Page 20

Súgó helyett: beállítási tippek, ötletek

Fogd és vidd, táblaszoftverrel Nagy György |

A csoportosítást, rendezést kívánó feladatok elkészítésének egyik lehetősége a „drag n’ drop”, magyarul: „fogd és vidd”. Ekkor a színtéren a szabadon mozgatható elemek tetszőleges helyre mozgathatók, és elengedésük után az új helyükön maradnak. Igazán látványos és valóban interaktív feladatok készíthetők ily módon flash technológiával, de ebben az esetben viszonylag drága alkalmazásra és komolyabb informatikai ismeretekre is szükség van, amelyekkel a leg több táblahasználó pedagógus nem rendelkezik. Nem kell mégsem lemondanunk a lehetőségről, mert a táblaszoftverek szinte mindegyike támogatja valamilyen módon a feladat elkészítését.

Akik használtak már Power Pointot, azok számára a táblák előadás-szerkesztő szoftverében sem okoz nehézséget a munka, de azok számára sem jelent komoly problémát a szoftver használata, akik nem rendelkeznek gyakor lattal ezen a területen. Mivel írásunk a teljesen kezdőknek is szól, kezdjük az alapoknál! 1. Alapfogalmak a) Flipchart: a táblaszoftverek alapdokumentuma. Oldalakból (diákból) épül fel. b) Oldal vagy dia: a vetítés során egyszerre megjelenő munkafelület. A tananyagszerkesztésnél a szerkesztő ablakban megjelenő színtér.

d) Rétegek: A szoftverek az objektumokat a színtérre húzásuk sorrendjében külön rétegen helyezik el, ezért a bevitel sorrendje takarási sorrendet is jelent. A legkorábban bevitt objektum lesz legalul, a legkésőbbi pedig legfelül. e) Objektumtulajdonságok: Minden egyes objektum legfontosabb tulajdonsága viszonylag szabadon állítható a kijelölés után. (Teljesség nélkül: méret, szín, takarási sorrend, mozgathatóság stb.) Mindezek ismeretében a feladat már könnyen elkészíthető, azonban a gyakorlati megvalósítást érdemes a tervezéssel kezdeni. Erre a színtér berendezésének sorrendje miatt van szükség. Később az elemek takarási sorrendjének beállítása több időt vesz igénybe, mint ha a sorrendet előre meghatározzuk. A fogd és vidd feladat megoldásához az objektumok rögzítés tulajdonságát használjuk fel. Általában két lehetőség közül választhatunk: • A helyzet rögzítése. Ekkor az objektum az álatunk beállított helyen fixen marad, nem mozdítható. (A csoportok helye és megnevezése.) • Mozgatható. Ekkor az objektum az egér/toll/az ujjunk segít ségével a lap területén belül szabadon elmozdítható. (A csopor tok elemei.) 2. A szerkesztés lépései: a) Készítsük el a csoportok helyét, majd ezen objektumokat rögzítsük a színtéren!

c) Objektum: azok az elemek, amelyeket a színtéren elhelyezünk. Ezek választéka a karaktertől a többmondatos szövegig, a rajztól, a fotón keresztül a mozgóképig, hangig terjedhet. Az objektumok legtöbbjét létrehozhatjuk a színtéren a szoftver eszközeivel, vagy importálhatjuk más alkalmazásokból, gyűjteményekből.

b) Vigyük a színtérre a csoportosítani kívánt elemeket, vagy szerkesszük meg azokat! Miután elkészültünk, állítsuk egyenként a tulajdonságaikat mozgathatóra!

18

Táblatanító második szám  

Táblanatító magazin, második szám

Táblatanító második szám  

Táblanatító magazin, második szám

Advertisement