Page 1

zot van

Driemaandelijks tijdschrift van de GymnastiekFederatie Vlaanderen vzw Jaargang 11 – Nr 2 April-mei-juni 2012

Laure en Nicolas

Redactie: Zuiderlaan 13 – 9000 Gent – afgiftekantoor Gent X – P 209164

wereldkampioenen Acro!

Fantastisch EK Turnen in Brussel

Interview Aagje

Nieuws van de federatie

Schitteren op de dansvloer

1


Onze nieuwe “Club”brug vrijstaand Super eenvoudig en compleet

bekijk het filmpje op onze website.

Janssen-Fritsen n.v. Klaverbladstraat 2 • 3560 Lummen • Tel: 013/53.15.07 info@janssen-fritsen.be • www.janssen-fritsen.be

2

Official supplier: World Championships Gymnastics Antwerp 2013


6

10 18 zot van

inhoud

Beste ‘zot van Gym!’-lezers! 4

Nieuws van de federatie

6

Fantastisch EK Turnen in Brussel

10 Historisch goud op WK Acro

12 Gym Toppers

14 Interview: Aagje Vanwalleghem

We kunnen jullie opnieuw een uitgave vol topmomenten in je geliefkoosde sport aanbieden. Het EK in Brussel werd een onvergetelijke gebeurtenis. Het Belgische meisjesteam haalde voor het eerst een Teamfinale op het EK en werd knap 6de. Laure en Nicolas verwenden ons met de eerste Belgische wereldtitel in de Acrobatische Gymnastiek ooit. De Belgische mannen wisten dan weer op het EK in Montpellier enkele mooie prestaties neer te zetten... Uiteraard in deze ‘Zot van Gym!’ ook een interview met Aagje Vanwalleghem die net voor het EK besliste te stoppen met topsport. Aagje mag terugblikken op een schitterende carrière met als hoogtepunt de finale op de Spelen in Athene en een bronzen medaille op de sprong op het EK 2005 in Debrecen. Dank Aagje, voor de vele mooie turnmomenten die we in ‘Zot van Gym!’ met jou mochten delen! Met veel plezier en voldoening gaf ik de voorbije 10 jaar jouw favoriete tijdschrift een invulling. Nu lijkt het een geschikt moment om de fakkel door te geven aan collega Koen De Zutter die ongetwijfeld een tijdschrift met een nieuwe dynamiek voor jullie in petto heeft. Om naar uit te kijken!

16 Gym over de grens

18 Schitteren op de dansvloer

Tot ziens lieve Gym-lezers!

Inge Doens

20 Kidscorner

Hoofdredacteur

Driemaandelijks Tijdschrift van de GymnastiekFederatie Vlaanderen vzw Nr. 2 april-mei-juni 2012 Redactie: Zuiderlaan 13 - 9000 Gent Tel: 09-243 12 00 - Fax 09-243 12 29 Info@GymFed.be - www.GymFed.be Werkten mee aan dit nummer: Ilse Arys, Els Coppieters, Koen De Zutter, Leen Foré, Ruth Franceus, Delphine Gosseye, Brecht Lattré, Nicole Legiest, Xavier Mares, Kristof Van de Putte. Hoofdredacteur: Inge Doens ingedoens@gymfed.be Advertenties: ilsearys@gymfed.be Tel.: 09-243 12 11

Vormgeving: Geers Offset Tel: 09-324 41 38 pierre.van.uffelen@telenet.be

Verantwoordelijke uitgever: Hans Knop

Drukker: Geers Offset Eekhoutdriesstraat 37 - 9041 Oostakker Tel.: 09-251 05 75 - Fax: 09-251 62 40 www.geers-offset.be

Oplage = 59 176 Gym wordt gratis bezorgd aan alle leden. (1 exemplaar per gezin)

Fotografie: FIG, Fons Decoster, Els De Nil, Chris Dickx, Danny Kerremans, Volker Minkus, Eric T’Kindt, Thomas Schreyer. Illustraties: Xavier Mares Coverfoto: Larisa Iordache (Roemenië) (foto: Thomas Schreyer)

Abonnement: 12 euro - 4 edities KBC - 442-8021711-35 Copyright: GymFed, tenzij anders vermeld. Alle rech­ ten voorbehouden in binnen- en buitenland. Niets in deze uitgave mag overgenomen worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Advertenties en lezersbrieven vallen onder de uitsluitende verantwoordelijkheid van de opdrachtgever of schrijver.

3


actueel

Nieuws van de federatie GymFed-clubs kiezen nieuwe Raad van Bestuur

Thor Zichem wint fotowedstrijd ‘Team Cool’

Op zaterdag 24 maart vond in het Provinciaal Administratief Centrum (PAC) van Oost-Vlaanderen in Gent de Algemene Statutaire Jaarvergadering van de GymnastiekFederatie Vlaanderen plaats. Belangrijk punt op het agenda was ongetwijfeld de (her) verkiezing van de leden van de Raad van Bestuur.

In het kader van het project ‘Coole gymmanieren’ werd met de meewerkende ‘Coole gymclubs’ een fotowedstrijd georganiseerd. De opdracht luidde: “Toon jezelf vol zelfvertrouwen, als iemand die weet waarmee je bezig bent, als iemand met uitstraling”

Voor de volgende beleidsperiode (2013-2016) ziet de RvB er als volgt uit: Voorzitter: Gilbert Vercammen (GymFlex) Ondervoorzitter: Joanna Van Hooydonck (Gym-Harop Brasschaat) Financieel beheerder: Peter Kopydlowski (KWTV Willebroek) Bestuurders: Wim Van Echelpoel (K.K.T. Sint-Xaverius Vlug & Vroom Zele) Danny De Cauwer (Sportiva Sint-Gillis-Waas) Kristof Verfaillie (GymFlex W) Rosy Taeymans (Art Gym Kapellen) Hans Knop (GymMAX) Peter Frederickx (Kon. Diestse Turnkring)

De jongens en meisjes van Thor Zichem winnen fotowedstrijd.

De prijs voor de winnende foto ging naar de groep ‘Jeugd 3’ van Thor Zichem! Het ‘Team Cool’ mag als teamactiviteit een dagje naar een pretpark naar keuze. Veel plezier!

Brussels Airlines geeft GymFed-leden korting! De GymnastiekFederatie Vlaanderen is verheugd om Brussels Airlines te kunnen voorstellen als haar luchtvaartpartner! Brussels Airlines biedt alle GymFed-leden een korting van 15% en dit op alle vluchten (b.flex economy en b.light economy, in Europa en Israël) van en naar Brussel.

Reservatie- en reisperiode? Vanaf nu tot 14 maart 2013

Hoe boeken? Surf naar www.brusselsairlines.com. Nadat je je vluchtbestemming en data hebt ingegeven in de rode reservatiemodule links op deze pagina, vink je de optie “Ik heb een promotie-

4

code” aan. Geef de promotiecode 11116977 in en klik “BOEK NU”. Je korting wordt dan verrekend bij de betaling.

Deze promotie is geldig op alle vluchten van Brussel Airlines èn geldt daarnaast ook bij de volgende maatschappijen voor de vermelde bestemmingen: - Lufthansa: Frankfurt, Munchen, Stuttgart - Austrian Airlines: Wenen - Swiss International Airlines: Zurich, Bazel - Adria Airways: Ljubljana - Croatia Airlines: Zagreb - Lot Polish Airlines: Warschau - Tap Air Portugal: Lissabon, Porto Deze korting is niet geldig voor de betaling van taksen, benzine of andere diensten.


