Page 1

Megvan a béna Marx és Erdei ciki, 300(!) orvos késes támadó? Horthy, Krúdy jöhet? jön Halasra A férfi olyan részeg volt, hogy a nő lenyomta. Egy fotót körbevittek a rendõrök Halason

Visszaérkeztek a lakossági utcanév-javaslatok, de azért szerencsére vannak köztük értelmesek is…

Holisztikus belgyógyász-konferencia és szakmai képzés a Bibó-gimnáziumban

Kiskunhalas és környéke közéleti hetilapja • Alapítva: 1987-ben

A mai rendőr kevesebbet üt Milliárdos fejlesztés Kőkeményen edz a halasi táncos sztárpár Több az eltartott férfi, kevesebb a roma? Ivartalanítás autós világbajnokkal

2013. április 24. • XXVII. évfolyam 17. szám•Ára: 165 Ft

A törvény bánik el a tisztességesekkel

fotó: pozsgai ákos

Menekültek, őrizetlen Gázspray a boltosoknál, tagadás a hatóságoknál: ellentmondásos hírek és közbiztonsági aggályok a szabadon mozgó migránsok jelenléte kapcsán Csütörtökön cáfolták, pénteken elkezdték feltölteni, szombaton fű alatt jelezték, vasárnapra már a boltosoknak is javasolták, hogy vegyenek gázspray-t – ennyi röviden a Kárpát utcai menekült-befogadó állomás utóbbi napjainak rövid összefoglalója. A városban szabadon mozgó, jelenleg koszovói albánokból álló migráns-csoport máris kisebb pánikhangulatot keltett; sokan már a szombati késes támadással is összekötötték (alaptalanul). (4. és 9. o.)
városi színek 2013. április 24. Marhajó. Alaposan lelassult a forgalom a napokban a Jókai utcán, amikor az autósoknak nemcsak a kátyúkat kellett kerülgetnie, hanem egy szürkemarhák vontatta fogatot is. A hatalmas állatok csak a maguk tempóját diktálva baktattak, s a derék négylábúak számát emelte a kiskutya, aki a jármű mellett loholva vigyázott tonnás társaira. Ám az autósok tülkölés nélkül, türelmesen vártak a sorukra, s nemcsak e sorok írója állt meg és fotózta le a szekeret, hanem többen megálltak és hasonlóképpen tettek. Majd megjegyezték: a látvány marhajó… (Kép, szöveg: JL)

Ivartalanítás autós világbajnokkal Az ivartalanítás az egyetlen biztos módja a nem kívánt kutyaszaporulat elleni védekezésnek – állítják a halasi állatvédők. A Halasi Állatsegítő Alapítvány hosszabb távon is szeretné csökkenteni az egyre szaporodó kóbor ebek számát, ezért a németországi partnerrel akciót hirdet a nőstény kutyák ivartalanítására – mondta lapunknak Ákossy Zoltán, az alapítvány elnöke. Kiskunhalason is évente több száz nem várt kölyök és felnőtt eb pusztul el, ha nem lelnek átmeneti otthonra, befogadóra. Az ivartalanított kutya és gazdája, továbbá a városi lakosság is megszabadul számos kellemetlenségtől. A május 3-án induló akcióhoz négy halasi állatorvos csatlakozott: Aladics Sándor, Bozi Tímea, Mészáros Imre és Syphakanlaya Phouxay, akik előzetes bejelentkezés alapján végzik el a beavatkozásokat. A nyugdíjas kutyatartóknak az ebek ivartalanítását követő chipezés és regisztráció is ingyenes, a

GAZDIKERESÕ

többi gazdinak is jelképes díjat kell csak fizetni. A szervezők szerint több mint félezer kóbor kutyával lesz kevesebb az utakon, a köztereken. Az alapítvány elnökétől azt is megtudtuk, hogy május 2-án a Halasi Állatotthonba látogat a Párizs-Dakar rali első és eddig egyetlen női győztese, Jutta Kleinschmidt. A német pilóta, aki 2001-ben lett a futam győztese, egy Kiskunhalasról örökbefogadott kutyus és gazdája révén érkezik az állatotthonba, ahol barátnőivel egy napig dolgoznak majd önkéntesként. (PÁ) Szerető gazdit keres a képen látható 8 hónapos lány, ivartalanított cica. Jelenleg a Kiskunhalasi Állatvédő Egyesület ideiglenes befogadója gondozza a cicust, érdeklődni a szervezet 06-30/591-45-17-es központi telefonszámán lehet. Támogatónk: Halas-Pajzs Vagyonvédelmi Kft.

RÖVIDEN Marad a buszpályaudvar Egyelőre nem költözik új helyre a halasi buszpályaudvar. A több szempontból is korszerűtlen létesítménynek korábban a városközpont-rehabilitáció miatt kellett volna új helyre költöznie. Több helyszín, így a vasútállomás, valamint a Lidl melletti üres telek is szóba jött, de a Kunság Volán számára egyik sem volt elfogadható. Az önkormányzat ezért kivette azt a területet abból pályázatból, amely a napokban több mint 660 milliós uniós forrást nyert el. A buszok így maradnak ott, ahol vannak.

Legelőre lehet pályázni A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a napokban tette közzé azoknak az állami földeknek a listáját, amelyet haszonbérbe vehetnek a gazdák. Kiskunhalason csak 6 hektáron elterülő legelőt kínálnak ilyen módon hasznosításra a város külterületén a családi gazdaságok megerősítése érdekében. A terület éves bérleti díja 15.750 forint, a nyertes pályázó októbertől használhatja azt.

napi rendezvényén állítottak fel. Ott találhatók többek között Európa egyik legritkább és egyben legveszélyeztetettebb emlősfaja, a fokozottan védett délvidéki földikutya élőhelyei is. A közvetlen kihalás szélére sodródott, rejtett életmódú rágcsálófajnak mindössze háromszáz egyede él az egész világon, ebből megközelítőleg kétszáz példány magyar területen. Mint arról a Tükör is beszámolt, Kelebián korábban több gondot is okoztak a kisméretű emlősök, Újabb táj védett amelyek például a helyi focipáHalas térségében lyát is időről időre használhatatKelebiát is érinti a Körös-éri lanná tették ásó tevékenységük Tájvédelmi Körzet, amelyet a Vi- révén. dékfejlesztési Minisztérium Föld (ha)

Jó városunk, Halas szokásosan gazdag színekkel és buján viruló növényekkel díszíti fel magát a májusra. Az illatos levegőben mind többen lépnek, kerekeznek ki az utcákra – ahol nem kell keresni, csak észre lehet venni a sok szép szegletet, utca- és térrészletet, a szépen takarított sarkokat és a sokszínű virág- és faállományt. Jól is tesszük, ha nem otthon tespedünk ezekben a zsendülő hónapokban! – szeressük és értékeljük, ami szerethető és a miénk! (Kép, szöveg: K-án)


2013. április 24.

álláspont/hírekA SZERK

Okos Minél többet tudnak a gépeink, annál kevesebbet tudunk mi. Minél ügyesebb kütyük segítik az életünket, annál korcsabbak, gyengébbek, kevesebbek és kiszolgáltatottabbak vagyunk. Amíg nem volt napilap (az elsőt 1702-ben jelentették meg), az emberek akkor is pontosan tudták, hogy a király semmirekellő, csibész alak vagy derék államférfi-e. Tudták, milyen lesz az időjárás és hogy milyen gyógyfű kell a szemölcsre. Azóta vannak napi- és hetilapok, tévé és rádió, plakát és internet, de az emberek sem nem tájékozottabbak, sem nem okosabbak, mint a háromszáz éve élt elődeik. Akkoriban indult útjára a gépesítés is, amitől a bőség, az egészség és nyilván a boldogság tömeges elterjedését várták – most csupán többen vagyunk, de egy sor újfajta (civilizációs) betegség, általános elszegényedés kerülgeti az úgynevezett fejlett nyugatot, és kizárt dolog, hogy ma több ember nevezné magát boldognak, mint egykoron. A boldogság – a jelek szerint – nem technikai és vagyoni kérdés… Az ókori Kínában például, bár megvoltak a feltételek, azért nem támogatták az emberi munkát – aratás, építkezés és mást – segítő gépek fejlesztését, hogy megmaradjon a munka nemesítő hatása. A középkori keresztény szerzetesek némelyike azt hirdette, hogy a munka célja nem az eredmény és nem a hatékonyság, hanem a munkálkodás maga, amely fejleszti a személyiség és a szellem nemes készségeit. Most, a napokban már látható az a készülék, amit elég csak szemüveg gyanánt a szemünkre helyezni, és máris „mindent” tudhatunk aközben, hogy a leghétköznapibb cselekvéseinket végezzük éppen. Az úgynevezett okosszemüveg egyszerre

Eljő a földi mennyország: elég lesz a fejre szerelni valami szuperbizbaszt, és nem kell többé használni az agyunkat… képrögzítő és képvetítő, azaz egyszerre videó és számítógép, és mindent tud, amit az otthoni laptop, komputer vagy a mostani divat: a felnőttkorú gyermek-emberiség új csörgője, az okostelefon is tud. Ha bekapcsolod, és felmész az internetre, barátaid (is) láthatják a napodat: reggel mosod a fogad, sietsz a busz után munkába menet, randizol a csajoddal/pasiddal, délután leveted a zoknidat és tusolsz, este pedig főzöd a vacsit és nézed a híradót. De nemcsak küldheted a roppant érdekes hétköznapi szürke szenzációkat, hanem fogadhatsz is bejövő képet: miközben mondjuk pisilsz, megbeszélheted a főnökkel a holnapi melót, vagy miközben futsz a busz után, elintézheted a rokonokkal a családi lelkiéletet. Mindeközben semmire sem kell gondot-gondolatot pazarolni. Ha felteszed az okosszemüveget, letöltheted, késik-e a busz vagy esik-e odakint az eső, küldhetsz ímélt a házastársadnak a konyhába, hogy ne oltsa még el a tűzhelyet, és még mindeközben letöltheted a friss közvélemény-kutatásokat, ha érdekel. Nemsokára már semmin nem kell majd gondolkozni, nem kell még ennyire sem ráhangolódni a körülvevő világra és a saját benső érzelmi világunkra. Mindent elvégeznek helyettünk a gépek: már nemcsak a mosást és a takarítást, már a pletykák továbbterjesztését, maholnap talán magát az emésztést is rábízhatjuk valami okosságra. Egész biztos, hogy egyszer, talán már nemsokára lesz okos műagy is. Akkor aztán tényleg eljő az a boldog földi mennyország, amit évezredek – kábé Ádám és Éva paradicsomi kiűzetése – óta hiába próbál megalkotni ez a fejlett majomfaj. Elég lesz felszerelni a fejre valami csinos szuperbizbaszt, és máris nem kell majd használni az agyunkat – jön az infó készségesen. Nincs szükség memóriára és logikára, nem kell majd gondolni a rokonra és barátra, istenre és civilizációra. Előfizetsz, és jön minden: hány fok van odakint, mit beszéltél meg mára, mit érdemes venni a plázában, és kire érdemes szavazni… És a fejlődés távlatai beláthatatlanok. A tudósok, de elsősorban persze a gazdaság és a szórakoztatóipar jóvoltából le lehet majd élni egy életet anélkül, hogy ki kelljen lépni a szobából. Az embert újszülött korában felkötik két zsinórra: az egyikből a tápanyagot, a másikból a helyes és szórakoztató gondolatokat küldik a megfelelő szervekhez, cserébe a robottenyészetre hasonlító emberiség odaadja – a lelkét. A lelkét, amiért a múlt évszázadaiban olyan sokat harcoltak művészek és istenkeresők, akik még azt hitték, hogy az emberi lény többre vágyik a puszta létezésnél.


HÍREK 2013. április 24.Mindenki cáfolta – mindenki tudta Folyamatosan hozzák a kilépős menekültek tucatjait Kiskunhalasra Miközben a bevándorlási hatóság kategorikusan tagadja, a rendőrség – a kezdeti cáfolatok után – óvatosan figyelmezteti a várost arra, hogy migránsokat helyeznek el Kiskunhalason. Nappali kimeneteli lehetőséggel… A megyei rendőr-főkapitányság még szombati válaszában is kitért az elől, hogy világos választ adjon arra, milyen keretek között, mennyi és milyen rendőrségi őrizet mellett helyez el menekülteket a Kárpát utcai volt lovaslaktanya egyik épületszárnyában. Lapunknak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal még pénteken is határozottan tagadta, hogy

RÖVIDEN Kecel lesz Halas központja

Várhatóan Kecelen lesz az új vízszolgáltató cégnek a központja, amely a halasi, a kalocsai és a kiskőrösi szolgáltató összevonásából jön létre a közeljövőben. A társaság több mint 150 ezer háztartás, vállalkozás számára biztosítja majd a vizet.

Magára hagyta, meghalt

Egy 19 éves kunfehértói férfi vezette azt a teherautót, amelynek platójáról vasárnap leesett és sérüléseibe belehalt egy 36 éves tázlári férfi. A fehértói sofőr jelöletlen földúton haladt, amikor ismeretlen ok miatt bekövetkezett a baleset. A szerencsétlenül járt utast segítségnyújtás nélkül sorsára hagyták, a vezetőt a rendőrség állította elő, majd őrizetbe került. Ugyancsak elfogtak egy 18 éves helybélit is, aki a tragédia idején a helyszínen volt. A rendőrség vizsgálja, hogy a sofőr, T. Tivadar fogyasztott-e alkoholt a baleset előtt.

Halasi lehet a laktanya

Az elmúlt évek sikertelen kísérletei után esély kínálkozik arra, hogy a város megkapja a Szegedi úti volt tüzérlaktanyát. A 12 évvel ezelőtt bezárt objektum állapota folyamatosan romlik. Hírek szerint a hon-

menekült-elhelyezési tervek van- Ehhez képest már pénteken – nak napirenden. (Lásd a várható úgy tudjuk – 47 koszovói albán közbiztonsági fejleményekről is menekültet hoztak a Kárpát utriportunkat lapunk 9. oldalán!) cára, akik nappal szabad kijárávédelmi tárca most átadja a vagyonkezelőnek a létesítményt, innen kaphatja majd meg Kiskunhalas. Ugyancsak közelebb került az önkormányzat ahhoz, hogy megkapja a lovasbázis fedeles lovardáját. A megyei főkapitány helyettese a napokban Kiskunhalason tárgyalt erről a polgármesterrel. Kiderült, hogy a rendőrségnek nincs célja az épülettel, és akadályát sem látja, hogy az városi tulajdonba kerüljön. Ezt hamarosan írásban is rögzítik a felek, és ezután kezdődhet meg a jogi procedúra. Ha sikerrel járnak a tárgyalások, a lovasok télen és mostoha időjárási viszonyok közepette is gyakorolhatnának.

Új szolgáltató

Megkezdődtek az előkészületek arra, hogy a kormány döntésének megfelelően önkormányzati tulajdonú szolgáltató végezze a városban és környékén a szemétszállítást. Kiskunhalas és 9 másik önkormányzat már határozatot hozott arról, hogy részt kíván venni az új cégben és megvásárolják a jelenlegi üzemeltetőtől a szükséges 51 százalékos tulajdonrészt. Az, hogy ennek pontosan forintosítva mekkora az értéke, egy-két héten belül derül ki, addigra fejezi be a munkáját a könyvvizsgáló. (jl)

si engedéllyel rendelkeznek. Meg is jelentek a környékbeli utcákon, boltokban. Információink szerint a Kárpát utcai menekült-befogadó szomszédságában lévő áruház dolgozóit belső munkahelyi értekezleten külön tájékoztatták a külföldiek várható tömeges megjelenéséről, s volt olyan pénztáros, aki már gázspray-t is vásárolt magának. Némi késéssel, ráadásul telefonon(!) kapott jelzést a városháza is arról, hogy 40 migráns számára újra megnyitották a Kárpát utcai idegenrendészeti objektumot. – Az illetékes azzal magyarázta a váratlan nyitást, hogy megnőtt a déli határszakaszon

az idegenek mozgása. A nyitott szállás várhatóan a nyár végéig működik. A városnak nem volt beleszólása abba, hogy itt hozzanak létre vagy esetleg máshol ilyen szállást – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Gyovai István. A Kárpát utcában elhelyezett migránsok napközben kijárhatnak az épületből (de egyes források szerint éjszakára sem kötelező visszatérniük – a szerk.). Az egyes turnusokat 2-3 nap után továbbszállítják Debrecenbe, aztán ide újabb menekültek érkeznek. Lapzárta elõtti riportunk a 10-11. oldalon olvasható. (jl-kz-pá)


2013. április 24.

Tavaszi állásdömping

4 halasi nyert

fotó: kohout zoltán

Megvan kinek lesz biznisz a dohány. Kihirdették a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményét, Kiskunhalason összesen 15 dohánybolt nyílhat július 1-jével – közölte a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapja. Összesen 10 vállalkozó üzemelteti majd a dohányboltokat, van olyan köztük, aki négy üzlet üzemeltetési jogát is elnyerte. Az új dohányboltokba 18 éven aluliak nem léphetnek be, illetve nem szolgálják ki őket. A nyertesek húsz évre szóló jogosultságot szereztek. P. Á.

Több az eltartott férfi, mint a nő Sok a tanulatlan – de vajon hányan tartoznak az etnikumhoz…? Beszédesek a 2011-es népszámlálás helyi tényei. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a közelmúltban hozta nyilvánosságra adatait, s ezekből például kiderül, több a férfi eltartott, mint a nő; továbbá a lakosság bő 1 százaléka még az első osztályt sem végezte el… Iskola, munka Városunk népsűrűsége 125 fő négyzetkilométerenként, az állandó népesség 28.491 fő, míg a lakónépesség 28.285. Ami ettől érdekesebb, az a foglalkoztatási mutató. A megkérdezettek közül 5.561 férfi és 4.995 nő vallotta azt, hogy van munkahelye. A munkanélküli férfiak száma 938, a nőknél ez a szám 993. Inaktív keresőnek mondta magát 3.200 férfi és 5.544 nő. Az eltartottak számát illetően az arány 3.5833.471 a férfiak „javára”. Érdekességeket mutat a város polgárainak iskolázottsága is. 147 férfi és 162 nő mondta magáról, hogy nem végezte el az első osztályt sem az általá-

nos iskolában. A 8 osztályt elvégzett, 15 év felettiek száma 10.542 férfi és 12.013 nő. Érettségizett férfi 4.223. van a városban, míg a nők közül 5.844 az, aki záróvizsgát tett a középiskolában. Jóval több diplomás nő él Kiskunhalason, mint férfi: a gyengébbik nem itt is erősebb, ugyanis közülük 1.843-an rendelkeznek egyetemi, főiskolai végzettséggel. A férfiak közül ugyanezt 1.389 mondhatja el magáról. Ki vagyok én? Érdekes adatok derültek ki arról is, hogy ki milyen nemzetiséghez tartozónak vallja magát. 24.599 magyar mellett az 1.565 főnyi cigány és

(Be)szóltak a vállalkozók A halasi üzleti élet szereplői közül alig több, mint húszan vettek részt a Gyovai István polgármester által tartott vállalkozói fórumon. A városvezető közel egy órán át ismertette az önkormányzat elmúlt egy évének tevékenységét: átszervezéseket, takarékossági intézkedést, a folyamatban lévőinnen  onnan

Hetek óta egyre több állásajánlatot tesznek közzé a járási munkaügyi központok. A legtöbb továbbra is a segéd-, illetve betanított munka. Kiskunhalason burkoló, szállító, betanított pék, betanított szakács, ruhaválogató segédmunkás, bérelszámoló, üzemanyagtöltőállomás-kezelő, raktári segédmunkás, pályakezdő weblapkészítő, kereskedelmi asszisztens, mentőautó-vezető, PHP programozó, tehergépkocsi-vezető számára hirdettek meg elhelyezkedési lehetőséget (további állásajánlatok a Tükör hirdetési oldalán). Kiskőrösön tehergépkocsi-vezető, kőműves, libatömő-baromfitenyésztő, pályázatíró, személyzeti osztályvezető, konyhai kisegítő, traktorvezető mezőgazdasági munkás, németül beszélő irodista, minőségbiztosítási vezető, könyvelő, szakács, élelmiszer-, agrár- és kertészmérnök, rendszeradminisztrátor, magyar szakos és történelem szakos pedagógus, idegenforgalmi és szálloda szakos közgazdász, pénzügyi adminisztrátor, mérlegképes könyvelő, idegenforgalmi menedzser, pultos, autószerelők, hegesztő, lakatos, betanított munkás számára van munka. Kiskunmajsa járás területén cipőipari tűzőnőt, raktári munkást, zsákolót, németül beszélő adminisztrátort, takarmánygyártót, mentőápolót, kamionsofőrt és targoncavezetőt keresnek a foglalkoztatók. Az állásajánlatokról bővebb információkat a területi munkaügyi hivatalok adnak. (ha)

gazdaság

nagyberuházásokat (csatornázás, kórház-felújítás, Jókai utcai szeméttelep felszámolása), amelyre a rendszerváltás óta nem volt példa. A vállalkozók több kritikus véleményt megfogalmaztak. A legtöbb bírálatot a csatornázás és az utak állapota kapta – szerintük kritikus helyzetbe került a helyi közlekedés. A hozzászólók nemcsak a csatornázás miatt kialakult úthibákat emlí-

tették, hanem a tél okozta kátyúkat is. Az egyik felszólaló azt jelezte, kijelölt gyalogátkelőhelyek kellenének még az 53-as főút belterületi szakaszán. Az egyik hozzászóló az utak mellett a járdák kritikus állapotára hívta fel a figyelmet. Ő úgy fogalmazott, hogy katasztrofális állapotok uralkodnak a csatorna lefektetése után városszerte. Az NB I-es női kézilabdacsapat

a 378 főnyi német nemzetiség száma a legnagyobb. 57 fő szerbnek, 35 fő horvátnak, 34 fő románnak, 23 orosznak, 21 ukránnak, 17 lengyelnek, 13 kínainak, 11 bolgárnak, 8 szlováknak, 4 ruszinnak, 3 örménynek vallotta magát. Volt olyan, aki az egyéb kategóriába sorolta magát, ezeknek a létszáma 161 fő. Ami a vallást illeti, a halasiak döntő többsége, 10.901 fő katolikusnak, ezen belül is római katolikusnak tartja magát. A reformátusok száma 2.931 fő, az evangélikusoké 283, az izraelitáké pedig 21 fő. 446an mondták azt, hogy más felekezetekhez tartoznak. 5.192-en azt vallották, hogy semmilyen egyházhoz nem tartoznak, 342-en kimondták, ők bizony ateisták. Megdöbbentően nagy volt azoknak a száma, akik nem válaszoltak erre a kérdésre. Ők 8.153-an voltak. Jáger L. helyzete kapcsán egy cégvezető azt mondta, a klub legalább ezt az idényt fejezze be. Gyovai István ekkor hozzátette, hogy a fórumra meghívást kapott a klub képviselője is, és lehetősége lett volna 10 percben a vállalkozók elé tárni a problémákat, de a KNKSE nem képviseltette magát a megbeszélésen. Szóba került az is, hogy miként lehetne csökkenteni a vállalkozók számára a helyi adókat. A találkozó több mint két órán át tartott. JL

Helyi magánszemélyek – köztük Pajor Kálmán képviselő – nyert támogatást az Új Széchenyi Terv keretében fűtési rendszerek korszerűsítésére. A négy nyertes 300-600 ezer forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyert el, amelyek a teljes beruházás költségeinek legfeljebb 30 százalékát fedezik. A nyerteseknek ebben az évben kell megvalósítaniuk beruházásaikat. (Munkatársunktól)

Bányainál az izraeli nagykövet

Kecskeméti látogatása során Bányai Gáborral, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökével is találkozott a közelmúltban Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete, aki a megyeházán tárgyalt az eddigi együttműködésekről, különös tekintettel a testvérvárosi, Nahariyaval folytatott kapcsolatokra. Elhangzott, hogy Bács-Kiskun megye vonatkozásában van lehetőség olyan kapcsolódási pontokra, amelyek akár a gazdaság, a mezőgazdaság vagy a kultúra területén erősíthetik az együttműködést. A nagykövet ellátogatott a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarába. Ott a modern Izrael államot mutatta be a magyar vállalkozóknak.

Több mint 800 halasi regisztrált

A tavaly nyáron megszületett új kamarai törvény kényszere révén a BácsKiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál eddig Halasról 803 társaság jelentkezett be. Ezeknek már be is kellett fizetniük a 2013. évre vonatkozó 5.000 forintos kamarai hozzájárulást. Azon vállalkozások, amelyek önkéntes kamarai tagságot tartanak fenn, az éves tagdíjuk összegét csökkentik a kamarai hozzájárulás összegével.

Kezdődnek az ebösszeírások

Térségünk több településén az állatorvosok felhívják a kutyatartók figyelmét, hogy a rövidesen megkezdődő ebösszeírás miatt mihamarabb végeztessék el házőrzőik chipezését. Az ennek elmulasztása nyomán kiszabható bírság 15 és 45 ezer forint között lehet. A jogszabályok alapján ez évtől veszettség ellen csak mikrochippel korábban már megjelölt eb oltható be. Halas környékén hamarosan elindul az ebek számbavétele, majd ez alapján a pontos ebnyilvántartás elkészítése. (ha)
HÍREK 2013. április 24.

innen  onnan Színes majális Sóstón

Május 1-jén a Sóstó üzemeltetője és fejlesztője jótékonysági rendezvényt szervez Vörös Hanna, Márta Debóra és Csorvási Henrietta gyógyulása érdekében. A megújuló vízparti közösségi helyszínen babgulyással és szemes lecsóval várják majd az érdeklődőket, a színes programkínálatban pedig farönk- és gumicsizmahajítás, fűrészelő-, hordócipelő- és kamionhúzó-verseny mellett sörivásban is összemérhetik erejüket a bátrak és szomjasak, de a rendezők a gyerekekre is gondolnak…!

Szent György Havi Aprók Tánca...

Nagyszabású orvoskonferencia Halason Több mint 300 belgyógyász fogadta el a városi gyógyítói szakma meghívását

Második ízben rendezi meg Kiskunhalas a belgyógyász szakma konferenciáját, ahol az előadások a holisztikus szemlélet jegyében hangzanak majd el. A Magyar Belgyógyász Társaság rendezvénye keretében több mint 300 szakember érkezik a városba. Hatalmas erőpróba a szervezőknek és a helyi-térségi idegenforgalomnak is a Magyar Belgyógyász Társaság 44. Dél-magyarországi Tudományos Ülés és Továbbképzése, amelyre lapzártánkkor már több mint 300 hazai belgyógyász fogadta el a főszervező, Szepes-

vári Szabolcs kardiológus főorvos meghívását. A halasi szakember meghívójában rámutatott: ma a klasszikus belgyógyászat egyik legnagyobb kihívása, hogy az orvosszakmák specializálódtak, a szakterületek differenciálódtak, elkülönültek. Ugyanakkor a min-

dennapok orvoslása és a betegágy melletti munka meggyőzően bizonyítja, hogy újra és egyre inkább szükség van a részleteket szintetizálni képes, gondolkodó belgyógyászokra. Amikor 44 évvel ezelőtt Iványi János tanár elindította a Magyar Belgyógyász Társaság Dél-magyarországi Decentrumát, a klasszikus belgyógyászatnak teremtett tudományos fórumot. A mostani konferencia tudományos programját a fentiek révén úgy állították össze Szepesvári és mun-

FOTÓ: KOHOUT ZOLTÁN

...lesz április 27-én, szombaton délután 3 és 5 között a Fészekrakó és a Pásztortűz Egyesület szervezésében. A 14 éven aluli gyermekeket és szüleiket tánc- és énektanítással, kézműves tevékenységgel, játékkal várják a Kossuth utcai Boróka civil házba, díjtalan belépés mellett. (kz)

Világnapi táncgála!

Nagymihály Balázs és Szalai Ágnes (lásd interjúnkat lapunk 12. oldalán!) nemzetközi szereplés miatt ugyan nem tud részt venni az április 27-én, a Vári Szabó István szakközépiskola sportcsarnokában megrendezésre kerülő tánc világnapi táncgálán, de a Studio 2000 TSE apraja-nagyja és vendégfellépői ott lesznek. A 19 órakor kezdődő eseményre a jegyek a helyszínen válthatók. (ki)

Kolping-ünnep

Ünnepi szentmisével emlékeztek meg a halasi Baranyi László Kolping Család Egyesület fennállásának 20. évfordulójáról. Kolping Adolf kölni papként 1849-ben indította el mozgalmát: legényegylete megalapításával a fiatalokat akarta életük sikeressé tételéhez vezetni. 1856 májusában Magyarországon lelkesedéssel fogadták, s megalakult a fővárosi egyesület. A halasai ünnepi misét Finta József plébános celebrálta, s megjelent a halasi Kolping család alapítója és korábbi elnöke, Soós Frigyes is, aki a régi hagyományokat próbálta megőrizni, amikor a hithű halasiakat egy egyesületbe hívta. Az elnök szeretné, ha egyre több fiatal csatlakozna. – A tizen-, huszonéveseknek lehetőségük nyílhat külföldi utakra, nyelvtanulásra a Kolpingban – nyilatkozta lapunknak Gál Istvánné. (sza)

katársai, hogy a klasszikus belgyógyászati gondolkodás álljon annak a középpontjában, olyan holisztikus szemlélettel, melyet orvostanáraink Gyulától Szegeden keresztül Kiskunhalasig magukénak vallottak. Ennek megfelelően a Bibó István Gimnáziumban megrendezendő halasi konferencia egy-egy konkrét esetbemutatása során több szakma is kifejti álláspontját a holisztikus szemlélet keretében. (Kép, szöveg: KZ)

F Az egykori Horthy-liget – Garbai-szobor nélkül…

Marx és Erdei rázós, Horthy és Krúdy jöhet

Lapzártánk idején tárgyalja két szakbizottság is azt az előterjesztést, amely 12 halasi közterület átnevezéséről szól, és amelyben a lakossági javaslatok is szerepelnek. Így Kiskunhalason eltűnik többek között a Garbai, a Népfront, a Fazekas és az Erdei Ferenc név, helyükre jöhet Bárány és Rózsafüzér, Apponyi vagy Horthy, Csipkerózsa vagy Nyírő József neve.

változatos javaslatok érkeztek. A Garbai Sándor utcai vállalkozók nevében valaki azt kérte, ne változzon a név, mert az plusz terhet jelentene. A Népfront utca megtartása érdekében személyesen kereste fel az alpolgármestert az egyik ott lakó. Az Erdei Ferenc térről tekintélyes mennyiségű aláírással ellátott kérelem érkezett, amely szerint az Erdei tér elnevezés mellett tennék le a voksukat. A Jászkun Természetvédelmi Szervezet a Marx helyett a Hermann Ottó nevet javasolta. A Bálvány utcára több alternatíva érkezett: Bárány, Rózsafüzér, Csipkerózsa vagy Mária lenne az új elnevezés.

vács Sándor, Paprika Antal, Ságvári, Szűts József és a Népfront olyan nevek, amelyeket nem viselhetnek közterületek – az önkényuralmi vonatkozásokat kizáró törvény értelmében. Marx nevét a szakvélemény csupán aggályosnak tartja. A tiltott kategóriában szerepel a Bernáth Lajos-név is, de a kollégium nem városi, hanem megyei önkormányzati fenntartású, így a (le)váltáshoz Halasnak Horthy, Wass – vagy inkább sincs jogosítványa. Krúdy? Volt olyan halasi lakos, aki visszaálTiltott, tűrt Marx és Bálvány helyett A Bokányi, Bundzsák, Erdei, Fa- A közel egy hónapja meghirdetett lítaná a gróf Apponyi Albert tér elzekas, Garbai, Kocsis Lajos, Ko- lakossági véleményezés során igen nevezését. Érkezett javaslat, konkrét Több ezer halasit érinthet a tervezett utcaátnevezés kérdése: a Magyar Tudományos Akadémiának (MTA) már 12 utca, tér nevét küldte el Fülöp Róbert alpolgármester, aki azt mondta: a változtatások előtt mindenképpen szakértői véleményeket és lakossági javaslatokat is kikérnek majd. Az MTA egyértelműen megfogalmazta, mely közterületeknek kell új nevet adni, míg a városlakók több érdekes ötlettel álltak elő.

helymegjelölés nélkül, Wass Albertre, Nyírő Józsefre, Sajó Sándorra, Szabó Dezsőre, Móricz Zsigmondra, Móra Ferencre, Krúdy Gyulára és Gárdonyi Gézára is. Kapott a városháza olyan javaslatot is, amely az első világháborús hős, vitéz Felsőszentiváni József, valamint a mostanság igen elterjedt, vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó nevét adná egy halasi közterületnek. Döntés előtt Lapzártánk idején ül össze a két szakbizottság, hogy megvitassa, mik is legyenek az új halasi közterületi nevek. Az érintett lakosság is várja, hogy milyen döntés születik. A tervezett módosítás vállalkozásokat, intézményeket is érint. A Fazekas Gábor-iskola igazgatója, Nagy Czirok Lászlóné még korábban azt javasolta, hogy legyen az új név Fazekas Mihály. Ezzel nem csorbulna az évtizedek óta kialakult és országszerte jól csengő Fazekas név sem. A konkrét döntésre csütörtökön délután, a képviselő-testület ülésén kerül sor. Jáger Levente összeállítása


2013. április 24.innen  onnan

Vagy erővel cipeld el a vevődet az okmányirodába, vagy nem vagy biztosítva a durva szívatás elkerülésére. Így összegezhető az a história, amely nemcsak egy súlyosan pórul járt halasi családról szól, hanem arról is, hogyan vallhat kárt, aki jóhiszeműen bízik az autóját megvásároló fél korrektségében. A törvény ugyanis abszolút megengedi, hogy az át nem íratott autóval csinált károkat a régi tulaj szenvedje…

