Pécsi Borozó Rozé Teszt 2021

Page 1

T E M AT I K U S T E S Z T E K

2021

RO Z É


A TESZT KÓSTOLÓCSAPATA: CSEPE ERIKA, borszakíró, a BorvidékMánia főszerkesztője

KARSAI MIRJAM, borász, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársa

ERCSEY DÁNIEL, borszakíró, a WineSofa főszerkesztője, a Pécsi Borozó szerkesztője, a FIJEV tagja

KOSÁRKA JÓZSEF, borakadémikus, borszakíró, számtalan nemzetközi verseny meghívott bírálója, a FIJEV tagja

FÜLE LÍDIA, borász, boros rendezvények szervezője, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársa

OROSZ ANDRÁS, borász, borbeszerző, a Pannon Borbolt munkatársa

GYŐRFFY ZOLTÁN, borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője

SÁMSON GERGELY, borszakíró

HÁGA BALÁZS, borász, borászati szaktanácsadó

SCHLAPP CSABA, borász, borbíra

HEVÉR LÁSZLÓ, borász, egyetemi oktató, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársa

SEBESTYÉN CSABA, borász

JANDRASICS BORI, borszakíró, a bor.hu munkatársa

SEBESTYÉN CSILLA, sommelier, nemzetközi borakadémikus

JUHÁSZ DÁNIEL, borkereskedő, boros rendezvények szervezője

2 | Pécsi 2  |  Pécsi Borozó  Borozó || Teszt Teszt

Bor, gasztronómia, életöröm - mindennap: ▶ www.pecsiborozo.hu


TESZ T

ROZÉORSZÁG A Pécsi Borozó idei második tematikus tesztjén rozékat kóstoltunk. Alapvetően magyar borvidékek rozéborai érkeztek be a tesztre, összesen 75 tételt töltöttünk a zsűritagok poharaiba, 60 bekerült az összefoglalóba, 23 pedig aranyérmes minősítést kapott. Magyarország rozéország, nem igazán van még egy olyan állam a Föld nevű bolygón, ahol ennyi rozé fogyna. Minden évben elhangzik, hogy elértük a tetőzést, most már csökkenni fog az eladott rozépalackok száma, de nem látjuk a hullámtörést. Sőt, egyre több pincészet készít fajtarozékat, megjelentek olyan válogatások, ahol a fröccsbor kategória fölé céloztak eggyel-kettővel legalább. Apropó fröccs: a rozéfröccs hungarikum, ennek megfelelően a magyar rozék jelentős százaléka eleve fröccsre van optimalizálva. Nem feltétlen baj ez, de mi szerettük volna azokat is értékelni, amelyek picit többet mutatnak és önálló borként szeretnének érvényesülni. A nevezettek közül a 86 pontos vagy afelett teljesítő borokról leírás is született. A 80 pont felettiek csak listában jelennek meg, ezeket a borokat is ajánljuk értelemszerűen. Hiszen az alapelvünk továbbra is: 80 pont felett már minden bort bátran kóstolunk, azzal örömmel kínáljuk vendégeinket, mindegyik bor vállalható tétel. Ami biztos: minden negyedévben van lehetőség válogatni és kóstolgatni, a személyes ízlés és az a bizonyos pénztárca szabhat csak határt.

TESZT

A pecsiborozo.hu oldalon a továbbiakban is lesznek rendszeres kóstolóink, a következő tematikus kóstolónkra augusztus 31-ig a forgalomban levő olaszrizling borokat várjuk. Amennyiben bort szeretnének nekünk küldeni, úgy postacímünk: Vinoliva Kft. 7634 Pécs, Árvácska u. 3. vagy Pannon Borbolt Kft., 7625 Pécs, Nyírfa u. 18. címen munkaidőben átveszi a behozott borokat és a postacsomagokat is. Jelentkezési lap letölthető a weboldalunkról.

