Page 1

www.hagyomanyokhaza.hu

A Tรกnchรกz Napja

BUDAPEST LISZT FERENC Tร‰R

2 0 1 7. t a v a s z


Hagyományok Háza A Budai Vigadó belső felújítása miatt a Hagyományok Háza rendezvényeit és a Magyar Állami Népi Együttes előadásait a következő budapesti helyszíneken találják meg: „

Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (MNIM) és Nyitott Műhely 1011 Budapest, Fő utca 6.

„ Hagyományok Háza Apor Péter utcai közösségi terem 1011 Budapest, Apor Péter u. 2-4. „ Fonó Budai Zeneház 1116 Budapest, Sztregova u. 3. „ Marczibányi Téri Művelődési Központ 1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a

„ MOM Kulturális Központ 1124 Budapest, Csörsz u. 18. „ Müpa 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1. „ Nemzeti Színház 1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. „ Várkert Bazár 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 4. „ Zeneakadémia 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

Hagyományok Háza Jegyiroda 1011 Budapest, Fő utca 6. | (+36-1) 225 6056 | jegy@hagyomanyokhaza.hu Nyitvatartás: h-cs.: 12.00-18.00, p.: 10.00-14.00, előadások előtt 2 órával a helyszíneken!

Kérjük támogassa adója 1%-nak felajánlásával a Hagyományok Házában folyó munkát!

adószámunk: 15309484-2-41 Kézműves Galéria

Telefon: (+36-20) 232- 5614, facebook.com/mesterporta.galéria

1011 Budapest, Corvin tér 7. Partnereink:

Mesterporta lemezei, CD- és könyvesbolt (+36-30) 739-0603, e-mail: lemezei@gmail.com


Előszó 4

koncertek

8

gyermekprogramok

10

előadás, konferencia

17

Táncház napja felhívás

19

pályázat

20

oktatás

23

kiállítás

26

zsűrizés

28

minden más

30

naptár

32

IMPRESSZUM Megjelenik 10 000 példányban Felelős kiadó: a Hagyományok Háza főigazgatója Felelős szerkesztő: Hont Angéla Szerkesztő: Szabó Tamás, Pintér Zsanett Grafika: www.aitosz.hu Borítófotó: Hont Angéla E-mail: szabo.tamas@hagyomanyokhaza.hu pinter.zsanett@hagyomanyokhaza.hu

Tavasz, jövendő

Ha valaki most a Corvin térre, eredeti otthonunkhoz téved, Vigadó helyett építési területet lát. Másfél évnyi előkészítés után megkezdődött az érdemi munka, egyelőre bontással, rombolással, hogy aztán az eredeti fényében láthassuk viszont az épületet. Az építőknek szigorú határidőt szabtunk, mi, ha törik, ha szakad, 2018 áprilisában visszaköltözünk.

Fotó: Bege Nóra

táncelőadások

Ideiglenes lakhelyünkön, a Naphegy téren szintén lázas munka folyik, de itt nem rombolás, hanem építkezés, a legfontosabb, legnemesebb élő anyagból: szakemberekből. A Hagyományok Háza tizenöt év után eljutott oda, hogy elismerik fontosságát: megkapta a kiemelt nemzeti intézményi státuszt. Ennek köszönhetően konszolidáció, bővülés és teljes Kárpát-medencei hálózat kiépítése határozza meg mostani tevékenységünket, hiszen így fogjuk elérni az alapító okiratunkban vállalt feladatot, a Kárpát-medencei élő népművészet szolgálatát. Mindennap van programunk, ahová várjuk az őseink tudására kíváncsi látogatóinkat, de szeretnénk fokozottan ott lenni a virtuális terekben is, hogy azok is felismerjék az élő néphagyomány fontosságát, akiket nem érhetünk el személyesen. Aki szeretné élvezni atyáink örökségét, a székházból való kiköltözés dacára is teljes programkínálatból válogathat. Nálunk értelmes, észt és szívet mozdító tevékenységeket talál magának, családjának, unokáinak: építsék azt be saját életükbe, az ünnepekbe és a hétköznapokba egyaránt. Mi pedig – miközben a tavaszt várjuk – már a nyarat és az őszt tervezzük: tesszük a dolgunkat, hogy munkánknak gyümölcse legyen. Remélem, minél többen jönnek szüretelni!

Kelemen László főigazgató

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

3


táncelőadások

Magyar Állami Népi Együttes Tánckánon – Hommage à Kodály Zoltán ► Müpa Fesztivál Színház április 21., 19 óra április 22., 11 óra A Magyar Állami Népi Együttes új produkciójában, melyhez a kodályi életmű szolgál hivatkozási alapul, a korábban színpadra állított műsorokhoz hasonlóan a hagyomány radikális elevenséggel jelenik meg, jelenkorunk kortárs megnyilvánulásaival szimbiózisban. Egy képzeletbeli közösség életének apró mozzanataiból bontakozik ki a történet, melynek zenei keretét Kodály Zoltán (és kortársai: Bartók Béla, Lajtha László) kompozíciói, illetve a zeneszerző által gyűjtött népdalok alkotják. A jelenetek során emberi kapcsolatok kialakulását, azok elvesztését, örömöket és bánatokat, valamint a mindennapok és ünnepek rituáléit követhetjük nyomon. A Tánckánonban olyan ismert és népszerű Kodály-művek részletei hangzanak el, mint a Háry János, a Mátrai képek, a Kállai kettős, a Psalmus Hungaricus vagy az Esti dal.

Fotó: Dusa Gábor

Gazdagon árnyalt, lírai-asszociatív képek, színpadi történések, a tér és az idősíkok játékosan változó spektrumán keresztül jutunk el a végkifejletig: az emberi lét, az élet diadalának katartikus kinyilatkoztatásáig. Meghívott művészek: Szólót énekelnek: Zeneszerzők: Koreográfusok: Jelmeztervező: Látványtervező: Videóanimáció: Rendező-koreográfus:

Bősze Tamás, Czébely Beáta Brassói Jőrös Andrea m. v., Pál Eszter m. v., Hetényi Milán Kelemen László, Pál Eszter, Pál István Szalonna, Pál Lajos Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Mihályi Gábor, Orza Calin Szűcs Edit Molnár Zsuzsa Soós Andrea Mihályi Gábor

n Jegyárak: 3900 Ft, 3200 Ft, 2500 Ft (Az előadás a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Hagyományok Háza – Magyar Állami Népi Együttes és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója.)

4


táncelőadások

Magyar Állami Népi Együttes Apám ablakából az ég ► Müpa Fesztivál Színház március 22., 19 óra

(Nemzeti Táncszínház szervezésében)

n Jegyárak: 4300 Ft, 3700 Ft, 2500 Ft

május 19., 15 óra (Dél-után bérlet) 19 óra (Táncról táncra szabadbérlet) n Jegyárak: 3500 Ft, 2800 Ft, 2200 Ft (Táncról táncra) 1400 Ft (Dél-után) Szólót énekelnek: Bognár Szilvia m. v., Szoboszlai Balázs Bábművész: Makra Viktória Koreográfusok: Ágfalvi György, Kökény Richárd, Mihályi Gábor Zeneszerző-rendező: Szabó Balázs

Fotó: Dusa Gábor

Az Apám ablakából az ég című előadás az élet egyik legfontosabb titkába nyújt betekintést: hogyan igyekszünk férfivá válni, hogyan történik meg mindez küzdelmesen, mégis észrevétlenül. Egy gyerek nézi az apját a biztonságot adó anyai ölelésből – ez a kezdőpont, erről a kedves helyről indul a „táncos kaland”. Ha azt mondjuk: „élet”, mindannyian másra gondolunk, épp úgy, mint amikor azt mondjuk: „apa”. Ezért a mi előadásunk nem több és nem kevesebb, mint hogy – egy visszaemlékezésen keresztül – közös élményként megfogalmazza, hogy végül mind ugyanarra gondoljunk: apánkra.

► MOM Kulturális Központ

5


táncelőadások

Magyar Állami Népi Együttes Násztánc ► MOM Kulturális Központ április 8., 15 óra (Dél-után bérlet) 19 óra (Táncról táncra szabadbérlet)

Mű a romlás és rombolás ellen, minden visszahúzó erő ellen, az ifjúságért.

