Page 1

1


HAI CU NOI! Nr. 2 - decembrie 2013 Publicație a Parohiei ortodoxe Sf. Voievozi, Săvinești, jud. Neamț Adresa redacției: Str. Pr. Gh. Filip, nr. 3, Săvinești, cod 617410 jud. Neamt Tel. 0751250508 e-mail: haicunoi.com@gmail.com, www.haicunoi.com Colectivul de redacție

Cuprins Coordonator: Pr. Petru Munteanu Colectivul de redacție: Ionuț Măriuța Brîndușa Albert Brîndușa Dediu Andreea Toma Petronela Vasilache Iulia Romedea

Redacția copiilor: Gabriela Vasilache Silvana Herescu Foto: Petronela Baghiu Andreea Gradin Carmen Donici

Editorial

3

Actualitate parohială

4

Să dăm viață Școlii Vechi!

12

Cuvinte duhovnicești

14

Povestiri cu tâlc

15

Vitamine pentru suflet

16

Din farmacia naturii

17

Rubrica Poftă bună!

18

Cuvinte încrucișate

19

Pagina copiilor

20

Cronica parohiei

22

Produse lucrate manual de voluntari, cu scopul de a sprijini proiectele sociale ale parohiei: grădinița și așezământul pentru vârstnici din cadrul Școlii Vechi.

2

Hai cu noi! nr. 2/2013


Editorial

Leru-i Doamne ler... ărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos este mai întâi de toate descoperirea iubirii arătate de Dumnezeu față de întreaga creație. A venit la noi Atotsmeritul și Atotmilostivul Dumnezeu, preschimbând prin întruparea Sa întreaga creație. A venit pe pământ și a adus Cerul pe pământ. Pentru ca pământul să cunoască drumul spre Cer. Întruparea Mântuitorului Hristos revarsă asupra tuturor ființelor, creaturilor o nemărginită bunătate, dragoste, blândețe, milă, smerenie și înțelepciune. În această stare a întrupării Sale din iubire, Hristos Domnul vindecă orice boală și orice neputință. Descoperim taina întrupării Mântuitorului în mesajul colidelor noastre. Colinde ce vorbesc de Colindătorul Cerului, ce vine la casa sufletului nostru aducând mesajul Iubirii Divine. Mesaj ce ne vindecă de întristare și însigurare și ne invită pe toți la bucuria comuniunii cu Dumnezeu. Această colindă, transmisă prin glasul Sfintei Evanghelii, așteaptă răspunsul nostru, un răspuns cu bucurie și iubire la chemarea lui Dumnezeu. Doar în această stare înțelegem adevărata bogăție, pace și frumusețe care încălzește inimile tuturor. Mă opresc doar la unul dintre colindele noastre pe care, în bucuria sărbătorii ce se apropie, îl cântăm cu emoție: La căsuţa unde neaua-i până-n tindă Vine Fiul dulce singur şi colindă. Leru-i Doamne ler Eu cu drag din Cer Vin pe orice ger Lângă cel stingher Leru-i Doamne ler. Lângă geamul unde lampa nu se-aprinde Vine Fiul dulce singur să colinde.

Primiți cu colinda? Pr. Petru Munteanu 2 decembrie, 2013 Hai cu noi! nr. 2/2013

3

Lângă uşa unde nimeni nu se-opreşte Vine Fiul dulce singur şi grăieşte. Lângă plânsul singur, fără liniștire Vine Fiul dulce șoaptă de iubire. Lângă dorul singur fără alinare Vine Fiul dulce, har şi-mbrăţişare.


Actualitate parohială

Primăria comunei Săvinești salută apariția buletinului parohial ”Hai cu Noi” ”Realizarea acestui buletin parohial este de bun augur pentru comună și vom apela la această publicație pentru a transmite cetățenilor noștri noutățile de interes public din cadrul comunității” ne-a declarat primarul comunei Săvinești, dl. Daniel Horciu. Domnul primar a mai menționat că pe data de 14 noiembrie 2013 s-au finalizat lucrările de asfaltare din Dumbrava Deal și totodată dorește ca până la sfârșitul mandatului să realizeze asfaltarea tuturor străzilor din comună. Pentru că își dorește o comună frumoasă, mai curată, Primăria Săvinești, va implementa începând cu luna ianuarie 2014, un program de utilizare a 981 unități individuale de compostare a gunoiului, ce vor fi distribuite cetățenilor până la sfârșitul anului curent.

