Page 1

The culture of peace in European citizenship Skolesamarbejde med Italien - Irland - Finland - Danmark - 2013-2015

5. B Thyborøn Skole DK - 2014

Foto: Privat

Poster: Mads 5. B

Vores egen viden om fred – Børnerettigheder - EU's modtagelse af Nobels Fredspris - Demokrati i Danmark - Danmarks riges Grundlov – Avisartikler ud fra elevernes interviews med andre om Fred. 1


Fred -.-

bliver nødt til at blive ved med at accepter hinandens forskelligheder. Jeg spurgte hende også om, hvad hun syntes, der er vigtig ved fred. Hun fortæller, at der skal være god ro og orden. Og til sidst spurgte jeg, hvordan vi kunne få en fredelig verden, Hun svarede at folk kan enes og accepter hinanden.

Den fredelige verden Af Peter Toft Foto: Polfoto

Af Peter Toft

Jeg spurgte min mor (Susanne Toft), om hun nogen sinde på nogen tidspunkt havde oplevet, hvor der ikke havde været fred,. Hun sagde, at det havde hun ikke. Men hun havde oplevet, at selv om der var fred i Danmark, var der krig i andre lande. Jeg spurgte hende om, hvordan vi kan blive ved med at holde fred i Danmark. Hun sagde, at vi

Daniel fra 5.B Thyborøn Skole mener, at hvis vi kan få en fredelig verden, skal vi lade være med at blande os i krige og lad dem forhandle selv. Han siger videre, at hvis vi skal holde fred i Danmark så skal vi lade være med at dræbe folk. Fordi det vigtigste ved fred er, at færre mennesker dør. Daniel siger, at han ikke har levet på et tidspunkt, hvor der har været fred i hele verden. 2


Krig er noget skidt

Krig er ikke godt.

Af Rikke Farup Christensen

Af Rikke Farup Christensen

Katja 5. B Thyborøn skole synes at det man kan gøre ved krig er at stoppe den.

Theis fra Thyborøn havn synes, at det man kan gøre ved krig er at stoppe den.

Hun fortæller at hun ikke har mistet nogen i krig. Katja synes det er noget skidt at have krig. Hun vil blive bekymret hvis der kom krig i hendes land. Foto: Privat

Katja siger, hun ikke vil hjælpe soldaterne hvis der kom krig i hendes land.

Theis har ikke mistet nogen i krig. Theis siger at krig ikke er godt. Han ved ikke hvad han skulle gøre hvis der kom krig i hans land. Han vil gerne hjælpe soldaterne.

Foto: Privat

3


Fred er bedst

Han mener, at det man kan gøre, så der er fred, er, at lade være med at dræbe. Han tror, at der er krig, fordi Hitler har levet.

Af Martin Byskov

Pernille Byskov syntes, det er bedst når, der er fred. Hun syntes ikke, der skal være krig. Hun siger, at det bedste ved fred er, at man skal være gode venner. Pernille fortæller videre, at grunden til der er krig er, at man ikke kan finde ud at snakke sammen.

Der skal ikke være krig Af Martin Byskov

Mads Klausen fra Thyborøn Skole fortæller, at der ikke skal være krig.

Foto: Privat

Mads siger, at fred er godt. 4


Alle har det godt Af Simon Vang

Tine Jespersen, lærer på Thyborøn Skole fortæller, at det værste ved krig er, at man mister nogen, man holder af.

Foto: Clipart

Tine fortæller videre, at det gode ved fred er, at alle havde det godt. Hun siger der er krig, fordi folk ikke kan blive enige.

Folk dør Af Simon Vang

Sebastian fra 5B fortæller, at ting, der er godt ved fred er, at der ikke er krig. Sebastian fortæller at det værste ved krig er at folk dør. Han fortæller videre at det er fordi landene ikke kan enes, at der er krig.

Poster: Lucas

5


Alle er glade Af: Sebastian Nielsen

Christina Tygstrup siger, at det bedste ved fred er, at alle folk er glade. Jeg spurgte hende ogs책 om, hvad der ikke er godt om fred. Hun har ikke noget at sige om, hvad der ikke er godt om fred. Hun blev ogs책 spurgt om, hvorfor der er krig., Hun svarede, at det er p책 grund af religionerne.

