Issuu on Google+

Salgssuksessen fortsetter Nye

Pris fra kr:

1930,-* pr. mnd.

OPEL MOKKA *Priseksempel ved 35% egenkapital, kr 87.465,- Nom.rente: 5,95%. Pris kr. 249.900,- Nedbetalingstid 120 mnd.

ONSDAG 18.SEPTEMBER 2013

4

Omstiller seg

UTGAVE NR. 30

6

Inntar Djervhallen lørdag

40

Sjelden vare

Rolf (73)

HAR LANDETS STØRSTE BILSAMLING Les side

12-13


NETTOPP 2 NÅ

Kontakt oss Telefon: 52 72 00 00 Mail: nettoppna@h-avis.no Tips mail: tipsna@h-avis.no Marked mail: markedna@h-avis.no Twitter:@NettNa Distribusjon: Haugesund (13.220) Karmøy (14.433) Sveio (2.262) Tysvær (4.310) Bokn (366) Denne er best! Vindafjord (3.164) Etne (1.760) Sauda (2.109) Ansvarlig redaktør: Jan Tore Hamnøy

Magnus BERNING

magnus.berning@h-avis.no Twitter: @mugsyb76 Facebook.com/mberning Direkte: 52720375 Mobil: 971 11 318

Harald Martel BERSAAS

harald.martel.bersaas@h-avis.no Twitter: @haraldmartel Facebook.com/haraldmartel Direkte: 52 72 03 70 Mobil: 952 04 414

Margret Run EINARSDOTTIR

margret.einarsdottir@h-avis.no Twitter: @maggarun Facebook.com/missmagga Mobil: 959 89 359

Haugesunds Avis forbeholder seg retten til å lagre og utgi alt innsendt og innkjøpt materiale i elektronisk form.

NHOs Kommune-NM 2013:

Tiende beste næringsregion Haugesundregionen kommer på en tiendeplass når NHO rangerer regionene med sterkest arbeidsmarked, høyest kompetansenivå og best økonomisk grunnlag for befolkningsvekst i 2012. Magnus Berning Oslo er på førsteplass foran Akershus Vest og Stavangerregionen. Regionene blir målt på fem hovedområder med en rekke underområder. Av hovedkategoriene scoret Haugesundregionen best på lokal bærekraft (11.plass) og på kompetanse (12.plass). I underkategoriene var regionen åttende best på innflytting og private tjenester.

Taper til Tromsøregionen Historisk sett har Haugesundregionen måttet tatt et steg tilbake på rankingen ettersom Tromsøregionen for første gang på fem år har passert oss. Haugesundregionen har i de fire foregående årene hatt en stabil niendeplass på listen. I rapporten er Norges 428 kommuner aggregert til 83 enheter eller regioner.

7 KOMMUNER: I tillegg til Haugesund regner NHO Sauda, Vindafjord, Tysvær, Bokn, Utsira og Karmøy som medlemmer av Haugesundregionen.Arkivfoto: Kjell Strand/Haugesunds Avis Sunnhordlandsregionen kommer denne gang ut på en 16. plass.

Stord best lokalt På kommunenivå er Stord den lokale kommunen som kom-

mer best ut med sin 13. plass. Haugesund er rangert på 25. plass, foran både Tromsø og Drammen på kommunenivå. Går vi ned på detaljnivå i kommunene ser vi at Vindafjord (16) og Suldal (17) begge

ligget på Topp20 når det gjelder kategorien «Arbeidsmarked». Stord (16) og Tysvær (18) er best av de lokale i «Kompetanse». Stord (14) er høyt oppe på «Lokal bærekraft», mens Bømlo (6), Karmøy (11) og Hau-

HØSTKAMPANJE PÅ SOLSKJERMING

• Plisségardiner • Rullegardiner • Lameller • Persienner etc... Alt innen innvendig solskjerming tilpasset dine vinduer! TA GJERNE KONTAKT FOR BEFARING/MÅLTAGING OG ET UFORPLIKTENDE TILBUD. Tlf. 52 71 30 11 - post@tekstil-huset.no Haraldsgata 156 (inngang v/Fiskerene)

gesund (14) scorer bra på «Kommunal attraktivitet». I den kategorien er også Utsira (416) og Suldal (418) blant de femten lavest rangerte. Det er Vista Analyse som har utarbeidet rapporten for NHO.

20%

UT SEPTEMBER:

÷

RABATT

Gjelder alle målbestilte produkter


NETTOPP 3 NÅ


NETTOPP 4 NÅ

GLEDER SEG: Elevene i 10B på Sauda ungdomsskole, lærer Jan-Ove Teig og rådgiver Gro Melstveit gleder seg til GründerCamp onsdag og torsdag.  Foto: Sauda ungdomsskole

GründerCamp for kommunens fremtid:

Involverer ungdommene I egenskap av at Sauda er en omstillingskommune arrangerer ungdomsskolen gründercamp i samarbeid med næringsbedrifter, Sauda Vekst og Ungt Entreprenørskap Rogaland. Magnus Berning Onsdag og torsdag denne uken blir elevene tatt ut av den normale skolehverdagen og satt inn i gründercampen, som er en treningsleir i kreativitet og nyskaping. Der skal elevene bli kjent på

tvers av klassene på en litt annen måte enn de gjør i den vanlige skolehverdagen. De skal jobbe kreativt sammen med medelever og voksne og bli kjent med tankene som ligger bak gründerskap og entreprenørskap. – Vi har satt sammen grupper på seks elever. Før ungdomsskolen kom disse fra tre forskjellige barneskoler. Denne seansen bidrar også til at de skal bli kjent på tvers av klassene, sier rådgiver og sosiallærer ved Sauda ungdomsskole, Gro Melstveit.

forelder. Gjennom GründerCamp vil elevene bli kjent med det lokale næringslivet og de utfordringer og muligheter disse har. – Vi har tre-fire reelle problemstillinger fra næringslivet som vil bli fordelt på gruppene. Eieren av problemstillingen skal være til stede og følge opp de gruppene som jobber med dette, sier Melstveit. Fylkesmannen i Rogaland godkjente i februar i år søknaden fra Sauda kommune om å få bli definert som omstillingskommune.

Reelle problemstillinger

Får omstillingsstøtte

Totalt vil 200 elever i alderen 13 til 15 år delta i prosjektet. I tillegg vil hver gruppe ha en voksen gruppeleder. Enten en lærer, miljøarbeider eller en

En omstillingskommune er en kommune som har mistet mange arbeidsplasser som er avgjørende for å få inn skatt, og som dermed vil slite veldig

med å omstille seg til nye næringer og på nytt få inn skatter. For å få status som omstillingskommune må kommunen sende søknad til Fylkesmannen om å bli definert som omstillingskommune og dette blir da eventuelt innvilget for to år om gangen. For hvert andre år kreves det at kommunen sender en ny søknad, ellers vil man miste status som omstillingskommune. Onsdag vil elevene ved ungdomsskolen få et reelt oppdrag med en definert problemstilling fra lokalt næringsliv, som de skal presentere en løsning på et knapt døgn senere. En jury skal så kåre et vinnerforslag ut fra gitte kriterier. Ved lunsjtider torsdag blir vinnerløsningene presentert på Folkets Hus.

I sin egenskap av å være definert som omstillingskommune får Sauda hvert år tilført to millioner kroner til omstillingsarbeid. Formålet er å jobbe for å få et mer variert og fleksibelt næringsliv. – Det er første gang vi gjør dette og er spente på resultatet. Vi håper å øke bevisstheten, men også at det kommer opp ideer som kan hjelpe næringslivet i et samfunn i omstilling. Det hele blir en læring. Når vi er ferdige med prosjektet vil de fleste forstå hva en gründer er og forhåpentligvis også forstå utfordringene Sauda-samfunnet har som omstillingskommune, avslutter Melstveit.

Signerte ny storkontrakt FORNØYD: – Vi skal levere drøyt 200.000 kubikkmeter betong til prosjekt, forteller adm. dir. Svein Atle Berge i Ølen Betong til bygg. no. Arkivfoto: Eva M. Sternhoff/Haugesunds Avis

Ølen Betong signerte rekordkontrakt på levering av sement bare få dager etter innflyttingen i Haugaland Næringspark på Gismarvik. Sammen med Norcem skal selskapet levere 100.000 tonn sement til Ryfast-prosjektet.

Magnus Berning Ølen Betong har også tidligere signert store kontrakter for sementlevering, blant annet til Snøvit-prosjektet, men denne kontrakten er større. – Dette er den største sementavtalen innen prosjektmarkedet på i hvert fall ti år i

Norge, forteller markedsdirektør Tor Inge Overrein i Norcem til bygg.no. Ølen Betong har også tidligere inngått storkontrakter til levering på Ryfastforbindelsen. Til utbyggingen av Solbakktunnelen, som inngår i prosjektet, skal selskapet levere drøye

200.000 kubikkmeter sprøytebetong. Oppdragsgivere er Marti og AF Gruppen.


NETTOPP 5 NÅ

senteret

Ø A Ø P R E E S RD R DG

Gøy på landet

12-21 september

Åpent: 9.30-19.00(9.30-16.00) Dagligvare: 8.00-21.00(8.00-20.00)


NETTOPP 6 NÅ

Spiller i Djervhallen lørdag 21.september:

– Verden har forand ARTIST PÅ HELTID: Vaular har kunnet nyte gode kritikker og stor publikumsinteresse og lever i dag av musikken sin.  Arkivfoto: Gorm Kallestad / Scanpix

Da Lars Vaular gikk solo i 2007 hadde han ikke sett for seg at han bare i løpet av få år skulle få lov til å leve av musikken. – Verden har forandret seg helt, sier 28åringen. Magnus Berning Han er aktuell med sin femte plate «1001hjem» og står på scenen i Djervhallen lørdag 21. september. Det var etter suksessen med det andre soloalbumet «D’e glede» i 2009 at alt falt på plass. Singelen «Solbriller på» satte fart i karrieren og banet vei for blant annet «Rett opp og ned», «Kem skjøt Siv Jensen», «Supermaria» og «En eneste» fra suksessalbumet «Helt om natten, helt om dagen» i 2010. Vaular er vokst opp i Åsane i Bergen og har rappet på bergensk dialekt i 20 år i år. Til «1001hjem» har han valgt en litt spesiell markedsføringsstrategi. Det meste skjer på hjemmesiden. Hver fredag frem til 11. oktober inviterer han fansen inn for nye oppdateringer.

Vil gi mer av seg selv – Jeg har savnet et skikkelig albumcover med bilder, tekster, tegninger og skriblerier. Løsningen vi har valgt for

SPELLEMANN: Lars Vaular vant prisen årets hiphop og tekstforfatter under utdelingen av Spellemannprisen for 2011. 

Arkivfoto: Fredrik Varfjell / Scanpix

1001hjem.no gjør at man kommer inn fra både PC, smartphone og nettbrett. Her får du låtene etter hvert som de blir sluppet og sinnsykt mye bonusting, sier Vaular til Haugesunds Avis. Det er tegner Mikael Fløysand som har tegnet hver sang. – Jeg har i tillegg fått andre til å skrive skjønnlitterære tekster til låtene, og her kommer det også videoer og intervjuer, forteller han. – Hvorfor har du valgt å gjøre det på denne måten? – Det handler om å kunne gi litt mer til publikum, men også for å sette litt mer krav til lytterne. Musikken min må lyttes en del til før den virkelig sitter. Jeg slipper albumet stykkevis og delt fordi man skal lytte litt ekstra til hver enkelt låt.

