Page 1

Verwarmen met gas


2/3

Verwarmen met gas – voor een schone toekomst Op de volgende bladzijden vindt u uitgebreide informatie over de verschillende technieken die momenteel beschikbaar zijn voor een comfortabele verwarming van uw huis of woning met aardgas. Met een condensatieketel levert u een actieve bijdrage aan de klimaat- en milieubescherming dankzij de efficiÍntie en het onovertroffen rendement van 98 procent (Hs)* bij de omzetting van aardgas in warmte. In onze condenserende gasketels zit de toekomst reeds ingebouwd. Dankzij de Lambda Pro Control-regeling passen onze condenserende gasketels zich automatisch aan naargelang de gassoort – ook bij toevoeging van biogas. Daarmee komen wij tegemoet aan de vraag naar verwarmingstechnieken die over de hele lijn het milieu sparen. Ook het argument dat u geen brandstofvoorraad hoeft aan te leggen, spreekt voor de keuze voor gasverwarming. Vooral wanneer u uw beschikbare ruimte anders wilt benutten. Maak voor uw verwarming ook gebruik van gratis zonne-energie! Alle verwarmingsketels zijn geschikt voor combinatie met de zonnetechniek van Viessmann - de Viessmann systeemtechniek garandeert een optimale samenwerking tussen alle componenten, inclusief een comfortabele regeling die aan al uw wensen tegemoetkomt. (*condensatie Hs = met betrekking tot de hoogste verbrandingswaarde)


Inhoud


4/5

Inhoudstabel De gasketels van Viessmann beantwoorden aan alle eisen op het vlak van efficiĂŤnte en zuinige verwarming. In deze brochure vindt u de belangrijkste informatie over de huidige toestellen van Viessmann.

Energie besparen en het klimaat beschermen

vanaf pagina 6

Lees hier waarom het loont uw verwarming nu te vervangen en op die manier actief bij te dragen aan de klimaatbescherming en de vermindering van het verbruik van fossiele energie.

Gascondensatietechniek

vanaf pagina 14

De condenserende gasketels Vitodens en Vitocrossal bieden een ongeĂŤvenaarde energiebenutting en toch een zuinig verbruik. Meer kunt u niet besparen!

Systeemtechniek - Energie opwekken met zonne-energie

vanaf pagina 46

Zonneboilers zijn ideaal voor sanitair waterverwarming en verwarmingsondersteuning. Dankzij de gratis beschikbare zonneenergie verdient u uw investering binnen enkele jaren terug door de aanzienlijke besparing op fossiele energie.

Vitotronic – alles perfect geregeld Met de digitale Vitotronic-regeling is uw verwarmingsketel van Viessmann bedienen zo eenvoudig als telefoneren.

vanaf pagina 48


Inleiding


6/7

Energie besparen en het klimaat beschermen Viessmann is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid voor een duurzame bescherming van het milieu. Daarop stemmen wij onze bedrijfsfilosofie en onze producten af.

"Niets is zo goed dat het niet kan worden verbeterd." Dit grondbeginsel is ook in onze ondernemingsprincipes verankerd. Als leider op kwaliteits- en technologisch vlak hebben wij binnen onze sector de taak en het doel steeds opnieuw de grenzen te verleggen. Dat geldt in het bijzonder voor ons product­ aanbod, dat er steeds op gericht is het verbruik van fossiele brandstoffen beduidend te verlagen en geleidelijk door hernieuwbare energiebronnen te vervangen. De ‘verwarmingsmarkt’ heeft met ongeveer 40 procent namelijk het grootste aandeel in het energieverbruik. ‘Transport’, ‘Verkeer’ en ‘Stroom’ nemen de rest voor hun rekening met telkens 20 procent. Deze waarden zijn bij benadering ook naar andere industrielanden overdraagbaar. Op basis van de alsmaar stijgende energiekosten komt het er dus op aan het verbruik van fossiele energiebronnen zo snel mogelijk te reduceren.

Bij Viessmann wordt consequent gewerkt aan nieuwe milieuvriendelijke oplossingen. Het resultaat hiervan zijn kostenbesparende en efficiënte verwarmingssystemen die het milieu ontzien.

Condensatietechniek biedt het hoogste rendement Rekening houdend met de totale investering bij de huidige energieprijzen, is de condensatietechniek de goedkoopste optie. Condenserende gasketels van Viessmann zetten het aardgas voor 98 procent (Hs) om in warmte. Bovendien is de condensatietechniek dankzij de mogelijkheid van toevoeging van biogene brandstoffen, bv. bio-aardgas, reeds klaar voor de toekomst. Investeer daarom nu in moderne condensatietechniek. De besparingen die u daarmee bereikt, zijn aanzienlijk. Bovendien levert u een effectieve bijdrage aan de duurzame bescherming van het klimaat door onnodige CO 2 -uitstoot te vermijden. Viessmann heeft ook voor u de juiste oplossing!

Viessmann biedt energiebesparende verwarmingssystemen op stookolie, gas, zonne-energie, biomassa en natuurlijke warmte. De pictogrammen maken het u gemakkelijk zich te oriënteren.


Inleiding

Wat u moet weten Goede redenen om uw verwarmingsinstallatie te moderniseren en voor een efficiënte gascondensatieketel te kiezen.

10 jaar garantie op alle roestvast stalen warmtewisselaars voor olie-/gascondensatieketels tot 107 kW

10 jaar garantie op lekken door corrosie voor alle roestvast stalen warmtewisselaars met leverdatum vanaf april 2012. Voorwaarden: 1) Een bewijs van wettelijk verplicht onderhoud; 2) Respecteren van de waterkwaliteit en zuivere verbrandingslucht en dit volgens de richtlijnen van Viessmann.

In België alleen al zijn er nog zo’n 500.000 verwarmingsinstallaties in gebruik die ouder zijn dan 25 jaar. De eigenaars beseffen vaak niet hoeveel geld ze verspillen door energie die nutteloos wordt verbrand en als onbenutte warmte door de schoorsteen verdwijnt. Bovendien belasten deze oude installaties het klimaat door hun onnodige CO2-uitstoot en dragen ze bij aan de opwarming van de aarde.

Verwarmingsondersteuning met zonneenergie De gratis energie van de zon wordt nog altijd te weinig benut voor verwarmingsondersteuning en sanitair waterverwarming. Met name bij modernisering van de verwarming of vernieuwing van de ketel, zou u een combinatie met een zonneboiler in overweging moeten nemen.

Door deze installaties meteen te vervangen door een condenserende HR-ketel en te combineren met zonne-energie, zou men tot 35 procent energie kunnen besparen.

Zo bespaart u met een condensatieketel Met een condenserende ketel wordt niet alleen de warmte gebruikt die ontstaat bij de verbranding van gas, maar ook de warmte die bij een klassieke ketel onbenut door de schoorsteen verdwijnt. Condensatieketels onttrekken nagenoeg alle warmte die zich in de rookgassen bevindt en zetten deze eveneens om in verwarmingswarmte. Daarom zijn de condenserende ketels van Viessmann uitgerust met Inox-Radial warmtewisselaars in roestvast staal, die de rookgassen vóór ze in de schoorsteen verdwijnen zo ver afkoelen dat de waterdamp in deze rookgassen doelgericht condenseert en de vrijgekomen warmte wordt overgedragen aan het verwarmingssysteem. Met deze technologie halen condensatieketels een rendement van wel 98 procent (Hs) en zijn ze dus bijzonder energiebesparend. Dit werkingsprincipe bespaart niet alleen kostbare energie, maar spaart ook het milieu door de fors gereduceerde CO2-emissies.

Gascondensatieketels van Viessmann zijn voorzien op het gebruik van biogas..


8/9

Efficiënter, zuiniger en emissiearmer – moderne gascondensatietechniek van Viessmann

2 %

+ 8 % 90 %

98 %

Zo werkt de condensatietechniek Viessmann condenserende verwarmingsketels halen een rendement tot 98 procent (Hs). Door de condensatie van de waterdamp in de rookgassen wordt nog extra warmte onttrokken en teruggeleid naar het verwarmingssysteem. Dit verhoogt de efficiëntie en verlaagt uw verwarmingskosten en de belasting van het milieu.


Nuttige weetjes bij renovatie

Een investering die rendeert Ideaal warmtevermogen voor elke woonoppervlakte. Wanneer u een nieuwbouw of renovatie plant, moet u er tijdig over nadenken welke verwarmingsinstallatie bij uw behoefte past. U kunt veel geld besparen wanneer bij de keuze van de verwarmingsketel vooraf de reële behoefte berekend wordt. In het assortiment kleine ketels vindt men condenserende gasketels met een vermogen van 3,8 tot 142 kW. Van kleine flat tot appartementsgebouw, Viessmann heeft voor elke situatie de passende oplossing.

Voordelig verwarmen Met de efficiënte gascondensatietechniek van Viessmann is verwarmen dankzij en het lage verbruik bijzonder voordelig. Bovendien adviseren wij de nieuwe verwarming aan te vullen met een zonneboiler voor verwarmingsondersteuning en warmwatervoorziening. Dankzij de Viessmann systeemtechniek vindt u alles onder één dak.


10/11

Renoveer uw verwarming Zo houdt u direct meer geld over.

