Page 1

Digikuvaus ja mediaviestint채

Nro 1 Kev채t 2013 Kannen kuva: Khanh Hmoong


Kuva: Kevin Dooley

Hypp채채 karuselliin ja l채hde mukaan digitaalisen julkaisun tekemiseen!


Miksi digilehti? Digitaalisen lehden tuottaminen tuntui hyvältä ajatukselta heti alkuun, kun pohdimme yhteistyömahdolsuuksia digikuvauskurssin ja mediaviestinnän kurssin osalta, sillä digilehteä tehtäessä yhdistyvät luontevasti sekä valokuvaaminen että kirjoittaminen. Lisäksi digilehti edustaa omalla tavallaan sekä painettua että sähköistä mediaa samassa paketissa. Toivomme, että digilehden tuottaminen on sekä hauska että opettavainen kokemus, josta myös jää jäljelle jotain hienoa kurssin loputtua. Tommi ja Hanna

Kuva: Yndra


Työkalut Digilehden juttujen kirjoittaminen ja taittaminen voidaan tehdä kaikille jo ennestään tutulla Word-tekstinkäsittelyohjelmalla, vaikka se ei varsinaisesti olekaan mikään taitto-ohjelma. Otetut valokuvat muokataan Gimp-, ja muilla kuvankäsittelyohjelmilla lehteen sopiviksi, ja digitaalisena julkaisupalveluna käytetään ilmaista Issuu-alustaa.

Kuva: JanneM

Työskentelytavat Työskentely tapahtuu kahden hengen toimittajatiimeissä, joissa yksi toimii valokuvaajana ja toinen toimittajana: 

valokuvaaja ottaa tarvittavat valokuvat ja muokkaa ne lehteen sopiviksi, ja toimittaja kirjoittaa juttujen tekstit. Toimittaja ja valokuvaaja taittavat lehden yhdessä.

Kukin ryhmä tekee kaksi eri juttutyyppejä edustavaa juttua lehteen, ja jokaisen jutun kohdalla ryhmän jäsenet vaihtavat rooleja siten, että jokainen saa kerran olla valokuvaaja ja kerran toimittaja. Lehteen tulevat jutut voivat olla reportaaseja tapahtumista, haastatteluja, artikkeleita jostain aiheesta tai jotain aivan muuta mitä tulee mieleen. Erilaisia juttutyyppejä esitellään myöhemmin.


12.4. Kurssin esittely, toimitusryhmien muodostaminen, lehden nimen keksiminen, digilehtiin ja Issuu-palveluun tutustuminen, juttuaiheiden miettiminen 19.4. Juttujen tekoa ja valokuvaamista 26.4. Juttujen tekoa ja valokuvaamista 3.5. Juttujen tekoa ja valokuvaamista 10.5. Juttujen tekoa ja valokuvaamista 17.5. Lehden viimeistelytaitto, juttujen tarkistus, lehden julkaiseminen 24.5. Henkilökunnan virkistyspäivä, oman työskentelyn arviointi

Kuva: Daniel Moyle

Aikataulut ja alustava ohjelma


Lehtien juttutyyppejä

Lehtijutun kirjoittaminen vaatii inspiraatiota. Kun inspiraatio iskee, tekstiä alkaa virrata vesiputouksen lailla :

Seuraavilla sivuilla on esitelty erilaisia sanoma- ja aikakauslehtien juttutyyppejä.


Reportaasi on laaja kuvista ja tekstistä koostuva juttukokonaisuus, johon voi yhdistää faktaa, tekijän omia havaintoja ja ajatuksia tai vaikkapa haastatteluja

Kolumni on kantaaottava kirjoitus, jossa toimittaja tuo esille oman mielipiteensä asiaan.

Arvostelussa arvioidaan jokin elokuva, kirja, tutkimus tai teos. Arvostelun täytyy olla hyvin perusteltu, ja loppuun on kirjoitettava tiivistetysti kokonaisarvio asiasta.

Uutinen on ajankohtainen ja vastaa kysymyksiin: Mitä? Missä? Milloin? Miksi? Miten? Kuka? Asiat selostetaan tärkeysjärjestyksessä, eikä toimittaja kirjoita sekaan omia mielipiteitään.

Haastattelu voi olla haastattelu jostain tietystä aiheesta tai henkilöhaastattelu. Henkilöhaastattelu on aihehaastattelua syvällisempi, ja siinä kerrotaan myös henkilön taustoja.

Pakina on melko lyhyt, usein humoristinenkin kirjoitus toimittajaa kiinnostavasta aiheesta. Aiheen ei tarvitse olla ajankohtainen. Tekstissä voidaan liioitella ja vääristelläkin asiaa.

Mielipidekirjoitus on toimittajan oma mielipide jostakin, usein ajankohtaisesta, aiheesta. Mielipide täytyy olla hyvin ja monipuolisesti perusteltu. Kirjoituksessa voi lähestyä asiaa esim. niin, että kertoo ongelman, sen jälkeen kertoo sen syitä ja lopuksi esittää jonkin ratkaisuvaihtoehdon.


Tyhjän paperin kammo? Mikäli tyhjän paperin kammo yllättää, älä huoli! Voit piirtää sarjakuvia tai tehdä ristikoita tai vaikkapa mainoksia! Tai haluaisitko tehdä katsauksen kevätmuotiin? Juttuaiheiden valinnassa vain taivas on rajana! (Ja vähän myös meidän opettajien säännöt . ) Tummat pilvet väistyvät, ja hetken kulutta aurinko taas pilkottaa pilvien raosta.


Ota musta kuva!

Digikuvaus ja mediaviestintä  

Digikuvaus- ja mediaviestintäkurssin esite

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you