Page 1


Szalai Miklós

HALIMBAI FÜVESKÖNYV

GYÓGYTEÁK ÉS TERMÉSZETES GYÓGYMÓDOK

Gyógynövénytúrák.hu 2009


GYÓGYNÖVÉNYTÚRÁK

Ez a könyv a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola szerzői jogtulajdonos engedélyével került kiadásra, 5000 példányban, 2009-ben.

Copyright © 2009 Minden jog fenntartva! A könyv oldalainak másolása, sokszorosítása, kivonatának felhasználása csak a szerzők és a kiadó írásos hozzájárulásával történhet. Rajzok: © Bíró Krisztina, 2009 A könyvben szereplő rajzok, botanikai ábrák szerzői jogvédelem alatt állnak. Fényképek: Takács Tamás Lektorálta: Takács Ferenc

Felelős kiadó: Takács és Fia Bt. 8251 Zánka Ifjúság u. 24/b. Tel.: (+36 30) 9523 541,

(+36 87) 468 274

http://www.gyogynovenyturak.hu e-mail: info@gyogynovenyturak.hu

ISBN: 978 963 06 7625 0

Köszönetet mondunk minden közreműködőnek, aki segítségével és támogatásával hozzájárult a könyv megjelentetéséhez.


TARTALO M 4

Előszó BETEGSÉG - GYÓGYNÖVÉNY - GYÓGYULÁS

6 A GYÓGYNÖVÉNYEK LEÍRÁSA A hazánkban gyűjthető gyógynövények

13

Ábrák, rajzok

126

Külföldi gyógynövények

172

Gyűjtési idő

182

GYAKORLATI TANÁCSOK Legfontosabb tudnivalók

186

Belsőleg alkalmazva

188

Külsőleg alkalmazva

189

A gyógynövények hatása

190

BETEGSÉGEK ÉS GYÓGYMÓDOK Teakeverékek és természetes gyógymódok

192

Mire vigyázzunk?

228

Akik már meggyógyultak

230

ÉLETRAJZ, EMLÉKEK, HAGYATÉK Életrajz

240

Orvosilag elemzett esetek

248

Hagyomány és fejlődés

265

LATIN-MAGYAR GYÓGYNÖVÉNYSZÓTÁR ÉS -KERESŐ

272


Előszó

20

éve annak, hogy a halimbai tudós esperes elköltözött közülünk. Hagyatéka ha körülményesen is, de itt maradt a gyógyulni vágyóknak. Azoknak, akik az ő receptjei szerint készítik el gyógyító teáikat, és ismerkednek a természet gyógyító növényeivel. Minden korban igyekeztek betegségeket gyógyítani a természet eszközeivel. Nemcsak a természeti népek sámánjai és varázslói, hanem az ókor orvosai is a természetet tanulmányozták, különösen az állatvilágot, és tapasztalataikat alkalmazták a beteg embereken. Erre utal több gyógynövény neve is: pl. a medvehagyma, macskagyökér, ebír, lómenta, stb. Sokszor az állatoktól lesték el, hogy különböző nyavalyáikra mit választanak ki a növények közül, milyen hatásuk van az egyes növényeknek. A 10–13. századi európai gyógyítás időszakát nevezik kolostori gyógyászatnak. A kolostorokban élő szerzeteseknek volt idejük a környezetükben élők testi bajainak kezelésére is. Nursiai Szent Benedek szabályzata a kolostori élet minden területét figyelembe veszi. A betegápolás kötelezettségét így fogalmazta meg: „A betegekről kell mindenekelőtt és mindenekfölött gondoskodni, és valóban mint Krisztusnak, úgy szolgáljanak nekik.” A könyörületességnek és a felebaráti szeretetnek ez a gyakorlata a mai napig él a szerzetesek között. A világi papság feladata a betegek lelki ápolása, szentségekkel való ellátása. Különös kegyelem, ha ez a két tevékenység egy személyben találkozik, aki rendelkezik a testi gyógyítás tudásával és a szentségkiszolgáltatás hatalmával. Ilyen kegyelem jutott a Kárpát-medencében élő embereknek, hogy közöttük élt egy természetet ismerő, segítő lelkületű esperes, aki abban az időben tartotta fontosnak a lelki és testi gyógyítást, amikor üldözték a papokat, és a természetgyógyászat sem volt elfogadott. A fitoterápiának korai prófétája volt, és számtalan embernek segített a gyógyulásban. Nem véletlen volt az, hogy Halimbán telepedett le, és praktizált sok-sok ember örömére. Ez a Bakony és Kisalföld határán létesült település rászorult a lelki gyógyításra is, mert nehezen tudtak megélni. A bányászat, a nehéz paraszti munka a testet is megnyomorította, amit rendbe kellett valahogy hozni. Magyarországon igazán kevés olyan hely van, ahol a természet ilyen gazdagon termette meg a gyógyításhoz használható herbákat. A földrajzi környezet mellett a táj geológiája is biztosította a növények sokféleségét: voltak jóminőségű talajok a gazdálkodáshoz, és itt mellékesen több gyógynövényfaj is megtermett: konkoly, búzavirág, mezei zsurló,


