Page 1

Magasin

Min Jakt

Nummer 1-2013

10 sidor med heta prylar!

UNGERN häst och vagn på smygjakten

iskallt

uppdrag jakt i minus 24

VÄRLDENS vackraste

hjortjakt TESTer

Gunrunner Nya Santa Fe GoPro Hero3 Speedloader CL Companion

vin på s d l i v 8 4 1 kinge e l b i g EN da

...plus så mycket mer!


Magasin

Min Jakt

Produktion Södra Lid AB © 681 94 KRISTINEHAMN

Magasin Min Jakt är helt gratis för läsarna och finansieras via annonser och samarbeten. I tidningen länkas det till tillverkare, generalagenter, butiker och olika arrangörer.

REDAKTÖR Mats Gyllsand, som gärna vill veta vad du tycker, och ha tips om vad vi ska skriva om i kommande nummer. mats@sodralid.se

ANNONSER När Alexander Sandberg inte jagar säljer han annonser för magasinet. Ta kontakt med honom och gör en bra deal! annons@sodralid.se

PRYLAR Vi sticker inte under stol med att vi gillar prylar och tester av alla de slag, vet du något vi borde tipsa alla andra om? prylar@sodralid.se

TIPSA OSS Vi vill gärna att du hör av dig, tipsa oss om vad vi ska skriva om eller varför inte bjuda in oss på jakt, så kan vi fixa ett reportage? tips@sodralid.se

Spana även in oss på här: www.minjakt.se Gilla och dela! facebook.com/MinJakt Magasin Min Jakt ansvarar inte för inskickat obeställt material. Allt förekommande material lagras digitalt och kan komma att användas i marknadsföring.

tillbaka t l


ll jura

INNEHÅLL

Nummer 1-2013

Krönikan...............................................s6-7 Iskallt uppdrag...................................s8-17 Test: Gunrunner............................. s20-22 Tillbaka till Jura............................. s24-34 Prylar du inte kan leva utan......... s36-45 Test: GoPro Hero 3.......................... s48-51 Smygjakt i Ungern.......................... s52-63 Test: Speedloader........................... s64-65 148 vildsvin på en dag................... s66-75 Krubb: Ta filén till en ny nivå......... s78-81 Test: CL Companion..........................s82-83 Test: Hyundai Santa Fe....................s84-88 After Hunt med Micke Lundén..... s90-93 Tack........................................................s96 Nästa nummer......................................s97

Magasin

Min Jakt 2•3


JAKTKLÄDER MED

Avignon & Chevalier på w

Chiruca Jokk känga

Ovandel i vattenavstötan nubuckläder/ Cordura®. Vattentätt Gore-Tex® fod Tvåskiktssula i polyureta bra grepp och mjuk kom Rostfria hakar. (Ord. 2.5 SE PRISET!

C h

Spara 1000:-

C lå s a k

1595:Avignon Ridge High Neoprenestövel

SE PRISET!

995:-

Håller dig varm när kylan slår till! Både när du står eller sitter stilla och på promenad. (Ord. 1.390:-)

Spara 395:-

SE PRISET!

2250:Spara 1240:-

Avignon Leaf Gummistöveln LEAF håller foten i ett skönt grepp runt främre delen av fotvalvet, vilket gör att du inte “tappar” stöveln i steget. (Ord. 850:-)

SE PRISET!

299:Spara 551:-

Avignon Iceland

Vattenavstötande, tvåfärgad stövel fr Chiruca i nubuck och split-läder. Spän blixtlås. Vattentätt Gore-Tex® Partela Thinsulate foder. Vibram® Hunting gum (Ord. 3.490:-)


D STIL & KVALITET

www.huntyardberras.com

a

X-warm Chevalite Liner Jacka

nde

der. an för mfort. 595:-)

SE PRISET!

295:Jättesköna!

Chevalier hög strumpa

Chevalier socka i riktigt ång modell som sträcker sig över knät. Perfekt för alla som jagar i klassiska knickers!

SE PRISET!

2249:-

Yttertyg av microfiber och vind-/regnbarriär av Chevalite Liner. Jackan är värmestoppad med Thermolite Plus, som quiltats mot innerfodret. Lång, varm och tyst! (Ord. 2.495:-)

Spara 246:-

SE PRISET!

295:Snyggt!

Chevalier bälte i läder av hög kvalitet.

kundklubb! Gå med i vår ga inköp. tli m sa på s Bonu

Chevalier Grouse 17l. Trekantssäck som lämnar skjutaxeln fri!

rån nnen och ana-foder. mmisula.

Vårby allé 53 Vard 10–18 lö–sö 10–15

SE PRISET!

495:Rymlig!

☎ Ordertel 08-740 20 20 Ågatan 2 Gnesta Vard 10–18 lö 10–15 ☎ 0158-216 00

200 fria P-platser

Sortimentet kan skilja sig mellan butikerna. Priserna gäller t.o.m 31/3 eller så långt lagret räcker.

www.huntyardberras.com


Tiden går fort när man Det är snart fem år sedan han dök upp i mitt liv, och sedan dess har ingenting varit sig likt. Brukar säga att vi träffades via en kontaktannons. Skrev en krönika där jag efterlyste en jaktkompis, en kompis som alltid skulle få vara med och utlovade honom ett schyst liv. Det jag krävde var att det skulle vara en social kille, som funkade lika bra hemma som i skogen. Ja, det handlar om en hund var jag faktisk tvungen att tillägga i slutet av texten. Kunde inte ana gensvaret som följde efter att krönikan publicerades. På ett par dagar fick jag nästan 200 tips. Ärligt talat så var de flesta tipsen ganska ogenomtänkta. Det tipsades om obskyra blandraser från områden i världen jag knappt hört talas om, än mindre hundarna där. Det gick ett par veckor och jag hade nästan gett upp. Då ringde telefonen på kontoret. I luren var det en man som visste exakt vad jag var ute efter. – När jag läste din krönika var det precis som att läsa en beskrivning av min förra hund, sa han. Av en ren tillfällighet hade kenneln som hans förra hund kom från just nu en tillgänglig kull med valpar. Jag lovade att fundera på saken och höra av mig. Det hade kunnat sluta där, men mannen som hört av sig gav inte upp. Ett par dagar senare hade jag honom i luren igen. – Har du hört av dig till kenneln? Något skamset var jag tvungen att erkänna att det inte blivit av.

Han gav sig inte, han var övertygad om att hans tips om hund var helt rätt för mig. Efter lite dividerande var vi överens om att jag i alla fall skulle besöka kenneln samma helg. Ett par veckor senare satt Sture, ett namn han snabbt fick, i bilen med mig på väg hem till Värmland. Måste erkänna att jag snabbt var förlorad när jag träffade honom och hans syskon på gården utanför Malmköping. En valpig engelsk springer spaniel kan vara väldigt övertygande. I mars fyller han fem år, och jag har inte ångrat mig en enda gång. Bättre jaktkompis kan jag inte ha, han ställer alltid upp. Det låter kanske fånigt, men har man en trevlig hund är man aldrig ensam. Visst innebär det en massa ansvar och kostnader, men allt har varit värt det. Brukar säga att Sture kan allt, utan att vara bra på något, och det var exakt den egenskapen jag var ute efter när jag skrev min krönika.

kröni •••

Mannen som tipsade heter Per Johansson och bor i Strängnäs. Efter att ha pratat med honom i telefonen en kort stund den där gången för fem år sedan kom vi fram till att vi kände varandra sedan tidigare – eller rättare sagt vi hade träffats tidigare. Sedan dess är vi vänner, och har jagat tillsammans många gånger. Så tack Per, för en trevlig hund, och en vän för livet.

Mats Gyllsand

mats@sodralid.se


har roligt!

Krönikan av Mats Gyllsand

ikan

Min bästa jaktkompis fyller fem år, och han har helt ovetande om det gett mig vänner för livet.

6•7


iskallt

se och l채r i


uppdrag minus 24

När vi passerar Bettna utanför Katrineholm visar termometern minus 14. Det är soluppgång och frostdimma, så vackert, så kallt – och det kommer att bli kallare under helgen, mycket kallare. Te x t o c h f o t o w w w . m i n j a k t . s e

8•9


Magasin

Min Jakt

i s k a l lt u p p d r a g

D

ovhjort och vildsvin har En kort stund senare kommer tagit oss till Runtuna i hundarna efter lika snabbt. Sörmland. De fortsätter ner i en salixplantering innan de släpper Stammen ska vara extremt och kommer tillbaka över bra enligt inbjudan. Bra räcker för oss, extremt bra får oss vägen. att trotsa kylan. På radion rapporterar AlexSAMLING och vi fryser redan. ander att han går över vägen Vid samlingen är det lite bättre värme än tidigare på morgonen, knappt och upp i något de kallar djurparken. Det låter lovande, och efter bara ett par tio minus. minuter smäller det i skogen. Alexander Sandberg fungerar som jaktledare för dagen. Alexander har skjutit på en stånghjort. På – För att spara hundar och passkyttarna kör skottplatsen kan han något bittert konstatera vi korta, snabba såtar i dag, säger Alexander att han har bommat. till oss som står och stampar oss varma på Drevet går vidare, men nu hamnar vi gårdsplanen. utanför händelserna centrum. Veckan innan jakten har det fallit ett par Jaktledaren bestämmer att vi som står efter decimeter pudersnö, så de som går i drevet vägen ska posta om till ett nytt område längre kommer att få det fint i skogen med fina, tydliga spår att följa i solskenet. bort i såten. Tidigt i såten märker vi att det är bra. Mats och Kenneth Pettersson körs snabbt På radion hör vi att en av hundarna driver i väg. en flock med hjortar. Tyvärr flyr de ut ur Kenneth hamnar vid ett hygge, Mats inne i såten på en plats där det inte sitter någon, skogen vid en viltpassage. men det tar bara ett par minuter till så är det Inne i skogen är det kallt, riktigt kallt, så upptag igen. det är svårt att stå helt stilla. På radion rapporterar drevet att de har älg Hundarnas skall ekar i skogen, ljudet och hjort framför sig. kommer närmare och närmare. De närmar sig Mats, som återigen gör sig Mats Gyllsand gör sig redo vid sitt vägpass. redo. Reflexmässigt trycker han in två patroner i Tekniken med två extra skott som ett sin 8,57 dubbelstudsare med utkastare. knogjärn mellan fingrarna praktiseras återigen, trots den bitande kylan. Mellan fingrarna placerar han vant ytterligare två som reserv. Frågar Mats var han har lärt sig det. Han lyfter bössan med fingret på spänn– Jag får fyra snabba skott, har kört med knappen. det länge, ända sedan jag började jaga med Hundarnas skall hörs allt närmare. dubbelstudsaren. Tror att jag såg det på någon – Var redo nere vid vägen, hörs det plötsligt film någon gång, så jag satte igång och övade, på radion. nu sitter tekniken, viskar han. Nu är det riktigt nära. Där vi sitter i skogen är det nu helt tyst. Plötsligt springer det ut en räv ur skogen. Tidigare hörde vi drevet, men nu verkar det Det går så fort att Mats inte hinner reagera. som om hundarna har gett sig.

t

iskallt up


B ra r äc ker fö r o ss , e x tremt bra få r o ss att trotsa k y lan

ppdrag

SOLEN TITTAR FRAM, men den värmer inte upp oss någonting.

10•11


Magasin

Min Jakt

i s k a l lt u p p d r a g

Då hör vi ett skott. Det låter som om det kommer från platsen där Kenneth sitter. En kort stund senare hör vi att det är Kenneths pass på radion. Kenneth rapporterar att han har skjutit en halvskovel, och att den ligger på platsen efter ett skott. När såten är över tar vi oss bort till honom. – Det kom ett helt gäng med hjortar i hyggeskanten, sist kom halvskoveln. Jag avvaktade tills han var riktigt nära innan jag sköt, berättar han för oss samtidigt som han släpar fram hjorten.

Trots att förutsättningarna är perfekta

t

blir det inget mer skjutet under dagen. Det serveras flera fina lägen, men skyttarna är inte riktigt vakna på sina pass. Måhända är de något stela från kylan? När jakten bryts hoppar vi in i bilarna och tar oss ett par mil över skogen till Katrineholm. Vi ska övernatta i en enkel jaktstuga och Mats har förberett en enkel och ödmjuk middag som han har med sig i en stor bag. Trots att Alexander har varit i stugan ett par dagar tidigare för att slå på värmen är det isande kallt när vi kliver in i den. Alexander tänder en brasa i kakelugnen och Mats förbereder middagen. Just det visar sig vara allt annat än lätt. Den utlovade servisen finns inte på plats, och mikron lägger av efter ett par minuter. På bordet i storstugan dukas det i alla fall fram vin, någon ställer fram en flaska single malt. Det känns som om vi kommer att överleva i alla fall. Maten får vi äta jägarmässigt med varsin sked ur plastbunkar som Mats har hittat i köket.


ETT SKOTT räckte för Kenneth Pettersson när han fällde den fina dovhjorten i kylan.

iskallt uppdrag 12•13


Magasin

Min Jakt

i s k a l lt u p p d r a g

Maten är inte varm, men dryckerna värmer upp oss något, så det är ingen som klagar. Efter en stund börjar även elden i kakelugnen kännas av. Sakta stiger temperaturen i stugan där vi sitter och sippar på whiskyn. Jakthistorierna avlöser varandra, en del sanna, andra rejält skarvade år efter att de ska ha inträffat. Kvällen är helt magisk – det behövs inte mycket när man är med goda vänner i en jaktstuga. Hundarna som har fått mat sover vid våra fötter. Vi går och lägger oss strax efter nio, dagen har varit lång så det tar inte många minuter innan alla sover i storstugan.

t

På morgonen är Mats först uppe, så är det nästan alltid när det är jakt och nästan alltid annars. Det är inte så att han är otålig, men han har en mage som lever sitt eget liv. Han måste gå på toaletten direkt när han vaknar, så han drar på sig skorna och tar sig ut mot dasset. När han öppnar ytterdörren möts han av en kall vägg, men nöden har ingen lag, så han tar sig ut genom snön. – Satan, det är otäckt kallt ute, rapporterar han när han kommer tillbaka. – Det är ingen risk att man sitter längre än nödvändigt på muggen. Alexander tar fram telefonen och kollar in vädret. – Det ska vara minus 20 nu på morgonen, säger han efter en stunds surfande. – Det känns som om det är kallare, säger Mats som är den ende som har varit ute. Vid frukosten hålls det rådslag om hur dagens jakt ska gå till. – Det finns inte en chans att vi kan släppa hundarna i dag, de får stanna i stugan säger Mats.

isk


WHISKY och en brasa, sen kom värmen åter...

...MEN på morgonen är det ännu kallare.

S akta stiger temperat uren i st u g an dä r v i sitter o c h sippar på whisk y n

kallt uppdrag 14•15


Magasin

Min Jakt

i s k a l lt u p p d r a g

Ingen säger emot honom. Alexander ringer in åttioårige Sven Andersson, som inte har något emot att gå i drevet trots sin ålder. Alla tar på sig det mesta som de har med sig innan det är dags att sticka ut till första såten. Mats hoppar in i bilen och försöker starta den. Efter flera trötta försök hoppar den till slut i gång. – Termometer i bilen visar på minus 24 grader, säger han när han kommer tillbaka. Snabbt läggs strategin upp för dagen – det bestäms att vi ska vara ute max en timme i taget för att undvika köldskador. Även om det är kallt är morgonen extremt vacker. Över trädtopparna ligger det ett dis som solen försöker tränga igenom. Mats och Alexander tar sig över en plöjd åker, täckt av fin pudersnö, innan de är framme på sina pass.