Ikke krig Af: Sebastian Tygstrup

Lucas Bolt sig noget der er godt, om fred. Lucas svarede: At der ikke er krig. Sig en ting, der ikke er godt om fred. Han kan ikke sige noget, der ikke er godt om fred. Hvorfor er der krig? Fordi nogle lande ikke kan skabe fred. Foto: Clipart

Foto: Clipart

6


Et liv uden frygt Af: Mads Clausen

Bettina Clausen fra Thyborøn mener, at det er vigtigt at have lov til at leve uden frygt. I krig bliver folk dræbt uskyldigt. Det gode ved fred er, at ingen er bange. Bettina fortæller at hun kun har oplevet fred men aldrig krig.

Et liv i frihed Af: Mads Clausen

Foto: Privat

Martin fortæller til sidst, at han aldrig har oplevet krig, men han har oplevet fred.

Martin Byskov kommer fra Thyborøn, og han mener, at der ikke skal være krig, for så er der frihed til alle. Martin mener også at skydere og pistoler fører til krig. 7


Fred Er Godt

Ønsker fred i verden Af: Maja Lyng

Gitte Lyng fortæller, at hun ønsker fred i verden. Hun siger at det værste ved krig er at folk dør. Hun siger, hvis der kommer krig, vil hun kæmpe for Danmark. I Danmark er der fred, og hun har aldrig selv oplevet noget, af krigen. Hun slutter af med at sige, at det er godt at have fred. Foto: Polfoto

Af Victor Trojel

Jeg synes ikke, der skal være krig, siger Martin fra 5.b Thyborøn skole. Martin synes, det er godt, der er fred. Martin mener, at for der skal være fred, skal man ikke dræbe. Han siger, der er krig, fordi de ikke snakker sammen.

Poster: Thea 8


Hjælp Med At Få Fred

Foto: Clipart

Af Daniel O’sullivan

Mads fra 5.b fortæller, at han gerne vil hjælpe med at få fred, så der ikke bliver krig. Mads mener, at for at vi kan få en fredelig verden, skal vi diskutere i sted for at kæmpe.

Fred Af Pernille Tommerup

Maja Lyng fortæller, at hun synes, fred er meget godt. Det værste ved krig er at folk dør. Foto: Clipart

Maja vil kæmpe for Danmark, hvis der kom krig her i Danmark. Foto: Polfoto

Mads siger, at det er vigtigt med fred, fordi så er der ikke så mange, der dør.

Hun siger også, at hun har fred. Maja har aldrig oplevet, at der er krig. I Majas familie er der nogle, der har oplevet krig. 9


Kæmpe for Danmark Fred

HVAD SYNES DU OM FRED? AF SØS VASLEV HVIID NIELSEN

Bo Hviid Nielsen fra Thyborøn synes, det er skide godt, at der er fred. Han synes også, at man skal søge for at hjælpe hinanden, så der hele tiden skal være fred. Bo siger også, at vi alle sammen skal holde af hinanden, så der ikke kommer krig. Han synes, at for at der kan være fred, så skal alle folk/lande hjælpe hinanden.

Foto: Polfoto

Af Eline Hviid Brandsborg

Maja 5.b fortæller, at hun vil kæmpe for Danmark, hvis der kom krig. Hun syntes, det er vigtigt, at der ikke er krig. Hun mener fred er godt, og man skal beskytte Danmark, for at der ikke skal komme krig. For at der skal blive ved med at være fred, skal vi sende soldater ud. Hun fortæller, at hun kender nogen, der har været med i krig.

DRÆB IKKE HINANDEN AF SØS VASLEV HVIID NIELSEN Foto: Privat

Thea fra Thyborøn synes, man ikke skal dræbe hinanden, hvis der skal være fred. Hun synes, det er dejligt, at havde fred. Hun siger, at det, man skal gøre for, at der ikke skal blive krig, er ikke at gå i krig. Hun synes, at man skal behandle hinanden ordentligt, så der tiden er fred. 10


Jeg ville kæmpe for mine rettigheder

kom krig, ville jeg nok løbe væk fra det hele. Jeg ville ikke kunne nå at tænke.

Af Laura Welle Tange

Jeg ville rettigheder, fortæller Fini både børn og

kæmpe for mine hvis, der kom krig, fra Thyborøn. Fini har børnebørn.

Man skal kunne være trygge Af Laura Welle Tange

Man ser jo mange krige i tv’et, fortæller Michelle på 44. Man skal også huske at have tolerance for hinanden og respekt for forskelligheder. Michelle ville blive ked af det, hvis der kom krig i Danmark.

Han siger det bedste ved fred er, at kunne leve sammen og bevæge sig frit. For at her kan være fred, skal man have forståelse for hinanden, og acceptere hinanden. Han siger han har fred nu, og det eneste han har oplevet, som ikke er fredeligt, er en fodbold kamp.

