Page 1

michael hafer Selected Works 2016-present

a


table of contents

michael hafer Architecture Student 458 E College Ave #515, State College, PA 16801

EDUCATION Penn State University june 2016 - may 2021 -Won Structural Systems Drawing Competition staged by Engineering Professor -Architectural History Minor -GPA: 3.6/4.0 -Dean’s List: 5/6 Semesters

Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe InDesign Adobe AfterEffects Adobe Premiere Bluebeam Revu

Graphics Unity Game Engine V-Ray Rendering Lumion Rendering Enscape Rendering

Digital Drafting Autodesk AutoCAD Rhino 5 SoftPlan Revit

Hand Modeling

ii

Woodshop Machinery Metalworking Equipment Laser Cutter MIG Welder Forge

www.michael-hafer.com

+1(717) 756-0764

WORK EXPERIENCE May 2019 August 2019

SchraderGroup Architects Architectural Student Intern Analyzed, measured, and documented existing conditions of Central Philadelphia schools; created schematic and construction drawings; rendered building walkthrough videos, still images, tagged plans, and interactive 360 views for clients; completely re-designed a teachers’ Elementary School Library; and photographed during construction tours and attended construction meetings.

May 2018 August 2018

June 2017 August 2017

Stadium Studio Salesperson/Retail Associate

FedEx Ground Package Handler/Dockworker Ensured that the large influx of packages were all directed to the correct shipping trucks and conveyor belts. I loaded the rear of semi-trucks with outbound packages, and cooperated with employees to keep a smooth flow in the warehouse.

March 2013 July 2013

PENN STATE UNIVERSITY, MAIN CAMPUS pgs. 2-9

03: CHILD CARE CENTER

TEMPLE UNIVERSITY, PHILADELPHIA pgs. 16-19

05: BRIDGE THE GAP

THRIFTY, RECYCLED FOOTBRIDGE pgs. 24-27

07: HAJJAR HOUSE

02: BOATHOUSE

BALD EAGLE STATE PARK, PA pgs. 10-15

04: 888 MATRIX

GROUP MASS PRODUCTION pgs. 20-23

06: ST. GENEVIEVE LIBRARY

PARIS, FRANCE pgs. 28-29

A HOME FOR L. ARCH. PROFESSOR pgs. 30-33

Hershey Entertainment and Resorts (Hersheypark) Food and Beverages Server Operated the cash register, cooked and serviced food and drinks, prepared the store, stocked the freezer, and kept the facility sanitized during busy summer months.

VOLUNTEER EXPERIENCE March 2015

Architectural Student Intern

At this sports memorabilia store, I was in charge of selling framed jerseys, often signed by professional athletes, and other athletic items. I also collaborated with customers to ensure their custom designed framings were produced as desired.

June 2017 August 2017

01: PENN STATE NATATORIUM

EI Associates Worked exclusively on K-12 projects across the American Northeast by documenting existing conditions, creating schematic and construction drawings, rendering videos of building walkthroughs, and designing a teachers’ Elementary school patio.

PROFICIENCIES Editing

hafer.ma@gmail.com

Central Pennsylvania Food Bank

VIEW MORE WORK ONLINE www.michael-hafer.com •Models •Hand Drawings & Competitions

Harrisburg, PA

•Furniture

In this warehouse, I was responisble for bagging foods that would be shipped to needy families.

•Design Projects •Professional Work

iii


01:Penn State Natatorium University Park, PA - Penn State Main Campus Design Project, 3rd Year Studio Duration: (12 weeks)

