Page 1

POLITICA ENERGETICA A ADMINISTRATIEI LOCALE BUCURESTI MODIFICARI IN STRATEGIA TERMOIZOLARII CONDOMINIILOR A

M

E

R

E

B


EFICIENTA SERVICULUI PUBLIC DE INCALZIRE CENTRALIZATA Agentia Municipala pentru Eficientizare si Reglementare in domeniul Energiei Bucuresti este un organism creat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti in anul 2008, urmare ingrijorarii generate de cresterea continua a pretului energiei termice furnizata populatiei. In anul 2006, primaria a trasat graficul reprezentand evolutia an de an a pretului gigacaloriei si nivelul de suportabilitate admisibil populatiei Municipiului Bucuresti. Cresterea permanenta si accentuata a necesarului de subventie a energiei termice exprimata ca diferenta intre cele doua curbe previziona un iminent colaps al bugetului capitalei. Pe de alta parte nu este admisibil sa afirmam in public eficienta termoficarii dupa care sa constatam cresterea numarului de deconectari DIN MOTIVE ECONOMICE.


Cogenerarea este procedeul prin care un combustibil clasic este introdus intr-o Centrala Electrica de Termoficare, adica intr-o uzina in care energia chimica existenta in structura combustibililor (gaze, pacura, carbune sau combustibil nuclear) este extrasa prin ardere, preluata ca energie termica in gaze de ardere ca apoi, sa se realizeze incalzirea cu aceste gaze a unei cantitati de apa, de obicei in cazanele energetice, unde rezulta abur fierbinte: • la 550 grade Celsius si cca 130 atmosfere, in majoritatea centralelor in sistemul clasic, si • la 320 grade Celsius, in sistemul cu generator nuclear.


Fara nici un dubiu, Bucurestiul va folosi sistemul centralizat de incalzire bazat pe cogenerare. Motivele care impun folosirea sistemului centralizat sunt in ordine: • Eficienta economica; • Posibilitatea tratarii centralizate a emisiilor poluante; • Posibilitatea alternarii combustibililor; • Punerea la dispozitia populatiei a unui sistem de incalzire lipsit de pericolul incendiului sau al exploziei; • Punerea la dispozitia populatiei a unui mijloc de incalzire si preparare a apei calde menajere in mod simplu si fara costuri notabile de intretinere.


Daca analizam, in prezentare simplista, in ce consta cogenerarea, o sa constatam ca actiunea sustinuta a Comisiei Europene in sensul promovarii si generalizarii sistemelor de incalzire centralizata bazata pe cogenerare este pe deplin justificata. Directiva Europeana nr. 8 din 2004 motiveaza tarile Uniunii la dezvoltarea cogenerarii. Romania in nota sa traditionala este la coada acestei actiuni, fapt care participa substantial la intensitatea energetica exagerata cu care suntem atentionati la fiecare reuniune importanta in domeniu. Economia de energie primara realizata in procesul cogenerarii se evidentiaza in schema de mai jos.


COGENERAREA Energie electrica

PROCESARE Energie primară

Energie termică

Pierderi

Cu formula

Ŋ


∑ pierderi procentuale = = 7% la cos + 3% prin peretii instal.+ 12% servicii proprii

Alte pierderi in CET-uri NU EXISTA !!! 100-(7+3+12)=78% CET-URILE ROMANESTI SUNT COGENERARE DE INALTA EFICIENTA


De fapt, iata si formula economiei de energie primara asa cum rezulta din OG nr. 219/ 2007 – preluata din DIRECTIVA 04-06 CEE

VALOAREA CURENTA A EEP ESTE PESTE 20% IN TIMP CE BAREMUL DE CLASIFICARE ESTE 10%.


FORMULA TARIFARII ENERGIEI TERMICE PENTRU BUCURESTI TOTAL 276.40 lei Din care: Populatia 119 lei Guvernul 68.2 lei Primaria 89.2 lei. Incaseaza: ELCEN 160 lei RADET 115 lei SUMELE DE MAI SUS SUNT EXAGERATE


Asupra tarifului la producator, am prezentat in repetate randuri, greselile produse de lipsa de experienta a specialistilor din ANRE, soldata cu emiterea unor reglementari gresite, care au culminat prin nerespectarea a insasi DECIZIEI C.E. 74/2004, decizie care trimite la analiza comparata a tarifelor cogenerarii cu tarifele energiilor produse in instalatii separate. Va informez ca, in colaborare cu ANRE avem in prezent in omologare o procedura analitica de determinare a fluxurilor energetice in procesul de cogenerare, procedura pe baza careia vom determina costurile reale ale celor doua energii produse astfel.


