Page 1

AsTa Haapajärven ammattiopiston opiskelijalehti

Nro 1/2014

Aloita uusi harrastus: frisbeegolf!

Kevättä Rinnoissa, toimintaa ja iloa!

Markku Pölönen, suorasanainen humoristi haastattelussa


Pääkirjoitus Taas se on ilmestynyt: uusi AsTa! Tämä järjestyksessä toinen, opiskelijatyövoimin syntynyt lehti pitää sisällään monenlaista luettavaa, josta varmasti on paljon iloa ja huvia lämpimien kesäpäivien ratoksi. Lehti sisältää mm. mielenkiintoisia haastatteluja, hyytäviä elokuva-arvosteluja sekä tapahtumien, paikkojen ja harrastusten esittelyjä. Tällä sivulla olevat kuvat ovat näytteitä Teemun peliohjelmointiprojektista. Hauskoja lukuhetkiä toivotellen Hanna ja Tommi

Sisällys Suorasanainen humoristi Kevättä Rinnoissa –päivä toimintaa & iloa täynnä Haapajärven Kiilat 24 tuntia päivässä ei riitä! Frisbeegolf Psykopaatin mielenmaisema Uuden sukupolven konsoli Uusi suomalainen pelivlogaaja Sinnitellään loppuun asti Jäniksen ajaja vai seuraneiti? Hautaperän tekoallas, mahdollisuus kaikkeen! Taukojen tärkeys


Suorasanainen humoristi Markku Tapani Pölönen (s. 16. syyskuuta 1957 Eno) on nykyisin Kontiolahdella asuva elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Parhaan ohjauksen Jussin hän on voittanut kolmesti. Pölösen elokuvat kertovat suomalaisesta maalaismenneisyydestä ja miehen roolin muutoksesta, kuten alle tunnin mittainen Onnen maa (1993). Pidempiä Markun elokuvia ovat Kivenpyörittäjän kylä (1995), Kuningasjätkä (1998) ja Koirankynnen leikkaaja (2004).

Ura

Syntymäaika

Pölönen on tehnyt useita mainoselokuvia, lyhyitä dokumentteja, opetuselokuvia ja tilaustöitä. Näitä ovat muun muassa kriittinen kalanviljelydokumentti Lohikuningas (1986) ja tieteiselokuvan keinoin lapsille kierrätystä esittelevä Kiertotähden keisari (1990).

Syntymäpaikka Ura Ammatti

Markku on kuuluisa hyvästä huumoristaan ja suorasta tavastaan puhua asioista.

Palkinnot

16. syyskuuta 1957 (ikä 56) Eno 1984elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Jusseja

Ehdokkuudet

Kivenpyörittäjän kylä Kuningasjätkä Koirankynnen leikkaaja Emmauksen tiellä

Uran saavutuksia Lyhytelokuvat   

Yön yli (1984) Taivaan lahja (1988) Duetto amoroso (2002)

Pitkät elokuvat     

Onnen maa (1993) Kivenpyörittäjän kylä (1995) Kuningasjätkä (1997) Badding (2000) Emmauksen tiellä (2001) Lähteet: www.wikipedia.com/Markkupölönen, Keskustelusta Markun kanssa

Teksti ja kuvat: Juhani

Teatteriteokset 

Kahdeksan kärjessä – elämäni levyt (2010)

Televisiosarjat 

Karjalan kunnailla (2007, 2009)


Kevättä Rinnoissa -päivä toimintaa & iloa täynnä Sunnuntai 27.4.2014 Monitoimitalo klo 12 - 16

Historia & Tietoa KEVÄTTÄ RINNOISSA -naisten messut järjestettiin ensimmäisen kerran viime vuonna Kaunistossa. Messut saivat suuren suosion, mutta Kaunisto tilanta oli ahdas. Suurin osa ei nähnyt muotinäytöstä. Kauniston pienen tilan vuoksi tapahtuman paikka vaihdettiin. Tänä vuonna messut järjestettiin Monitoimitalolla. Nyt tila oli suurempi ja näytteilleasettajia mahtui enemmän. Messujen ideana on, että naisyrittäjät saisivat julkisuutta ja uusia asiakassuhteita. Messujen alkaessa 100 ensimmäiselle jaettiin lahjakassit. Järjestäjänä toimi Suunnittelutoimisto Laakea.

Suunnittelu KEVÄTTÄ RINNOISSA -messujen suunnittelu alkoi alkuvuodesta 2014. Meidät toisen vuoden merkonomit otettiin messujen suunnitteluun mukaan. Tehtäväksi annettiin esim. messukyselyn teko, somistaminen, kylttienteko ja kioskin hoito. Tehtäväksi jäi myös etsiä lisää yrittäjiä lähipaikkakunnilta. Somistusapua saatiin esim. Kirpputori Filiasta.