Școala trebuie să colaboreze cu toate celelalte instituții din comunitate pentru a avea rezultate maxime Doamna directoare Mariana Vasiliu, care are în administrare cele trei școli și o grădiniță din Săvinești ne-a spus câteva cuvinte despre realizările și provocările cu care se confruntă de la începutul anului școlar. ”Un învățământ de calitate presupune un necesar atât de resurse materiale cât și umane. Din punct de vedere al resurselor materiale, atât școlile, cât și grădinițele sunt dotate și încălzite corespunzător. Ultimul nostru prilej de bucurie și mândrie este noua clădire a grădiniței, construită și dotată cu sprijinul Consiliului Local și dată în folosință începând cu acest an școlar. Colectivul de cadre didactice este tânăr, se implică în multe proiecte, inclusiv în parteneriat cu Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești și cu parohia Sf. Voievozi, care oferă o masă caldă la prânz unui număr de 70 de copii, care învață la școlile noastre. Acest serviciu contează foarte mult, deoarece avem copii care la ora 10 își cer laptele și cornul, și spun că încă le este foame sau mai rămân la sfârșitul programului și cer o porție în plus. Cu atât mai mult este binevenit un astfel de sprijin, pentru că un copil, ca să învețe, trebuie în primul rând să aibă hrană adecvată și suficientă. Ne bucurăm și de apariția acestui buletin parohial și dorim să continuăm colaborarea în cât mai multe forme, deoarece, pentru a da rezultate maxime, școala trebuie să colaboreze și cu primăria, și cu poliția, biserica, sau alte organisme publice sau private, de fapt cu toate celelalte instituții din comunitate.”

A consemnat Brîndușa Dediu 4

Hai cu noi! nr. 2/2013


Actualitate parohială

Parohia Sfinții Voievozi a îmbrăcat haine de sărbătoare Vineri, 8 noiembrie, biserica parohiei noastre a prăznuit hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, zi în care au participat la Sfânta Liturghie numeroși credincioși din cadrul parohiei și nu numai. Slujba a fost oficiată de pr. Lupu Constantin, pr. Iulian Grigoraș, pr. ierodiacon Alexie (M-rea Nechit), pr. Mihai Meraru, pr. Virgil și de preotul paroh Petru Munteanu, în calitate de gazdă.

După slujbă, au avut loc pomeniri pentru cei răposați, apoi credincioșii au luat masa în casa parohială, bucurându-se împreună de bucatele pe care leau pregătit cu drag gospodinele din parohie (borș de legume, pește cu orez, diferite sortimente de dulciuri).

Pentru organizarea acestei zile deosebite pentru parohie au participat mulți credincioși, atât din parohie cât și din afara ei, iar mai jos puteți regăsi lista tuturor acelora care au contribuit la hram, după posibilități și disponibilitate.

Hai cu noi! nr. 2/2013

5


Actualitate parohială Contribuabili din parohie

6

Hai cu noi! nr. 2/2013


Actualitate parohială

Hai cu noi! nr. 2/2013

7


Actualitate parohială Contribuabili din afara parohiei

Total

8950 RON

Total 8

1806 RON

Hai cu noi! nr. 2/2013


Actualitate parohială

Raport de cheltuieli Sumele colectate de la membrii parohiei cu ocazia hramului au fost cheltuite astfel: Alimente pentru hram– 2553 lei Cheltuieli de tipografie (revista Hai cu noi, iconițe plastificate cu Sf. Arhangheli)- 1556 lei Corul de la vecernie– 500 lei Sistemul de încălzire al bisericii: 6147 lei (mai rămân de plată 3853 lei) Total cheltuieli 10.756 lei Intocmit de: epitrop Radu Georghe, epitrop cenzor Florin Sandu, epitrop 2 Vasile Timofte

Activități preventive la Săvinești Doi reprezentanți ai Inspectoratului de urgență al județului Neamț au desfășurat activități de prevenire și educație preventivă cu copiii reuniți la Popasul Iubirii Milostive din grija parohiei Sf. Voievozi. ”Scopul acestor activități de educare preventivă este de a informa copiii pentru a ști cum să reacționeze în situații de urgență. Am discutat cu ei despre modul de comportare în caz de cutremur, incendiu, inundații, despre situații când avem voie să sunăm la numărul de urgență 112. Copiii au fost foarte receptivi, au reacționat bine și am putut observa că o parte dintre ei erau instruiți de la școală, unde de obicei se execută astfel de exerciții, cu diferite ocazii din informare preventivă” ne-a declarat domnul putonier Buga Alin, de la Serviciul protecție, pregătire și educație preventivă a populației din cadrul Inspectoratului de urgență. (www.samariteanulmilostiv.ro) Hai cu noi! nr. 2/2013

