__MAIN_TEXT__

Page 1

MAGASIN

Min Jakt

Nummer 2-2013

8 sidor med heta prylar!

FRANSKA

slugs på drevjakten

VÄSTLANDET

extremt

tuff jakt JAGA med

kidsen TESTer

Zeiss Victory HT Benelli M2 Euro Sako Grizzly 8x57 M5 Team Elk Pack Steiner Cobra

bart så under ta! t e r e b vacker

...plus så mycket mer!


Magasin

Min Jakt

Produktion Södra Lid AB © 681 94 KRISTINEHAMN

Magasin Min Jakt är helt gratis för läsarna och finansieras via annonser och samarbeten. I tidningen länkas det till tillverkare, generalagenter, butiker och olika arrangörer.

REDAKTÖR Mats Gyllsand, som gärna vill veta vad du tycker, och ha tips om vad vi ska skriva om i kommande nummer. mats@sodralid.se

ANNONSER När vår nasare inte jagar säljer han annonser för magasinet och hemsidan. Ta kontakt med honom och gör en bra deal! annons@sodralid.se

PRYLAR/TESTER Rickard Faivre sticker inte under stol med att han gillar prylar och tester av alla de slag, vet du något han borde tipsa alla om? rickard@sodralid.se

TIPSA OSS Vi vill gärna att du hör av dig, tipsa oss om vad vi ska skriva om eller varför inte bjuda in oss på jakt, så kan vi fixa ett reportage? tips@sodralid.se

Spana även in oss på här: www.minjakt.se Gilla och dela! facebook.com/MinJakt

Magasin Min Jakt ansvarar inte för inskickat obeställt material. Allt förekommande material lagras digitalt och kan komma att användas i marknadsföring.

laddat med slugs i tun


d nisien

INNEHÅLL

Nummer 2-2013

Krönikan...............................................s6-7 Franska slugs i Tunisien...................s8-16 Test: Zeiss HT 1-4........................... s20-23 Tuff jakt i Norge.............................. s26-37 Test: Tillökning i björnidet............ s38-41 Jaga med kidsen............................. s44-50 Heta prylar...................................... s52-59 Test: AeroPress............................... s62-63 Nyhet: Browning Maral.................. s64-65 Skidskyttarnas Anschütz.............. s68-69 Dovhjort, smygjakt......................... s70-75 Test: Team Elk...................................s76-77 Nyhet: Beretta Parallelo....................... s81 Test: Steiner Cobra................................. s83 Krubb: Dags att grilla!.................... s84-87 Kung i köket med rätt knivar....... s88-89 After Hunt med Micke Lundén..... s92-95 Test: Benelli M2 Euro.....................s96-101 Gravyr i världsklass.................... s105-108 Tack...................................................... s110 Nästa nummer.................................... s111

Magasin

Min Jakt 2•3


Nya V ic tor y HT. D et ljus s t arkas te kikar sik tet fr ån C arl Zeis s

Upplev en revolution i optikvärlden: nya VICTORY HT med 95% ljustransmission. Det optiska konceptet i nya Victory HT står för maximal ljusstyrka som ger fantastiska ljusreserver långt in i skymningen. Den finaste, ljusaste och mest precisa ljuspunkten på marknaden ligger i andra bildplanet för minimal täckning av målet. Ny slank och kompakt design ger instinktivt handhavande. Nya kulbanekompensatorn ASV+ gör justeringen av kulbanan lättare och mera flexibel än tidigare (tillbehör). Det här är egenskaper som tillsammans ger dig bättre träffsäkerhet.

http://www.zeiss.se/4125680f002b3814/Contents-Frame/5d185c819c0372e9c1256c86003822ce


Mässbesök som triggar J

ag erkänner, jag brukar håna tjejer för deras förmåga att ”hitta” saker och ting. Tjejer kan inte komma hem från ett besök i city utan påsar fyllda med prylar som de just har “hittat”. När jag tänker efter är det nog inte så stor skillnad på tjejer och mig själv. Har jobbat med jakt i snart tio år, besökt ett oräkneligt antal mässor, och en del besök har blivit dyra. Dyra med anledning av att jag ”hittat” något… Tänker alltid innan jag besöker en mässa att denna gång ska jag inte köpa något. En bra tanke, men den fullföljs sällan. Nu senast var jag till Tyskland en sväng. IWA-mässan i Nürnberg är Europas största mässa, ett helt koppel med hallar fyllda med prylar som all bör ha, eller tror sig behöva. På IWA kan man inte handla något, det är i alla fall tanken. Mässan är till för seriösa yrkesmän som är där för att göra affärer. Mig lurar de dock inte. Tre dagar i Tyskland och jag ”hittade” hur mycket som helst. Innan jag åkte visste jag inte att jag behövde ett jakthorn. Nu hänger det hemma i mitt jaktrum. ”Hittade” det, trots alla förbud, och smusslade ut det genom portarna förbi de tyska vakternas ögon. Bara det en seger. Vad jag ska använda hornet till vet jag inte, men nu har jag i alla fall ett, tillverkat i Indien av gamla granathylsor från svenska Bofors. Det känns nästan som om det har hittat hem, jag bor ju bara ett par mil från fabriken där de en gång tillverkades.

Inte heller visste jag att behöver en klassisk sida-sida. Råkade passera Berettas snygga monter när jag traskade runt. I samma ögonblick presenterade de sin nya 486 Parallelo. Säg det högt för dig själv; 486 Parallelo. Du inser att även du måste ha den för att bli en lyckligare och fulländad människa. Redan i montern ser jag mig i snygga jaktkläder, spatserandes över jaktmarken med min jakthund Sture vid min sida. Berettan är svårare att smyga förbi de tyska vakterna, men jag tror att jag snart kan ”hitta” en i en butik hemma i Sverige. ”Hittade” flera oumbärliga saker i Tyskland. Visste inte innan jag åkte dit att jag behövde ett portabelt jakttorn som jag kan bära med mig på ryggen i en väska. Tydligen så behöver jag det, för tornet är beställt via en amerikansk återförsäljare, så det hittar troligen hem till mig lagom till bockpremiären. Tur att jag ”hittade” det. Mina vänner brukar ”hitta” saker i mina förråd. Där hamnar nämligen mycket av det som jag har släpat hem. En del är oanvänt. Det visar sig förvånansvärt ofta att mina fynd egentligen inte har någon plats i mitt liv. När jag skriver det här är det ett par veckor kvar till Skandinaviens största jaktmässa, Elmia Game Fair i Jönköping. Ni kan ge er på att jag kommer att ”hitta” fler prylar där som kommer att förgylla min tillvaro.

kröni Mats Gyllsand

mats@sodralid.se


köplusten

Krönikan av Mats Gyllsand

WANTED

Vi som jobbar med Magasin Min Jakt behöver din hjälp! Vi vill bli ännu bättre och söker därför nu dig som kan skriva om jakthundar. Är du den personen? Skicka ett mejl och presentera dig och dina idéer till: mats@sodralid.se Rätt person kommer garanterat att få ett roligare liv!

ikan

Zeiss monter på IWA, en mässa där man ”hitta” flera trevliga saker.

På tal om Elmia Game Fair.

Magasin Min Jakt är givetvis där och bevakar mässan. Ska du inte dit kan du spana in det senaste på vår Facebooksida, eller ladda ner

extranumret från mässan som vi lägger ut på fredagskvällen den 10 maj. Ska du dit? Titta in i vår monter och snacka jakt, det gillar vi. Du hittar oss i B-hallen, monter B03:14.

6•7


Franska slugs p책

tu

DREVJAKTE


unisien

EN

När vi kör mot Gardermoen i natten vräker snön ner, men om ett par timmar ska kortbyxorna på i norra Afrika. Vildsvinsjakt med slugs, ingen av oss har gjort det tidigare, så det kommer att bli spännande. T e x t och fo t o m a t s GYLL S A N D

8•9


Magasin

Min Jakt

F R A N S K A S L U G S PÅ D R E V J A K T E N

L

ivet ska vara enkelt, men morgonen på flygplatsen bjöd på ett par utmaningar och det började redan i entrén. Flyget till Frankfurt är inställt. Det enda flyget på hela morgonen, och det var exakt det som var vårt. Snabbt bokas vi om till ett annat flyg som ska ta oss söderut. Efter det var det slut på det snabba. Vi hamnade på Swiss Air, ett bolag som måste vara ett av Europas sämsta. Vapnen ville de inte befatta sig med, när de väl gick med på att göra det skulle de 150 euro per man. 150 euro för att bli behandlade som kriminella boskap. Två timmar senare närmar vi oss säkerhetskontrollen, inte ens den klaras av snabbt och smidigt.

Till slut sitter vi i alla fall på flyget som

t

ska ta oss till Zürich, och sen till Nice och vidare till Tunis. När vi landar i Zürich är vi så försenade att vi hämtas med buss vid trapporna och körs direkt till det väntade flyget till Nice. En tanke slår mig direkt. Det finns inte en chans att de hann med att flytta över våra vapen och resten av bagaget. Ett antal timmar senare på flygplatsen i Tunis får jag rätt. Allt bagage är borta. Vår lokale guide förklarar att det inte är några problem. – Ni ska se att det kommer i morgon, vi hämtar det då, säger han samtidigt som han springer genom ankomsthallen mot de väntande bilarna. Tunis är en miljonstad, skitig och massor av trafik. Det tar lång tid innan vi tagit oss genom myllret och ut på landsbygden.

tu


På väg till Tunisien hinner vi med en snabb visit i Nice. Till slut kommer vi i alla fall fram, men packningen är försvunnen, så första dagens jakt sker med lånad utrustning.

unisien Franska slugs

Expanderande Sabot slug. Används endast med räfflad slugpipa och har en utgångshastighet på 579 m/s. Till skillnad från rundade slugs har denna betydligt bättre aerodynamiska egenskaper. Tillsammans med räffling kan träffbilder på 10 cm uppnås på 182 meter. Expansionen vid träff är rejäl och kulan håller ihop. Detta skapar massiva sårkanaler vilket förkortar djurets lidande.

10•11


F R A N S K A S L U G S PÅ D R E V J A K T E N

När vi kommer fram till hotellet där vi ska bo är det mörkt ute. Hotellet har en gång i tiden varit ganska fräscht – det är det inte längre. Mycket är trasigt, och på rummen har någon glömt bort att sätta på värmen.

Sängarna är iskalla, men åtminstone rena. Efter middagen, som var betydligt bättre än hotellets standard, tar det inte lång stund innan samtliga har somnat. Tidigt nästa morgon bankar det på dörren. Guiden vill att vi snabbar på, så att vi kommer ut till jaktmarken innan det ljusnar. Under natten har han fixat fram kläder och vapen som vi ska få låna innan våra egna dyker upp. Vi tränger ihop oss i bilarna och ger oss i väg. Ute är det varmt jämfört med vädret vi lämnat bakom oss hemma i Sverige. Efter en stunds resa börjar vi skönja landskapet. Det ser helt annorlunda ut mot vad jag har förställt mig. Trodde att Tunisien var en enda stor öken, men i stället är det gröna åkrar och stora fruktodlingar som dyker upp. Bilarna svänger av landsvägen och vi kör ner i ett naturreservat där de även odlar mandlar. Runt träden ser vi spår av vildsvinens framfart överallt. Det ser riktigt lovande ut. Vår guide delar ut vapnen och en näve slugs. Slugs är det enda vi får använda, det är det enda som är tillåtet i Tunisien. Frågar varför det är så, men får inget riktigt svar – det verkar mer som om det beror på tradition mer än något annat. Jag placeras uppe i en slänt längs en liten stig.

Sikten är klart begränsad, har ett par meter på mig att reagera om det kommer något vilt. Efter en stund drar drevet i gång. Drevkedjan består av cirka femton män och lika många hundar. Ett par minuter in i drevet blir det full aktion. Det smäller oavbrutet, och det tar en stund innan jag förstår att det inte är mina vänner som skjuter. Smällarna kommer från drevkedjan – de använder knallskott för att få ut grisarna från snåren.

Männen skriker oavbrutet och hundarna skäller på allt. Det är extrem svårt att höra något annat än dem. Plötsligt springer det ut åtta vildsvin ett par meter framför mig. Jag hinner inte lyfta bössan innan de har försvunnit i snåren igen. Nu står jag med bössan lyft, redo för nästa chans. Ett par minuter går innan det prasslar till framför mig. Nu är jag med. Skjuter mitt livs första vildsvin med en slug. Skottet sitter perfekt och den lilla grisen faller på platsen. När vi samlar igen efter såten är alla uppspelta, alla har sett vildsvin, och flera har lyckats fälla dem. Tony Ohlin som har stått bra till längs en lite större väg har lyckats extremt bra. Utrustad med ett lånat vapen med en räfflad slugspipa har lyckats skjuta en gris på 80 meters avstånd. Något som ska vara helt omöjligt, men med en specialbössa går det. Med sig på passet har han haft med sig en filmare som visar upp skottet på en liten skärm.

t

Magasin

Min Jakt


tunisien FULL TANK på landsbygden.

HELLO MY friend, gemyt...

SÅ KAN man också se ut! Tony Ohlin i egen snyggrock, allt annat är lånat.

GRISARNA transporteras i väg.

12•13


Magasin

Min Jakt

F R A N S K A S L U G S PÅ D R E V J A K T E N

TUFFA hundar som fick rejält med stryk i bland.

Sm ä ll arna kommer fr å n dre v kedjan – de anvä nder kna ll skott Oavsett specialpipan är det ett imponerande skott Tony har fått till. – Den stannade mitt på vägen, så jag kunde sikta i lugn och ro, förklarar ödmjukt han för oss.

Vi hinner med en såte till innan lunchen med samma resultat. Lunchen serveras vid ett dukat bord som våra värdar trollat fram på rekordtid. Maten är superb. Det serveras oliver, sallader, bröd, röror och grillat kött. Alla njuter av maten och inser att livet kan vara riktigt bra. Vi hinner med en såte till första dagen innan det är dags att åka tillbaka till Tunis och hämta vårt efterlängtade bagage. Efter middagen samma kväll sitter vi i baren och pratar. Stämningen är på topp, alla är nöjda med da-

gen och att vi kommer att kunna jaga med våra egna prylar dag två. Vi har plockat med oss ett par flaskor fin whisky, som bartendern placerar i ett skåp bakom disken. Han serverar oss gärna, trots att landet är muslimskt och för det mesta bara kan erbjuda öl och vin av inhemsk tillverkning. Klockan blir mycket innan vi går till sängs och ett par av oss är väldigt trötta när det bankar på dörren tidigt dag två. Ute faller det ett fint regn och det är ganska kallt. I dag tar oss bilarna till ett helt annat område. Här ser naturen mer ut som jag har föreställt mig Tunisien. Det är inte öken, men betydligt mer kargt än första dagens område. I första såten får jag stå på toppen av en ravin. Det är underbart vackert, och jag står och njuter i solen som har ersatt morgonens regn. Efter en stund måste jag skala av mig lite kläder, livet känns väldigt bra.


Drevjakt i Tunisien

KJELL ARNE RIVEDAL med ett av vildsvinen han sköt.

Vapen: Hagel, halvautomat eller vanlig bock, max tre patroner i vapnet. Ammunition: Slugs, max femtio får föras in i landet. Säsong: Mitten av oktober till den 27 januari – i början av säsongen kan det vara väldigt varmt. Pris: Tre jaktdagar, fem nätter: 12 800 kr, fyra jaktdagar, sex nätter: 14 600 kr. Flyg och troféavgifter tillkommer.

tunisien

ott för att få ut grisarna fr å n sn å ren

Denna gång är det smällarna av slugs. Själv ser jag inte en enda gris, men i solen gör det inte så mycket. Lunchen är minst lika bra som dagen före, och alla runt bordet berättar om sina upplevelser. – Vilken fantastisk jakt, vilken miljö, jag ska definitivt åka hit igen, säger Knut Saxe Kjeldsberg, som har jagat över hela världen men är i Tunisien för första gången. Vi hinner med ytterligare ett par såtar samma dag. I en av dem hamnar jag på nytt vid en ravin. Jag har ett par bra luckor framför mig där jag utan problem kan skjuta om tillfället kommer. Det tar inte lång stund innan det gör det. Jag hör något i skogen och lyfter bössan.

Tittar försiktig ut över kanten till ravinen. På två meters håll tittar jag rakt in i ögonen på en stor galt. Vet inte vem som blir mest förvånad, men jag hinner inte osäkra innan han är försvunnen. Ett par minuter senare får jag en ny chans. Två mindre grisar hoppar upp på vägen med ett par hundar i hasorna. Jag hinner precis skjuta den första grisen innan den försvinner in i vegetationen bakom mig. Hundarna blir som tokiga när grisen faller ihop, och strax är det 10-15 hundar framme och sliter i den. En av drevkarlarna är snabbt framme och motar bort dem, och gratulerar mig till ett bra skott. Bra skott, ja det kanske det var, men det är inte utan att jag känner mig lite osäker. Första gången jag jagar med slugs. Det är inte heller lätt att träna på det innan man åker i väg. Det som märks väldigt väl är att en slug går betydligt långsammare än en konventionell

t

Historien från dag ett upprepas. Det tar inte många minuter efter det att drevet har gått igång förrän de första smällarna kommer.