Kylan är bitande! När Sven har gått igenom såten utan att se ett enda spår bryter vi och tar oss tillbaka till stugan. En stund senare har vi tinat upp så pass mycket att vi kan sticka ut igen. Nu känns det som om det har blivit ännu kallare, men ingen vill, eller vågar titta efter. Kylan stoppar i alla fall inte Sven som stretar på genom såten. Hos Alexander som sitter vid en åker och försöker hålla värmen är det än så länge lugnt. Plötsligt, helt utan förvarning, kliver det ut fyra rådjur 100 meter framför honom. Alexander lyfter bössan och siktar in sig på ett av de mindre.

SE OCH LÄR, Alexander betraktar sitt rådjur.


Han skjuter ett skott, som man tydligt kan se går strax över rådjuret. Skott nummer två sitter som det ska, rådjuret hoppar till innan det går ett par meter, det är en solklar träff. Plötsligt smäller det ytterligare ett skott. Det är passgrannen som inte kan låta bli. Han skjuter på samma rådjur som Alexander nyss sköt.

Nu faller rådjuret ihop på platsen. I samma sekund sprakar det till i radion. – Se och lär, är den enda kommentaren passgrannen får ur sig. Vi tittar på varandra och gapskrattar. – Säsongens mest onödiga skott, mitt andra skott var ju en solklar träff, säger Alexander. Samtidigt rapporterar Sven att han har gått färdigt, så vi tar oss över åkern genom snön till platsen där rådjuret ligger och kan konstatera att Alexanders påstående var riktigt. Hans skott har gått igenom båda bogarna, passgrannen har skjutit av bakbenen, det var anledningen till att rådjuret rasade ihop på platsen. Vi bryter för dagen, det känns som om det är lite varmare, men alla utom Sven är bottenfrusna. I bilen ser vi att temperaturen bara har lyckats pressa sig upp till minus 21, så beslutet att lägga av känns mer än rätt. Sörmland har bjudit på två fina, om än iskalla dagar, och vi vet när vi på väg hemåt att nn vi snart är tillbaka.

ALEXANDER SANDBERG på väg till sitt pass genom snön som fallit de senaste dagarna.

5ETTA kompletterade med ett par tunna handskar i skinn håller kylan borta.

SVEN ANDERSSON spanar in rådjuret som han har drivit fram till Alexander Sandberg.

”S ä s o ngens mest on ödig a skott, mitt andra skott var ju en solklar tr ä ff”

16•17


Nya V ic tor y HT. D et ljus s t arkas te kikar sik tet fr ån C arl Zeis s

Upplev en revolution i optikvärlden: nya VICTORY HT med 95% ljustransmission. Det optiska konceptet i nya Victory HT står för maximal ljusstyrka som ger fantastiska ljusreserver långt in i skymningen. Den finaste, ljusaste och mest precisa ljuspunkten på marknaden ligger i andra bildplanet för minimal täckning av målet. Ny slank och kompakt design ger instinktivt handhavande. Nya kulbanekompensatorn ASV+ gör justeringen av kulbanan lättare och mera flexibel än tidigare (tillbehör). Det här är egenskaper som tillsammans ger dig bättre träffsäkerhet.

http://www.zeiss.se/4125680f002b3814/Contents-Frame/5d185c819c0372e9c1256c86003822ce


Handsfree för jägare

lättpa Gunrunner

Volym: 30 liter. Vikt: 1,5 kilo. Cirkapris: 1 895

kronor. Generalagent: www.nordicsportsman.se


GUNRUNNERtest Te x t o c h f o t o r i c k a r d f a i v re

V

ackad

t

ad gör din bössa mest när du Stock Company som grundades är på jakt? I mitt fall är det redan 1985. Vid första anblick är transport! Transport i bilen till det lätt att dra slutsatsen att det jaktmarken. Transport på jakthandlar om Eberle Aktiebolag men marken till fots endera till passet icke! Stock på engelska är ju som Glen Eberle. eller på tur. Hundförarna som är bekant även stock på svenska eller med går än mer. Vart har man bössan då? I rättare sagt bakstock det vill säga kolv. Bolaget grundades av Glen Eberle en amerikan handen eller hängandes och slängandes över som var med i USAs biathlonlag i åtta år och axeln i vapenremmen. För ett par veckor sedan var jag ute i snön, halkade till och bössan tävlade i OS 1984. med ägare åkte i backen. Snö till förbannelse på bössan och jag som försökte skydda dyrgri- Glen är mannen som tyckte att kolven pen fick ett rejält blåmärke på armbågen när på dåtidens tävlingsbössor var alldeles för jag tog emot. Det måste finna ett bättre sätt tung och bestämde sig för att göra något att bara all utrustning tänkte jag. Det mesta åt saken. Med tesen att även en lätt bössa som man kommer på som skulle vara en bra kunde skjuta lika bra som en tung bara den idé har oftast redan förverkligast av någon gjordes rätt från början satte han igång med annan. Så rik kommer man inte att bli på sina att bygga om den tyngsta delen, nämligen a-ha upplevelser. I gengäld slipper man oftast kolven. I dag ser vi hans arbete i alla moderna skidskyttegevär där kolven inte är något att behöva vänta på produkten då den redan mer än en tunn ram av komposit. finns på marknaden. Glen Eberle är en hängiven jägare och där Fällde ut ryggstolen, hängde bössan han bor jagas det främst wapitihjort eller elk i granen, hällde upp en mugg kaffe och tog på engelska. Ska det bli något kött i frysen fram telefonen för att söka på ryggsäckar som finns det bara ett sätt och det är att ta det man stoppar bössan i. Då något sådant vore med sig hem i ryggsäcken. Det var genom en bra ide att tjäna pengar så finns den redan. dessa turer mellan hem och skog med kött Tog inte lång tid innan jag fann vad sökte. Av och trofé i ryggsäcken och bössan tungt dinglande runt halsen, med konstant risk för att de märkena jag fann behövde jag självklart fastna i grenverken, som han började fundera den bästa. Min erfarenhet är att den som var på ett bättre sätt att få med sig bössan på jaktförst är bäst. I vart fall bör man stödja den turerna. I dag finns Eberlestock ryggsäckarna om förverkligade min idé! Eberlestock var i en flera olika varianter men med den gemenmärket som jag fastnade för. När jag hade samma nämnaren att bössan bärs i ryggsäcken läst historien bakom produkten på hemsidan i en egen slida. Med effektivitet kom även bestämde jag mig. popularitet inte bara bland jägare utan även Namnet Eberlestock kommer från Eberle

20•21


Magasin

Min Jakt

handsfree för jägare

lättpackad hos militären. Militären hade ett behov av att inte bara bära med sig ett krypskyttevapen utan även ytterligare vapen för försvar och närstrid. Modellen som jag beställde heter Gunrunner. Jag ville ha något smalt och lätt utan att offra alltför mycket packvolym. Även om man bara ska sitta på pass så finns det en del saker man måste ha med sig till exempel termos, macka och något extra klädesplagg.

Jag måste säga att jag är inte bara imponerad av ryggan utan jag är helnöjd! Händerna är fria och bössan är inte bara med utan även lättillänglig. Nu är det inte tänkt att man ska ha bössan som i ett hölster a la vilda västern där man drar snabbt när man ser vilt. Ryggsäcken är till för transport av bössan. Först när man kommer till passet eller närmar sig viltet vid exempelvis smygjakt tar man fram bössan och laddar. I min Gunrunner har jag en Sako 85 Finnlight med en Zeiss 1.1-4 Victory HT. Packvolymen är på 30 liter vilket räcker gott för de flesta utflykterna. På sidorna finns det hållare för MOLLE-system så man kan haka på extra väskor eller utrustning om man vill. Ryggsäcken är även förberedd för vattensystem.

Jag satte dit min Camelbakblåsa på 3 liter med slang. För er som inte testat ett sådant vätskesystem så gör det. Särskilt hundförare som rör sig mycket bör fundera över detta då vätska är otroligt viktigt att få i sig och man slipper att stanna och fumla med vattenflaskor. Inga problem att springa och dricka med händerna fria här inte. Det är heller inga problem med att ta ur bössan eller sätta tillbaka den utan att ta av sig ryggsäcken. Med axelremmarna och midjebältet sitter den helt perfekt på ryggen och vikten känns knappt. Jag har nu även beställt kolvskyddet för att skydda mot snö och regn när bössan är i ryggsäcken. Dessutom döljs bössan helt med kolvskyddet så man slipper skrämma slag på civila man stöter på i skogen. En annan fördel är att vapnet alltid ligger skyddad. Du kan gott lämna vapenfodralet hemma vid nästa jakt. Bössan ligger ju redan i ryggsäcken!

Nu finns det säkert någon vän av ordning som opponerar sig lite och pekar på att stolryggsäckarna har en stol vilket många jägare vill ha. Jag har löst mitt sittande genom att packa med en walkstool. Liten, lätt, smidig, stabil och bekvämare att sitta på än de flesta stolryggsäckerna. På tal om stolryggsäckar, det där klankandet som metallramen ger upphov till är ett minne blott med Eberlestock. nn


NÄR DET GÄLLER SEKUNDER

Z6 – ANDRA GENERATIONEN. DET FULLÄNDADE ORIGINALET

Den förbättrade smäckra formen och de avancerade funktionerna gör den välkända optiska överlägsenheten hos Z6 kikarsikten fulländad. De nykonstruerade mekanismerna på Ballistiktornet och parallaxtornet gör hanteringen optimal. SWAROLIGHT-tekniken med automatisk till-/frånslagsfunktion av riktmedelsbelysningen ökar batteriets livslängd.

SEE THE UNSEEN

WWW.SWAROVSKIOPTIK.COM

SWAROVSKI OPTIK NORDIC AB Tel. +46 (0)8 544 715 40 info-se@swarovskioptik.com facebook.com/swarovskioptik

22•23 H20_Jaktjournal_230x297_SV_oB.indd 1

05.02.13 10:0


världens vackraste hjortjakt Vi är tillbaka på den vackra ön Jura som ligger mellan Skottland och Irland. Förra gången var det vildgetterna som tagit oss hit, denna gång de mytomspunna hjortarna. Te x t o c h f o t o m a t s g y l l s a n d

tillbaka


”En g å ng ä r ingen g å ng , t vå g å nger en vana”

t ll jura

24•25


Magasin

Min Jakt

vä r l d e n s vac k r a s t e h j o r t j a k t

E

n gång är ingen gång, två gånger är en vana. Ett gammalt talesätt, som vi hoppas stämmer på våra jaktresor till magiska Jura. Resorna till denna storslagna ö har verkligen gett oss mersmak – och det handlar inte bara om jakt. Whiskyn, maten, naturen och familjen Fletchers gästfrihet är lika starka lockelser, som tillsammans ger en fulländad upplevelse. Förra resan skedde i midsommarveckan för ett par år sedan. Drabbade av svår jaktabstinens letade vi efter bra jakt i vår närhet och fick tips om vildgetterna på Jura. Vi tog oss dit och vi blev inte besvikna. Nu är det hösten 2012 och vi är tillbaka.

EWEN spanar ut över hedarna, någonstans där ner finns hjortarna.

Under jakten på getterna hade vi sällskap hela tiden, öns hjortar följde allt vi gjorde på sluttningarna ner mot havet. De fanns överallt, stora hjordar drog fram vart vi än tittade. De är inte lika stora som på andra håll, men naturen tillsammans med mängden hjortar slår det mesta. Efter en lång dag med mycket resande sitter vi äntligen i biblioteket på Ardlussa Estate. Hasse Bergman, Per Elvin och jag har ätit en god middag och nu njuter vi av öns lokala single malt i skenet från den öppna brasan. Förväntningarna inför morgondagens jakt är stora, minnena från förra resan är många. Godsägaren Andy Fletcher sitter med oss och berättar om morgondagens jakt. – Vi börjar med en sväng till skjutbanan, sen tar vi Argon upp till bergen. Vädret ska vara bra, så det kan bli svårt att komma nära hjortarna nu innan brunsten, säger Andy till oss.

t

tillbaka


ARDLUSSA, ett typiskt skotskt gods med sin pampiga fasad på ön Jura. Under jakten transporterades vi runt i en Argocat, ett mycket kompetent litet fordon.

t ll jura

26•27


Magasin

Min Jakt

vä r l d e n s vac k r a s t e h j o r t j a k t

HASSE BERGMAN tar ”rygg” på Ewen.

EWEN PLOCKAR fram en tubkikare ur sin ryggsäck. Kikaren är hans enda möjlighet att se hjortarna på långt håll.


Det tar inte lång tid innan vi ser de första hjortarna på håll. – De är för små, vi måste över till andra sidan för att hitta de stora, ropar Andy inifrån Argon där han sitter tillsammans med godsets gamekeeper Ewen McInnes. Det är Ewen som ska guida oss i dag. Väl uppe på toppen står han och blickar ut över bergssluttningarna genom linserna på sin gamla kikare. Solen skiner, det är så vackert att det inte går att beskriva. När världen skapades måste Jura ha legat långt upp på listan, få platser vi har besökt kan mäta sig med skotska västkusten. Kvällen före har vi lottat ordningen för dagens jakt, och Hasse har dragit första passet bakom Ewen. Känns rättvist, då Hans aldrig har skjutit en kronhjort tidigare. Per kommer

som nummer två, och jag är sist. Vi har kommit överens om att man får en chans att smyga sig fram och skjuta, oavsett om man lyckas eller misslyckas går turen sedan över till näste man i kön.

Det märks att Ewen har jobbat på godset i över 20 år när vi försöker hänga på i hans tempo nerför berget. Det verkar som om han känner igen varje sten, klippa och stig. Han vet exakt vart vi ska, och var hjortarna finns. Ibland stannar han upp och spanar i kikaren ut över terrängen. – Titta, där nere står det ett par hjortar, men det är unga killar – vi vill åt de äldre, säger Ewen till oss, som samtidigt försöker se det han uppenbarligen ser. Vi vandrar vidare, och ett par timmar senare signalerar Ewen åt oss. Han vill att vi stannar och håller låg profil i terrängen. Själv ålar han sig i väg mot en liten bergskam där han försiktigt spanar ut över kanten. En stund senare kommer han tillbaka till oss. – Det står tre hjortar en bit ner, men vi måste försöka ta oss närmare för att få en chans, säger han till oss. Att ta sig närmare är inte alltid så lätt. För att ta sig ett par hundra meter nerför berget krävs det ibland att man går flera kilometer i tuff terräng. Ibland är hjortarna kvar när man kommer fram, andra gånger har de dragit vidare. Den här gången är turen, och Ewens skicklighet, på vår sida. Nu ålar sig Hasse och Ewen fram mot kanten strax ovanför platsen där hjortarna står. Per och jag gör det bekvämt för oss i gräset och väntar. Vi tittar upp mot platsen där de andra två ligger. Vi ser att de inte verkar vara helt nöjda

t

Innan han tackar för kvällen kommer vi överens om att vi ska äta frukost vid halv sju. Rummen hemma hos familjen är stora, och sängarna är välkomnande. Det är inte svårt att somna på kvällen, resan och kvällens whisky tar ut sin rätt. På morgonen sitter vi ombytta i matsalen och njuter av en riktig engelsk frukost. Rostat bröd, marmelad, gröt och en tallrik med varm mat fjärran från de måltiderna vi är vana vid ute på jakt. Vi äter ordentligt, visa av erfarenhet vet vi att det kommer att gå åt mycket energi under dagen. För trots att vi kommer att köras upp med Argon på berget blir det en tuff dag i terrängen. Sluttningar och branter varvas med stup rakt ner i havet, och det är där vi måste ta oss fram för att komma nära hjortarna. Efter att vi har klarat av passet på skjutbanan skumpar vi i väg i Argon – eller rättare sagt vi håller i oss för glatta livet där vi trängs på det lilla flaket.

