Page 1

Verwarmen met olie


2/3

Condensatieketel op stookolie – een efficiënte, toekomstgerichte technologie met een rendement van 98 procent* Op de volgende bladzijden vindt u uitgebreide informatie over de verschillende technieken die momenteel beschikbaar zijn voor een comfortabele verwarming van uw huis of woning met stookolie. Met een condensatieketel levert u dankzij de efficiëntie en het onovertroffen rendement van 98* % (Hs) bij de omzetting van stookolie in warmte, een actieve bijdrage aan de klimaaten milieubescherming. In onze condenserende stookolieketels zit de toekomst reeds ingebouwd. Ze zijn nu reeds klaar voor de omschakeling van fossiele olie op stookolie met toevoeging van bio-olie. Daarmee­komen wij tegemoet aan de veelvuldige vraag naar verwarmingstechnieken die over de hele lijn het milieu sparen. Maak met uw nieuwe verwarming ook gebruik van gratis zonne-energie! Alle verwarmingsketels zijn geschikt voor combinatie met de zonnesystemen van Viessmann – de Viessmann­ systeemtechniek garandeert een optimale samenwerking tussen alle componenten, inclusief­ een comfortabele regeling die aan al uw wensen tegemoetkomt.

* bovenste stookwaarde (verbrandingswaarde Hs)


Inhoud


4/5

Over deze brochure De stookolieketels van Viessmann beantwoorden aan alle eisen op het vlak van efficiënte en zuinige verwarming. In deze brochure vindt u de belangrijkste informatie over het aanbod olieketels van Viessmann en heel wat nuttige informatie over toebehoren, service, subsidie- en financieringsmogelijkheden. Energie besparen en het klimaat beschermen

vanaf pagina 6

Lees hier waarom het loont uw verwarming nu te vervangen en op die manier actief bij te dragen aan de klimaatbescherming en de vermindering van het verbruik van fossiele energie.

Oliecondensatietechniek Vitoladens en Vitorondens

vanaf pagina 14

De oliecondensatieketels van de serie Vitoladens bieden een ongeëvenaarde energiebenutting en toch een zeer zuinig verbruik.

Vitola zeer-lagetemperatuurketels op stookolie

vanaf pagina 36

Vitola 200 en Vitola 222 zijn de aantrekkelijk geprijsde klassiekers onder de stookolieketels. Ze zijn verkrijgbaar in talloze vermogens­categorieën voor elke verwarmings- en warmwaterbehoefte.

Op elkaar afgestemd: systeemtechniek

vanaf pagina 44

De systeemtechniek van Viessmann omvat alles wat bijdraagt tot een betrouwbare verwarming: de Vitotronic-regeling, Vitocellwarmwaterboiler voor een hoog warmwatercomfort, hoogwaardige zonnesystemen voor kostenbesparende verwarmingsondersteuning of fotovoltaïsche modules voor stroomopwekking.

Vitotronic – alles perfect geregeld

vanaf pagina 50

Met de digitale Vitotronic regeling is uw verwarmingsketel van Viessmann bedienen zo eenvoudig als telefoneren.

De onderneming De kracht van innovatie De derde generatie van het familiebedrijf Viessmann biedt u toptechnologie en neemt zijn verantwoordelijkheid.

vanaf pagina 56


Inleiding


6/7

Energie besparen en het klimaat beschermen Viessmann is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid voor een duurzame bescherming van het milieu. Op basis daarvan bepalen wij onze bedrijfsfilosofie en onze producten.

"Niets is zo goed dat het niet kan worden verbeterd." Dit grondbeginsel is ook in onze ondernemingsprincipes verankerd. Als leider op kwaliteits- en technologisch vlak hebben wij binnen onze sector de taak en het doel steeds opnieuw de grenzen te verleggen. Dat geldt in het bijzonder voor ons productaanbod, dat er steeds op gericht is het verbruik van fossiele brandstoffen beduidend te verlagen en geleidelijk door hernieuwbare energie­ bronnen te vervangen. De ‘verwarmingsmarkt’ heeft met ongeveer 40 procent namelijk het grootste aandeel in het energieverbruik. ‘Transport’, ‘Verkeer’ en ‘Stroom’ nemen de rest voor hun rekening met telkens 20 procent. Deze waarden zijn bij benadering ook naar andere industrie­landen overdraagbaar. Op basis van de alsmaar stijgende energiekosten komt het er dus op aan het verbruik van fossiele energiebronnen zo snel mogelijk te reduceren.

Bij Viessmann wordt consequent gewerkt aan nieuwe milieuvriendelijke oplossingen. Het resultaat hiervan zijn kostenbesparende en efficiënte verwarmingssystemen die het milieu ontzien.

Condensatietechniek biedt het hoogste rendement Rekening houdend met de totale investering is bij de huidige energieprijzen de condensatie­ techniek de voordeligste optie. Condenserende stookolieketels van Viessmann­zetten de stookolie voor 98 % (Hs) om in warmte. Bovendien is de condensatietechniek dankzij de mogelijkheid van toevoeging van biogene brandstoffen, bv. bio-olie, reeds klaar voor de toekomst. Investeer daarom nu in moderne condensatietechniek. De besparingen die u daarmee bereikt­, zijn aanzienlijk. Een betere bijdrage aan de duurzame bescherming van het klimaat door het vermijden van onnodige CO2uitstoot kunt u nauwelijks leveren. Viessmann heeft ook voor u de juiste oplossing­!

Viessmann biedt energie­ besparende verwarmings­ systemen op stookolie, gas, zonne-energie, biomassa en natuurlijke warmte. De pictogrammen­­maken het u gemakkelijk zich te oriënteren.­­


Inleiding

Wat u moet weten Goede redenen om uw verwarmingsinstallatie te moderniseren en voor een efficiënte condenserende stookolieketel te kiezen.

In België alleen al zijn er nog zo’n 500.000 verwarmingsinstallaties in gebruik die ouder zijn dan 25 jaar. De eigenaars beseffen vaak niet hoeveel geld ze verspillen door energie die nutteloos wordt verbrand en als onbenutte warmte door de schoorsteen verdwijnt. Bovendien belasten deze oude installaties het klimaat door hun onnodige CO2-uitstoot en dragen ze bij aan de opwarming van de aarde. Door deze installaties meteen te vervangen door een condenserende HR-ketel en te combineren met zonne-energie, zouden de eindverbruikers tot 35 procent energie kunnen besparen.

Verwarmingsondersteuning met een zon­ neboiler De gratis energie van de zon wordt nog altijd te weinig benut voor verwarmingsondersteuning en sanitair waterverwarming. Met name bij modernisering van de verwarming of vernieuwing van de ketel, zou u een combinatie met een zonne-installatie in overweging moeten nemen. Deze installaties, die op basis van hun hoge energiebesparing reeds na enkele jaren worden terugverdiend, worden gesubsidieerd door de overheid. Zo bespaart u met een condensatieketel Met een condenserende ketel wordt niet alleen de warmte gebruikt die ontstaat bij de verbranding van stookolie, maar ook de warmte die bij een klassieke ketel onbenut door de schoorsteen verdwijnt. Condensatieketels onttrekken nagenoeg alle warmte die zich nog in de rookgassen bevindt en zetten deze eveneens om in verwarmingswarmte. Daarom zijn de condenserende ketels van Viessmann uitgerust met Inox-Radial warmtewisselaars in roestvast staal, die de rookgassen vóór ze in de schoorsteen verdwijnen zo ver afkoelen dat de waterdamp in deze rookgassen doelgericht condenseert en de vrijgekomen warmte wordt overgedragen aan het verwarmingssysteem.

De efficiënte oliecondensatieketels van Viessmann werken­ zuinig en sparen daardoor het milieu. Lever ook uw persoonlijke­bijdrage.

Met deze technologie halen condensatieketels een rendement van wel 98 % (Hs) en zijn ze dus bijzonder energiebesparend. Dit werkingsprincipe bespaart niet alleen kostbare­ energie, maar spaart ook het milieu door de fors gereduceerde CO2-emissies.


8/9

EfficiÍnter, zuiniger en emissiearmer – de moderne oliecondensatietechniek van Viessmann

2%

+8 % 90 %

98 %

Zo werkt de condensatietechniek Viessmann condenserende verwarmingsketels halen een rendement tot 98 % (Hs). Door de condensatie van de waterdamp in de rookgassen wordt nog extra warmte onttrokken en teruggeleid naar het verwarmingssysteem. Dit verhoogt de efficiĂŤntie en verlaagt uw verwarmingskosten en de belasting van het milieu.


Nuttige weetjes bij renovatie

Een investering die rendeert Ideaal warmtevermogen voor elk woonoppervlak.

