Page 1

1

Ungdomsliv HBS

Vol. 3

Sjove gåder Lækre påskeopskrifter Gode ideer til konfirmationstøjet Limbo

Manga

Hvis du er glad for et godt gys, anbefaler vi, at du prøver gyserspillet Limbo.

NYHED! HBS Ungdomsliv Introducerer mangahistorien "Kassettebåndet"


2

INDHOLD 4

9

PÅSKEHAREN Findes påskeharen? Hvad tror eleverne på Hadbjerg Skole?

VELKOMMEN Velkommen til tredje udgave af Ungdomsliv! Vi har skrevet en række artikler til dig, som vi håber, at du vil inde interessante.

KONFRIMATION Hvad skal du have på til din konirmation og Blå mandag?

I denne tredje udgave kan du bl.a. læse om aprilsnar og få ideer til, hvad du selv kan gøre for at drille dine nærmeste.

16 GÅDER

Hvor god er du til at løse gåder? Prøv her i magasinet!

24 MAKEUP

Lær at lægge en god makeup med vores videoer.

Du kan også få en lækker opskrift til festlige og pyntede påske-muins eller farverige marengs.

28 LANDBRUG Har du brug for at blive klogere på landbrug?

31 LÆS GODT

Vi har, som vi plejer, også taget fat om de lidt mere alvorlige emner som hævnporno og egosime, og du kan også læse om, hvad der foregår med teenagekroppen.

Manger du din læselyst? Vi giver dig gode råd.

40 NOVELLE Læs en spændende novelle om egoisme.

42 SUNDHED Hvad er sundhed? Og er du sund?

Vi håber, at du vil læse med!

REDAKTIONEN - HVEM ER VI? Elizabeth, Kenneth, Melanie, Alexander, Caroline, Emma, Hjalmar, Amalie, Mathilde, Frida, Freja, Christian, Julie, Mathilde, Michelle, Karl, Sophie, Carolina, Kristian, Julie, Magnus, Rasmus, Ida, Alma, Anne, Natasja, Sara, Rasmus, Kerstine, Kaja, Simon, Mia, Victor, Clara, Joseine, Christofer, Casper, Tobias, Marius, Theis, Silas, Lærke og vores redaktør Signe HBS Ungdomsliv Vol. 3

Rigtig god læselyst, Redaktionen

Forsideillustraion: Marius


3

Ved du hvor/hvornår aprilsnar stammer fra? I år 2016 blev der lavet en aprilsnar i dansk handelsblad, nemlig at Netto ville lave et lyselskab som hedder Jetto.

HISTORIEN: Aprilsnar er et drillende tilnavn, som bruges om dem, der efter skikken bliver narret den 1.april. I Norden er der den 1. maj en anden skik, der hedder majkat. Den er dog ikke helt så kendt.

Få ideer til hvordan du narrer dine venner og familie. 1. Flyt rundt på din søsters værelse. Når hun ikke er hjemme, rykker du rund på alle hende ting. 2. Få Harry Styles til at ringe!: Tag personens telefon. Ændre dit navn til Harry Styles. Ring så til personen. 3. Fake en tatovering: Man kan købe fake tatovering i BR. Når personen sover kan du tage tatoveringen på. HUSK den går væk efter ca. en uge. 4. Lad som om du ryger: Man kan købe slik cigaretter. 5. Tag mel i en hårtørrer.

I Europa har man lavet aprilsnar siden 1600 tallet. Dengang sagde de til hinanden, at de skulle hente en ting, som ikke eksisterede. Det samme laver man i Indien, som hedder holi-festivalen, og der har man lavet det i lere tusind år. Hvor skikken med aprilsnar oprindeligt stammer fra, vides ikke. Der er dem, der mener, at den kommer fra romernes nattefester, som fandt sted ved forårstide - omtrent samtidigt med, at vi fejrer påske i dag. Andre siger, at aprilsnartraditionen hidrører fra de år i 1600-tallet, hvor man fejrede nytår ved påsketid. Nytåret har altid været forbundet med en tid, hvor man vendte op og ned på tingene og kunne drille. Af Sara, Thais og Hjalmar

I år 2001 bev der lavet en aprilsnar i København. Historien var, at et metrotog var brudt op gennem Rådhuspladsen, da det var kørt galt under en testkørsel.

Hvert år laver aviserne en aprilsnar. Den plejer at være skrevet af en person med navnet Ranslirpa.


4

INTERVIEW Tror du på Påskeharen? Påsken nærmer sig. Det gør Påskeharen selvfølgelig også. Er du klar til påskeæg, god mad og æggejagt? Kom i påskestemning her med alt fra interview til den oprindelige historie om Påskeharen.

« Jeg ved, at det er mine forældre, der lægger æggene » "Tror du på Påskeharen?" Det spørgsmål har vi stillet elever på Hadbjerg Skole. “Nej, jeg tror ikke på Påskeharen,” siger Casper fra 7.b. “Jeg ved, at det er mine forældre, der lægger æggene. Jeg har selv set det for ca. 5 år siden”, siger Casper, mens han griner. “Og så skulle jeg på æggejagt med min 8-årige fætter. Jeg elsker påskeæg. De smager godt.”

“Nej, jeg tror i hvert fald ikke på Påskeharen. Jeg ved, at det er min moster, der kommer med påskeæg. Hun er nemlig, den eneste, der har set den, siger Luna fra 1.b. ”Men min storesøster, Liva tror på Påskeharen. Det er virkelig mærkeligt. Alle ved da, at den ikke indes,” siger Luna meget bestemt.

Skrevet af Emma, Kirstine & Caroline

Tror børnene på Hadbjerg Skole, at Påskeharen indes?

“Jeg ved at Påskeharen indes. Selvfølgelig gør den det! Om natten kan jeg nemlig høre nogen, der kommer ind. Og næste morgen, når jeg vågner, er der påskeæg i haven. Så selvfølgelig indes den. Der er ingen anden forklaring,” siger Emma fra 1.b, rigtig glad.