28•29


Magasin

Min Jakt

v채 r l d e n s vac k r a s t e h j o r t j a k t

tillbaka t ll jura TILL SLUT ligger hjorten, Per Elvin och Hasse Bergman tar en paus innan det 채r dags igen.


t

med situationen och att de Efter 20 minuter störs friden av ett ensamt skott. sakta tar sig över kanten. Vi tar oss snabbt fram till Nu ser vi dem inte längre. platsen där Per och Ewen Vi väntar och hoppas på försvunnit. En bit nedanför att det ska komma ett skott. oss står de och tittar på en Det kommer aldrig något, hjort som ligger i det höga i stället kommer Hasse och Ewen gåendes tillbaka till PER ELVIN döps sedvanligt i blod. gräset framför dem. När även vi har tagit oss vår plats. ner till dem kan vi konstatera att det inte var – Hjortarna fick vind från oss, och stack den hjorten Ewen hade tänkt sig, men just då snabbt i väg, säger Hasse något besviken. känns det som om det inte spelar någon roll. Nu är det hög tid för en snabb lunch. Per har skjutits sitt livs första kronhjort med Utsikten från vårt improviserade matbord ett perfekt skott på en plats som även den är är helt magnifik. Vi blickar ut mot tidvatperfekt. tenströmmen Corryvreckan i sundet mellan Ewen tar hand om hjorten och passar på att Scarba och Jura, solen som står högt på himdöpa Per så som det är brukligt. len värmer. Vi står och snackar en stund och – Livet kan inte vara så mycket bättre än så ringer till Andy och ber honom komma och här, säger jag, alla håller med. hämta oss och hjorten. En stund senare är vi på gång igen. – Kolla där borta, säger Hasse plötsligt och Ewen leder oss fram i terrängen, och det dröjer inte länge förrän han hittar nya hjortar. pekar mot en platå 500 meter bort. Där i solskenet sticker det upp ett par horn. Det är bara ett problem, hjortarna står på Vi lyfter våra kikare och spanar. en höjd ett par hundra meter från oss. Ewen – Det är en stor kille, säger Ewen, och frågsätter sig ner och plockar fram en gammal ar mig om jag har lust att göra ett försök. tubkikare ur ryggsäcken. Jag tvekar inte, vi greppar våra prylar och Efter en stunds spanade skjuter han ihop sticker snabbt i väg. den igen. Hasse och Per bestämmer sig för att vänta – Det är tre hjortar, en av dem är riktigt fin, på Andy och lyckönskar oss när vi beger oss de andra två är unga killar, säger han till Per mot hjorten. som står på tur att göra ett försök. Målmedvetet tar vi oss fram, 300 meter Sakta och så tyst som möjligt tar vi oss fram. Vi tvingas till en rejäl omväg så att hjor- från hjorten posterar vi oss och spanar in den tarna inte ska få vind från oss. På vägen fram igen. Ewen lånar min kikare, sin egen har han mot dem stöter vi upp flera hindar och ungglömt sin hos Hasse och Per. djur, men hjortarna på höjden anar ingenting. – Det är en 14-taggare, rapporterar Ewen När vi har cirka 100 meter kvar lämnar Per väsande till mig och fortsätter att spana. och Ewen oss för att smyga fram sista biten på – Vi måste försöka ta oss närmare, det är egen hand. fortfarande för långt håll för att göra ett försök, säger Ewen. Till slut ser vi dem inte längre, så vi lägger Vi tar oss ner utom synhåll från 14-taggaoss tillrätta i gräset och väntar.

30•31


vä r l d e n s vac k r a s t e h j o r t j a k t

ren och lägger upp en strategi. För att komma närmare utan at avslöja oss måste vi gå en lång omväg, men nu är det inget som kan hindra oss. En bra stund senare är vi på plats. Det är nästan 200 meter fram till hjorten, som fortfarande ligger på en platå ovanför oss. Sakta kryper vi närmare och lägger oss tillrätta på en bergskam. Platsen är allt annat än bekväm. Jag ligger raklång på mage, överallt sticker det upp stenar och jag har fullt sjå att ligga kvar. Spanar upp mot hjorten, ser fortfararande bara hornen och att det står en något mindre hjort bredvid och betar.

Ingen av dem har sett oss, de anar ingenting. Inser att nu är det bara att vänta, vi kan omöjligen ta oss närmare. En timme går utan att det händer något. Tittar ut över dalen mot platsen där vi lämnat Hasse och Per. De ligger i solen och tar igen sig, troligen undrar de varför jag inte skjuter. I fjärran hör vi dieselknattret från Argon, Andy är på väg för att hämta den första hjorten. Ytterligare en timme passerar utan att något händer. Andy är framme hos Hasse och Per som har tröttnat på att lata sig i gräset, så de sätter igång med att lasta hjorten på Argons lilla flak. De är allt annat än tysta, men avståndet är så långt att våra hjortar ignorerar dem. Nu gör det ont i hela kroppen. Ewen har hasat ner och ligger och masserar sina leder för att få igång blodcirkulationen. En timme till går. Jag spanar upp mot hjortarna. Den mindre står fortfarande och äter, den stora rör sig inte nämnvärt mycket. Lyfter huvudet något, och

för första gången ser jag skallen på honom. Han sover i solen.

Nu har vi legat i drygt fyra timmar. Solen är inte längre i zenit, nu har vi den rakt i ansiktet där vi ligger. Då plötsligt börjar det hända saker uppe på platån! Den stora hjorten rör på sig. Jag lyfter bös�san och fokuserar på den genom siktet, men han reser sig inte nu heller – han ligger ner och äter… Ytterligare en tid passerar. Nu har hela min underkropp domnat bort, men jag har inga planer på att ge upp. Då, utan förvarning står 14-taggaren upp! Jag gör mig redo och siktar. – Vänta, vänta, säger Ewen, avvakta tills du har ett perfekt läge. Efter nästan fem timmars väntan vänder hjorten upp hela bredsidan mot mig. Jag skjuter. Hjorten hoppar till rakt upp i luften, så jag vet att jag har fått till en bra träff. – Skjut en gång till, ropar Ewen och jag klämmer i väg ytterligare ett skott.

Hjorten rasar ner från platån och landar mjukt bland höga ormbunkar – den sparkar en stund, men snart är allt stilla. Jag ligger på rygg och försöker få igång kroppen innan vi går fram till skottplatsen efter all väntan. Några minuter senare är vi på plats och Ewen gratulerar mig till en fin hjort. Han berättar att hjortarna i Skottland sällan får fler än tolv taggar, de är betydligt mindre än de vi har i Sverige, och i övriga Europa. Senast någon sköt en så stor på Jura var tre år tidigare, så Ewen är minst lika nöjd som jag. På kvällen sitter vi återigen och pratar i biblioteket på Ardlussa. – I början var det spännande att följa er,

t

Magasin

Min Jakt


GANSKA NÖJD. Efter ett antal timmar kan Mats Gyllsand posera med sin kronhjort innan det är dags att packa ombord den på Argon och åka tillbaka till Ardlussa.

32•33


Magasin

Min Jakt

vä r l d e n s vac k r a s t e h j o r t j a k t

ÅTERVINNING på Ardlussa, de lever som de lär...

REGN OCH REGN, trots det kan äntligen Hasse Bergman skjuta sitt livs första kronhjort.

”det ä r en jakt upple v else jag ko mmer att ha med mig resten av li v et” men efter en stund var det bara långtråkigt, säger Hasse som legat på första parkett under vår ansmygning.

Själv känner jag att det var värt all väntan och all smärta, det är en jaktupplevelse jag kommer att ha med mig resten av livet. Nästa dag öser regnet ner. Det regnar och blåser så mycket att det känns som om det kommer att vara omöjligt att skjuta ytterligare hjortar. Vädret till trots blir Hasse döpt under eftermiddagen.

Efter en hel dags vandring över dyngsura myrar får han chansen, och tar den. En fin tiotaggare fäller han med ett perfekt skott, och det går inte att ta miste på den lycka som även han upplever. Ett par dagar senare är vi på väg hem. Vi har hunnit med ytterligare några jaktdagar, och självklart en rundtur på destilleriet med tillhörande provsmakning. På flyget från Islay som ska ta oss till Glasgow tittar vi ner på Jura, och vi vet redan att vi ska tillbaka. Som sagt: En gång är ingen gång, två gånger en vana. nn


Foto: Mikael Grennard

Protector EURO En ren vildsvinsväst Nu med GPS-ficka

www.hundskydd.se

34•35


Bra för stekare

pr

Muurikka jägarstekpanna. Smidig jägarstekpanna som tar mycket liten plats i packningen. Skippa grillpinnen och korven. Släng på stekpannan på lägerelden och gör riktig mat för jägare. Pannan är tillverkad av fettbehandlat stål och är gjord för att användas på lägerelden. Tälj till en pinne till skaft, sätt pannan i lägerelden och stek pannkakor eller kolbullar. Ät och njut! Diameter 23 cm, vikt 500 gram. Kostar 249 kronor hos www.naturkompaniet.se

Ta oss till Afrika

Serengeti – snygg safariskjorta från Chevalier i 100% bomull, med meshfoder. Finns i färgerna grön, sand och tobacco (bilden visar skjortan i färgen sand). 580 kronor här www.huntyardberras.com

För jägare med pondus

Härkila Carl-Eric Hängslen. Tyngs byxorna ner av alla prylar i fickorna eller när man är extra mätt i magen? Undvik då att skrämma viltet med gällivarehänget. Härkilas breda hängslen (50mm) med klämmor som passar alla byxlinningar är perfekta att bära vid jakt och andra tillfällen. Kostar 450 kronor hos www.huntyardberras.com

Passar i fickan

Förvara dyrgriparna till ammunition i en hållare som gör dem svåra att tappa bort. Dessutom skyddas skotten. Vi kompletterar våra med en kraftig gummisnodd för att slippa skrammel och att locket lossnar. Kostar 69 kronor styck.


hetaprylar

rylar

som vi rekommenderar

Tuff kompakt

Den föregående modellen TG-1 blev prisbelönt och var en av de, om inte den bästa stöt- och vattentåliga kompaktkameran hittills och Olympus nya modell bygger vidare på den framgångsrika modellen. Nya TG-2 är i mångt och mycket samma kamera, skillnaden är en bättre sensor av CMOS-typ som ger lägre brusnivåer samt ett förbättrat vattenskydd som ska klara djup ner till 15m. TG-2 filmar förstås i Full HD och klarar hela 5 bilder/sek i 12 megapixel. Troligen en av de bästa äventyrskamerorna på marknaden. 3 790 kronor på www.cyberphoto.se

Allt du vill veta

Allt om jaktvapen av Eirik Moen är en faktaspäckad, men lättläst uppslagsbok för såväl den inbitna vapenintresserad som den nyfikna jägaren. Boken går i detalj igenom olika typer av hageloch kulvapen, ammunition och vapentillbehör som ljuddämpare, rekyldämpare, skjutstöd och ställ vapenvård. I boken kan man även lära sig vilka vapen som är lämpliga för olika jaktformer och hur du väljer ammunition och kikarsikte. Kostar 319 kronor www.adlibris.com

Favorit i ny tappning

Sordin har nu kommit med ett nytt hörselskydd som bygger på den tidigare storsäljaren Supreme. Den nya har nu fått en Led-Lampa vilket är en smidig lösning för den som behöver lite ljus i mörkret. Kåporna har fått en ännu smäckrare utformning för att inte störa skytten vid anläggning. Vi har bett om ett exemplar för test och hoppas kunna återkomma i nästa nummer med vårat omdöme. Ca pris 2 195 kr.

Direktsändning från djupet

Med den här undervattenskameran med stor färgskärm kan du lätt följa vad som händer under vattenytan.Sänk bara ner kameran i vattnet och allt är klart. Stor 7” vattentät och vädertålig färgskärm med visir. Kameran har två stycken effektiva LED lampor som hjälper att se i mörker. Kameran drivs med 1 st. 12V blygelsbatteri (tillbehör). Bärväska medföljer. 2 790 kronor på www.nettojakt.se

36•37


Sitt fint!

Ta steget ifrån den traditionella stolryggsäcken och investera i en WalkStool. Kombinera den smidiga stolen med till exempel en ryggsäck från Eberlestock, som vi har test på i detta nummer, och du får en mycket praktisk lösning för att transportera bössan och maten till passet. Väl på pass tar du ut stolen från ryggsäcken, fäller ut de teleskopisk benen på stolen och sätter dig i oslagbar komfort. Var bara försiktig så att du inte somnar och missar skottillfället. Pris från ca 295 kr upp till ca 695 kr beroende på modell och storlek. www.walkstool.com

Tänt var det här

Kaminen Polaren, en smart och kompakt kamin att ha med sig på de riktigt kalla passen. Med dubbelmantlad konstruktion och ställbart drag håller den värmen väldigt bra och ger lång brinntid på lite bränsle. Dessutom lämnas inga spår eller glöd kvar på platsen. Det fiffigaste av allt är nog att man kan ställa kaffepannan ovanpå för vem kan motså nykokt kaffe på passet? Pris: 349 kronor här www.z-aim.com

pry Snabbmontage

Nu finns Aimpoint Micro H-1 med fabriksmonterat original sadelmontage för Blaser. Siktet väger endast 105 g inklusive kikarfäste och är 6 cm långt! Siktet har den nya ACET-teknologin, ett 3 volts batteri räcker cirka 50 000 timmar, vattentätt ner till 5 meter och 13 inställningar för att justera ljuset. 6 995 kronor hos www.pnjakt.se

Franz the man!

Res med stil

Weekend Bag Large – klassisk canvasväska från svenska Chevalier. Snygg och perfekt när du inte ska vara borta så länge. En färg. Höjd: 32 cm Bredd: 67 cm Djup: 26 cm. 1 999 kronor på www.jaktia.se

Vildsvinsfeber 4. Häng med Franz-Albrecht Oettingen och gänget på vildsvinsjakt i ungerska Gyulaj. Skicka familjen till Ikea eller någon annanstans så att de är borta ett bra tag. Häll upp något trevligt i glaset, sätt på filmen, skruva upp volymen och låt vildsvinsfeber drabba dig. Njut i fulla drag av jaktvärldens Zlatan, Franz-Albrechts spektakulära skytte och mängder av sköna jaktscener som tål att ses om och om och om igen. Speltid 70min. DVD PAL 16:9 Kostar 345 kronor hos www.huntyardberras.com


ylar Ladda var som helst

Smarta batteripaketet Resync från Brunton ser till att din smartphone och läsplatta är fulladdade – var du än är. Vikten är bara 284 gram och formatet endast något större än en iPhone. På 1–3 timmar laddar Resync en läsplatta två gånger i rad och en smartphone upp till sex gånger beroende på modell. Cirkapris är 1500 kronor

Krubb på köpet

Köp en Neverlosttermos och få en burk gulaschsoppa på köpet. Uppgiften för en termos är att hålla värmen, det gör den här garanterat. Utöver det så syns den, risken att den skall bli kvar på passet eller på stranden vid fisket är liten. Tillverkad i stål med skruvlock och sked i locket. Fem års garanti (på termosen). 295 kronor på www.jakto.se

Formsytt för tjejer

Ställ i kamouflage från Cabelas som är speciellt utvecklat för kvinnor. Det är tillverkat av ett mjukt och tyst polyestermaterial och har ett membran som gör det 100% vattentätt. Dragkedjor i armhålorna och ben för att ventilera ut eventuell fukt. Passar perfekt för bockjakten och liknande tillfällen då fodrade kläder inte behövs. Klarar regn utan problem. Kostar 3 195 kronor på www.racerback.se

Slut med skrammel i fickan

Håll de extra skotten när tillhands när du jagar genom en ammunitionshållare på kolven. Dessutom skyddas kolven från repor. Denna hållare kommer från BlackHawk och har plats för nio skott. Håller alla de vanligt förekommande kalibrarna säkert på plats och passningen är riktigt tajt runt kolven så något glidande framåt har inte jag märkt av. Pris ca 12 USD www.blackhawk.com

38•39


Torr, torrare, gaiters!