Procedura in lucru reprezinta de fapt materializarea dispozitiilor din:

HG nr. 1069/2007 STRATEGIA ENERGETICA A ROMANIEI 20072020 4.4. Măsuri pentru îndeplinirea obiectivelor prioritare 4.4.2. Măsuri specifice domeniilor - Cogenerare - Auditare energetică a unităţilor de cogenerare;


TRANSPORTUL SI DISTRIBUTIA ENERGIEI TERMICE Comparativ cu problema producerii energiei termice, economic, azi este mai importanta problema transportului si distributiei. Avem de a face cu 7 milioane de consumatori 3 milioane de apartamente 86 de mii de blocuri de locuinte racordate la sistemele centralizate de incalzire si aprovizionare cu apa calda menajera.


22 de municipii sunt alimentate in scheme cu cogenerare. Aceste municipii demonstreaza prin bilanturi economice dezastruoase INEFICIENTA COGENERARII. Astfel, Romania a reusit sa-si confirme o data in plus ca este tara tuturor anomaliilor, in cazul de fata fiind vorba de o banala ineficienta generala produsa de inlocuirea specialistilor cu cadre de alta cultura.


Ministerul de Interne care are in sarcina administratia publica nu si-a indeplinit sarcinile din programul de aderare preluate in HG nr. 246/2006. Comitetul interministerial institutionalizat de tratatul de aderare sufera acut de lipsa specialistilor, motiv pentru care nu si-a facut sesizata prezenta in zona energetica. Strategia energetica din anexa 2 a acelei hotarari nu este aplicata de nimeni. Rezultatul acestei anomalii este actualul dezastru din sistem. Ministerul de Interne, ca sa-si acopere deficienta, gestioneaza o uriasa roata a subventiilor.


Completarea actiunii de anvelopare a blocurilor din Bucuresti OUG nr. 18/2009 cu cea de dotare cu panouri solare. Prin aceasta se presupune a se realiza o majorare a consumului de apa calda menajera in Bucuresti cu cca 30% in conditiile scaderii costului aesteia. Apa calda produsa de panouri este factorul cu efect economic secundar, comparativ cu imensul avantaj al eliminarii prepararii apei calde in punctele termice. Va aparea ieftinirea acestui produs datorita renuntarii la retelele de distributie a apei calde menajere de la punctele termice, care se vor limita doar la furnizarea energiei termice suplimentare solicitate de consumatori. Estimarile preliminare atesta reducerea pierderilor din sistemul administrat de RADET cu cca 60% – echivalentul a cca 500 mii Gigacalorii pe an. Tariful general se prelimina a fi diminuat cu cca 20%.


ANVELOPAREA BLOCURILOR OUG nr. 18/2009 Actiune deosebit de generoasa menita sa ajute populatia la ECONOMISIREA ENERGIEI PRIN IZOLAREA TERMICA a condominiilor in vederea reducerii poverii facturii energiei termice. In prezent, actiunea este la un nivel de dezvoltare nesemnificativ, nivelul normal fiind de ordinul a peste 15 mii de blocuri anual. Aproximez pentru anul 2009 cca 500 de blocuri.


Semnificativ este faptul ca paralel cu solutia termoizolarii, in varianta Ministerului Dezvoltarii, populatia, renuntand la facilitatile oferite, se termoizoleaza pe fonduri proprii. Actiunea nu a trezit interesul masiv al populatiei beneficiare. AMEREB - Agentia Energetica a Bucurestiului fiind apropiata consumatorului, a inregistrat preventiv la Ministerul Dezvoltarii in 27 Ianuarie 2009 la nr. 5082 un MEMORIU prin care am propus amendarea initiativei proiectului OG nr. 18/2009. Ministerul Dezvoltarii nu a acordat solicitarilor noastre de ameliorare a initiativei OG nr. 18/2009 atentia cuvenita.