4


5

Påskeharen

Hvor stammer Påskeharen fra? Der indes tre forskellige forklaringer omkring Påskeharens oprindelse. Oprindeligt var det børnene, der byggede en rede til haren. Reden blev placeret et sted lidt væk i hjemmet. Hvis børnene havde opført sig ordentligt, ville haren komme forbi om natten og fylde reden med lotte, kulørte æg. Med tiden har traditionen udviklet sig, så reden i dag er en kurv, som haren selv medbringer sine æg i.

Ideen om, at haren skulle lægge æggene i en rede et sted lidt væk i hjemmet, er i dag blevet til en tradition med, at Påskeharen gemmer sine æg rundt omkring i hjemmet eller i haven, så børnene selv skal inde æggene om morgenen. Traditionen om Påskeharen kan spores endnu længere tilbage til hedens frugtbarhed. Man troede altså, at Påskeharen var et frugtbarheds-fremmende dyr, og man spiste og ofrede æg, som ansås for at være et frugtbarhedsfremmende middel.

Skrevet af Emma, Kirstine & Caroline

Man troede i starten, at Haren var gudinden Eostres dyr, og hende fejrede man netop ved forårsjævndøgn. På engelsk hedder også ‘Easter’ som netop kommer af navnet Eostre/ Eastre. En anden forklaring kan være, at katolikkerne i Tyskland ikke spiste æg i fasten, og således havde en masse æg at spise i påsken, mens protestanterne, der også spiste påskeæg, måtte inde på en historie. Og således opfandt de Påskeharen.


6

Påske-muins

Lette og ine påske muins Opskrift dej: 12 stk.

Opskrift til pynt:

2 Spsk: margarine 2 æg 135 gram sukker 180 gram hvedemel 1,5 tsk bagepulver 1 Spsk vanillesukker 1,5 dl sødmælk

30 skumiduser cirka. frugt farve ( orange, sort, gul og grøn) 2 pakker lormelis 3 spsk olie 1 pakke smør cirka.

ovnen. Det er hvad du synes er nemmest. Når det så er blevet til en klistret masse, så putter du en masse lormelis i og ælter det, ligesom hvis man skulle lege med modellervoks. Du bliver så ved med at putte mere og mere lormelis i, indtil det ikke klistrer mere.

Fremgangsmåde: Fremgangsmåde: Forvarm ovnen til 200 grader i en almindelig ovn. Smelt margarinen i en lille gryde. Sæt den til afkøling. Pisk æg og sukker skummende. Bland bagepulver og vanillesukker i melet.Ssigt det tørre og hæld mælk og æggeblandingen i. Rør forsigtigt. Tilsæt den smeltede og afkølede margarine. Hæld dejen i parpirsforme, og sæt dem på en plade og bag dem i 10 - 15 min.

Det første, du gør, er at lave noget gult glasur. Du skal bare putte noget lormelis i en skål, og så derefter putte noget vand i, til det har sådan en okay konsistens. Derefter putter du noget gult frugtfarve i og dybber så derefter 12 af skumiduserne i det gule glasur og sætter dem derefter til at tørre. Imens de tørrer, kan du lave din fondant og farve det. Du skal tage de sidste skumiduser og putte dem i en skål. Derefter putter du ca. 2 tsk olie ned til dem. Og så skal du enten sætte dem over vandbad eller i mikrobølgeLavet af Julie, Amalie og Mathilde

Husk: Pynten skal være, som du selv synes, vi kommer bare med en ide. Man kunne fx. lave påskeæg i stedet for eller andet. Man kan også bare lave nomale muins uden noget på.


7

Påske muins

Når det så ikke klistrer mere, så kan du dele det op i 3 bunker: 1 lille, 1 lidt større og så 1 med det sidste i. Du farver så den mindste bunke sort, den mellemste lader du forblive hvid, og den store skal være orange. Når du så er færdig med det, så kan du begynde at lave din grønne smørcreme, som senere skal blive til græs. Du tager din smør i en skål og tager en gafel og maser det. Derefter putter du noget lormelis i og begynder så at mose det ind i smørcremen.

Det bliver du så ved med, indtil at du syntes, det smager godt og ikke kun af smør. Så putter du noget grønt frugtfarve i, så det bliver grønt som græs. Når dine muins er ude af ovnen, og de er HELT afkølede, så kan du begynde at sprøjte din smørcreme på, så det ligner græs. Når du har gjort det, så tager du dine skumiduser og putter 1 på hver muin, og så former du så 24 runde kugler ud af det hvide fondant. (Det er ikke sikkert, at du skal bruge det hele). Når du har gjort det, så kan du presse dem lidt lade. Som øjne former du derefter 24 lidt mindre kugler i sort fondant og sætter dem oven på de hvide, så det danner 2 øjne på hver kylling.

Derefter former du så det orange fondant til fødder og næb. Du sætter dem så på, og så er du færdig. Vi er sikre på at alle i din familie ville elske dem.

Gode ider: Sigt melet før det kommer i, det samme med lormelis. Brug gerne en tylle, når du sprøjter smørcremen ud. Put gerne en lille smule mere vaniljesukker i.

Lavet af Julie , Amalie og Mathilde


8

opskrift

Opskrift

Marengs i lere farver Hvem kan ikke lide marengs? Lav lækre marengs i flere farver til påskemiddagene. Lav dem i flere farver, og lad dem pynte på dessertbordet.

Ingredienser: 5 æggehvider 250 gram sukker Det skal du gøre: Tænd ovnen på 100*C varmluft. Put æggehviderne i en skål og begynd at piske. Tilsæt sukker lidt ad gangen indtil, at du kan vende bunden i vejret på skålen, uden at det falder ud. Du kan eventuelt putte frugtfarve i massen og vende det let i skålen.

Kom marengsmassen i en pose og sprøjt det ud på en bageplade, med bagepapir. Bag marengsene i ca. 45 minutter.

Freja S. og Victor

Flotte marengs lige til at spise.


9

Konirmation

Tøj til konirmationen og blå mandag Nu er tiden ved at være inde til konfirmationerne. Og måske skal du konfirmeres? Eller elsker du bare at kigge på kjoler og tøj? Ihvertfald har vi samlet nogle kjoler og buksedragter og alt hvad man skal have til både konfimationen og andendagen!

Her ser du en mega lot kjole fra real silk.