Wanneer u een nieuwbouw of renovatie plant, moet u er tijdig over nadenken welke verwarmings­installatie bij uw behoefte past. U kunt veel geld besparen wanneer bij de keuze van de verwarmingsketel vooraf de reële behoefte berekend wordt. In het assortiment kleine ketels vindt men condenserende stookolieketels met een vermogen van 12,9 tot 53,7 kW en zeer-lagetemperatuurketels op stookolie met een vermogen van 18 tot 63 kW. Van kleine flat tot appartements­ gebouwen, Viessmann heeft voor elke situatie de passende oplossing.

Voordelig verwarmen Met de efficiënte oliecondensatietechniek van Viessmann is verwarmen dankzij het lage verbruik­bijzonder voordelig. Bovendien adviseren wij de nieuwe verwarming aan te vullen met een zonneboiler voor verwarmingsondersteuning en warmwatervoorziening. Dankzij de Viessmann systeemtechniek vindt u alles onder één dak.


10/11

Renoveer uw verwarming Zo houdt u direct meer geld over.

Welke warmtebron u ook kiest – u bespaart hoe dan ook veel geld! De volgende voorbeelden laten duidelijk zien welke mogelijkheden u heeft met een condenserende stookolieketel en de installatie van een zonneboiler van Viessmann.

Renovatie met een condensatieketel op stookolie Energiebesparing

CO2-besparing*

24 %

32 t

Bovendien bij plaatsing van een zonneboiler voor sanitair waterverwarming Bijkomende energiebesparing

Bijkomende CO2-besparing*

7%

9t

Bovendien bij plaatsing van een zonneboiler voor sanitair waterverwarming en verwarmingsondersteuning Bijkomende energiebesparing

Bijkomende CO2-besparing*

13 %

17 t

Vergelijkingsbasis: gebouw van 140 m2, bj. 1980 (huis + oude ketel, 27 kW). * Berekend op 15 jaar


Mijlpalen


12/13

Viessmann verlegt de grenzen In zijn meer dan 90-jarige bedrijfsgeschiedenis heeft Viessmann regelmatig nieuwe mijlpalen neergezet in de ontwikkeling van geavanceerde verwarmingstoestellen.

Viessmann is van oudsher de voortrekker binnen de verwarmingssector. Door voort­ durende innovaties werd het rendement van de omzetting van energie in warmte opgevoerd tot wat technisch haalbaar is. Tegelijk werden het energieverbruik en de CO2-uitstoot van onze verwarmingsketels drastisch verlaagd. Samengesteld biferraal verwarmings­ oppervlak De uitvinding van het tweeschalige samengesteld biferraal verwarmingsoppervlak in de jaren 1970 was een reuzensprong inzake energiezuinig verwarmen. Ook vandaag nog staat dit synoniem voor hoge bedrijfszekerheid en lange levensduur. Net als voorheen is dit verwarmingsoppervlak een belangrijk onderdeel van de succesvolle Viessmann Vitola stookolieketels, dat reeds in 1,7 miljoen Viessmann-ketels werd ingebouwd. Inox-Radial-warmtewisselaar Alle condenserende stookolieketels van Viessmann­worden tegenwoordig uitgerust met een Inox-Radial-warmtewisselaar in roestvast staal. Deze onverwoestbare techniek garandeert het hoge rendement van 98% (Hs) en onderscheidt zich door een lange levensduur en een betrouwbare en efficiënte werking. De oliecondensatieketels zijn reeds klaar voor de toekomstige normen, aangezien ze kunnen worden gestookt met verschillende soorten stookolie en met toe­gevoegde bio-olie. In de oliecondensatieketel Vitoladens 300-C werden de voordelen van het samengesteld biferraal verwarmingsoppervlak gecombineerd met een rechtstreeks aangesloten InoxRadial-warmtewisselaar in roestvast staal. Zo wordt een hoog rendement gekoppeld­aan een hedendaags compact en stijlvol ontwerp.

Een mijlpaal inzake innovatieve verwarmingstechniek: het gebruik van hooggelegeerd roestvast staal. Hier bij onze Inox-Radial-warmtewisselaar.

Bekroond design Spitstechnologie en een aantrekkelijk design gaan bij Viessmann hand in hand. Wereldwijd ontving de onderneming de voorbije­ jaren voor haar producten meer dan 40 belangrijke designprijzen. Reeds zesmaal werden Viessmann verwarmingsketels bekroond met de befaamde red dot design award.

Bijzonder efficiënte techniek ‘Made in Germany’ met bekroond design: de Vitoladens 300-C werd in 2007 bekroond met de red dot design award.


Oliecondensatietechniek

14/15

VITOLADENS VITORONDENS U kunt er lang over nadenken of uw verwarming klaar is voor de toekomst. of ze gewoon instellen op de toekomst.

Met de oliecondensatiesystemen van Viessmann is de verwarmingstechniek van morgen vandaag reeds beschikbaar. Met een rendement van 98 % is de oliecondensatietechniek ook in de toekomst een van de zuinigste en schoonste manieren om warmte te produceren. Door de condensatie van de verwarmingsgassen wordt extra warmte gewonnen die bij klassieke ketels verloren gaat. Met Vitoladens of Vitorondens zit u altijd goed Met uw keuze voor een oliecondensatieketel zit u altijd goed. En wel om verschillende redenen: „„ Hoge betrouwbaarheid „„ Lange levensduur „„ Comfortabele verwarming en warmwaterbereiding „„ Kostenbesparing door zuinig energieverbruik „„ Perfect op elkaar afgestemde combinatie met een zonnesysteem „„ Duurzaamheid door evenredig gebruik van bio-olie

Vitoladens 300-C Condensatieketels op stookolie 12,9 tot 28,9 kW Pagina 16

Vitoladens 300-T Condensatieketels op stookolie 35,4 tot 53,7 kW Pagina 20

Vitorondens 200-T Oliecondensatieketels 20,2 tot 53,7 kW Vitorondens 222-F Compacte oliecondensatieketel met warmwaterboiler 20,2 tot 28,9 kW Pagina 24

Vitoladens 300-W Oliecondensatieketel voor wandmontage 12,9 tot 23,5 kW Vitoladens 333-F Compacte oliecondensatieketel met warmwaterboiler met een inhoud van 130 liter 12,9 tot 23,5 kW Pagina 28

Vitosolar 300-F Compact toestel voor solaire sanitair waterverwarming en verwarmingsondersteuning 12,9 tot 23,5 kW Pagina 32


Oliecondensatietechniek

Vitoladens 300-C


16/17

VITOLADENS 300-C Ons topmodel biedt de beste prijs-prestatieverhouding van zijn klasse. Zijn compacte afmetingen en zijn bekroonde design zullen u overtuigen!

U verdient uw investering in de Vitoladens 300-C al na enkele jaren terug: gewoon door de jaarlijkse besparing op dure stookolie, doordat onze condensatieketel door zijn hoge efficiëntie­in vergelijking met een ouder keteltype minder verbruikt.

Bij een moderne verwarmingsinstallatie horen ook innovatieve zonnesystemen om gebruik te maken van gratis zonne-energie! Bij Viessmann bieden wij u daarvoor een systeem­dat optimaal op de Vitoladens 300-C is afgestemd.

Onze Vitoladens 300-C is een technologisch hoogstandje. Dankzij de compacte modules is deze oliecondensatieketel bijzonder plaatsbesparend en kan hij nagenoeg overal worden opgesteld. Daardoor is hij ideaal voor de vervanging van een verwarmingsinstallatie. Bij nieuwbouw kan de bespaarde ruimte voor andere doelen worden ingepland.

Krachtig en efficiënt Met drie beschikbare vermogens tot 28,9 kW kiest u de juiste oliecondensatieketel voor uw woonruimte in een één- of tweegezinswoning. De compacte tweetraps blauwevlambrander past het brandervermogen aan naargelang de warmtebehoefte en garandeert de hoogste energie-efficiëntie. Het rendement van de Vitoladens 300-C bedraagt 98 % (Hs) en is technisch nauwelijks nog te overtreffen.

Het design van de Vitoladens 300-C werd door het Design Centrum Nordrhein-Westfalen bekroond met de gegeerde red dot design award.

De condensatieketel die klaar is voor de toekomst De bijzonder efficiënte condensatietechnologie is geschikt voor gebruik met alle verkrijgbare soorten stookolie.

Meer over zijn techniek leest u op de volgende pagina.

Uitstekende kwaliteit waarop u kunt vertrouwen: in de editie van mei 2008 riep de Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest de Vitoladens 300-C uit tot winnaar. Voor meer informatie, surf naar: www.viessmann.be.

10 jaar garantie op alle roestvast stalen warmtewisselaars voor olie-/gascondensatieketels tot 107 kW

10 jaar garantie op lekken door corrosie voor alle roestvast stalen warmtewisselaars met leverdatum vanaf april 2012. Voorwaarden: bij aansluiting van een onderhoudscontract en een bewijs van jaarlijks onderhoud; kenmerken van water, gas en verbrandingslucht volgens de richtlijnen van Viessmann.


