Clubblad HSV Juni 2020

Page 1

Digitaal Clubblad nr.33 10-06-2020

Met in deze editie: ❖ HSV hervat intelligente trainingen na lockdown ❖ De kerntaken van de COVS anno 2020 ❖ Spelregelcommissie IFAB presenteert 3 nieuwe spelregels ❖ Buitenspel staat weer eens ter discussie ❖ Veiligheid- en hygiëneregels van NOC-NSF voor iedereen ❖ Bewustwording is alles ❖ Bericht van onze COVS-voorzitter


Jaargang 2020 – nummer 33

Martin de Jager Schuilenburg 52 2135 GM Hoofddorp tel:. 06-20801660 e-mail: tc@covshaarlem.nl • Beleid en organisatie technische activiteiten; • Contacten verenigingen en scholen; • Veld- en zaalvoetbal; • ICT. Clubblad van de HSV Datum: 01-06-2020 Nummer: 3 (verschijnt zes maal per jaar)

Samenstelling bestuur: Voorzitter Martijn Egner Terschelling 51 1967 EC Heemskerk tel.: 06-83404304 e-mail: voorzitter@covshaarlem.nl • Organisatie; • Communicatie. Secretaris Peter Kierkels Femina Mullerstraat 309 2135 ML Hoofddorp tel.: 023-5636772 / 06-10652935 e-mail: secretaris@covshaarlem.nl • Archief en correspondentie; • Ledenadministratie; • Molestaties. Penningmeester Ben Huurman Lindholm 20 2133 CV Hoofddorp tel.: 06-12045806 e-mail: penningmeester@covshaarlem.nl • Financiën. Leden Fred van der Ploeg Absveen 43 2211 EX Noordwijkerhout tel.: 0252-372998 / 06-40545237 e-mail: tc@covshaarlem.nl • Themabijeenkomsten voor (jeugd) scheidsrechters bij verenigingen en scholen; • Spelregels.

2

Opgericht: 19-10-1923 Kon. goedkeuring: 25-01-1962 Inschrijfnummer KvK: 40594016 Bankrekening nr.: NL86INGB0000431965 Aangesloten bij de COVS

Vacature • Sponsor-/Commerciële zaken; • Evenementen; • Redactie clubblad.

Contactpersoon redactie: Jos, Marion en Thecla Angevaare p/a Leimuiderdijk 254 2154 MP Burgerveen tel.: 06-43012763 e-mail: jos.angevaare@zonnet.nl kleempie@hotmail.com mapangevaare@gmail.com

Ere-voorzitters: G.W.H. de Korte (†), C. Click (†), J.L. Thoolen (†) en P. Wals. Ere-leden: J.W. Koeleman (†), D. Kok (†), W.H.A. van Duuren (†), J.H. Luijken (†), M. Reemeijer en P.J. Kierkels. Leden van verdienste: A.H.A. Bom, A. Been, W. Hoesbergen, N. Weijers, J.B. Kerkman, J.F.W.M. Hulsebosch, N.L. de Lange (†), J. Jongsma (†), G. Wolting (†), B.M.M. Kolenberg (†), J.E.T. Angevaare, J.G. Nijssen en J.J. Booms (†).

Training: donderdag 20.00 uur in Hoofddorp (s.v. Hoofddorp). Info bij: Martin de Jager (06-20801660).

Contributies en donaties per jaar: Senioren > 21 jr.: € 52,-; Junioren (19 t/m 21 jr.): € 39,-; Junioren < 19 jr.: € 26,-; Donateurs: minimaal € 26,-.


Inhoud clubblad 10 juni 2020 1

Voorblad

2

Colofon

3

Inhoud clubblad

4

Advertentie Boekuwzending.com

5

HSV hervat intelligente trainingen na lockdown

6

Welkom en oproep

7

Advertenties Bossen glaszettersbedrijf en Café ‘t Hemeltje

8

De kerntaken van de COVS anno 2020 (1)

9

De kerntaken van de COVS anno 2020 (2)

10

Advertenties autobedrijf De Looze en Van Santen Transport B.V.

11

De kerntaken van de COVS anno 2020 (3)

12

Spelregelcommissie IFAB presenteert 3 nieuwe spelregels

13

Advertenties Mensink Banden & Wielen en Elkro Milieuveilige Reiniging & Reparaties

14

Spelregelvragen veldvoetbal (1)

15

Buitenspel staat weer eens ter discussie (1)

16

HSV-trainingstenue uitgebreid met regenjack

17

Buitenspel staat weer eens ter discussie (2)

18

Advertenties Sander Stromeier Klussen en Team Loyalty B.V.

19

Themadag en webinar voor trainers van COVS-verenigingen

20

Poster HSV

21

Veiligheid- en hygiëneregels van NOC-NSF voor iedereen

22

Advertentie Clubkledingwinkel.nl

23

Bewustwording is alles (1)

24

Bewustwording is alles (2)/Mededelingen (1)

25

Advertenties Autoschadebedrijf Gebroeders Schouten en Roos & La Fleur loodgieters

26

Bericht van onze COVS-voorzitter

27

Advertenties Ton van ‘t Schip dakdekker/loodgieter en Boelé Bouwonderneming

28

Spelregelvragen veldvoetbal (2)

29

Spelregelvragen veldvoetbal (3)/Ons voetbal is van iedereen

30

Instructies voor het hervatten van de trainingen

31

Advertenties Hyundaidealer Dirk Barten en Rijwielspecialiste Hart

32

Verjaardagen/Activiteitenoverzicht

33

Mededelingen (2)

34

HSV zoekt jou

35

Advertenties EminOglu Pizzeria en Goodnight slaapkamers

36

Voordelen voor leden HSV

37

Advertenties Rijwielspecialist Hart en Hyundaidealer Dirk Barten

3


Jaargang 2020 – nummer 33

4


HSV hervat intelligente trainingen na lockdown Corona, Covid-19, geef het een naam. Maar het betekende wel dat alle activiteiten bij de COVS Haarlem stilgelegd moesten worden. Zonde? Zeker niet! Voorkomen is beter dan genezen en die cijfers zien we gelukkig ook terug in de media. Een intelligente lockdown, joh! Uhm.. wat houdt dat dan in? Nou simpel, kies voor jezelf, blijf zoveel mogelijk binnen, ga zeker niet in groepsverband naar buiten en houd het zo veilig mogelijk voor elkaar. “Groepsverband”. Ook wij (individuele scheidsrechters) trainen in groepsverband. En zoals politiek leidend Nederland heeft doen besluiten moesten die groepsverbanden maar even niet bij elkaar komen. Dat heeft gewerkt, er zijn namelijk bij onze HSV geen coronagevallen bekend. Betekende gelukkig na weken van zelfisolatie en thuis trainen dat we op 14 mei 2020 wel weer in groepsverband mochten trainen. Elf stoerlingen gingen de uitdaging aan. Na wat weken stil zitten (was voor de meesten zo) moesten de spieren weer geactiveerd worden. Het is als trainer ook wel een hele klus om een training corona-proof in elkaar te zetten. Want er mag gesport worden, maar wel op anderhalve meter afstand. “Iedereen een laantje! En daarbinnen train je!” Eerst een warming-up. Simpel, eenvoudig, zelfstandig maar toch in groepsverband en met elkaar. Daarna een aantal grondoefeningen. Krachttraining is namelijk een essentieel onderdeel van het opstarten in het nieuwe normaal. Daarna even lopen… gelukkig. Versnellen, verzuren, suïcide-run, versnellingsloop, even activeren. Na ongeveer 45 minuten hing bij de meesten de tong al weer op de schoenen. Na wat laatste inspanningen en ontspanningsoefeningen schalden de volgende woorden over veld 2: “Denk ook bij het verlaten van het sportpark om elkaar, samen verslaan we corona!”