GymFed winnaar op Quality in Sports Happening In 2011 namen 58 gymnastiekclubs deel aan IKGym, het kwaliteitsinstrument van de GymFed. Om het projectjaar feestelijk af te sluiten nodigde Double Pass, samen met de GymnastiekFederatie Vlaanderen vzw, deze 58 clubs uit op de “Quality in Sports Happening” op zaterdagavond 28 april in de Zuiderkroon in Antwerpen. Op deze happening werd onder meer de laureaat bekend gemaakt van de “IKGym Award”, aangeboden door Janssen-Fritsen. Deze Award werd uitgereikt aan een gymnastiekclub met het IKGym+ label die zich het voorbije jaar op vlak van kwaliteit heeft laten opmerken. De 4 genomineerden waren: Jump & Joy, Kon. St-Veronus Turnkring vzw, Moedig en vrij Mechelen, WIK Oostende De gymclub Koninklijke Sint-Veronus Turnkring vzw werd als grote winnaar verkozen omdat ze erin slaagden als recreatieve club het IKGym+label te behalen met een zeer mooie score.

Hét fiets- en wandelfeest in de Vlaamse rand rond Brussel.

Met de uitreiking van deze Award wil Double Pass (en de federatie) hen hiervoor belonen en vooral stimuleren om dit waardevolle werk verder te zetten. Dansmozaïek Kadans is ‘Tofste sportclub van het jaar’ Naast de IKGym en Foot PASS Awards werd ook de tweede laureaat bekend gemaakt van “My Happy Club”. De verkiezing tot ‘Tofste sportclub van het jaar’ werd een nek-aan-nek race tussen de Gym-Fed-club “Dansmozaïek Kadans” en de taekwondoclub “Nang Jong” die uiteindelijk gewonnen werd door Dansmozaïek. Zij winnen de “My Happy Club”-award 2012! Proficiat!

Katrien Verstraeten (Dansmozaïek Kadans) ontvangt de trofee van ‘Tofste sportclub’ uit handen van Hugo Schoukens, medezaakvoerder van Double Pass


r e p o r ta g e Van 9 tot en met 13 mei vond in Brussels Expo het Europees kampioenschap Artistieke Gymnastiek voor dames plaats. Aagje Vanwalleghem had een paar weken voor het EK aangekondigd dat ze stopte. Een nieuwe generatie turnsters toonde de gymwereld dat de opvolging verzekerd is ...

Belgische gymnasten zetten schitterende prestatie neer! Een EK in eigen land, hier werd heel hard naar uitgekeken. Onze gymnasten trainden jarenlang om te schitteren in Brussel. En dat deden ze. Het Belgische junioren- en seniorenteam kreeg de volle belangstelling van de pers, de buitenlandse delegaties en het Belgische publiek. Gaelle Mys (OTV Nazareth), Terri Grand’Ry (GymMAX), Eline Vandersteen (Turnkring Varsenare), Lisa Verschueren (Sportiva Sint-Gillis-Waas) en Julie Croket (GymMAX) verdedigden onze nationale kleuren met glans. Tijdens de kwalificatiewedstrijd doorliep het Delhaize TOP-team de toestellen in olympische volgorde. Ze turnden een goed parcours, maar door

Het Belgische meisjesteam van het EK 2012 in Brussel met Gaelle, Lisa, Terri, Eline en Julie. (foto: Els De Nil)

Lisa loodste met een prima brugoefening het Belgische team naar een mooie 6de plaats in de Teamfinale! (foto: Thomas Schreyer)

6

een paar foutjes was het knokken tot het laatste toestel om zich te kwalificeren voor de teamfinale. Dit tot grote vreugde van o.a. de 1200 jongens en meisjes uit 26 scholen die onze meisjes op deze schooldag kwamen aanmoedigen. Met een totaalscore van 161.972 punten namen de Belgische senioren nipt de achtste plaats voor hun rekening. Fantastisch gewoon, want hierdoor mocht voor het eerst in de geschiedenis een Belgisch team deelnemen aan een teamfinale! Bovendien plaatste Julie zich met 14.266 punten voor de individuele finale aan de grond.

Teamfinale voor Belgische senioren Tijdens de teamfinale nam het Delhaize TOPteam’ het op tegen Roemenië, Rusland, Italië, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Duitsland. De doelstelling van de Belgen was de achtste plaats van de kwalificaties verbeteren en de kloof met de subtop verkleinen. En daar zijn ze in geslaagd. De onnauwkeurigheden die we zagen tijdens de kwalificaties werden bijgeschaafd en de grote fouten werden weggewerkt. Julie piekte aan de sprong met 14.233 punten en aan de brug noteerde Lisa de hoogste teamscore, 13.900, achter haar naam. Gaelle blonk uit aan haar lievelingstoestel de balk. Ondanks een val bij de afsprong bevestigde Eline ook haar waarde aan dat toestel. Terri schitterde op de grond en behaalde 13.833 punten. Het complementaire team scoorde uiteindelijk 163.821 punten. Dit resultaat De 21-jarige Gaelle Mys turnde leverde hen de zesde plaats op. een schitterend parcours op de balk, jammer dat ze nipt de Hiermee liet het Delhaize TOPtoestelfinale niet haalde. team Spanje en Duitsland achter (foto: Thomas Schreyer) zich!


Bérengère, uit het Topsportcenrum Gent, verraste met een prima zevende plaats in de allroundfinale! (foto: Els De Nil)

Grondfinale voor Julie Op de laatste dag van het EK mocht Julie Croket aan de slag in de grondfinale. In een finale staan van een EK is zonder meer een topprestatie. Maar wat wel lukte tijdens de kwalificaties, liep mis in de finale. Julie maakte een val na tweeënhalve schroef in combinatie met een volledige schroef voorwaarts en werd uiteindelijk achtste. Een dag later zou de Koninklijke Belgische Turnbond Julie voordragen als de Belgische turnster voor de Olympische Spelen in Londen. Julie wist als enige Belgische turnster door te stoten tot de toestelfinales van het EK 2012. (foto: Volker Minkus)

Bérengère uitschieter van een sterk juniorenteam De Belgische junioren Laura Waem (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Ellen Rabaut (Turnkring Vlamertinge), Jitske De Herdt (GymMAX), Bérengère Fransolet (De Gympies Keerbergen) en Hélia Hocquet (Gym Passion Herseaux) vertegenwoordigden ons land in de juniorencategorie. De meisjes startten goed aan de sprong en turnden 40.266 punten bij elkaar. Aan de brug kon

Het Belgische juniorenteam met: Hélia, Ellen, Bérengère, Laure en Jitske. (foto: Volker Minkus)

vooral de 14-jarige Bérengère Francolet haar oefening zonder grote fouten turnen. Ook op de balk en de grond maakten de meisjes een paar fouten die hen uiteindelijk op de twaalfde plaats brachten. Na de vier toestellen behaalde Bérengère een prima score van 51.598 punten, wat haar een ticket voor de meerkampfinale (24 beste turnsters) opleverde. Tijdens de finale toonde een koelbloedige en geconcentreerde Bérengère zich van haar beste kant. Onze kersverse Belgische kampioene (junioren) deed wat van haar verwacht werd en behaalde aan bijna elk toestel een hogere score dan in de kwalificaties. Bérengère plaatste zich na vier toestellen op een fantastische zevende plaats en sprong maar liefst 12 plaatsen vooruit in de ranking.

Fantastisch EK Turnen in Brussel! Het EK was een schitterende promotie van de gymnastiek in ons land. In paleis 11 van Brussels Expo werd het publiek verwend met topprestaties van de Belgische en internationale gymnasten. Sporza bracht de seniorfinales live op televisie. Toeschouwers, partners, medewerkers en vrijwilligers stelden alles in het werk om van dit EK een succes te maken. En dat is het dan ook geworden! Wij danken iedereen die aan het welslagen van dit EK 2012 bijgedragen heeft, in het bijzonder de 300 vrijwilligers die het medewerkersteam van de GymFed en Waalse gymfederatie (FfG) hebben bijgestaan. You made it happen!