Welke warmtebron u ook kiest - u bespaart hoe dan ook veel geld! De volgende voorbeelden laten duidelijk zien welke mogelijkheden u hebt met een gascondensatieketel en de installatie van een zonneboiler van Viessmann:

Renovatie met een condensatieketel op gas Energiebesparing

26 %

CO2-besparing*

27 t

Bovendien bij plaatsing van een zonneboiler voor sanitair waterverwarming Bijkomende energiebesparing

6 %

Bijkomende CO2-besparing*

7,5 t

Bovendien bij plaatsing van een zonneboiler voor sanitair waterverwarming en verwarmingsondersteuning Bijkomende energiebesparing

13 %

Bijkomende CO2-besparing*

17 t

Vergelijkingsbasis: gebouw van 140 m2, bj. 1980 (huis + oude ketel, 27 kW). * Berekend op 15 jaar.


Mijlpalen


12/13

Viessmann verlegt de grenzen In zijn meer dan 90-jarige bedrijfsgeschiedenis heeft Viessmann regelmatig nieuwe mijlpalen neergezet in de ontwikkeling van de meest geavanceerde verwarmingstoestellen.

Viessmann is van oudsher een voortrekker binnen de verwarmingssector. Door voortdurende innovaties werd het rendement van de omzetting van energie in warmte opgevoerd tot wat technisch haalbaar is. Tegelijk werden het energieverbruik en de CO 2- uitstoot van onze verwarmingsketels drastisch verlaagd. Verwarmingsoppervlakken uit roestvast staal Alle condenserende gasketels van Viessmann worden tegenwoordig uitgerust met een InoxRadial warmtewisselaar uit roestvast staal. Deze onverwoestbare techniek garandeert het hoge rendement van 98 procent (Hs) en onderscheidt zich door een lange levensduur en een betrouwbare en efficiĂŤnte werking. Mijlpaal MatriX-brander Het Inox-Radial warmtewisselaar uit roestvast staal in combinatie met de MatriX-gasbrander garandeert een hoog rendement en een langdurig hoog warmtecomfort. Bovendien bespaart deze techniek verwarmingskosten en beperkt hij consequent de uitstoot van schadelijke stoffen. Dankzij de Lambda Pro Control-verbrandingsregeling zijn de condenserende gasketels van Viessmann reeds klaar voor de normen van de toekomst, doordat zij met verschillende gassoorten en met toevoeging van biogas kunnen worden gestookt. Bekroond design Spitstechnologie en een tijdloos design gaan bij Viessmann hand in hand. Wereldwijd ontving de onderneming de voorbije jaren voor haar producten meer dan 40 belangrijke designprijzen. Reeds zesmaal werden Viessmann verwarmingsketels bekroond met de befaamde red dot design award.

Een mijlpaal inzake verwarmingstechniek: de buitengewoon milieuvriendelijke MatriX-gasbrander.

Condenserende gaswandketels van Viessmann onderscheiden zich door hun functionele vorm.


Een mijlpaal inzake innovatieve verwarmingstechniek: het gebruik van hooggelegeerd roestvast staal voor onze InoxRadial-warmtewisselaar.


Gascondensatietechniek

14/15

U kunt er lang over nadenken of uw verwarming klaar is voor de toekomst. Of ze gewoon omschakelen op de toekomst.

Met de gascondensatiesystemen van Viessmann is de verwarmingstechniek van morgen vandaag reeds beschikbaar. Dit is een van de zuinigste en schoonste technieken voor warmteproductie. Door de condensatie van de verwarmingsgassen wordt extra warmte gewonnen die bij klassieke ketels verloren gaat. Altijd de juiste keuze Met uw keuze voor een gascondensatieketel zit u altijd goed. En wel om verschillende redenen: „„ Hoge betrouwbaarheid „„ Lange levensduur „„ Comfortabele verwarming en warmwaterbereiding „„ Kostenbesparing door zuinig energieverbruik „„ Perfect op elkaar afgestemde combinatie met een zonnesysteem

Vitodens 200-W Condenserende gaswandketel Verwarmingstoestel: 4,8 tot 105 kW, in cascade tot 840 kW Combitoestel: 6,5 tot 35 kW Pagina 24

Vitodens 222-W Condenserende gaswandketel met geïntegreerde en roestvast stalen laadboiler 4,8 tot 35 kW Boilerinhoud: 46 liter Pagina 24 Vitodens 333-F Compacte gascondensatieketel met geïntegreerde roestvast stalen laadboiler 3,8 tot 26 kW Boilerinhoud: 100 liter Pagina 28 Vitodens 222-F Compacte gascondensatieketel met geïntegreerde laadboiler of spiraalwarmwaterboiler 4,8 tot 35 kW Boilerinhoud: 100 resp. 130 liter Pagina 32

Vitocrossal 300 Gascondensatieketel voor grotere vermogens Pagina 16

Vitodens 343-F/242F Compacte gascondensatieketel met geïntegreerde zonneboiler 3,8 tot 19 kW Boilerinhoud: 220 liter Pagina 36

Vitodens 300-W Condenserende gaswandketel 1,9 tot 35 kW Pagina 20

Vitosolar 300-F Compacte gascondensatieketel met geïntegreerde zonneboiler en verwarmingsondersteuning Met Vitodens 300-W: 3,8 tot 35 kW, met Vitodens 200-W: 4,8 tot 35 kW Pagina 40


Gascondensatietechniek

Vitocrossal 300


16/17

VITOCROSSAL 300 Spitstechnologie voor topkwaliteit – deze staande gascondensatieketel voldoet aan al uw wensen.

Viessmann spitstechnologie zorgt over de hele lijn voor ongeĂŤvenaard comfort en kwaliteit. Van de emissiearme MatriX-gasbrander tot het corrosiebestendige Inox-Crossalwarmtewisselaar uit roestvast staal. Deze kwaliteit vindt u dankzij de complete Viessmann systeemtechniek terug tot in het kleinste detail van de verwarmingsinstallatie.

Condensatietechniek – voor nieuwbouw en renovatie De keuze voor een condensatieketel is bij nieuwbouw tegenwoordig al bijna vanzelfsprekend, aangezien verwarmingsketel en installatie dan vanaf het begin optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd: het grootste voordeel biedt een condensatieketel bij inbouw in verwarmingsinstallaties met lage verwarmingstemperaturen.


Gascondensatietechniek

Vitocrossal 300 van 26 tot 60 kW

De Vitocrossal 300 gascondensatieketel is de perfecte oplossing voor elke toepassing – ook voor het verwarmen van appartements­ gebouwen, openbare gebouwen en industriële complexen. Geperfectioneerde condensatietechniek De inox-Crossal-warmtewisselaar uit roestvast staal zorgt voor een maximale condensatiebenutting. Het gladde roestvast stalen verwarmingsoppervlak zorgt ervoor dat het condensatiewater dat tijdens de verwarming ontstaat gewoon naar beneden wegvloeit. In combinatie met het gladde roestvast stalen oppervlak zorgt dit voor een permanent zelfreinigend effect. De garantie voor een hoge condensatiebenutting, een lange levensduur en weinig onderhoud.

Inox-Crossal-warmtewisselaar uit roestvast staal

1

Intensief gebruik van de rookgassen Dankzij de verticaal geplaatste verwarmingsoppervlakken maakt de Vitocrossal 300 optimaal gebruik van de condensatiewarmte van zijn eigen rookgassen. Dit resulteert in een rendement tot 98% (Hs). Praktische Vitotronic-regeling Zowel de installateur als de gebruiker profiteert van de eenvoudig te bedienen Vitotronic-regeling. Het besturingsmenu is logisch en begrijpelijk opgebouwd, goed verlicht, contrastrijk en gemakkelijk af te lezen. Bij twijfel geeft de helpfunctie meer informatie. De grafische gebruikersomgeving geeft ook de stooklijnen en het zonnerendement weer. Slimme verbrandingsregeling De beproefde MatriX-gasbrander met Lambda Pro Control-verbrandingsregeling past zich automatisch aan bij wisselende gaskwaliteiten en garandeert een constant hoog rendement van 98 procent (Hs), zowel voor aardgas als voor vloeibaar gas. Gesloten werking tot 60 kW Gesloten werking is mogelijk tot een vermogen van 60 kW, wat een flexibele plaatsing van de condensatieketel mogelijk maakt. De Vitocrossal 300 is voor grotere verwarmingsvereisten ook verkrijgbaar.

2 3

4 5

Vitocrossal 300 Digitale Vitotronic-regeling Watergekoelde verbrandingskamer uit roestvast staal 3  M odulerende MatriX-gasbrander met Lambda Pro Control-verbrandingsregeling 4 Inox-Crossal-warmtewisselaar uit roestvast staal 5 Hoogefficiënte warmte-isolatie 6 Rookgascollector met afvoer voor condensatiewater 7 Luchttoevoerleiding voor gesloten werking 1

6 7

2


18/19

De Vitocrossal 300 in combinatie met de warmwaterboiler Vitocell 300-V.

De voordelen op een rij

Vitotronic-regeling met overzichtelijke menu’s

 Compacte gascondensatieketel, 26 tot 60 kW  Rendement tot 98 % (Hs)  Inox-Crossal-warmtewisselaar uit roestvast staal voor een efficiënte condensatiebenutting  Zelfreinigend effect door gladde roestvast stalen oppervlakken  Modulerende MatriX-gasbrander met groot modulatiebereik tot 20 % voor een bijzonder stille, economische en milieuvriendelijke werking  Lambda Pro Control-verbrandingsregeling voor alle soorten gas  Goede regeling en veilige uitwisseling van de warmte door de brede water wanden en de grote waterinhoud  Eenvoudig te bedienen Vitotronic 200-regeling met tekst- en grafisch display  Gesloten en open werking  Hoge opvoerdruk in de rookgasaansluiting maakt grote luchttoevoer- en rook gasleidingen mogelijk Technische gegevens zie pagina 44/45.