Central Pennsylvania, and more generally the Appalachian Mountain Range, is a geographic zone whose form is heavily influenced by geologic processes—for instance, the local hiking sensation, Mount Nittany, which can be viewed from campus is one of these very peaks carved from erosion and tectonics. With these cases of geologic creation, I took inspiration in the natural elements ability to create the landscape of today: precipitation and running water, if given sufficient time, are capable of carving and subtracting from existing earthen materials to create awe-inspiring spaces: the the worlds of the above and the below. Dirt paths meander up the slope in a slow, roundabout manner meant to evoke the sense of switchback hiking trails of the Appalachians and Mount Nittany. The park on the roof offers a vista above the roof and tree-tops beneath, creating a sense of reprieve from the hectic campus below. This invokes the same sense that Nittany Mountain in the distance does. In part, the accessible-to-all green roof is a response to the norm of athletic facilities, despite their sheer size, hardly being used during most days of the week. Square footage and use should have a positive correlation, which I have accomplished with this facility. Topics Touched On - Collegiate Sports Design, Sustainable Green Design, Green Roof, Public Park Design, Usage Every Day

2

Software Used - Rhino, Lumion & Adobe Photoshop

Water is a powerful sculptor, stone is a patient matter Water can transform even the hardest of materials Into soft and gentle Topography is a long story between‌ Two opposite elements that together shaped our world -Kengo Kuma, Stonescape (2012) 3


Ground Floor Plan This floor primarily serves the public, whether they are recreational swimmers, rock climbers, or spectators for a collegiate swim meet. Entering from the street corner at the intersection of two major campus streets, the public passes through a vestibule and ticketing area, before making a choice: recreational swimmers and climbers descend to the lower floor while spectators continue straight through the concourse and concessions to their seats.

Northwest Elevation - Along Curtin Road

Basement Floor Plan This floor serves the recreational public and the team athletes. The team members enter from the top-right of the building, from a lowkey entrance tucked beneath the profile of the roof and descend a promenade into a private corridor with direct access to all team locker rooms. Recreational swimmers proceed from their corridor or respective locker rooms to either the public indoor pool or the outdoor pool from the stairs at the south of the building.

Roof and Near Site Plan

4

Software Used - Rhino, AutoCAD, Lumion & Adobe Photoshop

5


6

Software Used - Rhino, Lumion & Adobe Photoshop

Transverse Section - Athlete Lockers and Competitive Pools

Longitudinal Section - Public Lockers and Competitive Pools

Southwest Elevation - Along Bigler Road

Southeast Elevation

7


8

Main Entry from Street Corner

Public Locker Corridor

Rooftop Promenade Past Climbing Tower

Open Lawn on Rooftop Garden

Concourse and Seating Entries

Dining Deck and Climbing Wall

Observation Deck

View of Outdoor Pool from Observation Deck

Software Used - Rhino, Lumion & Adobe Photoshop

9


02:Kayak and Ski Recreation Center Bald Eagle State Park, Joseph Sayers Resevoir and Dam Design Project, 2nd Year Studio Duration: (10 weeks)

As a program that must cater to the audiences of spring-to-fall kayakers and winter cross-country skiers, this recreation center must bridge the gap between land and lake to unite these two seasonal activities. The building must not only transition with the changing demographics of both seasons, but with the seasons themselves. During the warmer months, the building’s automated systems (glass folding doors and louvres) open to blend interior to exterior. Consequently, these systems restrict during the winter to create cozy, relaxing spaces. The center breathes and lives in accordance to its surroundings. The structure’s composition is inspired of the hierarchy of framing within a kayak. The keel (centerboard) rests at the core, with the ribs branching off of it, and the exterior skin is subsequently attached on . Each component is dependent on the shape of the one before it. This condition is reflected in the building as the massive masonry wall leads into yawning glu-lam beams, which bleed into the exterior walls and automated systems.

Topics Touched On - Passive & Controlled Ventilation, Multi-Seasonal Design, Multi-Sport Design, Natural Material Usage, Semi-Exterior Spaces, Outdoor Sports Design

10

Software Used - Rhino, Lumion & Adobe Photoshop

11


Ground Floor Plan Mens’ Bathroom

Womens’ Bathroom

Ski Egress

Indoor Vestibule

This floor is dedicated to the active, fleeting crowds who seek to retrieve their equipment and immerse themselves in the state park. Here, the barrier between interior and exterior is muddied by spaces that belong to both and can transition to match season. The kayak storage can be sealed off and the dock disassembled come the winter months; conversely, the storages can be opened through automated garage doors to better blend with the outdoors. In essence, this program not only straddles land and water, but also indoors and outdoors.