(foto: Els De Nil)

Meer foto’s, filmpjes en verslaggeving over het EK in Brussel vind je op www.GymFed.be of www.brusselsgymnastics2012.com

7


R EPO R TAGE E K B r u s s e l 2 0 1 2 ( v e r v o l g )

Roemeense en Russische gymnasten

tonen hun klasse Roemenië grote winnaar! Het grote doel van de deelnemende naties op het EK Turnen in Brussel was doorstoten naar de teamfinale voor senioren. Voor toplanden zoals Roemenië en Rusland was dit een fluitje van een cent, want vanaf het eerste toestel turnden de gymnasten monsterscores bij elkaar die hen naar onbereikbare hoogtes brachten. Verder in het klassement werd er hard geknokt om een plaats bij de top acht te bemachtigen. Uiteindelijk zagen we Roemenië, Rusland, Italië, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Duitsland en België terug in de finale der naties. In de teamfinale bleef het tussen Roemenië en Rusland spannend tot het laatste toestel. Uiteindelijk was het Roemenië dat met 176.288 punten deze competitie won. Het brons ging verrassend naar de Italiaanse gymnasten, die zich ook al bij de junioren lieten opmerken met zilver in het teamklassement en de overwinning in de allroundfinale (24 beste turnsters).

Toestelfinales op het scherp van de snede In de toestelfinales was Roemenië met vijf medailles de grote slokop. Zo verdedigde de Roemeense Sandra Izbasa met succes haar Europese titel (2011) aan de sprong. De 25-jarige Catalina Ponor en haar teamgenote Larisa Iordache (net geen 16 jaar in Brussel) verdeelden het goud en het zilver op balk en grond netjes onder elkaar. Catalina won op de balk, Larisa op de grond. De bronzen medaille werd op beide toestellen gewonnen door de Britse Hannah Whelan. De 37-jarige Oksana Chusovitina uit Duitsland was opnieuw van de partij in de sprongfinale en won het zilver. Aan de brug werd het een duel tussen de Russische meisjes Victoria Komova en Grishina Anastasia dat uiteindelijk werd gewonnen door Komova.

Test voor de Spelen in Londen Omdat het EK in Brussel de laatste grote competitie vóór de Olympische Spelen was, werd het op de voet gevolgd door de internationale gymwereld. Vooral Roemenië lijkt van plan de traditie als hét turnland bij uitstek opnieuw kracht bij te

8

zetten. Wellicht heeft een en ander te maken met de terugkeer van coach Octavian Bellu, die een tussenstop maakte als minister van Sport en de prestaties van het Roemeense meisjesteam jaar na jaar zag verminderen. Op de Spelen in Beijing haalde het Roemeense team nipt brons. De zes Europese landen die zich wisten te selecteren voor de Spelen haalden op het EK in Brussel de teamfinale (Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en Roemenië). Het Belgische team (dat op het Test Event in Londen net de kwalificatie voor de Spelen miste) kon in Brussel Duitsland achter zich houden.

Resultaten seniorcompetitie

Resultaten juniorcompetitie

Teamfinale

Teamklassement

1 Roemenië - 176.288 2 Rusland - 175.536 3 Italië - 171.430 4 Groot-Brittannië - 167.763 5 Frankrijk - 164.295 6 België - 163.821 7 Spanje - 163.522 8 Duitsland - 160.497

1 Rusland – 167.330 2 Italië – 164.031 3 Roemenië – 161.037

Toestelfinales

Toestelfinales

Sprong 1 Sandra Izbasa (ROU) – 14.883 2 Oksana Chusovitina (GER) – 14.683 3 Giulia Steingruber (SUI) – 14.624

Sprong 1 Chantysha Netteb (NED) – 14.133 2 Alina Stanila (ROU) – 13.866 3 Maria Kharenkova (RUS) – 13.699

Brug 1 Victoria Komova (RUS) – 15.666 2 Anastasia Grishina (RUS) – 15.200 3 Nataliya Kononenko (UKR) – 15.133

Brug 1 Sophie Scheder (GER) – 14.566 2 Victoria Kuzmina (RUS) – 14.466 3 Evgeniya Shelgunova (RUS) – 14.366

Balk 1 Catalina Ponor (ROU) – 15.200 2 Larisa Iordache (ROU) – 15.133 3 Hannah Whelan (GBR) – 14.333

Balk 1 Maria Kharenkova (RUS) – 14.766 2 Andreea Munteanu (ROU) – 14.433 3 Elisa Meneghini (ITA) – 14.233

Grond 1 Larisa Iordache (ROU) – 15.233 2 Catalina Ponor (ROU) – 14.633

Grond 1 Maria Kharenkova (RUS) – 14.233 2 Silvia Zarzu (ROU) – 13.933

3 Hannah Whelan (GBR) – 14.633

3 Gabrielle Jupp (GBR) – 13.900

Allroundfinale 1 Enus Mariani (ITA) 2 Evgeniy Shelgunova (RUS) 3 Andrea Munteanu (ROU)


Catalina Ponor, goud op de balk, zilver op de grond (foto: Volker Minkus)

Victoria Komova (Rusland), goud op de brug, zilver met het team. (foto: Thomas Schreyer)

Winnaars Teamfinale goud: Roemenië, zilver: Rusland, brons: Italië

Larisa Iordache, nieuwe ster van Roemeense turnploeg. (foto: Thomas Schreyer)

Vanessa Ferrari loodste haar team naar een derde plaats in het teamklassement. (foto: Thomas Schreyer)

Podium allroundfinale junioren: Enus Mariani wint (ITA) wint verrassend! (foto: Thomas Schreyer)

Groot-Brittannië miste Elisabeth Tweddle (die alles in functie stelt van de Spelen in haar land) in het team. Hannah Whelan kon een en ander goedmaken met twee bronzen medailles (balk en vloer). (foto: Thomas Schreyer)

Oksana Chusovitina (36 jaar) wint zilver op sprong. (foto: Thomas Schreyer)

Roemeens turnteam wint in Brussel 11 medailles (6 senioren-5 junioren) met coach Octavian Bellu. (foto: Volker Minkus)

9


R EPO R TAGE Op het WK Acrobatische Gymnastiek (april) in Orlando schreef het ‘Telenet Acro Team’ geschiedenis. Na eerder prachtige resultaten op EK, WK en World Games wisten ze voor de eerste keer in de geschiedenis een gouden medaille te behalen op een WK Acro. Deze eer was voor de Europese kampioenen Nicolas Vleeshouwers en Laure De Pryck (Sportac Deinze).

Historisch goud op het

WK Acrobatische Gymnastiek Orlando Laure en Nicolas wereldkampioen! Laure en Nicolas toonden reeds tijdens de kwalificaties hun wereldklasse. Na drie oefeningen werden ze eerste in hun categorie ‘gemengde paren’ met 85.447 punten. Ze gingen de finale in met een verschil van amper 0.035 punten op het Russische duo, het beloofde dan ook een spannende wedstrijd te worden. In de finale bevestigde het

topsportduo met een technisch zuivere combinedoefening en een prachtige choreografie waarmee ze niet alleen het publiek bekoorden, maar ook de jury deden bezwijken. Dit meesterwerk werd dan ook bekroond met een gouden medaille en de eerste Belgische wereldtitel in de geschiedenis.

Sanne, Lara en Camille halen zilver

Podium gemengde paren: goud: België, zilver: Rusland, brons: Oekraïne (foto: Thomas Schreyer) WK-zilver voor Sanne, Lara en Camille (foto: FIG)

Laure en Nicolas, eerste Belgische wereldkampioenen Acrobatische Gymnastiek! (foto’s: FIG-Thomas Schreyer)

10

Ook het meisjestrio Sanne Van Overberghe, Lara Schollier en Camille Van Betsbrugge (Sportac Deinze) turnde een sterke wedstrijd. Na drie kwalificatieoefeningen (tempo, balans en combined) belandden onze gymnasten op een mooie tweede plaats met 84.461 punten. De drie meisjes begonnen vol medailleambities aan hun finale. Een kleine hapering in het eerste tempodeel van hun finaleoefening kostte hen wat punten en deed hun medailledroom even wankelen. Maar dan herpakten ze zich op schitterende wijze en ze moesten de zilveren medaille niet meer afgeven. Na een spannende competitie slaagde enkel het team van Rusland (28.653 punten) de punten van het trio te overtreffen. Sanne, Lara en Camille, die op het EK (oktober 2011-Varna) ook al zilver haalden, mochten het WK-zilver in ontvangst nemen.