Af Anne, Alma, Natasja, Ida

9


10

Konirmationstøj til piger Buksedragt

"Prinsesse" kjolen

Er kjole ikke noget for dig, og synes du, den har buksedragt er for fed! Så kan du købe den på Lelook For 1229 kr.

Synes du den her kjole er så lot og du ikke kan få øjnene væk fra den, så kan den købes på Lilly Til 2295 kr.

Enkel kjole

Hvide sneakers

Vil du hellere have en lidt mere enkel eller "mindre prinsesset" kjole, så er den her perfekt! Den er fra Lilly og koster 799 kr.

Du skal selfølgelig også have et par sko, så her er der et par hvide sneakers fra Stylepit Til 399, 95 kr.

Af Alma, Anne, Ida og Natasja


11

Konirmationstøj til drenge Hvis du står og mangler det helt perfekte jakkesæt, så tjek det her ud. Fra Zalando til 999 kr

Hvis du gerne ville have et lidt anerledes jakkesæt med stripper, så tjek det her ud. Fra zalando til1495 kr

Hvis du ikke har fundet dine sko endnu, så tjek dem her ud. Fra Zalando(vans) til 549 kr.

Du kan også vælge et par moderigtige sneakers fra Adidas. Fra Zalando(Adidas) til 749 kr.

Af Alma, Anne, Ida og Natasja


12

Blå mandags-tøj til piger Outfit 1

Outfit 2

Er du til bukser? Så har vi et fedt ouftit her: En bluse fraZalando til 199 kr Et par bukser fra Vero Moda til 259 kr (Bukserne kan også indes på Zalando)

Vil du hellere have kjole på? Her er der et par sko og en pæn kjole: Kjolen er fra Vero moda til 350 kr Skoene er fra Adidas til 750 kr

Af Alma, Anne, Ida og Natasja


13

Blå mandags-tøj til drenge Outfit 1

Outfit 2

Vil du godt have et helt normalt outit? Så tag det her: Blusen koster 249 kr Bukserne koster 649 kr

Disse sko kan du bruge til alt slags tøj, køb dem! De er fra Zalando 749 kr Det fede ur koster kun 1195 kr og er fra Daniel Wellington.

Af Alma, Anne, Ida og Natasja


14

Er du glad for et godt gys?

Billeder fra Limbo

Hvis du kan lide et godt gys, når du er sammen med vennerne, så har vi det bedste spil, du kan spille. Limbo er et godt spil at spille, hvis man keder sig eller bare har brug for noget at lave. Man kan downloade det gratis på steam.

Hjælp den lille navnløse Limbo er et dansk adventure dreng i spillet Limbo platform spil. Det er produceret af hvis du altså tør. det PC. Der er tale om et 2D-spil med simulering af et fysisk system, der styrer omgivelserne og en lille navnløs dreng, der bevæger sig rundt i en sort-hvid verden. Gameplayet går ud på, at drengen leder efter sin forsvundne søster og undervejs udsættes for en lang række fælder og svære udfordringer. Udviklerne har skabt Limbo er et godt spil, og udfordringerne på en måde, så spilleren nærmest forventes at fejle, det burdte helt klart inden den rigtige løsning indes. prøves. Du kan bare

Playdead har betegnet spillestilen som "trial and death" og har skabt et uhyggeligt og grusomt billedsprog til at vise drengens dødsscener, hvilket kan hjælpe spilleren videre fra situationer, der kan forekomme uløselige.

Af Mia 7.B & Simon 7.A

starte med at prøve en demo-versionen.

14


15

Kan du lide et godt gys?

Såvel billedsproget som spillets minimalistiske lydside er med til at skabe en uhyggelig stemning, som man kender fra horrorilm, og den er blevet sammenlignet med ilm noir og tysk ekspressionisme.

Billede af: LIMBO

Spillet har altovervejende fået positiv kritik for blandt andet sit nyskabende billedsprog og spillets stemning. Største indvending mod spillet har været, at der er for lidt spil i det, idet det kan gennemføres på 2-6 timer. Spillet, der sælges gennem Xbox Live Arcade, var deres tredjebedst sælgende i 2010 med en indtægt på $7,5 millioner. Det har modtaget en lang række priser; det var nomineret til et rekordstort antal priser ved uddelingen af Game Choice Awards og vandt én af disse, i kategorien for visuelt design. Spillet er udgivet til Xbox 360, playstation 3 og computer.

limbo er er et mega godt <3


16

Gåder

Er du klog?! Hvad er det, man smider fra sig, når man har brug for det, og trækker tilbage, når man ikke længere har brug for det? - Et anker. Hvilken plante er så farlig, at hvis du sidder under den i 3 minutter, vil du dø? - En åkande.

Gåder er tit sjove, men kan være svære at løse. Ovenfor kan du se to lette gåder og nedenfor er der nogle lidt sværere. Hvor mange gåder kan du løse? To veje Du skal hen til en by. Du går hen af vejen mod byen. Pludselig deler vejen sig i to, og du ved ikke, hvilken vej du skal gå. Der står to mænd: Den ene taler sandt, og den anden lyver. Hvad skal du spørge om, for at begge fortæller den rigtige vej?

Hvilke Piller En mand får ire piller af sin læge. Der er to forskellige piller og to af hver salgs. Han skal tage to forskellige om morgenen og to forkselige om aftenen. Han kan ikke kende forskel på nogen af pillerne eller inde ud af forskellen på nogen måde. Hvordan inder han ud af, hvilke og hvordan han skal spise dem, for ikke at dø?

Svar her :

Svar her :

____________________

____________________ Lavet af Christofer 7.B

Bagerst i magasinet kan du se de rigtige svar.

Vejning Hvis du har seks bolde, hvor den ene er tungere end de andre, og du må veje to gange, hvordan inder du så den tunge bold?

Svar her : ____________________ 16


17


18

Manga & anime Hvad er manga og anime? Manga- og Anime er en bestemt stil, som typisk er lavet i lande såsom Kina og Japan, hvor alt ofte er tegnet i hånden. Personerne i Manga- og Anime har altid et meget unaturligt udseende, og det samme med alt andet. Anime er en forkortelse for “Animation”. Mangaog Anime bøger læses bagfra, så man starter på den sidste side.

Der er blevet lavet mange forskellige Manga bøger.

De leste manga bøger er lavet i kina.

