Page 1

23. évfolyam / 4. szám / 2017. NOVEMBER

gymskik.hu

facebook.com/gymskik

A GYÔR-MOSON-SOPRON MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA LAPJA

PRESZTÍZS EZ A DÍJ 2017-ben a megyei kamara díjait is Pannonhalmán adták át


2 / AJÁNLÓ / KISALFÖLDI GAZDASÁG


KISALFÖLDI GAZDASÁG / VÁLLALKOZÓI PRESZTÍZS /

3

16. Presztízs-díjátadó ünnepség Pannonhalma, Fôapátság

Méltó díjak, méltó átadása

2017-ben különleges környezetben, ahol az emberi érték, a lelki tisztaság a mindennapok része, ahol a szellem ereje, az alkotó erő a több mint ezeréves falakban is tetten érhető, emlékezetes estét tölthettek el együtt a 16. Presztízs-díjátadó gála résztvevői. A Presztízs-díjátadó gála nyitányában Jordán Tamás Kosztolányi Dezső Hajnali részegség című versét mondta el. A csodás előadás után Rákász Gergely előadásában csendült fel Bach: D-moll Toccata és fúga című műve. Mindkét művész kötődik Győrhöz, a régióhoz. A gálát szervező csapat szándéka volt, hogy minél több helyi érték mutatkozhasson meg a színpadon is. 2017 különleges év a díj történetében. Az alapítók és a kurátorok döntése értelmében, a díjátadónak ugyanis Győr után Pannonhalma ad otthont. Ez az első eset, hogy a megyei elismeréseket a megyeszékhelyen kívül adták át!

A helyszín változott, ám a bírálati rendszer nem. A nyertesek is tudják, hogy egy hosszú és alapos, előkészítő kutatómunka után választották őket a kurátorok és alapítók, a kategóriájuk legjobbjainak. A legjobbak a legjobbakért A Lapcom, a Kisalföld igazgatójának fejében 16 éve született meg a gondolat, hogy — a nyilvánosság erejét kihasználva — a régió legnagyobb és legismertebb vállalkozásai egy, gazdaságot reprezentáló, presztízst jelentő díjat alapítsanak. A megyei napilap akkori vezetőjének ötlete mára a régió egyik legrangosabb gazdasági elismerésévé fejlődött.

Az ötlet mellé a Győr-MosonSopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett olyan nagyszerű vállalkozások sorakoztak fel az első hívó szóra, mint az Audi, a Rába, a Graboplast. Támogató kurátorként csatlakozott a kis- és középvállalkozásokat reflektorfénybe helyező kezdeményezéshez a Leier, az OTP, a Győri Ipari Park a PricewaterhouseCoopers. A legjobbak álltak össze azért, hogy a legjobbakat jutalmazzák. Nem az a fontos, ki indította el, hanem ki élteti? A bensőségesen szép megnyitón elhangzott: „Köszönet illeti mindazokat, akik tudták és tudják, hogy a kisés a középvállalkozásokra mindig nagy szükség volt ahhoz, hogy egy gazdaság jól, hatékonyan tudjon működni. Hittek abban, hogy érdemes a jókat jutalmazni, példaként bemutatni. Elindítottak egy folyamatot, amely tovább szélesedhet, mert már

nem az a fontos, hogy ki indította el, hanem az, hogy ki élteti tovább. A közel kilencven, példaértékű Presztízs-díjas!”

A Kisalföldi Presztízs-díj nem jár anyagi juttatással. A díj mellé a Lapcom, a Kisalföld egy kommunikációs csomagot biztosít, melyet a díj nyertesei használhatnak fel. A nyertes tagja lehet a Presztízs Díjasok Társaságának, ahol az eddigi díjjazottakból több tucatnyi vállalkozás van jelen.

Az ünnepségen az év vállalkozását, nagyvállalatát, üzletemberét és a munkájával a gazdaságot élénkítő vállalkozóját ismerték el Presztízsdíjjal. Lebó Ferenc ma már örök érvényű plasztikáját vehették át. Ezenkívül két kamarai díjat is átadtunk, a Kamarai Presztízs-díjat és az Ikarosz–díjat.


4/

VÁLLALKOZÓI PRESZTÍZS / KISALFÖLDI GAZDASÁG

A gazdaságot

ÜNNEPELTÉK Köszönet az apátságnak A díj történetét sokan ismerik. Mindig rangos gálákon, mindig rangos helyszíneken adták át az elismeréseket. Ám Pannonhalma még inkább kiérdemeli a különleges, bensőséges, magasztos és méltó jelzőket. A díj szervezői köszönetüket fejezték ki a Főapátságnak, hogy lehetővé tette a gála megrendezését. Köszönetet mondtak ezért Várszegi Asztrik főapát úrnak, aki rendhagyó módon köszöntőt is mondott az ünnepségen. Gazdaság és közélet együttműködése A díj megyei. Soprontól Győrig, Mosonmagyaróvártól Kapuvárig vizsgálták az előkészítő bizottság tagjai, hogy kik

érdemesek erre a rangos elismerésre. Tapasztalható, hogy régiónkban sok az erős, tevékeny vállalkozás. Ez nyilván annak is köszönhető, hogy a gazdaság és a közélet szerencsés együttműködése segíti őket. Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke méltatta a kezdeményezést és gratulált a győzteseknek. Elkötelezett a Kisalföld Minden elismerés annyit ér, amennyire azt a díjazottak értékelik, és amennyit a nyilvánosság tud róla. Ebben segít már 16 éve az ország legnagyobb példányszámú közéleti napilapja, a Kisalföld és a kiadója, a Lapcom.

Györke Zoltánt, a Lapcom vezérigazgató-helyettese köszöntő beszédében elmondta, a megyei lap elkötelezett abban, hogy a Presztízs-díj fennmaradjon. A kamara segítsége is kell a díjhoz A Presztízs-díj a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nélkül egész biztosan nem lehetne az az elismerés, amivé mára nemesedett. A kamara háttere, segítő támogatása mindig jelen volt a díj történetében, s talán az sem véletlen, hogy a kamara pont e gálát választotta két legismertebb díjának az átadására. Az Ikaroszdíj és a Kamarai Presztízs-díj győztesét is ezen a gálán jelentették be.


KISALFÖLDI GAZDASÁG / VÁLLALKOZÓI PRESZTÍZS / Ikarosz-díj a Cégmenedzser Kft.-nek Az Ikarosz-díjat a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozások innovációs képességének fejlesztésére, azok elismerésére hozta létre. Kritérium a díj odaítélésében, hogy a díjazott vállalkozás a működésében példamutatóan tudja reprezentálni, hogy az innováció a jövő kulcsa, a gazdaság ereje. A díjra a megyénkben működő bármely, munkafolyamataiban számos innovatív elemet használó cég pályázatot nyújthat be. A döntnökök vizsgálják ezek összetettségét, céges hátterét, valamint azt, hogy a vállalkozások gondolkodásmódja, innovatív tevékenysége mennyiben erősítette a versenyképességüket.

Az évvállalkozása: Aquacomet Az év vállalkozásának díjánál sikerkritérium volt, hogy a vállalkozás mennyire növelte piaci potenciálját és nyereségességét az elmúlt évben, s hogy tevékenysége milyen pozitív hatást gyakorolt a közvetlen környezetére. A vállalkozás méretének és működésének összevetése a gazdasági tevékenységgel éppen olyan fontos volt a döntnököknek, mint a kisvállal-

Lebó Ferenc 16 éve készíti az igazi presztízst jelentő elismerés bronzplakettjét.

A díjat Jagodics Tamásnak, a Cégmenedzser Kft. tulajdonos-vezetőjének Pintér-Péntek Imre, a megyei kamara elnöke és Bauer László a kamara Győr Térségi elnöke adta át. Kamarai Presztízs-díj Kapronczai Ferencnek A kamarai Presztízs életműdíjat a kamarában és a saját munkaterületén hosszú évekig, évtizedekig eredményesen dolgozó, a régió gazdaságát hatékonyan építő vállalkozó kapja meg. A díjat, amely életpályát, életművet méltat, emberi mentalitást, üzletemberi kvalitásokat, munkahelyteremtő erőt is elismer. A díjat Pintér-Péntek Imre elnök és Orbán Dezső, a kamara titkára adta át Kapronczai Ferencnek, a DIT Cégcsoport alapítójának. A Presztízs Díjasok Társaságának díja Radek Józsefnek Olyan vállalkozó kapta ezt a Presztízs-díjat, aki nemcsak saját szakmájában sikeres, de a társadalmi felelősségvállalás területén is példaértékű a tevékenysége. Segíti azokat, akik tenni akarnak az oktatás, az ismeretterjesztés, a kultúra, a sport területén. A Presztízs Díjasok Társasága évek óta támogatja a díjátadót, és a tavalyi évtől kezdve, az alapítókkal egyetértve, maguk is jelölnek a Presztízs-díjra! A díjat Györke Zoltán a Lapcom vezérigazgató-helyettese és Komlós Andor, a Leier Cég ügyvezetője adta át Radek Józsefnek.

Ki és hogyan kaphatja meg a Presztízs-díjat? A megújult Presztízs-díj komoly szakmai munka alapján, méltó vállalkozásokat, méltó vállalkozókat elismerve ad példát arra, hogy érdemes keményen, hatékonyan és jól dolgozni. A döntést előkészítő bizottság munkáját sokan segítették. Ez a stáb a gazdasági mutatók alapján, a kamara adatbázisára és elemzéseire támaszkodva, az egész megyére kiterjedően elkészített egy vállalkozáskutatást. A Pricewaterhouse Coopers győri irodája nagyon komoly munkával megvizsgálta a jelölt cégek fellelhető gazdasági háttereinek mutatóit. Az összesített eredmények alapján az Alapítók és Kurátorok szavaztak 2017 Presztízs-díjasairól!

5

kozás életét befolyásoló innováció mértéke. Vizsgálat tárgyát képezte, a legalább három évre visszamenőleg megvizsgált gazdasági eredményesség mellett a vállalkozás célpiaca, annak nagysága és jelentősége a régió gazdaságában. A díjat Lőre Péter, az Audi Hungaria Zrt. kommunikációs igazgatója és Radványi László, a PricewaterhouseCooper cégtársa adta át id. Kovács Róbertnek, az Aquacomet cég részére. Az év nagyvállalkozása Az év nagyvállalata díj kategóriában elismerésre számíthattak azok a vállalkozások és vállalatok, amelyek teljesítve a vállalkozókkal szemben támasztott követelményeket, azokon túl olyan terméket, szolgáltatást, gyártástechnológiai folyamatot valósítottak meg, amely saját vállalkozásuk mellett iparáguk jelenét, jövőjét is döntően meghatározza. További kritérium volt a vizsgálatnál, hogy a belső vállalati struktúrán belül több évre visszamenően milyen folyamatokkal segítették, inspirálták a termelést és annak hatékonyságát. A döntnökök kiemelt figyelmet fordítottak arra is, hogy a cég hogyan viszonyul munkavállalóihoz, beszállítóihoz, milyen a munkaerő-megtartó képessége. A díjat a Provertha cég alapítójának, Szalay Antalnak átadta: Balog Béla, a Rába pénzügyi vezérigazgató-helyettese és Erdő András, a Graboplast termelési és műszaki vezérigazgató-helyettese. Az Év vállalkozója, az év üzletembere Olyan üzletember vagy üzletasszony kapja ezt a díjat, aki személyes munkájával, ötleteivel, elhivatottságával és kiterjedt kapcsolatrendszerével kiemelkedő mértékben járult hozzá saját vállalkozása, vállalata sikeréhez. Az elbírálásnál a vállalkozás, vállalat növekedésében szerepet játszó valós, személyes közreműködés foka a meghatározó. A példamutatás, a vállalkozói környezetben és a közéletben végzett munka egyaránt befolyásolhatja a díj odaítélését. A díjat Németh József, az OTP Bank régió igazgatója és Pintér-Péntek Imre a megyei kamara elnöke adta át a Darnóhús, a Funkció Kft. vezetőjének, dr. Kovács Péternek.