België opnieuw bij wereldtop heren vier Het was 16 jaar geleden dat België nog een formatie heren vier kon uitzenden naar een WK. Arne Van Gelder, Sebastian Boucquey, Tom Boons en Kevin De Meyer (Wild Gym en Acro II Gym) plaatsten zich in de kwalificatie met hun drie oefeningen op de achtste plaats met 79.732 punten. In de finale wisten onze mannen op te klimmen tot een knappe vijfde plaats.

Zeker van twee plaatsen voor de World Games Door deze prima prestatie is België zeker van twee quotumplaatsen (gemengd paar en meisjes trio) voor de World Games die plaatsvinden in de zomer van 2013 in Cali (Colombia). Tevens is er nog een kans dat de heren vier zich eveneens plaatsen voor de WorldGames. De definitieve selectie hiervoor gebeurt door het BOIC.

Finale voor Belgische heren vier! (foto: Thomas Schreyer)

Het ‘Telenet Acro Team’ eindigde op een verdienstelijke vierde plaats in het teamklassement, met een punt verschil van Groot-Brittannië. De gymnasten maar ook het trainersteam onder leiding van Sergey Tretyakov kunnen dus bijzonder fier zijn op de geleverde prestaties. De mooie resultaten van het team zijn ook onze Vlaamse minister-president niet ontgaan. Op donderdag 3 mei werden onze junior- en seniorgymnasten dan ook ontvangen door Kris Peeters. We wensen de gymnasten, trainers en de volledige entourage nogmaals een dikke proficiat!

De Belgische acrodelegatie werd ontvangen door Vlaams minister-president Kris Peeters. (foto: Peter Maes)

Drie zilveren medailles op WAGC Acro Net na het WK organiseerde de FIG de ‘World Age Group Competitions’, een internationaal jongerentornooi voor gymnasten in de categorieën 11-16 jaar en 12-19 jaar. De acht Belgische formaties schitterden tijdens deze competitie! Ze keerden huiswaarts met drie zilveren medailles! 12-19 jaar ◆ ◆

ZILVER: Meisjes paar: Nikki Snel en Eline De Smet (Sportac Deinze/Gymfinity) ZILVER: Meisjes trio: Laure Maes, Julie Van Gelder en Ineke Van Schoor (Zeestern Immaculata/ Wild Gym/Ambitious Pro Gymnastics)

11-16 jaar ◆ Meisjes trio • ZILVER: Liset Lorré, Axelle De Waele en Jullie De Brauwer (Gymclub Altis Eeklo) • Ymaima Paelinck, Oliwia Talaronek en Astrid De Lamper (Gymfinity) – 4de plaats ◆ Meisjes paar • Bieke De Keyzer en Zara Maesele (Sportac Deinze) – 4de plaats • Lore Vanden Berghe en Axelle Inghels (Sportac Deinze) – 6de plaats ◆ Heren paar • Hannes Garré en Kilian Goffaux (Sportac Deinze) – 4de plaats ◆ Gemengd paar • Yara Van Eetvelt en Mathias Celis (Gymfinity) – 4de plaats

Zilver voor Liset, Julie en Axelle (Gymclub Altis Eeklo)

Met de steun van

11


G Y M TOPPE R S

Tess, Paulien en Nella op EK Ritmische Gymnastiek Het laatste Europees Kampioenschap van het voorjaar wordt in Nizhny Novgorod (RUS) georganiseerd en is voorbehouden voor de Ritmische gymnasten. De 24 beste seniores nemen het tegen elkaar op in een allroundcompetitie en voor de juniores staat er een landenwedstrijd op het programma. In de landencompetitie zorgt elk land ervoor dat 2, 3 of 4 meisjes de 4 tuigen brengen. Voor deze competitie wist België zich te selecteren en reisden Tess Mogensen en Paulien Boone (beiden Happy Gym) en Nella Peeters (Forza Ritmica Gent) eind mei naar Rusland. Zij namen het op tegen meisjes uit 33 andere landen.

(foto’s: Danny Peirtsegaele)

Bij het schrijven van deze Zot van Gym waren de resultaten nog niet gekend, maar via www.gymfed.be kan je er alles over lezen.

Tess (15) neemt hoepel en lint voor rekening op het EK in Nizhny.

Paulien (14) toont op het EK haar oefening met knotsen.

De 13-jarige Nella turnt op het EK met bal.

Belgische juryleden op Olympische Spelen Voor de Olympische Spelen worden een beperkt aantal juryleden van over de hele wereld uitgenodigd door de Internationale Gymnastiekfederatie (FIG). Een eer die te beurt viel aan drie Belgische juryleden: Joeri De Jonghe (Trampoline), Alain Coussement (Artistieke Gymnastiek Heren) en Marleen Van Dooren (Artistieke Gymnastiek Dames). Proficiat en veel succes!

Marleen Van Dooren als jurylid naar de Spelen van Londen. (foto: Fons Decoster)

Winnaars Best Show Teams Finale Eind mei verzamelden de vijf beste dans- en demoteams op de Best Show Teams Finale in Sportarena Tolhuis in Gent. Deze spannende finale werd gewonnen door O.T.M. Gent (demo), Pivolté (Jazz) en Dance Planet (Trends). Demo 1. Toep’tiefoe (O.T.M. GENT) - 88,716 2. The revenge of the bats (TURNCLUB ATHENA) - 82,899 3. Talismani (TC OLYMPIA OOSTERZELE) - 82,882 4. Modern Times (TURNCLUB OLYMPIA MERELBEKE) - 80,441 5. Saterday night fever (GYMFLEX vzw) - 69,074 Jazz 1. Crucified (PIVOLTE) - 26,866 2. Piece of Mind (ART GYM) - 25,133

Het team van Dance Planet won de Best Show Teams Finale in de categorie ‘Trends’ (foto: Jo De Clercq)

12

Trends 1. Guess who’s back? (DANCE PLANET) - 26,116 2. lluminate (TURNCLUB ATHENA) - 25,550 3. Evil clowns (RAP & VRANK EVERGEM) - 24,933


Belgische kampioenen 2012 De Belgische titels (senioren) in de verschillende disciplines werden dit jaar toegekend aan:

Artistieke Gymnastiek Kristof Schroé (’t Spagaatje Hoogstraten) en Julie Croket (GymMAX)

Tumbling Helen Haentjes (KT Aalst) en Jorn De Laender (Klimop RT Merksem)

Trampoline Justine Brodelet (Sterk en Lenig Drongen) en Kevin Vandamme (Turn Around Bierbeek)

Dubbele minitrampoline Aurelie Mortier (Sterk en Lenig Drongen) en Kevin Vandamme (Turn Around Bierbeek)

Trampoline synchroon

Jorn werd voor de vierde maal op rij Belgisch kampioen Tumbling (foto: Fons Decoster)

Judith Beel en Stacey Zeebroek (Rust Roest Brugge) Simon Debacker en Stijn Avau (Lenig en Vlug Beveren-Leie)

Ritmische Gymnastiek Elisabeth De Leeuw (Forza Ritmica Gent) ex aequo met Nina Evrard (GRS Mounier)

Acrobatische Gymnastiek Meisjes drie: Malou Roo Garcia, Nans Barrez, Jessica Putzeys (Gymfinity – Wild Gym) Heren paar: Bart Van Hoecke en Michiel Ringoot (O.T.M. Gent) Heren vier: Arne Van Gelder, Kevin De Meyer, Tom Boons en Sebastian Boucquey (Acro II Gym – Wild Gym)

Malou, Nans en Jessica wonnen het BK bij de senioren meisjes drie. (foto: Fons Decoster)

Elisabeth De Leeuw, Belgisch kampioene RG 2012 (foto: FIG)

Belgische junioren winnen van Nederland en Zweden

Belgisch juniorenteam: v.l.n.r. Bram Louwije, Maxime Gentges, Florian Landuyt, Jonathan Vrolix, Daan Kenis (Foto: Gympixx)

Eind april turnde onze Belgische jongensselectie ter voorbereiding op het EK (eind mei) in Montpellier een interland tegen de teams uit Nederland en Zweden. De Belgische junioren met Daan Kenis (De Eik Lommel), Bram Louwije (Turnkring Vlamertinge), Maxime Gentges (FfG), Florian Landuyt (Sportac Deinze) en Jonathan Vrolix (Olympia Houthalen) wonnen de competitie. Daan won met 81.200 punten de individuele competitie.