Gaiters håller dig torr och sparar dessuton nederkanten på dina byxor. JahtiJakt damasker med dragkedja. Metallkrok för att fästa damaskerna i skon. Justerbar rem under foten. Damaskerna är i knähöjd och har gummiband vid foten. 299 spänn på www.vildmarks.se

Ta rygg på älgen

Senaste tillskottet i Eberlestock familjen är Team Elk M5. Med ett unikt hölster av blixtlåstillslutning av hölstret gör att du kan använda hölstret som förvaring när du vill använda säcken utan vapen. Smidig access till huvudfacket med öppning från fronten eller uppifrån. Inställningsmöjligheterna är många så säcken bör passa alla oavsett längd och kroppsform. Extra vridstyv tack vare en löstagbar aluminiumram som bär upp hela säcken. Ryggan är gjord för tuffa tag så var inte rädd för att lasta på. Antal fickor: 10 st. yttre + 6 st. inre. Volym: 40 liter Vikt: 2,90 kg Färg: Camo, Hide Open Timber veil. Ca pris: 3 995 kr. MMJ hoppas få återkomma snart med ett test på Elk M5.

p

Stick till!

Gyttorp stickkniv. En bra stickkniv är ett måste när man snabbt ska avliva en skadeskjuten gris. Att använda en urtagningskniv är att onödigt förlänga lidandet av djuret då de knivarna är för korta för att nå de vitala delarna. Gummerat grepp och 29 cm lång med bladet i 440 rostfritt stål. Slida av svart läderimitation. Cirkapris 349 kronor www.gyttorp.se

Skärp till dig!

FireSharp bryne och eldstål från Eka. En innovativ kombination av två brynen och en braständare. Brynen med korslagda hårdmetall blad ger en snabb kant inställning, medan de korsade keramiska bladen ger en knivskarp kant. Braständaren består av ett infällbart eldstål som fungerar i alla väder och det gör att gör eld går att göra upp lätt i alla väder. Det fungerar lika bra när det är vått eller torrt. 199 kronor på www.jaktia.se


prylar Riktigt tät väska

En rejäl vatten-, damm- och stötskyddande väska för att skydda dyrgriparna. O-ring tätande lock, pianogångjärn, kraftiga snäpplås, inredning i stötupptagande formskum som är förskuren för lätt anpassning och ventil för tryckutjämning. Finns även möjlighet att låsa med hänglås. Använder själv två av dessa väskor för bland annat mina kikaresikten. De är dessutom stapelbara. Motsvarande väskor från andra märken börjar på tusenlappen. Finns i tre storlekar med pris från 299 kr till 599 kr på www.clasohlson.se

Bra för långa skott

Prisvärt benstöd från Biltema. Likt de andra benstöden på marknaden, som kan kosta bortåt flera tusen kronor, fästes dessa i det främre rembygelfästet på bössan. Sedan kan man haka på vapenremmen på benstödet igen. Skjutande i bänk eller sittandes så är ett stöd aldrig fel. Pris 289 kr för 21-34,5 cm och 319 kr för 33-51 cm www.biltema.se

världsnyhet på shot show

Leica Geovid HD-B

På Shot Show i Las Vegas i januari 2013 släppte Leica sin nya handkikare Geovid HD-B med inbyggd avståndsmätare och ballistikprogram. Man kan välja mellan två modeller på 8 eller 10 gångers förstoring. Objektivdiametern är 42mm för båda modellerna. Nu är detta ingen vanlig handkikare med avståndsmätning vilket även priset visar. Optiken använder ett Perger Porro prisma system som ger optimal HD-optisk prestanda med skärpa hela vägen ut till kanterna och naturtrogen färgåtergivning. Linserna är belagda med Leicas Aqua Dura coating som stöter bort regn och smuts. Den högpresterande lasern möjliggör mätningar upp till 1 825 m på under 0,3 sekunder. Men det stannar inte där. Det inbyggda ballistikprogrammet har tillgång till en databas med ballistikdata för praktiskt taget all standard ammunition som går att köpa idag. Till det kan användaren för första gången med hjälp av ett micro-SD kort även ladda upp sina egna specifika parametrar

för handladdad eller special ammunition. En helt nyutvecklad funktion i ballistikprogrammet kallas för ABC (Avancerad Ballistik Kompensering) som ger jägaren möjligheten att inom en bråkdel av en sekund läsa av exakt vilka parametrar som behövs för sitt specifika riktmedel och hur många klick i formaten 1 MOA, 1/3 MOA, 1/4 MOA, 10 mm/100 m, eller 5 mm/100 m som behövs för träff. ABC funktionen väger även in vinkel, temperatur och barometrisktryck när den beräknar. Testa ballistikdatorn här: http://leicaflash.leica-camera.com/leicadroptest.html Fakta Mättid: Max 0,3 sekunder Mätfunktion: Enkel eller scan Noggrannhet: ± 1 m up till to 500 m, ± 2 m upp till 1 000 m ± 0,5 % over 1 000 m Mätområde: 10 – 1 825 m Synfält vid 1 000 m: 140 m (8x42) Mått (mm): 125 x 178 x 70 Vikt: 945 gram (8x42) Batteri: CR2 som ger cirka 2 000 mätningar vid 20° Pris: Priset lär hamna på cirka 25 000 kronor

40•41


Magasin

Min Jakt

H e ta p r y l a r

pry

Vi tror på sommaren...

Chevalier Livingstone Pant är en bekväm, snygg byxa i 100 % bomull och är perfekt för lite varmare dagar. Livingstone Pant kommer med dubbla benfickor, en med dragkedja och en med lock. 695 kronor på www.outdoorexperten.se

Väg frugan eller...

En riktigt bra viltvåg från Z-aim med hög kapacitet till ett rimligt pris. Nu kan man äntligen slippa att dela viltet innan vägningen. Lättanvänd med tydlig LCD display som visar vikten i kilo och hekto. Automatiskt viloläge när den inte används och larmar vid överbelastning. Inbyggt laddbart 1.5Ah blybatteri ger en drifttid på ca 100 timmar om 220v uttag saknas. Levereras med väggladdare. Noggrannhetsklass III – felmarginalen är 200g på 500 kg. Kostar 1 495 kronor hos www.vildsvin.se

Två jackor för priset av en

Kamko – en riktigt bra fleecejacka från Härkila med GoreTex Windstopper membran. Förbättrad passform för rörliga jägare och hundförare. Vändbar för när man vill synas med samma fickor på båda sidorna utom den på vänsterarmen. Bra förstärkningsplagg eller bra ensam vid till exempel pyrschjakten. Färg: Brun/ Röd, storlekar S-5XL, Kostar 2 095 kronor på www.huntyardberrascom

Tar dig alltid hem

Bushnell Backtrack är en liten navigator som alltid leder dig rätt. Nyckeln till succén är enkelhet och extremt kompakt format. Gör en markering när äventyret börjar, från jaktstugan, bryggan eller bilparkeringen. När det är dags att ta sig tillbaka startar du Backtrack igen och den visar dig vägen och avstånd med en knapptryckning. 695 kronor på www.racerback.se


ylar Fjärrstyrd fotvärme

Fråga nästan vilken jägare som helst var man avskyr att frysa mest så är nog alltid svaret fötterna. Med Thermacells hjälp kan man nu hålla värmen längre med batteridrivna värmesulor. Finns i fem olika storlekar (35,5-48) och man klipper till dem så att de passar. Sulorna ska enligt tillverkaren hålla en jämn värme som reglerars lätt med en fjärrkontroll. Sulorna laddas i vanliga eluttag med den medföljande 12 volt laddaren. En till två timmar tar det att ladda upp båda sulorna samtidigt. Tre olika värmeinställningar, 44˚C, 38˚C eller ingen. Fjärrkontrollen är kodad och reglerar ett par unika sulor. Hade varit kul annars att leka lite med passgrannen. Integrerat lithiumjon polymerbatteri som kan laddas cirka 500 gånger. Håller värmen upp till 5 timmar. Kanske vi får tillfälle att återkomma med ett test för att se om de håller vad de lovar. Billiga är de inte med ett pris på 1 495 kr på www.jaktia.se, men funkar det så är det en struntsumma för att undvika frusna tår.

Plugga in snabbt

Peltor Combat Arms Ear Plugs. Öronproppar från Peltor som funkar som vanliga passiva skydd men om man vänder på dem får man medhörning. Självklart är de inte i samma klass (eller prisklass) som aktiva hörselsskydd men för priset är det inte fel att ha dessa som reserv i fickan eller jaktväskan. För vi har nog alla varit med om batterier som tar slut eller att de vanliga hörselskydden ligger kvar hemma. Dämpar ca 22 dB, Pris ca 250 kronr www.scandinavianarms.se

42•43


Magasin

Min Jakt

H e ta p r y l a r

Stryktålig tuffing

En milstolpe i flyghistorien var när F117 Nighthawk från Lockheed Martin lanserades. F-117 Nighthawk Stealth blev berömt under Kuwait kriget när den dök upp på natthimlen men aldrig sågs på radarn. Luminox EVO F-117 Nighthawk är tillverkad i 316L rostfritt stål med en svart PVD beläggning. Skruvad krona och vattentät till 200 m. 45 mm med anti-reflektivt safirglas och hela 10 års batteritid. Kostar 8 995 kronor på www.racerback.se

pry Välladdad patron

Phoxx nya putsgarnityr levereras i en hagelpatron. Rengöringssetet passar till en mängd kalibrar till både gevär och hagel. Perfekt till dig som har många vapen i olika kalibrar. Patronen innerhåller putslappar, mässing jagár, bronsborstar, ullsuddar, hållare för putslapparna, borste och två delbara läskstänger. Kostar 299 kronor på www.xxl.se

En orm i fickan eller...

Med Boresnake rengör du ditt vapen med en oslagbar snabbhet. Dra läsksnöret genom pipan. Första delen tar bort grova partiklar, den integrerade bronsborsten skrubbar sedan pipan och den återstående delen rengör med en yta som är 160x större än en vanlig draglapp. Lägg på några droppar vapenolja och bössan är klart för förvaring. Extremt kompakt och packvänlig. Ha alltid med en orm i fickan vid jakt ifall olyckan är framme och det hamnar snö eller skräp i pipan. Finns i perfekt anpassade storlekar för gevär och hagelgevär. Pris från cirka 269 kronor www.fondprodukter.se

Ta ett dopp med luren

En smartphone som är vattentät och dammtålig. För dig som ofta är ute i skogen, ute på sjön och/eller har en aktiv livsstil är denna mobil perfekt, varför inte ta med den på löprundan eller lyssna på musik på vattenskotern. Sony Xperia Go har en reptålig skärm som gör att du inte behöver oroa dig om du är i farten eller i en smutsig miljö. Vid sämre väderförhållande fungerar denna smartphone perfekt. 1 978 kronor på www.cyberphoto.se


Spårlöst

Slut på leriga tasspår – Soggy Doggy suger upp vatten och lera som en svamp. Högar av handdukar vid dörren är ett minne blott. Soggy Doggy dörrmatta är extremt tålig men samtidigt sammetslen och mjuk. Bara att maskintvätta och torka. Mattan är halkfri. Hemligheten med dörrmattan är att den är tillverkad av miljontals texturerade och ultrafina trådar. Trådarna har vävts samman till en absorberande microfiber, Chenille, vilken är enormt absorberande och super-snabbtorkande! 399 kronor på www.pawofsweden.com

ylar Billig livförsäkring

Alaska Safety Camo HDs säkerhetsväst är enkel att ta på sig över jaktstället. Säkerhetfärg samt reflexband både fram och bak gör att du syns bra i mörker. Säkerhetsvästen har bra passform och dragkedja fram. Ytmaterialet är vattenavvisande, torkar snabbt och har Safety Camo HD mönster. 185 kronor på www.nettojakt.se

Bra spridare i metall

Foderspridare helt i metall för vilt i skog och mark. Sprider med lätthet ut majs, vete, korn och annat upp till 7 meter från utkastaren. Levereras med ställbar digitaltimer, upp till 4 olika tidsinställningar per dygn. Sprider som längst en hel minut. Avsedd för 12-volts batteri. 499 kronor på www.biltema.se. Mycket spridare för pengarna säger man på Jaktjournalen, och de borde ju veta!


PINEWOO

köper du på w

Pinewood Ö dragsdräkt

SE PRISET!

895:-

Lätt, slitstark kamouflagedr elastiskt trikå rial som gör s följsamt samt tyst. (Ord. 99

Spara 100:-

Pinewood Pyrenee/ Ancona Set Jaktställ från Pinewood i vind- och vattentätt funktionsmaterial med god andningsförmåga. (Ord. 1.948:-)

SE PRISET!

1599:Spara 349:-

Woodline Tröja Vindtät ulltröja med fleecefoder från Woodline. Bröstfickor och kort dragkedja upptill. Kantning i slipat kalvskinn, vilket förstärker utsatta delar och ger ett exklusivt intryck. (Ord. 899:-)

SE PRISET!

790:Spara 109:-

Pine Hurr

Karl HW Blaze Säkehetsväst

Härli från krage dragk komf gar p (Ord.

Stora framfickor med dragkedja. Genomgång för radioantenn på bröstet. Reflex på ryggen. Lätt och luftigt nätfoder. SE PRISET!

390:!

Signalorange


OD JAKTKLÄDER

www.huntyardberras.com SE PRISET!

Övert APG

k och luftig räkt. Borstat åmatesetet extra t oerhört 95:-)

SE PRISET!

249:Spara 30:-

99:Spara 26:-

Strumpa Varma och sköna “figurstickade” strumpor för jakt, fritid och arbete. (Ord. 125:-)

Pinewood Jakthandske Membran Funktionell varmfodrad handske med vattentätt membran. (Ord. 279:-)

SE PRISET!

1995:Spara 304:-

Pinewood Deer Jaktställ Ett nytt, funktionellt och exklusivt jaktställ i extra slitstarkt tyg. Fodrad med vattentätt funktionsmembran med tejpade sömmar. (Ord. 2.299:-)

kundklubb! Gå med i vår ga inköp. tli Bonus på sam

ewood ricane

ig, stickad tröja Pinewood. Hög e och halv kedja för extra fort. Förstärkninpå utsatta delar. . 799:-)

Vårby allé 53 Vard 10–18 lö–sö 10–15

SE PRISET!

