Pécsi Borozó Mustra 2021/1

Page 1

MUSTRA

2 0 2 1. TAVA S Z


A MUSTRA KÓSTOLÓCSAPATA: ERCSEY DÁNIEL, a Pécsi Borozó szerkesztője, a WineSofa főszerkesztője, borszakíró.

LABANCZ RICHÁRD, borász, sommelier, az Eleven vinotéka és bár üzletvezetője.

GLOKKER HEDVIG, a Bortársaság Pécs boltvezetője.

OROSZ ANDRÁS, borász, a Pannon Borbolt munkatársa.

GYŐRFFY ZOLTÁN, a Pécsi Borozó főszerkesztője, borszakíró.

TÜSKE GYÖNGYI, a Pécsi Borozó munkatársa, sommelier, borszakíró.

HÁGA BALÁZS, borász, tanácsadó, az Oenologic alapítója.

WÉBER TAMÁS, a Pécsi Borozó egyik alapítója, az Eleven vinotéka és bár munkatársa.

IFJ. DÚZSI TAMÁS, borász, bordiplomata, nemzetközi borversenyek borbírája.

2 | Pécsi 2  |  Pécsi Borozó  Borozó || Mustra Mustra

Bor, gasztronómia, életöröm - mindennap: ▶ www.pecsiborozo.hu


MUS T R A

A Pécsi Borozó megújult formában rendezte meg negyedéves bormustráját februárban. Egyrészt ez az első kóstoló, mióta átálltunk csak online formátumra, másrészt a pandémia alapvető korlátozásokat hozott, mit lehet és mit nem. Óvatos duhajként mérsékeltük a zsűritagok számát, noha ezúttal 68 bor érkezett be a tesztre. A Mustra helyszíne ezúttal a megújult pécsi Eleven vinotéka és bár volt. A szabályok változatlanok: a borokat minden esetben a borászatok vagy kereskedőik küldik be a tesztelésre, amelyet igyekszünk a lehető legnagyobb körültekintéssel megszervezni, igyekszünk minden bornak a lehető legtöbb esélyt adni a legteljesebb bemutatkozásra. A Pécsi Borozó Mustrája ugyanis teljesen nyitott kóstoló, azon minden Magyarországon forgalomban lévő bor indulhat.

MUSTRA

A nevezettek közül ezúttal 30 bor került be a 86 pont felettiek társaságába. Ezekről a borokról leírás is született. A 80 pont felettiek csak listában jelennek meg, ezeket a borokat is ajánljuk értelemszerűen. Hiszen az alapelvünk továbbra is: 80 pont felett már minden bort bátran kóstolunk, azzal örömmel kínáljuk vendégeinket, mindegyik bor vállalható tétel. Ami biztos: minden negyedévben van lehetőség válogatni és kóstolgatni, a személyes ízlés és az a bizonyos pénztárca szabhat csak határt. A pecsiborozo.hu oldalon a továbbiakban is lesznek rendszeres kóstolóink, amen�nyiben bort szeretnének nekünk küldeni, úgy postacímünk: Vinoliva Kft. 7634 Pécs, Árvácska u. 3. vagy Pannon Borbolt Kft., 7625 Pécs, Nyírfa u. 18. címen munkaidőben átveszi a behozott borokat és a postacsomagokat is. Jelentkezési lap letölthető a weboldalunkról.

Ponthatárok

98-100 CHAMPION: kivételes, tökéletes bor

92-97 NAGY ARANY: egyedi, elegáns, nagy bor

86-91 ARANY: komplex, karakteres, nagyon jó bor

80-85 EZÜST: átlagon felüli, tartalmas, jó bor

74-79 BRONZ: korrekt, különösebb erények és hibák nélkül

Mustra | Pécsi Borozó  |  3


93 BENKŐ BORHÁZ SZAMORODNI ÉDES 2018 (Tokaj)

92 VESZTERGOMBI PINCÉSZET SZENT LÁSZLÓ BIKAVÉR 2017 (Szekszárd)

Aranysárga szín, egyből kései szüretre asszociálunk, narancslekvár, édes citrusok illatban, kortyban mangó, mandarin, szép savakkal, harmonikus arányokkal. Gazdag, tartalmas, ám újhullámosan friss és lendületes, tele érett trópusi gyümölcsökkel.

Mély rubin szín. Illatában fekete bogyós gyümölcsök, szeder és kevés málnás étcsoki, rózsabors és fekete bors. Szájban közepesnél nagyobb test, feszes tanninok, kerek savak, a korty jól iható, gyümölcsös és hosszú.

