Kisalföldi Gazdaság Exkluzív Magazin – 2021. április

Page 20

Mesterséges intelligenciával a komfortzónán innen és túl

A JÖVŐ KÖNYVELŐJE A mai fiatal vállalkozók nem kötelező nyűgként tekintenek a könyvelőkre. Szolgáltatókként gondolnak rájuk, akiktől segítséget, személyre szabott útmutatást kaphatnak ahhoz, hogy jobban átlássák a pénzügyeiket és tudatos döntéseket hozhassanak. Az iBookr csapata az automatizációban látja felszabadulni azt az időt, amit a jövő könyvelői személyes tanácsadásra fordíthatnak a papírmunka helyett.

Papp Gábor és Molnár Tamás egy győri inkubációs rendezvényen találkozott 2018 májusában. A könyvelési szakértő, adótanácsadó cégtulajdonos és az informatikai vállalkozó már az első nap első szünetében együtt ötletelt. Mindkettőjüket foglalkoztatta a könyvelés automatizációjának gondolata. Közös projektjük a második helyen végzett a programot záró Demo Day-en, ami arra ösztönözte őket, hogy társuljanak és gondolkodjanak el a folytatáson. Tamás ráadásul konyított egy kicsit a pénzügyekhez, Gábornak pedig volt fogalma a marketingről, ami szintén azt sejttette, hogy a közös munkából csak valami jó sülhet ki. Nyertes ötletük, az iBookr ma már annak a startup vállalkozásnak a neve, amely több mint száz, áfamentes egyéni vállalkozót szolgál ki. Egyedülálló módon teljesen automatizáltan végzi a könyvelést, nincs szükség emberi beavatkozásra. Begyűjti az adatokat, mesterséges intelligencia segítségével feldolgozza és elkészíti az adóbevallást, értesíti a vállalkozót a határidőkről, az utalandó tételekről. Mivel folyamatos az adatgyűjtés, a pénzügy naprakész, látványos grafikai támogatással világosan követhető és átlátható.

18

Papp Gáborral és Molnár Tamással a könyvelés jövőjéről beszélgettünk.

ÁTALAKUL A KÖNYVELŐI SZAKMA – Lesznek még könyvelők öt év múlva? – Ha rajtunk múlik, igen. Meggyőződésünk, hogy a digitalizáció nem veszi el a munkájukat és nem is ez a cél. Az tény, hogy a szakma átalakul, de ez mindenképp megtörténik, velünk vagy nélkülünk. – Gondolhatunk rá generáció­ váltásként? – Igen, méghozzá egy ahhoz hasonlóhoz, ami a vállalkozói szférában zajlik, időben gyakorlatilag párhuzamosan. Akik a rendszerváltás idején alapítottak céget, lassan nyugdíjba mennek és átadják a stafétabotot. Velük ellentétben a mai fiatal vállalkozók már nem kötelező rosszként gondolnak a könyvelőkre. Számukra ők sokkal inkább szolgáltatók, akik segítenek átlátni a pénzügyeket, szakértelmükkel pedig hozzájárulhatnak ahhoz, hogy tudatosabb döntések születhessenek a cégeknél. Úgy látjuk, hogy a könyvelők munkája el fog tolódni az adótanácsadás felé. Továbbra

is szükség lesz rájuk, csak a feladataik nagy része, főleg a monoton fázisok, automatizálódnak. A bankszámlatételek párosítása helyett így több idejük marad arra, amire igény mutatkozik: a kérdések megválaszolására, a profit növelését eredményező támogatásra.

FOGYASZTHATÓ INFORMÁCIÓK – Örömmel fogadják a könyvelők a digitalizációt? – Van, aki a lehetőséget látja benne, mások a veszélyt. Az biztos, hogy a NAV-szinkronizáció azokat a könyvelőket is áttolta a komfortzónájuk határán, akik eddig egyáltalán nem tartottak lépést az informatika világával, vagy csak olyan mértékben, hogy éppen el tudják látni a munkájukat. Úgy látjuk, ők vannak kevesebben és a többség látja az átállás legfőbb előnyeit. Az automatizálás minimálisra csökkenti az adat rögzítési és feldolgozási idejét. Nincs hiba, elveszített számla, bankszámlakivonat, időben történnek a kifizetések. Ehhez jönnek azok a tartalmak, amelyekre csak a digitalizáció képes: követhetővé teszi a telefonszámlákat, az éves banki költségeket, a cash-flow-t és sok minden mást.