6/

VÁLLALKOZÓI PRESZTÍZS / KISALFÖLDI GAZDASÁG

Jordán Tamás

Várszegi Asztrik főapát

Díjkiosztóra készülve

Pintér-Péntek Imre

id. Kovács Róbert

Stummer Márton

Jagodits Tamás


KISALFÖLDI GAZDASÁG / VÁLLALKOZÓI PRESZTÍZS /

Dr. Kovács Péter

Németh József

Szalay Antal

Fábián Csiba Júlia

Radek József

Györke Zoltán

Kaproncai Ferenc

Cant' Art énekegyüttes

7


8 / A MEGYE GAZDASÁGA / KISALFÖLDI GAZDASÁG „A kamara tagsága súlyában, összetételében reprezentálja a megye gazdaságát, amelynek megkerülhetetlen fóruma, cselekvő szervezője és fejlesztőpartnere.” A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara víziója ez, amelyet az egy éve megválasztott elnök fogalmazott meg az új elnökség tagjaival. Pintér-Péntek Imre lendülettel és magabiztosan vágott neki elnöksége négy évének. Van hite, van szándéka és vannak tervei a kamarai munkát illetően. Munkaügyi helyzetről, fizetésekről és a TOP 100-ba kerülés motivációs erejéről is beszélgettünk a kamara elnökével.

A vállalkozóknak

JÓ MOTIVÁCIÓ KELL! Beszélgetés Pintér-Péntek Imrével, a Gyôr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével „A célom, hogy a kamara komoly tényezővé váljon a megye életében” — mondta megválasztása után szinte azonnal az első interjújában, majd hozzátette, szeretné, ha a megye minden településén ott lengene a kamarai zászló. A zászló még nem lengedez, de a munka megindult. Nagyon komoly megbeszélések kezdődtek el elsősorban a megyei városok, illetve a városok környékén található települések vezetőivel. Nyilván azokat a helyeket kerestem fel, ahol a megyei gazdaság biztos pontjai találhatóak. Mit tapasztalt ezeken a beszélgetéseken? Attól függően, hogy a megye melyik részén járok, változik a kép. Egyben azonban mindenütt egyetértenek a települések vezetői és a vállalkozók. Megyénk erősen kitett az európai, ausztriai munkaerő-csábításnak.

Hiszen ott több fizetést kapnak. A fizetéshez azonban itthon veszik igénybe az államtól kapott szolgáltatásokat úgy, hogy ott adóznak. Ez egy helyzet, amit egy csapásra nem lehet megváltoztatni, de valamit tennünk kell. A történelem úgy hozta, hogy az ország nyugati határánál húzódott egy kerítés, amelynek túloldalán háromszorosak a fizetések. Ennek persze oka van. Az nem működik, hogy automatikusan nálunk is felemeljük háromszorosára a fizetéseket meg persze az árakat is. A fizetések emeléséhez a hatékonyság növelése kell. Ez a legfontosabb, amit most a vállalkozásoknak meg kell érteni, és tenni kell érte! Csak így lehetnek sikeresek, csak így maradhatnak a TOP 100-as listán, illetve csak így kerülhetnek fel oda! Ha példát vesznek a multiktól, az európai cégektől, akik már évtizedek óta igazán hatékonyan, versenyké-


KISALFÖLDI GAZDASÁG / A MEGYE GAZDASÁGA / pesen működnek. A multik hozzák a bevált recepteket, mondják, ha kell, erővel, de kikényszerítik a dolgozókból a hatékonyságot. A kis- és középvállalkozások viszont bajban lehetnek, ha magukra maradnak. Nem maradnak magukra. A kamara megyénkben és az országban segíti őket. Mondok egy konkrét példát is ebből az esztendőből, ami segíthet. A Széchenyi-egyetem felsőoktatási és ipari

ország miniszterelnökének vagy épp helyben polgármesternek, nekünk azzal együtt kell működnünk. Kell egy megfelelő partneri viszony a politikával úgy, hogy a kamara soha nem foglalkozhat aktuálpolitikával. Most azt érzékelem, hogy az országos vezetés és a helyi önkormányzat is tudja: a jól teljesítő vállalkozások adják meg az ország működésének alapját. Soha nem voltam pártnak tagja, így talán elmondhatom, ez a kormány

A történelem úgy hozta, hogy az ország nyugati határánál húzódott egy kerítés, amelynek túloldalán háromszorosak a fizetések. Ennek persze oka van.

együttműködési központot hoz létre, és ezáltal a hazai kkv-k vezető rétegét tudjuk úgy képezni, hogy ennek révén vállalkozásaik hatékonyabban tudjanak működni. Ez megteremtheti az Európához közelítő jövedelmek tartós növekedésének feltételeit. A kamarai céljaik megvalósításához szükség van az együttműködésre. Milyen a kapcsolat a közélettel, politikával? A legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy a lehető legkedvezőbb gazdasági környezetben működhessenek a megye vállalkozásai. Bárkit választanak meg az

sokkal inkább meghallja a vállalkozók hangját, mint az előzőek. A jól működő kamara ezt ki kell, hogy használja a tagjai érdekében. Azért előfordulnak nehezebb helyzetek, amikor olyan döntés születik vagy éppen nem születik meg, ami versenyhátrányt jelenthet a kkv-k számára. Ahol dolgoznak, ott van forgács is. Ám azért kell dolgoznunk, hogy úgy hozzanak meg törvényeket, hogy azokat be is lehessen tartani, hogy segítsenek. Azok a jó törvények, amelyek a normális határon belül vannak, korlátoznak, de a másik oldalon megfelelő mozgáste-

9

ret adnak. Ezen a területen sem megyünk rossz irányba. Mindenki arra törekszik, hogy a kis- és középvállalkozások stabilizálódjanak hazánkban, persze ez nem fog menni egyik napról a másikra. Amikor a TOP 100 kiadványt lapozza, nem facsarodik bele a szíve, hogy a vállalkozása nincs ott a felsoroltak között? Aki igazi vállalkozó, az mindig arra törekszik, hogy ott legyen a legjobbak között. Én a pályám kezdetén a szolgáltatások, a kommunikáció, az oktatás, szakmai kiadványok szerkesztése, kiadása felé fordultam. A régió egyik legnagyobb ilyen cége vagyunk, de tudni kell, hol vagyunk a rangsorban. A mi bevételeink soha nem közelíthetik meg az ipar vagy a mezőgazdaság legjobbjait. A kamaránkban van ipari, kereskedelmi, kézműves és szolgáltatási tagozat. Mert együtt lehetünk igazán sikeresek. Mindenkire szükség van ahhoz, hogy legyen TOP 100-as listánk, akikre felnézhetünk, akikről példát vehetünk, akikre büszkék lehetünk. És akik közé vállalkozóként igyekszünk majd bekerülni! Motiváció nélkül semmi sem működik. Az Európai Unió összes régiója közül a nyugat-dunántúli produkálta a tizedik legnagyobb gazdasági fejlődést 2008 és 2015 között, és részben az uniós források miatt az EU-átlaghoz történő gyors felzárkózás 2030-ig is folytatódhat — derült ki az Európai Bizottság most közzétett hetedik kohéziós jelentéséből. Nekünk ez adhat motivációt, és egyben felelősséget is kíván a kamarától, minden egyes vállalkozótól, hogy ezt a húzószerepet fenntarthassuk.


10 /

MEGYEI TOP100 / KISALFÖLDI GAZDASÁG

2017. A bôvülés éve lehet Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Lapcom Zrt. és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sokéves együttműködésének köszönhetően, már hagyománnyá vált a megye legjelentősebb vállalkozásait felsorakoztató TOP 100 kiadvány, ami minden évben azzal a céllal készül, hogy betekintést engedjen a megye gazdasági életébe, folyamataiba, és az azt leginkább meghatározó vállalatok aktuális teljesítményébe.

Az előző évhez hasonlóan, idén is két rangsor készült a nettó árbevétel, illetve a foglalkoztatotti létszám szerint, továbbá a tavalyi sikeren felbuzdulva, idén is felállítottuk a kistérségi TOP árbevételi listákat. A TOP-listákhoz az alapot most is az adózók által benyújtott társaságiadó-bevallások adják; a naptári évvel megegyező üzleti év szerint működő vállalkozások esetében a 2017. augusztus 7. nap-

A Presztízs díj átadással és a Presztízs TOP100 kiadvány megjelentetésével a kamara a vállalkozásokat ünnepeli.

A TOP 100 vállalkozás gazdasági teljesítményeirôl szóló elemzések Az alábbi 4 témában készítettünk elemzést: • a megye adóalanyi körének változása, • a naptári évvel megegyező üzleti éves megyei székhelyű társas vállalkozások gazdasági szerepe a társaságiadó-bevallások tükrében — benne a TOP 100 vállalatok teljesítményével, • a megye kiemelt adó- és járulékbevételeinek alakulása. Az elemzések legfontosabb megállapításai 2016. évre A megye adóalanyi körét illetően minimális növekedés volt mérhető a működő adóalanyszámban, de ez leginkább az egyéni gazdálkodók körében következett be. A megye össz-árbevétele az országos tendenciához hasonlóan 4%-kal csökkent, melyet főként a forgalom kétharmadát adó export mérséklődése indukált. A 100 legnagyobb árbevételű GyőrMoson-Sopron megyei vállalkozás kö-

rében az értékesítés nettó árbevétele 6,0%-kal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, így a megyei érték 72,5%-át adva. Változatlanul kimagasló a feldolgozóipar szerepe, és ettől nem függetlenül továbbra is magas, 80% feletti az export aránya. A megye összes cégének eredménytermelő képességét vizsgálva tovább csökkent a veszteséges és a nulla adózás előtti eredményt elérők száma, 4,9%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az adózás előtti eredmény — egy bázisidőszaki kiugró tétel hatására — 30,5%-kal alulmúlja az előző évi összeget, ezáltal az árbevétel-arányos eredményesség (adózás előtt) 7,9%-ról 5,7%-ra mérséklődött. A TOP vállalkozások által megtermelt 181,2 milliárd Ft adózás előtti eredmény 17%-os csökkenés ellenére is a megyei érték közel kétharmadát adta. Árbevétel-arányos eredményességük a megyeinél kisebb mértékben csökkent, 5,6%-ról 5,0%-ra.

A 108 ezer fős megyei foglalkoztatottság az országos átlagnál magasabb gazdasági fejlettség, az abból adódó magas bázis, és az alacsonyabb közfoglalkoztatási szint mellett egy technikai tétel hatására 2,5%-kal csökkent, azt kiszűrve stagnált. Ehhez mérten a 100 legnagyobb vállalat növelni tudta dolgozóinak létszámát, több mint 41 ezer főt (+3,2%) alkalmazott, így Győr-Moson-Sopron munkavállalóinak közel 40%-át ezen cégek foglalkoztatták. A fentiek alapján 2015-ös csúcsév után 2016-ban némi visszaesés volt mérhető mind árbevételben, mind eredményességben. A foglalkoztatottság 2017-es évközi alakulása, illetve az állami adóhatóságoz befolyó adóbevételek időarányos növekedése azonban arra enged következtetni, hogy a 2016-os megtorpanás után várhatóan 2017. ismét a bővülés éve lesz.


/ MEGYEI TOP100 /

11

„küszöbérték” 286 fő alkalmazott volt. Valamennyi érintett vállalkozástól adatai nyilvánosságra hozatalához írásos hozzájárulást kértünk, melyben a legtöbb adózó együttműködést tanúsított: ezt bizonyítja a 81%-os visszaérkezési, és ezen belül 92%-os hozzájárulási arány. Azonban mindig vannak cégek, akik egyéni megfontolásból csak részben, vagy egyáltalán nem kívánnak élni a nyilvánossággal, az ő adataik helyett „nem nyilvános” megjegyzés szerepel.