Muotinäytös Muotinäytöksessä esiteltiin Stileton, ModeMekon ja Juulian putiikin kevätmuotia ja uutuuksia.

Muodonmuutos Muodonmuutokseen arvottiin kaksi henkilöä, jotka olivat Kyllönen Seija ja Ampula Hanna.

Kansallispukunäytös


Kioski Toisen vuoden merkonomiopiskelijat pitivät messuilla kioskia. Kioskissa tarjottiin pullaa, pasteijoita, kahvia, hattaraa, juomista ja karkkia. Hattaraa tehtiin vuokrakoneella.

Opiskelijat saivat hyvin tuottoa. Rahat laitetaan ensi vuoden luokkaretkeen.

Näytteilleasettajien pöytiä

Pimpula SähköVelho Handmade by Heini

Laakea

Teksti ja kuvat: Niina & Riina


Haapajärven Kiilat

Haapajärven Kiilat on haapajärvinen urheilun yleisseura, joka perustettiin 20. marraskuuta 1944. Seuran lajeja ovat: hiihto, jalkapallo, jääliikunta, uinti ja yleisurheilu.

Seuran historia Vuonna 1964 Kiilat vuokrasi Kauniston toimitalon Haapajärven nuorisoseuralta ja osti sen itselleen 4. marraskuuta 1965. Sen jälkeen taloa remontoitiin. Tehtiin sauna ja pesutilat, Kauniston keittiö kunnostettiin ja rakennukseen tehtiin lisäsiipi toiminnanjohtajan asunnoksi. Seura joutui talousvaikeuksiin 1980-luvun lopulla ja ylimääräisessä kokouksessa 1.elokuuta 1990 esitettiin toimitaloa myyntiin. Kiilojen jäsenet päättivät kokouksessa äänin 120–7 pitää talon seuralla.

Kiilat osti Kasinon tontin 27. huhtikuuta 1959. Tanssitoiminta on kuitenkin nykyään käytännössä loppunut kokonaan. Bingohalli ja bingo ovat kuuluneet seuran toimintaan 1970-luvun alusta lähtien. Kauniston talo Elokuvat olivat Kiilojen hoidossa vuodesta 1946 lähtien, mutta se on nykyisin lopetettu.

Tietoa jaostoista Haapajärven Kiilat on pesäpallon Suomen Cupin hallitseva mestari voitettuaan viimeisimmän Cupin vuonna 1989. Vuonna 1990 pesäpallotoiminta siirtyi lajin erikoisseuralle Haapajärven Pesä-Kiiloille. Hiihtojaosto järjestää säännöllisesti Mika Myllylän nimikkohiihdot. Jalkapallon miesten joukkue nousi kaudeksi 2014 vitosdivisioonaan. Jääliikuntajaosto toimii nimellä Kiilat Hockey. Yleisurheilujaosto järjestää alue-, viikko- ja piirinmestaruuskisoja ja Kauniston maratonin. Teksti ja kuvat: Viki


24 tuntia päivässä ei riitä! Vapaa-aika, mitä se on? Onko se aikaa, joka vapaasti liikkuu ympärillämme? Vai onko se aika, joka kulumisen jälkeen antaa meille vapauden? Vai onko se vapaus olla ajattelematta aikaa?

Yleisesti ottaen vapaa-aika tarkoittaa aikaa, joka ihmiselle jää päivän aikana kaiken pakollisen tekemisen jälkeen. Pakollisina asioina voimme pitää esimerkiksi työtä ja koulua. Ajatellaan asia työntekijän kannalta. Päivässä on 24 tuntia. Työntekijän keskimääräinen työaika on 8 tuntia. Päivästä jäisi siis 16 tuntia työntekijällä vapaa-aikaa. Näin ei kuitenkaan ole. Pitää myös huomioida nukkuminen. Aikuinen tarvitsee noin 8 tuntia unta. Eli kun lisätään nukkuminen, työntekijälle jää 8 tuntia vapaa-aikaa eli yksi kolmasosa päivästä. Mutta tämäkin on vain yleinen ajatusmalli ja yleensä ihmisillä näin ei ole. Joskus työntekijä joutuu tekemään ylitöitä, mutta joskus ei tarvitse tehdä töitä ollenkaan, jos on vapaa-päivä. Nukkuminenkin vaihtelee ihmisillä. Joskus tulee nukuttua yli 10 tuntia ja joskus vain 5 tuntia. Eli ihmisillä vapaa-ajan määrä vaihtelee.

