Page 1


Kære forældre og elever. Året 2016 er ved at være forbi og vi vil traditionen tro udgive vort lille info blad til jer alle. Skoleåret startede godt. Det var første gang, at vi kunne starte med alle de nye lokaler i brug fra skoleårets start. Vi er selvfølgelig alle meget glade for de nye og dejlige indendørs muligheder, vi har fået, og som vi bruger med glæde hver dag. Ved skoleårets start gik vi også i gang med at få trin 2. af udbygningsplanen for Hadbjerg skole – indretning af ude arealerne, som nu er ved at være ved vejs ende. I bladet kan I se mange af de andre aktiviteter som indgår i dagligdagen på Hadbjerg skole, og som eleverne har deltaget i det første halvår af skoleåret 2016/17. Skolen har i dette skoleår fortsat samarbejdet med Favrskov Ungdomsskole hvilket betyder, at elever igen i år har været på ture til Kalø, BMX banen og klatrevæg. I oktober måned fik skolen en henvendelse fra VIA Læreruddannelsen i Aarhus, om vi ville være interesseret i at indgå i deres internationale samarbejde. Det ville vi naturligvis gerne og jeg er overbevist om, at dette kommer til at give vore elever nogle nye og spændende indtryk, som de vil have glæde af i deres fortsatte skolegang. I den forbindelse vil jeg gerne takke for den opbakning mange forældre gav skolen i forbindelse med besøget af amerikanske studerende på Hadbjerg skole. Vi skrev ud og 15 familier tilbød deres hjælp. Mange tak. Første skoledag i det nye år er onsdag d. 4. januar, hvor eleverne møder kl. 7.50 til almindelig skoledag. Til slut jeg vil ønske jer alle en rigtigt god jul og et godt nytår.

Venlig hilsen Niels Fensby samt personalet på Hadbjerg skole

2


Hadbjerg SFO deltog igen i år i den kreativ skoledag - den landsdækkende leg og konkurrencedag med bla. Flickball og stickbot

Igen i år deltog SFO i kreativ skoledag. I år inviterede vi i SFO også børn der ikke går i SFO med, da turneringen var placeret i skoletiden og derved skabte mulighed for dette.Vi valgte at deltage med børn fra 2. og 3. årgang men som det ses på billedet nedenfor er der ligeledes stor interesse fra de yngre børn og de glæder sig til at, de fra 1. marts kommer i planeterne hvor der er mulighed for at spille flickball i SFO tiden.

Her ser vi Silje og Daniel løse en uenighed vedhjælp af sten saks papir, en metode vi har lært dem igennem ”fri for mobberi” og en metode der bruges i mange forskellige situationer. Alle børn kender den og acceptere, at den der vinder er den der får ret, og således kan spillet/legen fortsætte og ingen er blevet uvenner.

Her nedenfor kan i se hvordan børnene sammenarbejder om at lave små film med stikbot figurerne. Filmen skulle handle om venskaber, ellers havde de frie hænder.

.

3


10 gange om året er der aftenåbent i Planeterne fra 17-19. Denne dag er helt særligt, da den emmer af god hygge, samværk, kreativitet og planlægning. Der er typisk arbejdet med et pædagogisk tema i fjorten dage op til aftenåbnet. Her har børnene haft mulighed for at fordybe sig i temaperiodens aktiviteter. Her kan eksempelvis nævnes Hawaii tema eller som illustreret i denne artikel Kassestrup byfest, hvor børn og voksne i tre uger op til, havde arbejdet med at lave huse af skramme og kasser. Fantasi og kreativitet havde med andre ord fået frit løb.

”Til aftenåbent i SFO er det hyggeligt fordi man kan værre sammen med sine venner. Der er forskellige lege. Man kan også få mad. Der er forskellige temaer og man kan klæde sig ud. Det er fedt fordi man selv kan bestemme og man kan både nå lidt hjem om eftermiddagen og komme tilbage igen.” Silje Laursen 2.b.

4

Det var således med stor forventning at alle så frem til den store aftenåbning, der denne gang både blev en fremvisning og en fest. På selve aftenen lavede børn og voksne mad, og senere på aftenen holdte Kassestrups borgmester Jesper 2.b. en tale og klippede snoren over til byen. Det var meget stolte børn, der kunne vise deres huse frem og beskrive, hvilke tanker, der havde lagt bag deres kreationer.


prisvindende

Jakob Wager fra 5.A og Sara Søholm fra 5.B løb med hhv. 1. og 2. pladsen i konkurrencen om den bedste gysernovelle. Hanne Broager, frilæsning.dk besøgte skolen den 24. november og priserne blev overrakt i skolens aula med stor opbakning fra alle skolens elever. Hanne Broager fortalte at det er første gang at to elever fra samme skole er med i finalen, og at de så ovenikøbet indtog både 1. og 2. pladsen er stort. Men den faglige barre var også sat højt i de to 5. klasser, da deres dansklærere havde lagt et program, der bød på grundig undervisning i gysergenre og skriveteknikker. Eleverne i 5.A og 5.B knoklede med indledende skriveøvelser i tre uger før klasserne blev omdannet til ”skriveværksteder” i samtlige dansk og UUV lektioner. På to uger skrev eleverne deres noveller, og der var så mange gode gysere, at det var svært for juryen, som bestod af 3 lærere og skolens bibliotekar at udvælge fem historier fra hver klasse, som eleverne selv skulle stemme om. Det blev Saras novelle ”Vikaren” og Jakobs novelle ”Zombierne kommer”, der vandt afstemningerne på 5. årgang. Da priserne var blevet overrakt i skolen aula, fejrede 5. årgang det med kransekage og skålede i børnechampagne på skolens bibliotek. Pressen kom forbi, så der var artikler i lokalavisen Favrskov, Aarhus Stiftstidende og der kom også en artikel med i netudgaven af Folkeskolen.dk, som er lærerenes fagblad. Vi er meget stolte og glade for de to priser, som blev uddelt til to af vores dygtige forfatterspirer her på vores skole. Novellerne kan læses på www.frilæsning.dk med unilogin.

5


Lego mindstorm 6.klasserne arbejdede med Lego mindstorm robotter og var til stor kommunal turnering i Hammel.

I slutningen af september startede vi pĂĽ et nyt projekt i natur og teknik. Vi skulle designe og programmere lego mindstorm robotter. I starten lavede vi bare nogle forhindringsbaner ud af tape, som skulle markere sidelinjerne. Efter vi havde gjort det i noget tid fik vi af vide hvilke nogle opgaver man skulle for at komme med til Favrskovs Mindstorm Turnering. I klassen skulle vi stemme om hvilke fire der skulle med og sĂĽ ville Kim tage det med som rĂĽd i hans udvĂŚlgelse. Efter to dage fik vi at vide hvilke fire personer der skulle med til Turneringen. Det blev Tobias, Julie, Christoffer og Christian fra 6.B og Andrea, Simone, Marcus og jakob fra 6.A.

6


Det blev endelig den store dag hvor vi skulle afsted til Turneringen vi var alle sammen rigtig nervøse for hvordan det kunne gå. Vi skulle dyste imod 31 andre hold, så chancen for at vinde var rimelig lav. Vi tog fire af vores mindstorm robot kasser med til Turneringen. På vej derud fik vi nogle tips om hvordan vi havde bedst chance for at vinde. Vi skulle gøre det så simpelt som muligt for at få mange point som muligt og lave et program til hver af opgaverne. Da vi kom derud blev vi delt ind i fire puljer, der gjaldt det om at løse flest opgaver hurtigst muligt. Vi besluttede os for at dele os i to hold med to i hver. Julie og Christoffer, Tobias og Christian så delte vi opgaverne imellem os, og begyndte at programmere. Vi programmerede to smarte og simple robotter hvor andre byggede komplicerede og upraktiske. Vi programmerer i nogle timer indtil vi skulle have mad. Efter vi havde spist havde vi 1½ time til at programmere i, inden vi skulle vise det til 9 dommerne. Vi vandt i vores pulje med Ca. 5 sekunder hurtigere end 2nd pladsen, som var 6.A. Nu skulle vi konkurrere mod de 3 andre puljers vindere i en finale. Desværre blev det ikke en førsteplads men en sikker andenplads med 200 kr. som diplom. Tobias og Christian 6b 7


Matematikkens dag Matematikkens dag blev afholdt torsdag den 17.november 2016. Hele skolen arbejde med matematik.. Indskoling og mellemtrin arbejdede med former og figurere. I ugen op til Matematikkens dag, havde klasserne haft fokus på hver deres geometriske form eller begreb, så om torsdagen kunne man se en udstilling på PLC, som hver klasse havde lavet over deres figur / begreb.

