Page 1

gratis toegang

10/11/12/13 mei 2018

programmakrant theater, muziek, dans, uitzicht & feest! 10 jaar Hoogte80 Een terugblik (p. 6) De toekomst (p. 13)

Ontmoet de makers Programma (p. 7-11)

Interviews met: Oostpool en Sonnevanck (p. 10) Luxor Live (p. 14), Museum Arnhem (p. 19) Project Wildeman (p.27)

Wie jarig is trakteert! Win voorstellingskaarten (p. 30)

www.h80festival.nl

h80festival

@h80festival

h80festival


welkom op het hoogte80 festival 2018

NU TE ZIEN HET THE NETWERK NETWORK Het verzet tijdens de Slag om Arnhem

The resistance during the Battle of Arnhem

www.h80festival.nl h80festival @h80festival h80festival

colofon Deze krant is een uitgave van Stichting Hoogte80 Festivals. Redactie: Harold Oddens en Merel van den Nieuwenhof (Merel Kunstwerk) Ontwerp: Cre-Aid, Arnhem Vormgeving: Studio Ozz en DigiConcept Druk: Rheinisch-Bergische Druckerei Oplage: 40.000

WWW.AIRBORNEMUSEUM.NL

Aan Hoogte80 Festival 2018 werken mee: Harold Oddens, Pieter Peerbolte, Pim Schrier, Joris Lourens, Judith Rosendaal, Anouk Kronenberg, Suzanne Geluk, Merel Burghouwt, Merel van den Nieuwenhof, Anke Lensen, Veerle Rümke en vele onmisbare vrijwilligers! ©2018: Alle rechten/zetfouten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of

4

dagen lang theater, muziek, literatuur, dans en ontmoeting in een ontspannen sfeer: dat is waar Hoogte80 Festival al tien jaar voor staat. Op Hemelvaartsdag barst het gezelligste festival van Arnhem weer los in een van de mooiste parken die de stad rijk is, met een onvergetelijk spectaculair uitzicht.

Tien jaar: reden voor een feestje! We vieren onze verjaardag van 10 tot en met 13 mei. Vier het feest met ons, bezoek al die bijzondere voorstellingen en ga de interactie met elkaar aan! Met meer dan 150 vrijwilligers zetten wij ons tot het uiterste in om vier dagen lang een bijzonder feestelijk evenement voor je neer te zetten. Het festival leunt op de vrijwillige inzet en loyaliteit van de medewerkers die met bloed, zweet en tranen Hoogte80 Festival mogelijk maken, én natuurlijk op alle talenten die er optreden. Want zij maken het festival en delen hun wondere wereld met ons. Het huidige Hoogte80 Festival is schatplichtig aan de organisatie en vrijwilligers van het eerste uur. Wij grijpen deze gelegenheid graag aan om eenieder te bedanken die zich in de afgelopen tien jaar heeft ingezet voor Hoogte80 Festival, en in het bijzonder: Stichting Yamaar. Een interview met oprichters Sara Wolvenne en Luc Corstens lees je op pagina 6. Zoals je na tien jaar Hoogte80 Festival wel van ons gewend bent, is het terrein ook tijdens deze editie gratis toegankelijk. Dat vinden we heel belangrijk, want we willen dit evenement zo laagdrempelig mogelijk houden. Zo geven we iedereen de kans om te ontdekken wat voor moois er wordt gemaakt in kunstvormen als theater, muziek en literatuur. De verkoop van eten en drinken maakt het festival mogelijk, maak daar gebruik van! En wie jarig is trakteert natuurlijk. Hou onze website en social media in de gaten voor acties en win kaarten voor voorstellingen. Geniet van Hoogte80 Festival!

openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoogte80 Festival.

Namens het hele team, Harold Oddens Zakelijk & artistiek leider

Hoogte80 festival 2018 is tot stand gekomen met de warme steun van:

3


over hoogte80 festival

Locatie en openingstijden Hoogte80 Festival vindt zoals elk jaar plaats op Hoogte 80 aan de Zaslaan, het stadspark met het mooiste uitzicht op Arnhem. Het festivalterrein is van donderdag t/m zaterdag geopend van 12.00 tot 24.00 uur. Alleen op zondag sluiten wij om 22.00 uur, want dan zijn we de dag erna nog een beetje fit om alles op te ruimen. Gratis, maar niet voor niks! De toegang tot het festivalterrein is gratis, omdat wij vinden dat kunst en cultuur voor iedereen zo toegankelijk mogelijk moet zijn. Daarnaast is zo’n uitzicht natuurlijk onbetaalbaar! Dit betekent niet dat Hoogte80 niets kost. Ook voor ons niet. Met een uitgebreid aanbod van eten en drinken proberen wij die kosten weer terug te verdienen, maak daar dus maar goed gebruik van! De artiesten die al die mooie voorstellingen verzorgen, houden wij ook graag in leven. Wil je een voorstelling zien, dan kun je daar een kaartje voor kopen. Onze festivalmunt Hoogte80 Festival werkt met deelbare festivalmunten. Aan de kassa kun je betalen met pin en cash, net wat jij prettig vindt. Ook aan de cateringkramen en zelfs voor enkele (kinder-) activiteiten is het mogelijk om met Hoogte80munten te betalen. Let op: de munten zijn alleen dit jaar geldig. En omdat wij zo’n mieters festival zijn, kun je munten vóór het verlaten van het terrein weer omwisselen. Doe dat wel voordat de kassa’s dichtgaan (om 23.45 uur en zondag om 21.45 uur). Geen eten en drinken meenemen Wat je bij ons koopt is lekker vers, niet te duur en onze belangrijkste bron van inkomsten. Hoogte80 Festival betaalt zichzelf niet terug als je zonder dorst en trek komt. Vandaar dat eigen eten en

Openingstijden donderdag: 12.00 – 00.00 vrijdag: 12.00 – 00.00 zaterdag: 12.00 – 00.00 zondag: 12.00 - 22.00

Weer en wijzigingen Omdat er acts zijn die in de openlucht spelen, kan het zijn dat vanwege het weer voorstellingstijden veranderen. Bij de informatiestand op het terrein staat een reusachtig bord met de laatste updates! Bekijk deze goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Foto’s: Robert Koekkoek, Frans Schneider en Sandra Holleman

Foto: Frans Schneider

drinken niet is toegestaan op het festivalterrein. Er zal dit jaar actief gecontroleerd worden bij de ingang én op het festivalterrein. Graag begrip indien je gevraagd wordt je tas te laten controleren. Als het meest relaxte festival van Nederland snappen wij natuurlijk ook dat er niets lekkerder is dan gezellig met je gezin picknicken op het mooiste plekje van Arnhem. Wil je alsnog zelf een biertje of wijntje meenemen, dan kun je terecht op het picknickveld (zie plattegrond). Te ingewikkeld? Dan is er maar één tip: eigen eten en drinken thuislaten! (Online) kaartverkoop Entree voor de voorstellingen betaal je gewoon bij de tenten zelf. Meestal kun je daarna gelijk naar binnen. Voor de voorstellingen van Mirthe & Tim, Mensen Zeggen Dingen, Booi Kluiving, Stadstheaterlab, Theatergroep ECHO en Project Wildeman (in de Skatehal aan de Rosendaalseweg) kun je ook kaarten kopen bij de informatiestand. Ben je super enthousiast en wil je verzekerd zijn van een kaartje voor één van bovenstaande voorstellingen? Koop dan je ticket online in de voorverkoop! Houd hiervoor onze website in de gaten. Overnachten Hoogte80 heeft geen camping. Tenzij je staand kan slapen (en bereid bent dit buiten het terrein te doen), raden wij je aan om een hotel of andere overnachtingsplek te zoeken. Ontmoet je graag andere gastvrije Arnhemmers? Kijk dan even op Airbnb. Op onze website geven wij enkele leuke tips!

Houd onze website en social media in de gaten voor nieuws en actuele updates! www.h80festival.nl

Film en fotografie Professionele foto-, audio- en/of video-opnames maken van de voorstellingen is niet toegestaan zonder nadrukkelijke toestemming van de artiesten. Hoogte80 zoekt jou! Hoogte80 Festival kan niet zonder vrijwilligers! Ben jij enthousiast en wil je een kijkje nemen in de keuken van een groot Arnhems festival? Meld je dan aan als vrijwilliger! Tijdens het festival is er van alles te doen en voor iedereen is een functie te vinden die bij je past! Kun je niet kiezen? Combineren van functies mag altijd. Bekijk de functies op h80festival.nl en meld je aan via: vrijwilliger@h80festival.nl. Vier je verjaardag op Hoogte80 Ben jij jarig op 10, 11, 12 of 13 mei? Vier je verjaardag dan op Hoogte80! Het feestje is al voor je georganiseerd en wij zorgen voor een smakelijke traktatie. Stuur een mailtje naar: horeca@h80festival.nl en wij doen de rest!

5


Een paar regels Hoogte80 Festival geeft haar bezoekers graag alle ruimte om zichzelf te zijn, maar toch - of misschien juist daarom - gelden ook op ons terrein enkele huisregels. Afval Houd Stadspark Hoogte 80 en de omgeving schoon. Probeer daarbij zoveel mogelijk afval te scheiden en in de juiste bakken te gooien. Er staan bakken voor papier, plastic, glas en restafval. Dieren Huis- en andere dieren zijn toegestaan mits aangelijnd. Zeggen dat het beest niet bijt is voor ons onvoldoende garantie voor de veiligheid van onze bezoekers en dan met name van de allerkleinsten. Neem wel voldoende poepzakjes mee, dan kan iedereen lekker languit in het gras liggen zonder vies te worden. Wildplassen Voor maar € 2,- kun je de gehele dag naar het toilet, zo vaak als je wilt, is dat niet wild?

Hoogte80 - terugblikken met de oprichters

Drinken en roken De algemene regels voor alcohol en drugs gelden natuurlijk ook op ons festival. Onder de 18 jaar dus geen alcohol. Roken op het festivalterrein mag, maar hinder anderen er niet mee. In tenten mag niet gerookt worden.

Hoogte80 viert feest! Tijd om initiatiefneemsters Sara Wolvenne en Luc Corstens aan de tand te voelen over de oorsprong. “Het festival is aan de keukentafel bedacht. We zijn nog steeds trots op al die mensen die erbij betrokken waren.”

Gevaarlijke voorwerpen Waarom zou je zoiets überhaupt meenemen? Mocht je twijfelen of iets als gevaarlijk bestempeld kan worden, laat het dan thuis.

Waar begon het allemaal? Sara: “We deden al jaren mee aan Sonsbeek Theater Avenue en organiseerden daar een deel van het programma. Met ons kernteam van 10 à 12 man besloten we eruit te stappen. Dat was het dan.” Luc: “Aanvankelijk grapten we over het opzetten van ons eigen festival. Een van ons woonde bovenaan Monnikenhuizen en wees ons op het terrein. We gingen praten en raakten enthousiast.”

(Brom)fietsen Je mag niet met je (brom)fiets op het terrein. Naast het terrein is een ruime fiets- en bromfietsparking.

Hoe was de festivallocatie destijds? Luc: “Verwaarloosd, een niet geziene plek.” Sara: “Een braakliggend terrein met veel uitdagingen. We hebben bijvoorbeeld geknokt voor een afvoerputje. En omdat de gemeente er nog geen enkel plan over had, mochten we veel.” Hoe reageerde de nabije omgeving? Luc: “De wijk keek de kat uit de boom. Het was hun plek, er werd nooit iets georganiseerd. Wij hielden daarom de wijk goed op de hoogte, luisterden en betrokken de bewoners erbij.” Sara: “Belangrijk, want de plek maakt het festival. We wilden de rest van Arnhem kennis laten maken met die plek. In samenspraak met de wijk organiseerden we er samen met een harde kern en een team van vrijwilligers Hoogte80 Festival.”