Af Casper & Tobias

18


19

Naruto Hvem er Naruto?

Naruto er oprindeligt en karakter fra manga bøger, og senere hen er Naruto også lavet til en film.

Naruto er en Japansk serie af bøger, som så senere er blevet lavet til en ilm-serie. Naruto-bøgerne læses bagfra, da det er en Manga- og Anime serie. Naruto Uzumaki er en shinobi (Ninja) af Konohagakure (Hidden Leaf Village) og en efterkommer af Uzumaki-klanen. Han blev Jinchūriki(Power of Human Sacriice) af et uhyre kaldet NineTails på sin fødselsdag. Det ik ham til at blive afskåret af de leste i Konohagakure. Efter at have sluttet sig til Team Kakashi, arbejdede Af Tobias & Casper 7.B.

Naruto hårdt for at få landsbyens anerkendelse hele tilbage efter at have drømt om at blive Hokage (De bedste krigere). I de følgende år blev han gennem mange vanskeligheder og prøvelser en dygtig ninja, som betragtes som en helt af landsbyboerne, og kort efter blev han kendt i resten af verden som Hero of the Hidden Leaf.


20


21


22


23


24

Makeup look Step by step Vi har sammensat dette enkle og flotte look. Du kan blandt andet bruge det i skolen, eller hvis du skal ud med vennerne.

Vi har pĂĽ nĂŚste side lagt en masse qr-koder og beskrivelser om videoerne.

Af Elizabeth og Melanie

24


25

PORTFOLIO

i denne video ser du hvilke farver, og hvordan du påfører øjnskyggen i creasen.

I denne video viser vi hvordan du fader den hvide farve ind i den lyserøde farve.

I denne video påfører vi mascara.

I denne video viser vi, hvordan du kan børste dine bryn.

I denne video viser vi, hvordan vi farver og sætter brynene.

I denne video viser vi, hvordan du sætter dine bryn med en transparent gel. Af Elizabeth og Melanie


26

Makeup

Makeup Kan du godt lide makeup? Eller bruger du det ikke endnu? Her kan læse andres mening om det. Måske er du enig, eller måske har du helt andre meninger?

Her er de spørgsmål vi brugte: 1. Hvorfor bruger man makeup? 2. Hvorfor bruger du makeup? 3. Kan du lide at bruge makeup? 4. Hvor meget makeup bruger du? 5. Hvor mange penge bruger du på makeup?

BRUGER DU MAKEUP? 1 For at dække uren hud i hovedet 2 Fordi jeg har rød hud 3 Ja men, det er irriterende at skulle tage det af om aften. 4 Concealer 5 575kr ca. 1. Nogen synes, det er lot. Andre bruger det bare fordi de synes, det er smart. 2. Jeg bruger makeup en gang imellem. 3. Ja, jeg synes det er lot. 4. Det er forskelligt. 5. Jeg får det meste af min mor.

Af Kenneth og Alexander

26


27

McDonald's

Historien Hvem og hvad er McDonald's? Den 15. maj 2018 fylder McDonald’s år. Der vil det være præcis 77 år siden, at brødrene bag McDonald's åbnede den allerførste restaurant - og dermed reddede millioner af tømmermændsramte (eller lækkersultne) mennesker med hamburgere og cheeseburgere.

Brødrene Richard og Maurice McDonald

"En burger, tak!"

VI SPURGTE KUNDERNE:

Hvorfor har du valgt at spise på Mcdonald's? “Fordi det er hurtigt og billigt”

Brødrene Richard - og Maurice McDonald’s første restaurant blev grundlagt under navnet Speedee. Men den allerførste McDonald’s, som vi kender den i dag, åbnede i en forstad til Chicago, som hedder Des Plaines. Mens den første McDonald’s uden for USA åbnede i Canada i 1967

Hvad er det der gør Mcdonald’s så godt? “Fordi jeg ved lige præcis, hvad jeg vil have, og det smager jo dejligt”

Hvor ofte spiser du her? “3 gange om måneden, nogle gange op til 6”

I dag er der på verdensplan over 36.000 restauranter. AF FRIDA, KAJA & KERSTINE


28

Bliv klogere på Landbrug Ved du ikke så meget om landbrug? Så læs vores artikel

ikke. Næsten alle landmænd har en traktor, men man kan også bare have en maskinstation. En maskinstation er, når en landmand kan ringe efter en, der kan komme og hjælpe fx. med at høste. En landmand har brug for en masse redskaber for at holde gården i gang. Han skal fx. bruge en plov, en såmaskiner og en sprøjte.

Af Rasmus Vendelbo og Magnus Brændgaard Landbrug forbinder du sikkert med en bonderøv der har nogle dyr, maskiner og snakker godt jysk, men sådan er de fleste altså

Hvis du gerne vil være landmand? Hvis du gerne vil være landmad, kan du tage på landbrugs skole i sommerferien. Det er en uge, hvor man prøver at være landmand.

Det her er en John Deere, det er en traktor.

John Deere Deere & Company også kendt som John Deere eter virksomhedens største mærke. Det er en amerikansk fabrikant af jordbrugsredskaber og maskiner, entreprenørmaskiner, dieselmotorer og drivlinjer. Selskabet blev grundlagt i 1837, og ik sit navn eter selskabets amerikanske grundlægger John Deere, der blev født i 1804.

Koncernens omsætning var i 2013 på 37,795 mia amerikanske dollar. Omregner vi det il danske kroner, er det 230.979.140.000 kr. Og der var i alt 67.000 ansate. Koncernens omsætning gjorde den il verdens største virksomhed indenfor sit felt. Bondemanden bruger sin mejetærsker il at høste sin mark, så dyrene kan få foder, og vi kan lave brød og mad ud af det

Af Rasmus Vendelbo og Magnus Brændgaard

28


29

Interview om landbrug med Erik Brændgaard

Hvordan er det og være landmand? Jeg synes det var fedt at være landmand og har aldrig fortrudt det. Hvad er fedeste, at passe dyr eller køre traktor? Ved ikke hvad det er fedest, men det er kedeligt at køre traktor i lang id, så det er lidt delt med, hvad der er fedest. Hvordan er det og arbejde på sin egen gård? Jeg Synes det er dejligt at arbejde på sin egen gård, fordi hvis man har en pause, så kan man også lave noget, der er derhjemme. Hvordan har du det med at blive beskidt? Det betyder ikke noget, for så kan man bare gå i bad.

