Page 8

3.8. A kötés kialakulását egy rajzos feladat segítségével gyakoroltuk. A gyerekeknek hidrogént tartalmazó vegyületek közül ki kellett választani azokat, melyekben kialakulhat hidrogénkötés, és be kellett rajzolniuk a kötések helyét.

3.10. A gyakorlófeladatokat is a Lesson Activity Toolkit használatával oldottam meg. Elsőként egy csoportosítást végez tünk. Az anyagokat aszerint kellett a gyerekeknek csoportosítaniuk, hogy melyik másodrendű kötés a legerősebb bennük. Ennek az elemnek a szerkesztése nagyon egyszerű, mindössze a csoportokat kell megadni, majd az anyagok nevének beírása után kiválasztani, hogy melyik csoportba kerüljenek. Ezek a flash-elemek a kiértékelést is elvégzik.

A rajzokhoz a Notebook szoftver képtárát használtam. Ez tartalmaz kész molekulaképleteket, amelyeket csak ki kell húzni a diára, de mi magunk is rakhatunk össze molekulákat az atomokból. Ilyenkor ajánlatos a rajzunkat csoportba foglalni, nehogy munka közben szétessenek a képletek. A kész alakzatokat érdemes rögzíteni is. Ez általában igaz azokra az oldalakra, amelyeken dolgozunk vagy dolgoztatunk. 3.9. A másodrendű kötések kristályrácsba rendezik a molekulákat. A molekularács szerkezetével a jód kristályrácsának képeit, illetve a jég kristályrácsának modelljét használva ismerkedtünk meg. A molekularácsra jellemző tulajdonságokat egy feladatban kellett kiválogatniuk a tanulóknak. A feladatot a Lesson Activity Toolkit eszközeivel készítettem el. A molekularácsos anyagok tulajdonságait felírtam a diára, majd letakartam őket ugyanolyan feliratot tartalmazó lufikkal, közéjük olyanokat is elhelyeztem, melyek felirata nem a molekularácsokra jellemző tulajdonság volt – ezek alá nem került szöveg. A lufikat kattintással ki lehet pukkasz tani. Ezután a jó tulajdonságok alatt ott lesznek a feliratok a táblán, a rosszak mögött nincs felirat. A feladat megoldása után a táblán csak a molekularácsos anyagok tulajdonságai láthatók.

6

A második feladatban anyagneveket és tulajdonságokat kellett párosítani. Ennek megszerkesztése is egyszerű, mindössze meg kell adni a helyén maradó leírást és a mellé mozgatható rövid szöveget.

Táblatanító második szám  

Táblanatító magazin, második szám

Táblatanító második szám  

Táblanatító magazin, második szám

Advertisement