Nincs feszültség

illusztrációs fotó: pozsgai ákos

Drága disznóságok Mint arról nemrég beszámoltunk, a halasi T. család több százezer forintos büntetést kénytelen kifizetni – mások disznósága miatt. T-ék 2008 őszén adták el a kocsijukat egy akasztói vevőnek, de már 2009-ben elszámoltatta a kiskőrösi rendőrség az autóval történt szabálytalanság miatt. Ott és azután több ízben igazolták (többek közt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának papírjával), hogy nem az övék az autó. Mivel azonban vevőjük nemcsak nem íratta át az autót, de sorozatosan parkolt vele szabálytalanul vagy kifizetetlenül, az inkorrekt, hanyag és felelőtlen magatartása miatt T-ék sorozatban kapták a büntetéseket. Nem aggódtak, hiszen papírjuk volt arról, hogy a kocsi már másé, ám egy hibát mégis elkövettek…

háttér

Törvény is sújtja a tisztességeseket A jog győzelme az igazság felett: már 600 ezernél jár a vétlen autótulaj, és az ombudsman sem tud segíteni…

városi kerület parkolási illetékeséhez, aki e-mailben ígérte, hogy továbbítja az ügyet a jogi osztálynak. Végül T-ék mégis kaptak egy fizetési meghagyást, amit megpanaszoltak. Az újabb meghagyást azonban már figyelmen kívül hagyták, mert nem gondolták leVégrehajtó karácsonykor hetségesnek, hogy a vevő és vala130 ezerért… melyik parkolási társaság hanyagAmikor az első csekk megjött, sága miatt bajba kerülhetnek. tüstént telefonáltak az egyik fő- Rosszul hitték. A meg nem pa-

Megbírságolt gázszolgáltató Precedens értékű ügyben hozott döntést, és ítélt meg bírságot a fogyasztóvédelmi hatóság. Az eljárás a gázszolgáltatók kiértesítési gyakorlatát változtatja meg a vonatkozó törvények alapján. A Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez érkezett panasz szerint egy ingatlantulajdonos bejárati ajtaján egy értesítőt talált, mely rendkívüli mérőóra-leolvasásról tájékoztatott. A felhasználó több ízben is felhívta a megadott számot, de azt egyik alkalommal sem vette fel senki. Később visszahívták és megbeszélték a mérőleolvasás időpontját. Ám a leolvasó nem jelent meg a megbeszélt időpontban. A hatóság az eset kapcsán precedens értékű döntést hozott. E szerint a szolgáltatónak minden esetben tértivevényes ajánlott levélben vagy egyéb igazolható módon kell értesítenie a fogyasztót. A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség mindezen túl – a vonatkozó jogszabályok alapján – 300.000 forint bírság megfizetésére is kötelezte a szolgáltatót. h. a.

naszolt meghagyás jogerős lett: a jó ízlés és az emberség minimuma ellenére meg is jelent náluk a végrehajtó, hogy a 133 ezer forintos követelés miatt lefoglalja a T-ék ingóságait és ingatlanja egy részét. T-éknél pillanatnyilag 600 ezer forintos csekkállomány gyűlt össze. Autót venni nem = földet/lakást venni Az alapvető jogok biztosa semmi jóval nem biztatja T-éket. Mivel a fizetési meghagyás „elfogadása” jogerőssé tett egy jogtalan, igazságtalan és erkölcstelen követelést, ezért ez nem az ombudsman hatásköre. Ám a biztosi vizsgálat rávilágított két szomorú problémára. Elsőként arra, hogy az autóvásárlás – szemben például az ingatlanvétellel – aktusa nem jár szorosan együtt a nyilvántartási változással: ha kifizettem, akkor is enyém a kocsi, ha nem íratom át. Aki lakást, földet vesz, azonnal a földhivatalba megy: mindaddig nem is érvényes a tulajdonszerzés. Kocsit viszont hónapokig, évekig használhatunk anélkül, hogy a hivatalok tudnának róla, kié is pontosan az autó. (Jogi nyelven: az autók adás-

vétele csak bejegyzéses mozzanat, de nem jogot keletkeztető aktus. Ez azonban azzal jár, hogy a gépjármű-nyilvántartás csak korlátozottan hiteles. Ez pedig azzal, hogy az autó eladója nem tud megszabadulni nyilvántartott tulajdonosi státuszától: addig felelős marad a kocsival elkövetett disznóságokért, amíg a vevő át nem vette a nevére az autót… A Parlament nem ért rá A szomorú vonatkozások második része az, hogy az erről szóló állampolgári biztosi jelentés már 2010 nyarán megszületett, és a biztos fel is hívta az igazságügy- és belügyminisztert a szükséges intézkedések megtételére. Azóta három év telt el, és maga az ombudsman is utal rá, hogy számos hasonló ügyben folytatott le vizsgálatot vagy, mint látjuk, utasított el – illetékesség hiányában – panaszost. A helyzet sajnos pofon egyszerű: az autóeladókat semmisenki nem védi attól, hogy a vevő által elkövetett szabálytalanságok jogi és anyagi következménye viszszahulljon rájuk. A parlament, nyilván sok egyéb hasznos dolga mellett, nem módosította az idevonatkozó törvényeket. kohoutz

A napokban tárgyalja a halasi képviselő-testület az EDF-Démász beszámolóját, amely a közvilágítás és az áramszolgáltatás előző évi helyi történéseit értékeli. Ebből az derül ki, hogy a cég 3.804 lámpatestet üzemeltet a város közterületein. 2012ben egy lámpát érintő hiba 381 alkalommal fordult elő, ezt kevesebb mint 2 nap alatt javították ki. Ami a több lámpatest üzemzavarát illeti: 89 alkalommal történt ilyen esemény és ezeket kevesebb mint 6 óra alatt orvosolta a szolgáltató saját tájékoztatása szerint. A cég külön kitért azokra az ügyfelekre is, akik nehezen, vagy egyáltalán nem tudták kiegyenlíteni számlájukat. Kiderült, hogy 226 védendő fogyasztójuk volt a városban, akik fogyatékosságuk, vagy nagyon nehéz szociális helyzetük okán kaptak különleges elbánást tartozás esetén. Értékelte az EDF-Démász a Máltai Szeretetszolgálattal közös programját, amelyet a hátralékkal rendelkezők problémáinak enyhítésére hirdettek meg. Ennek során 226 halasi fogyasztó jelentkezett a felhívásra, mert olyan nehéz helyzetbe került. Volt, akinél már ki is kapcsolták a szolgáltatást. Végül 89 helyi ügyfél jutott támogatáshoz.

Átalakuló vízszolgáltató

A kormány szándéka egyértelmű, az eddigi közel 300 szolgáltatóval szemben 32-re bízná a víz biztosítását az országban. Ez a folyamat keményen érinti a régiót is és már konkrét előkészítések, tárgyalások is történtek a témában. A napokban találkozott Kiskőrösön a Kőrösvíz, a Halasvíz és a Kalocsavíz vezetése, hogy elkezdődjön az átalakulási folyamat. Jelen állás szerint e három szolgáltató összevonásából jön létre az új cég, amely a régió vízellátását biztosíthatja majd a jövőben.

Vízelvezetés

Két területet is megjelölt Pajor Kálmán képviselő, ahol csapadék esetén összegyűlik az esővíz. A Markovits Mária, a Tuba, a Batthyány utca és az Alkotmány utca környékén is a lejtési viszonyok miatt alakul ki a probléma. Ezt a Halasvízzel közösen megoldja a Városgazda Zrt. mégpedig a STAR-munkaprogram keretében. (jl)
HÍREK 2013. április 24.

Már ismerik a késes támadót? Továbbra is nagy erőkkel keresi a rendőrség azt a vékony testalkatú, 20 év körüli férfit, aki múlt szombat kora hajnalban Kiskunhalason, a Széchenyi utcán megtámadott egy34 éves nőt, késsel fenyegette, ha nem vetkőzik le, megöli. A nő a dulakodás közben kicsavarta támadója kezéből a kést, és elmenekült. Úgy tudjuk, a nő az egyik Jókai utcai sörözőből, egy névnapi bulizásból tartott hazafelé egyedül hajnali 3 körül, amikor a Széchenyi utcai panellakások közelében megtámadta a férfi. Kést szorított a nő torkához, és azt mondta neki, hogy vesse le a ruháit, miközben azzal fenyegette, ha nem teszi, megöli. A dulakodás közben többször a földre is kerültek, de a nőnek végül sikerült megszereznie a kést, és elmenekült – később a közeli benzinkútról kért segítséget. A megyei rendőr-főkapitányság jelentős, 30 fős bűnügyi nyomozócsoportot hozott létre, köztük

vannak megyei, városi rendőri egységek, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), valamint a Készenléti Rendőrség egyenruhásai. Csak ezen az említett éjszakán a rendőrök a város szinte öszszes szórakozóhelyén megjelentek, félszáznál is több embert hallgattak meg, és több tucat biztonsági kamera felvételét is lefoglalták, amelyeket jelenleg is vizsgálnak. Több más lehetőség vizsgálata mellett feltételezik, hogy az elkövető helyi lakos, ezért elsősorban olyan halasi fiatalemberről várnak bejelentést, aki az inkriminált április 20-i hajnal óta megvál-

tozott, zárkózottabb, feszültebb lett, vagy látszólag különösebb ok nélkül eltűnt – olvasható a rendőrség közleményében (a bejelentéseket az e célra elkülönített +36-20/560-74-70-es és a 107 vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámokon várják). Lapunk vendéglátói forrásai szerint a rendőrök több helyen is egy férfi fotóját felmutatva próbáltak meg információkat gyűjteni az elkövetőről, a rendőrség szóvivője, azonban ezt az értesülésünket nem erősítette meg. Ironikus, hogy a Pécsen megölt rendőrségi pszichológus nő gyilkosa szintén környékünkről származik, a kelebiai férfi korábban lakott Kiskunhalason is és gyakran megfordult a helyi szórakozóhelyeken. P. Á.

FOTÓ: KOHOUT ZOLTÁN

Fotókkal és kommandósokkal járta a várost a rendőrség

F A kézi erő biztosabb

Jég és pénz híján

Noha év elején látványos bemutatót tartott Halason egy siklósi vállalkozó, csak egy nagyon kis területen tudták learatni a nádat Sóstón a jég elégtelen vastagsága és a pénzhiány miatt. Legalább 800 ezer forintra lett volna szükség az 50 hektárnyi terület 70 százalékának aratásához, de csak 400 ezer állt rendelkezésre, így csak a kikötői részen végezték el a munkát 2-3 hektáron. – Ez is eredmény, hisz e terüle-

ten bő 15 éve nem sikerült levágni a nádat – mondja Csankó Árpád horgászelnök. Pedig fontos, hogy kétévente elvégezzék az előírt mennyiségű nád aratását, mert a le nem vágott növény berothad, szennyezi a tó vizét, míg a friss oxigént termel, serkenti a tó élővilágát. Néhány év alatt több hektárral gyarapodott, nőtt a náddal benőtt terület nagysága is. -pozsgai-


2013. április 24.

menekült, ügySzó, beszéd, cáfolat Az elmúlt hetekben ismét lábra keltek olyan híresztelések, amelyek tudni vélték, hogy az idegen országokból érkező menekülteket befogadó békéscsabai állomás túlzsúfoltsága miatt Kiskunhalason létesülne új ilyen objektum. A nem hivatalos „értesülések” némi aggodalmat is keltettek, miután a befogadó állomások menekültjei rendszeresen kapnak kimenőt, és szabadon – bár pontosan megszabott időkeretek között – közlekedhetnek az adott településen. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ugyanakkor egyértelműen azt közölte lapunk érdeklődésére, jelenleg nincs napirenden az, hogy Kiskunhalason befogadó állomást működtessen az állam. Alapot adhat Lapunk békéscsabai sajtós forrásokból annyit tudott meg, hogy ott az utóbbi években nem értesültek a menekülttáborral kapcsolatos negatív hírről: bűn-

Mégiscsak lesz Halason nyitott menekülttábor

FOTÓ: POZSGAI ÁKOS

A hivatalos szervek és a halasi városháza is cáfolja, hogy újabb menekült-befogadó állomás épülne Kiskunhalason, ugyanakkor a helyi rendfenntartásban dolgozók úgy tudják, küszöbön áll egy tábor létesítése a városban.

Ellentmondásos hírek és – remélhetően – alaptalan közbiztonsági aggályok a szabadon mozgó migránsok jelenléte kapcsán

cselekmény, vétség nem köthető a menekültekhez. Újságíró forrásunk hozzátette: a tábor – azelőtt is, hogy őrzött szállássá alakították volna – annyira zárt és a rendje fegyelmezett volt, hogy nem emlékszik még kisebb súlyú lopási vagy garázdasági ügyre sem. Problémás ügyek csak a békéscsabai tábor pár évvel ezelőtti átalakítása előtt történtek, de akkor is csak a kerítéseken belül.

Jönnek A Kelebia Határrendészeti Kirendeltség lakossági bejelentés alapján indított eljárást a napokban egy 50 éves szerb, valamint 4 koszovói állampolgárral szemben, akiket április 16-án hajnalban az 53. számú főúton igazoltattak a járőrök egy szerb rendszámú személygépkocsi ellenőrzésekor. Noha a külföldiek a személyazonosságukat szerb útlevéllel, illetve koszovói személyi igazolvánnyal igazolták, ugyanakkor magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták hitelesen igazolni, ezért előállították őket. Ellenőrzésük során aztán kiderült, hogy a koszovóiak gyalogosan lépték át a magyar határt, majd a szerb állampolgár felvette őket személyautójával. A koszovói állampolgárok – közülük egyikükkel szemben beutazási és tartózkodási tilalom is érvényben van – menekültstátusz iránti kérelmet nyújtottak be, ezért őket a Békéscsabai Menekülteket Befogadó Állomásra szállították. A szerb férfivel szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya indított eljárást úgy, hogy a férfit egyben őrizetbe is vették. (kz)

A Halason lábra kelt találgatásoknak ugyanakkor alapot adhat a békéscsabai idegenrendészeti objektumot érintő, nemrégiben végrehajtott átszervezés. Ennek keretében – mint helyi forrásokból megtudtuk – az eddig őrzött szállásként működő létesítményt afféle kihallgatóponttá alakították, ahová a menekültek első útja vezet, s ennek következtében nagyobb létszámra is számíthatnak ott.

ideiglenes eltávozási-elhagyási engedélyt. Szóba került a kérdés a halasi önkormányzat és a megyei rendőrség egyik vezető illetékesének múlt heti találkozóján is. Úgy tudjuk, a polgármester és a megyei rendőr-főkapitányság helyettes vezetőjének tárgyalásán felmerült, hogy az értékes belterületi ingatlant képező lovaslaktanya helyett a Szegedi úti volt szovjet laktanya adhatna helyett az idegenrendészeA városházán ti őrizetnek. sincs napirenden Gyovai István szerint azonban A kiskunhalasi idegenrendé- a halasi menekülttábor létesítése szeti őrzött szálláson élő kül- nem szerepelt a találkozó napiföldiek jelenleg nem kapnak rendjén. (kohoutz)

Rendőrök a lovasban Ebben az évben több alkalommal igénybe fogja venni a Készenléti Rendőrség helyi egysége a lovasbázist. Gyovai István polgármester tájékoztatása szerint az egyenruhások lovas felkészítése zajlik majd a patinás laktanya falai között. Ezen felül olyan programokat is terveznek, amelyek a lakosság számára is nyilvánosak lesznek. (jl)

Egy „bűnük” van Az egyik „leghangosabb” ilyen vonatkozású ügy a debreceni menekülttáboré volt. A Magyar Narancs hetilap 2008-ban megírta, hogy a városi képviselő-testület az objektum kitelepítését kérte az Igazságügy-minisztériumtól azzal, hogy a „bizonytalan státuszú” elemek komolyan veszélyeztetnék a közbiztonságot. A riportból aztán kiderült, hogy a tábor az ENSZ-ben és a világsajtóban is pozitívan öregbítette Debrecen hírnevét, és az egyetlen lakossági tiltakozás az egyik helyi buszjárat sofőrjeitől eredt, akik szóvá tették, hogy a menekültek jegy nélkül utaznak… Nem bizonyult igaznak az a híresztelés sem, hogy a befogadó állomás lakói a város boltjaiba, áruházaiba járnak lopni: a leggyakoribb „bűn”, amit a menekültek követnek el a város utcáin az az, hogy nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani a személyazonosságukat… Kiderült az is, hogy a tábor olyan nyugodt körülmények közt működött, hogy a lakosság többsége csak az önkormányzat vitái révén értesült először magáról a táborról is… (kz)


10

riport 2013. április 24.

Halas (tűz)veszélyei A megyei katasztrófavédelem készített egy speciális térképet, amelyen az előző év tavaszának avartüzeit ábrázolja. Ebből kiderül, hogy Kiskunhalason közel 80 ilyen jellegű eseményt jegyeztek fel, volt, ahol alig néhány négyzetméter kapott lángra, de volt olyan helyszín is, ahol 250 ezer négyzetméter égett. Idén igyekeznek megelőzni a bajokat és ellenőrzések is voltak.

