Issuu on Google+

HAIJING LIU

Academic + Professional Work


Haijing Liu Master of Architecture, 2013 Taubman College of Architecture and Urban Planning University of Michigan 734-776-5134


CONTENT

1. Arcade @ Armory

04-09

2. Interior as intermediation

10-21

3. Yongsan Housing Complex

22-31

4. Livernois Yard Outreach

32-39

5. House DBY

40-43

6. Wood Making

44-45

7. Spatial Device

46-49


1. Arcade @ Academy Hines Competition/2013 Collaborators: Yue Li, Yu-Hsiang Lin, Gregorio Avanzini Team Position: Site Plan & Diagram Drawing Type: Urban Design Location: Downtown Minneapolis

Key Description: This project was a 2-week project for the Hines Competition. The site is located in downtown Minneapolis. It is a middle point between a high-density downtown area and the city’s main stadium. It is also between a typical neighbourhood area and the river bank. The current land use in our site is mainly surface parking and office, which leaves the site dull when it is not office hours. Our strategy is to transform the site as a connection point between different spots and make this a focal point for vitality through the fusion of activities. A north-south spine shapes a pedestrian gateway which starts at the Armory with access to the Mississippi River. In consideration of the harsh weather in Minneapolis, the spine is covered with arcades to provide a comfortable environment for retail and various indoor activities.

*Project Cover Image: Fusion of Activities Diagram & View in Arcade


Site Analysis

6


Design Concept

Sustainability

Adaptive Reuse

1. Grey Water Remediation

Demolished

2. Vegetable Garden

Preserved

3. Restaurant

Purified Water Storm Water Grey Water

Recycled Water

South

Connectivity

Recycled Water

Food

Waste be transformed into fertilizer

Vitality Office 53%

Office 23%

Retail 2%

Retail 27%

Office Parking Open Space

Program

Hotel Housing Retail Shopping Work Work out Day care Gallery & Cinema Restaurant & Bar

Activity Rate

Spine Open Space

Active in Winter

Preserved Building

Active in Summer Before

After 7


9

8

7

5 6 3

10 11 12

4

01. Botanical Garden & Farmer’s Market 02. Armory Plaza 03. Office & Housing 04. Recreation Center 05. Incubator 06. Incubator 07. Incubator 08. Office 09. Art Gallery 10. Incubator 11. Incubator 12. Incubator 13. Movie Theatre 14. Hard Rock & Casino Hotel 15. Commercial Plaza 16. Residential & Retail 17. Residential & Retail 18. Residential & Retail 19. Residential & Retail 20. Parking & Retail 21. Residential & Retail 22. Residential & Retail 23. Residential & Retail 24. Residential & Retail 25. Office & Restaurant

14 13

2 25 1 20 15 16

17

19 18

21

22

23 24

8

Site Plan


Plaza in front of Armory

Section Across the Spine

9


2. Interior as Intermediation Academic/2013/Independent Instructor: Ellie Abrons, Benjamin Smith Type: Market Location: San Francisco Size: 10,000 sq. ft

Key Description: The interest of this thesis project lies in the threshold — the connection between two things. The project considers threshold as an architectural space in two aspects. The first aspect is the conception of threshold as network, which is primarily concerned with the integration and segregation of space at the urban scale. The second aspect is to conceive of threshold as a filter. It is a transitional space transforming interiors continuously at the scale of the individual. The project categorizes different types of networks and filters, and subsequently merges the two together to create new possibilities of spatial experience. Through the program of a market, or bazaar, the project explores in depth the relationship between threshold networks and filters by applying different networks within the system and applying multiple filters in various networks, as well as between networks, to create an engaging shopping and novel spatial experience.

*Project Cover Image: Site Analysis & 1:200 Model Photo


Types of Networks

Network Filters

Direct

Minimal

Minimal-Closed

Generative

Quadratic

Random

Linear

Wander

Maze

Grid

Types of Filters

Artificial Light

Natural Light

Spatial Fluidity

Translucence

Program Netw

Market Netwo Space Reconfiguration

12

Programmatic Superimposition

Space Contour

Connection to Site

Unexpected Materiality

Exaggerated Proportions

City Network


Shoes Condiments

Reception

Open Theatre

Bulk

Filter 1 Bakery

Filter 2

Cheese

Spice

Diary

Grocery

Jewelry

Poultry

Bags Fruit Wine

work

Filter 3 Reading

Vegetable Dining Food Court

ork

Plant

Plan

Coffee Shop

Fruit Market

Food Court

Cosmetics

Open Theatre

Shoes

Section

13


Filter 1 Plan

14

Filter 1 Section


The benches designed to have multiple function are urban furnitures to attract pedestrians onto the plaza. The south orientation gives the plaza a wonderful sunlight. Vegetations are planted in a spatial sequence, which give a pleasant intermediate zone between the urban environment and the market.

