Page 4

Hållbart är

underbart – även på kontoret

Miljön belastas allt hårdare och det är viktigt att alla hjälps åt och gör medvetna val. Alla pratar om hållbarhet – men hur funkar det egentligen på kontoret? Här hittar du gröna idéer som är enkla att implementera och gör skillnad på kontoret över tid.

2

Välj miljömärkta teknikprodukter

Miljöpåverkan från el- och elektronikprodukter är mycket stor i förhållande till de flesta andra produkter vi använder. TCO CERTIFIED är den ledande oberoende hållbarhetscertifieringen med fokus på att IT-produkter och deras produktion ska baseras på miljömässig, social och ekonomisk hänsyn. Produkter som är TCO Certifierade uppfyller kraven på socialt ansvarstagande i produktion, användarsäkerhet och bra ergonomisk design samt miljöegenskaper för både IT-produkterna och deras produktion under hela livscykeln. Andra miljömärkningar som gör elektroniska prylar bättre för klimatet: EPEAT® är en officiell amerikansk miljömärkning för elektronisk utrustning. Kraven innefattar reduktion av miljöfarliga ämnen, material, energibesparing, förpackning, ökad livslängd, återvinning och återtagning av uttjänta produkter. ENERGY STAR® är en märkning med energisparkrav som tagits fram av USA:s motsvarighet till Naturvårdsverket.

1

Skriv ut med miljötoners

En miljötoner är en återanvänd originaltoner där alla delar som behövs byts ut och tonerkassetten rengörs och fylls på med nytillverkat tonerpulver. Genom att välja miljötoner i stället för originaltoner till din skrivare sparas upp till två liter olja på en enda kassett.

DEN BLÅ ÄNGELN är Tysklands miljömärke. Det är det äldsta miljömärket i världen och har funnits ända sedan 1978. Det är en statlig och frivillig miljömärkning, precis som svenska miljömärkningen Svanen. Målet med miljömärkningen ”Blå ängeln” är att minimera miljöpåverkan av skadliga ämnen, energiförbrukning och avfall. Svanenmärkta datorer och bildskärmar har låg energiförbrukning, bra ergonomi, låg ljudnivå och innehåller inte de farligaste flamskyddsmedlen. De är också enkla att uppgradera, demontera och återvinna.

Skaffa dig en skrivbordsblomma Greenman har Nordens bredaste sortiment av miljötoners. Du hittar dem i vår webbshop hagnorstore.se 4

Missa inte vår webbshop hagnorstore.se

Växter producerar syre och motverkar de kemikalier som släpps ut i luften av nya kontorsmöbler. De gör kontoret till ett renare och lyckligare utrymme för dig och dina kollegor att arbeta i.

Kontorskoll nr 3  
Kontorskoll nr 3  
Advertisement