Gary Speed Når vi snakker med Vaular har han akkurat sluppet singelen «Gary Speed» med egen video på YouTube og på hjemmesiden. Sangen handler om den engelske fotballklubben Leeds United, som brukte millioner over evne og som etter et tiår i sus og dus holdt på å gå dukken. Vaular har vært Leeds-fan siden begynnelsen av 90-tallet. – Fotball var en stor del av oppveksten min. Min fem år eldre bror er Liverpool-fan og jeg måtte finne mitt eget lag. – Hvorfor valgte du å lage denne låten? – Det er først og fremst en refleksjon på at jeg har vært i

overkant interessert. Før musikk var fotball det jeg tenkte på. Jeg fikk en beat som jeg følte det var litt stadionvibber over. Mens jeg drev og hørte på denne, kom jeg plutselig på chanten som både supportere fra Leeds, Everton, Newcastle, Bolton og Sheffield United sang for Gary Speed da han spilte i deres klubber. Teksten kom lett. I tillegg til å handle om oppturene og nedturene med Leeds United, handler den om savnet etter hedersmannen Gary Speed. Han var en enorm lagspiller og en superprofesjonell fotballspiller, som var respektert i alle klubber, sier Vaular. Speed, som var walisisk landslagstrener på den tiden, tok livet av seg en lørdag i slutten av november for to år siden.

Til Haugesund – Du skal ut på turné nå. Blir det sånn at alle med leedsdrakt i salen skal opp på scenen og hjelpe til på låten? – Nei, dette er ikke en sang bare for leedsfansen. Det er en allsang for alle. Speed hadde respekt i hele fotballmiljøet. Se bare på cupoppgjøret mellom Newcastle og Leeds 25. septemer. Da skal supporterne fra de to lagene synge chanten sammen i elleve minutter, sier bergenseren. Han forteller at han har et fint forhold til Haugesund og husker spesielt opptredenen han hadde på Vise & Lyrikkfestivalen.

– Jeg har jo spilt flere ganger og publikumsoppmøtet har vært varierende, men på lyrikkfestivalen var det en utmerket stemning. – Hva får publikum høre? – De får høre mye av det nye som kommer nå utover høsten, men også gamle slagere. Jeg har med meg synth, bass, DJ og rapper. Det skal bli gøy.

Talentkonkurranse På scenen i Djervhallen neste lørdag står også blant annet fem lokale talenter, som kniver om en plass i finalen i amediakonkurransen «Bandwagon». Hvilket forhold har du til talentkonkurranser? – Litt blandet egentlig. Musikk er det vanskelig å lage rettferdig konkurranse av, men det er på en annen side en veldig god mulighet til å bli hørt. Når man først er med er det viktig å stole på seg selv og vite at folk har forskjellige meninger om musikk. Går det dårlig, kan det allikevel komme flere muligheter. Det går mot en stor kveld i Djervhallen. Vaular står også på scenen med publikumsfavorittene Karpe Diem. – De er på mange måter Norges største rapgruppe, må bergenseren innrømme. – Vi ønsker deg velkommen til Haugesund. Har du noe du vil si til publikum som vurderer å kjøpe billett? – Møt opp med godt humør. Jeg gleder meg sinnsykt til å presentere mine nye ting for dere.

«GARY SPEED»: Vaular røper at Leeds-supporterne som er med i videoen ikke er fra Bergen. – Vi spilte Skjermgrabb: YouTube inn i Østfold, så produsentene skaffet supportere fra Fredrikstad. 


NETTOPP 7 NÅ

ret seg helt

LAGER LIV: Lars Vaular har et gjensidig kjærlighetsforhold til sitt publikum. Lørdag spiller han for både barn, unge og voksne i Haugesund.



Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

LEDIG FOR OPPDRAG

Gravid? Vil du vite hvordan barnet ditt kan få best mulig vekst og utvikling i svangerskapet? I Gjesdal, Haugesund, Hå, Karmøy, Klepp, Sandnes, Sola og Time kan gravide komme til samtale med jordmor tidlig i svangerskapet. Kontakt din helsestasjon for timeavtale (gratis). Se Helsenorge.no/gravid

Tlf: 91 82 80 80


NETTOPP 8 NÅ

Marcus (23) til Petro Bowl i USA:

Hvem kan mest om olje og gass? 23 år gamle Marcus Masterstudenten fra Haugesund går femte året på reservoRisanger fra Haugearteknikk. sund er en av fire studenter som repre- Prestisje Han forteller til avisa at han senterer Universiteseg inn på en jobb i Extet i Stavanger under peiler xon Mobil når han er ferdig til den store kunnskaps- våren. Å få delta i konkurransen er konkurransen Petro det blant petroleumsuniversiBowl i USA 30. septetene i USA knyttet stor pretember. stisje til. Magnus Berning Spørrekonkurransen for studenter i petroleumsrelaterte fag arrangeres under Annual Technical Conference and Exhibition, en kongress i regi av Society of Petroleum Engineers i New Orleans. – Veldig fint å få lov å reise på dette. Spørsmålene er ikke så relevante i forhold til de jobbene vi kommer til å ha, men det er flott å kunne møte andre petroleumsstudenter fra hele verden, sier Risanger til Stavanger Aftenblad.

Aftenbladet skriver at det til konkurransen blant annet kommer studenter fra Universiti Teknologi Malaysia, Middle East Technical University i Tyrkia, Sudan University, Universidade Federal Fluminense i Brasil, King Abdullah University i Saudi Arabia, Delft University of Technology i Nederland og en rekke amerikanske universitet som Texas Tech, Texas A&M og Stanford University. – Kvalifikasjonsspørsmålene var greie. Jeg håper vi klarer å være med noen runder, sier Marcus Risanger.

KLARE FOR KAMP: Marcus Risanger (t.h.) fra Haugesund og Erling Strand fra Tau er på studentlaget som skal til USA i slutten av måneden. Foto: UiS

Ruskjører fikk rabatt En 27 år gammel mann fra Tysvær kan takke altfor lang saksbehandlingstid og feil hos politiet for at han slapp billig fra en kollisjon i ruspåvirket tilstand. Magnus Berning Mannen ble riktignok dømt til 30 dager betinget fengsel og 12.000 kroner i bot, men får førerkortet tilbake på dagen ettersom tingrettsdommer Svein Åge Skålnes mener politiet har holdt beslag i det uten hjemmel. Det var om natten en fredag i slutten av januar i fjor at 27-åringen var uaktsom og kjørte inn i bilen foran, da denne stoppet på grunn av vikepliktsregelen. Politiet tok mannen med til legevakt, der det ble påvist bruk av cannabis. Han innrømmet da å ha røykt hasj tidligere på kvelden. Den sakkyndige rapporten har lagt til grunn at 27-åringen hadde en påvirkningsgrad som tilsvarer en alkoholpromille på mellom 1 og 1,5.

Fikk rettens medhold 27-åringen ba etter en tid politiet om å få tilbake førerkortet. Da dette ikke ble innfridd tok han saken til retten, som begrenset beslaget til tre måneder.

Han er i etterkant blitt stoppet to ganger for kjøring uten gyldig førerkort – noe som også var tiltalepunkter i retten. «Realiteten er følgelig at politiet har holdt førerkortet tilbake uten hjemmel og at tiltalte har vært uten førerkort i en periode på nærmere ett år og seks måneder. Retten finner etter dette at tapsperioden kan settes til ett år og seks måneder og at den er gjennomført i perioden som førerkortet har vært beslaglagt», skriver tingrettsdommeren i dommen fra Haugaland tingrett.

Brudd på EMK I forhold til eventuell fengselsstraff og bøtestraff mener Skålnes at den lange tiden som har gått uten at saken har blitt behandlet, er et brudd på 27-åringens rettigheter etter Den europeiske menneskerettskonvensjonens (EMK) artikkel 6, og at dette derfor måtte få betydning ved utmålingen av straff. For én gangs bruk av narkotika, uaktsomhet i trafikken og kjøring under ruspåvirkning dømmer tingrettsdommeren og hans to meddommere 27-åringen til bot og betinget fengsel med en prøvetid på to år.

Ikke helt i mål Mens NASA forsøker å få bredbånd på Mars og Månen, er det fortsatt mange som ikke har tilgang på høyhastighetsnett her til lands. Bare 19 prosent av de som bor i grisgrendte strøk har tilgang, mens 89 prosent har det i tettbebygde strøk. Magnus Berning Utsira er en av bare fem kommuner i landet der det er 100 prosent dekningsgrad, skriver Computerworld. Mens nesten alle har bredbåndsdekning på 12 Mbit/s hastighet, har 72 prosent tilbud om 30 Mbit/s og bare 63 prosent 100 Mbit/s. Det viser den årlige dekningsundersøkelsen gjennomført av konsulentselskapet Nexia. I en pressemelding fra Fornyings- og arbeidsdepartementet heter det at 99,9 prosent har grunnleggende bredbåndstilbud. Og det definerer nå departementet til 2 Mbit/s nedlasting og 250 kbit/s opplasting.. «Det er nå mindre enn 2.000 husstander som mangler tilbud om bredbånd med 2 Mbit/s – en nedgang på i underkant av

AVTROPPENDE FORNYER: Statsråd Rigmor Aasrud kom ikke helt i mål med bredbåndsutbyggingen før nye krefter tar over.  Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix

3.000 fra i fjor», heter det i pressemeldingen. – Dette er en gledelig fremgang. Med det er fortsatt hvite områder på bredbåndskartet og vi ser at det er forskjell på bredbåndstilbudet mellom by og land, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud. Skal en ha tilgang til virkelig høyhastighetsbredbånd (100/100 Mbit/s) kreves fiberkabler. Fiberfylke nummer én er Rogaland med 68 prosent dekning på den høye hastigheten.


NETTOPP 9 NÅ


NETTOPP 10 NÅ

Fritid

Sørhauggt. 150, Haugesund www.eiendomsmegler1.no

VÅGA

Karmsundsgt.9, Kopervik www.eiendomsmegler1.no

Fritidseiendom med hytte, anneks og båtplass. Eiendommen ligger ovenfor nedlagt butikk på Våga. I sving, ta første vei til venstre. Følg grusvei ca. 100 m. Eiendommen ligger oppe til høyre. Attraktiv beliggenhet Ålfjorden, en av de mest populære fjordene i distriktet. Flott utsikt utover vågen. Ca 3 - 4 min gange ned til sjøen med egen båtplass. Området med båtplass er på nylig utfylt område utenfor gammelt naust. Parkering på parkeringsplass nedenfor hytten.

Adresse: Vågavegen 24 Visning: Etter avtale m/megler.

BU / EIDFJORD

Adresse: Bu Visning: Etter avtale med megler.

Adresse: Vågslid - Hyljelia Visning: Etter avtale m/megler

VATLANDSVÅG

Kontakt: Telefon:

Knut Einar Rovik 52 80 98 83 / 907 83 233

Prisant. kr 1 590 000 + omk. Omkostn.: P-rom/bra: Ant. sov.: Byggeår: Tomt: Oppdr.nr:

ca. 2,7% ca. 55/55 kvm. 2 1997 1 032 kvm. 70130310

Kontakt: Telefon:

Espen Strønstad 52 80 98 72 / 918 53 105

Prisant. kr 1 350 000 + omk. Omkostn.: Bra: Ant. sov.: Byggeår: Tomt: Oppdr.nr:

ca. 2,7% ca. 60 kvm. 3 1975 Punktfeste 70130390

Kontakt: Telefon:

Leiv Helge Kaldheim 52 80 98 85 / 900 59 089

Solrikt beliggende eiendom med stor tomt og mulighet for båtplass. Usjenert beliggende med stor tomt. Eldre bygningsmasse med hus, løe og garasje. Kun 5 min til Vatlandsvåg med butikk og småbåthavn. Lyst og koselig med tre soverom og to stuer. Flislagt bad i kjeller. Mulighet for leie av båtplass i Vatlandsvåg.

Adresse: Vatlandsvåg Visning: Etter avtale med megler

Prisant. kr 1 090 000 + omk. Omkostn.: P-rom/bra: Byggeår: Tomt: Oppdr.nr:

ca. 2,7% ca. 90/96 kvm. ca. 1900 ca. 5 274 kvm. 71130127

Kontakt: Telefon:

Jan Erik Østbø 464 23 323

2 nyinnredede leiligheter på Vågslidtun Leilighetene ligger på grunnplan og inneh.: stue m/ utg. terrasse, åpen kjøkkenløsning (innredning ikke inkl.), 2 bad m/bl.a. boblebad og badstu, bod, gang og vindfang. Parkering på felles p-plass. Fliselagte bad, ellers skiferog parkettgulver.