På dagen arbejdede eleverne med at fremstille et billede. På dagen arbejdede eleverne krav med om at fremstille et billede. Til billedet var der forskellige hvilke figurer der måtte Til billedet var der forskellige krav om hvilke figurer der anvendes. Fx tegnede 2.kl og 3.kl et billede, der forstillede et måtte anvendes. Fx tegnede 2.kl og 3.kl et billede, der skib. forstillede et skib. Defigurerne måtte kun bruge figurerne trekanter, De måtte kun bruge trekanter, rektangler, kvadrater rektangler, kvadrater og cirkler og der skal være spejling og cirkler og der skal være spejling og symmetri. og 4. - 5.ogkl symmetri. - 5. en kl tegnede en bil eller lastbil, der tegnede enog bil4.eller lastbil, hvor der kunenvar brugthvor rette, kun var brugt rette, ligesidede og ligebenede trekanter samt ligesidede og ligebenede trekanter samt cirkler. Der skulle også cirkler. Der skulle også være spejling og parallelle linjer. være spejling og parallelle linjer.

8


Eleverne udtaler om Matematikkens dag: Rakel 3.a: Vi arbejdede med mønstre og symmetri. Jeg kan godt lide mønstre, så jeg havde mit eget symmetri sæt med hjemmefra og lavede nogle flotte mønstre. Elina 3a: Jeg lavede min egen mandalas og den blev rigtig flot. Frida og mig lavede også tangram med de store tanggram brikker på gulvet. Laura 3a: Vi lavede billeder af skibe, og det var rigtig sjovt.

Theo 5b: Vi skulle lave biler ud af figurer ligesidede trekanter og parallelle linjer Benjamin O 5b: Det var sjovt at lave biler/lastbiler jeg lavet noget jeg ikke var vant til. Jeg var lidt udfordret, men det skal På jo dagen eleverne med Jeg at fremstille man ogsåarbejdede prøve en gang imellem. nåede da et at billede. blive færdig til tiden og min lastbil blev godkendt. Til billedet var der forskellige krav om hvilke figurer der måtte anvendes. Fx tegnede 2.kl og 3.kl et billede, der forstillede et Silas 5b: Det var sjovt at lave biler, men også lidt svært, men skib. De måtte kun bruge figurerne trekanter, rektangler, jeg blev færdig til tiden og den blev godkendt. Den fik ni point ogman cirkler skal være spejling og symmetri. og ogkvadrater det højeste kanogfåder er ti 4. - 5. kl tegnede en bil eller en lastbil, hvor der kun var brugt rette, ligesidede og ligebenede trekanter samt cirkler. Der skulle også være spejling og parallelle linjer.

9


I uge 38 stod hele Hadbjerg Skoles udskoling sammen om en hyldest til film. Eleverne gik ind til ugen med stor entusiasme og kreativitet. Eleverne blev delt ind på fire film genrer: roadmovie, stumfilm, horror og dokumentar. Elevernes kreative kompetencer skulle efterfølgende vise sig i adskillige nervepirrende, dystre, humoristiske og rørende film. Ugen vi aldrig ville glemme startede om mandagen, da de mange filmfolk lagde hovederne i blød, og kom på tonsvis af ideer og koncepter. Her begyndte udskilningsløbet, hvor de bedste ideer blev valgt, og derefter kørte de forskellige optagelsesenheder. De nedskrevne historier fik liv i form af de formidable skuespillere, der levede sig ind i deres roller. Både klovne og teenagere med knuste hjerter blev portrætteret. Tårerne gled og der blev trukket på smilebåndene og tilskuerne blev skræmt fra vid og sans. Hele ugen kulminerede i et fabelagtigt galla show, som kun Hollywood kunne gøre kunsten efter. De enestående og hysterisk morsomme værter ledte udskolingen igennem en aften, hvor de allerbedste film blev hyldet, men ingen gik hjem uden et smil på læben. Professionalismen over galla showet bidrog til et fantastisk helhedsindtryk. Kærligheden til mediet film virkede som incitamentet og det endte ud i nogle helt enestående produktioner. Det var i sandhed en uge vi aldrig ville glemmer. Skrevet af Frederik og Mads 9.a

