ism.) 13:00 Képújság 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/szerda 19:20 Napi Mozaik 19:30 Beszéljünk róla 20:00 Híradó/szerda (ism.) 20:20 Napi Mozaik (ism.) 20:30 Beszéljünk róla (ism.) 21:00 Képújság 22:00 Híradó/szerda (ism.) 22:20 Napi Mozaik (ism.) 22:30 Beszéljünk róla (ism.) 23:00 Képújság Február 13. csütörtök 00:00 Képújság 07:00 Híradó/szerda (ism.) 07:20 Napi Mozaik (ism.) 07:30 Beszéljünk róla (ism.) 08:00 Képújság 12:00 Beszéljünk róla (ism.) 12:30 Híradó/szerda (ism.) 12:50 Napi Mozaik (ism.) 13:00 Képújság 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/csütörtök 19:20 Zöld Percek 19:30 Kultúrkép – kulturális magazin 20:00 Híradó/csütörtök (ism.) 20:20 Zöld Percek (ism.) 20:30 Kultúrkép – kult. magazin (ism.) 21:00 Képújság 22:00 Híradó/csütörtök (ism.) 22:20 Zöld Percek (ism.) 22:30 Kultúrkép – kult. magazin (ism.) 23:00 Képújság Február 14. péntek 00:00 Képújság 07:00 Híradó/csütörtök (ism.) 07:30 Kultúrkép – kulturális magazin 08:00 Képújság 12:00 Kultúrkép – kulturális magazin 12:30 Híradó/csütörtök (ism.) 13:00 Képújság 17:55 Műsorajánló 18:00 PONT – ifjúsági magazin (12) 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/péntek 19:20 Gyermeksarok 19:30 153 – Lélekmód – ifjú. m.(ism.) 20:00 Híradó/péntek (ism.) 20:20 Gyermeksarok (ism.) 20:30 153 – Lélekmód – ifj. m.(ism.) 21:00 Képújság 22:00 Híradó/péntek (ism.) 22:30 153 – Lélekmód – ifj. m.(ism.) 23:00 PONT – ifjúsági magazin (12) 00:00 Képújság Február 15. szombat 00:00 Képújság 08:00 Híradó/péntek (ism.) 08:30 Kultúrkép (ism.) 09:00 Képújság 12:00 153 – Lélekmód – ifj. m. (ism.)

12:30 Híradó/péntek (ism.) 13:00 Képújság 17:20 Napi Mozaikok, Gyermeksarok (ism.) 18:00 PONT – ifjúsági magazin (12) 19:00 Sport Magazin (ism.) 19:30 Kultúrkép - magazin (ism.) 20:00 153 – Lélekmód – ifj. m. (ism.) 20:30 Beszéljünk róla (ism.) 21:00 Képújság Február 16. vasárnap 00:00 Képújság 14:00 Kiskunhalasi UKSC – Siklós (férfi kézilabda mérkőzés) 15:30 Esélyes – esélyegyenlőségi magazin 16:00 Megyei Krónika (ism.) 16:30 Sport Magazin (ism.) 17:00 Kultúrkép – magazin (ism.) 17:30 153 – Lélekmód – ifj. m. (ism.) 18:00 Beszéljünk róla (ism.) 18:30 Híradó/hétfő  (ism.) 19:00 Híradó/kedd  (ism.) 19:30 Híradó/szerda  (ism.) 20:00 Híradó/csütörtök (ism.) 20:30 Híradó/péntek (ism.) 21:00 Kiskunhalasi UKSC – Siklós (férfi kézilabda mérkőzés) 22:30 Képújság Február 17. hétfő 00:00 Képújság 07:00 PONT – ifjúsági magazin (12) 08:00 Képújság 12:00 PONT – ifjúsági magazin (12) 13:00 Képújság 17:00 Kiskunhalasi UKSC – Siklós (férfi kézilabda mérkőzés) 18:30 Képújság 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/hétfő 19:20 Napi Mozaik 19:30 10 éve történt 20:00 Híradó/hétfő (ism.) 20:20 Napi Mozaik (ism.) 20:30 10 éve történt (ism.) 21:00 Képújság 22:00 Híradó/hétfő (ism.) 22:20 Napi Mozaik (ism.) 22:30 10 éve történt (ism.) 23:00 Képújság Február 18. kedd 00:00 Képújság 07:00 Híradó/hétfő (ism.) 07.30 10 éve történt (ism.) 08.00 Képújság 12:00 10 éve történt (ism.) 12:30 Híradó/hétfő (ism.) 13:00 Képújság 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/kedd 19:20 Napi Mozaik 19:30 Sport Magazin 20:00 Híradó/kedd (ism.) 20:20 Napi Mozaik (ism.) 20:30 Sport Magazin (ism.) 21:00 Képújság 22:00 Híradó/kedd (ism.) 22:30 Sport Magazin (ism.) 23:00 Képújság online műsorújság www.halasmedia.hu A mûsorváltozás jogát fenntartjuk.