De Technische Commissie *************************** 5


Jaargang 2020 – nummer 33

Welkom en oproep Beste lezers Welkom bij deze editie van het clubblad van de HSV. Wij hopen, dat de nieuwkomers zich snel thuis voelen bij de HSV en liefst ook de trainingen bezoeken. Veel plezier op de velden!

Trainingen Gezelligheid en toch serieus trainen! Dat kan elke donderdag op een behoorlijk niveau bij S.V. Hoofddorp van 20.00 tot 21.00 uur. Onze speciaal opgeleide COVS-conditietrainers zorgen ervoor, dat je op verantwoorde wijze je uithoudingsvermogen verbetert en op peil houdt. Of je nu jong bent of senior, je conditie is belangrijk. En de derde helft is gezellig en leerzaam!

Extra nieuws Bezoek ook geregeld onze vernieuwde website www.covshaarlem.nl en het flitsende en uiterst actuele Facebook: COVS Haarlem. Je leest er steeds het laatste nieuws, clips en foto’s, vele artikelen, spelregelvragen, scheidsrechters gezocht voor plaatselijke- en regionale toernooien, wedstrijden in de Onder 23 competitie, activiteiten en evenementen. Ook kun je vrienden worden met andere HSV-ers.

Lief en leed Een aantal leden is door blessures of andere vervelende omstandigheden (operaties) uitgeschakeld. Van sommigen is dat bekend, van anderen niet. Ook zijn er leden, die in huiselijke kring extra zorg moeten verlenen. Hierbij wensen wij al deze leden en donateurs sterkte en een spoedig herstel toe. Bestuur HSV

OPROEP De HSV is bijna 95 jaar: de vereniging voor en door scheidsrechters. Dankzij uw bestuur, dat volledig bestaat uit vrijwilligers, wordt veel georganiseerd. Zowel voor als achter de schermen. Wij zoeken versterking voor ons bestuur en diverse commissies. Het maakt niet uit op welk terrein jij thuis bent. Administratie, verkoop, internet/ICT, maar ook bijv. financiën, alle kennis is welkom. Het gaat erom, dat je gemotiveerd bent en niet denkt, dat als je de contributie betaalt, de rest vanzelf gaat. Wij bieden een gezellige sfeer, mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en iets goeds te doen voor je mede-scheidsrechters. Het hoeft niet veel tijd te kosten! Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak of woon eens een bestuursvergadering bij.

Heb jij een goed verstand en wil je af en toe iets goeds doen voor de HSV? Bel secretaris Peter Kierkels, tel. 06-10652935. ******************************

6


7


Jaargang 2020 – nummer 33

De kerntaken van de COVS anno 2020 (1) Wat is de meerwaarde van een lidmaatschap bij de COVS? In de laatste jaren is deze vraag veelvuldig gesteld. Die meerwaarde is er wel degelijk, maar is niet zichtbaar genoeg en/of de mogelijkheden worden niet altijd voldoende benut. Het landelijk bestuur heeft ervoor gekozen om op de onderstaande taken te sturen: - De groei van de COVS Met de COVS wordt de scheidsrechter verenigd - Vergroten van kennis, kunde en vaardigheden van scheidsrechters Bij de COVS blijft een scheidsrechter zich ontwikkelen - Belangenbehartiging in de breedste zin van het woord De COVS is de stem van de amateurscheidsrechter - De sociale functie van de COVS Met de COVS wordt de scheidsrechter een teamspeler Het landelijk bestuur ziet de eerste drie taken als kerntaken. De laatste taak wordt gezien als een taak waarin we niet actief organiseren, maar juist faciliteren. Dit noemen we daarom een bijtaak. Door te focussen op de kerntaken kan de COVS zich beter profileren en wordt de meerwaarde (beter) zichtbaar. Als de COVS dat ook extern kan uitstralen is de meerwaarde voor iedereen helder en verdienen we onze plaats in de voetbalwereld. Een lidmaatschap bij één van de COVS-verenigingen is dan een vanzelfsprekendheid voor elke scheidsrechter: de COVS heeft wat te bieden! Hieronder volgt een verdere uitwerking van de kerntaken en de bijtaak. Kerntaak 1: De groei van de COVS Met de COVS wordt de scheidsrechter verenigd Veel scheidsrechtersverenigingen hebben het de afgelopen jaren moeilijk. Het ledenbestand is aan het vergrijzen en er is weinig tot geen aanwas van nieuwe leden. Nieuwe scheidsrechters weten vaak niet van het bestaan van de COVS af. Als er al jongere of vrouwelijke scheidsrechters bij de COVS aankloppen is het vaak ook maar de vraag of zij zich thuis voelen in een vereniging met veel oudere leden. Leeftijd of geslacht hoeft hierbij geen probleem te zijn, zolang er voor iedereen maar voldoende aanbod is onder de activiteiten van de vereniging. Verenigingen kunnen elkaar onderling helpen om voor iedere groep leden leuke activiteiten aan te bieden. Het landelijke bestuur kan de draaiboeken van deze diverse activiteiten verzamelen en beschikbaar stellen voor andere scheidsrechtersverenigingen. Ook is het een taak van het landelijke bestuur om de COVS meer op de kaart te zetten. Scheidsrechters, maar ook voetbalverenigingen, dienen te weten van het bestaan van de COVS en welke belangen we behartigen. Beginnende scheidsrechters kunnen door de groepen benaderd worden aan de hand van een door het landelijke bestuur te ontwikkelen promotiepakket voor scheidsrechters. Op deze manier kunnen ook de COVSgroepen beter in contact komen met de verenigingsscheidsrechters bij alle voetbalclubs in Nederland. 8


