5 minute read

Jaarverslag Toeren Nico

Jaarverslag Toeren 2021 - MC Rijnridders

Dit jaar werd ik aangesteld als toercommissaris. Deze functie heb ik in de vorige eeuw ook al eens vervuld. Tegenwoordig is routes maken met MRA op de PC wel geheel anders dan destijds vanaf een kaart maar wel een stuk sneller en veelzijdiger en makkelijker te delen. Genoeg voor vele uurtjes voor het scherm met verwachtingsvolle voorpret. Dit jaar heb ik veel ritten zelf gemaakt en enkele komen van het web. Maar deze pas ik meestal flink aan en het origineel dient dan als basisrichting. Ik houd zelf van veel kilometers maken met zo min mogelijk bebouwing en met stopjes in de natuur, dus waren er dit seizoen wel eens klachten over te weinig horeca bij een rit. 2021 begon net als vorig jaar weer stroef met alleen digitale contacten waarna er weer voorzichtig kon worden gestart met ritjes. Hierbij werd getracht de groepsgrootte te beperken. Onderweg moest er op leuke plekjes gepauzeerd worden met meegenomen lunchpakketten wat toch ook wel z’n charme heeft.

Advertisement

Na deze stroeve Coronastart van het jaar kwamen er geleidelijk wat meer versoepelingen zodat er ook weer onderweg een eetgelegenheid onder restricties aangedaan kon worden. In onze omringende landen waren en bleven er weer andere voorschriften. De 2e vaccinatieronde zou het normalere leven geleidelijk weer de overhand gaan geven dachten we. Maar inmiddels ondervinden we dat de mutatievarianten blijven komen en ook 2022 een vraagteken blijft voor onze komende activiteiten. Het is te hopen dat de Rijnroute weer eens ouderwets georganiseerd kan worden. Gelukkig hebben we op de motor onderling minstens 1,5 meter afstand met buitenlucht en hebben de meeste Rijnridders in 2021 zowel solo of in groepsverband toch nog vele kilometers kunnen maken. Naast de clubkalender zijn er door leden ook nog grotere ritten gemaakt naar o.a. Italië en Duitsland. En enkele spontane app-initiatieven naar b.v. de viskraam. Aan de Toerkalender heeft het niet gelegen. Er stonden vele clubritten en initiatieven van leden op. We kunnen wel terugkijken op een actief jaar. De kalender is telkens met korte termijnplanning samengesteld om goed in te kunnen spelen op de meest recente ontwikkelingen. De app en het forum zijn belangrijke middelen gebleken bij het plannen van onze clubritten. Hier kan tijdig de belangstelling gepeild worden voor een rit. Op dagen dat er werd gereden waren er soms nog zwartrijders die zich niet aangemeld hadden. Deze zijn altijd welkom maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat bij niet-rijden er eenzaam bij het startpunt gewacht wordt. Deze media raadplegen kort voor de start wordt dan ook aangeraden evenals het aanmelden. Het is meermaals voorgekomen dat er een tocht naar latere datum of andere weekdag werd verzet.

Hierbij een overzicht van de dit jaar verreden ritten. Door het opschuiven van enkele clubritten zijn deze doorgenummerd in de telling naar de volgende datum. Dit om verwarring in de kalender te vermijden.

1e Clubritje zondag 28 maart; Midden-Nederlandrit

De zomertijd was net ingevoerd maar iedereen was op tijd wakker. Met 10 motoren veel deelnemers en vanwege de corona zouden we in 2 groepjes gaan rijden maar voor de tweede bocht was iedereen al bijgegast. Er waaide een straf windje met later een paar spatjes regen. Harrie moest in het laatste deel afhaken met een lekke koppeling.

2e Clubritje zondag 11 april; Rijnroute 2020

Dit jaar weer geen echte Rijnroute maar deze route gaat minstens 3 jaar mee en is leuk genoeg om vaak te rijden. 3 motoren en een lekker bewolkt fris weertje met wat regen en 7 graden. Hierdoor was het prettig vertoeven op de rustige wegen. Bij een p-stopje konden we onze oren nog even laven een passerende grote kudde Ferrari’s.

3e Clubritje zondag 2 mei; Rivierenrit

Een gerenoveerde systeem-D route uit 2016 met een groot aantal van 13 deelnemende motoren. Men was natuurlijk lekker gemaakt met de door Michiel & Corine toegezegde en georganiseerde prima lunch. Het weer was koel met wat wind, een zonnetje en een klein buitje. De rit en lunch werden door iedereen gewaardeerd. 4e Clubritje zaterdag 15 mei; 1e Duivenrit Deze is niet gereden en verzet naar latere datum.

5e Clubritje zaterdag 29 mei; 1e Duivenrit

Na de eerste verplaatsing bleek ook deze geplande zondag problematisch zodat op verzoek naar de zaterdag werd uitgeweken met nu 7 motoren als resultaat. Deze rit was al eerder verreden maar mooi genoeg voor een reprise. De start in Duiven ging vooraf met koffie en appeltaart. Na 2 maanden met vaak fris en nat weer was het nu voor een groot deel zonnig en werd met een aangename 19 graden lekker genoten van de rit.

6e Clubritje zondag 13 juni; Bloesemtoertocht

Er is door ongeveer 8 motoren deelgenomen aan deze 2.0 versie van deze tocht. Ikzelf was er wegens vakantie niet bij.

7e Clubritje zondag 27 juni; Wildrit

Deze is niet gereden en doorgeschoven naar de volgende clubritdatum. Rondje NL donderdag 1 juli & vrijdag 2 juli. Een mooi initiatief van Bob om met een kleine groep een rondje Nederland te rijden via een aangepast bestaand route-idee en een hotelovernachting. Een groep van 5 motoren heeft hiervan genoten.

8e Clubritje zondag 11 juli; Wildrit

Voor deze datum stond eigenlijk de Polderrit op het programma. Maar de Wildrit van 27 juni moest eerst nog verreden worden. Aanvankelijk waren er weinig aanmeldingen maar op het laatste moment kwamen we toch nog met 8 motoren aan de start. Het was een licht aangepaste versie van een prachtige gevarieerde Wildrit met heerlijk toerweer. Niemand kon toen weten dat de pontoversteek bij Arcen ongeveer een week later niet meer zou kunnen vanwege de hoogwaterramp.

Zaterdag 24 juni; Vollemaanrit

Een jaarlijkse traditie is de Vollemaanrit. Op verzoek van de liefhebbers werd de route van het voorgaande jaar nog een keer gebruikt. De starttijd werd wat verlaat maar achteraf werd de invallende duisternis zo minder ervaren. Er waren 4 motoren aan de start. De weersvoorspelling was niet best met onweersbuien maar achteraf bleek het mee te vallen.

This article is from: