Page 1

SKUDEFESTIVALEN 30. juni – 3. juli 2016

● KUNST

Festivalkunstneren fanger lukten av sjø side 20–21

● GARDEN

Oppvisning og gratiskonsert side 2

● KOnsert

Gratiskonsert med Sigvart Dagsland side 6–7

● Kafé

Kjent for «verdens beste» vafler

side 26–27

foto: Ruth Sunnanå Sveistrup

HOVEDSPONSORER SKUDEFESTIVALEN 2016 SOLSTAD OFFSHORE ASA


side 2 Garden

OPPVISNING: Hans Majestet Kongens Gardes musikk- og drillkontingent kommer til Skudeneshavn torsdag 30. juni. Karmøybuen Arne Aarhus (med tromme til venstre) ser fram til å opptre på hjemmebane. Foto: Marthe Brendefur

Taktfast åpningsfest En drøm går i oppfyllelse når 3. Gardekompani kommer til Skudefestivalen.

3

. Gardekompani består av rundt 100 gardister og torsdag 30. juni gjør de to opptredener på Haugalandet. Først åpner de Skudefestivalen – så marsjerer i Haugesund sentrum senere på kvelden. Åpningen av festivalen er i år flyttet fra sentrum og til Idrettsplassen fordi det er så mange i aksjon. Dermed har arrangørene en backup dersom det skulle bli dårlig vær. Da blir det oppvisning inne i den nye fotballhallen.

Drøm – Det har i mange år vært en drøm for oss å få besøk av dem, og nå har vi lyktes, sier festivalleder Olav Torkelsen. En av gardistene er Arne Aarhus fra Åkrehamn.

Skudefestival-bilaget 2016 Utgiver: Haugesunds Avis

Han er på Haugalandet mest kjent som trommeslager i indierockbandet Palmface, som ga ut et album for et par år siden. Gardekompaniet har én uke i året der de drar ut av Oslo og har oppvisninger. – Vi har forsømt området mellom Bergen og Stavanger, og nå skal vi gjøre både Skudeneshavn og Haugesund på samme dag, forteller kompanisjef Jan-Erik Synnes i 3. Gardekompani. – Vi er totalt 130 mennesker på veien. Tre busser og en trailer, sier Synnes som også fungerer som «turnéleder». – Det er mye å holde styr på, men det går fint. Det er mest jobb med å finne overnatting og spisesteder til 130 mennesker – på steder uten militærforlegning. Han forteller at gardistene blir innrullert i oktober og bruker tiden fram til påske med å lære seg alt som trengs av marsjering, takt og teknikk. – Over 1000 timer med øvelser før de blir gode nok til å vise seg fram. Musikktroppen blir valgt ut fra musikalske ferdigheter, mens drilltroppen begynner helt fra

Ansvarlig redaktør: Einar Tho

Magasinansvarlig: Lillian Haug Sortland

!

Det har i mange år vært en drøm for oss å få besøk av dem. Olav Torkelsen Leder Skudefestivalen

scratch. Vi jobber mye med både det fysiske og mentale, sier Synnes. – Jeg tror mange har sett oss på TV, og så liker folk presisjon og musikk. Vi har gjennom lang tid opparbeidet oss et kvalitetsrykte, og så kommer vi ut der folk bor, sier kompanisjefen. HMK Garden opptrer på Military Tattoo, og i vinter var de i Australia og på New Zealand. – Vi har bygget en fin kultur i garden. Det er 18-20-åringer som alle er motiverte til å være med, og vi har det sosialt. Jeg er ikke engstelig for å dra til Haugalandet med disse, de har moral og disiplin, forteller JanErik Synnes.

Gratiskonsert HMK Gardens storband har ekstrakonsert torsdag kveld i Parken klokken 21.00, og denne er gratis.

Trykk: Schibsted Trykk AS, Bergen og Stavanger


side 3 Åpner festivalen

tekst:

Ruth Sunnanå Sveistrup

Preget av kystkultur

S

kudefestivalen er den desidert beste kystkulturfestivalen vi har, og vi må bringe denne kulturen videre til etterkommerne, sier Karmøys ordfører, Jarle Nilsen. Åkrabuen åpner årets festival. – Jeg er ydmyk for oppgaven, sier han. Skudefestivalen ble arrangert for første gang i 1994, og det er Lions Skudeneshavn, Karmøy Råfiskarlag og Skudeneshavn Båtforening som står som arrangør. Helt siden oppveksten på Åkra har Jarle Nilsen hatt et nært forhold til sjøen og kyst-

ORDFØRER: Jarle Nilsen åpner Skudefestivalen. Foto: Grethe Nygaard

!

kulturen. – Min far jobbet med fiske og på nattruta. Vi var mye på kaien, vi fisket, var på holmer og på Åkrasanden. Jeg er glad i å fiske. Vi var mye i sjøkanten og fikk respekt for havet. Jeg har mange gode minner fra barndommen, sier Nilsen. Skudefestivalen er hvert år en prioritert festival i Nilsens familie. – Jeg har alltid hatt et godt forhold til Skudefestivalen, og vi drar aldri på utenlandsferie på den tiden. Vi passer også på å få med oss Fiskeridagene i Åkrehamn, sier han.

Jeg er ydmyk for oppgaven. Jarle Nilsen Ordfører

Knalltilbud Diverse tekstiljakker fra Aleksander

-30%-70% Vi har nå D klær fra BLEN i butikk

Mange spennende tilbud fra Solid - Kløver - Hunter - Giovani Wrangler - Blend - Allsize

Som kormedlem i Slågmåkane, vil Nilsen også i år opptre under Skudefestivalen. Koret vil under åpningen motta hedersprisen Karmøyfiskaren av Skudenes & Aakra Sparebank. Under åpningen på Skudenes idrettspark blir det blant annet utdeling av Olavsrosa, og musikk- og drilloppvisning av Hans Kongelige Høyhet Kongens Garde. Konferansier er Kjell M. Flotve. 

Kvalitetssalget har startet! 20 – 70 % på en mengde varer

      

Betty Barclay Soaked in Luxury Ilse Jacobsen Caddis Fly Ane Mone Bessie Cream

Velkommen til

Du finner oss i KAnALV 1, 4280 sKuDenesHAVn (Parkering ved butikken) Tlf. 51 20 07 77

Følg oss på Facebook/Instagram

Sommeråpent: 10 -17 (15) Tlf. 52850724

Følg oss på

gågatå i Kopervik


side 4 ting&tang

Festivalrevy Komiker Dag Schreiner kommer med sitt humorshow «Endelig Dag igjen» til årets Skudefestival. Han opptrer på Skudeneshavn kulturhus. Første forestilling blir onsdag 29. juni og spilles til og med lørdag 2. juli. Han har gjestet Skudefestivalen også tidligere med showet «Dag ut og Dag inn». Denne gangen har han med seg en pianist. Showet inneholder mye nostalgi og mimring, og publikum får selvfølgelig møte Bøgvall Kai. Vær forberedt på mange latterkuler.

Byvandring Søndag 3. juli kl. 1 3.00 blir det premiere på sommerens byvandring, en vandring med teatervri i Gamle Skudeneshavn. Gjennom møtet med en kunstmaler, en tjenestejente, en strandsitter, ei fin enkefrue og en vekter, vil deltakerne på byvandringen få en bit «levende historie» formidlet av skuespiller-guidene Nina Sele og Stig Roar Olsen. De har alle ulike fortellinger å formidle både om det fysiske landskapet og om kystkulturen på 1800-tallet. Oppmøtet er på Museet i Mælandsgården. Vandringen koster 100 kroner – noe som inkluderer museumsbillett. Gratis for barn under 12 år.

Åpent skip Norsk Veteranskibsklub (NVSK) er på plass under festivalen med D/S «Børøysund». Skipet skal i sommer til Bodø, Lofoten og Vesterålen og har lagt opp seilingsplanen slik at den er i Skudeneshavn fra fredag ettermiddag til søndag formiddag. Det blir åpent skip lørdag fra klokka 11.00 til 13.00. Skipet er 33 meter langt. Det ble bygget i 1908 på Trondhjæms Mek. Verksted. Under 1. verdenskrig ble det rekvirert av marinen og fikk da kanoner på fordekk og akterdekk og fungerte som bevoktningsfartøy i Trondheimsfjorden. Skipet ble overtatt ab NVSK i 1969.

Kjør med Elias-båten Den populære redningsskøyta Elias er igjen på plass under Skudefestivalen. Det blir mulighet for barn å bli med på båtturer. Båten vil ligge til kai ved Lanternen. Redningsskøyta Elias har gjennom årene blitt en naturlig og viktig del av Redningsselskapets virksomhet rettet mot barn og unge. – Redningsskøyta Elias har betydd enormt mye for oss i Redningsselskapet. Gjennom Elias har vi nådd ut til tusener av norske barn og foreldre og lært dem sjøvett og hvordan man ellers kan ferdes trygt på sjøen, skriver generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind, på Redningsselskapets nettside.

Dukkehjem og kafé Kafeen Søstrene Søt & Sur, som ble åpnet i 2004, drives av søstrene Anne Gilje Gunnarshaug og Elisabeth Gilje. De to har samlet gamle dukker og leker, og de håper at folk som besøker kafeen kan gjenoppleve gamle minner og bli med på leken. Ber du om en historie knyttet til noen av dukkene, må du være klar for en teaterforestilling. Kafeen ligger i hjertet av Gamle Skudeneshavn, Holmen 18.


Distriktets råeste faghandel med eget serviceverksted! Distriktets største utvalg i HENGERE

Vi har utstyret for landskapspleie, hekk– og krattrydding:

BRE N DE RU P 3205S

Kasssem mål:: 20 04xx142 2x3 35 cm Tottalvvektt: 750 kg Nytttellastt: 60 04 kg

8.8900,--

FS130

FS87

FS38

Bensindrevet gresstrimmer.

Ryddesag/ gresstrimm mer

Knallpris!

Kraftfull trimmer. Perfekt for arbeid på større flater, seigt gress og ugress.

Kan leveress i delbar utgave forr bruk tilleggsutsttyr.

Inkl 3 STK SKJÆREVERKTØY

1.790,Hippe 25.14.1100

Kasssem mål: 244 4x14 47xx32 2 cm m Tottalve ektt: 1100 0 kg g Nytttellastt: 84 40 kg

FS460

FS240

3.490,-

Ideell for trim mming av hagen og i landbruket til store grassflater, ugress og tynnee stammer. Meget leettstartet.

Inkl 3 STK ÆREVERKTØY SKJÆ

4.590,- 6.490,-

Megget leettstartet med M-ttronic. Svært sterk ryddesag for prroffbruk.

PROFFMASKIN

7.990,-

15.2900,-

BR REND DER RU P BA ASIIC 13 3000 BÅ ÅTHEE NGEE R

Ma ax båtlleng gde e: 20 fot. To otallvekkt: 130 00 kg. Nyytttellastt: 980 kg.

Vi er eksperter på robotklippere!

