Page 1

Gzaken is het magazine voor ondernemend Groningen www.gzaken.nl Jaargang 1 - Uitgave 1 - 2013

Joost van Keulen (wethouder Verkeer en vervoer Gemeente Groningen)

Over hoe we de Groningse binnenstad bereikbaar houden! door Evert Flapper

GRONINGEN - Sinds oktober 2012 is Joost van Keulen (VVD) wethouder in de gemeente Groningen en verantwoordelijk voor Verkeer en vervoer, Economische Zaken en Innovatie. Hoe bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de binnenstad op peil kan worden gehouden, nu de regiotram definitief van de baan is, was een van de vele vragen die we hem mochten stellen.

Wat uiteraard gecombineerd wordt met de leefbaarheid en veiligheid van de verschillende wijken. Een rijdende auto is altijd schoner dan een in de file stilstaande auto. Want niets zo vervuilend als een file, zeg ik altijd. Ik ben daarom ook erg blij met de ontwikkelingen aan de noordelijke en oostelijke ringweg, dat alle stoplichten er uit gaan en dat ze ongelijkvloers worden gemaakt.

“Om die binnenstad bereikbaar te houden,“ aldus de wethouder, “zul je op zoek moeten naar alternatieven, waar op dit moment heel druk aan gewerkt wordt. De eerste contouren daarvan worden reeds zichtbaar en ik ben ervan overtuigd dat we ook zonder de tram de stad uitstekend bereikbaar kunnen houden. De bereikbaarheid gaat uiteraard verder dan alleen OV. Je zult zien dat met de ingreep van de noordelijke, de oostelijke en straks ook de zuidelijke ringweg, de bereikbaarheid van de stad in de toekomst alleen maar beter wordt.

Datzelfde gaan we doen met de zuidelijke ringweg, met het Julianaplein, het enige stoplicht tussen Amsterdam en Bremen. Dat gaat er uit en wordt ongelijkvloers. Verder wordt de zuidelijke ringweg overdekt, ik mag het geen tunnel noemen, maar er komen deksels op, waardoor je ook het Sterrenbos weer mooi kunt maken en de wijken weer bij de stad kunt betrekken. Dat zijn echt schitterende ontwikkelingen wat mij betreft.” Lees verder op pagina 5

Nieuw magazine GroningenZaken van start GRONINGEN - GroningenZaken is het nieuwe magazine voor en door ondernemend Groningen, een initiatief van Plus Uitgevers. De passie van GroningenZaken is om mensen en bedrijven in de gemeente Groningen met elkaar te verbinden.

columns, wetenswaardigheden en tips voor en door ondernemers uit de regio. Daarnaast vormen advertenties en profielpagina’s voor startende, maar ook voor bestaande bedrijven een podium voor commerciële kansen en nieuwe uitdagingen.

Er is gekozen voor een eigentijdse redactieformule, die prima aansluit op de behoefte van ondernemend Groningen. GroningenZaken bevat nieuwsfeiten,

GroningenZaken signaleert belangrijke ontwikkelingen in de regio. Tevens is er de ambitie om GroningenZaken als platform te laten dienen voor andere

PVC C Vloeren

duurzaam, sterk, stil en hygiënisch

eroepen Univé 6 keer uitg ke verzekeraar! tot beste zakelij

ideaal voor o.a : winkel showroom kantoor praktijk horeca Leverbaar in diverse kleuren en dessins

 (050)

Tapijt en Gordijnen

3097186

Kerkstraat 133 - Hoogkerk - 050-5566541 www.tapijthalhoogkerk.nl www.tapijthalhoogkerk.nl

Bbz regeling kan oplossing bieden in moeilijke tijden

3

VBZO; samen staan we sterker

6 7

Veel belastingvoordeel op Mitsubishi Outlander PHEV

8 Baanverlenging Groningen Airport Eelde gereed!

9

vormen van (social) media, internet, seminars, trainingen, congressen, netwerkbijeenkomsten en evenementen. GroningenZaken wordt gedrukt in een oplage van 10.000 exemplaren en heeft een hoge attentiewaarde doordat het per post op persoonlijke titel naar alle bedrijven in de gemeente Groningen wordt verstuurd. Daarmee komt het magazine direct op het bureau van de beslisser te liggen.

Cybercrime: een reëel risico voor het Groningse MKB

15

BESTEL NU! Kassa software

slechts

€79,per jaar all-in!

OPENINGSAANBIEDING! 10% KORTING OP DE GEHELE COLLECTIE LED ETALAGE- EN LED WINKEL-VERLICHTING. VANAF 17 MEI BENT U VAN HARTE WELKOM IN ONZE SHOWROOM!

Voor meer informatie: De woninginrichter met meerwaarde

Verdere zaken

Tel: 06-50615113

WWW.KASSASOFTWARE.NU

PARKSTRAAT 10, GROU 0566-620791 Actie is geldig t/m 30 juni 2013


02

Mei 2013

FLEXIBELE LEASE

Prettig kennis te maken

Jonge auto’s.

2 tot 24 maanden. Maximale flexibiliteit. De laagste tarieven.

Herken jij je in de volgende situaties? Je bent net een onderneming gestart of van plan te starten. Je hebt voor een project tijdelijk vervoer nodig. Je hebt medewerkers met een tijdelijk contract. Je hebt tijdelijk een (bedrijfs)wagen nodig totdat jouw nieuwe wagen geleverd wordt. Profiteer dan van de laagste ‘shortlease’ tarieven voor een Audi, SEAT of Volkswagen (bedrijfswagen) in Noord-Nederland. Alleen noemen wij dit geen shortlease maar flexibele lease. Flexibele lease omdat flexibiliteit het belangrijkste kenmerk is van deze vorm van een auto huren!

Meer weten? Bel onze afdeling Fleetsales op telefoonnummer 050 - 853 7100 of kijk op flexibelelease.nl.

century AUTOGROEP Bornholmstraat 29, 9723 AW Groningen, telefoon 050 853 7100

flexibelelease.nl

IN KLASSIEKE STIJL LOGEREN & FLANEREN in Groningen en Drenthe

Ook zeer geschikt als relatiegeschenk

René ten Cate - Adviseur Zakelijke Markt Groningen

geroepen Univé 6 keer uit ekeraar! z r e v e jk li e k a z tot beste

BACK TO THE SIXTIES COMBI Overnachten in een rustieke, luxe B&B met Rally tour in een klassieke Mini ! Kijk voor meer informatie op room25.nl en minitours.nl of bel naar: 06-517 109 63 (Room25) | 06-319 941 48 (Minitours)

 (050)

3097186


Mei 2013

03

Ondernemen in moeilijke tijden Dan behoort Bbz misschien tot de mogelijkheden (Men noemt dit een voorliggende voorziening). Ook dient U en eventueel uw gezin afhankelijk te zijn van de inkomsten uit het bedrijf. Hiervoor moet uw bedrijf in principe levensvatbaar zijn, zodat de bedrijfscontinuïteit gewaarborgd blijft.

Het is in ons aller belang om u als ondernemer daar waar nodig te ondersteunen, indien mogelijk. “Wacht niet tot het te laat is, klop tijdig aan bij uw Gemeente voor hulp als de onderneming qua financiën (even) in een dip zit.” Voor vragen en/of informatie, zie de gemeentesite van uw woonplaats of mail naar ez@groningen.nl of bel 050-3678111

Wat veel ondernemers niet weten, is dat er een wettelijke regeling bestaat die u wellicht kan ondersteunen bij het voortzetten van uw bedrijf indien u in de financiële problemen bent geraakt en (bancaire) herfinanciering een gepasseerd station is. Hebt u betalingsproblemen, of kunt u noodzakelijke investeringen niet meer doen, dan kunt u wellicht een rentedragende lening of een borgstelling krijgen op grond van de Bbz.

Elke gemeente voert de Bbz-regeling uit! Het is een wettelijke regeling voor ondernemers die te kampen hebben met tijdelijke financiële problemen. Op grond van deze regeling is het mogelijk hulp te bieden, hetzij in de vorm van een tijdelijke inkomensondersteuning tot bijstandsniveau, hetzij in de vorm van een maximaal rentedragend bedrijfskrediet. Er wordt uiteraard alleen geld in een onderneming gestoken, als er voldoende perspectief is om te overleven. Er moet sprake zijn van een levensvatbare onderneming na eventuele kredietverlening. De haalbaarheid en overlevingskans zijn het belangrijkste criterium.

Bbz 2004 staat voor Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen Een van de voorwaarden is wel dat banken niet bereid zijn tot het verstrekken van een krediet en ook derden niet bereid zijn u een krediet te verstrekken.

Om dit te onderzoeken vindt er na de aanvraag een zogenaamd haalbaarheidsonderzoek plaats. In een dergelijk onderzoek komt alles aan bod, zoals bedrijfsvoering, marktpositie, jaarrekeningen, plannen voor de toekomst en dergelijke.

Waarom wij gevestigde ondernemers actief willen bereiken? Omdat het veel oplevert. Gemeenten die manieren hebben bedacht om zelfstandige ondernemers te steunen en in een vroeg stadium te bereiken, merken dat zij hiermee in een behoefte voorzien. Waarom nodig? Vaak hebben ondernemers hulp nodig om de juiste hulp te vinden. Men kan het Bbz als een sluitstuk zien. Een tool die men inzet om te voorkomen dat zelfstandig ondernemers met hun onderneming omvallen. Je kunt het Bbz ook zien als onderdeel van de voorzieningen die je biedt om zelfstandig ondernemers te helpen. Als een middel om het ondernemen binnen de gemeente of Regio mogelijk te maken. Het doel is niet zo zeer een voorziening vanuit het Bbz aan te bieden, maar om ondernemen mogelijk te maken, succesvolle ondernemingen te creëren en slagingskansen te vergroten. Het Bbz is dan een middel dat bijdraagt om dit te realiseren. Bbz-regeling kan oplossing bieden Klagen of raad vragen is niet de gewoonte van ondernemers, ook niet als economische tegenwind of andere tegenslagen de inkomsten van de onderneming stagneren.

Goede koffie leidt tot meer werklust! Goede en dan met name lekkere, smakelijke van versgemalen bonen gezette koffie zorgt ervoor dat uw werknemers gemotiveerder en met meer plezier hun werkzaamheden zullen uitvoeren. Een lekker bakkie koffie komt met andere woorden de werklust ten goede. Uit onderzoek is gebleken dat koffie op kantoor werknemers een stuk productiever maakt. Cafeïne in koffie verbetert de concentratie, zorgt voor minder fouten en helpt het aantal bedrijfsongevallen zelfs te verminderen. Koffie op het werk is voor bijna heel Nederland vanzelfsprekend; 82 procent vindt een kop koffie belangrijk om de dag goed te kunnen beginnen. Toch blijkt maar liefst 63 procent niet tevreden over de koffievoorziening, de koffie zou best wat lekkerder kunnen. Ook is de koffie op het werk regelmatig onderwerp van gesprek; 61 procent van Nederland hoort collega’s en

De Professor

vrienden wel eens klagen over de koffie op hun werk.