Gascondensatietechniek

Vitodens 300-W


20/21

VITODENS 300-W De topper onder de condenserende gaswandketels van Viessmann. Zijn efficiënte werking en compacte afmetingen zullen u overtuigen!

Uw investering in de Vitodens 300-W verdient u al na enkele jaren terug: gewoon door de jaarlijkse besparing op aardgas, doordat onze verwarmingsketel door zijn hoge efficiëntie in vergelijking met een ouder keteltype minder verbruikt. De Vitodens 300-W is een technologisch hoogstandje. Dankzij de compacte modules is deze gascondensatieketel bijzonder plaatsbesparend en kan hij ook in kleine nissen worden gemonteerd. Zijdelingse serviceafstanden zijn niet nodig, alle aansluitingen zijn goed bereikbaar aan de voorzijde. Daardoor is hij ideaal voor de vernieuwing van een verwarming. Bij nieuwbouw kan de bespaarde ruimte voor andere doelen worden ingepland. De condensatieketel die klaar is voor de toekomst De Vitodens 300-W kan nagenoeg overal worden gemonteerd. Hij werkt bijzonder stil, zodat hij ook geschikt is voor werking in de hal of in de keuken. De bijzonder efficiënte condensatietechnologie is geschikt voor gebruik met alle soorten aardgas. De Vitodens 300-W is klaar voor de toekomst: Zijn slimme Lambda Pro Controlverbrandingsregeling past de verbranding automatisch aan bij een wisselende gaskwaliteit of veranderende bedrijfsomstandigheden.

Bij een moderne verwarmingsinstallatie hoort ook innovatieve zonnetechniek om gebruik te maken van gratis zonne-energie! Viessmann biedt daarvoor een systeem dat optimaal op de Vitodens 300-W is afgestemd. Krachtig en efficiënt Met beschikbare vermogens van 3,8 tot 35 kW kiest u de juiste gascondensatieketel voor uw woonruimte in een één- of tweegezinswoning. De modulerende MatriX-gasbrander zorgt voor een hoge bedrijfszekerheid en lage uitstoot van schadelijke stoffen. Zuinig stroomverbruik Naast het buitengewoon zuinige gasverbruik, springt de condenserende gaswandketel Vitodens 300-W ook zeer spaarzaam om met stroom: zijn toerentalgeregelde en zeer efficiënte gelijkstroompomp reduceert het stroomverbruik in vergelijking met een klassieke pomp met 70 procent.


Gascondensatietechniek

MatriX-gasbrander voor bijzonder

Vitodens 300-W 3,8 tot 35 kW

Hoogefficiënt verwarmingsoppervlak De corrosiebestendige Inox-Radial-warmtewisselaar uit roestvast staal vormt het hart van de Vitodens 300-W gascondensatieketel. Hij zet de toegevoerde energie vrijwel zonder verliezen en efficiënt om in warmte. Het rendement bedraagt een nauwelijks nog te overtreffen 98 procent (Hs). Dit bijzonder zuinige verbruik van kostbaar aardgas resulteert ook in een lagere CO2-emissie. Zo levert u met de Vitodens 300-W meteen uw persoonlijke bijdrage aan een actieve klimaatbescherming.

schone verbranding

Door de constructie van de verwarmingsoppervlakken en de condensatie ontstaat een zelfreinigend effect dat aanslag voorkomt en bijdraagt tot een lange levensduur van de verwarmingsketel. Langere onderhoudsintervallen en dus lagere servicekosten sparen uw portemonnee.

Grote waterinhoud De Vitodens 300-W heeft een grote waterinhoud en is daardoor zeer geschikt voor de meest uiteenlopende verwarmingssystemen. Grote schommelingen in de vraag kunnen hem niet deren. Slimme verbrandingsregeling De Vitodens 300-W is in alle vermogens­ categorieën uitgerust met de automatische verbrandingsregeling Lambda Pro Control. Ook bij een schommeling van de gassamenstelling blijft het rendement continu hoog. Zelfs bij verandering van het soort gas - bijvoorbeeld door toevoeging van biogas hoeft de sproeier niet te worden vervangen. De Lambda Pro Control-verbrandingsregeling zorgt ervoor dat het toestel automatisch wordt aangepast aan de nieuwe omstandigheden. Zuinig, stil en emissiearm De toerentalgeregelde en zeer efficiënte gelijkstroompomp in de Vitodens 300-W reduceert het stroomverbruik met meer dan 70 procent in vergelijking met een klassieke pomp, het lage ventilatortoerental zorgt voor een zacht verbrandingsgeluid, en de constant lage emissiewaarden leveren een actieve bijdrage aan een duurzame klimaatbescherming. Geïntegreerd diagnosesysteem De Vitodens 300-W is uitgerust met het SMART diagnosesysteem (Self Monitoring And Reporting Technology), dat afwijkingen van de toelaatbare bedrijfstoestand registreert en vroegtijdig in tekstvorm meldt: hierdoor zijn onderhoud en service planbaar en worden storingen en onnodige reparatiekosten vermeden.

1 2

3

Vitodens 300-W 4

 Inox-Radial-warmtewisselaar uit roestvast staal 2 MatriX-gasbrander 3  Zeer efficiënte gelijkstroompomp 4 Vitotronic-regeling 1


22/23

Testsieger GUT (1,7) VITODENS 300-W Im Test: 9 Gas-Brennwertkessel mit Solarspeicher 1 Testsieger Ausgabe 7/2010

De compacte gascondensatieketel Vitodens 300-W hoeft zich niet te verbergen en komt in elke omgeving goed voor de dag.

De voordelen op een rij

Inox-Radial-warmtewisselaar uit roestvast staal

 C  ondenserende gaswandketel (verwarmingsketel), 3,8 tot 35 kW  Groot modulatiebereik  Grote waterinhoud, lage in- en uitschakelfrequentie, ook bij geringe warmteafname  L ange levensduur en efficiënt door Inox-Radial-warmtewisselaar  MatriX-gasbrander met lange levensduur door roestvast stalen MatriX-weefsel – bestand tegen hoge temperatuurbelasting  Eenvoudig te bedienen Vitotronic-regeling met tekst- en grafisch display  De bedieningseenheid van de regeling kan ook op een wand worden gemonteerd  L ambda Pro Control-verbrandingsregeling voor alle soorten gas  Stroombesparende hoogefficiënte gelijkstroompomp  SMART: preventieve onderhoudsmelding - hoge beschikbaarheid van het toestel, gemakkelijk te plannen onderhoud  Stille werking door laag ventilatortoerental Technische gegevens zie pagina 44/45.


Gascondensatietechniek

Vitodens 222-W Vitodens 200-W


24/25

VITODENS 222-W VITODENS 200-W Onze gascondensatieketels Vitodens 222-W en 200-W zijn efficiënte en voordelige oplossingen voor de kleine en grote warmtebehoefte.

Vitodens 222-W: compact en comfortabel De gascondensatieketel Vitodens 222-W is ideaal voor een eengezinswoning. Hij kan probleemloos in een nis in de badkamer of zelfs in de huiskamer tegen een wand worden gemonteerd. Hij vindt daar ook boven het werkblad, de wasmachine of droogautomaat een plekje. Met name het hoge warmwatercomfort van de Vitodens 222-W moet worden benadrukt. De gascondensatieketel beschikt daarvoor over een ingebouwde roestvast stalen laadboiler met een inhoud van 46 liter. Dit volume is tijdens het afnemen van warm water te vergelijken met een aparte warmwaterboiler van 150 liter. Vitodens 200-W: duurzaam efficiënt Wanneer het op zuinigheid en duurzaamheid aankomt, komt als materiaal alleen roestvast staal in aanmerking. Daarom is de Vitodens 200-W uitgerust met een Inox-Radial warmtewisselaar uit roestvast staal, dat de nodige bedrijfszekerheid biedt en continu een hoge condensatiebenutting garandeert.

Verkrijgbaar als verwarmings- en combiketel De condenserende gaswandketel Vitodens 200-W is naar keuze verkrijgbaar als verwarmingstoestel met aparte warmwaterboiler, en tot een vermogen van 35 kW ook als combitoestel met een geïntegreerde doorstroomverwarmer. Daardoor zijn verwarming en warmwaterbereiding beschikbaar op de kleinst mogelijke ruimte. Uitermate onderhouds- en service­ vriendelijk Ook bij onderhoud en service zijn beide gascondensatieketels uitermate tijdbesparend. Alle onderdelen zijn via de voorkant toegankelijk, er is geen zijdelingse toegang nodig voor onderhoud. Ten slotte zijn alle installatiecomponenten zoals laadboiler, verwarmingswaterexpansievat, pompen en veiligheidsarmaturen in de fabriek voorgemonteerd.


Gascondensatietechniek

Vitodens 222-W – 4,8 tot 35 kW Vitodens 200-W – 4,8 tot 105 kW

Vitodens 222-W: compacte condensatieketel met geïntegreerde roestvast stalen laadboiler Met de Vitodens 222-W biedt Viessmann een bijzonder plaatsbesparende, compacte condenserende gaswandketel voor hoge eisen inzake warmwatercomfort. De warmtecel bestaat uit de beproefde Inox-Radial-warmtewisselaar in roestvast staal, de modulerende MatriX-cilinderbrander en de automatische verbrandingsregeling Lambda Pro Control. Dit toestel is vooral aan te bevelen voor installatie in nieuwbouw en vindt ook makkelijk een plaats in krappe omstandigheden.