Mihin kaikkeen ihmiset sitten kuluttavat vapaa-aikansa? Kaikilla ihmisillä on omat harrastuksensa ja tekemisensä, joten vaihtoehtoja löytyy loputtomasti. Jotkut ihmiset tykkäävät lukea kirjoja ja jutella toisten ihmisten kanssa päivän tapahtumista. Toiset kuluttavat aikansa liikkumalla ja treenaamalla. Kolmannet kuluttavat aikaansa tietokoneen ja television ääressä. On myös ihmisiä, jotka tykkäävät olla tekemättä mitään ja samalla ihailevat ulkona olevaa luontoa. Voisin melkein sanoa, että vapaa-aika on erittäin tärkeää ihmisille. Ihmiset pystyvät omien tekemisiensä parissa unohtamaan huolet, rentouttamaan oman mielensä ja nauttimaan elämästä. On toki myös ihmisiä, jotka eivät halua ollenkaan vapaa-aikaa, vaan työ on heille tärkeintä. Tällaisia ihmisiä sanotaan työnarkomaaneiksi. Toisin sanoen, he haluavat kuluttaa aikansa työn parissa.


Olen kuitenkin huomannut nykyaikana, että ihmisillä tuntuu olevan koko ajan kiire jonnekin tai tekemään jotakin. Toki en väitä, etteikö itsellänikin näin joskus olisi. Voisi ajatella, että mihin meillä on kiire, kun maailma kehittyy koko ajan. Matkustaminen on helpompaa, työntekoon on jo kehitetty kaiken maailman laitteet ja tietokoneet hoitaa suurimman osan hommistamme. Kiireen lisäksi huomaa myös, kuinka aika ei riitä mihinkään. Tuntuu, että pitäisi kloonata itsensä, että ehtisi tekemään kaikkea sitä mitä haluaisi

Mitä kaikkea minä teen vapaa-aikana? Minulla on kyllä aika paljon vapaa-ajan harrastuksia, joten voisin listata niistä muutaman. Lenkkeilen, pelaan sählyä, pelaan videopelejä ja katson animea esimerkiksi. Vapaa-aikaa kertyy itselleni riippuen vähän koulupäivän pituudesta. Joskus myös kokeet ja muut koulutehtävät kuluttavat aikaa vapaaajastani eli joskus sitä saattaa olla hyvin vähän. Kuitenkin arvostan vapaa-aikaa riippumatta siitä, paljonko sitä on, koska silloin omakohtaisesti pystyn rentoutumaan ja unohtamaan hetkeksi arkiset huolet. Silti joskus tuntuu, että 24 tuntia päivässä ei vain riitä!

Tekstitys ja kuvat: Vertti & Jyri


Frisbeegolf Frisbeegolf nousi Haapajärvellä suosioon oikeastaan viime kesänä, kun tänne saatiin 6väyläinen rata Laurikkalaan. Frisbeegolfin idea on aika pitkälti sama kuin normaali golfin, tavoite on päästä rata alusta loppuun mahdollisimman vähin heitoin. Vähiten heittoja käyttänyt voittaa. Maaleina toimivat metalliketjuilla varustetut korit.

Kiekot Frisbeegolf-kiekot on noin 20 cm halkaisijaltaan ja painaa noin 150-180 grammaa. Kiekkoja on kolmea erilaista, draiverit eli pitkän matkan kiekot, lähestymiskiekot ja lyhyisiin heittoihin käytettävät putterit.

Radat Frisbeegolfrata koostuu väylistä. Frisbeegolfradat ovat tyypillisesti 9 tai 18-väyläisiä. Radat ovat tyypillisesti alueilla, joissa on vaihteleva maasto, joka tarjoaa luonnollisia esteitä kiekon lentoradalle. Haapajärveltä löytyy yksi täysi pitkä rata ja yksi lyhyempi rata. Täysipitkä rata löytyy Haagan maastosta ja 6 korin rata Laurikkalasta.

Lajin kehitys ja levinneisyys Vuonna 2011 frisbeegolfratoja oli tilastojen mukaan noin 3 450. Vuodesta 2000 ratojen määrä on kasvanut kolminkertaiseksi. Radoista suurin osa on Yhdysvalloissa. Suomessa on noin 220 rataa, muualla Euroopassa ja Kanadassa noin 100 kummassakin. Säännöllisiä harrastajia on noin 500 000.