659:Spara 140:-

☎ Ordertel 08-740 20 20 Ågatan 2 Gnesta Vard 10–18 lö 10–15 ☎ 0158-216 00

200 fria P-platser

Sortimentet kan skilja sig mellan butikerna. Priserna gäller t.o.m 31/3 eller så långt lagret räcker.

www.huntyardberras.com


GoPro Hero 3

tystnad, tagnin


goprotest

Black Edition GoPro har nu äntligen släppt sina nya actionkameror och de finns i tre varianter. Gemensamt för dem är storleken, namnen till trots black-silver-white är de alla silverfärgade. Det som skiljer dem åt, förutom priset, är deras prestanda. Te x t o c h f o t o w w w . m i n j a k t . s e

V

ng, kamera!

t

ilket tv-program eller film du ett skyddshus som är vattentät till än tittar på där det handlar 60m, upplösning i full HD med om lite häftigare actionbilder eller 50 bilder per sekund och möjlighet att välja 2,7K dvs 2716x1524 i filmsekvenser kan jag lova att det 16:9 format ända upp till 30 bilder har gjorts helt eller till viss del med en eller flera GoPro kameror. HERON monterad. per sekund. 4 K finns också men då ”bara” 15 bilder per sekund. Lägg där till Dessa kameror har blivit något av en industristandard och det fina är att de inte på finesser som att kunna ta 30 stillbilder under något sätt är begränsade till produktionsbolag en till två sekunder i 12Mpixel upplösning med stora budgetar. När den häftigaste variför att få den perfekta actionbilden eller varanten endast kostar cirka 4 500 kronor törs för inte bara plocka ut en, i det närmaste rakbladsvass, bild från en filmsekvens som det jag säga att var man har råd att köpa en sådan perfekta kortet som aldrig tagits annars. När här kamera eller rättare sagt vem har råd att inte äga en sådan här kamera för vad den leve- man sitter vid datorn eller teven och tittar på rerar är inget mindre än otroligt jämfört med filmklippen är känslan nästan surrealistisk. andra och betydligt dyrare ”proffs” kameror. Det är som att det är tecknat och ger lite 3D känsla. Färgerna och djupskärpan är så bra Instegsmodellen i GoPro serien ligatt man undrar hur något så litet och billigt ger på cirka 2 500 kronor (white edition) kan prestera så mycket. På tal om 3D. Köper men levererar endast en bråkdel av det som man två Black edition och ett dubbelhus kan Black gör för endast ett par tusenlappar mer. man filma i 3D. Det är något som bara måste Vad sägs om inbyggd WiFi, medföljande testas snart! fjärrkontroll som styrs via WiFi och har en Endast fantasin begränsar användningsområdena och möjligheterna att fästa kameran. räckvidd på upp till 100 meter vid fri sikt,

48•49


Magasin

Min Jakt

gopro hero3 black edition

Man kan välja allt från hjälm- till cykelstyretidigare modell (saknade WiFi), för skytten fästen, sele på magen, eller som i vår favorit ville ju bevara minnena från denna resa på fall på bössan! Fjärrkontrollen är inte stor och bästa sätt. Just nu var dock den känslan av fästs enkelt på lämpligt ställe på armen eller förklarliga skäl inte så bra. Tillbaka vid lägret bössan eller vart man vill. Den har en liten spelades filmen ändå upp på datorn. Vid en LCD display och hela kamerans menysystem närmare anblick med förstoring kunde en kan styras därifrån. kvist på cirka 10 Har man dessutom meters håll skönjas en smartphone och hur kulan träffade denna på väg kan även den vara mot oryxen för att fjärrkontroll och helt sonika ändra visar kamerans riktning och missa menysystem. djuret. Skytten Att kunna fick sin förklaring återuppleva det och helt plötsligt där magiska skotLÄTT MONTERAD med de medföljande plattorna. tögonblicket om kändes det hela och om igen i full HD är verkligen en speciell inte så misslyckat som det precis hade gjort. känsla. Nackdelen skulle väl vara att jaktskrö- Nästa dag fick jägaren sin oryx och en större norna vid lägerelden kanske inte blir lika exsådan än vad som hade undkommit dagen travaganta som innan men eftersom man kan innan så en lyckligare jägare än honom fick koppla kameran till sin läsplatta och använda man leta efter den dagen. den som uppspelningsskärm är det lätt att Exemplet ovan visar på ett riktigt bra användningsområde för en sådan här kamera visa upp jaktberättelsen för kompisarna och vilket verkligen ger valuta för pengarna. Aningen kan ifrågasätta riktigheten i det man dra bra situationer kan vara att visa jaktledaberättat. ren hur djuret tecknade när den påsköts. Bara Skulle man nu råka missa det där per- spela upp sekvensen så kan båda se skottet. fekta skottillfället kan man istället använda Använd filmen i utbildningssyfte för att visa kameran för att analysera vad som gick fel. andra jägare hur djuret ställde sig eller vilken Vid en jakt i Afrika nyligen stod en jägare framförhållning man hade vid andjakten och bara ett 30-tal meter från en stor oryx som så vidare – det finns nog hur mycket som helst visade hela sin bredsida för skytten. Ett persom kan göras. fekt läge och inget i vägen. Med obligatorisk Nu är det inte så att kameran är utan skjutskäpp siktade skytten in sig med sin sina svagheter eller begränsningar. Med allt bössa med kaliber .308W och tryckte av. gott kommer lite ont. Batteritiden är inte Pang! Oryxen drog i väg i full fart utan att så bra som man skulle önska. En laddning teckna träff. Skytten, spåraren och den PH räcker till cirka 30 minuter filmande eller (professional hunter) som var med skakade 32 gig på minneskortet. Man kan köpa till bara på sina huvuden och inget blodspår ett extra batteri eller ett större batteri som stod att finna. Vad i hela friden hade gått då sätts ovanpå det ursprungliga för att öka fel undrade alla. På bössan satt en GoPro av

tystnad, tagnin


AKTION I TUNISIEN, hela sekvensen filmades med en GoPro, och det är inte så svårt att plocka ut en bild där det händer något från filmen. Kameran levererar 48 bilder i sekunden.

kapaciteten. Ett större skyddshus följer då också med. Alla detaljer i mörka partier syns inte men det är något bara det tränade ögat egentligen upptäcker. Vitbalansen är inte helt perfekt men återigen det handlar om det tränade ögat och personligen anser jag att den är bra nog. Ljudupptagningen är riktigt bra så länge det vattentäta skyddet inte används. Av förklarliga skäl blir den inte lika bra med skyddet på men det funkar. Sedan är det något segt att navigera runt i menysystemet. Men det är något man gör mest i början när funnit sina favorit inställningar handlar det egentligen bara om start och stopp och där är det inte segt.

rutschbanan återigen till barnens stora glädje. I bilen har jag den monterad vid hundburen och kan se i mobilen hur hunden har det. Nu längtar jag dock efter nästa jakt och att få den på bössan för jakten fick plötsligt en helt ny dimension för mig. Titta gärna in på minjakt så hittar ni både stillbilder och filmsekvenser tagna med GoPro. nn

GoPro Hero3 Black Edition Sensor: 12-megapixel. Lins: f/2.8 6-elements asfärisk lins. Minne: Micro SD Klass 10 eller högre,

ng, kamera! Jag kan knappt gå ett steg längre utan

att ha kameran med. Batterier ligger alltid på laddning i bilen. Nu senast var den med i Sälen på skidsemester och följde med i backen monterad på hjälmen och fick riktigt bra bilder på barnen som åkte. På badhuset Experium blev det bra sekvenser i vatten-

stödjer upp till 64GB. Sökare: Tillval eller använd

mobilen. Videoupplösning: WVGA, 720p, 960p, 1080p, 1440p, 2.7K, 2.7K Cin, 4K, 4K Cin. Fokus: Auto. Max burst: 30 bilder per sekund vid 12MP. Slutarhastighet: Upp till 240 bilder per sekund (848 x 480 pixel). Ingång för extern mikrofon: Ja. Vikt: 73g . Mått: 1.7 x 1.5 x 2.2 cm (utan skydds-

hus). Batteri: Li-ion 3.7V 1050mAh 3.885Wh. Laddas via USB när den sitter i kameran.Extern laddare finns som tillbehör.

50•51


Häst och vagn på smygjakten

un

Vi sitter bak på en gammal hästdragen kärra och spanar, sakta tar vi oss fram på slingriga vägar genom skogen. Det här är smygjakt – på ungerska! Te x t o c h f o t o m a t s g y l l s a n d


ngern Annorlunda transport i Ungern.

52•53


Magasin

Min Jakt

h ä s t o c h vag n på s m y g j a k t e n

F

ör en gångs skull är inte jaktlusten på topp när vi landar i Budapest i början av juni för ett par dagars jakt Jag har bara varit hemma en snabb sväng efter en jaktresa till Sydafrika, så för tillfället är jag ganska sliten. Men jag har lovat en kompis att hänga med, så nu är det bara att ladda om och sticka ut i skogen och jaga. Ett par dagar senare är jag glad att jag inte gav upp. Vi hämtas på flygplatsen av en gammal ungrare som ska ta oss 20 mil ut på landsbygden. Han kör en sliten Mercedes med en klassisk kulsits, något som jag inte trodde fanns kvar längre. Han säger inte ett ord, och dessutom röker han oavbrutet under färden.

unge Jag försöker prata med honom, men

t

inser snabbt att han inte förstår ett ord av det jag försöker få fram. Ungerska är hans språk, och han kan inte ett ord på något annat språk. Snabbt lämnar vi i alla fall storstaden Budapest bakom oss och kör ut på landsbygden. På landet är det precis som att ta ett kliv hundra år bakåt i tiden. Bönderna använder i de flesta fallen hästar, vi ser få traktorer eller andra moderna påfund under färden. Det enda som sticker ut och får mig att inse att jag inte har hamnat i en tidsmaskin är alla lättklädda tjejer som poserar vid rastplatserna där vi far förbi. Trots att det är försommar ser det ut som om de fryser. Efter ett par timmar är vi framme där vi ska bo. Mitt ute i skogen ligger det en gammal semesteranläggning, byggd för den kommunistiska eliten någon gång på 1970-talet. I dag fungerar den som bas för jägare från hela världen, som lockats hit av jakten som enligt uppgift ska vara något alldeles extra.

JAKTGUIDEN tar snabbt och säkert hand om det fällda viltet.


”De ä r s å stora att jag misstä nker at T de ä r uppfödda på anab o la stero ider”

ern

54•55


Magasin

Min Jakt

h ä s t o c h vag n på s m y g j a k t e n

Redan i foajén kan jag ana att det finns en sanning bakom det. Överallt hänger det troféer! Det är gigantiska vildsvin, kronhjortar, dovhjortar, mufflon och råbockar. De är så stora att jag misstänker att de är uppfödda på anabola steroider.

t

odlade åkrar. Redan på vägen ut har jag sett stora kronhjortar och rådjur vid sidan av vägen, så jaktlusten som inte har varit på topp börjar snabbt infinna sig igen. Jag tar rygg på min guide och vi tar oss snabbt och så tyst som SNABBT kommer en kille med en såg. möjligt genom skogen. Solen som nu är uppe och den snabba På kvällen kommer vår lokala jaktarrang- marschen gör att det inte tar lång stund ör och går igenom jakten med oss. innan svetten rinner på oss. När vi nästan är Språket han använder är en blandning av framme vid en liten odlad åkerlapp mitt ute tyska, engelska, ungerska och samt teckeni skogen saktar guiden ner. Han tar upp en språk. liten flaska med talk och puffar ut ett par små Efter en stunds genomgång har vi i alla fall moln för att ha koll på vindriktningen. förstått en del av det han vill få fram. – Scheisse! muttrar han plötsligt. Vi får tydligen bara skjuta vildsvin, råDet är det första ordet han säger på ett bockar, dovhind och kalv, kronhind och kalv annat språk än ungerska, och det är ett ord jag – dessutom alla predatorer vi kan. kommer att få höra många gånger de närmaste dagarna. Tidigt på morgonen är vi redo, solens strålar börjar precis synas ovanför träden, denna Vi tar oss tillbaka i skogen för att tidiga sommardag är det en ovanlig syn. Samma vår har Ungern upplevt det värsta vädret närma oss åkerlappen via en riktning där i mannaminne. Det har regnat och stormat i vinden inte avslöjar oss. I åkerkanten står det månader, träd har blåst ned och stora områett gammalt jakttorn, som guiden pekar mot den har översvämmats. och nästan puffar på mig för att jag ska förstå Jag hoppar in i en helt ny Toyota som ska ta att vi ska upp i det. mig ut till jakten. Klättrar upp och sätter mig, guiden ställer Dagens jaktguide är precis som taxichaufsig bakom och tillsammans spanar vi ut över fören dagen innan, han kan inte ett ord på åkern som är ett par hektar stor. något annat språk än ungerska. Snabbt räknar jag över 20 vilt som står inom skottavstånd. På små slingrande skogsvägar tar vi oss Närmast går det ett par hjortar och betar, fram. Det är extremt mycket vatten i skogen, helt omedvetna om vår närvaro. så på många platser får vi vända och hitta nya Guiden pekar mot en hind som står med vägar för att komma vidare. bredsidan mot oss. Till slut är vi i alla fall framme vid området Det är bara ett problem, hinden är inte ensom jag har fått efter lottdragning tidigare på sam, hon har två kalvar med sig. morgonen. För min guide verkar det dock inte vara Det är en fin bokskog med inslag av små


ungern Det har regnat o c h stormat i m å na der , tr ä d har bl å st ned o c h stora omr å den har öv ersvä mmats

56•57


Magasin

Min Jakt

h ä s t o c h vag n på s m y g j a k t e n

t

något större dilemma, entusiastiskt pekar han Jag antar att han gratulerar mig, och efter fortfarande på hinden. dagen första skott känns det som om isen Jag skakar på huvudet. mellan oss är bruten. – Scheisse! muttrar han igen. Det känns som om han respekterar mig, för Det verkar i alla fall som om mitt budskap han säger inte ”scheisse” på flera minuter. har nått fram. En stund senare ligger Ett par minuter senare hjorten på flaket och vi är pekar han igen. Denna gång på väg till en annan del av mot en ensam hind som har skogen. kommit ut från skogen på På vägen dit skymtar vi ett åkern en bit bort. gäng vildsvin vid en foderplats. Guiden fortsätter en Det är cirka 150 meter till bit till innan han parkerar hinden, men med bra stöd i Toyotan och pekar bort mot tornet ska det inte vara något platsen där vi sett grisarna. problem. Jag förstår vad han menar Jag siktar, och skjuter. och nickar. Hinden hoppar till och Vi smyger oss fram genom springer snabbt in i skogen skogen, och efter ett par igen innan jag får i väg ett BOCKEN som sköts strax intill vägen. hundra meter ser vi ett skapskott till. ligt vildsvin på håll. När jag tittar upp ser jag guiden som Innan guiden hinner reagera lyfter jag bös�san och skjuter. har kastat sig nerför tornet och nu springer Grisen faller på plats och den gör hinden över åkern. sällskap på flaket en stund senare. Scheisse! Scheisse! Scheisse! är det enda jag hör när han springer bort mot skottplatsen. Nu är det rejält varmt i skogen. Vattnet från alla pölar förångas upp genom det Även jag tar mig dit, men i ett lugnare gröna, mygg och knott vaknar till liv. tempo. Jag har sett hur skottet tog och är Vi bryter för att ta oss tillbaka till hotellet övertygad om att hinden ligger en liten bit in för lunch och ett par timmars vila innan vi i skogen. ska ut på ett nytt pass. Jag pekar, och försöker få med mig honom Jag vaknar av att det knackar på dörren. för att titta efter, men han är inte ett dugg Går upp för att öppna. intresserad av att hänga på. – Scheisse! säger guiden och pekar upp i Ett par meter in i skogen ligger hinden, jag luften. slänger upp bössan på axeln och släpar ut den Jag går ut i korridoren och tittar ut genom på åkern. fönstret. Guiden säger ingenting. Det är helt svart ute, regnet öser ner och Han plockar bara fram en gammal kniv och det blåser stormvindar. tar vant ur hjorten. Eftermiddagens och kvällens jakt ställs in. När han är klar tar han av sig mössan och På morgonen är det lugnt igen. räcker fram näven.