Oliecondensatietechniek

Vitoladens 300-C 12,9 tot 28,9 kW

Flexibele toepassingen De Vitoladens 300-C is een bijzonder efficiënte­oliecondensatieketel met flexibele toepassingsmogelijkheden. Met zijn compacte vormgeving is hij geschikt voor nieuwbouw maar ook ter vervanging van een verouderde ketel. Zeer efficiënte warmtewisselaar De corrosiebestendige Inox-Radial-warm­te­ wisselaar in roestvast staal vormt het hart van de condensatieketel. Door de rechtstreekse verbinding met het samengesteld biferraal verwarmingsoppervlak wordt de energie nagenoeg zonder verliezen en efficiënt omgezet in warmte. Het bijzonder zuinige verbruik van dure stookolie resulteert ook in een lagere CO 2 -emissie. Zo levert u met de Vitoladens 300-C meteen uw persoonlijke bijdrage aan een actieve klimaatbescherming.

Inox-Radial-warmtewisselaar uit roestvast staal

De constructie en aard van de warmtewisselaar in roestvast staal bevordert de condensatie van de verwarmingsgassen. Het condensaat dat hierbij ontstaat, spoelt het verwarmingsoppervlak en zorgt zo voor

1 5

een zelfreinigend effect, dat een permanent hoog rendement van 98 procent (Hs) garandeert. Zuinige brander Langere onderhoudsintervallen en dus lagere servicekosten sparen uw portemonnee. De bijzonder stille, compacte tweetraps blauwevlambrander, in combinatie met de geïntegreerde­geluidsisolatie, past het brander­vermogen aan naargelang de warmtebehoefte en is zuinig en efficiënt. De brander werkt gesloten of open, zodat de oliecondensatieketel op elke gewenste plek kan worden geïnstalleerd. Bekroond design De Vitoladens 300-C werd reeds bekroond met de red dot design award. De condensatieketel kan vlak tegen een wand worden geplaatst, doordat alle aansluitingen zich aan de bovenkant bevinden. De condensatieketel is in de fabriek voorgemonteerd en kan ter plaatse snel worden geïnstalleerd. Ideaal is de combinatie met de warmwater­ boiler Vitocell 300-H, die een eenheid vormt met de Vitoladens 300-C. Mocht op de standplaats van de condensatieketel de inbouw van een neutraliseringsinstallatie voorgeschreven zijn, is daarvoor voldoende plaats in het onderstel­van de ketel.

2 7

3

4

Vitoladens 300-C 6

Rookgas- en luchttoevoerleiding naar boven Vitotronic-regeling 3  Geïntegreerde Inox-Radialwarmtewisselaar uit roestvast staal 4 Compacte tweetraps blauwevlambrander 5 Veiligheidsgroep meegeleverd 6 S amengesteld biferraal verwarmings­ oppervlak 7  Geïntegreerde geluidsdemper 1 2


18/19

Dankzij de compacte afmetingen kan de Vitoladens 300-C bijzonder plaatsbesparend worden opgesteld. In combinatie met de warmwaterboiler Vitocell 300-H vormt hij een mooi geheel.

De voordelen op een rij         Vitotronic-regeling met overzichtelijke menu’s

  

 ijzonder efficiënte en compacte staande oliecondensatie-unit B Rendement tot 98 % (Hs) Beste energiebenutting gekoppeld aan minimale afmetingen Samengesteld biferraal verwarmingsoppervlak met direct aangesloten Inox-Radial-warmtewisselaar in roestvast staal Compacte tweetraps blauwevlambrander met open of gesloten werking Stille werking door geïntegreerde geluidsdemper Eenvoudig te bedienen Vitotronic 200-regeling met tekst- en grafisch display Geschikt voor alle gangbare soorten extra lichte stookolie. Ook voor stookolie DIN 51603-6-EL A Bio 10: lichte stookolie type ‘extra’ (zwavelarm) met toevoeging­van maximaal 10 % biocomponenten (FAME) Snelle plaatsing en opstelling, kant-en-klaar gemonteerd - voor plaatsing in krappe ruimten kunnen de zijgedeelten en de brander gedemonteerd worden Eenvoudige plaatsing dankzij aangepaste en uitgebreide transporttoebehoren Plaatsbesparende inbouw van de neutraliseringsinstallatie mogelijk in het ketelonderstel, alternatief kan de ketel ook aan de muur bevestigd worden met behulp van wandhouders Veiligheidsgroep meegeleverd

Technische gegevens zie pagina 42/43


Oliecondensatietechniek

Vitoladens 300-T


20/21

VITOLADENS 300-T Wereldwijd de meest verkochte HR oliecondensatieketel. Profiteer van de beproefde Viessmann-techniek!

Met de Vitoladens 300-T zit u altijd goed. Zowel voor renovatie als nieuwbouw – deze staande oliecondensatieketel valt op door zijn hoge bedrijfszekerheid en zijn aantrekkelijke prijs.

In het vermogenssegment van 20,2 tot 53,7 kW biedt de Vitoladens 300-T een brede waaier aan toepassingsmogelijkheden – van één- en tweegezinswoningen tot kleinere bedrijven.

De wereldkampioen Met de Vitoladens 300-T beschikt u over een oliecondensatieketel die ongeëvenaard is. De verwarmingsketel onderscheidt zich door een buitengewone bedrijfszekerheid en lange levensduur. Behalve het zuinige stookolie­ verbruik, blijven ook de onderhoudskosten aan de zeer lage kant.

Goed in vorm Met zijn zilveren hightechlook komt de condensatieketel­in elke omgeving goed voor de dag. In principe hoeft hij niet in een klassieke stookruimte te worden opgesteld. Een hoekje in de hobby- of wasruimte volstaat.

Het design van de Vitoladens 300-T werd meermaals bekroond met gerenommeerde designprijzen. Meer over zijn techniek leest u op de volgende pagina.

10 jaar garantie op alle roestvast stalen warmtewisselaars voor olie-/gascondensatieketels tot 107 kW

10 jaar garantie op lekken door corrosie voor alle roestvast stalen warmtewisselaars met leverdatum vanaf april 2012. Voorwaarden: bij aansluiting van een onderhoudscontract en een bewijs van jaarlijks onderhoud; kenmerken van water, gas en verbrandingslucht volgens de richtlijnen van Viessmann.


Oliecondensatietechniek

Vitoladens 300-T 35,4 tot 53,7 kW

Onze verkooptopper De Vitoladens 300-T is wereldwijd de meest verkochte oliecondensatieketel, en dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs. In het vermogenssegment van 35,4 tot 53,7 kW is de Vitoladens 300-T vooral bij renovatie de ideale oplossing voor een condensatieketel op stookolie. Door het gebruik van hoogwaardige materialen en beproefde onderdelen is de Vitoladens 300-T even zuinig als betrouwbaar. Schone verbranding De Vitoflame 300 unit blauwevlambrander staat voor een bijzonder schone, efficiënte en milieuvriendelijke verbranding.

Inox-Radial-warmtewisselaar uit roestvast­ staal De tweetraps warmtewinning van de Vitoladens­300-T bestaat uit het beproefde, samengestelde­biferrale verwarmingsoppervlak en de nageschakelde corrosiebestendige Inox-Radial-warmtewisselaar van roestvast staal. Deze constructie zorgt ervoor dat de verbranding­en de condensatie van elkaar gescheiden plaatsvinden, zodat de verbrandingsgassen aanslagvrij condenseren. In de praktijk zorgt dit voor buitengewoon lange onderhoudsintervallen voor de reiniging van de verbrandingskamer en beduidend lagere onderhoudskosten. Stille werking Dankzij de in de verbrandingskamer geïntegreerde­geluidsisolatie werkt de Vitoladens 3 ­ 00-T bijzonder stil.

1 2 7 6

4

Vitoladens 300-T 1

3

5

2

3

4 5 6 7

Vitotronic-regeling Brede waterwanden en grote waterinhoud Samengesteld biferraal verwarmings­ oppervlak van gietijzer en staal Oliebrander-unit Vitoflame 300 Bijzonder efficiënte isolatie Inox-Radial-warmtewisselaar Geïntegreerde geluidsisolatie


22/23

De warmwaterboiler Vitocell 300-H kan onder de Vitoladens 300-T worden geplaatst en vraagt geen extra ruimte.

De voordelen op een rij  D  e meest verkochte oliecondensatieketel ter wereld  Duurzaam en miljoenen malen beproefd samengesteld biferraal verwarmingsoppervlak­  Corrosiebestendige Inox-Radial-warmtewisselaar uit roestvast staal  Rendement tot 97 % (Hs)  Warmtewisselaar makkelijk toegankelijk voor reiniging van de oppervlakken  Flexibele plaatsing door gesloten of open werking  Geschikt voor alle gangbare soorten extra lichte stookolie. Ook voor stookolie DIN 51603-6-EL A Bio 10: lichte stookolie type ‘extra’ (zwavelarm) met toevoeging­van maximaal 10 % biocomponenten (FAME)  Stille werking door geïntegreerde geluidsisolatie Technische gegevens zie pagina 42/43 De Inox-Radial-warmtewisselaar uit roestvast staal garandeert­een maximale efficiëntie en lange gebruiksduur.