19.5000,-

innbyttekampanje

500 % på høye karmer

H I PPE 25.224.11300

Kassemål: 244x147x32 cm Tota alve ekt:: 13 300 0 kg g Nytttela ast:: 10 000 0 kg g

Ord pris 7.990,minus 1.500; for din gamle klipper uansett stand

DIN pris nå

19.9000,-Ifo or Williiom ms TT T30017 7

Proffhenger m/tipp Totalvekt: 3500 kg Egenvekt: 880 kg Nyyttellastt: 2620 0 kg Inn nven ndiig leng gde e: 3,01 m Inn nven ndig bred dde: 1,62 2m Lastehøyde: 0,74 m

Stort utvalg i proffhengere fra Ifor Williams

MB 650V

Med 6 hk Briggs & Stratton ReadyStart motor, 50 cm klippebredde og 75 liter oppsamler. !

Distriktets Ifor Williams forhandler

6.490,-

Sommerkupp

990,STIHL RE 98

Lett og letthåndterlig kaldtvannsvasker

63.000,-

(78.750,- inkl. mva)

pp av i l g e k «Gå ik uligheten» m denne

5.990,-

3290,STIHL RE 129 PLUS

Kompakt 135 bar høytrykksvasker med slangetrommel

STIHL RE 163 PLUS

Robust høytrykksvasker kaldtvann med integrert slangetrommel opptil 650 liter vanngjennomstrømming pr. time og 150 bar arbeidstrykk går selv hardnakket smuss i oppløsning.

Åpningstider i sommer: Mandag - fredag 08-16 Lørdag 09-14

SJEKKLISTE Vi har det!

Har Har ikke

3 Stort delelager r 3 Fagkunnskap 3 Stort vareutvalg 3 Merkevarer 3 God parkering 3 Serviceverksted Montert & klargjort 3 3 Bringer God andrehåndsverdi 3

Bønesvegen 70 4260 Torvastad Tlf. 52 84 67 88


side 6/7 Konserter tekst:

Ruth Sunnanå Sveistrup

VASSENDGUTANE: Lørdag 2. juli spiller Vassendgutane i Karmøybanken Arena.

FoTO: Alf-Robert Sommerbakk

Bredt konsertprogr Musikkmenyen er variert under årets Skudefestival – fra lokale artister til deLillos, Vassendgutane og Sigvart Dagsland. Øivind «Elg» Elgenes er med for første gang.

G GRATISKONSERT: Sigvart Dagsland opptrer lørdag 2. juli, Gassco Arena.

ratiskonserten tidlig lørdag kveld i Gassco Arana er nå i ferd med å bli en tradisjon. Den ble første gang arrangert i 2013 i forbindelse med festivalens 20-årsjubileum. Da sto A1 på scenen, og sentrum var fullpakket. I år står Sigvart Dagsland med band på scenen. Dagsland har utgitt 20 soloalbum og holder rundt 40 konserter over hele landet hvert år.

Gratis blir også konserten med Slogmåkane lørdag ettermiddag. De har vært fast innslag under festivalen de siste ti årene, og med suksessen i Norske Talenter har også publikum landet over blitt klar over Åkragruppa. Øivind «Elg» Elgenes, kjent både fra sin tid i Dance With a Stranger og som soloartist, opptrer i Gamle Verkstedet torsdag 30. juni. Dette er første gang han deltar under Skudefestivalen. Musikken som presenteres er 70-tallspreget i et folkemusikalsk akustisk landskap

Gjensyn Bjellands Ugras debuterte under Skudefestivalen i fjor. Da ble konserten utsolgt. Bandet spiller bluegrass/folkrock. Bandet består av Sveinung Bjelland (Matpackers/

pakkers), Kjetil Ulland på bass, strengefenomenet Bjørn Berge (Vamp) på banjo, Nils Halleland på mandolin og Arnt Ove Kvernenes (Hard Luck Blues Band) på munnspill. De spiller en blanding av originalmateriell og amerikanske- og irske tradlåter. I år holdes konserten i Gamle Verkstedet, fredag 1. juli. Vassendgutane var sist på Skudefestivalen for fire år siden. De spiller i Karmøybanken Arena lørdag 2. juli. Det er i år 20 år siden bandet startet opp, og de er nå inne i et tett turnéprogram. Neste stopp er Kongsberg Jazzfestival 7. juli.

Krokveld På Råseglarhuset byr Geir Halleland på krokveld både fredag og lørdag. Han lover høy allsangfaktor. Han begynte sin karriere


GJENHØR: Det er 15 år siden sist deLillos spilte på Skudefestivalen. Gruppa opptrer i Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no Karmøybanken Arena torsdag 30. juni. 

SLOGMÅKANE: Fire av medlemmene i Slogmåkane. Helge Hammersland foran, bak står Jan Arild Steinsøy (t.v.), Tore Steinsøy og Preben Christensen. De opptrer lørdag 2. juli.

ram som trommeslager og har vært med i en rekke band. I 1990 satset han på gitaren og ble trubadur. Han var på begynnelsen av 2000 noen år med i 3 Busserulls.

Kirkekonsert Kirkekonserten i Falnes kirke er en av de mest populære arrangementene under Skudefestivalen. Tidligere har artister som Vamp, Bjørn Eidsvåg og Kari Bremnes spilt under kirkekonserten. I år opptrer trioen Hanne Sørvaag, BrittSynnøve Johansen og Randi Tytingsvåg. Alle tre er ekte rogalendinger, de to første med tilhørighet til Karmøy. Hanne med fortid som ungdomsskoleelev i Skudeneshavn og Britt-Synnøve med oppvekst på Norheim. – Vi gjør lette og sommerlige, melankol-

!

Vi gjør lette og sommerlige låter fra våre favorittartister og eget materiale. Hanne Sørvaag

ske og vakre låter fra våre favorittartister Dolly Parton, Elvis Presley og Stevie Wonder, sammen med kjente favoritter fra vårt eget materiale, forteller Hanne Sørvaag.

Dansekveld Fredag 1. juli blir det dansekveld i Karmøybanken Arena – et nytt konsept som ble prøvd i fjor. Teltet rigges med danseplatting. De lokale gruppene Hooligans, Mash og Rebells, sammen med kjente navn som Jan Einar Valhammer, Kjell Magnus Sandve og Arne Kristiansen opptrer.

Falnes kirke: Konsert med Hanne Sørvaag (t.v.), Britt-Synnøve Johansen og Randi Tytingsvåg.


Får olavsrosa Under åpningen av Skudefestivalen 30.juni vil det nasjonale kvalitetsmerket Olavsrosa bli overrakt til kulturmiljøet Gamle Skudeneshavn.

102-sommer

Radio 102 har sommersending fra Skudefestivalen. Reporter Egil Houeland kommer til å rapportere direkte med en rekke innslag utover hele ettermiddagen på åpningsdagen torsdag.

Fotballtriksing

Nytt i år er at gutter og jenter i alderen 8 til 14 år kan delta i Diplomis' fotballtriksekonkurranse. Det blir tre klasser: 8–10 år, 10–12 år og 12–14 år der jenter og gutter konkurrerer i samme klasse. Hver deltaker får tre forsøk og vise hvor mange berøringer de kan klare før ballen treffer bakken. Deltakernes beste resultat av de tre forsøkene gjelder. Det er premier i hver klasse. Konkurransen er på Torget fredag 1. juli.

Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke blir tildelt opplevelser av særlig høy standard, med hensyn både til kulturhistorie og formidling. Kun fem plasser i Rogaland har fått kvalitetsmerket tidligere: Vigsnes Grubeområde, Karmøy kommune, Utstein kloster, Rennesøy kommune, Køhler-paviljongen, Hå kommune, Eide gard i Vindafjord og Stuhaug gaardsmuseum i Vindafjord.

Bevare bymiljø Stiftelsen Norsk Kulturav vurderer hvilke opplevelser eller områder som skal kunne smykke seg med hedersbeteg- GAMLE SKUDENESHAVN: Området får kvalitetsmerket Olavsrosa.  nelsen. Hittil har to andre kultur- el- Olavsrosa på grunn av lang be- teter Skudeneshavn har. Dette langsiktige arbeidet gjør at ler bymiljø i landet fått Olavs- varing av bymiljøet. Skudeneshavn får – Vi har vektlagt at dette er Gamle rosa. Det er i Levanger og Moen bevaring som går over man- Olavsrosa. 125 steder i landet sjøen. Reidar Stangnes er adm. sjef ge år, helt tilbake til for 100 år har fått Olavsrosa. Det gir stai Norsk Kulturarv og forteller at siden. Mange personer har tus å smykke seg med dette Gamle Skudeneshavn får skjønt hvilke verdier og kvali- merket, sier han.

Festival Open Foto: Ruth S. Sveistrup

Norsk Kulturarvs visjon er «Vern gjennom bruk». Kulturminner som blir brukt aktivt, skaper tilhørighet og identitet, skriver de på sin nettside.  Tekst: Ruth S. Sveistrup

Søndag ettermiddag samles ivrige golfere til Festival Open. Konkurransen går over ni hull og er åpen for alle golfere. Møt opp på det nye klubbhuset til en kopp kaffe før start. Husk å melde deg på www.karmoy-golfklubb.no.

Handle med mobilen på Skudefestivalen? Med mCASH kan du bruke mobilen til å gjøre raske, enkle og trygge betalinger. I butikken, på restaurant, på idrettsstadionen, til venner, på nett, og på Skudefestivalen. Og du kan selvfølgelig bruke mCASH uansett hvilken bank du har :) Last ned gratis i App Store eller Google Play.


side 9 Gamle Verkstedet

VINDU: Et av vinduene i 2. etasje.

RESTAURERES: Hele bygget blir nå restaurert.

TATT VARE PÅ: Dekksmuttere fra det gamle verkstedet. Bildetekst

JUBILEUM: Skudenes mekaniske verksted har i år 100-årsjubileum. Det var her Skudefestivalen hadde sine første konserter i 1994. ARKIVFoto: Harald Nordbakken

Verkstedet er 100 år

Skudenes mekaniske verksted blir igjen et samlingspunkt i Skudeneshavn.

G

amle verkstedet fikk for to og et halvt år siden ny eier, Jarle Danielsen. Siden da er det blitt arbeidet med å restaurere bygget og for å skape nytt liv i lokalene. Det er snakk om konserter, konferanser, kurs og utleie til selskaper.

Tidligere var ikke bygget fredet. Det er nå en del av kulturmiljøfredningsprosessen som pågår. – Dette er et bygg som har betydd mye for byen gjennom utvikling av arbeidsplasser, sier kommuneantikvar Lars Tveit. Han gir råd og veiledning i restaureringsarbeidet og er glad for at eieren ønsker å bevare bygget. Tidligere er bygget blitt brukt til ungdomsklubb, og Karmøy råsglarlag leide det og reparerte båter.

