Page 1

Haesburgsche Courant Oorlog der tronen

8

Kamplicated op kamp 18 Koning en MagiĂŤrs

20

Suske en Wiskekamp

12

En nog veel meer!

St. Maarten-Hildegardgroep


24

SCOUTING St. MAARTEN HILDEGARD

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Voorwoord Van het groepsbestuur Groeps- en ledeninformatie

2 3 4 5

Pivo’s Poh wat gezellig!

6

Gidsen Oorlog der tronen! Bericht van de penningmeesters

12

8 11

Shanti-welpen Suske en Wiske en de dolende diamanten

12

Bevers Het sprookje van Temse

15

Explorers Kamplicated op kamp Zomerkamp in Maarn (1951)

18 19

Mowgli-welpen

8 20

2

De Koning en de MagiĂŤrs Het kamp van de Bard, wat een verhaal!

20 23

Verkenners Cluedo op verkennerkamp Contactgegevens

24 27


REDACTIE

Verhalen van toen Beste lezers, Begin deze maand was het precies 30 jaar geleden dat onze fusiegroep tot stand kwam. Een feestelijk moment dat we dit jaar al vele malen gevierd hebben. Een bijzonder hoogtepunt van ons jubileumjaar was het afgelopen zomerkamp. Alle speltakken waren samen op hetzelfde kampterrein en hebben daar veel beleefd. Je kunt daar in deze speciale zomerkampeditie alles over lezen. In de eerdere edities dit jaar is stilgestaan bij het feit dat de wortels van onze groep veel verder liggen dan de 30 jaar die we nu vieren. In een lang artikel over het ontstaan van onze groep hebben jullie gelezen dat het verhaal al 90 jaar teruggaat. Er zijn op dat artikel veel positieve reacties ontvangen, dank daarvoor! Op een paar ‘open eindjes’ van dat verhaal kunnen we later nog eens ingaan. Op alle edities in dit jubileumjaar stond een historische foto op de omslag. Vanaf volgend jaar is dat weer gewoon een foto van nu. Deze editie dus nog een oude foto en wel van het zomerkamp van 1951. Let vooral eens op de gepionierde keukentafels. Zouden we dat nu nog zo doen? Sommige verhalen van vroeger zijn vastgelegd, bijvoorbeeld in ons groepsblad. Onlangs zijn de oude jaargangen uit het archief gedigitaliseerd. Je kunt ze teruglezen door op onze website door te klikken naar de pagina van de Haesburgsche Courant. Tot ongeveer de vierde jaargang van deze Courant is daar nu te vinden. Wist je tot slot dat deze editie niet alleen op papier maar ook digitaal verspreid wordt? Als je op de maillijst opgenomen wil worden, kan je een verzoek sturen naar groepsblad@smhg.nl. Ook eventuele bijdragen voor de volgende editie kan je daar natuurlijk heen sturen. Veel leesplezier! Roderick Al.

3


SCOUTING St. MAARTEN HILDEGARD

BESTUUR

Van het groepsbestuur Beste leden, ouder(s) en geïnteresseerden, Wat een zomerkamp was het! Met de hele groep naar België en ook nog eens met z’n allen op één terrein. Ieder met z’n eigen thema en daarnaast gezamenlijk de ridders van Temse aan hun kasteel helpen. Het was een propvol kamp waarbij we elkaar vaak zijn tegen gekomen en beter hebben leren kennen. Wij als bestuur hebben dit kamp mogen meegenieten van veel activiteiten. Nelly maakte deel uit van de kookstaf bij de Mowgli-welpen. Tessa, Sandra, André en Winny zijn een dag op bezoek geweest en ikzelf heb het kamp de hele week mee mogen maken. Samen met de Pivo’s bewoonden we ‘De Blokhut’ en verzorgden we het ontspannen middelpunt van de avonden met vele kampvuren. Het veld voor dit gebouw vormde het decor van alle gezamenlijke activiteiten en ik kan jullie zeggen: ’Het was een prachtig spektakel.” Om alle leeftijden door elkaar zoveel plezier te zien hebben, geeft de waarde weer van ieders inzet. Het kamp was zo dicht op het nieuwe scoutingjaar dat we het zowel de afsluiter van het oude jaar en het begin van het nieuwe scoutingjaar kunnen noemen. Een nieuw jaar waarin er weer zoveel op ons staat te wachten. We hebben het overvliegen al gehad, de nieuwjaarsborrel, er is een leidingactiviteit geweest, de welpen zien hun 100-jarig jubileum naderen (2020), de verkenners draaien met een nieuw leidingteam op de vrijdagavonden en voordat de lijst te lang wordt zal ik stoppen. Nou vooruit nog een paar: de explorers gaan komend kamp weer naar het buitenland en de scouts naar de Nationale Jamboree (let hierbij op de afwijkende kampdata die de leiding u heeft laten weten). Houd vooral de website, de facebookpagina, deze courant en natuurlijk de verhalen van de leden in de gaten om te ontdekken wat er allemaal gebeurd binnen de groep. De komende maand zullen alle commissies die veel van deze activiteiten mogelijk maken worden opgestart. Veel van de commissies worden gevuld met onze stafleden, plusscouts en bestuursleden. Een aantal van de commissies of werkgroepen zijn altijd op zoek naar hulp. Denk hierbij aan de papieractie (chauffeurs die de aanhangers rijden) of de kluscommissie (handige handen die alles kunnen maken). Heeft u interesse om onze groep in één van deze werkgroepen te ondersteunen? Laat van u horen door een email te sturen naar materiaalcommissaris@smhg.nl. Ga nu snel verder om alles van zomerkamp nog eens te kunnen beleven! Arnoud de Jong Bestuurslid Scouting Sint Maarten-Hildegard

