Page 1

TEMA

2.oktober 2013

Sentrum

VA M P O M I N S P I R A S J O N

Lyden av byen Hva n책 Haugesund? Side 8

Side 4

Senteret i sentrum

Side 8-9


Et høyst levende

bysentrum Han er glad for at Fylkesmannen definerer hva Raglamyr skal være, og hvordan de ledige lokalene til Obs-avdelingene skal brukes dersom Coop Haugaland velger å samle virksomheten sin i et nytt storsenter sør for Amanda-senteret. Fylkesmannen signaliserer sterkt at disse lokalene kun skal kunne brukes til salg av store plasskrevende varer som biler, landbruksmaskiner, trelast og store byggevarer og produkter fra planteskoler og hagesenter.

Svekker ikke sentrum

– Vi er ikke negativ til at det blir utvidet med denne type handel, så lenge den ikke er i direkte konkurranse med sentrum og sentrumsutvikling, sier hun. Steen Jr innrømmer at hun har fryktet for at de gamle Obslokalene i Amanda-senteret skulle kunne brukes til detaljhandel. – Da kunne vi fått plass til hele Haugesund sentrum i disse lokalene. Men hvis det blir slik Fylkesmannen ønsker, vil utvidelsene på Raglamyr ikke påvirke vår konkurransesituasjon, sier sentrumslederen. I fjor – da Steen Jr hadde permisjon – sto representanter fra Haugesund sentrum fram i Haugesunds Avis og argu-

menterte imot Coops planer på Raglamyr. Argumentet var at en stor økning av detaljhandelen på Raglamyr ville føre til butikkdød i sentrum.

Forstår Coop

Steen Jr mener at de begrensningene Fylkesmannen nå foreslår er i tråd med ønskene fra Haugesund sentrum. – Jeg vil si at vi er blitt lyttet til, sier sentrumslederen. Steen Jr understreker også at hun forstår at Coop Haugaland har behov for å samle virksomheten sin for å få en mer effektiv drift på Raglamyr. Hun mener videre at det er veldig viktig at vi har en handelsregion som er konkurransedyktig mot Stavanger og Bergen. – Vi må tenke som en region, og huske på at Haugesund sentrum er regionsenteret, mener ordføreren.

Ordfører Petter Steen Jr


TEMA: Haugesund Sentrum spesial

2.oktober 2013

Side 2


Sentrumseksperten fra Trondheim arbeider over hele landet og har også vært i Haugesund for å undervise politikere og gårdeiere om sentrumsutvikling.

Senterleder Ann Elin Marthinussen er stolt av 25-årsjubilanten Markedet, som framstår nesten ferdig oppusset til markeringen. Og tallet på parkeringsplasser er ikke noe problem, mener hun. Foto: Grethe Nygaard

HAUGESUND: – Det liker nok senterlederen tro. Kanskje har hun rett i dette tilfellet. Men et stort kjøpesenter er slett ikke nødvendig for at sentrum skal overleve, sier Odd Midtskog.

25-årsjubileum

Lørdag innledet Markedet sitt 25-årsjubileum med en rekke aktiviteter rettet mot kundene og ikke minst de yngste. Marthinussen lover mye mer utover høsten. Kjøpesenteret hadde i fjor en samlet omsetning på 336 millioner kroner. Det er tidenes beste. – Vi har vært inne i en god utvikling de siste årene, konstaterer senterlederen. Kjøpesenteret midt i sentrum omfatter for tiden 25 butikker. Ett butikklokale i første etasje står tomt. Her håper Marthinussen å

ønske en spennende nykommer velkommen i løpet av høsten. Mer vil hun ikke si.

intervju med Haugesunds Avis i desember i fjor.

– Vi jobber kontinuerlig med bransjesammensetningen, sier senterlederen, som mener Markedet må se på seg selv som en del av et samlet sentrum og de bransjene som ellers er representert i bykjernen.

Midtskog er bare delvis enig. Han mener et senter i sentrum selvsagt må tilpasse seg omgivelsene. Samtidig stiller han spørsmål om et senter virkelig vil avse leietakere til resten av sentrum for å få til en balansert bransjesammensetning.

Marthinussen tror også Markedet kan ha medvirket til at aktiviteten i Haugesund sentrum har flyttet sørover.