Hvad er din yndlings traktor? John Deere Hvad er din yndlings ing ved at være landmand? Frihed il at selv må vælge ens arbejdets id Hvad for nogle afgrøder dyrker du? Raps, hvede og byg (Der kunne høstes ca. 10 ton pr. Ha) Hvad for nogle dyr vil du helst have? Jeg har kun hat grise, men da jeg var barn passede jeg også køer.

Hvorfor valgte du at blive landmand? Det er no,k fordi min far var det, men også fordi jeg synes, det er fedt at være landmand. Hvad er forskellen på almindelige landbrug og økologisk landbrug? Økologisk landbrug er lidt ligesom gammeldags landbrug, pga at man ikke må bruge kemi og kunstgødning. I almindelig landbrug må der bruges både kunstgødning og kemi.

Af Rasmus Vendelbo og Magnus Brændgaard


30

Om idealer

Den røde dame Den røde Dame. Alle har set eller hørt om hende, på billeder, ilm, musik, romaner og noveller. Den elegante skillelse med lykkegyldent hår, i smørblomst befængte bølger, der falder ind foran det ene af de havblå øjne, vogtet af en tot tæppe af mørke vipper. Den lyse hud, og skønhedspletten på sin plads ved den ene mundvig. Den røde jordbærmund, midt i alt de lyse, den er let åben, så man kan se de perlehvide fortænder. Som prinsessen i det moderne eventyr. Idealet. En perfekt kvinde, på alle punkter. I søgelyset midt i projektøren i sin røde kjole, og de sorte stiletter. Der intet slæber med sig ingen bånd, der trækker i sig. Idealet. Det er, hvad der kører igennem hovedet. Alle sætter næserne op efter det. Vi sprøjter Botox i ansigtet, velvidende om at det på længere sigt kan have forfærdelige konsekvenser og bivirkninger. Vi bruger mor og fars penge på ansigtsprodukter, som skal give os mere selvværd. Men vi kender hende alt for godt, hun er blevet primitiv, en gentagelse. For hun har været overalt. Hun har styret kameraet, danset for musikeren, kysset kunstneren på kinden, og hvisket forfatteren i øret. Hun har sneget sig ind og trukket i snorene, i virkeligheden så vel som i historierne. Hun har stillet sig frem med sin krop, og lukket sit sind. Hun er blevet set, fortolket, og fortalt og nu der kommet en ny.

En perfekt kvinde, på alle punkter. I søgelyset midt i projektøren i sin røde kjole, og de sorte stiletter Af Joseine-Marie Kristofersen Kjæurlf

For hvad gør vi når Idealet blive udskiftet med et nyt. Når røde læber og mørke vipper ikke er i fokus. Så begynder vi forfra. Det en ond cirkel, Som vi alle burde stritte imod. - Vær den røde dame, du vil være.

31


31


32


33


34


35


36

Hævnporno Børne telefonen: Man kan altid ringe ind til børnetelefoen hvis men har problemer. Det er gratis. Børnetelefonens nummer: 116 111 Vi har haft ringet til børnetelefonen og spurgt dem om tre probemer der kan forkomme hos unge.

Har du oplevet hævnporno? Hvad skal man gøre? Hvænporno kan ske for drenge og piger, men det er nu for det meste piger, det går ud over. Fx hvis du har sendt et privat billede af dig selv til din kæreste og I så slår op, og han eller hun så sender det videre. Problem 1: Jeg har taget et nøgenbillede af mig selv, og det er sendt videre. H vad skal jeg gøre? SVAR: Du skal først og fremmest tage kontakt til den person, der har startet med at sende det videre. Og så skal du bede den person om at slette billedet, og så er det vigtigt, at du melder den person, der har delt det. Fordi hvis du er under 18, så er det jo viderfordeling af børneporno, hvilket er forbudt, og så er det også en rigtig god ide at tage en snak med klassen, og så få taget en snak med skolelederen.

Problem 2: Jeg har modtaget et nøgenbillede af den samme person, men jeg har modtaget det af en masse personer. Hvad skal jeg gøre? SVAR: Du skal starte med at slette billedet, og så skal du være opmærksom på, hvem du modtager billedet af. Og så er det en god ide, hvis du så prøver at få stoppet videredelingen af det nøgenbillede. Fx. ved at tage en snak med alle dem, du har modtaget det af, men du kan også ringe til politiet og spørge, om de vil gå med i sagen og hjælpe.

Problem 3: Der er nogle, der har taget et nøgenbillede af mig efter idræt, men jeg ved det ikke, før at jeg har fået det tilsendt af fx en af dmne venner. Hvad skal jeg gøre? SVAR: Du skal inde ud af, hvem der har taget billedet, og så skal du bede personen slette det, og så skal du melde ham/hende til skolelederen. Og det er også viktig, at du melder det til politiet, da det jo er ulovligt. Det er jo det samme, som er sket med de ca. 1000, som alle skal i retten, fordi at de har delt det videre.

36


37

Om teenagers: Er du teenager, eller er du snart teenager. Så læs med her om nogle af de ting, der sker, når du er teenager. Afhængighed: De leste unge i dag er “afhængige” af mobilen og diverse andre teknologiske ting. Teenagere er meget glad for musik, snapchat og diverse andre sociale medier, hvilket fører til “afhængihed”. Man kan nemt blive afhængig af snapchat, da de leste vil have “streaks”. Streaks er snap dage, man kan få på snapchat, hvis man sender 1-2 snaps mindst hver dag. Og så når man har gjort det i tre dage, så kommer de så frem med et nyt tal hver, så altså når man har snappet 4 dage i træk står der 4, og 5 når man har snappet 5 dage osv. De leste gør dette d,a det er en form for “konkurrence” om at få højest og lest streaks.