Flyeren Het uitdelen van flyers bezorgt ons erg veel afval. Wens je op enige wijze te adverteren tijdens het festival of wil je iets ophangen op één van de hekken, neem dan contact met ons op via communicatie@h80festival.nl.

ACTS VAN A TOT Z

kunst

theater

Na vijf jaar… Luc: “… hadden wij het wel gezien. We hadden gepionierd en vonden dat het festival nieuwe inspiratie kon gebruiken.” Sara: “Maar we wilden niet dat het zou stoppen, daarvoor was het te belangrijk geworden voor Arnhem en de wijk. Dat blijkt wel: Hoogte80 groeit nog steeds.” Van het eerste uur… Sara: “De artiesten uit de omliggende wijken en de parade. De Platenbus was er ook vanaf het begin bij.” Zijn jullie weer van de partij? Sara: “We gaan nog steeds elke editie. Voor mij is het een soort koeien-in-de-wei-moment: daar kom je iedereen weer tegen die je de hele winter niet hebt gezien.” Luc: “We gaan biertjes drinken en bij de Platenbus zitten. We zijn erg benieuwd naar deze tiende editie.”

Ik ben een interface #ONCK verlegt de focus van technologische vooruitgang naar technologische impact. Hoe verbonden ben jij met technologie? Hoe beïnvloedt het jouw blik op de wereld? Op nieuw geschreven elektronische muziek synchroniseren performer en publiek. Vraag je al dansend af wat het betekent om mens te zijn te midden van alle draden en data.

dans

literatuur

circus straattheater

Cirque du Platzak Platzak’s Cabaret Cirque du Platzak presenteert in dit cabaretprogramma korte solo’s en variétéacts. Ze worden daarbij begeleid door livemuziek van het Platzak Orchestra, het meest swingende circusorkest van Europa. Als ze er een label op moeten plakken, noemen ze het zelf: vernieuwendtraditioneel-alternatief-experimenteel circus. Oftewel: new from the past.

vrijdag: 23.00-23.30 | zaterdag: 23.00-23.30 3

donderdag: 16.00-16.45, 19.00-19.45 vrijdag: 16.00-16.45, 19.00-19.45 zaterdag: 16.00-16.45, 19.00-19.45 zondag: 15.00-15.45, 18.00-18.45

ArtEZ dans To think or not to think Denken of volgen? In de huidige maatschappij is het gemakkelijker om te doen wat iedereen doet dan om zelf een afgewogen keuze te maken. Ga jij mee in massacultuur en groepsgedrag? Ben je bang om fysiek en mentaal in beweging te komen? Kom dan niet naar deze voorstelling. donderdag: 15.00-17.00 | vrijdag: 15.00-17.00 zaterdag: 20.00-22.00

31

Circusdrome Maharadja Een Oriëntaalse wonderdokter helpt iedereen binnen één minuut van al zijn problemen af. Een ontmoeting met deze maharadja zul je niet snel vergeten! donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend (voor actuele tijden zie speelplek of infostand)

3

18

Beeldspraak Fotografie Collodium portretfotografie Peter van Hal wekt met zijn collodiumfotografie een vergeten ambacht tot leven. Door een dunne laag zilver op een glasof aluminiumplaat te coaten, via een chemisch proces te ontwikkelen en ter plekke te fixeren, neemt hij de geportretteerde mee naar de vroege dagen van de fotografie. Een unieke beleving! donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend (voor actuele tijden zie speelplek of infostand) 22

De Platenbus Badje Bij De Platenbus komt met een oude brandweerwagen en nestelt zich in huiskamersfeer. Geniet in een ontspannen fauteuil van de plaatjes die hier worden gedraaid, waag een dansje of neem een verwarmend of verkoelend bad. Want net als vorig jaar heeft De Platenbus een ‘badje bij’! donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend (voor actuele tijden zie speelplek of infostand)

Booi Kluiving Herman & Jur

Kek Een multidisciplinaire voorstelling over waarom de internetgeneratie zich niet begrepen voelt. Vanuit frustratie over de Amerikaanse verkiezingen dook theatermaker Booi Kluiving als alterego Anon onder in de rechtse internetsubcultuur. Hij wordt er steeds meer in getrokken en is het steeds vaker oneens met de ‘linkse bubbel’ waarin hij zich gewoonlijk begeeft.

The Side Show Tijdens deze levensgevaarlijke voorstelling gebeuren allerlei huiveringwekkende dingen, waarbij je je afvraagt: waarom doen die gasten dat? Waarom slikt Jur bijvoorbeeld scheermesjes door? Als grande finale speelt Herman met een heuse guillotine, waarbij hij het risico loopt beide handen te verliezen. Kortom: een spannende en bloedstollende performance.

zaterdag: 18.30-19.00, 19.30-20.00, 20.30-21.00 zondag: 15.45-16.15, 16.45-17.15

donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend (voor actuele tijden zie speelplek of infostand)

1

6

kinderen

#ONCK

29

Echt Hoogte80 is… Sara: “Laagdrempelig en eigenheid.” Luc: “Een sfeer van openheid en ontmoeting. Dat was van begin af aan de kracht: iedereen is welkom!”

muziek

14

Nachttheater Stand by / Als ik later jong blijf Jong blijven in een tijd waarin constant wordt gevraagd naar verstand. Wanneer houdt spelen op en wordt het een serieuze zaak? De nieuwe tuinenvoorstelling ‘Stand by’ van Nachttheater gaat in op deze tegenstellingen. ‘Als ik later jong blijf’ is exclusief te zien op Hoogte80. Een dynamische voorstelling over jong zijn, ouder worden en jong willen blijven, verteld door negen jongeren. donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend (voor actuele tijden zie speelplek of infostand) 24

Jordy Sanchez Scherzando Jordy creëert samen met het publiek een bijzonder moment. Als hij gaat improviseren en de interactie opzoekt, is hij op zijn best. Omdat het publiek - als geheel of individu - een grote rol krijgt, is iedere voorstelling een andere ervaring. Spannend voor het publiek én voor Jordy! donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend (voor actuele tijden zie speelplek of infostand) 20

“Hoogte80 is een heel mooi podium om je programma aan het publiek te tonen en nieuwe dingen uit te proberen.” theatermakers De Jong & De Witte

7


ACTS VERVOLG Kaosclown Magic Comedy Artistic Interactief komisch entertainment met unieke trucs en verrassingseffecten. Koasclown jongleert, laat tafels zweven en vliegt met een raket naar de maan. Actie en een schaterlach gegarandeerd! vrijdag: 13.15-13.45, 18.45-19.15 zaterdag: 13.15-13.45, 18.45-19.15 3

kunst

theater

Gevleugelde vertellingen Als het leven een vogel was, dan waren muziek en fantasie haar vleugels. Dan was de lucht een podium om verhalen in te verspreiden. Muziektheater met goede teksten en beeldende liedjes over de relatie tussen mens en vogel. Vergezeld door haar gitaar verhaalt en zingt Mees over absurde, hilarische en bontgekleurde personages. Ondeugend, grappig, spannend, intiem en liefdevol.

15

Leth & Lohr

donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend (voor actuele tijden zie speelplek of infostand) 25

Luxor Live Labs Do The Dopamine Drop! Er is een mogelijkheid om nóg wat hoger te gaan dan 80 voet. Stijg op naar daar waar het Donnerwettert! Kunstenaar Louise te Poele maakt met de band Donnerwetter de korte film ‘All Due To The Dopamine Drop’ tijdens vier dagen Hoogte80 Festival. Bezoek de filmset, doe auditie voor een rol of hossel de props. Jij hebt invloed op deze blockbusterfilm in wording! Première op het witte doek: 19 mei, Donnerwetter Day, Luxor Live. donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend (voor actuele tijden zie speelplek of infostand) 26

Mensen Zeggen Dingen Op Die Tour Mensen Zeggen Dingen is ontstaan in het land van Rijn, Maas en Waal. Jonge honden die wat te melden hadden stonden op zeepkisten om de revolutie te verkondigen. Aansluitend bij die traditie verovert dit collectief van praatjesmakers in rap tempo Nederland en Vlaanderen, en nu ook Hoogte80. donderdag: 22.00-23.00 | vrijdag: 22.00-23.00 zaterdag: 22.00-23.00 | zondag: 20.30-21.30 1

Mirthe Dokter De Balts De Balts is een wals, maar dan voor dieren. Dieren halen alles uit de kast in hun zoektocht naar de meest geschikte partner. Tim Hammer en Mirthe Dokter onderzoeken dit dierlijke gedrag aan de hand van muziek, mime, maskers en illustraties. Wat is de verwantschap met de mens? donderdag: 18.00-18.30, 20.30-21.00 zondag: 18.15-18.45, 19.15-19.45 1

MAN || CO When we cried confetti Een theatrale dansvoorstelling over de angst om vergeten te worden. In een overdreven versierde feestruimte, waar alles dwangmatig leuk is, willen vijf feestgangers gezien worden. De sfeer kantelt van vermakelijk naar gênant, agressief, hysterisch en eenzaam. Een confrontatie met het ongemak dat op een feest eigenlijk verborgen zou moeten blijven. zondag: 17.15-17.35, 20.00-20.20 3

dans

literatuur

circus straattheater

Museum Arnhem presenteert: Hans Op de Beeck In het videowerk ‘Staging Silence (2)’ geeft Hans Op de Beeck (Turnhout, 1969) zijn eigentijdse kijk op hoe de mens zich verhoudt tot zijn omgeving. Alledaagse voorwerpen, zoals suikerklontjes, aardappelen of plastic flessen, transformeren in de video tot desolate landschappen, stadsgezichten en interieurs. De poëtische verstilling en melancholie benadrukken banale plaatsen, situaties en levenspatronen die ons bestaan vormen. De toeschouwer wordt uitgenodigd tot relativering van en bezinning over de eigen omgeving en de grote vragen des levens.