Ordonanta a aparut cu lacune care trebuie corectate. Anveloparea blocurilor nu poate fi promovata eficient ca solutie solitara. Este necesara o abordare energetica complexa a reducerii facturii termice.


IATA SOLUTIA TEHNICA


CET

Condominiu

Punct termic incalzire contor

MAGISTRALA apa calda

contor

ASA ARATA ASTAZI UN PUNCT TERMIC CLASIC


CET

Condominiu

Punct termic incalzire contor

contor

MAGISTRALA

IATA FORMA MODIFICATA. DE FAPT, RETEHNOLOGIZATA

IGO


CET

Condominiu

Punct termic incalzire contor

contor

MAGISTRALA

Gaze naturale

IATA FORMA MODIFICATA IN TOTALITATE

Motor termic cogen

IGO


ADMINISTRAREA SOLUTIEI PROPUSE Dupa cum a fost prezentata, solutia tehnica implica mai multi administratori si beneficiari: 1. Ministerul Dezvoltarii este administratorul operatiunii de izolare cu polistiren a peretilor exteriori ai constructiilor si a termoizolarii combinata cu hidroizolare a teraselor. 2. Ministerul Mediului administreaza dotarea condominiilor cu sisteme de captare a energiei solare in programul “CASA VERDE�.


3. Ministerul Economiei este administratorul fondurilor europene structurale in cadrul POS - CCE Programul Operational Sectorial – Cresterea Competitivitatii Economice, aprobat in 12 iulie 2007 pentru perioada pana in 2013, in cadrul programului “EFICIENTA ECONOMICA�. 4. Administratiile locale sunt finantatoare si beneficiare a retehnologizarii sistemului de distributie a energiei termice fiind, in final, principalul beneficiar financiar a intregii executii datorita reducerii pierderilor suportate in prezent de bugetele locale. 5. Guvernul are rolul de finantator prin Ministerul Dezvoltarii ca ordonator de credite si in acelasi timp de beneficiar al economiilor bugetare datorate eliminarii subventiilor pentru energia termica.


SURSELE DE FINANTARE PENTRU O ASTFEL DE ACTIUNE


MINISTERUL DEZVOLTARII REGIONALE SI LOCUINTEI Gestioneaza fonduri publice nationale avand alocata din buget suma de 360 milioane lei. Suma nu este sigura, fiind supusa pe de o parte rectificarilor bugetului si pe de alta parte neintroducerii in program a suficiente proiecte. Suma este divizata pe localitati, devenind astfel vulnerabila.


DEFICIENTELE SEMNALATE PANA ASTAZI 1.Nu s-a definitivat proiectul tip pentru blocul tip produs de IPCT. 2.Nu s-a stabilit nomenclatorul de materiale de calitate minimala acceptate in constructie. 3.Nu s-au licentiat public firmele capabile sa execute astfel de lucrari. 4.Ministerul nu a elaborat criteriile unice de licentiere a executantilor unor astfel de lucrari. 5.Ministerul nu a finantat proiectele tip si nu le-a difuzat asociatiilor de proprietari in vederea insusirii atat a tehnologiei, cat si a preturilor materialelor si manoperei. NOTA: AVIZ TENDINTELOR BIGOTE APOLOGETII ECONOMIEI DE PIATA.

SUSTINUTE

DE

JOHN MAINARD KEYNES a combatut idealismul de tip Greenspan prin care piata trebuie lasata libera.


Programul de reabilitare termica este P.O.S. (program operational sectorial). Ministerul Dezvoltarii nu a facut niciun efort de a merge la Bruxelles sa ceara sprijin pentru finantare POS, desi, problema e fundamentala si se pot economisi 600.000 de tone echivalent petrol pe an si conserva 4 milioane de tone de dioxid de carbon. TIMPUL NU E PIERDUT!


MINISTERUL MEDIULUI GESTIONEAZA FONDURI COMUNITARE 1. POS MEDIU Axa Prioritară 3 “Reducerea poluării provenite de la sistemele de încălzire urbană în localităţile cele mai afectate” - Finanţare din Fondul de coeziune. NOTA: Aici se situeaza cele 42 centrale zonale administrate in Bucuresti de RADET.