Inox-Radial-warmtewisselaar

Werkingsprincipe van de laadboiler In vergelijking met een klassieke warmwaterboiler heeft een laadboiler beduidend minder waterinhoud nodig om dezelfde hoeveelheid warm water te leveren. Bij de laadboiler wordt het water dat in de warmtewisselaar (doorstroomverwarmer) op de gewenste temperatuur is gebracht, continu bijgevuld, zodat het bij verdere afname onmiddellijk ter beschikking staat. Temperatuursensoren zorgen ervoor dat de vooraf ingestelde temperatuur wordt bereikt en aangehouden.

1

6

1

2

Zo nodig schakelt bij de Vitodens 222-W automatisch de MatriX-cilinderbrander in, die dan voor de gewenste watertemperatuur zorgt. Met name bij het vullen van een bad of bij een lange douchebeurt bewijst dit principe zijn nut. Vitodens 200-W: efficiënt en aantrekkelijk - ook wat zijn prijs betreft Met de Vitodens 200-W biedt Viessmann een condenserende gaswandketel met een voorbeeldige prijs-kwaliteitverhouding, hoog verwarmings- en sanitair watercomfort, compacte afmetingen en een tijdloos, elegant design. Rendement tot 98 procent (Hs) De condenserende gaswandketel Vitodens 200-W verbruikt minder energie omdat hij ook de warmte uit de rookgassen benut. Resultaat: een rendement tot 98 procent (Hs). Het spreekt vanzelf dat u hiermee uw verwarmingskosten verlaagt en bovendien het milieu spaart. Robuuste brander met lange levensduur De door ons ontwikkelde en vervaardigde MatriX-cilinderbrander onderscheidt zich op basis van zijn roestvast stalen MatriX-weefsel door een lange levensduur. De geïntegreerde Lambda Pro Controlver­bran­dings­regeling past de verbranding automatisch aan bij een wisselende gassoort. Dit garandeert een continu hoog rendement en biedt zekerheid voor de toekomst in de vrijgemaakte gasmarkten en bij toevoeging van biogas.

2

4 4

5

3

Vitodens 222-W

3

Vitodens 200-W

Inox-Radial-warmtewisselaar van roestvast staal 2 MatriX-cilinderbrander 3 Vitotronic-regeling 4 Expansievat 1

Platenwarmtewisselaar in roestvast staal (combiketel) 6 Roestvast stalen laadboiler 5


26/27

De Vitodens 200-W is compact en kan ook in een nis worden gemonteerd. Aan de zijkanten hoeft geen ruimte te worden gelaten, aangezien alle componenten via de voorzijde bereikbaar zijn.

De voordelen op een rij  R  endement tot 98 % (Hs)  L ange levensduur en efficiënt door Inox-Radial-warmtewisselaar  Modulerende MatriX-cilinderbrander met lange levensduur door roestvast stalen MatriX-weefsel – bestand tegen hoge temperatuurbelasting  Eenvoudig te bedienen Vitotronic-regeling met tekst- en grafisch display  De bedieningseenheid van de regeling kan ook op een wand worden gemonteerd  Lambda Pro Control-verbrandingsregeling voor alle soorten gas  Stille werking door laag ventilatortoerental

Voordeel van de Vitodens 222-W  Bijzonder plaatsbesparend compact condensatietoestel op gas met geïntegreerde laadboiler van roestvast staal  Hoog warmwatercomfort  Hoog continuvermogen aan warm water door boilerlading  Alle installatiecomponenten zoals laadboiler, druk-expansievat (aan verwarmingszijde), pompen en veiligheidsarmaturen zijn kant-en-klaar gemonteerd Voordeel van de Vitodens 200-W  Voorbeeldige prijs-kwaliteitverhouding  Compacte afmetingen, slechts 450 mm breed (4,8 tot 35 kW)  Naar keuze verkrijgbaar als combi- of verwarmingsketel Het voordeel van een combiketel  Hoog warmwatercomfort door warmhoudfunctie Het voordeel van de verwarmingsketel  Voordelige en plaatsbesparende oplossing voor hoge warmtebehoefte (tot 105 kW)  C ascadeschakeling met maximaal 8 verwarmingsketels mogelijk bij een vermogen vanaf 45 kW tot 420 kW Technische gegevens zie pagina 44/45.


Gascondensatietechniek

Vitodens 333-F


28/29

VITODENS 333-F Combineer de voordelen van de Vitodens 300-W met het hoge warmwatercomfort van een geïntegreerde warmwaterboiler in een compact staand toestel.

Met de Vitodens 333-F zit u altijd goed. Hij is zowel geschikt voor renovatie als voor nieuwbouw. Deze staande gascondensatieketel valt op door zijn betrouwbare werking en zijn geïntegreerde, laadboiler van 100 liter. Sanitair watercomfort inbegrepen De Vitodens 333-F is de ideale combinatie van efficiënte gascondensatietechniek en betrouwbare warmwatervoorziening. Het compacte toestel onderscheidt zich door een buitengewone bedrijfszekerheid en lange levensduur. Behalve het zuinige aardgasverbruik, blijven ook de onderhoudskosten aan de zeer lage kant. In het vermogenssegment tot 26 kW biedt de Vitodens 333-F een brede waaier aan toepassingsmogelijkheden – van flat tot één- en tweegezinswoningen.

Compact gebouwd, compleet gemonteerd De standplaats die de Vitodens 333-F inneemt, is niet groter dan die van een koelvriescombinatie voor een gezin. De condensatieketel wordt compleet gemonteerd geleverd, zodat de montagetijd aanzienlijk wordt verkort. Dit wordt bijzonder op prijs gesteld wanneer tijdens een renovatie de onderbreking van verwarming en warmwatervoorziening tot een minimum kan worden beperkt.


Gascondensatietechniek

Vitodens 333-F 3,8 tot 26 kW

Compact en efficiënt De Vitodens 333-F is een compacte hoogrendementgascondensatieketel. De roestvast stalen laadboiler van 100 liter zorgt voor een hoog sanitair watercomfort. De roestvast stalen uitvoering voldoet aan de strengste hygiënische eisen. Het homogene roestvast stalen oppervlak blijft immers ook na vele jaren van gebruik nog steeds onberispelijk hygiënisch en zuurbestendig. MatriX-gasbrander

De beproefde MatriX-gasbrander met Lambda Pro Control-verbrandingsregeling past zich automatisch aan bij een wisselende gaskwaliteit en garandeert een constant hoog rendement van 98 procent (Hs).

Nieuwe regeling De Vitotronic-regeling laat zich intuïtief bedienen. Het goed leesbare en verlichte zwart-witdisplay is 70 procent groter dan bij vergelijkbare toestellen. Bovendien is het een grafisch scherm, zodat er ook stooklijnen kunnen worden afgebeeld. Bij twijfel volstaat een druk op de helptoets om meer uitleg te krijgen. Stroombesparende, hoogefficiënte gelijkstroompomp De toerentalgeregelde en zeer efficiënte gelijkstroompomp verbruikt in vergelijking met klassieke pompen tot 70 procent minder stroom en voldoet hiermee aan de eisen van energielabel A.

1 2 4

3 5

Vitodens 333-F 1

6

2 3 4 5 6

Inox-Radial-warmtewisselaar MatriX-gasbrander Vitotronic-regeling Expansievat Zeer efficiënte gelijkstroompomp Roestvast stalen laadboiler


30/31

Warm water inbegrepen – de Vitodens 333-F

De voordelen op een rij

Vitotronic-regeling - duidelijke aanduiding van de schakeltijden

 C  ompacte gascondensatieketel met geïntegreerde roestvast stalen laadboiler, 3,8 tot 26 kW  Rendement: 98 % (Hs)  L ange levensduur en efficiënt door Inox-Radial-warmtewisselaar  MatriX-gasbrander met lange levensduur door roestvast stalen MatriX-weefsel – bestand tegen hoge temperatuurbelasting  Roestvast stalen laadboiler met een inhoud van 100 liter  Stroombesparende hoogefficiënte gelijkstroompomp (voldoet aan energielabel A)  Eenvoudig te bedienen Vitotronic-regeling met tekst- en grafisch display  De bedieningseenheid van de regeling kan ook op een wand worden gemonteerd  L ambda Pro Control-verbrandingsregeling voor alle soorten gas  Universele aansluitsets voor individuele wandmontage  Expansievat voor sanitair water en circulatiepomp kunnen in het toestel worden geïntegreerd  Opbouwkit in toestelafmetingen en -design voor de aansturing van gemengde verwarmingskringen Technische gegevens zie pagina 44/45.


Gascondensatietechniek

Vitodens 222-F


32/33

VITODENS 222-F De staande compacte condensatieketel met ge誰ntegreerde email laadboiler overtuigt door zijn uitstekende sanitair waterverwarming en het comfort van een intu誰tieve instelling van het toestel.