Pubertet: Pubertet er et specielt stadie i ens liv. Det er forskelligt, hvornår man får det fra person til person og køn til køn. Piger kommer for det meste i puberteten før drengene, men det er selvfølgelig forskelligt, hvordan man er opbygget og født som person. Piger får det for det meste i en alder af 10-13 år mens drenge får det i alderen 12-15 år. Puberteten er et stadie, hvor hjernen ændrer sig, og kroppen bliver gjort klar til at kunne lave børn. Puberteten kan også medbringe forskellige ulemper, for eksempel hår under armene og på kønsdelene, man sveder mere og får urenheder som bumser og hudorme. Piger udvikler kønsbehåring. Piger får hår på tissekonen og under armene. Piger får også lere former og bliver mere kvindelige at kigge på. Kvinder får også udlåd, som er stadiet før menstruation. Lavet af Mathilde E og Silas 7.B

Drenge: Drenge får også kønsbehåring ligesom piger. Drenge får får på tissemanden og under armene. Drenge begynder at få større testikler og producere sæd. Deres tissemand begynder også at blive stiv, de kan ikke altid gøre for det, men det sker tit om morgenen og om aftenen. Drengenes stemme går i overgang og begynder at blive dybere. Teenagers talemåde: De leste teenagers bruger en meget mærkelig talemåde, man siger ting som f.eks: “fuck”. Det bruger teenagere tit, fordi det er meget populært, og det kan udtrykke det man siger på en anden måde. Teenagers er også begyndt at bruge mange håndtegn, det bruger man tit på selies og andre billeder af mennesker, men også hvor de nu er, når de går rundt.


38

Amerikanske lærerstuderende

Amerikanske lærerstuderende på Hadbjerg Skole I de tre første uger af januar havde vi på Hadbjerg Skole besøg af fire lærerstuderende fra Santa Barbara i Californien. Vi har lavet et interview med Kerri og Valerie, hvor de fortæller, hvordan deres opfattelse af en dansk skole er i forhold til en amerikansk skole. Hvad syntes I om Hadbjerg skole? “Vi synes, den er anderledes. Det er spændende at se, hvordan skolen er, og hvad man laver her på skolen. Men skolen er ikke så anderledes som i USA. Men i USA har man kun en klasse i et år. Vi synes det er sejt, at eleverne har den samme klasse og de samme lærere i tre år.” Hvad syntes I om danske madpakker? “Vi synes, det er meget det samme mad, eleverne har med, hvor eleverne i USA har meget forskelligt mad med hver dag.” Hvordan er det at være på en dansk skole i forhold til en amerikansk skole? “Vi synes, det er fedt, at man kan gå til skolen, hvor man i USA kører meget i bus. Det føles meget afslappende, at I tager skoene af, inden I går ind i et klasselokale. Der hvor vi kommer fra, kalder man os lærere for vores efternavne. Vi kan godt lide, at vi her bliver kaldt vores fornavn.” Hvor bor I, mens I er her på skolen? “Vi bor alle ire her i byen hos familier, der har børn på skolen.” Var I nervøse for at komme til Hadbjerg skole? “Vi var lidt nervøse for at komme til skolen, for vi vidste ikke, hvordan vi skulle lære fra os, så vi var meget spændte. Men vi synes, det er gået rigtig godt.” Hvad var mærkeligt at se/ hvad havde I ikke forventet? Det første forskel var, at lærerne går fra rum til rum, i stedet for at det er eleverne. En anden ting er, at der ikke er så meget på væggene her på skolen, hvor vores klasseværelser er meget farverige, og vi har også meget på vores vægge. Men vi kan rigtig godt lide skolen, og vi kan godt lide, at eleverne har et godt fællesskab, og at alle snakker med hinanden.”

I amerikansk skole Onsdag, 2 uger efter vi var kommet tilbage fra juleferie, skulle Udskolingen (det vil sige 7., 8. og 9. klasse) have en amerikansk dag, hvor vi skulle i skole, ligesom man gør i USA. Vi startede med at skulle møde til normal tid ude i aulaen. De amerikanske lærerstuderende havde deres eget klasselokale, og vi elever skulle gå fra klasse til klasse. Vi startede med at have to timer, hvor vi skulle skifte klasselokale mellem de to timer. Døren ind til klasselokalet blev låst, når timen startede, så kom man for sent, blev man sendt til Detention Room. Af Lærke og Freja 7.A

Den ene station handlede om begyndelsen på den amerikanske revolution.

38


39

Amerikanske lærerstuderende

Vi glæder os til næste år, hvor Hadbjerg Skole igen får besøg af amerikanske studerende, ligesom vi har haft de sidste to år.

Da de to timer var færdige, skulle vi spise frokost ude i aulaen, og så havde vi pause. Vi havde faktisk en meget lang pause, så det var virkelig fedt. Men vi måtte ikke bruge vores klasselokaler i pausen. Efter frokostpausen havde vi 2 timer mere. Vi have 4 timer på hele dagen. De var lidt længere end vores normale timer, men det var faktisk fedt nok, for så havde vi 4 og ikke 6 eller 7 timer. Men derfor føltes timerne rigtig lange. Men man kunne heldigvis ikke rigtig mærke det, for man lavede noget virkelig spændende i klasserne.

Til sidst svarede alle eleverne på nogle spørgsmål om, hvad de helst ville have, hvis vi havde det sådan på vores skole. Fx. svarede 33,7% at de gerne vil gå fra klasse til klasse, hvor 66.3% hellere vil have deres eget klasselokale. De svarede også på, om de synes, de havde nok tid til at gå fra lokale til synes de havde nok tid. Der var lokale. 18,1% synes ikke, de havde tid nok, mens 81,9 % kun 6%, der vil kalde lærerne for deres efternavne, og 94% der foretrækker at kalde dem deres fornavne. 39% vil gerne have, at man går på en skole til og med 4.

klasse og efter det lytter til en ny skole indtil 9. klasse. Der var 26,5%, der ikke synes, at strafen for at komme for sent var fair, mens 73,5% synes, at strafen var helt fair. Det var alle spørgsmålene, men mange elever har skrevet hvad de som “That was okay” og “It´s ine.” Vi spurgte nogle af eleverne, om de blev overraskede over, hvad synes om dagen. De har skrevet ting resultaterne viste, og de svarede ja. Der var lest, der var overraskede over, hvor mange der faktisk ikke ville have, at vi gik fra klasse til klasse.