4


ALGEMEEN Zie voor contactgegevens pagina 27. SPELTAKKEN Onze groep bestaat uit 9 speltakken: 1. BEVERS; voor jongens en meisjes van 5 t/m 7 jaar. De opkomst is iedere zaterdag van 12:30 tot 14:00 uur. 2. SHANTI-WELPEN; voor meisjes van 7 t/m 11 jaar. De opkomst is iedere zaterdag van 10:00 tot 12:00. 3. MOWGLI-WELPEN; voor jongens van 7 t/m 11 jaar. De opkomst is iedere zaterdag van 10:00 tot 12:00. 4. VERKENNERS; voor jongens van 11 t/m 15 jaar. De opkomst is iedere maandag van 19:00 tot 20:30 uur. 5. GIDSEN; voor meisjes van 11 t/m 15 jaar. De opkomst is iedere maandag van 19:00 tot 20:30 uur. 6. EXPLORERS; voor jongeren van 15 t/m 17 jaar. De opkomst is iedere woensdag van 19:30 tot 21:30 uur. 7. PIVO’s; voor jongeren van 17 t/m 23. Om de week van 20:00 tot 23:00 uur. 8. ETAK; voor jongeren van 24 t/m 40. Om de week van 20:00 uur tot laat. 9. +SCOUTS; voor enthousiastelingen. Niet leeftijdsgebonden. CONTRIBUTIE naar: NL43RABO 0155828908 t.n.v. Scouting St Maarten-Hildegard. Bevers € 33,00 per kwartaal (te voldoen in de 1e week) Welpen € 69,00 '' Verkenners en Gidsen € 73,00 '' Explorers € 82,00 '' Pivo’s € 43,00 '' Etak € 39,00 per jaar (te voldoen in de 1e maand) +Scouts € 39,00 '' Zijn meerdere leden uit een gezin lid dan wordt er 10% (voor het 2e lid) en 20% (voor elk volgend lid) korting verleend. De contributie voor bevers, welpen, gidsen, verkenners en explorers is inclusief kampgeld. De vereniging geeft er de voorkeur aan dat u de periodieke betaling (via online bankieren) automatisch laat afschrijven. In de omschrijving geeft u de speltak aan en de naam van het lid waarvoor u de contributie overmaakt. Indien u voor meerdere leden contributie overmaakt, wordt u verzocht het kwartaalbedrag per lid over te maken en in de omschrijving de speltak, naam van het lid en de korting aan te geven. LIDMAATSCHAP Nadat men enige weken met de opkomsten heeft meegedaan, neemt iemand van de leiding met u contact op om te bepalen of uw zoon/dochter lid wil worden van onze groep en daarmee ook van Scouting Nederland. Aanmelding geschiedt via een inschrijfformulier dat door u moet worden ingevuld en ondertekend. Opzegging van het lidmaatschap moet per mail aan de secretaris en de penningmeester. Een opzegging moet minimaal één maand voorafgaand aan een nieuw kwartaal ontvangen zijn. Er wordt geen contributie van een lopend kwartaal geretourneerd. Meer informatie te verkrijgen bij het secretariaat.

5


SCOUTING St. MAARTEN HILDEGARD

PIVO’S

Poh wat gezellig! Door: Demi de Jager Gezelligheid staan we stiekem toch wel een beetje bekend om, dus daarom waren ook de Pivo’s van de partij op het gezamenlijke kamp. Veel van ons waren hier natuurlijk als leiding, maar een klein deel van ons ging gezellig mee met de andere vrijwilligers van de SMHG. Met de ontdekking dat wij deze week heerlijk in een normaal bed zullen gaan liggen begint de week goed. Het plezier houdt maar niet op als ook nog eens pretpark Bobbejaanland wordt bezocht. Met een leuke nieuwe aanwinst gewonnen door Stan chapeau! - trekt de groep zich terug naar het kampterrein. De volgende dag weer vroeg op wat er moet hier en daar wat gepionierd worden. Zonder kreunen en steunen en met veel plezier kom we ook tot de ontdekking voor hoeveel liedjes het woord ‘’woel’’ kan worden gebruikt. Wie had dat gedacht? In de middag lekker helpen bij de spellen van andere speltakken en ’s avonds lekker in de stoeltjes rond om het kampvuur. Na al het ploegen is dan ook maar besloten om de verkoeling op te zoeken in een heerlijk zwembad. Altijd gezellig om 5 volwassenen van de wildwaterbaan af te zien gaan. Verder is de buurt natuurlijk een beetje verkend en wat cultuur gesnoven. Een keer knipperen met je ogen en het kamp is alweer voorbij. Maar voor ons kon het nieuwe scoutingjaar niet te vroeg beginnen dus gelijk aan de slag met een iets belangrijks. Ook dit jaar verlaten er weer mensen het pivo-nest en was er een gezellige avond georganiseerd. Verder waren de pivo’s druk bezig met het organiseren van het overvliegen. Dat bleek een groot succes! Het nieuwe scoutingjaar kan nu eindelijk echt beginnen met de nieuwe Pivo-leden. Zo staan de eerste paar weken in het thema van wie, wat, waar en hoe? En dit kan over van alles gaan van bijvoorbeeld bestuur tot aan hoe we de muur versierd willen hebben. Ben je nou benieuwd wat voor veranderingen er dit jaar zijn en wil je wekelijks update zijn volg ons dan ook op Instagram: @Hilmapivos. #selfpromotion.

6


PIVO’S

Nieuwsflits! ✓ ✓ ✓ ✓

Wij niet 1, niet 2, maar 3 nieuwe Pivo’s erbij hebben? Dat wij een nieuwe voorzitter hebben! Kunnen jullie al raden wie? Het hok een nieuwe opstelling heeft? #helpmijnmanisklusser Er 2 Pivo’s leiding geworden zijn bij de Scouts?