Sajtótájékoztatón mutatkozott be a TOP 100 kiadvány: (balról, jobbra) Garamvölgyi Imre főszerkesztő Lapcom Zrt., Horváth Vilmos elnök Sopron MJ Városi KIK, Pintér-Péntek Imre elnök, Gy-M-S Megyei KIK, Horváth Szabolcs igazgató, GY-M-S Megyei NAV.

jáig, a naptári évtől eltérő üzleti év szerint gazdálkodók esetében a 2017. szeptember 5. napjáig beérkezett alapbevallások, illetve azok helyesbítő, önrevíziós bizonylatainak tartalma szerint szerkesztettük adattábláinkat. A fentiek szerinti társaságiadó-bevallást benyújtókat 2 szempont alapján rangsorol-

tuk — megjelölve az előző évi helyezést is: • az első száz legnagyobb értékesítés nettó árbevételével rendelkező vállalat (feltüntetve további gazdálkodási, pénzügyi, vagyoni jellemzőket — úgy mint export árbevétel, átlagos állományi létszám, üzemi (üzleti) tevékenység eredménye,

tárgyévben üzembe helyezett beruházások aktivált értéke, saját tőke, mérlegfőösszeg), ahol a listára történő felkerüléshez legalább 4.885 millió Ft-os árbevételszint volt szükséges; • és az első ötven legnagyobb átlagos foglalkoztatotti létszámmal működő társaság, ahol a belépési

A ranglistákban évről évre ismétlődő cégnevekkel találkozhatunk, de minden évben jelennek meg új, előzőleg nem szereplő cégek. Idén ezt a gazdasági teljesítmény változásán túl technikai okok is befolyásolták, ugyanis a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti beszámoló készítésére áttért adózók idén először már nem szerepelnek listáinkon. Ezáltal a legfrissebb TOP 100ban az előző évihez képest 8 új adózó található, míg 38 cég tudta javítani, 13 tartani és 41 adózó rontotta pozícióját.

Das Jahr 2017 wieder als Jahr der Expansion erwartet wird Dank der langjährigen Zusammenarbeit zwischen der Lapcom Zrt. und dem Nationalen Steuer- und Zollamt des Komitats Győr-MosonSopron ist die TOP 100-Broschüre der wichtigsten Unternehmen des Komitats, die jedes Jahr erstellt wird, um in das wirtschaftliche Le-

ben, in die Prozesse und in die aktuelle Leistung der dominantesten Unternehmen des Komitats Einblick zu gewähren, zu einer Tradition geworden.

der Anzahl der beschäftigten Mitarbeiter erstellt, und durch den Erfolg des letzten Jahres ermutigt haben wir die Top-Umsatzlisten der kleinen Region aufgestellt.

Wie im Vorjahr wurden auch in diesem Jahr zwei Rankings nach dem Nettoumsatz und

Grundlage für die TOP-Listen sind nach wie vor die von den Steuerpflichtigen einge-

reichten Körperschaftsteuererklärungen; wir haben unsere Datensätze im Falle von Unternehmen, die im selben Geschäftsjahr wie das Kalenderjahr tätig sind, anhand der bis zum 7. August 2017 eingegangenen, >>>


12 / TOP 100 DES KOMITATS / KISALFÖLDI GAZDASÁG >>> für die mit dem vom Kalenderjahr abweichenden Geschäftsjahr bis zum 5. September 2017eingegangenen Grunderklärungen, beziehungsweise nach dem Inhalt der diese berichtigenden Selbstrevisionsbelege bearbeitet. Denjenigen, die nach den Vorstehenden eine Körperschaftsteuererklärung eingereicht haben, wurde ein Rang anhand von 2 Kriterien unter Angabe der Rangfolge des Vorjahres zugewiesen: • die ersten 100 Unternehmen mit dem Nettoumsatz der größten Vertriebe (mit

Aufführung zusätzlicher wirtschaftlicher, finanzieller und Vermögensmerkmale - wie Exportumsatz, durchschnittliche Anzahl des Bestandes, Ergebnis der laufenden betrieblichen (geschäftlichen) Tätigkeit, kapitalisierter Wert der Investitionen im Berichtsjahr, Eigenkapital, Bilanzsumme) Für die Aufnahme in die Liste war ein Umsatzniveau von mindestens HUF 4,885 Millionen erforderlich; • und die ersten fünfzig Unternehmen mit der größten Anzahl der Durchschnittsangestellten, wo die „Einstiegsgrenze” 286 Mitarbeiter war.

Wir haben alle beteiligten Unternehmen um eine schriftliche Zustimmung zur Offenlegung der Daten gebeten, wobei die meisten Steuerzahler kooperativ waren: Dies wird durch die Rücklaufquote von 81% und die Zustimmungsrate von 92% belegt. Es gibt jedoch immer wieder Firmen, die aus persönlichen Überlegungen nicht mit der Öffentlichkeit leben wollen, statt ihrer Daten ist die Anmerkung "nicht öffentlich" aufgeführt. In der Rangliste können wir von Jahr zu Jahr wiederholende Firmennamen lesen, aber jedes Jahr er scheinen neue, bisher

nicht notierte Unternehmen. In diesem Jahr wurde es neben der veränderten wirtschaftlichen Entwicklung auch durch technische Gründe beeinflusst, denn Steuerzahler, die in diesem Jahr erstmalig zum Bericht nach internationalen finanziellen Berichts standards (IFRS) übergegangen sind, werden in unseren Listen nicht mehr aufgeführt. So gibt es im allerletzten TOP100 im Vergleich zum Vorjahr 8 neue Steuerzahler, 38 Unternehmen konnten ihre Position verbessern, 13 konnten sie halten und 41 Steuerzahler haben sie verschlechtert.

Analyse der wirtschaftlichen leistung der TOP 100 unternehmen Wir haben die folgenden 4 Themen analysiert: • die Änderung des Steuerzahlerkreises des Komitats, • die wirtschaftliche Rolle von Gesellschaften, deren jährliches Geschäftsjahr dem Kalenderjahr entspricht, unter Berücksichtigung der Körperschaftssteuererklärungen - einschließlich der Leistung der TOP-100-Unternehmen, • Entwicklung der hohen Sondersteuer- und Beitragseinnahmen des Komitats. Die wichtigsten Feststellungen der Analysen für das Jahr 2016 In Bezug auf den Umfang der Steuerzahler des Komitats gab es eine minimale Zunahme der Zahl der aktiven Steuerzahler, aber dies war am häufigsten unter den einzelnen Landwirten. Der Gesamtumsatz des Komitats ging ähnlich wie der nationale Trend um 4% zurück, hauptsächlich aufgrund des Rückgangs der zwei Drittel des Umsatzes ausmachenden Exporte. Der Nettoumsatz der 100 Unternehmen des Komitats Győr-Moson-Sopron mit dem größten Umsatz betrug

6,0% weniger als ein Jahr zuvor, was in dieser Weise 72,5% des Komitatswerts ausmachte. Die Rolle der verarbeitenden Industrie bleibt unverändert hoch, und nicht unabhängig davon ist der Exportanteil nach wie vor über 80%. Auf der Grundlage der Untersuchung der Rentabilitätsfähigkeit sämtlicher Unternehmen des Komitats ging die Zahl der Verlust- und Nullsteuerverdiener weiter zurück, sie ist um 4,9% weniger als ein Jahr zuvor. Der Gewinn vor Steuern – aufgrund eines ausstehenden Postens für die Basisperiode - liegt um 30,5% unter dem Vorjahreswert, so dass die Umsatz-Gewinn-Rendite (vor Steuern) von 7,9% auf 5,7% gesunken ist. Trotz des 17% Rückgangs des Vorsteuergewinns von 181,2 Mrd. Forint, der von den TOP-Unternehmen erzielt wurde, machte er fast zwei Drittel des Komitatswertes aus. Ihre UmsatzGewinn-Rendite sank leichter als die des Komitats, von 5,6% auf 5,0%. Die Beschäftigung von 108 Tausend Menschen im Komitat hat sich bei

einer höheren wirtschaftlichen Entwicklung als der nationale Durchschnitt, bei der daraus resultierenden hohen Basis und dem niedrigeren öffentlichen Beschäftigungsniveau durch eine technische Charge um 2,5% verringert; ungeachtet deren hat sie stagniert. Somit konnten die 100 größten Unternehmen die Anzahl ihrer Beschäftigten steigern, sie haben mehr als 41.000 Mitarbeiter (+ 3,2%) angestellt, so dass fast 40% der Beschäftigten des Komitats Győr-MosonSopron bei diesen Unternehmen beschäftigt waren. Auf der Grundlage der oben genannten Zahlen konnte nach dem Spitzenjahr 2015 im Jahr 2016 ein gewisser Abschwung sowohl bei den Umsätzen als auch bei der Rentabilität gemessen werden. Die vorläufige Beschäftigungsentwicklung im Jahr 2017 und die anteilige Erhöhung der Steuereinnahmen an die staatliche Steuerbehörde legen jedoch nahe, dass nach der Verlangsamung im Jahr 2016 das Jahr 2017 wieder als Jahr der Expansion erwartet wird.


KISALFÖLDI GAZDASÁG / KÜLFÖLDI GYAKORLAT /

13

A Győri Szolgáltatási SZC Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájából az Erasmus + pályázat keretei között 12 tanuló végezhette el az egy hónapos nyári gyakorlatát az angliai Portsmouthban. A csoportot két szaktanár — Kollárné Fekete Ágnes és Fehér Gabriella — kísérte, akik mentori feladatokat is elláttak a gyakorlat ideje alatt.

SZAKMAI GYAKORLAT

Angliában A kiutazás előtt a diákok szakmai nyelvi és kulturális felkészítésen vettek részt. Annak érdekében, hogy a szakmai tanulási eredményeket biztosítani tudják, a tanulók a szakmai gyakorlatra vonatkozva megfigyelési szempontlistát kaptak, amely a kereskedelmi ismeretek tananyag témakörének széles választékából merített, és az előző évek tanulmányainak alapját képezték. A tanulók választhatták például az értékesítés témakörét, a vállalat működését, a marketingtevékenységet vagy a fogyasztóvédelmet. A megadott szempontsor segítségével célirányosan tudták a tevékenységeket megfigyelni, a munkahelyük jellegének megfelelően. A gyakor-

lati képzőhelyen a napi megfigyeléseiket, a délutáni, valamint hétvégi kulturális programjaikat munkanaplóban rögzítették. Ezeket a feljegyzéseket a diákok hetente bemutatták a mentortanároknak. A munkahelyen tanultakat és tapasztaltakat a tanulók egy szakmai esszében foglalták össze, melynek egyik fő szempontja az volt, hogy az angliai kereskedelmi egységben tapasztaltakat összehasonlítsák a magyar kereskedelmi gyakorlattal. Mivel az előző évben a diákok a szakmai gyakorlatukat Magyarországon teljesítették, így nem csak elméleti, hanem gyakorlati tapasztalataikat is össze tudták hasonlítani.

A tanulókat a szakmai gyakorlat alatt folyamatosan értékelték a munkaadók. Ennek eredményeképpen a mobilitási program során elsajátított képességekről és készségekről, a szakmához szükséges perszonális és interperszonális kompetenciákról, megszerzett tudásukról ECVET és Europass bizonyítványokkal is gazdagodtak. A legtöbb tanuló, kiváló munkájának értékeléseképpen, dicsérő ajánlólevelet is kapott munkáltatójától. A szakmai gyakorlatot értékelő megbeszélésen mind a tanárok, mind a diákok sike-

resnek és szakmailag hasznosnak ítélték meg az angliai szakmai gyakorlatot. Céljuk volt, hogy a diákok értékes, munkatapasztalaton alapuló és piacképes tudást szerezzenek, amely segíti karrierjüket. A közelmúltban tartott projekt-összefoglaló előadáson, amelyen a diákok személyesen számoltak be élményeikről és munkatapasztalataikról, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Horváth Imre Tamásné és Rigóné Csánó Krisztina is részt vett.