A pincészetben,4000 Ft

A pincészetben, 5990 Ft

90 VESZTERGOMBI PINCÉSZET VINTAGE 2017 (Szekszárd)

90 TÜSKE PINCE ANNUS CABERNET SAUVIGNON 2018 (Szekszárd)

91 LELOVITS TAMÁS SILLER 2020 (Villány) Málnás, joghurtos illat, vajkaramell, erdei gyümölcsök. Kortyban málna, meggy, tartalmas, vibráló gyümölcsök, lágy tanninérzet, arányos savak. Fűszeres, gyümölcsös, izgalmas. A siller bemerészkedett a pop műfajba. Pannon Borbolt, 1990 Ft

90 VIDA PÉTER LÖSZ 2017 (Szekszárd)

Mély rubin szín. Illatában fekete bogyós gyümölcsök, szederlekvár és vanília, szerecsendió és szegfűszeg. Közepesnél nagyobb test, feszes és sűrű tanninok, kerek de szép savak, az ízben sok fekete bogyós gyümölcs. A lecsengésben bors és szeder.

Halvány rubin szín. A visszafogott illatban meggy és cseresznye, pici gyümölcsjoghurt. Kóstolva könnyed és jól iható, kerek savakkal és selymes textúrával, málnával és cseresznyével. Most kell inni!

Közepes rubin szín és visszafogott illat piros bogyós gyümölcsökkel, borssal és kevés rozmaringgal. Közepes test, kerek savak, selymes tanninszerkezet. Kóstolva piros bogyós gyümölcsök, meggy és fűszerek a kortyban, a háttérben ribizlivel és kevés fehérrépával.

A pincészetben, 14000 Ft

Pannon Borbolt, 5790 Ft

Pannon Borbolt, 5990 Ft

4 | Pécsi Borozó | Mustra


89

DÚZSI TAMÁS PINCÉSZETE HÉT ÉVTIZED CUVÉE 2015 (Szekszárd)

89

Epres-szamócás, friss, roppanós málnás, igazán élő illat, kortyban jó savak, szép gyümölcs, finom édesség, de csak annyi, talán pár gramm maradékcukor, ami behízelgővé teszi. Arányos, piacos, nem csak féktelen fröccsözésre termett rozé.

Erdei gyümölcsök és frissen őrölt bors. Édes, kissé túlérett gyümölcsösség. Sűrű textúra, koncentrált korty. A tannintartalma elég masszív. Fűszerpaprikás, étcsokoládés, feketeribizlis. Közepesnél hosszabb, alkoholban gazdag zárás.

Pannon Borbolt, 1590 Ft

A pincészetben, 9000 Ft

89

88

88

GERE TAMÁS PORTUGIESER 2020 (Villány)

EBERHARDT PINCE KÉKFRANKOS ROZÉ 2020 (Pécs)

88

LELOVITS TAMÁS GYÖNGYBOR 2020 (Villány)

Málna és meggy jön illatban, elsőre portugieser, kortyban is folytatja, szép savakat őrzött meg, sok gyümölcsöt, kerek a korty, jólesik inni. Bisztrós vörös, fiatalos, vibráló.

Illatában bodza és citrusok, elég intenzív, de nem tolakodó. Kortyban elég apró buborékok, viszonylag erőteljes habzás, jó savak, sok gyümölcs, némi virág. Könnyed nyáresti borozásokhoz tökéletes.

Pannon Borbolt, 1690 Ft

Pannon Borbolt, 1990 Ft

VERES PINCE KIRÁLYLEÁNYKA 2020 (Tolna)

88

BELWARD PINCÉSZET CLASSIC CHARDONNAY 2020 (Pécs)

Intenzív bodzás, mangós illat, citrusokkal dúsítva. Lendületes savak viszik a kortyot, ami tartalmas, széles, gazdag. Sok gyümölcsöt kapunk, még többet nyújt, mint amit illatban kínál.

Közepes citrom szín. Illatában fehér húsú gyümölcsök, alma és édeskés fehér virágok. Kóstolva közepes test, érett szép gyümölcsösség, kevés maradékcukor, kerek savak. Nagyon jól iható, behízelgő bor, közepes lecsengéssel.

A pincészetben, 1200 Ft

Pannon Borbolt, 1790 Ft

BENKŐ BORHÁZ LENCSÉS FURMINT 2019 (Tokaj)

87

ETYEKI KÚRIA SPARKLING SAUVIGNON BLANC (Etyek)

Mély citrom szín. Komplex illat mediterrán citrusokkal és édes fűszerekkel, mandarinnal, vaníliával, birssel és szegfűszeggel. Szájban szép tanninok, vibráló savak, érett sárga húsú gyümölcsök és édes fűszerek. A lecsengése közepesnél hosszabb.