Ponthatárok

98-100 CHAMPION: kivételes, tökéletes bor

92-97 NAGY ARANY: egyedi, elegáns, nagy bor

86-91 ARANY: komplex, karakteres, nagyon jó bor

80-85 EZÜST: átlagon felüli, tartalmas, jó bor

74-79 BRONZ: korrekt, különösebb erények és hibák nélkül

Teszt | Pécsi Borozó  |  3


90

90

SZENTPÉTERI BORPINCE NÉRÓ ROSÉ 2020 (Kunság)

GEDEON BIRTOK KÉKFRANKOS ROSÉ 2020 (Kunság)

Az éppen nyíló rózsabimbó színe. Illatában elegáns gyümölcsösség, mély és komplex, de közben nem súlyos és túlzó. Kóstolva olyan, mint egy nagyon elegáns nő, visszafogott parfümmel, kosztümben. Semmi sem lóg ki, tökéletesek az arányok, szép a gyümölcs, hosszú a lecsengés. Új etalon a rozék világában!

Málnás színvilág, közepesen intenzív illat, ami fokozatosan nyílik, egyre szebb és egyre több. Piros gyümölcsök, kis virágosság, egyszerre könnyed és elegáns. Friss savak, jó lendület, karakán és karakteres, úgy kerek és puha, hogy egy pillanatra sem unalmas. Magában kóstolva élmény, de ne féljünk szódával felhúzni, a nyári melegben ideális.

1490 Ft, Pannon Borbolt

1190 Ft, borbolt.hu

89 BODRI PINCÉSZET ORSI ROZÉ 2020 (Szekszárd)

89

89 VIDA PÉTER TÜNDÉRRÓZSA ROZÉ 2020 (Szekszárd) Kedves, behízelgő illat, sok gyümölcs, eper-szamóca vonalon indul el, elég komplex a korty, szaftos piros gyümölcsökkel, tartalmas. Van benne egy fűszeres szál, ami szépen egészíti ki az érett gyümölcsösséget. 1490 Ft, Pannon Borbolt

88

SZENTPÉTERI BORPINCE KADARKA ROSÉ 2020 (Kunság)

KOCH CSABA NÉRÓ ROSÉ 2020 (Duna borrégió)

Intenzív illatokat kapunk, piros gyümölcsök, szamóca, málna, sőt szedermálna, még mielőtt teljesen beérne. Kortyban elég jó savak adják a ritmust. Egy kicsi szörp, egy kicsi kertben szedett gyümölcs, populáris és harmonikus, nem lehet belekötni.

Hamvas rózsa színe a pohárban. Illatában szép fűszerkészlet, zöldfűszerek és édes fűszerek, cseresznye és szamóca. Kóstolva közepes test, kerek savak, rendkívül elegáns szerkezet. Az ízképben tejszínes eper, pici cukorkás jegy, olyan mint egy visszafogottan elegáns nő. A lecsengése közepesnél hosszabb. Fineszes, sejtelmes, izgalmas.

Málnás cukorka szín és málnás cukorka illat első blikkre, de utána azért szamóca és eper is előbukkan, édeskés fűszerekkel. Kóstolva közepes test, elegáns szerkezet, élénk savak, az ízben sok érett piros bogyós gyümölcs. Lehengerlő karakter, emlékezetes bor, szívesen innánk bármikor!

1600 Ft, A pincészetben

1300 Ft, A pincészetben

1390 Ft, Pannon Borbolt

4 | Pécsi Borozó | Teszt


88

88

VESZTERGOMBI PINCE ROSÉ 2020 (Szekszárd)

88

BODRI PINCÉSZET ROZI ROZÉ 2020 (Szekszárd)

88

PRANTNER PINCE ROSÉ 2020 (Szekszárd)

Intenzív illat, bogyós gyümölcsökkel. Könnyed korty, jó savak, pici buborék, van benne lendület, elég hosszú is a korty. Bármikor működhet, friss, üde, egyenes, de van benne annyi elegancia, hogy a fröccsön túli világot is megcélozza.

Halvány hagymahéj szín, paprika és bodza és némi faeper, no meg erdei szamóca jön illatában. Kortyban jó savak és könnyed gyümölcsösség társul. Jóivású, kön�nyű kortyú, friss gyümölcsökre hangolt rozé.