Uitgever: Plus Uitgevers v.o.f. T 050-5492112 E info@gzaken.nl Redactie: Evert Flapper (hoofdredactie) M 06-81955958 E info@gzaken.nl Bladmanager: Anne Hans Hoekstra M 06-81955959 E verkoop@gzaken.nl Advertenties: Plus Uitgevers v.o.f. T 050-5492112 E verkoop@gzaken.nl

Goed voor de werklust De koffievoorziening op het werk blijkt voor veel mensen invloed te hebben op de zin om hun werk te doen. Naast de invloed op de werklust, stelt bijna 80 procent dat koffie belangrijk is voor de sfeer op het werk. 89 procent verwacht dan ook gewoon een lekker bakkie koffie te krijgen van hun baas. 75 procent van de mannelijke beroepsbevolking spreekt zelfs van een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Motiverend effect Goede koffie heeft een positieve invloed op de werklust en motivatie van werknemers. Dat is gebleken uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction, in opdracht van koffiebrander Douwe Egberts (DE). De koffievoorziening op het werk blijkt voor veel mensen (62 procent) invloed te heb-

Colofon

Vormgeving: Mark Pijl M 06-55308172 E studio@gzaken.nl Druk: Rodi Rotatie Verspreiding: Per post naar bedrijven volgens kwalitatieve database van:

ben op de zin om hun werk te doen, aldus het Motivaction-onderzoek. Naast de invloed op de werklust, stelt bijna 80 procent dat koffie belangrijk is voor de sfeer op het werk; 75 procent van de mannelijke beroepsbevolking spreekt zelfs van een belangrijke arbeidsvoorwaarde.

Betaalbare bedrijfsadressen

in de gemeente Groningen. Oplage: 10.000 exemplaren GroningenZaken verschijnt 6x per jaar Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie, internet of op welke andere wijze dan ook, zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming vooraf van de uitgever. Bij de totstandkoming van GroningenZaken is de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht genomen. De uitgever draagt geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden en kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld. GroningenZaken werkt milieuvriendelijk en verantwoord. Waterless Printing, ISO 14001 Grafimedia en KVGO. GroningenZaken is geproduceerd door Rodi Media BV onder gecontroleerde omstandigheden conform ISO 14001 Grafimedia getoetst door de SCCM, Certificaatnummer SCCM-MZ: 2011.01.02


04

Mei 2013

BENT U OP ZOEK NAAR EEN accuraat behulpzaam efficiënt betrokken bekwaam raadgevend verstandig

betaalbaar

betrouwbaar integer

flexibel

administratiekantoor?

! n e

d n o

v e G

Bel voor een gratis advies:

KALDI KOFFIE EN THEE VOOR WERK EN PRIVÉ • • • • • • •

Meer dan 30 soorten specialty koffie. Meer dan 50 soorten thee vanuit de hele wereld. Veel chocola, koekjes en andere heerlijke zoetwaren. Espresso- en koffiemachines. Reinigingsmiddelen voor alle merken. Jura Business Point Hét adres voor onderhoud en reparatie van uw koffiemachine. Alle denkbare thee en koffie accessoires van kopjes en glazen tot stoomkan, theepot etc.

BELEEF SMAAK Kaldi is een écht proeflokaal, een theater! Bij ons drinkt u niet zomaar een kop koffie. Kies uw eigen koffiesoort en manier van zetten om zo optimaal te genieten zo als de koffie bedoeld is! Smaak is tenslotte iets heel persoonlijks. Daarnaast hebben wij heerlijke cake, taart en is onze koffie uiteraard ook 2GO.

Kaldi koffie & thee Groningen Dé koffie- en theespecialist. Westerhaven 62 A (tussen HEMA & C&A) Kaldi, de kortste weg naar uw perfecte kop koffie of thee


Mei 2013

05

column Bonen doppen ----------------

Reputatiemanagement “Een goed restaurant, hier in de buurt? U zou beslist De Stadstuin aan de Hereweg moeten proberen, dat lijkt me wel iets voor u”. Het is de eigenaar van congrescentrum Het Kasteel die de aanbeveling doet. Het werd inderdaad eetcafé De Stadstuin en het was goed. Hij kent zijn klant, leeftijd, gedrag, smaak, voorkeuren: een begin van een mooie reputatie. Bedrijven met sterke reputaties zijn beter in staat klanten, investeerders en bekwaam personeel aan te trekken. Ze overleven crises die voor andere bedrijven het einde zouden betekenen. Het managen van reputatie bestaat al geruime tijd; dat is inmiddels al lang doorgedrongen tot de bestuurskamers van grote organisaties, en het begint nu ook bij kleinere bedrijven door te druppelen. Door de snel veranderende maatschappij en de intrede van sociale media komen reputaties nog steeds te voet maar gaan niet meer te paard. Ze zijn soms in een seconde verwoest met een simpele tweet. Wat is “reputatie”? Het is de weerslag van een reeks eigenschappen die spontaan met een onderneming of persoon geassocieerd wordt. Het lastige van reputatie is dat deze niet wordt bepaald door prcampagnes. Het gaat verder. Reputatie is het gevolg van de ervaringen van alle stakeholders of belanghebbenden met een organisatie. Voor strategisch reputatiemanagement is het noodzakelijk om open te staan voor deze ervaringen. Wat iedereen kent, de aloude mond-tot-mond reclame, heeft zich nu verplaatst naar de online wereld: peer-2-peer. Online reputatiemanagement meet het sentiment over uzelf of uw product op het internet. Anders gezegd, als u wilt weten wat er over u of over uw product wordt verteld op het internet, positief of negatief, dan kom je terecht bij reputatiemanagement. Voor reputatiewatchers zijn het interessante tijden. De één na de andere topman of topvrouw, zoals de Duitse minister van wetenschap, valt van zijn/haar voetstuk. Bedrijven die jarenlang beurslieveling zijn, zoals Imtech, blijken opeens een kat in de zak. Reputaties worden door oude en nieuwe media aan flarden gescheurd. CEO’s worden eerder ontslagen dan vroeger, regeringen zitten minder vaak de rit uit. Het managen van reputatie is veel meer dan alleen pr of communicatie. Het is ‘n totaal kwaliteitsprogramma vanuit het topmanagement naar alle geledingen binnen een organisatie om het onderscheidend vermogen te versterken. Reputatiemanagement, eigenlijk de licence to operate, jaagt het beoogde gedrag van medewerkers aan. Een sterke reputatie heeft een positief effect op het gedrag van klanten en medewerkers. Het gestructureerd inzetten van online communicatie met als doel bij te dragen aan de waarde en doelen van je onderneming. Mooie woorden. Maar, het hangt natuurlijk samen met de aard van je organisatie. De spiegel die je klant jou voorhoudt is echt. Je moet wel luisteren naar je klant. Wat zegt die over je, waar zegt die dat en tegen wie? Dat geldt zeker voor social media. Ook de gerichte inzet van andere online communicatiekanalen zoals website, bloggers, reviews, columns vormen samen een goede basis voor het managen van je reputatie. Aanwezig zijn, je laten zien en van je laten horen.

Jan Boon Matchmaker/(reputatie)coach www.janboon.com

De wethouder is erg blij met de ontwikkelingen aan de noordelijke en oostelijke ringweg. (Foto: Mark Pijl) Vervolg van de voorpagina

De snelheid op de ringweg gaat ook omhoog? Van Keulen: “de snelheid van de ring gaat van 70 naar 80 km/u en dat is een prima zaak.” Mensen hebben op de ring vaak moeite met ritsen. Als ze dat goed onder de knie zouden hebben, zou de doorstroom ook beter worden! “Ja, nu is het soms ook wel gevaarlijk hoor. Neem de oprit bij Helpman, je moet daar naar links, richting Assen, en dan moet je drie à vier rijstroken overritsen op een heel kort stukje, niet echt verkeersveilig en dat gaan we natuurlijk ook aanpakken. Ik ben ervan overtuigd dat het hartstikke goed wordt. Mag ook wel voor dat geld, want laten we eerlijk zijn, het kost 650 miljoen euro.” Wanneer klaar? “In 2020, bij voorkeur wat eerder natuurlijk, maar ga maar uit van 2020, zoals het er nu naar uitziet.” Neemt het aantal verkeersbewegingen in crisistijd niet juist af? “We hebben in 2006 een regionale netwerkanalyse laten doen om te zien hoe die verkeersstromen in elkaar zitten. Dat hebben we nu geactualiseerd en dan zie je inderdaad dat het autoverkeer is afgenomen, niet ten opzichte van 2006, maar wel ten opzichte van 2010. Toch verwacht ik niet dat die ontwikkeling zich doorzet, want als de crisis straks voorbij is, dan zul je dat juist weer zien stijgen. Tegelijkertijd biedt het een prachtige kans om ook het OV weer op de kaart te zetten. Daarom zijn we in regionaal verband bezig met een nieuwe OV-visie. Hoe gaan we al die mensen uit de regio in die binnenstad krijgen en hoe de studenten op Zernike? Allemaal vragen waar we op dit moment druk mee bezig zijn.”

Wat is de impact van de baanverlenging van Groningen Airport Eelde op het Groningse bedrijfsleven? “Die baanverlenging heeft ontzettend lang geduurd, erg jammer, want daardoor zijn ook wel kansen gemist, maar nu die er eindelijk is, gaat het op 24 april officieel geopend worden. Maar dan verwacht ik toch écht wat van Groningen Airport Eelde de komende jaren. Niet alleen als wethouder Verkeer, maar ook als aandeelhouder van het vliegveld. Ik verwacht dat er stevig aan getrokken gaat worden, dat we nieuwe bestemmingen gaan krijgen, en dat we een verbinding krijgen met een van de grote HUB’s, want dat is ontzettend belangrijk. Dan denk ik echt dat het vliegveld van toegevoegde waarde kan zijn voor niet alleen de stad, maar voor de complete regio.” Heeft u tot slot nog iets wat u kwijt wilt aan de lezers van ons magazine? “Toen ik begon als wethouder, bereikten mij vragen als: bij wie moet ik als ondernemer zijn bij de gemeente als ik vragen heb over bepaalde dingen? Jaap Hut en Simon Poelstra zijn aangesteld als aanspreekpunt voor de ondernemers in de binnenstad. Daarnaast hebben we een team van zeer gedreven accountmanagers, die regelmatig bij bedrijven op bezoek komen. Zo proberen we in ieder geval de vragen van de ondernemers in kaart te brengen en ook zo goed mogelijk te beantwoorden. Een van de resultaten daarvan is bijvoorbeeld dat we nu de leegstaande winkels in de binnenstad proberen gevuld te krijgen met tijdelijke winkels of met kunst. En daar ben ik blij om, want niks is dodelijker voor een winkelstraat dan leegstand. Dus dat gaat de goede kant op. Momenteel zit de leegstand in de stad Groningen op 12% en daarmee doen we het veel beter dan het landelijk gemiddelde van 17%. Maar we moeten er extra op gaan inzetten, want het is een nare bijvangst van de huidige crisis, waar we ongetwijfeld ook weer uit zullen komen, daar ben ik van overtuigd.”