6

Menyasszony: Németh Eszter Vőlegény: Farkas Máté Örömanya: Enyedi Ágnes m. v. Vőfély: Hetényi Milán Zeneszerzők: Borbély Mihály, Sipos Mihály Rendező-koreográfus: Farkas Zoltán „Batyu” n Jegyárak: 3500 Ft, 2800 Ft, 2200 Ft (Táncról táncra), 1400 Ft (Dél-után)

Fotó: Dusa Gábor

Az előadás Nagy László Menyegző című versére támaszkodva mutatja be az esküvői szertartás utáni eseményeket, a lakodalmi forgatagot, illetve az immár párrá forrott két fiatalt. Ám az ifjú pár olyan lakodalom részesévé válik, amely nem a szent és nagy hagyománynak, az élet újrakezdésének a folyamatába illeszkedik, hanem annak látványos és drasztikus ellentéte. Az esküvő, a szent ünnep itt a tánc forgatagában önmaga ellentétébe csap át: rossz erkölcseink gyorsan megmutatkoznak, az életek sorra aláhullnak. Ezen csak a szoborrá dermedt fenséges nászpár szimbóluma és közös, tiszta duettje segíthet.


táncelőadások

Almárium – népzenei és néptáncos értékeink Az Almárium sorozat új helyszínen, megújult formában várja vendégeit. A műsor első felében a megszokott beszélgetés keretében ismerhetjük meg a vidék idős és ifjabb hagyományőrző mestereit. A folytatásban azonban nem színpadi műsor, hanem valódi falusi bál keretei között mulathatunk a vidék táncait tanulva.

Almárium – szatmári Bilétos bál ► Fonó Budai Zeneház május 6., 19 óra A hajdani bilétos, meghívásos bálok mintájára szervezett hagyományos táncmulatságra kerül sor a Fonó Budai Zeneházban. A bál előtt szatmári táncosok közreműködésével mutatjuk be a vidék jellegzetes táncait; pásztortáncokat, csárdást és verbunkot. Megtudhatják, hogy a verbunk hogyan jelent meg virtuskodó formában a legényavatás folyamán, milyen volt a bálgazda fogadása, milyen volt a pulyasarok, hogyan vettek részt a gyermekek a bálban,

hogyan biztosított lehetőséget a falu társadalma a gyerekek számára a belenevelődésre. Fellépők: Ordasok táncegyüttes Gál Zsuzsanna a Herdon testvérek Miklovics Ádám Sarkadi Tamás Siska Csaba n Jegyár: 1500 Ft 22 óra után a belépés ingyenes!

Határtalan táncfőváros Határon túli hivatásos néptáncegyüttesek fesztiválja Kapcsolat | Jencsel Noémi, (+36-70) 396 2527, jencsel.noemi@hagyomanyokhaza.hu

► Nemzeti Színház, Várkert Bazár május 16–18. Határon túli hivatásos együtteseink időről időre lehetőséget kapnak budapesti bemutatkozásra, de most először a Nemzeti Táncszínház és a Hagyományok Háza szervezésében három nap alatt a közönség koncentráltan láthatja a legújabb előadásokat. A minifesztivál nemcsak arra teremt alkalmat, hogy a határon túli műhelyekben folyó munka legfrissebb színpadi eredményeivel megismerkedjünk, hanem a kísérőprogramoknak (kiállítás, szakmai beszélgetések, táncház) köszönhetően

valós képet alkothassanak a Kárpátmedence-szerte működő együttesek helyzetéről, elért eredményeiről. A fesztiválon fellépő együttesek: Bekecs Néptáncegyüttes Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Háromszék Táncegyüttes Maros Művészegyüttes Nagyvárad Táncegyüttes Magyar Állami Népi Együttes 7


koncertek „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” (Kodály Zoltán)

Levelestül, ágastul Virágvölgyi Márta és tanítványai ► Fonó Budai Zeneház - március 3., 19 óra

Fotó: Virágvölgyi Nóra

1972 meghatározó év volt az életemben. Ekkor kaptam hegedűtanári diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, és ugyanebben az évben találkoztam először az eredeti magyar népzenével. Ez a találkozás sorsdöntő fordulatot jelentett számomra, gyökeresen megváltoztatta az életemet. Az azóta eltelt több mint 40 év alatt váltam népzenésszé. Ez az út hosszú volt és rögös, de soha nem várt élményekkel, örömökkel teli. Csodálatos mesterektől tanulhattam, és a tőlük kapott tudást tehetséges, lelkes fiataloknak adhattam tovább. Ennek az életútnak a fontos állomásait szeretném bemutatni a régi és a legújabb tanítványok közreműködésével. A koncerten fellépnek: Csernók Klára, Csoóri Sándor, Fekete Antal Puma, Kozma Gyula Kosztya, Papp Endre, Szabó Gergő Bakter, Virágvölgyi Márta, az üllési zenészek és a mostani tanítványok

8

Virágvölgyi Márta

Énekel: Tintér Gabriella Cimbalom: Zimber Ferenc Táncolnak: Varga Zoltán és Lőrincz Beáta Műsorvezető: Vasváry Annamária n Jegyár: 1500 Ft A koncertet ingyenes táncház követi az esten fellépő zenészek közreműködésével.


koncertek Koncertjeinken Kodály sorainak szellemében célunk a folytonosságot megmutatni, az idősebb és fiatalabb zenészeket, az egymástól tanuló generációkat, a mestereket és a tőlük tanuló, ihletet szerző tanítványokat egy színpadra állítani.

Széltiben négynapi, hosszában hatnapi Navratil Andrea mezőségi mestereivel és tanítványaival ► Fonó Budai Zeneház - április 29., 19 óra „Ezt nem tanítják, a mesterség lopódik. Mire húzza az embert a szüve…” (Róka Balog Anti forrófalvi furulyás)

A koncerten közreműködő mesterek: Szilágyi Anna (Melegföldvár) Takács Anna és Piroska (Buza) és a keszüi mesterek tanítványaként Török-Csingó Adorján (Mezőkeszü) Kísér az Eszterlánc zenekar: Juhász Dénes (hegedű, furulya) Komáromi Márton (hegedű) Császár Attila (brácsa) Liber Róbert (bőgő)

Fotó: Figuli Judit

„Négynapi lójárás széltiben, hatnapi lójárás hosszában. Tó tó után, nádas nádas megett.” Így írt az erdélyi Tóvidékről Wass Albert, amit mi csak úgy emlegetünk, Mezőség. A koncerten, ha nem is lóháton, de hasonlóan ráérősen elidőzve, ezt a vidéket járjuk be a zene szárnyán. Innen hívtam mestereimet, s bár vannak, akik gyász vagy betegség miatt csak távolból lehetnek velünk, azért szól majd a mezőségi népzene rendre Magyarszovátról, Feketelakról, Ördöngösfüzesről, Visából, Magyarpalatkáról, Mezőkeszüről, Me­ zőveresegyházáról, Buzából, Meleg­ földvárról. Navratil Andrea

Közreműködő énekes tanítványok: Bucsi Szabó Kinga Gombai Franciska Kovács Kata Krisztina Nagy Dorka Sturcz Noémi … és a terem minden szegletében a gödi, tihanyi, keszthelyi és a budapesti dúdolósok… n Jegyár: 1500 Ft A koncertet ingyenes táncház követi az esten fellépő zenészek közreműködésével.