Adresse: Vågslidtun Visning: Etter avtale m/megler

SANDVE

ca. 2,7% ca. 68/68 kvm. 3 1973 1 439 kvm. 70130488

Koselig hytte i naturskjønne omgivelser på Hyljelia Etablert hyttefelt få minutters kjøring fra preparert løypenett. Høyt i terrenget, flott utsikt, nær fiskevann. Inneh. stue m/vedovn, åpen kjøkkenløsning m/kjøleskap, hybelkomfyr og spisegruppe til 8 pers., gang m/vedfyr, gard. og kott, enkelt bad m/separett-toalett og hyttedusj m/håndpumpe. Brøytet, felles p-plass ca 60 m fra hytten.

VÅGSLID

Omkostn.: P-rom/bra: Ant. sov.: Byggeår: Tomt: Oppdr.nr:

Trivelig hytte med usjenert og flott utsiktbeliggenhet i flotte Hardanger Usjenert og solrikt med flott utsikt over fjord og fjell. Flotte turområder og gode fiskemulighter like i nærheten. Ca. 30 miutters kjøring til Sysendalen skieldorado og FONNA Glacier Ski Resort. P-rom 1.etg: gang, bad, stue og kjøkken med åpen løsning. Dobbelt soverom. Enkelt soverom med plassbygget køyseng. Parkering like ved hytten, samt 2 plasser på felles parkeringsplass ved hovedveien.

VÅGSLID

Prisant. kr 1 500 000 + omk.

Prisant. fra kr 2 250 000 + omk. Omkostn.: Felleskost.: P-rom/bra: Ant. sov.: Byggeår: Eierform: Oppdr.nr:

ca. 2,7% Ikke fastsatt ca. xx/112/138 kvm. 3 og 4 2009 Eier 70130152

Kontakt: Telefon:

Leiv Helge Kaldheim 52 80 98 85 / 900 59 089

Meget tiltalende sjøhus innredet med høy standard, 4 soverom, 2 flislagte bad og pent kjøkken Beliggende meget idyllisk i Sandve havn. Her bor en midt i smørøyet av sjølivet og flotte strender. 1. et.: Gang, bad, 4 soverom 2. et.: Gang, stue, kjøkken, bad Kjeller: Bod/ grovkjeller. Utvendig bod ved inngangsparti Parkering på egen grunn

Adresse: Storaurvegen 8 Visning: Etter avtale med megler

Prisant. kr 2 490 000 + omk. Omkostn.: P-rom/bra: Ant. sov.: Byggeår: Tomt: Oppdr.nr:

ca. 2,7% ca. 133/196 kvm. 3 ca 1914 ca 202 kvm. 71130073

Kontakt: Telefon:

Kristine Thoresen Strønstad 51 91 54 53 / 959 26 702


NETTOPP 11 NÅ

Fritid

Sørhauggt. 150, Haugesund www.eiendomsmegler1.no

AUST KARMØY

Karmsundsgt.9, Kopervik www.eiendomsmegler1.no

Koselig og godt vedlikeholdt fritidsbolig med 5 sengeplasser, idyllisk hage og sjøutsikt Beliggende i rolig område ca 5 km sør for Kopervik sentrum. Trukket vekk fra veien og med utsikt mot Karmsundet. Flotte turområder i umiddelbar nærhet. Kort gange til sjøen, samt gamle gruvene på Sørstokke, hvor stien går videre til bl.a Sålefjell og Melstokkevatn. Kun 15 min med bil fra T-forb. på Karmøy. 1.etg: Gang, kjøkken med åpen løsning mot spisestue/ stue. Påbygget stue i 2007 med store vinduer. Sovealkove og bad. Hemsen har fire soveplasser. Parkering på egen grunn.

Prisant. kr 1 250 000 + omk. Omkostn.: P-rom/bra: Byggeår: Tomt: Oppdr.nr:

ca. 2,7% ca. 59/62 kvm. ca 1950 ca 1 252 kvm. 71130147

Kontakt: Telefon:

Kristine Thoresen Strønstad 959 26 702

Adresse: Austre Karmøyveg 372 Visning: Etter avtale med megler

NEDSTRAND

Muslandvåg - Hytte med flott beliggenhet - strandlinje og naust Eiendommen har flott beliggenhet med strandlinje til Muslandsvågen, solrik og lun eiendom. Flott utsikt fra hytten og tomten. Hytten har alt på ett plan og inneholder gang, bad, stue og kjøkken med åpen løsning, 3 soverom. På eiendommen er det også oppført eldre vedskjul og naust. Innlagt strøm. God parkering og bilvei helt frem til hytten.

Adresse: Muslandsvåg 6 Visning: Etter avtale m/megler.

MALDAL

Omkostn.: Bra: Ant. sov.: Byggeår: Tomt: Oppdr.nr:

ca. 2,7% ca. 67 kvm. 3 1983 ca 1 614 kvm. 70130607

Kontakt: Telefon:

Espen Strønstad 52 80 98 72 / 918 53 105

Flott beliggende, stor og nyoppført fullstandard hytte ved idylliske Maldalsvatnet. Flott beliggende hytte i Maldal ca. 400 moh. like ved Maldalsvannet. Flotte turområder sommer som vinter. Hyttene er en del av Maldal Hyttefelt som pr idag består av 22 hytter. Hytten er fullt innredet på ett plan i tillegg til innredet hems. Inneholder på grunnplan vindfang/ gang, sep. wc, stue, kjøkken, gang, bod, tre soverom, bad og badstu. Stor hems ca. 36 kvm gulvareal med ett rom i hver ende. Parkering på egen tomt.

Adresse: Maldal Visning: Etter avtale med megler

VÅGSLID

Prisant. kr 2 490 000 + omk.

Prisant. kr 2 750 000 + omk. Omkostn.: Bra: Ant. sov.: Byggeår: Tomt: Oppdr.nr:

ca. 2,7% ca. 84 kvm. 3 2013 ca 500 kvm. 71130164

Kontakt: Telefon:

Jan Erik Østbø 51 91 54 54 / 464 23 323

Stor, flott hytte på Botn vest Solid, påkostet fullstandardhytte oppført av Berge Sag. Delv. natursteinskledd fasade rundt hele hytten, samt flott skiferlagt terrasse. Kvalsvik kjøkken m/integr. hvitevarer, fliselagt bad og vaskerom, lys og luftig stue m/ nydelig peis og skrå himling, gang, vindfang og loftstue (begr. takhøyde). Utv. sportsbod. Ca 7 min. til Haukelifjell skisenter. Hytten fremstår som tilnærmet ny

Adresse: Botn Vest Visning: Etter avtale m/megler

KRABBATVEIT - AKSDAL

Omkostn.: Bya/bra: Ant. sov.: Byggeår: Tomt: Oppdr.nr:

ca. 2,7% ca. 110/87 kvm + hems. 4 2008 1 063 kvm. 70130001

Kontakt: Telefon:

Leiv Helge Kaldheim 52 80 98 85 / 900 59 089

Koselig og godt vedlikeholdt hytte m/stor og kjekk hage Beliggende i rolig og barnevennlig område med sol fra morgen til kveld. Gangavstand ned til Fuglavatnet med flotte bademuligheter og kort kjøreavstand til Førlandsfjorden med båtforening. Kun kort kjøretur til Aksdal med et mangfold av butikker og de fleste sentrumsfunksjoner. God plass til parkering i oppkjørsel.

Adresse: Krabbatveit Visning: Etter avtale med megler.

SELJESTAD

NY! Prisant. kr 3 550 000 + omk.

Prisant. kr 890 000 + omk. Omkostn.: Bra: Ant. sov.: Byggeår: Tomt: Oppdr.nr:

ca. 2,7% ca. 65 kvm. 2 1958 / 1978 ca 1 298 kvm. 70130583

Kontakt: Telefon:

Øystein Vestre 52 80 98 75 / 906 83 633

Flott, særpreget hytte med gjennomført høy standard - Løyning Beliggende på rommelig tomt med ski- og turterreng i umiddelbar nærhet. Høystandard hytte med gjennomført eksklusivt materialvalg og gjennomtenkte løsninger. Stilfull Alno kj.innr. m/integrerte hvitevarer og godt med skap og skuffer. 2 velutstyrte baderom. Mektig stue m/ peis og utg. overbygget terrasse. Rommelig terrasse. 2 varmepumper. Lekker hytte som må sees!

Adresse: Løyning, Seljestad Visning: Kun etter avtale med megler på tlf 911 72 820

Prisant. kr 5 500 000 + omk. Omkostn.: Gr.fl./bra: Ant. sov.: Byggeår: Tomt: Oppdr.nr:

ca. 2,7% ca. 235/233 kvm. 4 + loft 2007 1 542 kvm. 70120717

Kontakt: Telefon:

Runar Aarekol 52 80 98 87 / 911 72 820


FRITID, HOBBY OG SAMLERILI

NETTOPP 12 NÅ

DENNE BLIR FIN: Til tross for at Rolf Wee egentlig har sagt stopp for inntak av flere biler, klarte han ikke å motstå denne gamle Steyr-lastebilen fra Østerrike. Nå står FOTO: EVA BIRKELAND den i en av garasjene på bilmuseet og er i ferd med å pusses opp.

Et helt liv med biler

Tenner på de spesielle Rolf Wee har nå samlet alt han skal av biler. Hvis det ikke plutselig kommer mer. EVA BIRKELAND

eva.birkeland@h-avis.no

For det kom tre nye biler forrige helg. – Jeg går rundt og sier at jeg ikke skal ha mer. Men så kommer det noen spesielle biler, og da tenner jeg, smiler 73 år gamle Rolf Wee.

Norges største Pensjonisten har sitt eget bilmuseum på Frakkagjerd. Som 20-åring tok han over farens transportbedrift, og har siden den gang samlet på biler. Med over 150 biler og maskiner innehar Wee Norges største private bilsamling.

Siste tilskudd er en rød Steyr lastebil fra Østerrike. Gammel og rusten og fra 1960. – Det er sånn bilene ser ut når jeg får dem hit, før vi pusser dem opp, sier bilsamleren. En liten hvit Mini-El City fra 1992 er også blant nykommerne på bilmuseet. Et overbygd kjøretøy med plass til en person foran og en person bak. Eventuelt to små i baksetet. – Før i tiden ble disse gjerne brukt til å kjøre ungene på skolen, forklarer Wee. Med sine rundt to og en halv meter er kjøretøyet Wees minste. Når vi er på besøk står den side om side med samlingens lengste bil, som er en sju meter lang Lincoln limousin.

Trekkplaster Den blå limousinen har flere seter og en bar inni, og gjør nytten for brudepar som trenger å transporte-

res med stil. I samme lokale har Wee også en samling gamle ølflasker. – Det er sånt som folk kommer til meg med, sier han, og viser fram et eksemplar med jetfly-etikett. Spesielt overrakt av jetflygere som besøkte museet. For et jagerfly er også en del av samlingen på Frakkagjerd. En L29 Delfin kjøpt av det rumenske forsvaret i 1973, og som landet for siste gang i november 2005. – Jagerflyet er et trekkplaster for oss. Både unger og hele familier kommer for å se det, sier Wee. Museet holdes åpent for publikum hver søndag i fire sommermåneder. Men ved gruppebesøk med ti personer eller mer, er det fullt mulig å få seg en guidet rundtur ellers i året også.

Et kunstverk Og Wee forteller mer enn gjerne

om gamle brannbiler, lastebiler, traktorer, motorsykler, kinesiske tuk-tuker og østeuropeiske biler byttet mot sild. Pluss mye mer. Dette er en lidenskap for 73-åringen. På rundturen en torsdag formiddag stanser vi opp ved en meget spesiell motorsykkel laget av skrapjern fra bil- og sykkeldeler. Hamret ut og sveiset sammen i en forretning i Thailand, der Wee og kona har eget hus. – Den er et kunstverk, slår Rolf Wee fast. Det eldste kjøretøyet i samlingen er en svart Citroën fra 1922, som ble kjøpt i Tyskland tidlig på 70-tallet. Tidligere kjøpte Wee for det meste bilvrakene, mens nå får han dem gjerne. – De vet at her blir de tatt vare på, avslutter 73-åringen.


