Page 1

Uppsvinget 1-2012 Årgång 28

Fotograf (små bilderna): Vera Sport / verasport.se


Innehåll Uppsvinget 1-2012 Årgång 28 Ledare Gymnastiknyheter Förtjänsttecken/stipendium BUSAM Info Baskurs Försäkringsinfo Inbjudan till utbildningar Kursanmälan mm Läger/utbildningar Sommarens resor mm Grattis till… Webbmail Adressändring, idrottslyft mm Aktivitet/tävlingskalender

2 3-4 5 6 7-8 8 9-16 17 18 19 20 21 22 23

Årets Ledare & Årets förening 2012 Nu är det hög tid att nominera era kandidater till Årets Ledare och Årets Förening 2011 i GF Övre Mellansverige. Sista dag för nomineringar är fredagen den 2 mars 2012. Vinnarna får sedan representera GF Övre Mellansverige i den centrala omröstningen.

Kallelse till Årsmöte med Gymnastikförbundet Övre Mellansverige Den 17 mars 2012 Scandic CH i Gävle För ombud med rösträtt ska fullmakt skickas in eller medtagas till mötet. Fullmakt kan rekvireras från kansliet. Är du intresserad av att delta i styrelse/kommitté uppdrag? Kontakta valberedningens ordförande 018- 32 49 53

Gör Din röst hörd, kom till årsmötet! Varmt välkomna!

Skicka in ditt bidrag till: ovremellansverige@gymnastik.se

Anmälan senast den 10 mars 2012

Ni har väl inte missat oss på Facebook – Gymnastikförbundet Övre Mellansverige. Gå in och gilla!

UTBILDNINGAR OCH LÄGER VÅREN 2012

Omslag: Blandade bilder från Nord-EM i

sid.9-18

Uppsala där de svenska gymnasterna stod för många fina insatser!

1


Hej! Den 14 december gick flyttlasset för kansliet i Falun. Från tidigare plats på Ingarvet flyttade hela Idrottens Hus upp till Lugnet och med det tog vi ett kliv närmare idrottens arena. Ny besöksadress för GF Övre Mellansverige kansli i Falun, för den som har vägarna förbi, är numer: Lugnetvägen 1, 791 31 Falun. Välkomna in! Juluppehållet tog snabbt slut och nu har gympaterminen satt igång med full fart. Kurser har redan dragit igång med bland annat Baskurs Barn & Ungdom grund i både Uppsala och Falun, Gymmix Baskurs, Stora redskap och passningsdagen samt en Baskurs Barn & Ungdom inriktning Trupp Basic. Våren är fylld med olika utbildningar/kurser och hemsidan uppdateras kontinuerligt med flera. Så ta för vana att gå in på hemsidan under ”utbildning/kursanmälan regionen” för att se om det kommit ut något nytt. Inbjudan till utbildningarna/kurserna finner ni längre fram i tidningen och på vår hemsida där ni också gör er anmälan. Saknar ni någon kurs hör ni av er till kansliet, vi försöker hjälpa till så gott vi kan. Längre fram i tidningen hittar ni också mer information kring hur den ”nya” Baskursen Barn & Ungdom fungerar, en liten lathund för att det ska bli lättare att hitta rätt i utbildningsdjungeln. I mars har regionen funnits i ett år och det är dags för ett nytt årsmöte, med allt vad det innebär. Viktigt att DU kommer och gör din röst hörd! Wik utbildningen dyker upp i sommar igen men i ny skepnad, som Wik-end utbildning. Istället för en vecka kommer utbildningen att delas upp på några helger med start i juni och med uppehåll för midsommar. Ett ”måste” för er gruppträningsledare där ute i regionen! Tiden rusar iväg och innan nästa nummer kommer ut så vill i GF Övre Mellansverige passa på att önska er alla en Glad Påsk.

Hälsningar sningar Sine & Lotta 2


Gymnastiknyheter Barn och ungdom Svensk gymnast i Cirque du Soleil 23-åriga Petter Linsky, med rötter i Falun och GF Gymnos, är artist i den magiska Cirque du Soleil-världen med showen Iris, mitt i Hollywood. Flickis.se kommer genom en rad artiklar ge er en inblick i hur livet som artist är där. Först ut en kort presentation av Cirque du Soleil - och Petter men även en andra intervju där vi får veta hur premiären gick. www.flickis.se, alltså.

Flickis.se är Gymnastikförbundets officiella ungdomssite, där gymnaster och unga ledare själva kan påverka innehållet. Här finns inspiration, möjlighet att tycka till, diskutera, gymnastikfilmer, bilder och mycket annat. Sprit detta bland dina gymnaster.

Flip’a’trick Squads is here! Flip'a'trick Squads har landat. Ett inspirationsmaterial för bland annat free running, breakdance och tricking intresserade, helt fritt att använda! Klicka in dig via: www.gymnastik.se/Ungdom/FlipatrickSquads och låt dig inspireras. Testa i din förening och se till att skicka någon på kurs så ni lär er alla tips och tricks av de som redan kan. En riktig bamsesuccé Bamsegympa för barn 3-6 år är rolig, allsidig motorisk träning där barnen får prova på olika sätt att röra sig och använda kropp och knopp! Att ha kul, i lek och rörelse tillsammans med kompisar, att krypa, åla, rulla och kanske uppleva lyckan i att göra sin första kullerbytta - det är Bamsegympa.