FOTÓ: A SZERZŐ ARCHÍV FELVÉTELE

A csapadékos időjárás után most már valóban a tavaszé a főszerep és ennek kapcsán erősen megnövekedett az avar- és erdőtüzek kockázata. Elég egy eldobott csikk, elég egy felügyelet nélküli égetés és a feltámadó szélben pillanatok alatt megvan a baj. A megyei katasztrófavédelem igyekszik elejét venni ezeknek a káreseteknek és néhány héttel ezelőtt már megkezdődtek az ellenőrzések a mezőőrség, a földhivatal bevonásával. Oda mentek, ahol korábban tűz tombolt. Munkájukat egy speciális térkép segítette, amelyen pontosan feltüntették a tavaly tavaszi avarégések helyszínét. Azért éppen 2012-es adatokat használtak, mert a korábbi időszakokhoz képest kiugróan magas volt az ilyen jellegű esetek száma. Kiskunhalason is gondot okozott tavaly az avartüzek időszaka. Közel 80 alkalommal volt szükség a szolgálatban lévők beavatkozására. A térképen jól látszik, hogy a Zsanai út, a Határ út, a Keceli út melletti rész; a belterületen pedig a Sáros, a Vezér, a Polgár utca környezetében volt több ilyen esemény. Az érintett területek nagysága változó: volt, ahol néhány négyzetméteren égett az aljnövényzet, de volt egy 250 ezer, egy 170 ezer négyzetméteres részt érintő káresemény. Ezek a tüzek általában kár nélküliek, de felszámolásuk időt és technikát vesz igénybe. (jl)

Az izsáki gyanúsított-kihallgatáson bekövetkezett haláleset ismét ráirányította a figyelmet a rendőrség és a ki- vagy meghallgatásra rendelt polgár közötti eseményekre. Aligha lenne értelme tagadni, hogy rendőrök ma is le-lekevernek egy-két pofont a vallatások egy jó részében, ugyanakkor az is tény, hogy már nem a 60-70-es évek világa a megszokott. A kevesebb verés előny, de az esetleg kisebb fokú elhivatottság már hátrány… Elítélik, de ez nem minden – Ég a pofánk miatta – mondta egy halasi rendőr a Tükörnek azután, hogy Izsákon nemrég kényszervallatás közben meghalt egy gyanúsított. Az ügy ismert: a vád szerint két rendőr gumibottal lényegében agyonvert egy kisebb lopással gyanúsított férfit. Az sem biztos, hogy az előállítás ténye vagy körülményei törvényesek voltak, de a verés (függetlenül annak katasztrofális végkimenetelétől) egyértelműen botrányosan súlyos törvénytelenség. Lapunk több – köztük ma már nem aktív – rendőrrel is beszélt, és bár az esetet egyértelműen elítélik, a tragédia számos olyan problémára is rámutat, amivel a sajtó nem foglalkozik.

De ilyen szükségtelen és elfogadhatatlan brutalitásra semmiféle magyarázat nem lehet, és nekünk is, mindegyikünknek nagy baj, hogy ez megtörténhetett… Egy másik rendőr, aki hosszú éveken át testközelből ismerte a testület munkáját, azt állítja: egyre kevesebb a gyanúsítottak elleni atrocitás, de megszűnni sosem fog a „fizikai nyomásgyakorlás”. – Ahogyan a prostitúció is eltörölhetetlen, úgy az is, hogy a rendőr néha odavágjon, vagy, mondjuk, meg nem engedett szavakat használjon. Ha ez olyan súlyú, vagy az ügy és a körülmények úgy adják, indokolt, hogy a sértett panasszal, feljelentéssel éljen.

Fordulatok-ok: okosabbak, dörzsöltebbek Pofonok és prostik Ám ma már nem ez a fő eszköz a mindig lesznek rendőrök kezében. Egy volt rendAz önkritikus bevezető mondat őri vezető ismerősünk szerint a mai egy ma is szolgáló halasi rendőrtől zsaruk már a megengedett lélektaszármazik, de vélhetően nemcsak ni nyomásgyakorlás és más taktikai az ő, hanem itteni és az ország bár- elemek (lásd mellékletünkben!) temely kapitányságán, őrsén dolgozó rén sokkal képzettebbek, mint évtikollégájának a véleményét tükrözik zedekkel ezelőtti kollégáik. A rendőri verés visszhangja Halason: po a szavai. – Profibbak, rafináltabbak, de erkorszakában is, de az előítélete – Az, hogy egy feszült pillanat- re szükségük is van, mert amíg koban elcsattanhat egy-egy pofon, rábban tíz kihallgatásból egyszer- hető módon különösen a fajsúlyo- gató erejével az érintettek, s ilyen azt senki sem tagadja, még ha el- kétszer vitt ügyvédet a gyanúsított, sabb ügyekben élnek a (dörzsölt) ügyekben többségében a védővel vileg nem is ért vele egyet senki. addig ma ez az arány fordított. Ért- jogi képviselő jelenlétének támo- megy be a gyanúsított a rendőrségre. Ott meg elképzelhetetlen még a szabálytalan ígérgetés is – vázolja a szakmát ma is közelről ismerő forrásunk. A Legfőbb Ügyészség egyik főosztályvezetője, Ibo- bad nyomást gyakorolni a gyanúsítottra nézve terlya Tibor három kategóriába sorolja a kihallgatás helő bizonyíték feltárásával, a tagadásba vetett hit Téves betyárság során alkalmazható eszközök bevetését. A nyil- aláaknázásával vagy a vallomás ellentmondásainak és tűrt műhiba vánvalóan törvénytelen módszerek közé tarto- kimutatásával, erkölcsi mentségek vagy az elköveUgyanakkor azonban a rendőrzik az erőszak, pszichikai kényszer vagy „igazság- tett tett pszichológiai magyarázatainak ajánlásával, séggel szembeni – sajnos sokszor szérumok” alkalmazása, a rendőrnek nem szabad a gyanúsított lelkiismeretére való hivatkozással, a teljesen alaptalan – polgári rosszkoholt terhelő bizonyítékra hivatkoznia vagy be- bűnösség látható jeleire való hivatkozással, továb- hiszeműség általában meggondolás folyásoló kérdést feltennie, továbbá felelőtlenül bá még taktikai blöfföt is szabad bevetni. nélkül a panaszkodónak ad igazat. ígérgetnie egy vallomás érdekében. Egy biztos, számos elfogadható fogás létezik a Ez részben fakad a rendszerváltás A második, a törvényesség határát súroló rend- gyanúsított „megénekeltetésére”, de az ügyészsé- előtti, a (párt)állam érdeket a polőri eszköz a barátságtalan, goromba, gúnyos ma- gi szakértő is úgy ítéli meg: naivitás lenne gondol- gárral szemben képviselő rendőrök gatartás vagy éppen a túlzott mértékű barátkozás, ni, hogy hazánkban nem használnak fel néha tör- elleni érzülettel. Másrészt tény, hogy illetve a kollégákkal megosztott „jó rendőr-gonosz vénytelen vagy aggályos eszközöket. Ibolya Tibor a rendőrségen belül is érvényerendőr”-technika. ugyanakkor emlékeztet arra is, hogy ma már sok- sül egyfajta – persze rosszul értelA törvényesen megengedett eszközök sorában szor a gyanúsítottak védekezési taktikájának ré- mezett – betyárbecsület, akárcsak áll az úgynevezett vádalku (súlyosabb bűncselek- szét képezi az eljáró nyomozók, vizsgálók ellen az egészségügyben: a „műhibák” mény feltárásához vezető segítségért kisebb súlyú kényszervallatás vagy más bűncselekmény miatt esetében. Szakértők szerint a rendbűnért járó büntetéstől mentesülhet a gyanúsított/ tett feljelentés megtétele az illetékes ügyészségi őrség is sokszor a mundér védelmét vádlott), szabad utalni a gyanúsított érdekére, sza- nyomozó hivataloknál. előbbre tartja, mint a polgár sérel-

A mai rendőr k

Tiltott, tűrt, támogatott eszközök


2013. április 24. volt, továbbá kiderülhet természetesen, hogy a gyanúsított tudatosan – a vádhatóság és a bíróság befolyásolása érdekében – hazudott rendőri verést. – Ilyenkor a rendőrségnek semmit sem kellene mondania, nincs szükség a jól-rosszul felkészített szóvivők tucatjaira… Annyit kellene mondani, hogy a vizsgálat végén adnak tájékoztatást, pont.

kevesebbet üt

FOTÓ: POZSGAI ÁKOS

Régi hajtós és új hivatalnok zsaruk Egy szintén bennfentes forrásunk a rendőrségi intézkedésekkel nem ért egyet. – Nem látom be, mi értelme volt leváltani az izsáki ügy után a kiskőrösi kapitányt…?! Egy városi kapitány nem felelhet azért, ami az egyes kihallgatásokon történik, hiszen nem állhat ott minden esetben. De jó, ha már felelőssé tesszük,

ofon mindig lesz a hivatalnok-rendőrség ek ritkán bizonyulnak jogosnak mének tárgyilagos kivizsgálását és/ vagy megbüntetését. Ennek is következménye, hogy bár a Nemzeti Védelmi Szolgálat mind hatékonyabb módszereket alkalmaz a rendőri korrupció ellen, a kényszervallatásokkal és a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazásokkal kapcsolatos fel- és bejelentések lényegesen szerényebb figyelmet kapnak. Az ilyen ügyekben indított belső vizsgálatok és ügyészségi nyomozások hatékonysága sem nőtt a rendszerváltozás óta – mondta nemrég Németh Zsolt kriminológus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója a sajtónak. Ne szólj szám – Ennek persze az sem tesz jót, ahogyan a rendőrség kommunikál – véli az előbb említett volt vezető. – Verni vagy ütni nem szabadna, ez egy dolog. A másik, hogy a halál beállhat közvetett következményként.

Ismerünk olyan esetet, hogy valakit megütnek, de nem az ütés miatt hal meg, hanem mert beüti a fejét, és csak a boncoláskor derül ki, hogy évek óta rejtett agyér-betegsége volt, vagyis a halál oka konkrétan nem az ütés, hanem a betegség volt. Az izsáki verés mindenképpen menthetetlen, de azt akkor is vizsgálni kell, hogy milyen állapotban volt az illető, és milyen arányban okozta a halálát a verés, illetve az egészségügyi állapota – mondja szakértőnk. Hazudhatja is, pont A vizsgálat során ugyanis sok minden történhet. Előfordulhat – és sajnos erre is volt példa –, hogy a rendőrség eltüntet bizonyos nyomokat (például a méltán hírhedt izsáki vér-ügyben, ahol eltűnt a befolyásos személy rokonának mintája). Ugyanakkor kiderülhet az is, hogy a kényszerítő eszközök (például a bilincs) alkalmazása indokolt

képzése ne csak a fent már említett nyomozástechnikai, pszichés felkészültségben merüljön ki. – Régen egy zsaru hajtós volt, mint egy buldog. Nemcsak a hivatali időben volt rendőr, hanem az egész élete erről szólt; nem papírmunkával töltötte a napjait, hanem ment a gyanúsítottak után. Ez az elkötelezettség legalább olyan eredményességet produkált, mint a maiak szakértelme – és egyszer-egyszer a pofonjai… Lehetetlen látni Kérdés persze, hogy igaza van-e annak, aki úgy véli: ahogy tolvajlás, prostitúció és korrupció is mindig lesz, úgy mindig lesz testi-lelki erőszakot elkövető rendőr is. Egy biztos, ez utóbbit (is) csak akkor lehetne megbízhatóan száműzni a rendőrségi épületekből, ha azok folyamatosan megfigyelhe-

Régen egy zsaru hajtós volt, mint egy buldog. Nemcsak a hivatali időben volt rendőr, nem papírmunkával töltötte a napjait, hanem ment a gyanúsítottak után. Ez legalább olyan eredményességet produkált, mint a maiak szakértelme – és néha a pofonjai… rendben. Ám akkor miért éppen a közbiztonsági helyettest teszik a helyére, aki közvetlenebbül tehető felelőssé, hisz az ő részlege alatt történt… Ő a rendőrség felelősségét inkább abban – is – látja, hogy a kihallgatást végző vizsgálók, nyomozók

tőek lennének – például állandóan (vagy kihallgatáskor) működő kamerák révén. A sajtóban olvasható cikkekből az derül ki, hogy a magyar rendőrség jelenlegi anyagi és személyi feltételei ezt nem engedik meg. Kohout Zoltán riportja

Kinek van igaza?

Nehéz a statisztikák alapján eldönteni, hogy igazak-e a gyakori rendőri visszaélésről szóló polgári vélekedések. A rendszerváltozás óta regisztrált több mint 1000 ilyen panasz (fel- és bejelentés) tizede sem jutott el a vádemelésig, büntető ítélet pedig még ennél is kisebb arányban született. Azt azonban a legtöbb tanulmány nem cáfolja, hogy gyakori „munkamódszer” meg nem engedett testi vagy pszichés, mentális nyomást alkalmazó kihallgatás, vagyis a kényszervallatás. Ezek elsősorban olyan ügyekben történnek meg, ahol a nyomozóknak nem sikerül eredményt elérniük, de valamiért – felettesi vagy nyilvánossági nyomás – miatt „sikert”, azaz értékelhető vallomást kell felmutatniuk. A sikertelenségnek persze objektív okai is lehetnek – mondja az említett kriminológus –: lehet, hogy ügyetlen nyomozóra bíztak nehéz feladatot, vagy a tettes, a bizonyíték más, objektív okból nem volt felderíthető. Kevesebb szó esik a meg nem engedett lelki erőszakról, amelynek nyomai nem – vagy legfeljebb utólagos pszichológusi vizsgálattal – mutathatók ki (erről lásd másik keretes anyagunkat!).

riport

11

A rendőr is ember

– Mindannyiunkra nézve rendkívül kellemetlen. Az emberek általánosítanak, nem egy-egy rendőr hibájának nézik, hanem „a rendőrökről” általában véve rossz véleményt alkotnak az ilyen esetek után – panaszolja a bevezetőben megemlített, a sokszor indokolatlanul szigorú belső nyilatkozati tilalmak miatt neve mellőzését kérő halasi kapitánysági forrásunk. Nyilatkozónk maga is úgy véli, hogy az utóbbi évtizedben radikálisan csökkent a rendőrök részéről elkövetett visszaélések, bűncselekmények száma. Ebben, mondja, része van a rendőrök egyre nívósabb és nagyobb követelményeket támasztó képzésének, illetve a törvények változásának. – Korábban például ha kihívták a járőrt egy súlyosabb családi veszekedéshez, nem tehetett mást az egyenruhás, mint hogy szépen kérte a dühöngő férjet, hogy ne verje a gyereket meg az asszonyt. Míg vér nem folyt, vagyis sérülés nem történt, mást nem tehettünk. Így aztán bár szabálytalan volt, de gyakrabban elcsattant egy-egy pofon, mert a rendőr is ember, nem nézi higgadt jogkövetéssel, hogy mondjuk, egy iszákos férj veszélyezteti a családja épségét és a szomszédok nyugalmát. Amióta viszont törvény van például az ideiglenes távoltartásról (a hozzátartozók közötti erőszakról szóló jogszabály rendelkezik többek között a házastársak ideiglenes megelőző távoltartásáról – a szerk.), azóta ezt már civilizált intézkedéssel lehet hatékonyan kezelni, nem kell megengedetlen meggyőzéshez folyamodni – vázolja forrásunk. Arról is beszél, hogy az utóbbi másfél évtizedben sokat változott a rendőrség munkáját ellenőrző, néha irányító ügyészségek hozzáállása. – Míg a rendszerváltás előtt és közvetlenül utána csak ritkán vették figyelembe egy-egy rendőri verés, pofon ügyét, addig ez ma már fordítva van: még a nyilvánvalóan koholt vagy egészen jelentéktelen ügyekben is hivatalos vizsgálat indul. Ez igaz általában is: tény, hogy a rendőrség a jogállam egyik őre, de mintha átestünk volna a ló túlsó oldalára…


12

táncünnep 2013. április 24.