Frisbeegolfin säännöt Pelin  tarkoituksena on saada Frisbee mahdollisimman vähillä heitoilla aloituspaikasta maalikoriin Avausheiton jälkeen pelaaja joka on kauimpana korista heittää ensimmäisenä. Seuraava heitto heitetään siitä paikasta, mihin edellinen heitto pysähtyi. Pelaaja heittää niin monta kertaa, kunnes Frisbee on maalikorissa. Kun frisbee on irronnut kädestä, heiton saa astua yli. 10 metriä tai lähempää suoritettu heitto on putti. Sitä ei saa astua yli. Väylä on pelattu loppuun, kun Frisbee on maalikorissa Voittaja on pelaaja, joka on suorittanut radan vähimmillä heitoilla. Muut radalla olijat pitää ottaa huomioon ja jättää rata siistiin kuntoon. Sen minkä kannat mukanasi luontoon, jaksat myös tuoda takaisin - ethän jätä roskia maastoon! Frisbeegolfissa tärkeintä on pitää hauskaa! Teksti ja kuvat: Joona ja Jeremias


PSYKOPAATIN MIELENMAISEMA Perfect Blue 1998 (Manga video, R0-DVD Unrated) JUONI Mima on Cham-nimisen idoliryhmän jäsen. Hän päättää lopettaa ryhmässä esiintymisen ja siirtyä näyttelijänuralle. Tosin kaikki eivät pidä tästä. Elokuva alkaa aluksi jonkinlaisella supersankariesityksellä. Myöhemmin huomataan, että tämä esitys on vain lämmittelynumero Chamia varten. Osalla yleisöstä on jo tiedossa, että tämä on Miman viimeinen esiintyminen Chamin kanssa. Yhtä häirikköporukkaa lukuun ottamatta kaikki menee suhteellisen hyvin. Tämän jälkeen Miman elämä on kuin yhtä alamäkeä. Lähes heti keikan jälkeen alkaa tulla häirikkösoittoja, uhkausfakseja ja lisäksi hänen omat fanisivunsa alkavat täyttyä liian henkilökohtaisista tiedoista. Mima yrittää luoda uutta uraansa rohkeammilla kuvasarjoilla ja rohkeammilla kohtauksilla. Tämä johtaa siihen, että ihmisiä, jotka ovat hänen kanssaan tekemisissä, alkaa kuolemaan oudosti..

ARVOSTELU Tämä on oikeasti suositeltava Anime jo yksin siitäkin syystä, että muutamien kohtauksien perusteella voisi luulla, että tämä sortuisi ”uutta tulokasta riistetään” -kategoriaan, mitä on jo maailma pullollaan. Onneksemme näemme kovapintaisen Giallotyyppisen (italialainen murhamysteeri) elokuvan. Siinäkin mielessä tämä liippaa hyvin läheltä ensin mainittua genreä, koska et voi olla täysin varma, mikä on totta ja mikä kuvitelmaa. Jos Dario Argento


(italialainen kauhu-/giallomestari) eläisi Japanissa ja tekisi Animea, lopputulos voisi olla tämänkaltainen. Näkyyhän tässä viihdeteollisuuden nurja puoli (esim. päähenkilö näkee väijyjän joka paikassa, ihmisten kritisointi uranvaihdosta kohtaan, rohkeamman imagon seuraukset). Itse suosittelisin tätä aikuisempaan makuun tottuneelle katsojalle (tämä ei ole lasten piirretty) ja murhamysteerien ystäville. Tämä on yksi niistä elokuvista, joita suosittelen heille, jotka ovat kiinnostuneita animesta, mutta eivät tiedä mistä aloittaa. Varoitus : En suositte tätä lapsille, koska kuten jo arvostelussa sanoin, tämä on KOVAPINTAINEN psykotrilleri.

ÄÄNIRAITA Tästä löytyy niin dubattu englanninkielinen ääniraita kuin alkuperäinen japaninkielinen ääniraita englanninkielisillä teksteillä ääniraitavalikosta

EKSTRAT Studiomateriaalia Tässä äännitetään Chamin Ai No Tenshi -kappaletta studiossa. Ihan mielenkiintoinen katsaus studiotoimintaan. English version Sama kappale englanninkielisestä versiosta. Ei pärjää alkuperäiselle versiolle. Animoitu kuvagalleria Kuvia elokuvasta automaattisen musiikin kera Haastatteluja Englanninkielisen version Miman ja Rumin ja Mi-manian haastattelut, japaninkielisen Miman ja ohjaaja Satoshi Konin haastattelut. Muina ekstroina Mangan Liven trailereita muista julkaisuista, linkkejä ja dvd-version tekijöiden krediitit.