Rijksuniversiteit start instituut voor duurzame samenleving Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft besloten een Instituut voor Sustainable Society op te richten. Sustainable Society is naast Healthy Ageing en Energy het derde profileringsthema van de universiteit. Het Instituut voor Sustainable Society moet in september van start gaan en zal onderzoek gaan verrichten naar de vraag op welke wijze samenlevingen verder kunnen verduurzamen vanuit sociaal-maatschappelijk, juridisch, ruimtelijk-economisch en ecologisch perspectief. Met de ontwikkeling van onderzoek op het gebied van Sustainable Society wil de universiteit een bijdrage leveren aan een breed scala aan maatschappelijke uitda-

gingen in Nederland en daarbuiten. Door het verbinden van sterke onderzoeken uit verschillende disciplines in de universiteit zal een eigen visie ontstaan op de verduurzaming van de samenleving. Op de ontwikkelingsagenda van het instituut staan zes onderzoeksthema’s op basis waarvan deelprogramma’s en bijbehorende onderzoeksgroepen vorm zullen krijgen. Deze thema’s zijn: ‘Good Governance’, ‘Quality of Life’, Noorderduurzaam’, Sustainable Cooperation’, ‘Pluralism, Diversity & Inclusion’ en ‘Sustainable Citizenship’. Het instituut moet in september operational zijn. Welke naam het dan zal dragen is nog niet bekend. Bron: Rijksuniversiteit Groningen


06

Mei 2013

VBZO; samen staan we sterker

V.l.n.r.: Patrick Reinders, Rens Barendregt, Erna de Boer, Jan-Willem Beijnes, Henk Bos, Helmer Zweep, Gert Sanders, Georgette Matthijssen, Nico Borgman en Peter Stavasius (Foto: aangeleverd)

Vereniging Bedrijvenpark Zuidoost/ VBZO is de actieve bedrijvenvereniging die de belangen behartigt van haar leden. Het bestuur van VBZO zet zich in voor de ruimtelijke en economische verbetering van de bedrijventerreinen van Zuidoost Groningen (postcodegebied 9723) en bevordert het onderling zakendoen. Zowel de collectieve als individuele belangen van de aangesloten bedrijven op de bedrijventerreinen staan centraal. Hierbij kunt u denken aan de belangen die te maken hebben met o.a. infrastructuur, terreinbeveiliging, bestemmingsplannen, afvalmanagement en voor de terreinen relevante economische ontwikkelingen.

Als vereniging sta je sterker naar externe partijen. Samen staan we sterk! Het bestuur van de vereniging bestaat uit ondernemers die tijd en energie vrijmaken om zaken in goede banen te leiden. Als iedere onderneming lid is biedt ons dat de gelegenheid om écht een vuist te maken naar lokale en nationale overheden. Dat werkt in uw voordeel! Kortom VBZO spant zich namens haar leden in voor het verbeteren van het leef- en werkklimaat op de industrieterreinen in Zuidoost Groningen. De betrokkenheid van VBZO is hoog.

Wij gaan graag met u in gesprek en lichten u graag persoonlijk de meerwaarde van VBZO toe. U kunt voor informatie of voor het maken van een afspraak contact opnemen met Georgette Matthijssen (PR- communicatiemanager van VBZO) tel. 06 411 57 066. Waarom lid van VBZO? - Ledenvoordeel - Informatieve netwerkbijeenkomsten en activiteiten - Contacten met de gemeente - Belangenbehartiging voor haar leden

Voor slechts € 150,00 per jaar bent u lid van VBZO en geniet u van de vele voordelen van VBZO.

AGENDA 2013 Mei Nieuwe ledenlunch (locatie Kamer van Koophandel, Groningen) Juni Algemene ledenvergadering incl. bbq September Bedrijfsbezoek Onlineveilingmeester.nl November Promotiedagen Noord Nederland December Eindejaarsbijeenkomst Website www.vbzo.nl Twitter @vbzo.nl

Samenvoeging KvK en Syntens van start Per 1 januari 2014 worden de Kamer van Koophandel Nederland, de Regionale Kamers van Koophandel en Stichting Syntens samengevoegd tot één zelfstandig bestuursorgaan (ZBO), dat valt onder de eindverantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken. Het wetsvoorstel hiervoor zal binnenkort naar de Tweede Kamer worden gestuurd. De fusie leidt naar verwachting tot het herplaatsen van 300 à 400 medewerkers en de sluiting van circa 25 kantoren, hetgeen tot een jaarlijkse besparing van €80 miljoen zal leiden. Deze eerder aangekondigde reorganisatie is het gevolg van de invoering van het Digitale Ondernemersplein onder het Kabinet Rutte I. Ingrijpende reorganisatie De reorganisatie van de Kamer van Koophandel en Syntens is een complex en ingrijpend proces. Circa 25 kantoren zullen gesloten worden en het aantal fte’s zal afnemen van circa 2230 in 2012 naar 1495 in 2014. Dit leidt naar verwachting tot het herplaatsen van 300 à 400 medewerkers. Er zullen maximale inspanningen worden gedaan om deze medewerkers binnen de nieuwe organisatie te herplaatsen dan wel te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan. Gedwongen ontslagen kunnen echter niet worden uitgesloten. Met deze eerder aangekondigde reorganisatie wordt de Kamer van Koophandel gemoderniseerd en het Digitale

Ondernemersplein (1 loket voor ondernemers) ingevoerd, zoals door het Kabinet Rutte I reeds was besloten. De samenvoeging leidt tot een besparing van circa 80 miljoen euro. Digitale Ondernemersplein Met de integratie van de Kamers van Koophandel en Syntens tot één ZBO wordt de wens van het kabinet voor een fundamentele nieuwe inrichting van de dienstverlening aan ondernemers doorgevoerd: het Digitale Ondernemersplein. Het Digitale Ondernemersplein is één digitaal loket voor alle ondernemers. Ondernemers kunnen daar niet alleen terecht voor alle informatie, voorlichting en advies over starten, ondernemen, internationale handel en innovatie, maar ook voor allerlei andere overheidszaken en transacties zoals registratie, belastingen, subsidies en vergunningen. De Kamer van Koophandel gaat dit Digitale Ondernemersplein ontwikkelen en beheren. Het is de bedoeling dat alle voor ondernemers relevante publieke dienstverleners, en in een latere fase mogelijk ook op ondernemers gerichte private organisaties, aansluiten op dit Digitale Ondernemersplein. Daarnaast komen er fysieke Ondernemerspleinen waar aanvullende dienstverlening plaatsvindt. Vraaggericht en digitaal Met deze reorganisatie verandert de Kamer van Koophandel van een aanbodgerichte in een vraaggerichte organisatie. Het aantal front offices in de regio zal worden teruggebracht naar 19.

Inschrijving en wijzigingen in het Handelsregister, het deponeren van jaarstukken en algemene voorwaarden en de verstrekking van exportdocumenten lopen in de toekomst vrijwel volledig digitaal. De Kamer van Koophandel zal als publieke dienstverlener, daar waar de markt het niet zelf kan, ondernemers, met name starters en het MKB, regionaal ondersteunen in het beter benutten van groeimogelijkheden. Welke projecten en activiteiten dat zullen worden, zal sterk afhangen van de plannen van een vijftal regionale adviesraden en één centrale adviesraad waarin met name werkgevers-

en werknemersorganisaties vertegenwoordigd zijn. Zij bepalen in hoge mate de vraag en behoefte aan ondersteuning door de nieuwe organisatie. Bron: KvK

kort nieuws

Noorden trekt de kar bij technologische revolutie Noord-Nederland loopt voorp in een technologische revolutie die valt te vergelijken met de opkomst van internet aan het einde van de jaren ‘90. Dat betoogt Edwin Valentijn, astronoom bij de R.u.G. in het Dagblad van het Noorden. Revolutionair wordt de opslag van data, big data. In Groningen gaan de ontwikkelingen heel erg snel. Zo wordt bij LifeLines medische gegevens van vele duizenden deelnemers opgeslagen. Via Lofar komt in Groningen informatie uit het heelal binnen en de Energy Aca-

demy gaat het energieverbruik van 15.000 huishoudens bijhouden en analyseren. Valentijn zoekt naar manieren om de data sneller te kunnen analyseren. Bedrijven die zich richten op het vereenvoudigen van zoeken in data, groeien in Groningen als kool. En volgens de astronoom kan dat er voor zorgen dat Groningen straks een plaats wordt waar hoogopgeleide werknemers graag naartoe gaan. Bron: Dagblad van het Noorden


Mei 2013

07

4 Mijl van Groningen

column Spanning en sensatie ---------------Of ik columnist voor dit nieuwe blad wil zijn? ‘Ja, tuurlijk. Hartstikke leuk!’ Niet beseffende wat dat eigenlijk betekent. Want waar moet ik over schrijven? Vindt u mijn ervaringen en verhalen wel interessant? Daar kom ik maar op één manier achter. Gewoon doen. Laat ik beginnen met mijzelf voorstellen. Mijn naam is Arjen Damminga. Ik ben directeur van Onlineveilingmeester.nl. Veilingmeesters veilden vroeger in kleine rokerige zaaltjes. Dat gebeurde met de klap van een fysieke hamer. De veilingmeester is in de wereld van, u raadt het al, online veilen gestapt. In een tijdperk waar internet niet meer weg te denken is, is online goederen veilen een goed alternatief.

(Foto: Thomas Doornbos)

Juist voor traditionele detaillisten en groothandels. In een kort tijdsbestek kunnen zij grote of kleine partijen aan de man brengen. Dat varieert van houtbewerkingsmachines tot bedrijfswagens en van muntenverzamelingen tot gereedschappen. Onlineveilingmeester.nl zorgt er als verkoopkanaal voor dat goederen tegen een zo hoog mogelijke opbrengst weggaan. En dan wordt het spannend: want wat gaan producten opleveren bij het laten veilen? Je kunt dat van te voren nooit met zekerheid zeggen. Bij het fenomeen veilen ontstaat namelijk sensatie. Wat levert het op? Waar wordt wel op geboden en waar juist niet? Bieders hebben producten op het oog die zij voordelig willen aanschaffen. Ze zien het als een beleving om bijvoorbeeld een stoel op een veiling te kopen. De prijs bepalen ze zelf. Maar ze zien ook wat een ander voor een product over heeft. En dat zorgt voor verrassende opbrengsten. Zowel voor koper als verkoper. Kunt u zich voorstellen dat ik mijn werk spannend vind? Ik geef u graag een uitgebreider kijkje in de keuken van de veilingmeester. Een online veilingmeester wel te verstaan. Daarvoor gebruik ik mijn volgende column. Want het is met een column goed ook een cliffhanger te hebben. Zodat u mijn volgende column ook weer leest. Bent u al benieuwd?