Indoor Corridor

Ski Storage

Rental Office

Mens’ Changing

Kayak Storage

Womens’ Changing

Covered Outdoor Terrace

Kayak Dock

East Elevation

1st Floor Plan

STAIRS

STORAGE

CAFE (ORDER)

RETAIL

12

CAFE (PICK-UP)

SEATING

Software Used - AutoCAD, Adobe Photoshop & InDesign

WOMEN’S

MEN’S

BALCONY

This floor is dedicated to more permanent stay. Its cozy, amenity-rich nature will keep visitors lounging during all seasons. During the summer, the louvres along the exterior open up to allow the interior to mesh with the outside, letting sunlight stream in, and the glass garage door opens to a balcony with spectacular views of the park. Come winter, the louvres and door are closed to create an intimate and warmer space. When visitors ascend the ramp, they are confronted with sights of the lake before doubling back and being reminded of the hillside behind the building.

West Elevation

13


14

Software Used - AutoCAD, Rhino, Lumion, Adobe Photoshop & InDesign

Short Section

View of Retail and Cafe Spaces

North Elevation

View from Lake in the Winter

15


03:C3

- Child Care Center

North Philadelphia, Joint Academy for Public and Temple University Design Project, 3rd Year Studio Duration: (10 weeks) The Child Care Center is meant to facilitate the development and growth of children and our younger generations from infancy into elementary years. Here, the newest and youngest generations are nurtured and taught the beginning fundamentals of life— collaboration, respect for peers, self-responsibility, and much more. This is an incredibly important period in life and thus the architecture should be masterful, offering nothing but the best in helping these children mature. Therefore, to me at least, the form, organization, and idea of the building should represent growth. The building should not only facilitate children’s growth, it should illustrate and demonstrate this metaphor clearly enough that even its mentally-undeveloped inhabitants understand. A tree is perhaps the greatest metaphor for growth; it serves as inspiration for a building dedicated to the physical maturation and both mental and social development within young children. Whereas a tree grows vertically, sprouting and branching outwards, a child’s body and mind becomes more capable through age— metaphorically and organizationally, the higher branches could serve as spaces for older children and vice versa. Topics Touched On - Passive Ventilation, Use of Natural Materials (CLT), Flexible Use Spaces, Educational Design

16

Software Used - Rhino, Lumion, Adobe Photoshop & InDesign

17


Ground Floor

Transverse Section - Through Reading Orb and Atrium

18

Software Used - AutoCAD, Rhion, Lumion, Adobe Photoshop & InDesign

Long Section - Through Atrium and Playground

Third Floor Plan

Transverse Section - Through Classrooms

Balcony View - Canopy Above

2nd Floor - Classroom (Morning)

19


04:888 Matrix 2nd Year, Group Design-Build Project Duration: (4 weeks) In this project, five groupmates and I created a matrix of smaller cubic subdivisions within a larger whole that measured exactly 80 cm in all dimensions. Through this design-build, we learned how to organize and simplify a design through mass production of components; long, grooved horizontal strips that intersected and connected to each other, and vertical components that bridged the horizontal planes of long strips. Within in the superstructure of poplar strips, we built 64 solid cubes— symmetrical from all 6 faces—to boost structural integrity. As a group, we had to fabricate jigs and formwork for assembly that ensured mass production without aberration.