9


gyermekprogramok

Eltàncolt mesék

e

Eltáncolt mesék – családi előadások

Pergő Hagyományőrző Egyesület A Pergő király ► Fonó Budai Zeneház - március 25., 11 óra nyek huszárnak verbuválása, amit még esküvel is meg kell pecsételniük, bizonyítva ezzel a királyságra való rátermettségüket. A történet végén pedig, amikor a kiválasztott ifjú királyné is színre lép, a szereplők egy álesküvővel nyomatékosítják ügyük komolyságát! n Jegyárak: 1500 Ft, gyermekeknek (14 éves korig) 800 Ft

Fotó: Boros-Szima Beáta

A vidám, kalandos történetben Pergő király és királyné keresi méltó trónörököseit, a nézőtéren ülő gyerekek pedig mindannyian pályázói lehetnek a címeknek. A játék szereplői a nézők között maguk kommandírozzák a király- és királynéválasztást. A vállalkozó kedvű gyerkőcöknek a színpadon következnek az igazi próbatételek: jóféle tréfák, furfangos feladatok, ügyességi játékok és a legé-

10


gyermekprogramok A sorozat előadásai varázslatos szórakozást ígérnek a család minden tagja számára! A néptáncos elemekből épülő gyermekelőadások a mesék birodalmába repítik kis nézőinket, az előadást követő kézműves-foglalkozás és táncház pedig közös szórakozásra és alkotásra ad lehetőséget.

Paramisi Társulat A kiskakas gyémánt félkrajcárja ► Fonó Budai Zeneház - május 6., 11 óra Szereplők: Oláh Ivett (kiskakas) Oláh József (török császár, Józsi bácsi) Oláhné Csercsics Ivett (mesélő, gazdas�szony) Rácz Csaba (zenész, török táncos) Szöveg és zenei feldolgozás: Oláhné Csercsics Ivett n Jegyárak: 1500 Ft, gyermekeknek (14 éves korig) 800 Ft

Fotó: Sümegi Tamás

A közismert magyar népmese táncos, zenés feldolgozása, melyben a verses mese, a visszatérő mondókák megtanulásával a néző hamar be tud kapcsolódni a mese forgatagába. Kiskakasunk, Elek elbúcsúzik gazdasszonyától, elindul a török császár udvarába félkrajcárjáért. A mesében a magyar népzene mellett a török népzenével és tánccal is megismerkedhetnek a gyerekek.

11


gyermekprogramok

Aprók tánca Kézműveskedéssel egybekötött gyermektáncház Kapcsolat | Legeza Márta, (+36-1) 225-6086, legeza.marta@hagyomanyokhaza.hu

►A  Hagyományok Háza Apor Péter utcai közösségi termében péntekenként 17.00–18.30-ig Szeretettel várjuk azokat a játszani, táncolni, énekelni, kézműveskedni vágyó gyerekeket és szüleiket, akik szeretnének megismerkedni az évkörökhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival! Minden héten más hangszeren szól a talpalávaló: duda, tekerő, furulya, citera, hegedű, koboz, gardon. n B elépődíj: 500 Ft/fő (2 éves kor felett, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt). Előzetes bejelentkezés nem szükséges. időpont

cím

kézművesség

kézműves

játékmester

zenész

március 3.

Tavaszváró böjti játékok

tavasztündér

Benedek Kriszti

Körtvélyesi Anna

Lipták Péter

március 10.

„Szabadság ünnep”, Gergely-járás

gyékénylovacska, gyékénykard készítése

Dobi Pál

Sándor Ildikó

Kerényi Róbert és Horváth Gyula

március 17.

Sándor-, József-, Benedek-napi táncház

tojásírókázás, tojásberzselés

Benedek Kriszti

Kovács Zsuzsanna

Vaskó Zsolt és Gebri Bernadett

március 24.

Márciusi vigadalom

bőrszütyő

Dobi Pál

G. Szerényi Andrea

Szerényi Béla

március 31.

Bolondos táncház

kendődíszítés

Benedek Kriszti

Körtvélyesi Anna

Lipták Péter

április 7.

Áprilisi sokadalom

similabda készítése

Dobi Pál

Sándor Ildikó

Kerényi Róbert és Horváth Gyula

április 14.

NAGYPÉNTEK MIATT A TÁNCHÁZ ELMARAD

április 21.

Szent György-napi pásztorünnep

csutkabari

Benedek Kriszti

Kovács Zsuzsanna

Vaskó Zsolt és Gebri Bernadett

április 28.

Pásztormulatság

ostorkészítés

Dobi Pál

G. Szerényi Andrea

Szerényi Béla

május 5.

Májusfaállító mulatság

koszorúkészítés gyékényből és virágokból

Benedek Kriszti

Körtvélyesi Anna

Lipták Péter

május 12.

Zöldág-járás

koszorúkészítés zöld fűzágból

Dobi Pál

Sándor Ildikó

Kerényi Róbert és Horváth Gyula

május 19.

Nyárköszöntő

karikaelkapó

Benedek Kriszti

Kovács Zsuzsanna

Vaskó Zsolt és Gebri Bernadett

május 26.

Pünkösdölő

papírmerítés, sárkány készítés

Dobi Pál

G. Szerényi Andrea

Szerényi Béla

12


gyermekprogramok

Rendhagyó órák

Hagyományismereti foglalkozások 10–18 éves diákoknak Kapcsolat | Németh Nóra, (+36-1) 225-6086, nemeth.nora@hagyomanyokhaza.hu

A néprajzi ismeretekkel, jóízű adomákkal, olykor hangszeres zenével, énekszóval és tánccal átszőtt, 45–60 perces interaktív irodalom-, hon- és népismereti, történelem-, földrajz-, tánc- és zeneórák egyben művészi produkciók is, hiszen a „tananyag átadására” felkért „tanárok” az adott terület (népzene, néptánc, néprajztudomány és egyéb területek) elismert és hiteles szakemberei, művészei. A programra előzetes egyeztetés alapján lehet jelentkezni, az „órákat” az oktatási intézményekben tartjuk. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően az idei tanévben 13 oktatási intézmény kb. 1300 diákja vesz részt Rendhagyó tánc- és zeneórán. A kedvezményes részvételi díj 700 Ft/fő. Amennyiben iskolájuk a 2017–2018-as tanévben szeretne bekapcsolódni az NKA által támogatott sorozatba, küldjék el jelentkezésüket 2017. március 24-ig a nemeth.nora@hagyomanyokhaza.hu címre. Javasolt létszám egy foglalkozáson: 100 fő Programok részletes leírása: www.hagyomanyokhaza.hu/gyermekprogramok

Találkozás a néphagyománnyal Kapcsolat | Németh Nóra, (+36-1) 225-6086, nemeth.nora@hagyomanyokhaza.hu

► A Hagyományok Háza Apor Péter utcai közösségi terme

Az előadást követően a bukovinai székely származású népdalénekes és

mesemondó, Fábián Éva mesél a gyerekeknek. A nap hátralévő részében kézműveskedés, élőzenés táncházi foglalkozás, népi játék és hangszerbemutató vár a gyerekekre. Iskolai csoportok jelentkezését várjuk. A gyerekeket előzetes egyeztetés alapján, általában keddenként, 9–13 óra között fogadjuk. Egy alkalomra ajánlott csoportlétszám: 70 fő

Fotó: Dusa Gábor

Programunkon a Kárpát-medence magyarságának folklórjával és kézműves hagyományaival ismerkednek a gyerekek. A délelőtt első felében a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével zenés-táncos barangolást teszünk a Kárpát-medencében, táncpéldákkal szemléltetjük néptánc hagyományunk és tánctípusaink gazdagságát, történeti vonatkozásait.

n Jegyár: 1100 Ft, kísérőknek ingyenes 13


gyermekprogramok

Komplex ismeretterjesztő foglalkozások

Jeles napok és Mesterségünk címere – 5–12 éveseknek Kapcsolat | Legeza Márta, (+36-1) 225-6086, legeza.marta@hagyomanyokhaza.hu