Filter 1 View

15


Filter 2 Plan

Filter 2 Section 16


A bridge is built across the market, leading customers to an open theatre.

Filter 2 View

17


Filter 3 Plan

Filter 3 Section 18


Connection to site and space contours are applied to the space to raise customer’s curiosity to explore the space.

Filter 3 View

19


20

Model; 1:200


Model; 1:200

21


3. Yongsan Housing Complex Academic/2012 Instructor: Lars Gräbner, Julia McMorrough Collaborators: Mark Wright, Jungmin Yoo Type: Housing Location: Seoul, Korea Size: 360,000 sq. ft Key Description: This complex housing project is located along Yongsan River in Seoul. The project was for the competition “Vertical Cities.“ The project has two considerations: (1)To integrate the river and nearby park into the site; (2)To accommodate contemporary Korean social structures into the building. The design of common space and residential units work to bond families and neighbourhood relationships. A variety of unit types are provided to address the different needs of people at all age levels, ranging from students to young couples to families with children and seniors. Many of them are matched to meet specific needs of extended families or student groups. Designs embrace a philosophy of vitality through variety.

*Project Cover Image: Detailed Elevation & Aerial view


Generation Process

24

Phase 1

Phase 2

Phase 3

Phase 4

Phase 5

Phase 6

Phase 7

Phase 8

Final Phase

View from Pier


Site Plan

25


Kimchi Party

Studio Party 26

Typical Even Floor Plan


Communal Space

Living Room

Building Plumbing System

Typical Floor Egress

27


Unit Layout A variety of unit types are provided to address the different needs of people at all age levels, ranging from students to young couples to families with children and seniors. Many of them are matched to meet specific needs of extended families or student groups. All these designs are oriented from the philosophy of variety brings vitality.

28

Unit Distribution


+ Extended Family

+

+ Growing Family

Nuclear Family

2nd Floor

+

+

Communal Work/Play/Eat 2nd Floor

+ Single Family 1st Floor

Single Parent 1st Floor

Communal Dining

Communal Balcony

Communal Balcony

29


Section Detail Study

30

Elevation Detail Study

1st Floor Axon


Boiler System

Interior Load Bearing Walls

Geothermal System

Ground Level Columns

Vertical Transportation

Building Structure

Building Heating System

31


4. Livernois Yard Outreach Academic/2011 Instructor: Malcolm McCullough Type: Culture Location: Detroit Size: 120,000 sq. ft

Key Description: The project begins with the idea of converting infrastructures as something positive to people’s daily life. In Detroit Delray area, there is a vast quantity of factories, terminals, distribution centres, and railyard. Rail yards often represent dirt, noise and chaos. My strategy is to mix the flow of neighbourhood pedestrians and the flow of truckers in two building volumes and use the tower as a meeting point. The plaza acts as a receiving court for people from Mexican town as well as a remediation wetland as a buffer beyond the rail yard. A set of colourful walls cross the plaza and acts as a unifying element of form responding to the Mexican neighbourhood. Different kinds of walls are meant to create a space with the quality of both open and security using different materials. Rainwater is collected through some wall panels to make people feel the place less a brown field and more a place of life and energy.

*Project Cover Image: Site Plan & Bird View


Generation Process

Community center

+

Flow of residents

+

Flow of truckers

=

?

PARKING

RAIL YARD

Ro

Tr

PLAZA

n sio

ten Ex

k uc

e ut

of ip

Str

DIX AVENUE

Ma

W VERN

t

rke

OR HWY

RM

TE WA AN ST

MEXICAN TOWN

34

Site Plan


Bird View

35


Control Center Truck Routes Strip Market Gallery & Cafe Rail Yard Control Center

Floor Plan Axon (1st floor, 2nd floor) 36


View from Street

37


Dealingt with Air Pollution Plants Used on Site

Native Sedge Soil type: Grows best in clay soils. Size: up to 1’ high.

Tall Fescue Soil type: Best in cooler (down to 40 degrees F), moist soils. Size:3’ - 4’

White Clover Soil type: Best adapted to clay and silt soils. Size: Under 6”

Black Willow Soil type: Grows in wide variety of soils. Size: Up to 100’

Siouxland Poplar Soil type: Grows well in dry, moist, and wet soils. Size: Up to 70’ high, up to 40’ spread.

Hybrid Poplar Soil type: widely adaptable To many soil types. Size: Can grow to 70’ over 20 years

New England Aster Soil type: Grows best in Moist soils and Swales Size: 2.5’ - 6’

Joe Pye Weed Soil type: Grows best in Moist soils and Swale Size: 2.5’ - 6’

Wire mesh gabion

Wire mesh gabion

Side slope: 3:1

Slotted pipe inlet Plastic membrane liner or impermeable soil

Water storage 38

Outlet

Subsurface hydraulic grade line Impermeable liner (PVC or eq. )

Inlet

Inlet

Outlet zone


Water Management Rain Panel 1. Wire nettings to fence off leaves and relatively larger particles.