20

Topics Touched On - Group Work, Leadership Position, Problem Solving, Divvying Up the Tasks, Design by Mass Production, Designing Custom Connections

21


22

Machinery Used - Jointer, Planer, Table Saw, Miter Saw & Dado, Drill Press

Mass Production of Horizontal Strips

Completion of a Horizontal Frame

Interlocking of Horizontal Strips

Glue Drying During Assembly 23


05:Bridge the Gap 2nd Year, Group Design-Build Project Duration: (6 weeks) Our group was tasked with the assignment of building a footbridge, while making thrifty and economical material choices, that spans exactly 12 feet and supports a high capacity with the smallest expenditures as possible. The group decided to recycle nearly all of our materials— metal fencing, fence clips and posts— from the Penn State salvage yard. The wood and brackets were leftovers from one of the groupmate’s previous projects. I had a hand in nearly every stage of design and construction of the bridge, including: choosing fencing as the material for the footpath, designing the connection from the steel frames for the fences to the pipes, which held it to the truss, cutting the fencing panels and frames to size and welding them together, and connecting the planks of the truss together by brackets. Tasks I Handled: •Creating Work Schedule for the Group

24

•Thought Up Design Using Fencing Material •Cutting Fencing Down to Width •Creating Connection of Walking Path to Truss •Welding Frames Together •Cutting Lumber to Length for Truss •Constructed Truss with Brackets •Laid Walking Path in the Truss

Topics Touched On - Group Work, Cost Effective Design, Recycled Material Usage, Leadership Position, Problem Solving, Divvying Up the Tasks, Learning New Machinery (Welding)

25


26

Cutting Salvaged Fence to Correct Width

Welding Steel Frame Together

Fence Clips Connecting Walkable Panels to Structure

Weaving Framing Pieces Through Fence Panels

Assembling One Chord of Wood Truss

Structural Hierarchy and Connections

Machinery Used - Angle Grinder, MiG Welder, Miter Saw, Table Saw, Planer, Vertical Metal Saw

Connections of Walking Surface Panel

27


06:St. Genevieve Library Model Paris, France Modeling Project, 2nd Year Studio Duration: (3 days) In this model, I call attention to the stark contrasts of the spaces of the top floor (reading room) from the ground floor (bookstacks). While the high-vaulted, open plan of the reading room of the top floor (reading room) from the ground allows for vast usable spaces and abundant sunlight, the bookstacks are compact, dimly-lit spaces that are traversed more difficultly. These spatial differences reflect the programs’ purposes: the upper floor is a studious and open environment created to encourage public studying and reading, while the bookstacks are tucked away from public view for staff use only.

28

Topics Touched On - Group Work, Precedent Analysis, Group Leadership

29


07:Hajjar House Residence for a Landscape Architecture Professor State College, PA Design Project, 3rd Year Studio Duration: (10 days) In collaboration with a Landscape Architecture professor (Lisa duRussell) at Penn State, I designed her ‘dream house’ on a pre-selected site south of the University’s campus. Exceptionally devoted to her career and one true passion, Lisa didn’t want to leave her experience of nature and landscape design at the work place, but instead desired an even better connection to the two when she settled down at home. As per her request, the design and property became less about actual manipulation of the site and landscape but rather the orientation and manipulation of the house in efforts to cater the experience towards viewing of and immersion into the woods surrounding it. The front half of the house, where Lisa’s most important spaces are located at, is mostly glazed and offers unobstructed views into the private wooded area ahead. Meanwhile, the rear of the residence is a more solid brick-and-stone clad envelope, offering a more

Topics Touched On - Residential Design, Design for a Client, Passive Cooling/Heating

30

Software Used - Rhino, Lumion, Adobe Photoshop & InDesign

31


Front Elevation

Ground Floor

Longitudinal Section

32

Living Room

Upper Floor

Transverse Section

Entry and Driveway

Master Bedroom

33


thank you for your consideration! Enjoyed my work? Want to see More? Take a Look at my Website (www.michael-hafer.com) Need to Get in Contact? (hafer.ma@gmail.com)

34 Rooftop Plaza - Natatorium Project

Profile for hafer.ma

Undergraduate Architecture Portfolio - Penn State  

Here, I have compiled the best works of my ongoing undergraduate career in architecture at Penn State University.

Undergraduate Architecture Portfolio - Penn State  

Here, I have compiled the best works of my ongoing undergraduate career in architecture at Penn State University.

Profile for hafer.ma
Advertisement