Da Skudefestivalen ble arrangert for første gang i 1994, var Gamle verkstedet konsertarena. – Første kvelden var det konsert med Rita Eriksen. Den andre kvelden kom Bjørn Eidsvåg, forteller John Rullestad i festivalkomiteen. Under årets festival er det flere arrangementer som vil holdes her.

●● Fakta ◗◗Skudenes mekaniske verksted ble

bygget i 1916, og produserte Skudemotoren. Grunnlaget for verkstedet ble lagt av Hans Olai Håkonsen som jobbet som smed i Skudeneshavn. Mellom 10 og 15 mann hadde sin arbeidsplass på verkstedet. ◗◗Etter at produksjonen av båtmotorer ble lagt ned, ble det drevet reparasjon og motorer og utstyr til fiskebåter. ◗◗Det var aktivitet på verkstedet til 1970-tallet.

Kransenedleggelse ved minnesmerket i Parken 8. mai 1948 ble minnesteinen over 14 falne fra Skudenes og Skudeneshavn, som falt i strid under den annen verdenskrig,

avduket i parken i Skudeneshavn. Hvert år under Skudefestivalen har Skudeneshavn Sjø-

mannsforening sørget for at det blir kransenedleggelse ved minneplaten. I år er det varaordfører Leif

Malvin Knutsen som legger ned krans. Dette skjer lørdag 2. juli klokken 13.00. Under markeringen deltar Skude-

neshavn Sjømannsforenings Shantykor.


side 10/11 Håndverk tekst:

Ruth Sunnanå Sveistrup

Holder håndverk i hevd Dyrke, røyte, bråke, skake, hekle og spinne ... Alle som driver med lin vet hva dette betyr. Under Skudefestivalen blir håndverket vist.

G

ro Klev, Målfrid Husebø, Kathrine Bringsdal og Anne Holth Larsen har stand under festivalen og viser håndverket. De er alle med i Linforeningen. – Norges Linforening (NLF) er en liten landsdekkende forening med litt over to hundre medlemmer. Veldig mange av medlemmene dyrker lin selv, som regel ganske små arealer. De bearbeider linen selv og spin-

SYDVEST: Anne Holth Larsen med sydvest i fiskeskinn.

ner og vever. Vi vil demonstrere flere av teknikkene slik som bråking, skaking og hekling og spinning, både på håndtein og på rokk, forteller Anne Holth Larsen fra Randaberg. Dette er fjerde året hun deltar på festivalen. Hun vil også ha egen stand der hun selger og viser bruk av garvet fiskeskinn – blant annet sydvester og vesker. – Vi vil også vise vask og stell av lin – viktig for bevaring av bunadskjorter og duker o l. Vi kommer til å selge såpespon som er det beste ved vask av lin og vi kommer også til å vise noe om linolje, som blant annet brukes i maling. Linfrø fra oljelinplanten brukes også i mat, og likeens linfrøolje, sier Holth Larsen. Lin er en plante som vokser over det meste av landet. Den er nøysom og krever ikke så mye. Den er

LIN: Innhøsting av lin.

miljøvennlig å dyrke, i motsetning til bomull som krever masse sprøytemidler og masse vann. Lin er behagelig i bruk i klær, og ved riktig stell behøver man ikke engang stryke linskjortene, ifølge Holth Larsen. Hun og de andre medlemmene i linforeningen mener det er viktig å holde håndverket i hevd. – Det er krevende håndverk som må til for å få et fint resultat. Dette er noe av det vi prøver å ta vare på, slik at det ikke blir glemt. Dette gjør vi blant annet ved å vise hvordan det blir gjort og holde kurs i de forskjellige teknikkene, forteller hun. Formålet til NLF er å arbeide for økt dyrking og bruk av lin i Norge gjennom organisering av dyrkere og brukere, forsøks- og utviklingsarbeid og veiledning.

TIL TØRK: Garvet og farget fiskeskinn til tørk. Foto: Privat

Selvbetjent når du ønsker det. Ansikt til ansikt når du trenger det. Hjertelig til stede i Skudeneshavn. Telefon 03361 Mer info på skudeaakra.no

Foto: Lone Finngan Stol


Friluftsgudstjeneste Søndag 3. juli er det friluftsgudstjeneste på Gassco Arena ved Torget. Prest Sveinar Medhaug leder gudstjenesten.

Nattbuss Torsdag 30. juni avgang fra Skudeneshavn kai kl. 22.50 til Haugesund. Fredag 1. juli avgang fra Skudeneshavn kai kl. 22.50 og natt til lørdag 2. juli kl. 00.55 og kl. 02.55 til Haugesund Lørdag 2. juli avgang fra Skudeneshavn kai kl. 22.50 og natt til søndag 3. juli kl. 00.55 og kl. 02.55. Bussholdeplass på hovedvegen ved festivalteltet. Eventuelle endringer – se Skudefestivalens Facebooksider, www.skudefestivalen.no og oppslag på utestedene.

Sildabord

VISER TEKNIKKEN: Målfrid Husebø viser bråking. 

Foto: Privat

Nye Kia Sportage – som skapt for Haugalandet.

Fra 294.400,-

Kåret til Norges beste nybilgaranti av Forbrukerrådet, januar 2016.

Nye Sportage er rett og slett som skapt for gode kjøreopplevelser i hele Norge. I tillegg er den spekket med nyheter som blant annet automatisk nødbremsesystem, filskiftvarsler, blindsonevarsling, trådløs mobillader, automatisk baklukeåpner, oppvarmede seter foran og bak samt ventilerte forseter, og bi-xenon hovedlykter med dynamiske kurvelys. I tillegg får du Norges beste nybilgaranti på 7 år. Kom innom og prøvekjør nye Sportage - årets mest oppsiktsvekkende nyhet. Priser levert forhandler, årsavgift tilkommer. Forbehold om trykkfeil og avvik fra avbildet modell. CO2-utslipp fra 119 g/km, forbruk fra 0,46 l/mil v/bl. kjøring

Noreveien 1, 5542 Karmsund. Tlf 52 81 45 00 kiahaugesund.no

Sildakongen Arvid Otto Mørch stiller med sildeprodukter og tilbehør på Torget på fredagen, og det blir gratis sildabord.


side 12 Håndverkere GAMMEL TEKNIKK: Samson Øvstebø viser hvordan en lager kiper.  Foto: Privat

SMED: Paul Magne Storebø fra Stord.  Aksel Byrkjeland - rokkedreier og husflidsartikler David & co. – gamle motorer Marit Gilje – spinning og karing av garn Helge Hansen – modellbiler Ingve Holm – trefigurer i komisk snitt Thor Jansen – tauverk og reperbane Kari Knarvik – glassarbeid Tordis Kvarme – toving og strikking Anne Holth Larsen – produkter av fiskeskinn Linda Lie – keramikk Åsmund Lien – oselvarverksted Johannes Line – tredreier

Foto: Ruth S. Sveistrup

Sverre Nordbø – tredreier Anne M.G. Olsen – kniplinger Endre Sanøy – bøkker Reidun Solberg – ansiktsmaler Oline Soldal – kaniner, Øvre Vik gård Paul Magne Storebø – knivsmed Knut Sørnes – båtbygger Liv Søyland – gyllenlær Ramunas Vaitkus – karikaturtegner Per M. Vagle – skipskister, båtbarer osv. Gunnar Veivåg – karveskut (treskjæring) Samson Øvstebø – kipebinding

TAUVERK: Thor Jansen viser tauverk. Foto: Ruth S. Sveistrup

Mitsubishi Outlander Norges mest solgte ladbare hybrid.

TEST 2009 TEST 2013

GARANTI

5 ÅR

Alle modeller leveres med

4WD

Outlander er favoritten når nordmenn kjøper ladbar hybrid. Det er ikke tilfeldig. Bilen har to elmotorer og en bensinmotor, og det avanserte S-AWC systemet fordeler drivkraften på hvert av de fire hjulene avhengig av underlag og kjøreforhold. Du er sikret å komme deg frem både i byen, på landeveien og til fjells. Drivstofforbruket for blandet kjøring er oppgitt til 0,18 per mil* og utslippet av C02 på 42 g/km*. Outlander ladbar hybrid leveres blant annet med LED-kjørelys, skinnseter, 360°-kamera, varme i både frontrute og ratt, adaptiv cruise control og fjernstyrt forhåndsoppvarming. Og alle modellene leveres med klasseledende S-AWC 4WD. Outlander Plug-in Hybrid EV fra kr 410.000,Pris er inkl. frakt og andre lev. omk. Utstyrsdetaljer kan avvike fra standard. *Forbruk: 1,8 l/100 km variert kjøring. CO2-utslipp: 42 g/km. Forbruk vil være avhengig av temperatur, topografi, utkjørt lengde, kjørestil og bruk av varmeapparat/klimaanlegg. Med forbehold om evt. trykkfeil.

100.000km

Noreveien 1, 5542 Karmsund Tlf 52 81 45 00 www.vardenbil.no


side 13 Håndverkere

GAMLE MOTORER: Karmøy Råseglarlag stiller ut gamle motorer. Foreningen har som formål å gjøre kjent og ivareta kunnskapen om kystkultur. De er med og arrangerer Foto: Ruth Sunnanå Sveistrup Skudefestivalen sammen med Lions Club Skudeneshavn og Skudeneshavn Båtforening. 

Vive l’électricité!

Kia Soul Electric fulladet med utstyr

fra

249.900,-

Som stolt sponsor av fotball-EM feirer vi vår egen lydløse toppscorer! Soul Electric leveres med blant annet 6,6 kW innebygget lader, batterivarmer, oppvarmet ratt, elektrisk håndbrekk, cruise controll, smart key, NAVI med 8” skjerm, klimaanlegg, alufelger og ryggekamera – uten tillegg i prisen! Du kan velge mellom flere spenstige fargekombinasjoner, og med på kjøpet får du Norges beste nybilgaranti på hele 7 år. Bestill prøvekjøring av en ekte europamester i dag! Priser levert forhandler, årsavgift tilkommer. Priser inkl. mva. Forbehold om trykkfeil og avvik fra avbildet modell.

Noreveien 1, 5542 Karmsund. Tlf 52 81 45 00 kiahaugesund.no


side 14/15 Modellbiler tekst og foto:

Ruth Sunnanå Sveistrup

Leken lidenskap Helge Hansens samling av modellbiler er en heder til broren som døde av kreft kun 14 år gammel.

J

eg har alltid likt biler, og jeg begynte så smått på samlingen da broren min lå på sykehus. Han døde av kreft i 1991. Han fikk en del biler mens han lå på sykehuset. Jeg tror han ville likt å se hvor stor samlingen er blitt, sier Hansen. Hjemme på Kalvatre i Kopervik har 47-åringen i dag litt over 10.000 modellbiler. Et rom i huset er «bilrommet» her bilene er plassert tett i tett i hyllene, på bordet og på gulvet. Noen er også hengt opp på veggen. Her er hele spekteret: lastebiler, traktorer, veteranbiler, personbiler, militærkjøretøy, sportsbiler og kranbiler. Blant annet.