Oliecondensatietechniek

Vitorondens 200-T Vitorondens 222-F


24/25

VITORONDENS 200-T VITORONDENS 222-F Compacte, aantrekkelijk geprijsde oliecondensatieketel voor renovaties – ook verkrijgbaar met geïntegreerde warmwaterboiler

De Vitorondens 200-T en de Vitorondens 222-F zijn staande oliecondensatieketels met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Beide ketels overtuigen door hun compacte afmetingen en zijn bijzonder geschikt voor renovaties.

De Vitorondens 222-F is uitgerust met een geïntegreerde warmwaterboiler voor een hoog warmwatercomfort. Afhankelijk van het vermogen heeft de boiler een inhoud van 130 liter (20,2 en 24,6 kW) of 160 liter (28,9 kW). Voor de Vitorondens 200-T zijn ook Vitocellwarmwaterboilers als toebehoren verkrijgbaar.

10 jaar garantie op alle roestvast stalen warmtewisselaars voor olie-/gascondensatieketels tot 107 kW

10 jaar garantie op lekken door corrosie voor alle roestvast stalen warmtewisselaars met leverdatum vanaf april 2012. Voorwaarden: bij aansluiting van een onderhoudscontract en een bewijs van jaarlijks onderhoud; kenmerken van water, gas en verbrandingslucht volgens de richtlijnen van Viessmann.


Oliecondensatietechniek

Vitorondens 200-T 20,2 tot 53,7 kW Vitorondens 222-F 20,2 tot 28,9 kW Compacte, aantrekkelijk geprijsde oliecondensatieketel voor renovaties – ook verkrijgbaar met geïntegreerde warmwaterboiler

Inox-Radial-warmtewisselaar– duurzaam en efficiënt

Het Eutectoplex-verwarmingsoppervlak garandeert een grote bedrijfszekerheid en een lange levensduur.

De Vitorondens oliecondensatieketels zijn gebaseerd op de beproefde gietijzeren verwarmingsketels Vitorond 100. Dankzij de combinatie van de duurzame Eutectoplex-verwarmingsoppervlakken en de nageschakelde Inox-Radial-warmtewisselaar uit roestvast staal zijn verbranding en condensatie volledig van elkaar gescheiden. Het voordeel: de verbrandingsresidu's blijven in de verbrandingskamer, terwijl de verbrandingsgassen in de warmtewisselaar aanslagvrij kunnen condenseren.

Eenvoudige en praktische regeling De Vitotronic 200-regeling met duidelijke tekstweergave en grafische ondersteuning zorgt voor een eenvoudige, voor de hand liggende en menugestuurde bediening. Via de Vitotronic kunnen verwarmingssystemen met een ongemengde en tot twee gemengde verwarmingskringen heel eenvoudig geregeld worden.

De blauwevlambrander Vitoflame 300 is geschikt voor alle gangbare soorten extra lichte stookolie en zorgt voor een bijzonder emissie-arme, milieuvriendelijke en efficiënte verbranding. Het is mogelijk om tot tien procent bio-olie toe te voegen.

2

1

3

4

5

6 7

Vitorondens 222-F 1 2 3 4 5

6 7

Vitotronic-regeling Rookgasafvoer naar boven Inox-Radial-warmtewisselaar Eutectoplex-verwarmingsoppervlak Vitoflame 300 blauwevlambrander op stookolie Zeer efficiënte warmte-isolatie Geïntegreerde, intern verwarmde, geëmailleerde warmwaterboiler


26/27

Vitorondens 200-T met naastgeplaatste warmwaterboiler Vitocell 300-V

De voordelen op een rij

Eenvoudig te bedienen Vitotronic-regeling

„„ Aantrekkelijk geprijsde oliecondensatieketel voor renovaties „„ Rendement: tot 97 % (Hs) „„ Hoge bedrijfszekerheid en lange levensduur dankzij de beproefde onderdelen (Eutectoplex-verwarmingsoppervlak) „„ Nageschakelde, zelfreinigende Inox-Radial-warmtewisselaar uit roestvast staal „„ Lage emissie van schadelijke stoffen dankzij de blauwevlambrander Vitoflame 300 „„ Jetflow-systeem voor optimale warmwaterverdeling „„ Flexibele plaatsing door gesloten en open werking „„ Eenvoudig te bedienen Vitotronic-regeling met tekst- en grafisch display „„ Geschikt voor alle gangbare soorten extra lichte stookolie met tot 10 % bio-olie „„ Stille werking door externe geluiddemper „„ Tijdbesparing bij montage door voorgemonteerde warmte-isolatie en regeling bij de Vitorondens 200-T Technische gegevens zie pagina 42/43


Oliecondensatietechniek

Vitoladens 300-W Vitoladens 333-F


28/29

VITOLADENS 300-W VITOLADENS 333-F Bijzonder compact en plaatsbesparend: oliecondensatieketels voor wand- of vloermontage­met geïntegreerde warmwaterboiler

De oliecondensatieketels Vitoladens 300-W en Vitoladens 333-F zijn technisch identiek. Beide ketels zijn verkrijgbaar in twee vermogensniveaus tot 23,5 kW. De Vitoladens 333-F biedt bovendien een geïntegreerde geëmailleerde warmwaterboiler met een inhoud van 130 liter voor een hoog warmwatercomfort in compacte afmetingen. Vitoladens 300-W: ideaal voor wandmontage De Vitoladens 300-W is de compacte oliecondensatieketel voor wandmontage. Dankzij de ingebouwde geluidsisolatie is ook een stille werking in de woning, bv. in de bijkeuken, zonder­problemen mogelijk. De corrosiebestendige Inox-Radial-warmtewisselaar in roestvast staal, een Viessmann product, is optimaal­aangepast aan de eigenschappen van de compacte tweetraps blauwevlambrander.

Vitoladens 333-F: hoog warmwatercomfort inbegrepen Bij de Vitoladens 333-F is de warmwaterboiler voor een comfortabele warmwatervoorziening meteen ingebouwd. Met zijn inhoud van 130 liter vraagt deze oliecondensatieketel nauwelijks meer plaats dan een diepvrieskast. Hij is de ideale oplossing wanneer de ruimte beperkt is bij nieuwbouw of renovatie. Oude installaties bestaan vaak uit een aparte verwarmingsketel en warmwaterboiler. Deze kunnen volledig worden vervangen door de Vitoladens 333-F.

Het design van de Vitoladens 333-F werd bekroond met de gerenommeerde iF-Design-prijs.

10 jaar garantie op alle roestvast stalen warmtewisselaars voor olie-/gascondensatieketels tot 107 kW

10 jaar garantie op lekken door corrosie voor alle roestvast stalen warmtewisselaars met leverdatum vanaf april 2012. Voorwaarden: bij aansluiting van een onderhoudscontract en een bewijs van jaarlijks onderhoud; kenmerken van water, gas en verbrandingslucht volgens de richtlijnen van Viessmann.


Oliecondensatietechniek

Vitoladens 300-W Vitoladens 333-F 12,9 tot 23,5 kW

Vitoladens 300-W: spaart ruimte U wenst uw oude verwarmingsketel te ver-

De Vitoladens 300-W is compact en

vangen door een moderne oliecondensatieketel die bovendien ook plaats bespaart? Dan is de Vitoladens 300-W de juiste keuze! Deze condensatieketel is zo compact dat hij met zijn breedte van 48 centimeter ook moeiteloos in een nis kan worden gemonteerd. Alle componenten zijn via de voorzijde bereikbaar, er is geen zijdelingse speling vereist.

kan ook in een nis worden gemonteerd. Aan de zijkanten hoeft geen ruimte te worden gelaten, aangezien alle componenten via de voorzijde bereikbaar zijn.

Vitoladens 333-F: met warmwaterboiler van 130 liter U verlangt een optimaal verwarmingsen warmwatercomfort in één toestel? Geen probleem­met de Vitoladens 333-F! Deze zuinige oliecondensatieketel heeft een geïntegreerde warmwaterboiler van 130 liter voor een comfortabele warmwatervoorziening.

Efficiënt tot in de details Bij de Vitoladens 300-W en Vitoladens 333-F, die een normrendement halen van 98 % (Hs), zorgt een geïntegreerde zeer efficiënte gelijkstroompomp nu voor nog meer energiebesparing. Deze nieuwe CV-pomp verbruikt in vergelijking met klassieke pompen tot 70 % minder stroom en voldoet hiermee aan de eisen van energielabel A. Nieuwe regeling De nieuwe Vitotronic-regeling laat zich intuïtief bedienen. Het goed leesbare en verlichte zwart-witdisplay is 70 % groter dan bij vergelijkbare toestellen. Bovendien is het een grafisch scherm, zodat er ook stooklijnen kunnen worden afgebeeld. Bij twijfel volstaat een druk op de hulptoets om meer uitleg te krijgen.