PRIME Pure Prime Voor collectief PRIME is muziek de enige overgebleven manier om te communiceren. Wat betekent het om te leven in een maatschappij die gedreven wordt door het individu? Kan muziek ons samenbrengen? ‘The music keeps us going somewhere, we go together, it is better together, as long as the music keeps us going.’ donderdag: 21.45-22.00, 23.00-23.15 3

NonDeSjuSjo NonDeSjuSjo Vanuit deze uit roestige Amerikaanse koelkastdeuren opgetrokken muziekbar klinkt country, rock’n-roll, blues, roots en americana en worden cocktails geserveerd. Het publiek kan voor één euro een live vertolkt lied bestellen bij de NonDeSjuSjo-band: Cash in the Attic. Ook een podium voor andere artiesten of festivalgangers met talent! donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend 23

Deep Blue Deep Blue schetst een absurd toekomstbeeld waarin technologie en mens zijn samengesmolten. In een muzikaal ritueel wordt deze balans hersteld. Het publiek wordt geconfronteerd met de technologische mens in zijn meest primitieve vorm. Een mens-machine danst op een mix van digitale en akoestische muziek en treedt in contact met de oer-energie die in ieder van ons schuilt. Locatie: Skatekerk Hoogte80 daalt af naar de omliggende wijken. Project Wildeman speelt op een bijzondere plek: de Skatekerk. Deze locatie ligt op loopafstand van het festivalhart (je loopt de Bult af en steekt de weg over). donderdag: 15.30-16.45, 20.30-21.45 vrijdag: 20.30-21.45 zaterdag: 15.30-16.45, 20.30-21.45 zondag: 15.30-16.45, 20.30-21.45

Onderwater Producties

donderdag: 16.30-17.10, 18.30-19.10, 20.00-20.40 vrijdag: 15.00-15.40, 16.45-17.25, 19.00-19.40, 20.30-21.10 zaterdag: 15.00-15.40, 16.45-17.25, 19.15-19.55, 20.30-21.10 zondag: 15.15-15.55, 17.15-17.55, 19.15-19.55

Donnerwetter (Luxor Live Labs)

donderdag: 17.15-18.05, 20.00-20.50 vrijdag: 17.15-18.05, 20.00-20.50 zaterdag: 17.15-18.05, 20.00-20.50 zondag: 16.45-17.35, 20.00-20.50

T.03

Stick in a field ‘Stick in a field’ is een muzikale display over een vogelverschrikker, een stuntvogel en de onafwendbaarheid van het noodlot. Het begon met de muziek, daarna kwamen de vragen. Shanti Straub en Jeroen Mesker brengen een muzikale vertelling van een kwartier met pakkende liedjes. donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend (voor actuele tijden zie speelplek of infostand)

Eau In een wereld waarin water schaars is leven de Eau’s. Wezentjes die altijd dorst hebben en zand happen. Als enige overlevenden op een opgedroogde wereld doen ze er alles aan om nog aan water te komen. Een mix tussen physical comedy, commedia dell’arte en mime. donderdag: 14.00-14.20, 16.00-16.20, 19.00-19.20, 21.00-21.20 | vrijdag: 13.00-13.20, 15.00-15.20, 17.00-17.20, 20.00-20.20 | zaterdag: 14.00-14.20, 17.00-17.20, 21.00-21.20 4

16

Theatergroep Dapper

Stadstheaterlab

E1

Bon Voyage! Word je soms knettergek van alle WhatsAppberichten en wil je je laptop het raam uit flikkeren? De personages van ‘Bon Voyage!’ wel. Ze hebben alles achter zich gelaten, leven retro en zijn op weg naar Frankrijk. Nu kamperen ze op Hoogte80. Lift mee op hun vakantiegevoel en dompel je onder in de schijnbare rust van hun digitale detox. Met deze multimediale voorstelling met theater, chansons en film noir waan je je in het Frankrijk van de jaren zestig. Bon Voyage!

“We zoeken: een poedel, groene ogen, een reus en een dwerg, iemand die op commando kan huilen of schaterlachen en een ballerina.”

Tot de scheit ons doodt Tien jaar Hoogte80 Festival. Tijd voor een feestje, de beuk erin en vol gas de afgrond in! De wereld gaat toch naar de kloten.

Shanti Straub en Jeroen Mesker

Project Wildeman

17

Rijn IJssel Theater

30

donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend (voor actuele tijden zie speelplek of infostand)

7

8

kinderen

Mees

donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend (voor actuele tijden zie speelplek of infostand)

Het Trouwpaleis De mooiste dag van je leven hoeft niet duur te zijn. Een 15 minuten durende slapstick in het all-in Trouwpaleis van Leth & Lohr. De weddingplanner heeft de plechtigheid tot in de puntjes voorbereid.

muziek

Reloved Fotohuisje In deze photobooth kun je vier verschillende foto’s achter elkaar laten maken. Duik in de kist vol grappige attributen en ga zo gek mogelijk op de foto met familie en vrienden. Een leuke herinnering aan Hoogte80 Festival! donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend (voor actuele tijden zie speelplek of infostand) 28

Houd onze website en social media kanalen in de gaten voor actuele updates en nieuwsberichten!

Zus van Mozart Het is 1759 en je heet Nannerl Mozart. Je bent amper acht jaar oud en speelt niet alleen briljant piano, maar net zo briljant viool. Maar dan blijkt je kleine broertje even muzikaal te zijn. Of nee, zelfs nog veel muzikaler. ‘Zus van Mozart’ is een sprankelende muzikale voorstelling over een leven in en naast de spotlights. vrijdag: 16.30-17.45 zaterdag: 16.30-17.45 1

6+

KLOEK Back to basics met robuuste constructies en basale mechanieken. De tijdloze kracht van eenvoud is een drijvende kracht in de interactieve straattheatervoorstelling KLOEK. Een kloeke installatie, die alleen met medewerking van dappere omstanders een voorstelling wordt. Als grote en kleine handen aan de touwen trekken, kan de marionet vliegen! Theatergroep Dapper brengt al 25 jaar beeldend theater en installaties in Arnhem. Dit jaar spelen zij de try-outs van KLOEK op het eveneens jubilerende Hoogte80 Festival. Feest! donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend (voor actuele tijden zie speelplek of infostand) 9

Sybe Gratama, Kevin Berkhout & Gijs Top Eyes Open! Karl heeft weinig geld en nauwelijks iets van de wereld gezien. Zijn dagen bestaan uit tv-kijken en bankhangen. Zijn buren staan heel anders in het leven. Zij zijn avontuurlijk en maken kunst en muziek. Ze leven totaal langs elkaar heen, totdat Karl op een dag noodgedwongen aanbelt. Een alles veranderende ontmoeting volgt. vrijdag: 14.00-14.20, 16.00-16.20, 19.00-19.20, 21.00-21.20 | zaterdag: 15.00-15.20, 19.00-19.20 zondag: 13.00-13.20, 15.00-15.20, 17.00-17.20 4

Theatergroep Kwazi Destiny Destiny is de dochter van het suikerspinkoppel van de kermis. De instabiele ouders koesteren een enorme liefde voor haar. Hun onvermogen tot opvoeden is echter merkbaar. De situatie wordt bemoeilijkt als de buitenwereld zich met het gezin gaat bemoeien. ‘Wie niet van de kermis is, snapt er geen kut van.’ donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend vanaf 17.00 (voor actuele tijden zie speelplek of infostand) 19

9


ACTS vervolg

interview Vanuit de vrachtwagen

Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck

Oostpool en Sonnevanck spelen op Hoogte80 samen de voorstelling ‘Princess’. Koen Waanders (publiciteit) en Flora Verbrugge (artistiek directeur en regisseur) van Theater Sonnevanck aan het woord. Vanwaar de samenwerking? Koen: “Vóór 2013 maakte Sonnevanck jeugdtheater voor kinderen en jongeren van 4 tot 14 jaar. Oostpool richtte zich op een volwassen doelgroep vanaf 15 jaar. Sinds 2013 slaan we de handen ineen en maken we elk jaar samen twee voorstellingen voor het voortgezet onderwijs, een voor 12+ en een voor 14+. We komen met een vrachtwagen, parkeren op het schoolplein, spelen een paar dagen en reizen weer verder.” Met de vrachtwagen naar Hoogte80 dus? Koen: “Ja. Als we het theaterdecor uitschuiven is er plek voor 55 mensen om met hun neus bovenop de acteurs zitten.”

Foto: Sanne Peper

Wat vinden jullie zo leuk aan spelen op het festival? Koen: “We spelen de voorstelling 115 keer op scholen, het publiek kan daar niet naartoe. Op het festival is ‘Princess’ wel openbaar toegankelijk en kan iedereen het zien. Dat is voor het publiek natuurlijk fijn, maar ook

Wat kenmerkt jullie? Koen: “We maken voorstellingen die enorm goed gespeeld zijn en veel vaart hebben. Met thema’s als homoseksualiteit of gender willen we jongeren aan het denken zetten.” Flora: “Samen filosoferen en jezelf op de korrel nemen. En we lokken graag heftige reacties uit! Geen stil, beleefd publiek; bij ons klinkt het soms als bij een voetbalwedstrijd.” Waar gaat de voorstelling ‘Princess’ over? Flora: “Over vrouwen, het objectiveren van vrouwen, en dus ook over mannen. Het is geen aanklacht, het gaat niet over schuld. We werpen wel vragen op, zoals: hoe gewoon is het dat je een bepaalde rol aanneemt? In de voorstelling weigert een actrice een stuk te spelen vanwege een naaktscene. Waarom moet de vrouw altijd naakt?” Wil je verder nog iets kwijt? Flora: “Ja, dat we drie fantastische spelers hebben. Daar ben ik trots op en blij mee!” www.sonnevanck.nl www.toneelgroepoostpool.nl

6

#Quarterlife Een kwart van je leven achter de rug. Opleiding gevonden of voltooid, vrienden, baan, vaste relatie. Dit is het. Is dit het? De nieuwe trend voor hippe millennials: de quarterlifecrisis. In #Quarterlife gaan we twijfels te lijf, gewapend met humor en een latte met een flinke shot zelfbeschouwing. donderdag: 13.00-13.20, 15.00-15.20, 17.00-17.20, 20.00-20.20 zaterdag: 13.00-13.20, 16.00-16.20, 20.00-20.20 zondag: 14.00-20, 16.00-16.20, 19.00-19.20 4

Wordbites #ZHLZ Weet je wat? Zeg het lekker zelf! Maak je eigen verhaal en steel de show. Doe mee met de miniworkshop spoken word + muziek van Wordbites. Geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.

interview

Tickets online via toneelgroepoostpool.nl of bij de trailer tijdens het festival.

muziek

kinderen

dans

literatuur

circus straattheater

Theatergroep Spijs

27

Ook dit jaar staan wij weer alle dagen met onze vrachtwagentrailer op het Hoogte80 Festival! We spelen de voorstelling Princess. Nadja moet “functioneel” naakt in deze voorstelling. Dat staat in het script. Maar vandaag, midden in de tournee, heeft Nadja daar geen zin meer in. Hoezo moeten de jongens dat niet? Het vrouwbeeld in deze voorstelling slaat nergens op. Kan het ook anders? Al spelend, improviserend en redetwistend herschrijven de drie acteurs het stuk zoals het in hun ogen zou moeten zijn. Ongemakkelijk eerlijk vragen ze zichzelf en elkaar: vind jij een vrouw evenveel waard als een man?

theater

voor ons. Voor jongeren is het vaak de eerste kennismaking met theater. Wij willen graag die interesse bij hen wekken.” Flora: “Maar het stuk is ook heel geschikt voor volwassenen.”

donderdag, vrijdag: doorlopend (voor actuele tijden zie speelplek of infostand)

Trailervoorstelling 14+

kunst

“geweldig sfeertje. Het uitzicht en het lekkere eten, gecombineerd met cultuur maakt het een heel leuk festival!” Job van Gorkum (Muziektheatergroep BOT)

Yesh Die mame Begeleid door contrabassist en gitarist Jordy Sanchez, accordeonist Geert Leenders en violiste Anneke Frankenberg danst, zingt en vertelt Anouk Dorfmann over haar leven en familie. Maak kennis met een breed scala aan klezmerstijlen, van kwetsbare slaapliedjes tot uitbundige feestmuziek. Anouks grote voorbeeld? Mamie, haar JoodsAlgerijnse oma en een echte Jiddische mame. donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend (voor actuele tijden zie speelplek of infostand) 20

Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool Princess Is een vrouw evenveel waard als een man? In de laatste scène van ‘Princess’ moet actrice Nadja ‘functioneel’ naakt. Maar vandaag, middenin de tournee, wil ze dat niet meer. Waarom moeten de twee mannelijke acteurs niet bloot? Het vrouwbeeld in deze voorstelling slaat nergens op. Kan het ook anders? Al spelend, improviserend en redetwistend herschrijven de drie acteurs het stuk zoals het in hun ogen zou moeten zijn. donderdag: 16:00-17:00, 18:00-19:00, 20:30-21:30 vrijdag: 17:00-18:00, 19:00-20:00, 21:00-22:00 zaterdag: 16:00-17:00, 18:00-19:00, 20:30-21:30 zondag: 14:00-15:00, 16:00-17:00, 18:00-19:00 6

Hoe het hoort volgens toneelgroep ECHO Beeldend absurdistisch theater over de wereld om ons heen, dat is ECHO. “Wij zijn gefascineerd door systemen waar we als mens in vastzitten. Leven, hoe doe je dat?” In gesprek met Anna Schoen van toneelgroep ECHO. Wat zagen we vorig jaar van jullie op Hoogte80? “Toen speelden we op locatie, in een leegstaand winkelpand. De setting van een huiskamer waarvan je je kon afvragen of die zich in een huis, een lege fabriek of een inrichting bevond - paste daar goed. Het thema van de voorstelling was: wat is normaal? De situatie was dat zeker niet: twee vrouwen hadden een man gekocht op Marktplaats.”