2014. február 12.

HIRDETMÉNY

biztosítja azt, hogy az egy főre jutó jövedelem összege legalább a mindenkori nyugdíjmiKiskunhalas Város Önkor- (lakáselőtakarékosság, vagy nimum 150%-a (42.750,- Ft) mányzata a Kiskunhalas Vá- más jellegű megtakarítás fe- kell, hogy legyen. ros Önkormányzata Képviselő- dezetként való felhasználása d.) Az előzetesen vállalt egytestületének 35/2011. (XII.21.) esetén, a megtakarítást kezelő összegű befizetés ( óvadék ) Az önkormányzat tulajdoná- pénzintézet igazolása a pályá- minimum 3 havi, maximum 12 ban lévő lakások és helyiségek zó rendelkezésére álló pénzös- havi lakbérnek megfelelő ösbérletéről és elidegenítéséről szegről, illetőleg annak kifizeté- szeg lehet,amely a bérleti szerHIRDETMÉNY szóló önkormányzati rende- sének határidejéről) ződés megszűnésekor a lakás lete alapján nyilvános pályá- - nyilatkozatot a bérleti jog- rendeltetésszerű használatra Kiskunhalas Önkormányzata Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselőzatot hirdet azVáros Önkormányzat viszonya tartamáról (határozott, alkalmas állapotba történő vistestületének 35/2011. (XII.21.) lakások és helyiségek tulajdonában lévő alábbi költ- Az de önkormányzat legfeljebb 3 év tulajdonában időtartamra) lévő szaadásának bérletéről és elidegenítéséről szóló önkormányzati rendelete alapján nyilvánosbiztosítéka. pályázatot ségalapú bérletitulajdonában jo- Pályázati hirdet az bérlakások Önkormányzat lévő feltételek: alábbi költségalapú bérlakások bérleti jogának e.) A pályázatok elbírálása somegszerzésére: gának megszerzésére: A költségalapon meghatáro- rán előnyt élvez, aki a bérleti SORSZÁM

LAKCIM

m2

SZOBASZÁM

KOMFORTFOKOZAT

LAKÁSOK LAKSÁSOK ÁLLAPOTA ÁLLAPOTA

1 ALLOMAS U 3 III.11.

55

2

Komfortos Gázfűtéses

LAKÓTEL. TÉGLAÉPÜLET

2 ALLOMAS U.7.I.5.

55

2

Komfortos Gázfűtéses

LAKÓTEL. TÉGLAÉPÜLET

3 HOSOK TERE 4. I. 3.

85

2

Komfortos Gázfűtéses

EMELETES, RÉGI ÉP.

4 KURUC V.T.41.IV.13.

62

2

Összkomfortos

PANEL, LAKÓTEL.

5 KURUC V.T.42.IV.13.

54

2

Összkomfortos

PANEL, LAKÓTEL.

6 ÁLLOMÁS U.9.IV.13.

55

2

Komfortos Gázfűtéses

LAKÓTEL. TÉGLAÉPÜLET

7 BERCSÉNYI U:18.IV.14.

55

2

Összkomfortos

PANEL, LAKÓTEL.

8 KOSSUTH U.43.II.15.

37

1

Komfortos Gázfűtéses

TÉGLA, EMELETES

9 KURUC V.T.40.IV.15.

62

1+2fél

Összkomfortos

PANEL, LAKÓTEL.

10 ALLOMAS U 1 IV.14.

49

2

Komfortos Gázfűtéses

LAKÓTEL. TÉGLAÉPÜLET

11 ALLOMAS U 9.II.9.

55

2

Komfortos Gázfűtéses

LAKÓTEL. TÉGLAÉPÜLET

12 KURUC V.T.40.II.9.

62

1+2fél

Összkomfortos

PANEL, LAKÓTEL.