GympaKidz är Gymnastikförbundets varumärke för verksamhet som riktar sig till tjejer och killar mellan 7– 12 år, som vill träna utan att tävla men som söker nya och roliga utmaningar. Ett GympaKidz pass kan vara dans och show, Power med redskap, trampett och trampolin eller yoga.

Tävling Utbildningskrav Från och med den 1 juli 2011 började utbildningskrav på Teori utbildningen att gälla. Detta innebär att du som ledare måste ha genomgått Teori steg 1 innan du går vidare till någon av de praktiska kurserna på steg 2. Vidare gäller att du som ledare måste ha genomgått Teori steg 2 innan du går vidare till någon av de praktiska kurserna för steg 3 (se även sid 8).

3


Landslag i trupp Vid EM i TeamGym 2012 i Århus kommer Sverige för första gången att representeras av ett landslag i alla tre seniorklasserna – damer, mixed och herr. Landslagsuttagning kommer att gå av stapeln den 11-12 februari i Örebro – för mer information om uttagningen samt uttagningskriterier hittar du på: www.gymnastik.se →Tävling →Truppgymnastik →Landslag →Uttagning. De tre landslagstränarna i truppgymnastik: Sofia Palmelius 25: kommer att leda damlandslaget tillsammans med redskapsspecialisten Sakarias Lindell. Trots sin relativt unga ålder är Sofia en redan meriterad och respekterad tränare i truppgymnastik. Fram till 2006 tränade hon själv i Örebro GF och har på meritlistan ett SM-silver i damklassen. Hon har också en fin fjärdeplats från NM 2009. Christian ”Vippen” Vilppola 38: Arbetar på Cirkus- och Danshögskolan. Även Vippen är meriterad och har SM-, NM- och EM tävlingar att lägga på sin meritlista, både som aktiv och som tränare. Har arbetat som tränare både i Sverige och på Island och som Coach och Head Coach för UEG. Till sin hjälp med mixedlaget kommer han att ha redskapsspecialisten Anders Frisk. Jonas Juhl Christiansen 32: Kommer från Danmark där han varit aktiv både som gymnast och tränare. Arbetar idag som idrottskonsulent på Gymnastikförbundet. På fritiden tränar han Brommagymnasternas herrlag som han tillsammans med har samlat ihop en del JSM-, SM-, NM- JEM- och EM medaljer. Han har till sin hjälp med herrlandslaget redskapsspecialisten Jenny Bjälkefort. (Inom kort kommer de tre återstående redskapsspecialisterna att presenteras på SvGF hemsida.)

AG-nätverket rapporterar Den 28 december var det utbildning i Leksand för att bli testare på kravprofilen KvAG. I utbildningen gick Lele Matsson igenom styrka 1 och flexibilitet. Det var deltagare med från 4 olika föreningar i regionen. Från regionen har 8 stycken AG gymnaster blivit uttagna till utvecklingsgruppen: Linnea Rosenqvist (GF Gymnos), Saga Larsson (Leksands GF) och Amanda Björk, Sofie Emilson, Linda Faghihi-Holmberg, Oliva Lyngå, Sigrid Risberg och Oliva Schelin (alla GF Uppsalaflickorna). I Juniorlandslaget hittar ni Ece Ayan 13 år från Leksand – Stort grattis till er alla!

Gruppträning/Gymmix Gymmixfamiljen växer Gymmix är förbundets registrerade varumärke för kvalitetssäkrad gruppträning. Det omfattar även alla förbundets gruppträningsutbildningar. Under mellandagarna växte Gymmixfamiljen till 95 Gymmixföreningar runt om i landet! Gymmix egna Facebook-sida På Luciadagen öppnades Gymmix officiella Facebook-sida. En ny kanal för förbundets stora gruppträningsverksamhet – öppen för alla! Gå in och gilla! 4


Förtjänsttecken Utmärkelser inom Gymnastikförbundet och Regioner När du varit ledare i respektive antal år – har du möjlighet att söka detta från regionen: DIPLOM Ledare i minst 3 år

Diplom

REGIONSMÄRKE = PINS Ledare i minst 5 år

Brons-pin

Ledare i minst 8 år

Silver-pin

Ledare i minst 12 år

Guld-pin

LING-MEDALJ Uppdrag i minst 15 år. Svenska Gymnastikförbundets högsta utmärkelse. Endast personer som fått sin gymnastikregions högsta utmärkelse kan erhålla Lingmedaljen. Ansökningsblankett till Lingmedaljen hittar du på: www.gymnastik.se → För föreningen → Utmärkelser och stipendier.

Bertil Sjöstrand resestipendium Bertil Sjöstrands resestipendium delas ut till sökande som avser vidareutbilda sig i någon form av internationellt arbete inom gymnastikens olika verksamhetsfält. Stipendiet kan användas till alla former av internationellt arbete till förmån för svensk gymnastik. Ansökan ska innehålla en kort beskrivning över den sökande och över det tilltänkta ändamålet. Resestipendiet är på 5 000 kronor och utdelas under våren 2012. Ansökan skickas till: Gymnastikförbundet Idrottens Hus 114 73 Stockholm. Märk kuvertet "Bertil Sjöstrands resestipendium". Sista ansökningsdag är den 2 april 2012.