Wat kan het publiek dit jaar van ECHO verwachten? “We gaan iets doen dat voor ons totaal nieuw is: een kindervoorstelling. Maar wel een die voor volwassenen ook leuk is. Wij hebben zelf in ieder geval al veel lol gehad tijdens de repetities. Natuurlijk gaan we uit van een echt ECHO-thema: hoe hoort het nou eigenlijk? Twee ogenschijnlijk nette dames leggen uit hoe het hoort. Ze blijken dat zelf echter ook niet te weten en houden er hele andere regels en ideeën op na dan waar wij over het algemeen mee worden opgevoed.” Waarom spelen jullie op Hoogte80? “Wij zijn een Arnhems gezelschap en vinden het leuk om te spelen voor een publiek dat niet altijd gewend is in het theater te komen. Eerder speelden we bestaande stukken die we ook in het theater lieten zien, maar deze voorstelling maken we echt speciaal voor Hoogte80. En dan ook nog voor kinderen, die hartstikke eerlijk zijn. Dat maakt het heel leuk, maar ook een beetje spannend.” 1 www.tgecho.com

11


Hoogte80 Festival is jarig!

Opzwepende, mediterrane dansvoorstelling waarbij “het dansplezier van het toneel spettert” (Het Parool) do 28, vr 29 en za 30 juni 20.15 uur | Stadstheater Arnhem

Hoogte80 Festival bestaat al tien jaar! Organisator Harold Oddens viert feest, kijkt terug en blikt vooruit. Foto: Frans Schneider

Tijd voor een feestje? “Ja! Als organisatie doen we dit nu vijf jaar, het festival bestaat tien jaar. Een bijzonder en heuglijk moment dus. We gaan van 10 tot en met 13 mei natuurlijk een feestje vieren. Maar we grijpen dit jubileum ook aan om terug én vooruit te blikken: hoe zien de volgende tien jaar eruit? Het grootste cadeau voor Hoogte80 en het publiek is werk maken van onze toekomst.”

“Vrijheid wordt pas mooi als je het kan delen” Hoe zie jij de toekomst van Hoogte80?

Waar ben jij ingestapt? “In 2013, toen de oprichters op zoek waren naar een zakelijk leider. Ik kende Hoogte80 als bezoeker. Het magische gevoel als je daar bent, het uitzicht dat ruimte geeft en de fantasie prikkelt: wat zie ik in de verte liggen? Dat, en de licht anarchistische inslag waarmee het werd georganiseerd, triggerde mij.”

Het festivalseizoen gaat weer van start!

Welke act wil je absoluut niet missen?

Dit betekent dat je de komende maanden volop kunt genieten van prachtige voorstellingen, optredens, acts en performances. Begint het te kriebelen en wil je zelf aan de slag? Laat je inspireren door de magie van theater en boek een cursus of workshop bij Huis van Puck!

Wat is de grote kracht van Hoogte80? “Het gevoel van vrijheid. Dat trekt me ook aan in theater: met hun verbeeldingskracht zijn artiesten in staat om vrijheid om te zetten in vorm. De kijker wordt geraakt of op andere gedachten gebracht. Die verwondering en de ontmoeting, met makers en met elkaar, is belangrijk. Vrijheid wordt pas mooi als je het kan delen. Samen op dezelfde plek zijn verbroedert. Het draagt bij aan je ontwikkeling en wereldbeeld. De wijze waarop de mensen op Hoogte80 die vier dagen met elkaar omgaan, dat zou ik het hele jaar willen terugzien op straat.”

Programma 2018 / 2019

Voor wie is Hoogte80? “Voor alles en iedereen, van metaalwerker tot bankdirecteur en van jong tot oud. Er is een grote diverse groep van bezoekers uit de wijk, de stad en de regio die zich welkom, veilig en thuis voelt. En ook de makers lopen uiteen, van gevestigde naam tot jong talent.”

> Opleiding Theatermaker september 2018

> Workshop Talentontwikkeling september 2018

“Cirque du Platzak. Zij zijn de belichaming van ons festival: ze nemen je mee in hun wondere wereld en tonen hun vakmanschap op geheel eigen wijze. Het willen delen van bezieling en vakmanschap, daar gaat het mij om! Het publiek voelt dat ook, ze zijn intussen een publiekslieveling geworden. En de voorstelling van Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck. Omdat het elk jaar gewoon bizar goed is!”

Ook bijzonder dit jaar... “... is de tent waar jonge Arnhemse makers zich presenteren. Ik heb eerbied voor het lef van deze jonge honden, ga er maar stáán! Ze zijn zich nog volop aan het ontwikkelen en durven zich bloot te geven. Ik hoop dat mensen er massaal op af komen, want makers hebben publiek nodig om te groeien.”

Ga erop uit, ontmoet, beleef en geniet van vier dagen Hoogte80!

> Talentenjacht Puck’s Talent Cabaret november 2018

Harold

> Cursus Toneelschrijven voorjaar 2019

> Cursus Theatertechniek voorjaar 2019

Houd de website en Facebookpagina van Huis van Puck in de gaten om je aan te melden.

© Hans Gerritsen

is Huvan ck Pu

“We willen nog beter aansluiten op de tijd en samenleving. Dat betekent een scherper, inhoudelijker profiel waarbij, naast de al bestaande banden met bijvoorbeeld Oostpool, we met meer organisaties uit de stad en omgeving langdurige samenwerkingen aangaan.”

13


12:00 12:15 12:30 12:45 13:00 13:15 13:30 13:45 14:00 14:15 14:30 14:45 15:00 15:15 15:30 15:45 16:00 16:15 16:30 16:45 17:00 17:15 17:30 17:45 18:00 18:15 18:30 18:45 19:00 19:15 19:30 19:45 20:00 20:15 20:30 20:45 21:00 21:15 21:30 21:45 22:00 22:15 22:30 22:45 23:00 23:15 23:30 23:45 00:00

Op het muziekpodium van Luxor Live Shannon van der Werff is één van de programmeurs voor Luxor Live op Hoogte80 Festival. Zij vertelt wat we dit jaar van de acts op het muziekpodium kunnen verwachten. Wat staat er op het programma? “We hebben voor iedereen wel iets. De programmering is lekker divers met stijlen die uiteenlopen van punk tot hiphop en van reggae tot gipsy klezmer. We combineren lokale met (inter)nationaal bekendere acts. Een bekende lokale naam is bijvoorbeeld Benjamin Thode. Menig Arnhemmer kent hem als mc van de band Leeways. Met zijn nieuwe project Mr. Weazley komt hij op vrijdagavond de lounge op zijn kop zetten!” Waarom Hoogte80? “Luxor Live vindt het heel belangrijk om de verbinding aan te gaan met andere organisaties in de stad die zich bezighouden met cultuur en muziek. Om op die manier samen opkomend talent op zowel lokaal als nationaal niveau te ondersteunen. Hoogte80 is een mooi podium waar acts voor een groot publiek kunnen spelen. Daarnaast maken we het publiek graag warm voor nieuwe muziek. We programmeren hier niet per se hetzelfde als in Luxor Live. Op Hoogte80 gaan we voor wat theatraler en experimenteel, dat kan het festivalpubliek wel aan. Een band als Trikosis, met ‘crazy-idiot-anarcho-folk’, komt hier goed tot zijn recht.”

Louise te Poele vs. Donnerwetter

Waar kijk je naar uit? “Vojta Violinist uit Tsjechië speelt onder andere viool en didgeridoo en bouwt daar een hele show omheen. Heel vet, echt een pareltje! Hij slaapt in een busje en leeft voor de muziek, een echte hippiemuzikant. Qua theater ben ik dit jaar heel benieuwd naar de talententent: heel goed dat er aandacht is voor talentontwikkeling.”

1

Theatergroep echo

1

mirthe & tim

1

mensen zeggen dingen

2

de baron

2

vojta violist

2

Shht

2

dj’s clojo & ray naey

2

pip blom

2

waltzburg

3

Artez Dans

3

Collectief Prime

4

theatergroep Spijs

4

T.03

6

Oostpool & Sonnevanck

7

Onderwater Producties

19

Theatergroep Kwazi

19

Theatergroep De Wolven

30

rijn ijssel theater

31

cirque du platzak

E1

project wildeman

5

bult-tent: doorlopende programmering vanuit de wijk

9

theatergroep dapper

15

mees muziek

23

nondesjusjo

16

shanti straub en jeroen mesker

24

Nachttheater

17

Museum Arnhem & de vliegende koffer

25 26

Leth & Lohr Luxor Live labs: Donnerwetter

10

Bus a la most

11

de limo fabriek

18

Circusdrome

27

Wordbites

12

loopvis

20

Jordy Sanchez & Yesh

28

fotohuisje

13

Kinderlokker

22

BEELDSPRAAK FOTOGRAFIE

29

De Platenbus & Badje Bij

14

herman & jur

2 12:00 12:15 12:30 12:45 13:00 13:15 13:30 13:45 14:00 14:15 14:30 14:45 15:00 15:15 15:30 15:45 16:00 16:15 16:30 16:45 17:00 17:15 17:30 17:45 18:00 18:15 18:30 18:45 19:00 19:15 19:30 19:45 20:00 20:15 20:30 20:45 21:00 21:15 21:30 21:45 22:00 22:15 22:30 22:45 23:00 23:15 23:30 23:45 00:00

Luxor Live Labs: Donnerwetter

1

Theatergroep echo

1

Stadstheaterlab

1

mensen zeggen dingen

De band Donnerwetter gaat op Hoogte80 in samenwerking met kunstenaar Louise te Poele ‘iets cools’ maken. Gitarist Wout Kemkens praat ons bij over creatieve spierballen en poedels.

2

The Bojangles

2

Veline

2

8-bit DJ Collectief

2

kia

2

Mr. Weazley

Luxor Live Labs, wat is dat? “Een initiatief voor Arnhemse bands die lekker gaan, om die een kwaliteitsinjectie te geven. De eerste band, Potential Criminal, maakte onder andere een videoclip, organiseerde een releaseparty en kreeg een nieuwe huisstijl. Arnhemse ontwerpers en andere creatieven worden betrokken bij zo’n bandcasus.”