Der har været for mange krige i dag Af Laura Welle Tange

Forståelse for hinanden Af Laura Welle Tange

Det vigtigste ved fred er, at man skal have forståelse for hinanden. Jeg syntes, at det bedste ved fred er freden, fortæller Kurt på 54. Hvis der

Der, har været for mange krige i dag, men jeg har dog ikke selv oplevet nogen, fortæller Annette, som både har børn og børnebørn. Det, er vigtigt at have forståelse for andre mennesker, mener Annette. Jeg ville ikke kunne forestille mig, at her kom krig i Danmark. Fotos: Cliparts

11


Ønsker fred i verden

Folk Dør Af Lucas Bolt

Sebastian fra 5.B Thyborøn skole fortæller, at det, der er godt ved fred, er, at der ikke er krig. Det værste ved krigen er at folk dør. Sebastian mener, at der er krig fordi nogle lande ikke kan skabe fred.

Uskyldige kommer til skade Poster: Søs

Af: Maja Lyng

Gitte Lyng fortæller, at hun ønsker fred i verden. Hun siger, at det værste ved krig er at folk dør. Hun siger, hvis der kommer krig vil hun kæmpe for Danmark. I Danmark er der fred, og hun har aldrig selv oplevet noget af krigen. Hun slutter af med at sige, at det er godt at have fred.

Af Lucas Bolt

Helle Bolt fra Thyborøn har meget godt at sige om fred. Fred betyder ingen krig og ingen terror, og der er mere sammenhold. Det værste ved krig er, at uskyldige mennesker kommer til skade. Hun mener, der er krig eksempelvis på grund af forskellige kulturer og uoverensstemmelser.

12


Folk slår hinanden ihjel

Poster: Katja

Af Katja Werner Hansen

Rikke 5. B Thyborøn skole fortæller, at hun ikke selv har oplevet, at der ikke er fred. Hun synes man skal enes for der kan blive ved med at være fred. Rikke synes, der er fred i Danmark. Hun siger, at det slemme ved krig er, at folk slår hinanden ihjel.

Uskyldige mennesker dør

Poster: Laura

Af Katja Werner Hansen

Dorthe fra kontoret ved Skibs- og Motor i Thyborøn synes, der er fred både i Danmark og i EU. Hun har ikke selv oplevet, at der ikke er fred. Mennesker skal være bedre imod hinanden, hvis der skal blive ved med at være fred. Til sidst siger hun, at hun synes, det slemme ved krig er, at uskyldige mennesker dør. 13


Man behøver ikke være enige Af Thea Slot Winkel

Anne Dorte Slot Winkel fortæller, at det, der skal til for at have fred, er, at man skal respektere hinanden. Hun fortæller også, at hun synes, det er vigtigt, der ikke er krig ,fordi det er tegn på, at man respektere hinandens forskelligheder, selv om man ikke er enige. Hun fortæller videre, at hun ville passe på dem, hun elsker, hvis der var krig. For hun synes, det er meget vigtigt at være sammen med sin familie. Fordi hvis der var krig, og vi var utrygge, skulle vi være sammen.

Hun siger også, at man ikke skal dræbe for at have fred. Hun ville være bange for, at miste sin familie, hvis der var krig. Søs synes, det er meget meget vigtigt at være sammen med sin familie. Hun slutter af med, at hun tror, at hendes farmor har oplevet krigen.

Poster: Pernille

Hun slutter af med at fortælle, at hun kender en, der har været i krig. Det er hendes bedstefar.

Dejligt at have fred Af Thea Slot Winkel

Søs fra 5b Thyborøn skole fortæller, at det er dejligt at have fred. Hun synes, det er vigtigt, der ikke er krig. 14


De vil bestemme Af Philip Høj

Der er krig fordi lande skændes og bliver sure på hinanden, og så vil de bestemme.. Fred er godt, for så er der ikke så mange, der dør. Der skal være fred, for så kan de være derhjemme uden at være bange for at blive skudt. Vi har før haft krig i Thyborøn 2 gange. Anden og Første Verdenskrig. Min oldefar var med i Anden Verdenskrig. Da var min Olde 20 år og min bedste blev født. Jeg tror Olde er 86 nu. Poster: Eline

Poster: Daniel

15

The culture of peace in european citizenship3  
The culture of peace in european citizenship3  

Pupils working with the theme Peace in a Comenius project.

Advertisement