De kerntaken van de COVS anno 2020 (2) Kerntaak 2: Vergroten van kennis, kunde en vaardigheden van scheidsrechters Bij de COVS blijft een scheidsrechter zich ontwikkelen Een scheidsrechter die de SO3-cursus heeft afgerond, kan nog heel veel leren. De meeste scheidsrechters hebben daar ook behoefte aan. De COVS biedt opleidingsmogelijkheden voor conditietrainingen en -trainers, heeft veel aandacht voor de spelregels, zowel de bestaande basis als de spelregelwijzigingen en daarnaast zijn er op regelmatige basis bijeenkomsten waarin scheidsrechters hun mandje kunnen aanvullen met bijvoorbeeld mentale weerbaarheid, de tactiek van het fluiten, lichaamstaal, blessurepreventie, zelfreflectie, omgaan met stress, ervaringen van betaald voetbalscheidsrechters, communicatie etc. Daarnaast biedt de COVS begeleiding: ervaren (ex-)scheidsrechters worden gekoppeld aan beginnende scheidsrechters. Via headsets tijdens oefenwedstrijden of aan de hand van video-opnames van de eigen wedstrijd wordt een scheidsrechter gecoacht. Daarnaast kunnen scheidsrechters bijvoorbeeld vragen stellen over hun rapporten of andere zaken die ze bezig houdt rondom het fluiten. Het beleid van de COVS is erop gericht om deze activiteiten landelijk dekkend aan te bieden aan onze leden. Elke bij de COVS aangesloten scheidsrechter moet binnen een redelijke afstand van zijn woonplaats een wekelijks conditietraining kunnen volgen, minstens drie keer per jaar een bijeenkomst bij kunnen wonen en worden uitgedaagd om de spelregelkennis te verbeteren en up-to-date te houden. De taakverdeling tussen het landelijke bestuur en verenigingen is daarin heel helder. Het landelijk bestuur is faciliterend, de verenigingen dragen zorg voor de organisatie. Daarbij spelen commissies een belangrijke rol. Vanuit de LCS wordt spelregelmateriaal ontwikkeld, de website is de plaats waar scheidsrechters kennis en kunde kunnen opdoen, de commissies opleiding en werving en behoud ontwikkelen programma’s voor technische dagen, thema-avonden en een jaarlijks arbitragecongres. Kerntaak 3: Belangenbehartiging in de breedste zin van het woord De COVS is de stem van de amateurscheidsrechter De COVS laat haar stem horen bij de KNVB, andere belangenbehartigers en in de media. Zo komt de COVS op voor de belangen van de amateurscheidsrechters. Het is een taak van zowel het landelijke bestuur, de verenigingen en de individuele leden om hun ideeÍn en bevindingen van scheidsrechter onderling uit te wisselen. Het landelijk bestuur zal deze punten verzamelen en meenemen in het overleg met de KNVB en andere belangenbehartigers. Op die manier is de COVS ook echt de stem van de amateurscheidsrechters. Bij de KNVB zijn de voetbalverenigingen de leden, daardoor worden binnen de KNVB de belangen van de scheidsrechters nog weleens over het hoofd gezien. De COVS is hier waakzaam voor en is de enige belangenbehartiger die over arbitrage gesprekspartner is van de KNVB.

9


Jaargang 2020 – nummer 33

10


De kerntaken van de COVS anno 2020 (3) Dat gebeurt als het even kan in goede harmonie met de afdeling scheidsrechterszaken van de KNVB; samen bereiken KNVB en COVS meer dan tegenover elkaar. Maar de COVS is ook de luis in de pels als dat nodig is en heeft onafhankelijke standpunten over zaken die met de arbitrage te maken hebben. Daarbij is het belangrijk dat het landelijke bestuur de leden op een snelle manier kan raadplegen, zodat leden zich ook gehoord voelen. Dat kan bijvoorbeeld via de website, social media en andere moderne communicatiemiddelen. Een belangrijk punt waar de belangen van de scheidsrechters behartigd worden is het geweld op de velden en tegen scheidsrechters in het bijzonder. De COVS ziet het als haar taak tegen geweld te strijden en bij te dragen aan een positieve (eerlijke) beeldvorming over scheidsrechters in de media. COVS-leden die te maken hebben gehad met geweld op de velden en in een juridische zaak terecht komen, krijgen via de COVS rechtsbijstand. Om beter voor de belangen van scheidsrechters op te kunnen komen is het vergroten van de bekendheid van de COVS essentieel. De COVS moet meer zichtbaar zijn in de landelijke en lokale media. Omdat het COVS-verhaal wel in het hele land hetzelfde dient te zijn, adviseert het landelijk bestuur de verenigingen dan ook in deze. Bijtaak 1: De sociale functie van de COVS Met de COVS wordt de scheidsrechter een teamspeler De scheidsrechter is een eenling die regelmatig voor hete vuren komt te staan. Het is ontzettend belangrijk dat er een plek in Nederland is waar amateurscheidsrechters terecht kunnen om hun ervaringen te delen en raad te vragen. Dat gebeurt heel vaak met een lach voor de nodige ontspanning, maar minstens zo belangrijk is het ook de traan te kunnen laten; het gevoel te hebben er niet altijd alleen voor te staan en begrepen te worden. De COVS is deze plek. We steunen elkaar, nemen het voor elkaar op, we zijn één team! Het beleid van de COVS-groepen moet er dan ook op gericht zijn om deze plek voor de scheidsrechter te kunnen zijn. Het landelijke bestuur kan de groepen hierbij ondersteunen. Heel belangrijk is daarbij de rol van de verenigingen: Zij vangen scheidsrechters op als er iets aan de hand is. Zij verwelkomen scheidsrechters. Zij zijn voor iedereen een luisterend oor. Zij verliezen de gezelligheid niet uit het oog. Zij zijn goede gastheren voor alle leeftijdscategorieën en voor scheidsrechters van alle niveaus. Dit zijn allemaal taken van de lokale scheidsrechtersverenigingen zelf. Het landelijk bestuur speelt daar geen rol in. Wel kan het landelijke bestuur (financieel) ondersteunen bij groepsoverschrijdende sociale activiteiten, zoals het organiseren van technische activiteiten voor leden van meerdere groepen of het organiseren van veld- en zaalvoetbaltoernooien. Het landelijk bestuur heeft in deze wel een taak om virtueel een plaats te creëren waar de scheidsrechters terecht kunnen. Dat kan via de website of social media. Ook belangrijk in deze is dat er landelijke dekking blijft bestaan. Overal in Nederland moeten scheidsrechters binnen redelijke afstand van hun woonplaats naar een scheidsrechtersvereniging kunnen gaan. ***************************** 11


Jaargang 2020 – nummer 33

Spelregelcommissie IFAB presenteert 3 nieuwe spelregels (8 april 2020)

Met ingang van komend seizoen zullen er drie nieuwe regels van kracht zijn in het voetbal. Dat heeft spelregelcommissie IFAB (International Football Association Board) wereldkundig gemaakt. Eind februari werd er overleg gevoerd over nieuwe regels en de resultaten daarvan zijn recent naar buiten gebracht. Nieuwe regel voor de VAR Met ingang van het nieuwe seizoen wordt er van scheidsrechters verwacht dat zij altijd naar de zijkant gaan om een situatie op het scherm te bekijken als het door de VAR als subjectief beoordeeld. Nu gaat een leidsman alleen naar de kant als er volgens de VAR sprake is van een echt grote fout. Handsregel Ook wat betreft de handsregel gaat er iets veranderen. Dit seizoen is het zo dat elke handsbal van een aanvallende partij als overtreding wordt gezien, maar dat wordt anders. Er wordt vanaf het nieuwe seizoen alleen gefloten als er grote kans of een doelpunt volgt. Het kwam te vaak voor dat doelpunten werden afgekeurd voor een handsbal die veel eerder in de aanval plaatsvond. Ook is het nu zo dat de arm tot aan de oksel als hands wordt gezien. Keepers op de lijn bij penalty's Ook het gedrag van keepers bij penalty's was een belangrijk punt bij de IFAB. Als keepers van hun lijn komen bij een gemiste penalty, moest de strafschop over worden genomen en kreeg de doelman geel. Vanaf komend seizoen krijgen keepers eerst een waarschuwing en pas een gele kaart als ze weer de fout in gaan. Mist de strafschopnemer door op de paal of lat te schieten, dan hoeft de penalty niet te worden overgenomen ondanks dat de keeper voor zijn lijn stond. De nieuwe regels gaan normaliter per 1 juni in, maar als de competities bij de diverse bonden in de zomer wordt hervat dan wordt dat anders. De IFAB laat de bonden zelf kiezen of de regels nog voor dit seizoen worden gebruikt of pas met ingang van komend seizoen. *****************************