– En del av sentrum

Når det gjelder betydningen for sentrum er hun på linje med bygeograf og tidligere amanuensis ved Norges Handelshøyskole, Michael Hageberg. – Årsaken til at omsetningen i Haugesund sentrum har holdt seg jevnt rundt en milliard de siste årene er i stor grad at kjøpesenteret Markedet ligger sentralt i byen, sa han i et

Felles strategi

Løsningen for et levedyktig sentrum er etter Midtskogs oppfatning at gårdeierne går sammen om en felles strategi og blir enige om hvem de skal leie ut lokaler til, sier han. Et godt eksempel mener han er Hamar, det flere gårdeiere nå har gått sammen om et felles selskap som skal stå for utleie av lokaler. Det vil gi en god sentrumsstruktur, sier han.


SENTERET

i sentrum


P


PAU S E HAUGESUND: Lørdag formiddag i Haraldsgata. De er umulige å ikke dra kjensel på.

Småbarnsfamiliene. En periodetilstand av begrenset søvn, barnehageplass-problematikk og ammetrøbbel. Hvor er bleiene på tilbud, hva er det lille Adrian ikke liker å spise, og hvor i all verden er det blitt av far? Overtid i kveld også? Vel, akkurat det kommer ikke på tale lørdag formiddag i Haugesund. Det er Totalen-tid. Kaffe, saft og grøt. Lek og samling. Mange i samme båt. Den norske modellen.

Legendarisk i flere tiår

– Vi med småunger føler oss så velkommen her, sier mamma Åse Sylvi Andersen. Hun har med seg mannen André Anneland, og deres to barn Thomas (10 måneder) og Victor (1 og et halvt år) på Totalen kafé. Totalen er et legendarisk sted for mange haugesundere. Her ble piker sjekket opp på 60-tallet, det var slåsskamper inne- og utenfor på 70-tallet, og stappfullt av sigarettrøykende ungdommer i to etasjer på 80-tallet. På 90-tallet kom nedturen til Totalen med framveksten av de mer moderne kaffebarene på Indre kai. Lokalet sto tomt. Men så – i løpet av de siste fem årene – har stedet løftet seg med å finsikte inn moderne, ressurssterke barnefamilier med trendy økologisk mat, gammeldags grøtservering og frisk luft alle kan puste i. Og god plass.

Barnevogner

– Her kan vi ta med oss barnevogner uten å rive ned hele huset. Vi føler ikke at vi forstyrrer andre her inne, sier mamma Åse Sylvi Andersen.

LØRDAGSGJENG PÅ BYTUR: Totalen har blitt barnefamilie-folket boltringsplass. Mamma Åse Sylvi Andersen og pappa André Anneland, med ungene Thomas (t.v.) og Victor. FOTO: ROAR ESKILD JACOBSEN Hun mener barna trives i et miljø der det er andre unger å slå kloa i. – Jeg merker at mine blir roligere og sitter mer i ro når de har andre barn å se på, sier Andersen. Mannen André Anneland skryter av den gode kaffen. – Det er første gangen jeg er her, og jeg må si kaffen er knakende god, sier han.

Andre etasje

uken la vi det til lørdag på Totalen, fordi en kom langveisfra, forteller Victor Carlsen jr. mellom kaffeskvettene.

Ungdomskilden

Totalen er for mange pur nostalgi. Kafeen ble til og med udødeliggjort i en av haugesundstegneren Steffen Kvernelands første publiserte tegneseriestriper i musikkavisen Beat på slutten av 1980-tallet. – Me selge ikkje øl her, din snott!, ble en mye sitert strofe fra tegneserien i etterkant. Det selges fortsatt ikke alkohol på Totalen.

Totalen har to etasjer å by på. Kafeens indre form er noe helt for seg selv i Haugesund, med åpent tak der gjestene oppe kan titte ned på de nede.

– Det er veldig trivelig å kunne sitte her på Totalen igjen, og se ut av vinduet og ned på livet i Haraldsgata, sier Carlsen jr.

Her har det vært mye moro gjennom tiår etter tiår. Har noen falt ned? I andre etasje sitter en hel gjeng med mannfolk og skravler.

Resten av klassekameratene nikker. Her ligger mange gamle minner igjen i veggene – og mye av interiøret.

Det er gamle klassekamerater fra Lillesund skole – de gikk ut fra barneskolen i 1951.

– Totalen var ungdomsmarkedet vårt. Det var her vi fant oss kjærester, sier Victor Carlsen jr.