5


Söndag den 11 mars 2012 på Fyrishov i Uppsala A-hallen Klasser:

Klass I: Klass II: Klass III: Klass IV: Klass V:

Ungdom födda 2002 och senare Ungdom födda 1999-2001 Ungdom födda 1998 och tidigare Trampettklass födda 1999-2001 Trampettklass födda 1998 och tidigare

Startavgift:

400 kr/trupp och klass I-III, 300 kr/trupp endast klass IV-V, 600 kr/trupp klass I-III + IV-V Inbetalas i samband med anmälan till bg 5751-6080, tillhörande GF Övre Mellansverige. Glöm ej uppge förening och klass! OBS! Anmälan är ej giltig förrän anmälningsavgiften är inbetald.

Anmälan:

Anmälan görs via vår hemsida: www.gymnastik.se/ovremellansverige Under tävling - trupp – tävlingsanmälan. OBS! Ange klass, antal gymnaster och namn på ledare och ev. lagnamn. Information om tider mm skickas till truppens kontaktman, så glöm inte ange namn och adress till denne. OBS! Anmälan giltig först när avgiften betalats in! Vänligen respektera sista anmälningsdag den 1 februari 2012!

Övrigt:

Tag med överdragskläder och som vanligt; ETT GLATT HUMÖR!

Upplysningar: GF Övre Mellansveriges kansli 018 – 23 14 60 eller maila till: ovremellansverige@gymnastik.se Entréavgift:

50 kr för vuxen (barn under 16 år samt ledare gratis)

VÄLKOMNA!

6


Så här fungerar den nya Baskursen Barn och Ungdom – SvGF:s grundutbildning Baskurs Barn och Ungdom är indelad i två delar, en grunddel som är gemensam för alla och en valbar inriktningsdel. Minimiåldern för den nya Baskursen är från det år du fyller 15. Inga dispenser ges. 1. Grunddel I Baskurs grunddel får du lära dig om ledarrollen, barn och ungdomars utveckling och grundläggande gymnastik. Baskursen innehåller även en introduktion i biomekanik, träningslära och hur du som ledare arbetar för att skapa en säker gymnastik. 2. Valbar inriktningsdel Baskursens olika inriktningar är praktiskt inriktade och riktar sig till en disciplin. Inriktningen Barn och Ungdom Basic ger t.ex. en bredare bas och är en lämplig inriktningsdel för dig som arbetar med barn och ungdomar oavsett vilken verksamhet du sedan kommer att verka inom. Det finns även andra inriktningar, som riktar sig till olika verksamheter/ discipliner. De inriktningar som går att välja mellan är följande: Barn och Ungdom Basic

 Musik och rörelser (bl. musikanalys)  Leken som arbetssätt  Metodik och teknik i matta (hjulning och rondat)  Metodik och teknik i hopp/trampett (hoppets faser, raka hopp, kullerbytta upp till mattberg)

 Grundfärdigheter i räck, ringar, bom, barr  Grunderna i handredskapen

Kvinnlig AG Basic

Trupp Basic

 Musikanalys  Grunderna i friståendeträning  Metodik och teknik i matta (hjulning och rondat)  Metodik och teknik i hopp/trampett (hoppets faser, raka hopp och upp till volt på mattberg)

Manlig AG Basic

 Metodik och teknik i matta (hjulning, rondat och handvolt)  Metodik och teknik i hopp (överslag)

 Musikanalys  Grunderna i friståendeträning  Grundträning (gå, löpning, hopp, stäm,

 Grundfärdighet i räck, ringar, barr, bygel

 Övningar i grundpositioner  Grunderna i rörlighetsträning

 Grunderna i rytmisk gymnastiks fem handredskap (rep, tunnband, boll, käglor och band)  Grundpositioner och musikanalys

landning och stödja)

Trampolin Basic

 Trampolinen som redskap  Trampolinhoppningens grunder  Passningsteknik och säkerhet för grundövningar  Lekar på trampolinen

RG Basic

Hopprep Basic

 Grunderna i enkelrep, dubbelrep och superlångrep  Musikanalys

7


Baskurslicens Efter att du genomfört BÅDA delarna erhåller du en Baskurslicens och ett brett utbud av olika fördjupningsutbildningar öppnar sig (se exempel nedan).