7


SCOUTING St. MAARTEN HILDEGARD

GIDSEN

Oorlog der tronen! Door: Alie Holtmark van Dijkerhof-Zaat Een aantal weken voorafgaand aan de start van het zomerkamp ontvingen de gidsen een bericht vanuit België. België is gedompeld in rouw, de koning is overleden! Zonder koning is het land onbestuurbaar. Zonder koning is de troon leeg. Alle ridderlijke families worden opgeroepen om op 24 augustus plaats te nemen aan de ronde tafel. Gezamenlijk zal besloten moeten worden welke familie de titel van België met volle glorie en trots zal verder mogen dragen en plaats mag nemen op de troon. Aangekomen in België werden alle families ingelicht over het strategische spel dat ze de kampweek zouden gaan spelen tegen elkaar. Het doel is eenvoudig; de families proberen de gebieden van hun tegenstanders te veroveren door een leger op te bouwen, hun troepen naar een ander gebied te verplaatsen en de strijd aan te gaan. Afhankelijk van de dobbelsteenworp verlaat een familie de vijand of zij worden zelf verslagen.

8


GIDSEN Tijdens de gehele kampweek konden de families legers kopen in ruil voor goudstukken, die verdiend konden worden tijdens allerlei activiteiten; boogschieten, dodenstraal, vlaggenroof, katapult (zowel pionieren als ermee schieten) en een kubbtoernooi. Lees verder > Nationale Jamboree 2020 Alvast voor in de agenda: de gidsen en verkenners gaan dit seizoen van 25 juli tot en met 2 augustus 2020 op kamp naar de Nationale Jamboree in Zeewolde.

9


SCOUTING St. MAARTEN HILDEGARD

GIDSEN

> Vervolg Maar volgens traditie hebben we ook onze jaarlijkse kampdoop gehouden, ontspannen bij urenlange kampvuren, creatief met textiel om kampshirts te maken. Ook zijn we gezamenlijk met de verkenners een dagje naar Antwerpen geweest. Hebben we visite gehad van de overvliegers en glow bowling in de nacht gespeeld.

-

De families bestonden uit de volgende leden; Wolven: Lisa, Madelief, Noella, Eva, Famke, Bickel. Havik; Kika, Antoinette, Julia, Daphne, Debbie, Amelie. Bruinvis; Louise, Ninke, Lutein, Marijke, Mila. Tijgers; Alie, Leandra, Mathilde, Youri, Maaike.

Ondanks dat er eigenlijk gestreden moest worden om de winst, werd er ook vriendelijk en eerlijk gespeeld. Zodat alle families zolang mogelijk konden meespelen. Heel fijn en daar zijn wij zeker trots op! Tot dat… de familie van de Tijgers als eerste van het bord werd afgespeeld! Bedankt hè… Het gehele kamp door hebben de gidsen aan ons bewezen wij eigenlijk geen vier aparte families waren, maar een grote! Op de laatste dag werden de laatste legers verdeeld en dobbelstenen gerold, tot duidelijk was dat de Havikfamilie de winst te pakken had. Hulde!

10


ALGEMEEN

Bericht van de penningmeesters Door: Winny Vos en André Honig Aangezien de contributiebedragen door enkele ouders nog steeds niet op tijd worden betaald, brengen wij onderstaande zaken graag nog eens onder de aandacht. Wellicht beseft niet iedereen hoeveel tijd en moeite het in orde brengen van de financiën kost. Contributiebedragen Hieronder zijn de kwartaalbedragen per speltak aangegeven. Voor een tweede kind uit een gezin wordt 10 % korting gerekend. Voor een derde of volgende kind uit een gezin wordt 20 % korting gerekend. Speltak Bevers Welpen (Shanti en Mowgli) Gidsen en Verkenners Explorers Pivo’s Plusscouts

Kwartaal € 33,00 € 69,00

10% korting € 29,70 € 62,10

20%korting € 26,40 € 55,20

€ 73,00

€ 65,70

€ 58,40

€ 82,00 € 43,00 € 39,00 per jaar

€ 73,80 -

€ 65,60 -

De contributie voor bevers, welpen, verkenners en gidsen is inclusief kampgeld. Als uw kind lid wordt in de loop van het scoutingjaar (na 1 oktober) en deelneemt aan het zomerkamp zal er een evenredig aanvullend bedrag voor het zomerkamp worden berekend.(€25 per gemist kwartaal). De éénmalige bijdrage van Plusscouts is bestemd voor de verplichte afdracht aan Scouting Nederland en de regio. Contributie overmaken Betaling geschiedt in de 1e week van elk kwartaal op rekeningnummer NL43 RABO 0155 8289 08 t.n.v. Scouting St Maarten-Hildegard. De vereniging geeft er de voorkeur aan dat u (via online bankieren) periodieke betalingen per kwartaal doet. Dit is eenvoudig in te stellen. Op deze manier krijgt de vereniging alle contributies op tijd binnen. Het is belangrijk dat er per kwartaal gelden binnenkomen, aangezien de vereniging steeds vaker (jaar/kwartaal)kosten vooraf moet betalen. Wilt u in de omschrijving de speltak aangeven en de naam van het kind/lid waarvoor u de contributie overmaakt? Indien u voor meerdere leden contributie overmaakt, wil ik u vriendelijk verzoeken het kwartaalbedrag per lid over te maken en in de omschrijving de speltak, naam van het lid en de korting aan te geven. Opzeggen De SMHG hanteert een schriftelijke opzegging bij de secretaris (secretaris@smhg.nl) met cc aan de penningmeester (penningmeester@smhg.nl) van minimaal 1 maand voorafgaande aan het nieuwe kwartaal. Bijvoorbeeld opzeggingen per 1 januari 2020 dienen uiterlijk 1 december 2019 binnen te zijn. Er wordt geen contributie van een lopend kwartaal geretourneerd.