kukoricahaj, babhéj, kender, hajdina, len, zab és még rengeteg hasznos dolog. A nedvesebb réteken az állattartáshoz megtermett a széna – tele kakukkfűvel, cickafarkkal, legyezőfűvel, vérfűvel, katángkóróval, vasfűvel, kakukktormával és egyéb gyógynövénnyel gazdagítva a drogok tárházát. A magasabb, szárazabb részeken, a karsztbokor erdők növényei között nagyon szépen megbújt a tavaszi hérics, feketekökörcsin, Csaba ire, sarlós gamandor, csattogó eper, tejoltó galaj, sóskaborbolya, nagy ezerjófű. A lomboserdők szélén az illatos ibolya, májvirág, salátaboglárka talált védelmet a nyírfák, tölgyek, kőrisek között, növelve a választékot. A vízhez közel a füzény, görvélyfű, fűzfa, éger, sédkender, vízimenta, nefelejcs érezte jól magát, még sok más növénnyel együtt. A növények közül többféle a kertben termett meg: orvosi zsálya, izsóp, torma, kapor, lestyán, hagyma, fokhagyma, borágó, metélőhagyma, pórsáfrány, és más növények, amelyek díszítették is a kertet. A begyűjtést és feldolgozást részben esperes úr végezte, de az egyre növekvő igény miatt mind több falusi férfit, asszonyt kellett bevonni. Közülük sajnos már nem sokan élnek. A csomagolást, postázást is segítséggel végezte, hogy gyorsan jussanak hozzá a teákhoz a betegek. A keverékekben jobban bízott mint a mono teákban, mert egymás hatását kiegészítették, felerősítették. Nem a sok fitoterápiával gyógyító elődök módszerét használta, akik receptúráikban szigorú mennyiségi adagolást alkalmaztak. Mivel esperes úr egy-egy betegség gyógyítására sokféle hasonló hatású gyógynövényt kevert össze, ő a hatást tartotta fontosnak. Az erős hatásúakból csak 1/10-1/5-öd mennyiséget használt. Ha valamilyen gyógynövény elfogyott, hasonló hatásúval pótolta. A rengeteg meggyógyult beteg a módszer helyességét sokszorosan visszaigazolta. Mint fitoterapeuta, nagyon fontosnak tartotta a személyes ismeretséget is, és értékelte a visszajelzéseket. Nagyon sokszor a visszajelzés szerint változtatott a receptúrán. Még esperes úr életében többször volt alkalmam vele találkozni, és mindig lenyűgözött növényismeretével. Szakmailag szinte botanikus biztonságával határozta meg a növényeket. A herbáriuma szerencsére ránk maradt, és Zircen, a Természettudományi Múzeumban megtekinthető. A mai fitoterapeuták a könyvét alapműnek tekintik, és ezért kívántuk színes fotókkal is kiegészíteni, hogy minél többen éljenek a csodafüvek gyógyhatásaival. Takács Ferenc Zánka, 2009. aug.15


14

A GYÓGYNÖVÉNYEK LEÍRÁSA

Abrutüröm

ABRUTÜRÖM (Artemisia abrotanum) Termesztett növény, augusztustól novemberig gyűjtik föld feletti részét. Epebetegségek, étvágytalanság vérszegénység, légcsőhurut és asztma gyógyítására és fűszerként kiváló.