12


13


Jaargang 2020 – nummer 33

Spelregelvragen veldvoetbal (1) Vraag 391 Bij een aanval door de tegenpartij stapt een verdediger opzettelijk over de zijlijn, omdat hij denkt, dat je zodoende een aanvaller buitenspel kunt zetten. Nadat de doelman de bal heeft gevangen stapt de verdediger weer het speelveld in. Wat moet de scheidsrechter nu beslissen? a) Hij laat doorspelen. b) Hij onderbreekt en zal de verdediger een gele kaart tonen wegens het zonder toestemming verlaten en betreden van het speelveld. Hij laat hervatten met een indirecte vrije schop op de plaats waar de verdediger het veld in kwam. c) Hij laat doorspelen en zal de verdediger bij de eerstvolgende onderbreking een gele kaart tonen wegens het zonder toestemming verlaten en betreden van het speelveld. d) Hij onderbreekt en zal de verdediger een gele kaart tonen wegens het zonder toestemming verlaten en betreden van het speelveld. Hij laat hervatten met een indirecte vrije schop op de plaats waar de bal was op het moment van onderbreken. Vraag 392 Een directe vrije schop, genomen in het eigen strafschopgebied, wordt rechtstreeks in het eigen doel getrapt. Wat moet de scheidsrechter beslissen? a) Doelpunt c) Hoekschop b) Doelschop d) Overnemen Vraag 393 Als partij A in balbezit is onderbreekt de scheidsrechter het spel omdat er een toeschouwer op het speelveld is. Hoe en waar moet het spel dan worden hervat? a) Met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de toeschouwer het speelveld betrad. b) Met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de toeschouwer stond toen het spel werd onderbroken. c) Met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de bal het laatst geraakt werd. d) Met een indirecte vrije schop voor partij A op de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken. Vraag 394 Welke van de onderstaande overtredingen moet bestraft worden met een directe vrije schop (of strafschop)? a) Een speler trapt met een hooggeheven been, maar raakt daarbij zijn tegenstander niet. b) Een speler spuwt naar een toeschouwer. c) Een speler probeert een tegenstander te slaan. d) Een speler voorkomt dat de doelverdediger de bal uit zijn handen in het spel kan brengen. Vraag 395 Welke van de onderstaande overtredingen moet bestraft worden met een indirecte vrije schop? a) Een toeschouwer betreedt het speelveld en grijpt in in het spel. b) Een speler valt een tegenstander aan met een gestrekt been vooruit. c) Een speler duwt een tegenstander omver. d) Een speler speelt met een hoog been en raakt daarbij de tegenstander niet. De antwoorden op deze vragen verschijnen elders in dit clubblad. ******************************

14


Buitenspel staat weer eens ter discussie (1) Knappe koppen buigen zich over de toekomst van de meest besproken regel in het voetbal. Een mooi moment om buitenspel eens fundamenteel te veranderen: waarbij de aanvaller spekkoper wordt. (Bron Tim Geurts De Limburger 030320)

Een voetbalwereld zonder buitenspel. Het klinkt als de oplossing voor heel veel problemen. De belangrijkste; er komt een einde aan dat eindeloze discussiëren over wel of geen buitenspel. Bijkomend voordeel: scheids- en grensrechters krijgen het ook wat rustiger. Vooral in het amateurvoetbal zijn de clubgrensrechters steevast kop van jut. Woedende tirades en zelfs fysiek geweld zijn geen uitzondering en dat allemaal vanwege die vraag of de vlag nu wel of niet omhoog gestoken moet worden. Afschaffen Toch is er slechts nieuws voor de aloude balletjesafwachters. Buitenspel afschaffen; het gaat echt niet gebeuren. Het is een paar bruggen te ver. Daar weet Marco van Basten nog alles van. Hij opperde in 2017 al eens om de regel af te schaffen waarna voetballers en trainers reageerden zoals Indiana Jones wanneer hij een slang ziet: vol afschuw. De regel afschaffen is kortom geen optie, maar dat wil niet zeggen dat er niets te verbeteren valt. In Engeland praat men over een foutmarge van tien of twintig centimeter, maar Arsène Wenger (sinds november werkzaam als hoofd van de afdeling mondiale voetbalontwikkeling bij de FIFA) deed onlangs de meest interessante suggestie. Saillant, omdat uitgerekend Wenger een van de mensen was die drie jaar geleden geen heil zag in aanpassingen. Voortschrijdend inzicht zullen we maar zeggen, niet in de laatste plaats door de huidige discussies in Engeland. Daar werden de afgelopen maanden talloze goals afgekeurd omdat spelers een teen, of zelfs een teennagel buitenspel stonden. Eén keer knippen met een nagelschaartje en de wereld had er bij wijze van spreken anders uitgezien. ‘Okselregel’ Met de introductie van de VAR in het land dat het voetbal uitvond, is lijntjes trekken namelijk de nieuwe nationale bezigheid geworden. Tot grote woede van coryfeeën die de ‘okselregel’ (nog zo’n lichaamsdeel dat al menig goal liet afkeuren) meer dan beu zijn. Gary Lineker liet zich al meermaals op Twitter horen. „Als je lijnen moet tekenen en nog steeds niet duidelijk is of het buitenspel is, stop dan alsjeblieft met het ondermijnen van de arbitrage op het veld”, schreef hij eind vorig jaar. Om af te sluiten met: „absurd.” Het is ook meteen de reden waarom dit het moment is om spijkers met koppen te slaan. De tijd is rijp om door te pakken nu de halve voetbalwereld zich mateloos ergert aan buitenspel. Het plan van Wenger - dat afgelopen weekend enigszins werd omarmd door de internationale spelregelcommissie in het voetbal (IFAB) - komt er in het kort op neer om de aanvaller leidend te maken in de discussie. 15


Jaargang 2020 – nummer 33

HSV-trainingstenue uitgebreid met regenjack

Nieuw: toegevoegd aan de HSV–shop. Te bestellen in de maten S, M, L, XL en XXL. Martin de Jager tel.: 06-20801660 of tc@covshaarlem.nl

******************************

16


Buitenspel staat weer eens ter discussie (2) Staat die nog op één lijn met de verdediger – met een deel van het lichaam waarmee hij kan scoren – dan telt een doelpunt. Nu is dat precies andersom. Hangt de oksel van een aanvaller voor de verdediger dan is het verdict duidelijk: afgekeurd. Lijntjes trekken Het zal niet zoals met het afschaffen van de buitenspelregel aan alle discussies een einde maken. Sterker nog, het lijntjes trekken zal niet stoppen en nog steeds zal de discussie beslecht worden op basis van millimeters. Wat wel fundamenteel verandert is het uitgangspunt. Waarbij goals maken op een voetstuk wordt geplaatst, en ze voorkomen van de sokkel valt. Absolute winst voor het voetbal en met name het publiek. Want roepen zoals in 2017 dat het allemaal maar onzin is en dat het voetbal met het aanpassen van de buitenspelregel vermoord wordt, is kolder. Wie hoor je tegenwoordig nog klagen over het feit dat er twee spelers tussen de aanvaller en het doel moeten staan om buitenspel te voorkomen, terwijl het er in 1848 nog meer dan drie waren, in 1866 ten minste drie werden en pas in 1925 de huidige variant om de hoek kwam kijken. Zo is er in de loop der jaren wel meer gesleuteld aan de regels. Dat keepers een terugspeelbal niet meer op mogen pakken, bleek ook een verademing en zo zijn er meer zaken aangepast. Het heeft het voetbal alleen maar beter, mooier en dynamischer gemaakt. Balletjesafwachters Snel zal het in het geval van de buitenspelregel echt niet gaan. Het komende jaar wordt de boel onderzocht en pas daarna volgt een besluit. Een besluit dat in een ideale wereld uitvalt in het voordeel van een nieuwe regel waarmee de aanvaller beloond wordt. Met uitzondering van de balletjesafwachters dan, die zullen moeten hopen dat de buitenspelregel ooit weer helemaal afgeschaft wordt.