11


SCOUTING St. MAARTEN HILDEGARD

SHANTI-WELPEN

Suske en Wiske en de dolende diamanten Door: Linda Pieters In een plaatsje hier ver vandaan, Sint-Niklaas, wonen Suske en Wiske met hun familie en vrienden. Zij beleven vaak spannende avonturen en zo ook in de week dat de Shanti-welpen daar op kamp zijn. Dat is leuk! Hier volgt een verslag van dag tot dag. Zaterdag We starten het kamp met een kerkviering en vervolgens rijden we met de bus naar het kampeerterrein Puytvoet in België. Daar aangekomen maken we onze (stapel-) bedden klaar en krijgen een kampdoop, met een zeepbaan en veel water want het is warm! In de avond ontmoeten we tante Sidonia. Zij vertelt honderduit over een dagboek van haar achteroudtante Sidonilda dat ze heeft gevonden op zolder. Hierin staat geschreven hoe de vroeger zo rijke kunstverzamelaar Sidonilda steeds armer werd en haar kostbaarste bezit, “de Kroon der Wijsheid” voor dieven en schuldeisers verborgen probeerde te houden. De zes diamanten haalde ze uit de kroon en stopte ze in zes bijzondere kunstvoorwerpen. Deze kwamen later over de hele wereld terecht. Zondag Suske en Wiske komen onze hulp vragen. Ze krijgen geen contact met professor Barabas en zijn bang dat er iets is gebeurd. Bij het laboratorium horen de welpen dat Barabas is aangevallen en zijn Reuze Reismachine is gebruikt! We gaan achter de overvallers aan en komen bij het Louvre in Parijs. Hier ontbreekt elk spoor en na het spelen van “museumroof” om de beveiliging te testen blijkt dat de Mona Lisa is gestolen.

12


SHANTI-WELPEN maandag Lambik komt ons vertellen dat de Reismachine vannacht weer is gebruikt en reist met ons mee naar Mexico. Daar ontmoeten we een archeologe wiens kostbare zonnekalender zojuist is meegenomen door twee mannen die zich voordeden als ambtenaren van de Mexicaanse overheid. Samen met Lambik komen de welpen er d.m.v. het spelen van Levend Cluedo achter dat deze mannen Snoeffel en Gaffel heten. Dinsdag Met Wiske verstoppen we ons ’s morgens vroeg bij de Reismachine en zien dan de schurk Krimson daarin verdwijnen naar ItaliÍ. Als de welpen er achter aan gaan is hij al weer verdwenen. Wel vinden we een kaartje van een mooi beeld en een adres van het Museo di Belle Arti. Daar aangekomen gaan we er heel toevallig ook zwemmen en aan het einde van de dag vinden we het beeld met daarin een diamant van Sidonilda. In de avond komt Barabas ons in paniek halen. Hij hoort drie mensen ruzie maken en dan blijkt uiteindelijk dat Snoeffel en Gaffel de Reuze Reismachine gebruiken om alle kunstschatten op te sporen. Vervolgens wil Krimson met de daarin verborgen diamanten en de Kroon der Wijsheid fabelachtig rijk worden.

Woensdag Sidonia heeft nog een pagina van het dagboek gevonden waarin staat beschreven waar de kroon is verstopt en na het volgen van de aanwijzingen vinden de welpen hem. Om te voorkomen dat de kroon in handen valt van Krimson verstoppen we hem in ons gebouw en zetten een valstrik op. In de avond neemt een dronken Sus Antigoon ons nog mee naar de planeet Kokonera omdat daar ook een diamant zou zijn verborgen. De bewoners van die planeet, Zwiep en Zwoep vertellen ons echter dat dat niet waar is. Lees verder >

13


SCOUTING St. MAARTEN HILDEGARD

SHANTI-WELPEN

> Vervolg Donderdag In de ochtend blijkt dat de valstrik heeft gewerkt. Snoeffel en Gaffel zijn gevangen en de welpen ondervragen hen. Na enige tijd hebben we de mannen omgepraat en willen ze wel voor ons werken. We geven hen de kroon en een door ons gemaakte nepdiamant mee zodat Krimson later, als hij alle diamanten er in stopt, zal denken dat de kroon niet werkt. Vrijdag Samen met Suske en Wiske begluren we Krimson. We zien hem de diamanten in de kroon stoppen, de kroon opzetten en vervolgens druk bellen met zijn zakenpartners. Het blijkt dat de kroon hem geen wijsheid heeft gegeven want hij lijdt flinke verliezen! Boos gooit Krimson de kroon op de grond en loopt weg. Plots ontdekken de welpen een briefje in het popje van Wiske, Schanulleke. Hierop staat dat Schanulleke vroeger van Sidonilda was. De welpen vermoeden dat zij de laatste diamant in het voor haar kostbare popje verstopt heeft. Er volgt een geslaagde operatie en de welpen vinden zo de laatste diamant. Sidonia is dolgelukkig dat het familiebezit van haar achteroudtante weer terecht is. Eind goed, al goed! Zaterdag Na dit bijzondere avontuur reizen de Shanti-welpen vandaag weer naar huis. We kijken terug op een leuke kampweek en dan heb ik nog niet eens wat verteld over het kasteel van Temse, de gezamenlijke spellen en maaltijden, het lekkere weer, de ochtendgymnastiek, de kampvuren, het zingen van liedjes, het lekkere eten, de muziek die klonk in de Reuze Reismachine en de bonte avond.