Steg 4 Disciplinspecifik. (Finns endast inom vissa discipliner) Steg 3

Teori Steg 3

Disciplinspecifik, praktisk Steg 2 Disciplinspecifik, praktisk

Teori Steg 2

Steg 1 Disciplinspecifik, praktisk

Teori Steg 1

Försäkringar/licenser Gymnastikförbundet rekommenderar starkt att alla gymnaster som är medlemmar och deltar i föreningens verksamhet ska vara olycksfallsförsäkrade. Av den anledningen har förbundet ett förmånligt avtal med försäkringsbolaget Euro Accident, som endast är tillgängligt för förbundets medlemsföreningar. Försäkringarna administreras av försäkringsmäklaren Pensum. Försäkringsåret är 1 oktober - 30 september. Kolla med din förening om de ordnar med denna försäkring eller om du själv ska ansvara för den. Det finns följande olycksfallsförsäkringar/licenser för gymnaster/ledare: Basförsäkring - gäller alla oavsett ålder som ej behöver tränings/tävlingsförsäkring Träningslicens - gäller de som utför fria rotationer runt tväraxeln (oavsett redskap) samt överslag och kullerbytta på trampett - utan att tävla Tävlingslicens - gäller alla som tävlar i gymnastik Ledarförsäkring - gäller alla ledare som har ett uppdrag i föreningen Läs mer om försäkringarna på: www.gymnastik.se → För föreningen → Försäkringar/licenser

8


Utbildningar/Kurser Baskurs Barn och Ungdom, inriktningsdel

11 februari – Baskurs Barn & Ungdom, inriktning trampolin basic Plats: Förkunskaper: Utbildare: Innehåll:

Pris: Anmälan senast:

Vilundahallen, Upplands Väsby Baskurs Barn & Ungdom grund Louise Nordenberg Trampolinen som redskap. Trampolinhoppningens grunder. Passningsteknik och säkerhet för grundövningar samt lekar på trampolinen. 1 100 kr, inkl material och lunch 2012-01-22

11 februari – Baskurs Barn & Ungdom, inriktning KvAG basic Plats: Förkunskaper: Utbildare: Innehåll:

Pris: Anmälan senast:

Fyrishov, Uppsala Baskurs Barn & Ungdom grund Cecilia Hämäläinen Musikanalys, grunderna i friståendeträning, grundträning (gå, löpning, hopp, stäm, landning och stödja), övningar i grundpositioner samt grunderna i rörlighetsträning. 950 kr, inkl material 2012-01-29

18-19 februari – Baskurs Barn & Ungdom, inriktning barn och ungdom Plats: Förkunskaper: Utbildare: Innehåll:

Pris: Anmälan senast:

Lugnet, Falun Baskurs Barn och Ungdom grund Sofia Lundblad Musik och rörelser (bla musikanalys), leken som arbetssätt, metodik och teknik i matta (hjulning och rondat), metodik och teknik i hopp/trampett (hoppets faser, raka hopp och kullerbytta upp till mattberg), grundfärdigheter i räck, ringar, bom, barr samt grunderna i handredskap. 2 100 kr, inkl material, lunch och fika 2012-01-18

9


Barn- och ungdomsutbildningar

15 mars – Bamsegympa, förskola 3 timmar

Plats: Förkunskaper: Utbildare: Pris: Anmälan senast: Övrigt:

Håstaholmens gymnastikhall, Hudiksvall Inga Sandra Winblad von Walter 850 kr, inkl material 2012-02-15 Tider: Alt 1: 13.00-16.00 Alt 2: 17.00-20.00 Vänligen uppge vilken av tiderna som ni vill gå. 17 mars – Bamsegympa, förening

Plats: Förkunskaper: Innehåll: Utbildare: Pris Anmälan senast:

Von Bahrsskolan (Heidenstamsskolan), Uppsala Inga Syftet med Bamsegympa, praktiska övningar och lektionsförslag i temat Bamsegympa samt hur man får använda Bamse i sin förening Madelene Larsson 1 350 kr, ink material 2012-02-16

10


Gymmix utbildningar

11-12 februari – Gymmix Gympa Förkunskaper: Syfte: Innehåll:

Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Gymmix Baskurs Att ge dig som deltagare grunderna för att kunna utforma egna gympapass i din förening Olika komponenter i ett gympapass, såsom uppvärmning, pulshöjning, kondition, koordination, styrka/rörlighet, pulssänkning och nedvarvning och dess innebörd. Helén Kullberg 2 300 kr, inkl material, fika och lunch 2012-01-30 11-12 februari – Gymmix aerobic/step

Plats: Förkunskaper: Syfte:

Innehåll:

Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Fyrishov, Uppsala Gymmix Baskurs Att ge dig kunskaperna som gör dig till en säker ledare inom aerobic. Även för dig som vill utveckla träning på stepbräda och lära dig utforma egna säkra stegkombinationer en stabil grund att stå på. Aerobic: Öva dig att leda en del av ett aerobicpass. Hur du utnyttjar delar i musiken till att koreografera dina egna stegkombinationer. Lära dig hur du kommunicerar med Q-signs. Step: Tränar grundsteg på steplådan. Tips för att utveckla dina pass. Hur man kan jobba med stepbrädas höjdförändringar, mm. Maria Tegnestrand 2 300 kronor, inkl material, fika och lunch 2012-01-30 11 mars – Programkurs Core

Plats: Förkunskaper: Syfte:

Innehåll: Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Fyrishov E-hallen, Uppsala Inga För dig som är ny som instruktör inom gruppträning eller för erfarna gruppträningsinstruktörer som behöver ny inspiration och ett pass att genomföra med sin grupp. En programkurs är ca fyra timmar där du får möjlighet att lära dig ett pass som du sedan kan gå hem och använda i din grupp. Jenny Barksjö Ej fastställt 2012-02-26