A Központi Statisztikai Hivatal több mint két évtizede indította el Magyarország című kiadványsorozatát, melynek célja, hogy a statisztikai törvényben foglaltaknak megfelelően, minden évben tájékoztassuk az Országgyűlést, a kormányt, a döntéshozókat és a szélesebb nyilvánosságot az ország társadalmi, gazdasági és népesedési adatairól.

MAGYARORSZÁG, 2016 A KSH beszámolója az Országgyûlésnek a gazdaság és a társadalom állapotáról A kiadványban az elemzések elsősorban a tavalyi évre összpontosítanak. A 2016-os adatok azonban önmagukban nem elegendőek a folyamatok, a társadalmi és a gazdasági jelenségek mélyebb ismertetéséhez, ezért legalább az elmúlt évekre, de a bemutatott folyamatok, jelenségek természetétől függően, esetenként hoszszabb távra is visszatekintünk. Bizonyos témaköröknél, ahol a 2016. évi

adatok még nem álltak elő, a legfrissebb rendelkezésre álló adatok alapján készültek az elemzések. Annak érdekében, hogy minél átfogóbb képet adjunk Magyarország társadalmáról és gazdaságáról, a hazai és nemzetközi statisztikai szolgálatok adatain túlmenően más szervezetekben, kutatói műhelyekben készült szakmai és tudományos elemzések eredményeit is felhasználtuk.

A friss adatok iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk a KSH honlapján található letölthető kiadványokat és táblákat, valamint a felhasználók igényei szerinti letöltéseket lehetővé tevő tájékoztatási adatbázist. A „Magyarország, 2016” című kiadvány letölthető a KSH honlapjáról. Sajtóinformáció: kommunikacio@ksh.hu


KISALFÖLDI GAZDASÁG / MAGYAR GAZDASÁG /

15

VÁLTOZOTT A NÖVEKEDÉS PILLÉRE Magyarország bruttó hazai terméke 2015-ben 3,1 százalékkal, 2016-ban 2,0 százalékkal növekedett az előző évhez képest. Ezzel párhuzamosan a konjunktúra forrása is megváltozott, a termelési oldalon a járműipar helyett a piaci jellegű szolgáltatások járultak hozzá leginkább a GDP bővüléséhez. A felhasználási oldalon szintén más lett a növekedés pillére: az uniós forrásból finanszírozott fejlesztések volumene visszaesett, viszont a háztartások fogyasztása dinamikusan emelkedett. Hazánk 2016. évi teljesít-

ménybővülése — a megelőző három évhez hasonlóan — meghaladta az EU-28 átlagát (1,9%), ennek ellenére az uniós rangsor középmezőnyébe tartoztunk. A régiós versenytársainknál a GDP volumene hazánkénál nagyobb mértékben (Romániában 4,8, Szlovákiában 3,3, Lengyelországban 2,8, Csehországban 2,4%-kal) emelkedett. Az egyik legfontosabb gazdasági partnerünknek számító Németország gazdasági teljesítménynövekedése harmadik éve gyorsul, 2016-ban a GDP – az uniós átlaggal megegyező mértékben – 1,9%kal emelkedett.

A rezidens gazdasági szereplők külfölddel szembeni elsődleges jövedelmeit összegző bruttó nemzeti jövedelem (GNI) volumene 2010 óta — a 2012. évi 0,9%-os mérséklődés kivételével — emelkedik, 2015-ben 2,6%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

REKORDNAGYSÁGÚ A KÜLFÖLDRÔL KAPOTT MUNKAJÖVEDELEM A többévi bővülésnek köszönhetően, a GNI 2015-ben 9,7%-kal meghaladta a 2010. évi szintet. A GNI nagysága (folyó áron 32,4 ezer milliárd forint) 2015ben 4,7%-kal elmaradt a GDP-től. A külföldről kapott és a külföldnek fizetendő munkavállalói jövedelmek egyenlege – az elmúlt évek-

hez hasonlóan — 2015-ben is pozitív volt. A külföldről kapott munkajövedelem öszszege (1037 milliárd forint) rekordmagasra emelkedett az előző évekhez mérten, miközben a külföldnek fizetett munkajövedelem (150 milliárd forint) csökkent. A GDP és a GNI közötti különbséget leginkább a kül-

földi tulajdonú vállalatok profitjának hazavitele (tőkerepatriáció) okozza. 2015 folyamán a külföldről kapott tulajdonosi jövedelem csökkent, a külföldnek fizetendő tulajdonosi jövedelem emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A nem rezidens gazdasági szereplők 2015-ben a külföldnek

fizetendő tulajdonosi jövedelem 36%-át (1,6 ezer milliárd forint) hagyták a hazai gazdaságban, ez 2005 óta a második legmagasabb arány. (A visszaforgatott tulajdonosi jövedelem 2014-ben részesedett a legnagyobb mértékben — 46%-kal — a külföldnek fizetendő tulajdonosi jövedelemből.)

Részlet a kiadvány 125. oldaláról. (A nemzeti számlákra vonatkozó 2016. évi adatok a negyedéves információk alapján becsült, nem végleges értékek, a 2015. éviek pedig előzetes adatok. Forrás: KSH)


16 / JUBILEUM / KISALFÖLDI GAZDASÁG

Negyedszázados jubileum Jelentős jubileumot, alapításának 25 éves évfordulóját ünnepelte a közelmúltban a Richter Teremben a Győri Nemzetközi Ipari Park. A rendezvényen részt vettek Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának, valamint a parkot üzemeltető, Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. és annak tulajdonosa, a GyőrSzol Zrt. vezetői, munkatársai, valamint a társszervezetek és a letelepedett cégek képviselői. Az ünnepségen köszöntőt mondott Borkai Zsolt polgármester, kiemelve az ipari parknak a város gazdasági életében játszott jelentős szerepét. A Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. elmúlt két és fél évtizedes munkájának elismeréseként, a polgármester a Richter Terem színpadán a város Ezüst Emlékérmét adta át Görög Tibor ügyvezető igazgatónak. Az ipari parkot működtető cég vezetőjeként, milyen érzésekkel vette át a díjat? — kérdeztük Görög Tibor ügyvezető igazgatót? Természetesen örömmel vettem át az elismerést, jómagam, munkatársaim és elődeim nevében, hiszen a 25 éves ipari park sikere mindazok munkájának a közös eredménye, akik az elmúlt negyedszázadban hozzájárultak a park fejlődéséhez. A Borkai Zsolt polgármester úr által átadott oklevélre büszkék vagyunk, és nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ilyen rangos elismerésben részesültünk. Melyek voltak az elmúlt 25 év legfontosabb mérföldkövei az ipari park történetében?

Bár az ipari park első cégei 25 évvel ezelőtt telepedtek le, a Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. már jóval azelőtt, 1991 nyarán megalakult. Az alapítás és az első fecskék megérkezése közötti majd másfél év azzal telt, hogy a cég akkori vezetői igyekeztek meggyőzni az első vállalatokat arról, milyen nagyszerű dolog lenne egy olyan ipari parkban tevékenykedni, ahol minden feltétel adott a működésükhöz és a további fejlődésük-

Görög Tibor

A városnak az ipari cégektôl befolyó adóbevételei lehetôvé tették, hogy Gyôr országosan kiemelkedô fejlôdést tudjon felmutatni höz. Hiszen a kiszemelt területben már akkor benne rejlett a lehetőség, hogy akár több 10 vagy akár 100 vállalat is működése helyszínéül válassza. A meggyőzés hatásos volt, a terv sikeres lett, és 1992 óta több mint 100 vállalat, 113 létesítmény igazolja az akkori várakozások helyes-

ségét. Az indulás után nem sokkal már több mint 10 vállalkozás választotta otthonául a parkot, de különösen azt követően jött meg a cégek betelepülési kedve, miután az Audi Hungaria Motor Kft. elkezdte győri működését, s a cégek száma mára megtízszereződött.


KISALFÖLDI GAZDASÁG / JUBILEUM / Az elmúlt 25 évben, a letelepedők igényeinek megfelelően, folyamatosan nőtt a terület is, eddig hat ütemben bővült az ipari park, a VII. ütem kialakítása most van folyamatban. Jelenleg milyen főbb paraméterek jellemezik a Győri Ipari Parkot? Az ipari park területe 205 hektár és 13 ország több mint 100 vállalatának mintegy 7.000 munkavállalója dolgozik nap mint nap ezen a helyen. Milyen változásokat hozott a külföldi tulajdonok kivásárlása, milyen fejlesztések zajlottak le azóta? Öt évvel ezelőtt, 2012-ben, az eredetileg osztrák—magyar cég, a Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. többségi külföldi tulajdonrészét a GyőrSzol Zrt. kivásárolta, és ezáltal az ipari park közvetett módon Győr Megyei Jogú

Város tulajdonába került. A tulajdonosi struktúra változása után, 2012-t követően is minden üzleti évet nyereséggel zártunk, ám lényeges, hogy ezt követően a vállalkozás profitja már nem vándorolt külföldre, hanem a megtermelt nyereséget teljes egészében az ipari park bővítésére, fejlesztésére fordítottuk. A tulajdonosváltást követően valósult meg az ipari park bővítésének VI. üteme, és jelenleg folyamatban van a VII. ütem megvalósítása. Időközben 2013-tól kezdődően több mint három kilométer iparvágányt építettünk, amelyen évente közel egymillió tonna áru szállítása valósul meg. Milyen szerepet játszik ma az ipari park Győr gazdasági életében? Az ipari park vállalataival és több ezer munkavállalójával Győr gazdasági életének, va-

17

lamint az Audi működésének is főszereplője, hiszen cégeink nagy része valamilyen formában — akár beszállítóként, akár szolgáltatóként — együttműködik a világ egyik legnagyobb motor- és személygépkocsi-gyártó cégével. Az ipari park vállalkozásainak gazdasági teljesítménye nagymértékben hozzájárul a győri gazdaság fejlődéséhez. Az elmúlt évtizedekben a legtöbb munkahelyet az itt működő cégek teremtették, összességében a térség egyik legnagyobb foglalkoztatójává vált a park. Az, hogy a város ilyen jelentős ipari potenciállal rendelkezik, természetesen meglátszik az itt élők életszínvonalának utóbbi 5-10 évben történt emelkedésén. A városnak az ipari cégektől befolyó adóbevételei lehetővé tették, hogy Győr országosan kiemelkedő fejlődést tudjon felmutatni, és remél-

hetőleg ez a jövőben is folytatódni fog. Milyen tervek vannak a jövőt illetően? A város szlogenje országszerte ismert: A jövő Győrben épül. Ehhez az ipari park cégei várakozásaink szerint jelentősen hozzá fognak járulni a továbbiakban is. Cégeink jó része folyamatosan fejleszt, bővül, növeli bevételeit, ami jó alap arra, hogy ezt a kedvező tendenciát hosszú távon megőrizhessük. Jelenleg egyetlen értékesíthető, szabad terület sincs az ipari parkban, ezért jövő évben a már említett VII. ütem keretében új ipari területek kialakítására kerül sor, így eleget tudunk tenni a letelepedni kívánó cégek telekvásárlási igényeinek. A jubileumi ünnepségen Borkai Zsolt polgármester, Görög Tibor, a Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatója és Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója oklevelek átadásával közösen köszöntötte azokat a vállalatokat, melyek több mint húsz éve működnek a Győri Ipari Parkban. A vendégek a Győri Balett Bolero című előadásának tapsolhattak az esemény zárásaként. Ozsvárt Tamás, Győr+


18 / KEZDEMÉNYEZÉS / KISALFÖLDI GAZDASÁG

„A JELEN TANULÓJA, tanulóversenyt JÖVÔ MESTERE” rendezett a kamara

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának szakmai versenyét 8 órakor nyitották meg ünnepélyes keretek között. Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Győr+ Televíziónak elmondta, céljuk, hogy ezzel az eseménnyel felhívják a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét arra, hogy érdemes a turizmus mellett dönteniük. A számok magukért beszélnek: Magyarországon ugyanis a GDP 10%át teszi ki a turizmus, azaz

háromszorosa a mezőgazdaságnak. Ez a verseny pedig olyan dolgokat tanít, amelyeket az iskolapadban nem sajátíthatnak el a diákok — a megmérettetésektől egyre jobbak és jobbak leszünk. A Iparkamara Kereskedelmi Tagozata első alkalommal rendezett szakmai versenyt pincér, szakács, cukrász és eladó szakmákban 2017. november 6-án Győrben, a kamarai székházban. A versenyzők csapatai az ősz, a szüret jegyében alkottak. A verseny ideje alatt non-stop

programok, szakmai bemutatók is színesítették a szakmai élménynapot, ezzel is példát mutatva a pályaválasztás előtt állóknak. A versenyre három fős csapatok nevezhettek, az első három helyezést elért tanulók értékes ajándékokat, az egyéni kiemelkedő teljesítményt nyújtó versenyzők különdíjat vehettek át. A rendezvény a szakmában tanulókat és a 7—8. osztályos diákokat célozta meg, valamint a tanulókat foglalkoztatni kívánó cégeket, szakmai, gyakorlati oktatókat.