14


BEVERS

Het sprookje van Temse Door: Ruud van den Broek Alle bevers waren al vroeg op Haesburg, want op deze dag zou een spannend avontuur van start gaan. Verdeeld over drie auto’s vertrokken we richting het kampterrein in België. Onderweg werd er volop gezongen, werden leuke verhalen verteld en genoot iedereen van de rit. Op het kampterrein aangekomen zagen de bevers hun bekende tent. Deze stond nu buiten in plaats van binnen, zoals bij het BeverLogeerWeekend het geval was. Na eerst wat gedronken te hebben en de bedden te hebben opgemaakt kregen we bezoek van Ridder Flynn. Hij legde uit dat hij op zoek was naar zijn prinses en vroeg de bevers of zij hem konden helpen. Omdat het misschien wel een gevaarlijk avontuur zou worden moesten de bevers wel eerst ridders worden. Hiervoor maakte de Ridder samen met de bevers de benodigde outfit en materialen (zwaard, schild en T-shirt). Aansluitend kregen de bevers een training om ridder te worden. Na het goed doorlopen hiervan werden de bevers tot ridder geslagen. Ondertussen was de kookstaf druk bezig geweest om een lekkere pastamaaltijd te bereiden. Na het eten was het tijd om richting het centrale veld te gaan waar we samen met de andere speltakken rondom een kampvuur o.a. een olifant op bezoek kregen. Een paar bevers en andere leden mochten hierbij helpen. Ze mochten op de grond liggen, zodat de olifant zijn trucje kon laten zien. Bij het laatste trucje kon de olifant zijn plas niet meer ophouden en werden de hulpjes nat!!!!! Na dit kampvuurspektakel was het tijd voor een verhaaltje, een potje zaklamptikkertje en uiteindelijk Zzzzzzzzzzzzzzz…

15


SCOUTING St. MAARTEN HILDEGARD

BEVERS

De volgende morgen kwamen de Shanti-welpen langs ons terrein met hun ochtendgymnastiek. Dat konden we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan zonder eraan mee te doen. Daarna was het tijd voor het ontbijt en was er een gezamenlijk spel met de gehele groep op het centrale veld. Hier kregen we bezoek van Troubadour Bard en vier ridders en werd iedereen verdeeld over vier groepjes. Troubadour Bard vertelde dat het kasteel er nu echt was, maar zeker nog niet af was. Het kasteel miste namelijk nog een familiewapen. Gelukkig wist hij daar wel wat op. Hij had zestien doeken meegenomen om samen ĂŠĂŠn familiewapen te vormen. Elk groepje kreeg de opdracht om met twee kleuren verf en vier doeken hun deel van het wapen te maken. De groepjes moesten dus van elkaar verf lenen om de doeken juist te kunnen schilderen. Gedurende het schilderen kwamen de groepjes erachter dat ze echt moesten samenwerken en moesten handelen om alle doeken beschilderd te krijgen. Aan het eind van het spel was het familiewapen af. De ridders kwamen erachter dat ze allevier ook een stukje van het familiewapen bij zich droegen, die ook samen een geheel vormen. Ze waren dus familie van elkaar. Dit werd gevierd met een gezamenlijke feestelijke lunch. Na de lunch kwam Ridder Flynn weer langs en gingen de bevers samen met hem op zoek naar zijn prinses. Als de bevers prinses Elza hebben gevonden in het kasteel, blijkt dat zij wordt bewaakt door Jafar. De Bevers daagden Jafar uit en probeerden hem weg te lokken bij het kasteel. Toen kon Ridder Flynn uiteindelijk zijn prinses wakker kussen en haar vervolgens ten huwelijk vragen. Lees verder >

16


BEVERS > Vervolg Het huwelijk zou dezelfde dag nog plaatsvinden. Daarom gingen de bevers aan de slag om dit voor te bereiden (ringen maken, kasteel versieren, cadeau maken en een toneelstukje verzinnen). De hartenkoningin kwam speciaal hiervoor langs om de prins en prinses te trouwen. Het bruidspaar kreeg van de bevers een mooi cadeau en werden uitgenodigd om mee te eten. Na het eten hadden de bevers nog een verrassing voor het bruidspaar. Er werd een mooi toneelstukje opgevoerd en ook hadden we marshmallows, die we boven een kaarsje konden smelten. Ridder Flynn bedankte hierna de bevers voor hun goede hulp. Daarna was het weer tijd om ons klaar te maken en lekker te gaan slapen. Zzzzzzzz‌

De volgende morgen was iedereen snel aan de slag om de slaapplekken weer op te ruimen en de tassen in te pakken. De tenten werden afgebroken en ingeladen in de vrachtwagen. Nu kon de terugreis beginnen. De bevers gingen gezellig mee met de bus. Thuisgekomen op Haesburg werd het kamp gezamenlijk afgesloten rond de vlaggenmast en daarna was er tijd voor de bevers om thuis even lekker te douchen en bij te slapen. Het was een zeer geslaagd kamp!

17


SCOUTING St. MAARTEN HILDEGARD

EXPLORERS

Kamplicated op kamp Door: Casper van Heijningen Het is 24 augustus 2019 als de explorers op weg gaan naar Sint-Niklaas in België, om op kampterrein Puytvoet een week lang te genieten van het jubileumkamp. Een week lang samen met alle andere groepen ‘’vervelend’’ zijn tegen de leiding, veel eten en drinken, en genieten van het programma dat door de groep is opgesteld. Het kampthema van dit jaar was Kamplicated. Simpel gezegd, alles was ingewikkeld: ons thema, ons terrein, onze spellen, en zelfs ons gedrag. We hebben de hele maandag alles omgekeerd, maar dan ook alles. Onze namen waren gehusseld, we zijn de dag gestart met avondeten, we speelden omgekeerde stoelendans en we hadden een omgekeerde quiz. De woensdagochtend hebben we ons vermaakt door van kleren te wisselen: de meiden liepen rond in jongenskleding, en de jongens vermaakten zich in prachtige rokken en jurken. Op de dinsdag hebben we ons vermaakt in Bobbejaanland. Iedereen ging in de waterattracties, want de hitte was enorm. Desondanks hebben we ons erg goed vermaakt. Op de donderdag spendeerden we de dag in Antwerpen, waar we een ‘crazy 88’ hebben gedaan, ons buikje rond hebben gegeten aan friet en een paar inkopen hebben gedaan. Met andere woorden, de explorers kijken terug op een enorm leuk en goed gevuld kamp, en we hopen dat de andere groepen het even goed naar hun zin hebben gehad als wij.