9


Actualitate parohială

Concert extraordinar al Corului „Byzantion“ Joi, 21 noiembrie, o parte din membrii Corului Academic de Muzică Bizantină „Byzantion“ din Iași au încântat sufletele credincioșilor din Parohia noastră. Grupul, format din absolvenți de seminarii și facultăți teologice, a participat la slujba închinată Intrării Maicii Domnului în Biserică, la invitația preotului paroh Petru Munteanu. Timp de câteva ore, vocile puternice, dar calde ale membrilor Corului „Byzantion“ au răsunat în lăcașul de cult din Săvinești creând o atmosferă deosebită în duh și rugăciune. Pentru credincioși a fost încă o ocazie de a redescoperi frumusețea cântărilor religioase. Formația de muzică bizantină Byzantion activează actualmente în Iași, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei și sub egida Universității de Arte „G. Enescu“, Iași. Calitatea interpretativă a fost atuul lor încă de la înființare. Dovadă că la scurt timp după constituire, corul „Byzantion“ a avut parte de numeroase invitații pentru a 10

susține concert în Grecia, Danemarca, Belgia, Olanda, Luxembourg, Franța, Italia, Polonia, Rusia, Cehia, Republica Moldova, Germania, participând la festivaluri importante de muzică sacră. „În anul înființării Corul «Byzantion» dirijat de prof. Adrian Sârbu din cadrul Academiei Arte „George Enescu» din Iași avea 12 membri. Ulterior, grupul s-a mărit având chiar și 70 de membri. O parte dintre ei au plecat în străinătate, alții s-au stabilit în diferite orașe, astfel că la această dată corul este format din 35 de persoane. ”Ne bucurăm de aprecierea oamenilor. În luna decembrie avem programate multe concerte în diferite biserici și mănăstiri din țară. Vă asigur însă că nu vom ocoli județul Neamț nici în perioada următoare“, a declarat Ștefan Mihalache, administratorul corului. Corul Academic de Muzică Bizantină „Byzantion“ a înregistrat până acum 10 albume cu muzică religioasă. (www.realitateamedia.ro)


Actualitate parohială

Proiectul social-educativ "Cartea Vie", lansat la Săvinești Parohia ”Sfinții Voievozi” Săvinești, în parteneriat cu Fundația "Solidaritate și Speranță" - filiala Săvinești, desfășoară în perioada 21 noiembrie 2013 – 12 ianuarie 2014 acțiunea social-educativă ”Cartea Vie”.

În cadrul acestei acțiuni, în fiecare zi de joi vor fi organizate întâlniri de suflet între copii asistați la Centrul de Servicii Sociale "Popasul iubirii milostive" și familiile din care provin și persoane ce doresc să împărtășească din experiența lor de viață. Joi, 21 noiembrie, a avut loc prima întâlnire în prezența ing. Mihai Amăriuței, a părintelui paroh Petru Munteanu și a familiilor cu copii asistați de centru. Pentru cei prezenți, întâlnirea a fost o experiență deosebită și inedită, părinții având ocazia să-și prezinte situația familială (numărul copiilor și dificultățile pe care le întâmpină zi de zi). În urma expunerii cazurilor, s-a constatat că există multe familii monoparentale, cu o situație