NETTOPP 13 NÅ

ATTRAKSJON: Jagerflyet, opprinnelig fra det rumenske forsvaret, kjøpte Wee i 2009. Motorsykkelen er en russisk Ural med sidevogn.

De vet at her blir de tatt vare på. Rolf Wee. Eier av bilmuseum.

KUNSTVERK: En 650 kubikk Yamaha fra Thailand. Utformet av skrapjern. Føreren i bakgrunnen har hår laget av kjetting.

LENGST OG MINST: Denne Lincoln limousin er 7 meter lang og museets lengste. Ved siden av ser vi museets minste bil, en Mini-El City 92-modell.

FINT PAR: Disse tuk-tukene fra Kina bor nå på Frakkagjerd.


NETTOPP 14 NÅ


NETTOPP 15 NÅ


NETTOPP 16 NÅ

JOHN BONHAM: Led Zeppelin-trommisen ble funnet død 24. september 1980, noe som kort tid etter også ledet til bluesrockbandets oppløsning.

NICK CAVE: Den australske musikeren ble født 22. september 1957.

FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX

Et tilbakeblikk på store norske og internasjonale nyheter fra denne ukens datoer.

18. september: 1921: To tog kolliderer ved Ilevollen, dagen etter åpningen av Dovrebanen. Arkitekten Erik Glosimodt (som hadde tegnet flere av stasjonsbygningene ved Dovrebanen) omkommer. 1961: Dag Hammarskjöld, svensk diplomat, sosialøkonom og politiker, omkommer i en flystyrt i Nord-Rhodesia (Zambia) under sitt arbeid for å få i stand en våpenhvile i landet. 1970: Gitarlegende Jimi Hendrix dør 27 år gammel, etter alt å dømme som en følge av en overdose av en miks mellom sovetabletter og alkohol. Omstendighetene rundt hans død er derimot enda ikke helt klarlagte.

19. september:

KONG HAAKON VII: Kongen døde 21. september 1957 – 85 år gammel.

FOTO: NTB SCANPIX

1783: De første levende vesener (en sau, en and og en hane) var med på en ballongferd. 1905: Idrettsklubben Start ble stiftet. 1946: Filmfestivalen i Cannes arrangeres for første gang. 1985: Klokken 07.19 ble Mexico City rammet av et jordskjelv med en styrke på 8,1 på Richters skala. Jordskjelvet varte i mellom to og tre minutter. Over 9.000 mennesker ble drept, 30.000 såret, og 100.000 ble hjemløse. 1991: «Alpemannen Ötzi», et menneskelik fra yngre steinalder, ble funnet ved grensen mellom Østerrike og Italia. Ötzi var en ca. 40 år gammel mann som levde for over 5000 år siden. Liket er mumifisert, slik at

indre organer er bevart, i tillegg til hår, hud og andre kroppsdeler.

20. september: 1633: Halvparten av Stavanger bys hus brenner, herunder det aller meste av middelalderbyen. 1893: New Zealand innførte som første nasjon og politiske system stemmerett for kvinner, uten noen form for begrensninger. 1971: Henrik Larsson, svensk fotballspiller, blir født. Svensken oppnådde kultstatus i skotske Celtic for sin innsats for klubben mellom 1997 og 2004, hvor han spilte 221 kamper og scoret 174 ganger. Larsson har også spilt for blant annet Barcelona, Manchester United og Helsingborg. Angriperen fikk 106 landslagskamper i gult og blått, og scoret totalt 37 mål.

21. september: 1957: Kong Haakon VII døde 85 år gammel. Han var Norges konge fra 1905 til sin bortgang. Olav V overtok landets trone etter sin far. 1981: Belize, tidligere britisk koloni i Mellom-Amerika med indre selvstyre fra 1964, får sin uavhengighet. 2012: Hadia Tajik ble utnevnt til kulturminister, og ble tidenes yngste norske statsråd – 29 år gammel.

22. september: 1865: Norges Røde Kors ble grunnlagt av statsminister Frederik Stang under det korte


NETTOPP 17 NÅ

POLITISK PLATFORM: Statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik og Sp-leder Anne Enger Lahnstein under presseorienteringen etter første dag av regjeringsforhandlinger på FOTO: JON EEG / NTB SCANPIX Voksenåsen 24. september 1997.

navnet «Foreningen for Pleje av syke og saarede i Feldt og for Understøtelse av Saarede og Faldnes Efterladte». 1957: Nick Cave, australsk musiker, forfatter, og frontfigur i bandet Nick Cave and the Bad Seeds, blir født. 1980: Irakiske styrker rykker inn i Iran og utløste den første Golfkrigen. Angrepet hadde sin årsak i en gammel territoriell strid om oljerike områder innerst i den Persiske bukt. Konflikten varer i åtte år, og blir gjerne kalt den «Den første Golfkrigen».

BRUCE SPRINGSTEEN: «The Boss» ble født i Long Branch, New Jersey FOTO: TERJE 23. september 1949.

HADIA TAJIK: Ap-politikeren ble landets yngste statsråd gjennom tidene da hun 21. september 2012 ble utnevnt til FOTO: THOMAS WINJE ØIJORD / NTB SCANPIX Kulturminister.

BENDIKSBY / NTB SCANPIX

IVAR AASEN: En halv million nordmenn, 11 prosent av befolkningen, skriver nynorsk 100 år etter Ivar Aasen, som døde 23. september 1896. FOTO:

JORDSKJELV I MEXICO: 19. september 1985 omkom 9.000 mennesker i et kraftig jordskjelv i Mexico FOTO: NTB City.

NTB SCANPIX

SCANPIX

23. september: 1241: Snorre Sturlason blir drept på gården sin på Reykholt. 1846: Planeten Neptun blir oppdaget av Johann Gottfried Galle. 1896: Ivar Aasen, norsk dikter og grunnlegger av nynorsken, dør – 83 år gammel. 1905: Forhandlingene i Karlstad mellom regjeringsdelegasjoner fra Norge og Sverige ender med et forlik som avverger krig, og åpner for svensk godkjennelse av unionsoppløsningen. 1949: Bruce Springsteen, amerikansk rockemusiker, gitarist, sanger og låtskriver, blir født. Har til nå solgt over 52 millioner album – bare i USA.

24. september: 1493: Christofer Columbus legger ut på sin andre reise til Amerika med 17 skip og 1200 mann. 1912: Norsk Sykepleierforbund

blir stiftet. 1941: Atlanterhavserklæringen ble tiltrådt av alle allierte regjeringer og SSSR. I åtte punkter slo Atlanterhavserklæringen fast de prinsipper som Storbritannia og USA skulle legge til grunn for sin politikk. 1997: Regjeringsforhandlingene på Voksenåsen begynner. Det er Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre som forhandler frem en plattform for det som skal bli Kjell Magne Bondeviks første regjering, som tiltrer i oktober samme år. 1980: John Bonham, amerikansk trommeslager i Led Zeppelin, blir funnet død, 32 år gammel. Obduksjonen av Bonhams kropp viste at han det siste døgnet hadde drukket stor mengder vodka, og at han druknet av væske og oppkast i lungene. Kort tid ettes Bonhams død ble Led Zeppelin oppløst.

JIMI HENDRIX: Gitarikonet døde 18. september 1970 etter bare 27 år gammel.


NETTOPP 18 NÅ

Saudamann viser til skjøte fra 1955:

Krever fjelltopp tilbake Grunneier og arving, Torkild Bergstuen fra Sauda, krever å få kjøpe Gaustatoppen tilbake når Forsvaret nå vil selge fjelltoppen med en prisantydning på én million kroner.

– Eiendommen er sendt ut på offentlig avklaring, med hensikt å avklare om Miljødirektoratet eller andre statlige virksomheter ønsker å overta den. Vurderingen er dermed at eiendommen ikke «avhendes», men overføres til en annen del av staten. En eventuell forkjøpsrett utløses ikke før eiendommen skifter eier. Dermed er det ikke tatt stilling til en eventuell forkjøpsrett, sier han.

Magnus Berning Bergstuen har nemlig et gammelt skjøte fra 1955, som sier at grunneierne har rett til et tilbakekjøp for 7.500 kroner. Det var papirutgaven av Dagens Næringsliv som lørdag skrev om saken. – Dette må være et forsøk på svindel, sier Bergstuen til avisa. I 1955 skrev grunneier Gunnuf H. Mæland under en avtale der han solgte en del av Gaustatoppen til staten ved Forsvarsdepartementet. Avtalen hadde som forutsetning at selgeren skulle ha førsteretten til gjenkjøp for samme pris – 7.500 kroner – hvis Forsvaret skulle avhende eiendommen.

Gaustabanen og fjellanlegg

GAUSTATOPPEN: Telemarks høyeste fjell ligger 1.883 meter over havet og fra toppen kan du i klarvær se Arkivfoto: Jon Eeg / NTB scanpix omtrent en sjettedel av Norge.  Det er ikke satt noen tidsfrist i avtalen, skriver Dagens Næringsliv.

Går ikke i arv Skifte Eiendom står for salget

og hevder avtalen kun gjaldt for Mæland personlig, og at hans etterkommere ikke kan påberope seg gjenkjøpsrett. De avviser beskyldningene om svindel.

Vidar Aldén Olsen er juridisk rådgiver i Forsvarsbygg. Han sier at de kjenner grunneiernes syn, men etterlyser svar på et brev sendt tidligere i år.

Det var i begynnelsen av desember i fjor at Haugesunds Avis første gang skrev at Forsvaret ville selge turistperlen som er beskrevet som «Norges vakreste fjell». Forsvarsbygg vil dermed også selge forsvarsanlegget inne i Gaustatoppen. Salget omfatter 5.294 kvadratmeter med fjellanlegg, i tillegg til Gaustabanen som frakter deg nesten helt opp til 1.883 meters høyde.


NETTOPP 19 NÅ

moten

nettopp NÅ

Med

høsttil anklene

TRAKTORSKO: De grove sålene kalles gjerne traktorsåler. Disse er designet av Stella McCartney.  FOTO: Stephane Cardinale / Corbis

Du trenger kanskje ikke dra fram de tykkeste vinterskoene riktig ennå. Men det er aldri dumt å ha et par ankelstøvletter på lur om høsten. Da designerne viste fram sine høst- og vinterkolleksjoner, var Prada og Stella McCartney blant dem som kledde modellene i sko til anklene. Sesongens ankelstøvletter finnes i et utall varianter. Liker du det enkelt? Rocka? Eller kanskje er du av den mer glamorøse typen? Ikke noe problem. Butikkhyllene bugner av støvletter for enhver smak. Grungestilen som var så populær på 1990-tallet, har gjort et realt comeback denne høsten. Stilen gjør seg gjeldende også på skofronten. Solide såler, også såkalte traktorsåler, finner du på støvletter så vel som lavere sko. Vil du gjøre mimrestunden komplett, er det bare å finne fram flanellsskjorta og lete fram Nirvanas album «Nevermind».

RIMELIGERE: Biancos skinnstøvletter ligger i det rimeligere prissjiktet, men følger like fullt Èn av høstens heteste trender.

SLAGER: Mange gikk seg gjennom fjoråret på støvletter som lignet disse, som er fra Aldo. Modellen holder fortsatt stand.

NAGLER: Blanke nagler gir assosiasjoner til rock og metall så vel som goth og punk. Disse støvlettene finnes på Eurosko.

PRADA: «The Devil Wears Prada» heter filmen med Anne Hathaway og Meryl Streep fra 2006. Bærer Prada gjør også denne modellen. 

FOTO: Luca Bruno / AP / NTB scanpix

BLANKT: Det skinner hos Zara, iallfall hvis du sikter til disse lakkstøvlettene.

HØSTFARGE: Svart er klassisk, men ikke det eneste rette. H&M har disse grønne ankelstøvlettene.

HÆLER: Høstens støvletter finnes i alle høyder. Disse fra Din Sko løfter deg noen centimeter på stødige hæler.

MYKT: Din Sko er blant kjedene med mange støvletter rundt ankelhøyde denne sesongen.