Arjen Damminga Directeur Onlineveilingmeester.nl

Zondag 13 oktober staat de stad weer op zijn kop met de 27e editie van de 4 Mijl van Groningen. In de afgelopen jaren is het grootste loopevenement van Noord Nederland uitgegroeid tot een waar volksfeest voor de stad Groningen en ver daar buiten. De charme van het evenement is de mix van een bedrijvenloop, wedstrijdloop, recreanten- en jeugdloop. Maar ook de speciale aandacht die uitgaat naar een goed doel. Bedrijvenloop Samen met collega’s sportief bezig zijn, een gezellige dag uit met z’n allen, je eigen tijd neerzetten of verbeteren en ook nog eens in teamverband bezig zijn en de teamspirit versterken, dat zijn de ingrediënten voor de 4 Mijl Bedrijvenloop. Ieder jaar doen er meer dan elfhonderd teams mee aan dit onderdeel. Een team bestaat uit 5 tot 7 personen. Meedoen met meerdere teams per bedrijf is uiteraard mogelijk en misschien nog wel leuker om de onderlinge concurrentiestrijd aan te wakkeren! 2 categorieën: recreanten- en wedstrijdloop Het ene bedrijf doet mee vanwege de gezelligheid en het andere bedrijf om te winnen. Om de competitiedrang te bevorderen van die laatste categorie, maar ook de mogelijkheid te bieden aan de minder geoefende loper om mee te doen, hebben we dit jaar binnen de bedrijvenloop 2 categorieën. 1. Bedrijven recreantenloop 2. Bedrijven wedstrijdloop

Inhoud bedrijvenpakket Een bedrijvenpakket kost per team € 560,- (excl. BTW). Van het inschrijfgeld gaat € 30,- naar het goede doel Villa Joep (stichting tegen Neuroblastoom kinderkanker) dat we dit jaar steunen tijdens de Charity Run en € 16,50 naar Team 4 Mijl. Een bedrijvenpakket bestaat uit het volgende: • 5 tot 7 startbewijzen • Starten vanaf startvak 2 (bedrijven - recreantenloop) • Starten vanaf startvak 1 (bedrijven - wedstrijdloop) • Informatiefolders en 4 Mijl magazines • 4 Mijl Runningshirts • Teamfoto’s • Medailles • Flesje AA-drink bij de finish • Hapje en een drankje in een nazitlocatie in de binnenstad van Groningen • 2 VIP kaarten per bedrijf voor in de VIP tent bij de finish (gericht aan directie) • Plaatsing van een reclamedoek De bedrijven recreantenloop start in startvak 2. Meedoen is het doel en niet perse winnen. Een gezellige dag uit met collega’s en zelf een sportieve prestatie neerzetten, daar gaat het om in deze categorie. Voor meer informatie over de 4 Mijl bedrijvenloop en deelnamevoorwaarden kijk op www.4mijl.nl

De bedrijven wedstrijdloop start in startvak 1, vlak achter de individuele wedstrijdatleten. Vooraan en alle ruimte om de competitie aan te gaan met de andere bedrijven die ook in deze categorie meedoen. Dus heeft u een professioneel team met geoefende (wedstrijd) lopers, die werkzaam zijn in uw eigen bedrijf, ga dan de uitdaging aan en schrijf het bedrijf in voor deze categorie. Wie weet komt uw bedrijf als beste uit de bus!

Provincie wil aparte afspraken afhandeling schade monumenten Er moeten aparte regels en afspraken komen over de afhandeling van schade aan rijksmonumenten door aardbevingen. Dat schrijft de provincie Groningen in een brief aan minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen). Deze kwetsbare gebouwen zijn van grote waarde binnen het cultureel erfgoed van Groningen. Voor het opnemen van de schade, herstel- en preventiemaat-

regelen zijn specialisten nodig. Alleen dan kunnen rijksmonumenten goed bewaard blijven voor toekomstige generaties. Bijzondere aandacht Op dit moment doet de minister van Economische Zaken uitgebreid onderzoek naar de aardbevingen in Groningen door de gaswinning van de NAM. Daarbij wordt ook gekeken naar het schadeherstelpro-

ces en de preventieve maatregelen. We vinden dat de 1292 rijksmonumenten en 170 archeologische monumenten die Noordoost-Groningen hierin bijzondere aandacht moeten krijgen vanwege de grote waarde voor het cultureel erfgoed van Groningen. Communicatie We vragen minister Bussemaker ook om gemeenten en het steunpunt monu-

mentenzorg te helpen bij de communicatie naar de eigenaren van de rijksmonumenten, over schade en herstel na een aardbeving. Ook moet duidelijk worden gemaakt dat als er schade ontstaat, de kosten niet opgevoerd kunnen worden in subsidieaanvragen voor restauratie en instandhouding van monumenten. Bron: Provincie Groningen


08

Mei 2013

Tel het belastingvoordeel op... en rijd een Outlander PHEV vanaf €9.950,-*!

* Dit bedrag is gebaseerd op maximaal belastingvoordeel en huidige subsidieregelingen. Meer info bij uw dealer.

Specifieke eigenschappen Outlander PHEV:

Mitsubishi Motors start met het aannemen van klantenorders voor de elektrisch aangedreven Outlander Plug-inHybrid EV (PHEV). In mei van dit jaar begint de productie voor Europa waarna de auto medio juli in de showrooms verschijnt. Maar het is nu al een succes te noemen. Alle in 2013 beschikbare Outlanders PHEV zijn inmiddels verkocht en dan hebben we het over meer dan 6.000 stuks. “Voor ons is het inderdaad ongebruikelijk vroeg om echt bestellingen aan te nemen”, aldus Marco de Lange, Managing Director van MMSN. “Het gaat weliswaar om een variant van de in september van 2012 gelanceerde New Outlander, onderhuids is de auto natuurlijk wezenlijk anders. De auto rijdt al in Japan en is Europees gehomologeerd op 44 gr/km. Sinds de onthulling, op de Parijse Autosalon in september 2012, krijgen we echter zoveel aanvragen van consumenten, ook via leasemaatschappijen, dat we besloten hebben om nu alvast klantenorders aan te nemen.” Wegenbelasting- en bijtellingsvrij! De vraag wordt in sterke mate beïnvloed doordat de CO2-uitstoot slechts 44 gr/km bedraagt. Hierdoor valt de Outlander PHEV

in de zakelijk interessante 7%-bijtelling categorie voor 2014. Ook is de Outlander PHEV vrijgesteld van wegenbelasting en komt het model in aanmerking voor diverse subsidieregelingen. Daarnaast biedt de auto wel gewoon plaats aan 5 personen, heeft deze een gecombineerde actieradius van bijna 900 kilometer, vierwielaandrijving en mag maar liefst 1.500 kg trekken. Deze combinatie van eigenschappen maakt de Outlander PHEV tot een uniek aanbod. Plug-in Hybrid EV De Outlander PHEV is ‘s werelds eerste Family-Crossover PHEV en daarmee een ideale mix van elektrisch rijden en het gebruiksgemak van een ruime gezinsauto. In de basis is de Outlander PHEV een elektrische auto met zeer geavanceerde techniek. EV Ondanks de aanwezigheid van een verbrandingsmotor beschouwt en presenteert Mitsubishi de auto als een EV.

Met een volgeladen accupakket bedraagt de elektrische actieradius meer dan 50 km, voor de meeste mensen is dat voldoende om woon-werkverkeer dus volledig elektrisch af te leggen. Ook is elke Outlander PHEV standaard uitgerust met de mogelijkheid tot snelladen, eveneens uniek voor een PHEV. De verwachting is dat het aantal snelladers in Nederland snel zal worden uitgebreid waardoor je ook werkelijk zoveel mogelijk kilometers elektrisch zult kunnen afleggen. Ook betekent dit dat het verbruik in de praktijk gunstiger kan uitpakken dan de, volgens de Europese meetcyclus, opgegeven 1 op 51 (l/km). 4WD De Outlander PHEV is standaard voorzien van vierwielaandrijving (S-AWC) door middel van twee 60kW elektromotoren (één op de vooras, één op de achteras). Dit elektrische S-AWC systeem met Active Yaw Control zorgen voor een superieure wegligging. Daarnaast is er de keuze om met de 4WD lock modus de aandrijving 50:50 te verdelen over de voor- en achteras.

• Speciaal getunede 2.0 liter benzinemotor voor zuinig rijden buiten het EV bereik met directe aandrijftechnologie • Twee 60kW elektromotoren (één op de vooras en één op de achteras) • S-AWC vierwielaandrijving met Active Yaw Control technologie voor extreme stabiliteit en ‘cornering performance’ • 70 kW generator die zowel het accupakket kan laden als de elektromotoren van energie kan voorzien • Ruim interieur met 5 zitplaatsen en groot laadvermogen • Maximaal 1.500 kg trekgewicht • Zeer stil interieur door EV-drive en extra geluidsisolatie • Rijbeleving van een voertuig met geavanceerde automatische transmissie • Superieure samenwerking van alle aandrijfcomponenten maken deze Outlander PHEV een compromisloze auto die in het dagelijks gebruik zal overtuigen en geen beperkingen heeft. • Snellaad-mogelijkheid (Quick Charger).

Prestaties en verbruik: De belangrijkste prestaties en verbruikscijfers (volgens de Europese ECE testcyclus) worden hieronder weergegeven: • Gecombineerde CO2 emissie: 44 gram • Actieradius elektrisch: 51 km • Gecombineerde actieradius elektrisch en benzine: circa 800 km • Gemiddeld gecombineerd brandstofverbruik: ongeveer 51 km per liter • Maximum snelheid elektrisch: 120~125 km per uur • Topsnelheid: elektronisch gelimiteerd op 170 km per uur • Ledig gewicht: (±) 1.800 kg • Trekgewicht: 1.500 kg (geremd)

Terreinwinst en Het Fonds Ondernemend Groningen: partners voor een economische sterke stad Terreinwinst is sinds jaren een vaste waarde in het economisch meerjarenprogramma G-Kracht van de stad Groningen. Het doel is onveranderd overeind gebleven: samen met het bedrijfsleven actief werken aan een goed on-dernemingsklimaat op de bedrijventerreinen en kantorenlocaties in Stad. Taak van de gemeente hierbij is bedrijven optimaal faciliteren zodat zij de kansen kunnen grijpen die de markt biedt. Zeker nu de stad en haar regionale partners fors hebben ingegrepen in het overaanbod van bedrijventerreinen neemt het belang van Terreinwinst alleen maar toe. Het accent ligt meer dan ooit op de be-staande bedrijventerreinen. Daarom is de samenwerking met het georganiseerde bedrijfsleven van cruciaal belang: uiteindelijk gaat het om wat bedrijven nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren als economische motor van deze stad.