ACSALAPU (Petasites hybridus) Folyóvíz mentén nagy tömegben található. Gyökerét és föld feletti részét május-júniusban gyűjtik. A légcsőhurut tüdőbetegségek, asztma, vizenyő, görcs, epilepszia bélféreg, különféle sebek gyógynövénye.

VÉDETT NÖVÉNY

AGÁRKOSBOR (Orchis morio) Legelőkön, réten terem, az ún. leánygumót (idei keményebb) április-júniusban gyűjtik. Hasmenést, általános gyengeséget, légcsőhurutot, epilepsziát gyógyít. Hasonló hatású a többi kosborféleség is, így a bangó (Ophrys), a bibircsvirág (Cym­nadenia conopea), a vitézvirág (Anacampitis pyramidalis) és a sarkvirág (Platanthera bifolia).


Hazánkban gyűjthető gyógynövények

15 Akác

AGGÓFŰ, közönséges (Senecio vulgaris) Tarlón, ugaron, mindenütt előfordul. Föld feletti részét márciustól novemberig gyűjtik. Vérzések, sebek, a vérnyomás zavarai, görcs, epilepszia gyógyítására használják, vízhajló, vértisztító, bélféreghajtó szer készül belőle.

AGGÓFŰ, szaracén (Senecio fuchsii) Föld feletti részét erdős, hegyes vidéken júliustól októberig gyűjtik. Vízhajtó szernek, sebek gyógyítására kiváló. Erős hatású, vigyázva használjuk!

AKÁC (Robinia pseudo-acacia) Meghonosodott fa, sokfelé ültetik. Virágját május-júniusban gyűjtik. Légcsőhurut, bélrenyheség, savtúltengés esetében használják, helyenként fűszerként is. Kérge jó lázcsillapító, erős hatású, magjából egyesek pótkávét készítenek.


16

A GYÓGYNÖVÉNYEK LEÍRÁSA

Alásfa

ALÁSFA (Ptelea trifoliata) Telepített díszcserje, levele és kérge jó gyógyszere a májbetegségeknek, a bélrenyheségnek, a bélféregnek, a csúznak és az asztmának.

ALMAFA (Malus pumila) Vadon is terem és ültetik. Termését és gyümölcshéját vérszegenység és hasmenés ellen, idegbetegségek, láz, légcsőhurut, máj- és vesebetegségek, csúz esetében használják. Vértisztító, élvezeti tea, gyökérkérge lázcsillapító.

AMARANT, bíbor (Amaranthus hybridus) Termesztett növény, levelét július-augusztusban gyűjtik, jó ellenszere a hasmenésnek, különféle vérzésnek.


17

Hazánkban gyűjthető gyógynövények

Aranyveselke

ANGYÉLIKA, közönséges (Angelica silvestris) Vízparton, lápvidéken terem, gyökérzetét, termését, füvét júniustól októberig gyűjtik. Máj-,epe-, tüdő-, szív- és idegbetegségek ellen használják, az étvágytalanság, felfúvódás, légcsőhurut, láz, görcs, vizenyő, csúz, vérszegénység gyógynövénye. Vértisztító hatása van; likőr alkotórésze; fiatal, föld feletti részét ételnek is elkészítik. Jobb hatású a magas hegyvidéki változat az orvosi angyélika (Angelica archangelica), amely nálunk hegyvidékeken termeszthető. →151

APRÓBOJTORJÁN (Agrimonia eupatoria) Bokros helyeken terem, füvét júniustól augusztusig gyűjtik. Epe-,máj- és tüdőbetegségek, legcsőhurut, hólyaggyengeség, hasmenés, belféreg, mandula-, torokés szájgyulladás ellenszere, jó vérzéscsillapító és nyugtató hatása van. ARANYOS FODORKA → Fodorka [46] ARANYVESELKE (Chrysosplenium alternifolium) Nyírkos, vizes erdőben terem, füvét márciustól májusig gyűjtik. Máj-, vese-, hólyagbántalmak elismert gyógynövénye.