– Vi pleier å møtes mandager. Men denne


2.oktober 2013

Side 2

TEMA: Haugesund Sentrum spesial


TEMA: Haugesund Sentrum spesial

2.oktober 2013

Side 2


KINO

Sjefen Det er Marit som velger hvilke filmer du skal se på Kino! En jobb hun ikke tar lett på. For henne er det viktig at hele familien får et tilbud. HAUGESUND: Onsdag ble det klart at Marit Sætre (32) får jobben som kinosjef fra 1.august. - Marit Sætre har en solid og relevant utdanning, god og variert yrkeserfaring og er godt skikket til å bekle stillingen som kinosjef ved Edda kino, og som sentral medarbeider i Den norske filmfestivalen, sier kultursjef Gunnar Johan Løvvik i en pressemelding.

- En spennende tid

Sætre er selvsagt fornøyd med å ha kapret jobben foran 29 andre søkere.

- Jeg gleder meg! Jeg kan ikke tenke meg et mer spennende tidspunkt å bli kinosjef på enn perioden som ligger foran oss. Innføringen av digital kino og planene om et nytt kinokompleks åpner muligheter for enda bedre og bredere kinotilbud, sier den nyansatte kinosjefen. Satser på barn og unge Sætre sier også i pressemeldingen at hun ønsker å bevare kinoen slik den alltid har vært; et sted der folk hygger seg og opplever noe sammen. - Som kinosjef vil jeg bidra til å vise et

aktuelt og variert repertoar av film for alle aldersgrupper. Gode kinoopplevelser for barn og unge, samt samarbeid med skoler og barnehager blir noe av det viktigste vi skal jobbe med, sier Sætre. I dag jobber Sætre som informasjonsrådgiver i Norsk filminstitutt i Oslo. Nåværende kinosjef Grethe Grinde går fra 1.august over i halv stilling som programsjef ved Edda kino.


n Marit SĂŚtre er kinosjef pĂĽ Edda Kino


Endelig en levende scene Graveyard og Satyricon kommer. Donkeyboy også. Men kommer publikum til Byscenen, Jimmy Legs og nattklubben Aen etasje som utgjør utestedet 5501? – Ja, publikum kommer, men vi ser at det ikke er lett å finne band som kan fylle Byscenen. Jimmy Legs har fått mange faste gjester som trives hos oss og snakker stedet opp. Når Karpe Diem, BigBang og John Olav Nilsen & gjengen spiller for halvfulle hus på Byscenen, ser det ikke så verst ut, men vi tjener ikke nødvendigvis penger på det. Vi må bli

smartere og mer selektive. Tåle dette med «Kill Your Darlings», booke på annet enn egne foretrukne band, sier Helge Bro Matland. Han skal nå sammen med Nora Kyrvestad drive 5501. Ragnar Vikse som booket band fra Oslo, har fått annen jobb i bransjen og Helge Handeland har sluttet som daglig leder av Restauranthuset 5501. – Vi kan ikke ha så hyppige konserter som vi hadde til å begynne med. Det er ingen hemmelighet at vi tapte penger på en del av dem. Men vi er på kartet, både som vertskap for årets arrangørkonferanse, og som konser-

tarrangør mellom Stavanger og Bergen. Det viser bl.a. de 50.000 kronene vi har fått av Kulturrådet til å arrangere konserter for. På Jimmy Legs holder de til lydmann og TONO-avgift for ti til femten konserter. På Byscenen ville de ikke gitt oss stort. Måten 5501 drives på er hele tiden under vurdering. – Skal vi booke til Byscenen selv, eller skal vi leie stedet ut til folk som vil spille der? For tiden er nattklubben Aen etasje kun åpen på lørdager. Da kommer det folk. Noen begynner


Urban kultur Unge krefter fra det litterære miljøet på Haugalandet skal slippe til under navnet Haugaland Pop, mens Siri M. Kvammes allerede velplasserte salong byr på nye møter med forfattere. Nå fra Theatercaféens scene. I Litterær salong onsdag 18. september skal forfatterne Selma Lønning Aarø og Hilde Østby snakke om lyst og kjærlighet. Tematikken i Selma Lønings Aarøs nye roman er den manglende lysten. Påstanden er at det i dag ikke lenger er skam å kjenne lyst, men at skammen kommer når lysten uteblir. Hilde Østbys kritikerroste roman «Leksikon om lengsel» spør om kjærlighet ved første blikk faktisk finnes. Under Kulturnatt 2013, fredag 19. oktober, skal Haugaland Pop ta for seg temaet likestilling og feminisme. Linn Stalsberg, forfatter og sosiologl er aktuell med boken «Er jeg fri nå?» . Fredag 20. november skal litteraturen møte filmen på Festiviteten når filmatisering av bøker er tema. Kvelden er et samarbeid