Terreinwinst geboekt De laatste jaren is er op allerlei gebied winst geboekt. Er is en wordt fors geïnvesteerd in revitalisering van verouderde delen van bedrijventerreinen, zoals Winschoterdiep, Ulgersmaweg en Hoendiep. De infrastructuur is verbeterd en openbare ruimte is opgeknapt. Ook de contacten tussen de grote kennisinstellingen van deze stad en het bedrijfsleven worden door samenwerking versterkt, bijvoorbeeld op de Zernike Campus. Er is bovendien enorm veel verbeterd in termen van schoon, heel en veilig, mede door het opzetten van parkmanagement. Ook de communicatie met het georganiseerde bedrijfsleven verloopt goed: de lijnen zijn kort, ondernemers en gemeentebestuur weten elkaar steeds beter te vinden en de wederzijdse belangen zijn onderwerp van constructief overleg. Het Fonds door en voor ondernemers Nu Groningen de gevolgen van de economische crisis aan den lijve ondervindt, is de ambitie van Terreinwinst belangrijker

dan ooit: nieuwe initiatieven en projecten ondersteunen die bijdragen aan de kwaliteit van de werklocaties. Samenwerking met het Fonds Ondernemend Groningen biedt daar hele goede kansen voor. Sinds 2011 dragen alle ondernemers en de grote instellingen in de stad bij aan Het Fonds, waaruit eigen initiatieven van ondernemers gefinancierd worden, met eventuele cofinanciering door de gemeente. Zichtbaar resultaat Het Fonds heeft geleid tot zichtbare resultaten. Zoals de upgrading Ulgersmaweg in samenwerking met de VBNO, met extra groen, markeringen van de entrees, de aanschaf van duurzame feestverlichting door Winkelcentrum Lewenborg en het aanstellen van parkmanagers. Op Corpus den Hoorn-zuid wordt samen met vastgoedeigenaren, gebruikers en de VBGW gewerkt aan een concreet actieprogramma om deze kantorenlocatie een betere uitstraling te geven. Het OTP is met steun van VBZO en de overige bedrijvenvereni-

gingen van een gemeentelijk initiatief uitgegroeid tot een zelfstandige organisatie die actief werkt aan een betere aansluiting en nauwere contacten tussen het onderwijs in de stad en het bedrijfsleven. Kansen creëren Belangrijke thema’s voor dit jaar zijn duurzaamheid en veiligheid, onder meer door het onderzoeken van de mogelijkheden voor cameratoezicht. Maar ook flexibiliteit, wat bijvoorbeeld tot uiting komt in het mogelijk maken van meer functies in bestemmingsplannen. Zo wil de gemeente samen met het bedrijfsleven kansen creëren en de samenwerking tussen het (georganiseerde) bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden verder stimuleren.


Mei 2013

column Sleutelwoord: vertrouwen ---------------Mijn naam is Ruud Drent en ik heb een administratiekantoor met vestigingsplaats Delfzijl. Onze klanten komen uit de driehoek: Hoogezand, Groningen en Delfzijl. Mij is gevraagd om een column te maken voor het nieuwe maandblad GroningenZaken. In deze column wil ik jullie mee laten genieten van de dagelijkse perikelen binnen onze organisatie en die van onze klanten. Wat ik zie is dat er zeer weinig vertrouwen is bij zowel de klanten als de ondernemers. Ik vind dat er meer vertrouwen moet worden gegeven vanuit de overheid, banken en elkaar om de economie te stimuleren. Mensen denken nu vaak bij een eventuele aankoop ‘laat nog maar even, kan later ook nog wel’. Hier gaat het mis! We moeten met elkaar de economie stimuleren. Dit houdt niet in om bestedingen te doen, die je anders ook niet zult doen. De ondernemer kan er ook zelf een hoop aan doen. Bij hem/haar moet de klanttevredenheid voorop staan en dat begint meestal al met kleine dingen zoals aandacht geven aan klanten. Verder denk ik dat de ondernemer meer moet sparren met zijn accountant over zijn exploitatiekosten en zijn winstmarges. Dit kan alleen als zijn boekhouding up-todate is en hij de gewenste informatie maandelijks of per kwartaal in een overzicht krijgt overhandigd waarin zijn winst- en verliesrekening wordt aangegeven ten opzichte van het voorgaande jaar. In dit overzicht worden de uitschieters besproken en wordt er een plan opgemaakt voor de komende periode.

Baanverlenging Groningen Airport Eelde gereed! Een jaar lang is op Groningen Airport Eelde hard gewerkt aan de verlenging van de start- en landingsbaan. Op woensdagochtend 24 april 2013 is de verlengde baan officieel geopend door Staatssecretaris Wilma Mansveld. Aannemerscombinatie Dura Vermeer / Imtech heeft ruim een jaar gewerkt aan de realisatie van het project baanverlenging. De start- en landingsbaan is verlengd naar 2.500 meter en over de hele lengte van een nieuwe toplaag voorzien. Om de klus te klaren was de luchthaven van 9 tot en met 23 april gesloten. Vandaag, op 24 april, is het project afgerond. Bij project baanverlenging zijn zowel in de verhardingsconstructie als in de toplaag nieuwe technieken toegepast waardoor de baanverlening een voorbeeldproject is als het gaat om duurzaam bouwen in de luchtvaartinfrastructuur. Speciale opening De opening werd verzorgd door Mevrouw Mansveld, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Zij gaf het eerste passagiersvliegtuig van deze ochtend vanuit de toren ‘clearance’ voor vertrek. De vlucht werd uitgevoerd door Corendon Airlines en was tot op de laatste stoel gevuld met passagiers. Dankzij de baanverlenging vliegt Corendon Airlines nu twee maal per week non-stop naar Antalya. Langere baan geeft Groningen Airport Eelde nieuwe kansen Met de realisatie van de baanverlenging komen meer bestemmingen binnen het bereik van Groningen Airport Eelde. Het maakt de luchthaven een stuk interessanter voor het opzetten van nieuwe routes.

De start- en landingsbaan is verlengd naar 2.500 meter en heeft een nieuwe toplaag. (Foto Kas van Zonneveld)

Staatssecretaris Mansveld: ‘’De langere baan zorgt voor een betere bereikbaarheid en economische kansen voor het Noorden. De aanwezigheid van een luchthaven met meerdere bestemmingen is voor veel bedrijven een belangrijke vestigingsvoorwaarde. Het milieu profiteert ook van de langere baan. Want een tussenstop om ergens anders bij te tanken is niet meer nodig.”

Nu de andere crisis ook langzamerhand verdwijnt, namelijk de weercrisis, wordt het in ieder geval in ondernemerswereld weer wat zonniger en positiever. We moeten de schouders er onder kunnen zetten om zodoende de economie weer een stimulans te geven, daar zijn wij Nederlanders goed in.

Ruud Drent Directeur Administratie- en Adviesbureau Stulp www.aastulp.nl

09

Mevrouw Mansveld geeft vanuit de verkeerstoren 'clearance' aan het eerste passagiersvliegtuig dat vertrekt vanaf de verlengde baan. (Foto: aangeleverd)

Corendon Airlines verzorgde de eerste vlucht vanaf de verlengde baan. Voor vertrek werd een ereboog verzorgd door de luchthaven. (Foto: aangeleverd)

Luchthavendirecteur Marco van de Kreeke: “Groningen Airport Eelde is van en voor Noord-Nederland. We verbinden Noord-Nederland met de wereld om ons heen Noord-Nederland is binnen Europa een interessante regio met steeds meer internationale relaties. Met de langere baan kan de bereikbaarheid van en naar de regio verbeterd worden. Dat betekent meer verbindingen vanaf Groningen maar ook nieuwe mogelijkheden voor inkomend toerisme.”


10

Mei 2013

Energiesector Noord-Nederland groeit tegen verdrukking in De energiesector in Noord-Nederland is tussen 2010 en 2011 met 1% gestegen, terwijl de totale werkgelegenheid in het Noorden in die periode juist een krimp van 1% laat zien. Die conclusie is te trekken op basis van de Energiemonitor Noord-Nederland 2013, het periodieke onderzoek naar trends en ontwikkelingen in de energiesector in de Energy Valley regio. Deze regio telt bijna 4.000 bedrijfsvestigingen en 32.500 voltijdbanen, indirecte en tijdelijke banen door bijvoorbeeld de bouw van energiecentrales niet meegerekend. De productie en installatie van energietechnologie is goed voor bijna 60% van alle bedrijven en banen in de noordelijke energiesector.

teringen gepleegd in de noordelijke energiesector. De projecten Woodspirit (bio-methanol) en Gemini (700 MW wind op zee) behoren met respectievelijk € 500 miljoen en € 2,3 miljard tot de top 3 van grootste duurzame investeringen in Nederland ooit. De aanleg van de grootste ondergrondse gasopslag van WestEuropa (Gas-opslag Bergermeer) van TAQA is met € 800 miljoen op dit moment één van de grootste private investeringen. Op basis van deze en andere investeringen is ook in de komende jaren een verdere groei van banen en bedrijvigheid in de noordelijke energiesector te verwachten.

Meeste MKB in Noord-Holland Noord en Fryslân In Noord-Holland Noord en Fryslân bevinden zich de meeste vestigingen van MKBbedrijven, terwijl in de Regio GroningenAssen relatief veel grote bedrijven gevestigd zijn. Het totaal aantal noordelijke bedrijfsvestigingen in de energiesector is met 1,5% gestegen ten opzichte van 2010, waarbij de sterkste groei in de provincies Groningen (5%) en Fryslân (2,5%) is. Het aantal vestigingen in de Eemsdelta is zelfs met ruim 10% toegenomen. Het totaal aan-

Bijdrage Nederlandse schatkist Het verdienvermogen van de energiesector is substantieel voor Nederland en de Energy Valley regio. Van de Nederlandse energie-inkomsten komt 40% uit Noord-Nederland en binnen Noord-Nederland heeft energie een economisch aandeel van 22%. De aardgasbaten vormen hiervan een groot onderdeel.

tal vestigingen in Drenthe daalde met 1,2%. Dat komt vooral door het wegvallen van een tiental kleinere organisatieadviesbureaus en arbeidsbemiddelingsbureaus in de deelsector energiedienstverlening. Grote nieuwe investeringen Ondanks de economische neergang worden in de komende periode grote nieuwe inves-

ADVERTENTIE

Energiekennis De energiekennispositie is sterk in ontwikkeling in de Energy Valley regio. Met de oprichting van de Energy Academy Europe (HBO en WO) en het Energy College (MBO) wordt voorzien in de huidige en toekomstige vraag naar geschoold energiepersoneel. Het Noorden telt ruim 600 HBOstudenten en bijna 4.000 MBO-studenten die een meerjarige energiegerelateerde opleiding volgen. Het aantal energiegerelateerde HBO-studenten is in de afgelopen 5 jaar in het Noorden sterk gestegen (11%), terwijl dit landelijk afnam (3%). Op MBO-niveau nam in dezelfde periode het aantal energiestudenten in het Noorden zelfs toe met 14%, ten opzichte van landelijk 9%.

kort nieuws

Max van den Berg herbenoemd als CdK Max van den Berg is door minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk opnieuw beëdigd als commissaris van de koningin. De nieuwe termijn gaat in op 1 september 2013. Met de herbenoeming heeft de minister de aanbeveling van Provinciale Staten gevolgd.