7 4

Zuinige brander De bijzonder stille, compacte tweetraps blauwevlambrander­van deze condensatie­ ketel past het brandervermogen aan naargelang de warmtebehoefte en is zuinig en efficiënt. Energieverspilling is uitgesloten. De brander werkt gesloten of open, zodat de oliecondensatieketel op elke gewenste plek kan worden geïnstalleerd. De brander is geschikt voor alle gangbare zwavelarme stookoliesoorten.

1

2

5 6

Vitoladens 333-F 3 1 2 3

4 5 6 7

Inox-Radial-warmtewisselaar Compacte tweetraps blauwevlambrander Geëmailleerde warmwaterboiler, 130 liter inhoud Expansievat Vitotronic-regeling Zeer efficiënte gelijkstroompomp Geïntegreerde geluidsisolatie


30/31

De compacte oliecondensatieketel Vitoladens 333-F kan ook plaatsbesparend in een nis worden gemonteerd.

De voordelen op een rij

Nieuwe Vitotronic-regeling – makkelijke bediening dankzij eenvoudige navigatie en groot, goed afleesbaar display, bv. voor het instellen van de schakeltijden.

 R  endement tot 98 % (Hs)  Efficiënte en betrouwbare condensatiebenutting met stookolie door Inox-Radialwarmtewisselaar  Warmteproductie op maat door tweetraps compacte blauwevlambrander  Open en gesloten werking  Geschikt voor alle gangbare zwavelarme stookoliesoorten – ook voor stookolie­ DIN 51603-6-EL A Bio 10: lichte stookolie type ‘extra’ (zwavelarm) met toevoeging­van maximaal 10 % biocomponenten (FAME)  Eenvoudig te bedienen nieuwe Vitotronic-regeling met tekst- en grafisch display  De bedieningseenheid van de regeling kan ook op een wand worden gemonteerd  Stroombesparende zeer efficiënte gelijkstroompomp  Ideaal voor nisinbouw zonder zijdelingse speling Voordeel van de Vitoladens 300-W  Bijzonder compacte oliecondensatieketel voor wandmontage  Stille werking door volledig afzonderlijke behuizing van het ketellichaam Voordeel van de Vitoladens 333-F  Geïntegreerde, geëmailleerde warmwaterboiler van 130 liter voor hoog sanitair watercomfort  Hoog aandeel aan identieke onderdelen bij alle compacte toestellen Technische gegevens zie pagina 42/43


Zeer-lagetemperatuurketels op stookolie

32/33

VITOLA Voor renovatie zijn de beproefde stookolieketels Vitola 222 en Vitola 200 voordelige en efficiënte oplossingen.

De klassieke zeer-lagetemperatuurketels hebben ten opzichte van oude installaties het voordeel van een weersafhankelijke werking. Terwijl verouderde verwarmingsketels altijd met een constant hoge ketelwatertemperatuur van soms 90 °C moeten worden gestookt, wordt bij de Viessmann verwarmingsketels op stookolie de temperatuur van het ketelwater op basis van de buitentemperatuur geregeld­. Zeer-lagetemperatuurketels schakelen zelfs helemaal uit wanneer er geen warmte gevraagd­ wordt. Hierdoor dalen het energieverbruik en de kosten: in een rechtstreekse vergelijking met technisch verouderde installaties kunt u tot 30 % stookolie besparen.

Vitola 222 Zeer-lagetemperatuurketel op stookolie Vitola­ 200 met een geïntegreerde­ warm­ waterboiler van 150 liter. Nominaal vermogen: 18 tot 27 kW Pagina 38

Vitola 200 Zeer-lagetemperatuurolieketel met een nominaal vermogen van 18 tot 63 kW Pagina 38


Zeer-lagetemperatuurketels op stookolie

Vitola 200 Vitola 222


34/35

VITOLA 200 VITOLA 222 De klassiekers van Viessmann – duurzaam, efficiënt en zuinig

Het samengestelde biferrale verwarmings­ oppervlak van de Vitola verwarmingsketels geldt als maatstaf voor hoge kwaliteit en heeft tot op heden reeds 1,7 miljoen keer zijn deugdelijkheid bewezen. Zijn betrouwbare techniek en buitengewoon lange levensduur zijn befaamd. Renoveren zonder moeite De twee zeer-lagetemperatuurketels Vitola 200 en Vitola 222 zijn reeds vele jaren beproefde verwarmingsketels in het Viessmann assortiment. De Vitola 222 beschikt bovendien over een geïntegreerde warmwaterboiler van 150 liter inhoud. Wie vandaag vooral voordelig wil renoveren of om andere redenen een defecte verwarming moet vervangen, maakt met de Vitola een goede keuze. Het design van de Vitola 200 werd meermaals bekroond met gerenommeerde designprijzen. Meer over zijn techniek leest u op de volgende pagina.


Zeer-lagetemperatuurketels op stookolie

Vitola 200 – 18 tot 63 kW Vitola 222 – 18 tot 27 kW

Vitola 222: de beproefde norm met warmwaterboiler Bij de Vitola 222 levert de geëmailleerde, bovengeplaatste warmwaterboiler van 150 liter snel voldoende warm water voor een weldadig bad. Bovendien biedt hij voldoende reserve bij gelijktijdige afname van warm en heet water op verschillende plaatsen in het huis of in de woning. Met zijn vloeroppervlakte van nauwelijks 0,84 m² maakt de Vitola 222 zich heel klein en vindt hij overal een plekje. Vitola 200: beproefde techniek Betrouwbaar, voordelig, zuinig – de voordelen­ van de Vitola 200 zijn niet te tellen. Deze verwarmingsketel op stookolie is al jarenlang de norm voor probleemloos verwarmen en eenvoudige warmwatervoorziening.

Met een nominaal vermogen van 18 tot 63 kW is de Vitola 200 ideaal voor een renovatie van de verwarming met een minimum aan kosten. Verschillende appartementen kunnen probleemloos van warmte worden voorzien. Kies het juiste model voor uw noden en verspil geen geld meer door een meestal overgedimensioneerde oude verwarmingsketel. Schone verbranding De beproefde oliebranders Vitoflame 200 en Vitoflame 300 zorgen voor een bijzonder schone verbranding van de stookolie. Daarmee blijven ze ruimschoots onder de grenswaarden van het Duitse milieulabel "Blauwe Engel" en het Belgisch Koninklijk Besluit rond NOx- en CO-uitstoot. Lange levensduur Het beproefde samengestelde biferrale verwarmingsoppervlak uit staal en gietijzer garandeert een lange levensduur.

1

2

3

6 4

Vitola 222 1

5

2 3 4 5

6

 Vitotronic-regeling Geïntegreerde warmwaterboiler van 150 liter Brede waterwanden en grote waterinhoud  Bijzonder efficiënte isolatie Samengesteld biferraal verwarmings­ oppervlak van gietijzer en staal Oliebrander-unit Vitoflame 200 – gesloten werking mogelijk


36/37

In de moderne Viessmann look komt de Vitola 200 in elke omgeving goed voor de dag. Hier met de naast­geplaatste warmwaterboiler Vitocell 300-V, die verkrijgbaar is in vijf verschillende­ maten.

De voordelen op een rij      

Het beproefde samengestelde biferrale verwarmingsoppervlak garandeert een hoog rendement en lange levensduur.

 oordelig en betrouwbaar V L ange levensduur door samengesteld biferraal verwarmingsoppervlak Rendement tot 90 % (Hs) Schakelt volledig uit wanneer er geen warmte gevraagd wordt Schone verbranding Ook voor stookolie DIN 51603-6-EL A Bio 10: lichte stookolie type ‘extra’ (zwavelarm­) met toevoeging van maximaal 10 % biocomponenten (FAME)

Voordeel van de Vitola 222  Geïntegreerde warmwaterboiler van 150 liter voor comfortabele warmwater­bereiding­  Geringe vloeroppervlakte van slechts 0,84 m² Voordeel van de Vitola 200  Zeer-lagetemperatuurketel op stookolie met nominaal vermogen tot 63 kW, ook geschikt voor appartementsgebouwen Technische gegevens zie pagina 42/43