LUMMIGT och vackert, naturen i Ungern är enastående.

58•59


Magasin

Min Jakt

h ä s t o c h vag n på s m y g j a k t e n

I dag slår jag följe med min danske vän Jörgen, tillsammans med guiden hoppar vi in i Toyotan och drar iväg. Vi kommer inte många hundra meter innan vägen är helt spärrad av nedfallna träd. Guiden yttrar ett numera ganska vanligt ord innan han greppar telefonen och ringer upp någon. Ett par minuter senare dyker det upp en kille med motorsåg. Snabbt och säkert sätter han igång med att röja undan träden så att vi kan åka vidare. Vi åker i drygt en timme innan vi är framme vid dagens område som är ett naturreservat. Vid entrén till området står det ett besynnerligt ekipage och väntar på oss.

En gammal kärra dragen av två minst

t

lika gamla hästar. Jörgen och jag tittar på varandra och skrattar när vi sätter oss tillrätta med ryggen mot kusken. Det tar inte lång stund innan vi förstår hur smart det är att jaga på detta vis. Vi glider fram genom naturen och spanar av varsin sida av vägen. Efter en stund ser Jörgen ett gäng rådjur på sin sida och kliver enkelt av vagnen som fortsätter sakta fram genom skogen. Det tar inte lång stund innan vi hör ett skott och stannar. Vi går tillbaka till platsen där Jörgen klivit av. Han står vid vägkanten med ett stort flin i ansiktet. – Rådjuren anande ingenting, de måste vara vana vid att folk rider förbi dem så de stod kvar och betade, säger han entusiastiskt. Vi hjälps åt att lägga upp råbocken på kärran innan vi åker vidare. Nu förstår vi vad det handlar om, så nu spejar vi oavbrutet ut i terrängen och hoppas att vi ska se vilt på rätt sida.


STOPP I NATTEN, hit men inte längre, stormen ställde till det för oss.

Sc heisse! Sc heisse! Sc heisse! ä r det enda jag hör n ä r han springer b ort m ot skottplatsen

60•61


Magasin

Min Jakt

t rä es td a h og c ahr v ia g pn o lpeån s m y g j a k t e n

unge

Mitt ute på en äng passerar vi ett gryt där räven har dragit fram ett rådjur. I nattmörkret hjälps vi åt med

” T re dag ar o c h ti o v ilt på sm yg jakt, det ä r en upple v else s o m Efter en stund ser jag en ensam råbock som ligger på en liten väg där vi glider förbi. Jag åker med en kort sträcka till innan jag försiktigt kliver av vagnen. Smyger mig tillbaka där jag sett bocken och spanar försiktigt ner längs vägen genom kikaren. Han ligger kvar! Siktar in mig, och visslar till så att han ska resa på sig. Det händer ingenting.

Med bocken i siktet kliver jag ut på vägen. Nu reser han sig sakta upp, och jag skjuter! Det behövs bara ett skott, och en stund senare kommer hästkärran tillbaka. Jag gratuleras av Jörgen och av vår guide, som inte har sagt scheisse på flera timmar nu. Vi åker vidare med hästkärran. – Det här är nästan för enkelt och bekvämt, säger Jörgen. Det är en fantastisk upplevelse, men efter ett par timmar är vi nöjda och bryter för lunch. Hela eftermiddagen tar vi det lugnt och laddar inför kvällens vakjakt i samma område.

Senare samma dag sitter jag i ett högt torn och spanar ner mot en åtelplats. Innan jag klättrade upp i tornet har jag varit framme vid fodret och spanat.

Överallt är det spår efter vildsvin, hjortar och rådjur, så kvällen kan bli spännande inser jag. I vanliga fall är jag lätt allergisk mot vakjakt. Brukar tröttna snabbt, det är inte min grej helt enkelt. Denna kväll känns det dock annorlunda. Jag har inte suttit länge förrän jag hör att det rör sig djur i skogen bakom mig. Har ett par digitala hörselskydd på mig som förstärker ljudet bra. Jag lägger upp bössan, och väntar. Nu hör jag djuren bakom mig väldigt tydligt och helt plötsligt kommer de fram på åteln. Det är ett helt gäng med vildsvin och mitt största problem nu är att välja ut ett av dem. Hittar till slut en liten galt som jag skjuter. Galten faller på platsen och de andra grisarna sticker iväg åt alla håll.


ern

d att ta ur djuren som har skjutits, allt hamnar så småningom på viltparaden sista dagen.

m var vä rd att fira med en dy r tokajer” En stund senare är de tillbaka, och jag skjuter ytterligare en galt. Sitter kvar i tornet. Runt omkring mig börjar det mörkna, men det tar ytterligare ett par timmar innan jag kommer att få skjuts tillbaka till hotellet. Nu är det nästan helt svart.

Han försöker ringa efter hjälp, men det tar tydligen för lång tid, så han beslutar sig snabbt för att ta en genväg genom skogen. Vi kommer inte långt innan Toyotan sitter fast i ett dynghål. Den nästan helt nya fina pickupen har inte en chans att ta sig loss.

Jag hör ett ljud och tittar ner mot

Saken blir inte bättre av att bilen har

åteln. Där står det plötsligt en flock med hjortar och äter av en höbal. – Tur att man har ett bra ljusstarkt sikte, tänker jag när jag spanar in dem. Väljer ut ett ungdjur som jag fäller med ett skott. När jag hämtas upp av hästkärran något senare har jag lyckat skjuta ytterligare en galt. Tre vildsvin och en hjort gör att min allergi mot vakjakt känns botad och att jag mer än gärna gör om det. På väg tillbaka i mörkret hör vi plötsligt guidens numera klassiska uttryck innan han tvärnitar. Vägen framför oss är spärrad av ett nedfallet träd, och vi har inte en chans att ta oss förbi.

utrustats med ”nästan” nya ryska textildäck! Efter en stund i dynghålet påminner däcken mer om slicks än något annat. Jörgen och jag lämnar vår guide svärandes ute i skogen och tar oss tillbaka till hotellet till fots. Tredje och sista dagen jagar vi igen. Jag får chansen att skjuta ytterligare ett vildsvin och en hjort innan det är dags att bryta. På kvällen firar vi på hotellet med en schyst middag. Till desserten beställer jag in en fin tokajer, som nästan ruinerar mig när det är dags att betala notan. Tre dagar och tio vilt på smygjakt, det är en upplevelse som var värd att fira med en dyr tokajer, för man lever ju bara en gång. nn

62•63


snabb

Ladda om med

”D ubbelt s å snabb att la dda o m med speedloa der swif t”


bskytte fart

speedloadertest

SPEEDLOADER, en hyfsat billig lösning som gör dig till en snabbare skytt. Te x t o c h f o t o r i c k a r d f a i v re

N

ågonsin varit på andjakt eller uppflogsjakt och önskat att man hade en snabbare omladdningsteknik? I min konstanta jakt på prylar snubblade jag över Speedloader Swift på nätet. En hagelpatronhållare i plast som man greppar i näven och kan förbereda med på patronbältet för att snabbare få patronerna ur bältet och in i pipan. Fann ingen svensk återförsäljare så beställningen gjordes direkt från tillverkarens hemsida. Videoklippet på Speedloader Swift såg lovande ut och priset var överkomligt. Väl värt att testa i alla fall! Tre dagar senare kom det ett kuvert på posten med fyra stycken patronhållare. Övade lite hemma med blindpatroner för att få in tekniken. Det var ändå två dagar kvar tills jag kunde åka till skjutbana. Äntligen lördag och dags att testa live! På jaktklubben har vi något som kallas för ”gropen”. Det är som namnet antyder en grop i sanden på 200 m x 100 m och 20 meter

djupt. Där finns en fasankastare, tre trapkastare och möjlighet till ytterligare tre stycken 12v kastare. Att fylla luften med lerduvor är således inget problem. Det krävdes ytterligare övning i skarpt läge innan jag kom i gång med tekniken för att använda Speedloader men det funkar. I praktiken innebär det att man kan få i väg ytterligare två skott på mindre än halva tiden jämfört med utan Speedloader. Mer bly (stål på skjutbanan) i luften samtidigt betyder att det finns mer hopp att träffa. Efter ett hundratal skott känner jag att detta är något som får följa med mig på fågeljakten. Det funkar för mig. Om det är något för dig är svårt att säga. Känner du att 300 kronor är en summa du är villig att riskera tycker jag att du ska beställa och prova. Det är inte fel att kunna ladda om snabbare för det där uppföljande skottet på fågeln som precis flög förbi dig och snabbt försvinner ur skotthåll!

www.speedloader.co.uk 64•65


Grisjakt på På inbjudan står det att vi ska checka in 07.00. Vi kommer att tilldelas en bil och guide som vi ska följa hela dagen. Det råder perfekt ordning på Johannishus gods i Blekinge – det känns nästan som om vi befinner oss i Tyskland. Te x t o c h f o t o m a t s g y l l s a n d

ony Ohlin och jag sitter och kopplar av i stora salen på Börstorp slott efter en dags jakt när inbjudan kommer i Tonys telefon. Det är vildsvinsjakt i Blekinge tidigt nästa morgon! Det är drygt 40 mil ner i landet, så till en början är vi tveksamma. I inbjudan skriver de att det är årets första drevjakt

med 60 inbjudna skyttar, och det ska jagas två såtar – en innan lunch, och en efter. Bara antalet skyttar får oss att tveka. Ju fler kockar, desto sämre soppa heter det, och när det gäller jägare brukar det vara extra tydligt. En stund senare har vi kollat upp Johannishus på nätet och bestämmer oss för att åka.

148v t

T


tyska

8vildsvin 66•67


Magasin

Min Jakt

g r i s j a k t på t y s k a

Tidigt nästa morgon är vi på plats utanför godset. Vi är så pass tidiga att vi till och med hinner med en tupplur innan det är dags att checka in. Checka in, det låter pretentiöst, men ska de hålla kolla på 60 skyttar är det kanske det som krävs.

t

Vi har fått nummer 14 vid incheckningen så efter genomgången letar vi upp bilen som är märkt med samma siffra. Inte helt förvånande är det en nästan ny Discovery. Guiden och chauffören ser ut som han precis har lämnat moppeåldern, men även han har full koll på vad som ska ske och vart vi ska. Vid incheckningen strax Vi hälsar på de andra skyttarna som ska dela bil med oss, före klockan sju är det redan Jag tappar packar in oss och glider i väg mycket folk. I folksamlingen ser vi flera r ä kningen n ä r över godsets fina marker. Johannishus gods förfogar kända ansikten. Det är minst jag har kommit över drygt 8 000 hektar. De en minister, finansmän och ett bedriver en medveten satsning flertal kända skådespelare. till 75 skott på jakt och utfodrar viltet i det Får en känsla av att jag känner de flesta av dem, men inser närmaste obegränsat. att det beror på att jag har sett Under dagen kommer vi att dem i tidningar och på teve tidigare. bli medvetna om att det är en satsning som Så vi avstår från att gå fram och hälsa, vi fungerar. nickar bara lite coolt när de tittar åt vårt håll. I första såten hamnar vi uppe i ett nyKlockan åtta är det genomgång på gårdsplanen. Dagens jaktledare drar alla säkerhets- byggt torn mitt ute på ett hygge. Det finns en föreskrifter, och presenterar de ansvariga för förbjuden skjutriktning som är väl utmärkt. hundarna. Morgonen är kall, så det tar inte många minuter innan vi fryser där vi står i vårt utsatta Själv kommer jag på mig att stå och tänka läge. på Tyskland. Exakt 09:30 ska jakten dra i gång. När hornblåsarna en stund senare drar i En minut efter utsatt klockslag hör vi första gång känns det som om jag är i Tyskland. skottet på håll. I vårt södra grannland är det en Vi kommer att höra fler, betydligt fler, under de två timmarna vi ska stå i tornet. fantastisk känsla att vara med och jaga. Tyskarna har full koll på det mesta, inte minst Det fortsätter att smälla, men än är låter säkerheten – den går de igenom före, under det som om smällarna kommer långt bort. och mellan passen! Vi svenskar har en hel del Inte så konstigt när första såten är över 1 500 att lära oss av dem, inte minst när det gäller hektar stor, så det kan komma att ta tid innan effektiviteten. drevkedjan och hundarna är framme vid vår Det är inte sällan det är precis som i dag del av den. över femtio skyttar på en gång ute i skogen. Nu smäller det oavbrutet! Jakten börjar alltid på utsatt tid, avslutas på Jag tappar räkningen när jag har kommit till utsatt tid, ja allt sker när det ska. 75 skott. På Johannishus råder samma ordning. Vi står och spejar ut över hygget.


EFTER INCHECKNING och genomgång blåser orkestern igång dagens jakt.

68•69


Magasin

Min Jakt

g r i s j a k t på t y s k a

Nu hör vi att hundarna har kommit lite närmare. Plötsligt spurtar det förbi en hel flock med grisar. Tyvärr kan vi bara skymta dem i den täta skogen vid sidan av hygget. Det räcker i alla fall för att vi ska vara på helspänn.

En stund senare kommer det ett gäng till, men även dessa kommer i skogskanten, så det går inte att skjuta på dem. Flera smällar hörs från våra passgrannar innan det lugnar ner sig en stund. – Det här är ju helt galet, viskar Tony till mig samtidigt som han fortsätter att spana ut över hygget. Utan förvarning lyfter han bössan när han hör ett ljud. Men det är bara ett skrämt rådjur som kommer springande över hygget. I dag ska det bara skjutas vildsvin, inget annat har vi fått höra på samlingen. Så Rådjuret klarar sig denna dag. Det gör även en ensam dovhjort som en stund senare nyfiket står och tittar på oss där vi huttrar i tornet. Det fortsätter att smälla runt omkring oss, men hos oss är det öde. Det kommer ut ett par hundar på hygget, men de är ensamma varje gång och försvinner snabbt in i skogen igen. 11:30 är det över. Vi klättrar ner från tornet, något be-

t

svikna över att vi inte har fått någon chans att skjuta en eller ett par grisar. Efter en stunds väntan hämtas vi upp av vår chaufför. – Har ni sett något? frågar han och berättar ett det har skjutits drygt 60 vildsvin i första såten.

148


TONY OHLIN blickar ut från dagens första pass.