13


I N TE R V I E W Eind maart kondigde Aagje Vanwalleghem aan dat ze met onmiddellijke ingang een punt zette achter haar turncarrière. We gingen eens polsen hoe de voormalige topatlete terugkijkt op haar turncarrière… en wat de toekomst voor haar in petto heeft.

Nieuwe levensfase voor

Aagje Vanwalleghem

Gym: De voorbije tien jaar was je het boegbeeld van de Belgische damesgymnastiek. Hoe heb je dat ervaren? Aagje: Eigenlijk heb ik daar nooit bij stilgestaan. Ik vernam dat wel in de media en zo, en dat maakte me blij, omdat ik daardoor het gevoel kreeg dat ik geapprecieerd werd en dat de buitenwereld respect had voor wat ik presteerde. Die classificatie heeft dus wel in mijn voordeel gespeeld, behalve misschien op het einde van mijn carrière, toen ik

Nieuwe levensfase voor Aagje: ze presenteerde op het EK en was studiogast bij Sporza. (foto: Volker Minkus)

het gevoel kreeg dat de realiteitszin een beetje weg was. Men ging er toen bijna automatisch van uit dat ik het wel goed zou doen op wedstrijden. En als ik het dan echt goed deed, was dat bijna vanzelfsprekend, terwijl ik in het omgekeerde geval al snel te horen kreeg: ‘Nou, dat ging niet goed hé vandaag.’ Men verwachtte veel meer van mij. Gym: Hoe blik je terug op je carrière? Aagje: Eerlijk gezegd is het heel intensief en zwaar geweest. Topgymnastiek heeft echt veel van mijn lichaam gevergd. De blessures die ik heb opgelopen, hebben me best wel parten gespeeld. Maar ik zou het zonder enige twijfel opnieuw herdoen. Gymnastiek is een sport waar je jezelf echt leert kennen, waar je jezelf tegenkomt. Je ontwikkelt niet alleen je turntechnische mogelijkheden, maar je ontdekt eveneens wie je bent als persoon. Je kunt niet toneelspelen, daarvoor is de sport té intensief. Gym: Wat zijn voor jou de mooiste gymmomenten? Aagje: Op turntechnisch vlak denk ik in eerste instantie aan mijn deelname aan de Olympische

14

Spelen van Athene in 2004. Eindelijk werd ik beloond voor de vele jaren training. In de periode daarna had ik het wel eventjes moeilijk omdat mijn lichaam veranderde, maar ook die problemen kwam ik te boven en in 2005 behaalde ik een bronzen medaille op de sprong op het EK in het Hongaarse Debrecen. Daaruit blijkt dat je het nooit te snel mag opgeven, want er kunnen je nog altijd mooie dingen overkomen. En de laatste drie jaar heb ik vooral heel veel plezier gehad aan het turnen in teamverband: elke dag in de zaal samenwerken met andere meisjes maakte een heel verschil uit. Je kunt elkaar helpen en als je eens een mindere dag hebt, word je minder geviseerd dan bij een individuele training. Als we op stage gingen, was het trainen superzwaar, maar daarbuiten bleef er nog tijd over om samen leuke dingen te doen. Op die manier werd het makkelijker om het vol te houden. Dus in die zin hebben Yves Kieffer en Marjorie Heuls er zeker voor gezorgd dat ik op oudere leeftijd heb doorgezet. Dat zijn herinneringen die ik de rest van mijn leven zal koesteren. Gym: Je hebt bijna twee decennia geturnd, waarvan 14 jaar op topniveau. Je hebt dus de turnsport in Vlaanderen zien evolueren. Wat waren volgens jou de grootste wijzigingen? Aagje: Er is echt heel veel veranderd, vooral dan op het vlak van omkadering. Toen ik begon moest ik nog elke dag over en weer reizen van Gent naar de gymzaal in Izegem. Het was een gelukkige dag toen we dan eindelijk mochten trainen in het Topsportcentrum in Gent. En ook de verhuizing van het internaat in de Musschestraat naar het Sporthotel was een ongelooflijke verbetering. Op gebied van onderricht is er in de Topsportschool (met dank aan Bloso) natuurlijk ook heel veel veranderd. Er is nu veel meer begeleiding, zowel op medisch, sportief als psychologisch vlak. Gym: Aanvankelijk zou je voortdoen tot het WK 2013 in Antwerpen. Vanwaar die koerswijziging? Aagje: Ik was inderdaad vast van plan om door te gaan tot het WK 2013, vooral omdat het in eigen land is. Maar ik ben nogal een zwart-wit denker. Er komt een dag dat je zegt: het is genoeg geweest. Ik wou mijn niveau nog verbeteren, moeilijker oefeningen doen, maar dat ging niet meer. Dus in


zekere zin heb ik mijzelf beschermd. Ik dacht: je bent altijd een goede turnster geweest, maar nu kan het alleen maar bergaf. En toen kwam ook het besef dat er een leven na de sport is. Gym: Ben je niet bang om in een zwart gat te vallen? Aagje: Enkele jaren geleden vroeg ik me wel af wat er zou gebeuren na de topsport. Maar het was niet iets waar ik bleef bij stilstaan. Nu denk ik niet dat zoiets zal gebeuren. Ik ben super actief en kan niet stilzitten. Als ik me verveel, zoek ik mijn zussen op. Ik ben altijd wel bezig met iets.

velen zijn! Zoveel jonge meisjes die hetzelfde doel nastreven als ik, al die tijd geleden. Weet je, ik voelde me vroeger abnormaal, omdat ik zo gedreven was en altijd het beste uit mezelf wou halen. Ik had de indruk dat dat bij de anderen niet zo was. En nu, tijdens de training, zie ik al die kleintjes voor hetzelfde doel gaan, soms op een naïeve manier, maar wel heel gemotiveerd. Ik vind dat heel mooi om te zien. En er zit talent bij. Gym: Welke toekomstplannen heb je? Aagje: Ik heb altijd wel het idee gehad om actief te worden in de media, en nu begin ik daar werk van te maken. Zo voer ik volop onderhandelingen om samen te werken aan enkele tv-programma’s. Ik was te gast bij ‘Vrienden van de Veire’ en er zit nog een ander concreet project in de steigers, waarover ik nu nog niet veel kan zeggen (ondertussen vernamen we dat Aagje in het najaar te zien zal zijn in ‘Expeditie Robinson’, red.). Op die manier ervaar ik hoe het er in de media aan toegaat. Zo zie ik wel iets in presentatiewerk op de radio. En meedraaien op Ketnet zou me ook wel liggen. Gym: Wil je nog actief blijven in de gymnastiekwereld? Aagje: Ik zou zeker nog iets willen blijven doen, omdat ik vind dat de vele ervaring die ik heb opgedaan niet verloren mag gaan. Maar ik zie mezelf niet als trainer, want dan blijft je leven eigenlijk hetzelfde. Je staat dan gewoon aan de andere kant. Ik wil wel meedraaien in de rand: mijn ervaring doorgeven, workshops organiseren, extra trainingen geven. Een adviserende rol zou me wel liggen.