13 KURUC V.T.43.I.5.

34

1

Összkomfortos

PANEL, LAKÓTELEPI

Költség alapon számolt lakbér minimum Ft/hó 15 300 Ft 17 800 Ft 32 900 Ft 19 500 Ft 17 000 Ft 15 300 Ft 17 300 Ft 14 300 Ft 19 500 Ft 13 600 Ft 17 200 Ft 24 000 Ft 13 200 Ft

A- apályázat formanyomtatványokat és azokat benyújtani pályázó benyújtására nyilatkozatátrendszeresített arról, zott lakbérű bérlakások bérle-átvenni díj vonatkozásában magasabb 2014. február 10-től 2014. március 7-ig lehet a Halasi Városgazda Zrt. 6400 hogy az előzetes egyösszegű tére kiírt pályázaton bérleti díjra tesz ajánlatot. Kiskunhalas, Bem u. 1. szám alatti központi irodájában. befizetésre vonatkozó kötelea.) pályázatot nyújthat be bár- f.)lehet. Amennyiben csak egy ajánPályázni csak a "Pályázati adatlap" kitöltésével és benyújtásával

zettségvállalásának – pályázat mely természetes személy, aki- lat érkezik, úgy a meghirdetett A kitöltöttesetén pályázatokat kérjük borítékban, SZEMÉLYESEN központi nyertesség – az elbíránek,zárt illetve a vele együtt költö- pályázati leadni feltételekkel kötheirodánkban. lásban hatályban lévő bérleti díj ző közeli hozzátartozójának és tő meg a bérleti szerződés az mértéke szerintfelhívás tesz eleget más, vele együtt sze- ajánlattevővel. A pályázati és a Pályázati adatlap az költöző Önkormányzat hivatalos honlapján a www.kiskunhalas.hu címen letölthető formátumban is elérhető. - a vállalt egyösszegű befize- mélynek nincs a tulajdonában a g.) Amennyiben a konkrétan tés hónapra és pénzösszegben településen beköltözhető ingat- meghatározott lakásra kettő Pályázatnak tartalmaznia kell: meghatározott lana, ingatlan haszonélvezeti, vagy több pályázó, azonos ös- pályázómértékét személyi adatait, lakcímét az együttköltözők - - pályázó maximum jövedelem há- vagyigazolását más jogcímen használa- szegű ajánlatot tesz, úgy közübüntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozatot arról, hogy a tulajdonában, illetőleg rom- lakásra pályázhat, azokat ti joga a pályázat benyújtása- lük az Ügyrendi és Humánpolitihaszonélvezetében nincs beköltözhető lakás, vagy családi ház RANGSOROLVA /a lakás pon- kor , és kai Bizottság a lakás bérlőjének tos meghatározásával (épület, b.) aki állandó vagy ideiglenes kiválasztására az azonos ajánlépcsőház, emelet, ajtószám kiskunhalasi lakóhellyel rendel- latot tevő pályázók között megjelölésével)/, kezik, továbbá versenytárgyalás tartását is - számlakivonatot a pályázat c.) olyan igazolt jövedelem- elrendelheti. során vállalt egyösszegű befi- mel rendelkezik a pályázó, illet- A bérleti díjak mindenkor érzetés fedezetének meglétéről ve a vele együttköltözők, amely vényben lévő mértékét Kis-

kunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2011. (XII.21.) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló önkormányzati rendelete hatályos rendelkezései állapítják meg. A hiányosan, olvashatatlanul kitöltött, valamint a valótlan adatokat tartalmazó pályázatok érvénytelennek minősülnek. Érvénytelen továbbá az olyan pályázat, amelyet nem az arra rendszeresített eredeti formanyomtatványon, valamint eredeti formamellékletein, fénymásolatban, illetve a megadott határidőn túl nyújtottak be. Felhívjuk pályázóink figyelmét arra, hogy a benyújtott pályázatok kiegészítésére, illetve az abban szereplő adatok módosítására a pályázati anyagok benyújtási határidejét követően nincs lehetőség! A beérkezett pályázatok elbírálására 2014. március 14. napjáig kerül sor. A pályázók a döntésről írásban értesítést kapnak. A nyertes pályázó az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül köteles az általa vállalt pénzösszeget az értesítésben megjelölt számlára befizetni. A befizetésről szóló igazolás alapján kerül sor a bérleti szerződés megkötésére. Amennyiben a nyertes pályázó a befizetésnek a fenti határidőn belül nem tesz eleget, úgy az adott lakásra a következő legnagyobb összeget vállaló pályázó válik jogosulttá, akinek szintén 8 nap áll rendelkezésére az összeg befizetésére és így a bérleti jog megszerzésére.