Moment uit de CL-wedstrijd Ajax - Chelsea waarbij de vraag was of Promes nu wel of niet buitenspel stond.

***************************** 17


Jaargang 2020 – nummer 33

Team Loyalty B.V. 023 568 0000 Debbemeerstraat 25 2131 HE HOOFDDORP www.teamloyalty.nl

18


Themadag en webinar voor trainers van COVSverenigingen (J. Suurd 080520)

De COVS vindt het belangrijk dat de conditietrainers van de lidverenigingen op de hoogte zijn en blijven van de ontwikkeling van trainingsmethodes, inspanning en periodisering enz. De HSV sluit zich hierbij aan. Daarom wil de COVS ook dit jaar weer een themadag invullen met alle trainers van de aangesloten lidverenigingen. Wat willen zij dit jaar gaan doen? Webinar opzetten voor COVS-trainers De COVS wil samen met de KNVB een webinar opstarten voor alle trainers. Zij willen dat de trainers op momenten dat ze vragen hebben over videofilmpjes, spelsituaties of schema’s (die in de webinar staan) daar vragen over kunnen stellen. Maar daar hebben zij het persoonlijk e-mailadres van de trainer voor nodig. Ook bij mutaties hopen ze dat wij dat aan een nieuwe trainer zullen vragen. Hiermee hopen ze ook dat ze online de ontwikkeling van de trainers bij kunnen scholen en ook gezamenlijk kunnen sparren over allerlei zaken. Themadag 2020 Vorig jaar is er een themadag geweest over bijscholing van de trainers. Dit is zeer positief ontvangen door de trainers. De COVS is weer in gesprek gegaan met de KNVB en beiden hebben de intentie uitgesproken om hier zover mogelijk jaarlijks mee door te gaan. Dat houdt in dat er jaarlijks in september een dag zal worden gereserveerd om de trainers van de COVS ook mee te nemen in de ontwikkeling van het trainen van de scheidsrechters. Er is al een datum met KNVB afgesproken als vervolg op de 1ste bijscholing in 2019. Op 12 september 2020, aanvang 10 uur, zullen alle trainers van lidverenigingen die zich hebben ingeschreven elkaar in Zeist treffen. Het programma is nog niet bekend. De kosten van deze dag komen voor rekening van de COVS/KNVB. Namens de HSV hebben Martin de Jager, Brian Lampers en Lucas BoelÊ aangegeven deze bijscholingscursus te willen gaan volgen. ***************************** De antwoorden op de spelregelvragen 391 t/m 395 veldvoetbal uit deze uitgave: 391. C 392. C 393. C 394. C 395. D

*****************************

19


Jaargang 2020 – nummer 33

20


Veiligheid- en hygiëneregels van NOC-NSF voor iedereen (Protocol verantwoord sporten NOC-NSF geldig per 010620)

Wij adviseren om onderstaande maatregelen uit te voeren. ➢ voor alles geldt: gezond verstand gebruiken staat voorop; ➢ officiële wedstrijden en competities zijn tot 1 september niet mogelijk. Onderlinge (club) trainingswedstrijdjes/potjes zijn mogelijk in eigen teamverband en binnen de club. Hierbij dient de anderhalve meter maatregel in acht genomen te worden. Het nadrukkelijke doel is primair om te sporten en te bewegen; ➢ blijf thuis als je de afgelopen 24 uur een van de volgende (ook milde!) symptomen hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts; ➢ blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts (vanaf 38°C) en/of benauwdheidsklachten heeft. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je weer sporten en naar buiten; ➢ blijf thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat je tot veertien dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet je thuis blijven tot veertien dagen na het laatste contact waarop deze persoon nog besmettelijk was (volg hierin het advies van de GGD); ➢ blijf als je het nieuwe coronavirus hebt gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) minimaal zeven dagen thuis na de uitslag van de test; ➢ blijf thuis zolang je in thuisisolatie bent, omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld; ➢ ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan zoals: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts; ➢ hanteer RIVM richtlijnen ten aanzien van de woonsituatie bij specifieke aandoeningen, zoals bijvoorbeeld fysieke of verstandelijke beperkingen. Deze zijn leidend in de stap naar sporten/bewegen; ➢ houd anderhalve meter (twee armlengtes) afstand van ieder andere persoon buiten jouw huishouden, uitzondering voor kinderen en jeugd tot met 18 jaar tijdens sportactiviteiten. Bij andere activiteiten houden jongeren van 13 tot en met 18 jaar wel 1,5 meter afstand; ➢ houd anderhalve meter (twee armlengtes) afstand van ieder andere persoon buiten jouw huishouden, uitzondering voor kinderen tot en met 12 jaar; ➢ hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes; ➢ ga voordat je naar de club vertrekt thuis naar het toilet; ➢ was je handen met water en zeep voor en na bezoek sportlocatie; ➢ douche thuis en niet op de sportlocatie; ➢ vermijd het aanraken van je gezicht; ➢ schud geen handen; ➢ kom niet eerder dan tien minuten voor de sportactiviteit aan op de sportlocatie en ga direct daarna naar huis, tenzij je een reservering hebt gemaakt in het restaurant op de sportaccommodatie of op het terras van dit restaurant plaats neemt.