KISALFÖLDI GAZDASÁG / KEZDEMÉNYEZÉS /

19

Fókuszban a régió

TURISZTIKAI értékesítése

Győr Városmarketing és Programszervezési Főosztály. Főosztályvezető: Dr. Domanyik Eszter előadása.

„A jelen tanulója, jövő mestere” tanulóverseny és élménynaphoz kapcsolódó programként 10 órától turisztikai témájú konferenciát is szervezett a kamara Kereskedelmi Tagozata. A konferencián előadást tartott többek között dr. Domanyik Eszter, Győr Megyei Jo-

nemcsak hagyományos iparvárosként ismerik el, hanem felkerült Európa turisztikai térképére is. A rendezvényekre és városfejlesztésre irányuló beruházások rendkívül eredményesnek bizonyultak: kezdetben 150 ezer volt a vendégéjszakák száma Győrben, tavaly azonban már 370 ezerre nőtt, a ven-

A kamara Kereskedelmi Tagozata elsô alkalommal rendezett szakmai versenyt pincér, szakács, cukrász és eladó szakmákban gú Város Városmarketing és Programszervezési Főosztály főosztályvezetője, és a Győr+ Televíziónak is nyilatkozott Győr turisztikai fejlődésének irányvonalairól és eredményeiről az elmúlt 10 évben. Elmondta, 2007-ben kezdődött meg az a munka, melynek eredményeképpen Győrt

dégek száma pedig még ennél is magasabb. A biztató, s egyre növekvő tendenciát mutató eredményekkel azonban nem elégszik meg a városvezetés, először is 400 ezer vendégéjszaka a cél, de további fejlődéseket szeretnének, hiszen a legnagyobb öröm, ha mind a helyi lakosság, mind a turisták aktívan tölthetik el szabad

idejüket Győrben, saját igényeik szerint. A konferencia további előadói voltak: Nagy Júlia, Bükki Nemzeti Park Igazgatósága turisztikai brandmenedzser A turisztikai brand kialakításának szerepe és hatása a helyi turizmusra címmel tájékoztatott. Szentei Zsuzsanna a Booking.com Hungary Kft. Account Managere a szállásfoglalási rendszerben a régió jelenleg elfoglalt helyéről és előrelépési lehetőségeiről tájékoztatott, új eszközöket, lehetőségeket, ötleteket is bemutatva. Montvai Ádám a konferenciahotelek.hu B2B Sales Managereként a régiónak a rendezvényszervezés szempontjából jelenleg elfoglalt helyét és előrelépési lehetőségeit mutatta be. Vladimir Stukov, a Sagapo Tour pozsonyi képviselője Győr és környékének az orosz turisztikai piacon történő értékesítési lehetőségeiről tájékoztatott.


20 / KEZDEMÉNYEZÉS / KISALFÖLDI GAZDASÁG

Ilyen még nem volt!

BALLAGÁSI KIÁLLÍTÁS A KAMARÁBAN

Első alkalommal szervezett Ballagási kiállítást a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozata Győrben, a kamarai székházban, 2017 őszén.

volt, hiszen szinte mindent egy helyen lehetett megtalálni, akár meg is rendelni, ami a ballagási ceremóniához kapcsolódik.

vényt, így például sminkés fodrásztanácsadáson, illetve ballagási protokoll előadáson is részt vehettek az érdeklődők.

A többnapos rendezvény célja, hogy igazi „ballagási piacteret” hozzon létre, ahol a ballagó diákok, szüleik és tanáraik személyesen találkozhatnak a nagy

A ruhák, smink, fotó, ajándéktárgyak, éttermek kínálatai mellett egyéb kiegészítő programok is színesebbé tették a rendez-

A szervezők hagyományteremtő céllal indították el a rendezvényt, így jövőre is minden kiállítót és érdeklődőt szeretettel várunk!

eseményhez kapcsolódó termékek, szolgáltatások eladóival. A kiállítás több ízben is egyedülálló kezdeményezés

Tekintse meg az eseményhez kapcsolódó cikkeket, képeket, videókat az alábbi linkeken: Molnár Albert, a kamara (GYMSMKIK) Kereskedelmi Tagozatának alelnöke nyitotta meg a rendezvényt, mely az alábbi linkre kattintva érhető el. Ballagási Kiadvány — elnöki köszöntők az alábbi linken érhetők el. Ballagási Kiállítás, videóajánló. Ballagási etikett. Győrplusz Online képes összefoglalója. Kisalföld napilap összefoglalója.


KISALFÖLDI GAZDASÁG / KEZDEMÉNYEZÉS /

Diákokat, tanárokat megmozgató

ESEMÉNY VOLT A Ballagási kiállítás megrendezésével szerettük volna, hogy a végzős osztályok támogatást kapjanak a ballagási rendezvény megszervezésének minden fontos pontjához, egy helyen tudják felmérni a jelenlegi piaci kínálatot, így a megfelelő árérték arányú termék kiválasztására nyíljon lehetőségük helyi vállalkozások kínálatából. Továbbá segítséget, ötleteket kapjanak ahhoz, hogy milyen trendek, termékek, szolgáltatások megrendelésével tehetik emlékezetesebbé ballagásukat.

A Ballagási kiállítás a GYMSM KIK Kereskedelmi Tagozatának országosan is egyedülálló kezdeményezése, amely támogatja a régióban működő, kereskedelemben tevékenykedő vállalkozásokat. A rendezvényen 25 helyi kiállító segített a ballagás előtt álló diákoknak és a szülőknek. A visszajelzések alapján a program sikeres volt és a hagyományteremtő céllal útjának indított rendezvényt 2018-ban is megszervezzük. Résztvevők száma: kb. 2500 fő Találkozzunk 2018-ban is!

Képek, videók, beszámolók a http://gymskik.hu/hu/ballagasi-kiallitas linken tekinthetők meg.

21


22 / VÁLLALKOZÁSOKRÓL / KISALFÖLDI GAZDASÁG A kamarát választották

ÖNKÉNTES tagunk lett 2017. tavaszán Az Ed.Haas Hungaria Kft. már 27 éve a hazai élelmiszergyártás és –kereskedelem meghatározó szereplője és a régió stabil munkaadó vállalata. Cégünk egy családi tulajdonban lévő, családias hangulatú és a család minden tagja számára hasznos és élvezetes termékeket kínáló vállalkozás, amely megalakulásától kezdve azon fáradozik, hogy a fogyasztói igények maximális kielégítésén túl a lehető legjobb minőségű, egészséges alapanyagokból készült termékekkel lássa el a vásárlókat. Termékpalettánk ennek megfelelően rendkívül széles: a gluténmentes, természetes színezéket és aromát tartalmazó Haas Natural pudingporok, sütési és főzési segédanyagok mellett jánossomorjai gyárunkban készülnek például a Quittin zselésítő befőzőszerek, de pezsgőtabletták, vitamintabletták,

mustár- és szójakészítmények is megtalálhatóak választékunkban. Kiemelt szerepet töltünk be a kereskedelmi márkák gyártása területén. Gyártási tevékenységünk mellett olyan neves nemzetközi márkák kizárólagos magyarországi forgalmazói vagyunk, mint a Manner, PEZ vagy a Zaini. Felelősen gondolkodó vállalatként működésünket folyamatos innováció jellemzi, és már a kezdetektől elsődleges szempont volt számunkra, hogy egészséges, allergénmentes termékek kifejlesztésébe invesztáljunk energiát. Üzemünk gluténmentes, a közeljövőben megvalósuló célunk, hogy laktózmentes üzemmé váljunk. Részletesebb információt a www. haas.hu oldalon olvashatnak rólunk.

Információ még: Bekapcsolódtak még a GYMSMKIK Női Vállalkozói Klubba. Jótékony vonatkozású marketing akcióikba is bevonják a kamarát, a klubot. http://gymskik.hu/hu/noiklub/cikkek/osszefogas-azegeszsegert-a-gymsmkik-noivallalkozoi-klub-reszvetelevel102231 http://gymskik.hu/hu/noiklub/cikkek/osszefogas-azegeszsegert-a-mellrak-ellenhidsetat-es-konferenciat-tartottak-gyorben-102228 http://gymskik.hu/hu/noiklub/cikkek/a-gymsmkik-noivallalkozoi-klub-ajanlja-osszefogas-az-egeszsegert-hidseta-eskonferencia-gyorben-101927 (Előnye a kamara számára, hogy plusz pénz és szervezés nélkül olyan publicitást kap, amely a Társadalmi Felelősségvállalás (CSR) irányú arculatát erősíti.)


KISALFÖLDI GAZDASÁG / VÁLLALKOZÁSOKRÓL /

23

A kamara több területen partner lehet! A győri Szintézis-NET Kft. példája is megmutatja, milyen sokrétűen támogathatja a kamara még egy profi vállalkozás működését is. A cég stratégiai igazgatójával, Kardos Lajossal beszélgettünk. Jó olvasást az interjúhoz!

Kamara a vállalkozásokért – a Szintézis-NET Kft. tapasztalatai

Gondolkodjunk EGYÜTT! A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában működő Enterprise Europe Network irodát általában a külföldi üzleti partnerkereső szolgáltatásairól, a minden vállalkozás számára elérhető keres-kínál üzleti adatbázisról ismerik a megyei vállalkozók. A külföldi üzleti partneri hálózat bővítése mellett az iroda munkatársai hiteles információkkal szolgálhatnak egy-egy célpiacról, a vállalkozások innovációs teljesítményének felmérésével, nemzetközi szakmai rendezvények és tréningek szervezésével, tájékoztató hírlevelekkel és személyes tanácsadással segítik a vállalkozásokat versenyképességük növelésében. Az informatikai megoldásokat kínáló, egyedi informatikai fejlesztésekkel foglalkozó győri Szintézis-NET Kft.-vel immár több éves együttműködésről kérdeztük Kardos Lajost, a cég stratégiai igazgatóját. A Szintézis-NET az informatikai ágazat meghatározó szereplője a megyében. Hogyan indultatok, milyen út vezetett a sikerekhez? A Szintézis-NET 2003-as alakulásakor 6 fővel indult a munka, mára egy több mint 100 főt foglalkoztató céggé formálódtunk. A fejlődésben, növekedésben legalább akkora szerepet kapott a vé-

letlen, mint a tudatos tervezés, de elkötelezett, kemény munka nélkül nem jutottunk volna a mai szintre. A cég víziója alapvetően nem változott az elmúlt évek alatt: a modern technológiák nyújtotta lehetőségeket kihasználva, informatikai fejlesztéseket végzünk, helyi erőforrásokra alapozva. Fontosnak tartjuk, hogy az egyetemről kijövő friss diplomások itt maradjanak a városban, itt találják meg boldogulásukat és helyben kapjanak lehetőséget a szakmai fejlődésre, kiteljesedésre. Ebben a missziónkban partnerünk a Széchenyi István Egyetem, hiszen a munkaerő-utánpótlásban tudunk alapozni az egyetemi képzésekre. Hogyan tudjátok maradásra bírni a fiatal informatikusokat?