Lopputuomio Kuten olen jo sanonut useaan kertaan, suosittelen tätä psykotrillerin ystäville. Muidenkin kannattaa antaa tälle mahdollisuus. Pisteet: 5/5 Teksti: Jyri, kuvat: Vertti


Uuden sukupolven konsoli Playstation 4 Heti ensimmäisen käyttökerralla huomasin eroja uuden ja vanhan välillä; uudessa käynnistyminen oli nopeampaa, siinä oli hiljainen käynti, pelit käynnistyvät nopeammin, grafiikka oli parantunut, siinä oli enemmän yksityiskohtia maastoissa yms. PS4:n uusia ominaisuuksia on mm.: automaattinen taustalataus, esim. PS3:ssa kun latasit pelin kaupasta ja pelasit samalla, peli ei latautunut vaan pysähtyi, mutta nykyään voit pelata samalla, kun peli latautuu.

Pelaa samalla kun lataat Jos ostat pelin Playstation-kaupasta, voit aloittaa pelin pelaamisen, vaikka peli ei ole latautunut kokonaan.

Pelaa käytettyjä pelejä Voit antaa PS4-pelin vaihdossa, myydä tai lainata pelin kaverille tai pitää sen ikuisesti omanasi. Sinä päätät.

Dualshock 4 -ohjain Ohjain sopii hyvin käteen, ja siinä on tapahtunut pieniä muutoksi napeissa: Select-napin on korvannut options-nappi, jossa on start (paussi) ja select (palitse) samassa. Uutena on share-nappi, jota painamalla voit lähettää omaa pelikuvaasi suorana nettiin Twitchin tai Ustreamin kautta ja tallentaa videopätkiä, jotka voit siirtää usb-tikulle ja laittaa ihan minne haluat. Lisäksi ohjaimessa on kuvakaappaustoiminto jolla voit ottaa pelikuvaa pelistä. Muita ominaisuuksia on sisään rakennettu kaiutin, joka takaa parempaa tunnelmaa pelatessa, 'tatteja' on muotoiltu paremmaksi ja entistä tarkemmaksi, myös ohjaimessa on ohjaimen etuosassa sininen valo, joka on liiketunnistusta varten, siihen tarvitset erillisen kameran, joka pitää ostaa erikseen. Ohjaimeen on lisätty kosketusalue, jota voi käyttää eri peleissä eri tavalla esim. Assassin's creed 4:ssa, kun siitä painaa, tulee kartta.


Nettipelaaminen Playstation 4:n nettipelaaminen maksaa. Jos haluat pelata, täytyy ostaa Playstation plus -jäsenyys. Kun ostat plus-jäsenyyden, sama jäsenyys toimii myös PS3:ssa ja PS vitassa. Jäsenyys maksaa: -

1 kuukausi 7,00 € 3 kuukautta 15.00 € vuosi 50.00 €.

Omasta mielestäni 50 € vuodessa ei ole kovin iso hinta. Onhan plus-jäsenyydessä hyvätkin puolensa, koska saat joka kuukausi ilmaisia pelejä. Playstation 3:een saa kaksi peliä, Playstation 4:lle tällä hetkellä yksi peli, sekä PS vitalle kaksi peliä eli viisi ilmaista peliä joka kuukausi. Minulle ainakin kelpaa, jos ilmaiseksi saa! Pelejä voit pelata niin kauan kuin sinulla on jäsenyys, itse olen ollut tyytyväinen tarjontaan. Lisäksi Playstationin omasta nettikaupasta saat 10 % alennusta lisäosista ja peleistä sekä pilvitallennustila, jonne voit varmuus kopioida pelitallennuksia. Jokaiselle järjestelmälle on varattu 1 Gt tallennustilaa, eli voit tallentaa 1Gt PS3:lla, PS4:lla 1Gt ja PS vitalla 1Gt. Itse ainakin olen ollut tyytyväinen Playstation 4:ään, ja jään innolla odottelemaan, mitä uusia pelejä tulee ja miten pelintekijät voivat käyttää hyväkseen ohjaimen ominaisuuksia ja konsolin tehoja.

Tarkemmat tiedot laitteesta •

Playstation 4:n muoto sulava, ei paina paljon

PS4:lla voit katsoa DVD- ja Blu-ray-elokuvia

Pääsuoritin •

Yksipiirinen mukautettu suoritin

Keskussuoritin: x86-64 AMD Jaguar, 8 ydintä, alhainen virrankulutus

Grafiikkasuoritin: 1,84 teraflopsia, AMD:n uuden sukupolven Radeon™-pohjainen grafiikkasuoritin

Muisti : GDDR5 8 Gt

Tallennustilaa on 500 GT:N kiintolevy, tallennustilaa on aika vähän, koska yksi peli voi viedä jopa 20 GB, kiintolevyn voi vaihtaa isompaan itse, jos osaa.