1.Rain falling down from roof

2. Rapid sand filter tube to remove taste and odour

On the top is a layer of activated carbon or anthracite coal 2.Rain water going through downspout to get some purification

Filter sand

Graded gravel

3. Ornamental ditch collect purified water

Perforated laterals Cast - iron manifold

39


5. House DBY Professional/2012/Atelier Liu Yuyang Role: Design, drawing, model making, and rendering Type: Private House Location: Beijing Size: 5,200 sq. ft

Key Description: This is a private housing project and is located at the east of Beijing, which is in the middle of a mountainous area. The client is fond of traditional Chinese paintings and I Ching (Classics of Changes). In the meantime, he wanted a contemporary house. The process has included the negotiation with the client to determine his vision of a country villa and the architects’ aesthetics of contemporary architecture. We began our research in analysing the spatial ideology embedded in ancient paintings, and the rules in I Ching about spatial arrangements and room orientations. In our design, we used multiple strategies to integrate the ideology with an architecture that suits today’s needs and aesthetics.

*Project Cover Image: View outside Family Room Looking North & Plan

12

11

11 11


6

5

4

1

3

2

7 8

9

10

1. Courtyard 2. Dining Room 3. Kitchen 4. Servant Room 5. Room for Meditation 6. Room for Buddha 7. Living Room 8. Study Room 9. Father’s Bedroom 10. Family Room 11. Grandson’s Bedroom 12. Son’s Bedroom


Intepretion of Traditional Painting

The country villa shown in the picture is not a single house, but several volumes set accordingly inside the natural surroundings, which forms a house, as well as a garden with multiple spatial experiences.

This famous painting depicts a typical country villa in Song Dynasty. The three main houses form an axis which faces right to the waterfront and has mountains as its natural barrier in the back. Some other houses are built along the riverbank to get the best view.

Intepretion of I Ching Rule No.1: Room for the most respected one should be located east or higher up

Spatial Arrangement according to the Rules: 15

Grandson

Son

Father

Buddha 14

Rule No.2: Kitchen should be located east Rule No.3: Front door should be oriented to the south-east; side door can face north-west.

42

13

16

11 1. Study 2. Buddha 3. Living Room 4. Father’s Bedroom 5. Dining Room 6. Kitchen

10

12 8

7. Servant 9 8. Son’s Bedroom 9. Family Room 10. Storage 11, 13,15,16. Guest Room 12,14. Son’s Bedroom

7

5

6

4 3

2 1


Study of building angles

Step 1

Step 2

Step 3

Step 6

Step 7

Step 8

Step 4

Step 9

Step 5

Step 10

Model Photo; 1:200

Considering all the facts, we decided the building angle will be 15째.

S-W 5째 Orientation

S-W 15째 Orientation

S-W 30째 Orientation

View in Entrance Courtyard Looking West

43


6. Wood Making Independent Research Project, 2011 Mentor: Carpenter Zhang Location: Nanjing Type: Traditional House

Key Description: Being fascinated by the wisdom of Chinese ancient construction skills and wood joints, I attempted to make a 1:5 model of a part of wood structure of a traditional house, which we measured and documented in a class, with the help of a local carpenter.

44


01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

Model Photo; 1:5

45


7. Spatial Device Academic, 2013 Collaborator: Shuqi He Team Position: Design & Making Type: Spatial Device Illustrator: Dawn Gilpin

Key Description: The exercise started with an investigation of a precedent study of Jean Nouvel’s Institution of Arab World. Our interest in this project is how the architect uses light as an architectural element to construct the space and how the façade is used as a responsive system in relation to the environment. The next phase is a practice to construction in real scale. In our construction project, we’re using the mechanism of changing diaphragms from the precedent project. However, we’re more interested in the pattern of shadow and its relationship to human movements.

Transformation Diagram

So the project will be 48 diaphragms hanging from the ceiling. Light will be casted from the top to create shadows on the floor. When people approach a certain spot, the diaphragms in that group (48 diaphragms are divided to 4 groups) will be activated and the rate of changing is varied according to the distance from the activated diaphragm, and then the shadow on the ground will change. Also the ground will be covered with some images that will be washed away by light. When there is shadow on the ground, parts of the image will be revealed. And when the device is activated, the image shown will also change correspondingly. Thus, it will create an interesting relationship between people’s movement, shadow and pattern.

46

Model of the Constructed Piece


Diagrams of the Proposed Project

47


Model Making Process

48


Model; 1:1

49


Haijing Liu lhjbrigitta@gmail.com 734-776-5134


Issuu portfolio