***************************** 21


Jaargang 2020 – nummer 33

22


Bewustwording is alles (1) (Kees van Zuijlen)

Coronabesmetting ligt (nog steeds) op de loer. Terwijl menig burger nog steeds behoedzaam met de corona regels omgaat zijn er meer en meer mensen die, om welke reden dan ook, deze adviezen negeren, met als grootste dieptepunt de demonstratie in Amsterdam. Het zet ons, als buitenstaander met beide benen op de grond. En dit alles met op de achtergrond de vele werkzaamheden die de KNVB doet om de integratie van voetballend Nederland weer nieuw leven in te blazen. Dit wetende rijst de vraag waar wij als scheidsrechter en als leidende factor tijdens wedstrijden, staan. Het antwoord hierop lijkt simpel, we weten het niet. Navraag op deze vraag (als een van de vele) geeft aan dat men in Zeist hier geen duidelijk antwoord op geeft of heeft. Alleen de anderhalve meter (die heilig is verklaard in de strijd om het virus niet verder te verspreiden dan wel terug te dringen) is het eerste waar men aan denkt als leek. Echter bij voetbal lijkt dit een schier onmogelijke zaak er van uitgaande dat het te allen tijde een contactsport is. En hoe als leidsman om te gaan met reacties van spelers tijdens de wedstrijd. Ook hier lijkt de anderhalve meter regel lastig, laat staan dat spelers doelbewust in het heetst van de strijd, deze regel negeren. Grote vraag is dan ook hoe de scheids hiermee om gaat. Zeker als men bedenkt dat dit soort situaties in deze fase met corona gevaar op kunnen leveren. Daar waar de ene scheidsrechter direct geel trekt of mogelijk zelfs rood en de andere arbiter duidelijk zichtbaar en hoorbaar spelers kenbaar maakt hier niet van gediend te zijn, blijft het een lastige zaak. Natuurlijk speelt de coach en/of de vereniging, hier een grote rol in als het gaat om discipline en wat meer. Daar begint het tenslotte. Het brengt ons op de volgende vraag, namelijk hoe verenigingen omgaan met de huidige ontstane situatie. Tenslotte staat alles al maanden stil, waarbij de zorg met betrekking tot legionella besmetting eveneens om de hoek kan komen kijken. Kortom, ook de club speelt dus een centrale rol in dit proces. Lichtend voorbeeld is bijvoorbeeld s.v. Hoofddorp, de thuisbasis voor de wekelijkse training van onze scheidsrechtersvereniging. Wat opvalt zijn de corona-coördinatoren die op het complex aanwezig zijn. Zij spelen een cruciale rol om de gestelde maatregelen en protocollen te laten slagen. Daarnaast speelt de hygiëne eveneens een centrale rol. En natuurlijk is het gedrag van spelers, coaches en scheidsrechters allesbepalend en dient als basis om alles te laten slagen en succesvol te maken. Kortom, samenwerking is alles. Het een kan niet zonder het ander, dat is zeker. Los van dit alles is de leeftijd van de scheids, daarbij aangetekend dat naast de vele jongeren in het korps er ook velen zijn die “jong van binnen” toch ook een respectabele leeftijd hebben en mogelijk gaandeweg tot de risicogroepen gaan behoren. Natuurlijk gaan we hier niet vanuit, maar preventief handelen lijkt ook hier en nu geen overbodige zaak. Tenslotte staat de scheids centraal tussen vele jongeren die veelal geen coronaverschijnselen vertonen, niet ziek zijn, maar toch het virus met zich mee kunnen dragen en natuurlijk de wat “meer ervaren en oudere” spelers die zelf bewust omgaan met de situatie. Wellicht daarom lijkt het zinvol en zeker geen overbodige zaak om het scheidsrechterskorps te laten testen.

23


Jaargang 2020 – nummer 33

Bewustwording is alles (2) Uiteraard begint dit vanzelfsprekend bij jezelf, maar wellicht kan de KNVB hierin een leidende rol gaan spelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Hopelijk valt dit muntje ook in Zeist en werkt men achter de schermen aan een oplossing en kijkt men niet alleen naar de financiële kant van de ontstane situatie. Hoopgevend zijn natuurlijk de laatste ontwikkelingen middels het overleg tussen de KNVB en het ministerie van VWS waarin financiële steun (van 200 miljoen) wordt gevraagd in een opgesteld Deltaplan. Een solidariteitsplan van o.a. de clubs, het overkoepelend orgaan van de ere- en 1ste divisie en burgemeesters in samenwerken. Verder is er een veiligheidsplan uitgewerkt hoe men straks kan trainen en voetballen zonder en later eventueel met publiek. Daarnaast is er de aanvraag voor een financieel vangnet van 140 miljoen om de opgelopen verliezen en toekomstige verliezen op te kunnen vangen. Zoals het er nu voorstaat staan de financiën centraal met als doel vele clubs te behoeden voor omvallen vanwege nijpende financiële situaties. Resumerend kunnen we wel stellen dat er sprake is van een situatie waarin voetbalminnend Nederland voor een serieuze test staat die, los van het spel, ook maatschappelijke gevolgen zal hebben. DE TIJD ZAL LEREN WAAR DIT EINDIGT. *****************************

Mededelingen (1) Trainingen Na de laatste training vóór de corona-crisis konden op donderdag 14 mei de trainingen weer worden hervat, maar dan met het protocol in het achterhoofd waarin de 1,5 meter een belangrijke rol speelt. Het was leuk om elkaar weer te ontmoeten na de laatste training van 5 maart jl. Verheugend was dat 11 leden om 20.00 uur aanwezig waren en stonden te trappelen om weer aan de slag te gaan. Als groep gingen we het veld op, nadat de vorige groep, die er had getraind en alles had opgeruimd, dit had verlaten. Er waren corona-coördinatoren van s.v. Hoofddorp, herkenbaar aan de gele hesjes, aanwezig die alles nauwlettend in de gaten hielden en zo nodig konden ingrijpen. Tijdens het door Martin uitgezette parcours werd de 1,5 meter afstand goed gewaarborgd. Aan het eind was iedereen gesloopt. Ook leuk om te vermelden is dat op 28 mei en 4 juni er 13 leden aanwezig waren op de trainingen. De trainingen bij s.v. Hoofddorp kunnen doorgaan tot en met 3 juli. Dat betekent dat onze laatste regulaire training op donderdag 2 juli zal zijn. De zomertrainingen beginnen op woensdag 8 juli. Vanwege het coronatijdperk, waar we nu in zitten, is dit allerminst zeker. We gaan in overleg met s.v. Hoofddorp. Ook over de start van de trainingen van het seizoen 2020-2021 is nog onduidelijkheid. Hou de e-mail in de gaten. ****************************** 24


Roos & La Fleur Loodgieters- en Installatiebedrijf Satellietbaan 31F 2181CR HILLEGOM Tel. 0252-525500 Tel. 06-11752253