Technische gegevens

Oliecondensatieketel Vitoladens 300-C

Nominaal warmtevermogen

kW

12,9/19,3

16,1/23,5

19,3/28,9

1076

Afmetingen lengte

mm

958

958

breedte

mm

638

638

638

hoogte

mm

1062

1062

1062

148

148

168

42,5

42,5

55

Gewicht

kg

Inhoud ketelwater

Liter

Oliecondensatieketel Vitoladens 300-T Nominaal warmtevermogen (50/30 °C)

kW

35,4

42,8

53,7

Nominaal warmtevermogen (80/60 °C)

kW

33,0

40,0

50,0

lengte

mm

1585

1770

1770

breedte

mm

667

776

776

hoogte

mm

934

1050

1050

Gewicht

kg

241

282

282

Inhoud ketelwater

Liter

93

147

147

Afmetingen

Oliecondensatieketel Vitorondens 200-T

Nominaal warmtevermogen (50/30 °C)

kW

20,2

24,6

28,9

35,4

42,8

53,7

Nominaal warmtevermogen (80/60 °C)

kW

18,8

22,9

27,0

33,0

40,0

50,0

lengte

mm

1226

1226

1362

1362

1662

1662

breedte

mm

500

500

500

500

500

500

hoogte

mm

940

940

940

940

940

940

Gewicht

kg

147

147

184

184

224

224

Afmetingen

Compacte oliecondensatieketel Vitorondens 222-F Nominaal warmtevermogen (50/30 °C)

kW

20,2

24,6

28,9

Nominaal warmtevermogen (80/60 °C)

kW

18,8

22,9

27,0

lengte

mm

1278

1278

1423

breedte

mm

665

665

665

hoogte

mm

1590

1590

1590

Afmetingen

Gewicht

kg

271

271

317

Boilerinhoud

liter

130

130

160

1,1

1,1

1,6

N L-aantal

Compacte oliecondensatieketel Vitosolar 300-F Nominaal warmtevermogen (50/30 °C)

kW

12,9 – 19,3

16,1 – 23,5

Nominaal warmtevermogen (80/60 °C)

kW

12,0 – 18,0

15,0 – 22,0

lengte

mm

1550

1550

breedte

mm

990

990

hoogte

mm

1875*

1875*

Afmetingen

Gewicht

kg

358

358

Inhoud combiboiler

liter

750

750

* afmetingen zonder rookgasaansluiting


38/39

Oliecondensatieketel voor wandmontage Vitoladens 300-W Nominaal warmtevermogen (50/30 °C)

kW

12,9 – 19,3

16,1 – 23,5

Nominaal warmtevermogen (80/60 °C)

kW

12,0 – 18,0

15,0 – 22,0

Afmetingen lengte

mm

380

380

breedte

mm

480

480

hoogte

mm

850

850

Gewicht

kg

60

60

Inhoud ketelwater

Liter

12

12

Compacte oliecondensatieketel Vitoladens 333-F Nominaal warmtevermogen (50/30 °C)

kW

12,9/19,3

16,1/23,5

Nominaal warmtevermogen (80/60 °C)

kW

12,0/18,0

15,0/22,0

Afmetingen lengte

mm

582

582

breedte

mm

600

600

1600

1600

170

170

hoogte

mm

Gewicht

kg

Inhoud ketelwater

Liter

12

12

Boilerinhoud

Liter

130

130

1,6

1,6

N L-aantal

Stalen zeer-lagetemperatuurketel op olie Vitola 200

kW

18

22

27

33

40

50

63

lengte

mm

1052

1109

1188

1300

1421

1560

1674

breedte

mm

594

639

667

667

776

804

804

hoogte

mm

914

927

934

934

1050

1085

1085

Gewicht

kg

148

171

201

223

311

388

422

Inhoud ketelwater

Liter

49

61

76

89

140

199

223

Nominaal warmtevermogen (80/60 °C) Afmetingen

Stalen zeer-lagetemperatuurketel op olie Vitola 222 kW

18

22

27

lengte

mm

1128

1185

1264

breedte

mm

630

640

667

hoogte

mm

1565

1590

1605

Gewicht

kg

249

272

304

Inhoud ketelwater

Liter

49

61

76

Boilerinhoud

Liter

150

150

150

2

2

2

Nominaal warmtevermogen (80/60 °C) Afmetingen

N L-aantal


Systeemtechniek

40/41

Op elkaar afgestemd: systeemtechniek De praktische regelingen en de perfect compatibele systeemtechniek van Viessmann bieden maximale betrouwbaarheid, flexibiliteit en efficiëntie.

"Het geheel is meer dan de som van de delen." In navolging van dit principe biedt Viessmann niet enkel afzonderlijke verwarmingsonderdelen aan die alle vereisten met betrekking tot kwaliteit, betrouwbaarheid en efficiëntie voldoen. Alle producten zijn deel van een volledig systeem waarin alle onderdelen op elkaar afgestemd zijn en precies bij elkaar passen. Want enkel een perfect amenspel tussen alle geïntegreerde componenten biedt het vermogenspotentieel van een innovatieve toptechnologie. De systeemtechniek van Viessmann omvat alles voor een betrouwbaar en zuinig verwarmingssysteem: van de Vitotronic-regeling met draadloze afstandsbediening over de Vitocell-warmwaterboiler met hoog vermogen voor een hoog warmwatercomfort tot een hoogwaardig zonnesysteem voor een kostenbesparende verwarmingsondersteuning.

Zonnewarmte en fotovol­ taïsche systemen Maak gebruik van de gratis energie van de zon: ontdek alles over onze zonnesystemen voor sanitair waterverwarming, verwarmingsondersteuning en stroomopwekking. Pagina 46 Regeling Overzichtelijk, praktisch, intelligent: De Vitotronic biedt alle functies voor een snelle en precieze regeling van uw verwarmingssysteem. Pagina 52


Systeemtechniek

Zonnewarmte en fotovoltaïsche systemen

Vacuümbuiscollectoren kunnen om het even waar gemonteerd worden en zijn bij nieuwbouw ook geschikt als architecturaal element.

Zonnewarmte - gratis zonne-energie Breid uw nieuwe stookolieketel uit met een zonnesysteem, dan spaart u twee keer zoveel op uw verwarmingsfactuur. Een nieuwe verwarmingscentrale en een zonnesysteem zijn vandaag onafscheidelijk. Een dat heeft zo zijn redenen: in de zomer produceert u nagenoeg alle nodige energie voor de sanitair waterverwarming zelf via uw zonneboilers. In het tussenseizoen is dit systeem een ideale ondersteuning van uw verwarmingsinstallatie. Bij nieuwbouw levert dit een besparing op van 35 procent op de totale energiefactuur. Jaarlijks kan alleen al voor de sanitair waterverwarming 60 procent energie bespaard worden. Zonne-energie is gratis en ook als de zon niet rechtstreeks op het dak schijnt, zetten de collectoren daglicht om in warmte.

Het principe is heel eenvoudig Zonnestralen opvangen en dan efficiënt gebruiken klinkt moeilijker dan het is. Uiteraard zijn hiervoor een innovatieve techniek en heel wat ervaring vereist. Zonnesystemen "verzamelen" de zonne-energie in de vlakke collectoren of buiscollectoren. De zonnestralen warmen een vloeibare warmtedrager op en leiden die naar een warmwaterboiler. Daar wordt de warmte via een warmtewisselaar afgegeven aan het sanitair water of de verwarmingskring die opgewarmd moet worden. De afgekoelde vloeistof wordt opnieuw naar de collector geleid en de kringloop begint opnieuw. Zijn de zonnestralen niet voldoende, bv. in de winter, dan wordt er extra verwarmd via de verwarmingsketel.


42/43

Het Vitosol-assortiment omvat zonneboilers voor elke vereist en elk budget. De montage op het dak of tegen een gevel biedt heel wat mogelijkheden. Vlakke collectoren en buiscollectoren De vlakke collector Vitosol 200-F overtuigt door zijn hoge kwaliteit, duurzame bedrijfszekerheid en hoog rendement. De vlakke collector Vitosol 300-F met hoog vermogen maakt bijzonder efficiënt gebruik van de intensieve zonnestraling door een buitengewoon lichtdoorlatende en niet-reflecterende glasplaat en een koperen absorber met hoogwaardige coating.

Uitstekende kwaliteit waarop u kunt De vlakke collector Vitosol 200-F is uitgerust met een vorsten hagelbestendig veiligheidsglas en corrosiebestendige onderdelen uit roestvast staal en aluminium. Op aanvraag zijn de frames ook in alle RAL-kleuren verkrijgbaar.

Met de vacuümbuiscollector Vitosol 200-T, die werkt volgens het heatpipe-principe, verhoogt Viessmann de bedrijfszekerheid van zonneboilers voor een plaatsonafhankelijke montage. De Vitosol 200-T kan verticaal en horizontaal in elke gewenste hoek tussen 0 en 90 graden worden gemonteerd, en is zowel geschikt voor privé- als bedrijfsinstallaties. Wek met de Vitovolt uw eigen elektriciteit op De fotovoltaïsche modules Vitovolt 200 wekken in de zonnecellen elektrische energie op die via een gelijkstroomvormer rechtstreeks op het openbare net gezet wordt

De vacuümbuiscollectoren Vitosol 300-T en Vitosol 200-T onderscheiden zich door hun hoge graad van betrouwbaarheid en hun lange levensduur.