materială precară, care au în grijă de la unul până la șapte copii. Mai mult de atât, există multe familii în care doar unul dintre părinți aduce un venit în casă. Oamenii au fost încurajați să meargă mai departe, să scape de deprinderile negative, să socializeze și să se ajute unul pe celălalt. Întrebați de părintele paroh Petru Munteanu: ”Mai puteți? De unde aveți această fortă?”, toți au răspuns: ”De la Dumnezeu”. Pericolul dependenței de televizor Ing. Mihai Amăriuței a menționat că oamenii trebuie să-și găsească un drum în viață pe care să îl urmeze, indiferent de obstacolele pe care le întâlnesc. Plecând de la ideea că România deține primul loc între țările din Europa în privința consumului de programe de televiziune, românii uitându-se la televizor, în medie, timp de cinci ore și 30 de minute pe zi (conform unui studiu al institutului francez Médiamétrie), ing. Mihai Amăriuței a remarcat că "oamenii nu mai socializează, nu mai au apartenență socială, se izolează în spatele televizorului". Seara s-a încheiat cu o mică repetiție de colinde, copiii intonând celor prezenți câteva piese pe care le vor interpreta cu prilejul sărbătorii Nașterii Domnului din acest an. Așteptăm cu interes următoarele întâlniri care se vor desfășura în cadrul acțiunii socialeducative ”Cartea Vie”. (Brîndușa Dediu)

11


Actualitate parohială

SĂ DĂM VIAŢĂ Duminica Samariteanului Milostiv Duminica a 25-a după Rusalii, a fost sărbătorită în mod deosebit la Centrul de servicii sociale „Samariteanul milostiv“, care își află sediul în incinta Școlii Vechi. La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc o întâlnire a părintelui paroh Petru Munteanu cu voluntarii care se implică în desfăşurarea activităţilor sociale. După Sfânta Liturghie a avut loc o ceremonie religioasă în timpul căreia credincioșii au mers alături de părintele Petru Munteanu în procesiune, către sediul Centrului de Servicii Sociale ”Samariteanul Milostiv”. Acolo, părintele, însoțit de credincioși, a înconjurat școala, a stropit birourile cu aghiasmă, după care participanții au fost invitați la masă.

Clădirea Școlii Vechi, construită în anii ‘30, cu o arhitectură deosebită, neutilizată de mulți ani, se afla într-o stare de degradare. Cu eforturi proprii s-a reușit renovarea parțială a acesteia, cu scopul pe termen mediu și lung de a înființa aici o grădiniță socială, un așezământ pentru vârstnici și un centru comunitar, în care să se desfășoare activități educativ-culturale și sociale pentru toate categoriile de vârstă din comună. 12

Hai cu noi! nr. 2/2013


Actualitate parohială

ȘCOLII VECHI! la Centrul Social din parohia noastr noastrăă

"Evanghelia samariteanului milostiv ni-L descoperă pe Mântuitorul Hristos, dar şi voluntariatul prin excelenţă. Samariteanul milostiv s-a aplecat spre cel căzut între tâlhari, l-a dus la casa de oaspeţi, arătând astfel iubire faţă de acesta", pr. paroh Petru Munteanu.

În prezent, la Centrul de Servicii Sociale ”Samariteanul Milostiv” își desfășoară activitatea Atelierul de Creație a centrului, în cadrul căruia sunt realizate produse artizanale, decorative, cum ar fi: lumânări decorative, steluțe croșetate, îngerași și clopoței croșetați, ornamente, brățări împletite cu cruciuliță. Tot aici își desfășoară activitatea redacția revistei online Jurnal Spiritual (www.jurnalspiritual.eu) și redacția Buletinului Parohial ”Hai cu noi”.

Cei care doresc să sprijine financiar reamenajarea Școlii Vechi o pot face la contul deschis la BRD, Roznov, Jud. Neamţ SWIFT CODE: BRDE RO BU IBAN ROL: RO 96 BRDE 280S V257 2107 2800 sau chiar la sediul din Școala Veche, Săvinești. Pentru a fi în permanență informat de stadiul lucrărilor și de activitățile noastre în cadrul Școlii Vechi, urmărește-ne pe www.samariteanulmilostiv.ro și www.jurnalspiritual.eu Hai cu noi! nr. 2/2013