SZÁ: • Kiskunhalason jól tudják, hogy eredményes voltam párjaimmal, de nálam is az történt, mint általában a táncban: akivel igazán szerettem volna együtt táncolni, az pont akkor nem jött össze miattam vagy miatta. Ebben nagyon igaz, hogy jó időben kell jó helyen lenni. Így végül összejött a nagy találkozás. • Könnyen ment az összeszokás? NB: • Mindketten érett, kiforrott táncosok voltunk. Sok év sok munkáját elvégeztük, és mindketten ki akartuk hozni magunkból a legjobbat. Ilyenkor már nincs mese. Korban, fejben, fizikálisan és tánctudásban is olyan szinten vagyunk, amikor minden elvesztegetett perc számít. Hát mi nem vesztegettük, és én Ági szemében láttam azt a tüzet, ami ahhoz kellett, hogy megcsináljuk. A többi már munka kérdése volt. Kőkeményen edz a legjobb halasi-magyar latintáncos pár „csak” • Napi 8 órákat edzünk, 8 kilométert futunk, nincs piheIzzasztó tréning a „mávszaki” szocreál épületének dohos henés – toldja meg Ági –, szelyiségében – a körülményekből talán nem is sejtenénk, hogy az mélyi trénerrel készíttetjük fel újdonsült magyar bajnok páros gyakorol: Nagymihály Balázs (Pro Art) és Szalai Ágnes (Studio 2000), akik latin-amerikai táncokban idén a legjobb hazaiként Oroszországban, a Latin Amerikai Táncok Európa Bajnokságán is helyt álltak a legjobb magyarokként. Juhász Ágnes és Tóth Szilárd keze alatt most végre együtt táncolhatnak – ami már régi vágyuk volt…

Mindhalálig tánc

• Tízéves sem voltam, amikor elkezdtem táncolni – mondja Balázs. – Szerettem a próbákat már akkor is, amikor csak sete-sután lépegettem, de ez nem sokáig tartott. Kisteleken nagyon erős klub, a Pro Art működik, ahol az életem legfontosabb elemévé vált a tánc. Végigjártam a különböző kategóriáikat, és hétről hétre versenyeztem. Ágit ismertem ellenfélként, jóban voltunk és többször felmerült, hogy mi lenne, ha együtt táncolnánk… • Én hétévesen a Studio 2000ben kezdtem, ahogy sokan itt, Kiskunhalason – mondja Szalai Ági, akinek druszája, a legendás halasi Juhász Ági volt a példaképe. – Nagyon hittünk és hiszünk benne. Óriási hatással volt rám az 1998ban Halason megrendezett Latin-amerikai Táncok Magyar Bajnoksága, már akkor elképzeltem, hogy milyen nagyszerű lenne egyszer nagy közönség előtt, bajnoki döntőben táncolni. Hát az idén öszszejött és nem csak a döntő, hanem a bajnokság is.

a testünket, jazz-balettre és állóképességi tréningre járunk, hetente kétszer képesség-felmérés, órázunk hazai vagy külföldi mesterekkel. Hogy mindezt elviseljük és a versenyekre mosolygós, energikus, gátlásmentes fellépést vigyünk, mentális trénert is alkalmazunk. Szóval a versenytánc ezen a szinten egy nagyon kemény, koncentrált munkát igénylő foglalkozás. • Láttam a magyar bajnoki döntőtök. Hogy lehet ilyen könnyedén nyerni? • Könnyedén? – kérdez viszsza Balázs. – Mi nem így éltük meg! Tény, hogy önbizalommal léptünk a közel kétezres közönség elé. Nem féltünk, hanem okosan akartunk. Ott megcsináltuk azt, amit több ezerszer az edzéseken és akkor a legjobban, amikor kellett. Sokat segített, hogy ott voltak az edzőink, a barátaink, a szurkolóink. Ezt mind levettük a küzdőtéren, és olyan energiává változtattuk, ami megtöbbszörözte a produkciónk értékét. • Balázsban nagyon bízom: ahogy a szakmában mondják, ő tényleg az ideális keret. Mindig tuti! Ahogy átölel, ahogy rám néz, az olyan erőt sugároz felém, hogy már nem számít, hogy hányan ülnek a lelátón, mekkora a teher, pontoznak-e vagy nem. Olyankor az ő keretében szeretnék tökéletes kép lenni, úgy hogy megmutassuk azt a harmóniát, amelynek kialakításába sok-sok munkát fektettünk. Sikerült és ezért

köszönet a klubjainknak, Törökgyörgy Melindának, Áginak, Szilinek, Kisteleki Karcsinak és még sorolhatnék neveket. • A magyar bajnokság, a nemzetközi sikerek után mit akartok még a tánctól? NB: • Fiatalok és erősek vagyunk, további céljaink vannak. Nem sokkal maradtunk le az EB-n a döntőről. Ez egy jó próba volt, hiszem, hogy tovább tudunk lépni, és a segítőink mögöttünk állnak. Egyébként is a tánc világában szeretünk élni. Már most is tanítunk, és eljön az idő, amikor a tapasztalatainkat továbbadjuk. A táncból és a táncért élünk. SZÁ: • Végre együtt táncolhatunk és nagyon gyorsan beigazolódott, hogy egymásra jó hatással vagyunk a versenyzésben. Igen, magasabb célokat tűztünk ki. A nemzetközi mezőnyben sokkal inkább kijön az elvégzett munka értékelése, mint idehaza. Sokkal profibb a bíráskodás, ami persze más megközelítést, más figyelmet kíván tőlünk is. Lassan befejezem a Táncművészeti Főiskola mesterképző szakát. Nekem a tánc az életem és azt a szemléletet, a céltudatosságot, a következetes munkavégzést, amit magamba szívtam a Studio 2000-ben, azt szeretném tovább adni azoknak, akik elindulnak ezen a rögös, de élményekben, értékekben gazdag úton. Szóval, mindhalálig tánc…! Kép, szöveg: Kovács Iván

A Város Háza

Kiskunhalas Város Polgármesteri Hivatalának idõszaki értesítõje (melléklet)

• Miért csak két éve vagytok együtt? NB: • A tánc egyik legproblémásabb eleme a párkérdés. Hiába vagyok jó, ha a párom nem eléggé motivált, vagy ha az, bármi közbejöhet, ami megbontja az évek alatt összeszokott kettőst. Az nem megy, hogy gyorsan lekapok a polcról egy társat, és irány a bajnokság. Jó partnereim voltak, amikor pedig váltanom kellett, Áginak volt stabil párja, hát vagy 15 évet vártunk egymásra.

A képviselő-testület 2013. április 12-i rendkívüli ülésén hozott döntés: 104/2013. Kth. Kiskunhalas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 5.000 eFt működési támogatást ítél meg a Kiskunhalas Női Kézilabda Sportegyesület számára. A támogatás költségvetési forrása a Női kézilabda támogatás 2.500 eFt-ja, valamint a Képviselői interpellációs keretből 2.500 eFt. A támogatás átutalásának feltétele az erről szóló megállapodás alábbi tartalommal történő

aláírása: - A támogatás összegéből 2.500 eFt kamatmentes, visszafizetendő, a visszafizetés határideje: 2013. november 30. - A támogatás további összege a Városgazda Zrt. és a Halas-T Kft. jelenleg KNKSE-vel szemben fennálló 2.500 eFt követelésének törlesztésére fordítandó, melynek határideje: 2013. november 30. A megállapodás alábbi mellékleteit a KNKSE köteles biztosítani:

- a KNKSE – önkormányzati forrás igénybevétele nélküli működését bemutató pénzügyi ütemterv 2013-14. évi bajnokság végéig, - a felhalmozott tartozások és a 2013. június 30-ig várható költségek bemutatása és a kifizetések biztosításához szükséges támogatói nyilatkozatok. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a megállapodás aláírására.


Centenáriumot ünnepel a Szent József-iskola

2013. április 24.

zói és diákközössége állíttatta. A felsősök pénteken énekeltek a főtéri Zenepavilonban, meglátogatták a múzeumot és a művelődési házat. Délután az oktatási intézmény udvarán voltak programok. Műsort adtak a diákok és süteményeztek. Az ünnepi alkalomra nagy torta is készült az iskola napján. – Pénteken 15 órakor gálánk lesz a Városi Filmszínházban. Ezt követően kiállítást nyitunk, anyaga a századelőtől a századelőig tartó korszakot öleli fel – mondta érdeklődésünkre az intézményvezető. A témával a jövõ héten is foglalkozunk. P. L.

fotó: pál lászló

fotó: pál lászló

A Felsővárosi Általános Iskola fennállása 100. évfordulóját ünnepli. Ennek apropóján programokat szerveztek a múlt héten és a rendezvények sora folytatódik. – Másfél héten keresztül élményórákat tartunk. Híressé vált egykori diákjaink tartanak bemutatókat – tudtuk meg Juhászné Czinkóczi Éva igazgatótól. – Az iskola alapításának 100. évfordulója alkalmából emléktáblát avattunk. A város önkormányzata és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Kiskunhalasi Tankerülete, az iskola dolgo-

fotó: pál lászló

Iskolaünnep

13

Tekósok az élen

Hálaadó szentmisének adott otthont az alsóvárosi templom, ahol az eredeti épületének 100. születésnapját és újraindulásának 15. évfordulóját ünnepelte a katolikus iskola. A szertartáson Bábel Balázs átvétele azért lehetett zökkenőérsek arról beszélt, hogy milyen komoly hagyományai vannak a városban az egyházi oktatásnak. mentes, mert az ilyen fajta oktatás már előtte bizonyított a városIgazi sikertörténet Kiskunhala- kori épülettömb 100. évfordulóját komoly hagyományai voltak a vá- ban – tette hozzá Bábel Balázs. son a katolikus oktatás, amely- ünnepli idén az intézmény. Emel- rosban a katolikus oktatásnak. Az Hogy népszerű a Szent József Kanek alapjait már az 1700-as évek- lett az államosítást követő, 1997- érsek szerint a fejlődésnek pedig tolikus Általános Iskola is, arra a ben lerakták és az 1900-as évek es újraindulás kapcsán rendeztek egyértelmű jelei vannak, ugyanis nemrégiben megtartott beiratkoelején, a kalocsai iskolanővérek nagyszabású ünnepségeket. A há- ettől a tanévtől óvoda és közép- zás adott bizonyítékot. folytatták a hagyományokat. Az laadó szentmisét Bábel Balázs ér- iskola is működik a katolikus egy- – 98 fő jelentkezett az intéz1912/13-as tanévben 232 diákot sek atya celebrálta, aki érdek- ház működtetésében. A II. Rákóczi ményünkbe, de közülük idén nem írattak be az intézménybe, az ak- lődésünkre elmondta: mindig is Ferenc Katolikus Szakközépiskola mindenki kezdi majd meg a tanulmányait. Három osztályban, több mint 60 gyerekkel tudjuk kezdeKözös éneklés. A Szent József Kani a 2013/14-es tanévet – mondtolikus Általános Iskolában pénteta Tóth Tibor Győző igazgató. ken zenés műsort adtak a pedagóAz intézmény vezetője úgy látgusok a gyerekeknek. Az aulában ja, a szülők értékelik az iskolában remek hangulat kerekedett, a diátapasztalható kiegyensúlyozottsákok együtt énekeltek nevelőikkel. got, nyugodtságot és azt a törőMűsoron szerepelt az LGT, a Neodést, amelyet minden diák kap. Az ton, a Republic és a Bikini dalai köünnepi szentmisét követően Lezül is sláger. A program az ebédlőányfalusi Vilmos orgonaművész ben folytatódott, ahol az elmúlt 15 hangversenyét hallgathatták meg év fotóiból mutattak be a tanulókaz érdeklődők. nak vetített képeket. P. L. Kép, szöveg: Jáger Levente

Tavaszi zongoraszó

oktatás

Zongoraszó hangzott fel múlt szerdán a zeneiskola hangversenytermében. Ulakcsainé Lovas Jolán tanárnő növendékei a szép tavaszi idő mellé szép élményt is prezentáltak érdeklődő szüleiknek, vendégeiknek. Az alsóbb osztályosok is szinte hibátlan teljesítményt nyújtottak. Az első vastaps az egy szem fiúnak Chen Xinnek szólt, aki kiválóan játszotta Grieg Koboldját. Skribanek Zsófia, Nagy Zsófia, Nagyapáti Flóra Türk, Beethoven és Brahms négykezesét játszotta Jolika nénivel, megmutatva a közös muzsikálás örömét és fontosságát. Chopintől Nagy Zsófia (F-dúr mazurka), Hári Viktória (g-moll Polonéz) és Balog Anna (B-dúr Polonéz) átélt előadásában hallhattunk zenedarabokat. Nagyapáti Flóra is megérdemelte a vastapsot Liszt: d-moll Etüdjének lendületes megszólaltatásáért. A tizedikes Schindler Regina háromszor ült zongorához. Először Griegtől Solveig dalát játszotta négykezesben tanárnőjével, majd Chopin cisz-moll Keringője hangzott el szólóban tehetségesen, muzikálisan. Zárásként tőle hallhattuk Mozart: d-moll fantáziájának érzelmes, gyönyörű dallamfűzéreit – a szép előadásért többször, megérdemelten, visszatapsolta a közönség. Az adományokat Márta Debóra zeneiskolás kislány javára ajánlották fel. Két házi hangverseny lesz a művészeti iskola zenetagozatán. Április 25-én 17.30-kor Mezei Attila rézfúvós tanár növendékei muzsikálnak. Április 29-én 17 órakor Szokody Anikó zongoratanár tanítványai várják a jótékony, zeneszerető polgárokat a zeneiskola hangversenytermébe. L. Molnár Anna

Kiemelkedõ sikerek Összesen tizennyolc diák – köztük nyolc tekós – jutott az Agár-áruforgalmazók Országos Szakmai Tanulmányi Versenyének döntőjébe. A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola tanulói szerezték meg az összes dobogós helyet. A sikeres írásbeli forduló után a versenyzők marketing és vállalkozási ismeretek tárgyakból szóbeliztek, ez alapján alakult ki a végeredmény. – A Rákóczi szakképzősei évek óta komoly eredményekkel térnek haza a versenyről. Így volt ez most is: a dobogó mindhárom fokára tekós versenyző került, de a többiek is előkelő helyeken végeztek – tájékoztatott Téglás László igazgató. Az 1. helyezést Rabb Mercédesz szerezte meg. Farkas Alexandra 2., Vancsik Nóra pedig 3. helyezést ért el. Palla Ildikó 5., Szatmári Sándor 6., Oláh Ivett 7., Hollósi Ivett 8., László Szabina pedig 14. lett az országos döntő 18 fős mezőnyében. – Külön öröm lehet számukra, hogy ezzel az eredménnyel többen is kiváltották a szakmai vizsga szóbeli és írásbeli részét, így már csak gyakorlatból kell vizsgázniuk ahhoz, hogy megkapják agrár-közgazdasági és áruforgalmazó technikus bizonyítványukat – tudtuk meg az intézményvezetõtõl. – A Rákóczi éppen 100 éve meghatározó, egyedüli agrárképző iskolája a régiónak. Az országos agrárszakmai versenyek sikerén felbuzdulva iskolánk a következő tanévtől útjára indítja a frissen érettségizett diákoknak a legújabb agrárképzését, a mezőgazdasági technikus, emelt szintű szakképzést. Különlegessége e szakmának az, hogy a jövő agrárvállalkozó szakemberei csak e végzettség birtokában pályázhatnak meg agrárcélú uniós pénzforrásokat. A versenyzők sikeres felkészítése Keresztúriné Virág Mónika, Gyenizséné Nagy Zsófia, Illésné Liska Teréz, Dávid Géza és Gyenizse László tanárok munkáját dicséri. (pl)


14

kultúra 2013. április 24.

Cérnarajzok Kollázs és csipkekiállítás

A Halasi Csipke Közalapítvány hagyományos programja ezúttal új formában várja a látogatókat. Privát kincsek is a kiállítás anyagának részét képezik. – Bemutatjuk Egerből Seres Mária Valéria csipkében, hímzésben gazdag kelengyegyűjteményét. Ezáltal megelevenítjük a századelő polgári hangulatát és kiállítunk különböző ünnepekhez kötődő csipkéket, csipkedekorációkat, amelyek lakásokban, ruhákon jelentek, jelennek meg – tudtuk meg Kiliti Zsuzsannától, a Csipkeház igazgatójától. A hagyományos keretek közül kilépve egyéb különlegességeket is nyilvánosság elé tárnak. A Csipkeház csemegéket ígér. A látogatók figyelmébe ajánlják Lévai Nóra Ferenczy Noémi-díjas kortárs textilművész különleges csipkeszerű alkotásait. Érdekes technikájú, egyedi megfogalmazású „cérnakollázsai” kissé átlényegítve visszatükrözik a minket körülvevő világot. „Lévai Nóra a nagy textilforradalom hatalmas, mindent elsöprő első hullámveréseinek elülte után, a hetvenes évek végén végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán. A kilencve-

Fehér Károlyné Sári Jolán hímző ezúttal Dunaföldváron mutatja be kézműves munkáit. „Tűfestés” – Porcelánminták kézimunkákon című tárlata anyagát a Fafaragó Galériában tekinthetik meg az érdeklődők. A dunaföldváriak mellett kiskunhalasiak is részt vettek a pénteki megnyitón. A rangos díjakkal elismert, Kiváló Halasi Termék Díjas alkotót Fafkáné Simon Ildikó művelődésszervező mutatta be a közönségnek. – Különleges módon kapcsolódik a porcelánokhoz. Porcelánmintákat hímez textíliákra, a tűfestés technikáját alkalmazza – fogalmazott.

nes évektől a pamutcérnával selyemszövetre hímzett, illetve az alapjától, a hordozójától megszabadított, önálló pamutcérna- és selyemszál-kompozíciók váltak dominánssá munkásságában. A Lévai-művek ezen anyaghasználatukkal és anyagmegmunkálásukkal így olyan különös szövöttvarrt-hímzett textilterepekké válnak, amelyek a szövedékszerűségen túl eleven festői és grafikai hatásvilágokat is kibontakoztatnak. Lévai Nóra bravúrosan rajzol a textilszállal: finoman futó körvonalakkal, raszter-árnyékolásokkal jeleníti meg karakteres figuráit E hímzett selyemképek, e finomságokban és érzékenységekben, lebbenékenységekben játszó fonalrajzok egy emlékképekből épülő, líraiságokkal áthatott világ dimenzióit nyitják meg a befogadó előtt” – írja a méltatásban Wehner Tibor. Mindkét kiállítást Erdei T. Lilla muzeológus nyitja meg az Iparművészeti Múzeumtól. A rendezvény látogatói megtekinthetik még d’Elhougne Zsuzsanna designer halasi csipkékkel díszített ruhamodelljeit. A kiállításhoz kapcsolódóan különböző technikai bemutatók láthatók. Ezekre április 27-én, szombaton kerül sor a Csipkeház kertjében, ahol alkalmi posta is várja a közönséget. A Cérnarajzok tárlat május 12ig látogatható. P. L.