10


Filmugen gik ud på, at vi først skulle vælge hvilken genre af film vi ville være under; stumfilm, Teenage horror-movie, Teenage road-movie eller dokumentar - I mit tilfælde blev det Teenage horror-movie, og så skulle man gå sammen med 4 andre personer som havde valgt samme genre. Efter det var der et kort oplæg om kravene til den film vi skulle producere, genretræk til en gyserfilm, og så skulle vi igang med at arbejde selv. Vores gruppe startede om mandagen med at brainstorme på hvad vores gyser skulle handle om, hvor det endte med at blive en historie om en spøgelsespige med en dukke. Så fastslog vi de hovedpersonen og de øvrige personer. Tirsdag skrev vi et manuskript og en indledende voice-over som vores film skulle have med til i starten, og fik Mikael til at indtale den. Onsdag brugte vi hele dagen hjemme hos en af os for at optage det hele, og så begyndte jeg og de andre med at klippe det hele sammen. Vi klippede i filmen lige indtil en time før det skulle afleveres torsdag, og så lavede vi hurtigt en trailer bagefter. Det sidste vi lavede var en plakat, som skulle op og hænge i Aulaen, sammen med alle de andres plakater. Så pyntede vi op resten af tiden, for torsdag aften var der Filmgalla for alle os i udskolingen som var med til at lave film, hvor lærer Lene og Jesper ville være værter og så ville en film-jury bestemme hvilke film der skulle vinde for bedste film under hver genre. Vores film vandt for bedste teenage horror-movie. Filmugen var rigtig sjov, synes jeg, og det var fedt at vi selv skulle lave det hele, og styre vores tidsplan. Men det var også lidt stressende at skulle lave en film, en trailer og en plakat på fire dage.

Skrevet af Amalie 9.a

Film ugen blev afsluttet torsdag aften med rød løber og prisuddeling. Herrer var klædt i flotte jakkesæt, samt kvinderne i deres fineste kjoler. Eleverne formåede også at klæde sig i pæne kjoler og skjorter. Med en velkomstdrink i hånden og et smil på læben, blev film gallaen sat i gang. Og priserne blev uddelt blandt de fire forskellige filmgenrer af både lærere og elever. En aften med sjov og hygge, og trods de tekniske problemer var der fikset et godt show sammen med de skønne værter Lene og Jesper. Det var en aften, som er værd at opleve igen. Skrevet af Julie 9.a 11


Mandag d. 24. oktober skete det endelig – hegnet blev fjernet og den nye legeplads kunne tages i brug. Eleverne stod pænt i kø og ventede på at komme til for at prøve de nye udearealer mellem den nye udskoling og boldbanerne af. Skolen har fået indrettet et areal med mange nye og spændende lege og trænings muligheder. Skolen har engageret lokale trækunstner Per Tjørnild som er i gang med at udsmykke forskellige træskulpturer på legepladsen. Elever skal til foråret bl.a. lave totempæle og andet som en del af kunsten på legepladsen. På legepladsen er der opsat trænings redskaber - 2. til styrketræning og 1. til udstrækning. På siden af redskaber er der en IQ kode så man bare kan scanne koden med sin mobiltelefon og så får man en række træningsøvelser og måder man kan bruge redskaberne på. Der er fortsat hegn omkring en dele af arealet, dette skyldes, at vi vil beskytte de nye græsarealer. Disse tages først tages i brug, når der bliver lidt varmere og græsset har fået godt fast. I er meget velkomne til at bruge de nye arealer om eftermiddagen eller i weekenderne, hvis I alligevel er ud og lege med børnene eller har været ude og løbe en tur og vil slutte af med lidt styrketræning eller udstrækning.