Gym: Wat denk je dat je het meest zult missen aan turnen? Aagje: Ik vermoed de positieve stress en de adrenalinestoot die ik telkens kreeg. Weet je, in de gymnastiek ben ik altijd wel een strever geweest. In tegenstelling tot op school, waar ik gewoon mijn best deed om er door te zijn. Turnen was immers veel belangrijker. Daar moest het altijd goed zijn, ik wou altijd beter worden, de lat hoger leggen. Omdat die eerzucht nu weg is, denk ik dat ik het op dat vlak wel eens moeilijk zou kunnen krijgen. Ik kijk nu vooral uit naar een eerste job. De constante uitdaging die ik had in het turnen, moet nu vervangen worden door iets anders. Gym: Wat vind je van de nieuwste generatie Belgische turnsters? Aagje: Ik verbaas me telkens weer dat ze met zo-

Gym: Je komt uit een groot gezin met veel zussen. Heb je zelf een kinderwens? Aagje: Zeker wel, ik smelt als ik een baby zie! Dennis en ik zijn er ernstig over aan het nadenken, maar stellen het voorlopig nog even uit, omdat geen van ons beiden al een vaste job heeft. En volgens mij moeten kinderen toch opgroeien in een stabiele omgeving. En misschien is het ook wel een goed idee om eerst een paar jaar gewoon te genieten van elkaar, zonder de druk van de topsport. Maar wanneer we beiden weten waar we staan, zal het niet lang duren. Ik wil sowieso ook adopteren. En mijn eigen kinderen zal ik zeker stimuleren om ook te turnen! Gym: Wat is jouw boodschap aan meisjes die aan topgymnastiek willen doen? Aagje: Als een turnster kwaliteiten heeft en het gevoel heeft dat ze daarin verder kan geraken, moet ze zeker die kans grijpen. Het zal niet altijd makkelijk zijn en soms zul je je afvragen waar je in godsnaam mee bezig bent. Maar de weg die je moet afleggen, is zo intens en zo boeiend, dat je er moet voor gaan! Dank je Aagje voor de mooie turnmomenten, we wensen je het allerbeste!

15


G Y M OVE R D E G R E N S

EK Trampoline en Tumbling in Sint-Petersburg Een 22-koppige Belgische delegatie Trampolineen Tumbling reisde in de paasvakantie af naar Sint-Petersburg. De Russische culturele hoofdstad was er een week lang het decor voor het Europees kampioenschap.

Junioren winnen tumblingmedailles Vier juniores meisjes (Febe Demulder – K.T. Aalst; Tachina Peeters – Gymplus; Catho Bynens – Volharding Meerhout; Linde Matthys – Turnclub Olympia Merelbeke) wisten door te stoten tot de teamfinale, waar de 5 beste landen het tegen elkaar opnemen. Onze meisjes hielden de zenuwen onder controle en sprongen zich zowaar naar de 2de plaats. Ze straalden… en terecht. Tachina mocht het de dag nadien in de individuele finale opnemen tegen zeven concurrentes in de strijd om de individuele titel. Op de WAGC 2011 won Tachina nog brons en ze wilde in 2012 beter doen. Het leek een heel moeilijke opgave, maar ze deed het! Na twee heel mooie reeksen (hoogste uitvoeringsscores) sprong ze naar het zilver!

EK-zilver voor Febe, Catho, Tachina en Linde.

Tine haalt brons op DMT Op de Dubbele Minitrampoline kwam Tine Lioen (Sterk en Lenig Drongen) in actie. Ze was op voorhand vrij zeker van een finale en spaarde haar moeilijkste reeksen dus op voor die finale. Een tactiek die loonde, want ze sprong van de 6de plaats in de voorrondes naar de 3de plek in de finale. Een mooie bronzen medaille na twee Russinnen. Kevin Vandamme (Turn Around Bierbeek) kon zich net niet plaatsen voor de finale. Hij strandde op de eerste reservestek, maar mocht niet aantreden voor die finale. Brons voor Tine op de Dubbele minitrampoline.

Justine springt naar een finaleplaats In de discipline Trampoline werd voor het eerst de categorie U21 ingevoerd. Deze nieuwe categorie wil de jonge seniores de kans even de overgang van de juniores naar de seniores-top (die meestal een eind in de 20 zijn) te maken en op die manier de landen de kans te geven om opvolging te voorzien als hun toppers er de brui aan geven. Ook voor België, die voorlopig enkel jonge seniores op hoog niveau heeft, is deze categorie een meerwaarde. En Justine Brodelet (Sterk en Lenig Drongen) maakte van deze kans goed gebruik. Na de voorrondes stond ze zowaar op de tweede stek. In de finale start iedereen weer van 0, Justine maakte een klein foutje (wat haar heel wat punten kostte) en moest tevreden zijn met de 7de plaats. Maar toch heel erg knap Justine! Dit deed nog niemand je voor! Justine Brodelet, mooie finaleplaats op het EK in Sint-Petersburg (foto: Thomas Schreyer).

16


Belgische mannen turnen EK in Montpellier Het EK voor de dames vond in Brussel plaats, eind mei mochten de heren afzakken naar Montpellier voor hun EK. Nog net op tijd om de deadline te halen voor deze ‘zot van Gym!’.

Juniorenteam maakt ambities waar Het Belgische juniorenteam schitterde met een 5de plaats in het teamklassement, twee allroundfinales en twee medailles in de toestelfinales. Het team werd samengesteld uit: Daan Kenis (De Eik Lommel), Florian Landuyt (Sportac Deinze), Jonathan Vrolix (Olympia Houthalen), Bram Louwije (Turnkring Vlamertinge) en Maxime Gentges (FfG). Daan eindigde in de allroundfinale op de 11de plaats, Maxime werd 24ste. In de toestelfinales slaagden Daan en Bram er in een medaille te halen. Daan turnde een prima grondoefening waarmee hij beloond werd met brons. Bram, die de finale van het paard inging met de hoogst behaalde score tijdens de kwalificaties, won uiteindelijk zilver.

Podium junioren paard met bogen: goud: Gaius Thompson (GBR), zilver: Bram Louwije (BEL), brons: Eddy Yusof (SUI) (foto: Volker Minkus)

Vierde EK-finale voor Donna-Donny

Knappe 5de plaats voor Jonathan, Daan, Florian, Bram, Maxime Achteraan: Ward Van den Bosch (coach), Evgeny Moskvin (coach), Jo Adriaenssen (kiné) (foto: Volker Minkus)

Daan haalde brons op de grond op het EK! (foto: Volker Minkus)

Donna-Donny turnde in Montpellier zijn 4de paardfinale op een Europees kampioenschap. (foto: Volker Minkus)

Jimmy Verbaeys (Blauwput Omnisport) (foto: Thomas Schreyer)

Het Belgische seniorenteam met Jimmy Verbaeys (Blauwput Omnisport), Kristof Schroé (‘t Spagaatje Hoogstraten), Donna-Donny Truyens (Blauwput Omnisport), Thomas Neuteleers (Olympia Houthalen), Jonas Toeback (Volharding Meerhout) behaalde een teamscore van 243.259 punten en eindigde op een 14de plaats. Jimmy Verbaeys slaagde er, ondanks een prima oefening aan de brug (14.433 punten), niet in de BOIC-norm te turnen voor deelname aan de Olympische Spelen in Londen. Of hij op de Challenger Cups in Maribor en Gent hierin wel slaagde, lees je op www.GymFed.be Donna-Donny Truyens kon, met de derde beste score, doorstoten tot de finale op het paard met bogen waar hij 8ste werd. Alle reportages, foto’s en resultaten op www.GymFed.be