NETTOPP 20 NÅ Fantomet

Enkel

3

Sudoku

8 1 5 7 8 3 5 6 2 4 8 1 4 7 5 5 8 3 7 76 4 9 4 7 6 3 5 2 8 2 1 6 3

© Bulls

Vanskelig

Singel & sugen

2 6 9 86 3 1 4 1 973 8 6 1 2 6 4 9 2 8 3 6 6 8 4 1 7

© Bulls

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in

Barnas planet

Juniorsudoku

BARE TO

Klodrik skal lage fire kvadrater ved å flytte to pinner. Kan du hjelpe ham?

84

4

80

1

3 5

77

76

65

78

79

75

74

66 67

57 56 55

72 71

7

59

58

73

6

63 61

62 60

54

68 70

53

69

FINN SÅPEN!

52 51

8 9

16

18

17

26

11 12 14

HJELP!

10 13 15 22

21 23

19 20 24

37

27

25 31 33

30

28 29

32

35 34

36

64 63

50

40 41 38 39 43 42 45 44 47 46

49

Donald må ha såpen for å vaske seg. Kan du finne den for ham, gjennom boblene?

48

Hvorfor løper Guffen, han som vanligvis er så bedagelig? Trekk en strek mellom prikkene fra 1 til 87, så ser du hvorfor han er så redd.

LØSNINGER FINN SÅPEN!

87 2

64

82 81

BARE TO

83

HJELP! Guffen har en okse etter seg.

85

86

Løsning på ukens bildekryssord


NETTOPP 21 NÅ

!

© Bulls

5 3 8 4 9 1 2 6 7

1 4 2 5 6 7 8 9 3

6 9 7 2 8 3 5 1 4

9 7 6 1 2 4 3 8 5

4 1 5 8 3 9 6 7 2

8 2 3 6 7 5 1 4 9

© Bulls

3 2 5 1 9 8 4 6 7

4 6 1 3 5 7 2 9 8

Enkel

7 6 1 3 4 2 9 5 8

8 7 9 2 4 6 1 3 5

2 8 3 4 6 1 7 5 9

1 9 6 7 8 5 3 4 2

5 4 7 9 3 2 6 8 1

9 3 2 8 7 4 5 1 6

7 5 4 6 1 9 8 2 3

6 1 8 5 2 3 9 7 4

pressemelding fra Kunnskapsdepartementet. Rådene fra ekspertgruppa skal bidra til å styrket og reelt samarbeid mellom utdannings- og kultursektoren på alle nivåer, heter det. Arbeidet skal være ferdig våren 2014. Lederen Erik Birkeland er musiker og tidligere rektor ved Norges Musikkhøgskole.

2 8 9 7 5 6 4 3 1

Sissel Andsnes fra Karmøy kommune er en av åtte medlemmer i den regjeringsoppnevnte ekspertgruppa for kunst og kultur i skolen. Gruppen skal se på samspillet mellom kulturskoler, kunst og kulturinstitusjoner og Den kulturelle skolesekken og på hvordan de estetiske fagene i opplæringa kan styrkes, ifølge en

Sudokuløsninger

3 5 4 9 1 8 7 2 6

Sitter i ekspertgruppe

Vanskelig

Juniorsudoku


NETTOPP 22 Nร…

/ZF ",MBTTF 1SยWFLKยS UFTUWJOOFSFO Oยน /ZF ",MBTTF HKยS TVLTFTT q0HUFHGHV KDU WUXรธHW LQQHUWLHUr VNUHY $XWRรžO '1 KDU Nร‚UHW GHQ VRP rยขUHWV รžUPDELO r GLQVLGHQR VNULYHU q(Q Q\ VWDQGDUG HU VDWW L NODVVHQ IRU ELOHU XQGHU  NURQHUr 1\H $.ODVVH HU VSRUWVOLJ VLNNHU PRGHUQH t RJ HU OHGHQGH PHG KHQV\Q WLO IRUEUXN RJ XWVOLSS /ZF ",MBTTF 1VMTFO UJM FO OZ HFOFSBTKPO

-FT NFS Qยน LBNQBOKFNFSDFEFTCFO[OP 'PSCSVL CMBOEFU LKยSJOH    MNJM $0VUTMJQQ  HLN #JMEFU LBO "WWJLF GSB UJMCVEU NPEFMM *NQPSUยS #FSUFM 0 4UFFO "4

/ZIFU  "  $%*

5FLOJLLQBLLF UJM ",MBTTF

,VO LS

,VO LS

 

*OLM MFW 0TMP

 

,VOEFGPSEFM LS  


NETTOPP 23 Nร…

/ZF ",MBTTF 1SยWFLKยS UFTUWJOOFSFO Oยน /ZF ",MBTTF HKยS TVLTFTT q0HUFHGHV KDU WUXรธHW LQQHUWLHUr VNUHY $XWRรžO '1 KDU Nร‚UHW GHQ VRP rยขUHWV รžUPDELO r GLQVLGHQR VNULYHU q(Q Q\ VWDQGDUG HU VDWW L NODVVHQ IRU ELOHU XQGHU  NURQHUr 1\H $.ODVVH HU VSRUWVOLJ VLNNHU PRGHUQH t RJ HU OHGHQGH PHG KHQV\Q WLO IRUEUXN RJ XWVOLSS /ZF ",MBTTF 1VMTFO UJM FO OZ HFOFSBTKPO

-FT NFS Qยน LBNQBOKFNFSDFEFTCFO[OP 'PSCSVL CMBOEFU LKยSJOH    MNJM $0VUTMJQQ  HLN #JMEFU LBO "WWJLF GSB UJMCVEU NPEFMM *NQPSUยS #FSUFM 0 4UFFO "4

/ZIFU  "  $%*

5FLOJLLQBLLF UJM ",MBTTF

,VO LS

,VO LS

 

*OLM MFW 0TMP

 

,VOEFGPSEFM LS  


NETTOPP 24 NÅ

Radio 102 Topp

Uke 38

NY: Manic Street Preachers fra Wales er ute med nytt materiale og «Show me the wonder» er ny på denne ukens topp 40.

Nr Sist ukeAnt. Uker Artist Tittel 1 3 12 Biffy Clyro Opposite 2 4 11 Lido Lido Make the world go round 3 1 12 Robin Thicke /T.I. / Pharrell Blurred lines 4 5 11 Ask Embla Fathers eyes 5 7 11 Naughty Boy /Sam Smith La la la 6 2 14 Envy Am I wrong 7 10 9 The Neighbourhood Sweater weather 8 6 17 Daft Punk / Pharrell Get lucky 9 11 6 Lissie Further away (romance police) 10 12 8 Bigbang Lazy eye 11 14 7 Capt. Kane & Big Trouble What he needs 12 15 7 Jamie Cullum Edge of something 13 8 13 Violet Road / Åge Aleksandersen Last days in India 14 18 5 Imagine Dragons On top of the world 15 9 9 Bruno Mars Treasure 16 17 6 Maria Mena I always liked that 17 20 4 Petra Marklund Händerna mot himlen 18 13 15 Bastille Pompeii 19 19 19 Passenger Let her go 20 30 3 Kings Of Leon Supersoaker 21 23 5 Eliza Doolittle Big when I was little 22 16 13 Vidar Johnsen Ovanpå 23 26 4 Avicii Wake me up 24 27 4 Mike Posner The way it used to be 25 22 6 Gunnar Toft Min bror, min bror 26 29 3 One Direction Best song ever 27 37 2 James Blunt Bonfire heart 28 21 8 Ingebjørg Andrea Vik Set free 29 -- 1 Bjørn Eidsvåg / Kurt Nilsen På rett kjøl 30 25 5 Ausekarane Fedje 31 24 6 Mumford and Sons Babel 32 39 2 Noah and The Whale Lifetime 33 40 2 Kim Cesarion Undressed 34 28 14 Nils Noah / Vinni Fade away 35 -- 1 Elle Melle På denne tiå her i fjor 36 32 21 Pink / Nate Ruess Just give me a reason 37 -- 1 Manic Street Preachers Show me the wonder 38 31 14 Lars Vaular Nonsens 39 35 3 Tone Damli Winner of a losing game 40 -- 1 Travis Moving


Kongelig bursdagsband

NETTOPP 25 NÅ

Biffy Clyro har markert seg i år ved å spille i 40-års bursdagen til Kronprins Haakon, og nå topper de Radio102’s Topp40 med balladen «Opposite» fra albumet «Opposites» som kom tidligere i år.

«Rewind the film», og fra den kommer «Show me the wonder» inn på nr. 37. Som på toppen er det skotsk nederst på lista. Travis er tilbake med album som blant annet er spilt inn på Giske på Sunnøre, og «Moving» er Travis første låt på Topp40 på fem år.

Dybdahl med ukens låt Ukens låt er «Thomas Dybdahl, «This love is here to stay» fra albumet «What’s left is forever” som kommer neste uke. Du hører Thomas Dybdahl hver ettermiddag på Radio102. Ha en fin musikkuke,

Den skotske trioen gikk også til nr. 1 med en ballade i 2010, «Many of horror». Lido Lido klatrer til nr.2 med «Make the world go round» mens Naughty Boy feat. Sam Smith går opp til nr. 5 med den smittende “La la la”. Raskeste klatrer er Kings Of Leon med «Supersoaker» som går fra nr. 30 til nr. 20. Albumet «Mechanical bull» kommer til helgen.

Eidsvåg/Nilsen Bjørn Eidsvåg har fått med seg Kurt Nilsen på låten «På rett kjøl» som er ny på nr. 29. Eidsvågs kommer med nytt album, «Far faller» 21. oktober.

TIL TOPPS: Skotske Biffy Clyro er denne ukens nummer 1 på Topp 40. Bandet Elle Melle er egentlig fra Egersund, men har alltid hatt Svein Olav Hyttebakk fra

Karmøy med på gitar. Nå har de også fått Ole Alexander (Mæland) med som fast voka-

list, og album kommer i høst. Walisiske Manic Street Preachers er ute med albumet

Med vennlig hilsen Egil Houeland Journalist / Programleder/ Musikkansvarlig Radio 102


NETTOPP 26 NÅ

GODE PRISER PÅ DET DU TRENGER BYGGER’N GARASJEN

Nå har vi prisgunstige garasjer. Du kan velge mellom fire standardmodeller, alle med praktiske tilvalg. Egne tilpasningsbehov? Sjekk ut våre modeller på hibahus.no, eller fortell oss gjerne om dine ønsker.

PRIS EKS. BYGGER’N GARASJEN

PRIMO 560

35.900,BOSCH

FOR DEN

PROFFE

Drill GSR 18V LI-2

Kraftig og kompakt proffdrill. Leveres med 2x3 AH batterier ogg L-BOXX L-B -BOX BOX XX

2.390,Eik Home Cottage

40%

13 mm. 3-stavs klikkparkett. SSilkematt Si lkem lk em mat attt lakk. lakk la kk.. kk

198,-

ATETNS RAAB BRIKK

BOSCH

Drill PSR 10,8 Li-2 Den nyeste lithium-ion-teknologien gir full kraft aft ttilil ttross ross ro ss ffor or llav av vekt. vek ektt. t. 2 batterierr

Impregnert Terrassebord 28x120mm. 2. sort Pr.lm.

PÅ F PRISLISTER

895,SCANOX BUTINOX

Terrasseolje/beis 3 liter.

Vanntynnet spesialolje. UV-absorberende og aktive sopp- og algehindrende midler.

198,Karmøy

Haugesund

0730-19 (09-14)

08-17 (09-14)

Sundvegen 20, tlf. 40 00 67 13

Kvalamarka 1, tlf. 982 21 100 Tilbudene gjelder t.o.m. ????????????? Forbehold om trykkfeil og utsolgt.


NETTOPP 27 NÅ


NETTOPP 28 NÅ

RESTAURANTEN Vår faste 3-retters: Scampi • Indrefilet/Kveite • Crème bruleè 449,-

Afterwork: Man - lør 15.00 - 18.00: Dagens to retter middag 149,-

U Søndagsmiddag buffet Kalde/varme retter. Desserter og kaffe. Isbuffet til barna og lekerom. Pris pr pers kr 245,Pensjonister kr 195,Barn u/12 år halv pris! Barn 0-3 år Gratis! Fra kl 13.00 til 16.00 For bordbestilling: ring 52 86 10 00. Kjøp gavekort hos oss.