Et rikt kulturliv er kjernen til et godt arbeidsliv

mellom Filmkraft Rogaland og Haugaland Pop. Tore Renbergs filmatiserte bøker står i sentrum og produsent Yngve Sæther og regissør Stian Kristiansen kommer. Kalle Løchen intervjuer

Bak kulissene

Henrik Langelands mye omtalte «Wonderboy» har fått sin oppfølger i «Fyrsten». I den gir Langeland oss innsikt i et miljø og et maktspill de færreste kjenner til. Mens kritikerroste Nicolai Houm med «De håpefulle» kan ha lykkes i å skrive en episk roman du ikke vil klare å legge fra deg. Siri M. Kvamme

intervjuer onsdag 16. oktober. Onsdag 6. november er det filmskaper Pål Jackmanns tur til å samtale om det å lage filmmanus og film. Kvelden er i samarbeid med Haugesund filmklubb. 23. oktober møtes Håvard Rem og Hank von Helvete (Hans Erik Dyvik Husby). De har tidligere fylt Rockefeller.


Hva hadde Vamp vært uten Haugesund? ...eller omvendt

I 1993 kom «Godmorgen, søster», Vamps debutalbum. Det synes Øyvind Staveland og resten av bandet er grunn til å markere. Samtidig har musikerne hatt bak seg en travel konsertvinter og sommer. – Siden turnéstarten i slutten av oktober 2012, har vi gjort cirka 120 konserter. Vi har vært heldige og hatt fulle hus. Vamp er i en situasjon der vi kan spille konserter hver dag. Samtidig kan vi ta mye fri også, forteller Staveland.

Med Toft på turné

Sjefen i haugesundbandet har sin siste

feriedag i Spania. Nå er det hjem til Norge for blant annet å planlegge høstturneen som startet 25. oktober i Haugesund. To konserter blir det i Rica Maritim Hall. Bandet teller dette mannskapet: Øyvind og Odin Staveland, Torbjørn Økland, Carl Ø. Apeland, Paul Hansen, Torstein Lofthus og Jan Toft som gjestevokalist. Han stiller på alle konsertene, mellom 40 og 50.

– Hvordan blir det å få ham tilbake som vokalist? – Kjempestas, men vi har flere i bandet som synger. Så det er faktisk ikke sikkert at Jan får synge alle sine gamle sanger som han har spilt inn på plate. Han blir derimot med på nye sanger som han ikke har vært med å spille inn. Alt vil få en ny farge. Vi skal vise hva vi var den gang og hva vi er nå. Både fornyelse og tilbakeblikk, lover Staveland.

Fra hele katalogen

Repertoaret blir hentet fra hele katalogen.


Vamp har i alt gitt ut 13 album, inklusiv to symfoniske og «Folken», liveplate fra Stavanger i 1996.

– Hva er din favorittplate?

– Vanskelig å si. Kanskje «Siste stikk», både tekstmessig og musikalsk. Alle har sine favoritter. «Liten fuggel» er jeg også veldig fornøyd med. Utrolig at det var Nordens mestselgende plate i fjor, og har nå solgt 200.000. Umulig å drømme om slike tall. Staveland kom på melodien i 2010 da han vasket bilen. Nynnet den inn på mobiltele-

fonen og laget låten like etter på. Så sparte han på sangen, som om den skulle ha vært en skatt.

– Ny samleplate kommer i høst?

– Rett før høstturneen gir vi ut «To med alt». Vi har med låter fra hele karrieren, inklusiv en ny sang som har blitt spilt en stund på radio, «Sommernatt ved fjorden». Vår versjon av Ketil Bjørnstads låt. Når bandet rigger ned for siste konsert i desember, tar de en lang pause. Staveland vil ikke stresse og lover ingen plate i 2014. Året skal brukes til låtskriving. Dessuten jobber både Odin Staveland og

Paul Hansen har egne prosjekt.

Største band

Musikkansvarlig i Radio 102, Egil Houeland anser Vamp som det største bandet fra våre kanter gjennom tidene. – De har hatt en visjon og gjennomført den. Vamp har fått med seg nye generasjoner uten å miste de som i dag har blitt godt voksne, sier Houeland. Vamp har våget å stole på sitt eget uttrykk og satt en standard. På den måten har de indirekte påvirket Bjørn Berge, Susanne Sundfør og LidoLido.

Test tema sentrum01  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you