25


Jaargang 2020 – nummer 33

Bericht van de COVS-voorzitter Veranderen doet soms pijn. Vorig jaar tijdens mijn benoeming tot voorzitter heb ik de leden van de COVS verteld welke visie, missie en strategie we de komende jaren gaan volgen. Inmiddels zijn we een jaar verder en heeft het bestuur zich gericht op de toekomst van de COVS. Daarbij gebruikmakend van onder andere De Kerntaken en het meerjarig activiteitenplan 2021-2025 van de COVS, speciaal door ons geschreven om vooral beleidsmatig te kunnen en willen werken. Ook hebben wij uw mening gevraagd tijdens de Rondjes langs de velden. Visie/missie en strategie zijn een onmisbaar handvat voor bestuurders. Het over de horizon naar de toekomst kijken in plaats van tegen de horizon aan kijken en een tunnelvisie gebruiken om jouw eigen omgeving alleen belangrijk te maken en te vinden is niet onze visie. En dat is precies waar het om gaat. Veranderen is al lastig, laat staan dat u al jaren in hetzelfde stramien werkt en niet uit die tunnelvisie wegkomt. Toch mogen wij met zijn allen kiezen in ons democratisch bestel en hebben bestuurders van COVS-verenigingen het afgelopen jaar gekozen voor het huidig samengestelde bestuur. In de vele uren, door middel van bijvoorbeeld Rondjes langs de velden, vergaderingen intern en extern heeft het bestuur getracht de basis samenwerking opnieuw op gang te brengen in scheidsrechtersland. Dat er veel meningen verschillend zijn in den lande en dat de aanpak en uitvoering van het landelijk bestuur wellicht anders verloopt dan menigeen verwacht of dacht leid soms tot misverstanden. Daar trekt het landelijk bestuur het boetekleed voor aan. Onze intentie is om iedereen verder te helpen! Echter zijn het de onderstaande onderwerpen voor het dagelijks bestuur van grote waarde om verder te kunnen? Het bestuur communiceert wellicht te weinig naar de achterban en legt te weinig nadruk op een haal- en brengplicht van zowel leden als bestuurders. Sinds de nivellering van het ledenaantal (10.000 leden minder in 40 jaar) is er wellicht een aanleiding om vooral niet met elkaar te willen samenwerken (gedachte: Dit leidt tot niets!). • Is samenwerken niet van deze tijd? • Gezamenlijk optrekken om voordeel te behalen is niet belangrijk? • Samen iets opzetten en met elkaar delen is: niet doen? • Wat is de toegevoegde waarde van de COVS landelijk? • Behartigt het bestuur onze belangen wel? • De KNVB heeft het voor het zeggen? • COVS-verenigingen vinden eigen vereniging belangrijker? • COVS is niet zichtbaar? • Alle gewenste informatie komt niet op de goede plek terecht? • Willen we wel veranderen of zijn oude tradities belangrijker? Zomaar een aantal vragen die wij graag beantwoord willen zien om de toekomt van de COVS verder uit te kunnen stippelen. Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld! Uw mail kunt u persoonlijk aan mij sturen: voorzitter@covs.nl

****************************** 26


BOELÉ

BOUWONDERNEMING

Jan Tademaweg 20 2031CV HAARLEM Tel. 023-5320223 fax 023-5317467 info@boelehaarlem.nl

27


Jaargang 2020 – nummer 33

Spelregelvragen veldvoetbal (2) Vraag 396 Een aanvaller die zich achter de doellijn heeft teruggetrokken om zich aan buitenspel te onttrekken, schreeuwt in die positie een aanwijzing naar een medespeler, die ter hoogte van de strafschopstip in het bezit van de bal is. De scheidsrechter fluit af en geeft de schreeuwende speler een waarschuwing. Hoe hervat hij het spel? a) Een scheidsrechtersbal op de plaats waar de bal het laatst geraakt werd. b) Een indirecte vrije schop vanaf de plaats waar de bal zich bevond toen afgefloten werd. c) Een scheidsrechtersbal op de doellijn, zo dicht mogelijk bij de plaats waar de schreeuwende speler stond. d) Een indirecte vrije schop op de doellijn, zo dicht mogelijk bij de plaats waar de schreeuwende speler stond. Vraag 397 Wie bepaalt op welk doel de serie strafschoppen na het einde van een wedstrijd wordt genomen? a) De scheidsrechter bepaalt met behulp van de kleur of zijde van de tossmunt het doel en tost zelf. De winnende kleur of zijde is de keuze van het doel waarop de strafschoppen worden genomen. b) De partij die bij de aanvang van de wedstrijd de beginschop nam, wordt door de scheidsrechter aangewezen. c) De winnaar van de ‘eerste’ toss voor aanvang van de strafschoppenserie. d) De partij die bij de aanvang van de tweede helft de beginschop nam, wordt door de scheidsrechter aangewezen. Vraag 398 Bij het nemen van een strafschop wordt de doelverdediger misleid doordat op het moment van schieten de strafschopnemer iets roept. Wat beslist de scheidsrechter indien de bal in het doel gaat? a) Directe vrije schop tegen de strafschopnemer. b) Overnemen van de strafschop en een gele kaart voor onsportief gedrag. c) Doelpunt. d) Indirecte vrije schop tegen de strafschopnemer en een gele kaart voor onsportief gedrag. Vraag 399 Voor een bepaalde overtreding wordt een indirecte vrije schop toegekend. Dit is een juiste beslissing. De scheidsrechter geeft een fluitsignaal, maar vergeet zijn arm omhoog te steken. De bal wordt vervolgens van buiten het strafschopgebied direct in het doel van de tegenpartij geschoten. Welke beslissing neemt de scheidsrechter, als hij zijn fout bemerkt? a) Doelpunt toekennen. b) De vrije schop wordt overgenomen, nadat de scheidsrechter heeft laten weten dat hij verzuimd heeft zijn arm omhoog te steken. c) Doelschop. d) Indirecte vrije schop voor de tegenpartij op dezelfde plaats waar de eerste schop werd genomen.

28


Spelregelvragen veldvoetbal (3) Vraag 400 De doelverdediger van partij A en een aanvaller hebben ruzie. Plotseling gooit de doelverdediger, staande in zijn eigen strafschopgebied, doch niet in het doelgebied, opzettelijk en met kracht de bal tegen het hoofd van de aanvaller aan, die ĂŠĂŠn meter achter de doellijn naast het doel staat. De scheidsrechter stuurt de doelverdediger van het speelveld door het tonen van de rode kaart. Hoe wordt het spel hervat? a) Strafschop. b) Indirecte vrije schop voor de aanvallende partij op de plaats waar de doelverdediger stond, toen hij de bal gooide. c) Hoekschop. d) Scheidsrechtersbal op de plaats waar de doelverdediger stond, toen hij de bal gooide.

De antwoorden op deze vragen verschijnen elders in dit clubblad.

******************************

Ons voetbal is van iedereen

29


Jaargang 2020 – nummer 33

Instructies voor het hervatten van de trainingen ➢ Kom niet eerder dan 10 minuten voor de aanvang van de training naar het complex. ➢ Wacht samen met je trainingsmaatjes/trainer achter de poort tot de groep compleet is. Hou hierbij 1,5 meter afstand van elkaar. ➢ Ga als groep en samen met je trainer pas naar het veld op het moment dat het team dat daar voor jou trainde klaar is en alles heeft opgeruimd. ➢ Deelnemers dienen zich thuis om te kleden, zowel voor als na de training. Er wordt thuis gedoucht. ➢ Iedereen wordt dringend verzocht om na afloop van de training niet te blijven hangen maar zo snel mogelijk naar huis te gaan. Het clubgebouw, de kantine en de kleedkamers blijven gesloten. Het is niet toegestaan om, anders dan een flesje water of sportdrank, zelf eten of drinken mee te nemen om dat voor of na de training op het complex (bijvoorbeeld langs het veld of op het terras) te nuttigen. ➢ Gebruik van toilet wordt sterk afgeraden. Ga voordat je naar de training gaat dus thuis naar het toilet. Alleen voor de hele hoge nood zullen de toiletten in de gang van de kleedkamers bereikbaar zijn. Uiteraard was je je handen na gebruik van het toilet! ➢ Tegenover het toilet, in de gang van de kleedkamers, vind je EHBO materiaal (mocht dat nodig zijn). ➢ Iedereen zorgt er voor dat 1,5 meter afstand gehouden wordt, zowel tijdens de training als bij het betreden/verlaten van het complex. Tijdens de training worden dus geen partijen gespeeld en geen trainingsvormen waarbij spelers binnen de 1,5 meter van elkaar komen. ➢ Vanuit s.v. Hoofddorp zijn er tijdens trainingstijden corona-coördinatoren op het complex aanwezig. Deze corona-coördinatoren zijn duidelijk herkenbaar en hun instructies dienen te allen tijden opgevolgd te worden. Zij hebben als taak om er voor te zorgen dat iedereen zich aan de regels en protocollen houdt en zullen maatregelen nemen indien dit nodig is. ➢ Trainers doen niet actief mee in spelvormen/oefeningen. Trainers onderling houden de 1,5 meter afstand in acht. Trainers worden verzocht zelf ook zo snel mogelijk te vertrekken en niet te blijven hangen. ➢ Iedereen die met de fiets/scooter komt kan deze parkeren op het terrein van de extra parkeerplaatsen (voor de slagboom). De fietsenstalling is met rood/wit lint afgezet. Gelieve de route via het s.v. Hoofddorp wandel/fietspad niet te gebruiken omdat het dan onmogelijk wordt om voldoende afstand van elkaar te houden. ➢ Voor iedereen geldt dat als je ziek bent, of verkoudheidsklachten hebt, je thuis blijft en niet aan de training deelneemt. Ook als een gezinslid of huisgenoot ziek is, of verkoudheidsklachten heeft, word je geacht thuis te blijven. Blijf ook thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het corona-virus. Toeschouwers zijn ook niet gewenst. ➢ Tot slot: Het succesvol slagen van het opstarten van de trainingen hangt grotendeels samen met het gedrag van de deelnemers. Aan iedereen wordt gevraagd zich strikt aan de regels te houden.