Pentru anul 2009 in BVC a AFM figureaza proiecte de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energia solară, energia geotermală şi energia eoliană - 310 mil lei Proiecte privind producerea energiei din surse regenerabile: eoliană, geotermală, solară, biomasă, microhidrocentrale - 305 mil lei NOTA: aici se finanteaza o parte din sistemele solare.


MINISTERUL ECONOMIEI GESTIONEAZA Programul Operational Sectorial – Cresterea Competitivitatii Economice aprobat in 12 iulie 2007 pentru perioada pana in 2013. In cadrul programului “EFICIENTA ECONOMICA”. Axa prioritara (AP4) – DMI – 1 (domeniu major de investitie) operatiunea “A” - eficienta energetica. Se acorda fonduri structurale nerambursabile pentru: a) Sprijinirea investiţiilor în instalaţii şi echipamente pentru întreprinderi din industrie, care să conducă la economii de energie, în scopul îmbunătăţirii eficienţei energetice; Aici nu sunt cuprinse - din greseala - instalatiile de cogenerare locala.


b) Sprijinirea investiţiilor în extinderea şi modernizarea reţelelor de transport al energiei electrice, gazelor naturale şi petrolului, precum şi ale reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, în scopul reducerii pierderilor în reţea şi realizării în condiţii de siguranţă şi continuitate a serviciilor de transport şi distribuţie; Aici, de asemenea, nu sunt incluse retelele de transport energetic al apei fierbinti. Ministerul gestioneaza 725 mil euro din care 640 ale CEE.


HOTĂRÂRE Nr. 279 din 11 martie 2009 pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Suediei privind cooperarea în domeniile energie şi mediu, semnat la Stockholm la 16 decembrie 2008

ART. 2 În cadrul cooperării bilaterale în domeniile energie şi mediu se va acorda prioritate următoarelor arii: - dezvoltarea politicii energetice, incluzând eficienţa energetică şi extinderea reţelelor regionale de infrastructură energetică; Nu a fost abordata aceasta sursa!!!


MINISTERUL ADIMINSTRATIEI SI INTERNELOR Gestioneaza programul termoficare 2006-2015, HG 381/2008 prin care s-a infiintat o unitate de management care cofinanteaza eficientizarea sistemului si sursele regenerabile introduse in sistem.


II. Programul finanţează investiţiile realizate în: a)reabilitarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică: 1. unitatea/unităţile de producţie a agentului termic; 2. reţeaua de transport al agentului termic primar (apă fierbinte); 3. punctele de termoficare sau modulele termice la nivel de imobil, acolo unde se justifică economic; 4. reţeaua de distribuţie a apei calde şi a agentului termic de încălzire; 5. reţeaua interioară de alimentare a imobilului cu apă caldă şi cu agent termic de încălzire;


PANA IN PREZENT NU CUNOASTEM EXISTENTA VREUNUI PROIECT FINANTAT DIN CELE 265 MIL LEI ALOCATE ANUAL DE GUVERN, EXCLUSIV SACET-URILOR.


AGENTIA ROMANA PENTRU CONSERVAREA ENERGIEI De fapt, cea mai abilitata institutie in acest domeniu, gestioneaza aplicarea: HOTĂRÂRII Nr. 1661 din 10 decembrie 2008, privind aprobarea Programului Naţional pentru creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie în sectorul public, pentru anii 2009 – 2010.


ELEMENTE ALE PROGRAMULUI ADMINISTRAT DE ARCE Acordarea sprijinului financiar nerambursabil pentru cofinanţarea de la bugetul de stat.

FINANTAREA SE ACCEPTA DACA: - există alocare de surse financiare în bugetul local sau sunt accesate alte surse de finanţare care să acopere un anumit cuantum din valoarea proiectului ori a etapei din proiect pentru care se cere cofinanţare prin Programul naţional 2009 - 2010, şi anume: - minimum 70% pentru lucrări de reabilitare şi modernizare a SACET, respectiv pentru lucrări de modernizare.


ADMINISTRATIILE LOCALE Sunt finantatoare din fonduri comunitare prin serviciile de atragere a investitiilor din domeniu pe de-o parte, si pe de alta parte, sunt gestionare ale taxelor si impozitelor locale. Administratiile locale contribuie in mica masura cu componentele de twining obligatorii prin dispozitiile Comisiei Europene.