3

Artez Dans

3

Kaosclown

3

#onck

4

T.03

4

Sybe Gratama, Kevin Berkhout & Gijs Top

6

Oostpool & Sonnevanck

7

Onderwater Producties

8

Cie la Fabiola

Een weekend lang iets cools maken, vertel? “We hebben kunstenaar Louise te Poele gevraagd voor het maken van een film bij ‘All due to the dopamine drop’, een nummer over geestestoestanden en chemische processen in het brein. Samen gaan we de uitdaging aan om die film in één weekend te maken. Een snelkookpan, waarin je je creatieve spierballen moet laten zien en het Hoogte80-publiek kan meekijken. En we gaan ze ook gebruiken, want we hebben figuranten en props nodig.” Een oproepje dan maar? “We zoeken: een poedel, iemand met groene ogen, een reus en een dwerg, iemand die op commando kan huilen, iemand die op commando kan schaterlachen en een ballerina. Wie zo iemand is of kent, kan langskomen bij de tent.” Waar kunnen we het resultaat zien? “De première is een week later op het festival Donnerwetter Day. Die avond en nacht spelen 30 acts in alle zalen, inclusief de rookruimte en de kelder, van Luxor Live.” 26

19

theatergroep kwazi

19

theatergroep de wolven

21

gekken & dwazen

30

RIJN IJSSEL THEATER

31

Cirque du platzak

E1

project wildeman

5

bult-tent: doorlopende programmering vanuit de wijk

9

theatergroep dapper

15

mees muziek

23

nondesjusjo

16

shanti straub en jeroen mesker

24

Nachttheater

17

Museum Arnhem & de vliegende koffer

25 26

Leth & Lohr Luxor Live labs: Donnerwetter

10

Bus a la most

11

de limo fabriek

18

Circusdrome

27

Wordbites

12

loopvis

20

Jordy Sanchez & Yesh

28

fotohuisje

13

Kinderlokker

22

BEELDSPRAAK FOTOGRAFIE

29

De Platenbus & Badje Bij

14

herman & jur


ENTREE

Extern EXTERN skate Vkerk deSKATEKERK DE PROJECT wildeman projectWILDEMAN

Toilet

EHBO

19

20 26 25

1

M

Kassa

BAR

INFO

H

terras

N

L

30

17 18

A

I

G

BAR

24

J

23

16

terras

29 terras

15 terras

terras

31

A

14

E D

22

B

6

terras

F

2 10

K

BAR

27 28

P

pin kassa

O

11 21

9

7

4

13 12

Q

c

8

E RE NT

Toilet Heren

terras

5

3

E

ENTREE


12:00 12:15 12:30 12:45 13:00 13:15 13:30 13:45 14:00 14:15 14:30 14:45 15:00 15:15 15:30 15:45 16:00 16:15 16:30 16:45 17:00 17:15 17:30 17:45 18:00 18:15 18:30 18:45 19:00 19:15 19:30 19:45 20:00 20:15 20:30 20:45 21:00 21:15 21:30 21:45 22:00 22:15 22:30 22:45 23:00 23:15 23:30 23:45 00:00

1

Theatergroep echo Stadstheaterlab

1

Booi

1

mensen zeggen dingen

2

De Materie

2

Plattentektonik

2

Foxlane

2

DJ’s The Pop SnoB Soundsystem

2

Supermoon

3

Komodo

3

Kaosclown

3

Artez dans

1

3

#Onck

4

theatergroep spijs T.03

4 4

Sybe Gratama, Kevin Berkhout & Gijs Top

6

Oostpool & Sonnevanck

7

Onderwater Producties

8

Cie la Fabiola

19 19

Theatergroep Kwazi Theatergroep De Wolven

21

gekken & dwazen

30

rijn ijssel theater

31

Cirque du platzak

e1

project wildeman

doorlopend (verrassing/pop-up)

9

bult-tent: doorlopende programmering vanuit de wijk theatergroep dapper

15

mees muziek

23

nondesjusjo

16

shanti straub en jeroen mesker

24

Nachttheater

17

Museum Arnhem & de vliegende koffer

25 26

Leth & Lohr Luxor Live labs: Donnerwetter

Bus a la most

11

de limo fabriek

18

Circusdrome

27

Wordbites

12

loopvis

20

Jordy Sanchez & Yesh

28

fotohuisje

13

Kinderlokker

22

BEELDSPRAAK FOTOGRAFIE

29

De Platenbus & Badje Bij

14

herman & jur

zondag 1

theatergroep echo

1

Booi

1

Mirthe & tim

1

mensen zeggen dingen

2

Sólin

2

The Bennies

2

Dino Kids

2

Kroese DJ collectief

2

Massi

2

Trikosis

3

MAN || CO

4

theatergroep Spijs

4

Sybe Gratama, Kevin Berkhout & Gijs Top

6

Oostpool & Sonnevanck

7

Onderwater Producties

8

Cie la Fabiola

19

Theatergroep Kwazi

19

Theatergroep De Wolven

21

gekken & dwazen

30

RIJN IJSSEL THEATER

31

Cirque du platzak

e1

project wildeman

12:00 12:15 12:30 12:45 13:00 13:15 13:30 13:45 14:00 14:15 14:30 14:45 15:00 15:15 15:30 15:45 16:00 16:15 16:30 16:45 17:00 17:15 17:30 17:45 18:00 18:15 18:30 18:45 19:00 19:15 19:30 19:45 20:00 20:15 20:30 20:45 21:00 21:15 21:30 21:45 22:00 22:15 22:30 22:45 23:00 23:15 23:30 23:45 00:00

10

5 9

museumarnhem

een workshop, ook weer geïnspireerd op het kunstwerk van Op de Beeck. Wat we precies gaan doen is nog een verrassing, maar ik kan alvast verklappen: het is niet vies of eng.”

interview

Museum Arnhem TREKT de stad in Museum Arnhem is even dicht, maar zit zeker niet stil. Het museum trekt de stad in en is van de partij op Hoogte80. Directeur Saskia Bak, zelf fervent bezoeker van het festival, vertelt waarom.

doorlopend (verrassing/pop-up) bult-tent: doorlopende programmering vanuit de wijk theatergroep dapper

  

15

mees muziek

23

16

shanti straub en jeroen mesker

24

nondesjusjo Nachttheater

17

Museum Arnhem & de vliegende koffer

25

Leth & Lohr

26

Luxor Live labs: Donnerwetter

27

Wordbites

10

Bus a la most

11

de limo fabriek

18

Circusdrome

12

loopvis

20

Jordy Sanchez & Yesh

13

Kinderlokker

22

BEELDSPRAAK FOTOGRAFIE

14

herman & jur

28

fotohuisje

29

De Platenbus & Badje Bij

Waarom doet Museum Arnhem mee aan Hoogte80? “Ons gebouw is op dit moment gesloten, maar dat betekent niet dat we er niet zijn. Met onze collectie en activiteiten zoeken we nu andere locaties in Arnhem op. In de beeldende kunst zie je tegenwoordig veel crossovers, waarbij de grens tussen disciplines vervaagt. In het tussenliggende gebied gebeurt veel spannends. Een mooi moment voor ons als museum om ook die ruimte op te zoeken, en

foto: Eva Broekema

5

daarmee een (deels) nieuw publiek aan te spreken. Is de stap naar het museum soms groot, nu komen wij naar de mensen toe.” Wat kunnen we van jullie verwachten op Hoogte80? “Uitgangspunt is een film van Hans Op de Beeck, een kunstwerk dat van zichzelf al een beetje theatraal is. De Vliegende Koffer maakt er een voorstelling over, waarvan je handen gaan jeuken. Vanuit dat gevoel geven we

Waar verheug jij je op? “Ik ga altijd graag naar Hoogte80. Het festival laat zien wat Arnhem op cultureel vlak te bieden heeft. De afwisseling tussen even kort iets zien of doen en langere voorstellingen vind ik goed. En het feit dat je er met je kinderen of familie naartoe kunt, dat zie je niet vaak. Ik kijk vooral uit naar de jonge makers van dansopleiding ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Zij verrassen me elke keer met hun voorstellingen.” Waar komen we Museum Arnhem de komende tijd nog meer tegen? “Ook met mode-evenement State of Fashion trekt het museum weer de stad in. Daarnaast zijn acht van onze magischrealistische schilderijen sinds kort te zien in het Rijksmuseum Amsterdam. En we schuiven één keer per kwartaal aan bij de talkshow Herman Centraal, waarbij we aan de hand van kunst een thema uit de Arnhemse actualiteit bespreken. Hou ons dus in de gaten!” 17

www.museumarnhem.nl

19


The Bojangles gypsy jazz Gypsy jazz uit Nijmegen met Maaike Tromp op klarinet, Carlo Gentenaar en Mick Verweij op gitaar en Roeland Terhuizen op contrabas. Zij spelen muziek in de stijl van Django Reinhardt en Quintette du Hot Club de France, aangevuld met een enkele wals, swingende jazzstandards, sfeervolle bossa’s en opzwepende rumba’s.

VELINE

MR. WEAZLEY

8-BIT DJ COLLECTIEF

vrijdag: 19.30-20.15, 21.00-22.00, 23.00-24.00

KIA

vrijdag: 18.50-19.30

vrijdag: 20.15-21.00

24.00

23.45

23.30

23.15

23.00

22.45

22.30

22.15

22.00

21.45

21.30

21.15

21.00

20.45

8-BIT DJ COLLECTIEF

dj Tussen de optredens door draaien dj’s de lekkerste plaatjes, zodat je niet stil hoeft te zitten. Op vrijdag de beurt aan 8-bit DJ Collectief. Dansen maar!

indie Opzwepend en dansbaar met beats en sfeervolle elektronica met onderbuikbas. Daar overheen relaxt gezongen, spannende Nederlandstalige teksten, die je aan het denken zetten. Dat is Veline.

Veline

KIA

8-bit DJ Collectief

funk/soul Deze Arnhemse vocalist, songwriter en rapper is klaar om haar expressieve sounds, ruwe vocalen en hoge dosis groove met de wereld te delen. Haar muziek combineert verschillende genres, van een basis van neo-soul en een vleugje jazz tot funk, hiphop, r&b en pop. Laat je raken door haar gepassioneerde verhalen.

vrijdag: 17.00-17.45

20.30

20.15

20.00

19.45

19.30

8-BIT DJ COLLECTIEF

SóLIN

24.00

23.45

23.30

23.15

23.00

22.45

22.30

22.15

22.00

21.45

21.30

21.15

21.00

20.45

20.30

20.15

20.00

19.45

19.30

19.15

19.00

18.45

18.30

18.15

18.00

17.45

17.30

17.15

17.00

16.45

16.30

16.15

zaterdag: 20.15-21.00

Komodo

dj The PoP SnoB Soundsystem draait sixties garagepunk, rockabilly, surf, r&b, punkrock en exotica. Van floorfillers tot riot-starters!

psychedelische rock-’n-roll Weelderige meerstemmigheid, niet-westerse ritmes en onverwachte instrumenten. Komodo verweeft in hun psychedelische rock-’n-roll stijlen van over de hele wereld, zoals woestijnblues, surfrock, 60’s pop, hiphop, rumba en Indiase raga. Gruizig en een beetje vreemd, maar ook catchy en uiterst dansbaar.

zaterdag: 19.30-20.15, 21.00-22.00, 23.00-24.00

zaterdag: 22.00-23.00

zaterdag: 18.50-19.30

DJ’s The PoP SnoB Soundsystem

THE BENNIES

DINO KIDS

KROESE DJ COLLECTIEF

MASSI

KROESE DJ COLLECTIEF

Sólin

Kroese DJ Collectief

dream pop Experimentele en melodieuze pop uit Utrecht. Geïnspireerd door Scandinavische muziek worden dromerige, pure melodieën gecombineerd met gelaagde ritmiek en weidse, uitgebreide soundscapes. Sólin staat garant voor popmuziek met complexiteit, improvisatie voortvloeiend uit intelligente arrangementen en een eerlijke, expressieve performance die een diepere laag aanboort.

dj Ook op zondag worden er platen gedraaid! Tussen de optredens door houdt het dj-collectief van de welbekende platenzaak Kroese de sfeer levendig. zondag: 18.10-19.00, 19.45-20.30, 21.30-22.00

TRIKOSIS

24.00

23.45

23.30

23.15

23.00

22.45

22.30

22.15

22.00

21.45

21.30

21.15

21.00

20.45

20.30

20.15

20.00

19.45

19.30

19.15

19.00

18.45

18.30

18.15

18.00

17.45

16.45

16.30

16.15

16.00

13.30 THE BOJANGLES

19.15

19.00

18.45

18.30

18.15

18.00

17.45

17.30

17.15

17.00

16.45

16.30

16.15

16.00

15.45

15.30

15.15

15.00

14.45

14.30

14.15

14.00

vrijdag 11 mei

indie Deze indieband uit Nijmegen begon nadat Norman een flinke trap gaf in Joris’ gezicht. Samen met hazey-gitarist Chris en zanger Guus maken ze muziek die doet denken aan bands als Foals en The Growlers: ingetogen op de plaat, live explosief. Hun single ‘Birmingham’ is intussen meer dan 350.000 keer gestreamd.

zondag 13 mei 15.45

donderdag: 22.00-23.00

15.30

donderdag: 19.30-20.15, 21.00-22.00, 23.00-24.00

15.15

donderdag: 17.00-17.45

zaterdag: 17.00-17.45

15.00

dj Tussen de optredens door draaien dj’s Clojo & Ray Naey de lekkerste plaatjes, zodat jij niet stil hoeft te zitten en helemaal uit je plaat kunt gaan. Dansen maar op hun Indie-de-pindie-set!

