Page 28

28 ● SKUDEFESTIVALEN 2013

FREDAG 28. JUNI 2013

HAUGESUNDS AVIS

FESTIVALMINNER: Jacob Høynes t.v.) og John Rullestad kan glede seg over å være bland verdens 12 mest betydningsfulle festivaler ifølge et fransk magasin. Vamp er populære artister på Skudefestivalen. På bildet fra konserten i Falnes kirke i 2003. Det var fulle hus under konsertene i det game verkstedet (bildet til høyre).

STØ KURS: Hovedkomiteen for festivalen: Inge Dagslott (f.v.), Olav Torkelsen, Thorbjørn Vikra, John Rullestad, Linda Sivertsen. Terje Varne, Per Terje Grindheim, Karl Anglevik og FOTO: KJELL EINAR ØREN Geir Danielsen. Arild Eliassen og Sverre K. Gjestsen var ikke til stede da bildet ble tatt. – Vi var for «skårunger» å regne i slik sammenheng det første året. Men entusiasmen var stor, og gikk løs på det neste året med samme entusiasme, forteller Per Helgesen.

Tjener penger En viktig årsak til at foreningene har fått medlemmene til å legge ned så mye dugnadsarbeid, er nok at medlemmene mente de fikk noe igjen for innsatsen. – I form av penger, mens også et flott samarbeid mellom foreninger som tidligere hadde stått ganske fjernt i forhold til hverandre, sier Rullestad og får støtte av Helgesen. – Festivalen visket ut alle skiller mellom mennesker, lag og foreninger i byen. Vi ble en gjeng som jobbet sammen og med de samme målene for øyet: Få dette til. Ingen av for-

eningene hadde råd til å gå med tap – og allerede fra første dag tjente vi penger på den. Siden har økonomien vært svært sunn. Festivalen har gått i pluss samtlige år. – Kanskje litt rart at Karmøy Råseglarlag som hadde tilhold i lokaler i Vedavågen, kom inn som en av foreningene. Men mange av medlemmene kom fra Skudeneshavn og senere har foreningen kjøpt seg hus og har tilholdssted her, sier Helgesen. – Vi fikk for øvrig spørsmål fra Karmøy i Fest om vi kunne tenke oss Kopervik som sted for å arrangere båtfestival, men valget falt på Skudeneshavn, sier Helgesen. Det har ingen angret på siden.

Takk til næringslivet – De første årene skulle vi selge

arrangementet inn til sponsorer og støttespillere. Vi hadde ikke så mange store sponsorer fra starten. Men Lions hadde mange betydningsfulle medlemmer med mange og viktige kontakter. Det var til stor nytte, sier han. Og med årene har sponsorene blitt uhyre viktige bidragsytere til arrangementet. – De fortjener honnør og takk. Næringslivet stiller virkelig opp for oss, sier Rullestad.

180 frivillige Etter hvert har også organisasjonen blitt utviklet i takt med dagens krav. De første årene var det et styre på seks personer som hadde ansvaret for arrangementet. I dag er cirka 60 personer med i hovedstyret og alle komiteene. Totalt er 180 frivillige

er med og bidrar, kan Rullestad fortelle. En enorm utvikling fra starten.

Kommer tilbake Artistene som har holdt konserter under festivalen er mange og over et bredt spekter. Mange kjente artister og band har opptrådt, og de kommer igjen. Gode eksempler er DDE, Vamp, Kurt Nilsen og Rita Eriksen. – En av dem som kommer tilbake i år, er Bjørn Berge fra Sveio. Han hadde sin debutkonsert i det gamle verkstedet allerede det andre året (1995) med 12 publikummere, forteller Rullestad. Siden har han etablert seg som bluesartist og fikk Spelemannsprisen både i 2001 og 2002. – Det har vært en del spesiel-

le og artige opplevelser underveis. Da Smokey besøkte oss, måtte vi kjøre dem med båt til Mekjarvik på natta, sier Rullestad. – Og en av gangene DDE var her, spilte de til kl. 15.00 på ettermiddagen – og de skulle holde konsert i Fredrikstad samme kveld kl. 22.00. Travelt program med andre ord. – På den første festivalen var det knapt ti utstillere – i dag er det kø for å få være med som utstiller, sier Rullestad. Han glemmer heller ikke så lett artikkelen om de 12 mest prestisjefulle festivalene i verden i et eksklusivt fransk magasin i 2003. Det er tydelig at Skudefestivalen har markert seg på kartet.

Skudefest