Kaksi USB 3.0 (Super-Speed USB) konsoli etuosassa

Yksi AUX-liitäntä konsolin takaosassa

Internetkaapelipaikka

Teksti: Joni, kuvat: Aki


Uusi suomalainen pelivlogaaja

Hei! Mikä on nimesi? ”Teemu Parkkila”. Olen kuullut, että teet videoita Youtubeen. Mikä sai sinut aloittamaan videoiden tekemisen? Milloin aloitit videoiden tekemisen? ”Katselin muiden tubettajien videoita ja mietin miks en ite voisi ruveta tekemään videoita. Ja pitkän harkinnan jälkeen aloitin tubetuksen. Ja maaliskuun puolessa välissä”. Mitä tämä ”tubettaminen” tarkoittaa? ”Tubettaminen tarkoittaa, että tekee youtubeen säännöllisesti peli/vlogi-videoita.” Entä mitä tämä ”vlogi”-sana tarkoittaa? ”Se on videoblogi, eli kuvataan arkipäivän tekemistä.” Millä nimellä teet videoitasi? ”TeppexFilms”.


Selvä. Mistä aiheesta teet videoita? ”Peleistä”. Mitä youtube-kanavan pitäminen vaatii? ”Aikaa ja kiinnostusta kyseiseen asiaan.” Mikä motivoi sinua jatkamaan videoiden tekemistä, ja mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi kanavasi suhteen? ”Tilaajat ja katsojien kommentit. Mutta en tee videoita sen takia, vaan teen niitä omaksi iloksi. Koitan saada mahdollisemman paljon tilaajia.” Mitä katsojien ja tilaajien hankkiminen vaatii? ”Aikaa ja vaivannäköä videoiden tekemiseen.

Mitä hyviä ja huonoja puolia videoiden tekemisessä on? ”Hyviä juttuja, että saa kommentteja videoista ja piristän jonkun päivää. Huonoja puolia on, että alkuaikoina saa huonoa palautetta.” Miten mainostat kanavaasi ja paljonko katsojia videosi keskimäärin saavat? ”Mainostan videoitani facebookissa, ja minulla on keskimäärin katsojia noin 400–500.” Onko sinulla mitään ohjeita aloitteleville videoiden tekijöille? ”Ei saa masentua heti, vaikka et saisi katsojia äkkiä. Ja aluksi saattaa tulla sinun videoille loukkaavia kommentteja. Kannattaa jättää kaikki huonot editointiohjelmat väliin ja siirtyä suosiolla esimerkiksi Vegas-editointiohjelmaa, jota esimerkiksi ammattilaiset käyttävät.” Kiitos haastattelusta!

Teksti ja kuvat: Joni ja Teemu


Sinnitellään loppuun asti The Last of us on parhaimpia seikkailupelejä, mitä on koskaan tehty. Peli näyttää myös ulkonäöltään parhaimmalta, mitä olen nähnyt. Se olisi paras peli, mitä olisi koskaan tehty, jos se olisi vapaampi. Nyt pelissä pitää mennä näin putkea pitkin raa´asti sanottuna.

Pelin tarina on hyvä. Pelissä käydään kaikki vuodenajat läpi, mikä tekee pelistä värikkään. Pelin päähenkilöt ovat mahtavia. Peli on tavallaan realistinen, mutta siinä yliluonnollinen sienivirus on leviämässä maapallolla eli on tulossa pandemia. Jotkin kohdat pelissä voi mennä hiippailemalla, ettei kaikkea tarvitse tappaa, mikä tulee vastaan. Pelissä on yksi pieni ongelma; viholliset eivät näe omia tovereitasi, vaikka ne kävelisivät heidän naamansa edestä. Mutta ne käyvät tovereittesi kimppuun, jos ne näkevät sinut, mutta se ei ole niin pahanen ongelma. Pelissä ei ole oikeastaan mitään typeriä loppuvastuksia, eikä mitään erittäin erikoisia vastuksia, on vain pari kohtaa, mitkä ovat vähän sen tuntuisia.

Viholliset ja tekoäly Pelissä ei ole oikeastaan paljoa erilaisia vihollisia eikä se edes haittaa, koska sitä asiaa pelissä ei edes huomaa, koska ne on suunniteltu niin hyvin. Pelissä ihmisten tekoäly on luotu niin mahtavasti, että ihmiset tajuavat hiippailla samalla tavalla kuin minäkin pelissä; ne kiertävät minun kylkeeni tai taakseni ja alkavat hakata päähän minkä kerkeävät. Itse sienihirviöillä on sellainen peruszombitekoäly, että ne tavoittelevat lyhintä reittiä luoksesi. Pelissä on vain kolme erilaista sienivihollista ja niiden kutsuma nimet on juoksija, naksuttelija ja punkero. Juoksija on vasta muuttunut, sitä ei erota ihmisestä, mutta naksuttelija on erittäin aggressiivinen. Se ei näe, mutta kuulee erittäin hyvin ja tappaa ensimmäisestä puremasta, ulkonäöltään iso sieni päässä ja viimeisenä punkero on iso naksuttelija. Punkero kuitenkin näkee pelaajan, jos käy vain lähellä. Punkero tappaa, jos käy vieressä ja punkero repii itsestään sienipalloja, josta leviää sienipölyä, joka tappaa pelaajan pikkuhiljaa.