11


17 mars – Programkurs Core Plats: Förkunskaper: Syfte:

Innehåll: Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Lugnet, Falun Inga För dig som är ny som instruktör inom gruppträning eller för erfarna gruppträningsinstruktörer som behöver ny inspiration och ett pass att genomföra med sin grupp. En programkurs är ca fyra timmar där du får möjlighet att lära dig ett pass som du sedan kan gå hem och använda i din grupp. Jenny Barksjö Ej fastställt 2012-02-26 21-22 april – Gymmix EFIT

Plats. Förkunskaper: Syfte:

Innehåll:

Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Fyrishov, Uppsala Gymmix Baskurs Att ge dig som blivande EFIT-ledare grundläggande kunskaper i att utföra EFIT-pass. Ett annat mål är även att kunna instruera både grupper och individer i EFIT Utbildningen är en praktisk kurs där du får träna på EFIT:s olika delar t.ex. styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och explosivitet. Du får även fördjupade kunskaper i EFIT, en övningsbank och grunderna i bra teknik för att skapa säkra pass. Vi går igenom hur du kan komponera och programmera EFIT samt att tyda och tolka redan skapade EFIT-pass. Du får även med dig motivationshöjande metoder i denna utbildning. Jaime Contreras Tittonen 2 300 kronor, inkl material och lunch 2012-04-08 28-29 april – Gymmix Box

Plats: Förkunskaper: Syfte: Innehåll:

Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Västerås Gymmix Baskurs Att gå igenom box som motionsform och ge dig verktyg att skapa säkra boxklasser i din förening. Utbildningen är en praktisk kurs där du får öva rörelser och tekning inspirerade från olika kampsporter. Rörelserna är anpassade till motionsformen. Du får lära dig säkra slag och sparkar med och utan handskar och mitsar. Du får även lära dig hur man skapar och instruerar bra, säkra och stimulerande boxklasser. Jaime Contreras Tittonen 2 500 kr, inkl material, intyg och lunch 2012-03-29

12


Tävlingsutbildningar

4-5 februari – Trampett Steg 1 Plats: Förkunskaper: Syfte: Innehåll: Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Håstaholmen, Hudiksvall Baskurs Barn & Ungdom Att ge tränaren grundläggande kunskaper i trampett, metodik och teknik i de övningar som innefattas i Steg 1. Frivolt (grupperad, pikerad och sträckt), Frivolt med ½ skruv (grupperad, pikerad och sträckt), Överslag, Rondat och Petrik. Lasse Mörk Ej fastställt 2012-01-22. Kontakta kansliet 10-12 februari – Trampett Steg 1

Plats: Förkunskaper: Syfte: Innehåll: Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Fyrishov, Uppsala Baskurs Barn & Ungdom Att ge tränaren grundläggande kunskaper i trampett, metodik och teknik i de övningar som innefattas i Steg 1. Frivolt (grupperad, pikerad och sträckt), Frivolt med ½ skruv (grupperad, pikerad och sträckt), Överslag, Rondat och Petrik. Anna Ekström 2 700 kronor, inkl material, fika och lunch 2012-01-29 17-19 februari – Teori Steg 1

Plats: Förkunskaper: Syfte:

Innhåll: Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Idrottens Hus, Uppsala Baskurs Barn & Ungdom Ger fördjupade kunskaper inom områden som är viktiga i din roll som tränare och kompletterar de praktiska kunskaper som du får i de disciplinspecificerade stegutbildningarna Ledarskap, anatomi, biomekanik och träningslära Anja Näslund och Jonas Gustavsson 2 550 kronor, inkl material och lunch 2012-02-03

13


18-19 februari – Trampolin Steg 1 Plats: Förkunskaper: Syfte: Innehåll:

Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Fyrishov, Uppsala Baskurs Barn & Ungdom Ge grundläggande kunskaper i trampolinteknik, även när det gäller regler och bedömning. Positionshopp, sittstuds, ryggstuds, magstuds, halvvändning mage, framåtvolt och bakåtvolt. Grundläggande trampolinteknik och fysisk preparation. Louise Nordenberg 2 100 kronor, inkl material och lunch 2012-02-01 2-4 mars – Teori Steg 2

Plats: Förkunskaper: Syfte: Innehåll: Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Idrottens Hus, Uppsala Baskurs Barn & Ungdom Ger dig ytterligare fördjupade kunskaper inom de områden som berördes i Steg 1 och dessutom kunskap i kost och idrottsskador. Ledarskap, anatomi, biomekanik, träningslära, kost och idrottsskador. Anja Näslund och Jonas Gustavsson 2 550 kronor, inkl material, lunch och fika 2012-02-15 10-11 mars – Tumbling Steg 1

Plats: Förkunskaper: Syfte: Innehåll: Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Lugnet, Falun Baskurs Barn & Ungdom Att ge tränare grundläggande kunskap i Tumbling, metodik och teknik i de övningar som innefattas i Steg 1. Rondat, Handvolt, Flickflack, Whipback (grunderna) och Frivolt samt kombinationer. Pia Josephson 2 100 kr, inkl material, fika och lunch 2012-02-09 17-18 mars – Tumbling Steg 1