Kardos Lajos

hoz. Stabil, hosszú távú munkahelyet kínálunk: jó néhány kollégának adtunk már 10 éves munkaviszonyt elismerő oklevelet, a munkatársak jelentős része pedig már átvehette az 5 éves oklevelet. Központi kérdés a munkatársak motiválása, hi-

A külföldi üzleti partneri hálózat bôvítése mellett az iroda munkatársai hiteles információkkal szolgálhatnak egy-egy célpiacról Valós alternatíva szeretnénk lenni Budapesttel és külfölddel szemben. A munkatársak többsége diplomás, az egyetem elvégzését követően csatlakozott a csapatunk-

szen nálunk nincsenek gyártósorok, nálunk az ember, az emberi teljesítmény az érték — ebből kell tőkét kovácsolnunk, ezért kiemelt hangsúlyt fektetünk a kép-

zésekre. A folyamatos képzés nemcsak motiváló eszköz, az új tudás által tudjuk minél magasabbra pozícionálni magunkat a piacon. 200 fővel megduplázhatnánk akár az árbevételt, de nem a mennyiségi növekedés, sokkal inkább a minőségi ugrás a célunk. Igény van a munkánkra, nagy mennyiségű és korszerű tudás kell, ezért invesztálunk a képzésekbe. Hogyan indultatok el a külpiacokon? Kezdetben osztrák, német, svájci megrendeléseink voltak a magyar ügyfelek mellett, az első nagy változás 2005-ben következett be, amikor egy amerikai, kaliforniai céggel sikerült leszerződnünk.

Teljes cikk: http://gymskik.hu/hu/een/cikkek/kamara-a-vallalkozasokert-a-szintezis-net-kft-tapasztalatai-102240


24 / VÁLLALKOZÁSOKRÓL / KISALFÖLDI GAZDASÁG

Üzemlátogatás és szakmai fórum A GREINER BIO-ONE HUNGARY KFT.-NÉL A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozatának Műanyagipari Szakmai Osztálya gyárlátogatással egybekötött műanyagipari szakmai programot szervezett 2017. szeptember 26-án Mosonmagyaróvárra, a Greiner Bio-One Hungary Kft. telephelyére, üzemlátogatás és szakmai egyeztetés céljából, amelynek fókuszában a műanyagipari hiányszakmák munkaerő-utánpótlása volt. Az orvosi eszközök gyártásáról ismert Greiner Bio-One Hungary Kft. mosonmagyaróvári telephelyén kezdetben 1995ben indult el a petricsésze-fröccsöntés. Ebből a termékből most évi 150-160 millió darab készül. A cég termékei adják a zárt vérvételi rendszerek hazai forgalmának mintegy kétharmadát. Egy világcég szerteágazó tevékenységgel A Greiner Bio-One International GmbH több mint 1800 dolgozójával és 23 leányvállalatával globális piaci szereplőnek számít. Ausztriában, Németországban, Magyarországon, az Amerikai Egyesült Államokban, Brazíliában és Thaiföldön is termelnek. A részvénytársaság székhelye a felső-ausztriai Kremsmünster. A céget 1868-ban alapították, parafa-feldolgozással indulva. 1958-tól fröccsöntött műanyag elemeket is gyártottak. 1963-ban alapították Greiner Bio-One AG vállalkozásukat biotechnológiai, diagnosztikai, orvostechnikai, diagnosztikai és kutatási tevékenységre. Hamarosan a világgazdaság jelentős szereplőjévé váltak. A világ különböző pontjain működő 7 gyárukban szerteágazó gyártást folytatnak. Jelentős arányban (38%) tevékenykednek a csomagolóipar területén (édesség, élelmiszer, ipari csomagolás), Magyarországon például a seregélyesi gyárukban. Jelentős arányú (30%) gyártásuk az egészségügyi szektorban, amely Magyarországon Mosonmagyaróváron történik. Gyártanak a bútoriparban, autóipari beszállítóként, de sziva-

csot, ablakkeretgyártó gépeket is készítenek. A cég 41 részvényesét mind Greinernek hívják, így elmondható, hogy családi tulajdonban van a cégcsoport. Árbevételük 2 Mrd EUR, több mint 10 ezer alkalmazottjuk van a világon. Tevékenységük Mosonmagyaróváron Kétszáznegyven főt foglalkoztatnak, tavalyi árbevétel 13,5 M EUR volt. Exportjuk 72 százalékot tesz ki. Hazai piaci részesedésük mintegy 80 százalék, majdnem minden kórházban jelen vannak. 1989-ben alapították az elődöt, a Greiner Műanyagtechnika Kft.-t, műanyagcserepek gyártására, majd 1995-ben felépült a mai épületegyüttes magja, áttértek a petricsészék gyártására. 2009-ben felvették a nemzetközi megnevezést, így lettek a Greiner Bio-One Hungary Kft. Orvosi laboratóriumi üzletáguk, kutatóintézeti labortechnikájuk, sterilező üzletáguk is van, de bérgyártást is folytatnak. Gyártási volumenüket jellemezheti a 2016-ban gyártott 117 millió db petricsésze, a 25 millió db oltótű, a 9 millió db vizeletes pohár, a 40 millió db pipetta. A korszerű technológia alkalmazása jellemzi őket, például automata csomagolórendszerük van. A fejlődés folyamatos 2002-ben ISO minősítést, 2010-ben ISO 13485-öt, az orvostechnikai eszközök gyártására szóló minősítést szereztek, amely piaci partnereik bizalmához elengedhetetlen volt. 2008-tól folyamatosan fejlesztették a gyártási technológiát. Kinőtték üzemcsarnokukat, így 2011-ben új 3000 m2-es gyártócsarnokot építettek és új irodákat. 2011-ben kezdődő kétéves geotermikus projektjük évente 1,2 GW energiamegtakarítást eredményezett, környezetszennyezés nélkül. A gyártócsarnok hűtése megfelelő hatásfokkal történik. 2012-ben bevezették a világ vezető integrált vállalatirányítási rendszerét, az SAP-t, amely a vállalat minden folyamatát lefedi. Megalapozot-

tabb lett így többek között a tervezés, az utókalkuláció, ütemezhetőbb a gyártás is. 2014-ben újabb gyártócsarnokot építettek, amely 2015 októbere óta újabb helyszíne a gyártásnak. 2016-ban újabb három gépsort telepítettek, amely teljes kapacitásában pipettát gyárt. Két lépcsőben terveznek raktárcsarnok-bővítést, a termelési folyamatokat is újra kívánják gondolni. Időközben kinőtték az iroda- és szociális helyiségeket is. A tűzjelző rendszer korszerű, automatikus, a szellőztető rendszerük cserére szorul. Középtávon további gyártó kapacitásbővítésre számítanak. Jelentős kihívás számukra is, hogy nehéz munkaerőt szerezni, mivel Észak-Nyugat Magyarországon nincs munkaerő-tartalék. Felelősséget vállalnak az emberekért, a sportért és a kultúráért is Különböző jótékonysági és érzékenyítő rendezvények támogatása, szponzorálása, a versenyképes fizetések, a lakhatás segítése, beteg gyerekek, sportesemények, kulturális események támogatása mind-mind társadalmi felelősségvállalásukat és a munkaerő megbecsülésének szándékát tükrözi. Elhatározásuk, hogy aktívan részt vesznek, több hasonló munkaerőigényű céggel, a munkaerő-utánpótlást célzó oktatás támogatásában. Elsősorban a műanyagipari, fröccsöntő szakmát tanulókat kívánnak támogatni, gyakorlati képzőhelyet létrehozni és szakmai ösztönzőket kívánnak bevezetni. Ezért is hívták a partnercégek képviselőit magukhoz, 2017. szeptember 26-án.

Az üzemlátogatás alatt szerzett tapasztalatok is bebizonyították, hogy a megfelelően képzett munkaerő hiánya komoly veszteséget jelent egy jól működő vállalkozásnak is, akadályozva növekedését.


KISALFÖLDI GAZDASÁG / VÁLLALKOZÁSOKRÓL /

25

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara új önkéntes tagja az Info-Turbo Kft., a Városszeretők Győr Társasjáték megálmodója. A csatlakozás jegyében ezúton mutatja be országosan is egyedülálló társasjátékát dr. Bukovics Ádám, és egy remek ajándékötlettel is kedveskedik a kamara tagjai számára.

Jelenkorunk társasjátéka

A VÁROSSZERETÔK GYÔR Aki megálmodta A játékot egy igazi lokálpatriótának, dr. Bukovics Ádám okleveles építőmérnöknek, a Széchenyi István Egyetem főállású egyetemi adjunktusának köszönhetjük. A játékot azzal a céllal alkotta meg, hogy győriek és nem győriek, felnőttek és gyerekek egyaránt játszva ismerhessék meg a város értékeit, műemlékeit, hagyományait, híres személyiségeit, történelmét. Amellett, hogy a győrieket és a városunkba látogató turistákat játszva megismertesse Győrrel, nem utolsó célja volt a fejlesztőnek az sem, hogy a gyerekeket lokálpatriotizmusra nevelje. A megálmodót Győr város iránti szeretete arra késztette, hogy egy, és az idáig egyetlen Győrről készült társasjátékkal adja tovább a kulturális örökséget a következő generációknak, a jelen generációját pedig még jobban megismertesse Győr értékeivel. Több mint hagyományos társasjáték… A játékhoz egy „Mini útikönyv" tartozik, ami a játék kártyáin lévő nevezetességekről nyújt az érdeklődőknek bővebb információkat. De ez még nem minden, mert mobiltelefon vagy tablet segítségével (QR kódok használatával) további érdekességek, fényképek és

videók érhetőek el az adott nevezetességekről. A QR kódok nem csak a játék alatt összegyűjthető bónusz pontok miatt értékesek, hanem a játékosok az általuk közvetített új információk megszerzésével, tájékozottabb emberré válhatnak, nem mindennapi érdekességeket is megtudhatnak a városról. A Városszeretők Győr társasjáték egyik innovatív újdonsága tehát, hogy a hagyományos társasjátékot a digitális világgal ötvözi. De természetesen a tervezők arra is figyeltek, hogy a társasjáték okos eszközök használatával és azok nélkül egyaránt teljes értékűen élvezhető legyen. Kamarai tagoknak kedvezményes A kamarai csatlakozás jegyében a kamarai tagok kedvezményes áron juthatnak hozzá a Városszeretők Győr társasjátékhoz, ha online, a varosszeretok.hu honlapon keresztül rendelik meg. A kedvezménynek köszönhetően, minden önkéntes kamarai tag 9000 Ft helyett 8000 Ft-ért szerezheti be a Városszeretők Győr társasjátékot. A felajánlott kedvezmény könynyedén érvényesíthető, csak be kell írnia a megrendelés során a megjegyzés rovatba, hogy önkéntes kamarai tag.