Kehitys ja rakennus Pelissä taitojen kehittämisen systeemi on mahtava; se on juuri sopivan laaja, ei mitään liian helpottavia taitoja, eikä liian surkeita. Taitoja pystyy kehittämään taitopisteillä, joita kerätään matkan varrelta ja ne ovat lääkkeitten ja kasvien muodossa. Pelissä pystyy rakentamaan perustarvikkeilla hyviä apuvälineitä haastaviin tilanteisiin, esim. kun keräät tarpeeksi riepuja ja alkoholia, pystyt tekemään kiperässä tilanteessa itsellesi lääkintäpakkauksen tai jos keräät jotkin toiset tarvikkeet, voit rakentaa naulapommin silpoaksesi viholliset etäämmältä. Pelissä tulee myös vastaan silloin tällöin rakennuspenkki, jossa voit kehittää omia aseitasi tehokkaammaksi, mutta tietenkin tarvitset aseiden eri kehityksiin tietyn määrän osia. Niitä osia löytää samaan tapaan kuin taitojen kehityspisteitä, mutta yleisemmin.

Mielipiteen kirjoittaja: Aki

Kuvittaja: Joni


Jäniksen ajaja vai seuraneiti? Suomenajokoira Suomenajokoira on suomalainen koirarotu, joka jalostettiin aikanaan jänistä ajavaksi koiraksi. Viimeisten parin kymmenen vuoden aikana suomenajokoiran käyttö myös ketun metsästyksessä on lisääntynyt. Maaseudulla yleinen suomenajokoira on Suomen yleisin koirarotu, mutta väen muuttaessa taajamiin ja metsästysmahdollisuuksien kaventuessa sen kanta on laskusuunnassa. Suomenajokoira on pitkään ollut Suomen yleisin koirarotu. Suomenajokoira on ylivoimaisesti suosituin iso ajokoirarotu Suomessa. Naapurimaiden ajokoiria rekisteröidään lähinnä yksittäiskappaleita. Suomenajokoiraa käytetään jäniksen ja ketun ajometsästykseen. Koira etsii riistan jäljen ja seuraa sitä, kunnes löytää riistaeläimen, joka on yleensä lepäämässä päivällä tapahtuvan metsästyksen aikana. Se ajaa saaliin liikkeelle ja ajaa sitä haukkuen, kunnes metsästäjä ampuu saaliin tai kutsuu koiran pois. Minä omistan poikaystäväni kanssa suomenajokoiran nimeltä Luna. Luna on kolmikuukautinen narttupentu, jonka ostimme ystävältäni.

Luna katsoo naapuripihalla tapahtuvaa pihansiivousta kiinnostuneena.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomenajokoira


Mopsit Mopsi on pieni, vankkarakenteinen seurakoira. Ruumiinrakenteeltaan se on pyöreähkö, voimakas ja vanttera. Koiralla on suuri pää ja isot silmät. Kuono on pyöreä ja ryppyinen. Korvat ovat ohuet ja taittuvat eteenpäin ns. kolmiokorvina tai laskostuvat taaksepäin ns. ruusukorvina. Häntä on kiertynyt tiukasti selän päälle. Luonteeltaan mopsi on ystävällinen ja iloinen, mutta myös oman arvonsa tunteva ja rauhallisempi kuin moni muu pienikokoinen koirarotu. Se on erittäin ihmisrakas, mutta myös hyvin itsepäinen, eikä sitä voi aina kouluttaa niin kuin muita koiria.

Koirani Leevi ottaa aurinkoa kuistilla.