De Vitovolt fotovoltaïsche modules van Viessmann dragen wezenlijk bij tot de stroomopwekking, ook als de collectoren gedeeltelijk in de schaduw zitten.

vertrouwen.


Systeemtechniek

Energie opwekken met zonne-energie

1

3 4 2

6

5

8

9

7

1 2 3 4 5 6

Vitovolt fotovolta誰sche module Vitosol-zonnecollectoren DC-aansluiting Gelijkstroomomvormer Verbruiks- en teruggavemeter Hoofdzekering

7 8

9

Openbaar elektriciteitsnet Condensatieverwarming met multivalente combiboiler voor sanitair waterverwarming en verwarmingsondersteuning Pompstation Solar-Divicon


44/45

Sanitair waterverwarming en verwarmingsondersteuning met zonne-energie Zonneboilers zijn ideaal voor sanitair waterverwarming en verwarmingsondersteuning. Dankzij de gratis beschikbare zonne-energie verdient u uw investering door de forse besparing op fossiele energie binnen enkele jaren terug. In principe is het mogelijk zonne-energie te gebruiken voor sanitair waterverwarming en verwarmingsondersteuning. De besparing op stookolie of gas is in elk geval aanzienlijk: u verbruikt ruim 60 procent minder energie per jaar, die anders nodig zou zijn voor de warmwaterbereiding voor dagelijks gebruik. Wanneer u de verwarming van sanitair- en verwarmingswater combineert, kan de jaarlijkse besparing tot 35 procent van de in totaal benodigde energie bedragen. Zonnesysteem met bivalente warmwater­ boiler Het hart van deze oplossing is de bivalente warmwaterboiler. Bij voldoende invallend zonlicht verwarmt het solaire medium in het zonnesysteem via de onderste warmtewisselaar het water in de warmwaterboiler.

Zonnesysteem voor sanitair waterverwar­ ming en verwarmingsondersteuning Het in de zonnecollectoren verhitte solaire medium kan niet alleen voor sanitair waterverwarming maar ook voor extra verwarming van het verwarmingswater worden gebruikt. De cv-kring gebruikt daarvoor, via een warmtewisselaar, het continu door de zonnecollectoren verwarmde water in de zonneboiler. De regeling controleert of de gewenste kamertemperatuur kan worden bereikt. Wanneer de temperatuur beneden de instelwaarde ligt, schakelt ook de verwarmingsketel in.

Wanneer de temperatuur daalt door de waterafname, bijvoorbeeld tijdens het baden of douchen, schakelt zo nodig de verwarmingsketel aan voor extra verwarming via de tweede kring.

VITOLADENS 300

Solaire sanitair waterverwarming

Bij Viessmann is de volledige verwarmings- en zonnetechniek van één merk. Alle componenten zijn perfect op

Solaire sanitair waterverwarming en

elkaar afgestemd.

verwarmingsondersteuning


Systeemtechniek

Regeling

De Vitotronic-regeling werd al bekroond met een designprijs.

Vitotronic – alles perfect geregeld Met de digitale Vitotronic-regeling is uw verwarmingsketel van Viessmann bedienen zo eenvoudig als telefoneren.

Vitotronic – Techniek die meedenkt Vitotronic-regelingen bieden u alle mogelijk­ heden voor een hoog warmtecomfort, geregeld volgens uw wensen. Zodra uw installatie naar wens is ingesteld, vervult de Vitotronic veel functies automatisch en spaart heel wat energie. Indien u individuele instellingen wilt ingeven, maakt het overzichtelijke Vitotronic bedieningspaneel het u gemakkelijk: met verlichte toetsen en duidelijke tekstweergave op een groot display. Opties voor de toekomst De Vitotronic-regeling is voorzien op toekomstige veranderingen. Om het even of u binnen afzienbare tijd wil bijbouwen of uw verwarmings-

systeem wil uitbreiden met een zonneboiler. Op de Vitotronic-regeling kunt u rekenen. Energie sparen gemakkelijk gemaakt De Vitotronic-regeling zorgt voor een auto­ matische­omschakeling van winter- naar zomeruur en reageert als weersafhankelijke regeling op schommelingen van de buiten­temperatuur. Alle comfortfuncties, zoals bv. de partytoets om de energiebesparings­functies voor ‘s nachts uit te schakelen en het spaar- en vakantieprogramma, kunt u heel snel en eenvoudig oproepen met een druk op de toets, hetzij rechtstreeks op de verwarmingsketel, hetzij vanuit de woonkamer via een optionele afstandsbediening met een identiek bedieningspaneel.


46/47

Alle functies op een rij

Vitotronic 100

Vitotronic 200 –

Reageert op wijzigingen van de kamertemperatuur Reageert op wijzigingen van de buitentemperatuur

Schakeltijden voor verwarming en sanitair waterverwarming

Schakeltijden enkel voor verwarming

*

Automatische omschakeling tussen zomer- en wintertijd

Partytoets (verlenging van verwarmingstijd)

*

Spaartoets (kortstondige temperatuurdaling)

*

Vakantieprogramma (langdurige temperatuurdaling)

*

Klein display met symbolen

Groot display met tekstweergave

Energiespaarfuncties

* Enkel in combinatie met afzonderlijke klokthermostaat Vitotrol 100 (in de woonkamer)

Een intelligente regeling: de Vitotronic Vitotrol 300-A De Vitotrol 300-A is uitgerust met een schermpje met achtergrondverlichting en tekstondersteuning. Via dat display worden belangrijke gegevens opgevraagd en eventueel gewijzigd. De Vitotrol maakt het mogelijk om voor één verwarmingscircuit de gewenste temperaturen voor de normale en de verlaagde werking van het bedrijfsprogramma evenals de schakeltijden in te stellen. Er is bovendien een party- en spaartoets evenals een vakantiefunctie. Vitotrol 200-A Aan de Vitotrol 200-A wordt voor één verwarmingscircuit de gewenste temperatuur voor de normale werking (de dagtemperatuur) ingesteld vanuit een kamer naar keuze. Voor elk verwarmingscircuit kan slechts één afstandsbediening worden aangesloten. Daarnaast is er de mogelijkheid om via de Vitotrol 200-A de party- en spaarfunctie te activeren.

Vitotrol 200-RF De Vitotrol 200-RF is een eenvoudige bediening op afstand voor wandmontage. Ze is ideaal voor installatie achteraf aangezien er geen bijkomende kabels gelegd moeten worden. Een basis, die verkrijgbaar is als toebehoren, is vereist. Met zijn grote display geeft de Vitotrol 200-RF een duidelijk overzicht van alle actuele gegevens, zoals de kamer- en buitentemperatuur en het werkingsprogramma. De bediening beschikt over aparte toetsen voor party- en spaarwerking. De ingestelde kamertemperatuur of het werkingsprogramma kunnen gewijzigd worden met behulp van de kruistoetsen. De Vitotrol 200-RF is geschikt voor de bediening op afstand van één verwarmingskring. Het systeem kan optioneel uitgebreid worden met een buitentemperatuursensor die werkt op basis van de hoeveelheid licht.

Vitotrol 300-RF Met de nieuwe bediening op afstand Vitotrol 300-RF heeft de gebruiker de regeling van zijn verwarmingsinstallatie volledig in eigen handen. Met haar groot touchscreen met kleurendisplay en de overzichtelijke functievelden is deze bediening nog eenvoudiger dan de Vitotronic 200-regeling op de ketel zelf. De Vitotrol 300-RF wordt in een oplaadstation in de woonkamer geplaatst en kan uit het station genomen worden om de installatie te bedienen. De basis wordt meegeleverd met de Vitotronic 200 (enkel bij Vitodens 300-W, 11 kW). Dit maakt de bediening bijzonder geschikt voor installatie achteraf, aangezien geen bijkomende kabels vereist zijn. Via het touchscreen kan de Vitotrol 300-RF gebruikt worden om tot drie verwarmingskringen met werkingsprogramma, ingestelde kamertemperatuur, party- en spaarprogramma, vakantieprogramma en schakeltijden te bedienen. Bij integratie van een zonnesysteem wordt ook de zonneopbrengst grafisch weergegeven.

Vitotrol 200-RF

Vitotrol 200-A

Vitotrol 300-RF

Vitotrol 300-A


Het volledige gamma van Viessmann

Lagetemperatuurketels en condensatieketels op olie

Lagetemperatuurketels en condensatieketels op gas

13 – 20 000 kW

4 – 20 000 kW

Zonnewarmte en fotovoltaïsche systemen

Eengezinswoningen

Appartementsgebouwen

Bedrijven/Industrie

Buurtverwarmingsnetwerken

Individuele oplossingen met efficiënte systemen

Het volledige gamma van Viessmann Het volledige gamma van Viessmann biedt oplossingen op maat met efficiënte systemen voor alle toepassingsgebieden en energiedragers. Als milieubewuste pionier levert de onderneming al decennialang bijzonder efficiënte en schone verwarmingssystemen voor stookolie en gas, zonnesystemen, verwarmingssystemen voor hernieuwbare grondstoffen en warmtepompen. Het gamma van Viessmann biedt toptechnologie en zet de norm.