HIRDETÉS A pályázat során az együtt költöző és közösen pályázó személyekkel bérlőtársakként (ennek minden jogaival és kötelezettségeivel) kerül a bérleti szerződés megkötésre. A nyertes pályázóval (pályázókkal) Kiskunhalas Város Önkormányzatának nevében eljárva a Halasi Városgazda Zrt. köt bérleti szerződést. A lakásbérleti szerződés tartalmára a Ptk., a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. tv. és Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2011. (XII.21.) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló önkormányzati rendelete rendelkezései az irányadóak. A pályázattal összefüggően további felvilágosítás kérhető a Halasi Városgazda Zrt.6400 Kiskunhalas, Bem u.1.szám alatti központi irodájában , illetve az alábbi telefonszámon: 77/421-833. Nyitvatartási idő: Hétfőtől Szerdáig 8-15 óráig, Pénteken 8-11 óráig, Csütörtökön ügyfélfogadás nincs! A pályázat ideje alatt lehetőség van a pályáztatott lakások megtekintésére, mely igényt a Halasi Városgazda Zrt-nél kell jelezni. Pályázati határidő: 2014. március 7. péntek 11.00 óra A pályázat benyújtásának helye: Halasi Városgazda Zrt. 6400 Kiskunhalas, Bem u.1. Ügyfélfogadási időben személyesen Kiskunhalas, 2014. február 05.

17


18

sport 2014. február 12.

innen  onnan Kész, rajt!

Új edzővel és a jelenlegi helyezés megtartásának reményével vág neki az NB II-es férfi kézilabda-bajnokság tavaszi sorozatának a Kiskunhalasi UKSC. A csapat eredményes őszt produkált, a gárda a tabella harmadik helyén telelhetett a megszerzett 16 pontjának köszönhetően. A felkészülés során edzőt váltott az elnökség, közös megegyezéssel bontották fel Kun István szerződését. Helyére Paic Róbert került, aki utánpótlás edzőként és játékosként ismert a mezőny számára. Pécsi színekben NB I/B-ben és NB II-ben is szerepelt, utóbbi helyen tíz meccsen 75 találatig jutott. Vele készült a csapat, amely szombaton a városi sportcsarnokban megkezdi tavaszi hadjáratát. Az ellenfél az a Siklós lesz, amelyet ősszel idegenben múlt felül az UKSC. A 29-26-os sikerből Benkő Péter kilenc, Fejes Attila hét góllal vette ki a részét. A siklósiak jelenleg a tabella hatodik helyén állnak, összesen 11 pontot szereztek eddig. Az UKSC szeretné itthon tartani mind a két bajnoki pontot. A juniorok is megkezdik a szereplésüket. Ők még parádésabb szezont zártak, mint a felnőttek. Nagy Ernő tanítványai tizenegy győzelmet arattak, a százszázalékos mérlegüket tavasszal is szeretnék megtartani. Erre egyébként minden reményük megvan. Ők 32-25-re nyertek Siklóson, így a két pont megszerzése a cél. Fontos információ a férfi kézilabda drukkereinek, hogy rendhagyó módon a szombati mérkőzésekre (15 óra, 17 óra) a városi sportcsarnokban kerül sor. (A felnőtt mérkőzést a Halas Televízió rögzíti.)

Anita ökle

Egy olasz csapat, a Valkürök színeiben szerepel tavasszal a Halasi Box Club válogatott kerettag öklözője, Kozma Anita. A tehetséges halasi sportoló egy hatfordulós sorozatban lép ringbe. Anita meghívása óriási elismerés a helyi bokszolóknak, akik évekkel ezelőtt, Anita nővére, Betti révén már letették névjegyüket a taljánok földjén. A Nemzetközi Női Ökölvívó Liga már a hétvégén elrajtol, Anitáék ellenfele az Amazonok gárdája lesz. A sorozatban hat csapat szerepel majd. (jl)

A 84 éves Dobra Lajos bácsi, a halasi labdarúgó játékvezetők korelnöke is ott volt azon az esten, amelyet a helyi bírói testület szervezett a szabadtéri bajnokságok kezdete előtt. Évek óta hagyomány, hogy a kezdő sípszót megelőzi egy vacsora, ahol a zöld gyep helyett fehér asztal várt a játékvezetőkre. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség legújabb szabálykönyvét is lapozgatták azok a helyi játékvezetők, akik ott voltak a szokásos évadnyitó összejövetelen. Kiderült, hogy nem is olyan egyszerű az összes szabályt ismerni és azokat gyakorlatban is alkalmazni. A Napsugár Klubban több mint félszázan gyűltek össze, ezúttal is ott voltak a feleségek, barátnők, akiktől a hétvégeken, szezon közben bizony távol vannak a szeretteik. Ott volt a vendégek között a 84 éves Dobra Lajos bácsi (képünk jobb oldalán), a helyi bírók korelnöke, aki még mindig ér-