13


Cuvinte duhovnicești

Ce este postul? ostul este înfrânare de la toate mâncărurile sau în caz de boală numai de la unele, de asemenea și de la băuturi și de la toate cele lumești și de la toate poftele cele rele, pentru ca să poată creștinul să își facă rugăciunea lui mai cu înlesnire și să îi fie milostiv Dumnezeu. Postul este o virtute, un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului și de întărire a voinței, o formă de pocăință, deci mijloc de mântuire. Postul este și un mijloc de desăvârșire, de omorâre a voii trupului, un semn văzut al râvnei și sârguinței noastre, spre asemănarea cu Dumnezeu și cu îngerii, care nu au nevoie de hrană.“ Postul este lucrul lui Dumnezeu, căci Lui nu-I trebuie hrană”, zice Sfântul Simeon al Tesalonicului. Postul Crăciunului este postul dinaintea Nașterii Domnului. Ţine 40 zile (15 noiembrie—25 decembrie). Lăsăm de sec în seara de 14 noiembrie (ziua Sf. Ap. Filip), iar dacă această zi cade miercuri sau vineri, începem postul cu o zi înainte. Este rânduit pentru a ne pregăti spre cuviincioasa întâmpinare a Nașterii Domnului și închipuie noaptea în care trăia omenirea dinainte de Mântuitorul, când Patriarhii și Drepții Legii vechi așteptau venirea Lui cu post și rugăciune. Ne aduce aminte îndeosebi de postul de 40 de zile al lui Moise în pustie, înainte de primirea Legii. Se dezleagă la pește în ziua de 21 noiembrie (Intrarea în Biserică a Maicii Domnului), fiind praznic mare. În ziua cea din urmă a

acestui post (Ajunul Crăciunului) se ajunează, adică nu se mănâncă nimic până la ivirea luceafărului de seară, care închipuie steaua Magilor, după care mâncăm uscat: semințe, poame, turte sau covrigi. Tot în această seară, pe alocuri slujitorii Bisericii umblă cu Icoana Nașterii, cântând troparul Crăciunului și aducând astfel în casele creștinilor vestea cea bună a marii sărbători din ziua următoare. În ziua Crăciunului în orice zi ar cădea, mâncăm de dulce. Respectarea posturilor este o datorie a bunului creștin care este cuprinsă în Porunca a doua a Bisericii. Sfintele Sinoade și rânduielile date de Sfinții Părinți pedepsesc cu asprime pe cei ce nu păzesc posturile (Canonul 69 a Sfinților Apostoli). Sfântul Ioan Gură de Aur zice:”Postiți? Arătați-mi-o prin fapte. Cum? De vedeți un sărac, aveți milă de el; un dușman, împăcati-vă cu el; un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiați; o femeie frumoasă, întoarceți capul. Nu numai gura și stomacul vostru să postească ci și ochiul și urechile și picioarele și mâinile voastre și toate mădularele trupului vostru. Mâinile voastre să postească rămânând curate și de furt și de lăcomie. Picioarele nealergând la priveliști urâte și în calea păcătoșilor. Ochii neprivind cu ispitire frumusețile străine. Gura trebuie să postească de calomnii și de alte vorbiri rușinoase”. (Editat de Ionuț Măriuța)

14


Povestiri cu tâlc

Despre noroc şi ghinion Hinduşii istorisesc povestea unui fermier care a găsit într-o zi un cal frumos pe proprietatea sa. - O, ce noroc! Spune vecinul său, bătând din palme. - Cine poate să vadă suficient de departe în viitor ca să spună ce e cu adevărat un noroc? răspunde fermierul. Într-adevăr, de îndată ce fiul fermierului încalecă pe cal, animalul îl azvârle la pământ, iar băiatul îşi rupe piciorul. - O, ce ghinion! îl compătimeşte vecinul. - Cine poate să vadă suficient de departe în viitor ca să spună ce e cu adevărat un ghinion? oftează fermierul, îngrijindu-şi fiul rănit. În aceeaşi zi, mai târziu, un tiran însoţit de armata sa trece în marş prin regiune, luând tot ce poftesc de la ţărani şi obligându-i pe toţi tinerii zdraveni să se înroleze. Dar pe băiatul fermierului îl lasă în pace, din cauza piciorului rupt. A doua zi, tiranul şi toată oştirea lui sunt răpuşi într-o bătălie cumplită. - Ce noroc că fiul tău a fost cruţat! declară vecinul. Fermierul se mulţumeşte să zâmbească. Povestea ne învață o lecție: important nu e ceea ce ni se întâmplă în viaţă, ci felul cum privim ceea ce ni se întâmplă. Sau poate adevărata lecţie este “lucrurile se pot înrăutăţi oricând!”.