14•15


Magasin

Min Jakt

F R A N S K A S L U G S PÅ D R E V J A K T E N

Vårt val av arrangör

tunisien

”Plötsligt springer de t ut åtta vildsvin fra mfö r mi g” kula. Svingen som jag är van med innebär att skottet hamnar ett par meter bakom det jag siktat på. Det tar en stund att vänja sig, men efter ett par skott lär jag mig att svinga förbi – betydligt längre än vad jag är van med och då träffar jag. Ytterligera en nackdel med slugs är att de går rakt igenom. Missat man vitala områden springer djuren vidare med sina skottskador, och eftersöken i Tunisien är allt annat än väl genomförda.

De har inga spårhundar, och ger upp efter ett kort försök, väldigt kort. Det är något som jag, och många andra i sällskapet inte är bekväma med. Vi är vana med att man ger allt i ett eftersök, och aldrig ger upp. En del säger att man ska ta seden dit man kommer, men det känns allt annat än bra i många fall. Något som fungerar bra i Tunisien är att de i alla fall tar hand om de skjutna vildsvinen. Köttet säljs till hotellen, och hamnar på middags-

bordet hos oss icke muslimer – i en del andra länder får de ligga kvar och ruttna i skogen. Dag tre flyter på som de andra dagarna, och när vi summerar jakten kan vi konstatera att alla har skjutit något vilt, ett par av oss har dessutom skjutit mycket vild. Det, om något, märks när det är dags att göra rätt för sig. Varje skjuten gris kostar 120 euro i fällavgift, så det drar snabbt i väg – något man bör vara medveten om. Vistelsen i Tunisien har gett mersmak, och flera av oss kommer garanterat tillbaka. Efter en sista natt på hotellet är det dags att åka hem till Sverige, via Oslo även denna gång. Givetvis står jag förgäves och väntar på mitt bagage tillsammans med två andra på flygplatsen. Vapnet är försvunnet, och det tar tio dagar innan jag ser det igen. Lite synd att det dök upp. Jag hade redan spanat in ett nytt – med räfflad pipa för nästa besök i Tunisien. nn

Test av Benelli M2 Euro, bra halvautomat, sidan 96


Välkommen in till oss på Elmia Game Fair Vi finns i monter B01:01

®

DOGTECH www.hundskydd.se


med ext

1

P

DistributeD by: sako sweDen

www.facebook.com/sakosweden

• • • • •


tra allt!

19 990,-

Paketet innehåller

• Sako A7 kaliber 308 Win. 51 cm pipa • Ase Utra SL5 ljuddämpare kal. 30. Obs licenspliktig • Burris FourX 3-12x56, belyst riktmedel 4 • Burris fästen • Sako vapenfodral och rem


lju

Ljusstarka

Victory HT

”KÖP en billigare bössa och e tt dyrare sikte om du må ste

F

örra året kom Zeiss med sin nya serie kikarsikten Victory HT. Tack vare Schott HT linserna, där HT står för Hög Transmission, kan Zeiss nu leverera sikten med en ljustransmission på hela 95 % . Något som gör det till Carl Zeiss ljusstarkaste sikten hittills. Victory HT finns I fyra olika modeller 1.1 – 4 x 24, 1.5 – 6 x 42, 2.5 – 10 x 50 och 3 – 12 x 56 för att täcka in de flesta jägares smak och behov för allt från drev- till vakjakt. De kan fås med riktmedel 54, 60 eller RAPiD-Z® 5. På 3-12x56 kan man även montera Zeiss nya kulbanekompensatorn ASV+ för säkra skott upp till 600 meter. De finns även med skena annars är det 30mm ringar som gäller för montering. Testsiktet är drevjaktsmodellen 1.1 – 4 x 24 med Zeiss nya riktmedel 54 som är ett belyst riktmedel i andra bildplanet, det vill säga ej medförstorande. Riktmedel 54 består av ett horisontellt streck med ett minimalt hårkors

och belyst punkt i mitten. Tanken från Zeiss är att ge ett så obehindrat siktfält som möjligt för de där snabba och rörliga skotten. Sikten med det här zoomomfånget är även väldigt populära bland de som tävlar i dynamiskt skytte. Funkar den där för snabba skott, funkar den även på vägpasset när vildsvinen drar förbi med eld i baken.

Det första man slås av när man tar ut siktet ur förpackningen är hur smäcker och kompakt den är. Höjd- och sidojusteringsrattarna med sina skydd samt vredet för belysningen är inte stora så de stör inte siktlinjen det minsta. Inte heller riskerar man att fastna i saker vid de där snabba skotten. Något man ibland gör med andra sikten som bygger ut som en mindre skyskrapa på sidorna. Okuläret är precis så stort som det måste vara med sina 42 mm i ytterdiameter och då är gummidelarna för zoomvredet


ZEISStest

T e x t och fo t o r i ckar d fa i v r e

usstarkt och diopterjusteringen inkluderade i det måttet. Tillsammans ger detta siktet en mycket liten profil som möjliggör ett lågt och smidigt montage på bössan. Innan jag monterade ringarna och satte siktet på bössan var jag vara tvungen att sitta ett tag och beundra det estetiska. De slanka linjerna, tyngden, detaljerna. Jag får erkänna att jag tycker att siktet är väldigt snyggt. Men som vi alla vet är det insidan som räknas så till skjutbanan för inskjutning. Justeringen på Victory HT är 1 cm per klick vid 100 meter. För den mattelata är det då tacksamt med en inskjutningsbana på just 100 meter. Efter inskjutningen drar man upp justeringsknappen (höjd och sida) ur spärren och

Monter B01:22

http://www.elmia.se/sv/gamefair/

ställer ringens nollmarkering på indexmarkeringen. Tryck sedan ner knappen i spärren igen och du har nolläget klart. Jag brukar skjuta in för två olika laddningar, en för jakt och en för övning. Nollmarkeringen för jakt och sedan är det bara att räkna klick till det andra nolläget när man är man övar på banan. Indexet hjälper dig sedan att hitta den ursprungliga inställningen igen för jakt eller andra avstånd om man så vill.

Siktet är parallaxfritt vid 100 meter. Om oftast brukar jag skjuta på 35-50 meter på drevjakt så jag ställer riktmedlets skärpa vid den lägsta förstoringsgraden genom att vrida okularet. På Victory HT svarar okularringen riktigt fint och skärpeinställningen är steglös.

t

väl ja”

Spana in själv!

20•21


Magasin

Min Jakt

ljusstar L J U S S TA R K a H T

Den är lagom trög för att ge en så bra inställning som möjligt samtidigt som det blir svårare att oavsiktligt ändra skärpan. Nu spelar det egentligen inte så stor roll på detta sikte hur man har skärpan, när avståndet till målet är under 100 meter, jämfört med sikten som har 12x förstoring men eftersom jag nästan alltid har den lägsta förstoringsgraden för att få största möjliga synfält gör jag det ändå för självkänslans skull. Dessutom tar det för lång tid för mig att byta från 4x zoom till 1.1x när det gäller.

Mina vänner brukar ifrågasätta varför jag inte bara använder ett rödpunktssikte. Jag förstår deras argumentation om helt parallaxfritt, lättare vikt, billigare i inköp och en batterilivslängd på 4-5 år med belysningen konstant på. För mig har ett kikarsikte dock andra fördelar som bättre optik vilket ger högre ljustransmission och bra skärpa men framförallt finns zoomen där om jag behöver komma närmare för att ta skottet eller för att se om rådjuret framför bössan är en lovlig bock eller inte. Inskjutningen är klar efter tre skott. Nu är det bara att knalla bort till klass 1

ZEISS 1-4 är ett bra sikte för snabba jaktsituationer.

grisbanan för att testa siktet på löpande vilt vid 50 meter. Snön ligger på backen och det är gråmulet. När man tittar genom siktet slås man av vad ljust och skarpt det är vädret till trots. Det är vid sådana här tillfällen man verkligen ser skillnaden mellan bra och dålig optik. Nu är det inte bara skarpt i mitten utan även hela vägen ut till kanten. Jag sätter på belysningen genom att dra ut justeringsknappen och skruvar ner belysningen till den lägsta nivån. Zeiss själva säger att detta är den finaste, ljusaste och mest precisa ljuspunkten på marknaden. Nu har jag inte sett alla andra ljuspunkter på marknaden men den här är i alla fall rakbladsvass och precis ända upp till de näst högsta belysningsnivåerna där den


Ställer mig på 50 meter och ropar ut grisen. Med båda ögonen öppna svingar jag ikapp grisen och drar av ett par skott. Synfältet vid 100 meter är hela 38 meter vid 1.1x förstoring. Nu är det halva det avståndet. Det breda synfältet tillsammans med möjligheten att kunna utnyttja stereoseendet för avståndsbedömning gör det till en barnlek att träffa grisen. Den horisontella linjen i siktet hjälper mig att hålla rätt höjd när jag svingar igenom och den fina punkten ger minimal täckning av målet. Jag finner inget negativt att anmärka på vid sådant här skytte. Victory HT är verkligen skräddarsydd för ändamålet och tillhör inte bara premium segmentet utan befinner sig på toppen med ytterst få riktiga konkurrenter. Nu jagar man sällan när ljuset är som bäst så skymningsegenskaperna hos ett sikte avgör om

och hur länge man kan jaga när det väl börjat skymma. Trots sina 24 mm objektiv diameter presterar Victory HT riktigt bra när det skymmer på. Man ser bättre genom siktet än med blotta ögat vilket är ganska talande och konturerna på det man tittar på är imponerande skarpa vilket hjälper när man ska urskilja djuret från skogskanten. Vid vakjakt tar man gärna något med större objektiv som ger mer ljusinsläpp och mer förstoring.

Slutsats Det finns några saker som jag tycker att man ska lägga sina surt förvärvade slantar på. Ett riktigt bra kikarsikte är ett av dem. Anledningarna är flera. Köper man ett dåligt sikte kommer man för eller senare att sälja den, med en rejäl förlust, för att köpa ett bättre. En del köper flera dåliga innan de köper en bra. Satsar man det lilla extra från början kan man faktiskt ha samma sikte hela sitt jaktliv och man sparar pengar i slutändan. Utifrån jaktförhållanden här hemma

22•23

t

rkt

tappar lite men inte mycket. En bra detalj är att siktet minns den senaste belysningsnivån när man sätter på den.


Magasin

Min Jakt

L J U S S TA R K a H T

i Sverige behöver man ett belyst och ljusstarkt kikarsikte. När våra ögon åldras, vilket de gör väldigt snabbt och redan efter 30 år, behöver vi all hjälp vi kan få när ljuset sviker och skymningen nalkas. Med det i åtanke och utifrån det Victory HT levererar är det inget svårt val när sikte ska inhandlas. Välj hellre en billigare bös�sa och ett dyrare sikte om du måste välja. Du kan inte träffa det du inte ser.

Jag fann en detalj som jag tycker är något negativt med siktet och så har jag ett önskemål. Det negativa är belysningsknappen som dras ut för att aktiveras. På något sätt kom jag ofta åt den så att belysningen stängdes av. Nu sparar det i och för sig batteritid men det kan vara något förargligt på passet. Önskemålet är att Zeiss kommer med egna flippskydd för objektiv och okular som Swarovski gjort i aluminium för Z6 serien alternativt något likt de som Aimpoint har för Comp serien. Jag har bestämt mig för att jag ska ha en Victory HT. Det var inte min tanke från början att köpa ett nytt sikte men det är baksidan av att testa saker. Habegäret väcks. Victory HT är nog det absolut finaste, skarpaste och ljusstarkaste siktet jag hittills haft förmånen att titta igenom.

Funderar du på ett nytt sikte tycker jag definitivt att du ska ta en titt på Victory HT serien. När du läser detta är det snart Elma Game Fair 2013 (9-11 maj). Det är en riktigt trevlig mässa med mycket roligt att titta och klämma på. Zeiss finns vid monter B01:22. Berätta för dem att du läste detta test och gärna vill titta närmare på Victory HT siktena. Fråga gärna om de planerar egna flippskydd. Själv ska jag se om Zeiss kan undvara en Victory HT 3-12x56 med ASV+ för test i nästa nummer. Men de måste lova att vägra sälja en till mig – barnen vill tydligen ha skor i år. nn

Ljusstarkt tack vare linser från Schott.

Zeiss HT

Modell Riktmedel 1.1–4 x 24 54, 60 1.5–6 x 42 60 2.5–10 x 50 60 rAPiD-Z® 5 3–12 x 56 60 rAPiD-Z® 5 ASV+ Fakta 1.1-4x 24 Förstoring 1,1x -4x Utträdespupilldiameter 14,8 mm 6 mm Skymningstal 3,1 9,8 Synfält på 100 m 38,0 m 10,5 m Objektiv synvinkel 21,5° 6° Dioptriinställning +2/–4 dpt Ögonavstånd 90 mm Parallaxfrihet 100 m Kvadratiskt inställningsområde på 100 m 300 cm Inställning per klick på 100 m 1 cm Mittubens diameter 30 mm Okularrördiameter 42 mm Objektivrördiameter 30 mm Funktionstemperatur –25/+50 °C Längd 289 mm Vikt med belyst riktmedel – utan innerskena 440 g – med innerskena 465 g. Pris från 15 890 kronor.


http://browning.eu/se/homepage.php


Extrem jakt

BÄSTL

extrem j Vackert och tufft, terrängen längs de norska fjordarna är utmanande.


LANDET

jakt

TAR I, Tom Jensen släpar hem en hjort.

Norge är mer än olja och torkad torsk. Vi fick ett erbjudande vi inte kunde motstå och åkte dit för att jaga, det blev en tuff upplevelse när vi mötte kronhjortarna på Västlandet. T e x t och fo t o m a t s GYLL S A N D

26•27


Magasin

Min Jakt

e x trem jakt på B ä stlandet

i måste komma hem vi ska se platsen vi ska jaga på. till mig och jaga Det händer inte. hjort till hösten, säger I stället kör Tom vant in båTom Jensen på telefon ten till ett båthus nedanför ett en sommardag, ni måste stup, han hoppar upp på brygvara beredda på att det är gan och räcker mig handen för extremt tufft, fysiskt kräatt hjälpa mig i land. – Välkomna till Hammaren, vande. säger han. Ja ja, hur tufft kan det Packningen är på väg upp. Jag tittar skeptiskt på honom vara tänkte jag om storrökaren Tom klarar av det, men tackade i alla fall och undrar om han menar allvar. Berget ovanför Hammaren reser sig som en ja till inbjudan. vägg, och det är här vi ska jaga Vapendragaren Per Elvin var inte sen att Det visar sig att vi osannolikt nog är på rätt hänga på, och tidigt en höstdag sitter vi i bilen plats. på väg mot Norge. – Hur ska vi ta oss upp till gården med all packning, säger Per till Tom. Innan avresan har vi spanat in platsen vi Det visar sig att det är det minsta problemet. ska till. Den ligger lång ut på Västlandet, det Snabbt kastar Tom upp packningen på en är en ö omgärdad av djupa fjordar. På kartan linbana som går ända upp till gården. ser det helt okej ut, och det ser inte ut att vara Vi däremot måste gå. så långt dit heller fågelvägen. Gården ligger cirka hundra meter upp på Fågelvägen är något helt annat än verklighe- berget. För att ta oss dit får vi gå på tvärsen. ten, speciellt när man ska ta sig genom Norge Återigen är det där med fågelvägen inte helt på tvären. överensstämmande med verkligheten. Räknar Det är broar, färjor och djupa tunnlar under till att vi har gått drygt 400 meter när jag står havsbotten som ska passeras. och pustar ut upp vid huset vi ska bo i. Det tar tid, lång tid. Tom drar i gång motorn till linbanan, och Tolv timmar efter avresan är vi i alla fall snart kommer vår packning glidandes upp. framme vid bryggan där Tom ska hämta upp oss med sin båt. Gården är en gammal bondgård, utan Fjorden ligger spegelblank, och nu får vi en el och rinnande vatten, men Tom har genom föraning om terrängen vi ska jaga i. åren gjort det riktigt fint. Det finns ett elverk, Bergen är höga, på en del platser lodräta. men det körs bara i absoluta nödfall. – Det kanske är mer flackt där vi ska jaga, – Jag vill ha det lite primitivt, det är bra för säger Per och tittar frågande på mig. själen, säger Tom och öppnar dörren till storEfter en stunds väntan kommer Tom fastugan. randes i sin båt, vi hälsar och packar över vår Inne i stugan är det varmt och skönt, och atpackning i båten. mosfären andas jakt. Toms tax, Daisy, kommer Vi glider ut på fjorden mot ön och Toms skuttande fram till oss. jaktmark vid gården Hammaren. Båtresan tar – Hon är alltid med, men hon kan inte jaga oss genom ett stycke häpnadsväckande natur. här ute, det är för brant för henne, säger Tom. Snöklädda bergstoppar ovanför trädgränsen, Det är nästan mörkt ute, vi sitter vid brasan berg som störtar rakt ner i havet. Vi bara väntar på att det ska plan ut, och att och äter hjortkorv, lax och andra delikatesser.

t

N


”B erge t ovanför ha mm aren re ser si g s om en vägg , o c h de t ä r h ä r v i sk a jag a”

extrem jakt Jaga i Norge

Om du som svensk vill jaga i Norge ska du, i likhet med norska jägare, betala den årliga avgiften till staten. Dessutom ska du dokumentera att du har lov att bedriva motsvarande jakt i hemlandet. Ordet ”motsvarande” är relevant då man kan välja ett jaktkort (jegeravgiftskort) som bara gäller för småviltsjakt. Personer som är bosatta i utlandet behöver inte avlägga skjutprov för högviltsjakt om de redan innehar tillstånd för detta i sitt hemland. Det norska jaktkortet är giltigt från 1.4–31.3.