► A Hagyományok Háza Apor Péter utcai közösségi terme Az élményközpontú, tevékenységre ösztönző foglalkozások keretében a résztvevők archív filmrészletek megtekintése, dal- és tánctanulás, drámajáték, illetve kézműveskedés segítségével ismerhetik meg ünnepi szokásainkat és hagyományos kézműves mesterségeinket. A programokra előzetes egyeztetés alapján hétköznap délelőtt 10 és 12 óra között tudjuk fogadni a csoportokat. Jeles napok foglalkozásaiból: Ma van húsvét napja A foglalkozás folyamán megismerkedünk a nagyböjti időszak és a húsvét népszokásaival: archív filmrészlet megtekintésével, tavaszváró szokásokkal, böjti játékokkal (faluhossza játék, mosakodós játék, komálás, tojásjátékok). Kézműveskedés: tojásberzselés és tojástartó madárka gyékényből Anyagköltség: kb. 3000 Ft Pünkösdölő Ezen a foglalkozáson a pünkösdi szokásokkal ismerkedünk: májusfát állítunk, a lányok közül pünkösdi királynét, a fiúk közül pünkösdi királyt választunk, zárásképpen pedig egy élőzenés táncmulatságban vigadunk. Kézműveskedés: karikaelkapó vesszőből (ügyességi játék) Mesterségünk címere foglalkozásaiból: Íródeák Mi a szájhagyomány? Hogyan s mikor alakult ki az írásbeliség? Milyen formái vannak? Az elsősorban felső tagozatos és középiskolás korosztálynak javasolt foglalkozáson a szájhagyomány és az írásbeliség törvényszerűségeivel, jellemzőivel ismerkedünk – kiscsoportos munkában, játékos feladatokon keresztül. Kézműveskedés: papírmerítés, kódex- és írónádkészítés Pásztorkodás Kik a pásztorok? Hogyan élnek? Mivel foglalkoznak? Milyen munkaeszközeik vannak? Ezen a foglalkozáson játékos feladatok segítségével ilyen és hasonló kérdésekre kaphatunk választ, sőt kis „múzeumunkban” találkozhatunk a pásztorművészet remekeivel is. Kézművesség: kukoricaszárból állat- és ostorkészítés Ajánlott csoportlétszám: min. 50, max. 60 fő (2 osztály vagy óvodai csoport) n Részvételi díj: 4  0 000 Ft/alkalom (bizonyos foglalkozásoknak azonban plusz anyagköltsége van). További részletek: www.hagyomanyokhaza.hu 14


Fotó: Dusa Gábor

gyermekprogramok

15


gyermekprogramok HA G

A ÁZ

Nyitott Műhely

MÁNYOK H YO

Kapcsolat | Farkas Réka, (+36-70) 377-2236, farkas.reka@hagyomanyokhaza.hu

► Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (1011 Budapest, Fő utca 6.)

NYITOTT

m ű h e l y

1011 Budapest, Fő utca

Gyerek- és családi programok Időpont

Foglalkozás témája

Jegyár

március 31. 16.45–18.45

„Hímes tojás légyen tizenkét pár készen” Tojásfestős családi nap Bereczné Lázár Nórával Az Alkotóházak hétvégéje eseménysorozathoz kapcsolódóan

április 1.

Alkoss velünk újra! családi kézműves alkotónap Az Alkotóházak hétvégéje eseménysorozathoz kapcsolódóan

március 24., 17.00

Ahány ház, annyi szokás rajzpályázat Kiállításmegnyitó és díjátadó

ingyenes

április 21. 16.00–19.00 április 22. 10.00–13.00

Kártyaszövés Pintér Piroska szőnyegszövő oktatóval

5500 Ft/fő/2 nap

május 10., 11., 12.

„Közös műhelyünk” Betekintés a Nyitott Műhely életébe

ingyenes

felnőtt: 800 Ft/fő gyerek: 600 Ft/ fő (az ár 2 db festhető tojás árát tartalmazza)

felnőtt: 800 Ft/fő gyerek: 600 Ft/fő Családi kedvezmények: 2 felnőtt és 2 gyerek: 2500 Ft 1 felnőtt és legfeljebb 2–4 gyerek: 2200 Ft 2 felnőtt és legfeljebb 4 gyerek: 3200 Ft

Múzeumpedagógiai foglalkozások A foglalkozás címe

Rövid leírás

Keverem a kását, sütöm a pogácsát

Népi konyha vezetéséről szóló foglalkozás Fehér Ilona tésztakészítő és fejlesztőpedagógussal óvodásoknak és iskolásoknak

Ejsze tojást fessetek!

Húsvéti tojásfestés Bereczné Lázár Nóra hímestojás-festő népi iparművésszel Választható időpontok: március 31., április 1.

Ismerd meg Magyarország néprajzi tájegységeit

Interaktív, zenés könyvbemutató és foglalkozás iskolásoknak Lázár Zsófiával

„Éljen a haza” március 15.

Az 1848–49-es forradalom emléke a népművészetben, huszáros mézeskalács készítése

Itt a bicska, bugylibicska

Fafaragós foglalkozás Imre Sándor népi iparművész fafaragóval

Kákán is csomót kötünk

Szövőink segítségével tanulunk csomót kötni és arról, hogy ez miért fontos

16

Részvételi díj

1000 Ft/fő minimum 20 fő jelentkezése szükséges

6.


előadás Ismeretterjesztő előadások és foglalkozások felnőtteknek a Nyitott Műhelyben Előadásainkkal a magyar néphagyomány gazdagságára kívánjuk felhívni a figyelmet, foglalkozásainkon kalandozhatunk a kézművesség különböző területein, megismerhetjük a naptári és egyházi ünnepekhez kötődő népszokásokat. A műhely időutazásra hív, ahol feltárul dédszüleink sokszínű világa. Időpont

Foglalkozás témája

Jegyár

március 3., 16.00–20.00 március 4., 10.00–15.00

Táskavarrós foglalkozás Rózsa Erika hímzővel

Jegyár: 8500 Ft/2 alkalom

március 21., 10.00–12.00 április 18., 10.00–12.00 május 9., 10.00–12.00

Művészet, hobbi, marketing - Várőri Adrienn, a „Több mint hobbi” oldal szerkesztőjének előadása

Jegyár: 400 Ft

április 7., 16.30–18.30

Ízes hagyomány – előadás-sorozat a népi táplálkozásról A legvásárhelyibb, „legfölségösebb” parasztétel: a hódmezővásárhelyi sós-túrós lepény. Bereczné Lázár Nóra ételkóstolóval egybekötött előadása

Jegyár: 1000 Ft, diák- és nyugdíjasjegy: 800 Ft

Sarukészítés Kelemen Eszter bőrműves népi iparművésszel

Jegyár: 10 000 Ft (az ár tartalmazza a kétalkalmas foglalkozás díját és a szükséges alapanyagokat)

Fotó: Dusa Gábor

május 5., 16.00–20.00 május 6., 14.00–18.00

17


konferencia

A táncházmódszer nemzetközi adaptációja konferencia Kapcsolat | Szilárd Katalin, (+36-1) 225-6097, szilard.katalin@hagyomanyokhaza.hu

► május 12. A táncházmódszert, a szellemi kulturális örökség megőrzésének magyar modelljét a világ más kultúrái is adaptálták. A táncházmódszer – mint magyar szellemi termék – sikeres exportjának tekinthetjük, hogy Japánban, Lengyelországban, Szlovákiában is mintát adtunk a hagyományos kultúra átmentéséhez.

módszertanát a helyi folklórhagyományok közművelődési szintű továbbéltetésében is elkezdték sikeresen alkalmazni. Így ma már a lengyel vagy a szlovák táncházasok ugyanúgy szerveznek táncháztáborokat, fesztiválokat és továbbképzéseket, mint ahogy azt 1972 óta Magyarországon is megszoktuk.

A táncházak a határon túli magyar kisebbségek, majd a távolabb élő magyar diaszpóra körében honosodtak meg elsőként, majd más országokban, mint például Japánban a magyarul nem beszélő, de a magyarokkal rokonszenvező társaságok is elkezdtek klubjaikban magyar táncházakat tartani. Néhány esetben (Lengyelország, Szlovákia, Udmurtföld) a táncházmozgalom

A magyar táncházmozgalom elindulásának 45. évfordulója jó alkalmat kínál arra, hogy megszervezzünk egy olyan konferenciát, melynek keretében a magyar modell követői, illetve a világ különféle tájain zajló, hasonló folyamatok ismerői és alakítói megoszthatják egymással tapasztalataikat.

18


Táncház napja felhívás

VI. Táncház Napja Szóljon ez a nap néptáncról, népzenéről, kicsiknek-nagyoknak, határon innen és túl! Kapcsolat | Hutura Beáta, (+36-1) 225-6096, hutura.beata@hagyomanyokhaza.hu

► Központi rendezvény: Budapest, Liszt Ferenc tér, május 13., 10:00-19:00 ► Táncház napi gála és a Halmos Béla-díjak ünnepélyes díjátadója: Zeneakadémia, 19.30 Jelentkezni lehet a Hagyományok Háza honlapján található adatlap kitöltésével a következőkre: •

Táncház Napja központi rendezvényén való közreműködésre (zenélés, tánctanítás, mesemondás, kézműves-foglalkozás stb.)