12


Efter efterårsferien arbejdede alle indskolingsklasser, ud fra et materiale som Børns Vilkår har lavet, som hedder ”trivsel til alle”. Gennem forløbet, fik vi fokus på, at alle børn i indskolingen på Hadbjerg Skole skal have det godt. Forløbet strakte sig over tre gange af 2-3 lektioner i uge 44, 45 og 46. Målet med projektet var at holde fokus på at modarbejde mobning og dårlig trivsel. Materialet ligger op til, at alle børn og voksne skal blive bevidste om og tage ansvar for fællesskabets betydning. Vi ville gerne opnå, at disse tre gange skulle medvirke til, at skabe et fælles sprog og et fælles udgangspunkt for alles videre arbejde med trivsel. Projektet arbejder ud fra, at eleverne får en løsningsfokuseret tilgang. Gennem forløbet fik voksne og børn adgang til en række konkrete redskaber, som styrkede klassefællesskabet og gerne skal forhindre mobning. Temaet omkring mobning og trivsel, vil løbende blive taget op i fasen.

I 02c arbejde vi også med trivsel til alle. En af opgaverne var: Vi kan og vi ønsker. Her skulle vi sammen finde ud af, hvad vi er gode til i 02c og efterfølgende skulle vi finde ud af, hvad vi gerne vil blive bedre til. Alle var super gode til at finde frem til alle de ting vi er super gode til og ligeså, da vi skulle finde ud af, hvad vil skal øve os på. I kan se på billederne hvad vi nåede frem til.

13


Min klasse og jeg har været på lejrtur til Helnæs. På Helnæs var vi på madlejr en hel skoleuge. En madlejr går ud på, at lave mad, smage maden til, se hvor maden kommer fra og i det hele taget lære hvordan man laver sin egen morgenmad, middagsmad og aftensmad. Men udover at man skal lave mad hele dagen, så får man også hygget sig en hel del. Man bor nemlig på værelser med 2-5 klassekammerater. Når man skal lave mad, skal man have nogle, at lave maden sammen med, så man havde sine egne madhold. I madholdene var man 4-5 personer i. Vi skulle mødes mandag morgen ved togstationen i Hadsten klokken 09:10 om morgen. Vi skulle nemlig tage toget klokken 09:25 til Aarhus. Vi ankom i Aarhus klokken 09:48. Derefter tog vi toget fra Aarhus til Fredericia klokken 09:57. Klokken 11:07 kom vi til Fredericia, og derfra tog vi til Aarup klokken 11:31. Fra Aarup tog vi bussen som kørte os helt ned til madlejren. Turen derned gik stille og rolig, og alt gik efter planen. Da vi ankom, fik vi en masse information om alting. Fx hvor vi skulle bo, hvor tingene i køkkenerne var, hvilket køkken man var i og en masse andre ting og regler. Der var et lille og et stort køkken. Det køkken som jeg var i, var det store køkken. I det store køkken skulle jeg lave mad sammen med mit madhold, som var Sophie, Maja, Sandra og mig. Efter vi fik alle de her informationer, fik vi lidt tid til at pakke vores ting ud på vores værelser. Jeg var på værelse med Mark, Theis og Frederik S. Efter at vi havde pakket ud, skulle vi lave noget mad. Da vi havde lavet noget mad, skulle vi præsentere det for de andre madhold. Efter at alle madhold havde præsenteret deres mad, skulle vi spise det. Derefter var der lidt aftenhygge/klassetid. Da vi var færdig med aftenhyggen/klassetiden, hyggede vi bare videre. Vi spillede bordfodbold, hørte musik og en masse andre hyggelige ting. Men desværre måtte vi stoppe hyggen, og gå i seng klokken 21:30. Så blev det tirsdag, og jeg blev vækket klokken 07:30. Alt for tidligt synes jeg selv, men jeg var sikker på, at det ville blive en god dag. Vi skulle nemlig lave noget bålhygge. Ved bålhytten fik vi det lækreste varme saft over bål. Jeg kan desværre ikke huske, hvordan den blev lavet, men jeg mener, at der var en frugt i. Efter den hyggelige bålhygge skulle vi ud og se, på hvilke naturlige planter som man kunne spise. Det gjorde vi sammen med en naturvejleder. Jeg blev overrasket over, at der var så mange forskellige planter, som man rent faktisk kunne spise. Faktisk var der nogle af planterne, som smagte godt. Da vi var færdig med at få viden og smage på forskellige planter, skulle vi gå hjem til lejren. Da vi var kommet hjem, var der rutine. Lave mad, spise det, hygge, og så i seng så vi kunne blive