Illata közepesen intenzív, piros gyümölcsök, aztán ízben erősödik fel, sokkal szélesebb kortyban, őszibarack és málna között mutat be szép, érett gyümölcsösséget. Pici kesernye a korty végén.

1490 Ft, Pannon Borbolt

1590 Ft, Pannon Borbolt

1590 Ft, Pannon Borbolt

PAULUS MOLNÁR BORHÁZ GOLD ROSÉ 2020 (Mór)

87

Kirobbanóan szép, intenzív illat, tutti-frutti, földieper, aztán egzotikus gyümölcsök, mangó, maracuja. Pompás zamatok követik, abszolút hozza az illatkaraktert, jól kimért szénsav frissíti tovább. Egyensúlyos, szép korty.

SZENTPÉTERI BORPINCE KÉKFRANKOS ROSÉ 2020 (Kunság)

87

Hagymahéj szín, elég szép illatokkal nyit, meggy, szamóca, kicsit cukorkás, aztán kortyban pluszos a gyümölcsösség, ropogósak a savak. Telt rozé, ami hozza a kékfrankos friss karakterét, ugyanakkor az élénkség mellé egy finom selymesség is beköltözött, szép arányok, hosszú élmény.

1390 Ft, Pannon Borbolt

MEGYERI-HANTI PINCE CSEVEJ 2020 (Kunság) Közepesen intenzív szín, picit téglás beütéssel, szamócalekváros illat, némi bodzaszörp. Közepes test, könnyed korty, frissítő, piros gyümölcsös, jó savú, könnyen érthető és könnyen megszerethető rozé. 1400 Ft, A pincészetben

1300Ft, A pincészetben

87

86

GÁL SZŐLŐBIRTOK ÉS PINCÉSZET PINOT NOIR ROSÉ 2020 (Kunság)

87

TAKLER PINCE SYRAH ROSÉ PREMIUM 2020 (Szekszárd)

87

SZENTPÉTERI BORPINCE NÉRÓ ROSÉ PREMIUM 2018 (Kunság)

Halvány lazac szín. Illatában fehér virágok, sárgadinnye és szamóca. Kóstolva rendkívül elegáns szerkezet, izgalmas savakkal. Az ízképben szamóca és sárgadinnye, málna és cseresznye, a háttérben szép fűszerkészlettel. Nagyon szerethető rozé, hosszú lecsengéssel.

Illatában izgalmas egyvelege a fűszereknek és a gyümölcsöknek, rózsabors és málna, sárgadinnye és szurokfű. Meglehetősen borszerű, krémes textúrával és vibráló karakterrel. Klasszikus syrah rozé, feketeborssal és bogyós gyümölcsökkel, hosszú fűszeres lecsengéssel.

Közepes hagymahéj szín. Illatában hordófűszerek, vanília, rózsaolaj és csillagánizs. Kóstolva közepesnél nagyobb test, hömpölygő korty, kerek savak. Az ízben a hordó dominál, curry és vanília, szegfűszeg és grillázs. Nagy bor, de egy icipicit túlzó a hordó. Hosszú, fűszeres lecsengéssel.

1390 Ft, A pincészetben

2500 Ft, A pincészetben

2000 Ft, A pincészetben

TŰZKŐ BIRTOK KÉKFRANKOS ROZÉ 2020 (Tolna)

86

SEBESTYÉN CSABA SZEKSZÁRD 2020 (Szekszárd)

86

VYLYAN KAKAS ROZÉ 2020 (Villány)

Ropogós savak, friss piros gyümölcsök. Alapvetően egy rövid mondattal is le tudnánk írni ezt a bort, hiszen iskolapéldája a jól elkészített, tisztességesen gyümölcsös, frissítő rozénak. Minden benne van, amit ma idehaza elvárunk, sőt egy kis pluszt is érzünk benne.

Halvány szín, szinte bézsbe hajló. Illatában ress egzotikus gyümölcsök, citrusok és csalán. Kortyban elég karakán savak, kezdenek felbukkanni a piros gyümölcsök, lassan nyílik és kerekedik.