Táncház napi rendezvény megszervezése más helyszínen

Táncház Napját megelőző héten villámcsődület (flashmob) szervezése

► Jelentkezési időszak: március 1. – április 10.

Fotó: Hont Angéla

Az első táncház megrendezésének 45. évfordulóján ország-, világszerte ismét számos program várja majd mindazokat, akiket már magával ragadott a népzene, néptánc sodró világa és azokat is, akik csak most szeretnének belekóstolni. A központi rendezvényt ezúttal is a Liszt Ferenc téren, az első táncháznak helyet adó Írók boltja előtt rendezzük meg, ahol egész nap élőzenével kísért tánc- és énektanítás, gyermekprogramok, mesemondás és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket. Annak érdekében, hogy minél több helyen szóljon a talpalávaló, hívjuk és várjuk mindazokat, akik ezen a napon szívesen megismertetnék másokkal, miért izgalmas a 21. században is elődeink kultúrája.

19


pályázat

XXI. Országos Szőttespályázat Kapcsolat | Illés Vanda (+36-1) 201-8734; (+36-30) 729-2196, illes.vanda@hagyomanyokhaza.hu

► Beküldési határidő: 2017. június 26. A Hagyományok Háza, Heves Város Önkormányzata és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet által meghirdetett pályázatra olyan esztétikailag, formailag és funkcionális szempontból is kimagasló színvonalú alkotásokkal lehet jelentkezni, amelyek a magyar népi szőtteshagyományt tekintik forrásnak. A pályázatra a mindennapi életünkben is használható textiltárgyak és tárgyegyüttesek, illetve öltözékek, kiegészítők és kollekciók elkészítésével lehet nevezni. A legjobb pályamunkákat díjazásban részesítjük. A pályázatot a Népi Iparművészeti Bírálóbizottság értékeli, és az arra alkalmas tárgyaknak zsűriszámot ad. A zsűrizés díja alkotásonként 1500 Ft. Részletes pályázati kiírás a www.hagyomanyokhaza.hu oldalon.

XX. Országos Fazekaspályázat és Kiállítás Kapcsolat | Pölös Andrea, (+36-70) 903-9376, polos.andrea@hagyomanyokhaza.hu

A pályázat célja a népi fazekasság hagyományainak ápolása, a nagy múltú fazekasközpontok tárgyi művészetének megőrzése, továbbfejlesztése, a mai lakáskultúrába történő beillesztése. A pályázat témája: folyadékkészítő, -tároló, -tálaló, -kínáló edények ► Az alkotások átvételi időpontja: 2017. március 27–28. ► Kiállítás a pályaművekből: Körmend, Batthyány-kastély 2017. május 26. – augusztus 22. A pályázat eredményhirdetésére a kiállítás megnyitásakor kerül sor. A legkiemelkedőbb alkotások díjazásban részesülnek. Decembertől Budapesten, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő utca 6.) nyílik kiállítás a pályázat anyagából.

Fotó: Pölös Andrea

Részletes pályázati kiírás a www.hagyomanyokhaza.hu oldalon.

20


pályázat

Népművészet Ifjú Mestere Pályázat Kapcsolat Kézművesség | Mundrusz Anett; mundrusz.anett@hagyomanyokhaza.hu Népzene | Berta Alexandra; berta.alexandra@hagyomanyokhaza.hu Néptánc | Dóra Fruzsina; dora.fruzsina@hagyomanyokhaza.hu Népmese | Szabad Boglárka; szabad.boglarka@hagyomanyokhaza.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ösztönözni kívánja a fiatalok népművészeti előadói, tudományos és alkotótevékenységét; a magyar nemzeti és a magyarországi nemzetiségi hagyományok ápolását, továbbéltetését. Ezen szándéka kifejezéseként pályázatot ír ki a cím elnyeréséért, amelynek lebonyolítására a Hagyományok Háza mint állami, szakmai intézmény kapott felkérést a minisztériumtól. A részletes pályázati felhívást a www.hagyomanyokhaza.hu oldalon tesszük közzé 2017 első negyedévében.

Felhívás Halmos Béla-vándordíjra és -emlékéremre való jelölésre Kapcsolat | Nagy Viktória, (+36-70) 684-5919, nagy.viktoria@hagyomanyokhaza.hu

2015. május 9-én, a IV. Táncház Napján rendezett gálán a Zeneakadémia nagytermében először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet készíttetett és ítél oda a táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai és/vagy közösségi munkát végzett személynek. Az idei évben ismét felhívást tesznek közzé a kuratóriumok. A jelöltállítás részletes szabályai megtalálhatók a Hagyományok Háza honlapján: www.hagyomanyokhaza.hu ► Jelöltállítási határidő: 2017. március 31. 21


pályázat

Mesterek és tanítványok sorozat Kapcsolat | Hutura Beáta, (+36-1) 225-6096, hutura.beata@hagyomanyokhaza.hu

A Hagyományok Háza újra pályázatot hirdet a Mesterek és tanítványok elnevezésű előadás-sorozatán való közreműködésre. Hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres vagy énekes szólisták jelentkezését várjuk. Célunk, hogy Kodály gondolatának szellemében megmutassuk a folytonosságot, népzenei örökségünk továbbadását, és egy színpadra állítsuk az egymást követő generációkat. Pályázni a magyar nyelvterületről származó, kizárólag hagyományhű előadásmódú és hangszerelésű magyar, illetve nemzetiségi hangszeres és énekes népzenével lehet. A koncertek helyszíne a Hagyományok Háza épületrekonstrukciójának befejezéséig a Fonó Budai Zeneház. A pályázat részletes feltételei megtalálhatók a Hagyományok Háza honlapján. ► Jelentkezési határidő: 2017. április 14. A beérkezett anyagokat szakmai bizottság értékeli, az elbírálás eredményéről 2017. április 30-ig értesítjük a jelentkezőket.

Anna-bál prímásversenye Lavotta János emlékére Kapcsolat | Hutura Beáta, (+36 -1) 225-6096, furedi.primasverseny@hagyomanyokhaza.hu

Ötödik alkalommal rendez a Hagyományok Háza és Balatonfüred Önkormányzata prímásversenyt az Annabálhoz kapcsolódva a város híres muzsikusa, Lavotta János cigányprímás és zeneszerző emlékére. 2017-ben ismét pályázhat minden, a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16. életévét, de még nem múlt el 35.

A pályázati kiírás május 8-tól megtalálható a www.hagyomanyokhaza.hu oldalon. 22

Fotó: Dusa Gábor

A verseny helyszíne, időpontja: Balatonfüred, 2017. július 25-26.


oktatás

Tojásfestő-tanfolyam Kapcsolat | Farkas Réka, (+36-70) 377-2236, farkas.reka@hagyomanyokhaza.hu

► Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (1011 Budapest, Fő utca 6.) április 8., 29., május 13., 20., 27., 10-16 óráig 30 órás akkreditált képzés (35137-4/2016) Ismerje meg a tojásdíszítés alapjait a gyimesi szokásrendszer és a moldvai tojásdíszítés alapján! A képzésen részt vevők jártasságot szereznek olyan díszítési technikákban, mint a növényi rátét, a batikolás és a viaszos tojásmaratás. Megismerik a tojásdíszítés hagyományait, az egyházi, évköri és családi ünnepekhez való kapcsolódását. A kurzust elvégzők múzeumpedagógiai és játszóházi foglalkozásokon is alkalmazhatják a megszerzett tudást. Oktató: Bereczné Lázár Nóra hímestojás - festő népi iparművész

Fotó: Bereczné Lázár Nóra

n Részvételi díj: 25 000 Ft/fő

23


oktatás

Útravaló

a néphagyomány hiteles módszertana az óvodában Kapcsolat | Dóra Fruzsina, (+36-1) 225-6086, dora.fruzsina@hagyomanyokhaza.hu