– Jeg tror jeg har det meste. Men det er alltid biler jeg ønsker meg, blant annet veteranbiler. Finner mye på nett eller på messer og utstillinger. Var nylig på en messe i Stavanger. Jeg kan også finne modellbiler på loppemarkeder. Ser alltid om det er en bil jeg ikke har i samlingen. Men jeg kan ikke kjøpe biler hele tiden. Det kan bli litt dyrt, sier Hansen. Han er også på jakt etter lastebiler eller biler med firmareklame.

Originalemballasje Mange av bilene han har er i originalemballasje. Pakkene med James Bond-biler er uåpnet. Det samme er Smokey and the Bandit-bilen. – Bilene er mer verdt når de ikke er pakket ut, sier Hansen. Det eldste han har i samlingen er en dampvogn fra 1680 – også den i originalemballasje. Den første modellbilen Hansen kjøpte var en Scania LS76 med henger.

– Jeg har kjørt lastebil tidligere. Nå jobber jeg som truckfører for KTM Shipping på Husøy. Har jobber for dem i 30 år. – Jeg har Volvo lastebiler som min favoritt. Det henger nok sammen med at det var Volvo jeg selv kjørte.

Leke Under Skudefestivalen vil en del av samlingen til Hansen bli stilt ut i lokalene til Turistinformasjonen på Torget. – Jeg vil nok ta med meg mellom 200 og 300 biler slik at publikum får se litt av utvalget. Noen biler vil også barn få lov til å leke med. Utstillingen i Skudeneshavn er niende gang Hansen viser fram modellbiler. 5. og 6. november vil han ha utstilling i Kopervik kulturhus. – Jeg har stor glede av hobbyen. Det var viktig for meg å få noe annet å tenke på da broren min døde. Jeg føler nå at jeg hedrer hans minne, sier Hansen.

Renault ZOE E

100% ele ektrisk kjørreglede

Gjør som Adelen, kjør elektriske ZOE.

Ordinærpris fra:

kr

241 900,-

Sommerkampanjepris fra kun:

kr

216 900,-

For hver solgte ZOE donerer vi kr 900,-til Sykehusklovnene

Renault ZOE , eneste elbil med wallbox og montering inkl. i prisen! I tillegg til sikker hjemmelading får du 1 års gratis lading på Fortum og Statoils ladepunkter. Ladetid m/ 3,6 kW wallbox er ca. 5 t. og 40 minutt er og kun 100 minutt er m/ 11 kW wallbox (0–80 %). SOMMERKAMPANJE: Zoe Life m/3,6 kW wallbox, nå fra kr 188.900 (ordinær pris kr 213 900). Zoe Intens Easy Charge m/ 3,6 kW wallbox, nå fra kr 216.900 (ordinær pris kr 241 900). Zoe Intens Supercharge m/ 11 kW wallbox, nå fra kr 236.900 (ordinær pris kr 261 900). Renault ZOE har 240 km rekkevidde (NEDC, New European Driving Cycle). Sommerkampanjen kan ikke kombineres med andre rabatt er eller tilbud og gjelder ut juni måned. Les mer om tilbudet og vilkår for montering av wallbox på renault.no renault.no

Noreveien 1, 5542 Karmsund Tlf 52 81 45 00 www.vardenbil.no


LAGET I TINN: Modell av en Pierce-Arrow 1606 sedan, 1936-modell.

STILREN: Modell av en Proteus Campbell Bluebird, 1960-modell.

PAKKET INN: James Bondbiler og bil fra Smokey and the Bandit i originalemballasje. STOR SAMLING: Helge Hansen har litt over 10.000 modellbiler. En del av samlingen stiller han ut i Turistinformasjonen under Skudefestivalen.

Nye Renault TALISMAN Sport Tourer Take control

Nye Renault TALISMAN Sport Tourer fra kr

299 900,Fås med:

Easy Park Assist Adaptiv cruise control 4Control firehjulsstyring Bose® Surround lydsystem Nye Renault TALISMAN Sport Tourer - Kraftfull front og skarp profil, som gir nytt liv og fornyet lidenskap til stasjonsvognen. 4Control-systemet gir overlegen kontroll og svært godt veigrep. Den har et bredt spekter av utstyr og førerassistentsystemer som øker sikkerheten på veien. Interiøret er romslig, komfortabelt og innbydende, den har klassens beste oppbevaringsvolum i kabinen: 25,4 dm3. Nye TALISMAN Sport Tourer LIFE: R-LINK 2: Multimediesystem og 7-tommers kapasitiv skjerm, navigasjon, parkeringssensor foran og bak og el. innfellbare sidespeil og trafikkskiltgjenkjenning. Renaults handsfree-nøkkelkort - lysene slår seg på når du nærmer deg bilen.“One-touch” vindusheis foran og bak. Førersete med massasjefunksjon og korsryggstøtte med eletrisk regulering. Passasjersete med korsryggregulering. Nye TALISMAN Sport Tourer finnes i flere utstyrsnivåer. Besøk renault.no for mer informasjon. 5 års garanti/100 000 km. Forbruk blandet kjøring fra 3,7 l/mil, utslipp fra 98 g/ km. 5 års garanti/100 000 km. Ta kontakt med oss for mer informasjon og prøvekjøring. Pris inkl. mva. og frakt/levert Haugesund. renault.no

Noreveien 1, 5542 Karmsund Tlf 52 81 45 00 www.vardenbil.no


Velkommen til Skudeneshavn

Send blomster!

Blomster fra Interflora levert rett på døren og rett i hjertet – verden over

For hver blomsterhilsen gir Interflora 2 kroner til et humanitært formål!

Dialekt tempen

Ta med annonsen og du får ÷50 % på en valgfri vare! (gjelder ikke snitt, binderi og floragram)

Dialekt koppen

139,-

Kirkevn.11, SKUDENESHAVN, tlf. 52 82 83 93 www.blaaklokkenblomster.no

Vi har gode tilbud i

festivalen on fra Steeam -70% Alle varer fra Mexx og Stee am -50% Alle smykker fra NORA -50%

499,KETER PUTEKASSE

1499,,-

Prøvekolleksj

Steeam

Ta turen innom for en hyggelig handel

570 liter

Skudeneshavn Kaigata 25 Kaigt. 4280 Skudeshavn Tlf. 52 82 74 52

trend/expert skudeneshavn

FESTIVALTILBUD! Ass sixpence

99,-

BASEN REDSKAPER

Stort utvalg og gode tilbud på fiskeutstyr

Stort utvalg i MARITIME GAVEARTIKLER

• KIRKEVEIEN 10 • SKUDENESHAVN • TLF. 932 00 737


Velkommen til Skudeneshavn MIDT I SMØRØYET UNDER S SKUDEFESTIVALEN U U S

toffer, s e t l i u Q ør & h e b l i t y s ler k i t r a e v ga

Besøk oss for mat, drikke GOD MUSIKK: ONSDAG – LØRDAG MED TONY M. SE PÅ DET FANTASTISKE BÅTLIVET FRA VÅR UTERESTAURANT PÅ SJØSIDEN

984 24 092

VELKOMMEN - Tlf. 52 82 82 00 - HUSK VÅR UTESERVERING PÅ SJØSIDEN

Velkommen til en hyggelig sommerhandel

– Vestlandets største utvalg i quilte stoffer

Festivaltilbud Torsdag – fredag – lørdag – søndag

Trillekurv i plast før 299,-

Chi Chi Love/ Hund i veske før 399,-

Store motorsykler før 499,-

199,- 299,-

99,-

Gode tilbud på utvalgte esker Brio tretog!

Trenger du rørlegger? Kontakt din lokale rørlegger med 40 års erfaring som kjenner byen. Vi har stort lager i Skudenes.

Velkommen innom

Barnie AS

Skudeneshavn, Tlf. 52 82 93 26 / 99 62 28 55

Mandag-fredag 9-16.30 • Torsdag 9 - 18 • Lørdag 10-14

fra

Pocket

KJØP 1

- FÅ 1 T

HALV P

IL

RIS


side 18/19 festivalKUNSTNER tekst og foto:

Ruth Sunnanå Sveistrup

ATELIER: Loftsrommet i huset på Ferkingstad er Venche Høvring Kolltveits arbeidsrom.

Fanger lukten og ly – Vi klarer ikke å ta tak i tankene våre når vi har det travelt, sier Venche Høvring Kolltveit. Festivalkunstneren har «Kvile» som tema for utstillingen og ønsker at folk skal føle at skuldrene senkes.

V UTSIKT: Fra vinduet er det flott utsikt mot vest.

enche Høvring Kolltveit og ektefellen Dag Kolltveit flyttet for et år siden fra Haugesund og til hennes hjembygd Ferkingstad. Fra kjøkkenvinduet ser hun huset der besteforeldrene bodde. Gode barndomsminner, nærhet til havet og strendene, åpent jordbrukslandskap og

gode naboer gjør at hun setter pris på hver eneste dag. – Som barn lekte vi ved sjøen hele dagen, og vi fikk respekt for sjøen. Det var nok da jeg lærte å bli selvstendig. Det var fascinerende. Naturen her er fantastisk med høy himmel, og lyset tar alltid pusten fra deg. Jeg takker hver dag for utsikten, sier Høvring Kolltveit. Det gamle langbordet på kjøkkenet er pyntet med levende lys og friske roser. Det er et håndlaget bord svigerforeldrene fikk da de giftet seg, og som hun har pusset opp. Merkene i det røffe treverket vitner om et bord der mange har vært samlet til måltider – til hverdag og fest. – Jeg liker gammelt og nytt om hverandre. Kjøper bare nye ting hvis jeg må, sier hun mens husets tre katter tusler rolig rundt henne. De er hennes «samtalepartne-

re». Huset, som de leier, holder de på å pusse opp. – Her i området herjet kong Ferking. Dette er historisk grunn. Det er viktig å vite historien vår, det gir røtter. Jeg elsker å snakke med folk som bor her og kan fortelle. Folkesjelen her er unik. Folk er ærlige, hjertegode og hjelpsomme, sier hun. Dag Kolltveit er rask med å legge til enda et par karakteristikker: Foretaksomme og arbeidsomme. – Her er det ikke noe snobberi, sier han.

Fristed Møte med mennesker og oppmuntrende tilbakemeldinger er noe Høvring Kolltveit setter stor pris på. – Det gir en boost til å fortsette arbeidet, sier hun.


NÆR HAVET: Fra verandaen har Venche Høvring Kolltveit panoramautsikt – selv på gråværsdager. – Jeg takker hver dag for denne utsikten, sier hun.

FINNE RO: «Kvile» er temaet for festivalutstillingen. Venche Høvring Kolltveit ønsker at bildene skal fange lukt og lys og gi ro og hvile.

yden av sjøen I en periode hun følte seg ekstra sliten, begynte hun å male sitt eget fristed. – Jeg begynte å male holmer med hus på. Husene har ikke dører. Jeg så for meg huset som et fristed der en kan stenge alt annet ute og samle krefter. Å gå langs sjøen, kjenne lukten av hav, tang og tare og plukke opp rekved, er også en måte Høvring Kolltveit samler krefter på – og henter inspirasjon. – Sjølukt og lyden av sjø er helt nydelig, sier hun.