Visszafogott illat, lassan bontakozik, cukorka, sárgadinnye, bodzaszörp. Kerek, apró buborékok, szép sav. Lendületes korty, zamatos, kerek, könnyed.

A pincészetben, 4000 Ft

Bortársaság, 3490 Ft

Mustra | Pécsi Borozó  |  5


87

87

HEROLD SZÉLDOMB IRSAI OLIVÉR 2020 (Pannonhalma)

87

Fehér virágok és sárgabarack. Az illata intenzív, csábítóan üde, behízelgő. Könnyed, jól gördülő korty, nincsenek túlzó savak, csak virágok, napfény, kacagás. Kell ennél több?

Intenzív illat, finom hordó, érettség, zöldborsos-fűszeres, kortyban élénk savak, szép gyümölcs, némi krémesség. Tartalmas, hosszú lecsengésű, jellegzetesen tokaji ízvilágú, mégis modern, lendületes bor.

Pannon Borbolt, 1590 Ft

Pannon Borbolt, 2690 Ft

SZENTPÉTERI BORPINCE KÉKFRANKOS ROZÉ 2020 (Kunság)

87

Málna, szamóca, piros ribizli. Tipikus kékfrankos illatvilág, elég intenzív. Egyensúlyos korty, szép savak, friss gyümölcsök, dinnye, eper, fűszerek is jönnek. Ropogós és tartalmas rozé.

87

SZENTPÉTERI BORPINCE OLASZRIZLING 2020 (Kunság)

Pannon Borbolt, 5390 Ft

87

VERES PINCE KÉKFRANKOS-MERLOT ROZÉ 2020 (Tolna)

Halvány citrom szín. Intenzív illatában sok citrus, fehér virágok és intenzív bodzás jegyek. Kóstolva könnyed, friss és feszes, penge savakkal, citrusokkal és bodzával. Jól iható, friss és fiatalos, egyértelmű sauvignon blanc hangulattal.

Közepes málna szín. Az illatban meggy és cseresznye, a test is közepes, szénsavval és kerek savakkal, cseresznyés ízekkel. Kicsit oldschool, lehetne jobban díszített a korty, bár így is jól iható.

A pincészetben, 2800 Ft

A pincészetben, 1200 Ft

LELOVITS TAMÁS CSUDABOGÁR 2. SYRAH ROZÉ 2020 (Villány) Narancsos lazac szín. Visszafogott illat ribizlivel, cseresznyével. Kóstolva kerek és telt, érett gyümölcsökkel, ribizlilekvárral és cseresznyével. A lecsengése közepes, lehetne kicsit feszesebb.

Pannon Borbolt, 2190 Ft

6 | Pécsi Borozó | Mustra

ESZTERBAUER BORÁSZAT 108 ÉVES KADARKA 2019 (Szekszárd) Visszafogott, mély illat, érettség, aszalt áfonya, szilvalekvár. Nagy test, érett meggy, némi fűszeresség, kevés dísz, inkább a struktúra dominál. Kell neki a levegő, simul, nyílik, többet mutat. Még fejlődőképes állapotban.

A pincészetben, 1150 Ft

87

HOLDVÖLGY PINCÉSZET HOLD AND HOLLO DRY 2018 (Tokaj)

86

GÜNZER TAMÁS PINCÉSZETE IRSAI OLIVÉR GYÖNGYÖZŐ 2020 (Villány) Trópusi gyümölcsök, jázmin, csipetnyi vanília. Intenzív, ahogy kortyban is, jó sav, elég határozott buborékok. Picit mintha a korty is krémesebb volna az átlagos gyöngyözőnél. Kerek, élvezetes, behűtve, teraszra. Pannon Borbolt, 1990 Ft


86

VERES PINCE KÉKFRANKOS SILLER 2020 (Tolna)

86

Illatban szilvás, enyhén földes jegyek. Kortyban közepesen intenzív tanninérzet, egész élénk savak, aztán csipkebogyó, szamóca és málna. Határozott hecsedli lekváros elköszönés.

Élénk szín, epres cukorka, málna. Némi tuttifrutti. Kortyban ribizli, jó savak. Rádióbarát popzene. Egyben van, nem is értjük, miért nem fogy jobban a siller, majd ha mindegyik legalább ilyen lesz! A pincészetben, 1200 Ft

86

GÜNZER TAMÁS PINCÉSZETE MONT BLANC 2020 (Villány)

Bortársaság, 3950 Ft

86

Pannon Borbolt, 1590 Ft

86

TAKLER BORBIRTOK ROZÉ 2020 (Szekszárd)

BOCK PINCÉSZET ROYAL CUVÉE 2015 (Villány) Közepes rubin szín téglás reflexekkel. Visszafogott illat, leginkább keleti fűszerekkel. Kóstolva mintha már túl lenne a csúcsán, kerek savakkal, közepes testtel, curryvel és meggyel, kávés lecsengéssel.