Plats: Krav: Syfte: Innehåll: Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Fyrishov, Uppsala Baskurs Barn & Ungdom Att ge tränare grundläggande kunskap i Tumbling, metodik och teknik i de övningar som innefattas i Steg 1. Rondat, Handvolt, Flickflack, Whipback (grunderna), och Frivolt samt kombinationer Pia Josephson 2 100 kr, inklusive material och lunch 2012-02-16

14


17-18 mars – Fristående Steg 2 Plats: Förkunskaper: Syfte: Innehåll: Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Fyrishov, Uppsala Fristående Steg 1 samt Teori Steg 1 Ge fördjupade kunskaper i vikten av rätt teknik, rörelsepositioner och koreografi. Rörelseskolning, teknikträning och idéer och tips på hur du utvecklar en bra koreografi. Eija Österberg 2 100 kronor, inkl material och lunch 2012-02-16 23-25 mars – Trampett, Steg 1

Plats: Förkunskaper. Syfte: Innehåll: Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Lugnet, Falun Baskurs Barn & Ungdom Att ge tränaren grundläggande kunskaper i Trampett, metodik och teknik i de övningar som innefattas i Steg 1. Frivolt (grupperad, pikerad och sträckt), Frivolt med ½ skruv (grupperad, pikerad och sträckt), Överslag, Rondat och Petrik. Anna Ekström 2 700 kr, inkl material, fika och lunch 2012-02-22 24-25 mars – Fristående, Steg 1

Vart: Förkunskaper: Syfte: Innehåll:

Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Idrottshuset C-hallen, Enköping Baskursen Barn & Ungdom Ge kunskap i förberedande rörelseskolning, uppvärmning och rörelseskolnings- och stretchprogram Förberedande rörelseskolning, både sittande och stående positioner t ex piléövning, tendueövning och passéövning m fl. Uppvärmingslängor, rörelseskolningsprogram 1 och 2 samt strechprogram Eija Österberg Ej fastställt 2012-02-23

15


Domarutbildningar

4 februari – Domarkurs KvAG steg 1 Plats: Förkunskaper: Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Sparbankshallen, Leksand Från det året man fyller 15 Annica Mattsson 1 100 kronor, inkl material, fika och lunch 2012-01-19 24-26 februari – Regionsdomare Trupp

Plats: Förkunskaper: Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Söderhamn Från det året man fyller 18 Sara Jansson Ej fastställt 2012-02-10

17-18 mars – Regionsdomare, Trupp Plats: Förkunskaper: Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Annexet, Fyrishov, Uppsala Från det året man fyller 18 Linus Sundvik Ej fastställt 2012-03-01

30 mars - 1 april – Regionsdomare Trupp Plats: Förkunskaper: Utbildare: Pris: Anmälan senast:

Lugnet, Falun Från det året man fyller 18 Sara Jansson 2 600 kronor, inkl lunch, fika och middag 2012-02-29

16


Kursanmälan på Internet

Anmälan sker via vår hemsida, www.gymnastik.se/ovremellansverige, www.gymnastik.se/ovremellansverige, under utbildningar – kursanmälan region Kursbekräftelse skickas ut via mail så vänligen uppge din mailadress vid anmälan Efteranmälningar godtages i mån av plats men för att vara säker på en plats, se till att anmäla dig i tid. Vid sen anmälan, kontakta kansliet!

Kursavgift

Kursavgiften ska vara betald innan kursdag till BG 5751-8060, tillhörande GF Övre Mellansverige. Vid fakturering tillkommer 25 kronor.

Återbud

Anmälan är bindande och endast läkarintyg gäller för återbetalning av kursavgiften. Kursåterbud pga. Sjukdom meddelas kansliet på tfn 018-23 14 60 eller via email till: ovremellansverige@gymnastik.se

Fler utbildningar?

Saknar ni någon utbildning i er förening? Kontakta kansliet 018-23 14 60. Vi gör så gott vi kan för att tillgodose era behov. Utbildningssidan på hemsidan(www.gymnastik.se/ovremellansverige) www.gymnastik.se/ovremellansverige) uppdateras också hela tiden med nya utbildningar så ta för vana och gå in och titta ibland.

17


Läger/Utbildningar/Resor sommaren 2012 Fastän det nya året precis har börjat så vill vi slå ett slag för sommarens läger och sommarutbildningar. Tipsa era gymnaster redan nu så de kan planera in sin gympasommar! Mer information kommer närmare inpå. Vill du vara ledare vid ockelbolägret? Kontakta kansliet: 018-23 14 60 Anmälningar sker som vanligt via hemsidan: www.gymnastik.se/ovremellansverige

Vinter 2012! Läger på Lillsved – specialerbjudande tom februari! När: Vart: Logi och mat:

Pris: Övrig:

November – februari (lördag fm. till söndag em.) Lillsved I priset ingår boende i fräscha dubbelrum i Parken, två luncher, en frukost och en middag. Sänglinne och handduk tar var och en med sig. Städning av rummen görs av respektive förening före avfärd. 450 kr/person. Specialpris på halltid tillkommer (1000 kr rabatt på ordinarie pris) . Redskap som finns är bl a 2 tumblinggolv, airtrack, 4 LEG trampetter, 1 MD trampett, pegasus, trampolin, truppfriståendegolv.