17


I N TE R V I E W

Gym: Waarom kozen jullie dans als hobby? Emma: Om te beginnen, is dansen gewoon leuk. Ik vind het ook echt iets voor meisjes. Ik ben al 5-6 jaar bij de groep en het blijft tof. Ik geloof dat we nu al een tweetal jaar deelnemen aan wedstrijden. Marjoke: Vroeger turnde ik, maar toen overtuigde een vriendin mij om te gaan dansen. Ik heb vroeger jazzdance gedaan, dus dansen lag me wel. Het is nu het vijfde jaar dat ik actief ben bij Time2Dance en het zal ook vijf jaar zijn dat ik deelneem aan wedstrijden. Dorine: Ik dans al vijftien jaar, ik was nog een klein meisje toen ik begon. Met de huidige groep namen we acht jaar geleden deel aan onze eerste wedstrijd. Dylano: Ik hou vooral van dansen omdat ik daar mijn energie in kwijt kan. Als heel jonge knaap wou ik al dansen: ik denk dat ik begonnen ben toen ik vijf was. Nu dans ik al sinds vijf jaar bij een groep, maar voor het overige ben ik ook veel thuis actief. Ik doe al drie jaar mee aan wedstrijden, maar pas sinds twee jaar met DeMotion. Gym: In welke dansdisciplines zijn jullie actief? Emma: Wij doen aan moderne dans, jazzdance en streetdance. Dorine, Marjoke en Dylano: bij ons is dat hiphop. Gym: Hoeveel uur per week besteden jullie aan dansen? Dorine: Dat zal ongeveer 4,5 uur zijn. Marjoke: Op woensdag dansen we een uur, op vrijdag twee uur en om de veertien dagen op zondag ook twee uur. Dylano: Toch wel een à twee uur, maar dan per dag! Gym: Wat motiveert jullie om naar de dansles te gaan? Dorine: Ik hoor supergraag muziek. Geen enkel stuk is hetzelfde en dat vind ik schitterend. Ook

18

Emma Laps (

Ma

smozaïek Ka da Dan ns

13 j

– a r)

D ke rjo

e Rycke (16 jaar )–

T

ce

In het dans- en democircuit werd op zondag 22 april de Dance Cup georganiseerd in Berlare (Oost-Vlaanderen). In totaal zetten 28 groepen hun beste beentje voor in de hoop hun ranking te verbeteren, dit met het oog op de selectie voor de Best Show Team Finale. Wij vonden dat een ideale gelegenheid om enkele enthousiaste dansers op de rooster te leggen.

a

GD O

n 2Da

Vin ce

ar) – Turnclub

erg

Dorine

ja (20 nt

e im

lter

Dyla

a r) – D e M (17 ja oti on

nb rte Ko

nze He

Aa

no

Schitteren op de dansvloer

het feit dat we telkens opnieuw samen moeten zoeken naar nieuwe danspassen. Het valt op geen enkele manier te vergelijken met bv. lopen, dat altijd hetzelfde is. Marjoke: Alles eigenlijk. Ik ga heel graag naar de training. Het is leuk als ontspanning, we werken samen als groep en kunnen goed opschieten met elkaar. Gym: Hoe belangrijk zijn make-up en kleding voor jullie? Dorine: Sommige groepen hebben hun eigen visagist en kapper mee, maar voor ons zijn die aspecten niet echt belangrijk. Elk jaar kopen we wel nieuwe kleren, we gaan dan samen shoppen en kiezen er de leukste spullen uit. Zo hebben we dit jaar allemaal dezelfde schoenen gekocht. Marjoke: We praten over wat we graag willen aantrekken en dan kiezen we ook samen iets uit. Zo moesten we voor dit nummer het onderscheid maken tussen de ‘coole’ gasten en de nerds, en in die zin was de kleding dus wel essentieel. Dylano: Je outfit moet in orde zijn, maar voor het overige komt het niet op de eerste plaats.

Dansmozaïek Kadans

Gym: Wat vinden jullie van publieke optredens? Nooit last van plankenkoorts? Marjoke: Ik vind het te gek om op een podium te staan. Optreden geeft echt een kick, je kunt je helemaal uitleven. En neen, ik heb niet meteen last van plankenkoorts. Emma: Het is heel fijn om te tonen wat je kunt, wat je allemaal geleerd hebt in een jaar tijd. Ook ik heb geen plankenkoorts. Dylano: Optredens zijn zeer belangrijk. Dan pas kun je tonen wat je kunt, ook als groep. Waarom zou je bang moeten zijn voor het publiek?


(foto’s: Els De Nil)

DeMotion Aalter op de Dans Cup in Berlare

Gym: Zijn er evenementen die eruit springen? Emma: Met onze dansschool hebben we om de twee jaar een groot optreden waar alle groepen aan deelnemen. Het is bijzonder prettig om iedereen samen te zien aantreden in aparte outfits. Daarnaast treden we ook op samen met Laura Omloop, het meisje dat in 2009 België verdedigde op het Junior Eurovisiesongfestival. En voor Ketnet hebben we ook al gastoptredens gegeven. Dorine: Ho, niet echt. Maar tot onze grote verbazing hebben wij ooit een wildcard gekregen voor een Best Show Team Finale en dat was best spannend! Gym: Over welke eigenschappen bezit een goede danser? Emma: Je moet zelfvertrouwen hebben om er te staan voor een publiek. En je moet ook over de nodige discipline beschikken om een dans aan te leren. En niet te vergeten: vooral veel goesting! Marjoke: Je moet echt durven dansen. Tonen dat je er staat, dat je het graag doet ook. Dat betekent dus een glimlach op je gezicht toveren! Naar elkaar kijken en elkaar aanvoelen. Dylano: Energiek overkomen en toch ook wel een zeker muzikaal gevoel hebben. En zeker uitstralen dat je plezier hebt in wat je doet. Gym: Volgen jullie danswedstrijden op tv? Emma: Als ik zit te zappen en er is dans op tv, dan blijf ik wel even hangen om te kijken hoe de deelnemers het aan boord leggen. Marjoke: Ik kijk eigenlijk meer naar turnen, naar de ritmiek van de gymnasten. Maar anders maak ik wel wat tijd voor ‘So You Think You Can Dance’. Dylano: Ik kijk ook naar ‘So You Think You Can Dance’ en verder naar de ‘Best Dance Contest’ en ‘The Ultimate Dance Battle’. Eigenlijk naar alle programma’s over dans waarvan ik iets kan leren. Gym: Hebben jullie zelf ambitie om een auditie te doen? Emma: Soms denk ik daar wel eens aan als ik hoor dat er bij me in de buurt audities worden gehouden. Eigenlijk zou ik het wel eens willen proberen. Marjoke: Ik weet het niet. Mijn mama zegt soms dat ik dat moet doen, omdat ik lenig ben doordat ik geturnd heb en omdat ik van alles een goede basis heb. Zelf vind ik mijzelf nog te jong.

Gym: Hoe lang duurt het ongeveer voor jullie met de groep een ‘toonbaar’ dansnummer gemaakt hebben? Dorine: In september beginnen we aan de voorbereidingen voor de wedstrijden en midden december zijn we ongeveer klaar. Al bij al hebben we toch een viertal maanden nodig voor het quasi ‘perfect’ is. Marjoke: Bij ons begint de aftrap voor de wedstrijden vanaf oktober. Eerst kijken de trainsters wie er deel kan uitmaken van het demoteam. Daarna beginnen we echt met het aanleren van de dans. Een paar weken voor de eerste wedstrijd moet alles op punt staan. Dit jaar was dat in januari. Gym: Met welke argumenten zouden jullie vrienden overtuigen om ook te gaan dansen? Dorine: Als je sportief bent en je kiest voor dansen, dan laat je al je spieren werken. Het is dus een heel gezonde manier om te bewegen. Verder ben je actief in groep, dat werkt motiverend. Dansen is ook geen supergedisciplineerde sport en er is inbreng van alle deelnemers. En daarnaast kun je je uitleven en amuseren: bij Freelox wordt er wat afgelachen! Misschien heb je wel gevoel voor ritme nodig, maar toch vind ik dat je dansen snel kunt aanleren. Dylano: Dat denk ik ook. Dansen is trouwens een discipline waarin je volledig je energie in kwijt kunt. Bovendien kun je op die manier je eigen creativiteit, je eigen ‘kunstzin’ tonen. Gym: Hoe lang willen jullie nog doorgaan met dansen? Zouden jullie overwegen om van dansen jullie beroep te maken? Dorine: Ik denk dat ik het sowieso wil blijven doen als hobby, zo lang het kan. Maar als beroep, neen. Om het als professionele danser te maken, moet je volgens mij veel meer dansen kunnen uitvoeren. Ik heb mijn hele leven hiphop gedaan en ik zou het toch een beetje te eenzijdig vinden om daarvan mijn vak te maken. Bovendien moet het plezierig blijven en ik weet niet of dat nog het geval zou zijn als beroepsdanser. Dylano: Ik wil mijn hele leven blijven dansen, zonder enige twijfel!