18


ALGEMEEN

Zomerkamp in Maarn (1951) Door: Roderick Al Bekijk eens deze foto’s van het zomerkamp van de Hildegardgroep in 1951 en oordeel zelf wat er tegenwoordig anders is op kamp en wat niet. Allereerst de overeenkomsten: vertrek vanaf het Oosteinde met bus en vrachtwagen naar Maarn:

Het brood kwam van de bakker en water haalde men uit de put. De haring is wat groot uitgevallen maar de scheerlijn zouden we nu precies nog zo doen..

19


SCOUTING St. MAARTEN HILDEGARD

MOWGLI-WELPEN

De Koning en de Magiërs Door: Rick Wiegmans Afgelopen zomer hebben de welpen tijdens het zomerkamp weer een bijzonder avontuur beleefd. Naast dat we met de hele groep op kamp waren in België, omdat de SMHG 30 jaar bestaat hebben zij ook de rol mogen vervullen als raad van de koning. Op de laatste opkomst voor kamp kregen de welpen post van “Ricardo Ivo Cornelius Kees”. Hij is al 35 jaar koning en is op zoek naar een nieuwe kandidaat voor het koningschap. De welpen zijn uitgenodigd om bij deze plechtigheid aanwezig te zijn. Na de jaarlijkse kampviering zijn de welpen samen met alle andere leden van de SMHG vertrokken in de bus richting België. Aangekomen op het terrein hebben we eerst onze matjes klaargelegd, kampregels gemaakt en samen met de groep het jubileumkamp geopend. Al snel daarna kwam “Ricardo Ivo Cornelius Kees” de koning die ons een uitnodiging had gestuurd, om langs te komen voor zijn koningschap overdracht en zijn adviseur Isaac langs. Chikai, De oudste welp Simon en een boerenknecht Martinus Antonius Xanthar waren de kanshebbers voor het koningschap.

De boerenknecht Martinus is uiteindelijk verkozen tot nieuwe koning en heerser van het koninkrijk. Van Isaac de adviseur krijgt hij een mooi medaillon dat hem geluk moet brengen bij het besturen van het koninkrijk. Omdat de welpen hem zo goed hebben geholpen heeft Koning Martinus de welpen benoemd tot de “Raad van 27”. De welpen mogen door deze functie nu de koning helpen bij het regeren van het land. In zijn eindspeech vertelde hij ook nog dat hij het koninkrijk vrij zal houden van gevaar en magie. Er is namelijk een oude tovenaar geweest die ooit de macht heeft proberen te pakken en dat mag nooit meer gebeuren.

20


MOWGLI-WELPEN De volgende dag moeten de welpen hun eed van trouw ook wel de kampdoop aan afleggen. Geblinddoekt leggen de welpen één voor één het parcours af. In de middag komen wij de koning weer tegen en lijkt er iets mis te zijn. De koning heeft plotseling een vergadering van de Raad van 27 ingelast en heeft allemaal gekke ideeën. Hij doet heel raar en lijkt helemaal niet zichzelf. Zijn voorstellen zijn te gek voor woorden en hij luistert niet eens naar de raad van zijn adviseurs! Hij vraagt ons allemaal gekke dingen uit te voeren voor hem. Maar op een gegeven moment wil hij ons dingen laten doen die we gewoonweg niet kunnen uitvoeren. Zijn adviseur neemt ons apart en vertelt ons dat hij heel erg geschrokken is van de toestand van de koning. Op deze manier kan hij het land niet regeren. Hij vertelt ons dat hij eraan zit te denken om de koning op vakantie te sturen om tot rust te komen. Wij zijn het daar wel mee eens, zo ineens koning zijn valt natuurlijk niet mee! We wensen de adviseur veel succes! We kregen bericht dat de koning op vakantie is op een tropisch eiland en tot die tijd Isaac de vervangende Koning is. Isaac wil onsterfelijk worden en neemt daarom de wet van magie weer aan omdat er vier magiërs zijn die dit hem kunnen brengen. Wij moeten de magische relikwieën van de magiërs meenemen en deze aan Isaac geven. Bij de kruidenmagiër hebben we soep leren maken. Speciaal voor hem hebben we een portie apart gehouden. Hierin hebben we allemaal vieze dingen gestopt waardoor hij heel snel naar de wc moest en snel naar huis ging. Alleen vergat hij zijn magische relikwie namelijk de soeplepel. Na dit spektakel zijn we de dag erna gaan zwemmen. Echter kwamen we ‘s avonds de Magiër van het Duister tegen deze stond in een brandende cirkel van kaarsen in het bos. Hij vertelde dat er een magisch beest is dat wij eerst moeten verslaan voordat we zijn relikwie krijgen. Door middel van dodenstraal te spelen winnen we van het schaduwmonster. Op de plek waar eerst de tovenaar was. Stond één kaars in het midden van de kring met daarbij zijn amulet en zijn wandelstok. Verder verslaan we nog de toverstaf magiër bij hem leerden we hoe we een toverstaf moeten maken. Alleen was hij slechtziend waardoor hij de toverstaf van een van de welpen aan zag als zijn eigen staf, waardoor we ook in bezit kwamen van zijn relikwie. De laatste tovenaar die de welpen nog moeten verslaan is de Voodoo Magiër. We krijgen de opdracht van de Voodoo Magiër om ons innerlijke dier te kleien. Nadat we hiermee klaar waren wilde hij de betoveren maar verspilde hij zoveel van zijn kracht dat die knock-out ging. Lees verder >