Wie zegt dat uw nieuwe verwarmingsketel niet in de keuken kan staan? Met de compacte staande condensatieketel Vitodens 222-F is dat hoegenaamd geen probleem. Hij sluit perfect aan bij de maten van uw keukenmeubelen, en valt daar nauwelijks op. De Matrix-cilinderbrander en Inox-Radialwarmtewisselaar uit roestvast staal zijn eigen fabrikaten. Laag gasverbruik De Vitodens 222-F wordt gekenmerkt door een continu laag gasverbruik en biedt met de Lambda Pro Control-verbrandingsregeling een hoge bedrijfszekerheid.

Eenvoudige montage Met de aansluitsets en de wandgemonteerde uitvoering is het toepassingsgebied van dit compacte toestel bijzonder groot. Het toestel is grotendeels voorgemonteerd en kan snel worden ge誰nstalleerd. En door de vele identieke onderdelen uit andere compacte condensatieketels van Viessmann, kan uw verwarmingsspecialist eventuele onderhoudsen servicewerkzaamheden snel en voordelig uitvoeren.


Gascondensatietechniek

Vitodens 222-F 4,8 tot 35 kW

Aantrekkelijk geprijsd en compact De compacte gascondensatieketel Vitodens 222-F werd ontwikkeld voor de renovatie van een verwarmingssysteem en voor het vervangen van oude gasketels met ondergeplaatste boiler. Met een vermogen tot 35 kW is deze verwarmingsketel geschikt voor een hoog warmwatercomfort. Voor gebieden met hard water is ook een uitvoering met geëmailleerde spiraal warmwaterboiler van 130 liter verkrijgbaar.

MatriX-cilinderbrander

Net als alle compacte ketels neemt de gascondensatieketel Vitodens 222-F slechts weinig plaats in: breedte en diepte stemmen overeen met de gestandaardiseerde keukenmaten. De beproefde MatriX-cilinderbrander met Lambda Pro Control-verbrandingsregeling past zich automatisch aan bij een wisselende gaskwaliteit en garandeert een constant hoog rendement van 98 procent (Hs).

Slimme verbrandingsregeling De Vitodens 222-F is in alle vermogens­ categorieën uitgerust met de automatische verbrandingsregeling Lambda Pro Control. Ook bij een schommeling van de gassamenstelling blijft het rendement continu hoog. Zelfs bij verandering van het soort gas - bijvoorbeeld door toevoeging van biogas hoeft de sproeier niet te worden vervangen. De Lambda Pro Control-verbrandingsregeling zorgt ervoor dat het toestel automatisch wordt aangepast aan de nieuwe omstandigheden. Comfortabele Vitotronic-regeling Zowel uw installateur als uzelf profiteren van de eenvoudig te bedienen Vitotronic-regeling: het bedieningsmenu is logisch en zeer gebruiksvriendelijk opgebouwd, goed verlicht, contrastrijk en makkelijk af te lezen. Bij twijfel geeft een helpfunctie meer informatie over wat u moet doen. Op het grafische bedieningspaneel worden ook stooklijnen weergegeven. Zo nodig kan de bedieningseenheid met een kabel maximaal vijf meter van de verwarmingscentrale verwijderd op een wandsokkel worden gemonteerd.

1 2 4 1 2 4

3 5 3

6

7

5

Vitodens 222-F 1 2 3 4 5 6 7

Inox-Radial-warmtewisselaar MatriX-cilinderbrander Expansievat Vitotronic-regeling Tweetrapspomp Spiraal warmwaterboiler Geëmailleerde laadboiler


34/35

De Vitodens 222-F past perfect in uw keukenkast.

De voordelen op een rij

Nieuwe Vitotronic-regeling – eenvoudige bediening dankzij menugestuurde instructies en grafisch display, bv. voor weergave van de stooklijnen

 C  ompacte gascondensatieketel met geïntegreerde, geëmailleerde laadboiler, 4,8 tot 35 kW, of geëmailleerde spiraalboiler, 4,8 tpt 26 kW  Rendement: 98 % (Hs)  Geëmailleerde laadboiler met een inhoud van 100 liter of spiraalboiler van 130 liter  L ange levensduur en efficiënt door Inox-Radial-warmtewisselaar  Modulerende MatriX-cilinderbrander met lange levensduur door roestvast stalen MatriX-weefsel – bestand tegen hoge temperatuurbelasting  Eenvoudig te bedienen Vitotronic-regeling met tekst- en grafisch display  De bedieningseenheid van de regeling kan ook op een wand worden gemonteerd  Naar keuze met stroombesparende zeer efficiënte tweetrapspomp  L ambda Pro Control-verbrandingsregeling voor alle soorten gas  Universele aansluitsets voor individuele wandmontage  Geen zijdelingse serviceafstand vereist  E xpansievat voor sanitair water en circulatiepomp kunnen in het toestel worden geïntegreerd Technische gegevens zie pagina 44/45.


Gascondensatietechniek

Vitodens 343-F / 242-F


36/37

VITODENS 343-F / 242-F Aansluitklare compacte ketel met geïntegreerde met geïntegreerde zonneboiler.

De Vitodens 343-F / 242-F is een bijzonder energiezuinig, milieuvriendelijk en toekomstgericht verwarmingssysteem voor een moderne verwarming met condensatie- en zonnetechniek in eengezinswoningen. Met een grondoppervlak van nauwelijks 0,4 m2 neemt deze all-in-one oplossing maar zeer weinig plaats in en past ze in elke nis. Bovendien zijn alle componenten voor de installatie en het onderhoud aan de voorzijde bereikbaar. Tot slot werkt de gascondensatieketel Vitodens 343-F / 242-F uiterst stil en vooral buitengewoon efficiënt.

De compacte Vitodens 343-F / 242-F ketel biedt: energiebesparende condensatietechniek, krachtige sanitair waterverwarming door een boilerlaadsysteem en gebruiksklare aansluitingen voor een zonnesysteem in één behuizing. Toekomstgericht door zonne-integratie De Vitodens 343-F / 242-F is reeds aansluitklaar voorbereid voor onmiddellijke of latere combinatie met de zonnecollector Vitosol. De regelmodule voor de aansturing van de zonneinstallatie is reeds geïntegreerd, de zonneopbrengst wordt grafisch weergegeven op het display. Alle functies zijn op elkaar afgestemd en in de fabriek getest.


Gascondensatietechniek

Inox-Radial-warmtewisselaar

Vitodens 343-F / 242-F 3,8 tot 19 kW / 4,8 tot 26 kW

Hoog verwarmings- en sanitair watercomfort plus zonne-integratie De compacte gascondensatieketel Vitodens 343-F / 242-F is ontwikkeld voor nieuwbouw en renovatie in eengezinswoningen. Reeds bij levering is de Vitodens 343-F / 242-F klaar voor directe aansluiting aan een zonne-installatie. Deze gaswandketel biedt een hoog sanitair watercomfort: de bivalente warmwaterboiler van roestvast staal heeft een volume van 220 liter (120 liter bij Vitodens 242-F). Het compacte toestel is deelbaar om het makkelijker naar binnen te brengen.

Nieuwe regeling De Vitotronic-regeling is uitgerust met een zeer voor de hand liggend keuzemenu. Bij twijfel volstaat een druk op de helptoets voor meer informatie over wat u moet doen. Op het grafische scherm worden ook stooklijnen en het zonnerendement weergegeven. De regelmodule voor de aansturing van de zonneinstallatie is reeds geïntegreerd. Voor de aansluiting van de temperatuursensor van de zonnecollector is een makkelijk toegankelijke interface voorzien. De uitneembare bedieningseenheid van de Vitotronic-regeling kan dankzij een vijf meter lange aansluitkabel op een comfortabel bereikbare plaats tegen een wand worden gemonteerd. Slimme verbrandingsregeling De Vitodens 343-F is in alle vermogencategorieën uitgerust met de automatische verbrandingsregeling Lambda Pro Control. Ook bij een schommeling van de gassamenstelling blijft het rendement continu hoog. Zelfs bij verandering van het soort gas - bijvoorbeeld door toevoeging van biogas - hoeft de sproeier niet te worden vervangen. De Lambda Pro Control-verbrandingsregeling zorgt ervoor dat het toestel automatisch wordt aangepast aan de nieuwe omstandigheden.

1 4

2

deelbaar

Pompen met wel 70 procent minder stroomverbruik Ook nieuw zijn de zeer efficiënte gelijkstroompompen voor de verwarmings- en zonnekring. De toerentalgeregelde hoogefficiënte gelijkstroompompen verbruiken tot 70 procent minder stroom dan klassieke pompen. De CV- en solaire pomp van de Vitodens 343-F voldoen hiermee aan de eisen van energielabel A.

3

5

6

Vitodens 343-F 1

2 3 4 5

6

7

Inox-Radialwarmtewisselaar MatriX-gasbrander Vitotronic-regeling Expansievat Z  eer efficiënte gelijkstroompompen R  oestvast stalen warmwaterboiler (email voor Vitodens 242-F) Vularmatuur zonnecircuit

7


38/39

De Vitodens 343-F is een bijzonder energiezuinig, milieuvriendelijk en toekomstgericht verwarmingssysteem voor een moderne verwarming met condensatie- en zonnetechniek in eengezinswoningen.

De voordelen op een rij

Vitotronic-regeling – makkelijk te bedienen dankzij eenvoudige navigatie en grafisch display, bv. voor de weergave van de zonneopbrengst.