Välkommen att boka på tel: 08 - 541 385 30

Ockelbolägret När: Vart: Logi och mat: Program: Pris:

16 – 20 juni Perslundaskolan i Ockelbo Logi sker i matsalar, mat serveras 3 gånger/dag samt kvällsfika Gymnastik, omväxlande med bad, bollekar och sång. Ej fastställt

Wik-end utbildning När: Vart: Logi och mat: Program: Pris:

Tre helger från och med mitten av juni med uppehåll under midsommar Wik folkhögskola I priset ingår fm./em. fika, och lunch. Middag för tvådagarsutbildningarna. Logi ingår inte i priset Olika Gymmixutbildningar att välja på Ej fastställt

18


Resor sommaren 2012 EUROGYM 2012 – Coimbra Portugal Är du mellan 15-20 år och tycker att gymnastik är bland det bästa som finns? Nu har du chansen att följa med GF Övre Mellansverige, som planerar att skicka en masstrupp, till Coimbra Portugal för en vecka fylld med gymnastik, sol och bad. EUROGYM är ett ungdomsevent som anordnas vartannat år i olika länder i Europa. I sommar är det dags för Portugal att stå värd och mellan den 15-19 juli förväntas ca 5000 unga gymnaster att samlas i Coimbra för att uppleva häftig gymnastik i uppvisningsform. Allt börjar med en stadsparad och innehåller sedan allt från öppnings- och avslutningsceremonier till UEG Gala, workshops, forum och uppvisningar. För mer information och priser gå in på: www.gymnastik.se/ovremellansverige →Ungdom →EUROGYM 2012

En resa tillsammans med Gymmix – följer du med? En fantastisk hälso/träningsvecka för dig i den ”gyllene åldern” som gillar att röra på dig. Trots namnet har åldern ingen stor betydelse mer än att träningen kommer att rikta sig mot gruppträning för " mitt i livet åldern”. Följ med på denna härliga resa och få ett minne för livet! Så här kommer det att fungera: Du bokar din egen flygresa - men registrerar dig via Gymnastikförbundet för logi och medlemskort under hela festivalen. Det kommer att bli en fantastisk vecka där du som deltagare kan gå runt på olika workshops och välja mellan Zumba, Qi Gong, Yoga, Aerobics Pilates, Fitball med mera. Utöver det kommer det vara övrig Festivalstämning med uppträdande på kvällarna i olika gympaformer och annat läckert. För mer information och priser gå in på: www.gymnastik.se →under fliken Gymmix →senaste nytt. 19


STORT GRATTIS till alla duktiga gymnaster/lag i GF Övre Mellansverige som gjort bra insatser i tävlingar under hösten-11.

Bjursås IK: Som tog hem segern i alla tre klasser, mini-, ungdom- och juniorklassen när Regions-DM avgjordes i Bjursås den 20 november.

GF Uppsalaflickorna: Som efter en tät strid i knep silvret i U-Cupen i Halmstad 12-13 november. Guldet gick till Örebro GF och bronspengen till GF Vikingarna

Även stort grattis till (ingen bild):  GF Uppsalaflickorna (trupp) som tog en fin 4:e plats under JSM.  Ece Ayan, Leksands GF (KvAG) 3:a i mångkampen och 3:a i barrfinalen i Juniorcupen.  Sigrid Risberg, GF Uppsalaflickorna (KvAG) som vann mångkamp i Rikscupen, steg 6.  Linda Holmgren Faghihi, GF Uppsalaflickorna (KvAG) 3:a i mångkamp i Rikscupen, steg 6.  Sofie Emilson, GF Uppsalaflickorna (KvAG) 1:a mångkampen i Rikscupen, steg 7.  Olivia Schelin, GF Uppsalaflickorna (KvAG) 2:a mångkampen i Rikscupen, steg 7.  Linnea Rosenqvist, GF Gymnos (KvAG) 4:a mångkamp i Rikscupen, steg 7.  Olivia Lyngå, GF Uppsalaflickorna (KvAG) 3:a mångkampen i Rikscupen, steg 8.  Hanna Berg, GF Gymnos (KvAG) 4:a mångkampen i Rikscupen, steg 8.  Robin Larsson, Gefle GF (trampolin) 3:a individuell trampolin, klass 1, i Sjövalla Cup.  Gustav Tingelöf, Gefle GF (trampolin) 4:a individuell trampolin, klass 2, i Sjövalla Cup.  Louise Hedberg Lundblad, Gefle GF (trampolin) 2:a individuell trampolin, klass 2, i Levo Cup.  Evelina Gommel, Linnea Larsson, Amanda Axen, GF Uppsalaflickorna (RG) 1:a i Lag-SM (ungdomar lag)  Petra Lindgren, GF Uppsalaflickorna (RG) 4:a i Lag-SM (senior individuellt)

20


Webbmail för föreningen Alla föreningar som är anslutna till Gymnastikförbundet kan få en e-post/webbmail via Sajtmail. Varje konto förfogar över 50Mb. Spam och virusskydd ingår. Tillgång till denna webbmail är en medlemsförmån i Gymnastikförbundet och är kostnadsfri för alla medlemsföreningar. Se detta som en möjlighet för er som ej har en officiell och neutral e-postadress till föreningen, utan en adress som går till en privatperson alternativt att föreningen saknar epostadress. Vi rekommenderar post.gymnastik.se som föreningens officiella mailadress - så rekommendera detta till DIN förening!