Bogyós gyümölcsök, kellemes behízelgő illatok. Korrekt savak, gyümölcsös korty, enyhe fanyarsággal. Hozza a populáris vonalat, de jól elkészítve, hanyag eleganciával kezeli a bevált receptúrát, málna és eper, de pici csavarral.

1390 Ft, Pannon Borbolt

1550 Ft, A pincészetben

1690 Ft, Pannon Borbolt

Teszt | Pécsi Borozó  |  5


86

GÁL SZŐLŐBIRTOK ÉS PINCÉSZET KÉKFRANKOS ROSÉ 2020 (Kunság)

86

Illata kicsit visszafogott, inkább édes hangulatú, hársmézes-szamócás. Kóstolva intenzívebb, a cseresznyés-meggyes ízjegyektől egészen a mentás málnaszörpig tered a skála. Jók az arányok, van lendülete, frissessége.

Illatában érett erdei gyümölcsök, szamóca és szeder, pici áfonya. Kóstolva közepes test, kerek savak, egyáltalán nem a tipikus hazai rozé, sokkal inkább az érett vonal, borszerű hangulattal és érett gyümölcsökkel szájban is. A lecsengése közepes, kipróbálnám egy panna cottával.

1390 Ft, A pincészetben

86

N3 BORMŰHELY FLOCKING FABULOUS ROSÉ 2020 (Neszmély)

CSÁNYI PINCÉSZET TELEKI VILLÁNYI PORTUGIESER ROSÉ 2020 (Villány)

1300 Ft, A pincészetben

86

TAKLER PINCE PINOT NOIR ROSÉ 2020 (Szekszárd) Közepesen intenzív lazac szín. Illatában málna, szamóca, izgalmas cukorkás jegyek. Kóstolva könnyed, filigrán savakkal, szép gyümölcsösséggel, eperrel, málnával, pici cseresznyével és lila virágokkal. A lecsengés közepesen hosszú, a gyümölcsök uralják. 1690 Ft, Pannon Borbolt

ETYEKI KÚRIA KÚRIA ROSÉ 2020 (Dunántúl)

Közepes hagymahéj szín. Visszafogott illat, benne pici édesfűszer, meggy és szeder. A korty széles, a test közepesnél nagyobb, kémes textúrával és kerek savakkal. Az ízképben érett piros bogyós gyümölcsök, a lecsengés közepes. Kicsivel több frissességgel igazi klasszis lehetne.

Tiszta, gyümölcsös, ribizlis-epres illat, egres és málna is felbukkan. A zamatok hullámoznak a kedvesen érett gyümölcsök és a fanyarság között, mintha leheletnyi maradékcukor is lenne benne, de a savak nem engednek a lendületből.

1590 Ft, A pincészetben

1790 Ft, Bortársaság

6 | Pécsi Borozó | Teszt

86

Bor, gasztronómia, életöröm - mindennap: ▶ www.pecsiborozo.hu


85

SZENTPÉTERI BORPINCE TITOKBOR 2020 (KUNSÁG) 2000 FT, A PINCÉSZETBEN SEBESTYÉN CSABA ROSÉ 2020 (SZEKSZÁRD) 1790 FT, BORTÁRSASÁG

TOVÁBBI PONTSZÁMOK:

STREIT-ZAGONYI ROSÉ 2020 (VILLÁNY) 1790 FT, PANNON BORBOLT VYLYAN ROZÉ VARIÁCIÓ 2020 (VILLÁNY) 2500 FT, A PINCÉSZETBEN GÜNZER TAMÁS PINCÉSZETE ROYAL ROSÉ 2020 (VILLÁNY) 2200 FT, ROYAL BORHÁZ