Limitált kiadás, amelyben az Ön cége is szerepelhet! Sok cégvezető számára okoz fejtörést az év végi ajándékozás. Az ő dolgukat kívánja megkönnyíteni a Városszeretők Győr társasjáték oly módon, hogy nagyobb példányszámú rendelés esetén (>20) a cégéről saját pontkártya kerül az Ön által rendelt játékokba, ezáltal a cége is a

játék részévé válhat. Kiváló és figyelmes ajándék lehet egy cégre szabott, izgalmas társasjáték. Ráadásul a Győrben élő társasjáték-fejlesztők ötlete alapján megvalósult játék magyar és angol nyelven is elkészült, így akár külföldi ügyfeleknek is ajándékozható. Lepje meg ügyfeleit, munkatársait egy egyediesített Városszeretők Győr társasjátékkal!

További információ és webshop: varosszeretok.hu Helyi értékesítés: Tourinform Iroda, Miabaro üzlete, Püspökvár Torony kilátó • E-mail: info@info-turbo.hu


26 / SZÉPSÉGIPAR / KISALFÖLDI GAZDASÁG Gyergyovits Zsolt vagyok, mesterfodrász, és a mosonmagyaróvári Gyergyovits Hajszalon vezetője. 18 éve rendszeresen látogatom Londonban a Salon Internacional divathétvégét. Ezzel az összefoglalóval szeretném nektek átadni az ott látottakat.

DIVATHÉTVÉGE 2017–2018 Salon A divat, a fodrászszakma tudásának, egységesedésének iránya, a geometrikus hajvágás-kombinációk, hajszín-, satírkombinációk, kontyok, amelynek fő alapja a szabad önkifejezés és az egyéniség kiemelése. Salon Internatcional divathétvégéje hozta össze 3 napos programjával az alkotókat az egymásra épülő rendezvénysorozatában.

Európa legmeghatározóbb szépségszakmai rendezvénysorozatainak hétvégéje, amely inspirációban teljes a szépségipar minden szegmensére vonatkozóan.Talán ezért is mozgatja, pezsdíti, elevenné teszi a fodrásztársadalmat. Látva, érezve, tapasztalva az egységet a szépségiparban dolgozó és a környezetükben lévő emberek között. Működésük tudásának alapjaiban a tisztelet, alázat, elfogadás, kreativitás, hála, öröm,

harmónia, béke, mint isteni aspektusok. A fodrászoknak az identitásuk (öntudatuk) része a tanulás, fejlődés, fejlesztés, értéket képezve. A színpadi fodrászok mérhetetlen tudatossággal, példaértékű felkészültséggel, profizmussal vannak jelen munkájuk során. Ami mérhetetlen köszönettel töltheti el a szépségipar-

ban dolgozókat, a fejlett emberi szépségkultúráért, amiért mi magunk és együtt is felelősek vagyunk. Patrick Cameron modelljein keresztül elegáns, letisztult kb 3-5 perc alatt elkészíthető kontykollekcióval,tanítási technikájával kápráztatta el a közönséget a kontyfésülő mester. Az egyik modellnek méhkas formájú kontykiegészítő eleme, meglátásom szerint, a Földünkön élő méhek biztonságának óvására hívta fel a fi-

gyelmet. A Földi élet fennmaradásának céljából. Kiemelve még a 80-as évek (egy irányba haladás) inspirációjával csomózási technikával készült kollekcióját.

kollekció egyiptomi szfinx jellemvonásaival, innovatív satírtechnikákkal mélyítette a hajvágás-kombinációk erejét. Kontyoknál a fonatok voltak jellemzők.

Trevor Sorbie a kreativitást, hajművészetet, mély belső, nyugodt békén keresztül nyilatkozta ki. Határtalan kreativitásra sarkallva töltötte ki a teret, kiemelve az innovatív fény-árnyék-satír technikáját.

Sassoon academy briliáns hagyományőrző munkájukkal, innovatív hajvágáskombinációkkal, satírtechnikákkal avatták be a résztvevőket a jelen és a jövő divatjába, amely az egyéniség megújulását teljessé teszi.

TONI&GUY 2017—2018 egyéniségerősítő hajformáinak kollekciójával, művészi, szabad, önkifejező munkájukkal, lelkesítve inspirálták a közönséget. Az egyik haj-

Több modelljüknél is megjelent a göndör haj. Alapjaiban figyelembe véve az egyén hajtípusát — segítve önmaga kiteljesedésében.


KISALFÖLDI GAZDASÁG / SZÉPSÉGIPAR /

27

Internatcional London

spirációs munkát végző világsztár fodrászok közül néhányat említve Tim Hartley, Saco, Toni&Guy.

Példaértékű szakmai tudást megjelenítve fejlesztették a fodrásztársadalmat, a szabad önkifejezés művészetére sarkallva precíz ismereteikkel a fodrászokat. Mindezt kezdve s zárva elbűvölő hajshow-kkal. Szombat este NOICE hajshow vette kezdetét és tartotta össze a fodrászokat. A szervezőktől a helyszínt csak aznap tudtuk meg. A magyar csapat egy részével 2 órás sorban állás után jutottunk be, akkora volt az érdeklődés. Extrém alternatív mó-

don mutatták be az alkotásokat. Hogy csak néhányat említsek, három modell áll a színpadon papírzacskó fejükön, amit aztán a fodrászok levesznek róluk. Az egyiken hús, a másikon hagyma, a harmadikon hal, amiket aztán elkezdenek formára vágva igazítani. Másik jellemző a modellek látványos átalakítása, mind ruhában és hajvágásban zenére a színpadon. Ezzel szélesítve a fodrászok látókörét, mindezt DJ által alkotott zenére, hajshow-k formájában. Bemutatva a fodrászat művészetének életérzését. Az in-

Vasárnap este a divathétvége koronája a Royal Alberthallban megrendezett Aternative Hairshow. Európa több országából érkező fodrászok képviseltetik magukat és mutatják be alternatív, extra alkotásaikat, modelljeikkel hajshow keretében. Megidézve a jelen és a jövő hajdivatát. A rendezvényen való részvétel jótékonyság is egyben, hiszen a belépőjegyek teljes összegét a leukémiás gyermekek támogatására ajánlják fel, összefogva e nemes cél érdekében a fodrásztársadamat. „A rendezett hajforma kihat az egyén belső énjére, érzésvilágára. A jó közérzete is kihat a környezetére. Fejlődjünk, szépítsük a vendégeket és tegyük szebbé a világot!”


program VÉGRE EGY

minden céges pénzügyhöz

Elfelejtett, elveszett számlák, macerás átutalások, túlterhelt könyvelő, hirtelen adóterhek, drága számlázóprogram… Ha ezek közül bármelyik ismerős, akkor Önnek találták ki az OTP eBIZ szolgáltatását, amelynek segítségével a számlázással, bankolással és könyveléssel kapcsolatos feladatokat egy helyen, online kezelheti! A szoftver okostelefonokról is elérhető. Az OTP fintech-leányvállalata 2017. áprilisban indította el legújabb, komplex elektronikus pénzügyi platformját. A digitális pénzügyi aszszisztens segítségével a kisés közepes vállalkozások egyrészt naprakész információt kapnak cégük pénzügyi helyzetéről, másrészt hetente több órát is megspórolhatnak a dokumentáció elektronikus intézésével. Az eBIZ-zel elektronikus számlák küldésére és fogadására is lehetőség van, így idővel a cégnek egyáltalán nem kell papíralapú adminisztrációval foglalkoznia. Számlázás és banki ügyek könnyen és gyorsan A felhőalapú platformon keresztül a vállalkozások könynyen és biztonságosan tarthatják a kapcsolatot a könyvelővel, a vevőkkel és a beszállítókkal. A rendszer átláthatóbbá teszi az egymás közötti számlázásokat és utalásokat is, emellett segít abban, hogy az adminisztrációban ne legyen hiba. A

számlavezetést megkönnyítve, elég csak egy fotót készíteni a beérkező papír alapú számláról, amely iktatható a rendszerben, ha pedig a számlák fizetését kell intézni, az is egyszerűen, pár kattintással megoldható, ha-

sonlóan egy online banki felülethez. A rendszer a fizetési határidőkről sem enged megfeledkezni, a felület ugyanis automatikus értesítéseket küld azokról. Az adózásban is segítség Egy vállalkozás vezetésénél

Az eBIZ szolgáltatás legfőbb funkciói: • Számlázás: elektronikus és papíralapú számla, díjbekérő kiállítása, számlaküldés. • Elektronikus úton kiállított számlák befogadása, papír számlák egyszerű rögzítése. • Kimenő és bejövő számlák listázása, fizetettség nyomon követése. • Számlák kifizetése OTP banki átutalással, adók, bérjellegű és egyéb tételek átutalása. • Banki számlatörténet megjelenítése és összepárosítása a befogadott számlákkal. • Pénzügyi kimutatások: bevételek, kiadások megjelenítése, ÁFA-tervezés, pénzügyi előrejelzés. • Partnertörzs: vevők és szállítók törzsadatainak nyilvántartása, jogi státuszának nyomon követése, üzleti partnerek meghívása. • Könyvelői nézet: kereskedelmi számlák, banki számlatörténet exportálása, adók és bérszámfejtéshez kapcsolódó utalási tételek elérhetővé tétele könyvelők részére.

fontos, hogy naprakészek legyünk a pénzmozgásokkal, a bevételek változásával, a befizetendő adók reális becslése ugyanis ennek tükrében lehetséges. Az eBIZ a befogadott számlákon szereplő információk alapján automatikusan megbecsüli a fizetendő ÁFA nagyságát, ráadásul továbbítja is az adatokat a könyvelőnek. Így mind a cégvezető, mind a könyvelő folyamatosan tisztában lehet a vállalkozás pénzügyeivel, nem kell a hó végén egyben átadni a számlákat. A rendszer mindemellett a várható pénzmozgásokra is figyelmeztet a számlák esedékessége alapján. Országszerte nagy az érdeklődés Jósvai Tamás, az OTP eBIZ Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a rendszer felületét úgy alakították ki, hogy már elsőre is könnyen átlátható, logikus és felhasználóbarát legyen, így minimális internetes tapasztalat is elegendő a felület megfelelő használatához. Az indulás óta eltelt pár hónapban már több százan szerződtek a szolgáltatásra, az érdeklődők száma pedig meghaladta a tízezret.


KISALFÖLDI GAZDASÁG / PÉNZÜGYEINK /

29

Összesen 2,4 milliárd forintos keretösszegből támogatja az állam a bankkártya-elfogadó helyek számának bővítését, amivel a jelenleginél 30 százalékkal több helyen válik lehetővé a kártyás fizetés. A bankkártyás tranzakciók száma és a bankkártyával bonyolított fizetési forgalom évek óta töretlenül nő, a kártyabirtokosok egyre szívesebben használják ezt a gyors, egyszerű, kényelmes fizetési módot. A POS terminálok telepítésével tehát állami támogatás mellett növelhetik versenyképességüket is a hazai vállalkozások — emelik ki az OTP Bank szakértői.