Där ligger Hammaren, jaktmarken går ända upp till toppen.

28•29


Magasin

Min Jakt

e x trem jakt på B ä stlandet

Tom med en av hjortna han sköt under vårt besök.

Tom plockar fram lite hemgjort brännvin, det är starkare än något annat jag har druckit – men ganska gott i lagom dos. Efter en stund går jag ut, nu är det helt svart ute. Stjärnklart och kallt, men i fjärran ser jag blixtar från ett annalkande oväder. Lättar på trycket innan jag går in till de andra igen. – Det kommer att bli oväder i natt, säger jag till dem. – Jag såg det, det ska regna i tre dagar enligt YR, säger Tom. Trötta av resan, maten och Toms dryck kry-

t

per vi ner i våra sovsäckar uppe på loftet. Det sista jag hör innan jag somnar är regnet som nu piskar mot taket. Tidigt nästa morgon vaknar jag till doften av nybryggt kaffe och stekta ägg. I storstugan knastrar det redan i brasan, ute är det grått, och regnet öser ner. I det lilla köket står Tom. – God morgon, sugen på jakt? Vi ska bara äta lite, sen ska vi ut, säger Tom och viftar i luften med stekspaden. Vi packar våra ryggsäckar med mat, dryck och extra kläder. Allt vi behöver för en dags jakt på berget.


extrem jakt

PRIMITIVT, men med lite hjälp går det att jobba i mörkret på Hammaren.

30•31


MAGASIN

Min Jakt

e x trem jakt på B ä stlandet

Tom plockar fram en karta och drar dagens strategi för oss. – Hoppas att ni har bra kondis, för i dag blir det tufft. Vi ska ta oss upp till en bergskam och jaga hjortarna ner mot gården, säger han till oss. Min uppgift är att ta mig över en bäck i gränsen till grannmarken. och ta mig uppför berget för att eventuellt trycka fram hjortarna till Per och Tom som tar en annan väg. Jag traskar i väg, regnet öser ner och efter ett

par minuter är jag genomblöt. Tar mig över bäcken, som efter nattens regn mer liknar en brusande fors. Vattnet strömmar in i stövlarna, men fötterna är redan blöta så jag bryr mig inte. När jag står och tittar upp har jag bergssidan en halvmeter från ansiktet – så brant är det. Försöker läsa terrängen och hitta den snabbaste och minst branta vägen upp. Efter en stund ger jag upp och börjar krypa. Svetten sprutar om mig, men sakta och säkert tar jag mig upp. På en del ställen släpper jorden på bergssidan av regnet och jag glider ner ett par meter innan jag får fäste igen. Efter ett par timmars krälande är jag på plats. Tar av mig min helt nya ryggsäck och öppnar den för att ta fram lite torra, varma kläder. Säcken är helt vattenfylld. Lunchen, kläder och min kamera dryper av vatten. Bara att ge upp och inrikta sig på jakten i stället. Spanar av terrängen genom kikaren. På håll skymtar jag en kronhind, men det är

t

på grannens mark. Radion fungerar i alla fall fortfarande, jag plockar upp den och anropar de andra. Ingen svarar. Tar mig ytterligare en bit uppför berget för att hitta en plats där jag ser bättre. Plötsligt hör jag ett skott, och efter ett par minuter vaknar radion till. – Tom här, jag har skjutit en liten hind, ni får ta er hit och hjälpa till med att ta den nedför berget.

I pannlampans sken trollar Tom fram en makalös måltid.


”n y kok t kr a b b a o c h hummer , v i in ser att liv e t inte k an b li s å m yc ke t b ättre”

HUMMER och krabba livet har sin utmaningar.

Rykande hett, bara att hugga in.

32•33


Magasin

Min Jakt

e x trem jakt på B ä stlandet

Lättare sagt än gjort tänker jag, men tar mig svämmats – på två dagar har det kommit 220 med hjälp av Toms anvisningar ner till platsen millimeter regn! där hjorten ligger. På eftermiddagen är Per och Tom tillbaka. På vägen ner glider jag nedför berget fler De har kämpat på berget, men i dag har de gånger. Stövlarna sitter inte skjutit något. knappt kvar på fötterna, de Tom tycker att vi ska ta är så vattenfyllda att de näsbåten för att vittja ett par hummertinor vi satte ut när tan vrids ett varv runt foten. vi åkte ut till gården. Till slut är jag framme, Vi tar oss ner till båten Per och Tom tar ur hjorten och åker ut i regnet. och börjar dra den ned mot Första tinan är tom, men gården. Det är bara ett par i den andra kryper det runt hundra meter, men det tar en stor fin hummer. Efter flera timmar innan vi är att ha kollat ett par till åker framme. vi hem med vår fångst, Vi tar in hjorten i en liten hummern har fått sällskap lada. Tom drar i gång elverav ett par fina krabbor. ket så att vi får lite lyse när Uppe vi gården börjar vi ska pälsa av den. Tom att förbereda middaSamma kväll njuter vi av PER testar kamouflaget. middagen som Tom återigen har fixat till. Vi gen. I dag ska han bjuda på lammstek, till fördricker vin till, och mår väldigt bra trots darätt blir det havets läckerheter som vi plockat upp tidigare. gens strapatser. nen, förhoppningsvis är de, och stövlarna, torra när vi ska ha dem igen. Kvällen blir inte speciellt sen innan vi säger god natt och slitna kryper ner i sovsäckarna igen. På morgonen tar jag mig knappt upp ur säcken. Känner en fruktansvärd smärta i vänster knä, en skada jag ådrog mig för ett par år sedan gör sig påmind. Inser att jag inte kommer att ta mig upp på berget i dag. Tom och Per tittar skeptiskt på mig, men det verkar som om de tror på mig och de sticker ut på egen hand. Hela dagen ligger jag i stugan tillsammans med Daisy, som inte vill gå ut i regnet. Vi lyssnar på radio och läser. På radion berättar de om katastrofläget som gäller. Över hela västlandet har vägar spolats bort och hus över-

Tom tillagar allt över öppen eld inne i

ett litet uthus. Vi plockar fram gin och tonic, is får vi vara utan, och blandar ihop varsin GT. Elden värmer snabbt upp uthuset, och GTn kan inte smaka bättre än vad den gör just då, just där. Maten kan inte heller den smaka bättre, nykokt krabba och hummer, vi inser att livet inte kan bli så mycket bättre en dag mitt i ingenstans på Västlandet, det blir en kväll att minnas för livet. Sista dagen bestämmer jag mig för att jag ska med ut, proppar i mig ett par Treo och följer med de andra uppför berget. Knät gör ont, men när jag får upp värmen släpper det något. I dag har molnen lättat något, och i bland tränger till och med solen genom. Uppe på berget skingras vi. Jag ska ta mig längs en ravin, upp mot en bergskam.

t

VårA kläder hänger på tork vid kami-


DAISY tar det för det mesta lugnt hemma i storstugan vid kaminen.

Kött på väg ned till båten och resan till slaktaren.

extrem jakt 34•35


Magasin

Min Jakt

e x trem jakt på B ä stlandet

Sakta, men säkert tar jag mig dit. På vägen måste jag stanna då och då och massera mitt knä. Efter ett par timmar är jag nästan framme, då hör jag ett skott. En minut senare raspar det till i radion. – Tom här, jag har skjutit en liten stånghjort, ni får ta er hit och hjälpa till med att ta ner den. Jag frågar honom via radion om det inte kan vänta, så att vi andra eventuellt kan få se en hjort. Det är helt okej, så jag sätter mig ner på

en trädstam och spanar ut. Vet inte hur det gick till, men på något konstigt sätt somnar jag på trädstammen. Vaknar med ett ryck. Har ingen aning om hur länge jag har sovit. Sträcker på mig, gäspar. I ögonvrån ser jag en rörelse. Bara fem meter i från mig går det en hind och betar.

Rör mig inte. Funderar på hur jag ska lösa situationen. Studsaren har jag givetvis ställt i från mig mot stammen där jag sovit. Hinden betar vidare och jag försöker så tyst och försiktigt som möjligt lyfta studsaren. Det fungerar givetvis inte. På ett ögonblick är hinden försvunnen. Sista dagen på Hammaren börjar gå mot sitt slut. Vi tar ner Toms stånghjort till gården, mest är det Per och Tom som släpar – jag skyller på mitt onda knä och staplar efter dem. Linbanan packas än en gång med våra prylar, men nu får de sällskap av två hjortar som ska in till slakteriet för vidare behandling. Det är med ett visst vemod vi hoppar in i båten för den långa resan hem till civilisationen. När vi sitter i båten och tittar mot krävande och vackra Hammaren känner vi att norska Västlandet för alltid kommer att vara Bästlandet när vi tänker tillbaka på ett par fantastiska dagar hemma hos Tom. nn

extrem j


”De t ä r med e tt visst v em od vi hoppar in i b åt en för den l å ng a re san hem till civilisationen”

jakt 36•37


Tillökning i

björnidet Sako utökar björnfamiljen med Grizzly. Grizzly är verkligen ögongodis. Godis som det är tänkt att man ska ta med sig när man ska ut på trånga och täta pass med snabba skott.

b jörnf

Grizzly bygger på Sakos beprövad 85 serie och som vanligt är med Sako är lådan kaliberanpassad vilket ger en Grizzly som är knappt en lång. Med en kallhamrad blånerad pipa som är friliggande, flutad och försedd med justerbara öppna riktmedel och en främre rembygelfäste i band är bössan som klippt och skuren för sitt ändamål. Det som skiljer Grizzly från övriga Sakobjörnar är framförallt att denna har en rak kolv och framstock

med rosenträdetaljer i valnöt. En snygg detalj är rekylbultarna. Testvapnet är i kaliber 8,57 IS och lådan är anpassad för kalibern. Grizzly finns i två olika lådor S och M. Magasinet är löstagbart, helt i metall och av krysstyp. Magasinet har Sakos sedvanliga tvåstegslåsning för att förhindra att man ofrivilligt tappar det vid ett slag mot magasinspärren. Kapaciteten är fem patroner för alla tillgängliga kalibrar. Totalt kan man alltså ladda Grizzly med sex skott (5+1). Att ladda via utkastet är inga problem.

Kolven och framstocken är oljad valnöt

av fin kvalitet. Ådringen är helt okej för priset och lystern är bra. Som vanligt skadar det inte lite mer olja när man fått bössan i handen för


GRIZZLYtest T e x t och fo t o r i ckar d fa i v r e

Spana in själv! Monter B02:24

http://www.elmia.se/sv/gamefair/

familjen BRA ÖPPNA riktmedel och en skön kolv gör Sako Grizzly till ett bra val för snabb drevjakt.

mig. Snälltryck finns inte vilket bara är bra för Grizzlyn är ju tänkt som en drevjaktsbössa inte något långhållsvidunder även om träffbilderna skulle hålla måttet. Skotten går av mjukt och fint. Säkringen en trestegsvariant som låser slutstycket och avtryckaren men samtidigt tillåter säker plundring av vapnet.

Slutstycket har en öppningsvinkel på 70

grader och tre låsklackar, som ger en exakt och kontrollerad matning av patronerna. Utkastet är distinkt med tomhylsor som kastas konsekvent ut och en bra bit ifrån. Till test- och inskjutningen användes Sako 8,57 IS 13 g 200 grs Hammerhead. För den första provskjutningen valde jag att öva stående skytte på 30 meter mot löpande gris och med öppna riktmedel.

t

att göra träet än mer levande. Nätskärningen på pistolgreppet och framstocken är klassiskt mönstrad, maskingjord samt trivsamt för ögat och funktionellt – det vill säga gör det den ska göra nämligen ge ett bättre grepp. Allt från magasinet till slutstycket och pipan är svart . I kontrast med valnöten och rosenträdetaljerna ger detta Grizzlyn ett riktigt snyggt utseende. När den var med i Polen senast fick den beröm av minst två polska jaktledare. Att jag även jagade med endast de öppna riktmedlen gjorde att Grizzlyn fick visa upp sig i sin egen prakt utan något som förstörde linjerna och helhetsintrycket. Ärligt på 50 meter är allt optiskt bara i vägen på alla sätt och vis enligt mig. Trycket är ställbart mellan 1 kg – 2 kg men fabriksinställning fungerade alldeles utmärkt för

38•39


Magasin

Min Jakt

S A K O G R I Z Z LY

b jörnf

”Jag gill ar re trok änsl an som de t ger att sk juta med endast Det krävs en liten annorlunda anläggning när man ska jaga utan optiska riktmedel så det är bara att träna på. Jag gillar retrokänslan som det ger att skjuta med endast öppna riktmedel. Något man alltid gjorde förr då sikten endera inte fanns eller var okristligt dyra. Det fanns ju till och med en diskussion för om inte optiska sikten gav jägaren ett osportsligt övertag gentemot viltet. När det handlar om snabba skott gäller det ju inte bara anläggningen sitter utan det andra skottet måste kunna komma snabbt om det skulle behövas. En slutstyckeskula är det bästa hjälpmedlet för kunna avlossa skotten i snabb följd. Siktskåran har vit siktlinje och kornet är också vitt vilket kanske inte är det bästa mot snö som en bakgrund eller isbjörn men mot till exempel en mörk gris är det lätt att ta sikte. Bössan ligger

mycket bra vid anläggning och grisen kommer snabbt upp i de öppna riktmedlen. Här kan man verkligen tala om att skjuta med båda ögonen öppna och med full fokus på viltet. Utan kikarsikte behöver man heller inte vara orolig för att få ett så kallat kikarsiktsöga om man nu skulle råka slarva med anläggningen vid det där snabba skottet.

Rekylen är förvånansvärt snäll trots kalibern och laddningen. Den halvtunga pipan och träkolven gör sitt för att minska rekylen och tack vare att Grizzlyn kommer så fint i anläggning är det en rent nöje att trycka av skott efter skott. Även om man har tänkt sig att skjuta främst på korta håll är det ju intressant hur den presterar på lite håll för man vill ju gärna presentera Grizzlyn för till exempel älgen eller rådjursbocken.


Sako Grizzly

Kalibrar: (S)308 WIN, 338 Fed (M) 3006 Sprg, 8x57IS, 9.3x62, 9.3x66 Sako, 7x64 Vikt: (S) 3.5 kg (M) 3.6 kg Längd: (S) 1015 mm (M) 1025mm Pipa: Halv-tung flutad (S & M) 540 mm, Riktmedlen: öppna fasta, justerbara. Spår för Sako Optilock. Magasin: Två radigt, 5 skott, metall Rek pris: 21 990 kr www.sako.se

familjen öppna riktmedel”

Precisionsskyttet sker i bänk med skjutstöd för att mina tillkortakommande som skytt inte ska påverka träffbilden alltför mycket. Nu är det inte så lätt hålla ihop träffbilden utan lite mer hjälpmedel än just bänk och skjutstöd så det siktet Sako skickade med åker på. En Steiner 1-5x24 med enbart rödpunkt som riktmedel låg det i lådan. Trevligt, för det riktmedlet är ju en nyhet och tänkt för drevjakt. På 80 meter blir måltavlan inte särskilt stor vid fem gångers förstoring men det är bättre än inget. Efter inskjutning kan jag meddela att träffbilden är riktigt fin. I vanlig ordning är jag övertygad om att det går att få den ännu tajtare men jag har inte tålamodet att vara så koncentrerade skott efter skott. Dessutom är det det jaktmässiga man ska utgå ifrån och då är de här skotten dödande alla dagar i veckan.

Slutsats. En Grizzly har jag gärna hemma i garderoben. Ett sikte i ryggan som kan slängas på vid behov skulle få följa med på de flesta jakter jag brukar vara på men utgångsläget

skulle alltid vara öppna riktmedel. Känns lite häftigare och det ger framförallt en otroligt smidig och lättskjuten bössa. Med en vikt på endast 3,6 kg plus ett laddat magasin är den så lätt att det känns som att man gå hur långt som helst. Är man i uppstarten av jägarliv och det är lite snålt med pengar så fundera över en Grizzly och skippa kikarsiktet för tillfället. Komplettera hellre frampå så har du en outstanding bössa redan från början som kommer att ge dig glädje i många år framöver. Eftersöksjägare, hundförare eller jägare som gillar tuffa tag med snabba skott i trånga pass och vet hur man uppskattar en bössa som ser bra ut tycker jag ska starkt överväga en Grizzly. Men som vanligt en varningens ord. Var beredd på att ha-begäret blir dig övermäktigt när du väl får se och känna på den. Ta tillfället i akt och besök en jaktmässa. I skrivande stund hägrar Elima Game Fair 8-11 maj. Sako finns i monter B02:24. Hälsa gärna att du läste om testet här och är nyfiken på Grizzlyn. nn

40•41


g ä j e r t t ä b n e i l b u d n Nu ka p n e f a r g o i b t u j k s i d i t a k o B www.huntyardberras.com

Riktiga vapen – ri NU HAR VI ÄNTLIGEN slagit upp portarna för Huntyard & Berras på Eurostop i Arlandastad! Vår nya anläggning är unik för hela Europa och är den största satsningen inom jakt och fiske i Sverige någonsin. 2 300 m2 mitt i Eurostops köpcentrum, full av allt inom jakt och fiske. Under butiken finns skjuttunnel och skjutbiograf med tillhörande lounge samt vapenförsäljning. Allt detta 20 min från Stockholm och Uppsala city!


gare!

a d i s m e h r å på v

iktiga jaktsituationer! Cederströms slinga 1 Arlandastad, tel 08-740 20 20, www.huntyardberras.com


Jaga med Magasin Min Jakts läsare Jocke Bengtsson gillar verkligen att jaga, men när barnen är små är det inte så lätt alla gånger att få till de där dagarna i skogen. Vad gör man? Tar med dem och ger dem upplevelser. T e x t och fo t o j ock e b e n g t sson

Jaga m


kidsen

med kidsen Klart man ska äta när man jagar!