A tanfolyam célja – a korábbiaktól eltérően – nem(csak) a tárgyi tudás gyarapítása (nem népi játékokat, népmeséket, néptáncokat tanít), hanem az alkalmazás módszertani kérdéseinek felvetése és útmutatás a meglévő tudás korszerű, napjaink szakmai kihívásainak megfelelő felhasználására. Fontosnak tartjuk, hogy a folklorisztikai hitelességet szem előtt tartva mutassuk be a néphagyomány felhasználásának módszereit az óvodapedagógiában. A programot olyan óvodapedagógusoknak ajánljuk, akik ismerik, és mindennapi munkájukban alkalmazzák a néphagyomány elemeit, illetve akik a Hagyományok Háza korábbi tanfolyamainak valamelyikét már elvégezték, és megszerezték a szükséges alapismereteket. Oktatók: Berta Alexandra, Dobi Pál, Gundyné Szerényi Andrea, dr. Sándor Ildikó, Tálas Ágnes, Vargáné Szűcs Anna A 60 órás akkreditált képzéshez (107-69/2016) egy-egy hétvégén is lehet csatlakozni. ► március 4–5., április 1–2., május 6–7., május 27–28. szombaton 10 órától 17 óráig, vasárnap 9 órától 15 óráig n Tanfolyami díj: 55 000 Ft

Fotó: Dusa Gábor

n Alkalmi részvételi díj: 15 000 Ft/fő/alkalom

24


oktatás

„Ide jöttünk muzsikálni…” 20 évvel az Utolsó Óra után

Kapcsolat | Hutura Beáta, (+36-1) 225-6096, hutura.beata@hagyomanyokhaza.hu

► Rácskert (VII. kerület, Dob u. 40.) március 11., április 8., május 13., 16–20 óra Idén 20 éve annak, hogy az Utolsó Óra program elkezdődött. Ebből az alkalomból a Hagyományok Háza 2017-ben útjára indította erdélyi népzenei mesterkurzusát, melynek keretében havi rendszerességgel vendégünk egy hagyományörző zenész Erdélyből, valamint egy magyarországi zenész, mint a mesterkurzus vezetője. Az eseményre várjuk mindazokat a gyakorlott táncházi zenészeket, akik szeretnék az adott tájegységben szerzett tudásukat elmélyíteni a technika és a stílus finomításával. ►M  árcius 11-én Horváth Elek hegedűs, a Népművészet Mestere a vendégünk Vajdaszentiványról. A mesterkurzust követően 21 órától várunk szeretettel mindenkit az Erdélyi Zenészek Klubjába. n A részvétel díjtalan!

Kárpát-medence táncos öröksége Kapcsolat | Dóra Fruzsina, (+36-1) 225-6086, dora.fruzsina@hagyomanyokhaza.hu

A továbbképzést olyan gyakorlott, néptáncot oktató pedagógusoknak ajánljuk, akik tudásukat szeretnék bővíteni, kiegészíteni. A tanfolyam négy tájegységet ölel fel, a hallgatók a választott táncok néprajzi hátterét, az adott területre jellemző etnográfiai, történelmi, társadalmi, környezeti hatásokat, a paraszti öltözetet, a táncfolklorisztikai és népzenei vonásokat ismerhetik meg. Megtanítjuk a választott területen megtalálható régi és új stílusú táncok alapmotívumait, díszítéseit, jellegzetes motívumfűzéseit, valamint a táncszerkesztést, táncrendet, stílusjegyeket és népdalokat. A tanfolyamhoz egy-egy alkalomra is lehet csatlakozni. Akkr.sz.: 23/19/2015 ► március 25–26.: Gömör (Szilice, Borzova)

Néptáncgyakorlat és tanítási módszertan: Füzék György és Péter Tímea

Néprajzi előadás a népzenéről: Benkó Fruzsina

► április 29–30.: Az improvizáció lehetőségei és korlátai a balkáni eredetű táncokban

Néptáncgyakorlat és tanítási módszertan: Nagy Tímea és Sztanics Balázs

n Részvételi díj: alkalmi résztvevőknek 10 000 Ft/hétvége Táncegyüttesek táncosainak 4 fő felett csoportos kedvezményt adunk. A képzés szombaton 10 órától 17 óráig, vasárnap 9 órától 14 óráig tart. 25

Fotó: Papp Kornél

Erdélyi népzenei mesterkurzus


kiállítás

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 1011 Budapest, Fő utca 6. Nyitvatartás: hétfő–szombat 10–18 óra

Iparmu˝ vészeti

Belépőjegyek: felnőtt: 600 Ft, gyermek: 300 Ft, csoportos kedvezmények: 20 fő fölött 10% Előzetes bejelentkezés csoportoknak: (+36-30) 615-4134 I p a r m u˝ v é s z e t i i t e z s é v u˝ m r a p I

1011 Budapest, Fő utca 6.

Szövöm, szövöm virágaimat Galánfiné Schmidt Teréz, a Népművészet Mestere kiállítása ► március 25-ig látogatható

Fotó: Pölös Andrea

„Kompozícióiban megjelenik a tükrös, bordűrös elrendezés, a kazettás szerkezet, viseletdarabjaiban pedig a formát követő és kiemelő kompozíció. Színei egészen különös harmóniában hullámzanak, olvadnak össze vagy alkotnak kontrasztot, a legősibb módszerekkel a legmodernebb színvilágok születnek keze nyomán. Lehetséges-e és szükséges-e tárgyilagos elemzés ennyi szépség láttán? ... művészetében szerencsés együttállását figyelhetjük meg a múlt kincsei iránti vonzódásnak, a csodálatos színérzéknek, a szövés kitartást és szorgalmat követelő mestersége iránti szeretetnek és alázatnak, és mindenekfelett a tehetségnek.” Landgráf Katalin textilművész tanár

A hagyomány szolgálata A Népi Mesterségek Pest Megyei Egyesülete kiállítása ► február 1. – április 6.

Fotó: Pölös Andrea

A Pest megyei népi mesterségek sokszínűségét fedezhetjük fel a kiállítást végigjárva. A bemutatott gyűjtemény tanúbizonyságot tesz arról, hogy a főváros közelségében is élő tudott maradni az áthagyományozott népművészet, ezáltal az azt tovább éltető települések autentikus népi kultúrája is megjelenik a tárgyakon: hímzéseken, népviseleteken, vesszőfonásokon. A forrásanyag továbbgondolása, újrafogalmazása, tanult formái a mai kor igényei és funkciói szerinti létjogosultsággal bírnak. 26


kiállítás

Erdélyi gránátalmák A gyergyószentmiklósi Gránátalma Egyesület kiállítása ► április 6. – május 18. A tárlatra látogatók megismerkedhetnek a Gránátalma Egyesülettel és az általuk folytatott úrihímzéssel. Kis Portik Irén néprajzkutató szerint elsőrendű céljuk az, hogy az egykori erdélyi és magyarországi főúri udvarok varróasszonyai által készített műremekeket újra elkészítsék, és minél többet megmutathassanak belőlük a mai utódoknak.

Szőttes vagy magad is… Kiállítás a Hagyományok Háza 20 éves szőnyegszövő-tanfolyamán végzettek munkáiból ► április 13. – június 3.

Fotó: Pölös Andrea

A kétéves OKJ-s szőnyegszövőtanfolyam oktatója, Pintér Piroska munkáiból és az elmúlt két évtized évfolyamainak hallgatói anyagából létrejött kiállítás jól reprezentálja azt a sokoldalú tevékenységet, melyet a tanulók elsajátíthatnak. A szőnyegszövés felhasználásának különféle módjai mellett a tárlat elsősorban a székely festékesek változatos kompozícióit és motívumait mutatja be, melyek mai környezetben is sokféleképpen alkalmazhatóak.