ÁLLAMI TÁMOGATÁSBÓL

FEJLESZTHETIK

fizetési rendszereiket a kis- és középvállalkozások

2016 decemberében hirdette meg a kormány azt a programot, amelynek célja, hogy egyharmadával bővítse a kártyaelfogadó helyek számát. A kezdeményezés célja, hogy így csökkentse a készpénzállományt és ösztönözze a modern elektronikus fizetési módok elterjedését, a hazai fizetési infrastruktúra modernizálását. Az intézkedést az is indokolta, hogy Magyarországon a bankkártyás fizetések részaránya jelenleg az uniós átlag alatt van, a kártyaelfogadó terminálok száma pedig 100 ezernél megrekedt, annak ellenére, hogy az emberek többsége ma már bankszámlára kapja a fizetését, és bankkártyával is rendelkezik. A program keretében elérhető 2-416 millió forintos támogatásból 30.200 új terminált telepít a pályázaton nyertes hét pénzügyi szolgáltató. Terminálonként 80 ezer forint támogatás érhető el a program keretében. Ennek köszönhetően a vál-

lalkozások induló költség — telepítési és szerződéskötési díj — nélkül igényelhetnek POS terminált a szolgáltatóknál. A szolgáltatók közül az OTP Bank nem kevesebb, mint 7.000 terminál telepítését vállalta idén. „Mivel a mai világban a vásárlók a kényelmes és gyors fizetési módokat preferálják, a vállalkozások gyakran veszítenek el vevőket a csak készpénzes fizetési lehetőség miatt. A kis- és középvállalkozások a POS terminálok használatával növelhetik forgalmukat. A statisztikák szerint ugyanis a kártyával fizetők jellemzően többet költenek a készpénzt használókhoz képest. A POS terminálokat és a kártyaelfogadási szolgáltatást most, eddig példátlanul kedvező feltételekkel, minden induló költség nélkül igényelhetik a vállalkozások” — emelik ki az OTP Bank szakértői. A terminálok használata minimális költséget jelent: a

banki jutalék a bankkártyával bonyolított forgalom legfeljebb 1 százalékát teheti ki a szerződéskötéstől számított legalább 24 hónapon keresztül. A terminálok telepítése mellett szól továbbá, hogy gyorsabb és kényelmesebb fizetési módot kínálhatnak a vállalkozások a vásárlóiknak, ezáltal egységnyi idő alatt több ügyfél kiszolgálását teszik lehetővé. A terminálok a bankkártyák mellett — külön szerződések megkötésével — elfogadják a SZÉP-, Erzsébet-, cafeteriaés egészségpénztári kártyákat is, ami szintén megkönynyítheti a vásárlók dolgát. A POS terminál emellett alkalmas az egyre szélesebb körben népszerű mobilfizetési megoldások elfogadására is. „Az intézkedés legnagyobb haszonélvezői egyértelműen a kis- és középvállalkozások, hiszen ők a korábbi 20-30 ezer forintos telepítési díjak helyett most induló költség nélkül vezethetik be a kártyaelfogadási szolgáltatást.

Annak érdekében pedig, hogy zökkenőmentes legyen az indulás, az OTP Bank díjmentes oktatást biztosít ügyfeleinek az új terminálok kezeléséhez” — mondták az OTP Bank szakértői. Az érdeklődők az OTP-fiókokban további tájékoztatást kaphatnak, és a szerződést is megköthetik. A POS terminált igénylők számára további könnyebbséget jelent, hogy az OTP Bank telefonos ügyfélszolgálattal is támogatja ügyfeleit az esetleges kérdések rendezésében. A legfrissebb hírek szerint a vártnál is nagyobb érdeklődés mutatkozik a terminálok telepítése iránt. Erre válaszul a Nemzetgazdasági Minisztérium 16 millió forint pótlólagos forrást mozgósított a többletigény kielégítésére, illetve 2018-ban is várható hasonló állami intézkedés, további POS terminálok kihelyezésének támogatására.


30 / DIGITÁLIS FIZETÔESZKÖZ / KISALFÖLDI GAZDASÁG

Európában elsôként KRIPTO-VALUTÁK IS MEGJELENTEK Mosonmagyaróváron 2017. november 10-én Mosonmagyaróváron megnyílt Magyarország első bankfüggetlen pénzügyi szolgáltatói fiókja, melybe Európában elsőként, egy BitCoin ATM készüléket is telepítettek.

A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. Az elnevezés vonatkozik továbbá a fizetőeszközt kezelő nyílt forráskódú szoftverre, és az azzal létrehozott elosztott hálózatra is. A többi elektronikus fizetőeszköztől eltérően, a bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól. A bitcoin a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket. A biztonságot digitális aláírások és proof-of-work rendszer adja.[2] A bitcoinok biztonságosan tárolhatók egy pénztárcafájlban, személyi számítógépen, mobiltelefonon, külső adathordózókon vagy felhő alapú szolgáltatóknál, küldésükhöz és foga-


KISALFÖLDI GAZDASÁG / DIGITÁLIS FIZETÔESZKÖZ /

31

dásukhoz pedig csak a küldő, illetve a fogadó bitcoincíme szükséges. A peer-to-peer felépítés és a központi irányítás hiánya megakadályozza bármilyen hatóság számára, hogy a forgalomban levő pénzmennyiséget és tranzakciókat kontrollálja vagy befolyásolja, ami lehetetlenné teszi a manipulációt és infláció gerjesztését. Nemhivatalos jellege miatt ISO kódja nincs, de általánosan használt megjelölése a BTC. (Forrás: wikipédia) A VirPAY Pénzügyi Pont, a VirPAY Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. első fiókja. A mosonmagyaróvári magánszemélyek tulajdonában álló cég elsőként használta ki a törvény által 2013 óta biztosított lehetőséget, miszerint pénzforgalmi szolgáltatók is vezethetnek bankszámlákat. A november 10-i átadón Vizi Tamás ügyvezető elmondta: a VirPAY elsődlegesen egy netbank, mely a www.virpay.eu oldalon keresztül szolgálja ki ügyfeleit, de úgy vélik, pénzügyeink során időnként mégis hatékonyabb lehet személyesen egyeztetni, s megtalálni a megoldást. A pénzügyi pont a készpénz be- és kifizetését lehetővé tevő pénztárak mellett éjjel-nappal nyitva tartó ATM-met is működtet. Európában elsőként a fiókban BitCoin ATM is elérhető kripto-valuták (digitális fizetőeszközök) adásvételére. Számlavezetési funkciók tekintetében ugyanazt kínáljuk, mint a bankok, csak racionálisabban, rugalmasabban, emberközelibben" — mondta az ügyvezető. „A népszerű banki szolgáltatások közül mindenre van megoldásunk, betétgyűjtéssel, hitelezéssel, bankgaranciákkal viszont nem foglalkozunk. Az ügyfelekkel való partnerségre építünk, rugalmasan és megoldásorientáltan üzletelünk, és 24 órán belül tudunk dönteni bármiről." Az átadáson Nagy István parlamenti államtitkár arról beszélt, hogy a jövő látható a mosonmagyaróvári fiókban, amelyről Árvay István polgármester kiemelte: a virtualitás mellé is kell „kézzelfoghatóság". (Forrás: kisalfold.hu)


32 / PÁLYAORIENTÁCIÓ / KISALFÖLDI GAZDASÁG Idén 18. alkalommal, november 10-én került sor megyénk kiemelt pályaorientációs rendezvényére, a Pályaválasztási Kiállításra, melyet ünnepélyes keretek között Széles Sándor kormánymegbízott nyitott meg.

PÁLYAVÁLASZTÁSI Kiállítás Gyôrben

MEGJELENT a kamara Szakmakínáló kiadványa 2017. évben is megjelentette a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szülőknek és általános iskolás, pályaválasztás előtt álló kisdiákoknak szánt kiadványát, együttműködve a 2014-ben alakult megyei Pályaorientációs Konzorcium tagjaival. A kiadvány már ötödik alkalommal jelenik meg, évente friss tartalommal. A kamara a keresett szakmákat ajánlja a kisdiákoknak, amelyeket választva, megalapozhatnak egy jó életet, azonban a továbbtanulást, a fejlődést sem szabad kizárni. Idén is megjelennek a kiadványban a pályaválasztásban közreműködő szervezetek. A szakképző iskolákat működtető szervezetek tevékenysége is bemutatásra kerül. Idén először küldhettek be a nyolcadikosok osztályfotókat. A megye minden részéről örömmel küldték be a kisdiákok. Ajánljuk kiadványunk online változatát, amely elérhető a https://issuu.com/gyormedia/docs/ szakmakinalo_2017 címen.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Győri Tankerület, a Győri Műszaki Szakképzési Centrum, a Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum, valamint a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésével idén 18. alkalommal rendezte meg a Győri Városi Egyetemi Csarnokban a Pályaválasztási Kiállítást, melynek ünnepélyes megnyitójára a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban került sor. A megnyitón Széles Sándor kormánymegbízott köszöntötte a megjelenteket. A Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya folyamatosan részt vesz a fiatalok elhelyezkedésének segítésében. A kiállítás célja, hogy a 7—8. osztályos diákok a helyi szakképzési kínálat lehető legszélesebb körét ismerhessék meg. Ezért biztosítjuk, hogy egy helyszínen, egy időben tekinthessék meg a térségben működő szakképző iskolák, munkáltatók

és intézmények kínálatát. Szervezőként fontosnak tartjuk, hogy olyan pályára irányítsuk a fiatalokat, ahol azonnal hasznosítható tudást szerezhetnek, és képzett szakemberként sikeresen helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon. A helyszínen 48 kiállító, melyből 28 szakképző iskola, 13 munkáltató és 7 egyéb intézmény mutatta be az egyes szakmákat, többek között: autószerelő, gépészeti, informatikai szakmacsoporti, elektrotechnikus, mechatronikai szerelő, fémforgácsoló, marós, lakatos, hegesztő, szociális ápoló, építészeti szakmák, festő, burkoló, kőműves, cukrász, szakács valamint egészségügyi, művészeti, közlekedési és műanyagipari foglalkozások. A korábbi gyakorlatnak megfelelően, az oktatási intézmények, kiállító cégek nemcsak bemutatkoztak és tájékoztatást adtak, hanem törekedtek arra is, hogy szemléletes képet nyújtsanak az iskola utáni életről. (kormanyhivatal.hu/gyormoson-sopron/hirek)


KISALFÖLDI GAZDASÁG / PÁLYAORIENTÁCIÓ /

33

HÁROM TANULÓ csanaki Jerfy Antal-díjat vehetett át a kamarától Gyôrben A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége 2014. évben a

jó tanulmányi eredményt elérő tanulók támogatása, akinek szociális helyzete

hátrányos helyzetű tanulók. Kistérségenként (Fertő-Rábaköz, Mosonmagyar-

Díjazottak 2017. évben Fertő-Rábaközi térség Szakály Rebeka, a Soproni Szakképzési Centrum Berg Gusztáv Szakközépiskolája eladó tanulója. Gyakorlati képzőhelye a 403-as SparKapuváron. Gyakorlati oktatója Soltiné Pápai Csilla. Mosonmagyaróvár térség Terebessy László, a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája ipari gépész tanulója. Gyakorlati képzőhelye a RETTIG HUNGARY Kft., gyakorlati oktatója Bangha László.

szakmunkásképzés erősítése érdekében ösztöndíjat alapított a győri, a mosonmagyaróvári és a rábaközi kistérségben tanuló szakmunkástanulók számára. A szakmunkásképzésben részt vevő, első tanévet (9. évfolyamot) befejező,

nehezíti tanulmányainak magas szintű folytatását, befejezését. Az a kimagasló tanulmányi eredményű szakmunkástanuló lehet díjazott, aki az első éves tanulmányait legalább 4,00-ra teljesítette. Előnyben részesülnek a

óvár, Győr) egy-egy tanuló díjazható. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által alapított csanaki Jerfy Antal-díjakat a Győrben rendezett 2017. évi Pályaválasztási Kiállításon Pintér-Péntek Imre kamaraelnök adta át.

Győri Térség Kolonics Péter, a Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma hegesztő tanulója. Gyakorlati képzőhelye a Tanbusz Kft., gyakorlati oktatója Tóth István.


KISALFÖLDI GAZDASÁG / DIGITÁLIS FELKÉSZÜLTSÉG /

35

IMPRESSZUM • KISALFÖLDI GAZDASÁG • A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara digitális lapja • Felelős kiadó: Orbán Dezső titkár. Szerkeszti: Győr+ Média Zrt. Tördelés: Konrád Sándor. Elérhetőségek: 9021 Győr, Szent István út 10/A. • Telefon: 96/520-200 • Fax: 96/520-291 • http://www.gymskik.hu • HU-ISSN 1416-6267


Kisalfoldigazdasag2017 4  
Advertisement