21


SCOUTING St. MAARTEN HILDEGARD

MOWGLI-WELPEN

> Vervolg Uiteindelijk hebben we ook het laatste relikwie in handen en deze hebben we aan Isaac overhandigd. Hij spreekt een spreuk uit waarmee hij binnen 24 uur onsterfelijk zal worden. Om de dag af te sluiten gaan we een bosspel doen. In het bos vinden we de koning Martinus opgesloten in een kooi in het bos. Martinus kwam erachter dat het medaillon dat hij van Isaac had gekregen betoverd was waardoor hij allemaal rare dingen is gaan doen en Isaac uiteindelijk de macht kreeg. We vertellen wat er is gebeurd in de tussentijd en haasten ons terug naar het gebouw. We bedenken een plan hoe we Isaac kunnen stoppen. De volgende dag vinden we Isaac in het bos. Overal liggen edelstenen verstopt en Isaac zelf staat ook in het bos. Door middel van Annemaria Koekoek te spelen overmeesteren de welpen uiteindelijk Isaac en leveren ze hem aan de koning. Martinus doet hem het betoverde medaillon om en Isaac verandert in een mak lammetje en luistert weer naar de Koning. Het is de welpen weer gelukt om de wereld en met name Sint-Niklaas vrij te houden van het kwade.

22


ALGEMEEN

Het kamp van de Bard, wat een verhaal! Door: Arnoud de Jong Jullie weten, ik ga de dorpen en steden langs om verhalen te vertellen. Na deze zomer heb ik weer een prachtig verhaal er bij gekregen. De eerste voetstappen van dit verhaal staan lang geleden in de asresten van het grote kasteel van Temse, niet ver van jullie kampterrein Puytvoet. De burcht was in vlammen opgegaan na het tragische verlies van haar voornaamste bewoners. Zij lieten vier kinderen na aan de kroegbaas, de beul, de priester en de kok. Die hebben de kinderen opgevoed als hun eigen kind. Na veel geruzie over de resten van het kasteel kozen deze bewoners een eigen pad en verdwenen de resten van kasteel van de een op andere dag. De kinderen wisten niet van elkaars bestaan en hoorden alleen dat hun eigen kasteel gezocht moest worden. Soms verscheen er een deel van het kasteel, maar altijd moesten de kinderen, die inmiddels ridders waren, knokken voordat ze er bij konden komen. En na een knokpartij waren de delen weer spoorloos. Nadat op jullie groepsdag al ridderordes waren gevormd, konden jullie op kamp aan de gang om de ridders te helpen. De eerste pogingen van de ridders en hun team om de ander de baas te zijn, mislukte jammerlijk. Was het jullie opgevallen dat elke ridder het erg goed deel bij zijn/haar pleegouder? Godevaart bijvoorbeeld deed het fantastisch in de kerk, terwijl hij er niks van bakte bij de kroeg. Een deel van het kasteel, hoe krakkemikkig het ook was kwam tevoorschijn. Nadat jullie bij het ontbijt de twisten besproken hadden, kregen de ridders een goed idee. Ze zochten elkaars hulp. Samen hoopten ze meer kans te maken het kasteel te vinden en voor zich te kunnen winnen. Twee aan twee namen ze het vervolgens tegen elkaar op tijden het smokkelspel. En wat was het warm tijdens dat spel. Gelukkig maakten de broeders van de Scoubrou een stevig vat limonade open om iedereen te voorzien van een beetje verkoeling. Na het spel waar het er heet aan toe ging, konden we aan het maal dat de kroegbazen voor ons hadden klaargemaakt. Weer een deel van kasteel kwam tevoorschijn. Met dit beeld op het netvlies dropen de ridders af. Hoewel de buiken goed gevuld waren en ze een geweldige middag hadden beleefd, was de hartenwens nog niet vervuld: het kasteel was nog niet compleet. De volgende dag vierden jullie het eigen jubileum met een magnifieke show bij het kampvuur. Ik als minstreel heb ademloos vanaf de Blokhut naar jullie gekeken. Hoe jullie er op kwamen, weet ik niet. De gaafste verhalen, sketches en liedjes kwamen langs. Vooral die lelijke man is me bij gebleven. Ook de ridders hebben jullie bezig gezien. Hoe jullie daar met alle speltakken en ridderordes samen zaten, inspireerde hen. Door jullie zo veel lol te zien maken, gaven ze hun twisten op en besloten ze samen hun best te doen hun kasteel terug te vinden. En toch samen lukte het hen vier nog niet helemaal. Doordat ze elkaar terugvonden kwam het kasteel tevoorschijn, maar zonder familiewapen. Hier kwam onze hulp weer goed van pas. Met de hele groep hebben we het prachtige kunstwerk gemaakt om het kasteel compleet te maken. Een prachtig einde aan een goed verhaal. Of is het wel het einde? Inmiddels hebben we hen nog een keer moeten helpen om nieuwe bewoners voor het kasteel te vinden. Zouden we ze nog een keer tegenkomen? Tot het volgende verhaal! Bard de Minstreel

23


SCOUTING St. MAARTEN HILDEGARD

VERKENNERS

Cluedo op verkennerkamp Door: Jarno Holtmark van Dijkerhof Cluedo is het bekende misdaadspel! Er is een moord gepleegd en er zijn 6 verdachten. Wie lukt het om als eerste de moord op te lossen? Om het spel te winnen, moet je drie dingen uitvinden: wie heeft het gedaan? Met welk wapen? En waar is de moord gepleegd? Start je onderzoek en bekijk alle ruimtes, wapens en daders die het gedaan kunnen hebben. Schakel de mogelijkheden uit en beschuldig een verdachte. Als jij als eerste de juiste plek, het juiste wapen en de juiste dader hebt achterhaald, ben je de beste detective en tevens de winnaar van het spel! We zijn op kamp vertrokken met 4 stafleden en 10 verkenners, en ook weer met 14 totaal terug gekomen. Er zijn dus geen echte moorden gepleegd! Elke dag werd het spel opnieuw gespeeld en was het weer de taak voor de verkenners uit te zoeken wie er was vermoord, waarmee en wie de moordenaar was.