klar til en ny spændende dag. Så blev jeg vækket igen klokken 07:30. Det var blevet onsdag, og om onsdagen skulle vi selv skære kødet af fladfisk. Jeg synes, at det var ret svært at skære kødet af fladfisken. Især når jeg stod ved siden af en pige, som skar 3 fladfisk ud, mens jeg kun skar 1 fladfisk ud. Men det var jo også første gang, at jeg skulle prøve det. Da vi var blevet færdig med at skære kødet af vores fladfisk, skulle vi panere fisken. Egentlig så det ikke mega lækkert ud, men da vi begyndte at panere fisken, så det bare så lækkert ud. Efter at vi havde paneret fisken, skulle det over på vores tallerkner, og så skulle vi spise det. Det smagte så lækkert! Efter at vi havde fået spist vores fladfisk, fik vi en pause. Da pausen var færdig, skulle vi hilse på en kylling. Da vi havde fået hilst på kyllingen, blev den slagtet. Vi måtte ikke se, at den blev slagtet, men i stedet for måtte vi se, hvordan den så ud indeni. Efter det skulle vi selvfølgelig lave noget mad ud af kyllingen. Maden smagte igen rigtig godt. Derefter hyggede vi, og til sidst gik vi i seng. Det havde været en meget hyggelig dag.

14


Nu var det torsdag, og jeg blev vækket ekstra tidlig i dag. Jeg blev vækket klokken 06:45, fordi at jeg skulle op og lave morgenmad sammen med med min madgruppe og en anden madgruppe. Vi havde nemlig forberedt noget bolledej fra om aftenen dagen før. Vi skulle bare dække lidt bord og sådan noget. Da vi havde gjort alle de ting, som vi skulle, kom alle de andre madhold. Vi skulle nemlig have noget mad, selvom vi endnu ikke var blevet sultne. Da vi havde spist vores morgenmad, skulle vi ud på et gårdbesøg. På gårdbesøget var der killinger og køer. Køerne havde en lang lilla tunge. Bondemanden derude, viste os hvordan sådan en ko kom ind til en maskine, og blev malket. Han fortalte os også en masse andet om køerne. Nu skulle vi bare hjem igen og lave noget mad. Vi skulle lave noget, som blev kaldt rest-a-fari. Rest-a-fari gik ud på, at vi skulle lave mad med næsten alle de rester, som vi ikke havde fået spist igennem ugen. Da vi havde spist vores nylavede rester, skulle vi rydde op. Vi skulle ikke kun rydde maden op og vaske tallerknerne af, vi skulle simpelthen tørre alt af. Der skulle være så rent, så der skinnede mere end stjernerne på himlen. Det tog lidt tid, men det skulle jo gøres. Så var der rutine igen. Lave mad, spise det, hygge, og gå i seng. Vi skulle jo være klar til den lange hjemrejse den næste dag. Så blev det fredag, og vi blev vækket klokken 07:30. Vi skulle jo have noget morgenmad, inden at vi tog hjem. Vi pakkede lige vores ting, og så tog vi hjem til togstationen i Hadsten, hvor vi blev hentet af vores forældre. Det var en rigtig god tur. Da vi var med naturvejlederen, viste han os et bær, som vi kunne plukke fra en busk. Når man tog en af de slags bær ind i munden, var det som om, at den stjal alt ens spyt. Man blev helt tør i munden. Jeg synes, at turen var spændende, sjov, hyggelig og meget lærerig. Vi lavede så mange spændende ting, at jeg ikke er sikker på, at det er den rigtige rækkefølge, som jeg har skrevet tingene i. Jeg vil altid huske, at da vi skulle rydde op og gøre rent, slog vi den gamle rekord på tid med 5 minutter. Den gamle rekord var 45 minutter, og der var cirka 25 personer, og vi fik gjort det på 40 minutter med kun 13 personer på grund af sygdom. Det var en sjov oplevelse, som jeg altid vil huske. Skrevet af Miklos 7.b

15


Hadbjerg skoles Skoleblad jul 2016  

Hadbjerg skoles skoleblad om aktiviteter i efteråret 2016.

Hadbjerg skoles Skoleblad jul 2016  

Hadbjerg skoles skoleblad om aktiviteter i efteråret 2016.

Advertisement