Illuster dj-duo Clojo & Ray Naey

14.45

keltisch De Tsjechische multiinstrumentalist Vojta trekt rond met zijn busje en doet Hoogte80 aan. Zijn muziek laat zich omschrijven als een psychedelische fusie van Keltische, klassieke en tribal sounds. Met zijn viool, didgeridoo, bouzouki, bansuri-fluit en percussie die hij live loopt, neemt deze onemanband je mee op een bijzondere reis.

indie Eigenzinnige upbeat indie, geschreven door een pessimistische slaapkamerproducer en tot leven gebracht met zijn beste vrienden. De songs zijn catchy, onvervalst en recht uit het hart en doen denken aan bands als Vampire Weekend, Real Estate en Modest Mouse. Na het uitbrengen van hun eerste single ‘Ghost’ speelde Waltzburg meteen op Noorderslag.

14.30

Waltzburg

spoken song Theatrale Duitstalige songs met een verhalend karakter. Plattentektonik vertelt over tektonische processen, donkere rivieren, het onzichtbare, wat zich openbaart onder de oppervlakte. De muziek van het viertal roept beelden en verlangens op, met spoken word of zang, van ver weg of heel dichtbij, nu eens fragiel en dan weer stevig.

14.15

donderdag: 18.50-19.30

13.45

16.00

Plattentektonik

donderdag: 20.15-21.00

Vojta Violinist

13.30

zaterdag: 15.40-16.20

Foxlane

17.30

indie Pip Blom begon als singer-songwriter vanuit haar kamer in Amsterdam. Inmiddels is ze frontvrouw van een vierkoppige band. Met haar lofi-pop tourde ze door Europa en speelde ze onder andere op Into The Great Wide Open, Noorderzon Festival, Eurosonic Noorderslag en Grasnapolsky Festival. En nu op Hoogte80!

funk Funk van Supermoon: een vette groove, meerstemmige vocals en strakke riffs. De vijf bandleden laten zich inspireren door o.a. Crosby, Stills, Nash, Jon Cleary en Porcupine Tree. Een breed scala aan invloeden dat uitmondt in een unieke Supermoon-sound en sprankelende optredens.

17.15

Pip Blom

noiserock Space rock voor de generatie van nu, gebracht door een vijfkoppige noiseband. De bandleden omschrijven zichzelf als ‘five wired men from the sonic spaceship’. Eclectische invloeden, uiteenlopend van The Beatles tot Kanye West, smeden ze samen tot een eigenzinnig geluid. Live staat Shht garant voor strakke grooves en baldadig gebeuk.

THE POP SNOB SOUNDSYSTEM

KOMODO

Supermoon

17.00

24.00

23.45

23.30

23.15

22.45

22.30

22.15

23.00

CLOJO & RAY NAEY

WALTZBURG

THE POP SNOB SOUNDSYSTEM

Nederlandstalige kraut Passie, een beetje punk, een dosis krautrock en prachtige Nederlandstalige teksten die ergens over gaan. Dat is waar deze vijfkoppige band met wortels in Arnhem voor staat. De Materie maakt melodieuze nummers met driestemmige zang en een bij vlagen gierende dialoog tussen jaren zeventigsynths en de leadgitaar.

14.00

donderdag: 15.40-16.20

22.00

CLOJO & RAY NAEY

PIP BLOM

Shht

wereldrock Als een storm in de Sahara, een dijkdoorbraak in Zeeland of een afbrokkelende muur in Israël. De Baron is wereldrock met gierend koper, blaffende drums en vlijmscherpe taal. Volgens 3voor12 ‘vol verlangen naar betere tijden en oorden, stiekeme geliefden, bier, maar vooral veel vrijheid’.

21.45

21.30

21.15

21.00

20.45

20.30

20.15

20.00

19.45

19.30

CLOJO & RAY NAEY

SHHT

THE POP SNOB SUPERMOON SOUNDSYSTEM

FOXLANE

De Materie

13.45

De Baron

19.15

19.00

18.45

18.30

18.15

18.00

17.45

17.30

17.15

17.00

16.45

16.15

16.00

15.45

16.30

VOJTA VIOLINIST

DE BARON

20

PLATTENTEKTONIK

DE MATERIE

15.30

15.15

15.00

14.45

14.30

14.15

14.00

13.45

13.30

donderdag 10 mei

15.45

15.30

15.15

15.00

14.45

14.30

14.15

14.00

13.45

zaterdag 12 mei 13.30

MUZIEKprogramma

We hebben dit jaar weer een gevarieerde muziekprogrammering. Welk genre je ook zoekt, op Hoogte80 Festival vind je het. Alle artiesten treden op in de Muzieklounge. Deze optredens zijn gratis!

2

KROESE DJ COLLECTIEF

Massi hiphop/pop Het podium is de enige plek waar hij zich thuis voelt. ‘Een hiphop-head in hart en ziel,’ noemt Massi zichzelf. Toch waren het bands als Linkin Park, Nirvana en Korn die zijn liefde voor scheurende gitaren aanwakkerden. Deze invloeden komen op een gewaagde manier terug in zijn muziek. zondag: 19.00-19.45

zondag: 15.00-15.40

Trikosis

instrumental/surf/garage Het recept: gooi het geluid van surf, de intentie van psychedelica en de sfeer van oude westerns in de magnetron. Stand: kernoorlog. De smeulende bende die overblijft, is de verwarrende ervaring genaamd DINO KIDS. Deze instrumentale band kenmerkt zich door diepe grooves en eigenzinnige gitaren, omlijst door galm en fuzz.

gypsy/klezmer Deze band beschrijft zijn muziek als internationale ‘crazy-idiot-anarcho-folk’. Traditionele OostEuropese muziek in arrangementen met een Triko-sausje, afgewisseld met eigen songs in gipsy-klezmerstijl. Zoals de bandnaam al doet vermoeden - verwijzend naar het trikosis-effect levert dat zowel bij de bandleden als het publiek een onbedwingbare behoefte om te dansen op.

zondag: 17.30-18.10

zondag: 20.30-21.30

THE Bennies Mr. Weazley hiphop/reggae/afrobeat Een heerlijke dosis energie, verpakt in hiphop, afrobeat en reggae. Benjamin Thode a.k.a. Mr. Weazley ken je misschien al als een van de leadzangers van reggae-crossoverband Leeways. Hij startte in 2017 zijn soloproject en lanceerde onlangs twee singles. Samen met zijn muzikantenvrienden staat hij dit jaar op vele festivals, waaronder Hoogte80!

reggae/ska/metal/ punkrock Afkomstig uit de Australische punkundergroundscene en bekend om hun luidruchtige liveshows. The Bennies speelt een mengelmoes van ska, punk en psychedelische rock. Hun nummers gaan over drank, drugs en feesten. De naam van hun eerste album uit 2011 says it all: ‘Party! Party! Party!’

vrijdag: 22.00-23.00

zondag: 16.15-16.45

Dino Kids

21


EXHIBITION EVENTS TALKS 01 06 2018 22 07 2018 DE MELKFABRIEK ARNHEM STATEOFFASHION.ORG

SEARCHING FOR THE NEW LUXURY

KINDERPROGRAMMA

Speciaal voor kinderen hebben wij een aantal mooie voorstellingen en workshops geselecteerd. Op deze pagina vind je het allemaal bij elkaar.

toneelgroep ECHO

Cie La Fabiola Pay attention at those two Twee poppen zijn de sterren van deze show. Giulio is een nieuwsgierig hondje, dat graag snoept. Fabiola is een lief, ondeugend en temperamentvol meisje met de komische charme van een clown. De complexe techniek achter deze marionetten laat hun lichamen en zelfs details in het gezicht nauwkeurig bewegen. Op een verbazingwekkend natuurlijke manier gaan zij de interactie met het publiek aan. Giulio en Fabiola doorbreken de muur tussen realiteit en fictie en komen - zonder een woord te zeggen - (bijna) tot leven!

Wil je met me dansen?

Vieze Vrouwtjes Twee nette vrouwtjes wonen op een vuilnisbelt. Ze proberen een fatsoenlijk leven te leiden, maar dat blijkt lastig. Want hoe doe je dat eigenlijk, een welgemanierd mens zijn? Ze zingen liedjes verkeerd, laten per ongeluk scheten en verwisselen mascara en lippenstift. Misschien kunnen de kinderen in de zaal hen redden? donderdag: 13.00-13.20, 14.00-14.20, 15.00-15.20, 16.00-16.20 vrijdag: 13.00-13.20, 14.00-14.20, 15.00-15.20 zaterdag: 13.00-13.20, 14.00-14.20, 15.00-15.20 zondag: 13.00-13.20, 14.00-14.20, 15.00-15.20

vrijdag: 13.15-13.45, 15.30-16.00 zaterdag: 13.15-13.45, 15.30-16.00 zondag: 13.15-13.45, 15.30-16.00

1

8

Uitgeverij Loopvis

DOE EEN PROEFLES OF SCHRIJF JE DIRECT IN!

De Limo Fabriek Mini-limo-lab Heb je dorst? Welkom in De Limo Fabriek! Kom binnen, giet ‘m vol, draai de band en maak zelf bubbels in het minilimo-lab. En dan... tappen maarrrr! Fijne glaasjes limo, speciaal voor kinderen die dat wel lusten. Drink smakelijk!

DANSENBIJVERSTEEGH.NL F o c u s ve je pe rs p ra nde rt ec tief

Levende boeken Vier dagen lang worden de boeken van de Arnhemse uitgeverij Loopvis tot leven gewekt. Van een muzikale boekvoorstelling over een dapper uiltje tot een intieme voorleessessie waarvan het water je in de mond loopt. Laat je meevoeren naar de fabelachtige moestuin van grootmoeder en haar geiten of ga lekker zelf aan de slag bij één van de creatieve en smakelijke workshops (voor alle leeftijden). Hou het programmabord in de gaten voor het volledige menu.

Kinderlokker Ook dit jaar kun je weer komen knutselen en verven. De Kinderlokker zit al klaar met kleedjes en knutselspullen! donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend 13

donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend 11

Openingsmaand

De Wolven

15 mei t/m 15 juni 2018

Krone De koning heeft een belangrijke missie en laat zijn drie dochters achter. En zijn kroon! Na een vreemd telefoontje is de chaos compleet... Op een luchtige manier vertelt Krone zonder tekst wat het idee van macht met je kan doen.