Gura lumii

Se povesteşte că un tată şi cu fiul său se duceau la târg să vândă un măgar. Tatăl şi fiul mergeau pe lângă măgar, pe jos, când s-au întâlnit cu nişte oameni care i-au judecat zicându-le: - Ce oameni proşti, îşi rup încălţămintea şi picioarele ca să nu strice potcoavele măgarului! Atunci, tatăl se sui pe măgar şi fiul rămase pe jos. Curând se întâlniră cu alţi călători care îi luară, şi aceia, în râs: - Ce tată fără pic de inimă, uite cum îl lasă pe copilul lui, sărmanul, să bată drumul pe jos! Tatăl coborî şi sui pe măgar pe copilul său. Se întâlniră cu alţi călători. Văzându-i, aceştia spuseră: - Poftim! Se mai cheamă acesta copil cu creştere bună? Bătrânul tată merge pe jos iar fiul său călare pe măgar. - Ce-i de făcut, măi, cu oamenii aceştia? zise tatăl. Se suiră amândoi pe măgar, cu nădejdea că vor astupa gura lumii. Dar abia făcură câţiva paşi şi alţi oameni pe care-i întâlniră ziseră: - Ia, uitaţi-vă, ce tirani, doi oameni sănătoşi merg călare pe un biet măgar. - Ascultă, fiule, zise tatăl, cu oamenii aceştia nu o scoatem la capăt. Hai să mai încercăm una! Coborâră amândoi de pe asin, luară o prăjină de lemn şi, legând măgarul de câte două picioare, îl ridicară în spate şi porniră cu el la drum. Când se întâlniră cu alţi călători, aceştia începură să râdă de ei ca de nişte nebuni. Orice ai face, de gura lumii tot nu vei scăpa, așa că ține cont de ea numai când este spre binele tău! (www.jurnalspiritual.eu)

15


Vitamine pentru suflet

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE... “ F ii cu curaj, şterge-ţi ochii, adesea căderea e un mijloc spre a te ridica mai sus. “ W illiam Shakespeare

“Aceasta este rugămintea mea către voi: daţi copiilor numele sfinţilor şi ale drepţilor... de aici, de la nume să începem şi noi să modelăm sufletul copilului nostru. Să intre numele sfinţilor în casa noastră, la botezul copiilor. “ Sf. Ioan Gură de Aur

“Cuvintele frumoase pot fi scurte şi uşor de spus, dar ecoul lor este fără sfârşit.” Maica Tereza

“Iertarea e cea mai puternică dintre puteri, face bine celui ce o acordă şi totodată celui ce o primeşte. “ Johann Wolfgang von Goethe “Dumnezeu nu se uită la fapte, ci la dragostea cu care au fost făcute. Nu e nimic mult, când oamenii iubesc puţin, aşa cum nu este puţin, când oamenii iubesc mult. “ Sfântul Vasile cel Mare

“Nu-ţi descoperi gândurile tuturor, ci doar acelora care pot să-ţi vindece sufletul.“ Sf. Antonie cel Mare

Suntem responsabili pentru cei pe care i-am făcut să ne iubească. Savatie Baştovoi 16

Hai cu noi! nr. 2/2013


Un strop de sănătate

DIN FARMACIA NATURII Remedii naturale pentru durerile reumatismale Peste 90% din persoanele afectate de boli reumatismale percep o intensificare a durerilor în sezonul rece. Dacă te numeri şi tu printre ele, iată ce leacuri naturale cu efect calmant şi antiinflamator poţi folosi. Ceaiuri cu efect antiinflamator : Intensitatea durerilor şi cea a inflamaţiilor la nivelul articulaţiilor pot fi reduse dacă faci cure de câte două-trei luni cu infuzii din plante precum salcia (scoarţa), lemnuldulce (rădăcina), gălbenelele (florile), creţuşca, roiniţa, mesteacănul (frunzele), frasinul (frunzele), urzica, socul, plopul (mugurii) şi ienupărul (boabele). Ele se folosesc pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine. Infuzia se prepară dintr-o lingură de amestec de plante şi dintr -o cană cu apă. Se fierbe amestecul unul-două minute, se lasă la infuzat 1015 minute, iar apoi se strecoară. Se beau câte trei căni de ceai pe zi.

locul afectat a unor comprese cu foi proaspete de varză, încălzite în prealabil. Foile se pot fixa cu tifon şi trebuie schimbate la fiecare două-trei ore. De ajutor sunt şi compresele cu bitter suedez. Se îmbibă un tifon curat cu bitter suedez şi se aplică pe locurile afectate, după ce te-ai uns în prealabil cu cremă de gălbenele. Astfel de comprese pot fi făcute folosind oţet aromatic sau balsamic (se pune o lingură de oţet la un litru de apă fiartă). De asemenea, hreanul calmează rapid durerile reumatismale. Rădăcina de hrean se dă prin răzătoare, se pune pe o pânză şi se aplică pe zona dureroasă. În acelaşi fel poţi proceda folosind usturoi pisat sau foi de ceapă. Eficiente într-o astfel de situaţie sunt şi compresele fierbinţi cu sare grunjoasă (sarea se încălzeşte în cuptor, iar apoi se aplică pe articulaţiile afectate de reumatism, folosind o pânză curată).