Zöld gyep helyett fehér asztal

deklődő és bizony naprakész információi vannak a foci világából. Az idősebb bírók közül nincs olyan, akit ne ő tanított volna az alapokra. Schneider Pál, a Városi Labdarúgó Szövetség elnöke köszöntőjében arra tért ki, hogy nem volt

Innen szép Már eleve komoly hátrányból vágott neki a Kispest elleni bajnoki mérkőzésnek a Kiskunhalas NKSE, mivel egyetlen közös edzése volt a keretnek. Az anyagi problémák okán csak erre volt lehetőség, ezzel együtt a kilencgólos vereség nem is tűnik olyan súlyosnak. Pedig az volt. Mégpedig azért, mert a vendégek is nagyon rosszul játszottak. Saját edzőjük értékelte gyalázatosnak csapata teljesítményét. Ha viszont azt vesszük, hogy tizenévesek ültek a padon, a Terner-lányok le sem vették a melegítőjüket (lelátói hírek szerint azért, mert nem kapták meg a nekik megígért benzinpénzt, amiért saját autóval járnak be Jánoshalmáról), akkor árnyaltabb lehet a kép. Jól mutatja a helyzetet az is, hogy a halasi tréner harcosságot, de óvatos, sérülésmentes játékot remélt övéitől. Ha keressük a jót a mérkőzésen, akkor minden-

képpen meg kell említeni a két kapusunk (Ignácz-Pethő Renáta, Jurik Petra) remeklését, Ledényi Vivien harcosságát, Agócs Dia ügyes játékát és Nagy Mariann góljait. Mindenki igyekezett kihozni a helyzetből a maximumot, ez így sikerült. A Kispest nyert, de ha ezt még nagyobb különbséggel teszi, akkor sem lehetett volna szavunk. Az előzmények ellenére azért volt tartása a Halasnak, még ha a kispestiek bűn roszszul is játszottak. Kiskunhalas NKSE-Kispest 17-26. Hogy mi lehet a folytatás? Nos, ezt a kérdést feltettük Komáromi Endre edzőnek, aki ugye, hónapok óta azzal főz, amije van. A fiatal mester annyit tudott mondani, hogy még minden képlékeny, kialakulóban van, de ha van mondanivalójuk, akkor szólnak majd. Egyelőre ennyi. Erre szokás azt mondani, hogy innen szép felállni. A hírek szerint, amelyeket hivatalos megerősítés nem követett, valóban megmozdult valami a háttérben. levi

túl jó éve a magyar labdarúgásnak. Kudarcként értékelte azt is, hogy Kassai Viktor és asszisztensei nem lehetnek ott a brazíliai labdarúgó világbajnokságon. Nem volt túl eredményes évük a halasi játékvezetőknek sem. Alig egy

tizeddel maradtak el az első helyen végzett csoporttól az értékelések alapján, de ez a hatodik helyhez volt elegendő. Erről Már Ignácz József, a helyi játékvezető bizottság vezetője beszélt. Ami viszont pozitív, hogy egyre fiatalabb a csoport. A tizenéves korból alig kinőtt sípmestereknek még sokat kell tanulni. Arra kérte a rutinosabb játékvezetőket, hogy segítsék tapasztalataikkal a fiatalokat, akik még nagyon a pályájuk elején vannak. Nem sok idő van a lazításra, mert hamarosan megyei teszt következik, március elsején pedig elindulnak a bajnokságok. A téli holt idényben teremtornákon, a városi kispályás bajnokságon és a Rákóczi Kupán működtek közre a halasi bírók. Az utóbbin való részvételért Téglás László igazgató jóvoltából a mostani tornán és a korábbi kupákon szereplő játékvezetőket megjutalmazták. Virágot kaptak a feleségek, barátnők, majd finom falatok várták a vendégeket. Kép, szöveg: Jáger L.