Pienestä koostaan huolimatta mopsi tarvitsee säännöllisesti liikuntaa. Mopsi on altis saamaan lämpöhalvauksen kuumalla säällä ja se myös vilustuu helposti, joten se pitää kuivata hyvin kastumisen jälkeen. Joillakin mopseilla on pehmeän kitalaen vuoksi hengitysvaikeuksia, erityisesti, jos koira on kiihtynyt, jännittynyt tai ponnistanut kovasti. Hengitysvaikeuksille alttiita ovat erityisesti ylipainoiset mopsit. Mopseilla esiintyy myös jonkin verran ihosairauksia, epilepsiaa, kivesvikaa ja ahtaista hengitysteistä johtuvia vaikeuksia. Minulla on kaksi mopsia nimeltään Lyyli ja Leevi. Lyyli on 8-vuotias narttu, ja Leevi on 4vuotias uros. Leevi tuli meille Espanjasta löytökoirana ja Lyylin ostimme meille Kajaanista.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mopsi

Koirani Lyyli kesäisissä tunnelmissa.


Hautaperän tekoallas, mahdollisuus kaikkeen! Hautaperän tekojärvi on otettu käyttöön 1970-luvun puolivälissä. Allas on 673 hehtaarin kokoinen. Tekoaltaasta on pyritty tekemään mahdollisimman hyvä vesistö, vapaa-aika ja viihtyvyys huomioiden. Hautaperänjärvellä sijaitsee lisäksi kaksi vesivoimalaitosta. Hautaperän tekojärven ympäristössä on mukavat ulkoilu- ja kalastusmahdollisuudet. Siellä voi harrastaa uintia, retkeilyä, kalastusta jne. Talvella altaalla voi harrastaa luistelua ja pilkkimistä.

Hautaperän tekoallasta ja parkkialue.

Tekojärvellä on uimaranta ja laavu. Järven vesi ja pohja ovat puhtaita, ja rannat pääosin hyvin käyttökelpoisia. Altaalle on rakennettu myös kaksi veneiden vesillelaskupaikkaa. Hautaperän tekoaltaan rannalla sijaitsee mökkejä ja niitä voi vuokrata. Ketolan maatilamatkailu vuokraa mökkejä.

Hautaperän uimaranta.

Hautaperän tekoaltaan laavu.

http://www.ketolanmaatilamatkailu.fi/7

Teksti ja kuvat: Tiina, Kristiina ja Reetta


Taukojen tärkeys Monille ihmisille taukojen pitäminen on hyvin tärkeää, tauon aikana voidaan käydä läpi kuulumiset, loppupäivän tai vaikka viikonlopun suunnitelmia. Yleensä keskusteluun kuuluu kiinteästi myös koulun aiheiden läpikäyminen. Tauot ovat tärkeitä sekä fyysisessä, henkisessä että sosiaalisessa mielessä. Henkilö jaloittelee, venyttelee ja oikoo itseään tauon aikana, lisäksi hänen aivonsa saavat tilapäisen levähdystauon raskaalta puurtamiselta.

Datanomiopiskelija luontaisessa ympäristössään

Yleensä tauoista puhuttaessa tulee mieleen tupakoijat, joiden tauolla käynti on useampaa. Lisäksi tupakoijan stressinsietoja suorituskyky on kytköksissä tupakkaan. Tupakoivien saama verryttely ja raitis ilma antavat hänelle lisää energiaa työskentelyä varten. Mutta artikkelin tarkoituksena ei ole kannustaa ketään aloittamaan tupakointia, vaan tiedostaa kuinka suuren hyödyn ihminen saa käydessään tauolla, varsinkin ulkona raittiissa ilmassa. Sillä tauot vaikuttavat kovasti siihen miten hyvin ihminen jaksaa päivän aikana.

Myös monet muutkin asiat toki vaikuttavat siihen miten henkilö jaksaa koulussa, mutta tauot ovat tärkeä osa koulunkäyntiä, jotka osaltaan helpottavat opiskelusta aiheutuvaa väsymystä. Ihminen ei jaksa ahertaa, jos hän ei saa tarpeeksi lepoa raskaalta puurtamiselta Kuinka usein on siis hyvä pitää tauko? Se riippuu kokonaan oppilaista, oppilaat voivat opettajien kanssa yhdessä päättää milloin on hyvä pitää tauko. Tällä hetkellä oppituntien pituudeksi on määritelty 1,5 tuntia, joka tuntuu monista liian pitkältä. Tiedetään että oppilaan ahkeruus ja mielenkiinto aihetta kohtaan laskee, jos hän ei saa tarpeeksi väliaikaista lepoa. Niillä tunneilla joilla pidetään perinteinen tauko tunnin välein, ahkeruuden määrä on korkeampaa verrattuna tunteihin, joilla taukoja pidetään vähemmän. Opiskelijat palaamassa tauolta Tauot ovat kuitenkin tärkeä osa koulunkäyntiä, joita ei parane poistaa tai vähentää. Teksti ja kuvat: Juuso

Asta nro 1/2014  
Asta nro 1/2014  

Haapajärven ammattiopiston opiskelijoiden tuottama lehti

Advertisement