Individueel en energiezuinig Viessmann heeft voor elke behoefte het passende verwarmingssysteem, hangend of staand, individueel combineerbaar, toekomstgericht en energiezuinig. Of het nu gaat om systemen voor één- of meergezinswoningen, grote appartementsgebouwen, commerciële of industriële complexen, buurtverwarmingsnetwerken, renovatie of nieuwbouw: Viessmann heeft het in huis.


48/49

Houtstookinstallaties, warmtekrachtkoppelingsmodules en biogasproductie 4 – 13 000 kW

Warmtepompen voor grond, water en lucht

Klimaatregelingstechniek

Systeemcomponenten

1,5 – 2000 kW

Het volledige gamma van Viessmann: individuele oplossingen met efficiënte systemen voor alle energiedragers en toepassingsgebieden

De vermogensdragers Viessmann Groep is de technologische trendsetter in de verwarmingssector. Hiervoor staat de naam Viessmann en hiervoor staan binnen de groep de namen van alle dochterondernemingen die allemaal dezelfde pioniersgeest en dezelfde innovatiekracht bezitten. Het vermogensspectrum omvat: „„ „„ „„ „„ „„ „„ „„ „„ „„

Condensatietechniek voor stookolie en gas Zonneboilers Warmtepompen Houtstookinstallaties Warmtekrachtkoppelingsmodules Biogasinstallaties Klimaatregelingstechniek Systeemcomponenten Diensten

Viessmann is topspecialist in al deze marktsegmenten en heeft in vergelijking met gespecialiseerde aanbieders één groot voordeel: Viessmann ziet verwarmingstechniek als een systematisch geheel en geeft objectief en neutraal advies over verschillende technologieën en energiedragers. U krijgt gegarandeerd de juiste oplossing voor elke toepassing.


Het volledige gamma van Viessmann

Eengezinswoningen

Appartementsgebouwen

Bedrijven / industrie

Buurtverwarmingsnetwerken

Architectenhuis Bad Füssing,

Wooncomplex "Zi Wei Garden"

Ameco A380 hangar Peking,

Europees Parlement Straats-

Duitsland

Xi´an, China

China

burg, Frankrijk

Eengezinswoning Kevelaer,

Appartementsgebouw "Wohno-

Porsche Leipzig, Duitsland

Europees Parlement Brussel,

Duitsland

ase" Regensburg, Duitsland

Heliotrop Freiburg, Duitsland

HafenCity Hamburg,

City of tomorrow Malmö,

Palm Jumeirah,

Duitsland

Zweden

Dubai

Eengezinswoning Wiesloch,

Hotel Lagorai Cavalese,

Congrescentrum Brunstad,

Klooster St.-Ottilien,

Duitsland

Italië

Noorwegen

Duitsland

Loftcube tuinbeurs Neu-Ulm,

Atelierwoningen Brandenburg,

Universiteitsbibliotheek Bamberg,

Woonwijk Pfäffikon, Zwit-

Duitsland

Duitsland

Duitsland

serland

Lagetemperatuurketels en condensatieketels op olie 13 – 20 000 kW

Lagetemperatuurketels en condensatieketels op gas 4 – 20 000 kW

België

Zonnewarmte en fotovoltaïsche systemen

Houtstookinstallaties, warmtekrachtkoppelingsmodules en biogasproductie 4 – 13 000 kW

Warmtepompen voor grond, water en lucht 1,5 – 2000 kW

Het volledige gamma van Viessmann: individuele oplossingen dankzij efficiënte systemen voor alle energiedragers en toepassingsgebieden


50/51

Toekomstgerichte verwarmingstechniek die aan alle vereisten beantwoordt

Het wereldwijde energieverbruik is sinds 1970 verdubbeld en zal in 2030 verdriedubbeld zijn. Het gevolg: de fossiele brandstoffen olie en gas raken uitgeput, de energieprijzen stijgen en de hoge CO2-uitstoot beïnvloedt ons klimaat. Energie-efficiëntie is onvermijdelijk als we onze toekomst zeker willen stellen.

Met zijn innovatieve oplossingen beantwoordt Viessmann telkens weer aan de meest uiteenlopende vereisten voor een efficiënte verwarmingstechniek – van historische monumenten over moderne industriecomplexen tot grootschalige woon- en werkgebieden.

In bijna alle industrielanden heeft de warmtevoorziening van woon- en industriegebieden het grootste aandeel in het energieverbruik en biedt dus ook het grootste potentieel voor besparingen. De moderne, energie-efficiënte verwarmingssystemen van Viessmann worden wereldwijd niet enkel gebruikt in heel wat huishoudens, maar ook in tal van grote internationale projecten en dragen

City of tomorrow Malmö, Zweden


De onderneming


52/53

Viessmann - climate of innovation

'Climate of innovation' drukt het potentieel van de onderneming uit. Het is de centrale merkboodschap en in combinatie met ons handelsmerk een wereldwijd herkenningskenmerk. "Climate of innovation" is van toepassing op drie vlakken. Het is een getuigenis van een cultuur van innovatie. Het is een belofte van een nuttig product en tegelijk van een verplichting om het klimaat te beschermen. Volledig gamma voor alle energiedragers Op internationaal vlak is Viessmann een van de toonaangevende fabrikanten van verwarmingssystemen en biedt met zijn volledig gamma individuele oplossingen en efficiënte systemen voor alle toepassingsgebieden en energiedragers. Als milieubewuste pionier levert de onderneming al decennialang bijzonder efficiënte en schone verwarmingssystemen.

Duurzaam ondernemen Verantwoordelijkheid nemen betekent voor Viessmann duurzaam ondernemen. Dit wil zeggen: ecologie, economie en sociale aspecten zo op elkaar afstemmen dat de huidige noden vervuld worden zonder de toekomst van de volgende generaties te hypothekeren. Efficiëntie Plus Met het duurzaamheidsproject "Efficiëntie Plus" bewijst Viessmann in zijn vestiging in Allendorf dat de energie- en klimaatdoelstellingen van 2020 nu al gehaald kunnen worden. Dit project staat voor: „„ Klimaatbescherming „„ Efficiënt gebruik van grondstoffen „„ en werkzekerheid Als resultaat wordt bijna 40 % fossiele brandstoffen bespaard en daalt de CO2 -uitstoot met een derde.

inzet op het vlak van milieubescherming en een efficiënte omgang met grondstoffen onderscheiden met de Duitse duurzaamheidsprijs.

Viessmann kreeg voor zijn bijzonder

Viessmann Werke GmbH & Co. KG Over Viessmann „„ Opgericht in: 1917 „„ Aantal werknemers: 9400 „„ Omzet Viessmann Groep: 1,7 miljard euro „„ Buitenlands aandeel: 56 procent „„ Productie en installatiebouw in tien landen met 22 vestigingen in Duitsland, Frankrijk, de VS, Italië, Canada, Polen, Hongarije, Oostenrijk, Zwitserland en China „„ Verkooporganisaties in 74 landen met 32 eigen vestigingen „„ Wereldwijd 120 verkoopkantoren „„ 3 servicebedrijven

In 2009 werd Viessmann voor zijn

efficiënte omgang met energie

Vermogensspectrum „„ condensatietechniek voor stookolie en gas „„ zonneboilers „„ Warmtepompen „„ Houtstookinstallaties „„ Warmtekrachtkoppelingsmodules „„ Biogasinstallaties „„ Klimaatregelingstechniek „„ Systeemcomponenten „„ Diensten Het volledig gamma dekt het totale vermogensspectrum. Met vermogens van 2 kW tot 20 MW.

door de warmteterugwincentrale in zijn hoofdzetel in Allendorf/Eder de Energy Efficiency Award 2010.


Notities


58 l 55


Viessmann BelgiĂŤ bvba Hermesstraat 14 1930 Zaventem (Nossegem) Tel.: 0800/999 40 Fax: 02/7251239 info@viessmann.be www.viessmann.be

Uw installateur:

9449 808 - 4 BeFl 10/2012 Inhoud auteursrechtelijk beschermd. KopiĂŤren en ander gebruik enkel met voorafgaande goedkeuring. Wijzigingen voorbehouden.

Viessmann Nederland B.V. Lisbaan 8 2908 LN Capelle a/d Ijssel Postbus 322 2900 AH Capelle a/d Ijssel Tel.: 010-458 44 44 Fax: 010-458 70 72 E-mail : info@viessmann.nl www.viessmann.nl

Viessmann: Verwarmen met olie  

Brochure over condensatieketels op stookolie – een efficiënte, toekomstgerichte technologie met een rendement van 98 procent. Op de volgende...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you