Feestelijke openingsavond 15 juni 2018

Audrey Hepburnplein 1 Focusarnhem.nl

Museum Arnhem presenteert: De Vliegende Koffer

3+

donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: 12.00-17.00 19

donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend 12

Cathedralia Een decorstuk bestaande uit minstens 4000 suikerklontjes! Geïnspireerd door een kunstwerk van Hans Op de Beeck voeren Charlotte de Lange en Steven Luca het publiek terug naar een tijd waarin fantasie nog realiteit was. De jongste kijkers helpen de maquette af te maken. Een voorstelling over creëren, instorten, opnieuw beginnen en voltooien. donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend (voor actuele tijden zie speelplek of infostand) 17

HÉT KLASSIEKEMUZIEKFESTIVAL MET MEER DAN 60 CONCERTEN VOL JONG TOPTALENT

MUZIEK ZOMER GELDERLAND 2018 3 – 19 AUGUSTUS

Met in en om Arnhem: Mozarts sublieme opera Così fan tutte, familievoorstelling De Grote Pinguïn en Bananen Show met het Ardemus Kwartet en een muzikale duik in de geschiedenis: ‘Entartete Musik’ in een van de vliegtuighangars in het Verborgen Landschap. Kom langs en laat je betoveren door klassieke muziek in de breedste zin van het woord! De kaartverkoop gaat medio juni van start via: WWW.MUZIEKZOMER.NL

Gekken & Dwazen Pop-up Tattooshop De Gekken & Dwazen tekenen op alles. Ook op armen, benen, kale hoofden en op verzoek op buiken. Superhelden, Pokémon, voetballers, My Little Pony of toch een klassieke ‘I love my mom’? Je kunt het zo gek niet bedenken of ze beheersen het. Kom langs voor een coole fake tattoo. vrijdag, zaterdag, zondag: 14.00-17.00 21

DE KEUKEN VAN HET ONGEWENST DIER

7+

Hoe smaakt een stadsduif of een kraai? Dat gaan we ontdekken in deze workshop. We maken de vogel schoon, plukken de veren, oogsten het vlees, koken en bakken het dier. En dan proeven natuurlijk! donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag: doorlopend (voor actuele tijden zie speelplek of infostand) D

MUSEUM ARNHEM

AL

INLOOPWORKSHOP Bouw net als kunstenaar Hans Op de Beeck verstilde stadsgezichten en landschappen. Je maakt gebruik van een verzameling alledaagse voorwerpen. Tijdens het bouwen van jouw stad of landschap bedenk je je eigen verhaal. Het resultaat van de workshop leg je vast met een smartphone en deel je via social media. donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: doorlopend 17

23


DE WIJK OP HET FESTIVAL

5 Voor actuele speeltijden, check de speelplek.

WORKSHOPS IN DE TENT:

Ook in 2018 staat de Geitenkamp op Hoogte80 Festival! In samenwerking met het Kunstbedrijf ontwikkelde Kunst op de Bult een wervelend cultureel programma. De Bult-tent is gevuld met lokaal talent, theater, muziek en leuke workshops. Dit jaar is er ook een open podium waar iedereen op kan treden!

Water-spuwers

Ecstatic Dance

In de wijk Geitenkamp zagen mensen de regenpijp door om het water niet in het riool te laten lopen. Maak je eigen waterspuwer, neem hem mee naar huis en plaats hem op de regenpijp: zo maak je een minifontein! De workshop sluit aan op het wijkthema ‘Van wateroverlast naar waterpret, 1000 fonteinen in de Geitenkamp’. do 15.00, vr 12.00, za 12.00, zo 12.00

Vind je eigen beweging in jouw unieke expressie. Een verrassende, bevrijdende dansworkshop voor volwassenen! vr 16.00

Jongleren Ballen, ringen, bordjes en diabolo’s. In deze workshop maak je kennis met de kunst van het jongleren. Voor jong en oud. do 14.00

Acrobatiek

PARADE

MUZIEK IN DE TENT: Troost en Treur(nis) Troost & Treur(nis) brengt DraMajeur: een literair-muzikale reis langs liefde en ouder worden, levenslust en levensavond. Een kleurrijke afwisseling van vrolijkheid en ernst. do 18.00, vr 20.00, zo 18.00

Ivangh and the Nightcats Zanger en gitarist Harald Ivangh, bluesman van het eerste uur, laat samen met een ijzersterke ritmesectie (met John Kalkman op bas en Albert Derksen op drums) nummers van Stevie Ray Vaughan, Gary Moore en ZZ Top de revue passeren. vr 21.15

Sarah Sarah zingt en speelt een combinatie van covers en eigen werk. Verwacht zachte wegdroommuziek en een enkel powernummer. vr 18.00

24

Zangers uit de wijk stelden samen met hun dirigente een breed repertoire samen. Zij zongen eerder op het kerstfeest, het wijkfeest en natuurlijk op de 2017-editie van Hoogte80! zo 16.00

Lorelei Grab them by the Poëzie

Trio con Tres Trio con Tres is verliefd geworden op de Cubaanse bolero, guajiro en ritmische son, maar speelt ook opzwepende LatijnsAmerikaanse ritmes. do 21.15

ToonHoogte80

Laat je grijpen door improvisaties, rauwe momenten, experimentele toepassingen, eigenzinnigheid, prikkelingen en verschillende poëziestromingen tijdens Grab them by the Poëzie. za 17.00

Easnadh Keltische muziek uit Ierland, met af en toe een uitstapje naar Schotland en old-time American, op maar liefst 16 instrumenten. za 21.15

Lorelei speelt op Hoogte80 niet met voltallige bezetting, maar niet minder gepassioneerd! Wereldmuziek met gitaar, whistles, viool, trekzak, zang en percussie. zo 17.00

Rose-île kwartet Vrolijke melodieën en ritmische nummers om op te dansen of om gewoon van te genieten. Rose-île creëert een intieme sfeer van romantiek en melancholie. zo 19.15

Het festival wordt geopend met een vrolijke parade! Geheel in het thema van Hoogte80 – FEEST – lopen de muzikanten, acteurs, artiesten en wijkbewoners naar het monument op de Bult. De parade start bij het MFC en opent om 12.00 uur het festival.

Open podium Wil je graag je eigen geluid laten horen of je eigen beelden laten zien? Schrijf je dan in voor het open podium! Op vrijdag tussen 17.00-18.00 en 19.00-20.00 is er voor jou een plekje. Inschrijven kan bij de Beijer, op het festival bij de Bult-tent of via hetkoffiekaffee@gmail.com. vr 17.00-18.00, 18.30-20.00

Neem je papa, mama, vriend of vriendin mee en leer bij ons circus acrobatische kunsten. We werken in tweetallen of groepjes en sluiten af met een grote piramide. do 17.00

ECSTATIC DANCE KIDS Iedereen kan deze dans dansen! Beweeg op blote voeten in alle vrijheid zoals jij dat graag doet. Tijdens deze workshop maak je je eigen dans op jouw unieke manier. vr 14.00

Mantra zingen Het samen zingen van mantra’s is heilzaam en reinigt de geest. Door korte teksten te herhalen op eenvoudige melodieën scheppen we ruimte voor klank en beleving. vr 15.00

THEATER IN DE TENT & THEATER OP LOCATIE: Schatgravers: Parels op de Bult

Maak je eigen muziek! Lekker muziek maken met kinderen en volwassenen o.l.v. muziekdocente Margreet Dijkman en de kinderen van de Fluiterij. Neem je eigen instrument mee of leen er eentje. Ervaring met muziek maken is niet nodig. Zing en speel gewoon lekker mee! za 15.00

Afrikaanse dans Ga lekker los en kom swingen op energieke afro grooves. Na de workshop kom je met een brede lach de tent uit! zo 14.00

Dit Is Geen Ballade De mallemolen van het leven. Lukt het om eruit te ontsnappen? Voor deze voorstelling gingen zes bewoners uit Geitenkamp de uitdaging aan om met weinig woorden veel te zeggen. Spelers: Alida Mooy, Barbara Tamboer, Gabe van der Spoel, Jeanette Geurkink, Marike Schoonwater, Rik de Boer. Regie: Ellen Canninga. do 19.00, 20.00, za 19.00, 20.00

Neem plaats in de bouwkeet en laat je meevoeren door de wijk Geitenkamp. Onderweg worden verhalen gespeeld en verteld door de Schatgravers en wijkbewoners. Deze parels kwamen tevoorschijn toen het riool in de wijk werd vervangen. Stap in de keet van de Schatgravers en maak een watertour door de wijk! Aanmelden kan bij de Schatgravers, ze zitten bij de Bult-tent. do 13.30, 14.45, 16.00 vr 13.30, 14.45, 16.00 za 13.30, 14.45, 16.00 zo 13.30, 14.45, 16.00

Samen zingen!

Circus voorstelling

Jentley Drieman, dirigente bij ToonHoogte80, begeleidt je bij het zingen van liedjes in verschillende muzikale stijlen. Maak je stem wakker en zing mee! zo 15.00

Feesten!

Slingers maken Met lino- en kartondruk maken we samen één hele grote stoffen slinger. Maak je eigen drukvorm om op stof te drukken of stempelen. Zo ontstaat een prachtige feestelijke slinger, die over het hele festival slingert. Iedereen kan meedoen! do 12.00-17.30, vr 12.00-17.30 za 12.00-17.30 Deze workshop vindt plaats in een eigen tent.

Reprise HerfstTheater GeitenBult Op bijzondere plekken in de tot monument verklaarde wijk Geitenkamp worden verrassende, ontroerende en grappige scènes gespeeld. Trek de wijk in en ga kijken wie er achter de voordeur speelt! Gidsen vertrekken vanuit de Bulttent. De wandeling inclusief 2 scènes duurt ongeveer 50 minuten. vr 17.00, 19.00, zo 17.00, 18.00

De kinderen van Circus op de Bult geven speciaal voor het 10-jarig bestaan van Hoogte80 hun eigen invulling aan feesten, van bruiloft tot carnaval! De luchtacrobaten, koorddansers, steltlopers, jongleurs en clowns zijn: Aimee, Anne, Dagmar, Deborah, Faye, Fien, Guus, Jay-Lynn, Jenyca, Loic, Marina, Nicha, Safiye, Sophie en Ye Jia. za 14.00, 16.00

Wijkbrunch Traditiegetrouw bedanken wij op de laatste dag van het festival de directe buren van Hoogte80 Festival met een heerlijke wijkbrunch van 10.00-11.30 uur. Woon je in de buurt van Hoogte 80 én heb je zin om zondag 13 mei mee te brunchen? Meld je dan vóór 4 mei aan via: judith@h80festival.nl. Er is plaats voor max. 70 personen dus wees er snel bij!

We gaan bij alle voorstellingen met de pet rond, een bijdrage is van harte welkom!