8vildsvin 70•71


148vild

Magasin

Min Jakt

g r i s j a k t pĂĽ t y s k a

En gris kommer spring ande Üv er h ygget i f ull fart med ett par hundar tätt ef ter


dsvin

Vi hinner rapportera att vi inte har haft någon bra skottchans innan våra passgrannar kommer gåendes till bilen. Vi har hört massor av skott från deras håll, men något skamsna berättar de att det inte ligger några grisar vid deras pass. Vi körs tillbaka till godset och den väntande lunchen. Maten serveras i ett gammalt magasin. En cateringfirma har dukat långbord med vita dukar och det serveras en mycket bra trerätts lunch. – En tuff dag på jobbet, säger jag till min bordsgranne, och hugger in på det nybakade brödet som serveras till förrätten. Vid bordet snackas det jakt. – Jag har skjutit fem grisar, berättar bordsgrannen, och meddelar även att detta är den bästa jakten han har varit på – i år i alla fall.

t

Det är varmt och skönt i magasinet. Det är nästan så att jag vill stanna kvar där i stället för att frysa i ett torn under andra såten. Hur som biter jag ihop och hoppar in i Discoveryn när det är dags för jakt igen. Nu placeras vi ett nytt torn inne i skogen, men även denna gång tittar vi ut över ett hygge. – Det här känns bra, riktigt bra säger Tony, och stoppar in magasinet i sin Helix. Vi har haft sällskap av ytterligare en bil ut till vårt pass. I den bilen trängs det en hel grupp med kändisar. – Det är ett bra tecken säger Tony. Jag undrar över hur han tänker. – Det begriper du väl? De får givetvis de bästa passen, säger han. Själv tror jag att det är tillfälligheter och lotten som avgör, men inser att jag inte är helt säker i detta fall. Det tar i alla fal inte lång stund innan vi hör hundarna på nära håll.

72•73


Magasin

Min Jakt

g r i s j a k t på t y s k a

De skäller och far runt i en tät plantering 100 meter vänster om vårt torn. – Det låter som om hundarna jobbar med gris, säger Tony. Jag håller med och fortsätter att spana. Hundarna ger sig inte, det låter som om det håller på med ett helt gäng ilskna grisar.

Tony lyfter vant bössan, svingar och trycker av. Det räcker med ett skott. Grisen ligger på skottplatsen och hundarna är snabbt framme vid den och rycker och sliter i den. Efter en stund kommer hundföraren fram och tar bort NÖJD HUNFÖRARE när gyltan som har varit extremt aggresiv ligger på hygget. dem, han tittar mot oss och gör tummen upp innan han och hunPlötsligt smäller det ett skott! darna går vidare in i såten. Det kommer från vår högra passgranne, Tony sitter och spanar ut över hygget och när vi tittar åt hans håll ser vi en ensam som vi nu knappt ser i mörkret. gris spurta fram i skogen. Ett par minuter senare gör han patron ut Tyvärr för långt håll för Tony, men nu vet vi och klättrar ner från tornet. Vi tar oss fram att det är djur i såten. till grisen. Bakom brakar det till i skogen, och Tony Det är en hyfsat stor gylta, skjuten med ett vänder sig snabbt om. perfekt skott. Vi hör båda två att det är något som tar sig Jag gratulerar Tony och tar de obligatoriska fram genom terrängen, men det är omöjlig att poseringsbilderna innan vi hämtas upp och se vad. körs tillbaka till godset och den kommande Strax efter smäller det igen i vår närhet. viltparaden. Till vänster om oss håller hundarna fortfarande på med sina grisar. Killarna som samlar in och tar hand om – Men kom igen nu då, få loss dem, säger viltet har haft fullt upp. Tony något frustrerad. På paraden ligger det 133 vildsvin, och ett Klockan närmar sig tre på eftermiddagen, par rävar. och det är bara en dryg halvtimme kvar av I mörkret under kvällen hittar eftersöksjägarna ytterligare 15 grisar. jakten. 148 grisar på två såtar på en dag. Över 300 Det börjar skymma när vi hör att hundarna skott har avlossats helt utan missöden. har kommit lite närmre oss. Det kan inte bli så mycket bättre än så, och Då kommer det! vi inser att det måste vara tysk ordning och En ensam gris kommer springande över reda i skogen för att allt ska funka. hygget i full fart med ett par hundar tätt På Johannishus gods har de också insett efter. det, och det gör denna dag till en av de bästa Jag lyfter kameran och följer den framrusande grisen. jaktdagarna under 2012. nn


Det ä r en h y f sat sto r gy lta , skju ten med ett perfekt skott

Johannishus gods

Killarna som samlade in dagens vilt hade fullt upp hela kvällen.

1712 lät amiralgeneralen Hans Wachtmeister instifta Johannishus Fideikommiss, i dag ägs godset av Johannishus Fideikommiss AB. Senare tiders inköp och utbyten har gett egendomen sin nuvarande omfattning, där den tillhörande marken helt är belägen i Ronneby kommun i Hjortsberga, Edestad, Förkärla och Listerby socknar.Godset är koncentrerat till Listersjön och Listerbyåns dalgång samt Johannishusoch Tvingåsarna. Från yttersta kobben i havsbandet till den nordligaste punkten är egendomen 32 kilometer lång.

74•75


å p r e t f i g v a é f o r Inga t

! n I v S d vIl

Saknar du

Vill du up in Polen! Gå in på


u spänning i ditt liv?

ppleva ditt livs bästa jakt är det hög tid att spana Boka din höstresa redan nu, det blir snabbt fullt. hemsidan eller på Facebook och läs mer.

www.safarimgm.com www.facebook.com/SafariManagement


ta f i l é n t i l l e n n y Vi vet att helgerna är över och fastan pågår, men vi kan inte hålla oss när vi hittar en kvarglömd älgfilé längst ner i frysboxen. Vi slår in filén i bacon, vispar ihop en sås och serverar med fondantpotatis. Te x t o c h f o t o w w w . m i n j a k t . s e

älgfilé


n i vå

• Baconlindad älgfilé • Grönpepparsås • Fondantpotatis • ...också lite grönt till

78•79


Magasin

Min Jakt

ta f i l é n t i l l e n n y n i vå

Älgfilé med bacon

Grönpepparsås

En älgfié i lämplig storlek

3 dl viltfond

2 pkt bacon av bra kvalitet

1,5–3 dl grädde

Ett par kvistar timjan

Grönpeppar, inte i spad

Salt

1 msk svartvinbärsgelé

Svartpeppar

1 msk smör

En smörklick till stekningen

Maizena för eventuell redning

Gör så här: Putsa filén och låt den ligga framme så att den får rumstemperatur. Krydda och slå in filén i bacon, hela ska vara inbäddad, behövs det kan du även binda upp den. Stek på den runt om i en het panna laddad med en smörklick. Ta upp köttet, lägg över lite timjan. Så här långt kan du förbereda filén, så kör du den färdig i ugn strax innan servering. Lägg köttet i en ugnsform och stick in en kötttermometer. Ugnen ska hålla 125 grader och när köttet är uppe i 56 grader tar du ut det och slår in det i aluminiumfolié och låter det vila tills det är dags för servering. Strax innan serveringen skär du upp köttet i skivor. Kör hellre ett par tjocka än många små – det ser trevligare ut.

Salt och peppar

Gör så här: Värm stekpannan du stekte filén i, slå i fonden och en klick smör. Vispa runt lite så att allt det stekta frigörs och låt det koka ner något. Under tiden mortlar du grönpepparen något så att smakerna frigörs, ner med pepparen i såsen tillsammans med svartvinbärsgelén och grädden. Låt det puttra tills såsen tjocknar till något. Blir såsen alltför tunn kan du reda av den med lite maizenamjöl utvispat lite kallt vatten. Smaka av såsen och krydda upp den med salt och nymald vitpeppar om det skulle behövas. Servera såsen till köttet och fondantpotatisen med något grönt, men överdriv inte – det här är en lyxig kötträtt!

älgfilé Fondantpotatis 4 bakpotatisar Olivsolja Timjan

2-3 vitlöksklyftor Salt

Peppar

Stansa eller skär ut en bit av bakpotatisen – rund eller fyrkantig. Lägg i en form och täck med olivolja. Skiva upp vitlök och hacka upp lite timjan och lägg i oljan. Salta och peppra ganska rejält, mesta smaken stannar i oljan. In i ugn på cirka 200 grader tills potatisen är mjuk, tar ungefär en timme. Ta upp potatisen och låt den rinna av. Oljan kan du hälla upp på en flaska och använda flera gånger.


Vintipset

Legenden om Casillero del

Diablo föddes för över hundra

packad med fin bacon

år sedan då Don Melchor de Concha y Toro, grundaren av vinhuset Concha y Toro, lade beslag på ett parti av det finaste vin han tillverkat. För att hålla främlingar borta från denna exklusiva reserva spred han ryktet om att djävulen hade sin boning i vinkällaren. Ryktet spred sig med eldens hastighet och sedan dess vågar sig ingen oinbjuden i närheten av källaren. Därav namnet Casillero del Diablo: Djävulens Källare. Fyllig smak av mörka bär, örter och vanilj med en fin strävhet och lång eftersmak som passar perfekt till vilt.

ät och njut 80•81


skarpsy Se bra ut med Man får vad man betalar för brukar vi få höra. Men det är ett uttryck som inte passar in på Swarovski CL Companion. För under 9 000 kronor får du en handkikare som ger mersmak!

Te x t o c h f o t o r i c k a r d f a i v re

E

n av de viktigare och mer användbara sakerna man bör ha med sig på jakt är en handkikare. Även om man har en kikare väljer i alla fall jag oftast att lämna den i bilen eller hemma med en hel del andra grejer. Det blir alltför tungt och bökigt att ha med sig allt jämt. När man väl sitter på passet eller pyrschar ångrar man sig alltid att man ändå inte tog med kikaren. Om man bara hade en smidig, kompakt, och robust kikare med bra kantskärpa, tydliga kontraster och bra ljusgenomsläpp som inte tar upp halva ryggsäcken och väger ett ton så man går som ringaren i Notre Dame när man bär den runt halsen.

I Swarovski CL Companion har jag funnit en riktigt fin och kompakt kikare som är smidig nog att alltid bära med sig och vars optik håller nästan samma nivå som hos de allra bästa kikarna på marknaden. Då ska man ha i åtanke att de kikarna dessutom är både större och tyngre.

CL Companion är utrustade med Swarotop®(anti-reflex behandling som ger en förbättrad ljustransmission), Swarodur® (reptålig) Swarobright® (ytbeläggning som optimerar färgåtergivning och ljusstyrkan) samt Swaroclean® (gör linserna tåliga mot till exempel fingeravtryck, smuts och vattendroppar). Dessa linsbehandlingar tillsammans med den högkvalitativa optiken gör CL Companion i mitt tycke till en enastående optik med just bra kantskärpa och ljusgenomsläpp samt kontraster.

Efter att ha testat CL Companion i flera dagar från morgon till skymning kan jag bara säga att jag är såld på den. Hade kikaren bara varit min att behålla hade den fått en permanent plats i min jackficka. Att den dessutom är damm- och dimskyddad samt vattentät ner till fyra meter gör att man inte längre har någon ursäkt att inte ta med den även i sämre väder. Kikaren är helgummerad med markanta


ynt

CL COMPANIONtest

Swarovski

tumgrepp vilket medger ett rejält och stabilt grepp även med fuktiga händer eller med handskar. Fokuseringsringen är lättmanövrerad med en härlig exakt kvalitetskänsla. Det enda negativa jag kan komma på, för egen del, är priset, men att kunna få en Swarovski för under 9 000 kronor och med sådana egenskaper som gör att man faktiskt kommer att använda den måste anses som ett kap. Även om det är mycket pengar får man ha i åtanke att det samtidigt är det väldigt mycket kikare för de pengarna. nn

Swarovski CL Companion Modell:

8x30 10x30

Vikt:

500 g

515 g

Synfält 1000m: 124m 100m Skymningsfaktor: 15,5

17,3

Ljustransmission: 91 %. Längd/bredd/höjd: 119mm / 114 mm / 58 mm. Färger: Grön, svart och sandbrun. Swaroclean®: Gör linserna mycket tåliga mot fingeravtryck, smuts och vattendroppar. Levereras med: Fältväska CL Companion, bärrem, handögla, objektivskydd, okularskydd.

82•83


Premium från

vill Diesel, fyrhjulsdrift och hög markfrigång – det är något som vi jägare uppskattar. Är det dessutom trevligt förpackat som i nya Hyundai Santa Fe är det svårt att inte vilja köpa, det finns bara ett problem, bilen är inte längre ett budgetalternativ.

t e x t o c h f o t o w w w. m i n j a k t. s e

T

redje generationen Santa Fe från Hyundai är här, ett rejält lyft sedan generation två, och ljusår ifrån ettan som kom i början av 2000-talet. Ljusår från ”ettan” är även priset, det rusar lätt upp i över 400 000 kronor, mycket pengar för en bil som kostade under 200 000 när den presenterades. Santa Fe blev en stor succé för Hyundai i Sverige när den började säljas. Under en tid var faktiskt bilen den bäst säljande suven i Sverige. Generation två av Santa Fe, som kom 2006, var betydligt större och dyrare. 2013 har bilen växt ytterligare tre centimeter på längden, men har fått sämre markfrigång

1685 mm mot 1760 mm hos föregångaren, stabilare på vägen, men mindre bra i terrängen.

Redan när vi sätter oss i bilen utanför

återförsäljaren Carab i Kristinehamn börjar vi ana varför prislappen har rusat i väg. Jämfört med tidigare modeller andas nya Santa Fe premium. Finishen på inredningen har tagit ett par långa kliv, och närmar sig sina europeiska konkurrenter. Vi sitter bättre i stolarna vilket kan bero på att benutrymmet för fram- och baksätet har ökat med 34 mm respektive 65 mm. Skinnklädseln är snyggare, baksätet är skjutbart i


öst

santa fetest

längsled, det går att vinkla ryggstödet bak och bilen är utrustad med en ny modern automatlåda.

Vi backar ut ur parkeringsplatsen med hjälp av backkameran som visas i en 7 tums skärm och ger en bra bild av området bakom bilen tack vare vidvinkeln och inleder färden med att sticka ut på en fin hundraväg i riktning mot Örebro. Motorn är en 4-cylindrig 2,2 liters CRDi-R på 197 hk som knappt hörs i kupén. De sex stegen i automatlådan jobbar fint och utan ryck, det enda som känns obekvämt är styrningen. Trots att det finns tre lägen att välja mellan infinner sig inte

den rätta känslan, det känns lite sladdrigt. Körupplevelsen i övrigt är det inga fel på. Bilen ligger bra på vägen och tar ojämnheterna mycket bra tack vare hjulupphängningen fram som är av McPherson-typ med skruvfjädrar, dubbelverkande gastrycksstötdämpare och krängningshämmare, upphängningen bak är av multilänk. Det är mycket nya detaljer i bilen eller vad sägs om ett 220 volts kraftuttag som klarar utrustning som bärbara datorer, skrivare och dammsugare. Uttaget finns i bakluckan och kan driva utrustning upp till 200 watt utan speciell omvandlare. På tal om bakluckan så är en annan bra nyhet är att bagageutrymmet

t

ha...

84•85


Magasin

Min Jakt

premium från öst

har ökat med 38 mm vilket betyder bästa bagageutrymmet i klassen, 582 liter (5-sits) och 534 liter (7-sits).

I övrigt så är parkeringsassistans, ljusoch regnavkännande strålkastare och vindrutetorkare, stolsvärme i baksätet, knäkrockkudde förarplats, el-uppvärmd ratt, stolsvärme i baksätet parkeringssensorer bak, Blåtand med röststyrning, förberedd el för dragkrok, släpvagns stabiliseringssystem standard utrustning på nya Santa Fe. Testbilen som är premium varianten har även utrustats med bland annat navigation med uppgraderat ljudsystem med tio högtalare, panoramasoltak, elmanövrerad passagerarstol, LED-bakljus, kurvljus, och solgardin bakdörrar.