 C  ompacte gascondensatieketel met geïntegreerde sanitaire waterverwarming op zonne-energie, 3,8 tot 19 kW (4,8 tot 26 kW)  Rendement: 98 % (Hs)  L ange levensduur en efficiënt door Inox-Radial-warmtewisselaar  MatriX-gasbrander met lange levensduur door roestvast stalen MatriX-weefsel – bestand tegen hoge temperatuurbelasting  Hoog warmwatercomfort door roestvast stalen warmwaterboiler van 220 liter (of 170 liter) en zonnewarmtewisselaar  Stroombesparende hoogefficiënte gelijkstroompompen voor verwarmings- en zonnekring (energielabel A) in combinatie met een zonne-installatie (eventueel voor Vitodens 343-F)  Eenvoudig te bedienen regeling met tekst- en grafisch display  De bedieningseenheid van de regeling kan ook op een wand worden gemonteerd  L ambda Pro Control-verbrandingsregeling voor alle soorten gas  Universele aansluitsets voor montage tegen een wand  Deelbaar en daardoor makkelijk naar binnen te brengen  Zonnedekking hoger dan 60 % Technische gegevens zie pagina 44/45.


Gascondensatietechniek

Vitosolar 300-F


40/41

VITOSOLAR 300-F Krachtige en compacte verwarmingscentrale incl. zonneboiler - met gascondensatieketel

De Vitosolar 300-F neemt slechts 1,5 m² plaats in en kan hierdoor de plaats innemen van een oudere gasverwarmingsketel met ondergeplaatste boiler. De krachtige centrale voor solaire verwarmingsondersteuning en sanitair waterverwarming Vitosolar 300-F bestaat uit een combiboiler met een inhoud van 750 liter en een gascondensatieketel voor wandmontage Vitodens 300-W resp. Vitodens 200-W.

Dankzij de hoogwaardige warmte-isolatie en de aantrekkelijke behuizing kan de Vitosolar 300-F ook in een bijkeuken geplaatst worden, bv. bij nieuwbouw zonder kelder.


Gascondensatietechniek

Vitosolar 300-F 3,8 (4,8) tot 35 kW

Bijzonder spaarzaam In vergelijking met traditionele pompen leveren de toerentalgeregelde circulatiepompen (energieklasse A) voor cv- en solaire kring een stroombesparing op tot 70 procent.

Inox-Radial-warmtewisselaar

Installatievriendelijk en volledig Voor een gemakkelijke en tijdbesparende montage is de Vitosolar 300-F volledig voorgemonteerd. De montageconsole is uitgerust met cv-kringverdeling, zonnekringcomponenten, warmtege誰soleerde buisleidingen en afsluitkleppen. Ook de integratie van een circulatieleiding is voorzien. De aansluiting van een tweede cv-kringverdeling of een tweede warmteopwekker zoals bv. een houtsketel is mogelijk. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kunnen de aansluitingen rechts of links van het toestel uitgevoerd worden.

1 2

3

4 5

7 6

Vitosolar 300-F 1

Multivalent buffervat Gascondensatieketel voor wandmontage 3 Roestvaststalen geribde buizen voor sanitair waterverwarming 4 Vitotronic 200-regeling 5 Zonneboiler 6 Divicon-verwarmingskringverdeling 7 Componenten solaire kring 8 Aansluitingen aan systeemzijde 2

8


42/43

Compacte gascondensatieketel Vitosolar 300-F met zonneboieler en verwarmingsondersteuning

De voordelen op een rij

Display van de Vitotronic 200-regeling

„„ Combiboiler met een inhoud van 750 liter voor solaire verwarmingsondersteuning met ingebouwde warmtebron „„ Combinatie van gascondensatieketel voor wandmontage Vitodens 300-W of Vitodens 200-W mogelijk „„ Praktische Vitotronic 200-regeling voor de volledige energiecentrale, incl. zonnesysteem „„ Stroombesparende circulatiepompen voor solaire kring en cv-kring (energieklasse A) „„ Compact - ideaal bij nieuwbouw en renovatie „„ Uniform en hoogwaardig design „„ Aansluitmogelijkheden voor andere warmtebronnen (bv. houtketel) Technische gegevens zie pagina 44/45


Technische gegevens

Gascondensatietechniek Gascondensatieketel Vitocrossal 300* Nominaal warmtevermogen (50/30 °C)

kW

5,2 – 26

7 – 35

12 – 45

12 – 60

Nominaal warmtevermogen (80/60 °C)

kW

4,7 – 23,5

6,3 – 31,7

10,9 – 40,8

10,9 – 54,3

Afmetingen lengte breedte hoogte

mm mm mm

684 660 1562

684 660 1562

801 660 1562

801 660 1562

Gewicht

kg

122

125

155

160

Inhoud ketelwater

liter

51

49

86

82

* beschikbaar tot 142 kW, technische gegevens op www.viessmann.be

Condenserende gaswandketel Vitodens 300-W Nominaal warmtevermogen (50/30 °C)

kW

3,8 – 13

3,8 – 19

5,2 – 26

7,0 – 35

Nominaal warmtevermogen (80/60 °C)

kW

3,5 – 11,8*

3,5 – 17,2

4,7 – 23,7

6,4 – 32

Afmetingen lengte breedte hoogte

mm mm mm

360 450 850

360 450 850

380 480 850

380 480 850

Gewicht

kg

50

50

48

50

Inhoud ketelwater

liter

3,8

3,8

5,0

5,6

* 16 kW bij sanitair waterverwarming

Condenserende gaswandketel Vitodens 200-W Type

CV

Nominaal warmtevermogen (50/30 °C) kW

6,5 – 26

8,8 – 35

Nominaal warmtevermogen (80/60 °C) kW

5,9 – 23,7*

8 – 31,7**

360 450 850

360 450 850

Afmetingen lengte breedte hoogte

mm mm mm

Gewicht

kg

46

48

Inhoud warmtewisselaar

liter

2,4

2,8

* 29,3 kW bij sanitair waterverwarming ** 35 kW bij sanitair waterverwarming Type

CV

Nominaal warmtevermogen (50/30 °C)

kW

3,2 – 19

30-80

30-100

Nominaal warmtevermogen (80/60 °C)

kW

2 – 17,2 5,9 – 23,7 8 – 31,7 15,4 – 40,7 15,4 – 54,4 27 – 72,6

27 – 91

Afmetingen lengte breedte hoogte

mm mm mm

Gewicht

kg

Inhoud warmtewisselaar

liter

360 450 850

6,5 – 26 8,8 – 35

360 450 850

360 450 850

17 – 45

380 480 850

17-60

380 480 850

530 480 850

530 480 850

41

43

47

65

65

83

83

1,8

2,4

2,8

7,0

7,0

12,8

12,8

Condenserende gaswandketel Vitodens 222-W Nominaal warmtevermogen (50/30 °C) kW

4,8 – 19

6,5 – 26

8,8 – 35

Nominaal warmtevermogen (80/60 °C) kW

4,3 – 17,2

5,9 – 23,7*

8 – 31,7**

480 600 900

480 600 900

480 600 900

Afmetingen lengtebreedtehoogte

mm mm mm

Gewicht

kg

60

63

67

Inhoud warmtewisselaar

Liter

1,8

2,4

2,8

Laadboiler voor sanitair water

liter

46

46

46

* 29,3 kW bij sanitair waterverwarming ** 35 kW bij sanitair waterverwarming


Gascondensatietechniek

44/45

Compacte gascondensatieketel Vitodens 333-F Nominaal warmtevermogen (50/30 °C)

kW

3,8 – 13

3,8 – 19

5,2 – 26

Nominaal warmtevermogen (80/60 °C)

kW

3,5 – 11,8*

3,5 – 17,2

4,7 – 23,7

Afmetingen lengte x breedte x hoogte

mm

595 x 600 x 1425

Gewicht

kg

110

110

Inhoud warmtewisselaar

liter

3,8

3,8

113 5,0

Roestvaststalen laadboiler

liter

100

100

100

* 16 kW bij sanitair waterverwarming

Compacte gascondensatieketel Vitodens 222-F FS2B

Type

FS2B

FS2B

FR2B

FR2B

Nominaal warmtevermogen (50/30 °C)

kW

4,8 – 19

6,5 – 26

8,8 – 35

4,8 – 19

6,5 – 26

Nominaal warmtevermogen (80/60 °C)

kW

4,3 – 17,2

5,9 – 23,7*

8 – 31,7**

4,3 – 17,2

5,9 – 23,7

Afmetingen lengte breedte hoogte

mm mm mm

595 600 1425

595 600 1425

595 600 1625

595 600 1625

595 600 1625

Gewicht

kg

129

132

141

139

142

Inhoud warmtewisselaar

liter

1,8

2,4

2,8

1,8

2,4

Geëmailleerde laadboiler

liter

100

100

130

Buisspiraal-warmwaterboiler

liter

130

130

* 29,3 kW bij sanitair waterverwarming ** 35 kW bij sanitair waterverwarming

Gascondensatieketel Vitodens 242-F Nominaal warmtevermogen (50/30 °C) Nominaal warmtevermogen (80/60 °C)

kW kW

4,8-19 4,3-17,2

6,5-26 5,9-23,7*1

Afmetingen (totaal) lengte breedte hoogte

mm mm mm

595 600 1 875

595 600 1 875

Gewicht (totaal) Warmtecelmodule Laadboilermodule

kg kg kg

161 42 95

165 46 95

Geëmailleerde laadboiler met solaire warmtewisselaar

litres

170

170

*1 29,3 kW bij sanitair waterverwarming

Compacte gascondensatieketel Vitodens 343-F Nominaal warmtevermogen (50/30 °C)

kW

3,8 – 13

3,8 – 19

Nominaal warmtevermogen (80/60 °C)

kW

3,5 – 11,8*

3,5 – 17,2

Afmetingen lengte x breedte x hoogte

mm

Gewicht

kg

Inhoud warmtewisselaar

liter

3,8

3,8

Roestvaststalen laadboiler met zonnewarmtewisselaar liter

220

220

595 x 600 x 2075** 162**

162**

* 16 kW bij sanitair waterverwarming ** Vitodens 343-F is deelbaar

Compacte gascondensatieketel Vitosolar 300-F Met Vitodens 300-W kW

Nominaal warmtevermogen (80/60 °C)

kW

Afmetingen lengte x breedte x hoogte

mm

Gewicht

kg

347

348

346

348

341

343

345

Inhoud combiboiler

liter

750

750

750

750

750

750

750

* afmetingen zonder rookgasaansluiting

3,8 – 13

3,8 – 19

Met Vitodens 200-W

Nominaal warmtevermogen (50/30 °C)