Gleder seg Helt fra Venche Høvring Kolltveit var liten, har hun likt å tegne. Det første ordet hun sa var blyant. Sin første utstilling hadde hun i 1992. Hun har undervist og drevet egne kurs. Kursvirksomheten er noe hun planlegger å gjenoppta til høsten.

!

Sjølukt og lyden av sjø er helt nydelig. Venche Høvring Kolltveit

På de første utstillingene var hun redd for folks reaksjoner. – Jeg fikk panikk og angst. Det hadde med min egen usikkerhet å gjøre. Nå gleder jeg meg til å møte folk. Det er bildene som frontes, ikke meg. Motivene kan vekke minner hos folk, og når de forteller historier, bygger det opp kreativiteten. Jeg er heldig som kan drive med dette, sier hun. En av kattene har hoppet opp på kjøkkenbenken på jakt etter en godbit. Det grå skydekket ute er i ferd med å lette. I hagen skal det anlegges nye blomsterbed. Annekset skal bli atelier. På loftet og i stua står gamle møbler som skal pusses opp. Det stresses ikke med å bli ferdig med prosjektene. «Kvile» er noe som prioriteres i hverdagen, og «Kvile» ønsker hun at publikum skal oppleve under utstillingen på Bytunet.

SJØHUS: To malerier som blir stilt ut under Skudefestivalen.


Spar inntil

kr. 40.000* « Opel Mokka

spar inntil kr 40.000*

« Opel Corsa og Mokka gratis vinterhjul**

« Lav rente på alle

modeller 1,95%***

Kom innom og gjør en god handel i dag! *Ved kjøp av ny Mokka få premium til halv pris og vinterhjul til kr 0,-. **Ved kjøp av ny Opel Mokka/Corsa får du vinterhjul til kr. 0,-. ***Mokka premium eks.: Mnd. leie 2 750 kr. inkl.termingebyr og tilleggsavg. 31 863 startleie, 36 mnd. Etabl./tinglysning 5 300 kr. Minimumskostnad 71 050 kr. Totalkostnad 134 300 kr. Alle priser inkl. mva.

Åkra Bil

Diktervegen 8, 5538 Haugesund Telefon: 52 70 60 00 - www.aakrabil.no

Åkra Bilimport

Rådhusvegen 1, 4270 Åkrehamn Telefon: 52 84 55 00 - www.aakrabilimport.no

Heiane Bil Rundehaugen 9, 5412 Stord Telefon: 53 40 23 00 - www.heianebil.no


10 GODE GRUNNER TIL Å HANDLE HOS OSS Vi er regionens eneste totalleverandør til alt innen bil og båt. • Vi tar innbytte i alle merker • Du får ekstra god pris på forsikring Gode garantiordninger • Vi kan tilby finansiering på timen med svært gode betingelser • Vi har markedets beste utvalg • Bilutleie Verksted for alle merker • Vi har karosseri verksted • Og best av alt: Vi er her, om du skulle trenge oss....

13 Opel Ampera EL- Hybrid 12.000km

Kr. 269.900,-

Plugin- hybrid med skikkelig rekkevidde ved elektrisk kjøring. Masse utstyr og 150hk elektromotor

11 Audi A8 3,0TDi Quattro Aut. 45.000km

15 Mercedes C180 AMG 22.000km

Citroen C4 Cactus Nordic Edition High VTi 82 2016, 3 000 km

519.900,-

429.900,-

244.900,-

13 Opel Zafira Tourer 2,0CDTi Cosmo 46.000km

10 Volvo XC70 2,4D Summum Aut. 130.000km

Volkswagen Touran 1.6 TDi Comfort 2012, 28 000 km

289.900,-

309.900,-

239.900,-

08 BMW X6 35D X-Drive 118.000km

13 Ford Focus 1,6TDCi Sport 49.000km

14 BMW 520DA M-sport 49.500km

499.900,-

199.900,-

499.900,-

14 Opel Insignia 2,0CDTi Cosmo 16.000km

12 Volkswagen Passat 2,0TDi Comfort 69.000km

Peugeot 508 1.6 HDi Allure 2012, 53 000 km

289.900,-

229.900,-

199.900,-

Se hele utvalget på: www.aakrabilimport.no

Åkra Bilimport Telefon: 52 84 55 00 • Rådhusvegen 1, 4270 Åkrehamn


side 22/23 Næringsliv tekst:

Karoline Rødsmoen

viktig uke: – Omsetningsmessig er Skudefestivalen den viktigste uka i året, forteller Ståle Landaas, medlem i ledergruppa i handelsstanden i Skudeneshavn.  Foto: Karoline Rødsmoen

Glade for Gullkante Butikkeiere og -ansatte fyller opp hyllene med varer og forbereder seg på lange arbeidsdager. Snart starter det som for handelsstanden i Skudeneshavn er den viktigste uka i året; Skudefestivalen.

Ut i sola: Under Skudefestivalen trekker butikkene ut på gata. Noen har allerede dratt nytte av finværet.

I

kke engang frenetisk julehandel kan måle seg med aktiviteten de 25 butikkene i handelsstanden Skudeneshavn opplever under Skudefestivalen. Når sentrumskjernen stenges av og salget flyttes ut i gatene, får butikkene kundestrømmen de er avhengige av i den lille seilskute-

byen med snaue 3.500 innbyggere. – Vi har ikke gjennomgangstrafikk lenger, slik vi hadde da ferga gikk mellom Skudeneshavn og Stavanger. Så vi trenger at det skjer noe i byen som tiltrekker seg folk. Butikkene klarer seg ikke om det bare er innbyggene her som handler hos dem. Omsetningsmessig er Skudefestivalen den viktigste uka i året for oss som driver butikk i Skudeneshavn. Julehandelen er også viktig, men går jo over mange flere uker, sier Ståle Landaas, medlem i ledergruppa i handelsstanden i Skudeneshavn.

Mimre-tjenester Landaas er frisør. Under festivalen legger han godt merke til hvem som benytter de ulike tjenestene i sentrum. – Det er gjerne fraflyttede skudenesbuer

som kommer innom for å benytte seg av en «mimre-tjeneste» – for eksempel å klippe seg hos frisøren som pleide å klippe dem da de var yngre, forklarer Landaas. I forkant av festivalen forbereder butikkene seg ved å fylle godt på med varer og gjøre klart for utendørs salg. I løpet av festival-uka utvider de gjerne også åpningstidene. Kasser og stativer med bøker, klær, kosmetiske produkter, fritidsutstyr og blomster frister forbipasserende til impulsiv handel. I tillegg settes det opp boder med salg av alt fra smykker og ulltøy til smultringer og hjemmesnekrede trekister. – Jeg tror den som drar mest nytte av festivalen, er utestedet Smiå. Der er det nesten alltid fullt hele den uka, sier Landaas. Også de som jobber ved Lanternen Kro & Restaurant merker godt festivaluka.


TRAVEL UKE: Trond Bauge i Smiå bistro og pianobar. Foto: Alf-Robert Sommerbakk

et sommeruke – Under festivalen tar vi ikke bordbestilling, for det er så mye folk. Vi kjører ekstra bemanning og kjøper inn flere varer enn vanlig. Det går mye mat – og mye drikke. Selv om det er en travel uke og vi er ganske utslitte når Skudefestivalen er over, er det veldig fint å se folk kose seg i solskinnet, forteller Magne Støfringshaug, innehaver av Lanternen. Han forklarer at somrene i sin helhet pleier å være gode for utelivet i byen. – Fra midten av juni til midten av august gjør vi det godt på grunn av alle turistene. Noen kommer i bil, mens andre kommer i båt, og de liker å sitte her og se på båtene sine, sier Støfringshaug og ler. Omsetningsmessig er det likevel Skudefestivalen som skiller seg ut ved Lanternen. – Det er den beste uka. Under festivalen omsetter vi for

!

Vi trenger at det skjer noe i byen som tiltrekker seg folk. Ståle Landaas Medlem i ledergruppa.

like mye som på en og en halv måned i vinterhalvåret, sier han. Trond Bauge i Smiå bistro og pianobar merker stor pågang under festivalen. – Skudefestivalen er nok den viktigste uken vi har. Vi merker stor pågang med bespisning i vår restaurant og nye folk i vår pianobar og uterestauranten, sier han. – Hadde vi ikke hatt denne festivalen måtte vi nok endret driften. Vi har rolige måneder fra januar til mai, deretter kommer sommeren og turistene mai og ut august, så har vi to rolige måneder september/ oktober deretter har vi november og desember med julebord og SILK første helgen i november.

Flere ben å stå på Når Skudefestivalen er over, drar de tilrei-

sende hjem og lokalbefolkningen på ferie. – Det er en synlig kontrast til folkelivet byen opplever under festivalen. Folk som bor her venter gjerne med å dra på ferie til rett etter festelighetene, så det virker brått veldig tomt i gatene når både feriegjester og lokalbefolkning forsvinner, forteller Landaas. Da er det godt handelsstanden har flere ben å stå på. – Vi drar også nytte av andre arrangementer, som for eksempel Syrefestivalen, Skudenesdagene og hinderløypeløpet «The Beast». Da kommer det folk til by og butikker. I tillegg har vi gjestebrygga, hvor mange båtturister legger til. De står for en stor prosentandel av handelen i sommermånedene. Og så har vi hundeutstilling, da, og da kryr det av hunder og bobiler, sier Ståle Landaas og smiler.


side 24 Litt av hvert

Mottar prisen Karmøyfiskaren Slogmåkane er tildelt hedersprisen Karmøyfiskaren 2016. Prisen som er på 50.000 kroner, statuett og diplom, deles ut av Skudenes & Aakra Sparebank. Utdelingen vil skje lørdag 2. juli klokken 14.00 i Karmøybanken Arena. Da blir det også gratiskonsert med Slogmåkane. Koret ble for alvor kjent ut over Haugalandets grenser da de i fjor deltok i Norske Talenter på TV2. De kom på 3. plass i finalen.

– Slogmåkane tar vare på den kjente kystkulturen og shantyvisene på en «framifrå» måte. Dette er også en viktig del av Karmøys kultur, og juryen er stolt av at Slogmåkane fremmer denne for resten av landet. Koret består stort sett av mannfolk i sin beste alder, som dermed må kombinere jobb og familie med et aktivt konsertprogram, sier banksjef Alf Inge Flokketvedt.

Festivalcruise Skudefestivalen inviterer til cruise med MS «Sandnes» for å oppleve Skudeneshavn i feststemning første helgen i juli. På overfarten blir det underholdning med Hans Petter Hansen og Bent Einar Johansen. Servering av reker og forfriskninger. «Sandnes» vil ligge i Skudeneshavn under festivalen og tilbyr overnatting i enkel eller dobbellugar. Sandnes returnerer til Stavanger søndag.