Jóbarátkozások Akik arra számítottak, hogy az utolsó fordulóra marad a döntés a Joma városi kispályás teremfoci-bajnokságon az A-csoport aranyérmét illetően, akkor nekik csalódás volt az elmúlt néhány meccs. A Jóbarátok Bócsa megérdemelten nyert, mert egységes jó csapat volt és ellenfeleiktől eltérően egyszer sem botlottak. Elmaradt a meglepetés az A-csoportban a hétvégén. A Jóbarátok Bócsa nem tette meg azt a szívességet ellenfeleinek, hogy meccset bukjon, így Imre Lajosék az utolsó forduló eredményeitől függetlenül megnyerték a bajnokságot. A trónkövetelők nem tudták átlépni saját árnyékukat. A Cel FC folyton létszámgondokkal küzdött, így az elmúlt néhány esztendő legroszszabb szereplését produkálta, anynyi vereséget szedtek össze, mint máskor több szezon alatt. A Rose erős kerettel bírt, helyenként óriási szívvel küzdöttek, de ez most kevés volt az üdvösséghez. Még a dobogó is kérdéses számukra. Az FC Plan-and-Bau és a Retro2 esé-

lyes arra, hogy a jövőben valamikor megszorítsa a Jóbarátok csapatát. Ők még versenyben vannak a második, harmadik helyért. A többi ligában is nagy csata várható az utolsó körben, a B- és a D-csoportban ekkor dől el az aranyérem sorsa. A hétvégi két fordulóban összesen 160 gól esett, ebből szombaton 103. Most már csak a Madosz, a Szilády Joma, a Fortunatus és a Kis-Itália nyeretlen a rájátszás során. A legkevesebb gólt, egyet a Jóbarátok kapta, a legtöbbet viszont a Fortunatus, az ellenfelek harminchárom alkalommal vették be a hálójukat. A legtöbb gólt, huszonhatot a Totya Boltja, a Connextion és a Csakkapura szerezte a play off során. Az utolsó forduló szombaton lesz, a zárómeccset, a Rose-Jóbarátok rangadót követően ünnepélyes eredményhirdetés következik. jl


Kedden lezajlott a Diákolimpia Játékos Sportversenyének megyei döntője, amelyen a Kertvárosi Általános Iskola csapata a győzelmet, a másik halasi iskola, a Felsővárosi együttese az ezüstérmes helyezést szerezte meg. Ragyogó eredményük arra jogosítja fel őket, hogy az országos elődöntőn BácsKiskun színeiben lépjenek pályára. Második esztendeje a Kertvárosi-iskola sportcsarnokában került megrendezésre, remekül – a városi-körzeti döntőt követően – a Játékos Sportverseny megyei döntője. Résztvevői idén Kecskemétről, Tiszaalpárról és Soltról érkeztek a felsős és a kertvárosi válogatottak ellenfeleiként, akiket a rendező oktatási intézmény igazgatója, Kovács Sándor köszöntött. Az alsó tagoza-

Fotó: Jáger Levente

2014. február 12.

Feljutottak

tos korosztályú versenyzőkre hagyományosan sokrétű felkészülést, ügyességet, erőt, kitartást igénylő feladatok megoldása várt, amelyben éppen a halasi fiúk-leányok bizonyultak a legjobbaknak. Az első helyre – gyorsan kiderült – a kertvárosiak számít-

hattak egyértelműen, a második helyre a magabiztosan szereplő felsővárosiak látszottak esélyesnek. Nem lehetett figyelmen kívül hagyni azonban a hosszú ideje komoly erőt képviselő solti – Vécsey Károly nevét viselő – iskola diákjainak törekvését sem, akiknek a hetedik feladat teljesítése

Edzésben Három hete készül és három edzőmeccsen van túl a Kiskunhalasi FC felnőtt csapata. A fiúk alapos terhelést kapnak Tápai Tibor edzőtől, közben többen a kispályás bajnokságban is játszanak. A kötönyiek ellen már gólerősen játszott a keret, igaz, a hátsó alakzatban több volt a hiba. Több tíz kilométer, hosszú és rövid sprint, passz van már a Kiskunhalasi FC játékosainak lábában. A harmadik hete tartó felkészülés mellett a városi kispályás bajnokságban szereplés, valamint három edzőmeccs fokozhatja az izomlázat. Tápai Tibor edző nem arról híres, hogy laza tréningeket vezényel, ahol csak lötyögnek a focisták. Sok futással, állóképesség-fejlesztő gyakorlattal telnek a foglalkozások és előkerül a labda is. Több felkészülési mérkőzést is játszottak már a keret tagjai. Együtt készül a csapattal Brindza Tamás és Török András is, ha ők pályára tudnak lépni a tavaszi szezonban, akkor komoly