KING komt voor Kroning met metertje pepermunt Er passen er precies 189 in. Pepermuntfabriek King in Sneek lanceert voor de kroning van Willem-Alexander een metertje King. Snoepmerk Cloetta, eigenaar van het pepermuntmerk, maakte een plastic buis met een papieren wikkel. De gewone rollen in de supermarkt zijn ook aangepast voor de aanstaande kroning. Het woord KING is daarbij tijdelijk vervangen door ALEX. Het is voor het eerst in de 90-jarige geschienis van King, dat de verpakking zo rigoureus wordt aangepast. Bron: Leeuwarder Courant

Nieuwe tender IPC geopend Het ministerie van Economische Zaken stelt 7 miljoen euro beschikbaar voor de Innovatie Prestatie Contracten (IPC) regeling om samenwerking en innovatie in het MKB te versterken. De IPC-regeling zal opengesteld worden voor aanvragen van 1 mei 2013 t/m 20 juni 2013. Wat is IPC? Innovatie Prestatie Contract (IPC) is een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken om innovatie en samenwerking te stimuleren. Een IPC groep bestaat uit 10 tot 20 MKB ondernemers die (deels) gezamenlijk innoveren. De groep wordt vertegenwoordigd door een penvoerder, dit is een non profit organisatie die ondernemersbelangen behartigt, zoals bijvoorbeeld een brancheorganisatie. De IPC regeling wordt uitgevoerd door Agentschap NL, zij beoordelen de aanvragen.

Met Energy Valley maken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen werk van groene energie in Drenthe, Fryslân, Groningen en Noord-Holland Noord. De stichting Energy Valley zet zich daarbij als clusterorganisatie in om kennis te bundelen, projecten te versnellen en de krachtige positie van de noordelijke energiesector in Europa uit te bouwen.

Tips, informatie? Mail de redactie! info@gzaken.nl


Mei 2013

column Op de tanden bijten ----------------

11

Century Autogroep biedt zakelijke klant met nieuw verhuurproduct maximale flexibiliteit

Mij werd onlangs de vraag gesteld of ik voor dit magazine een column wilde gaan schrijven. Een column die uiteraard niet over ons bedrijf of onze merken mag gaan. Maar over mobiliteit in z´n algemeenheid. Zie hier het resultaat van mijn eerste brouwsel. In Groningen en omgeving wordt hard gewerkt aan een betere bereikbaarheid en doorstroming van het verkeer. Mooi! Want een betere bereikbaarheid daar word ik blij van en velen met mij schat ik zo in. Ik kan dan ook niet wachten om straks in slechts enkele minuten, en zonder stoplichten, van het pittoreske Adorp, waar ik woon, over de oostelijke ringweg naar mijn werk aan de Bornholmstraat in Groningen te zoeven. Maar straks is eerlijk gezegd nog best ver weg. Volgens de planning op ringgroningen.nl eind 2014, begin 2015 om precies te zijn. Het eerste resultaat is er en mag er zijn. Het nieuwe kruispunt bij Lewenborg is oktober vorig jaar opgeleverd. Kijk, dat is al één stoplicht minder op de route! Maar feit is wel dat de meeste wegwerkzaamheden aan de overige kruispunten op de oostelijke ringweg zich pas in een beginnende fase bevinden. Eerlijk is eerlijk, de verkeershinder hiervan valt tot nu toe mee. Maar van de werkzaamheden aan het Lewenborg kruispunt kan ik mij nog wel goed herinneren dat ik mijn start en stop systeem van de auto toch echt veelvuldig gebruikt heb. Toen had ik nog het geluk dat ik kon kiezen voor stilstaan of een alternatieve route nemen. Het aantal alternatieve routes voor de komende jaren zal voor mij te verwaarlozen zijn. Er wordt de komende jaren namelijk niet alleen aan een betere bereikbaarheid en verkeersdoorstroming aan de oostelijke ringweg gewerkt . Nee, ook de Noordzeebrug over het Van Starkenborghkanaal en de kruising met de Bedumerweg wordt aangepakt. De brug bij Dorkwerd wordt vervroegd vervangen omdat een schipper vorig jaar de brug geramd heeft. En als de plannen definitief goedgekeurd zijn gaat ook de zuidelijke ringweg op de schop. Ongetwijfeld gaan meerdere werkzaamheden elkaar overlappen. Tel daar alle wegwerkzaamheden in de stad Groningen bij op en ik voorspel dat het veelvuldig stilstaan wordt. Er zit niets anders op dan op de tanden te bijten, dit te accepteren en achteraan te sluiten in de files. Ondertussen blijf ik dromen van het moment eind 2014, begin 2015 dat ik zonder oponthoud van en naar mijn werk rijd. Tot in de file!

Collin Hamming Marketing manager Century Autogroep c.hamming@century.nl century.nl

Maximale flexibiliteit bij flexibele lease (Foto: aangeleverd)

Onder de vlag van Century Autoverhuur introduceert Century Autogroep een nieuw verhuurproduct, flexibele lease genaamd. Met dit nieuwe product speelt het bedrijf in op de toenemende vraag vanuit het bedrijfsleven naar risicomijdende mobiliteitsoplossingen voor de korte en de middellange termijn waarbij maximale flexibiliteit wordt geboden. Bedrijven vragen door de economisch onzekere tijden steeds vaker naar risicomijdende mobiliteitsoplossingen. Was het tot voor kort heel normaal dat er voor medewerkers met een tijdelijk contract of voor bijvoorbeeld projectmedewerkers een drie- of vierjarig leasecontract werd afgesloten, tegenwoordig niet meer. Er is een duidelijke verschuiving waarneembaar van langlopende leasecontracten naar kortlopende lease- en/of huurovereenkomsten die meer flexibiliteit bieden en minder risico’s met zich meebrengen. Met het nieuwe flexibele leaseproduct speelt Century Autogroep in op deze trend. Marco Veling, commercieel directeur van het autobedrijf: “Wij bieden onze klanten graag een totaaloplossing voor al hun mobiliteitsvraagstukken. Flexibele lease is dan ook een logische aanvulling op ons bestaande

verhuurproduct. Met flexibele lease bieden wij voor een periode van minimaal twee en maximaal vierentwintig maanden zeer compleet uitgeruste modellen van Audi, SEAT of Volkswagen (bedrijfswagen) aan tegen de laagste tarieven van Noord-Nederland. Met gratis aflevering in heel Nederland trouwens.” Klanten van het bedrijf die gebruik maken van flexibele lease rijden altijd in vrijwel nieuwe auto’s rond. Century Autogroep garandeert namelijk dat bij aanvang van de overeenkomst de auto jonger is dan zes maanden en dat bij de leeftijd van achttien maanden de auto gratis wordt ingeruild voor een jonger model. “Het grootste voordeel voor de klant is echter de maximale flexibiliteit en het feit dat ze nooit te veel betalen”, vervolgt Veling enthousiast zijn verhaal. “De overeenkomst is na twee maanden, zonder boete, per direct opzegbaar waarna een eindafrekening volgt die voor de klant het gunstigst uitvalt.” Op de vraag waarom het nieuwe product flexibele lease heet en bijvoorbeeld niet flexibele verhuur terwijl het wel om een verhuurproduct gaat, antwoordt Veling “bij de term lease snapt de zakelijke klant direct waarover het gaat. Met de toevoeging flexibel ervoor geven wij aan dat de klant maximale flexibiliteit heeft.”

Energy Forum Groningen Shaping the Future Together Het jaar 2013 staat in het teken van 400 jaar handelsrelaties tussen Rusland en Nederland. Om dit te vieren zullen in beide landen diverse activiteiten worden georganiseerd. Eén van de belangrijkste aspecten in samenwerking tussen Rusland en Nederland is de energiesamenwerking. Om dit aspect onder de aandacht te brengen zal stichting Noord-Nederland Rusland 2013 (i.s.m. vertegenwoordigers van N.V. Nederlandse Gasunie, GasTerra, Energy Academy Europe en Energy Delta Institute), het Energy Forum Groningen organiseren: een uniek event met sprekers van zeer hoog niveau, een dynamische paneldiscussie en veel ruimte om te netwerken. Het doel van het forum is om het belang van de energiesamenwerking tussen Rusland en Nederland te benadrukken en door te geven aan de volgende generatie Young professionals - onder de noemer ‘Shaping the Future Together’- om zodoende de banden tussen beide landen verder te intensiveren. Het Energy Forum Groningen vindt plaats op 29 mei 2013.

Voor meer informatie over het Energy Forum gaat u naar: http://www.nnr2013.nl/zakelijke-evenementen/ energy-forum-groningen Bron: Energy Valley


12

Mei 2013

Of bel: 0800 - 222 55 55 TE HUUR: 110 m2

KANTOORRUIMTE!

Zeer goed bereikbaar met ruime parkeergelegenheid. Gelegen aan de oostelijke ringweg in de wijk Ulgersmaborg.

110 m kantoorruimte 2

Uitermate geschikt voor flexwerker of ZZP-er!

MEER INFORMATIE: 06-54618554 Wij kunnen 99% van alle accu’s en batterijen leveren: van horloge batterij tot heftruckaccu en alles wat daartussen zit ! (ook al zegt men elders dat het niet meer leverbaar is) !!

Leeg?

Ook voor het transplanteren (reviseren) van o.a. gereedschapsaccu’s, electrische fietsen, duiklampen, kruimelzuigers, scheerapparaten, maglite, maatwerk voor Knap lastig als de accu leeg is !! modelbouw, noodverlichting-packs etc. etc Kom op tijd, dus voor het te laat is, met het mooie weer voor de Florakade 92 (bij de Oostersluis/Damsterdiep) deur met uw motor, camper, Tel. 050-3600384 boot, auto, foto/-video, mobieltje, navigatie accu etc. naar de ACCUDOKTER !!!

www.