„Reformáció 500” Protestáns jelképek és sírjel-rekonstrukciók ► május 25. – augusztus 12. Harmadik alkalommal adtak egymásnak randevút az ország minden részéből érkezett fafaragók, hogy rekonstruálják a Kárpát-medencében, a történelmi Magyarország vidékein egykor használatban volt, fából készült sírjeleket. A huszonegy alkotó kezéből huszonnégy, tölgyfából faragott mű került ki. Köztük például az 1956-os forradalomra emlékeztető kopjafa és a reformáció 1517-beli kezdetének ötszázadik évfordulóját idéző oszlop is. A reformáció ünnepéhez kapcsolódóan további keresztyén tárgyak is kiállításra kerülnek a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum közös kiállítása. 27


zsűrizés

Népi iparművészeti zsűrizés Kapcsolat |  Illés Vanda, (+36-1) 201-8734, (+36-30) 729-2196, illes.vanda@hagyomanyokhaza.hu, Hagyományok Háza, Népi Iparművészeti Osztály, 1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.

A népi iparművészeti tárgyak minősítését a Hagyományok Háza hatósági jogkörben látja el. A minősített termék értéket közvetít a vásárlók felé, garanciát jelent, amely segíti a vásárlókat a népi iparművészeti termékek közötti tájékozódásban. Az elfogadott alkotások zsűriszámot is kapnak. Az árusítás során az áfamentességet a 2007. évi CXXVII. tv. 6. fejezetének 85. § n) pontja szabályozza. A zsűrieljárási díj alkotásonként vagy tárgyegyüttesenként: 1500 Ft. A megújult tanúsító védjegy, amelyet a zsűrizett termékre ragaszthat az alkotó, igazolja, hogy a termék zsűrizett magyar kézműves alkotás. A védjegyeket 21 darabos íven lehet vásárolni 210 Ft/ív (10 Ft/védjegy) áron.

Zsűrizés helye

Beadási határidő

Zsűrizés időpontja

Szakág

Budapest

február 22.

március 7.

hímes tojás, mézeskalács, gyertya; fonott és szőtt használati tárgyak; nád- és zsupszalma tető, kerítés (alapanyag: vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma, sás); illetve népi játék (alapanyag: vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma)

Zalaegerszeg

március 21.

április 4.

faragott fa, csont, szaru; naiv szobor; viselet; csipke; hímzés; szőttes; népviseleti baba, mézeskalács; fonott és szőtt használati tárgyak: vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma alapanyagból; bőrműves tárgyak; tető; hímes tojás; mézeskalács; kovács; fazekas munka; népi ékszer; stb.

Körmend

március 28.

április 12.

XX. Országos Fazekaspályázat és Kiállítás anyaga

Győr

május 3.

május 16.

csipke; hímzés; faragott fa, csont, szaru; naiv szobor; fonott és szőtt használati tárgyak: vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma alapanyagból; tojás; népi ékszer (rekeszzománc, gyöngy, fém stb.); népviseleti baba; stb.

Budapest

május 16.

május 30.

Textilzsűri: hímzés; viselet; csipke; népviseleti baba; szűrmunkák; szűrrátét; szőttes; paszomány és kötött gomb; halászháló, kötél; népi játék: textil

A Népi Iparművészeti Osztály a változtatás lehetőségét fenntartja!

28


GÉSÁK A DUNA-PARTON

A JAPÁN KULTÚRA HATÁSA A MAGYAR MŰVÉSZETRE VÁRKERT BAZÁR - TESTŐRPALOTA

2016.12.16. 2017.03.12.

GEISHAS

BY THE DANUBE

THE INFLUENCE OF JAPANESE CULTURE ON HUNGARIAN ART CASTLE GARDEN BAZAAR PALACE OF THE GUARDS

29


minden más

Az Élő Hagyományok központjai 2017-ben a Hagyományok Háza új, nemes feladatot kapott, ennek köszönhetően a határon túli magyarlakta területeken folyó népművészeti, hagyományápoló tevékenység megerősítéséhez járulhatunk hozzá. Kárpát-medenceszerte indul el a szakmai munka, hogy a helyi kezdeményezéseket megerősíthessük, az ottani jó gyakorlatokat megismertessük más területekkel is, az ittenieket a helyi igényekhez igazodva adaptáljuk ott, helyben. Terveink szerint nagy múltú rendezvények kaphatnak új lendületet, támadhatnak fel hamvaikból, szerveződhetnek újak és sok-sok kisebb esemény jöhet létre a magyar közösségek igényeit kiszolgálva a táncházaktól a kézműves szakkö-

rökön át a népzenei mesterkurzusokig. Kutatjuk a néprajzilag még fehér foltnak számító területeket és gyűjtéseket szervezünk; a meglévő helyi gyűjtéseket digitalizáljuk, hogy a következő generációknak is átadhassuk; az oktatásban részt vevő pedagógusok és helyi közművelődési szakemberek számára képzéseket akkreditáltatunk és indítunk el. Sok kiváló helyi szakember kezdte már el a munkát Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és Vajdaságban, hogy feltérképezze a legsürgetőbb tennivalókat, csak győzzük megvalósítani! Ízelítő azokból a tavaszi programokból, amelyeknek szervezésében a Hagyományok Háza munkatársai már aktívan részt vesznek:

ERDÉLY

FELVIDÉK

KÁRPÁTALJA

VAJDASÁG

Hagyományok Háza Napok Székelyudvarhely, április 26–30.

VIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny Rozsnyó június 4–5.

Zászlóbontás és felvonulás Beregszász május 20.

Tokkal/vonóval Hangszeres népzenei képzések fiatalok számára Zenta március 10–12.

IV. Székelyföldi Szabadtéri Évadnyitó Táncház Zeteváralja május 26–28. Várkert Fesztivál Gyalu május 27–28.

30

51. Országos Népművészeti Fesztivál Zselíz június 9–11.

Zrínyi és Thököly Fesztivál Munkács június 15.

Vajdasági kézművesek találkozója Zenta április 6. XLI Durindó és LIV. Gyöngyösbokréta fesztivál Bácskossuthfalva június 10–11.


minden más

Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület (HHBK) Kapcsolat |  Nagy Viktória, (+36-1) 225-6061, hhbk@hagyomanyokhaza.hu

► Hagyományok Háza Apor Péter utcai közösségi terme A klubestek és a tánctanfolyamok 18 órakor kezdődnek.

HHBK

Hagyományok Háza

Baráti Köre Egyesület

A közhasznú egyesület célja, hogy a Kárpát-medence néphagyománya minél szélesebb körben ismertté és szerethetővé váljon, így megmaradjon a következő generációk számára is.

Az egyesület szakmai és baráti programokat szervez, klubestjein előadásokat, filmbemutatókat, vetítéseket, könyvbemutatókat tart. A havonta megrendezett klubestek előadói a népi kultúra és a társtudományok területén dolgozó szakemberek. Olyan neves előadók voltak már az egyesület vendégei, mint Andrásfalvy Bertalan, Korniss Péter, Sebő Ferenc, Petrás Mária, Küllős Imola, Pávai István. A tavaszi klubestek időpontjai és előadói: ► március 14.: Vendégünk Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója ► április 11.: Vendégünk Józsa Judit kerámiaszobrász ► május 9.: Vendégünk legyen meglepetés! A részletes program folyamatosan frissül honlapunkon. Már-már hagyományosnak mondható, nagy sikerű program az idősebb korosztály számára rendezett élőzenés kezdő tánctanfolyam, melyet Lőrincz Beáta és Varga Zoltán vezet, a zenét Virágvölgyi Márta és tanítványai szolgáltatják. A tanfolyam 2017-es anyaga a mezőségi táncok. ► A tánctanfolyam időpontjai: március 21., április 18., május 16. A tanfolyamhoz folyamatosan lehet csatlakozni. n Részvételi díj: 1500 Ft/fő/alkalom, HHBK-tagoknak 500 Ft/fő/alkalom

Fotó: Turbéky Dénes

Szeretettel várjuk Önt is egyesületünkbe, a jelentkezési lap letölthető honlapunkról.