Virág, alma, citrusok. Elég élénk savak. Közepes hossz, visszafogott aromatika. Jó zamat, szép gyümölcsök, jól eltalált arányokkal. Könnyen érthető, olyan mint egy romantikus regény.

86

ETYEKI KÚRIA PINOT NOIR 2018 (Etyek)

Pannon Borbolt, 4190 Ft

86

HEINER CHARDONNAY 2020 (Sopron)

Halvány lazac szín, enyhe narancsos reflexekkel. Az illat nehezen nyílik, főleg édes gyümölcsök, leginkább eper vezetik. Szájban penge savak, feszes és friss szerkezet, könnyed gyümölcsösség Egyértelműen savhangsúlyos, de jól áll neki.

Halvány citrom szín. Első blikkre kicsit „poros“ illat, de ahogy nyílik egyre intenzívebbé válik, vilmoskörtével, citrusokkal, fehér virágokkal, egressel és ananásszal. Könnyed, jó savú tétel, amit szépen kerekít egy kevés maradékcukor. A lecsengése közepesnél hosszabb.

Pannon Borbolt, 1690 Ft

A pincészetben

SZENTPÉTERI BORPINCE CHARDONNAY 2019 (Kunság)

86

TAKLER BORBIRTOK TRIÓ 2018 (Szekszárd)

Az illat lassan nyílik, a fás jegyek uralják. Kóstolva közepes test, kerek tanninok és savak, az ízben kókusz és vanília, pici puncs és alma, szegfűszeg. Vajas karakter, a szerkezetet tekintve tulajdonképpen szép hordóhasználat, de az ízre még teljesen ráülnek a fás jegyek.

Kissé zárkózott illatok, lassan nyílik. Cseresznye, meggy, szeder jellemzik kortyban is. Enyhe fűszeresség, visszafogott hordóhasználat. Még fiatal, van benne érlelési potenciál is, de akár most bátran nyitható.

A pincészetben, 3500 Ft

Bortársaság, 2200 Ft

Mustra | Pécsi Borozó  |  7


TOVÁBBI PONTSZÁMOK: 85 84

GÜNZER TAMÁS PINCÉSZETE ROSÉ 2020 (Villány) PANNON BORBOLT, 1590 FT HETÉNYI PINCÉSZET MOTOROS RÓKA 2019 (Szekszárd) A PINCÉSZETBEN, 1990 FT N3 BORMŰHELY SPICE BOYS 2020 (Neszmély) A PINCÉSZETBEN, 1590 FT BOCK PINCÉSZET SAUVIGNON BLANC 2020 (Villány) A PINCÉSZETBEN, 1850 FT VERES PINCE CHARDONNAY 2020 (Tolna) A PINCÉSZETBEN, 1200 FT

83 82

BOCK PINCÉSZET CABERNET FRANC 2017 (Villány) PANNON BORBOLT, 3390 FT GERE TAMÁS ÉS ZSOLT KADARKA 2017 (Villány)A PINCÉSZETBEN, 4950 FT GÜNZER TAMÁS PINCÉSZETE ZÖLDVELTELINI 2020 (Villány) A PINCÉSZETBEN, 1700 FT BOCK PINCÉSZET MERLOT 2017 (Villány) PANNON BORBOLT, 3390 FT PÓSTA BORHÁZ AMFÓRÁS KADARKA 2019 (Szekszárd) A PINCÉSZETBEN, 3000 FT BOCK PINCÉSZET KADARKA 2019 (Villány) A PINCÉSZETBEN, 3220 FT BELWARD PINCÉSZET CLASSIC RAJNAI RIZLING 2020 (Pécs) PANNON BORBOLT, 1790 FT

81

VERES PINCE ZÖLDVELTELINI 2020 (Tolna) A PINCÉSZETBEN, 1200 FT SZENTPÉTERI BORPINCE NÉRÓ SILLER 2020 (Kunság) A PINCÉSZETBEN, 1350 FT WINELIFE KÉKFRANKOS ROSÉ 2020 (Sopron) A PINCÉSZETBEN, 1700 FT

80

8 | Pécsi Borozó | Mustra

HETÉNYI PINCÉSZET MONSIEUR ROZÉ 2020 (Szekszárd) A PINCÉSZETBEN, 1300 FT GERE TAMÁS OLASZRIZLING 2020 (Villány) PANNON BORBOLT, 1590 FT