.nl


Mei 2013

column Aandeelhoudersovereenkomst ---------------Beste lezer, Eerst even voorstellen. Mijn naam is Peter-Paul Bruens en ik ben als advocaat/partner verbonden aan het kantoor van De Haan Advocaten & Notarissen in Groningen. Met ruim 70 advocaten, 5 notarissen voorzien wij onze cliënten van juridisch advies op alle terreinen. Ik houd mij zelf bezig met het ondernemingsrecht. Het ondernemingsrecht is een boeiend rechtsgebied, vandaar dat ik het erg leuk vond om gevraagd te worden in dit blad een column te schrijven. Bij ondernemingsrecht denken veel mensen aan een B.V. Een B.V. is een rechtspersoon en een vennootschap, maar feitelijk is een B.V. een vorm van samenwerking. In een B.V. werken meerdere aandeelhouders/ondernemers samen. Zij voeren door middel van die B.V. een onderneming. Omdat een B.V. een samenwerkingsverband is, is het belangrijk de afspraken tussen de mensen die samenwerken (de aandeelhouders) op een goede manier vast te leggen. Voordat afspraken kunnen worden vastgelegd moeten deze afspraken uiteraard worden gemaakt. Dit lijkt een open deur, maar blijkt in de praktijk vaak anders. Wij zien vaak dat twee aandeelhouders samen een B.V. oprichten, ieder 50% van de aandelen hebben en “gewoon aan de slag gaan”. Daar is op zich niets mis mee, de B.V. functioneert als rechtspersoon vanaf het moment waarop deze is opgericht. Alleen wanneer er problemen ontstaan, en met name wanneer er een conflict ontstaat tussen de aandeelhouders, is er wel een probleem. Wanneer ieder van de aandeelhouders 50% heeft en ook bestuurder is kom je in een probleemsituatie snel terecht in een patstelling. Dit zal tot gevolg hebben dat de onderneming lamgelegd wordt. Er kunnen geen besluiten meer worden genomen. Dit is slecht voor de onderneming. Om deze problemen te voorkomen is het van groot belang dat tussen de aandeelhouders een aandeelhoudersovereenkomst wordt gesloten of dat de afspraken goed worden vastgelegd in de statuten. Een aandeelhoudersovereenkomst is een contract waarbij de aandeelhouders met elkaar afspreken hoe ze met elkaar omgaan. De statuten zijn de “grondregels” van de vennootschap opgenomen in een notariële akte. In een aandeelhoudersovereenkomst en/of de statuten kunnen zaken geregeld worden als stemrecht en hoe om te gaan met de situatie waarin de stemmen staken en partijen het niet met elkaar eens zijn. Er kunnen echter ook andere belangrijke zaken geregeld worden, zoals: heeft een directeur/aandeelhouder recht op doorbetaling bij ziekte en zo ja, hoe lang? Is één van de aandeelhouders verplicht om zijn aandelen te verkopen wanneer een derde een mooi bod doet op de gehele onderneming? Is een directeur/aandeelhouder verplicht zijn aandelen aan te bieden aan de andere aandeelhouder wanneer hij ophoudt directeur te zijn? Als de onderneming of aandelen worden verkocht, wie moet dan waarderen en hoe zal die waardering eruit moeten zien? Het op een goede manier nadenken over de samenwerking in de onderneming en het maken van afspraken daarover is een investering die zich altijd terugverdient. Mocht u geïnteresseerd zijn in verdere informatie over dit onderwerp, stuurt u dan een e-mail naar p.bruens@dehaanlaw.nl. Ik wissel graag met u van gedachten.

Peter-Paul Bruens Advocaat en partner bij de Haan Advocaten & Notarissen te Groningen

13

Verdubbeling invoeding groen gas in gasnet Enexis grootste hoeveelheid van Nederland In 2012 heeft Enexis in vergelijking met 2011 twee keer zoveel groen gas via haar net gedistribueerd. Waar in 2011 10,9 miljoen m3 groen gas is ingevoed is dit in 2012 ruim 21,0 miljoen m3 geweest. Hiermee transporteert Enexis in vergelijking met de andere netbeheerders het meeste groen gas van Nederland en voldoet hiermee maximaal aan haar wettelijke plicht om de invoeders hierin te faciliteren. Uitgaande van een gemiddeld huishoudelijk gebruik van 1500 m3 per jaar, heeft Enexis daarmee in totaal meer dan 14.000 huishoudens volledig voorzien van duurzaam, CO2-arm groen gas. Een auto, die op groen gas rijdt, had hier 315 miljoen kilometer, oftewel 7.800 keer om de aarde kunnen rijden, vrijwel CO2-vrij. De grootste invoeders van groen gas in het gasnet van Enexis staan verspreid over het verzorgingsgebied. Met de toevoeging in 2012 van twee nieuwe groen gas producenten, staat het totaal aantal invoeders nu op acht stuks. Zij variëren in maximale invoedcapaciteit tussen de 200 m3/u en 1900 m3/u . Toekomst In 2013 verwacht Enexis nog minstens vijf nieuwe invoeders aan te sluiten. Daarnaast voeden SuikerUnie Groningen en Biogast Tirns dan het gehele jaar in, wat al met al tot een verwacht totaalvolume van 30 miljoen m3 leidt (oftewel een toename met 50%). De komende jaren voorziet Enexis een lichte verdere toename, waarbij de groei zeer afhankelijk is van het subsidiebeleid. Enexis heeft het aansluiten van invoeders van groen gas tot integraal onderdeel van haar reguliere processen gemaakt om zo, in het belang van de invoeders, koploper te blijven in de betrouwbare en veilige facilitering van groen gas .

Duurzame transitie Voor Enexis vormt het mogelijk maken van de transitie naar een duurzame energievoorziening een belangrijk onderdeel van haar missie. Enexis werkt daarom hard aan de optimalisatie van de inpassing van groen gas (duurzaam gas van aardgaskwaliteit) en ruw biogas in haar gasnetten. Daarbij werkt Enexis nauw samen met ketenpartners, de andere regionale netbeheerders en met de beheerder van het landelijke gastransportnet GTS. De invoeding van groen gas op het totaal getransporteerde volume aan aardgas in het net van Enexis is slechts een bescheiden percentage van 0,35%. In opdracht van Enexis is door DNV KEMA een analyse gemaakt van het potentieel aan groen gas binnen het Enexis gebied. Op basis van de beschikbaarheid van biomassa komt DNV KEMA tot de conclusie dat maximaal 13% van de gasvraag door lokaal opgewekt groen gas ingevuld kan worden. Ruw biogas wordt duurzaam groen gas Op veel plaatsen in Nederland wordt ruw biogas gemaakt, door bijvoorbeeld rioolslib, voedselresten of groente-, fruit-, en tuinafval (biomassa) te vergisten. Niet alleen boeren en tuinders, maar ook waterzuiveringsinstallaties en afvalverwerkingsbedrijven zijn potentiële producenten van ruw biogas. Vaak wordt dit gas ter plaatse omgezet in elektriciteit. Op zich heel duurzaam, maar de vrijgekomen warmte wordt niet altijd gebruikt. Het is daarom duurzamer om het gas naar een plek te brengen waar deze warmte wel benut kan worden. Ruw biogas kan niet zonder meer op het Nederlandse gasnetwerk worden ingevoed. Daartoe moet het eerst worden opgewaardeerd tot aardgaskwaliteit via speciale opwerkinstallaties. Pas na een uitgebreide kwaliteitscontrole mag het dan groen gas heten. Bron: Enexis

Minder extreme hardrijders op A7 Er zijn minder (extreme) hardrijders op de A7 en de gemiddelde snelheid op de snelweg is tijdens het eerste half jaar van het project A7 Veilig gedaald. Dat blijkt uit onderzoek dat de projectorganisatie van A7 Veilig heeft laten verrichten. De intensieve verkeerscontroles en voorlichting hebben een positief effect. In het onderzoek is de situatie vergeleken met andere snelwegen in Noord-Nederland. Om te kijken of het effect blijvend is, laat Rijkswaterstaat dit jaar opnieuw metingen verrichten. Bron: Rijkswaterstaat

Nieuwe tunnel Groningen-Zuid Er komt een nieuwe tunnel onder het spoor tussen de Helperzoom en het Europapark in Groningen, ter hoogte van de Helper Brink. De nieuwe tunnel is nodig om een autoverbinding te houden tussen Helpman en de wijken aan de andere kant van het spoor: Europapark, De Linie en de Oosterpoort. De huidige spoorwegovergang tussen de Helperzoom en de Esperantoweg moet over enkele jaren dicht, omdat hier steeds meer treinen passeren. Ombouw Zuidelijke Ringweg Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groningen heeft tot de bouw van de tunnel besloten, op voorstel van de stuurgroep Aanpak Ring Zuid. Hierin werken de gemeente Groningen, provincie Groningen en Rijkswaterstaat samen. De nieuwe tunnel wordt betaald met geld dat beschikbaar is voor de ombouw van de Zuidelijke Ringweg.

De drie partijen hebben verschillende alternatieven bekeken. Een tunnel bij de Helper Brink blijkt het beste in te passen en is goedkoper dan andere varianten. Ook voor het busverkeer en voor ambulances en brandweerwagens is een tunnel bij de Helper Brink de beste optie. Verkeer blijft gelijk Uit onderzoeken blijkt dat met de nieuwe tunnel de totale hoeveelheid autoverkeer in Helpman ongeveer gelijk blijft. De verkeersstromen in de wijk verschuiven wel. Verkeer dat nu over de spoorwegkruising bij de Esperantoweg rijdt, zal in de toekomst de tunnel nemen en komt dan meer zuidelijk uit op de Helperzoom. Vandaar verspreidt het verkeer zich verder over de wijk. Bron: Provincie Groningen


14

Mei 2013

Advertentietarieven Formaat

Zetspiegel

1x

3x

6x

1/16 pagina full colour

54 mm br x 80 mm h

295,-

275,-

255,-

voorpagina

650,-

625,-

595,-

Groningen

1/8

pagina full colour

112 mm br x 80 mm h

415,-

395,-

370,-

1/4

pagina full colour

112 mm br x 165 mm h

625,-

595,-

555,-

1/2

pagina full colour

227 mm br x 165 mm h

975,-

925,-

875,-

1/1

pagina full colour*

227 mm br x 351 mm h

€ 1750,-

€ 1650,-

€ 1550,-

€ 2150,-

€ 2050,-

€ 1950,-

Bladspiegel: 251,2 mm br x 375 mm h +10 mm afloop extra!

toeslag profiel pagina (interview + 3 foto’s) € 200,Achterpagina full colour*

227 mm br x 351 mm h

verschijningsdata in 2013: weeknr 26 36 44 51

datum 27 juni 5 sept 31 okt 19 dec

Bladspiegel: 251,2 mm br x 375 mm h +10 mm afloop extra!

* Voor het aanleveren van een hele pagina met afloop dient er rekening gehouden te worden met het schoonsnijden van de pagina.

Afloopformaat (271,2 mm br x 395 mm h) Bladspiegel (251,2 mm br x 375 mm h)

- Achtergrondkleuren/beelden moeten 10 mm overlap hebben om eventuele verschillen bij het snijden te voorkomen (= Afloopformaat). - De veiligheidsmarge naar binnen toe is 12 mm (= Zetspiegel).

Zetspiegel (227,2 mm br x 351 mm h)

U levert dus aan op het afloopformaat 271,2 mm br x 395 mm h.

FLYER-ACTIE!

Prima zaken doen!