Flotte badestrender I Karmøy er det flere flotte badestrender. Den nærmeste, bystranda, ligger på Lahammer, kun 650 meter fra Skudeneshavn sentrum. Har du bil, kan du ta turen til disse strendene på Vest-Karmøy: Sandholmen på Syre, Sandvesanden, Sandhåland, Hemnes, Stavasanden og Åkrasanden. Åkrasanden ble kåret til Norges flotteste strand i 2014, og har i år som i fjor Blått Flagg-status. Kommunen har to badestrender på fastlandssiden; Lindøy friluftsområde og Aksnesstranda. Langs strandlinjen fra Åkrehamn til Ferkingstad går en kultur- og natursti. Du finner mer info om badestrendene på visitkarmoy.no. De informerer også om familieaktiviteter, surfemuligheter, golf, fiske og har mange turforslag.

Haugalandets egen kraft og Norges raskeste fiber er stolte hovedsponsorer for Skudefestivalen. Vi ser fram til gode og spennende opplevelser i Norges sommerby, Skudeneshavn.


side 25 Litt av hvert

Konserter på Holmen Brygge På Holmen Brygge, som eies og er restaurert av Anita og Jan Petter Midbøe, blir det både åpen kafé og konserter i samarbeid med Karmøy Jazz- og Bluesklubb. Fredag 1. juli spiller det lokale bandet Bluesvesenet. Roger Olsen spiller gitar og synger, Erik Midbøe spiller bass og korer, Stevie Defraz spiller sax og korer, Trond Helge Knutsen spiller slagverk.

De beskriver seg selv som er bluesband som liker seg på scenen og som spiller groovy rytmer. Lørdag kveld entrer Millpond Moon podiet. Duoen består av Kjersti Misje og Rune Hauge. De har sin egen sound innen roots og country, og har vært mye på turné i Europa og USA. I mai var de i Andalucia i Spania og spilte inn nytt album.

Huska du? På Gamle Verkstedet inviteres det til «Huska du?» fredag ettermiddag 1. juli. Da blir det underholdning av brødrene Kjell Magnus og Svein Gunnar Sandve, Lars Tjøstheim, Aleksander Hauge og Jostein Bergfjord. Konferansier er Harald Dale.

Samler inn penger til julelys Foreningen Gamle Skudeneshavn har startet innsamling av penger til nye julelys i Søragadå. Foreningen jobber dugnad hele året for å holde Søragadå fin og flott. – Vi vedlikeholder også Reinertsenhuset, Verdens minste kafé og to av sjøhusene i Piren. For å finansiere alle våre gjøremål vil vi arrangere en innsamling under Skudefestivalen. Det vil bli satt opp noen «sparetønner» rundt om i byen, hvor vi vil anmode festivalgjestene om å betale en tier eller to til vedlikehold av gadå og husene, sier Eli Margrete Stølsvik i styret.

SOLSKJERMING • Markiser • Persienner • Screen • Lamellgardiner • Plisségardiner • Insektsnetting

Stor maleriutstilling

”Sommerminner”

NYHET: Nå også Gapo Garasjeporter

VARMEPUMPER Nå gode tilbud

Ta kontakt for gratis befaring Rune Vadstø, tlf. 901 07 496 Hovedgaten 6, 4250 Kopervik e-post: runev@scandic.no Åpningstider i Hovedgaten 6: Mandag og torsdag fra kl 12:00 til 15:00

www.scandic.no

Kjell M. Søyland Dette året har jeg utstilling i Sjømansforeningens lokaler på Korneliusholmen. Åpner torsdag 30. juni. kl. 11.00 -18.00. Varer til og med søndag 3. juli. En stor takk til alle som deltok på utstillingen min i 2015. Det ble en uforglemmelig opplevelse. Ønsker gamle og nye besøkende hjertelig velkommen! MVH Kjell Marthon


side 26/27 Kafé

Alle hjerter gleder seg: Mange har forelsket seg i vaflene og gjestfriheten til 85 år gamle Johannes Hansen, som driver en liten kafé i Skudeneshavn. Ryktene sier at han til og med har fått en Michelin-stjerne for vaflene. – Det er bare tull, sier Hansen og ler.

Johannes’ verdenskj Ved den lille kafeen Majorstuå i Gamle Skudeneshavn, serverer Johannes Hansen (85) det mange mener er verdens beste vafler. Han holder åpent mellom elleve og fem alle dager i året – med mindre det går tomt for vaffelrøre.

Verdenskjent: Bak disken får kaféeieren besøkende til å plotte inn hvor de kommer fra. Folk fra alle verdenshjørner har smakt Majorstuens vafler.

D

et er stille på Majourstuen en vanlig fredags formiddag. Kaféeier Johannes Hansen (85) har pyntet hvert av de fem bordene i det lille rommet som utgjør kafeen, med blomster. Vaffelrøra står klar på benken i tilfelle noen skulle stikke innom.

– Under festivalen hender det at det bli kaos. Da får jeg hjelp av hun som holder utstilling her inne. Jeg blir ikke sprekere med årene, men om vinteren er det jo ikke så mange folk som kommer innom, så det går greit å drive ennå. Noen ganger går det bare fire vafler på en dag. Jeg har justert åpningstidene også; før hadde jeg åpent fra klokka ti hver dag. – Nå er jeg begynt å bli så trøtt om morgenen, så da åpner jeg klokka elleve isteden, sier Hansen.

Travelt i festivalen Neste uke er blant årets travleste for Johannes i Majorstuå. Under Skudefestivalen er det ikke nok å steke fire plater til dagen. – I Skudefestivalen pleier jeg å lage fire vaffelrører. Da må jeg stå opp litt tidligere

enn vanlig. Jeg fryser aldri ned røre eller vafler. Alt er ferskt. Som sagt får jeg litt hjelp hvis jeg trenger det. Og om det skulle gå tomt for røre, så stenger vi bare kafeen litt mens vi lager ny, forklarer Hansen.

Michelin-vafler Vafler og kaffe er det eneste du finner på menyen ved Majorstuå. Vafler, kaffe og godt selskap. Når Johannes Hansen ler, smitter det. Og ler, det gjør han ofte. – Den der Michelin-stjerna er jo bare tull. Jeg tror det var noen fra Haugesund som fant på det, for det er ofte folk fra Haugesund og Nord-Karmøy innom og spiser vafler. Men det er nå en helt normal vaffeloppskrift, sier han og følger opp med en rungende latter.


KURS: Margit Vea inviterer barn til å lære å lage mat.

Matkurs for barn Kokebokforfatter Margit Vea fra Karmøy er torsdag, fredag og lørdag på plass på Torget for å lære barn å lage mat. – Jeg har et brennende engasjement for at barn skal få god, naturlig og levende mat som gir dem gode smaksopplevelser og god helse. Jeg er opptatt av at foreldre skal kjenne mestring på at de selv kan lage mat til barna sine, skriver hun på sin blogg. Vea har også tidligere vært på Skudefestivalen der barn har lært å lage fiskeretter.

Ingen hokus pokus: – Den er helt normal, sier Johannes Hansen om sin verdenskjente vaffelrøre.

Kort meny: Kaffe og vafler står på menyen i Majorstuå. Hansen (85) har ingen planer om å slutte i jobben ennå.

kjente vafler Det lukter søtt av fri og bekymringsløshet når dagens første vaffel slipper jernet.

Verdenskjent På veggen bak disken henger et verdenskart med flere hundre oransje prikker. Den 85 år gamle kaféeieren pleier å få gjestene sine til å plotte inn hvor de kommer fra. Etter kartet å dømme, er Hansens vafler bokstavelig talt verdenskjente. – Ja, alle mulige folk kommer innom og spiser vafler. Se her, her har en britisk-amerikansk tegner tegnet ei havfrue som sitter på benken min. Vafler i håret og greier, sier Hansen og humrer mens han studerer en av sidene i de mange og tykke gjestebøkene som har blitt fylt ut opp gjennom årene. – Mannen som har rekorden for flest spis-

!

Noen ganger går det bare fire vafler på en dag. Johannes Hansen (85) Eier og driver av Majorstuå

te vafler på en gang, har også skrevet, forteller han og blar seg fram til siden med en hilsen fra en ansatt i flyselskapet SAS som klarte å få i seg hele fire vaffelplater før han måtte videre. – Han hadde ei fransk kone som ikke måtte få vite at han hadde spist så mange vafler, forteller Johannes og smiler bredt. Så setter han seg ned med en kopp kaffe i papp, og slår av en prat med en stamkunde mens sommeren ennå er rolig i den lille kafeen med verdens aller beste vafler. Majorstuå ble startet som souvernirbutikk av Mary Kvilhaugsvik i 1992. Johannes Hansen overtok driften i 2001. Navnet kommer av at det var i de lokalene Frelsesarmeen i Skudeneshavn startet i 1895.

Hurtigbåt fra Stavanger I samarbeid med kulturkontoret på Kvitsøy, har Skudefestivalen satt opp båt mellom Skudeneshavn og Stavanger. «Clipper» fra Rødne Fjord Cruise går fra Skagenkaien i Stavanger lørdag 2. juli kl. 11.00 med anløp på Kvitsøy kl. 11.30. Retur om kvelden blir fra Skudeneshavn kl. 21.00 via Kvitsøy til Stavanger. Dermed får publikum fra sørfylket og Kvitsøy god anledning til å besøke Skudefestivalen – og de får med seg gratiskonserten med Sigvart Dagsland på Gassco Arena før returen.

Endringer i trafikkbildet Haugaland og Sunnhordland politidistrikt har vedtatt trafikkregulerende tiltak i forbindelse med festivalen. Det innføres nedsatt fartsgrense, fra 40 km/t til 30 km/t, og forbikjøringsforbud på Fv 47 i Skudeneshavn, fra krysset Høynesvegen, retning sør. Kaigata sperres delvis ved Ebeneser, Kaigata sperres ved Frelsesarmeen. Kanalvegen/ Kaigata sperres i krysset Kanalveien/Kaigata. Kanalvegen sperres ved Rekkevegen. Torget sperres ved begge inn/utkjørsler. Søragadå sperres i krysset ved Veibelsbakken.


side 28 Litt av hvert

2 x Vikshåland i Studio 21 Kontraster er stikkordet for sommerens høydepunkt i Studio 21, Søragadå 21. Galleriet presenterer to av Karmøys egne, brødrene Knut André og Jarle Vikshåland, henholdsvis maler og fotograf. Knut André har en klassisk uttrykksform og maleteknikk. Han er kjent for sine svært detaljerte bilder av flotte kvinner, fugler, roser og portretter av kjente personer, nå sist Hanne Sørvaag. Knut André har deltatt på utallige utstillinger, er juryert på Vestlands-

utstillingen og innkjøpt av både offentlige institusjoner og private samlere. Jarle har foto som uttrykksmiddel. Han viser et knippe med panoramabilder fra Karmøys vide landskap, men også nære bilder av opprørt hav og oljeplattformer. Han har deltatt på flere utstillinger og gjør fotooppdrag etter avtale. Gleden over naturen og det naturlige, lyset og fravær av lys, er sterkt til stede hos begge.