Användarnamn och lösenord Alla föreningar har ett användarnamn efter modellen föreningsnamnet@post.gymnastik.se. Föreningen kommer att få ett lösenord som används vid inloggning till mailen.

Nya föreningar I samband med bekräftelse på medlemskapet i Gymnastikförbundet har godkänts, kommer nya föreningar att få info om post.gymnastik.se.

Inloggning Sker via www.sajtmail.com eller www.gymnastik.se/sajtmail Föreningen kan sedan välja om webbmailen ska vara tillgänglig för en eller flera personer inom föreningen. Det går även att vidarebefordra inkommande mail till en annan epostadress. Allt detta görs under inställningar i inloggat läge – där kan föreningen själv även ändra lösenord.

Glömt lösenord och/eller användarnamn Känner man inte till föreningens användarnamn och/eller lösenord mailar föreningen till siw.johansson@gymnastik.se. Ange föreningens namn och vem som är ansvarig med e-postadress och telefonnummer.

Frågor om detta: Siw Johansson 08-699 64 89, siw.johansson@gymnastik.se Calle Myrsell 08-699 64 74, calle.myrsell@gymnastik.se

21


Adressändring Kom ihåg att meddela Din nya adress till kansliet när Du flyttat!

Händer det något i din förening? Glöm inte att skicka in DITT bidrag till tidningen. Meddela GF Övre Mellansveriges kansli om vad som händer så vi kan uppmärksamma det i Uppsvinget. Vi tar gladeligen emot allt: uppvaktningar, jubileum, uppvisningar, tävlingar och övriga tips till föreningar. Skicka gärna med foton också! För de föreningar som önskar få tidningen till sina ledare, vänligen skicka/maila in uppdaterade ledarlistor så vi vet vart tidningen ska skickas.

Idrottslyftet år 5: 1 juli 2011 – 31 december 2012 Syftet med Idrottslyftet är att bidra till "mer & fler", nämligen att stötta utökad och ny aktivitet för flera idrottare än i dag. Bidrag från Idrottslyftet hoppas vi möjliggör att dörrarna öppnas för fler intresserade, och på så sätt katalyserar en positiv utveckling och spridning av gymnastiken över hela landet. Läs mer om Idrottslyftet på www.gymnastik.se →för föreningen →ekonomi och bidrag →idrottslyftet.

Nästa nummer av Uppsvinget kommer ut i april 2012. Manusstop 26 mars.

ANSVARIG UTGIVARE Hans Lundborg (vice ordförande) REDAKTÖRER Sine Blomberg sine.blomberg@gymnastik.se Lotta Karlsson lotta.karlsson@gymnastik.se TRYCKERI Trycksaksmäklaren

GYMNASTIKFÖRBUNDET ÖVRE MELLANSVERIGE Idrottsgatan 2 753 33 Uppsala Tfn: 018 – 23 14 60 Tfn: 023 – 454 78 BG: 5751 6080 E-POST ovremellansverige@gymnastik.se HEMSIDA www.gymnastik.se/ovremellansverige

22


Till:

Aktivitet/tävlingskalender VT-2012

Februari 4 4-5 10-12 11 11-12 11 11 11 12 17-19 18-19 18-19 24-26

Domarkurs KvAG steg 1 Trampett steg 1 Trampett steg 1 Planeringskonferens Gymmix aerobic/step Baskurs b&u, trampolin basic Gymmix Gympa Baskurs b&u, KvAG basic UT-yngre, regionsfinal Teori steg 1 Baskurs b&u, b&u basic Trampolin steg 1 Regionsdomare Trupp

Mars 2-4 10-11 11 11 15 17 17 17-18 17-18 17 17-18 23-25 24-25 30-1

Teori steg 2 Tumbling steg 1 Programkurs Core BUSAM Bamsegympa – förskola Årsmöte Programkurs Core Tumbling steg 1 Fristående steg 2 Bamsegympa – förening Regionsdomare Trupp Trampett steg 1 Fristående steg 1 Regionsdomare Trupp

utbildning utbildning utbildning utbildning utbildning utbildning utbildning utbildning

Uppsala Falun Uppsala Uppsala Hudiksvall Gävle (Scandic CH) Falun Uppsala Uppsala Uppsala Uppsala Falun Enköping Falun

April 21-22 28-29

Gymmix EFIT Gymmix Box

utbildning utbildning

Uppsala Västerås

utbildning utbildning utbildning utbildning utbildning utbildning utbildning trupptävling utbildning utbildning utbildning utbildning utbildning utbildning utbildning trupptävling utbildning

Leksand Hudiksvall Uppsala Gävle Uppsala Upplands Väsby Uppsala Uppsala Bålsta Uppsala Falun Uppsala Söderhamn

23

Uppsvinget 1-2012  

Uppsvinget 1-2012