5,2 – 26

3,5 – 11,8 3,5 – 17,2 4,7 – 23,7

7 – 35

4,8 – 19

6,5 – 26

8,8 – 35

6,4 – 32 4,3 – 17,2 5,9 – 23,7

8 – 31,7

1550 x 990 x 1875*


Systeemtechniek

Energie opwekken met zonne-energie

1

3 4 2

5

6

8

9

7

1 2 3 4 5 6

Vitovolt fotovolta誰sche module Vitosol-zonnecollectoren DC-aansluiting Gelijkstroomomvormer Verbruiks- en teruggavemeter Hoofdzekering

7 8

9

Openbaar elektriciteitsnet Condensatieverwarming met multivalente combiboiler voor sanitair waterverwarming en verwarmingsondersteuning Pompstation Solar-Divicon


46/47

Zonneboilers voor warmwater en verwarmingsondersteuning Zonneboilers zijn ideaal voor sanitair waterverwarming en verwarmingsondersteuning. Dankzij de gratis energie van de zon sparen ze fossiele brandstoffen en is de investering al na enkele jaren terugverdiend. In principe is het mogelijk zonne-energie te gebruiken voor sanitair waterverwarming en verwarmingsondersteuning. De besparing op stookolie of gas is in elk geval aanzienlijk: u verbruikt ruim 60 procent minder energie per jaar, die anders nodig zou zijn voor de warmwaterbereiding voor dagelijks gebruik. Wanneer u de verwarming van sanitair- en verwarmingswater combineert, kan de jaarlijkse besparing tot 35 procent van de in totaal benodigde energie bedragen. Zonnesysteem met bivalente warmwaterboiler Het hart van deze oplossing is de bivalente warmwaterboiler. Bij voldoende invallend zonlicht verwarmt het solaire medium in het zonnesysteem via de onderste warmtewisselaar het water in de warmwaterboiler.

Zonnesysteem voor sanitair waterverwarming en verwarmingsondersteuning Het in de zonnecollectoren verhitte solaire medium kan niet alleen voor sanitair waterverwarming maar ook voor extra verwarming van het verwarmingswater worden gebruikt. De cv-kring gebruikt daarvoor, via een warmtewisselaar, het continu door de zonnecollectoren verwarmde water in de zonneboiler. De regeling controleert of de gewenste kamertemperatuur kan worden bereikt. Wanneer de temperatuur beneden de instelwaarde ligt, schakelt ook de verwarmingsketel in.

Wanneer de temperatuur daalt door de waterafname, bijvoorbeeld tijdens het baden of douchen, schakelt zo nodig de verwarmingsketel aan voor extra verwarming via de tweede kring.

Solaire sanitair waterverwarming

Bij Viessmann is de volledige verwarmings- en zonnetechniek van ĂŠĂŠn merk. Alle componenten zijn perfect op

Solaire sanitair waterverwarming en

elkaar afgestemd.

verwarmingsondersteuning


Systeemtechniek

Regeling

Vitotronic-regeling van gascondensatieketels voor wandmontage en compacte gascondensatieketels

De Vitotronic-regeling werd al bekroond met een designprijs.

Vitotronic – alles perfect geregeld Met de digitale Vitotronic-regeling is uw verwarmingsketel van Viessmann bedienen zo eenvoudig als telefoneren. Vitotronic – Techniek die meedenkt Vitotronic-regelingen bieden u alle mogelijk­ heden voor een hoog warmtecomfort, geregeld volgens uw wensen. Zodra uw installatie naar wens is ingesteld, vervult de Vitotronic veel functies automatisch en spaart heel wat energie. Indien u individuele instellingen wilt ingeven, maakt het overzichtelijke Vitotronic bedieningspaneel het u gemakkelijk: met verlichte toetsen en duidelijke tekstweergave op een groot display. Opties voor de toekomst De Vitotronic-regeling is voorzien op toekomstige veranderingen. Om het even of u binnen afzienbare tijd wil bijbouwen of uw verwarmings-

systeem wil uitbreiden met een zonneboiler. Op de Vitotronic-regeling kunt u rekenen. Energie sparen gemakkelijk gemaakt De Vitotronic-regeling zorgt voor een auto­ matische­omschakeling van winter- naar zomeruur en reageert als weersafhankelijke regeling op schommelingen van de buiten­temperatuur. Alle comfortfuncties, zoals bv. de partytoets om de energiebesparings­functies voor ‘s nachts uit te schakelen en het spaar- en vakantieprogramma, kunt u heel snel en eenvoudig oproepen met een druk op de toets, hetzij rechtstreeks op de verwarmingsketel, hetzij vanuit de woonkamer via een optionele afstandsbediening met een identiek bedieningspaneel.


48/49

Alle functies op een rij

Vitotronic 100

Vitotronic 200 –

Reageert op wijzigingen van de kamertemperatuur Reageert op wijzigingen van de buitentemperatuur

Schakeltijden voor verwarming en sanitair waterverwarming

Schakeltijden enkel voor verwarming

*

Automatische omschakeling tussen zomer- en wintertijd

Partytoets (verlenging van verwarmingstijd)

*

Spaartoets (kortstondige temperatuurdaling)

*

Vakantieprogramma (langdurige temperatuurdaling)

*

Klein display met symbolen

Groot display met tekstweergave

Energiespaarfuncties

* Enkel in combinatie met afzonderlijke klokthermostaat Vitotrol 100 (in de woonkamer)

Een intelligente regeling: de Vitotronic Vitotrol 300-A De Vitotrol 300-A is uitgerust met een schermpje met achtergrondverlichting en tekstondersteuning. Via dat display worden belangrijke gegevens opgevraagd en eventueel gewijzigd. De Vitotrol maakt het mogelijk om voor één verwarmingscircuit de gewenste temperaturen voor de normale en de verlaagde werking van het bedrijfsprogramma evenals de schakeltijden in te stellen. Er is bovendien een party- en spaartoets evenals een vakantiefunctie. Vitotrol 200-A Aan de Vitotrol 200-A wordt voor één verwarmingscircuit de gewenste temperatuur voor de normale werking (de dagtemperatuur) ingesteld vanuit een kamer naar keuze. Voor elk verwarmingscircuit kan slechts één afstandsbediening worden aangesloten. Daarnaast is er de mogelijkheid om via de Vitotrol 200-A de party- en spaarfunctie te activeren.

Vitotrol 200-RF De Vitotrol 200-RF is een eenvoudige bediening op afstand voor wandmontage. Ze is ideaal voor installatie achteraf aangezien er geen bijkomende kabels gelegd moeten worden. Een basis, die verkrijgbaar is als toebehoren, is vereist. Met zijn grote display geeft de Vitotrol 200-RF een duidelijk overzicht van alle actuele gegevens, zoals de kamer- en buitentemperatuur en het werkingsprogramma. De bediening beschikt over aparte toetsen voor party- en spaarwerking. De ingestelde kamertemperatuur of het werkingsprogramma kunnen gewijzigd worden met behulp van de kruistoetsen. De Vitotrol 200-RF is geschikt voor de bediening op afstand van één verwarmingskring. Het systeem kan optioneel uitgebreid worden met een buitentemperatuursensor die werkt op basis van de hoeveelheid licht.

Vitotrol 300-RF Met de nieuwe bediening op afstand Vitotrol 300-RF heeft de gebruiker de regeling van zijn verwarmingsinstallatie volledig in eigen handen. Met haar groot touchscreen met kleurendisplay en de overzichtelijke functievelden is deze bediening nog eenvoudiger dan de Vitotronic 200-regeling op de ketel zelf. De Vitotrol 300-RF wordt in een oplaadstation in de woonkamer geplaatst en kan uit het station genomen worden om de installatie te bedienen. De basis wordt meegeleverd met de Vitotronic 200 (enkel bij Vitodens 300-W, 11 kW). Dit maakt de bediening bijzonder geschikt voor installatie achteraf, aangezien geen bijkomende kabels vereist zijn. Via het touchscreen kan de Vitotrol 300-RF gebruikt worden om tot drie verwarmingskringen met werkingsprogramma, ingestelde kamertemperatuur, party- en spaarprogramma, vakantieprogramma en schakeltijden te bedienen. Bij integratie van een zonnesysteem wordt ook de zonneopbrengst grafisch weergegeven.