Sommerkonsert Den kulturelle spaserstokken har sommerkonsert på Skudenes bu- og behandlingsheim torsdag 30 juni. Ellen Martine Gismervik og Guoste Tamulynaite besøker behandlingshjemmet. Guoste Tamulynaite har studert klaver ved Norges Musikkhøgskole, Ellen-Martine Gismarvik gikk på musikklinjen på Skeisvang videregående skole.

Moro for de yngste Skandinavisk tivolipark er på plass på ferjekaien med mange attraksjoner. Tivoliet er på et tettpakket turne. I juni har de vært på Os, i Drangedal og i Sykkylven før er på plass i Skudeneshavn.

• En lokalt forankret ingeniør- og entreprenørbedrift • Alle typer byggeoppdrag og entrepriseformer • Personlig og tett oppfølging • Konkurransedyktig pris, kvalitet og tid • Vi avklarer • Prosjekterer • Budsjetterer • Utfører • Dokumenterer!

Vestheimvegen 34 - 4250 Kopervik

www.castorentreprenor.no

& 52 84 44 00

post@castor-as.no


Velg FRITT blant pølser, burgere, pølse- og burgerbrød merket med dette symbolet. Vi spanderer den billigste!

EXTRA STORT UTVALG TIL EXTRA LAVE PRISER


pulsnotiser Gamle apoteket Anna Kristin Ferking, som var festivalutstiller i 1997, stiller ut sine bilder i Gamle apoteket i Søragadå. Ferking er opprinnelig fra Ferkingstad, bor i Kopervik og har atelier i Kopervik kulturhus. Hun er kjent for sine menneskelige sauer og lune humor, med motiver i sterke farger og en naivistisk stil med forenklede og stiliserte former.

side 30/31 VAKRE HAGER

tekst og foto:

Karoline Rødsmoen

Galleri Centauri Dag Einar Alfsen, oljemalerier. Galleri Centrauri ligger i Søragadå 13. Alfsen var festivalkunstner under Skudefestivalen i 2009. Han er oppvokst i Skudeneshavn og har alltid hatt stor interesse for byen og dens historie. Denne interessen viser også igjen i hans malerier der kystkulturen står i sentrum. Hans arbeider er i olje og motivene er stort sett fra Sør-Karmøy.

Sjømannsforeningen Kjell M. Søyland, festivalkunstner i 2014, stiller ut malerier i Sjømannsforeningens lokaler på Korneliusholmen. Søyland har drevet som kunstner på heltid siden 1989. Han har 4-årig utdannelse i grafisk formgiving og har jobbet som reklametegner. Søyland er bosatt på Stokka i Stavanger. Han er en av de fremste skildrerne av Jæren og lyset. Han er ofte på Karmøy og finner motiver.

Blondefabrikken I anledning Magne Adolfsens 70-årsdag i år, arrangerer Galleri Gudrid en utstilling som inneholder et bredt spekter av kvitsøybuens kunstverk, fra han var 12 år og fram til i dag i Blondefabrikken, sjøhuset på Holmen 13. Utstillingen blir en kombinasjon av kunstverk som er i privat eie, samt noen akvareller og oljemalerier som vil være for salg. Adolfsen var også kjent som bokser, og det vil bli vist bilder og effekter fra hans boksekarriere.

Flere utstillinger Kjersti Munkejord Lamb stiller ut bilder i Tollbodnaustet i Søragadå. Fem damer i Artikulør stiller ut bilder i Frivillighetssentralen. I Helsebanken viser Mariann Sjøen malerier i akryl. I Galleri Gydrid har Hilda Hillesland separatutstilling. Der blir det også stilt ut kunstglass. Brødrene Knut André Vikshåland (maler og festivalkunstner i 2012) og Jarle Vikshåland (fotograf) har utstilling i Studio 21 i Søragadå.

Fredelig fristed: Randi Camilla Stave Wareberg og mannen Nils Sigmund Wareberg har et godt tilfluktssted i hagen mellom hus og fjell i Gamle Skudeneshavn.

Grønne hemmeligh Gamle Skudeneshavn er for mange ensbetydende med trange, idylliske gater, små trehus og lukten av sommer. Men det ligger mer til sommerbyen enn hvitmalte planker og blomstrende trappeoppganger. Bli med inn i Skudebyens skjulte oaser.

P

å et hjørne i begynnelsen av Søragadå, sitter Eli Margrete Stølsvik. Fra barnsben av har hun utforsket hver krik og krok av den gamle bydelen i Skudeneshavn og blitt forelsket i livet her. – Jeg er opprinnelig fra Tysvær. Da jeg var yngre, pleide jeg å gå langs gatene

her, mens familien ventet på ferga som gikk mellom Skudeneshavn og Stavanger. Turistene som kommer hit ser pyntede gater og sjarmerende hus, men det flotteste med de gamle husene er hva vi finner på baksiden, forteller Stølsvik.

Stolte Beboerne i Gamle Skudeneshavn legger mye arbeid i å holde gatene pene og velstelte. Før den årlige Skudefestivalen skal hus males, blomster plantes og søppeldunker fjernes fra gatene. – Det er litt på grunn av at det ser penere ut, og litt fordi vi ikke vil at folk skal kaste for eksempel sneiper i dunkene under festivalen, sier Stølsvik, som selv flyttet til Søragadå for noen år siden. – Vi som bor her er stolte av, og liker å vise fram, husene våre. Tilbakemeldingene vi får fra turister og andre som rusler gate-


fakta

◗◗Navnet Skudenes antas å stamme fra det oldnorske ordet «skuta»

Dugnad: Beboerne i Gamle skudeneshavn samarbeider om å forberede gatene til festival.

som betyr framskytende berg. Skudeneshavn var et sentrum for fiske og fiskeforedling i flere hundre år. Sannsynligvis sto den første tettbebyggelsen på strandstedet så tidlig som på 1600-tallet. Tida framover ga vekst, takket være godt sildefiske mesteparten av 1700- tallet. ◗◗Den store vekstperioden til Skudeneshavn var mellom 1840-1870, og folketallet økte fra 200 i 1835 til 1.300 mennesker i 1870. ◗◗NRK Fjernsynsteatrets film om Skipper Worse ble spilt inn i Skudeneshavn i mai 1967. ◗◗I 1976 ble bydelen regulert til Spesialområde bevaring. Innenfor verneområdet er det 130 bygninger hvorav 97 er bolighus. 15 hus er fredet.

Utsikten: Inger Throndsen (f.v.) har en idyllisk utsiktsplass fra toppen av trappa.

Norges eget Hellas: Borgjemte hager i Gamle Skudeneshavn sender tankene til varmere strøk.

heter i Skudeneshavn langs, er at de synes det er nydelig her. De fleste setter ut hagemøbler i tre på framsiden av husene sine, for at det stilmessig skal se mest mulig riktig ut. I tillegg til blomster og pynt, er vi stolte av byens historie. Hun setter fra seg kaffekoppen på muren som er skjermet fra en stekende formiddagssol, og tar oss med opp Halvorsbakken - til et lite, hvitt hus som tilsynelatende ligger nokså klistret opp mot fjellveggen. Entreen er merket «Randi's Garden».

Norges svar på greske gater Stølsvik runder hushjørnet og befinner seg plutselig på en plass som er mer lik en gresk bakgate enn noe annet; med lyse steinheller, lave frukttrær, vidåpne dører og mild, fuktig luft klemt mellom fjell og hus. Smale trappetrinn i stein slynger seg oppover fjellskråningen, i følge med velduftende vekster, og avslører utallige små sitte-

plasser og nye mengder planteliv på veien mot toppen. – Randi har en av Gamle Skudeneshavns flotteste hager, mener Stølsvik, før hun trår inn på hagens største flate område; en liten gressplen med plass til både et bord, to stoler og et drivhus med fersken og kiwi. Randi Camilla Stave Wareberg står med hendene i jorda, på hagens nest øverste platå. Det var Stave Warebergs bestefar som kjøpte hus og hage, tilbake i 1939. – Det er mye historie her. Nederst i hagen har det tidligere vært en brønn til allmenn benyttelse, og under epletreet, eller apal, som vi kaller det, var en hule de gamle sjømennene brukte som gjennomgang når de skulle opp til toppen for å se på været, forteller hun. Fra toppen av fjellskrenten hun på imponerende vis har gjort om til en bratt oase, er det utsikt til havet bak Geitungen fyr.

!

Itillegg til blomster og pynt, er vi stolte av byens historie. Eli Margrete Stølsvik

Om havet var hvitt bak fyret, ble det ingen losskasting. På vei ut av hagen, må trappetrinn tas steg for steg og rekkverk benyttes flittig av ukjente besøkende.

Nødvendig boble – De fleste husene i Gamle Skudeneshavn har slike bakgårder, med plass til å lage seg et stille og fredelig oppholdssted. Det er slikt som blir redningen når en bor på en såpass liten plass, hele tiden tett på andre mennesker, sier Stølsvik. Men også framsidene av husene kan brukes til avslapning. Et steinkast nedenfor Randis hage har Inger og Olav Throndsen plassert stoler og bord på toppen av den brede trappa ut mot gata. I trappetrinnene vokser roser og klematis i krukker, akkompagnert av ballastplanter i rosa og gult som presser seg fram mellom sprekker i betongen.


Husker du? Skudefestivalen arrangeres i år for 23. gang. Vi har funnet fram et lite knippe bilder fra arkivet i Haugesunds Avis. 2004: Banksjef Rolf Pedersen i Skudenes & Aakra Sparebank døpte Råseglarlagets nye oselver «Rolf» med champagnebrus.Foto: Ruth S. Sveistrup

2003: Tett i tett med folk under gratiskonserten med A1 i forbindelse med festivalens 20-årsjubileum. 

Foto: Olav Torkelsen


2005: Olje- og energiminister Thorhild Widvey fra Karmøy åpnet festivalen.



Foto: Alf-Robert Sommerbakk

1999: Regn stoppet ikke folk fra å komme til festivalåpningen. Foto: Kjell Strand 

2008: Barn venter på å dra om bord i redningsskøyta «Elias», kjent fra serien Foto: Marit Nilsen med samme navn. 

2006: Midnattskonsert med Britt-Synnøve Johansen. Foto: Håkon Eikesdal 

1994: Konsert med gruppa Rett Vest. 

Foto: Tore Jensen


Lykke til med Skudefestivalen Hilsen

I samarbeid med festivalkomiteen har Haugesunds Avis også i år hatt gleden av å produsere Skudefestivalavisen. Vi håper du vil ha glede av det allsidige innholdet avisen har å tilby. Her kan du i ro og mak lese om alt Skudefestivalen – i noen spennende sommerdager – kan tilby av kystkultur, båter, utstillinger, konserter og et yrende folkeliv. I tillegg finner du mange spennende og informative annonser som du kan benytte deg av. Mediehuset Haugesunds Avis når hele 68.700* lesere, gjennom alle våre kanaler. * TNS Gallup 01/16 Haugesunds Avis takker for det gode samarbeide vi også i år har hatt med produksjonen av festivalavisen.