”Att tä nk a sig en ja k t utan minst cho kl ad -

m j ölk och en m ac k a ä r b ara löjli gt”

44•45


Magasin

Min Jakt

jaga med kidsen

ag och min jaktgick bak en smal björk. kamrat hade suttit Buken och penseln till tre timmar på åteln på höger om stammen och den ena marken. Detta huvudet till vänster. Ett brukar vara de ”hetaste” steg till… Då! ”Nej pappa, nu vill jag timmarna här ute i ödemarken. Grisarna har hem. Han står ju bara en förkärlek att passera där!” denna åtel mellan klockHörselkåpornas an fem och åtta på kvällljuddämpande effekt en. Men hett var det gjorde omvänd effekt på inte… Inte på något sätt. röstresurserna. Och nej. sex minus och inte en Han stod inte bara där. ”Kommer de inte nån gång?” gris. En bock däremot, Ingen stod där – längre… så vilt fick vi se. Men ingen gris. Hur dum får han vara? Nu undrar du Småjoggande tog vi oss till bilen för transport säkert: ”Hur dum får man vara?! Fattar väl alla fyra mil hemåt och nästa åtel. Denna åtel ligger att en sån jakt inte kan gå väl!” inklämd bland gårdar och hus och det är inte Jo, det var just det den gjorde. Dottern, då mer än 500 meter till närmsta granne. Detta fem år, fick se sitt första vildsvin ute i skogen. innebär att grisarna ogärna kommer tidigt och Det är inte samma sak som att sitta i en bil. Vi ger oss möjligheten att tina en stund i bilen och fick fika ihop. Vi fick sitta i bilen och prata om ta en snabb fika. Ytterligare en kompis, Rickard, dagis och om hur mycket god mat det blir på ansluter lagom till att vi fikat klart och fattar ett vildsvin. Vi fick diskutera klädsel och hur de post några hundra meter längre bort på en hemlösa mår en sån här kall kväll. Vi fick upplestenfrusen snötäckt vall. Månen lyser nu upp va naturen, far och dotter! skog och mark och min jaktkamrat berättar lite Att sedan flocken sprang direkt ner till Rickdrömmande att hon sett ett troll. Ett busktroll! Med ring i örat. Det hade nog ungar… Jo trollskt ard och en galt fick smaka på hans 308:a gjorde ju inte saken sämre. Kanske samma galt, vem vacker är det, men fortfarande iskallt. Nu närmare nio minus. vet? En rusch ut i skogen på ca 80 meter gav ett ytterst tydligt blodspår, så när vi kommit dit Väl på plats sitter vi och tittar på trefoten hade Rickard lokaliserat den döda grisen. Tösen med foderspridaren i över en timme innan fick då själv prova att spåra sig dit. Lyckan var man hör dem! Ett formligt muller över hygget total! en bit bort. Grenar som bryts och klövar som trampar. Vi rättar till hörselkåporna och väntar. Min jaktfilosofi Hur ska man då tänka gällande barn och jakt? Ja det är helt klart upp Det blir knäpptyst när flocken stannar upp i till var och en, men i min värld ser jag detta ur tätningen 20 meter innan åteln. De lyssnar. olika synvinklar. De spejar. De utvärderar. Ofarligt. Tror de! En För mig är det mycket viktigt att barn får vara flock på 10-talet djur springer fram på åteln. med i arbetet som utförs både hemma och i En unggalt blir den jag väljer ut som kandidat till den tomma platsen i frysboxen. Attans! Han skogen, att barn förstår vart kotletten kommer

t

J


Jaga med kidsen 46•47


Magasin

Min Jakt

jaga med kidsen

Jaga me

Vill man fika får man koka…

”De t ä r int e b ara f ullt acc ept erat i mitt ja k t l ag att b arnen ifrån, att barn ser sambandet mellan att vårda naturen och dess resurser och vår överlevnad och att barn får lära sig att ta ansvar och se konsekvenser av handlande, oavsett vart och när. Denna fostran tar mycket tid i anspråk, men ger en grund till en samhällsmedborgare som kan ta egna underbyggda beslut. Som dessutom förstår att konsekvenserna av besluten kommer i retur. Jag tror att detta kommer att gynna mina barn under hela deras liv. Jag vill fostra mina barn till medvetna individer som på goda grunder själva kan välja om de ska bli jägare eller inte. Här ska ”bevarandeorganisationerna” i vart fall inte få fribiljett! Sedan har vi familjeaspekten: Om jag åker i väg och jagar en eller några dagar i veckan är det faktiskt på bekostnad av min kvalitetstid tillsammans med barnen men också på bekostnad av min frus egentid. Vem har sagt att hon alltid vill vara den som tar hand om barnen? Som upplagt för en konflikt. Någon mer än jag som hör en suck när man vill ut med gänget i skogen?... Men om barnen får följa med ut i skogen slår jag många flugor i en smäll! Mer tid i skogen, mer

tid tillsammans med barnen och min fru får sin egentid och detta samtidigt som jag fostrar barnen! Det är genast lättare att få till jakttid! Med dessa tankar var det inte svårt att motivera att barnen skulle få följa med på jakt. Faktiskt har ingen i omgivningen ens antytt att det skulle vara olämpligt.

Är det jakt eller fostran? Ja, är det egentligen jakt vi pratar om? Nja det beror ju på hur man ser det hela. Man ska ju ha klart för sig att det inte bara är jakt. Faktum är att det till absolut största del inte är jakt! Det är jakt med barn. Social jakt. Jakt som blir störd av frusna fötter och ”Pappa – ett rådjur!”, fulla blöjor och skavande hörselkåpor. Men jakt som ger så enormt mycket tillbaka. Jag och mina barn har jagat tillsammans i fyra år. Grabben var två och tösen fem när de började att följa med ut. Det är inte bara fullt accepterat i mitt jaktlag att barnen följer med utan hos en del förväntas de vara med. Jag ser med tillfredsställelse hur hundföraren med glädje tar min sexårige son med för att gå igenom en såt, trots


ed kidsen

Alla grisar stannar inte på skottplatsen… Även det en bra erfarenhet.

föl jer med utan hos en del förvä ntas de vara med”

Vilken jakt är lämplig? Jag jagar i dag med tillsammans med mina och andras barn vid ca 25-30 tillfällen om året och utan barn ytterligare 50-60. Det är absolut inte samma sak att gå ut i skogen med eller utan barn. Jag räknade till en början inte de dagarna jag hade barnen med i skogen som jaktdagar. Men det visade sig vara helt fel. Visserligen har en hel del chanser försvunnit till tonerna av barnaröster men skottlistan börjar bli lång. Vi har fällt både räv, hare, kaniner, gäss, skator, nötskrikor och grisar. Fågeljakten har visat sig vara en bra inkörsport eftersom det verkar vara lättare att sitta still i ett gömsle än att vara tyst. Att välja markpass vid rådjursjakt är döfött. Att jaga med hund ger stora plus-poäng även för barn. Det händer saker! Det hörs att det händer och när det har hänt har man någon att kela och leka med. Drömmen för ungarna är att få gå med hundföraren och efter

jakten få leka med hunden som om den var den egna.

Hur förbereder man sig? Börja med att tänka om, om du tänker JAKT. Vi pratar om JAKT MED BARN. Det gäller att prata med ungarna om vad jakt innebär. Vad döden är och varför vi väljer att döda. Att ta ungarna från Disneys värld in i den verkliga världen. Ger vi barnen kunskap om hur biffen kom till och kanske tar ett besök till en närbelägen gård, kan de själva se att mat är döda djur. Då kan de ta ställning till om de ska bli veganer med fakta och inte med kompistryck som grund. I vårt fall har detta lett till att tösen endast äter ägg som grannens hönor värpt. De går fria på ladugårdsbacken och sitter inte inlåsta i en bur. Hon äter hellre vilt än köpekött. Hon vet vart det kommer ifrån och hur det levde och dog. Nu pratar vi om en nioårig tjej, men detta resonemang har byggts upp sedan hon var fem. Ingen gång har döda djur i skogen varit hemska eller äckliga. Livet har sin gång och kretsloppet är naturligt. Ta tid till samtalen. Det är både kul

t

att vi alla förstår att det kan bli gnäll. Detta ger en samhörighet över generationsgränserna. En samhörighet som samhället i övrigt saknar.

48•49


Magasin

Min Jakt

jaga med kidsen

och lärorikt, även för dig själv. Har du någon gång satt ord på vad som driver dig till att jaga? Gör det! Att tänka sig en jakt utan minst chokladmjölk och en macka är bara löjligt. Jakten är en utvecklad form av picknick. En picknick med strapatser. Här finns möjligheter att se djur, fika, få höra drev, fika, att ramla i bäcken, fika och sist men inte minst grilla. Det tar dessutom tid att undersöka det fällda viltet och hur det ser ut inuti. Då behövs kanske plasthandskar eftersom man måste fika efteråt!

Den hittills värsta uppdukningen blev när frun jobbade en lördagskväll och barnen ville ha pizzafest. I vakboden! Givetvis räknade jag inte detta som jakt. Försökte till och med få det att bli en rekognoseringsrunda utan vapen. Icke! Bössan skulle med. Jag valde att servera pizzan med bössan stående oladdad. Just när pizzan skulle delas och Fantan var uppslagen stod de där. Två yngre galtar. Att då lirka på sig själv och två barn hörselskydd och sedan lyckas mantla i ett skott utan att stöta dem var en utmaning, men uppenbarligen var det självmordsbenägna grisar vi träffade på. När skottet gått och grisen slutat sprattla kom grabbens kommentar. – Kan vi få äta ifred nu innan nästa kommer...? Och jo, det fick vi. Det kom inga fler… Kläder är ett annat kapitel. Bra vinterkläder som overall eller termobyxor och täckjacka är standard. Detta även tidigt på säsongen. Barn är mindre och fryser lättare. Extra tröja och dubbla underställ är en bra kombination under vintern. Att packa ner ombyte är också bra. Ta en extra titt på skodonen. Barnstövlar är ofta mycket dåliga. Klarar en stund på skolgården, men pallar ofta inte en hel dag. Och fryser man om fötterna…. Ett par bra kemiska handvärmare är en klok

Pizzan fick vänta ett tag.

investering. Man kan med fördel lägga en sådan innanför tröjan på ryggen eller i stövelskaften. Detta ger dels värme på strategiska punkter men också en liten aktivitet som ökar på tålamodet lite.

Du med? Jag hoppas att jag inspirerat dig lite till att ta med barnen på jakt. Det är viktigt för oss jägare att vi föryngrar jägarkåren och lika viktigt att det pratas om jakt på ett positivt sätt. Allt för att även i framtiden kunna gå ut och jaga utan att bevarandeorganisationerna lagt allt för stora hinder i vägen. Det kommer det naturligt att göras när ungarna berättar på dagis om jakten i helgen. Var då lyhörd på personalens frågor och du ska snart se att det pratas jakt överallt kring dig. Du går, i betraktarens ögon, från den tyste machojägaren med dödandet som hobby till naturvärnaren med bössa vilken helst vill lära ut och visa barnen naturens under. Ungarna kommer dessutom reagera på högst oväntade sätt. Grabben fick exempelvis ett halvt utbrott när en kompis ville döda får i spelet Minecraft bara för det var kul. ”Du fattar väl att man dödar får när man ska använda skinnet eller köttet! Inte bara för att det är kul!” De byggde därför om fåren till sängar och jag log glatt i bakgrunden. Jag har lyckats!!! nn


NÄR DET GÄLLER SEKUNDER Z6 – ANDRA GENERATIONEN. DET FULLÄNDADE ORIGINALET

Den förbättrade smäckra formen och de avancerade funktionerna gör den välkända optiska överlägsenheten hos Z6 kikarsikten fulländad. De nykonstruerade mekanismerna på Ballistiktornet och parallaxtornet gör hanteringen optimal. SWAROLIGHT-tekniken med automatisk till-/frånslagsfunktion av riktmedelsbelysningen ökar batteriets livslängd.

SEE THE UNSEEN

WWW.SWAROVSKIOPTIK.COM

SWAROVSKI OPTIK NORDIC AB Tel. +46 (0)8 544 715 40 info-se@swarovskioptik.com facebook.com/swarovskioptik


After hunt

Belöna dig själv eller ge bort som present till någon som uppskattar det goda i livet. Fickpluntan från Beretta är tillverkat i rostfritt stål och rymmer 175 ml trevligheter. Levereras i ett snyggt träschatull med en påfyllningstratt för de dyra dropparna och tre stycken muggar. Pris 1 095 kronor och återförsäljare hittar du här www.sako.se

Håll i hatten!

p

En nyhet från Chevalier för i år är denna fantastiskt sköna och snygga safarihatt. Klassik design i svalt bomullsmaterial; utsida i vaxad bomull. Hatten kostr 535 kronor på www.huntyardberras.com

Bra koll på knivarna

Knivset från Frosts knivfabriker i Mora, innehållande flåkniv, styckekniv och skärptål. Rostfritt stål med halksäkert gummerade skaft. Ytterfodralet tillverkat i kraftig väv, innerhylsan där knivarna och stålet ligger kan tas ut och bäras i livrem. Kostar 980 kronor på www.jaktia.se


hetaprylar som vi rekommenderar

Hur långt är det kvar?

Bushnells top of the line avståndsmätare, Yardage Pro Elite 1600 ARC, för jägare och aktiva skyttar är inte bara en vanlig avståndsmätare. ARC står för Angle Range Compensation vilket betyder att efter att man har matat in ens ballistikdata i avståndsmätare kan den räkna ut hur du skall hålla för att träffa på ett visst avstånd. Räckvidden vid gynnsamma förhållanden uppges till 1 600 yards vilket ger ca 1 463 meter med en noggrannhet på cirka plus/minus en meter. I övrigt har den Rainguard ytbehandling för att regndroppar ska rinna av, helt väderskyddad och gummiklädd samt 7,0x förstoring. Cirkapris 6 795 kronor www.fondprodukter.se Elmia Mässan Monter B04:17

prylar Kamera med full koll

Plastad snygging

Sauer har nu även kommit med sin halvautomat 303 Classic XT i syntet utförande. Kolven är rak och passar såväl höger som vänsterskyttar. Greppytorna är av anti-glid elastomer. Med fasta högkontrast riktmedel, rostskyddad med Nitrobond-X® och kort pipa är synteten som gjord för att vara en oöm bruksbössa för den inbitna jägaren. Tillgängliga kalibrar 7x64, 30-06, 8x57IS, 9,3x62, 300 WM och 338 WM. Magasinkapacitet: 2 eller 5, piplängd: 51 cm/56 cm, totallängd 108 cm/113 cm och vikten är 3.6–3.7 kg. Cirkapris 19 000 kronor

Den nya AW110 från Nikon har ett snyggt och tåligt skal. Coolpix AW110 följer dig vart du går – alltid reda att föreviga minnen från dina äventyr. Nytt på denna modell är en strömsnål och ljusstark OLED-skärm samt trådlös WiFi-anslutning. 16Mpixel, stöt- vatten, köld- och dammtålig, GPS-mottagare för geotaggning, optisk bildstabilisering, elektronisk kompass, ,höjd- och djupmätare, full HD filmning med optisk zoom och autofokus. 3 590 kronor hos www.cyberphoto.se

Dr. Livingstone, vad är klockan?

Luminox 1833 Atacama Field Day Date, safariinspirerat armbandsur från Luminox. Boetten på 42 mm i diameter är i rostfritt stål och PVD belagt för att inte skapa reflexer som stör viltet. Det reptåliga safir glaset är anti-reflexbehandlat av samma anledning. Kronan är skruvad för att ge klockan en vattentäthet ner till 200 meter vilket är bra om man får för sig att testa en annorlunda safari. Armbandet är i kraftigt safaribrunt läder med spänne som också är PVD belagt. Allt tillsammans med urtavlan ger ett riktigt snyggt och äventyrligt intryck. Batteriet klarar sig i 48 månader och de nu välkända självlysande ljustuberna som ger ett konstant sken i 25 år. Perfekt för när den kolsvarta natten lägger sig över savannen. Rek pris 5 195 kronor www.Fondprodukter.se

52•53


Studsare med extra allt!

Nybliven jägare eller bara dags att uppdatera garderoben? Tikkapaketet Black Edition har allt du behöver för att klara de flesta svenska jaktformer. Levereras med Optilock fästen och ett Burris FourX E1 sikte med 3–9 gångers förstoring och en kompakt ljuddämpare modell SL5 från Ase Utra – du får ett vapen med god balans och mycket trevliga skjutegenskaper. T3 Lite har en svart stock med kallhamrad pipa. Pistolgrepp och mönstrad förstock för bekvämt och säkert grepp i alla situationer. 14 990 kronor och närmaste återförsäljare hittar du här www.sako.se

En radio till

Svensk Jaktradio AB i Nacka släpper nu sin nya Jaktradio 155 MHz DICO lagom till Elmia Game Fair 2013. DICO är en utveckling av den beprövade JaktRadio 155 MHz där den största nyheten är en funktion som gör att DICO kan lära sig kanaler och pilottoner av en annan jaktradio. Nu behöver du aldrig mer fundera över om just din radio fungerar med de andras. DICO har även VOX (röststyrning) och Viska läge (hörs klart och tydligt trots att man viskar) samt justerbar uteffekt (ifall man inte vill störa närliggande jaktlag eller förlänga batteritiden) och indikation för batteristatus. Rek pris 2 190 kronor. www.svenskjaktradio.se Elmia i monter D03:01

pr

Yxi, kaksi...

