Issuu on Google+

MOMENT

EXTERIOR: SOUTH MOMENTUM IS GÖTEBORGS NEW TRAIN STATION AND THE CITY´S PREMIERE SHOWROOM OF ATTRACTIONS AND CURRENT EVENTS. BOTH FOR THE VISITOR AND FOR THE RESIDENT.

FLOWS AND COMMUTER CONTEXT

INTERIOR: MAIN LOUNGE SITE PLAN 1:400

VOLUME ANALYSIS

TRANSPARENCY AND FUNCTIONALITY IS FACILITATING TRANSPORT IN A NEW AND INNOVATIVE WAY AND THE ACTIVITY CENTER SHOWS OFF THE BEST THE CITY HAS TO OFFER. THE BUILDING IS BASED ON A VISIBLE WOODEN STRUCTURE COMBINED WITH AUTOMATIC SHADING IN THE FACADE.

UNDERGROUND

MOVEMENT IS PLAYING A CENTRAL ROLE ON THE SITE AS WELL AS IN THE STATION CONCEPT.

URBAN CONTEXT

For the transfering long distance commuter and the local citizens, finding your connecting tram or bus is easy.

The circulation of flows remains as they are today apart from new connections with the mezzanine plan.

A horizontal volume would allow several access locations around the site.

BUILDING CONCEPT

TARGET USERS The visiting family

A vertical volume on the site would complicate communcation and accessibility.

Long distance commuters to workplaces in the city

Former car drivers, now bicycling

Students commuting to Chalmers and the University

1

The existing building

5

To allow access from the corner, the volume is adapted

2

The footprint of the building is projected to the plan of the site

6

The shape is softened to further simplify access

3

The footprint is inverted creating a sheltered space

7

Interior function volumes are allowed to penetrate the roof

4

A single story volume fills the new footprint

8

The important connection to the mezzanine is emphasized by a large gesture

benfits from the new station and city showroom by: being presented on arrival with what Göteborg has to offer.

finding their way easily from the platform to their next transportation.

an easy and safe way of making the transition to a more carbon neutral life.

better communcations and information on current events.

EXISTING BUILDING ON SITE

The existing triangular building on the site.

The building offers access to major commuter flows.

EVENT CONTEXT Ullevi

The volume allows circulation on the site.

Scandinavium

Gothia Towers

The building is cut off from the trams and buses as well as the sunny side in the south.

PROGRAMME

A

DR

Universeum

VOLUME IMPACT

ATAN

Götaplatsen

SKÅNEG

N

GE VÄ

PUBLIC SPACE

Momentum Liseberg

Museum of world culture

TOILETS

LOUNGE

ÖRGRYTEVÄGEN CAFÉ

8.5m KITCHEN

LSV.

NDA

The building sits in the heart of Göteborg´s event area and connects the important flows of tourists and visitors.

MÖL

SHOPS / STORAGE

UTITLITY / VENTILATION

TRAFFIC CONTROL CENTRE

7m 8m

By letting the interior volume draw back from the facade, the volume impact is reduced.

W11

Area for

tands bicycle s


BUILDING CONSTRUCTION

VERTICAL PROGRAMME A continuous gluelam beam defines the building perimeter

3 rd floor 2 nd floor Ground floor

A system of columns carry the beam

PUBLIC SPACE

MATERIAL

TRAFFIC CONTROL CENTRE SHOPS / STORAGE LOUNGE UTITLITY / VENTILATION

TOILETS

CAFÉ

KITCHEN

GÖTEBORG SHOWROOM

Gluelam columns and beams for the interior volumes

First order beams for the floors and roof construction

Interior volume floor slabs

Interior volumes

The upper floor houses a space dedicated to the göteborg show room, which can exhibit temporary installations, with the main goal to inform the citizens of Göteborg and its tourists whats going on in the city. Universeum gets a permanent installation, a fish tank, that creates a border between the restroom and the main lounge.

BUILDING FLOWS Exterior roof slab and facade

I N T E R I O E R X T E R I O R

AREAS Gluelam and plywood

Public functions

775 m2

Beams and columns Inner volumes cladding

Light colored concrete

Lounge area Eco Café Kitchen and serving Restrooms Shop GBG Showroom area

300 m2 50 m2 50 m2 35 m2 90 m2 250 m2

Interior flooring

Private functions

305 m

10 5

3

Glass Facade cladding Interior volume cladding

+16.7

14

2

GBG Showroom administration Traffic control offices Utility Restrooms Storage, loading etc.

50 m2 170 m2 40 m2 +16.7 15 m2 30 m2

Total:

1080 m2

6

2

8 14 7

4

1

14

9 13 12

+16.7

15

11 14

A

Whitened wood

LIGHTING

Shutters facade Gallery Interior

Controlled natural lighting is the most important source but there are several places where extra lighting is needed.

14

14

16

Rough concrete Stairs outside Mezzanine and platform

- Hanging lights in open hall - Integrated spots in the interior volumes

+11.7

- Integrated furniture lighting

+15.0

Paving Groundwork Reused but set in a new direction Sedum Roof Rainwater collection Insulation

18

17

+13.4 26

SUSTAINABILITY

19

- Wooden construction - Natural lighting of building and mezzanine - Shutters providing shading, natural lighting and shading as needed. - The Sedum roof acts as buffer for rain water and insulates the building. - Separation of climate in interior volumes and the rest of the building allows for energy saving. - The showroom promotes public transport and introduces “green” activites for tourists as well as commuters. - The café serves certified organic food and beverages.

20 21 22

24

23

27

25

SHUTTER CONCEPT: CLIMATE CONTROL The major part of the building is left open to enable good sense of orientation within the structure. The center of the lounge can be reached from all directions and is well connected to the exterior staircase, a symbol for the integration with the underground levels. The traffic control room is visually connected to the interior and exterior.

GROUNDWORK A

+16.7

Existing paving

Re-using the paving in a new direction

Entrance floor plan

Automatic controlled shutters: closed

Automatic controlled shutters: open

SHUTTER DIVISION

2m2m 2m2m

7m7m

3m3m

Uniform facade

Subdivided facade

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Reception Kitchenette Staff entrance Storage Dressing WC Elevator Restrooms Fish tank WC Stairs to exhibition room Bridge Escalators to mezzanine level Lounge furniture Main lounge area

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

Eco Café Washup Kitchen Kitchen storage WC Loading Elevator Cleaning storage Shop storage Shop Outdoor café area Loading area

ENTRANCE FLOOR 1:200

2ND FLOOR EXHIBITION 1:200

2ND FLOOR: TRAFFIC CONTROL 1:200 42

3RD FLOOR: UTILITY 1:200

A

41

40

A

A 28

+19.7

A

2nd floor plan - Traffic control 2nd floor plan - Exhibition 40 41 42

Exhibition area A Exhibition area B Elevator

28 29 30 31 32 33 34

+19.7

Traffic control office Kitchenette Toilets Elevator Copy and print area Break area Private office

30

Ventilation Elevator Electricity Other utility

29

36

31

37

32

38 34

3rd floor plan - Utility 36 37 38 39

+22.7

33 39

A

A

EXTERIOR: STAIRS

+25.4

+25.4

NORTH EAST ELEVATION 1:200

+23.7 +22.7

+19.7

+19.7

+16.7

+16.7

+11.7

SECTION A-A 1:200

SOUTH WEST ELEVATION 1:200


Momentum