F Kovács Zita, dr. Bay Miklós, Szakál Aurél sajtótájékoztatón F Az ifjú Thorma János

Thorma méltó helyre került a magyar képzőművészetben 3 ország, 7 kiállítás, több mint 30.000 ember látta a festményeket gyűjtővel, Thorma Gáborral, a festő leszármazottjával, majd a munkába bekapcsolódott Kovács Zita, Rád Szilvia és Büki Barbara művészettörténész, így ennek az összefogásnak köszönhetően jött létre a kiállítás-sorozat. – A halasi múzeum vezetőjének feladata foglalkozni Thorma János életével, festészetével, munkásságával – mondja Szakál Aurél igazgató. – Ha ehhez a munkához ilyen lelkes, tettre kész segítőim vannak, abból csak jó származhat. Úgy gondolom, a vándorkiállítás alkalmával sikerült felhívnunk a figyelmet Thorma Jánosra, a festőre, a tanárra és a hazafira. Itt, a múzeumban található a két legmonumentálisabb alkotása, a Talpra magyar és az Aradi vértanúk, ezeket nem lehet mozgatni, szállítani, a többit viszont igen. Mi most pont ezeket a képeket mutattuk meg az embereknek, annak a Thorma Jánosnak a képeit, aki a

történelmi témájú képek megfestését követően örömét lelte a nagybányai tájban, képeiről sugárzik a nők szeretete, tisztelete. A kiállítás nézői egy új Thorma Jánost ismerhettek meg az elmúlt egy év során. A vándorkiállítást nagy médiaérdeklődés övezte és több mint harminc ezren nézték meg külföldön és belföldön a képeket. Összesen öt könyv és füzet jelent meg ez idő alatt a festőművész életével, munkásságával kapcsolatban, megmutattuk a világnak, hogy Thorma János nélkül nem létezhetett volna a nagybányai festőiskola, a tanítás mellett a különböző stílusokra nyitott, az újra, a szépre fogékony ember volt, kinek képei ma, több évtizeddel a halála után is modernnek mondhatók. Az eddigi legátfogóbb Thorma tárlat május 5-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galériában. Kép, szöveg: Bakos László

termékké minősítették. Saját maga tervezi és rajzolja meg a mintákat a porcelán mintázatának megfelelően. A legnagyobb kihívást a mintákhoz megfelelő színű cérna kiválasztása jelenti. Munkáit igényesség, forma- és színhűség jellemzi. Hímzett terítők, szalvéták, étkezési szettek kerülnek ki a kezei közül, ámulatba ejtve a közönséget. Textíliái Európa szinte minden országába, sőt, többek között Japánba, Kanadába és az Egyesült Államokba is eljutottak. Fehér Károlyné Sári Jolán számára 2009 a nagy találkozás éve Fehér Károlyné Sári Jolán (képün- tól tanult horgolni, kötni, hímezni. volt. Abban az évben vette fel a Hekön jobbra) gyerekkorától kezdve Folyamatosan képezte magát. Ké- rendi Porcelán Manufaktúrával a szívesen kézimunkázik. Édesanyjá- zimunkáit 1997-ben iparművészeti kapcsolatot.

A rendezvény programját Sárdy János egyik dalának előadásával Derzsi György színművész is színesítette. A tárlat június 15-ig látogatható Dunaföldváron. Interjúinkat a Tükör későbbi számában olvashatják. P. L.

Végéhez közeledik a nemzetközi Thorma János vándorkiállítás. A művész nevét viselő kiskunhalasi múzeum Thorma János halálának 75. évfordulója alkalmából szervezett kiállítás-sorozatot. A múzeumok anyagai mellé számtalan magángyűjtő is felajánlotta bemutatásra festményeit, így az eddigi leggazdagabb tárlatot láthatta a közönség. Kecskemét, Nagybánya, Kiskunhalas, München, Stuttgart, Berlin és Budapest voltak az állomások. A vándorkiállítás gondolata már évekkel korábban megfogalmazódott, sokan úgy vélték, Thorma János méltatlanul elfeledett alakja a magyar képzőművészetnek, a trianoni döntést követően Thorma János a határon túli festővé vált. Szakál Aurél múzeumigazgató felvette a kapcsolatot a Thorma Baráti Körrel, dr. Bay Miklós mű-

Porcelánminták

fotó: pál lászló

A Csipkeház hagyományokkal rendelkező tavaszi rendezvényének közönsége idén magán csipkegyűjteményekbe tekinthet be. Több kincsesláda tetejét is felnyitják az érdeklődők kedvéért. A rendezvény április 26-án 17 órakor kezdõdik.

Kineziológia A Martonosi Pál Városi Könyvtár április 25-én 17 órakor újabb programmal várja a közönséget. Az intézmény vendége, Szarvas Edit Kineziológia a mindennapokban címmel tart előadást. P. L.


2013. április 24.

kultúra, oktatás 15

názium-beli megméretésen április 19-én a bibós Szécsi Krisztián bizonyult a legjobbnak (képünk jobb oldalán), akit Zákányné Frei Erzsébet készített fel. Második lett a Szi-

lády-gimnázium diákja, Fodor Dóra (felkészítője Kiss Lászlóné), míg a 3. helyezést a bajai III. Béla Gimnázium tanulója, Ugrai Bence érte el (tanára Nagy Erika). (kz)

Ügyes szónokok

fotó: pál lászló

A bibós-mikós művészeti műhelyben egy hétig dolgoztak együtt a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium és a Bibó István Gimnázium diákjai Kollarics Gábor, Virágné Színes Ilona és Sáli Leek – árulta el. – A műsor első felét vente vezetésével. Az alkotótáviccesre vettük, színdarabbal ké- bor tavaly Sepsiszentgyörgyön szültünk. Ebben tanárainknak azt az oldalát mutattuk be, amire később is emlékezünk: karakterüket, jellegzetességeiket, megnyilvánulásaikat, szólásaikat. A szünetben iskolánk zenekara, a Spacemakers szolgáltatta a muzsikát. Az együttes tagjai blues dalokkal készültek a rendezvényünkre. Az előadás második felében is közönség elé léptek, emellett volt operett, sanzon és lírai szerzemény is szerepelt a műsorban. P. L.

Bibós kávéház

Fehérvári Csenge volt a jelentős múlttal rendelkező Bibós kávéház című rendezvénysorozat idei háziasszonya. Folytatva a hagyományokat az idei műsor is színes programot kínált a közönségnek. Fehérvári Csenge szerint nagy felelősség egy ilyen rendhagyó előadás repertoárját összeállítani. Arra törekedett, hogy minél szélesebb körű legyen a merítés. – Kicsit más típusú kávéházat szerettem volna, mint az eddigi-

Múzeumi kiállítás A Thorma János Múzeumban kiállítást rendeznek Városok a pusztában – Kiskunhalas és a Kiskunhalasi járás, Szabadka és az Észak-Bácskai Körzet kincsei címmel. Az ünnepélyes megnyitó április 30-án 17 órakor lesz. P. L.

kezdődött. Idén a fiatalok halasi motívumokat tartalmazó mûvet készítettek. – A képek azt mutatják, hogyan látják környezetüket a diákok. Célunk, hogy a jó képességű tanulók tehetségének kibontakozását elősegítsük – mutatott rá Rapcsák

fotó: pál lászló

F Fehér Endre, Csordás Ádám, Fehérvári Csenge, Darázs Bertalan, Horváth Géza

Kórházi ajándék

fotó: pál lászló

Pénz és Sárm

fotó: kohout zoltán

fotó: pál lászló

Több halasi középiskolás is részt vett az Édes Anyanyelvünk Országos nyelvhasználati verseny minapi megyei szintű fordulóján, ahol 4 – lélektani, vallási, közéleti és életfilozófiai – témakörben kellett 15 perc alatt háromperces szónoklatot, kiselőadást rögtönözniük. Az R. Kárpáti Péter és Szőke Zoltán vendégeskedett múlt pénteken a kis- anyanyelv-ápolás, a nyelvhaszkunhalasi művelődési házban. A népszerű tévésorozat egykori Berényi nálat- és nyelvikészség-fejleszAndrása és a ma is szereplő Berényi Miklós Pénz és Sárm bulira hívta a tés céljával rendezett Bibó-gimközönséget. Elbeszélgettek és fotózkodtak a rendezvény vendégeivel, akik szívesen figyelemmel kísérik az újabbnál újabb epizódokat. Interjúnkat a művészekkel májusban olvashatják a Tükörben. P. L.

Fafúvósok zenéje

A fafúvós tanszak is megtartotta házi hangversenyét. Gmoser Vilmos tanár növendékei sokféle hangszeren játszottak. Az egy szem furulyás kisfiú, Rózsa Gergely kezdte a hangversenyt. A legtöbb növendék egy komoly- és egy könnyű-

zenei darabot játszott. Kiri Mónika Weber: Ária és Beethoven: Für Elise; Komlós Krisztina Bizet: Carmen – Habanera és Petronella: Skót tánc című műveinek előadásáért kapott sok tapsot. Mindketten klarinétosok. Fábián Krisztián Händel és

Csaba az átadó ünnepségen. – A közös munkával pedig a testvériskolai kapcsolatot is erősítettük – tette hozzá a gimnázium igazgatóhelyettese. Az alkotást a Semmelweis-kórháznak ajándékozták. Az ünnepélyes átadás április 19-én 12 órakor volt. Kellner M. Barnabásné ápolási igazgató mondott köszönetet a képekért az intézmény nevében. Hangsúlyozta, a közös alkotásban benne van a szeretet. – Az összefogás, egymás segítése visz tovább azon az úton, amelyen érdemes járni. Előremutató, példa értékű ez a kezdeményezés – fogalmazott. (pl)

Dapper, Juhász Mihály Pergolesi és Webber egy-egy ismert darabját játszotta sikeresen alt saxofonon, majd duetteztek is. Péter Kinga és Balogh Andrea nem csak szólóban, de együtt is megmutatták tudásukat – Bach Duettjét szólaltatták meg alt saxofonon. Doszkoty Dusán szép hangon, magas színvonalon muzsikált szoprán saxofonján – Harrison: Blue beyound, ˇ Új világ szimfónia – részlet. A Dvorak; hangverseny zárásaként a hangulatos Radeczky indulót hallhattuk Strausstól Kiri Mónika, Vörös Péter (klarinét), Komlós Krisztina (basszus klarinét) és Gmoser Vilmos előadásában Az est folyamán zongorán közreműködött Kovács Andrea tanárnő. A koncerten összegyűlt adományokat Márta Debóra gyógykezelésére ajánlották. L. Molnár Anna


16

hirdetés 2013. április 24. Kiskunhalason és környékén szántóföl- Alsóvárosban 2 generációs családi ház áron det és lucernaföldet bérelnék 3 hektártól. alul eladó. Tel.: 06 70/410-56-40 (14 óra A-340 A-367 után) Titkárnőt keresünk legalább középfokú vég- Tel.: 06 30/891-42-14 zettséggel, számítógépes ismerettel (Word, 1 szobás bútorozott lakás a központban Kiskunhalason, a Semmelweis téren 4 szoExcel). Gépírás és angolnyelv-tudás előny! kiadó. Tel.: 06 30/585-28-37 A-368 bás (90 m2), kelet-nyugati tájolású szép laJelentkezni fényképes önéletrajzzal az kás eladó. Tel.: 06 20/380-68-60 A-342 info@regreenfield.hu címen lehet. A-305 Kiskunhalason a buszállomás mellett felújított 2 szobás lakás közös udvarral eladó. Iá.: Termékbemutatóhoz tapasztalat- Árpa, zsákolva eladó. A-348 6,2 M Ft. Tel.: 06 30/47-55-438 A-343 tal rendelkező asszisztenst keresek. Tel.: 06 20/55-18-983 Tel.: 06 70/347-13-80 A-355 Menyasszonyi ruha eladó. Széchenyi utcában 52 m2-es erkélyes 1,5 A-350 szobás földszinti lakás áron alul sürgősen Synlab Kiskunhalasi Laboratórium felvételt Tel.: 06 20/88-68-227 eladó. Tel.: 06 77/427-898 A-347 hirdet laboratóriumi asszisztensi állásra. Szőlőtelepítési jog eladó. Tel.: 06 30/508-92-10 A-356 Tel.: 06 70/43-21-353 A-353 Városközpontban I. emeleti 2,5 szobás lakás jó áron eladó. Tel.: 06 70/459-37-25 A-370 ELEKTRONIKAI MŰSZERÉSZT keresünk. Tujafák eladók Kelebián. Galgóczi. A-240 Kisszálláson bútorozott családi ház eladó. Fényképes önéletrajzot várunk. Jelentkezni: Tel.: 06 20/993-80-00 Tel.: 06 30/480-11-58 A-371 allasinterju02@gmail.com. A-357 Bontásra autót veszek. www.autobontokaloA-297 Városközpontban családi ház eladó. Németországi munkára burkolókat keresek. csa.hu Tel.: 06 30/432-62-26 A-372 Tel.: 06 20/239-55-25 A-358 Akció! Kiskunhalason a PURINA Takar- Tel.: 06 20/37-99-198 Városközpontban felújított, I. emeleti, 2 szományboltban Tó u. 10. szám alatt. Vásároljon Kiskunhalasi ékszerüzletbe szakképzett eladót keresünk. Tel.: 06 70/942-35-37 A-359 1 zsák (20 kg) Uni baromfitápot és 10% ked- bás, 60 m2-es klímás, turbókazános egyevezményt kap. Akció ideje: 2013.04.22. – di fűtésű luxuslakás pezsgőfürdővel eladó. Kötöttáru varrásához gyakorlattal rendelkező 2013.04.27. Tel.: 06 30/95-75-145 A-369 Ár: 12 M Ft. Igény szerint ugyanott 20 m2es alápincézett garázs eladó. Ár: 2,5 M Ft. láncolóst, állítóst, simatűzőst és szabászt Reform élelmiszerek, cukormen- Tel.: 06 30/219-27-31 A-373 keresek. Tel.: 06 30/475-54-12 A-360 tes csokoládék. www.vitareforma.hu. Vízparti 3100 m2-es építési telek eladó MiA-376 Pultost keresek. Tel.: 06 70/510-72-53 A-361 Tel.: 06 30/334-28-21 hálytelken, Fehér part utcában. Közművesített, Török Csongor által tervezett luxusinBüfébe pultost keresek. Fényképes önéletgatlan terveivel, engedélyeivel együtt. Iá.: rajz: buffethalas@gmail.com. A-362 Kertvárosban építési telek eladó. 6500 Ft/m2. Tel.: 06 30/219-27-31 A-374 Tel.: 06 20/88-68-227 A-351 A Wagner Pharma Kft. kunfehértói gyógyszerBem utcán I. emeleti 1 szobás lakás eladó. gyártó üzemébe keres 1 fő HPLC és/vagy GC Bocskain lakás eladó. A-375 gyakorlattal rendelkező vegyészmérnököt. Tel.: 06 20/88-68-227 A-352 Tel.: 06 20/55-30-700 Jelentkezést önéletrajzzal az info@wagner. Pozsony u. 53/a lakás eladó. hu email címre kérjük. Tel.: 06 77/407-153 1+2 félszobás lakás eladó. Kossuth u. 19. Tel.: 06 20/46-27-994 A-377 A-277 (munkaidőben 8-15 óráig) A-363 Tel.: 06 30/76-96-749 Családi ház eladó. Kelebia, Deák Ferenc u. Kertes ház eladó Fenyő u. 5. Szobafestő szakmunkást felveszek. 119. Tel.: 06 20/46-27-994 A-378 Tel.: 06 20/450-12-29 A-73 Tel.: 06 20/34-64-800 A-364 3 szobás, 73 m2-es, III. emeleti lakás eladó. Tel.: 06 70/38-74-948 A-320 Dugulás-elhárítás, vízszerelés. A-122 Hízók eladók. Tel.: 06 20/55-18-983 A-349 Félkész állapotban eladó 1 szobás összkom- Tel.: 06 20/917-14-03 fortos lakás a Szilády Á. utcában. Iá.: 2,3 M Épületenergetikai tanúsítás. Ocskó László Előnevelt csirke, fehér nagytestû és letojt vöA-321 Tel.: 06 20/91-35-535 A-54 rös tyúk rendelhető. Kiskunhalas, Tó u. 10. Ft. Tel.: 06 20/44-61-102 Tel.: 06 30/95-75-145