God festivalsommer!


Finn fram i festivalterrenget. Arena - Skudenes & Aakra Sparebank 1 Karmøybanken Hovedarena om kveldene Dans og musikk hver kveld - Utested 2 Råseglarhuset Musikk fredag og lørdag, servering. Utstilling av gamle båter og motorer 3 Skudenes & Aakra Sparebank - Minibank 4 Holmen Brygge - Utested. 5 Sjømannsforeningen - Utested-Kunstutstilling 2.etg. 6 Lanternen-Restaurant og uteservering. 7 Gassco Arena 8 Museumsområde 9 Gjestebrygga/Båtforeningen - Havnekontor 10 Bytunet-Festivalutstiller-Åpent alle dager 11 Coop / SR-Bank / Post - Minibank 12 Tåkelurfabrikken-Utested-Utstilling-Husflidlaget selger kaffe og kaker 13 Majorstua kafe og galleri-Kunst & antikviteter, kaffe og vafler. 14 Kulturhuset " Gamle Brannstasjonen"-Revy 15 Gamle Verkstedet - Utested 16 Turistinformasjon 17 Toaletter 18 Apotek 19 Parken og informasjon-Førstehjelp 20 Billettkontor Billettsalg til alle arrangementene. Ledige billetter selges samme dagen som arrangementet. 21 "Jungelen" Lekeområde for barn 22 Galleri Centauri - Dag Einar Alfsen 23 LEGESENTER 24 Smiå Restaurant 25 Gamle Apoteket- Galleri/kafe 26 Verdens minste kafe/ Reinertsenhuset overnatting 27 Frivilligsentralen 28 Hotellskip - MS Sandnes 29 Norneshuset 30 Helsebanken 31 Tollbodnaustet 32 Galleri Gytrid 33 Tidens Minde 34 Studio 21 35 Blondefabrikken

au

ge

su

nd

Til K operv ik

Ti lH

MINIBANK

Nattbuss

Torg et

24

Pir en

Brannpost Parkering for bevegelseshemmede: Kontakt P-vakt i krysset Postveien/Kaigata.

SKUDEFESTIVALEN TAKKER SINE SPONSORER HOVEDSPONSORER:

SOLSTAD OFFSHORE ASA

din egen kraft


SKUDEFESTIVALEN TAKKER SINE SPONSORER

Ta turen til

(parkering ved butikken) • Tlf. 51 20 07 77

KANALV. 1 • 4280 SKUDENESHAVN

KIRKEVEIEN 7, SKUDENESHAVN TLF. 52 83 11 25

SKUDENESHAVN - VEDAVÅGEN www.skudemur.no • Tlf. 52 82 94 15

984 24 092

HAUGESUND KARMØY

Tlf 52 71 31 40 Tlf 52 85 18 00

OASEN STORSENTER TLF. 52 83 11 61

KOPERVIK TLF. 52 85 63 33

ÅKREHAMN TLF. 52 84 54 94

SKUDENESHAVN TLF. 52 82 82 07


SKUDEFESTIVALEN TAKKER SINE SPONSORER

Gjenvinning

SKUDENESHAVN


SKUDEFESTIVALEN TAKKER SINE SPONSORER Statoil Service, Skudeneshavn

4280 SKUDENESHAVN Telefon: 52 82 88 98 - Mob. 950 33 960

Vektervegen - Tlf 52 82 89 74

www.parkettgruppen.no A LT I PA R K E T T, L E V E R T O G M O N T E R T

basen redskaper

Støtt våre sponsorer - de støtter oss


side 39 program Onsdag 29. juni 17.00: Kaien Skandinavisk Tivolipark 20.00: Kulturhuset Dag Schreiner Humorshow Dørene åpner kl. 19.30 21.00: Lanternen Tony M 21.00: Smiå Jose Luis Altamirano

Torsdag 30. juni 12.00: Sentrum Salgsboder og utstillere åpner 12.00: Bytunet Åpning av festivalutstillingen ved festivalleder Olav Torkelsen Festivalkunstner Venche Høvring 12.00: Torget Kokkekurs for barn v/ Margit Vea 12.00: Skudenes bu-og behandlingshjem Den kulturelle spaserstokken sommerkonsert med Ellen Marie Gismarvik og Guoste Tamulynaite 12.30-17.30: Omkring i Skudeneshavn Sommer på 10. Radio 102. Reporter Egil Houeland kommer inn direkte med jevne mellomrom fra åpningsdagen 15.00: Kaien Skandinavisk Tivolipark 16.00: Søragadå Tidens Minde - skjenkestue 17.00: Skudenes Idrettspark Åpning av Skudefestivalen v/ordfører Jarle Nilsen Utdeling av Olavsrosa, Norsk Kulturarv. Musikk- og drilloppvisning Hans Kongelige Høyhet Kongens Garde Konferansier: Kjell M. Flotve. 19.00: Falnes kirke Hanne Sørvaag, Britt Synnøve Johnsen og Randi Tytingsvåg Dørene åpner kl.18.30 20.00: Holmen Brygge Åpen pub og kafe. Salg av drivved produkter 20.00: Kulturhuset Dag Schreiner Humorshow Dørene åpner kl. 19.30 21.00: Karmøybanken Arena De Lillos Dørene åpner kl. 21.00 21.00: Parken HKH Kongens Garde Storband - gratiskonsert 21.00: Sjømannsforeningen Ole’s Angels. 21.00: Smiå Jose Luis Altamirano 21.00: Lanternen Tony M 22.00: Gamla Verkstedet Mot midnatt med Øyvind «Elg» Elgenes Dørene åpner kl. 21.00

Fredag 1. juli 11.00: Sentrum Salgsboder og utstillere åpner. 12.00: Bytunet Festivalutstilling. Venche Høvring 12.00: Torget. Verdens beste sildabord med Sildakongens best sildesorter. Gratis 12.00: Torget. Matkurs for barn v/ Margit Vea. 12.00: Holmen Brygge Åpen pub og kaffe. Salg av drivved produkter 12.00: Torget Diplom Is fotballtriksemesterskap. Hvem blir festivalmester i triksing? Tre klasser, 8-10 år, 10-12 år og 12-14 år. Jenter og gutter konkurrerer i samme klasse. 14.00: Gassco Arena Lotto og Loftmusikken

DE LILLOS: Spiller i Karmøybanken Arena torsdag 30. juni. 15.00: Kaien. Skandinavisk Tivolipark 16.00 Gamla Verkstedet Huska du. Brødrene Kjell Magnus og Svein Gunnar Sandve, Lars Inge Tjøstheim (piano) Aleksander Hauge og Jostein Bergfjord Konferansier: Harald Dale 16.00: Søragadå. Tidens Minde - skjenkestue 17.00: Holmen brygge Ettermiddagsblues med Bluesvesenet 18.30: Kulturhuset Dag Schreiner Humorshow Dørene åpner kl. 18.00 19.00: Holmen Brygge Åpen pub og kafe. 21.00: Kulturhuset. Dag Schreiner Humorshow Dørene åpner kl. 20.30 21.00: Karmøybanken Arena Mash, Rebells og Hooligans - på samme scene! Dørene åpner kl. 20.00. 21.00: Råseglarhuset Krokveld med Geir Halleland 21.00: Gamla Verkstedet Bjellands Ugras 21.00: Tåkelurkaien MS «Sandnes» Hans Petter Hansen og Bent Einar Johansen 21.00: Sjømannsforeningen Ole's Angels 21.00: Lanternen Tony M 21.00: Smiå Jose Luis Altamirano

Lørdag 2. juli 11.00: Kaien Skandinavisk Tivolipark 11.00: Sentrum Salgsboder og utstillere åpner 11.00-13.00: Ferjekaien Åpnet skip D/S Brønnøysund 11.00: Bytunet Festivalutstilling. Festivalutstiller Venke Høvring 11.00: Holmen Brygge Åpne pub og kafe. Salgav drivved produkter 12.00: MS «Sandnes» Kafé på veteranskipet 12.00: Torget Matkurs for barn v/Margit Vea. 12.00: Søragadå Tidens Minde skjenkestue 13.00: Parken Convoy Cup. Kransenedleggelse v/varaordfører Leif Malvin Knutsen Skudeneshavn Sjømannsforenings Shantykor 14.00: Karmøybanken Arena Utdeling av Skudenes & Aakra Sparebanks hederspris «Karmøyfiskaren» til Slogmåkane Gratiskonsert med Slogmåkane og Geir Halleland 15.00: Gassco Arena Lotto og «B»-gjengen 16.00: Søragadå Tidens Minde- Skjenkestue 19.00: Gassco Arena Gratiskonsert med Sigvart Dagsland og band 20.00: Kulturhuset Dag Schreiner humorshow Dørene åpner kl. 19.30

20.00: Holmen Brygge Millpond Moon (Kjersti Misje og Rune Hauge) 21.00: Sjømannsforeningen Ole’s Angels 21.00: Smiå Pianobar Jose Luis Altamirano 21.00: Karmøybanken Arena Vassendgutane Dørene åpnes kl. 21.00. 21.00: Lanternen Tony M 21.00: Råseglarhuset Krokveld med Geir Halleland 21.00: M/S «Sandnes» Hans Petter Hansen og Bent Einar Johansen

Søndag 3. juli 11.00: Gassco Arena Friluftsgudstjeneste. Prest Svein Medhaug. Solosang. Offer til misjonsforeningen Kamelen. 11.00: Sentrum Salgsboder og utstillere åpner 12.00: MS «Sandnes» Kafé på veteranskipet 12.00: Holmen Brygge Sailaway med Per Bjelland 12.00: Bytunet Festivalutstilling. Venke Høvring. 12.00: Kaien Skandinavisk Tivolipark 13.00: Karmøy golfbane Golf Festival Open Endringer i programmet kan skje. Følg med på www.skudefestivalen.no Informasjon: Tlf. 9001 4280 Billettsalg: www.ticketco.no og Shellstasjonen Skudeneshavn


Chatou sofagruppe

14990 Glow Terrassevarmer

1390

, r y m a l g a R d n Hagela hagemøbler! best på Bergerac modulgruppe

Helios Terrassevarmer

1490

Leone modulgruppe

13990

8990 Finnes også i grått.

Vi satser på

Weston modulgruppe

14990

Leone spisegruppe

5990 Finnes også i grått.

hageland.no

Raglamyr - mellom Esso og Biltema

r e m m So upp! k 2790 Karthago Paviljong

Lysgrå 3x3 m Ord. 3990,-

SØNDAGSÅPENT 12 - 18

Tlf: 91 53 09 15

Haugesunds Avis Skudefestivalen 2016