Het Danscircuit 2012 in cijfers: 5 danswedstrijden 2 dansniveaus 5 categorieën (kids, jeugd,...) 32 deelnemende GymFed-clubs 70 deelnemende groepen 1 006 dansers

Interesse in het Dans en/of democircuit van de GymFed? Contacteer: delphinegosseye@gymfed.be 09-243 12 04

19


id s c o rn e r

Bezorg ons jouw leukste gymfoto! Opnieuw ontvingen we heel wat toffe foto’s. Het was jammer genoeg niet mogelijk om ze allemaal op te nemen in het tijdschrift. Maar, niet getreurd: alle inzendingen worden gepubliceerd op onze Facebookpagina. Waag dus zeker je kans voor de volgende uitgave van ‘zot van Gym!’ en stuur ons vóór 1 augustus 2012 jouw leukste foto.

Hallo, Ik ben Liesbeth Deaulmerie en trainster bij TK Werchter. Mijn gymnasten namen in maart deel aan een happening minitrampoline en omdat ze daar allemaal fantastisch geturnd hebben, wil ik hen graag verrassen met een foto in ‘zot van Gym!’.

Hallo, Wij zijn Jelke, Lori, Margo, Linde, Karo (GymFlex Mechelen) en Julie (Sparta Kontich). Samen zijn we naar het EK Artistieke Gymnastiek Dames in Brussel gaan kijken. Aan de bewegingstand van Janssen-Fritsen liepen we ons grote idool, Aagje Vanwalleghem, tegen het lijf. En, natuurlijk wilden we graag met haar op de foto!

Hallo, Ik heet Joy Rempt en ben 10 jaar oud. Ik ho ud enorm van turnen en zou graag nog starten me t Acrobatische Gymn astiek. Thuis oefen ik al vee l met mijn kleine zus Fem ke (2 jaar). Op de foto ku n je ons resultaat zien. Groetjes, Joy

Alle kinderen ontvangen binnenkort een gymgeschenk! Wil je ook schitteren in deze rubriek of op onze Facebookpagina? Stuur dan jouw leukste turnfoto’s naar koendezutter@gymfed.be Een publiceerbare foto moet groter zijn dan 150 kb (richtlijn: 9 x 13 cm = 1063 x 1535 pixels – 300 dpi). Vermeld in de mail zeker ook jouw adres. Dan sturen wij een kleine verrassing op!

Hallo, Elastika. Met en turn bij Turnclub Ik ben Louise, 9 jaar, n eens mijn vriendinnetje Fra deze foto wil ik graag creaRe t he op d en allebei gou verrassen! Wij wonn toernooi in Izegem.

Word fan/vriend van de GymFed ... De GymFed zit nu ook op Facebook, Netlog, Twitter,... de populaire netwerksites. Op Netlog zetten we vooral ‘Gymbo’ in de kijker, via Facebook en Twitter houden we jullie permanent op de hoogte van alle gymnieuws en activiteiten! Hallo, Ik ben Hanne Piro en turn bij TK Oostakker. In deze club doe ik aan tumbling samen met deze supertoffe bende! Ik hoop dat ze blij zullen zijn met deze foto in de ‘zot van Gym!’. Gymgroeten Hanne

20


Ik ben Didier Cole en wil jullie graag mijn muurschilderij even tonen. Dit schilderwerk zorgt ervoor dat ik tijdens het studeren kan wegdromen over turnen.

Briek Van Heule is 7 jaar oud en turnt al sinds het tweede kleuterklasje bij de talentjes van Rust Roest Brugge. Naast school en spelen is hij echt zot van gymnastiek! De andere jongens van de talentgroep zijn trouwens ook verzot op turnen. Ian en Emile wilden daarom ook op de foto staan. Doe zo voort jongens! Groeten van de trainers van AGH Brugge

Met deze foto willen wij graag onze dochter Lente verrassen. Ze turnt bij Go4Gym in Wevelgem en is dagelijks bezig met gymnastiek. Ook juf Veronique willen wij verrassen met een foto van haar drie pupillen. Deze foto werd genomen op een wedstrijd in Varsenaere op 4 februari 2012. Daar hebben ze alle drie een medaille behaald.

Opgelet! Wil je je foto, tekening, gymgedicht, grapje, … in de volgende editie van ‘zot van Gym!’? We verwachten alle inzendingen ten laatste op 1 augustus (Gym 3-2012 verschijnt in september 2012).

Turnkampen Kalmthout 2012

prettige v ak a

n tie

!

www.turnkampen.be info@turnkampen.be – 0475-94 59 40

Ook op de website www.GymFed.be kun je je foto’s posten. Heb je een leuke gymfoto? Wil je iemand verrassen of ons laten delen in je gymbelevenissen? Dat kan vanaf nu ook online. Stuur zelf een berichtje en een foto, en we publiceren je bericht binnen de 24 uur.

Nog enkele plaatsen vrij voor volgende turnkampen:

Turnkamp AGD (meisjes vanaf 6 jaar) Zo 8 juli ➞ vr 13 juli (2de week juli) Zo 19 aug ➞ vr 24 aug (4de week aug) • Gratis T-shirt • Overnachting aan turnzaal • Communicatie met het thuisfront via internet forum • Elke dag nieuwe foto’s van het kamp op de website • 6 rotaties per dag

Onze turnkampen zijn zowel voor recreanten als voor competitiegymnasten. Onze trainers zoeken de limieten van de gymnasten op en helpen die te verleggen. Dit varieert van radslag voor de beginner tot drievoudige schroefsalto voor competitiegymnasten, want wij proberen een gezonde mix van recreanten en wedstrijdgymnasten te verenigen. We pasten deze methode met success toe tijdens de afgelopen 45 turnkampen in Kalmthout.

21


V.U. Elisabeth Verhaeghe - Brantano NV - Kwadelapstraat 2 - 9320 Erembodegem.

ONTDEK DE ZOMERCOLLECTIE BIJ BRANTANO

Bekijk onze collectie op www.brantano.be


IN STOCK!

Ready to Ship.

IN STOCK

Ready to Ship.

IN STOCK

Ready to Ship.

OCK! . IN ST Ready to Ship

OCK . IN ST Ready to Ship IN STOCK

Special Order

OCKShip. IN ST Ready toGK . choice of champions.

2012-2013

COMPETITIVE WEAR & WARM-UPS FOR WOME N

More Styles. More Choices. More Everything.

GK.ce of

choi ns. champio

2012-2013

More Styles. More Choices. g. More Everythin

Competitive Wear & Warm-Ups for Men

Best Performance Rijksweg 80 9870 Zulte Machelen Tel: 09 380 07 47 info@best-performance.com www.best-performance.com Best Performance Naamsestraat 159 3000 Leuven Tel: 016 89 53 50 Best-performance@telenet.be www.best-performance.com

GK. Choice of Champions. Join GK online: http://blog.gkelite.com


Delhaize zorgt voor het goedkoopste zomerkamp ! schrijf je nu in op delhaize.Be en profiteer van alle voordelen! Kortingen op al je aanKopen voor en tijdens je Kamp gratis producten Benefit cards om na het Kamp te verdelen

Zot van Gym 2 2012  

Het driemaandelijks magazine van de GymnastiekFederatie Vlaanderen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you