HEROLD ROSÉ 2020 (PANNONHALMA) 1790 FT, A PINCÉSZETBEN

83

GÜNZER TAMÁS PINCÉSZETE CÉÓKETTŐ 2020 (VILLÁNY) 3000 FT, ROYAL BORHÁZ

CZÉGÉNY PINCÉSZET KÉKFRANKOS ROSÉ 2020 (KUNSÁG) 1000 FT, A PINCÉSZETBEN

84

GERE ZSOLT KISASSZONY 2020 (VILLÁNY) 1890 FT, A PINCÉSZETBEN

GÜNZER TAMÁS PINCÉSZETE ROSÉ 2020 (VILLÁNY) 1590 FT, PANNON BORBOLT

STRÁZSAHEGYI BORÁSZAT KÉKFRANKOS ROZÉ 2020 (KUNSÁG) 1850 FT, MONORIBORBOLT.HU

SCHIEBER PINCÉSZET SYRAH ROZÉ 2020 (SZEKSZÁRD) 2490 FT, PANNON BORBOLT

BELWARD PINCÉSZET CAMPUS ROSÉ 2020 (PÉCS) 1500 FT, A PINCÉSZETBEN

HANGYÁL MERLOT ROSÉ 2020 (PANNONHALMA) 1500 FT, A PINCÉSZETBEN

VELIN BORÁSZAT ROSÉ 2020 (PANNON) 990 FT, A PINCÉSZETBEN

SÜMEGI ÁKOS ROSÉ 2020 (SZEKSZÁRD) 1990 FT, PANNON BORBOLT

BOCK PIKNIK KÉKFRANKOS ROSÉ 2020 (VILLÁNY) 1850 FT, A PINCÉSZETBEN

KOCH CSABA CABERNET SAUVIGNON ROSÉ 2020 (HAJÓS-BAJA) 1155 FT, A PINCÉSZETBEN

GEDEON BIRTOK KADARKA ROSÉ 2019 (KUNSÁG) 1190 FT, BORBOLT.HU

BOCK CULTUS ROSÉ 2020 (VILLÁNY) 1850 FT, A PINCÉSZETBEN

82

KOCH CSABA FRISCH ROSÉ CUVÉE 2020 (HAJÓS-BAJA) 1990 FT, PANNON BORBOLT

PAULUS MOLNÁR BORHÁZ PAULUS BRUT ROSÉ 2020 (MÓR) 2490 FT, PANNON BORBOLT

GÁL SZŐLŐBIRTOK ÉS PINCÉSZET ANNA ROZA 2020 (KUNSÁG) 1490 FT, A PINCÉSZETBEN

GÖNDÖCS LAJOS ROSÉ 2020 (SZEKSZÁRD) 1400 FT, A PINCÉSZETBEN

STRÁZSAHEGYI BORÁSZAT GYÖNGYÖZŐ ROSÉ 2020 (KUNSÁG) 1850 FT, MONORIBORBOLT.HU

CSÁNYI PINCÉSZET TELEKI VILLÁNYI ROSÉ CUVÉE 2020 (VILLÁNY) 1300 FT, A PINCÉSZETBEN VARSÁNYI ROZÉ 2020 (EGER) 1690 FT, A PINCÉSZETBEN GANGL BORÁSZAT KÉKFRANKOS ROSÉ 2020 (SOPRON) 1600 FT, A PINCÉSZETBEN

81

TASCHNER KÉKFRANKOS ROSÉ 2020 (SOPRON) 1490 FT, A PINCÉSZETBEN

SZELESHÁT SZŐLŐBIRTOK KÉKFRANKOS ROSÉ 2020 (SZEKSZÁRD) 1900 FT, A PINCÉSZETBEN TASCHNER ZWEIGELT ROSÉ 2020 (SOPRON) 1490 FT, A PINCÉSZETBEN GRÓF APPONYI ROSÉ 2020 (TOLNA) 1000 FT, A PINCÉSZETBEN BOCK ROSÉ CUVÉE 2020 (VILLÁNY) 1990 FT, PANNON BORBOLT

PETRÁNYI PINCE ROSÉ CUVÉE 2020 (BALATONFÜRED-CSOPAK) 1990 FT, A PINCÉSZETBEN

80

SZEMES PINCÉSZET ROSÉ 2020 (VILLÁNY) 1390 FT, PANNON BORBOLT MOKOS PINCÉSZET ROSÉ CUVÉE 2020 (VILLÁNY) 1790 FT, PANNON BORBOLT

Teszt | Pécsi Borozó  |  7