A5 5.000 st. (210mm x 148mm) of A6 10.000 st. (148mm x 105mm) dubbelzijdig • full colour • 135 grams HV MC afwerking glans • inclusief opmaak

voor

€ 325,-

* (excl. BTW)

Andere formaten en aantallen? Bel 050 - 549 21 12 voor de mogelijkheden! *

Actie geldig t/m 31 mei 2013

Groningen Zaken is een uitgave van: PLUS Uitgevers V.O.F. Akeleiweg 200, 9731 JD Groningen T: 050-549 21 12 F: 050-549 92 02 E: verkoop@gzaken.nl www.plusuitgevers.nl


Mei 2013

column Voetbalbenen ---------------Of ik ook een column wil schrijven.... In beginsel sta ik positief tegenover een nieuw en goed initiatief om ondernemend Groningen een interessante krant aan te bieden. Het is netwerken op afstand. Voor een zakelijke verzekeraar is er altijd wel een onderwerp wat boeit. Al pratende kwamen we op het onderwerp ‘verzekerbaarheid’. Waar liggen de grenzen maar vooral de mogelijkheden. Laat ik voorop stellen dat ik geen voorstander ben van alles klakkeloos te verzekeren. Er moet een goed evenwicht zijn tussen de risico’s die niet te dragen zijn en die risico’s die beheersbaar zijn of misschien wel behoren bij het ondernemerschap. Dan weer terug naar de verzekerbaarheid van zaken en dan ben je als liefhebbers en techneuten niet snel uitgepraat. De onderwerpen cyberaanval en de benen van een bekende voetballer komen voorbij. Niet zaken die nu vaak ter verzekering worden aangeboden maar zeer interessant. Is de DDoS-aanval op ING verzekerbaar? En zo ja, wat is dan het te verzekeren belang? Valt dit risico te calculeren en zo mogelijk nog ingewikkelder, welke premie en voorwaarden horen hier dan bij? Een oplossing kan zijn dat de invulling is gezocht in preventie en minimalisering van het risico. De laatste cyberaanvallen waren dusdanig zwaar dat dit risico opnieuw wordt gewogen. Wat zeker gemeten kan worden is de imagoschade voor ING. De reacties van klanten kunnen dusdanig negatief afwijken van de gebruikelijke prestaties dat hier een duidelijke verslechtering optreedt. Dit is meetbaar dus in principe verzekerbaar. De benen van een voetballer, neem als voorbeeld de meest bekende Groninger op dit gebied, is iets minder complex. Niet alleen de benen maar zijn gehele lichaam zijn de basis voor zijn succes. Het ongekende talent kan niet zonder de uitzonderlijke dynamiek van het onderstel. Dit is het meest wezenlijke, als het ware het gereedschap van de vakman. Zonder dit gereedschap is werken onmogelijk. Wat hier zeker bij speelt is de duur van de geschiktheid en de curve van de prestaties. Aan het begin van de carrière is er nog een lange tijd te gaan en zal de waarde minder duidelijk zijn. Na een eerste transfer gaat de waarde aanzienlijk omhoog en blijkt dat de curve hard stijgt. Het te verzekeren belang gaat ook verder omhoog. De resterende duur van de loopbaan wordt meegenomen in de weging hiervan. Zo doorredenerend kom ik eigenlijk uit op een arbeidsongeschiktheidsverzekering maar dan een hele specifieke, maatwerk! Iets wat overigens zeer gebruikelijk is bij het adviseren van ondernemers. En eigenlijk is een voetballer niets anders dan een ondernemer, een ZZP-er. Veel plezier met het lezen van de eerste Groningen Zaken!

Hans Schieving Univé Noord-Nederland Manager Commercieel Bedrijf

15

Cybercrime: een reëel risico, ook voor het Groningse MKB! De kranten staan er de laatste tijd vol van: gemeenten en banken die het doelwit worden van cybercriminelen. Ook het midden- en kleinbedrijf is een gewilde prooi voor boeven die hun heil zoeken op het internet. Het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Groningen (RPC Groningen) en de Kamer van Koophandel Noord-Nederland willen ondernemers in de regio bewust maken van de risico’s en hen ondersteunen bij het beveiligen van hun bedrijf. ‘Het MKB is een stuk interessanter voor cybercriminelen dan ondernemers zelf denken. Hun informatie en activiteiten zijn geld waard’, zegt Stan Hegt, hacker en beveiligingsexpert bij KPMG. Hackers richten zich steeds vaker op het bedrijfsleven, zo blijkt uit onderzoek van KPMG. Hegt geeft workshops over internetbeveiliging en daar merkt hij dat het onderwerp leeft, maar dat ondernemers vaak geen idee hebben hoe ze hun beveiliging moeten aanpakken. Als het aan Joop Siepel, projectleider bij RPC Groningen ligt, komt hier gauw verandering in. ‘We willen bedrijven in het Noorden gericht advies geven. Samen met de Kamer van Koophandel Noord-Nederland gaan we in de loop van dit jaar bedrijven met een vergelijkbaar risicoprofiel uitnodigen, zodat we concrete tips kunnen geven hoe ze zich beter kunnen beveiligen. Ook Syntens Innovatiecentrum zal hierbij betrokken worden.’ Zakelijk internetbankieren of een klantenbestand in de cloud is mooi, maar deze innovaties brengen ook risico’s met zich mee, is de boodschap van Henk van Heerde, innovatieadviseur bij Syntens met als specialisatie ICT in het MKB. ‘Een echte ondernemer snapt dat ‘ie niet alleen naar klanten en verkoopcijfers kan kijken, maar ook voor veiligheid moet zorgen’, zegt hij. ‘Uit onderzoek blijkt dat ongeveer tien procent van de ondernemers vroeg of laat te maken krijgt met een vorm van cybercriminaliteit’, zegt Van Heerde. En dat kan van alles zijn: van het onderscheppen van een zakelijke transactie tot een zogenaamde scriptkiddie die voor de lol de prijzen op een webshop aanpast. ‘Als je creditcardgegevens worden gestolen dan is dat vervelend, maar cybercriminaliteit kan ook de reputatie van je bedrijf naar de filistijnen helpen’, zegt Van

Heerde. ‘Als op een webshop de prijzen voortdurend veranderen of mensen de verkeerde bestelling geleverd krijgen omdat er met de website geknoeid is, dan kan zo’n bedrijf binnen een paar weken al zijn klanten verliezen.’ Hoewel er in het MKB minder budget is voor beveiliging dan bij grote bedrijven, is het ook met een beperkt budget goed mogelijk je te wapenen tegen cybercriminelen. Het belangrijkste volgens de experts is bewustzijn: simpelweg je hoofd erbij houden tijdens het internetbankieren, maar ook nadenken over de risico’s die het bedrijf zou kunnen lopen. Van Heerde: ‘Denk na wat er zou kunnen gebeuren en of dat erg is of niet. De risico’s zijn bijvoorbeeld groot bij webshops en in de zakelijke dienstverlening. De schade is groter als bedrijven te maken hebben met privacygevoelige informatie.’ Er zijn ook praktische tips. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd de laatste updates installeert. Hegt: ‘Die update is er niet voor niks, dat betekent dat er een lek zit in het oude systeem. Niet wegklikken en uitstellen dus.’ En installeer een internetveiligheidpakket. Dat is niet alleen een virusscanner, maar ook een e-mailbeveiliging, browserbeveiliging en een firewall. ‘Zorg dat je zeker weet dat er voor de veiligheid wordt gezorgd’, zegt Van Heerde. ‘Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat je ICT-leverancier dat doet, dus kijk goed na welke afspraken daarover zijn gemaakt.’ Investeringen op het gebied van internetveiligheid blijven voorlopig de moeite waard. De verwachting is dat het probleem de komende jaren nog verder zal groeien. ‘Op internet is een onderwereld met fora waar cybercriminelen tips delen. De cybercriminaliteit is steeds volwassener geworden’, zegt Hegt. Meer info? Op internet zijn verschillende checklists en cursussen te vinden over internetbeveiliging. Kijk eens op: www.beschermjebedrijf.nl www.digivaardigdigiveilig.nl www.slimmerondernemenin1minuut.nl Ondernemers met vragen kunnen terecht bij RPC Groningen (050-587.25.94) of Syntens (088-444.02.22)

Gemeente Groningen

Groningen plaatst groot aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s Het Groningse gemeentebestuur gaat een groot aantal extra laadpalen voor elektrische auto’s plaatsen. Dat staat in de beleidsnotitie Schoon en Duurzaam Vervoer die het college van B&W op 17 april jl. presenteerde. Het is de bedoeling dat er eind dit jaar 50 openbare elektrische oplaadpunten binnen de Groningse gemeentegrenzen te vinden zijn. De gemeente Groningen wil het elektrisch rijden stimuleren omdat dit bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. Hiervoor wordt al samengewerkt met de stichting E-laad aan een pilot om negen elektrische oplaadpalen te plaatsen in de openbare ruimte voor particulier gebruik, zodat ook Groningers die niet de mogelijkheid hebben om een ‘eigen’ oplaadpunt te realiseren hun elektrische voertuig kunnen opladen. Daarnaast is het college van mening dat bezoekers van de stad ook hun elektrische auto moeten kunnen opladen. Om dit voor elkaar te krijgen gaat gemeen-

te Groningen in overleg met marktpartijen. Het stimuleren van het elektrische rijden is slechts één van de punten uit de beleidsnotitie ‘schoon en duurzaam vervoer’. Er is ook in opgenomen dat de gemeente blijft inzetten op energiebesparing en de productie van duurzame energie. Daarnaast werkt de gemeente samen met diverse partners aan de bevordering van het gebruik van ebikes en wordt het gemeentelijk wagenpark verder verduurzaamd door bij vervanging te kiezen voor een schone variant. Het wagenpark be-staat nu al uit 88% schone voertuigen. Ook stelt de gemeente eisen aan de uitstoot en energiezuinigheid bij de aanbesteding van bussen en wordt er overlegd met de taxibranche om meer schone en duurzame taxi’s in de stad te laten rijden. Bron: Gemeente Groningen


De nieuwe Outlander Plugin Hybride “Technisch en Fiscaal een wonder”

5 jaar

0 % 7

GEMIDDELD VERBRUIK

1 op 67 STANDAARD

4WD 4WDrive

G N BIJTELLING I L L E T J BI

“volgens Japanse JC08 testcyclus”

TREKVERMOGEN

1.500KG

100% SUV

DDiirreecccttt? ccoonnBtEtaaL:c: t?

GROOT FISCAAL

VOORDEEL

of BEL 111 1111 1 of 7 4 7 5 4 5 077 05 50 00 1 130 00440099 05 05

Snelle beslissers S

VOOR ALLE

ONDERNEMERS

Profiteer van de fiscale voordelen nu het nog kan!

A 70%

BIJTELLING

Zakelijk rijden Zakelijk rijden al vanaf vanaf € al € 6.500,9.950,-

BPM- & WEGENBELASTING VRIJ! De fficële Mitsubishi dealer in in uw uw regio De oofficiele Mitsubishi dealer

GRONINGEN

ZUIDLAREN

Rostockweg 2 Tel. 050 - 547 11 11

Verlengde Stationsweg 28 Tel. 050 - 409 13 07

GroningenZaken editie mei 2013  
GroningenZaken editie mei 2013  

GroningenZaken, het magazine voor ondernemend Groningen

Advertisement