Comprese calde şi reci pe zonele Multă sănătate! dureroase: Atunci când durerea este în stadiu acut, V-a sfătuit Petronela Vasilache ea poate fi calmată prin aplicarea pe

Ne interesăm pentru dumneavoastră! Aveți probleme de sănătate? Doriți să cunoașteți amănunte despre anumite boli? Căutați căi de ameliorare ale unor dureri? Nimic mai simplu. Scrieți pe adresa redacției, iar noi vom căuta răspunsuri. Vă așteptăm!

Hai cu noi! nr. 2/2013

17


Rubrica Poftă bună!

ZACUSCA CU PEȘTE Ingrediente: •2 kg ceapă •5 kg gogoșari roșii •2,5 kg pește (macrou) •1 kg morcovi •500 ml ulei •500 ml suc de roșii •15 foi de dafin •1 plic (20 g) piper boabe • sare Mod de preparare: morcovii se dau pe răzătoarea mică; peștele se fierbe 2-3 clocote în apă cu sare, câteva foi de dafin, piper boabe și se taie bucățele, scoțând oasele; gogoșarii și ceapa se curăță și se dau prin mașina de tocat carne; într-o oală mare (cca 10 l) se pune uleiul și morcovii la călit; se adaugă apoi pe rând ceapa și gogoșarii amestecând continuu până se obține o pastă omogenă; se toarnă încet sucul de roșii și se adaugă peștele, câteva foi de dafin, un plic de piper boabe și sare(după gust) și se mai fierbe 15 minute; se pune zacusca fierbinte în borcanele încălzite în prealabil și se mai fierb 20 minute la bain-marie, după care se lasă la răcit treptat până a doua zi. Timpul de preparare e de aprox. 3 ore. Cu puțin efort și multă dragoste va ieși un preparat preferat de toți membrii familiei. Poftă bună!

V-a sfătuit Iulia Romedea

18

Hai cu noi! nr. 2/2013


Cuvinte încrucișate

DESPRE COMUNA NOASTRĂ......

1. Locuim în ..... 2. Strada pe care se află Biserica Sf. Voievozi. 3. Strada pe care se află pimăria poartă numele Generalului Costache ..... 4. Oraşul vecin la Sud. 5. Ce se întâlnește la rascruce de drumuri. 6. Poşta se află pe strada ..... 7. Denumire a satului Dumbrava Deal. 8. Vecini de la Nord. 9. Săvineştiul este o ..... 10. Platforma industrială ...... 11. Râul care traversează comuna ......... Pe verticală se găsește denumirea parohiei.

Realizat de Andreea Toma

Hai cu noi! nr. 2/2013

19


Pagina copiilor

COPIII SCRIU DESPRE DESPRE ÎNGERI... Dumnezeu n-a putut fi peste tot Și-atunci a inventat părinții Ei te iubesc prea mult, de tot Tu să-i cinstești de rând cu sfinții. Dumnezeu n-a putut fi peste tot Și-atunci a inventat învățătorul Cu el prosperi în gând, în port Tu să-l cinstești, că ți-e păstorul. Dumnezeu e cu tine, la bine, la nevoi Și noaptea și ziua, și-n zori Primește-L pentru că El are grijă de noi Prin îngerii săi păzitori. (Stratulat Liuba, Măgdăcești, Rep. Moldova)

Tu, înger păzitor Ai coborât din cer Călăuzindu-mi pașii Să nu cad în infern. Având grijă de mine Pe oriunde mă duc Să nu dau de necazuri Să nu mă vezi plângând. (Acasandrei Ana-Maria, P. Neamț)

20

Hai cu noi! nr. 2/2013


Pagina copiilor

GHICITORI Ce este ziua cerc și noaptea se face șarpe?