Köszönjük, ha Ön is hozzájárul ahhoz, hogy néphagyományaink a XXI. század emberének mindennapjait is gazdagítsák! Az egyesület adószáma: 18129250-1-41

31


naptár táncelőadások március 22., 19 óra

Magyar Állami Népi Együttes: Apám ablakából az ég (Müpa Fesztivál Színház, NTSZ szervezésében)

április 8., 15 óra

Magyar Állami Népi Együttes: Násztánc (Dél-után bérlet, MOM Kulturális Központ)

április 8., 19 óra

Magyar Állami Népi Együttes: Násztánc (Táncról táncra szabadbérlet, MOM Kulturális Központ)

április 21., 19 óra

Magyar Állami Népi Együttes: Tánckánon – Hommage à Kodály Zoltán – BEMUTATÓ (Müpa Fesztivál Színház)

április 22., 11 óra

Magyar Állami Népi Együttes: Tánckánon – Hommage à Kodály Zoltán (Müpa Fesztivál Színház)

május 4., 15 óra

Magyar Állami Népi Együttes: Megidézett Kárpátalja (Váci Mihály Kulturális Központ, Nyíregyháza)

május 6., 19 óra

Almárium – szatmári Bilétos bál (Fonó Budai Zeneház)

május 16–18.

Határtalan táncfőváros – Határon túli hivatásos néptáncegyüttesek budapesti fesztiválja

május 19., 15 óra

Magyar Állami Népi Együttes: Apám ablakából az ég (Dél-után bérlet, MOM Kulturális Központ)

május 19., 19 óra

Magyar Állami Népi Együttes: Apám ablakából az ég (Táncról táncra szabadbérlet, MOM Kulturális Központ)

koncertek március 3., 19 óra

Levelestül, ágastul – Virágvölgyi Márta és tanítványai (Mesterek és tanítványok, Fonó Budai Zeneház)

április 29., 19 óra

Széltiben négynapi, hosszában hatnapi – Navratil Andrea koncertje (Mesterek és tanítványok, Fonó Budai Zeneház)

május 13., 19.30 óra

Táncház napi gála és díjátadó (Zeneakadémia nagyterem)

képzések március 3–4., 16 óra

Táskavarrós foglalkozás Rózsa Erika hímzővel (Nyitott Műhely)

március 11., 16 óra

„Ide jöttünk muzsikálni…” – Erdélyi népzenei mesterkurzus (Rácskert)

március 21.

HHBK tánctanfolyam (Apor Péter utca 2-4.)

március 25–26.

A Kárpát-medence táncos öröksége – Gömör (Szilice, Borzova)

április 8., 16 óra

„Ide jöttünk muzsikálni…” – Erdélyi népzenei mesterkurzus (Rácskert)

április 18.

HHBK tánctanfolyam (Apor Péter utca 2-4.)

április 29–30.

A Kárpát-medence táncos öröksége – Az improvizáció lehetőségei és korlátai a balkáni eredetű táncokban

május 5-6., 16 óra

Sarukészítés Kelemen Eszter bőrműves népi iparművésszel (Nyitott Műhely)

május 13., 16 óra

„Ide jöttünk muzsikálni…” – Erdélyi népzenei mesterkurzus (Rácskert)

május 16.

HHBK tánctanfolyam (Apor Péter utca 2-4.)

32


naptár gyerekprogramok március 25., 11 óra

Pergő Hagyományőrző Egyesület: A Pergő király (Eltáncolt mesék, Fonó Budai Zeneház)

március 24., 17 óra

Ahány ház, annyi szokás – rajzpályázat – Kiállításmegnyitó és díjátadó (Nyitott Műhely)

március 31., 16.45 óra

„Hímes tojás légyen tizenkét pár készen” – Tojásfestős családi nap (Nyitott Műhely)

április 1.

Alkoss velünk újra! – Családi kézműves alkotónap (Nyitott Műhely)

április 20., 14:30

Figurás bérlet: Erdély - Gyimes

április 21., 16 óra április 22., 10 óra

Kártyaszövés Pintér Piroska szőnyegszövő oktatóval (Nyitott Műhely)

május 6., 11 óra

Paramisi Társulat: A kiskakas gyémánt félkrajcárja (Eltáncolt mesék, Fonó Budai Zeneház)

május 10., 11., 12

„Közös műhelyünk” – Betekintés a Nyitott Műhely életébe (Nyitott Műhely)

előadás, konferencia március 14., 18 óra

HHBK Klubest – Vendégünk Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója (Apor Péter utca 2–4.)

március 21., 10 óra

Várőri Adrienn: Művészet, hobbi, marketing (Nyitott Műhely)

április 7., 16.30 óra

Ízes hagyomány – Bereczné Lázár Nóra ételkóstolóval egybekötött előadása (Nyitott Műhely)

április 11., 18 óra

HHBK Klubest – Vendégünk Józsa Judit kerámiaszobrász (Apor Péter utca 2–4.)

április 18., 10 óra

Várőri Adrienn: Művészet, hobbi, marketing (Nyitott Műhely)

május 9., 10 óra

Várőri Adrienn: Művészet, hobbi, marketing (Nyitott Műhely)

május 9., 18 óra

HHBK Klubest (Apor Péter utca 2–4.)

május 12.

A táncházmódszer nemzetközi adaptációja – Konferencia

minden más május 13.

VI. Táncház Napja (Liszt Ferenc tér)

kiállítások március 25-ig látogatható

Szövöm, szövöm virágaimat – Galánfiné Schmidt Teréz, a Népművészet Mestere kiállítása (MNIM)

április 6-ig látogatható

A hagyomány szolgálata – A Népi Mesterségek Pest Megyei Egyesülete kiállítása (MNIM)

április 6. – május 18.

Erdélyi gránátalmák – A gyergyószentmiklósi Gránátalma Egyesület kiállítása (MNIM)

április 13. – június 3.

„Szőttes vagy magad is…” – Kiállítás a Hagyományok Háza 20 éves szőnyegszövőtanfolyamán végzettek munkáiból (MNIM)

május 25. – augusztus 12.

„Reformáció 500” – Protestáns jelképek és sírjel-rekonstrukciók (MNIM)

május 26. – augusztus 2.

XX. Országos Fazekaskiállítás (Körmend)

33


A Hagyományok Háza kiadványajánlója Pávai István: A Sóvidék népzenéje / The Folk Music of Sóvidék (DVD-ROM-melléklettel) Kiadványunk magyar és angol nyelven nyújt áttekintést a Székelyföld egyik jelentős kistája, a Sóvidék népzenéjéről, zenés-táncos szokásairól. A mellékleten folklóradatok, hangfelvételek, kottás és szöveges népdallejegyzések, videóklipek, fotók, archív dokumentumok. A kötet az MTA BTK Zenetudományi Intézettel közös kiadásban jelent meg. 5000 Ft

Szabó András – Mohácsy Albert: Gömöri népzene – kontra-bőgő melléklet (DVD-melléklettel) A Népzenei füzetek legújabb kiadványa az 1994-ben megjelent Gömöri népzene hegedűkötet kontra és bőgő melléklete, mely az alsókálosai Molnár László prímás dallamainak kíséretét mutatja be. A kottaanyag Molnár Kálmán „Ördög” brácsás, Seres Kálmán „Fütykő” kontrás, valamint Banya Sándor „Vidur” bőgős játékának pontos lejegyzését tartalmazza, a kiadvány DVD-mellékletén pedig a velük készült hang- és videófelvételek találhatók. 4000 Ft

Gergely Zoltán: Mezőségi kántáló énekek (DVD-ROM-melléklettel) Egy szép karácsonyi szokás, a kántálás néprajzi és zenei szempontú ismertetése, elemzése és dokumentálása kottákkal, dalszövegekkel, a DVD-ROM-mellékleten interjúszövegekkel, hangzó- és videóanyaggal. 5000 Ft

34

A könyvek megvásárolhatók webáruházunkban: www.hagyomanyokhaza.hu/kiadvanyok


Tánc

Szórakozol velünk?!


FOTÁMOGATÓ:

APR. 22-23. vasarnapi koncert:

Boban Markovic Orkestar a koncert uTan:

ARENA

mindenki tanca

JEGYEK KAPHATÓK A BROADWAY JEGYIRODÁKBAN. TEL.: 06-1/ 340-40-40, 06-1/ 780-0-780

2017. tavasz  

A Hagyományok Háza tavaszi programajánlója

2017. tavasz  

A Hagyományok Háza tavaszi programajánlója

Advertisement