24


VERKENNERS

Hints werden uitgedeeld op verschillende momenten van de dag. Rechtstreeks gegeven door de leiding of door aparte figuren die op bezoek kwamen. Jarno werd vermoord door zijn bergschoenen te dragen met losse veters, Patrick was op zijn hoofd geslagen met een rotte vis, Robin uitgegleden in de douche en Hans door teveel melk te drinken ondanks zijn lactoseintolerantie. De meeste moorden werden opgelost, slim! Maar misschien toch even langs de eerst volgende carrièremarkt op school voordat jullie denken een loopbaan als detective te gaan volgen! Verder hebben we dit kamp veel gewerkt aan een gepionierd stapelbed, zijn we gezamenlijk met de gidsen een dag naar Antwerpen geweest en hebben we het gezellig gehad bij alle gezamenlijke groepsmomenten.

25


CONTACTGEGEVENS GROEPSBESTUUR Sandra Chouly (secretaris) Winny Vos en André Honig (penningmeester) Nelly Roek (lid) Arnoud de Jong (lid) Tessa van Rijswijk (lid) BEVERS Contactpersoon

secretaris@smhg.nl penningmeester@smhg.nl groepsbegeleider@smhg.nl

SHANTI-WELPEN Contactpersoon

Ruud van den Broek 06-41809092 bevers@smhg.nl

Linda Pieters 06-81043132 shanti-welpen@smhg.nl

MOWGLI-WELPEN Contactpersoon

GIDSEN Contactpersoon

Gijs Steverink mowgli-welpen@smhg.nl

Alie Holtmark van Dijkerhof 06-16028471 gidsen@smhg.nl

VERKENNERS Contactpersoon

EXPLORERS Contactpersoon Rob van der Aa 06-51152380 explorers@smhg.nl

verkenners@smhg.nl

PIVO’S E-TAK +SCOUTS

Rick Wiegmans Peter Loorij Hans Schallig

STICHTINGSBESTUUR Adri Sloot (voorzitter)

06-21359981 06-21234626

070-3860482

Ebo Roek (voorzitter) Sabine Beerbaum (secretaris) Ed van der Voort (penningmeester) GROEPSBLAD

Roderick Al

Adri Sloot (voorzitter)

pivos@smhg.nl etak@smhg.nl plusscouts@smhg.nl

voorzitter@smhg.nl stichting.voorzitter@smhg.nl stichting.secretaris@smhg.nl stichting.penningmeester@smhg.nl groepsblad@smhg.nl

070-3860482

voorzitter@smhg.nl

27


Wi l tuookeenmooi e k er s t boommetk er s t ? S c ou t i n g g r oepS i n tMa a r t enHi l deg a r d N ah e t g r oes u cev a no r i gj ar v ek o nd eE x p l o r es v a nds cu t i n gr opS i n t Mar t e nH i l dg a rokd i t j ar we

f na a v 50 , 2 €2

Moi evr s eN o r d ma nk e r s t bme n . Dez kr s t bmenk omenu i tD s l a n de z ig ek a pti nd wekv orh etr a n s pr t , du se xt r av esi nt egn s tli n gb d g r ot ebu wma r kt en ,u i n ct r a ’ sen z . I nh etw ek en dv a 7&8dc emberlv ernwih embiut hi sa f ,du sg en v er l en de al dnid a u t o fmet oi t em en e o d fie t s . cu t i n g k er s t bmen .l Ben tug eï n tr es er d,g adn a rs Kl i kop“ k open ” ,ki esdek er s t boomdi euwi l te ns t oph emi nh etwi n k el ma n dj e . V ol gh e tbsel pr oes ,u wk er s t bomi sb t el denwi jr eg el ender es t . V a l tu wpos t c odebi n n endev ol g en den u mmer s2 2 60t / m2 2 7 5da nz i j nde bez or g k os t eng r a t i s .An der sz i j ndebez or g k os t en€5 , -

Ma a tk er s t boom:V r oe g boe kk or t i n g : Nor ma l epr i j s : dma n ng e z a a g d Moh tun ogv r aenh ben em Nor . 40 / 1 . 60m €2 5 , €3 0, da ng er u s tcnatmeon s v i a 1 1 . 60 / 2 . 00m €2 7 , 50 €32 , 50 i n f o@s c ou t i n g k er s t bomen . n l 00 / 2 . 50m €35 , €40, ofbl/wh a t sp 0682 450392 2. or dma n nme tkl u i t 06ber ei kba a rt u s s en1 8: 00-2 1 : 00 N 0. 80 / 1 . 00m €2 2 , 50 €2 7 , 50

LTOP !Dev r og bekor t i n gs pc i alv ern g dv ora le l e nv ad S i n tMar t enHi l dg a rt o2 5n o v embr !! Na1 8n o v embrk u n t metd k or t i n g s cd “ S MHG5 ”a l s , -k or t i n gk r i j g enopel k ebes t el dek er s t boom. n og€5

Profile for St. Maarten-Hildegard

Haesburgsche Courant  

Advertisement
Advertisement
Advertisement