Ystadveien 1 • Haugesund Tlf 52 86 10 00

GRATIS PARKERING

Bordbestilling: post@toglass.no • Tlf. 52 70 74 00


NETTOPP 29 NÅ


NETTOPP 30 NÅ

Folklore og fantasilandskaper Herman Mbamba stiller ut på Skapåbar.

«Cruel Wisdom»: Herman Mbambas utstilling «Drawing the narratives» kan du ta nærmere i øyesyn på Skapåbar fram til 5. oktober.

Harald Martel Bersaas

harald.martel.bersaas@h-avis.no Twitter: @haraldmartel

Fram til 5. oktober kan du se billedkunstner Herman Mbambas utstilling «Drawing the narratives» på Skapåbar i Haugesund. Hus-dj Jørgen «Dankosaurus» Dankel velger de musikalske tonene når utstillingen åpner på utestedet fredag kveld. – Jeg gleder meg veldig mye til folks reaksjoner på bildene, forteller Mbamba. Kunstneren ble født i Namibia, og har kunstutdannelse fra John Muafengejo Art Centre i Namibia og Kunstakademiet i Oslo. For tiden bor han i Haugesund, hvor han arbeider med tegning, maleri, collage og installasjoner. «Drawing the narratives» består imidlertid utelukkende av tegninger Mbamba har produsert det siste året. – Dette er tegninger jeg aldri har stilt ut før, røper 33-åringen som tidligere har deltatt på flere gruppeutstillinger i ulike de-

ler av verden, og hatt separatutstillinger i Norge, Sør-Afrika og Namibia. Arbeidene hans er innkjøpt til private og offentlige samlinger i flere land. Mbamba har også gjort flere utsmykkingsoppdrag i form av veggmalerier i Haugesund, både privat og i offentlige rom. – Denne utstillingen består av tegninger hvor flere av dem illustrerer fortellinger fra mitt eget liv. Samtidig er jeg veldig

opptatt av å skape visuelle fantasilandskaper med estetiske elementer fra folklore, beskriver Mbamba.

Synes i det offentlige: Billedkunstner Mbamba har bidratt med sine kreative uttrykk flere steder i Haugesunds offentlige rom. Her med Kurt Cobain som motiv i andre etasje i 5501. Arkivfoto: Roar Eskild Jacobsen / Haugesunds Avis

Finn din nærmeste forhandler på www.mercedes-benz.no eller scan koden

Få med høytrykkspyler fra IPCFoma til en verdi av kr 5.544,-.

En ny størrelse. En ny standard. Citan – vår nye storhet!

De beste velger ofte det beste. Vil du ha en hardt arbeidende assistent du alltid kan stole på, trenger du ikke lenger lure på hvem du skal velge. Mercedes-Benz Citan fra kr 151.500,- eks. mva.

Kun kr

1.317,-

Pr. mnd.* Eks. mva.

*Leasingperiode: 36 mnd/45.000 km. Innskudd: kr 35.000,eks. mva. Pris er inklusiv levering i stor-Oslo. Etablerings- og termingebyr kommer i tillegg. Finansieringsforslag fra Bertel O. Steen Finans.

Kampanjeperiode: 1/7-31/7. Leasingtilbudet gjelder kun lagerbiler fra importørens lager. Leasingtilbudet gjelder kun lagerbiler fra importørens lager. Forbruk blandet kjøring: 0,43-0,47 liter pr/mil. CO2 utslipp: 112-123 g/km. Importør: Bertel O. Steen AS.

Kvalitet i arbeid Spannaveien 149, 5535 Haugesund | Tlf. 52 70 32 80 | Fax 52 70 32 99 | www.nilswathneauto.no | karl.magnus.wathne@bos.no


NETTOPP 31 NĂ…

Skaper utrygghet i bybildet En 43-üring fra Haugesund skaper i følge tingrettsdommeren utrygghet i bybildet, men slipper ü sone straffen pü fengsel i 45 dager. Magnus Berning Det var i forrige uke at mannen ble dømt for niende gang i Haugaland tingrett. Han er tidligere dømt for blant annet vinningsforbrytelser, skadeverk, trusler og brudd pü legemiddelloven. Han er i tillegg bøtelagt en rekke ganger. Forholdene 43-üringen er dømt for denne gang er blant annet for ü ha knust bakvinduet pü en parkert bil, stygt snakk til kvinnelige politibetjenter, for ü ha forsøkt ü komme seg løs under pügripelse, for ü ha revet ned varer i en butikk, for ü ha forsøkt ü kaste en blikkplate fra Risøybroen mot personer han var

sint pü og for ü ha nasket øl og klÌr fra diverse butikker.

Plagsom Selv om forholdene tiltalte dømmes for ikke er av de mest alvorlige, er det svÌrt plagsomt for dem som blir utsatt for hans opptreden. Denne type oppførsel skaper utrygghet i bybildet. Det mü ogsü vektlegges at polititjenestemenn skal kunne utføre jobben sin, uten ü mütte bli utsatt for ukvemsord og annen ubehøvlet opptreden, skriver tingrettsdommer Helga Hügenvik i dommen. I tillegg til 45 dager betinget fengsel med en prøvetid pü to ür, mü 43-üringen betale 3.000 kroner i bot. Han gav i retten uttrykk for at han er inne i en vanskelig tid og at han har behov for et opphold pü behandlingsinstitusjon.

Fengsles for vold pü kaien En 20 ür gammel mann fra Etne mü 120 dager i fengsel etter at han med knyttet neve slo ned en jevnaldrende mann og fortsatte voldsutøvelsen, mens han lü nede. Magnus Berning Episoden skjedde pü et utested pü Indre kai i Haugesund i midten av februar. FornÌrmede ble kjørt til legevakt med brukket nese, kutt i pannen og hevelse ved øyet. Begge parter hadde drukket alkohol og husker ikke sü mye av det som skjedde, men fornÌrmede kunne ikke se bort fra at han hadde irritert 20-üringen og kanskje tatt kvelertak pü ham, slik tiltalte forklarte i retten.

To av fornÌrmedes venner bekreftet derimot at de hadde sett 20-üringen slü fornÌrmede gjentatte ganger i ansiktet mens han satt over ham. Politiadvokat Gro Isadora Isaksen ba om at 20-üringen skulle fengsles i fem müneder, men dommerfullmektig Silje Hellesen skriver i dommen at man i formildende retning ikke kan se bort fra at det har vÌrt en forutgüende provokasjon fra fornÌrmedes side. Dermed dømmes 20-üringen til fengsel i fire müneder og mü betale saksomkostningene pü 1.500 kroner.

Nok en gang først. Nye Sprinter.                                                                 Nye Sprinter fra kr 317.730,- eks. mva.

Kvalitet i arbeid Pris er eksklusiv frakt- og leveringsomkostninger. Gj.snitt forbruk Sprinter 313: 0,7 l/mil, CO2-utslipp: 189 g/km. Importør Bertel O. Steen AS.

Spannaveien 149, 5535 Haugesund | Tlf. 52 70 32 80 | Fax 52 70 32 99 | www.nilswathneauto.no | karl.magnus.wathne@bos.no


yg

bi lfo r

ha D e nd n ler en

på B

ne s!

NETTOPP 32 NÅ

Kom innom og gjør et kupp!

2010 BMW 5-serie 520 da nye modell, 44 000 km

2006 Lexu Lexus x s GS450H = 345HK, 98 500 km k

Automat

2007 Peugeot 407 407sw sts SE KM STAND, 88 000 km

2003Subaru Volkswagen Golf2.01.9, 2009 Forester 191 000 km, diesel Premium 66.000 km kr 279.000,-

2005 BMW 3-serie 320 IA, 108 000 km, skinn

2009 Toyota Urban Cruiser 1.4 , 22 000 km

2010 Ford Kuga 136 hk,Titanium, 2009 Opel Combo 1.3 cdti, 40 000 km, Panorama km 77 000

298.000,-

KUPP

2008 MINI Clubman 1.6 MIni Cooper S Clubman, 73 000 km

2007 Subaru Forester 68 Lav km/ Automat, 69 000 km, AWD

7

2001 Volvo XC 70 2.4 Cross Country, 240 000 km

2002 Chrysler Voyager SE 8 Seter, 142 000 km, automat

2008 Suzuki Grand Vitara 1.9 DDIS 2006 Volkswagen Touran 1.9 Highline DSG, 93 000 km Spesial Edition, soltak, 76 000 km

2

164

STERK DIESEL MOTOR 2007 Volvo C30 1.6 Summen, skinn, soltak, 63 000 km

1

2007 Opel Astra 1.7 CDTi Cosmo, 84 000 km

2005 Volvo V70 2.4 Summum, 181 000 km

134

159

2009 Opel Corsa 1.2 ecoFlex, 44 000 km

2008 Subaru u Outback 22.00 Classic, 94 000 km

84 000 km

Lik oss på Facebook og du er med i trekning 2010 Hyundai ix35 2.0 Comfort, 41 000 km

2002 Subaru Legacy 2.5 GX, 171 000 km

2003 BMW 5-serie 520i 170 hk, 169 000 km

174.664,-

2006 Suzuki Grand Vitara 1.9, 125 000 km

2009 Volkswagen Transporter Volkswagen Golf 1.9 Sport Pluss TDItdi 2006, 1.9 102 161 HK,000 km km 48 400

Ta kontakt for tilbud!

Steinar Olsen Bil AS

Sundsvegen 35 | 4250 | Kopervik Tlf Steinar: 98 60 88 00, E post: steinar@steinarolsenbil.no

149.000,119

Vi har flere skutere til salgs fra kr 4.000,-


NETTOPP 33 NÅ


NETTOPP 34 NÅ


NETTOPP 35 NÅ


NETTOPP 36 NÅ

Nedgang i polsalget Polsalget i Rogaland økte med 0,5 prosent i første halvår, sammenlignet med samme periode i 2012. I Haugesund gikk imidlertid salget tilbake med 2,2 prosent. Magnus Berning De fire utsalgene i Nord-Rogaland omsatte til sammen 671.000 liter i løpet av årets seks første måneder. Det er fem tusen liter mindre enn i samme periode i fjor. Det er de to store i Haugesund og Karmøy som har tilbakegang, mens salget øker ved utsalgene i Ølen og Sauda. Salget i Ølen økte med 5,8 prosent eller tre tusen liter. Salget på landsbasis gikk ned med 0,2 prosent i første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor. Flyplassalget tar andeler «Siden 2010 har salget vist tegn til stagnasjon og svak nedgang, og det er vanskelig å predikere om dette vil fortsette ut året. Over tid har en hoved-

trend vært fortsatt vekst i salget av svakvin, øl og alkoholfritt, mens det har vært en nedgang for brennevin og sterkvin. Dette skyldes trolig grunnleggende utviklingstrekk

i markedet, men nedgangen for brennevin kan også ses i sammenheng med rekord i grensehandelen og antall flypassasjerer til utlandet. Det er derfor sannsynlig at disse tar

markedsandeler fra Vinmonopolet», heter det i en uttalelse fra Vinmonopolet. Utsalgene på Bømlo og Stord kan vise til en svak tilbakegang, mens Husnes har solgt

noen få liter mer enn samme periode i fjor.

KJØKKEN utstilt hos oss! ILLUSTRASJONSFOTO. AVBILDET MODELL ER IKKE UTSTILT ÅKRA.