VÉDETT NÖVÉNY


272

LATIN-MAGYAR GYÓGYNÖVÉNYSZÓTÁR ÉS -KERESŐ

Latin-magyar gyógynövényszótár és -kereső Achillea millefolium - Cickafark, cickafarkkóró 33 Acorus calamus - Kálmos 63

Actaea spicata - Békabogyó 25

Adiantum capillus-Veneris - Vénuszhaj 178 Adonis vernalis - Tavaszi hérics 57

Aegopodium podagraria - Baktopp 22

Aesculus hippocastanum - Vadgesztenye, lógesztenye, bokrétafa 118 Agave americana - Agávé 172

Agrimonia eupatoria - Apróbojtorján 17

Agropyron repens - Tarack, tarackbúza, perje 111 Ajuga reptans - Ostorindás ínfú 58

Alchemilla arvensis - Ugari palástfű 90 Allium sativum - Fokhagyma 46

Alnus glutinosa - Enyves éger 42 Aloe ferox - Áloé 171

Alpinia officinarum - Galanga 175

Althaea officinalis - Orvosi ziliz, fehérmályva, vízimályva 123 Althaea rosea - Mályvarózsa 80

Amaranthua hybridus - Bíbor amarant 16 Ammi visnaga - Ammi 174

Anagallis arvensis - Mezei tikszem 113 Anchusa officinalis - Orvosi atracél 19

Andromeda polyfolia - Tózegrozmaring 181 Anemone hepatica - Májvirág 79 Anethum graveolens - Kapor 62

Angelica archangelica - Orvosi angyélika 179 Angelica silvestris - Közönséges angyélika 17 Antennaria dioica - Parlagi macskatalp 76

Anthemis nobilis - Rómaikamilla, nemes pipitér 99


A-B

Anthoxanthum odoratum - Borjúpázsit 28

Anthriscus cerefolium - Zamatos turbolya 116 Anthriscus silvestris - Erdei turbolya 116

Anthyllis vulneraria - Szapuka, nyúlszapuka 106 Apium graveolens - Zeller 123 Arctium lappa - Bojtorján 27

Arctostaphylos uva-ursi - Medveszőlő 178 Aristolochia clematitis - Farkasalma 43 Armoracia lapathifolia - Torma 114 Arnica montana - Árnika 20

Artemisia abrotanum - Abrutüröm 14

Artemisia absinthium - Fehér üröm 118 Artemisia cina - Citvármag 173

Artemisia dracunculus - Tárkony, tárkonyüröm 111 Artemisia vulgaris - Fekete üröm 118 Arum maculatum - Kontyvirág 67

Asarum europaeum - Kapotnyak 62

Asparagus officinalis - Spárga, nyúlárnyék 104 Asperula odorata - Szagos müge 83 Asphodelus albus - Genyőte 50

Asplenium trichomanes - Aranyos fodorka 46

Astragalus glyciphyllus - Édeslevelű csüdfű 38 Astrantia major - Zápóca, völgycsillag 122 Atriplex hortensis - Kerti laboda 71 Avena sativa - Zab 122

Bellis perennis - Százszorszép 107

Berberis vulgaris - Borbolya, sóskafa 28 Beta vulgaris var. rubra - Cékla 32 Betula pendula - Nyírfa 87

Borago officinalis - Borágó, uborkaszagú fű 27

273


Halimbai füveskönyv - bemutató részlet  

Gyógynövények, gyógyteák és természetes gyógymódok.

Advertisement