25


Project Wildeman Deep Blue donderdag: 15.30-16.45, 20.30-21.45 vrijdag: 20.30-21.45 zaterdag: 15.30-16.45, 20.30-21.45 zondag: 15.30-16.45, 20.30-21.45

In de wijk: de Skatekerk Om het festival naar de mensen toe te brengen in de omringende wijken begeeft Hoogte80 Festival zich ook buiten het stadspark. Dit jaar met de Skatekerk (de Sint Josephkerk aan de Rosendaalseweg) als bijzondere externe locatie, gelegen op loopafstand van het festivalhart. Hoe je daar komt? Je loopt simpelweg de Bult af en steekt de weg over. Project Wildeman speelt hier de energieke muziektheatervoorstelling ‘Deep Blue’. Adres: Rosendaalseweg 700, Arnhem Meer weten? Kijk op: www.skatehalarnhem.nl

E1

Verbondenheid vieren Ahmed Marcouch over Hoogte80 Festival Het Hoogte80 Festival is dé plek om de lente te verwelkomen, dat weten veel Arnhemmers. Maar ook om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen. Op het hoogste punt van de stad in één van de mooie parken die onze stad rijk is, in een ongedwongen sfeer genieten van theater, muziek, literatuur, eten en drinken. Onlosmakelijk verbonden aan het hemelvaartweekend, dit jaar inmiddels voor de tiende keer. Een festival waar iedereen welkom is. Waar ontmoetingen centraal staan, wat je achtergrond ook is. Het is de uitgelezen plek om verbondenheid met elkaar te vieren. Dat past bij Arnhem. Dat hoort bij Arnhem. Ik wens iedere bezoeker prachtige belevingen, heerlijk eten en vooral ook inspirerende ontmoetingen. Kortom: een geweldig festival! Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem

26

Rauw en energiek:

interview

Project Wildeman Hun gloednieuwe voorstelling ‘Deep Blue’, een coproductie met Mare Culturale Urbano, maken ze eerst af in Milaan. Daarna komt Project Wildeman naar Hoogte80 Festival. Maarten Vinkenoog aan het woord over hun performance in de Skatekerk. “We bewegen, zweten, roepen en gillen.” Wat is Project Wildeman? “Rauw en energiek muziektheater. Een mengvorm tussen lichamelijkheid, muziek, ritme en gesproken woord. Onze voorstellingen hebben altijd iets ritueels, er zit herhaling in. We komen dicht op de huid van het publiek, waarbij we de confrontatie niet altijd schuwen. Project Wildeman is geïnteresseerd in de oerkracht die we allemaal in ons hebben. Dat zoeken we op, bij elkaar en bij het publiek.” Waar gaat ‘Deep Blue’ over? “Over de relatie tussen mens en technologie. Wij omarmen techniek, gebruiken het veel op muzikaal vlak en laten het versmelten met het analoge en

het tribale. Zo creëren we een rituele plek voor een gedeelde ervaring samen met het publiek. De locatie past daar perfect bij: in de oude kerk gaat ons spel een liaison met de omgeving aan. Ik verwacht ook dat de akoestiek mee zal werken, vooral als we onze stem gebruiken.”

een soort robot. Die bestaat uit eilanden van traditionele analoge voodoo-drums, die verbonden worden aan samplers en synthesizers. Dat is ons speelveld. We bewegen steeds meer naar het publiek toe en geven een kijkje in onze creatieve keuken.”

Interactief? “Nee, de voorstelling is niet interactief. Maar zonder dat het onze bedoeling was, gaan mensen vaak op eigen initiatief met ons instrumentarium spelen. Ze willen het ook proberen en weten hoe het werkt.”

Waar verrassen jullie het publiek mee? “Een ballet van stofzuigerrobots, de emotie van een kunstvoet en de lichamelijke ervaring van een MRI-scan. Op een beeldende, poëtische manier maken we de menselijke emotie in technologie zichtbaar en lichamelijk. En we komen heel dichtbij.”

Hoe ziet dat instrumentarium eruit? “We bouwen een grote muzikale set,

27


eten & drinken

Van een goed festival krijg je trek en dorst! Daarom vind je op het terrein van Hoogte80 Festival vier dagen lang niet alleen lekker, maar ook zo duurzaam mogelijk eten en drinken. Check de plattegrond voor locaties.

Crêpes Nomades

Jungle Brothers

crêpes & wafels Echte Franse crêpes op Hoogte80, gebakken door de Franse Thierry in een Franse oldtimer. En dat niet alleen, want ook zoete en hartige (lolly) wafels eet je bij Crêpes Nomades.

cocktails & jerk chicken Vrolijke, verse, juicy fruitcocktails en Jamaicaanse jerk chicken van de grill. Jamaican stylo!

Het KoffieKaffee koffie Al sinds de eerste editie van Hoogte80 met de geit als mascotte. Dit wijkcafé annex buurthuis in het hart van Geitenkamp is er voor en door vrijwilligers en wijkbewoners. Als onderdeel van Kunst op de Bult organiseert Het KoffieKaffee culturele activiteiten.

Eten en drinken op Hoogte80: lekker én duurzaam!

interview

De Keuken van het Ongewenst Dier Aan lekker eten en drinken geen gebrek op Hoogte80 Festival. Een wel heel bijzondere bijdrage levert De Keuken van het Ongewenst Dier. Rob Hagenouw over de Schipholgans en de My Little Pony-burger. Hoe zijn jullie begonnen? “In 2010. Voor een Amsterdams festival met lokale specialiteiten wilden we iets met de vele ganzen die daar in de omgeving rondliepen. We bleken niet zelf te hoeven jagen; dat wordt bij Schiphol op grote schaal gedaan. Het verbaasde ons dat je de gans desondanks niet in de winkelschappen tegenkwam. Wij maakten er kroketjes van, dat lust iedereen.”

28

Meer dan een eettent? “We geven ook workshops gevogelte plukken en bereiden. De kraai is een instapmodel, die kun je in een kwartier plukken. Mooi om mee te beginnen en het maakt veel verhalen los.”

Foto: Lotte Stekelenburg, met toestemming van De Keuken van het Ongewenst Dier

En toen: de My Little Pony-burger? “Inderdaad. De economische crisis zorgde ervoor dat paarden en pony’s te duur werden en massaal werden gedumpt. Ze werden veelal naar het buitenland gebracht om geslacht te worden voor worst. In Nederland was daar geen markt voor.”

Hoe smaken de ongewenste dieren? “Een vos zit tussen rund en varken in: lekker, maar herkenbaar. Kraai smaakt heel goed, met een eigen kruidige smaak. De muskusrat heeft een zurige wildsmaak, ontzettend lekker!” Als je mocht kiezen…? “… dan heb ik liever dat die dieren blijven leven. Ons product is een middel om de discussie daarover aan te zwengelen.” www.dekeukenvanhetongewenstdier.nl D

burgers Arnhems finest burgers! Iveau was in zowel 2016 als 2018 winnaar van de Beste Hamburger van Nederland. Ook met een breed vegetarisch aanbod op Hoogte80.

Sweet Sugar Hill ijs & sweets Voor de zoetekauw! Huisgemaakte zoetigheden en vers boerenijs van de ijsboerderij.

Switi On Tour

Wat staat er nog meer op het menu? “Muskusrat, kraai, stadsduif, zwaan. Dieren waarvan we vinden dat ze overlast bezorgen. We doden ze alsof het niks is, zien ze als ongedierte. En dat terwijl we hun groei vaak zelf veroorzaken door onze omgang met de natuur. Wij mensen zijn zelf de grootste plaag.”

Iveau Burgers & Wijn

Surinaamse gerechten Drie zussen met een passie voor de Surinaamse keuken. En die liefde proef je. Ze bereiden al hun heerlijke gerechten en snacks vanuit hun eigen keuken en gaan ermee on tour.

Fish and chips, direct vanuit de boot geserveerd!

H80 Wijnbar wijn Mooie biologische wijnen, geselecteerd in samenwerking met wijnvandeboer.nl. Bij de wijnbar kies je voor ieder gerecht een passende wijn. Santé!

De Visbroertjes vis Vis van de broertjes! Duurzaam gevangen zee-lekkers, door de gebroeders Luuk en Wiebe geserveerd met een grote dosis charme.

Chasse Patat friet Vlaanderen biedt de wereld heel wat moois! De mannen van Chasse Patat houden van wielrennen, Goedele Liekens en Vlaamse friet. Dat laatste bakken ze zelf, ambachtelijk.

Solar Snacks vegetarische/ vegan snacks Solar Snacks is er weer met zon-gefrituurde vegetarische en vegan snacks, zoals bieterballen, krokant gefrituurde aubergine en falafelburgers. Lekker en verantwoord, want gebakken op zonne-energie!

NonDeSjuSjo cocktails Inmiddels een vertrouwd beeld op Hoogte80: bij de muziekbar van NonDeSjuSjo krijg je bij iedere cocktail een liedje cadeau!

De Tosti Bar tosti’s Nederland is een echt tostiland. Van zorgvuldig en met verse ingrediënten samengestelde tosti’s (ook vega) van ambachtelijk brood smul je bij De Tosti Bar.

Il forno mobile pizza Verse ingrediënten en een zelfgebouwde houtoven, daarmee bakt Il Forno Mobile de lekkerste pizza’s.

Stock Fish and Chips

Keuken van het Ongewenst Dier vlees Probeer eens een ponyburger of een Schipholgans-kroket. De Keuken van het Ongewenst Dier verkoopt smakelijke producten van ongewenste diersoorten en zet je aan het denken over de vleesindustrie.

True Barista koffie & thee Vers gebrande koffiebonen en latte art. Vanuit de achterklep van een omgebouwde Volkswagenbus worden de lekkerste koppen koffie en thee bereid.

H80 Speciaalbierbar speciaalbieren Een fijne selectie van de lekkerste speciaalbieren voor de echte bierliefhebber!

29


! N I W

Hoogte80 Festival is duurzaam! Gescheiden afvalinzameling Om zoveel mogelijk te recyclen, zamelen wij papier, plastic, glas en restafval gescheiden in. Op het terrein vind je meerdere inzamelpunten. Het scheiden doe je als bezoeker natuurlijk gewoon zelf door hier enthousiast gebruik van te maken. Betalen voor de gratis krant Deze programmakrant is gratis, maar tijdens het festival is hij alleen te koop voor â‚Ź 1,00. Hiermee willen wij voorkomen dat hij overal op de grond belandt. Deze euro wordt aangewend om nieuwe bomen te planten voor Trees For All. Voor elke vijf verkochte kranten wordt een boom geplant! Duurzame horeca Ook onze horeca proberen wij te verduurzamen. Zo is Grolsch een van de duurzaamste

Hoogte80 Festival bestaat 10 jaar!

bierbrouwers van Nederland. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat duurzame cateraars een plek krijgen op ons festival. Solar Snacks frituurt bijvoorbeeld op zonne-energie, terwijl De Keuken van het Ongewenst Dier vlees serveert van dieren die afgeschoten moeten worden.

Compensatie CO2-uitstoot Helaas moeten wij met Hoogte80 Festival nog steeds dieselaggregaten inzetten om ons terrein van stroom te kunnen voorzien. De uitstoot hiervan compenseren wij met het planten van bomen in Bolivia via Trees For All, een Arnhemse stichting die als enige in Nederland met CBF-keurmerk CO2uitstoot compenseert. Ook het papier om onze programmakrant op te drukken, wordt gecompenseerd door middel van het planten van bomen.

VERPAKKINGEN

En wie jarig is trakteert Op... VOORSTELLINGSKAARTJES! Wil jij 2 kaartjes winnen? Vul het winactieformulier in op h80festival.nl/winnen In de week van het festival hoor je per mail of je gewonnen hebt.

PACKcenter is dit jaar trotse sponsor van Hoogte80 Festival! In mei en juni 2018 op vertoon van deze coupon:

20% KORTING

op ons assortiment* * De korting is alleen geldig in de winkel in Duiven en geldt niet op reeds afgeprijsde artikelen.

PACKcenter.NL 31


THEATER MUZIEK DANS ! K C E H C

We gaan door in Musis en Stadstheater Arnhem

MUSIS

STADSTHEATER

wo 16 mei

zo 27 mei

Her Majesty

Pieter Tiddens

Marrakesh Express

Lastige Ouders (10+)

MUSIS

STADSTHEATER

za 9 juni

do 28 t/m za 30 juni

Nederlandse Reisopera

Introdans

Der Fliegende Holländer

End of Season

(Wagner)

musisenstadstheater.nl 936802 Advertentie_001_11-Apr-18_09:54:22_mark

H80 festivalkrant 2018  

Hoogte80 Festival vindt jaarlijks plaats in mei op Hoogte 80 in Arnhem. Vier dagen lang kan je genieten van theater, muziek, dans, literatuu...

H80 festivalkrant 2018  

Hoogte80 Festival vindt jaarlijks plaats in mei op Hoogte 80 in Arnhem. Vier dagen lang kan je genieten van theater, muziek, dans, literatuu...

Advertisement