Vitotrol 300-RF

Vitotrol 200-RF

Vitotrol 200-A

Vitotrol 300-A


Het volledige gamma van Viessmann

Lagetemperatuurketels en condensatieketels op olie

Lagetemperatuurketels en condensatieketels op gas

13 – 20 000 kW

4 – 20 000 kW

Zonnewarmte en fotovoltaïsche systemen

Eengezinswoningen

Appartementsgebouwen

Bedrijven/Industrie

Buurtverwarmingsnetwerken

Individuele oplossingen met efficiënte systemen

Het volledige gamma van Viessmann Het volledige gamma van Viessmann biedt oplossingen op maat met efficiënte systemen voor alle toepassingsgebieden en energiedragers. Als milieubewuste pionier levert de onderneming al decennialang bijzonder efficiënte en schone verwarmingssystemen voor stookolie en gas, zonnesystemen, verwarmingssystemen voor hernieuwbare grondstoffen en warmtepompen. Het gamma van Viessmann biedt toptechnologie en zet de norm.

Individueel en energiezuinig Viessmann heeft voor elke behoefte het passende verwarmingssysteem, hangend of staand, individueel combineerbaar, toekomstgericht en energiezuinig. Of het nu gaat om systemen voor één- of meergezinswoningen, grote appartementsgebouwen, commerciële of industriële complexen, buurtverwarmingsnetwerken, renovatie of nieuwbouw: Viessmann heeft het in huis.


50/51

Houtstookinstallaties, warmtekrachtkoppelingsmodules en biogasproductie 4 – 13 000 kW

Warmtepompen voor grond, water en lucht

Klimaatregelingstechniek

Systeemcomponenten

1,5 – 2000 kW

Het volledige gamma van Viessmann: individuele oplossingen met efficiënte systemen voor alle energiedragers en toepassingsgebieden

De vermogensdragers Viessmann Groep is de technologische trendsetter in de verwarmingssector. Hiervoor staat de naam Viessmann en hiervoor staan binnen de groep de namen van alle dochterondernemingen die allemaal dezelfde pioniersgeest en dezelfde innovatiekracht bezitten. Het vermogensspectrum omvat: „„ „„ „„ „„ „„ „„ „„ „„ „„

Condensatietechniek voor stookolie en gas Zonneboilers Warmtepompen Houtstookinstallaties Warmtekrachtkoppelingsmodules Biogasinstallaties Klimaatregelingstechniek Systeemcomponenten Diensten

Viessmann is topspecialist in al deze marktsegmenten en heeft in vergelijking met gespecialiseerde aanbieders één groot voordeel: Viessmann ziet verwarmingstechniek als een systematisch geheel en geeft objectief en neutraal advies over verschillende technologieën en energiedragers. U krijgt gegarandeerd de juiste oplossing voor elke toepassing.


Het volledige gamma van Viessmann

Eengezinswoningen

Appartementsgebouwen

Bedrijven / industrie

Buurtverwarmingsnetwerken

Architectenhuis Bad Füssing,

Wooncomplex "Zi Wei Garden"

Ameco A380 hangar Peking,

Europees Parlement Straats-

Duitsland

Xi´an, China

China

burg, Frankrijk

Eengezinswoning Kevelaer,

Appartementsgebouw "Wohno-

Porsche Leipzig, Duitsland

Europees Parlement Brussel,

Duitsland

ase" Regensburg, Duitsland

Heliotrop Freiburg, Duitsland

HafenCity Hamburg,

City of tomorrow Malmö,

Palm Jumeirah,

Duitsland

Zweden

Dubai

Eengezinswoning Wiesloch,

Hotel Lagorai Cavalese,

Congrescentrum Brunstad,

Klooster St.-Ottilien,

Duitsland

Italië

Noorwegen

Duitsland

Loftcube tuinbeurs Neu-Ulm,

Atelierwoningen Brandenburg,

Universiteitsbibliotheek Bamberg,

Woonwijk Pfäffikon, Zwit-

Duitsland

Duitsland

Duitsland

serland

Lagetemperatuurketels en condensatieketels op olie 13 – 20 000 kW

Lagetemperatuurketels en condensatieketels op gas 4 – 20 000 kW

België

Zonnewarmte en fotovoltaïsche systemen

Houtstookinstallaties, warmtekrachtkoppelingsmodules en biogasproductie 4 – 13 000 kW

Warmtepompen voor grond, water en lucht 1,5 – 2000 kW

Het volledige gamma van Viessmann: individuele oplossingen dankzij efficiënte systemen voor alle energiedragers en toepassingsgebieden


52/53

Toekomstgerichte verwarmingstechniek die aan alle vereisten beantwoordt

Het wereldwijde energieverbruik is sinds 1970 verdubbeld en zal in 2030 verdriedubbeld zijn. Het gevolg: de fossiele brandstoffen olie en gas raken uitgeput, de energieprijzen stijgen en de hoge CO2-uitstoot beïnvloedt ons klimaat. Energie-efficiëntie is onvermijdelijk als we onze toekomst zeker willen stellen.

Met zijn innovatieve oplossingen beantwoordt Viessmann telkens weer aan de meest uiteenlopende vereisten voor een efficiënte verwarmingstechniek – van historische monumenten over moderne industriecomplexen tot grootschalige woon- en werkgebieden.

In bijna alle industrielanden heeft de warmtevoorziening van woon- en industriegebieden het grootste aandeel in het energieverbruik en biedt dus ook het grootste potentieel voor besparingen. De moderne, energie-efficiënte verwarmingssystemen van Viessmann worden wereldwijd niet enkel gebruikt in heel wat huishoudens, maar ook in tal van grote internationale projecten en dragen op die manier bij tot het spaarzaam omspringen met onze energievoorraden.

City of tomorrow Malmö, Zweden


De onderneming


54/55

Viessmann - climate of innovation

'Climate of innovation' drukt het potentieel van de onderneming uit. Het is de centrale merkboodschap en in combinatie met ons handelsmerk een wereldwijd herkenningskenmerk. "Climate of innovation" is van toepassing op drie vlakken. Het is een getuigenis van een cultuur van innovatie. Het is een belofte van een nuttig product en tegelijk van een verplichting om het klimaat te beschermen. Volledig gamma voor alle energiedragers Op internationaal vlak is Viessmann een van de toonaangevende fabrikanten van verwarmingssystemen en biedt met zijn volledig gamma individuele oplossingen en efficiënte systemen voor alle toepassingsgebieden en energiedragers. Als milieubewuste pionier levert de onderneming al decennialang bijzonder efficiënte en schone verwarmingssystemen.

Duurzaam ondernemen Verantwoordelijkheid nemen betekent voor Viessmann duurzaam ondernemen. Dit wil zeggen: ecologie, economie en sociale aspecten zo op elkaar afstemmen dat de huidige noden vervuld worden zonder de toekomst van de volgende generaties te hypothekeren. Efficiëntie Plus Met het duurzaamheidsproject "Efficiëntie Plus" bewijst Viessmann in zijn vestiging in Allendorf dat de energie- en klimaatdoelstellingen van 2020 nu al gehaald kunnen worden. Dit project staat voor: „„ Klimaatbescherming „„ Efficiënt gebruik van grondstoffen „„ en werkzekerheid Als resultaat wordt bijna 40 % fossiele brandstoffen bespaard en daalt de CO2 -uitstoot met een derde.

inzet op het vlak van milieubescherming en een efficiënte omgang met grondstoffen onderscheiden met de Duitse duurzaamheidsprijs.

Viessmann kreeg voor zijn bijzonder

Viessmann Werke GmbH & Co. KG Over Viessmann „„ Opgericht in: 1917 „„ Aantal werknemers: 9400 „„ Omzet Viessmann Groep: 1,7 miljard euro „„ Buitenlands aandeel: 56 procent „„ Productie en installatiebouw in tien landen met 22 vestigingen in Duitsland, Frankrijk, de VS, Italië, Canada, Polen, Hongarije, Oostenrijk, Zwitserland en China „„ Verkooporganisaties in 74 landen met 32 eigen vestigingen „„ Wereldwijd 120 verkoopkantoren „„ 3 servicebedrijven

In 2009 werd Viessmann voor zijn

efficiënte omgang met energie

Vermogensspectrum  Condensatietechniek voor olie en gas  Zonnesystemen  Warmtepompen  Houtstookinstallaties  Warmtekrachtkoppelingsmodules  Biogasinstallaties  Klimaatregelingstechniek  Systeemcomponenten  Diensten Het volledig gamma dekt het totale vermogensspectrum. Met vermogens van 2 kW tot 20 MW.

door de warmteterugwincentrale in zijn hoofdzetel in Allendorf/Eder de Energy Efficiency Award 2010.


Viessmann BelgiĂŤ bvba Hermesstraat 14 1930 Zaventem (Nossegem) Tel.: 0800/999 40 Fax: 02/7251239 info@viessmann.be www.viessmann.be

Uw installateur:

9449 806-5 Be Fl 02/2013 Inhoud auteursrechtelijk beschermd. KopiĂŤren en ander gebruik enkel met voorafgaande goedkeuring. Wijzigingen voorbehouden.

Viessmann Nederland B.V. Lisbaan 8 2908 LN Capelle a/d Ijssel Postbus 322 2900 AH Capelle a/d Ijssel Tel.: 010-458 44 44 Fax: 010-458 70 72 E-mail : info@viessmann.nl www.viessmann.nl

Viessmann : Verwarmen met gas  
Viessmann : Verwarmen met gas  

Verwarmen met gas – voor een schone toekomst. De condenserende gasketels Vitodens en Vitocrossal bieden een ongeëvenaarde energiebenutting...

Advertisement