******************************

30


31


Jaargang 2020 – nummer 33

Verjaardagen De volgende personen vieren hun verjaardag: Allen van harte gefeliciteerd en nog vele jaren. 4-6 7-6 8-6 10-6 11-6 16-6

R.J.A. Gansner B.S. Lampers B. Augustin S. van Egmond A.J.W. Dirven G.H. Vermeer

5-7 6-7 8-7 19-7 21-7 21-7

P.J. Kierkels R.H. van Aller H.J. Bouchier C.N. van Emde Boas M.A.P. Duwel-Angevaare J.M. Dorenstouter

21-7 23-7 26-7 26-7 29-7 31-7

K. Pieterse A. Sayar L.A. BoelĂŠ R. Visser M.F.L. Rademakers B. Krijthe

Deze lijst geeft een overzicht van verjaardagen van leden en donateurs van de Haarlemse Scheidsrechters Vereniging. Zo zijn de gegevens bekend bij onze administratie. Komt je naam er niet op voor dan kan dit twee dingen betekenen: *** Je geboortedatum is bij de HSV niet bekend. *** Je geboortedatum is onjuist in de administratie opgenomen. Gaarne in beide gevallen even contact opnemen met de secretaris. ******************************

Activiteitenoverzicht Haarlemse Scheidsrechters Vereniging (geactualiseerd: 10-6-2020)

Datum 020720 080720 100720 270720 100920 120920 140920 190920 031020

Activiteit Laatste training seizoen 2019-2020 Start zomertrainingen (o.v.b.) Uiterste inleverdatum kopij clubblad Bestuursvergadering Uiterste inleverdatum kopij clubblad Cursus trainers opleiden en ontwikkelen Bestuursvergadering Start verkoop loten Grote Clubactie JAV

Aanv. 20.00 20.00 -----20.00 -----10.00 20.00

Locatie Wie s.v. Hoofddorp s.v. Hoofddorp Marion/Jos

10.00

COVS Utrecht

Marion/Jos KNVB Zeist

trainers

I.v.m. het coronavirus zijn alle activiteiten in de maanden maart t/m juni afgelast. ******************************

32


Mededelingen (2) Steun onze adverteerders Steun onze adverteerders in deze moeilijke tijd door het afnemen van hun producten/diensten. Probeer daarin te handelen uiteraard binnen de kaders en regels van het coronaprotocol. ****************************** Dank aan onze begunstigers Peter Kierkels en Ben Huurman gaan alle begunstigers (w.o. onze adverteerders) langs om hen te bedanken voor hun bijdrage in 2019. Alles natuurlijk coronaproof. Deze attentie, in de vorm van een fles wijn, is een kleine blijk van waardering aan allen die de HSV ondersteunen. ****************************** H.H. Leden en Donateurs: Even een mailtje sturen naar secretaris@covshaarlem.nl en we hebben je e-mailadres zodat we je in voorkomende gevallen kunnen mailen en dus sneller kunnen bereiken. ****************************** H.H. Clubdonateurs: Wilt u uw eventuele adreswijziging aan het secretariaat doorgeven zodat wij ons clubblad en eventuele andere post op het juiste adres kunnen (laten) bezorgen. ****************************** Bestuursvergaderingen Het bestuur heeft in coranatijd ook 2 keer vergaderd om de lopende zaken te kunnen afhandelen/afronden. Dit ging met behulp van de digitale technieken zoals gedeeld bellen met WhatsApp en beeldbellen via Teams. Door het coronavirus valt er vanuit het bestuur ook niet veel te melden. Het is duidelijk komkommertijd in voetballand. ****************************** De antwoorden op de spelregelvragen 396 t/m 400 veldvoetbal uit deze uitgave: 396. D 397. A 398. B 399. B 400. A

******************************

33


Jaargang 2020 – nummer 33

ZOU JIJ ONS TEAM WILLEN KOMEN VERSTERKEN? De H.S.V. zoekt nog vrijwilligers voor verschillende taken. Waar ben jij goed in? Meld je bij één van de bestuursleden!

34


35


Jaargang 2020 – nummer 33

Word lid van de HSV en je gaat beter fluiten Nieuwe actie van de HSV om nieuwe leden te werven.

Wil je als scheidsrechter beter worden? Word dan nu lid van de HSV! Voordelen: 1.

Je ontvangt tijdelijk gratis een welkomstpakket (zolang de voorraad strekt);

2.

Je kunt een schitterende HSV trainingsset kopen voor een speciale prijs;

3.

Wekelijkse conditietraining op donderdag door gecertificeerde COVS-trainers;

4.

Ontmoet leuke nieuwe vrienden, bespreek wedstrijdsituaties, leer van elkaars ervaringen, ontvang handige tips;

5.

Vaak spelregeltoetsen na afloop van de training;

6.

Bemiddeling scheidsrechters voor vette toernooien en O23 competitie;

7.

Activiteiten zoals: wijn- en bierproeverij, gastsprekers, thema-avond, bowling, technische dag met o.a. uitleg spelregelwijzigingen;

8.

Steun en bijstand bij molestatie, meegaan naar en bijstaan bij tuchtzaken;

9.

Gezelligheid: bij Nieuwjaarsreceptie, afsluiting seizoen met leuke activiteit, algemene ledenvergadering en overige activiteiten;

10. Gratis elke 2 maanden een afwisselend digitaal clubblad; 11. HSV bezoekt kosteloos lokale voetbalclubs (ook jouw club!) om een themaof spelregelavond voor de club/jeugdscheidsrechters te houden; 12. Inclusief lidmaatschap COVS (onze belangenbehartiger), met digitale magazine “De Scheidsrechter”, 9x per jaar.

Aanmelden bij onze secretaris Peter Kierkels, tel. 06-10652935 of secretaris@covshaarlem.nl

36


37


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.