Det är inte fel att ha med sig en smidig och stark yxa ibland när man ska till skogs. För att ta tillvara på utrymmet i packningen på ett maximalt sätt är det ganska fiffigt när man även kan ha en kniv i till exempel yxskaftet. Gator Combo Axe är nämligen en sådan yxa och kniv i ett. Skaftet har ett grepp klätt med krokodilmönstrat gummi för komfort och ett säkert grepp. Skaftet som är i glasfyllt nylon är dessutom ihåligt och innehåller kniven som har ett fast blad. Levereras med nylonfodral. Ca pris 500 kronor, www.fondprodukter.se


Som en gummistövel...

Stöövlar designade i Sverige för svenska fötter! Avignons gummistövel GRASS har ett foder i 4 mm neopren. 1,3 mm tjockt gummi som innehåller 50 % naturgummi. Väntas till butikerna i början av maj. Stl 37–47. Normalstorlekar. Rek pris 1095 kronor, läs mer www.avignon.se

Gå fot!

rylar Ett mjukt och smidigt retrieverkoppel i engelsk rundskuret läder från PAW of Sweden. Kopplet passar lika bra på träningen och jakten som på promenaden. Kopplet är funktionellt, smidigt och följsamt. Det är tillverkat av engelskt rundskuret kvalitetsläder. Läder som bara blir snyggare då det används.Robust stopper och svetsad ring för bästa hållbarhet. Tjocklek: 5 mm, längd: 130 cm från handtag till ring. 199 kronor hos www.pawofsweden.com eller på Elmia monter: D05:16

Kejsarens nya kläder... På Elmia Game Fair visar Beretta upp sin helt nya kollektion. Italienarna har kollat med sina återförsäljare över hela världen och ska ha fått till dem riktigt bra med en mängd spännande detaljer – dessutom ser de väldigt bra ut. Beretta hittar du i monter B02:24 på Elmia.

Ringmärkt till våren?

Skicka över ett sikte nu!

Kahles nya serie Helia 5 är en ny linje sikten med en förstoringsväxel på 5x där Kahle uppger att kantskärpan och ljustransmission bibehålls genom hela zoomomfånget. Drevjaktsmodellen 1-5x24 har ett synfält på 42,3m vid 100m och 1x samt har ett belyst icke medförstorande riktmedel av endera 4-Dot eller P-Dot. Belysningen stängs av automatiskt vid en längre tids inaktivitet. Kikarsikten och i synnerhet drevjaktsmodeller ligger mig alltid varmt om hjärtat så jag hoppas att LightForce finner det i sitt hjärta att låta MMJ testa en frampå. Rek utpris 16 490 kronor. Generalagent: LightForce, Elmia Mässan Monter B01:18

Warne kommer nu med snabbfästesringar för kikarsikten med 1 tums tub (25,4mm) och för montage på 11 mm laxspår. Warnes stålringarna ska enligt dem själva vara de starkaste på marknaden. Snabbfästen är perfekt för den som snabbt och verktygslöst vill kunna plocka lös kikarsiktet på sin kombi, drilling, luftvapen eller 22a. Finns i medium (10mm) och hög(13,35mm). Vänder man på låsklacken så passar den även 3/8” laxspår. Rek pris 750 kronor. Generalagent: LightForce, Elmia Mässan Monter B01:18

54•55


pr

Inte så dum dummy!

Detta är en helt ny typ av dummy, kan invittras för extra touch. Designad för att vara så naturtrogen som möjligt. Fasandummyn är hållbar och går att användas om och om igen. Om du vill ha extra ”retning” för hunden kan du använda invittringsmedel från Pete Rickard, medlet innehåller naturliga djurextrakt. Kostar 199 kronor repektive 120 kronor hos www.pawofsweden.com eller på Elmia monter: D05:16

Gå och göm dig!

Ett litet smidigt gömsle som du lätt transporterar ut till lämplig plats och där monterar det på mycket kort tid. Lämpligt för all typ av jakt där man vill hålla sig lite dold, eller om man vill ut med kameran för att få till några läckra naturbilder. Gömslet är byggt på en bekväm stol med rygg och armstöd, själva gömslet drar du upp över stolen, som en liten huv. Höjden är 140cm och bredden är 90cm, sitthöjden på stolen är ca 40cm och hela gömslet väger komplett med bärpåsen endast 5,2 kg och det kostar 1 190 kronor hos www.jakt.se

Bli din egen stekare

Laga mat ute i det fria över öppen eld med denna stadiga och smidiga stekhäll från Biltema. Lätt att transportera med avtagbara stålben. Ø 38, Totalhöjd: 23 cm, Tjocklek: 7 mm, Vikt: 5 kg. Praktisk förvaringspåse medföljer. Pris 249 kr. Tips: Skogsomelett på vildsvin. Blanda ägg, vildsvinsskav, skinka, svamp, lök, och lite grädde i en fryspåse. Tillsätt krydda efter smak och tycke. När maten ska tillagas häll ut innehållet på stekhällen. Klart på någon minut eller två.


GUMMISTÖVEL

rylar

Bekväm med stabil sula. 52% naturgummi. STYLE: LEAF

Blås ut

Alla borde väl ha ett eget jakthorn? Finns inte en tysk eller polsk jaktledare som skulle klara sig utan ett, varför ska vi göra det i Sverige? Just nu säljer Jaktia ut sitt fina horn för 1 195 kronor, du hittar det här www.jaktia.se

För långt till bocken?

Bra avståndsmätare för dig som vill ha koll på avståndet vid jakt. Danubia RF600R mäter avståndet snabbt (ca 0,3 sekunder) inom 15-600 meters avstånd. Den fungerar under de flesta förhållanden och är lätt att bära med sig då den totala vikten endast är 210 gram. 990 kronor hos www.cyberphoto.se

Gummistövel med bomullsfoder. Lätt att ta av med kickoff baktill. Sula med bra grepp.

Übersmart handduk

Cool’n Dry Pet Shammy är en special handduk med dubbel funktion. När ditt djur är varmt så kyler den och när ditt djur är smutsig och blöt så absorberar den. Handduken är lätt att vrida ur och rymmer 50% mera vatten än vanliga handdukar. Den släta sidan är för att absorbera eller torka och den grova sidan är för kylning. Om du låter din hund stå eller sitta på duken kan den användas som en kylande pad. Storlek: 43 x 69 cm och den kostar 189 kronor hos www.pawofsweden.com eller på Elmia monter: D05:16

http://www.avignon.se

Köp ditt par i fackbutik eller på nätet.


Vilt med drag

Viltdragare från Biltemas jakt och fiske sortiment. Fem centimeter brett bälte med nylonsnara. Kardborrband som låser viltdragaren till en kompakt form för att ta minimalt med plats. Med karbinhaken kan man koppla ihop flera selar och bilda ett draglag. Dragvikt max 250 kg. Pris 55 kr. Biltema finns på Elmia mässan i monter B03:35.

Sauers nya utmanare

Sauer 101, ny studsare till bra pris utan att göra avkall på den kvalitet som Sauer är känd för. Finns i flera olika populära standardkalibrar. Piplängden är 56 cm för standard och 61 cm för magnum. Magasinet är av krysstyp och har en kapacitet på 5+1 alternativt 4+1. Slutstycket har en öppningsvinkel på 60 grader och med sex låsklackar låser slutstycket sig stabilt och säkert direkt i pipan. Dubbla ejektorer ska garantera att tomhylsorna kastas ut smidigt och konsekvent i 90 grader. Säkringstangenten är en uppspänningsvariant från Sauer som effektivt blockerar slagstiftet. Cirkapris 13 995: (syntet) och 15 995:- (trä).

pryla Tufft montage

Amerikanska Skullhooker säljs inte vad vi vet i Sverige, synd tycker vi på MMJ! Vi såg det på IWA-mässan och skulle gärna köpa det. Häng upp skallen, och byt enkelt ut den när du tröttnat på den.

Klurigt värre!

Uppfinnaren och innovatören Kurt Persson kom förra året med ett smart sikte för hagelgevär. Nu släpper han en variant som har kompletterats med en liten punkt inne i ringen som fanns där tidigare. MMJ återkommer med ett test så fort vi får möjlighet. Mer om PXS1000 hittar du här: www.easyhit.com Distributör Normark som har monter B01:26 på Elmia.

Champagne broder!

Ska du fira din fina jaktdag med champagne? Då ska du givetvis imponera på dina vänner med att plocka fram din sabel och sabrera flaskan – slå av korken i stället för att öppna den på traditionellt vis. Kostar 595 kronor hos www.racerback.se, champagne tillkommer!


De lu xe -o pt ik

ar

Tufft prissatt tysk

Mauser kommer nu med en stilren jaktbössa som ser mycket lovande ut. M12 finns i valnöt eller syntet och är tillgänglig med både standard som magnum kalibrar. Kryssmagasinet är löstagbart och har en kapacitet på 5+1 eller 4+1 beroende på kaliber. Magasinet är i metall men det ska även komma ett i polymerplast frampå. M12 har ett trelägessäkringssystem som kallas Smooth Roll Safety (SRS). Genom att täcka för slagstiftet när säkringen är på ska det effektivt förhindra vådaskott. Slutstycket har sex låsklackar som låser direkt i pipan för maximal stabilitet och säkerhet. Det integrerade fästet är samma som på Mauser 98. Levereras med öppna riktmedel, som kan väljas bort. Priset kommer att bli 14 495: (syntet) och 16 495:- (trä). Distributör Normark som har monter B01:26 på Elmia.

24 990,Paketet innehåller Sako A7 kaliber 308 Win. Med 51 cm pipa gängad för ljuddämpare. Steiner belyst kikarsikte 1,6-8x42, inkl Burris fäste.

DistributeD by: sako sweDen

www.facebook.com/sakosweden


Kaffelyx i skogen

A

eroPress är en ganska Koka upp vattnet och låt det smart och universell koka i 30 sekunder. Lägg i sak för att göra kaffe. Den nymaltkaffe efter önskad ser ut som en stor spruta mängd och ställ AeroPress – har också hört bröstöver koppen. Fyll på vattnet. mjölkspump snoppförstoRör om i 20-30 sekunder. rare – med ett filter i ena Montera pressen och pressa änden. Fördelen är du kan ned till att det kommer göra kaffe av många olika luft. Du ska nu ha en färdig malningsgrader och direkt kopp kaffe. Med andra ord i kaffemuggen. Den är lätt är det en slags presskanna/ att ta med och perfekt för franskpress men med ett resan, jaktstugan och på pappersfilter. vandring. Det låter enkelt men AeroPress kommer från AeroPress är som skapad för USA och beskrivs som det att experimentera. Använperfekta sättet att tillaga der du bra rostade böner av kaffe. De som handladdar espresso typ, finmalt kaffe kommer att väl känna igen och 20 sekunder kontakttid tillvägagångssättet. Alan får du en sorts espresso eller Adler är mannen bakom mocca men utan bitterheAeroPress och som ville göra något som enkelt kunde ten. Lite mer vatten och du Filtret ska alltid blötas för att ta tillaga en god kopp kaffe har en americano. Ljusare bort limrester och för att det ska hålla till entusiaster. 2005 kom böner, grovmalt och längre ordenlig tätt mot hållaren. Du kan den ut på markanden. Först brygga direkt i en kopp, termos eller kontakttid ger en annan karaktär. Filtret tar bort en del på senare år har den gått kanna – inne eller ute. av den bittra smaken och att finna i kaffebarer och i mer välsorterade affärer här i norden. AeroPress grövre substanser i kaffet. Smaken bli därför ”kort” och väldigt lätt att tycka om. Nu finns framstår som ett alternativ för den intresserade det en massa eftermarknadsfilter som släpper kaffedrickaren. igenom mer än vad papperfiltret gör. Jag har ett Skruva av filterdelen. Ta ett nytt pappersfilter, häll i kallt vatten och sätt ihop AeroPressen. metallfilter från Abe som fungerar väldigt bra.

ka


AEROPRESStest

T e x t och fo t o EI R I K M O E N

Ett kokkärl och ett etui med en Aeropress och kaffe. Du kan använda nästan vilket kaffe som helst, från kok till espresso – smart på utflykten.

affelyx Det finns en rad olika varianter i metall, plast och papper. Vill du ha riktigt lång kontakttid fungerar det dåligt för kaffet rinner rakt igenom filtret. Då gör du det motsatta. Sätter i pressen, ställer AeroPress upp och ner på bordet. Häll i vatten och kaffe. Rör om. När tiden är mogen sätter du på filterdelen, vänd den rättvänd och pressa ut. Detta kallas inverterad metod. Skölj alltid filtret i kallt eller varmt vatten efter användning för att få ut alla rester och för en korrekt genomströmning. Du kan också skölja och torka filtret om du vill använda det flera gånger. Min använde jag i en vecka utan problem innan jag kastade den.

Min AeroPress är rätt så utsliten och när

kroppen sprack efter mycket användning fick jag en nytt på garantin från USA. Min ligger i

en liten necessär/toalettväska från Sea & Summit när den följer med på mina resor. Endera tar man då med färdigmalt kaffe i en egen behållare eller bönor och en handkvarn från Haro. Vatten får jag från en vattenkokare eller JetBoil typ om det inte finns ström. AeroPress är ypperlig för den som vill få ut mer av sitt kaffedrickande och vill lära sig lite om hur rostning, malning och kontakttid påverkar smaken. Det är viktigt att röra om för att få med all smak och för få en jämn kontakttid. AeroPress inbjuder till kvalitetstid och ritualer för att inmundiga en god kopp kaffe. Som skapt för en god kopp kaffe i stugan före och efter jakt eller på semesterresan där du med din kaffekvarn kan testa de lokala bönorna. Även den perfekta gåvan till den som tror att han har allt. Sök på nätet och du finner allt från VM med recensioner till tips och bilder. nn

62•63


BROWNING snabbskjutare Rakrepeterad

mar 23 500 kronor inklusive koffert, flutad pipa och snygg träkolv – nya Browning Maral.

SENASTE NYTT! I Magasin Min Jakts specialnummer från Elmiamässan kan du läsa vårt test av Browning Maral, tidningen läggs ut fredag den 10 maj, med de hetaste nyheterna från mässan!


MARALNYHET

Spana in själv!

T e x t r i ckar d fa i v r e

Monter B02:14

http://www.elmia.se/sv/gamefair/

ral E

n av de större nyheterna på IWA 2013 var Brownings Maral med rak repetering. Nu är det inte fråga om rak repetering i traditionell bemärkelse där skytten för slutstycket fram och tillbaka med handkraft. Maral har nämligen något som kallas Quick Reloading System. QRS är ett nytt och patenterad system med en konstantkraftfjäder. Med QRS drar man slutstycket rakt bakåt för att kasta ut tomhylsan samtidigt spänns en fjäder som sitter i slutstycket. När man släpper slutstycket åker den tillbaka av egen kraft, med en konstant hastighet, och matar samtidigt in en ny patron i loppet och låser slutstycket. Skjutklart! Resultatet är en oerhörd snabb omladdning. Somliga kan tycka att man lika gärna kan köpa en halvautomat i stället för en Maral men vissa länder tillåter inte halvautomater och i Sverige får halvautomater som bekant inte laddas med fler än 2+1 skott vid exempelvis björnjakt. Dessutom får magasinkapaciteten inte överstiga 5 skott på halvautomater vid jakt. Maral fyller således ett behov hos de jägare som vill komma så nära en halvautomat som möjligt utan att påverkas av de juridiska begränsningarna. Maral har uppspänningstangent istället för

den traditionella säkringen. Först när tangenten förs framåt blir slagstiftsfjädern belastad vilket gör systemet helt säkert enligt Browning även om man aldrig ska lita på något system med ett laddat gevär. Maral är även ett så kallat take down gevär vilket innebär att man enkelt kan dela den genom att lossa kolven med en sexkantsnyckel. Den blir då betydligt mindre skrymmande vid transport vilket är väldigt uppskattat när man ska ut och flyga. En annan fördel är det även blir mindre iögonfallande även om den snygga medföljande kofferten kan dra åt sig en del blickar. Hur träffbilden påverkas eller inte av geväret är en take down får ett framtida test utvisa men eftersom det är kolven som lossas och inte framstocken/pipan borde inte träffbilden påverkas nämnvärt. I standardutförande är stocken i oljad valnöt av grade 3. Grade 4 & 5 samt Bavarian och Monte Carlo stock finns som tillval. Enligt uppgift ska det även komma en syntetvariant frampå. Den kallhamrade pipan från Fabrique Nationale är flutad och försett med ett fiberoptisk battuesikte. Piplängden varierar beroende på kaliber. 56 cm för 30-06, 308win och 9,3x62. 58 cm för 300win mag. Magasinet är löstagbart. Ingen uppgift i skrivande stund om magasinkapacitet eller om det går att ladda genom utkastet. Kommer till Sverige i sommar. Cirkapris: från 23 500 kr. nn

64•65


å p r e t f i g v a é f o r t Inga

! N I V S D VIrLis från 18 900:P

Saknar du

Vill du u in Polen! Gå in på


u spänning i ditt liv?

uppleva ditt livs bästa jakt är det hög tid att spana ! Boka din höstresa redan nu, det blir snabbt fullt. hemsidan eller på Facebook och läs mer.

www.safarimgm.com www.facebook.com/SafariManagement


anschütz favorit satsar på jakt

Skidskyttarnas

A

nschütz överraskar med en rakrepeterande bössa i .17HMR. MMJ fick tillfälle att klämma på nya 1727F och vi är väldigt imponerade av den gedigna byggkvaliten med fokus på detaljerna. Det märks att man på Anschütz är stolta över sitt hantverk. Den raka repetereringen kommer direkt ifrån tävlingsskyttesidan och oj vad snabbt och exakt man kan skjuta utan att lyfta blicken från målet. Man blir lite besviken över att magasinet endast är på fyra skott. Träffbilden på 100 meter är imponerande men så är rötterna som sagt från tävlingsskyttet. Stocken är i oljad valnöt och svinryggskolven med pi-

1727F z t ü h c s n A

Makalös träffbild på 100 meter.

stolgreppet tillsammans med det precisa och smidiga slutstycket ger en härlig kvalitetskänsla. 1727F finns även att få med tumhålsgrepp vilket ger en än bättre precision och till skillnad från andra bössor med rak- eller cylinderrepetering behöver man aldrig flytta greppet vid omladdning. MMJ återkommer med ett mer ingående test. Till dess titta på bilderna och njut eller än bättre kom till Elmia och kläm på härligheten. Kaliber: .17 HMR Justerbart tvåstegs matchavtryckare Totallängd: 104 cm Piplängd: 55,8 cm Pipdiameter: 1,8 cm Vikt: cirka 3,47 kg Cirkapris: 22 000 kronor

Supersnabb repetering i kombination med ett vasst trycke för 22 000 kronor – 1727F toppklass!