Se

TILBAKEGANG: Vinmonopol-utsalget i Haugesund solgte 10.000 liter mindre i første halvår sammenlignet med samme periode i fjor. Arkivfoto: Grethe Nygaard/Haugesunds Avis

Integra Svart

• Moderne kjøkken i lakkert MDF med integrerte håndtak som gir rene linjer • Vist benkeplate er i massiv eik 4 cm med 8 cm kantlist • Viste ben i barløsning fås kjøpt hos en byggvarehandel Integra Black

«Vii hjelper «V hjel hj e pe el perr gjerne gjer gj erne er n med ne med e planlegging pl p lan a le legg g in ing g og g ttegning» egni eg ning ng g»

Åkrehamn

• Tlf. 52 84 45 45 • post@akraelektriske.no •

Åpent: 10-19 (10-15)


NETTOPP 37 NÅ

Ny rapport om innvandring Statistisk sentralbyrås ferske rapport om innvandrernes fordeling og sammensetning på kommunenivå viser at 13,4 prosent av befolkningen i Haugesund er innvandrere eller norskfødte med innvandrerforeldre. Magnus Berning

Haugalandets regionsenter er dermed den eneste kommunen lokalt som ligger over landsgjennomsnittet på 13,1 prosent. Bare 43 kommuner hadde større andel enn 13,1 prosent ved utgangen av 2012. Den nest høyeste prosenten av innvandrere i befolkningen på Haugalandet har Vindafjord med 9,3 prosent.

For å jobbe Vindafjord har også det høyeste antallet arbeidsinnvandrere i regionen med 4,26 prosent av den samlede befolkningen. Fulgt av Etne med 3,96 prosent

og Haugesund med 3,67 prosent. Karmøy og Sauda har det laveste antallet arbeidsinnvandrere i forhold til folketallet. I de fleste fylkene er det færre fra EØS etc. enn fra resten av verden, men på Vestlandet er andelen ganske lik, og det er flertall fra EØS. Her lokalt har Etne, Bokn og Vindafjord størst andel EØSinnvandrere, Etne så mye som 88,7 prosent av alle innvandrere til kommunen. Bare i Haugesund og på Utsira er andelen EØS innvandrere under 50 prosent. Den største andelen arbeids-

innvandrere i befolkningen finner vi i mange små fiskerikommuner, og dessuten sentralt i Rogaland.

Flest fra Polen Siden det er flere innvandrere fra Polen (72 000 innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre) enn fra noe annet land, er det naturlig at denne gruppen er den største i mange kommuner (211 av 429) og i hele 16 fylker i 2012, heter det i rapporten. Tyskland og Litauen er størst i om lag 40 kommuner hver, mens pakistanere er største gruppe bare i tre kommuner og

ett fylke. Land i Afrika, Asia etc. er største innvandrerland i 74 kommuner, mot 200 i 1998. Endringene i innvandrernes regionale fordeling har ikke fått like mye omtale som de store endringene i innvandringens omfang og sammensetning de siste årene. Prosjektet som denne rapporten er en del av, er finansiert av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Rapporten handler om innvandring til fylker og kommuner.

Kontakt oss Telefon: 52 72 00 00 Mail: nettoppna@h-avis.no Tips mail: tipsna@h-avis.no Marked mail: markedna@h-avis.no Twitter:@NettNa Denne er best!

Bli med

ILLUSTRASJONSFOTO: Gorm Kallestad / Scanpix

Dømt til fengsel En 22 år gammel mann fra Haugesund må i fengsel i 18 dager etter at han kjørte med promille i midten av juni. Konsentrasjonen av alkohol i blodet ble målt til 1,85 promille, noe som også normalt medfører ubetinget fengselsstraff. Tingrettsdommer Per A. Aarvik satte boten til en størrelse på 18.000 kroner

Karmøy Folkehøgskule på reisekurs i 2014 – mye program og store opplevelser.

basert på 22-åringens økonomiske situasjon. Han må i tillegg vente til midten av juni 2015 før han kan gjenerverve førerretten gjennom å avlegge full førerprøve.

22.–31. januar: Beijing og Chengde – få med deg nyttårsfeiring 30.01. (Kr: 14.900.-) 13.–22. mars: Vårtur til verdensbyen Beijing (Kr: 14.900) 27. mai–10. juni: NYHET: Kina med Tibet, Chengdu og Beijing – med togtur på «verdens tak» fra Lhasa til Xining. (En del er allerede påmeldt). 25. september–05. oktober: Høsttur til Beijing og terracottabyen Xian med feiring av nasjonaldagen 1. oktober. (Halvfullt). 15.–29. november NYHET: Myanmar (Burma) og nord i Vietnam. (Halvfullt). 04.–14.desember: Kultur og juleshopping i verdensbyen Beijing. Fortsatt noen ledige plasser på årets førjulstur til Beijing 26.11.–05.12 2013 Påmelding innen 25. september (kr: 14.960) Se vår hjemmeside www.karmoy.fhs.no for mer informasjon og priser. For info. og påmelding ring 52 84 61 60 eller rektor Kjell Arne Medhaug 970 77 425.


NETTOPP 38 NÅ

NYHET: Dette er helt nye Nissan X-Trail. En bil som bør passe Norske forhold som hånd i hanske.

Nissan X-Trail:

Ny norsk vinterfavoritt på Like lite som vi liker å tenke på det – like sikkert er det at den kommer. Vi snakker om vinteren og med dertil hørende aktiviteter.. Da trenger man en bil med god plass og god framkommelighet. Benny Christensen/ Broom.no

UTVIDER: Nissan X-Trail kommer nå som syv-seter.

Det er i dette segmentet at helt nye Nissan X-Trail skal hente sine kjøpere. Nissan X-Trail stiftet vi bekjentskap med første gang allerede i 2001. En ny utgave kom i 2007 og selv om X-Trail har hatt sine trofaste kunder, så har salget de siste årene vært heller labert. Det er derfor all grunn til å tro at både kunder og forhandlere gleder seg til den helt nye Nissan X-Trail er på plass. Den nye X-Trail blir både slankere, mer elegant og skal være mer stillegående. Nå er det høye, rette og litt firkantede designet borte og bilen betydelig mer personbil innrettet enn sine forgjengere. Selv om den fortsatt har både firehjulstrekk og høy bakkeklaring.

Sjuseter

INTERIØR: Innvendig er bilen pen og intuitiv uten å være overdådig.

Den leveres også med tohjulstrekk om du ikke har bruk for trekk på alle fire ... Her i Norge vil nok modellen med fire-

hjulstrekk stå for mesteparten av salget. Grillen er bredere, lyktene – både foran og bak er bredere og vi kjenner igjen designelementer fra Nissan Juke langs karosseri siden. Nytt er det også at den for første gang vil bli levert som sjuseter – mot et pristillegg. Akselavstanden er lengre og skal sammen med ny utformede seter gi bedre beinplass. Dessuten kan baksetene skyves i lengderetning. Det gir både en smart og fleksibel løsning.

NissanConnect Dette er også den Nissan-modellen som først kommer med NissanConnect i oppdatert utgave. Som innbefatter nytt navigasjon-, informasjon- og underholdningssystem. Dette innbefatter smarttelefon tilkobling, sosiale nettverk, musikk, Google maps etc. Alt dette betjenes via en 7-tommer berøringsskjerm. Firehjulstrekksystemet kaller Nissan for AllMode 4x4i.


NETTOPP 39 NÅ

NYTT DESIGN: Borte er det høye og litt firkantede designet som kjennetegnet tidligere generasjoner av Nissan X-Trail.

å vei Dette styres via en dreiebryter på midtkonsollen og tilbyr valg mellom tohjulstrekk, Auto-modus, eller Lock. Sistnevnte er permanent firehjulstrekk. Flere detaljer rundt motorer og modellutvalg for nye XTrail vil bli kunngjort nærmere bilens salgsdato i Europa neste

år. Det samme gjelder prisene.

Viktig bil for Nissan Den nye X-Trail er uten tvil en svært viktig bil for Nissan. Den bygger på en ny CMF (Common Module Family) plattform som er utviklet i samarbeide med Renault. Bilen vil bli bygget ved flere

forskjellige fabrikker rundt om i verden, og blir en modell for en rekke forskjellige markeder. Den skal selges i 190 land. Bilen her premiere på motormessen i Frankfurt som pågår akkurat nå, mens den offisielle lanseringen vil være første kvartal neste år.

 Brønnboring  Energiboring  Horisontalboring  Miljøboring  Fundamentering Vi er også godkjent i

Kontakt:

Erlend tlf. 934 90 514

Tlf.: 400 06 909 • www.boring.no


NETTOPP 40 NÅ

– En skikkelig bil bør ha

SPEKTAKULÆRT: Motivet bak på bilen har kommet til etter at bilen kom til Norge for fem år sien. Det er ytterligere fire år igjen til den er veteran, og moden for registrering Foto: Privat sikkert etter en inngående sjekk hos Statens Vegvesen. 

unntaket fra regelen i så Ingen ting er helt måte, for her er virkelig invanlig på Arnes gen ting helt som man skulSolvangs premierte le tro. custom-van. HauBygget i USA gesunderen har Men iøyenfallende; ja det er tilsammen hatt den. Og vi skjønner at eieren dermed gleder seg til han hele 40 vans oppen gang i fremtiden kan etter årene. starte prosessen med å få Tore R. Klerud/ Broom.no Van-kulturen var på sitt aller høyeste både i Norge og USA for et par tiår siden. Da fråtset man i teddy-pels og effektlakk, og utviklet sin egen kreativitet til det absurde for å kunne presentere de mest ytterliggående bilene med de mest gjennomførte temaene på treff og utstillinger. Likevel, for de flestes del handlet det om å la bilene være rimelig standardmessige i oppbygning, selv om en og annen bygget inn en ekstra bakaksel eller kanskje bygget en tilhenger av bakparten på nok en van. Det var langt mellom de virkelig ville customprosjektene, og enda lenger er det i dag. Her skal vi se på bilen som representerer

skilter på vidunderet, når den runder 30 år. For det kommer neppe som noe sjokk at denne bilen har blitt bygget om i sitt eget hjemland, og importert hit av dagens eier. Som synes på bildene har bilen der borte scoret høyt på treff og slikt den har deltatt på, etter at den var ferdig bygget. Måkevingedørene og taksenkingen gjør den spesiell allerede i utgangspunktet, før man tar hensyn til takseksjonen med de spesielle vinduene som vi kjenner igjen fra en tidlig 1970-talls Oldsmobile Vista Cruiser.

Tre aksler - 10 hjul Og så var det hjulene da. Tre aksler med til sammen ti hjul kan man i utgangspunktet tenke at må være et fryktelig stress vår og høst. Men vi tar neppe feil når vi tipper at denne bilen aldri

vil få stifte bekjentskap med norsk vinterføre. Med hele 40 vans på samvittigheten fra før er Solvang en så entusiastisk eier at den nok i stedet vil fortsette å sanke premier – forutsatt at Statens Vegvesen ikke blir mer satt ut av synet enn at de finner å kunne gi den norske skilter når den tid kommer.

hovedsakelig sammen med en av barna mine. Bilen: GMC Van Hvor lenge har du eid den? Siden august 2008. Hva har du gjort med den? Motivlakket bakparten. Liker best med bilen: Flammen på siden, samt den heftige motoren.

GMC Van

Veteran om fire år

Eier: Arne Solvang, (52) Bosted: Haugesund Litt om meg selv: Familiefar med fem barn, godt gift med en utrolig snill og tålmodig kone som lar meg få holde på med dette. Kjøpte min første van i 1980, husker den godt; en Dodge Tradesman, 1974-modell. Det jeg falt for når jeg kjøpt min første van var hvor praktisk det var; kjøleskap, vask, seng og gode stoler å sitte i. Var akkurat som en satt i godstolen hjemme i stuen og kjørte bil... Har forøvrig hatt i eie ca. 40 vans opp gjennom årene. Per dags dato eier jeg sju amerikanske vans (nesten alle motivlakkert). En del av livet mitt fra april til august/ september består i å reise en del rundt på treff i Norge,

Liker minst med bilen: At jeg må vente ytterlige fire år før den kan registreres som veteranbil. Beste opplevelse med bilen: Alltid en stoooor opplevelse å kjøre den... Framtidsplaner for bilen: Litt mer sliping på bakstussen og noen runder til med klarlakk. Drømmebil: Den jeg har, for så vidt, men 1959 Ford Ranchero står høyt i kurs. Annet: Var litt spesielt hvordan jeg kom over denne vanen. Fikk en melding fra en trøndervenn at nå var grombilen lag ut for salg på eBay. Men det var flere om beinet om denne spesielle ombygde vanen med 10

hjul, og etter noen pils en fredags kveld kastet jeg meg inn i budrunden jeg også. Visste jo at dette var en van i meget god tilstand som hadde vunnet en drøss med pokaler, da venner i USA hadde informert meg tidligere.