SÄKER med backkamera.

Garantier. Nya Santa Fe har precis som övriga Hyundai-modeller det generösa garantipaketet Five Year Triple Care som innebär; 5 års Nybilsgaranti – utan milbegränsning, 5 års Vägassistans och 5 års Serviceassistans. Med en, för premiumvarianten, uppgiven förbrukning vid blandad körning på 5,9 l/100 km för manuellåda och 6,6 l/100 km för automatlådan är detta en bra bil för den som åker mycket och behöver det utrymmet som en större bil ger. Vi som jagar vet att man aldrig kan ha för mycket utrymme när man ska dra till skogs för precis som vid bilsemestern med familjen är det oftast smockfullt redan innan någon satt sig i bilen.

premiumkänsla, bättre interiör.

vill ha. smart delning av baksätet.

Det är mycket pengar för en

220 VOLT i skuffen gillas!

t

bil men det är samtidigt mycket bil för pengarna. Med tanke på hur populär generation ett och två har varit i Sverige och världen är det nog risk för att det blir


Tack till

...

+-

Smarta och praktiska lösningar, utrymme Santa Fe är inte längre budget Etta på säkerhet! 2012 testade Euro NCAP 36 nya bilmodeller. Åtta av dem presterade mycket bra i vart och ett av de fyra testmomenten: Vuxenskydd, barnskydd, fotgängarskydd och säkerhetssystem. Nya Hyundai Santa Fe vann i kategorin stor fyrhjulsdriven offroad, så detta ska vara den säkraste suven att åka i för tillfället!

86•87


Magasin

Min Jakt

premium från öst

ren och fin, dörrarna har dragit ner över tröskeln på bilen, mindre smuts på byxorna.

långa leveranstider för de som vill ha tredje generationen men inte hinner beställa till introduktionen.

Tre konkurrenter Audi Q5 Quattro 2,0 TDI S-Tronic 383 700 kr. 177 hk. CO2-utsläpp: 159 g/km. Inte lika hög standardutrustning som Santa Fe. Volvo XC60 D5 AWD 404 900 kr. 215 hk. CO2-utsläpp: 179 g/km. Trots högt pris svenskarnas favoritsuv, men inte lika bra i skogen. Santa Fe, generation II Frågan är om inte detta är Hyundais svåraste konkurrent? Priset på välutrustade bilar lär sjunka något nu när den nya generationen kommer, så för jägare kan detta bli det bästa alternativet. Du hittar ett fint exemplar, med

inte allt för många mil på mätaren från 150 000 kronor. nn

Fakta Hyundai Santa Fe Motor: Fyrcylindrig 2,2-liters dieselmotor. Växlar: Automat, 6.Tjänstevikt: 2 043 kg. Maxlast: 467 kg. Max släpvagnsvikt: 2 000 kg. Längd/bredd/ höjd: 469/188/168 cm. Pris från: 369 900 kr. Skatt: 4 126 kr. Garantier: 5 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 12 års rostskyddsgaranti. Krockkuddar: 7. Aktiva nackskydd: Fram. Antisladd: Ja. Bränsleförbrukning: 0,68 l/mil. CO2-utsläpp: 178 g/km. Ställbar ratt: Höjd/ längd. Bagageutrymme: 582–1 680 l. Luftkonditionering: ACC. Styrservo: Elektromekanisk. Toppfart: 190 km/t. Effekt: 197 hk vid 3 800 varv/min. Vridmoment: 436 Nm vid 1 800 varv/ min. Acceleration: 0–100 km/t på 10,1 s


Magasin

Min Jakt H än g m e d! www.m i nj akt . se www.fa c e book.c om / M inJ a k t

w w w.facebo o k.co m/MinJakt

88•89


Cigarrvänner! L

åt mig få presentera en anmärkningsvärd personlighet! Avo Uvezian är en kosmopolit som började sin karriär som musiker, började skriva musik, blev sedermera en cigarr-aficionado och, vilket vi kommer att berätta mer om, en synnerligen väl respekterad galjonsfigur för sina cigarrer – The AVO’s. Avo, som lånat sitt namn till AVO Cigars, har vårdat sina talanger och förfinat dem till sin spets. Både musiken, musicerandet och passionen att tillverka de bästa cigarrerna, är i sann mening en strävan att nå ”perfect harmony”.

get i Korea avbröt dock hans karriär temporärt. Han tjänstgjorde i den Amerikanska armén som musiker fram till 1953. Efter hemkomst spelade Avo med de Avo Uvezian. största jazz-legenderna under 50- och 60-talen. Hans dröm hade blivit verklighet – han var en etablerad musiker!

after hu

The Man. Avo Uvezian föddes 1926 i Beirut, I en musikalisk familj med rötter i Armenien. Hans far komponerade och arbetade som dirigent för en symfoni orkester och mamman var duktig sångerska. Drömmen för den begåvade pianospelande Avo var att själv skapa sig en karriär inom musiken. The musician. Som tonåring tur-

nerade han kors och tvärs, främst I Mellanöstern med sin jazztrio “The Lebanon Boys”. Sedermera hamnade Avo, 1947, på berömda Juliard School of Music i New York där han studerade musik. Under sina studier spelade han i ett antal band med stor framgång. Kri-

The connoisseur. Avo, en sann globe-

trotter och en synnerligen flerspråkig gentleman, valde också att etablera sig som businessman. Han reste till Puerto Rico, öppnade en restaurang och pianobar. Det var just här som han upptäckte sin kärlek till cigarrer som kom att bli den andra passionen. 1982 sökte han en ansedd tillverkade och träffade Master Cigar Maker Hendrik Kelner på Dominikanska Republiken. Tidigt uppstod ett tycke och relationen fördjupades. De första AVO-cigarrerna började säljas i New York 1988. Två passionerade cigarr-aficionados hade gemensamt tillverkat mästerverk och resultatet var tveksamt förutbestämt: ”Cigars in Perfect Harmony”. Avo fick väldigt snart lika mycket uppmärksamhet och komplimanger som tidigare för sin musik! Hendrik Kelner och Avo Uvezian startade med 100 000 cigarrer det första året. Efter 10 år hade försäljningen stigit till över 3


After hunt med Micke Lundén

miljoner cigarrer per år. ”Success in perfect harmony” – både musikaliskt som cigarr-konnosör. Vad kan vi då rekommendera ur hans digra sortiment? Generellt kan man säga att ”husstilen” är välbalanserade, välrullade cigarrer med en ”lagom” aromatisk karaktär som passar de allra flesta. Här följer några nyligen avnjutna mästerverk.

unt

kan man beskriv en cigarr på det sättet? Jag tycker detta och just Preston är en sådan! En knapp halvtimmes njutning med en rakt igenom välbalanserad och inställsam cigarr i lagom storlek för er som inte har tid att ägna en timme eller mer åt ren och skär njutning. Draget är lätt och en sammetslen känsla följer dig genom hela förloppet. Denna cigarr är en Petit Corona och inlagan består av extra fermenterad Piloto tobak. Ombladet är ett Olor från Villa Gonzalezregionen och täckbladet ett Connecticut shade-grown. Serien kallas XO och representeras av medium-fylliga cigarrer med mjuk karaktär.

AVO Domaine perfecto <20>. Vi fortsätter resan genom Avos förtjusande sortiment. Vad som direkt noteras är den perfekta balansen i samtliga serier. Jag har genom åren avnjutit åtskilliga Avo’s och aldrig blivit besviken! De är välrullade, skönt balanserade och efterlämnar oftast en mjuk, lätt förförisk eftersmak med aningen sötma. För nybörjaren eller dig som sällan stannar upp i tillvaron för att njuta av livets godsaker, kan Avos medelfylliga cigarrer vara ett lämpligt alternativ, exempelvis XO-serien där Presto’n medverkar. När det gäller Do-

maine Perfecto så erbjuder den en komplex ton. Detta beror på härkomsten - Inlagan till kommer från Avos egen tobaksplantage på Dominikanska Republiken. Det gynnsamma klimatet och den unika jordmånen på plantagen gör att man får fram en exceptionell tobak. En ytterligare unik faktor för dessa cigarrer är det speciellt utvecklade täckbladet. Tobaken från Ecuador är av sun-grown typ, vilken har fermenterats en andra gång i Santo Domingo. Cigarrerna i Domaine-serien karakteriseras av deras distinkt rika, men ändå balanserade arom, där samspelet mellan den fylliga inlagan, ombladet och de fina nyanserna i täckbladet ger en exceptionell cigarr. Jag minns ett av mina första möten med Avo Uvezian, denna levande legend i många avseenden! Vårt sällskap sitter mitt ute i den Dominikanska bushen, under bar himmel och äter en enastående spännande och välsmakande middag, omgiven av den vibrerande och allestädes närvarande djungel-musiken från det lokala ”cikada-bandet”, de sensuella merenge-rytmerna, servitriser

t

AVO XO Presto. Mjuk och lätt sötaktig,

90•91


han berättade om ett tillfälle när han spelade piano och underhöll 5 amerikanska presidenter… samtidigt!

after hu

Mikael Lundén tillsammans med Avo Uvezian.

med bländvita leenden som avfyras vid minsta lilla ögonkontakt och inte minst den avslappnade attityd som hade infunnit sig efter några dagar på ön då ... natten lyses upp och en vit limousin glider upp, parkerar lite lojt och ur stiger en gestalt i vit linnekostym och bred-brättad Panamahatt med en fet cigarr i mungipan - Avo Uvezian himself! Legend nämndes! Visst är det ok att upphovsmannen till en de mest inspelade och sjungna låtarna någonsin kallas legend! ’Strangers in the night’ kunde lika väl varit denna gentleman, som klev ur sin limo, men någon ”Stranger” är han sannerligen inte! Avo skrev prototypen till låten som Frankie ”Blue Eye” Sinatra gjorde världsberömd 1966, och har sedan dess spelats in av otaliga artister. Ni förstår säkert att kvällen ute i det fria kom att fortskrida i sann Uveziansk anda med mycken musik, hög stämning, merenge-dans med inhemska amazoner, den lokalt destillerade

rhumen och inte minst de berömda cigarrerna som Avo ”designat”. Lycka var ordet!

Ett annat slående och minnesvärt

minne är hämtat något senare från Avos besök i Sthlm 2004, när han lanserade sin Avo Limited 2004 Legacy. Efter en bejublad afton landar vi tämligen sent på Strand Hotel i Sthlm. Jag kom att sitta bredvid Avo när han berättade om ett tillfälle när han spelade piano och underhöll 5 amerikanska presidenter… samtidigt! Runt flygeln hängde Reagan, Bush Sr, Clinton, Carter samt Bush den yngre, samtliga med väl-rullade Avo-cigarrer hängandes i mungiporna och jammandes – obetalbart! (hade varit intressant att ta del av denna aftons diskussioner…). Avo celebrerade sin 85-årsdag 2011 med att lansera en limiterad upplaga av sin årgångsserie, detta år den 11te i ordningen och


After hunt i formatet Diademas (16,8 cm lång/20 mm i diameter) AVO Limited Edition 2011 Diademas. En synnerligen välsmakande cigarr på drygt en timme och sannerligen en kulinarisk upplevelse med alltigenom mjuka, välbalanserade och lätta söta toner av ceder, rostade nötter, choklad och ett aromatiskt fyrverkeri som avrundning. Nyligen, vilket var efterlängtat, fick jag möjlighet att jämföra med Avo Le 2012 La Trompeta.

Modellen kallas Piramides (torped) och är ett mästerverk när det gäller balans, fyllighet och Avos generella kännetecken, den komplexa tonen som gör hans cigarrer sååå njutbara hela vägen ner till stumpen. Just La Trompeta, den 12te i ordningen av hans limiterade utgåvor, gav mig en berusande upplevelse och är en aningen kraftigare cigarr med tydliga toner av mörkrostat kaffe, aningen eterisk (oljig) samt en omisskännlig eftersmak av jord, mjuk pepprighet, aromatisk och en avslutande krämig, lätt ton av sötma. En cigarr som tar dryga timmen att avverka och är pur njutning hela resan. Jag upplevde aldrig att den skiftade märkbart i karaktär åt endera hållet men behövde aktiveras med mer frekvent rökning, förmodligen beroende på den lätta, oljiga karaktären. För övrigt brann den jämnt och eftersmaken var mjuk-pepprig med den tidigare noterade sötman som avslut.

unt

har vi ett vackert och härligt glänsande täckblad av Ecuador Sun Grown typ, kallat Seleccion 702. Cigarrerna kommer packade i en elegant mörkbrun trälåda med rundade hörn. Det har tillverkats totalt 10 000 lådor för hela världen. Till denna limiterade jubilar kan rekommenderas en del olika destillat. Jag avnjöt den med en komplex singelmalt-whisky från det skotska höglandet nämligen en FETTERCAIRN FIOR – art.nummer 85976 på Systembolaget. Harmonin var klockren! 42 % vällagrad skotsk tradition bjöd upp till en rytmisk och het Merenge-dans där smaklökarna fick dansa ohejdat och njutningen vidimerades å de tydligaste. Om denna kärleksförklaring till Avos cigarrer kittlar era smaklökar och er fantasi så vill jag rekommendera följande varianter/serier; Avo XO, Classic, Maduro, Domaine och Limited edition, drygt 15 olika välsmakande cigarrer i bästa kondition. Jag avlägger med glädje mina besök på Brobergs i Sthlm och Göteborg för mina inköp. Personalen är kunnig och har alltid tid för att ”tjabba” lite.

Lite fakta: Inlagan består av olika typer av fyllig ligero som balanserats med andra, något lättare varianter, vilket ger den karaktären medium till fyllig, en aromrik cigarr. Ytterst

Mikael Lundén, njutare

92•93


Ladda ner! www.paperton.co

m

...l채s n채r som helst!


The Old Style Hunt! st a d n e r a l Du beta er! t u j k s u d a n r troféer

N

kan vi erbjuda antilopjakt i sydafrikanska Limpopo där du endast betalar för de djur du skjuter, du betalar ingenting för uppehället! Vi har jagat med denna arrangör i många år, så kvalitén kan vi garantera. Du bor mitt på jaktmarken i en anpassad camp utan lyx, men massor med charm. Koppla av på kvällarna i baren eller vid den stora lägerelden – detta är jakt på riktigt, precis som när Hemingway var i Afrika under sina äventyr! Läs mer om denne resan och andra spännande resor på www.safarimgm.com

Pris från 36 000 inklusive 5 trofédjur!*

Besök vår lodge på Stillverksvägen 18 i Lilleström Telefon: +47 63 81 79 24 info@safarimgm.com www.safarimgm.com *Enda vilkoret är att du skjuter minst fem djur i tre olika kategorier!


TACK!

S-ficka

05.02.13 10:04

tack

www.hundskydd.se

Utan er medverkan skulle Magasin Min Jakt inte vara fri l채sning!


nästa nummer Finns att läsa på www.minjakt.se från den 26 april 2013

• Vi presenterar allt nytt inför Elmia • Ladda med slugs i Tunisien • Hjortjakt på norska västkusten • Mat – mästerkock i skogen • Smarta lösningar till vakjakten • Tester av vapen och annat kul • After Hunt med Lundén ...plus så mycket mer

MAGASIN

Min Jakt 112•113 96•97

Magasin Min Jakt 1-13  

Magasin Min Jakt är för dig som har jakt, och det som hör jakten till, som livsstil! Vi tar dig med på jakt på spännande platser i hela värl...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you