rási viszonyok közepette a Harkakötöny volt az ellenfél. A kötönyiek alacsonyabb osztályban játszanak, de kemény, szívós ellenfélnek bizonyulnak. Igyekeztek foggal, körömmel védekezerősítést jelentenek. Ezt bizonyí- ni, a halasiak pedig minél többet akartak támadni. Tápai Tibor azt tották az edzőmeccsek is. A hétvégén kétszer is pályára szerette volna, ha az előre meglépett a KFC. Szombaton délután beszéltek szerint játszanak Ez a Kecel, vasárnap pedig a Harkakötöny volt az ellenfél. A keceliek elleni találkozó azért is volt érdekes, mert éppen velük találkozunk a bajnokság nyitófordulójában. A sáros, mélytalajú pályán Tóth Tamás révén szerezte meg a KFC a vezetést, majd a szünet után ismét Tóth Tamás talált be. A keceliek még szépítettek, de az egyenlítés nem sikerült számukra. Többek számára ezután még következett tétmeccs a városi kispályás teremfoci-bajnokságban is. Vasárnap délelőtt, ideális időjá-

utáni pontszáma megegyezett a felsősökével. Az utolsó két játékban azonban a Felső bebiztosította továbbjutását. Így a győzelmi babér a Kertvárosi versenyzőit és felkészítőiket: Pappné Tóth Adriennt, Csíkné Torday Hargittát és Szloboda Mihályt illeti. A második helyezést a felsővárosi gyerekek, a Bende BernadetteHorváth Eszter edzőpáros tanítványai érdemelték ki. A bronzos soltiak után a két kecskeméti iskola következett, majd a tiszaalpári kis sportolók zárták a sort. Az érmeket és okleveleket Galamb Istvánné, a Megyei Diáksport Tanács örökös tiszteletbeli elnöke, Dóka András MDST-titkár, Paczolay Gyuláné, a Városi Diáksport Szövetség elnöke és Kovács Sándor igazgató adta át. A feljutó csapatok felkészítőinek értékelőjét következő lapszámunkban közöljük. Vass Katalin többé-kevésbé sikerült is a csapatnak. Török András révén született az első gól, majd Kerekes Márk gurított szépen az alsó sarokba. A kötönyiek egy szerencsés góllal szépítettek, de a szünet után beindult a halasi gólgyár. Török kétszer iramodott meg a kapu felé, egyszer sem tudták megállítani, ennek eredménye lett két gól. Csereként pályára lépett Farkas Tamás is, ő három góllal hálálta meg az edző bizalmát. Kétszer még a kötönyiek is betaláltak, de a KFC magabiztosan nyerte az edzőmeccset. Anynyi látszott, hogy fejlődik a csapat, de számtalan eladott labda és hátsó megingás volt a figyelmeztető jel arra, van még mit készülni a hátralévő több mint két hétben. Kép, szöveg: JL

Sport

19

innen  onnan Erősek a halasi diákúszók

Megyei szintű diákolimpiai döntőt rendezett a Bács-Kiskun Megyei Diáksport Tanács a hónap első szerdáján. A felmenő rendszerű versenyben a kiskunhalasi utánpótlás-sportolók iskoláik képviseletében álltak rajthoz, a kisebbek 50, a nagyobbak 100 méteres versenyszámokban mérték össze erőiket. A megye legjobbjának bizonyult Juhász Janka a Felsővárosiból 100 m háton és 100m gyorson, a Bibóból Vas Luca 100m pillangón állt a dobogó legfelső fokára. Így biztosították továbbjutásukat a március 2-i országos fordulóra. A dobogós kiskunhalasi helyezések a következőképp alakultak: Juhász Janka (Felsővárosi) 2 arany, Vas Luca (Bibó) 1 arany, László Levente (Felsővárosi) 1 bronz, Nagy András (Bibó) 1 ezüst, Fülöp Bianka 2 ezüst, Varga Kata (Fazekas) 1 bronz, Kis Virág 1 ezüstéremmel végzett, míg a 4-szer 50 méteres számban induló fiú gyorsváltó (Bibó) bronzéremmel szerepelt. (Munkatársainktól)

Meggyőzően

Hétvégén a Serdülő Fedettpályás Magyar Bajnokságon vett részt Jerémiás Donát, a Kiskunhalasi Atlétikai Club 14 esztendős versenyzője Budapesten. 300 m-es síkfutásban és – élete első – 800 m-es síkfutás versenyszámban. Előbbiben hetedikként, utóbbiban hatodikként ért célba. Edzője, Szloboda Mihály értékesnek ítéli ezeket a helyezéseket a mögötte álló eredmények fényében, hiszen tanítványa egy évvel idősebbekkel is fel kellett vegye a küzdelmet, illetve az értékelés a 15 évesekével együtt történik. Ráadásul 300 m-en másfél percet javított időeredményén, 800 m-en pedig annak ellenére, hogy a végére elfáradt és nem tudott újítani, négy másodperccel maradt csak el a győztestől. (vk)

Bowling

Véget ért a városi bowling bajnokság őszi-téli sorozata. A tabellát tizenegy forduló után hibátlan teljesítménnyel a Fa-Vágók vezetik, a Szekeres Pálinka és a Pontvadászok előtt. A bajnokságot szervező Bor Péter tájékoztatása szerint a tavaszi sorozat február 17-én rajtol. (jl)


2014. február 12.