1780 kommer i ett antal olika modeller under året. Studsaren även enkel att snabbt byta pipa på.

Spana in själv! Monter B01:16

http://www.elmia.se/sv/gamefai

Jaktias vd Lars Martinsson satsar på kvalitet från tyska Anschütz.

N

ya Anschütz 1780 finns nu äntligen i Sverige och erbjuds i fyra olika populära kalibrar där magasinet är löstagbart och har en kapacitet på fem skott. Man kan även välja mellan olika kolvar som till exempel svinrygg, rak eller Monte Carlo. Valnöten håller högklass liksom nätskäringarna på greppytorna. Schnabeln på framstocken ger ett snyggt intryck. MMJ fick även tillfälle att provskjuta 1780 och kan bland annat rapportera att greppet är riktigt bekvämt och avtryckaren håller hög klass. Skotten kra-

1780 Anschütz

mades av precist och kontrollerat vilket även avspeglade sig på träffbilden. Repeteringen är så smidig och exakt som man kan förvänta sig av en Anschütz. De öppna riktmedlen ger en bra siktlinje där det främre även har fiberoptik för att underlätta siktandet. Finner inget negativt att anmärka på vid det här snabbtestet vilket bådar gott inför ett större test frampå i Magasin Min Jakt. Vikt: cirka 3, 2 kg Piplängd: 56 cm Totallängd: 109 cm Kaliber: .308 Win/.30-06/8x57 IS/9,3x62 Cirkapris: 18 995 kronor

anschütz

68•69


smyg ja


Smygjakt

akt

dov i djup snö Jaktidioten Alexander Sandberg hade precis kommit hem från semestern i Thailand, när jaksuget blev för stort. Han vara bara tvungen att trotsa snön och kylan – och det blev en lyckad dag. T e x t och fo t o A l e x an d e r S an d b e r g

70•71


Magasin

Min Jakt

dov i djup snö

L

andar på Arlanda efter fyra veckor i Thailand, möts av tio minus och en halvmeter snö från att dagen innan legat på stranden i 35 graders värme, denna kontrast gjorde direkt att jag kände att mitt jägarhjärta började slå igen. Säger direkt till min dåvarande flickvän Louise att vi måste åka till jaktmarken för jag måste bara få jaga! Vi beger oss genast till Nyköping och jaktstugan, som ligger väster om stan. Det är fortfarande bara tidig förmiddag, så vi slänger i oss lite mat och byter snabbt om för att hinna ut innan mörkret faller, precis när vi har kommit utanför dörren kommer jag på att kameran skall med varpå Louise då säger att minneskortet är fullt av Thailandsbilder, jag hetsar på lite så datorn kommer upp och överföringen av bilder startar, som tur är tar det inte mer än tio minuter, och äntligen är vi på väg – och jag är riktigt taggad. Vi sätter oss i bilen och åker bara en kilometer upp på marken, under bilresans gång så pratar vi om gårdagen då vi dök och snorklade i Thailand och vad det känns surrealistiskt att nu vara hemma i Sverige och det är minusgrader och snö.

hur sk a jag ta mi g fra m för att ko mm a till skott på denna m agnifik a dovh j ort ?

Ute är det är fantastiskt vackert,

t

träden är tyngda av snömassorna och luften är kristallklar. Nog om detta. Bilen har stannat och jag börjar plocka på mig vantar och mössa, får ut vapen och ammunition och säger till Lollo att hon ska hålla sig någon meter bakom mig, så hon kan fotografera. Säger även till henne att om hon ser att jag stannar måste hon stanna direkt. Det dröjer inte länge innan vi har tagit oss ungefär 600 meter från bilen och kommer in till en liten glänta. Solen ligger på fint i en södersluttning, och där står de – jag stelnar till och spanar av området. Det är tolv dov varav en riktigt fin skovel, som står under ett äppelträd. Jag har några trädgrenar i vägen för att kunna skjuta men den står helt perfekt med bredsidan

KONTRAST från semestern som Alexander Sandberg precis har kommit hem i från.


ALEXANDER får syn på hjorten och försöker göra sig redo i kylan.

smyg jakt

72•73


Magasin

Min Jakt

dov i djup snö

Spä nning arna i kroppen sl ä pper och jag b ör jar sk a k a av köld

smyg ja

till. Nu är funderingarna många hur ska jag ta mig fram till luckan för att komma till skott på denna magnifika dovhjort? Jag vet sedan tidigare att när det är så här många ögon så blir man nästan alltid upptäckt. Därför gör jag tecken till Lollo att stanna kvar och huka sig, här är det tillräckligt svårt att smyga ensam, avståndet är endast 100 meter till hjortarna men jag måste komma fram ytterligare 20 meter för att få fritt skottfält. När jag lägger mig ner för att krypa närmare

är det en dovhind som lyfter på huvudet och tittar åt vårt håll, jag stannar upp helt och hållet och tänker nu är det kört, hon tittar säkert i en minut innan hon åter börjar mumsa på något.

En minut som känns som en timme i

kylan. Nu känner jag verkligen av kylan mot bröstet när jag kryper framåt. Tänker att snart måste jag komma till skott annars kommer jag vara för kall för att skjuta. Äntligen framme i läge märker jag att jag inte


akt

kan skjuta på hjorten när jag ligger ner för det är en liten kulle mellan mig och hjortarna, jag måste ställa mig upp för att komma åt att skjuta. Förbannat tänker jag för mig själv, det här kommer bli svårt. Sakta, sakta börjar jag resa mig upp nu finns det inget mer än den lilla kullen mellan mig och hjortarna, så chansen att de ska se mig när jag reser mig är väldigt stor. Men det går bra. Väl uppe i stående läge har jag full bredsida på den ståtliga hjorten och inser att den är den största jag någonsin tidigare har

DET ÄR alltid lika skönt när allt stämmer och djuret ligger på skottplatsen.

haft chans på – i samma sekund jag tänker det börjar hjärtat att slå, men det känns bra. Jag har bra stöd tack vare skjutkäppen och avståndet är nu bara 70–80 meter. Skottet går av och hjorten lägger sig i smällen utan att röra en klöv. Spänningarna i kroppen släpper och jag börjar skaka av köld, men min glädje och lycka är helt enorm. Vilken känsla, vilken spänning! Detta är något jag verkligen vill dela med mig av. nn

74•75


Proffsrygga för inbitna jägare

E

lk Pack är utvecklat för att ögon och nätfack för att lättare vara en allround jaktryggse innehållet. Man kommer lätt säck och särskilt utformad enligt åt huvudfacket både ovanifrån Rocky Mountain Elk Foundaoch från sidan. M5 är även förtions önskemål. En förening beberett för vätskesystem vilket stående av inbitna amerikanska är väldigt bra när man går långt elkjägare. Med 50 liter packoch behöver fylla på vätska volym fungerar den bra som en ofta. Man kan till och med dagsutflyktsryggsäck men kan ha dubbla vätskeblåsor en på även fyllas på med utrustning vardera sida vilket ger sex liter för flera dagar. Den är stabil och En rygga du kan bära hem vätska som är nära till hands. stark nog för att lastas rejält med en hel elk i. Bärselen har många inställningsmöjligheter även i höjdled och sitter väldigt bra kött som ska bäras ut ur skogen. Nu är det inte på ryggen och med midjebältet avlastas mycket så vanligt i Sverige med sådan jakt men i USA går en del ut i skogen i några dagar och jagar. En- av vikten. Midjebältet har även två blixtlåsda sättet att ta sig fram är till fots och när man försedda fack där man kan exempelvis ha avhar fällt sin elk får man ta tillvara köttet på plats ståndsmätaren eller magasinet. Den stoppade ryggdelen gör att ryggen får bra med ventilation och bära hem det. Elk är väldigt stora hjortdjur och en bekvämare bärupplevelse. M5 är även och en dröm är att själv få jaga en sådan. Undrar först med att använda den nyutvecklade aluom någon vill bära hem den åt mig? miniumramen som ger M5 extra stabilitet och En av Eberlestocks utmärkande vridstyvhet vilket är särskilt bra när man är egenskaper är det inbyggda hölstret tungt lastad. Ramen är löstagbar om man vill för att bära bössan. M5 har, till skillnad minska vikten med något kilo. från övriga ryggsäckar i sortimentet, En Sako 85 Finnlight med ett Zeiss blixtlåstillslutning av hölstret så att 3-12x56 Victory HT får plats i hölstret. man kan använda det som förvaKomplettera gärna med ett kolvskydd ring om man inte vill ta med sig för att skydda kolven och förhindra att bössan. I USA är det även populärt snö eller regn kommer ner i hölstret. med pilbågsjakt så M5 är även gjord Nordic Sportsman som är generalagent för bland annat Eberlestock för att man ska kunna bära med finns på Elmia Game Fair 2013. Passa kompositbågen. M5 har en massa på att prova de olika ryggsäckarna inför olika förvaringsfack med bland annat höstens inköp. ett fleecefodrat fack för till exempel glasnn

proff

TEAM ELK är ny favorit på redaktionen.


Spana in själv!

EBERLESTOCKtest

Monter B05:12

T e x t och fo t o r i ckar d fa i v r e

http://www.elmia.se/sv/gamefair/

fsrygga RICKARD OCH STURE tar det lugnt en stund efter vandringen.

M5 Team Elk Pack

Antal fickor: 10 st yttre + 6 st inre Volym: 50 liter Vikt: 2,90 kg Färg: Camo, Hide Open Timber Veil Mått: 58 cm x 28 cm x 24 cm Cirkapris: 3 995 kronor www.nordicsportsman.se

76•77


1si8 dor

MMF #1-2013

prylar!

Med öga för gösfiske Vårgädda! feta tips från Buster

s i t a r G in

ör avs

•H

e k s fi

arr

H g•

g a m

! n i as

•G

a ädd

ös

•G

g

rin åkä H •

arp •K

er

och

tm cke my


Läs

Magasin Mitt Fiske – ett gratis magasin för dig som gillar sportfiske – direkt på nätet!

Läs magasinet här

Gilla oss på

facebook

®


Magasin

Min Jakt

ht

H 채n g m e d ! www.m i nj akt . se www.fa c e book.c om / M in J a k t

w w w.facebo o k.co m/MinJakt


sida-sida

486teASER T e x t r i ckar d fa i v r e

Spana in själv! Monter B02:24

ttp://www.elmia.se/sv/gamefair/

D

Fancy some ducks?

et är inte varje dag som världens äldsta vapentillverkare kommer med ett nytt hagelgevär i sida vid sida utförande. På senare tid har dessa legat i det betydligt högre prissegmentet då det är en viss klientel som efterfrågar den klassiska SvS. Med ett rekommenderat cirkapris på 45 000 kr är 486 Parallelo inom räckhåll för många. Detta är en bössa som passar bäst med tweed och en bra fågelhund så det var lite av besvikelse när Parallelo levererades i en mörkbrun plastkoffert som annars såg ut som de andra blåa koffertarna man vanligtvis får när man handlar i de lägre prisklassarna. Jag hade hoppats på ett något bättre val för koffert av Beretta vilket hade gett en mer passande stilkänsla av att äga en sida vid sida. Parallelo känns väldigt lätt och smidig med sina 3,2 kilo och balansen är perfekt. Den uppgraderade valnöten, rundade baskylen, slimmade förstocken och scrollgravyren ger en härlig kvalitetskänsla och är en fröjd för ögat. Den engelska stocken förhöjer hela intrycket men svanhalsen är väldigt smal. Trots mina små händer får jag inte något bekvämt grepp. Det kan bara

vara att jag är ovan kolvtypen så vi får se vad jag tycker med tiden. Läser man informationen till Parallelo ska det även komma varianter med pistolgreppskolv och dubbelavtryckare. Ejektorerna kan kopplas ur om man så önskar och det finns en speciell säkerhetsmekanism vilket gör det omöjligt att avfyra om man svingar extremt högt bakåt. Vid ett test på fasankastaren på skjutbanan visade sig detta stämma men frågan är om man vill ha något som gör att man inte kan avlossa sitt skott vid sådana jakttillfällen. MMJ kommer att göra ett mer rättvisande test av Parallelo i sitt rätta element när fågelsäsongen drar igång och tweedknickersen åker på. Fancy some ducks ol chap? Jolly good! nn

486 Parallelo

Kaliber: 12/76mm Avtryckare: Selektiv avtryckare/ dubbelavtryckare Pipor: Steelium 18.4 Spång: 10x5,5 Konisk choker: löstagbara, fem stycken medlevereras Piplängd: 66 cm / 71 cm Kolv/drop: 37/59, pistol: 37/59 English Framstock: Slimmad Beavertail Vikt: (71 cm )* 3.250 ± 100g (beroende på kolven/valnöten) Cirkapris: 45 000 kronor www.sako.se

80•81


ร„lg, bergsget, varg eller svartbjรถrn?

Jakt med kvalitet i Kanada och Alaska

www.safarimgm.com


COBRAtest

T e x t och fo t o r i ckar d fa i v r e

Steiner Cobra 10x42

Spana in själv! Monter B02:24

Förstoringsgrad: 10x Objektivdiameter: 42 mm Synfält vid 1 000 meter: 100 m Närgräns: 2 m Stötsäker: Ja Vattentät/ väderskyddad: 3 m Kvävgasfylld: Ja Skymningsfaktor: 20,5 Optik: Hög kontrast Mått (L X B X H): 125 X 148 X 67 mm Vikt: 798 Gram Rek cirka pris: 4 495 kr www.steiner-binoculars.com

http://www.elmia.se/sv/gamefair/

Budget från Steiner S

teiner kommer nu med en handkikare i en prisklass som kommer att tilltala den större massan jägare. Cobra från Steiner finns med åtta eller tio gångers förstoring, båda med 42 mm objektivdiameter. För att öka kontrasten, skymningsegenskaperna och färgåtergivningen har linserna ytbehandlats med Steiners ”Dynamic-Contrast”. Genom att öka kontrasten blir det lättare att urskilja viltet från sin naturliga omgivning då färger som brunt eller rött förstärks och färger som grönt tonas ned.

fokuseringsvredet har en bra distinkt och exakt känsla. Skärpen är bra även om kantskärpan lider något. Ögonmusslorna är ergonomisktutformade och har en flik som sticker ut och skärmar av mot annars störande sidoljus. Ergonomin är bra och Cobra vilar bra i handen. Cobra har Steiners ClicLoc system så att man snabbt och enkelt kan fästa eller lossa kikaren från remmen. Vi har inte hunnit testa Cobra under jaktsituationer eller en längre tid men vi har under ett par dagar använt den vid olika tidpunkter på dagen under hyfsad varierande väder- och ljusförhållanden och kan konstatera att den presterar bra nog. Även om designen lämnar en del att önska så levererar Cobra optiskt mer än vad prislappen antyder så den är mer än prisvärd. Vill man ha en bättre kikare så finns det men då är också priset därefter. nn

prisvärd

Kikaren är gummiklädd för att skydda

kikaren samtidigt som det blir lättare att greppa den även med handskar eller fuktiga händer. Gummeringen gör även kikaren tyst genom att absorbera ljud som annars skulle kunna skrämma viltet skulle man råka slå i något. Att fokusera går snabbt och smidigt, tack vare att

82•83


Äntligen dags att Äntligen har vintern gett med sig och vi kan ladda grillen. Bjud hem dina vänner, de blir inte missnöjda med denna möra och smakliga anrättning.

grillat är T e x t och fo t o w w w . m i n j ak t . s e


t ä nda grillen

godast

• Grillade spjäll • Färsk sparris • Fetaoströra

84•85


Magasin

Min Jakt

ä ntligen dags att t ä nda grillen

grillat är Det är tillåtet att äta med fingrarna, och ska du äta grillade spjäll underlättar det!