COORDONAREA ACTIVITATILOR SI INSTITUTIILOR IMPLICATE, ASA CUM AU FOST PREZENTATE MAI SUS, ESTE POSIBILA NUMAI IN VARIANTA

TASK FORCE


O echipa de specialisti desemnati prin ordinul cancelariei Primului Ministru compusa din 5-7 persoane - cate doua din partea fiecarui participant la program - persoane cu pregatire profesionala deosebita, persoane propuse de ministere si administratiile locale. Echipa are acces in toate structurile participante si realizeaza sarcina raportarii saptamanale catre consilierul de stat de resort al progresului actiunii.


OPERATIONALIZAREA OG nr. 18/2009 Ordonanta trebuie ameliorata in sensul castigarii increderii beneficiarilor. 1.Explicarea de ce statul finanteaza din banul public a unor modernizari de proprietati private ale unei parti din populatiei: ORDONANTA trebuie sa precizeze ca prin economia de energie consumata se produce o economie de energie primara localizata in importuri. In consecinta, reducerea importurilor, cu precadere a gazului rusesc, aduce importante avantaje economice si strategice Romaniei.


2. Licentierea firmelor implicate in proces trebuie facuta electronic prin postare pe situl ministerului a conditiilor de licentiere, acceptarea licentierii pe declaratie pe raspundere proprie clauzata de pedepse penale si verificarea indeplinirii conditiilor de licentiere prin comisii complexe care sa nu poata fi corupte. Publicarea tuturor firmelor licentiate pe situl ministerului. 3. Licentierea de catre Ministerul Dezvoltarii a procedurilor de termoizolare cu specificatii de materiale agreate si proceduri de aplicare omologate. Publicarea licentelor pe situl ministerului.


4. Contractul de executie in forma minimala, obligatoriu sa fie publicat pe situl Ministerului Dezvoltarii. 5. Licitatiile pentru executie sa fie incredintate asociatiilor de proprietari care astfel vor aplica cu incredere mecanismele pietii. 6. Receptiille tehnice ale executiilor sa fie efectuate de primariile coordonatoare (in Bucuresti de catre sectoare), astfel incat sa existe baza juridica de aplicare a sanctiunilor si penalitatilor pentru proasta executie. 7. Eliminarea din OG a izolarii pardoselelor. Este caz deosebit de rar cand e necesara. Caldura nu migreaza in jos.


CUM FUNCTIONEAZA COMANDA DE STAT IN ACEST CAZ SI CUM TREBUIE EA DIRIJATA PENTRU A CONTRIBUI LA RELASAREA ECONOMIEI NATIONALE


Am invatat cu totii la ASE ca o economie in criza, cu blocaj de lanturi economice, se poate relansa prin investitie guvernamentala. Se pare ca trebuie sa recapitulam cursul predat la acest capitol: Relansarea se face prin COMANDA DE STAT. Aceasta comanda de stat trebuie administrata de o echipa de coordonare in sensul aparitiei si dezvoltarii COMENZII SOCIALE CORESPONDENTE. Comanda sociala defineste sfera care cuprinde dezvoltarea tuturor subcomenzilor necesare indeplinirii comenzii de stat pentru indeplinirea scopului lansarii acesteia. Iata de ce am propus acea TASK FORCE ca organism de coordonare.


COMANDA DE STAT se lanseaza de catre Ministrul Dezvoltarii in baza unei Hotarari de Guvern. Ministerul Dezvoltarii organizeaza o Unitate de Gestiune, decontare si arhivare a documentatiei insotitoare a activitatilor. Aceasta unitate gazduieste sediul TASK FORCE, reuniunile saptamanale si arhiveaza procesele verbale de sedinta, inclusiv rapoartele inaintate de aceasta. Prin LICITATIE PUBLICA DESCHISA ELECTRONICA, Ministrul Dezvoltarii selectioneaza furnizorii de echipamente. Finantatorii desemnati prin Hotararea de Guvern ca furnizori de resurse atrase din fondurile CEE deconteaza Unitatii de Gestiune.