A-336 Kertvárosban építési Tel.: 06 30/697-22-32 Félsertés eladó. Tel.: 06 20/37-30-276 A-365 Félsertés, malac eladó. Tel.: 06 30/938-64-16

A-366

Kiskunhalason az Eötvös u. 4. szám alatt 90 m2-es helyiség utcai bejárattal kiadó. Tel.: 06 70/43-21-353 A-354 Raktárak, irodák bérelhetők a volt Levi’s területén. Már 300 Ft+áfa/m2/hó ártól. Tel.: 06 20/92-70-946 A-161

Anyakönyvi hírek Születtek: Nagy Violett (Paprika Enikő) Kiskunhalas, Egyed-Izsák Nóra (Pastrovics Anita) Kiskunhalas, Kovács Hanga (Babud Andrea) Kiskunhalas, Kőrösi Hunor (Orsós Krisztina) Kiskunhalas Elhunytak: Tóbiás Gábor Elemérné Kurgyis Margit (Kiskunhalas), Mészáros Pálné Harnóczi Margit (Kiskunhalas), Bögyös Jánosné Kiss Eszter (Kiskunhalas), Béressy László (Kiskunhalas)

telkek

eladók. Könyvelőiroda. Tel.: 06 30/509-51-31, A-322 06 30/692-85-29 A-344


2013. április 24. HALAS TV Kábelen és sugározva UHF 31-es csatornán

MÛSORAJÁNLATUNK: Április 24. szerda 00:00 Képújság 07:00 Híradó/kedd 07:30 Sport Magazin 08:00 Képújság 12:00 Sport Magazin 12:30 Híradó/kedd 13:00 Képújság 17:00 KNKSE – Alcoa FKC (női kézilabda mérkőzés) 18:30 Képújság 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/szerda 19:20 Napi Mozaik 19:30 Beszéljünk róla 20:00 Híradó/szerda 20:20 Napi Mozaik 20:30 Beszéljünk róla 21:00 Képújság 22:00 Híradó/szerda (ism.) 22:30 Beszéljünk róla 23:00 Képújság Április 25. csütörtök 00:00 Képújság 07:00 Híradó/szerda (ism.) 07:20 Napi Mozaik 07:30 Beszéljünk róla 08:00 Képújság 12:00 Beszéljünk róla 12:30 Híradó/szerda (ism.) 13:00 Képújság 13:30 Testületi ülés (élő közvetítés) 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/csütörtök 19:30 Kultúrkép – kulturális magazin 20:00 Híradó/csütörtök 20:30 Kultúrkép – kulturális magazin 21:00 Képújság 22:00 Híradó/csütörtök 22:30 Kultúrkép – kulturális magazin (ism.) 23:00 Képújság Április 26. péntek 00:00 Képújság 07:00 Híradó/csütörtök (ism.) 07:30 Kultúrkép – kulturális magazin 08:00 Képújság 12:00 Kultúrkép – kulturális magazin 12:30 Híradó/csütörtök (ism.) 13:00 Képújság 18:00 PONT – ifjúsági magazin 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/péntek 19:20 Gyermeksarok 19:30 153 Lélekmód – ifjúsági magazin 20:00 Híradó/péntek (ism.) 20:20 Gyermeksarok (ism.) 20:30 153 Lélekmód – ifjúsági magazin 21:00 Képújság 22:00 Híradó/péntek 22:30 153 Lélekmód – ifjúsági magazin 23:00 PONT – ifjúsági magazin 00:00 Képújság Április 27. szombat 00:00 Képújság 08:00 Híradó/péntek (ism.) 08:30 Kultúrkép

09:00 Képújság 12:00 153 Lélekmód – ifjúsági magazin 12:30 Híradó/péntek (ism.) 13:00 Képújság 17:20 Napi Mozaikok, Gyermeksarok 18:00 PONT – ifjúsági magazin 19:00 Sport Magazin 19:30 Kultúrkép - magazin (ism.) 20:00 153 Lélekmód – ifjúsági magazin 20:30 Beszéljünk róla 21:00 Képújság

HIRDETÉS

HIRDETMÉNY

Kiskunhalas Város Önkormányzata a Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2011. (XII.21.) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló önkormányzati rendelete alapján nyilvános pályázatot hirdet az Önkormányzat tulajdonában lévő alábbi költségalapú bérlakások bérleti jogának megszerzésére:

d.) Az előzetesen vállalt egyösszegű befizetés ( óvadék ) minimum 3 havi, maximum 12 havi lakbérnek megfelelő összeg lehet,amely a bérleti szerződés megszűnésekor a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotba történő visszaadásának biztosítéka. e.) A pályázatok elbírálása során előnyt élvez, aki a bérleti díj vonatkozásában magasabb bérleti díjra tesz ajánlatot. f.) Amennyiben csak egy ajánlat érkezik, úgy a meghirdetett pályázati feltételekkel köthető meg a bérleti szerződés az ajánlattevővel. g.) Amennyiben a konkrétan meghatározott lakásra kettő vagy több

A pályázat benyújtására rendszeresített formanyomtatványokat átvenni és azokat benyújtani 2013. április 08-tól 2013. május 03-ig lehet a Halasi Városgazda Zrt. 6400 Kiskunhalas, Bem u. 1. szám alatti központi irodájában. Pályázni csak a „Pályázati adatlap” kitöltésével és benyújtásával lehet. A kitöltött pályázatokat kérjük zárt borítékban, SZEMÉLYESEN leadni központi irodánkban. A pályázati felhívás és a Pályázati adatlap az Önkormányzat hivatalos honlapján a www.kiskunhalas.hu címen letölthető formátumban is elérhető. Pályázatnak tartalmaznia kell: - pályázó személyi adatait, lakcímét - az együttköltözők jövedelem igazolását - büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozatot arról, hogy a tulajdonában, illetőleg haszonélvezetében nincs beköltözhető lakás, vagy családi ház - a pályázó nyilatkozatát arról, hogy az előzetes egyösszegű befizetésre vonatkozó kötelezettségvállalásának – pályázat nyertesség esetén – az elbírálásban hatályban lévő bérleti díj mértéke szerint tesz eleget - a vállalt egyösszegű befizetés hónapra és pénzösszegben meghatározott mértékét - pályázó maximum három lakásra pályázhat, azokat RANGSOROLVA /a lakás pontos meghatározásával (épület, lépcsőház, emelet, ajtószám megjelölésével)/, - számlakivonatot a pályázat során vállalt egyösszegű befizetés fedezetének meglétéről (lakáselőtakarékosság, vagy más jellegű megtakarítás fedezetként való felhasználása esetén, a megtakarítást kezelő pénzintézet igazolása a pályázó rendelkezésére álló pénzösszegről, illetőleg annak kifizetésének határidejéről) - nyilatkozatot a bérleti jogviszony tartamáról (határozott, de legfeljebb 3 év időtartamra) Pályázati feltételek: A költségalapon meghatározott lakbérű bérlakások bérletére kiírt pályázaton a.) pályázatot nyújthat be bármely természetes személy, akinek, illetve a vele együtt költöző közeli hozzátartozójának és más, vele együtt költöző személynek nincs a tulajdonában a településen beköltözhető ingatlana, ingatlan haszonélvezeti, vagy más jogcímen használati joga a pályázat benyújtásakor , és b.) aki állandó vagy ideiglenes kiskunhalasi lakóhellyel rendelkezik, továbbá c.) olyan igazolt jövedelemmel rendelkezik a pályázó, illetve a vele együttköltözők, amely biztosítja azt, hogy az egy főre jutó jövedelem összege legalább a mindenkori nyugdíjminimum 150%-a (42.750,- Ft) kell, hogy legyen.

pályázó, azonos összegű ajánlatot tesz, úgy közülük az Ügyrendi és Humánpolitikai Bizottság a lakás bérlőjének kiválasztására az azonos ajánlatot tevő pályázók között versenytárgyalás tartását is elrendelheti. A bérleti díjak mindenkor érvényben lévő mértékét Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2011. (XII.21.) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló önkormányzati rendelete hatályos rendelkezései állapítják meg. A hiányosan, olvashatatlanul kitöltött, valamint a valótlan adatokat tartalmazó pályázatok érvénytelennek minősülnek. Érvénytelen továbbá az olyan pályázat, amelyet nem az arra rendszeresített formanyomtatványon, valamint formamellékletein, illetve a megadott határidőn túl nyújtottak be. Felhívjuk pályázóink figyelmét arra, hogy a benyújtott pályázatok kiegészítésére, illetve az abban szereplő adatok módosítására a pályázati anyagok benyújtási határidejét követően nincs lehetőség! A beérkezett pályázatok elbírálására 2013. május 17. napjáig kerül sor. A pályázók a döntésről írásban értesítést kapnak. A nyertes pályázó az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül köteles az általa vállalt pénzösszeget az értesítésben megjelölt számlára befizetni. A befizetésről szóló igazolás alapján kerül sor a bérleti szerződés megkötésére. Amennyiben a nyertes pályázó a befizetésnek a fenti határidőn belül nem tesz eleget, úgy az adott lakásra a következő legnagyobb összeget vállaló pályázó válik jogosulttá, akinek szintén 8 nap áll rendelkezésére az összeg befizetésére és így a bérleti jog megszerzésére. A pályázat során az együtt költöző és közösen pályázó személyekkel bérlőtársakként (ennek minden jogaival és kötelezettségeivel) kerül a bérleti szerződés megkötésre. A nyertes pályázóval (pályázókkal) Kiskunhalas Város Önkormányzatának nevében eljárva a Halasi Városgazda Zrt. köt bérleti szerződést. A lakásbérleti szerződés tartalmára a Ptk., a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. tv. és Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2011. (XII.21.) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló önkormányzati rendelete rendelkezései az irányadóak. A pályázattal összefüggően további felvilágosítás kérhető a Halasi Városgazda Zrt.6400 Kiskunhalas, Bem u.1.szám alatti központi irodájában, illetve az alábbi telefonszámon: 77/421-833. Nyitvatartási idő:Hétfőtől Szerdáig 8-15 óráig, Pénteken 8-11 óráig, Csütörtökön ügyfélfogadás nincs! A pályázat ideje alatt lehetőség van a pályáztatott lakások megtekintésére, mely igényt a Halasi Városgazda Zrt-nél kell jelezni. Pályázati határidő: 2013. május 03. péntek 11.00 óra A pályázat benyújtásának helye: Halasi Városgazda Zrt. 6400 Kiskunhalas, Bem u.1. ügyfélfogadási időben személyesen

Április 28. vasárnap 00:00 Képújság 12:00 Testületi ülés (ism.) 17:30 153 Lélekmód – ifjúsági magazin 18:00 Beszéljünk róla 18:30 Híradó/hétfő (ism.) 19:00 Híradó/kedd  (ism.) 19:30 Híradó/szerda (ism.) 20:00 Híradó/csütörtök (ism.) 20:30 Híradó/péntek (ism.) 21:00 Képújság Április 29. hétfő 00:00 Képújság 07:00 PONT – ifjúsági magazin 08:00 Képújság 12:00 PONT – ifjúsági magazin 13:00 Képújság 17:00 KNKSE – Veszprém (női kézilabda mérkőzés) 18:30 Képújság 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/hétfő 19:30 10 éve történt 20:00 Híradó/hétfő 20:30 10 éve történt 21:00 Képújság 22:00 Híradó/hétfő 22:30 10 éve történt 23:00 Képújság Április 30. kedd 00:00 Képújság 07:00 Híradó/hétfő 07:30 10 éve történt 08:00 Képújság 12:00 10 éve történt 12:30 Híradó/hétfő 13:00 Képújság 17:00 KNKSE – Veszprém (női kézilabda mérkőzés) 18:30 Képújság 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/kedd 19:20 Napi Mozaik 19:30 Sport Magazin 20:00 Híradó/kedd 20:20 Napi Mozaik 20:30 Sport Magazin 21:00 Képújság 22:00 Híradó/kedd 22:30 Sport Magazin 23:00 Képújság

online műsorújság www.halasmedia.hu

A mûsorváltozás jogát fenntartjuk. A Halas Tv saját mûsorai vastag betûvel szedve.

17


18

sport 2013. április 24.

innen  onnan Harmadik alkalommal is van halasi résztvevője az egyik kereskedelmi televízió közkedvelt sportvetélkedőjének, a Nagy vagy elnevezésű műsornak. Mint megtudtuk: a Kertvárosi Általános Iskola szereplése e hét vasárnaptól látható a TV2 programjában. A vetélkedő sajátossága, hogy pedagógusok, szülők és gyermekek sztárokkal kiegészülve mérkőznek meg egymással földön, vízben és levegőben. A felvételekre egyébként Kecskeméten, a városi uszodában került sor a közelmúltban. A mostani sorozatban a sztárvilágot Azurák Csaba, Dér Henrietta, Fráter Viktória, Gaál Noémi, Katus Attila, Martinek János, Váci Gergő képviselte. Az hétpecsétes titok, hogy milyen eredménnyel szerepelt a Kertváros, de érdemes lesz a képernyők előtt szorítani értük.

Kispálya

Folytatódik a városi kispályás labdarúgó szezon, ezúttal a tavaszi fordulókkal. A hagyományoknak megfelelően a Szilády Áron Református Gimnázium műfüves arénája ad otthont a megméretéseknek. Ezúttal a Top-Ár, a Szivacs, a Green Monsters, a Filantrop, a Valkom Pékség, a Halaspack, a Drazsé és a Kis-Itália szerepel majd a bajnokságban. Az első forduló párosítása, április 29., hétfő: Top-Ár-Szivacs, Valkom Pékség-Halaspack, Green Monsters-Filantrop, Drazsé-Kis Itália. Összesen hét mérkőzést játszanak a csapatok hétfő, pénteki elosztásban. Az utolsó fordulóra június 10-én kerül sor – kaptuk a tájékoztatást.

Bowling

A városi bowling bajnokság 22. fordulójában az alábbi eredmények születtek: Halaspack-Szekeres Pálinka 0:3, Pontvadászok-Jankováczi Golyószórók 3:0, Fa Vágók-Digit Iroda 3:0, Drink Team-Bowling Boys 0:3, Strike Bizottság-Amazonok 3:0, Rolling Balls-Leki Strike 0:3. A hétvégén rendezték a VII. Perka Kupát, amelyen Kökény Gábor nyert, ő négy sorozatban 807 fát ütött. A 2. helyen Sörös Ádám végzett, ő 758 fát szerzett, míg a 3. helyen Hős-Nagy István jegyezték, aki 756 fát ütött. A legeredményesebb női versenyző Bende Bernadett volt, ő 667 fával zárta a versenyt. (jl)

Fotó: Szőri Attila

Nagyok voltak

A Vári és a Szilády a legjobb hazai

Patinás múltja van városunkban a Vári Kupának, amely elődjével, a Garbai Kupával együtt immáron 26 éves múltra tekint vissza. Korábban kosárlabda, kézilabda is színesítette a sportpalettát, idén leány és fiú labdarúgásban mérte össze tudását a nevezett 15 csapat. A házigazdák kis híján itthon tartották a kupát, fociban büntetőkkel bukták el a döntőt. A lányoknál a legjobb halasi iskola a Szilády volt. 27. alkalommal rendezték meg a Vári Kupát, amelynek során idén fiú és leány labdarúgásban keresték meg a legjobb csapatot. Az ünnepélyes megnyitón 15 iskolai válogatott vonult fel, őket Bányai Gábor választókerületi elnök és Abonyi Henrik, a házigazda in-

tézmény főigazgatója köszöntötte. A gyengébbik nem 5 csapata a városi sportcsarnokban játszott éles meccseket. A körmérkőzéses tornán végül a szegedi Krúdy lett a bajnok, míg a halasiak nagy örömére a Szilády Áron Református Gimnázium végzett a 2.

helyen. A II. Rákóczi a 4., míg a házigazda formálódó válogatottja az 5. helyen zárt. A kupa gólkirálya a 12 gólig jutó Szepesi Tamara (Szeged) volt, a legjobb mezőnyjátékosnak a szegedi Szűcs Erikát választották. A kupa legjobb kapusa a Szilády hálóját őrző Szabó Petra volt. A fiúk kihasználva a tavaszias időt a városi sportpályán kialakított két játéktéren meccseltek. A házigazdák összeszokott és erős játékoskerettel bíró gárdája sokáig úgy tűnt, megállíthatatlan. A nagypályás bajnokságokon is edződő várisok a döntőben az ugyancsak erős kiskunfélegyháziakkal találkoztak. A Vári néhány másodperccel a lefújás előtt kapta meg a vendégektől az egyenlítő gólt, így büntetők következtek. Ott egyetlen hiba elegendő volt a fárasztó nap végén, hogy a félegyháziak örüljenek. A hazaiak így is büszkék lehetnek az ezüstéremre, hiszen nemes küzdelemben maradtak alul. A halasi iskolák közül a Szilády a 6., a Bibó a 8., míg a Tekó a 9. helyen zárt. A gólkirály a 6 találatig jutó, félegyházi Urmos Péter lett, míg a legjobb mezőnyjátékos a hazaiak játékmestere, Farkas Tamás volt. A legjobb kapusnak járó elismerést a kiskőrösi Csatai Krisztián vehette át. HT