Tanyasi élet … e címmel szervezett tábort és közösségi találkozókat a Szivárvány Bábszínházi Alapítvány. A programok célja elsősorban az volt, hogy a résztvevők megtapasztalják, megismerjék hazánk és szűkebb lakóhelyük szerethető értékeit – hogy ott legyenek boldogok, ahol élnek. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet által támogatott program három fő részből állt. A nyári tanyai sátortáborban egész héten a szabadban tartózkodtak a gyerekek; megfigyelhették a környezet változásait, a víz fontosságát.

Emellett megismerhették a mozgásban gazdag, egészséges életmódot és a hagyományos népi tevékenységeket reggeli tornától zászlófelvonáson és nemezelésen át népi batikolásig, nappali és éjszakai túrákig, tábortűzzel, népi játékokkal és természetesen bábjátékkal. Másik szép elem volt a Hősök ligetében megrendezett csuhébáb-készítés és a Hatrongyosi kakasok című darab előadása. Végül „Télen a tanyán” címmel családi találkozót szerveztek: a meleg szobában csutkababát készítettek és galagonyát szedtek a meleg teához.

mozaik

20

Súlyos testi sértések két halasi iskolában Lapunk egyelőre nem hivatalos, de megbízható forrásból szerzett információi szerint két halasi általános iskolában is verekedés miatt szenvedett súlyos sérülést két diák.

Tévéajándék a rendőröktől Személyes gyűjtés révén két nagyképernyős, vadonatúj, kiváló minőségű televíziót adott ajándékba a Kiskunhalasi Semmelweis Kórháznak a kiskunhalasi rendőrkapitányság állománya. A halasi egyenruhások a nyolc év után újra megrendezett szombati báljukon mutatták be a meglepetés-ajándékot a kórház-főigazgatónak. Romhányi Zoltán nem tagadta megilletődöttségét akkor sem, amikor az intézmény gyermekosztályán – vezető kollégái társaságában – átvette a két készüléket,

amely mind az ápolt kisebb-nagyobb gyerekeknek-fiataloknak, mind az ügyeletben szolgáló dolgozóknak örömére lesz eztán. – Külön szívhez szóló, hogy a halasi kapitányság dolgozói nem a bá-

li bevételtől tették függővé ezt a szép adományt, hanem saját jövedelmük terhére jótékonykodtak – emelte ki a kórházvezető, miután kezet rázott Molnár László halasi kapitánnyal. (Kép, szöveg: KZ)

Ösztöndíjas cigány diákok. Kiskunhalasról két diák nyert ösztöndíj-támogatást a Magyarországi Cigányok Közalapítvány (MACIKA) segítségével az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán. A program keretében pályázó Dubai Martin és Rostás Barbara Renáta 200-200 ezer forintos állami segítséget kaptak felsőoktatási tanulmányaik folytatásához. A program célja, hogy a hátrányos helyzetűek, kiemelten a roma hallgatók felsőoktatási esélyegyenlőségét javítsa, felsőfokú tanulmányaikat segítse.

A Szent József Katolikus Általános Iskola egyik tanulója ellen súlyos testi sértés miatt indított eljárást a rendőrség. Az eddigi információk szerint egy folyosói szóváltást követően az egyik gyerek úgy megütötte iskolatársát, hogy az súlyos, nyolc napon túl gyógyuló fejsérülést szenvedett. A rendőrség először garázdaság miatt indított eljárást, majd az ügyet átminősítették súlyos testi sértéssé. A másik eset értesülésünk szerint a Kertvárosi Általános Iskolában történt. Ott két lány kapott hajba, és veszekedésüknek lökdösődés lett a vége. Ennek következtében egyikük nekiesett egy – egyelőre közelebbről meg nem határozott – kemény tárgynak: ekkor szenvedte el ő is nyolc napon túl gyógyuló fejsérülését. (Munkatársainktól)

XXVIII. évf. 7. szám 2014. február 12.  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you