Grillade vildsvinsspjäll Tunna spjäll, helst vildsvin En vitlök 4 msk japansk soja Ett par kryddmått chiliflakes Ett par lagerblad 5 dl fond Salt Svartpeppar Sparris Bacon BBQ glaze, se separat ruta

Gör så här: Dela vitlöken på mitten, lägg den tillsammans med övriga ingredienser i en stor kastrull. Lägg i köttet och fyll på vatten så att det täcker. Koka på svag värme, det ska bara puttra, till köttet släpper från benen – det ska nästa ramla av. Detta tar cirka en timme, men kan variera beroende på hur tjocka spjällen är och hur möra de är från start. Ta upp de förkokta spjällen och låt dem svalna och rinna av. Så här långt går det bra att förberede. Nu är det dags att grilla. Lägg på den baconinlindade sparrisen först, pensla spjällen med glazen och lägg även på dem på grillen. Tänk på att spjällen redan är tillagade, grillen ska bara ge dem smak och värme. Innan du serverar penslar du på lite glaze till för att ge dem extra smak. Ät och njut tillsammans med ett gott bröd – spjällen är garanterat goda, extremt saftiga och möra.

Sparris är som bä st på våren, förko ka den, linda in den i lite bacon – grilla och njut!

BBQ GLAZE

1,5 dl ketchup 1 tsk kinesisk soja 1 tsk Liquid Smoke 1 msk Tiger Sauce 2 tsk Worcester Sauce 1,5 dl farinsocker ½ färskpressad citron 2 msk vitvinsvinäger 1 st finhackad gul lök 2 st krossade vitlökskly ftor

r godast

Blanda samman ingredienserna i en gryta. Sjud på låg värme tills sock ret smält. Så här används Glaze: Pensla på glazen först när köttet nästan är färdigt och en sista gång precis innan servering.

Fetaoströra 2,5 dl creme fraiche 2 msk majonäs 100 gram fetaost 1 vitlöksklyfta Timjan, helst färsk Salt och Peppar

Gör så här: Vispa creme fraichen och majonäsen något. Smula i fetaosten och pressa i vitlöken. Klipp i ganska så mycket timjan, smaka av med salt och peppar.

86•87


Kung i köket med 4 M

ed fyra knivar har du allt du behöver på knivfronten. Naturligtvis är bra knivar ingen liten sak, fram för allt om man ska har flera stycken. Men investera du i riktigt bra kvalitet så räcker knivarna ett helt liv. Sämre kvalitet knivar räcker inte alls lika långt, håller

1 1 Kockkniv

Förmodligen den mest användbara kniv som finns. Gör allt från det grövsta arbetet till finhackning av kryddor eller att skära julienne. När man fått in handlaget kan man till och med skala äpple med den. Välj en som är minst 25 cm för bästa arbetskomfort. Det gör att du snabbt lär dig hantera den som ett proffs. Du blir både snabbare och mer precis i knivarbetet.

inte skärpan och ha i allmänhet en sämre ergonomi. Därmed blir att köpa bra kvalitet mycket billigare i längden. Och alla vi jägare vet att bra grejer är halva nöjet, eller hur?

”SN A BB O C H PREC I S”

2 Allkniv

En riktigt multifunktionell kniv precis som namnet antyder. Den har inte ett lika tydligt eget arbetsområde som de andra, men det är ändå en mycket välkommen komplettering i sortimentet. Klarar allt från att skiva några tomater, champinjoner och en ostbit till att klyfta några potatisar. Den passar helt enkelt för nästan alla situationer där du vill jobba med spetsen av en vass kniv.

kung i k 2

3 Trancherkniv

Tranchera kommer från det franska ordet ”att skiva”. En kniv för att skära saker i skivor helt enkelt. I det traditionella köket används kniven mest för att dela lagat kött i skivor. En lång smal kniv har en tydlig fördel för det skapar mindre friktion. Men vi använder kniven till allt möjligt, från att dela sushirullar, tranchera en chateaubriand till att dela en tårta. Det är också den första kniven vi tar när vi ska filea fisk, rund fisk och plattfisk, båda två går lika smidigt.

3

”file a eller del a tå rta”


KNIVGUIDE

knivar

t e x t och fo t o C orn e l i s H o l l e s t e i n

4 Skalkniv

4

”ra kb l adsvass”

Minstingen i knivfamiljen. Som namnet antyder så skalar man saker med den. Kan man hantera en sådan så skalar man till exempel äpple eller potatis snabbare med den än med en potatisskalare. Att hacka löken mycket fint är ett precisionsarbete. Då är den lilla skalkniven, vass som en rakhyvel, helt oslagbar.

köket

”j ob b a med spe tsen”

Tack till

88•89


Nya års 10 garanti

10års

Distributed by: Sako Sweden, www.sako.se/argoevt

Nya Soft Touch kolv i den

Det opt

Ingen slår Be uppföljnings till perfekt s 10 års garan


a Benelli ArgoE

a Benelli ArgoE Driftsäker. Snabb. Justerbar.

Driftsäker. Snabb. Justerbar.

nya färgen Amazonia Green och nya fiberoptiska riktmedel. Finns i kaliber 30-06 och 9,3x62.

iJ ak tm B ar äs ke t ro it ch es Fi t sk ev at te n

timala drevjaktsvapnet

enelli Argo E i snabbhet till kontrollerade sskott. Trippeljusterbar kolv ger möjlighet skjutanatomi oavsett kroppsbyggnad. nti.


Cognac med finess

after hu

”Orientalisk a toner: yppiga , sensuell a , rik a och e xotisk a”

H

uset Hine står på stranden av floden Charente, i staden Jarnac – långt in i cognacs-regionen. Under de vackra byggnaderna sträcker sig de djupa källarna där i stort sett ingenting har förändrats de senaste 250 åren. Sedan 1763 har en förtrollande elegant cognac varit Hine Cognacs kärnverksamhet. Målsättningen är att en cognac från Hine ska vara som en fin parfym. Den ska ta med dig på en sinnlig upptäcksfärd och vara en fantasieggande, minnesvärd upplevelse. Nyckeln bakom helhetsupplevelsen är en palett av aromer vars ryggrad är kryddighet. Orientaliska, sensuella, rika och exotiska kryddor som övergår i blommighet och ger till slut en eftersmak av rik frukt med toner av persikor, plommon och varm, tropisk frukt. – De vingårdar vi förfogar över vetter mot söder vilket maximerar antalet soltimmar och

värme, säger Eric Forget, källarmästare hos HINE sedan många år. Druvorna mognar till perfektion och ger vår cognac dess stora finess, blommighet, elegans och lagringspotential. – Vår långa erfarenhet har lärt oss vikten av tålamod, tillägger Eric Forget. Ibland kan vi förutse en exceptionell årgång redan när vi skördar druvorna. Andra år avslöjar cognacen sin fulla potential långt senare. Nyckeln till en riktigt bra cognac ligger i arbetet vi lägger ner i vingårdarna. Sedan 1763 har den bedårande karaktären av HINE cognacs, formats och utvecklats till dagens prestige och kvalitet. Lång lagring på fransk ek med mjuka tanniner, utvecklar HINE dess olika cognacs med delikata, fruktiga aromer. HINE Cognac, liksom en fin parfym, tar dig med på en upptäcksresa, en sinnlig och suggestiv händelse.


After hunt med Micke Lundén

Nyckeln till denna upplevelse är HINEs palett med aromer: Kryddiga toner: varma, aromatiska av kryddor och peppar. Orientaliska toner: yppiga, sensuella, rika och exotiska. Blommiga toner: tunga dofter av blommig parfym. Fruktiga toner: typiska toner av persika, plommon och tropisk frukt.

unt

Visste ni? ...att Viceamiral Lord Horatio Nelson lades in en tunna full av cognac efter sin död den 21 oktober 1805, i slaget vid kap Trafalgar, Cadiz. Under resan hem till England länsades tunnan på cognacen (med Nelson i)… ingen bacill-

skräck här inte! Mannarna ville ju skåla för sin gamle befälhavare!

CIGARRER & TOBAK I min värld existerar inga mellanting! Är det fest… eller tillstymmelse till ngt att fira… en måndag såväl som en lördag… kör-i-vind… stretcha ut och bejaka dina längtande och trånande sinnen! Under denna överskrift kommer jag fortsättningsvis beskriva och rekommendera Cigarrer, Piptobak & Boys Toys… m.a.o. ngt för alla oss prylgalna! Macanudo & CAO börjar vi med, populära och mångfacetterade cigarrer med lång historik och fortsätter med lite ”måsta-ha-prylar”. Macanudo, Dominikanska Republiken. Macanudo, ett klassiskt märke grundat redan 1868, är Amerikas största och mest populära cigarrmärke. Macanudo producerades ursprungligen på Jamaica av General Cigars, men

t

drottning Elizabeths val Redan 1992 utsågs Hine till officiell leverantör av cognac till Queen Elizabeth II av England, ett förtroende som har förnyats var femte år sedan dess. Hine Rare VSOP är en mångfaldigt prisbelönt cognac som blandats av 25 olika fat med olika åldrar. Den allra yngsta är drygt fyra år och blandningen anses vara Hine’s klassiker. Minst 50 procent av druvorna kommer ifrån Grande Champagne och resterande del från Petite Champagne. Hine Rare VSOP hittar ni på Systembolagets ordinarie sortiment (art.nr 10371, 489 kr). I glaset finner vi aromer av vanilj, torkade aprikoser, dadlar och nougat. Smaken är balanserad med fylliga smaker av fat, nougat, vanilj, choklad, apelsin och torkade aprikoser. Cognacen är mjuk och behaglig i sin kraft med kryddiga inslag och övermogen frukt. Sötman finns naturligt, men den är väl integrerad i drycken som har en låååång eftersmak. Troligen en av de mest subtila avecer du kan njuta av efter en smaklig måltid!

92•93


”Inl ag an b e stå r av dominik ansk och nicaraguansk tob a k som varit l agrad i ko l ade tr ätunnor”

after hu

på grund av ofördelaktiga förhållanden på Jamaica så produceras cigarrerna sedan flera år på Dominikanska Republiken. Inom varumärket Macanudo finns fyra olika serier, Café, Robust, Maduro och 1968. (längre ner kommer mitt betyg på 1968’an, en veritabel och smakrik pjäs!)

Macanudo 1968. Det senaste tillskottet i Macanudo-familjen. 1968 är en lite kraftigare serie i både styrka och karaktär med bibehållen balans. Inlagan består av dominikansk och nicaraguansk tobak som varit lagrad i kolade trätunnor för att för ge cigarrerna extra karaktär. Ombladet är ett Connecticut Habano-blad odlat på den Nicaraguanska ön Ometepe. Slutligen har cigarrerna fått ett mycket vackert täckblad odlat i San Augustin, Honduras. Macanudo 1968 Toro Format: Toro / 21x152 mm

CAO. Namnet CAO står för initialerna för grundaren Cano A. Ozgener. Ozgener kommer ursprungligen från Armenien men hamnade så småningom i USA. Märket CAO skapades redan

1968, med varierad framgång. Det var först i samband med den stora ökningen av cigarrintresset i världen under mitten av 1990-talet märket verkligen slog igenom. CAO utmärker sig i dag för dels sin höga kvalitet men också för att tänja gränserna när det gäller presentation och nytänk i sina cigarrers tobaksval. Det är mycket vanligt att CAO cigarrer innehåller tobak från många olika ursprung.

CAO La Traviata, Nicaragua. Redan vid sekelskiftet kring år 1900 skapades cigarrmärket La Traviata på Kuba. Nu mer än hundra år senare väcker CAO detta gamla klassiska märkte till liv igen. CAO har med denna serie försökt återskapa den gamla traditionella karaktären i dessa cigarrer. Cigarrerna med sin kraftfulla och smakrika karaktär med tydliga ceder- och lädertoner är rullad med inlage-tobak från Dominikanska Republiken och Nicaragua med ett omblad från Kamerun. Cigarrerna har slutligen fått ett täckblad av Havanna Ecuador typ. CAO La Traviata Ninfas Format: Short Panetela / 15x102 mm


After hunt Lundén testar...

1

Lundéns betyg på Macanudo 1968 – Kan man säga ”snygg” om en cigarr? Vet inte om det är helt korrekt men visst är det så att ögat köper… därför säger jag – en snygg cigarr! Alldeles lagom efter en hemlagad thai-måltids-upplevelse en tisdagkväll uti den kyliga månaden mars. Bra drag igenom hela Toron (namnet på cigarrens format), och med en fyllighet som jag, efter ca 10 minuters bolmande, förstår passar amerikanen perfekt… även mina behov uppfylldes! Den ngt kraftigare stilen är relativt mjuk och upplevs aldrig ”stickande” eller för stark… snarare tvärtom, kraften utmynnar i en krämig kaffe-ton, en lätt sötaktighet med en enastående balans. Sannerligen en njutning!

unt

ut i en skön, lång och smakfull fortsättning. Den utlovade ceder- och läderkaraktären gjorde mig icke besviken…! CAO’s cigarrer är mycket prisvärda.

3

Hine Rare VSOP är ett mästerverk! Har haft glädjen att under åren fått arbeta med några av de större Cognacshusen och måste säga att den mjuka, exklusiva och lätt kryddiga stil man finner i Hine Rare VSOP … är svår att överträffa. Njut den som den är i ett tunt aromglas och/eller med Macanudo Toro 1968’an … kombon är bra där cognacens lätta kryddighet gifter sig med cigarrens fyllighet och kraft.

2

Lundéns betyg på CAO La Traviata – Angenäm är en passande beskrivning! Cigarren är medelfyllig med tydliga inslag av läder, lite pepprighet, rostade nötter och aningen krämig. Upplevde att den första tredjedelen av La Traviatan ”satte standarden”, därefter mynnar den

Mikael Lundén, Keeper of the Quaich, jägare och sybarit

BÅJJS TÅJJS!

Som vi alla vet är det ett att måste med ”rätt” artiklar de tta Hi utrusta oss med! denna i Brobergs butik och tyckte att den skulle passa vildsvinsjägaren när denne klär upp sig inför kvällens n middag, eller hur? Finns äve motiv i guld och silver. älg och anfas t-, jor med kronh s: 498 kronor, dessa hittar Skultuna The Hunter, pri rian i Sthlm och i Arkadu på Brobergs i Sturegalle den, Gbg.

94•95


Bra budget från

benelli! Nytt från Benelli i år är M2 Euro. Om sanningen ska fram och det ska den väl alltid så är det inget som är nytt egentligen mer än det lägre priset.

I

bra bu

grunden handlar det om en Benelli M2 ComforTech där man har tagit bort just ComforTech det vill säga den special utvecklade rekyldämpande kolven. M2 Euro levereras dessutom utan koffert och med tre choker mot de fem som medföljer Comfortech. Det är nog ett ganska kvalificerat antagande att Benelli hoppas öka intresset för halvautomater och därmed även dess försäljning. Det finns fortfarande ett visst traditionellt motstånd mot just halvautomater där de i dag så kallade traditionella förespråkar under/över bocken. En halvautomat ger i första hand en betydligare snällare rekyl för jägaren. Detta tilltalar nog oss alla men framförallt tilltalar det ofta yngre som kan börja skjuta vid en tidigare ålder utan att bli skotträdda men även för oss som lättare får blåmärken när vi skjuter mycket. Den lägre rekylen ger också ett bättre andra skott och när

det gäller halvautomater får man även det där snabba tredjeskottet som ökar chanserna till att träffa och förkortande av lidandet för djuret om första skottet inte tar helt rätt. Det som enligt vissa kan tala emot halvautomaten är att man inte kan bryta det för att tydligare visa andra att vapnet är just brutet det vill säga ganska säker även med patroner i. Sedan tar det lite längre tid att ladda om en halvautomat än till exempel en bock.

Testvapnet leverades med 66 cm stålhagelgodkänd pipa med spång och riktmedel samt en slugpipa på 50 cm med öppna riktmedel. Vid vissa jakt- och eftersökssituationer vill man kanske jaga med slug. Har man redan ett hagelgevär i garderoben är sannolikheten stor att det är ett dubbelpipigt gevär och som bekant får man inte jaga med slug i ett sådant. Har man


Spana in själv! Monter B02:24

M2EURotest T e x t och fo t o r i ckar d fa i v r e

http://www.elmia.se/sv/gamefair/

I hopsättningen av kolv, pipa och förstock gick väldigt smidigt och helt verktygslöst. Det är trevligt med en enkelhet där man slipper läsa sidvis med instruktioner om hur ett vapen ska sättas ihop. Framstocksmutten är rejäl i omkrets och ordentligt räfflad för att ge ett bra grepp även med våta händer eller handskar. Benelli M2 Euro har sitt berömda rekylomladdningssystem ”Inertia System” som använder färre rörliga delar än andra jämförbara halvautomater. Det finns inga rörliga delar alls under framstocken för hos Benelli händer allt i själva lådan. Hela skottförloppet sker runt slutstycket.

När man drar I avtryckaren faller hanen på baksidan av slagstiftet och tänder patronen varpå hanen släpper på magasinspärren så att nästa patron åker bakåt och lägger sig under slutstycket. Slutstycket är fortfarande i sin främre position men kraften i den exploderande patronen skapar en bakåt rörelse vilket får det roterande slutstyckshuvudet att låsa sig i den bakre delen av pipan. Detta skapar en total låsning där bös�san rör sig bakåt under rekylen men slutstycket trycker sig framåt för att motverka det. Effekten blir att slutstycket står stilla samtidigt som resten av vapnet rör sig bakåt och gör så att fjädern inuti slutstycket trycks ihop och därmed lagrar energi. När kraften från det avfyrade skottet avtar tar den lagrade kraften i fjädern vid och kastar slutstycket bakåt genom att det låsa upp det roterande slutstyckshuvudet och kasta ut tomhylsan. Detta system ger inte bara en mycket

t

uget

inget hagelgevär redan eller om har behov av halvautomat för jakt kan det vara idé att välja en bössa som kan förses med slugpipa. En extra pipa belastar inte vapengarderoben och en slugpipa ger bättre precision.