SUBCOMENZILE Unitatea de Gestiune lanseaza comenzile de executie a echipamentelor si materialelor necesare programului, precum si organizarea receptiilor si tranzitului organizat in activitatea economica a santierelor de C+M. ECHIPAMENTELE 1.BOILERUL este constructia industriala care se compune dintr-o manta, rezistenta la presiune interioara, prevazuta cu sistem de serpentine interioare de incalzire, sistem de masura a presiunilor si temperaturilor, sistem de protectie la suprapresiune, racorduri, suporti s.a. 2.BOILERUL se executa la scara nationala pe masura dezvoltarii santierelor in cca 160 mii exemplare, fapt care relanseaza activitatea la SIDEX si la UNITATI DE CONSTRUCTII DE MASINI, inclusiv TRANSPORT. 3.BOILERELE se monteaza de regula sub parcajele de resedinta, parcaje care se reconstruiesc in subsol pentru instalatii, se acopera cu dale prefabricate si se redau utilizarii initiale.


Necesar cca 150 mii exemplare

RADET

IGO

BOILER Constructie metalica complexa din tabla, funduri ambutisate, flanse MAXI si racorduri PN16 sau 25, dupa caz se executa de industria locala necesitand utilaje pentru virolari, sudare sub flux, eventual automata, autorizare ISCIR, transport greu.


PANOUL SOLAR Este un element al carui rol important este producerea energiei termice din sursa neconventionala. Pentru aceasta principala calitate, existenta panoului solar declanseaza finantarea europeana la toate nivelurile si acopera, majoritar, confectia de boilere si de conducte aferente. Prin procedura de licitatie, Ministerul Dezvoltarii va introduce in caietele de sarcini conditia introducerii panourilor solare cu apa in loc de antigel. Obligatia rezulta din lipsa unei supravegheri adecvate a acestor utilaje fapt care, datorita uzurilor, poate infecta apa potabila produsa in boilere cu antigel.


NOTA Pentru reducerea reactiilor apologetilor importurilor, va rog sa urmariti o constructie de panou solar, posibil de produs in ROMANIA. Acest panou se propune a se executa in cca UN MILION SI JUMATATE DE EXEMPLARE CARE SA ACOPERE CELE 86 DE MII DE BLOCURI.


Eficienta panoului solar se defineste ca raport intre energia termica livrata de panou prin agentul termic folosit si energia termica intrata in cutia panoului prin capacul de sticla al acestuia. Efectul de sera prezent in acest caz este dat de patrunderea radiatiilor infrarosii produse de soare prin stratul de sticla si blocarea acestora in interiorul panoului. Ecuatia continuitatii energetice garanteaza evacuarea acestei energii prin agentul termic. DECI, CONTURUL ENERGETIC BILANTIER ESTE CAPACUL PANOULUI, SI NU CONSTRUCTIA SA INTERIOARA. Diferentele eventuale de randament sunt date de temperatura din spatiul interior, dar limitele acesteia sunt nesemnificative.


UN MILION SI JUMATATE DE ASTFEL DE PANOURI CONFECTIONATE LA NIVELUL DE TEHNOLOGIZARE EXISTENT AZI IN ROMANIA, PANOURI INTRODUSE IN CUTII METALICE IZOLATE CU POLISTIREN IN STRAT DE 10 CM, SUNT UN BUN ELEMENT DE LANSARE A UNOR MASIVE COMENZI NATIONALE.


NOTA FINALA Montarea panourilor solare pe blocuri presupune un esafodaj inclinat la 45 grade. Acest esafodaj se va construi la un nivel de rezistenta suficient unor amenajari ulterioare de SARPANTE bine ancorate la costuri derizorii. Prin aceasta operatie se va asigura reducerea substantiala a pierderilor termice prin plafoanele blocurilor. Termoizolarea prevazuta in OG nr. 18/2009 pentru pardoselile blocurilor nu este necesara in covarsitoarea majoritate a cazurtilor. Caldura nu migreaza in jos. Poate fi cazul unor transferuri prin conductie in cazul blocurilor plasate peste ganguri de trecere.


Va multumim!

SFARSIT WWW.AMEREB.RO

POLITICA ENERGETICA A ADMINISTRATIEI LOCALE BUCURESTI  

POLITICA ENERGETICA A ADMINISTRATIEI LOCALE BUCURESTI

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you