Page 2

2

FREDAG 28. JUNI 2013

● SKUDEFESTIVALEN 2013

Feirer med smell Skudefestivalen arrangeres i år for 20. gang, og som seg hør og bør under et jubileum, hører fyrverkeri med. Ved midnattstider lørdag vil det, som det ble på 10-årsdagen og 15-årsdagen, fyrverkeri over Skudeneshavn.

Bussturer

Fredag og lørdag kommer Rutebilhistorisk forening Rogaland med en av sine veteranbusser. Bli med på en tur utenfor Skudeneshavn og bli kjent med steder du kanskje aldri har vært på tidligere. Avgangstider står i programmet.

Nattbuss

Også i år vil det bli satt opp nattbuss fra Skudeneshavn. Tidene for bussavgangene vil bli satt opp på alle utesteder, ved infoboden og de største butikkene.

HAUGESUNDS AVIS

Veteranskip på plass Det staselige veteranskipet MS Sandnes ligger til kai under festivalen som hotell og restaurantskip. Det gamle nattruteskipet fra 1950 er et av de vakreste og mest luksuriøse skipene som har gått på norskekysten i rutefart. Om kvelden fredag og lørdag underholder Terje Helgesen og Graham Smith.

Årets håndverkere Aksel Byrkjeland – rokkedreier og husflidsartikler David & co. – gamle motorer Johannes Foss – navarsmed Marit Gilje – spinning og karing av garn Ingve Holm – trefigurer i komisk snitt Tor Jansen – tauverk og reperbane Lars Jelsa – båtbygger Ruth Johanessen – toving og skinnarbeider Kari Knarvik – glassarbeid Tordis Kvarme – toving og strikking Anne Holt Larsen – produkter av fiskeskinn Johannes Line – tredreier Sverre Nordbø – tredreier Alf Rørheim – jærstoler Endre Sanøy – bøkker Reidun Solberg – ansiktsmaler Oline Soldal kaniner (Jonny Zoo) Paul Magne Storebø – knivsmed Knut Sørnes – båtbygger Liv Søyland – gyllenlær Ramunas Vaitkus – karikaturtegner Per M. Vagle – skipskister, båtbarer osv. Gunnar Veivåg – karveskut (treskjæring) Samson Øvstebø – kipebinding Olav Throndsen og Helge risdahl – restaurering av dører og vinduer i Mælandsgården. Det vil også bli vist salting av sild.

Utstillinger Bytunet, Søragadå: Brian Wallace, festivalutstiller. Galleri Centauri, Søragadå: Dag Einar Alfsen (Festivalutstiller 2009) Gamle brannstasjonen: Judith Nordanger. Sjømannsforeningens lokaler: Anne Bisgaard Rossi (Festivalutstiller 2010) Tidligere Skude Rør ved paviljongen: Malerklubben «Art i kulør». Tåkelurfabrikken: SørKarmøy Husflidslag.

BÅTLIV: Skudefestivalen arrangeres i år for 20. gang.

FOTO: RUTH SUNNANÅ SVEISTRUP

Kjærlighet til kystkultur E

n flat stein i en gammel båtstø ved Karmsundet har vært med og formet mitt forhold til kystkultur. Som lita jente lå jeg på denne steinen i timevis – den ene sommerdagen etter den andre – og fisket strandkrabbe. Det var en hel verden der nede i taren. Spenning, tålmodighet, glede. Det var dette som var feriens høydepunkt, årets høydepunkt. I dag, over 40 år senere, kan jeg kjenne sitringen i kroppen når jeg sitter på huk på den samme steinen. Sommeren 1972 ble ferien da kjærligheten til kystkultur gikk over fra forelskelse til bunnløs kjærlighet. Vi var på rorbuferie i Lofoten. De voksne snakket om at det var sommeren det var så fint vær. Jeg husker ingenting når det gjelder været. Jeg husker fisketurene og rorbua. Ett rom, seks køyesenger og utedo der du kunne se rett ned i fjæresteinene når det var lavvann. Og båt. Robåt. Fisketurene var som å være i lykkeland. Jeg hang over ripa og så ned på sandbunnen. Den var svart av sei, og fisken bet på så fort vi hadde fått snøret uti. Jeg var ustoppelig. Jeg har fått høre i ettertid at det var da jeg ble glad i å spise

Betraktning

men som jeg håper blir en del av neste generasjons forhold til kystkultur. I voksen alder har Skudefestivalen bidratt til å gi kunnskap og vise hvor viktig det er å ta vare på kystkulturen. Håndverkere viser gamle teknikker, flotte båter blir vist fram, gamle motorer er pusset opp og tatt vare på.

Ruth Sunnanå Sveistrup Nyhetsleder

Kystkulturen er en del av vår identitet som vi må ta vare på.

fisk. Da jeg for noen år siden fikk en gammel robåt, var det oppfyllelsen av en drøm. Den er som en rød tråd fra barndom-

Skudefestivalen arrangeres i år for 20. gang. Ildsjelene som startet fortjener honnør for arbeidet som er lagt ned i løpet av disse årene. Det er ikke få kveldstimer som har gått med til planlegging og tilrettelegging, booking av artister eller gjennomgang av sikkerheten. Maskineriet må fungere når mellom 30.000 og 40.000 besøkende og flere hundre båter kommer. Festivalen har også fornyet seg siden starten. I år blir det for første gang arrangert matkurs. Margit Vea demonstrerer hvordan du kan lage ulike retter med fisk. En lang rekke artister har i løpet av disse årene gjestet Skudeneshavn. Nasjonalt kjente og lokale artister bidrar til å skape en musikalsk ramme om kystkulturen. Kystkultur er en arv som må pleies og tas vare på. Den er en del av vår identitet.

Utgiver: Haugesunds Avis Ansvarlig redaktør: Jan Tore Hamnøy Magasinansvarlig: Ruth Sunnanå Sveistrup Layout/presentasjon: Trond L. Aase Trykk: Aftenbladet Trykk AS, Bergens Tidene Trykk AS

Skudefest  
Skudefest