96•97


Magasin

Min Jakt

benelli m 2 euro

effektiv och snabb eldhastighet mer utmaning än vanlig trap utan då även arbetar med trögresonerar jag för mig själv samhet istället för gas håller den sig tidigt som sanningen är att jag själv renare. Nackdelen är dock vill vara själv med bössan utan att den blir något mer känslig åskådare. för patronladdningen jämfört M2 Euro är väl avvägd och med gassystem. hagelpipans riktmedel är ett Vissa bössor orkar inte ladda vanligt korn. Inga konstigheter. om hela tiden eller alls och det Man får en bra siktlinje vid ger retliga eldavbrott och ibland anläggning. Det går att justera vissa gliringar från en eventuell dropp och skrankningen med publik. För att se hur M2 Euro mellanlägg. Dessa medföljer Benelli M2 EURO med sitt omladdningssystem inte utan är tillbehör. Greppet Cirkapris: 12 995 kr hanterar 24 g US 7 stålhagelpaär bra men inte perfekt för mig. Cirkapris slugpipa: rek 5 900 kr troner vilket är den laddningen Jag har något för små händer Piplängd: 61 cm, Slug 50 cm man oftast använder på skjuteller för kort avtryckarfinger för Kaliber: 12 banan tog jag med en låda med att få ett bra och fast grepp runt Patronläge: 3” 3st Choker just 500 stycken sådana av märpistolgreppet samtidigt som Kaliber: 12 / 76 ket Eley. Det ska nämnas att är jag bekvämt når avtryckaren. Kolv & Stock: Komposit www.sako.se testvapnet helt och hållet nytt. I Jag får välja endera eller när jag min hand håller jag nämligen en skjuter. Greppar jag ordenligt av de 50 bössor som kom in till når inte pekfingret riktigt runt generalagenten för fyra dagar före testet. avtryckaren och känslan uteblir med mer missade än träffade duvor. Lossar jag greppet lite för Jag förväntar mig alltså visst krångel, i att nå avtryckaren missar jag ändå nästan lika alla fall i början. Redan vid det första skottet mycket för bössan ligger inte tillräckligt stilla i fastnar den tomhylsan i utkastet när den andra anläggningen. Av de resterande 300 skotten fick patronen är på väg upp och slutstycket ska jag ytterligare en tre-fyra eldavbrott där tomhylsan fastnade vid utkastet. Känslan är att bössan mata fram den. Frigör och laddar om igen med skulle bli betydligt mer tillförlitlig med 24g med tre skott. Nu klarade bössan första skottet men lite mer break-in. den andra tomhylsan fastnade istället. Du kanske fick en måndags exemplar får jag höra av en Nog om det nu ska slugpipan testas. Jag har trapskytt som nyfiket tittar på. Nej då svarar jag, bössan är bara lite stel. Laddar om igen. Nu länge velat ge mig ut på vildsvinsjakt med slugs och presterar M2 Euro enligt mina förväntfunkar det med alla tre skotten. Snabbt som ningar köper jag nog en själv för att ta med till attan går det också. När den sista tomhylsan Tunisien i höst. Där är det endast tillåtet med kastas ut har den första ännu inte tagit i backen. Upprepar detta tills jag har skjutit av en slugs vid jakt och då kan man lika gärna ta med 200 skott på raken. Leendet på läpparna får en halvautomat. Även om min över/under bock trapskytten att flina tillbaka och knalla iväg till är laglig där så tackar man inte nej till en ursäkt kaffekokaren. Bössan får vila lite medan jag gör för att köpa en ny bössa. i ordning den höga fasankastaren. Behöver lite Pipbytet var lika enkelt och smidigt som

t

bra budg


Med slugspipa, bra samlade träffar.

Utan slugspipa, spridda skurar...

get

” vä ldi gt b ra b ö ssa fö r en vä ldi gt b ra peng”

98•99


Magasin

Min Jakt

benelli m 2 euro

bra budg VET INTE om Benelli M2 Euro är snygg, men med slugspipa monterad är det en skön, och kompakt, bössa

själva i hopsättningen. Konstigt vore det annars. Slugpipan har rejäla riktmedel och det är uppenbart att den är gjord med tuffa tag i tankarna. Med sina 50 cm får man en förvånansvärt kompakt och behändigt vapen. Slugskotten som jag fick tag i var Sellier & Bellot Special 12/67,5 med 32g laddning. Nu är ju jakt med slug något man gör på korta håll för att få så säkra skott som möjligt, men nu har jag ställt upp bössan på inskjutningsbanan på 80 meter. Anledningen är att jag vill se hur precisionen på detta långa avstånd är med just slug och slugpipa för att sedan jämföra det med den vanliga hagelpipan på samma avstånd. Med enbart öppna riktmedel och sittande i bänk med skjutstöd siktar jag på femettan och kramar av skottet. Trots att det är en halvautomat blir det en rejäl rekyl. Skottet tar något till vänster och högt från där jag siktade men med tanke på avståndet och riktmedlet är det enligt mitt tycke bra gjort. Drar av ett par skott till som träffar nära det första skottet. Träffbilden

är inte lika väl sammanhållen som man an få med vanlig kula men det kan du inte få heller under dessa förutsättningar. Hade det varit en gris hade den legat nu. För att se om det blir någon skillnad med hagelpipan byter jag pipa igen. Med allt samma som innan undrar jag vart första skottet tog vägen. Även på 80 meter ser man ganska lätt vart skottet tar vägen för hålen är nästan lika stora som en tiokrona. Skottet tog långt upp och till höger. Väl utanför träffbilden som är från 80 meters älgen. Skjuter två skott till där jag båda gångarna siktar som innan på femettan. Som ni kan se på tavlan liknar det mer ett lotteri vart kulan träffar. Oavsett avstånd skulle jag aldrig jaga med hagelpipa den saken är klar. Avfångningsskott är det enda jag skulle lita på.

Slutsats. Benelli M2 Euro är en syntetbössa

så den kräver minimalt med underhåll. Den skjuter riktigt snabbt om man behöver det. Med det där extra skottet jämfört med en hagelbock


get

för eftersök på vildsvin. Med vanliga pipan är den en fin lerduvekrossare på banan.

får man även den där extra chansen vid jakt skulle man missa de två första skotten. Att man kan skifta mellan slug- och hagelpipa gör att man får ett större användningsområde för bössan och att belasta vapengarderoben extra mycket. Benelli är såvitt jag vet världens mest sålda hagelautomat och den används flitigt av allt från militären till jägare världen över och alla lovordar dess tillförlitlighet. Är du intresserad är mitt tips att besöka din jaktbutik eller någon mässa (gärna en där man kan provskjuta) och känn efter hur den passar dig när du håller i pistolgreppet och vid anläggning. Själv får jag nog leta vidare eller skaffa en pekfingerförlängningsprotes. Det rekommenderade priset för M2 Comfortech är 17 995 kronor och för M2 Euro 12 995 kronor. 5 000 kronor i besparing ger köparen möjlighet att nästan få med en slugpipa skulle en sådan önskas. Vill man inte ha en slugpipa så får man ändå väldigt bra bössa för en väldigt bra peng. nn

Johan knep drömjobbet Johan Georgsson har anställts hos Sako Sweden och kommer att resa på södra Sverige med Norrköping som norra gräns i öster och Göteborg i väster. Johan, som bor i Nybro kommer närmast från Kalmar lantmän där han varit butikschef och ansvarig för uppbyggandet av jaktavdelningen från start. Johan efterträder Tommy Fridh som nu är Key Account Manager hos Landmann. Johan kommer att finnas i Sakos monter på Elmia men tillträder formellt sin tjänst i slutet på juni.

100•101


The Old Style Hunt! st a d n e r a l Du beta er! t u j k s u d a n r troféer

N

kan vi erbjuda antilopjakt i sydafrikanska Limpopo där du endast betalar för de djur du skjuter, du betalar ingenting för uppehället! Vi har jagat med denna arrangör i många år, så kvalitén kan vi garantera. Du bor mitt på jaktmarken i en anpassad camp utan lyx, men massor med charm. Koppla av på kvällarna i baren eller vid den stora lägerelden – detta är jakt på riktigt, precis som när Hemingway var i Afrika under sina äventyr! Läs mer om denne resan och andra spännande resor på www.safarimgm.com

Pris från 36 000 inklusive 5 trofédjur!*

Besök vår lodge på Stillverksvägen 18 i Lilleström Telefon: +47 63 81 79 24 info@safarimgm.com www.safarimgm.com *Enda vilkoret är att du skjuter minst fem djur i tre olika kategorier!


Andörja

– Havsfiske i världsklass! w w www www

www

Gilla FiskaNorge på Facebook!

Telefon: 0768-207070 info@fiskanorge.se www.fiskanorge.se

Havsfiske kan vara beroendeframkallande.


DEADRINGERtest T e x t och fo t o r i ckar d fa i v r e

Träff med Drop Box H

ar du problem med ett dominant öga eller behöver lite hjälp med att hitta rätt snabbt och har ett hagelgevär med ventilerad spång så kanske dessa sikten från Racerback kan vara lösningen för dig. Dead Ringer är fiberoptiska sikten från amerikanska Dead Ringer Hunting. Med det produktnamnet så hade man inte heller trott något annat om vilket ursprungsland det handlar om. Den ena varianten heter Drop Box och består av en rektangulär låda i flygplansklassat aluminium, så det är betydligt tåligare än andra plastsikten, och är försett med fiberoptik runtom. Det finns en röd och en grön. Beroende på vilken man föredrar är det bara att vända den delen mot sig. Behållaren med de fluorescerande färger är gjorda av Optisk Lexan vilket även används vid tillverkningen av skottsäkert glas.

Något som enligt Dead Ringer gör dem tio gånger starkare än vanliga plastbehållare. Lådan monteras på den bakre delen av spången med de medföljande skruvarna. Skruvarna är inte stora och det blir lite pilligt men när det väl är på plats så sitter det. Vill man vara extra säker kan man använda lite LocTite. Det främre kornet på bössan lossas och ersätts med ett fiberoptiskt. Det medföljer fyra olika skruvar av de vanligaste sorterna så någon av dem borde passa. Här kan man igen välja mellan rött eller grönt efter tycke och smak. Väl på plats så känns det först lite ovant men efter några skott så funkar det när hjärnan vänjer sig. Det är inga större summor det handlar om med 349 kronor för en uppsättning, så mitt råd är att testa för hjälper det skyttet är det väl spenderade pengar.

snabbtest

www.racerback.se


Gravyr i världsklass

Den stora jaktmässan IWA i Nürnberg är packad med massproducerade kikare, knivar och vapen, men i en del montrar på det jättelika mässområdet kan du fortfarande se hantverk i världsklass. T e x t och fo t o m a t s GYLL S A N D

En R8 från tyska Blaser kostar cirka 50 000 kronor, med gravyr inspirerad av big fivejakt landar priset på ungefär en miljon.

104•105


MAGASIN

Min Jakt

gravyr i v ä rldsklass

I

en monter på IWA sitter 46-årige italienaren Giacomo Beffa och jobbar med gravyr inför tusentals besökare. Han verkar helt oberörd av uppmärksamheten. – När jag jobbar är jag så koncentrerad att ingenting kan få mig ur balans, säger han och fortsätter med gravyren på ett vapen. Vapnet, en handgjord dubbelstudsare kommer, när Giacomo har lagt ner drygt 400 timmar på den, kosta 300 000 euro – han vill inte säga vem köparen är, men han avslöjar i alla fall att han kommer från Ryssland. – De flesta kunderna kommer från Ryssland, och så är givetvis rika araber mina största kunder.

Ytterligare en R8:a inspirerad av klassisk big five-jakt.

Giacomo driver företaget Studio

t

Morghen hemma i Brescia, namnet kommer från Raffaello Morghen – en berömd gravör som levde 1758–1853, och enligt Giacomo en av de bästa som har funnits. Som 14-årig inledde Giacomo sin karriär med att utbilda sig på Incisioni Cesare Giovannelli, nu har han jobbat i över 20 år på heltid – och det syns när man står och tittar på honom när han arbetar. – Det finns inte mycket utrymme för misstag, en del småsaker kan jag kanske komma undan med, men är det för stort är det bara att börja om från början. När jag ser honom jobba tror jag inte att det är speciellt ofta han måste kassera sin påbörjade arbeten, han är extremt skicklig. – Vi jobbar åt flera av de stora tillverkarna av vapen, men vi graverar även knivar, klockor och en hel del annat, säger han innan han fortsätter med sitt pågående jobb. De flesta stora vapentillverkarna har egna avdelningar för avancerad gravyr, för kunder som vill ha något mer än den maskingravyr som erbjuds som standard.

Även Sauer erbjuder rejält upphottade vapen. Denna 202:a hittade vi i en monter. Inspirationen kommer från Australien vilket går igen i hela installationen.


Giacomo Beffa jobbar med en gravyr på årets IWA.

Giacomo har jobbat med gravyr i över 20 år.

106•107


Magasin

Min Jakt

gravyr i v ä rldsklass

En helt handgjord bössa, priset ville inte säljaren avslöja, men minst 200 000 – euro!

Besökarna kan hela tiden se gravyren växa fram.

Tyska Blaser är en av dem. I sin monter på IWA visar de upp en serie gevär där gravyren har inspirerats av klassisk big five-jakt i Afrika. Det är bland annat elefanter, bufflar och leoparder bland motiven på de extremt påkostade vapnen. Ett vapen som i standardutförande

kostar 50 000 kronor, kostar efter gravyr och guldinlägg över en miljon kronor. På Blaser hävdar de att de inte har märkt av nedgången i världsekonomin när det gäller dessa vapen – det finns alltid köpare.

Innan jag går vidare på mässområdet frågar jag Giacomo om vad han tycker om massproducerad gravyr på moderna vapen och knivar. – Jag gillar det, inte för att det är så bra, men det ger ett ökande intresse för det hantverket vi kan erbjuda säger han, och fortsätter med sin gravyr. Jag hoppas att han har rätt, för det vore extremt trist om detta fantastiska hantverk skulle dö ut, och kanske tas över helt av moderna maskiner. Läs mer: www.studiomorghen.com/ secondaeng.htm nn


Företagare, annonsera här! mejla torget@sodralid.se för en bra deal!

SMARTAtorget Nordens största leverantör av hundgårdar! Troax original

Våra modeller:

Troax Beno Sveno

INGÅNGSLUCKA

VÄRMEELEMENT

ELUPPVÄRMD VATTENSKÅL

VINTERBONADE

Tättslutande och ljudlös. Tillverkas i fyra storlekar.

2 års garanti. CE-märkt för din och hundens säkerhet.

HUNDKOJOR

3-liters skål som är garanterat isfri. CE-märkt för din och hundens säkerhet.

TRE STORLEKAR

Pris från

375:-/sekt

www.hundgard.se

www.lundhs.com

Tel. 0495-412 95, 140 16

FJÄLLNÄRA JAKT Småviltsjakt på viltrika och vargfria marker. Jaktträning av hundar från den 21 aug. Humana priser. Bra boende.

Alla Tikka testskjuts för precision. Skjuter det sämre än så här kommer det inte utanför fabriken Vårt fokus är precision. Vilket är ditt?

Även björnjakt kan uthyras. Tel 0942-430 14

www.birribissen.se

Stalon

Quality products from Lapland Sweden

soundscope pro-tect iHunt Nytt individuellt hörselskydd för jakt

Ett enda skott kan förstöra din hörsel! Dämpare anpassade till alla vapen och behov. Låg vikt och mycket kort förlängning av vapnet. Rusta dig inför höstens jakt, boka din dämpare nu. Pris från 2695:Exkl. montering

Skydda din hörsel – det är den enda du har på

Nyheter! Montagepasta Neoprenskydd

http://www.stalon.nu/ 0940-50035 www.stalon.nu

För mer info: Tfn: 08-442 48 90 E-post: info@starkey.se Web: www.starkey.se 09.669

e cop nds Sou msida m e o .se år h info För sor se v ope mäs dsc

n

ou w.s

ww

108•109


TACK! 05.02.13 10:04

tack

DOGTECH

Utan er medverkan skulle Magasin Min Jakt inte vara fri l채sning!


nästa nummer Finns att läsa på www.minjakt.se från den 14 juni 2013

I nästa nummer laddar vi med massor om vildsvin! • Reportage • Prylar • Bygg upp din åtel • Schysta recept Vi har även en hel del annat: •Älgjakt •Magisk bävermorgon ...plus så mycket mer!

MAGASIN

Min Jakt

112•113 110•111

Profile for Södra Lid

Magasin Min Jakt #2 2013  

Nu laddar vi på med ytterligare ett nummer av Magasin Min Jakt, för dig som har jakt som livsstil! Reportage, prylar, mat, dryck och tester...

Magasin Min Jakt #2 2013  

Nu laddar vi på med ytterligare ett nummer av Magasin Min Jakt, för dig som har jakt som livsstil! Reportage, prylar, mat, dryck och tester...

Profile for gyllsand
Advertisement