Halasi sportkörkép Mezei A rengeteg eső, felázott talaj rendre és e tanévre végleg meghiúsította Halas és körzete mezei futóversenyének megrendezését. Így a negyedik sikertelenül választott időpontot követően városi döntő nélkül kellett nevezni a megyei fináléra. A Sziládygimnázium testnevelője, Péter Attila jól ítélte meg a helyzetet. Tanítványai közül a III. korcsoportos Jerémiás Donát másodikként futott célba a 2500 mes távon, a Jerémiás Donát, Bleszák Csaba, Angeli Tamás, Sümegi Balázs, Juhász Péter alkotta csapat pedig negyedik lett a kecskeméti szabadidő parkban rendezett bajnokságon. (vk) Nincs szerencsénk Rangadóval folytatódott a megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság. A KFC a Tompa együttesét fogadta a városi sportpályán. A Gerner-Zelei (Erdélyi), Máté-Tóth, Szabó, Csordás, Ács, Sőregi, Tóth, Farkas A., Hegyesi, Farkas T. összeállítású hazai csapat mindent megpróbált, de a 8. percben egy leshelyzetből gólt szereztek a vendégek. A balsors tovább sújtotta a hazaiakat, ugyanis egy ártalmatlan szituációban, kissé szigorúan Farkas Andrást második sár-

gája után kiállította a játékvezető. A furcsa bírói felfogás és következetlenség sem szegte a kedvét az emberhátrányban lévő halasiaknak, de az egyenlítés nem sikerült. A KFC-s fiúknak továbbra sincs szerencséjük. KFC-Tompa 0-1. Az ifisták egy gólzáporos mérkőzésen 9-0-ra nyertek, a gólokon Baranek Sándor 2, Torma Barnabás 2, Kerekes Márk 2, Vágó Olivér 2 és Sejben Péter osztozott. Az U16 Huczek Csaba, Gyenizse László, Lavati Alex góljaival 3-0-ra megverte a jó erőkből álló Hajóst. Kézilabda Az NB II-es férfi kézilabda-bajnokságban a Kiskunhalasi UKSC Nagykanizsára látogatott. A halasiak az első félidőben kitűnően tartották magukat, ekkor 14-13 volt az állás. A szünet után is szoros volt az eredmény, de a végén a hazaiak örülhettek. Izzó SE-Kiskunhalasi UKSC 25-22. A juniorcsapat is pályára lépett. A Kanyik Árpád irányította válogatott az első 30 perc után még csak 3 góllal vezetett. 13-10-es eredmény után viszont állva hagyták a hazaiakat és nagy fölénnyel győztek. Izzó Se-Kiskunhalasi UKSC 15-34. (jl)

Tájfutás Általános iskolák versenyzői vetélkedtek – egy városunkban kevésbé ismert és gyakorolt sportág – a tájékozódási futás városi-körzeti döntőjén múlt kedden. A szokatlan kihívásnak másfélszázan néztek elébe, igen sikeresen. A Kertvárosi Általános Iskola kezdeményezésére az intézményt körülvevő füves-fás zöld területen közel százötven diák kapcsolódott be a Kertvárosi Kupa néven meghirdetett városi-körzeti tájékozódási futóversenybe. Az első versenyszám, a csapatok közötti versengés három különböző vonalvezetésű pályán zajlott, mindegyiken tíztíz állomással. Az ott szerzett tapasztalatot a gyerekek zöme az ezt követő egyéni versenyben már hasznosíthatta is. Közülük a vetélkedés legjobbjának az alsó tagozatosok mezőnyében a Felsővárosi diákja, Kollarics Anna és a Jánoshalmi (Szent Anna-iskola) Kovács Kristóf mutatkozott. Második helyen Bozóki Luca (Felsővárosi) és Süveges Imre (Kertvárosi) végeztek. Ugyanezen iskolák adták a harmadik helyezetteket is, Agócs Lili és Pap Flórián személyében. A felső tagozatosok küzdelmét Bácsalmási Eszter a Felsővárosiból, illetve Vojnics János nyerte Jánoshalmáról. Mögöttük a szintén felsős Pintér Liza, valamint a sziládys Pintér Soma ért célba. A bronzérmet Muskó Fanni a Sziládyból és a fazekasos Koczka Gergő érdemelte ki. Közelebbit a főszervező Szloboda Mihálytól tudtunk meg. – Nagyné Pősz Éva kolléganő révén került iskolánk kapcsolatba a tájfutással. A lebonyolításában a Diák Tájfutó program koordinátorára, Vásárhelyi Tassra szerencsére most is számíthattunk. Véleménye szerint – bár még kissé tapasztalatlanok – nagyon ügyesek voltak a gyerekek. A győztes csapatok közül a Plichta Dominik vezette és Virág Tamás, Papdi Martin alkotta sziládys, továbbá a fazekasos Mózer Jázmin, Petrecz Laura, Földi Cintia összeállítású együttest emelte ki. Vass Katalin


2013. április 24. Az alapszakasz során a Kiskunhalas NKSE és a Fehérvár kétszer találkozott egymással, mindkét csapat megnyerte saját hazai mérkőzését. A fehérvári találkozó azért maradhat leginkább emlékezetes a mieink számára, mert szünetbéli 8 gólos vezetést tékozoltunk el és a végén néggyel nyert a Fejérmegyei gárda. Ennek okát sokan szerették volna megfejteni, de aki látta a most szombati mérkőzést, néhány kérdésre választ kaphatott. A találkozó első gólját Szamoránsky Anikó révén a halasiak lőtték, de Tilinger Tamara nem sokkal később egalizált. A KNKSE ettől kezdve szinte meg volt átkozva, a Ferencvárosba készülő, de egyébként kiskunhalasi nevelésű fehérvári kapus, Szikora Melinda mindent védett. Közben a vendégek Azari Fruzsina, Horváth Bernadett és Emberovics Míra jóvoltából 3 gólos előnyre tettek szert. A halasiak sokat hibáztak támadásban, a 8 perces gólcsendet Takács Bernadett törte meg. A félidő felénél Varga Dóra betalált, ekkor 4-6 volt az állás. Golovin Vlagyimir cserélt, de a támadásaink a folytatásban sem voltak túl eredményesek. Scholtz Andrea még hetest is védett, de ez sem volt elegen-

Nem volt nyerő a 21 KNKSE-Fehérvár KC 21-27 (11-13) Kiskunhalas, 300 néző, vezette: B. Pech, Vágvölgyi KNKSE: PETHŐ – Sterbik 2, Drávai 1, Takács B. 2, Szamoránsky A. 1, BARNA 3, Varga D. 4/2, csere: Scholtz (kapus), Földes 2, Tápai A. 2, Fauszt 1, BORKOWSKA 2, Valovics 1, Selmeci, Csákovics, edző: Golovin Vlagyimir. Fehérvár: SZIKORA – AZARI 7, HORVÁTH B. 4, Emberovics 1, TRISCSUK 6/3, Vaszari, Tilinger 4, csere: Zsigmond, Becséri, Lelkes 2, Siti E. 3, edző: Pal Oldrup Jensen. Kiállítások: 4 perc, illetve 10 perc Hétméteresek: 3/2, illetve 4/3 dő. A halasiakat 2-3 gólon tudta tartani a vendégcsapat, amely egységes, jó kézilabdát mutatott be. Szikora Melinda ellen továbbra sem volt meg az ellenszer és az utolsó percekben Földes Kata szélről szerzett góljai

hozták közelebb egymáshoz Kiskunhalast és Székesfehérvárt. 11-13-mal fordultak a csapatok, és Varga Dóra gyors gólja, majd Borkowska Katarzyna találata után egyenlő volt az állás, amelyre legutóbb a 3. percben

volt példa. Ekkor kettős emberelőnybe kerültünk és a szurkolók is azt hitték, hogy ez meghozhatja a fordulatot. Nem így történt. Ebben az időszakban egy-egy gól esett mindkét oldalon, majd a 37. percben Sterbik Andrea góljával a mérkőzés során 2. alkalommal vezetett a KNKSE. Zengett, zúgott a lelátó, de ez az előny pillanatok alatt elolvadt. Tilinger Tamara, Triscsuk Krisztina és Azari Fruzsina góljára nem érkezett hazai válasz. A halasiak tették a dolgukat becsülettel, de mintha fejben nem a mérkőzésen lettek volna. Sok volt a rossz passz, lövés, a másik oldalon pedig remekül működött az összeszokott fehérvári gépezet. Az 52. percben, Barna Éva góljával egyre csökkent a különbség és újra megcsillant egy apró reménysugár. Ez gyorsan kihunyt, ugyanis a fehérváriak ettől kezdve négy gólt lőttek zsinórban, amivel el is döntötték a 2 pont sorsát. A vendégek megérdemelten nyertek Kiskunhalason is, a KNKSE pedig ezzel lemondhat az 5. hely megszerzéséről. Szerdán a Dunaújváros ellen idegenben, vasárnap, hazai pályán, a Veszprém ellen lehet javítani. Kép, szöveg: Jáger L.

Sport

19

Ezüstmeccs Bajnoki döntőnek is beillő találkozót rendeztek a megyei I. osztályú női kézilabdában. A Kiskőrös ősszel hat góllal múlta felül a tizedik aranyérmére hajtó KB Autoteam SE-t. A halasiak számára akkor lehetett volna elérhető az újabb bajnoki cím, ha hazai környezetben 7 góllal felülmúlja a jó erőkből álló riválisát. A vasárnapi mérkőzést szépszámú nézőközönség előtt rendezték. A vendégek nem adták olcsón a bőrüket, sokáig még arra is esélyesek voltak, hogy pontot szereznek Kiskunhalason. A hazaiak viszont óriási szívvel, lelkesedéssel kézilabdáztak, többen a csapatból felülmúlták minden eddigi teljesítményüket. Végül a KB győzött, mégpedig négy góllal, amely kifejezetten jó eredménynek számít az erős ellenféllel szemben. KB Autoteam SE-Kiskőrös 25-21 (11-11), a halasi gólokon Agócs Erika 10/2, Katkó Andrea 4, Baksa Nikolett 4/2, Makai Katalin 3, Rácz Fodor Ágota 2, Nagy Patrícia 2 osztozott. Amenynyiben a hátralévő fordulókban papírforma eredmények születnek, akkor az idei bajnok a Kiskőrös lesz. A KB számára így is szépen csillog majd az ezüstérem. (jl)

Lovasverseny Halason

Ha nem is nemzetközi mezőnyre, de a nézők számára szórakoztató és színvonalas lovasversenyre kerül sor péntektől vasárnapig Kiskunhalason. A bajnokság érdekessége az, hogy a város nagydíjáért ezúttal 150 cm magas akadályokkal tarkított pályát kell teljesíteni a lovasoknak.

A szervező Kiskunhalasi Lovasbandérium és a Tóbanjáró Kft. közös szervezésében rendeznek országos minősítő lovasversenyt a városban. Április 26-28. között ismét benépesül a lovaspálya, amelyen közel 30 versenyszámot rendeznek. A bajnokság pénteken délelőtt indul a 4 éves lovak futamával, ezt követően három napon át folyamatosan lesznek programok a patinás létesítmény falai között. Ezúttal nem lesz külföldi lovasa a halasi versenynek, de a szervezők legutób-

bi sajtótájékoztatójukon azt ígérték, itt lesz a teljes magyar élmezőny. Azt is hozzátették, hogy a jelentős pénzdíj vonzó lesz majd a lovasok számára. A www. dijugratas.hu oldal szerint vasárnap délután lesz a hagyományos Kiskunhalas Város Nagydíjáért kiírt szám, ahol 150 cm akadályokkal tarkított pálya vár a nevezőkre. Ők lapzártánk idején 12-en voltak. A rendezők azért vágtak bele a szervezésbe, mert úgy érezték, Kiskunhalas nem maradhat május elseje környékén lovasverseny nélkül. Mint emlékezetes, egy évvel ezelőtt ez a több mint 4 évtizedes hagyomány megszakadt. Nem marad el a Tóth Balázs kezdeményezésére indult Kiskunhalasi Lovasok és Lovak Napja sem. Szombaton 14 órától beszédet mond Tóth Balázs, majd köszöntik a közelmúltban 85. születésnapját ünneplő Hirling Józsefet, és Juhász Tibort, aki sportszakmai munkájának köszönhetően bekerült a díjugrató szakbizottságba. (jl)


2013. április 24.

mozaik

20

Halasi vezető A megyei agrárkamara vezetésében Csanádi Lajos halasi agrármérnököt – általános elnökhelyettesi címe mellett – a mikro-, kis- és középvállalkozásokért felelős alelnöknek választották. Csanádi Lajos szeretné összehangolni a vállalkozók munkáját a termeléstől az értékesítésig, könnyíteni az adminisztráción és segíteni a pályázatokat. Ehhez szeretne rendszeres kapcsolatot tartani a termelőkkel, gazdálkodókkal, s nemcsak várja az érdeklődésüket, hanem rendszeresen ad tájékoztatókat is az aktuális tudnivalókról. (fe)

Sportos szerelem … fűzi össze Györfi Alen Európa-bajnok motorversenyzőt és Angeli Ágota halasi fitnessbajnokot, akik mindketten voltak már Év sportolói-cím birtokosai a városban. Bár a románc még csak 4 hónapja tart, Ágota máris tudja Alen kedvenc színét (piros), Alen pedig azt tudja, hogy Ágota minden árnyalatot szeret, ha passzol a dresszhez vagy a ruhához… A fiatalok nagyon mozgósak: ha csak tehetik, sétálnak, kirándulnak vagy utazgatnak, s közben arra készülnek, hogy a nyáron – egy közös vakáción túl – megcéloznak egy-egy dobogós helyezést valamelyik következő versenyükön… (Kép, szöveg: KZ)

rita ízvarázslata

FOTÓ: KOHOUT ZOLTÁN

Medvehagymás pogácsa Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 1 csokor medvehagyma, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, 25 dkg margarin, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 dkg cukor, só, reszelt sajt. Az élesztőt a langyos tejben cukorral felfuttatom. A lisztet margarinnal elmorzsolom, hozzáadom az élesztőt és – a sajt kivételével – a többi hozzávalót. Félkemény tésztává kidolgozom, amit fél óráig pihentetek. A medvehagymát vékony csíkokra felvágom. A tésztát kinyújtom, rászó-

Milliárdos fejlődés Idén ősztől elkezdődhet a rég tervezett városközpont-felújítás: a halasi terveket 260 millió forintnyi önerő mellett közel 661 millió forintnyi pályázati pénzzel segítik. Jó hír, hogy 77 millió forintos, vissza nem térítendő összeggel támogatják a Nefelejcs Otthon átfogó rekonstrukcióját is. A főtér és környékének 921 millió forintos rekonstrukciója során a Bethlen Gábor tér teljesen megújul, a városháza homlokzatát, tetőszerkezetét kijavítják, kicserélik. Új kerékpárút, járda, zöldfelület épül, a városháza patinás épülete átjárható lesz a múzeum felől. Megszépül a közterület egészen a Május 1. térig, s új külsőt kap a piaccsarnok is.

A munkálatok várhatóan az ősz folyamán indulhatnak el – tájékoztatott Gyovai István polgármester. A Nefelejcs Otthon 77 milliós átfogó rekonstrukciója során a teljes belső felújítás mellett új épületrész létesül, ebben lift kerül kialakításra. Sor kerül majd a vizesblokkok átépítésére és akadálymentesíté(jl) sére is.

rom a vágott medvehagyma felét, az egészet felcsavarom, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítgatom. Felébe egymásra hajtva 20 percig pihentetem, majd megint kinyújtom, és megszórom a maradék medvehagymával, az előbbi módon felcsavarom, és ujjnyi vastagra nyújtom. Tojással megkenem, megszórom reszelt sajttal, sütés előtt a tepsiben 10 percig pihentetem. Rita asszony

Szólj. Az emberi faj egyik legszebb, legizgalmasabb és legvarázslatosabb csodája: a beszéd. Egyetlen más élőlény sem képes saját mélységeit és benső világát – érzelmeit, vágyait, félelmeit, benyomásait, elemzéseit – olyan hihetetlenül összetetten, csiszoltan és sokszínűen kifejezni, mint mi. Ez a hatalmas áldás képes arra is, hogy megfelelő használat esetén kisegítse a kapcsolatokat is a gödörből. A beszéd ugyanis nemcsak befelé, hanem kifelé is fontos eszköz: a fájdalmak, problémák kibeszélése átszellőzteti (csúnyábban, de éppoly eklatánsan mondva: kihányatja) a mérgező tartalmakat… Különösen akkor jó eszközök a szavak, amikor a probléma éppenséggel a közlés, a beszélgetés, a szavak, a kölcsönös kommunikáció hiányából ered. Akár politika, akár házasság, akár gyereknevelés vagy munkahely, barátnők vagy művész-izmusok táborai: a beszéd hiánya elmérgesedő fekélyt okoz, míg a hatékony, szívélyes és jóindulatú közlés mindent képes meggyógyítani. k-out

XXVII. évf. 17. szám 2013. április 24.  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you