40

Novelle

EGOISME Af Clara Frandsen 8.B ”Du er jordens mest egoistiske svin! Du tror, at bare fordi du er lækker, og har penge, har du retten til og ødelægge folk, men gæt hvad, fucking surprise. Det kommer alt sammen tilbage til dig. Karma er hævnfuld, og nu får du som du fortjener!” Hun råbte frustreret, hendes øjne var fulde af had, hænderne knugede sig sammen. Med de ord drejede hun om og smækkede døren. Så var hun væk. Rummet blev tomt, koldt, her blev stille, kun min vejrtrækning kunne høres. Jeg følte ingenting, jeg var følelses kold. Tanken om at jeg var direkte sindssyg strejfede mig, føler ingen skyld, føler ingenting. Udover at jeg elsker mig selv, jeg er selvfed, eller egoistisk som hun råbte. Men det syntes jeg ikke jeg er. Jeg er sjælden, der er ikke så mange der elsker sig selv mere. Jeg er unik, og fantastisk.

Men da jeg gik ud af den dør, følte jeg mig usikker, havde hun ret? Var jeg et egoistisk svin? Ødelagde jeg folk? Vil jeg ødelægge folk? Gjorde jeg det bevidst? Eller var det blevet en vane? Nogle gange, sårer man folk så slemt, at de holder op med og føle overhovedet, er det sket for mig? Men det er jo kun indtil noget for en til og føle igen, og så kommer alt tilbage, hvert ord, hvert øjeblik. Min fortid deinerer mig, det her er den jeg er. Egoistisk. Uønsket. Det er det jeg er, hvis jeg overhovedet er noget. Ingen har set hvad jeg har set. Jeg har set noget, intet barn skulle se. Følelserne skyllede ind over mig. Fuck..

Jeg begyndte at tælle. En, to, tre, ire. Kontrol. Fem, seks, syv, otte. Slap nu af. Ni, ti, elleve. Jeg krydsede grænsen. Hun er ikke okay, det ved jeg godt. Jeg ødelagde hende, jeg kunne se hvor skadet hun var, hendes øjne strålede af det. Jeg havde egentlig ikke lyst til og ødelægge hende, men det gjorde jeg bare, det bare sådan jeg er. Men er jeg okay? Jeg tror jeg elskede hende, men jeg er ikke sikker. Kan man elske andre end sig selv? Hun sagde tit hun elskede mig, men jeg så bare på hende som var hun en idiot. Var jeg idioten? Fordi jeg ikke ville indrømme mine følelser over for hende? Jeg følte mig tom, som om jeg manglede noget, jeg manglede hende. Hun sagde jeg var lækker, men var det sarkasme? Er jeg grim? Måske er jeg frastødende? Så mange spørgsmål, og jeg snakker til mig selv. Det er en ny slags gift, og den begynder og sprede sig. En lok piger på den anden side af vejen glor på mig. Normalt ville jeg tænke at de syntes jeg var lækker, men nu, nu tror jeg det helt andet, ser jeg dum ud?

"Min fortid deinerer mig, det her er den jeg er. Egoistisk."

40


41

Novelle

« Lorem ipsum dolorem at conseptuer sunt explicado dantium » Tænk at en pige kan gøre mig så usikker. Måske er det ikke fordi jeg elskede mig selv at jeg var selvfed, måske gjorde hun mig selvfed. Men så er det jo hendes skyld jeg er egoistisk, og ikke min. Ergo, det er hendes skyld, hendes problem, hendes tab. Hvad laver jeg, jeg udvikler min egoisme, skyder skylden på andre end mig selv. Jeg er en kujon. Jeg savner hende. Hvilket er umuligt. Jeg har aldrig savnet nogle, ikke engang min mor, dengang hun slog sig selv ihjel. Lige for øjnene af mig. Er det min mors skyld? At jeg føler sådan her? Har jeg arvet det efter hende? Åh gud. Mine tanker ødelagde mig, jeg ødelagde mig selv. Min mor ødelagde mig, og gør det stadig. Jeg græd ikke da hun døde, det var ikke gået op for mig hvad der var sket. Først nu, efter elleve år. Har jeg været så blind? Så opsat på ikke og ende som hende, at jeg nu er endt

som hende? Mine hænder løj op i mit, jeg rev til. Jeg overtænkte, det har jeg aldrig gjort før. Jeg havde mistet kontrollen. Hvad skete der med mig? Det var jo meningen at jeg skulle elske mig selv? Ikke tvivle som jeg nu gør. Åh gud, jeg er fuldstændigt som min mor. Min åh så egoistiske mor. Folk kaldte hende en egoist, det var hun jo også. Da hun valgte og tage sit valg, og forlade os. Hun forlod os, uden at tænke på konsekvenserne. At jeg ville ende som hende. Skal jeg dø? Jeg hadede hende, tror jeg. Hun efterlod mig, med en bums af en far. Måske smuttede hun på grund af ham, fordi han var så satans dum.

Jeg steg på bussen. Sædet var hårdt og koldt. Mine hænder rystede, jeg svedte. Hold kæft hvor var her varmt. Jeg ville tage jakken af, men jeg havde ikke en på. Jeg kiggede omkring. En kvinde med lyst hår sad foran mig. Hun kiggede på sin mobil. Hun så underligt bekendt ud. Hun kiggede ud af vinduet, derefter trykkede hun på ’stop’. Hun rejste sig op. Jeg kunne ikke lade hende gå, jeg måtte vide hvem hun var. Hun steg ud, jeg fulgte efter. Skyndte mig. Jeg kom tættere på, hun havde ikke bemærket mig. Hvad lavede jeg? Hvorfor gjorde jeg det her? Hvad ville jeg med det her? Mod min vilje løftede min arm sig, hånden åbnede sig modvilligt. Jeg greb fat i hende. Hun vendte sig forskrækket om. ” Mor?”