«Mistet» den på eBay Vel, auksjonen gikk mot slutten noen dager senere. Vi var da to som bød mot hverandre. Jeg regnet med at jeg fikk tilslaget på 16.575 dollar da det var kun 2 sekunder igjen av auksjonen, men den gang ei – en kar fra Denver, Colorado, snek seg forbi meg og fikk tilslaget. Men det jeg ikke viste da var at tidligere eier Frank Costa (fra Rhode Island) hadde lagt ut en testauksjon for å se hva markedet ville gi, og det var akkurat da finanskrisen smalt igang. Jeg forhandlet i ca 1,5 måned etter auksjonen med å få kjøpt den for å importere den til Norge. Til slutt fikk jeg viljen min, og til en hyggelig fornøyelse for lommeboken også, avslutter Solvang.


NETTOPP 41 NÅ

10 hjul

GMC VAN: Måkevingedører på en Van er ganske spektakulært - ikke minst når man lager en diger dør på passasjersiden som gir tilgang til både for- og baksetet. 

garvikgruppen.no

Se vår nettside eller Finn.no for våre nøkkelferdige boliger, rekkehus og leiligheter! – bra beliggenhet, gode planløsninger og gunstige priser!

Har du ikke tomt? Fortvil ikke. Garvik Gruppen har til enhver tid oversikt over ledige tomter på hele Haugalandet! - vi blir med på tomtebefaring!

Foto: Privat


NETTOPP 42 NÅ

foreninger hobbyer klubber underholdning aktiviteter

Fortell oss om ditt arrangement Ønsker du at vi skal skrive noen setninger om ditt arrangement? Ring oss eller send mail til tipsna@h-avis.no. Til det neste nummeret

av «Haugalandet Nettopp Nå» må vi ha mottatt din henvendelse innen søndag xx. februar. Husk å få med dato, tid, sted og gjerne litt info om

arrangementet. Har du et bilde å slenge på, setter vi også pris på det.  

Mvh redaktøren

7 DAGER PÅ HAUGALANDET

Music for å while: Jazzmusikerne gjester Festiviteten fredag.Foto: Handout

Fredag 20. september:

Utstilling med Herman Mbamba Onsdag 18. september:

Sted: Skapåbar Tid: kl. 19.00 Info: Se egen sak.

Tid: kl. 20.00 Pris: kr. 150,Info: I dag er det ikke lenger en skam å kjenne lyst. Skammen kommer først når lysten uteblir. Det er tematikken i Selma Lønning Aarøs nye roman «Jeg kommer». Hilde Østby debuterte i år med den kritikerroste romanen «Leksikon om lengsel», der spør hun om kjærlighet med første blikk virkelig finnes. Intervjuer: Siri M. Kvamme.

Sted: PittersKafè Tid: kl. 19.00 Info: Nordskog veksler mellom akvarell, keramikk, tegning og trykk. Uttrykket er som regel figurativt. Når det gjelder akvarell er motivene akkurat nå fra havets verden, blant annet fra havbunnen. Nordskog er for det meste selvlært, med unntak av keramikkurs over flere år hos Dagny Steinnes og et år på kunst og håndverk. Markhus er gullsmedmester og

smykkedesigner i eget verksted. Hun skaper smykker i en røff og moderne stil, inspirert av vikingtiden. Håndverket er tilpasset de siste moter og trender. Smykkene blir laget for hånd, og et hvert enkelt produkt blir helt unikt.

Litterær salong: Fredag 20. september: Fredag 20. september: Selma Lønning Deathcrush Utstilling med Aarø & Hilde Østby Grethe Nordskog og Sted: Høvleriet Sted: Teaterkafèen, Tid: 19.00 Helga Markhus Festiviteten Pris: kr. 195,-

Info: Norges mest bortskjemte band? – Vi har gjort veldig mange ting som folk sa at man ikke kunne gjøre, sier Linn Nystadnes (29), platinablond gitarist i støyrocktrioen. Da Deathcrush ble dannet for tre år siden, ble de fortalt at de ikke kunne spille mer enn to konserter i Oslo per halvår.Men den ene spillejobben ledet til den andre, som regel booket på stedet. Den første høsten spilte de hver helg. Etter å ha varmet opp for Sleigh

Deathcrush: Støyrocktrioen spiller på Høvleriet fredag. Foto: Handout Bells på Blå i Oslo, ble de med bandet på turne gjennom Europa, nesten før de hadde rukket å begynne å drømme. – Vi spilte alle festivalene i Norge for to år siden uten å ha utgitt noe musikk, sier bassist Åse Røyset (28).

Fredag 20. september:

Music for a while

Sted: Hovedscenen, Festiviteten Tid: kl. 20.15 Pris: Voksne kr. 250,-/honnør


NETTOPP 43 NÅ

& student kr. 150,-/barn kr. 50,Info: Music For a While, med et stjernelag av norske jazzmusikere, vekker tidløse sanger fra glemselen. De stjeler hemningsløst og blander Schubert, Poulenc og Händel med Kurt Weill. Resultatet er kammermusikk av ypperste klasse. På denne konserten fremfører de også Fartein Valens «Ave Maria».

nestaden. Servering av tradisjonell mellommat med grove brødskiver og sirup, potetkake og sukker m.m. Kåseri ved dyrlege Harald Fjøsne. Arrangementet er en del av Eldredagane i Tysvær kommune.

Onsdag 25. september:

Christine Koht

Fredag 20. september:

Haugesund Ølfestival

Sted: 5501 Info: Fredag 20. og lørdag 21. september arrangerer 5501 Haugesunds første ølfestival. For mer informasjon se facebook.com/HaugesundOlfestival.

Karme Diem: Sammen med Lars Vaular topper hiphoperne Bandwagon-konkurransen i Djerv-hallen lørdag. 

Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix

Lørdag 21. september:

Babeluba

Sted: Tysværtunet kulturhus Tid: kl. 10.00 - 16.00 Pris: kr. 150,Info: Barnas dag på Tysværtunet kulturhus. Barna får armbånd, t-skjorte og adgang til kino, bading, hoppeslott og mange andre aktiviteter både inne og ute. Aldersgrense 1.-7. klasse.

Lørdag 21. september:

EventyrFortellingTeaterStund: På do med Gro der skjer det no Sted: Intimscenen, Festiviteten Tid: kl. 11.30, 13.00 & 14.00 Pris: kr. 45,- (40,- for abonnenter av Haugesunds Avis) Info: I morgenstresset går døra til badet i vranglås, og mor, eller Gro som hun jo heter, er dermed innelåst på do. Men hva skjer egentlig med mor på do? Er dobørsten fornøyd med tilværelsen? Er det virkelig bare små pip som kommer fra badeendene? Og hvis man faller ned i badesluket, hvor kommer man da? Forestillingen er uten ord, spilles på tvers av språk og landegrenser, og passer for de som er 3 år og eldre. Varighet 30 min. Medvirkende: Hedda Munthe, Camilla Belsvik og Ingrid Anne Yttri.

Lørdag 21. september:

Bandwagon m/ Karpe Diem & Lars Vaular Sted: Djerv-hallen Tid: kl. 18.30 Pris: se scanticket.no Info: Vinneren av musikk-konkurransen Bandwagon får oppfølging fra et stort plateselskap, eksponering i strømmetjenester, de får spille på Norwegian Wood i 2014 og faglig oppfølging av Rock City. I Djervhallen skal Haugalandets bidrag til finalen kåres. Regionsfinalistene er: Firewood Island med låten «Just human

Sted: Hovedscenen, Festiviteten Tid: kl. 19.00 Pris: kr. 350,Info: «Koht fyrer løs – er det mulig å få fred?» er et dypdykk i den norske folkesjela, en kjærlig beskrivelse av nordmenns liv og levnet – og forsøk på å være lykkelige. «Livet er egentlig enkelt. Lykken ligger i hverdagen og alt går bra hvis vi tenker positivt. Likevel kan alt når som helst bli et helvetes bråk! På jobben. I forholdet.Med familien. Hvordan får vi det til? Hvor vanskelig kan det være? Er det ikke mulig å få fred?, spør Koht selv.

Christine Koth: Den humørfylte programlederen er tilbake på Hovedscenen i festiviteten neste onsdag.Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Pensjonistlag. Påmelding til Marie Amdal, tlf. 52 77 81 54 / 91 62 05 45 eller Leif Tangen tlf. 52 77 88 12 / 91 78 99 52 seinast innan 21. sept. Arrangementet er en del av Eldredagane i Tysvær kommune.

Onsdag 25. september:

Pensjonisttreff

Vard - Kristiansund: Sanel Kapidzic (i midten) har her nettopp senket Sandefjord i Vards forrige hjemmekamp. Får matchvinneren, Vetle Myhre (t.v.) og Alexander Stølås mer å juble for i søndagens kamp mot Kristiansund? 

Foto: Grethe Nygaard / Haugesunds Avis

after all», Kindred Fever med «Immolation song», Jucifur med «Urban ways», Tuva Simensen med «The factory» og Temet Nosce med «Rock the world». Kvelden toppes med dobbelkonsert med Karpe Diem og Lars Vaular.

Søndag 22. september:

Vard - Kristiansund

Mandag 23. september:

Foredrag med Siri Lill Mannes Sted: Tysværtunet, Storsalen Tid: kl. kl.19.00 Pris: kr. 100,Info: «Alle kan bli god!» Hvordan bli den beste versjonen av seg selv? Arrangementet er en del av Eldredagane i Tysvær kommune.

Sted: Nedstrand bygdehus, Hinderåvåg Tid: kl.16.00 Pris: kr. 100,Info: Pensjonisttreff for heile kommunen på Nedstrand Bygdahus, Hinderåvåg. Underhaldning ved Bjørn Toft og Lasse Skjoldal: “Alt va’ enklare før”. Matservering. Utlodning. Musikk ved Kjell Heimvik. Arrangør er Nedstrand Pensjonistlag og Skjoldastraumen

FEIING

AV UTEOMRÅDER Kontakt oss på tlf eller besøk vår hjemmeside vaglid.no

Tlf. 52 82 74 64

Varmepumper

Sted: Haugesund stadion Tid: kl. 18.00 Pris: Voksen kr. 110,-/barn kr. 60,Info: Vard er i form og har tatt to seire på rad mot både Ranheim og Sandefjord på eget gress. Søndag gjester nok et av topplagene stadion når Kristiansund står på andre siden av midtstreken. Første møte i vår endte med 1-2-seier for Haugesunds rødtrøyer. Tar Vard sin tredje strake hjemmeseier?

Søndag 22. september:

Folkemusikkjam

Sted: Skapåbar Tid: kl. 19.30 Pris: Gratis Info: Haugesund Spelemannslag inviterer til folkemusikkjam på Skapåbar i Strandgata 169. Alle er velkomne. Gratis inngang.

Siri Lill Mannes: Mandag holder den tidligere profilen fra TV2s nyhetssendinger foredraget «Alle kan bli god» på Tysværtunet kulturhus under Eldredagene i Tysvær kommune. Arkivfoto: Alfred Aase / Haugesunds Avis

Tirsdag 24. september:

Ta kontakt for mer informasjon eller et uforpliktende besøk, hvor vi hjelper deg med modell og plassering eller kom innom for å se vår utstilling. VI LEVERER OGSÅ:  Ventilasjon til boliger og forretningsbygg  Ventilasjonsrengjøring  Pipehatter/pipebeslag  Takrenner og beslag  Blikkenslagerarbeider  Sentralstøvsugere  Aircondition/kjøleanlegg

Mellommatkafe Sted: Stemnestaden Tid: kl. 16.00 Pris: kr. 100,Info: Mellommatkafe på Stem-

Tlf. 52 84 20 17  www.lmkas.no  Stongsvingen 15 – 4270 Åkrehamn


NETTOPP 44 NÅ


Haugaland Nettopp na 18sept