Tatăl are trei fiice. Fiecare fiică are trei fii. Fiecare fiu are 4 copaci. Fiecare copac are 7 ramuri. Fiecare ramură are 24 de frunze. Cine e tatăl?

(cureaua) Ce-i viu, dar fără viață? (argintul viu)

(anul)

Cine avansează înapoi, dar nu niciodată?

și dă merge

Ce nu-i nici în casă nici afară, dar e și în casă și afară?

(ușa)

(fereastra)

Cine-și agită mereu aripile dar nu zboară?

Ce este ziua plină și noaptea goală? (încălțămintea)

(moara de vânt) Ce e pe lume mai lung sau mai scurt, mai încet sau mai repede, mai prețuit sau mai regretat?

Culese de Gabriela Vasilache

(timpul)

Să mai și râdem..... La ora de desen, un copil desena un îngeraș! Vine profesorul și zice: - Ce desenezi acolo? - Un îngeraș! - Cu trei aripi? Unde ai mai vazut îngeraș cu trei aripi, copilule? - Dar dumneata cu două aripi unde ai văzut? *** - Cum îi merge noului tău

frățior, Popescu? întreabă învățătoarea. - Lui îi merge foarte bine, dar ma tem că mama are de gând să-l vândă. - Cum așa? - Păi în fiecare zi îl cântărește.

Mama vorbește cu baiatul: -Fiule, țiam cumpărat manualele pentru școală, au fost scumpe, așa că...ai grijă de ele! -Bine mamă, nici nu le ating!

*** - Tată pot să mă uit la televizor? *** - Uită-te liniștit, numai să nu îl Culese de Silvana aprinzi! Herescu

Hai cu noi! nr. 2/2013

21


CRONICA PAROHIEI BOTEZURI Sâmbătă, 2 noiembrie 2013 a primit taina botezului Pavel Petru având ca nașii pe Bolchis Marian și Ana Maria. La data de 9 noiembrie 2013 s-au botezat Căldăraru Mihăiță Samir de către nașii Darie Ilie și Elena Dumitrița Ilinca, Poșchin Andrei Matei având ca nași pe Micu Dan Marian și Camelia și Mihăieș Ana Sofia de către nașii Peneață Constantin și Nedelcu Gabriela. Duminică, 10 noiembrie 2013 a fost botezat Bulgărea Dimitrie Daniel de către nașii Horciu Daniel și Antoneta. ***Să vă trăiască!*** CĂSĂTORII Sâmbătă, 10 noiembrie 2013, s-a oficiat în biserica noastră căsătoria religioasă dintre Buraga Cristian-Constantin și Donici Carmen, având ca naşi pe Rotariu Andrei şi Mihaela, împreună cu Donici Stelian şi Donici Gina Ștefurac. ***Casă de piatră!*** ÎNMORMÂNTĂRI Aparaschivei Maria, în vârstă de 82 de ani, decedată la data de 2 noiembrie 2013 a fost înmormântată la data de 5 noiembrie 2013 . Măriuţa Gheorghe a trecut la cele veșnice în data de 7 noiembrie 2013, în vârstă de 84 de ani şi a fost înmormântat la data de 9 noiembrie 2013. ***Să se odihnească în pace!*** Vă lansăm o provocare: trimiteţi o

COLECTE La 8.11.2013 și 24.11.2013 s-au colectat pentru parohia Nașterea Maicii Domnului din Mărăței 2, Piatra Neamț, 53 lei, respectiv 68 lei .

redacției, str. Pr. Gh. Filip, nr. 3 sau pe e -mail haicunoi.com@gmail.com până pe data de 6 decembrie. După ce vom proba rețetele dvs. o vom publica pe cea mai gustoasă și mai inedită în următorul număr al revistei, iar autorul ei va fi premiat cu o carte de bucate!

ANUNȚ În cadrul Centrului de servicii sociale ”Samariteanul Milostiv ” (la Școala Veche) s-a deschis un cabinet de kinetoterapie cu servicii la domiciliu. Relații la telefon: 0233280510 sau la biserică.

CONCURS

reţetă inedită de post pe adresa

22

Hai cu noi! nr. 2/2013


Hai cu noi! nr. 1/2013

23


CENTRUL DE SERVICII SOCIALE “SAMARITEANUL MILOSTIV” AL PAROHIEI SF. VOIEVOZI, SĂVINEȘTI

24

Hai cu noi nr2