Jeg er egoistisk på grund af min mor. Det er hendes skyld. Ikke? Af Clara Frandsen 8.B


42

Sundhed

Er du sund? Af Emma og Caroline

Der er mange definitioner af at være sund. Nogle gange er det, man tror er det sunde valg, ikke altid så sundt. Mange spiser salat i troen om, at det er det sundeste, man kan spise. Det er det ikke altid. Hvis du tilføjer en masse dressing og nogle brødcroutoner, er din salat ikke sund mere. På McDonalds kan du for eksempel købe salater. Mange mennesker tror, at salaterne er det sunde valg, men det er det faktisk ikke. I en McDonalds salat, er der lidt over 500 kalorier. Der er også lidt over 500 kalorier i en McDonalds burger, så man vælger ikke det sunde. Mange bliver snydt på den måde. Det samme sker, hvis du for eksempel er på café. Du skal måske lige have en kop kafe med løde og lidt sukker, men fravælger dog kagen. Bare i kafen er der også omkring 500 kalorier. Hvis du fx. spiser en McDonalds burger, så føler du dig nok mæt, når du har spist op. Men allerede ca. 2 timer efter, er du sulten igen. Det er ikke særligt godt, eftersom at du gerne skulle kunne have en mæthedsfornemmelse i længere tid, så du ikke indtager for mange kalorier om dagen. En voksen mand skal ca. have 2500 kalorier om dagen, og en voksen kvinde skal have ca. 2000 kalorier. Samtidig med, at du ikke føler dig mæt, stiger dit blodsukker, men falder meget hurtigt igen. Det er ikke godt, at dit blodsukker går op og ned hele tiden. Det er også skyld i, at mange mennesker bliver overvægtige.

Hvis du spiser sundt, og får ca. 30 minutters motion om dagen, kan det også nedsætte risikoen for at få hjerte-kar-sygdomme, samtidig bliver du heller ikke overvægtig.

Hvis du spiser sundt, får du også en mere velfungerende krop. Billede af: Foodscience

Overvægtighed kan forårsage livsstilssygdomme, psykisk belastning, fysisk belastning og tidlig død.

Af Emma & Caroline

42


43

INTERVIEW

Er du sund?

“Jeg synes selv, at jeg er ret sund. Jeg får i hvert fald 30 minutters motion hver dag. Jeg spiser også nogenlunde sundt, næsten hele tiden. Jeg holder også meget øje med, hvad jeg spiser. Når jeg spiser sundt, spiser jeg for det meste rugbrød med avocado. Jeg bliver heller ikke snydt, af hvad jeg spiser,” siger Lærke fra 7.A

"Jeg synes selv, at jeg er nogenlunde sund. Jeg er for det meste sund i hverdagene, og så kan jeg godt være lidt usund i weekenderne. Når jeg skal være sund, spiser jeg mange grøntsager og holder mig fra kulhydrater som fx pasta, brød og kartoler. Jeg tror ikke, at jeg får 30 minutters motion om dagen, men jeg går til Zumba og vil gerne styrketræne, så jeg prøver så vidt muligt, at få 30 minutters motion om dagen," siger Signe

Af Emma & Caroline


44

Pinlige historier

Pinlige historier NUDISTSTRANDEN JEG VAR I EN SKOV, TÆT PÅ EN STRAND, OG JEG SKULLE VIRKELIG TISSE, DET SAGDE JEG TIL MIN MOR OG MIN VENINDE, VI GIK NED TIL STRANDEN, OG KUNNE IKKE FINDE ET TOILET, JEG HAVDE 2 VALGMULIGHEDER, ENTEN SKULLE JEG GÅ PÅ NUDISTSTRANDEN OG TISSE, ELLER TISSE I HAVET. LIGE DA VI KOMMER IND SIDDER DER TRE NØGNE KVINDER OG LAVER YOGA, OG SÅ LÅ DER EN MAND, OG SÅ OPDAGEDE JEG DET VAR MIN BEDSTEFAR, OG NU KAN JEG IKKE SE MIN BEDSTEFAR ELLER VENINDE I ØJNENE… MIT VÆRSTE MARERIDT.

Hvor pinlig har man lov at være?!

MIN NØGNE SØSTER JEG HAVDE MIN VENINDE PÅ BESØG, OG VI HYGGEDE OG SÅ FILM. MIN VENINDE SKULLE TISSE, SÅ VI PAUSEDE FILMEN, OG GIK UD FOR AT TISSE. DA VI STOD I KØKKENET PÅ VEJ UD PÅ TOILETTET, KOM MIN SØSTER PLUDSELIG UD, SPLITTERRAVENDE NØGEN. JEG TOG MIN VENINDE I HÅNDEN, OG LØB TILBAGE PÅ VÆRELSET. OG SIDEN DA, HAR VI VÆRET HJEMME HOS HENDE, OG JEG TROR ALDRIG, VI KAN TAGE HJEM TIL MIG IGEN EFTER DEN EPISODE. Har du selv oplevet noget, der var pinligt?


45

Gåder HAR DU LØST GÅDERNE?

Få svarene på gåderne her: Svar til Vejnng 1: Vej først to bolde på hver vægt, og hvis den ene side er tungere end den anden, skal man veje de to bolde, der var tungest. Hvis de var lige tunge, vejer du dem, der lægger ved siden af og ser, hvilken der er tungest, så har du svaret. Svar til Vejning 2: Vej tre bolde i hver side og se, hvad der er tungest. Tag derefter den tunge side og læg en på hver vægt og en ved siden af. Så kan du se, om der er en, der buler ned, eller hvis de er lige tunge, er det den ved siden af. Så har du svaret. Svar til To Veje: Hvilken vej vil den anden mand sige, at jeg skal gå, og så skal du gå den modsatte vej. Det virker ligegyldigt hvilken mand du spørger. 1: Hvis du spørger manden, der taler sandt, vil han fortælle den vej, som den anden ville lyve om. 2 Hvis du spørger manden, der lyver, vil han sige den modsatte af den, som ham der taler sandt vil sige. Altså vil de begge to sige den modsatte vej af, hvad du skal gå.

Han knækker dem over og spiser halvdelen af hver pille om morgenen og om aftenen. Af Christofer og Christian

Svar til Hvilke piller: Han knækker dem over og spiser halvdelen af hver pille om morgenen og om aftenen.


46


47


48

Hbs ungdomsliv vol 3  

Hadbjerg skoles ungdomsmagasin nr 3 - 2017-18

Hbs ungdomsliv vol 3  

Hadbjerg skoles ungdomsmagasin nr 3 - 2017-18

Advertisement